2023. március 29., szerda

ÚJRA KÉRIK GRUEVSZKI KIADATÁSÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.29.


Észak-Macedónia újra hivatalosan kérni fogja Magyarországtól Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadását, akit elítéltek korrupciós és pénzmosási bűncselekményekért, valamint kilenc további ügyben érintett – ismerteti az EurActiv.

Észak-Macedónia újra hivatalosan kérni fogja Magyarországtól Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadását, akit elítéltek korrupciós és pénzmosási bűncselekményekért, valamint kilenc további ügyben érintett – ismerteti az EurActiv Krenar Llogának, a volt jugoszláv tagköztársaság igazságügyi miniszterének a bejelentését. Gruevszkit, aki a brüsszeli uniós hírportál minősítése szerint egy nacionalista irányultságú párt élén 2006-tól 2016-ig volt kormányfő, először 2018 novemberében ítélték két év börtönbüntetésre, de Magyarországra szökött, és ott politikai menedékjogot kapott, azzal az indoklással, hogy Észak-Macedóniában nem jók a börtönviszonyok az ő kategóriájába sorolható elítéltek számára. Később, 2022-ben aztán újabb, immár hét évre szóló börtönbüntetésre ítélték távollétében, több mint egymillió euró pártadomány eltulajdonításáért. Észak-Macedónia eddig három alkalommal kérte Magyarországtól Gruevszki kiadását – emlékeztet az EurActiv.

A demokrácia-csúcstalálkozóra árnyékot vetnek a demokráciát szűkítő országok

Politikai zavarok teszik próbára Joe Bidennek a demokrácia globális megvédésére irányuló törekvését – írja a New York Times, annak kapcsán, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap Washingtonban útjára indította az újabb, immár második Demokrácia Csúcstalálkozót – az elsőt 2021 decemberében rendezték – de az Egyesült Államok számos szövetségesének a távolléte mellett. A problémás esetek közül a cikk a bevezetőben Izraelt emeli ki, a meg nem hívott országok közt pedig említést tesz Magyarországról, Törökországgal egy sorban. Biden elnök ma mondja el hivatalos megnyitó beszédét.

A New York Times megfogalmazása szerint beárnyékolja a találkozót, hogy a Benjamin Netanjahu vezette izraeli koalíciós kormány megpróbálta meggyengíteni az igazságszolgáltatás hatalmi ágát, és ezzel ellenzői szerint létében fenyegette meg az ország 75 éve fennálló demokratikus hagyományát. Az izraeli fejlemények azonban – írja a lap – csak a legszembetűnőbb megnyilvánulásai a világ számos pontján tapasztalható önkényuralmi gyakorlatoknak. A Biden-kormányzat gyanakodva figyeli például Mexikót, ahol a választásokat felügyelő testület kizsigerelésére tettek lépéseket, Indiát, ahol az ellenzék egyik vezetőjét a múlt héten megfosztották parlamenti tisztség viselésének lehetőségétől, valamint Brazíliát, ahol Jair Bolsonaro választási veresége nyomán januárban az autokrata államfő hívei zavargásokat robbantottak ki, kormányzati épületek ellen intéztek támadásokat.

Az, hogy Netanjahu a politikai nyomás hatására elhalasztotta a tervezett igazságügyi változtatásokat, valamelyest enyhít a helyzeten, és az izraeli kormányfő előre rögzített videóüzenetet intéz a Demokrácia Csúcs résztvevőihez. John Kirby fehérházi szóvivő elmondta, hogy Biden elnök erőteljesen ösztönözte az izraeli kormányt a kompromisszumra, és újságírói kérdésre tisztázta, hogy Izrael kapott meghívást a washingtoni találkozóra, miként egyébként Mexikó, India és Brazília is. Nem lehet viszont jelen két NATO-tag, Magyarország és Törökország, amelyek autokratikus politikai rendszerének az elnyomó jellege nem csökkent – állapítja meg a New York Times.

Orbán Viktor taktikai húzása

A rendszerint csak Taz-ként emlegetett berlini Tageszeitung Orbán Viktor taktikai húzásának nevezi a finn NATO-csatlakozás magyar parlamenti ratifikálását, és megállapítja: a kormányfő elsősorban a befagyasztott EU-pénzekhez szeretne hozzájutni. A lap szerint megszokhattuk, hogy Orbán nem hagy ki egyetlen alkalmat sem önmaga fontossá tételére. A jobboldali nemzeti irányultságú miniszterelnök most a finn és a svéd NATO-csatlakozás ügyében érvényesülő vétójogát használja fel, céljának azonban semmi köze nincs az atlanti szövetséghez: e hónap végén dönt az EU arról, hogy felszabadítja-e a Magyarországnak szánt támogatás egy részét. Orbán azt akarja, hogy ismét körüludvarolják. Mással nem magyarázható, hogy miért várat magára a svéd NATO-felvételhez való magyar hozzájárulás – írja a Taz, és hozzáteszi: a magyar miniszterelnök lelki barátra lelt Recep Tayyip Erdoğan török államfő személyében, aki szintén belpolitikai okokból blokkolja az atlanti szövetség bővítését. Törökország nélkül Orbán nem játszadozhatna a NATO-val – idézi a lap a liberális szakértőként bemutatott Szelényi Zsuzsát.

Összeomolhat-e a schengeni térség?

Végezetül arról, hogy a müncheni Süddeutsche Zeitung az Európában évek óta eltérő intenzitással napirenden levő migrációs kérdéssel foglalkozik, abból kiindulva, hogy ismét növekvőben van a menedékkérők száma. Fennáll-e hosszú távon a belső határellenőrzéstől mentes schengeni térség összeomlásának a veszélye? – teszi fel a kérdést, persze határozott válasz megadása nélkül a lap, annak nyomán, hogy Nancy Faeser német belügyminiszter felvetette ennek is az eshetőségét, ha az EU nem találja meg hamarosan a problémakör közös kezelésének a módját. A bajor újság beszámol arról, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága most a kereszténydemokraták, szociáldemokraták és liberálisok többségi támogatása mellett javaslatokat tett le az asztalra a migránsok fogadása, regisztrálása, elosztása, illetve szükség esetén visszaküldése tárgyában. A cikk emlékeztet arra, hogy a korábbi szabályozási kísérletek meghiúsultak, mégpedig azért, mert Magyarország és Lengyelország nem volt hajlandó kivenni a részét a menekültek fogadásából.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST EGYSZERŰEN NEM FONTOS A FIDESZNEK ÉS A KORMÁNYNAK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.29.


Fürjes lelépése túlmutat a személyén

Fürjes már a sokadik “emberarcú fideszesként” fordít hátat a politikának, ahová aligha tér vissza. A külső körülmények, a belső harcok és a kormányfő szándékai is okafogyottá tették a szerepét.

Másik jogi státuszt kapnak a tanárok

Tavaly ősszel reppent fel először, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, Gulyás Gergely ezt akkor még cáfolta.

Felfalta a bért az infláció

Hatalmasat veszítettek értékükből a fizetések.

Van, ahol több mint egy évet dolgoznak Orbán Viktor egyhavi fizetéséért

Miközben Magyarországon sokak számára nemhogy a milliós, hanem akár az 500 ezres fizetés is csak álom, addig a politikusi bérek közt ez csak aprópénz.

Félmilliós havi megbízási díjat kap Szarvas városától az ÁSZ volt elnöke

Hogy pontosan miért is, arról némiképp mást mond a jegyző és mást a polgármester – de mindkét magyarázat elég “fura”.

Schadlt figyelmeztették

A nyomozati anyagokból kiderült, hogy a hatóságok szerint kapott egy fülest, és még a letartóztatása előtt meg akart lépni az országból. Milliókat találtak náluk a repülőtéri letartóztatásukkor.

Lemondott a Fővárosi Állatkert igazgatója

Csalás miatt kiszállt nyomban Horány után.

A Fideszben az a legnagyobb bűn, ha egy gazemberség kiderül

“Lefordítjuk magyarra, amit a bátonyterenyei polgármester, Borkai Zsolt, Győr egykori első embere és az igazságügyi miniszter asszony üzent a magyar adófizetőknek. Más-más szinten és mértékben, de mindnyájan ugyanazt üzenték: minden politikai szereplő addig erkölcsös és törvényes, ameddig ki nem derül róla, hogy amit tett, erkölcstelen és/vagy törvénytelen.”

Polipszerűen működő nemzetközi bűnszervezetekkel küzd az Európai Ügyészség

Eddigi működése során öt nagy európai bűnszervezetet térképezett fel, amelyek hasonló módszerekkel, nagyon kifinomult struktúrával dolgoznak és keresik azokat az országokat, ahol a leggyengébb a szabályozás és az ellenőrzés.

Üzenet Helsinkiből

Bár Sanna Marin vagy éppen a finn újságírók egyike-másika elégedett, vannak más vélemények is. Egyes finnek nem felejtik, hogy krízishelyzetben packáztunk velük…

Szijjártó Péter nem ért rá megszavazni a finn NATO-csatlakozást

Üzbég nagykövetséget adott át, és ha már ott volt, beszólt a NATO-nak.

Csak csak Putyintól nem kértük a háború lezárását

“Ha a miniszteri közlemények megváltoztatnák a világot, Szijjártó Péter már Nobel-békedíjat kapott volna.”

A propaganda már tényleg diktatórikus szintre járatta a nem orbánisták baszogatását

“Több ellenzéki politikus képes volt tegnap nem posztolni (!) a meccsről” – írta a Londiner Mandiner.

Mégis kivezeti az EU a belsőégésű motorokat 2035-től

Végül Németország is beadta a derekát.