2018. szeptember 3., hétfő

NEM ELÉG ODAADNI A KISCSIRKÉT

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSÚR ANDRÁS
2018.09.03.


Az átmeneti otthonokba bekerülő családok jelentős része sosem jut lakáshoz, jobb híjján intézményről intézményre vándorolnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet kastélyosdombói intézményében viszont lehetőséget teremtettek a nehéz helyzetben lévő családoknak, hogy új életet tudjanak kezdeni. Egy speciális integrációs program keretében az intézmény lakói megtanulhatják, hogyan működik a háztáji gazdálkodás: az ő feladatuk az állatok etetése és a veteményesek gondozása. Akik jól teljesítenek az egyéves programban, munkához és később lakáshoz juthatnak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2013 óta működtet családok átmeneti otthonát a horvát határ közelében fekvő Kastélyosdombón. Ez abban különbözik a többi intézménytől, hogy egy speciális integrációs programot valósítottak meg az otthon területén. Ennek lényege, hogy a családok bekapcsolódhatnak az ott folyó háztáji gazdálkodásba. Kitanulhatják a növény- és állatgondozás fortélyait, hogy aztán az otthonból kikerülve, maguk is belevághassanak a gazdálkodásba.

Az otthon szomszédságában felállított fóliasátrakban paprika, paradicsom terem, egy másik földdarabon kukoricával, krumplival, hagymával foglalkoznak. A gyümölcsösben almát, körtét, szilvát találni. Az állatsimogatóban tyúkok kapirgálnak, az állományfrissítés után pedig újra lesznek kecskék, mangalicák. Ezeket mind a családok gondozzák, az ő feladatuk meglocsolni a növényeket, leszedni az érett zöldségeket, gyümölcsöket, megetetni az állatokat és kitakarítani ólaikat. Miközben a szülők a veteményesben dolgoznak, a gyerekek különböző fejlesztő programokon vesznek részt. Egyénre szabott fejlesztési tervet készítenek számukra, hogy ellensúlyozzák lemaradásukat kortársaikhoz képest...

SZÍNJÁTSZÓHELY LETT A PARLAMENT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: TORKOS MATILD
2018.09.01.


Többen javasolták, hogy az áprilisi 8-ai újabb kétharmados Fidesz-győzelem után az ellenzéki pártok képviselői ne vegyék át a mandátumukat, mert bár a választás formálisan törvényesen zajlott, tisztességesnek aligha volt nevezhető. A kamupártok megjelenése, a kétfordulós, korrigálásra, finomításra lehetőséget adó választás megszüntetése, a médiaviszonyok erőteljes megváltoztatása, a jobboldali propagandasajtóba a központi költségvetésből számolatlanul ömlő milliárdok mind a hatalmon lévő pártok malmára hajtották a vizet.

Mindezek együtt akkora hátrányt jelentettek az ellenzéki pártok számára, amit teljes együttműködésükkel se lehetett volna kompenzálni. Márpedig itt valódi összefogásról szó sem volt. Azóta kiderült, hogy némelyik ellenzéki párt belső viszonyait kívülről is erőteljesen befolyásolták. Az is bebizonyosodott, hogy nyomásgyakorlásra is volt kísérlet az egyik ellenzéki párt irányába a kormányhoz nagyon közel álló, egyik fő ideológus részéről a visszalépések akadályozása, vagyis a Fidesz-jelölt győzelme érdekében...

KARAFIÁTH: NEM, NEM CSAK A LÁNYOKAT GYILKOLJA A A HPV - MENTSD MEG A GYEREKED ÉLETÉT! VIDD OLTANI!

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA 
2018.09.02.


A Valódi Egyenlőségért Civil Társaság az alapvető jogok biztosához fordult, hogy a HPV elleni védőoltás a tizenkettedik életévüket betöltő fiúk számára is elérhető legyen. Az indoklásban kiemelik, hogy a vírus nem csupán méhnyakrákot okozhat, hanem egyebek mellett végbélnyílást érintő rosszindulatú elváltozásokat, feji, nyaki daganatokat is. (Pár éve bejárta a sajtót Michael Douglas vádja Zeta-Jones felé, miszerint igenis a férfiak is veszélyeztetettek.)

Szörnyű a tény, hogy a felvilágosítás ellenére folyamatosan emelkedik a HPV-vel fertőzöttek száma. És ami a legdermesztőbb: hiába igyekeznek eloszlatni a vírus körüli tévhiteket, azok mégis makacsul tartják magukat.

Először is:a vírusnak egyáltalán nem csak a szexuálisan aktív emberek vannak kitéve. És nem csak a nők.És nem, a HPV nem azonos a rákkal, hiszen akkor a lakosság nyolcvan százaléka rákos lenne, a felmérések szerint ugyanis az emberek négyötöde megfertőződött már, csak éppen a többség immunrendszere legyűrte a kórt.

A HPV csókkal is terjedhet, több szervünket megtámadhatja, évekig képes lappangani tünetmentesen a szervezetben, de közben is szépen adjuk tovább...

ÁPOLJUK TÜRK GYÖKEREINKET (HÍRPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.09.03.


Magyarország mindig is figyelemmel kísérte a türk identitású országok együttműködését. A modern világban is megőrzi nyelvét, kultúráját, hagyományait, tiszteli, ápolja türk gyökereit - (Viktor Abdulajevics Orbanbayev , kommentálva a híreket, miszerint lebontják a Bazilikát és a helyén Jezus Iszfanovics Nazaretbanov arámi-türk imám jurtájának pontos mását helyezik el.

Fél-Ázsia nem ország, Egész-Ázsia mennyország, megjöttek a szamarkandi huszárok, Budapest legalizálja a kecskepornót, újra lehet srévizavé nyilazni jakról, a FIDESZ Fethullah Gülent választotta Soros György utódjának az Év Plakátfiúja szavazáson, birkát áldozott Kövér mufti a Felcsút-Dusanbe mérkőzés szünetében, (0:3, góllövők Oliveira, N'Goma, Sigurdurson). Nemzeti ünnep lesz a Százötvenéves Rokonlátogatás, Bencikoglu írhatja újra a nagy humanista tudós Jumurdzsák történetét.

GFG rövid üzenete a 888.hu-n: Allah, nagy!

Mielőtt nagyon elragadtatnánk magunkat, a magyar miniszterelnök jövő héten hivatalos baráti, sőt ahogy hírlik, testvéri látogatásra érkezik az Antarktiszra, ahol megkoszorúzza Jutocsa sírját. Ugyanott, gumidominó nagy tételben eladó.

NYOLCKOR VAGY KILENCKOR TETSZETTEK ÁTUGRANI A DEMOKRÁCIÁBÓL A KÉNYÚRI OLDALRA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.09.03.


Most majd lesz mit nyavalyogni megint – kinek-kinek érdeke szerint. Hány órakor kezdődjön tanítás az iskolákban? Nyolc óra helyett kilenc órakor? Mintha ez a magyar közoktatás legégetőbb megoldandó kérdése lenne. A későbbi becsengetést felkapták, mint szél a szutykot. Azért utálom az újabb beetetést, mert megint lesz min rágcsálódni a valódi oktatásügyi problémák helyett.

Melyik gyerek ne szeretne reggel durmolni, de feladat, munka van. Akkor is, ha belefáradnak a kölykök. Mi a szent krétát remélhetnek? Attól, hogy később kezdődne a tanítás még nem érnének korábban haza. A nagyon csekély matematikai tudásommal annyit fölfogok, ha eddig a nagyobbaknak hat órájuk volt és fél kettőig gubbasztottak az órákon, akkor… kitolódik fél háromra. Vagy nem? Gratulálok. A sok jól fizetett lángelme képtelen megbirkózni azzal, hogy korszerű (kéretik nem a középkorra gondolni), európai szellemű, hasznos tudással árassza el a magyar iskolákat. Képtelen, mert azt sem tudják mi az, nem előre haladnak, hanem belecurikkolnak az áporodott pocsolyába. Akkor mi a búbánatos rohadt kaktuszlének erőlködnek az új időponttal?

A leggyakoribb érv a későbbi kezdésre az, hogy a gyerekek fáradtak. Azok is maradnak, ha rengeteg felesleggel terhelik továbbra is a diákokat. Nem vagyunk berendezkedve a kilenc órára. Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülei már kora reggel ébresztőt fújnak nekik? Nehogy azt tessenek hinni, hogy apuka, anyuka kap a munkahelyétől iskolába kísérési kedvezményt. Még hogy! Át kellene szervezni a tömegközlekedést. Tudják egyáltalán a magasságos minisztériumban, hogy mennyi diák ingázik naponta? Ritka kivétellel az iskolabuszokat kivégezték, nálunk e helyett felcsúti vonatot építettek, ami nem visz sehova.

Nem ragozom, hagyjanak már azzal a kilenc órával. Ha nekem lenne iskolám… Nincs és nem is lesz. Az igen tisztelt munkahely lenne. Reggel bezárnám a bejárati ajtót. Rendőr sem kukkolhatna, mert mi a fészkes fenét keresne zsaru kisgyerekek között. Egyetlen atya sem szórhatná az igét, menjenek a templomukba kampányolni a hittan tanulásáért. Isten segedelmével sem tehetnék be a lábukat az én szent helyemre. A szülők sem hőböröghetnének vérvörös szemmel – az ajtót kicsapva. A munkahely nem kocsma, ahol káromkodni, verekedni lehet!

Magunkra maradnánk a diákokkal. Magunkban bízva küzdenénk meg velük a sokoldalú tudásért; terelgetnénk őket az élet illatú gyakorlati tudnivalókig. A tanulók a barátaink lennének, a barátok pedig bíznak egymásban. A gyerekeket az emberi értékek és tudás tiszteletére, a másság elfogadására, emberségre, toleranciára nevelnénk – lőgyakorlat nélkül. Az iskolámban nem lenne „hülye a gyerek“. Mit akarunk, amikor számos munkahelyen pátyolgatnak alkalmatlan, tehetségtelen, semmire sem használható embereket? Indok mindig van, de sosem buknak meg és -el. Gyarapodnak, tele van velük az ország, mert a Fidesznek kifejezetten az alulművelt alváz nyamikra van szüksége. Hány órától tetszettek átugrani a demokráciából a kényúri oldalra? Nyolckor vagy kilenckor?
...

AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁÉRT PERLIK AZ ÁLLAMOT A TANKÖNYVKIADÓK, MERT CSAK AZ EGYENTANKÖNYVEKET ENGEDÉLYEZTÉK

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: Átlátszó
2018.09.03.


Öt magánkézben lévő tankönyvkiadó pert indított a magyar állam ellen, mert mostanra derült ki, hogy hiába szerették volna meghosszabbítani tankönyveik engedélyét további öt évre, ezt eljárás lefolytatása nélkül visszautasították. Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Egyesületének alelnöke az Átlátszónak azt mondta, hogy ez a per a tankönyv-választás szabadságáról, végső soron tehát az oktatás szabadságáról szól, mert ha elbuknak, jövőre már csak az állami egyentankönyvekből tanulhatnak a diákok az országban. Videóinterjú.

TÉNYLEG NŐTT A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI ÉS ANYAGI MEGBECSÜLTSÉGE?

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.09.03.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanévkezdés örömére hétfő reggel kiadott egy közleményt, amiben a szerző kifejti, hogy a „pedagógusoknak nemcsak az anyagi, hanem a szakmai megbecsülése is nőtt”, az oktatásra 2019-ben 606 milliárd forinttal több jut, mint „a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben” és a rászoruló diákokat és családokat több intézkedéssel is segíti az állam. Nézzük meg, mások is osztják-e az EMMI optimista hozzáállását az oktatáshoz!

Szombaton tartotta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Tanítanék Mozgalom a második Országos Tantestületi Értekezletet, ahol főleg a múlt pénteken nyilvánosságra hozott új Nemzeti alaptanterv (NAT) volt a téma. Pilz Olivér, a Tanítanék képviselője elmondta, az új NAT valószínűleg nem hoz megújulást az oktatási rendszerbe, a társadalmi egyenlőtlenségeken például biztosan nem enyhít. Továbbá se a diákok, se a tanárok terhelésén nem segít, ugyanis nem csökkent a tananyag mennyisége, néhol még nő is...

ÖNÉLETRAJZ A JELENBŐL. GONDOLATOK EGY LEMONDÁS KAPCSÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2018.09.02.


… „nem akarok már semmilyen köztisztséget betölteni” (Vörös Viktor)… A teljes interjú itt olvasható

Értelek.

Tudom, hogy szakadék felé csúszó autóbuszt kézzel nem lehet megállítani, két kézzel sem, és akkor sem, ha a kéz nem csupasz. Zavaróbb a dolog, ha a buszvezető ingerült hangját (Takarodj az útból Te gaz!) elnyomja a libsiző, migránsozó utasok hangja. Ilyenkor könnyebb a szívnek, ha gazdája félreáll, még akkor is, ha tudja, vannak az utasok közt félrevezetettek, kifosztottak, kiszolgáltatott ártatlanok, vagy félve, közönyösen gubbasztók.

Értelek,

mert vannak jó dolgok, amikből jobb is alkotható és vannak rosszak, amelyek javíthatók, ám a rosszra készült dolgok/módszerek (mondjuk egy spanyolcsizma, vagy a rablás) tökéletesítése csak a rosszra teszi „jobbá” a rosszat. Vajon miért akarnád a NER-t egy ilyen rosszra készült rosszat javítani. Erre gondolva félre kell állni, emelt fővel és leeresztett kezekkel.

Értelek,

ám bennem a kétely, hiszen a képzelt busz oldalán valóságos a felirat: HAZA. Itt élsz, ez a Te hazád, nem mondhatod, hogy „Mi közöm nekem a világ bűnéhez”, mert fennáll a veszély, hogy a mit tegyek érzés közönnyé válik, ami nem kis bűn, „mert vétkesek közt cinkos aki néma…”

Az elmúlt évtizedben szemünk előtt omlott össze a demokrácia. Az új hatalom urai rablók, és mint ilyenek alkalmatlanok a jóra. Ahogy a spanyolcsizmából nehezen lesz mákdaráló, úgy ők sem válhatnak könnyen tisztességessé. A nép kifosztásából, bűnözésből, olajszőkítésből, adócsalásból, uniós pénzek sikkasztásából gazdaggá váltak; az egymást, rendőröket, és elleneiket gyilkoló méltóságtalanok hatalmát meg kell dönteni!

Bűneiknél is nagyobb baj, hogy a politika és a gazdaság összefonódása hatékonyságrontó. Az eszközeiben emberközpontú, késő kádárkorban a tsz. paraszt tehéntartása, a gmk, az terjedő szakcsoporti földművelés, a kádári összekacsintás nem tudta a tőke tehetségteremtő versenyszabadságát pótolni. A politikai rabságban tartott tőke, akkor sem tudta kiteljesíteni a tehetséget és a tőke politikai korrupcióba fojtott szabadsága ma sem tudja. Nincs köztes út. A felemelkedéshez -ahogy a kádár rendszernek- úgy a NER-nek is buknia kell...

ORBÁN VIKTOR KIJELÖLTE AZ ÚJ IRÁNYT:A MAGYAR A TÜRK NYELVEKKEL ÁLL ROKONSÁGBAN


444
Szerző: BOROS JULI
2018.09.03.


Magyarország miniszterelnöke Kirgizisztán meghívására hétfőn részt vett a Török Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának konferenciáján Cholpon-Atában. Arról, hogy itt miről beszélt, az MTI már közölt részleteket, de most felkerült Youtube-ra a kirgiz hírügynökség videója a teljes beszédről. Ennek a legelején mondja azt a miniszterelnök, hogy 

Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk, ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban”...

NINCS VÉGE AZ AMERIKAI NAGYKÖVET ELLENI TILTAKOZÁSNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.02.


Nem várt felháborodási hullámot indított el David B. Cornstein, az új budapesti amerikai nagykövet a Szombat című zsidó magazinban adott interjújával, amelyben azt állította, hogy Magyarországon nem sérülnek a demokratikus jogok, mindenki elégedett, és senki nem panaszkodott a jogállami normák megsértésére.

Mindez mégsem meglepő, mert ez az állítás olyan mértékben hamisítja meg a valóságot, és éppen a demokrácia hazája, az Egyesült Államok negykövetének szájából, ami méltán vált ki döbbenetet. Mint megírtuk, David Cornstein nem mondott igazat akkor sem, amikor azt állította, hogy egyetlen vallási vezető sem panaszkodott a vallásszabadság sérelmére, mert Iványi Gábor szóban és írásban is elmondta a vallásszabadság korlátozásának mértékét.

Információink szerint a nagyköveti nyilatkozat után Iványi Gábor látogatásra hívta meg az amerikai nagykövetet, hogy személyesen még egyszer felvilágosítsa arról, hogy az Orbán-kormány egyházak szerzett jogait megvonta, egyházi státuszukat megszüntette, egyházi jellegüket eltörölte. Nem hajtja végre az erre vonatkozó európai bírósági határozatokat sem.

Emellett Kertész János, a CEU tanára, nyílt levelet írt a nagykövetnek, amelyet eredeti formájában közlünk magyarul és angolul. Ezek után nem mondhatja David B. Corntsein, hogy neki nem szólt senki, és még nem hallott semmi panaszt a demokratikus jogok és a jogállam csorbulásáról...

A TITOK EREJE - MEGNÉZTÜK NEMES JELES ÚJ FILMJÉLT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSÁKVÁRI GÉZA
2018.09.03.


Minden tiszteletem Nemes Jeles Lászlóé. Első nagyjátékfilmjével, a Saul fiával meglépte a lehetetlent, hiszen az ismeretlenségből az Oscar-díjig jutott. A Napszálltával pedig egyértelművé tette: ő az egyik legfontosabb auteur-je a kortárs európai filmművészetnek.

A központi karakter, Leiter Írisz (Jakab Juli) arcának szuperközelijével kezdődik a Napszállta. Lassan tágul a perspektíva: egy klasszikus kalapboltban vagyunk. A lány csak ül szótlanul, egymás után rakják a szebbnél szebb fejfedőket rá, miközben senki sem veszi észre, hogy az arca egészen más dimenzióban lévő érzelmeket és skrupulusokat kommunikál. „Az állás miatt jöttem” – hangzik el Írisz szájából az első mondat, mely megtöri a szcénát. A viszonyrendszer azonnal változik, a kvalitásai iránt érdeklődnek, majd amikor megtudják, hogy mi a neve, a tulajdonoshoz kísérik, bizonyos Brill Oszkárhoz (Vlad Ivanov). Miután látjuk, hogy Brill nem lelkesedik a jövevény iránt, ráadásul kiderül, hogy a kalapszalon a Leiter nevet viseli, triviálissá válik, hogy a szituáció mögött konfliktusok sorozata húzódik meg. Méghozzá titkosak – ami pedig rendkívül felvillanyozó a Napszállta esetében, hogy a rejtélyeket nem oldja fel Nemes Jeles. 

Ahogy halad a cselekmény – Írisz elkezd dolgozni a szalonban és miután megtudja, hogy van egy testvére, Kálmán, próbálja lokalizálni őt – egyre erősödik a kétség. Clara Royer, Matthieu Taponier és Nemes Jeles László dialógusai művészi szinten bontják le a klasszikus filmes dialógusokat, a kérdésekre szinte sosincsenek válaszok, ellenben rejtélyes megjegyzésekkel tovább mélyítik a noir-hangulatot. Az egymást váltó jelenetek önálló architektúrával rendelkeznek, a Napszállta dramaturgiai szempontból egy lenyűgöző puzzle, amelynek minden egyes darabját érdemes megcsodálni, de az összeillesztésük megoldhatatlan feladatnak tűnik. 

Ez egészen merész és innovatív metodika a Saul fia evidens dramaturgiai variánsához képest: sokkal mélyebbre menőbb és szerteágazóbb. Mindemellett a rendező szemében sokkal többet ér a mimika, mint a kimondott szavak, így nem véletlen, hogy az íriszt alakító Jakab Juli arca egészen nagy amplitúdókban változik. A karakter nagyon sok rokonságot mutat a már említett Saul fia címszereplőjével: makacs, eltántoríthatatlan és harcra kész. Ám, míg a Saul fia lírai lezárása kiegyensúlyozottságot sugallt, a Napszállta sokkal pesszimistább és harcosabb hangvételű, a finálé már-már kifejezetten offenzív sugallatú. Tettrekészen távoztam a vetítőből, az egyszer biztos...

RADÓ PÉTER: " A HELYZET DRÁMAI, EZT A KORMÁNYZATOT EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKLI AZ OKTATÁS"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: GERA MÁRTON
2018.09.03.


Az oktatáskutató szerint szinte mindegy, mi lesz az új Nat-ban, a társadalom elfogadta Orbánék oktatáspolitikáját, hiába pusztul folyamatosan az oktatási rendszer.

- „Akik ma az oktatásért felelnek, nem hisznek semmiben” – mondja a narancs.hu-nak Radó Péter.
- Az oktatáskutató szerint a kormányzatot nem érdekli az oktatás, a társadalom többsége pedig elfogadta ezt az oktatási rendszer.
- A szakértővel az új Nemzeti alaptantervről (Nat), a várható változtatásokról és az osztályterem becsukott ajtajáról is beszélgettünk.

narancs.hu: Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a nyár közepén azt mondta, hogy az összeomlás szélén van az oktatási rendszer. Tényleg ennyire rossz a helyzet?

Radó Péter: A helyzet nagyon rossz, de az oktatási rendszer nem tud összeomlani. Az oktatási rendszer minősége és hatékonysága folyamatosan romlik, az intézményei lepusztulnak, egyre kevésbé képes arra, hogy életesélyeket nyújtson gyerekek nagy tömegei számára. De összeomlani nem tud, mivel nagyon alacsony színvonalon is el tud vegetálni egy ilyen óriási rendszer. Az viszont igaz, hogy a magyar közoktatás mélyen az ország gazdasági ereje és kulturális lehetőségei alatt működik, és ilyen értelemben a helyzet valóban drámai.

narancs.hu: Szándékosan juttatta ilyen helyzetbe az oktatást a kormány, vagy pusztán inkompetenciáról van szó?

RP: Azt hiszem, alapvetően inkompetenciáról és érdektelenségről van szó. Jól látszik más területeken is, hogy ezt a kormányzatot egyáltalán nem érdeki az oktatás, az első számú prioritás a saját hatalmuk és önmaguk gyarapítása. Ha vannak is társadalompolitikai prioritásai, azok rászűkülnek arra, amit a kormányzat néhány képviselője keresztény középosztálynak hív – azt most hagyjuk, hogy van-e egyáltalán ilyesmi. Akik kívül vannak ezen a középosztályi eliten, azok tulajdonképpen nem érdeklik a kormányt.

narancs.hu: Voltak olyanok az oktatásirányban az elmúlt nyolc évben, akiknek volt víziójuk?

RP: Mindig voltak ilyen szereplők, bár ők általában szörnyű dolgokban hittek. Ilyen volt például Hoffmann Rózsa, aki rettenetes dolgokban hitt. Nem azért mondom ezt, mert én személyesen nem osztom az ő értékeit, hanem mert e hipotetikus, elméleti konstrukciók alapján, gondolkodás nélkül feláldozták gyerekek nagy tömegeinek az érdekeit és a tanulási szükségleteit. Leszállították a tankötelezettségi korhatárt, a rendpárti gondolkodás jegyében, aminek az eredményeként diákok tömegei esnek ki hamarabb az oktatási rendszerből. Miközben az iskolák és a gyerekek borzasztóan sokfélék, egyenrendszert kényszerítettek rá az oktatásra, aminek az „eredményét” a különböző mérések már évek óta mutatják.

narancs.hu: Ma mi a helyzet?

RP: Szerintem akik ma az oktatásért felelnek, nem hisznek semmiben. Cinikus módon generálnak politikai háttérzajt, ami a néphülyítésen túl csak arra jó, hogy legitimációs mázat vonjon azokra a szörnyűségekre, amiket csinálnak...

LÁM, EZÉRT NEM VITÁZIK SENKIVEL A FIDESZ!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.09.02.


Szinte a kormányzópárt védjegyévé vált: senkit sem méltat arra, hogy egyenlő feltételek mellett, nyílt vitában védhesse meg álláspontját. Ezért kell számára a médiatúlsúly, ezért csökevényesedett a parlamenti munka törvénygyárrá, ezért vörös posztó a Fidesz számára a fékek és ellensúlyok rendszerére épülő liberális demokrácia. Jól odamondogatni a válaszadásra képtelen ellenfélnek, teleplakátolni az országot kormányzati hazugságokkal, nemzeti konzultációnak nevezni egy szimpla politikai propagandát, na, ez az, amit igazán szeret csinálni a kormánypárt.

Könnyebb azt állítani, hogy rendbe tették az oktatást, sínen van az egészségügy, a munkanélküliség pedig már csak mikroszkóppal látható, minthogy érdemi szakmai és társadalmi párbeszédet folytatnának a kormány illetékesei ezekről a témákról. Most, hogy az iskolaigazgatói székekben már a saját kádereik ülnek, az egészségügyi intézményekben is jobbára saját, megbízható embereiket helyezték vezetői posztokra, azt remélik, a belső feszültségeket már házon belül fel lehet oldani. Ami azonban a Honvédkórházban történt az utóbbi napokban, rámutat ennek a szemléletnek az abszurditására.

Könnyű ugyanis egy darabig a szőnyeg alá söpörni a problémákat, elverni a port azokon, akik eddig működésben tartották a rendszert, minthogy az alapoktól elkezdeni a reformokat közösen kidolgozott koncepció alapján. Könnyebb közleményekben biztosítani a közvéleményt arról, hogy nem is áll összeomlás előtt a magyar egészségügy, mint rászánni az időt, energiát, szaktudást, és teljes társadalmi összefogás keretében meggyógyítani a beteg oktatást, és egészségügyet. Könnyebb ellehetetleníteni azokat a szakembereket, illetve szakmai szervezeteket, melyek a valódi megoldást sürgetik a látszatmegoldások helyett, mint békejobbot nyújtani nekik, és elismerni, hogy a kormány komoly mulasztásokért felelős...

A KRITIKUS MUNKAERŐHIÁNY MIATT A VASÁRNAPI BOLTZÁR ELRENDELÉSÉT KÉRIK ORBÁN VIKTORTÓL

INDEX
Szerző: FT
2018.09.03.


A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azt kéri Orbán Viktortól, hogy vegye fontolóra ismét a vasárnapi boltzár elrendelését, akár részlegesen is. „A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi" – írta a kormánypárti Magyar Idők. 

A lapnak nyilatkozott az KDFSZ elnöke, aki kritikus munkaerőhiányról beszélt a fizikai munkakörökben.

Legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság

– mondta Bubenkó Csaba.

Elmondása szerint hiába nőtt az elmúlt két évben bruttó 50-60 ezer forinttal a kiskereskedelemben dolgozók bére, nem lett népszerűbb az ágazat. A 350 ezer fős munkavállalói réteg háromnegyede nő, jellemzően családanya, „a fizetések emelése már nem kompenzálja a hét végén vagy túlórában, a kasszában, a pult mögött, a raktárban végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait" – mondta a szakszervezet vezetője, aki friss, saját felmérésekre is hivatkozik az interjúban.

A helyzetet rontja, hogy a munkaerőhiány miatt bekövetkező fluktuáció miatt a dolgozóknak több ember feladatait kell ellátniuk, időbeosztásuk pedig kiszámíthatatlanná vált. A munkaerőhiány miatt ráadásul más ágazatok is elcsábították a dolgozókat: sokan mentek át a turizmusba, vendéglátásba, de „több autógyári beruházás is fennakadást okozott a helyi munkaerőpiacon Hatvanban, Gyöngyösön, Tatabányán és környékén" – mondta Bubenkó a lapnak.

A szakszervezeti vezető szerint nyáron bebizonyosodott, hogy hosszú távon nem jelentenek megoldást a diákmunkások, a tanév kezdetével ráadásul újra napirendre kerül a munkaerőhiány kérdése. Hozzátette: egyes üzletláncoknál már a fogyasztók jelzik, hogy nem megfelelő a kiszolgálás minősége...

AZ ELŐREGYÁRTOTT POLITIKAI RABLÓMESE ÉS A VALÓSÁG SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM TALÁLKOZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.03.Üdvözletem, jó reggelt kívánok az új tanév első reggelén! Ebből az is következik, hogy megint hétfőt tartunk, pedig nekem úgy rémlik, mintha tegnap lett volna szintén hétfő. Vagy tegnapelőtt. Biztosan öregszem, mint a kurvaélet, de legalább nem Kirgizisztánban ért a madártrottyos jóreggelt, ahova nem kormánygéppel repültem, hogy nehogy lemaradjak a keleti nyitás újabb nyomorúságos epizódjáról. Végül is érthető, hogy aki ott van, az miért van ott. Mióta tudjuk, hogy Németország a kilátástalanság és reménytelenség mocsarába süllyedve haldoklik, egészen kiváló úticélnak tűnik az ex-Szovjetunió legtávolabbi pontja is. Már persze az elhajlított valóságban, ahol kilencedik éve szedjük a gyapotot.

Jut is eszembe Németországról: az állampárt napszámosai a nyolcaskától a másik végéig azon izgatták fel magukat, hogy szombaton Chemnitzben a közel negyedmilliós település mintegy 4500 polgára (a szélsőjobbtól a kurvaszélsőjobbig terjedő skálán) Mi vagyunk a nép és Merkelnek mennie kell feliratú transzparensekkel tiltakozott. A kormány ellen, hurrá! Azt már inkább nem is mondom, hogy a közpénzhírügynökség meg azon örömködött ugyanazon esemény kapcsán, hogy az idegengyűlölet mellett többen tüntettek, mint ellene (4500 versus 3500). Namármost, az ugye ismeretes, hogy mióta az állampárt minden kapcsolatát elveszítette a valósággal – márpedig az nem tegnap volt -, Merkel naponta megbukik. Többször is. A propagandagépezet pedig menetrend szerint örül és reszelgeti a körmét. No, szerintem mondanék két dolgot, ha már így megint szóba hozták a betanított munkások. Egyrészt Angela Merkel és szeretett gazdájuk egy csapatban játszik az Európai Unióban, de sőt: Angela Merkelnek köszönhetően Blabla Viktorral még mindig kesztyűs kézzel finomkodik egész Európa. Másrészt: amikor Budapesten 100 ezer ember tüntetett szentéletű plebejus Orbán Viktoruk ellen, akkor megpróbáltak úgy tenni, mintha meg sem történt volna. Akinek meg eljutott az ingerküszöbéig, az válogatott gúnyolódások közepette röhögte ki/járatta le az egészet. Na, most akkor Merkel ellen tüntetni szexi, Orbán ellen tüntetni főbenjáró bűn. Hajlik a narancsködbe borult univerzum, mint a Rogán Cecília nevű topmodell által reklámozott alakformáló rucik. Már-már teljesen reménytelennek tűnik logikát, gerincet, tisztességet keresni benne...


TANÁROK, NE KÉRDEZZETEK A SZÜNIDŐRŐL, MERT "SOK GYERMEKNEK AZ A LEGJOBB A NYÁRBAN, HOGY VÉGE" - 2018 DÜBÖRGŐ MAGYARORSZÁGÁBAN

MÉRCE
Szerző: M. Emil
2018.09.03.


Mindannyiunk élménye, hogy a tanév kezdetén az első napok azzal telnek, hogy a tanerő megérdeklődi, hogy kivel mi történt a szünidőben. Nem akarnak rosszat, igyekeznek felvenni a két hónappal azelőtti ritmust. Arra nem gondolnak, hogy sokaknak fájó élmények jutnak csak eszükbe.
Mindez 2018 Magyarországán, éppen dübörgés közben….

Tündérkéz Jótékonysági Egyesület, amely a hátrányos helyzetben élő gyerekek problémáit próbálja enyhíteni, közösségi oldalán bukkantunk az alábbi bejegyzésre:

“Kedves Tanárok,
Amikor a következő napokban felbukkannak azok az édes arcocskák az osztálytermekben, és önök feltennék azt a megszokott kérdést, hogy „mivel töltötted ezt a nyarat?”, akkor kérem, legyenek tekintettel:

- arra a gyermekre is, akiknek a családja nem tudta megengedni magának, hogy elutazzon nyaralni,
- arra, akinek egész nyáron vigyáznia kellett a kisebb testvérre, mert a felnőttek aludtak egész nap,
- arra, aki éjjel kettőkor a takaró alá bújva próbált megmenekülni a kiabálások és káromkodások elől,
- arra, aki alig várta az ebédidőt, mert egész nyáron ugyanazt a szendvicset ette, vagy még azt sem, és a nyarat azzal töltötte, hogy ennivaló után kutatott,

- arra, aki még mindig a tavalyi ruháit viseli, mert a családja nem tudja megengedni magának, hogy újakat vásároljon 

Vannak gyermekek, akik rettegnek az első iskolai naptól,

mert nincsenek jó válaszaik arra, hogy mivel töltötték a nyarat – a valóság az, hogy próbálták túlélni

Tehát kérem, tegyenek fel inkább más kérdést. Talán az működhet, hogy „Mit várok ettől az iskolai évtől?” De kérem, ne kényszerítsék, hogy a nyarukról meséljenek vagy írjanak. Sajnos sok gyermeknek az a legjobb a nyárban, hogy vége.”

SOK ADÓS MENEKÜL MOST IS KÜLFÖLDRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.03.


Megérezhetik a lakáshitelesek a cafeteria szigorítását – állítják a bankok lakossági hitelezésért felelős vezetői. Több bank is említette, hogy ügyfelük úgy válik nem teljesítővé, hogy személyi kölcsön felvétele után külföldre távozik.

Miközben a hitelezési adatok a válság óta a legmagasabbra szárnyaltak az idei második negyedévben, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a lakossági hitelezés banki vezetőivel folytatott interjúi szerint a következő időszakban akadnak sötétebb felhők. Számos intézmény arra számít, hogy a piac növekedése az év második felében, illetve 2019-ben lassulni fog.

A lakáshitelek közül az ötéves kamatperiódusú termékek a legnépszerűbbek, de a kereslet folyamatosan tolódik a hosszabb kamatfixálás felé. Ez persze az új hitelt felvevőkre vonatkozik. A meglévő állomány hosszabb kamatperiódusú hitelre váltásának a banki vezetők szerint továbbra is határt szab, hogy az ügyfelek szemében túlságosan nagy a különbség a fix és a változó kamatozású hiteltermékek ára között (tapasztalataink szerint azért az sem mellékes, hogy mintha a bankok sem igazán segítenék a hosszabb kamatfixálásra váltást)...

ÖT KÉRDÉS ÖT VÁLASZ - BEMUTATOM A VÁROSOM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.03.


Új sorozatot szeretnék indítani, ami kicsit talán más, mint az eddigiek voltak. Egyfajta személyes útikalauz lenne ez a különböző városokhoz, hiszen ki ismerhetné ezeket jobban, mint ti, akik bennük éltek? Ráadásul meggyőződésem, hogy minden város más és más attól függően, hogy kinek a szemével nézzük.
A sorozat lényege az lenne, hogy 5 (+1) kérdést kellene minél bővebben megválaszolni. Ezek nem a nevezetességekre koncentrálnak, sőt, éppen az lenne a lényeg, hogy a városok olyan arcait mutassuk (mutassátok) meg, amelyek nem feltétlenül egyértelműek, de segíthetnek azoknak, akik akár rövidebb (például kikapcsolódni), akár hosszabb időre (határátkelőként) oda tartanak.
De sok beszédnek sok az alja, hoztam három példát nektek Európa különböző pontjairól, hogy lássátok, miről van szó és reményeim szerint kedvet kapjatok ti is hozzá!
A három város a finnországi Helsinki, a belgiumi Brüsszel és az angliai Liverpool, akik pedig megírták tapasztalataikat, azok sorrendben Ann, Hannah és Paul:...

VIDEOTÉKA: "ERKÖLCSÖK, MEGJELENÉS, DISZTINGVÁLÁS, HOSSZÚ HAJ?"


444
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2018.09.02.


Ezen a héten Gazdag Gyula legendás dokumentumfilmjét A válogatást turkáltuk ki a Youtube mélyéről. A történet szerint 1970-ben a csepeli ÁFOR KISZ bizottsága beatzenekart keres, hogy megszólítsa és összehozza a helyi munkás fiatalságot. Így nézett ki egy ifjúkommunista brainstorming:

– Az elsődleges cél, hogy ideszokjanak a fiatalok.
– És mi lesz, ha ideszoktak?
– Ez egy elég komoly kérdés, ezen még nem is gondolkodtunk.


A rádióban közzétett felhívásra váratlanul 95 zenekar jelentkezik. „Ez olyan, mint a kapitalizmus, válogatni lehet” mondja kacagva Szabó Ferenc kerületi KISZ titkár. Ezzel elindul a válogatás, ahol egyre másra új és új szempontok merülnek fel: Mi lesz, ha jön a zenekar sleppje? Egy zenekar hány személyt köteles beléptetni a KISZ-be? Milyen legyen az öltözékük és a hajuk? Hordhatnak-e hippikeresztet? Szabad-e a földön fetrengeni?
...

MOST KIDERÜL, KIT DOBNAK LE A TAIGETOSZRÓL - INDUL AZ ÚJ TANÉV

HVG ONLINE
Szerző: WINDISCH JUDIT - BALLA ISTVÁN
2018.09.03.


Egy nagy vihart kavart változás lesz a legfontosabb idén: bizonyos magatartásbeli, beilleszkedési zavaros gyerekek felmentése megszűnik. A tanárokat nem készítették fel az új helyzetre, így ebből még sok probléma lehet. A szülők képviselője máshogy látja: az eddigi visszajelzések alapján abban bízik, ha osztályozni kell a gyereket, odafigyel majd rá is a tanár. Most szólunk: az ingyentankönyv csak kölcsönben van, ne érje meglepetés év végén, mikor megkapja a számlát.

Vihar előtti csend van – oktatási szereplők szerint ez jellemzi leginkább az idei tanévet.

Most már nem az ismeretlentől való félelemmel vágunk neki az új tanévnek, hanem a biztos rossz tudatában

– mondja Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. Az MTA is több lesújtó tanulmányt közölt, például kimondta, szinte esélytelen, aki tanulatlan családból jön. Ami fix, a tanárhiány idén is óriási problémát okozhat.

A nagy változások a küszöbön vannak, igaz, a pénteki fejlemények után nem tudni pontosan, milyen messze van a küszöb. Péntek késő este hozták ugyanis nyilvánosságra az új Nemzeti alaptanterv tervezetét (a főbb pontokat a keretesben találják), azonban Gulyás Gergely miniszter bíráló szavai után erősen kérdéses, hogy az eredeti terveknek megfelelően életbe lép-e jövő szeptemberben. És ha nem, mi lesz a kötelező központi felvételivel a középiskolákban, illetve a gimnáziumi keretszámok megrendszabályozásával? Ezeket ugyanis az új NAT bevezetéséhez kötötte eredetileg Palkovics László, még oktatási államtitkárként. Utóbbira bizonyos szereplők részéről volna igény, például azért, hogy ne csak a legrosszabbak menjenek szakmát tanulni. A gond csak az, hogy a szakképzésbe kerülők sorsa túl korán eldől, a 14 évesen szakmát választó diák később nehezen tud váltani. Szakközépiskolába – régi nevén szakiskolába – alig mennek diákok, holott ennek fontosságát nem győzik hangsúlyozni kormányzati és iparkamarai oldalról. A kormányzati nyilatkozatok alapján kikövetkeztethető volt a szándék, hogy ha szép szóval nem megy, hát majd ostorral kergetik a tanulókat a kormány számára kedves iskolatípusokba...

TANÉVNYI TÖRLESZTÉST JELENT AZ INGYENES OKTATÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2018.09.03.


Sok családnak komoly anyagi problémát hoz az iskolakezdés: a szerencsésebbek családon belül kapnak segítséget, de a többség kénytelen hitelt felvenni.

- Hitelt nem kellett felvennünk, mert a szüleim tudtak kölcsönadni, sőt, egy bizonyos szintig be is segítettek az iskolakezdésbe – mondta Gaál Tamás, aki hozzátette, némiképp megdöbbenéssel nézte a tévében azt a fiatal nőt, aki arról beszélt, hogy sok tízezer forinttal több marad a családoknál a tanévkezdéskor a kormánynak hála. Azóta persze kiderült, az m1-en a Fiatal Családok Klubjának alapítójaként nyilatkozó asszony fideszes alpolgármester Budapesten, a XI. kerületben, s így nem feltétlenül a családok, sokkal inkább a kormány nevében beszélt. 

A gyerekes famíliák jelentős részének vele ellentétben nem tűnt fel, hogy a szeptemberi tanévkezdéssel tízezreket spórolhatnak az előző évekhez képest. Sőt, sokan valószínűleg irigykednek Gaál Tamásékra, akik családon belül át tudták hidalni az anyagi nehézségeket, mert azért más egy rokonnak tartozni kamatmentesen, mint azonnali hitelt felvenni egy pénzintézettől, s annak kamatait nyögni esetleg éveken át. 

- Három gyerekkel még akkor is komoly megterhelés a tanévkezdés, ha a tankönyveket ingyen kapják – jegyezte meg Gaál Tamás, aki egy Balaton-parti kisvárosban lakik. – A tanszerek egy részét, mint a körzőt, vonalzót tovább tudják használni a gyerekek, de ceruzából, tollból, radírból, füzetekből, festékből, s még megannyi dologból újat kell venni. Már csak a kölykök miatt is, mert igencsak megnéznék őket, ha a félig elfaragott színesekkel vagy a megrágott kupakos filctollakkal kezdenék az új tanévet. 

- A három gyerek cirka harminc füzet, persze lehetőség szerint valamilyen menő borítóval, háromszáz és nyolcszáz forint darabjuk – vette át a szót Gaál Tamásné. – A középső most megy felső tagozatba, így a hátitáska helyett hátizsákot kért, persze a legnagyobbnak is kellett egy új, még jó, egy tanévet kibírt az előző. A kettő több mint harmincezerbe került… 

Ennél is komolyabb tételnek bizonyult – mert szerencsére a gyerekek folyamatosan nőnek – a tornafelszerelések összeállítása: három új melegítő, három edzőcipő, a két fiúnak új rövidnadrág...

BRUTÁLISAN EMELTE A HALLGATÓK DÍJAIT AZ ELTE

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS BLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓOKTATÁS
2018.08.31.


Nem sokkal azután, hogy a BGE számos kedvezmény megvonásával és díjak emelésével jelentős plusz terhet rótt a hallgatóira, az Eötvös Loránd Tudományegyetem is változtatásokat léptetett életbe. Az Egyetem indoklása szerint csupán egységesítik a többi karral a díjszabást, viszont a bizonyos esetekben tízszeres díjat fizető hallgatók számára ez nem jelent megnyugvást.

A nyár folyamán a Budapesti Gazdasági Egyetem már megduplázta a tandíjat számos hallgatója számára, a lépéssel az ELTE sem akart lemaradni. Cikkünk a jogi kari reakciók alapján íródott. A belső egyetemi hálózaton szétküldött szűkszavú levél szerint több jogcím esetében is magasabb összeget kell a hallgatóknak kifizetniük. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata szerint ez a Követelményrendszer egységesítése miatt van, ugyanis bizonyos karokon olcsóbb díjak voltak, mint máshol, és csupán ezeket emelték egységes szintre, az egyetemi finanszírozhatóság okán. A HÖK jelezte az egyetemi vezetésnek, hogy ez problémákat fog felvetni számos hallgatónál, mégsem felmenő rendszerben vezették be az egységesítést. A jogi kar hallgatói belső fórumaikon nem túl vidámak.

Az egyetemen fizetni kell azért, ha egy tárgyat harmadik (dékáni engedéllyel negyedik) alkalommal vesz fel az ember, tehát ha az első kettő során vagy nem vizsgázott, vagy megbukott a vizsgákon. Aki háromszori tárgyfelvétel után sem végez el egy tárgyat, annak megszűnik a hallgatói jogviszonya. A harmadik tárgyfelvétel nem ritka dolog, és nem a “lusta diákok” sajátja. A jogász szakon egy merev tanrend szerint haladnak, ahol sok tárgy egymásra épül és szigorú a tananyag magolására épülő számonkérés. A hallgatók között így nem ritka a harmadik tárgyfelvétel a jobb jegyek, a könnyebb vizsgaidőszak, vagy egyszerűen a sok bukás miatt.

Aki jó jegyeket akar szerezni (vagy egyáltalán sokszor csak átmenni a vizsgákon), vagy esetleg a minden figyelmeztetés nélkül bevezetett rangsorolásos vizsga- és kurzusjelentkezés károsultja, annak taktikáznia kell. Ez a taktikázás a félévi 300.000 forintos tandíj mellett egyéb térítési díjjal jár.

Eddig 4000 forint volt egy kurzus harmadik vagy negyedik felvétele, ez változott 5000 forintra kreditenként. (A kurzusoknak kreditértéke van, legtöbbször a nehézségük és fontosságuk alapján. Egy kredithez meghatározott órányi tanulás és készülés tartozik.)

Mivel nem felmenő rendszerben vezetik be az egységesítést, ezért akár százával is érintheti a hallgatókat már most ősztől. Már 2 kreditnél (ami a legalacsonyabb) is 6000 forint a pluszköltség, de egy szigorlat esetében gond nélkül a 25-30.000 forintot is elérhet a teljes díj az egy darab szigorlatra. Információink szerint van olyan hallgató, aki épp 105.000 forintnál tart 25-30.000 helyett...

HONVÉDKÓRHÁZ: BEVÁLT ZACHER DOKTOR DIAGNÓZIA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.09.03.


Már ebben a hónapban megbénulhat az ellátás a fővárosi sürgősségi központban mert nincs elég orvos. Az osztály korábbi vezetője előre jelezte ezt. "Gyakran éreztem úgy, hogy legszívesebben melléjük feküdnék a hordágyra, már a műszak elején kimerült voltam” – mondta lapunknak a sürgősségi egy szakdolgozója.

Információink szerint a Honvédkórház sürgősségi osztályára már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra. A lapunk birtokába került e havi műszaktábla erősen „piroslik”, jelezve, hogy milyen sok helyre nem találtak orvost. Arról is egyre több dokumentum kerül elő, milyen sokszor jelezte Zacher Gábor, a sürgősségi centrum pénteken távozott vezetője feletteseinek, hogy baj van, az adott körülmények között az ellátás nem menedzselhető. Az adatok szerint az elmúlt három évben, miközben mind több lett az ellátandó beteg – tavaly már mintegy 64 ezer embert kezeltek itt –, az orvosok száma egyre csökkent. Márciusban még 39 orvosa volt a centrumnak, mostanra 10-11-gyel van kevesebb. Az osztályvezető főorvos az áldatlan állapotokat a kórház vezetésének jelző levelében, amely a Népszavához is eljutott, már augusztus elején azt írta, ha a feltételek nem javulnak, október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Akkor hat orvos volt távozóban, és a meglévők közül is többen kisebb óraszámban vagy félállásban akartak már csak dolgozni. Azt korábban is tudni lehetett, hogy a honvéd sürgősségi osztályán az elmúlt három évben erős volt a fluktuáció, általában évente 15-17 új orvost is fölvettek, ám ugyanennyi távozott is. A kilépők, szinte minden esetben az óriási megterhelésre hivatkoztak. A sürgősségin naponta átlagosan 110-160 beteget fogadnak. „A betegek gyors osztályozásához, ellátásához soha nem voltunk elegen” – mondta lapunknak egy ottani szakdolgozó.

Másodpercenként jön egy újabb feladat, miközben még az előzővel sem végeztél, a folyóson meg ott a sok jajgató ember, egy idő után egyszerűen érzéketlenné válsz. Gyakran éreztem úgy, hogy legszívesebben melléjük feküdnék a hordágyra, már a műszak elején kimerült voltam.”

Közben a sajtóban egyre másra jöttek a történetek az ellátatlan betegekről, a kirívó esetekről, a lapok hasábjain mind gyakrabban panaszolták a páciensek, hogy nem megfelelő a bánásmód. Januárban például órákig hagytak haldokolni egy férfit a Honvéd sürgősségi osztályán. Az üggyel a rendőrség is foglalkozott, nemrég zárta le a vizsgálatot, amely szerint nem történt bűncselekmény. Egy másik elhíresült történetet egy fővárosi, XV. kerületi háziorvos hozta nyilvánosságra, miután hazaküldték betegét a sürgősségiről. Mateisz Erzsébet nyílt levélben tárta a nyilvánosság elé az esetet, „no go zónának” nevezve a Honvéd sürgősségi osztályát...

ILYENEK A TEHENEK?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.03.


Orbán Viktor Mihály, Magyarfölde miniszterügynök elvtársa kirándulást tett az övéihez Kirgizisztánba a kereszténység védelmezése okán. Csak a reptéri kapu besípolt, mert fémből volt a nyakán lógó feszület, meg az oldalán lógó kardja is, azt sem csatolta le a hülyéje. Így gyöngéden ugyan, de elvették tőle, hogy majd távozáskor visszakapja, ha még akarja egyáltalán, és nem cseréli le ezeket a kellékeket egy hordozható zsebmecsetre és felfújható müezzinre.

Nomád világjátékokra érkezett meg a kedves vezető, a megnyitón olyan baráti, és legfőképp az ő nagysága és tökéletessége előtt mindenképp leboruló országok vezetőivel fényképezkedhetett, mint Kazahsztán, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és mindenek felett Törökország. Ők adnak a NER-nek emberségből példát, vitézségből pedig formát, de az út arra is alkalmas volt, hogy megkérdezze a törököket, Rodostó üzemel-e még, és ha igen, van-e bőséggel ott levélpapír.

Tizenhat magyar vitéz nyomát követve érkezett meg a messzi távolba Orbán Viktor Mihály, akik íjászatban, szkanderben, szumóban, sambóban és bothúzásban mérik össze erejüket a sztyeppék többi harcosával. A bothúzás érdekelte elsősorban, mert a Habony figyelmeztette, hogy a Toldinál is volt valami pálca, ezt nézze meg, hogy is van, aztán a Kálomistával rendeztetnek egy rajzfilmoperát belőle bölcsődések számára hazafiassági szempontok alapján.

Orbán Viktor Mihály népes kíséretének tagja volt Szijjártó külügyes és bekérető bajnok, aki arról a mérhetetlen megtiszteltetésről számolt be az MTI-nek egyenest, hogy Magyarföldét megfigyelői státusszal felvették a Nemzetközi Türk Akadémiára. Meg is kérdezte a főnökét, hogy ezeket is megszopatjuk-e, mint az otthoniakat, de azt válaszolta neki az ura, hogy majd, ha visszaadják a kardját, akkor ő egyedül rohammal beveszi az egész kócerájt.

Ez a Szijjártó egyébként nem tudta, fingja sem volt róla, hogy mi a rosseb ez a Nemzetközi Türk Akadémia, de elmagyarázták neki: ez a türk nyelvű országok tudományos kutatásait és kulturális életét hangolja össze. Utaltak rá, hogy a türk nyelvekre jellemző a magánhangzó harmónia, a toldalékolás és a nyelvtani nem hiánya, ennek alapján az ural-altáji nyelvcsaládba besorolták a magyart is, mint annak színe virágát....

PIROS SAROKBAN: MACRON, KÉK SAROKBAN ORBÁN AZ EURÓPAI VÁLASZTÁSOKON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.03.


- Európában az újsütetű magyar-olasz politikai szövetség a hangadó, velük szemben jelenleg csupán a francia elnök áll, bár neki odahaza nem túl jól állnak a dolgai, de hamarosan Salvini is súlyos gondokkal szembesülhet

- Ha Magyarországon és Lengyelországban semmibe veszik a jogot, az ellen tiltakoznia kell a német társadalomnak, a politikának és üzleti életnek, mert itt nem a két állam belügyéről van szó

- Netanjahu Orbán után a Fülöp-szigetek diktátorával is flörtöl

FT

A lap az Orbán-Salvini-tárgyalásról készült képpel illusztrálja az elemzést, amely szerint Európában nyomulnak a nacionalisták, így a populisták erejének fontos próbaköve lesz a jövő évi EP-választás. A cikk maga azzal indul, hogy az egy héttel ezelőtti milánói találkozó több volt, mint egy gyönyörű barátság kezdete. Az új, migrációellenes tengely azért fontos, mert kialakulhat belőle egy új szövetség, már ha a nacionalistáknak sikerül megnyerniük a konzervatív Néppárt egyes tagjait, Orbánon kívül is. Mert ha igen, akkor ők alkothatják a mérvadó frakciót Strasbourgban. Fő jellemzőjük, hogy ismét nemzeti kézbe akarják venni a bevándorlás-politikát. Idáig sikerült elkerülniük a legnagyobb csapdát, vagyis nem vesztek össze azon, hogy Róma kvótákat akar a menedékkérők szétosztására. De Salvini és Orbán ebben a kérdésben teljesen eltérő érdekeket testesít meg.

Ellenben az a stratégiai cél köti össze őket, hogy bizonyítani kívánják: az EU nem képes működőképes politikára. Minél inkább fel tudják ezt mutatni, annál könnyebb lesz beteljesíteniük a vágyukat. A bevándorlás-ellenes érzelmek mélyen áthatják az EPP-t, ideértve a német kereszténypártokat. De azért a pártcsaládon belül még az Európa-barát erők a hangadók. E tekintetben Minőségi különbség van a fennálló rendet védelmező Merkel és a nyíltan EU-ellenes Orbán között. A konzervatívok közül egyesek szabadulni igyekeznek a magyar kormányfőtől, de aligha nélkülözhetik, és még inkább szükségük lesz rá 2019 után. A Néppárt ugyanis várhatóan veszíteni fog, a Fidesz viszont erős marad, ennél fogva megnő a viszonylagos súlya.

Előreláthatólag jelentősen visszaesnek a szociáldemokraták, ezért minden bizonnyal megszűnik a nagykoalíció az Európai Parlamentben. Két tömörülés szorongatja majd őket: a migránsellenes nacionalisták és a Macron vezette EU-hívő liberálisok, bár az elnöknek nincsen támasza a németeknél és az olaszoknál. Az előző csoport nagyobb kihívást jelent, mint ahogy az a jelenlegi közvélemény kutatási eredményekből következne. A tempót Orbán és Salvini diktálja, míg a másik oldalon ez csupán a francia államfőről mondható el. E pillanatban ők a tényleges ellenfelek a földrészen. Ez a versengés túl szorosnak ígérkezik ahhoz, hogy bárki kényelmesen hátradőljön.

Daily Telegraph

A konzervatív lap úgy látja, hogy ellentétes pályát fut be Macron és Salvini politikai szerencsecsillaga, miközben egyre nagyobb veszély leselkedik a francia elnök európai jövőképére. Az államfő a nyári szünet után azzal tért vissza, hogy csatát indított a magyar és az olasz populisták ellen az EU-ért vívott fronton. Csakhogy odahaza egy sor kérdésben védekezésre kényszerül, miközben a kontinensen mind inkább megerősödnek populista vetélytársai. Salvini összeállt Orbánnal, amire válaszul Macron közölte, hogy tapodtat sem enged a nacionalistáknak, illetve a gyűlöletbeszéd terjesztőinek. Viszont az utolsó ütést az olasz belügyminiszter vitte be, mondván, hogy a felmérések szerint az államfő legfőbb ellenfelét a franciák jelentik, és tényleg. A politikus népszerűsége a múlt májusi választás óta még sosem volt ennyire alacsony.

Salvini ezzel szemben él és virul. Ő vezeti a közvélemény kutatásokat, a szélsőséges Liga pedig már 30 %-os támogatottságnál jár, miután a politikus keményen elutasítja a bevándorlást és lezárja a kikötőket a menekültszállító hajók előtt. Ezzel főként délen szerez jó pontokat. Ugyanakkor Dominique Moisi, a párizsi Montaigne Intézet igazgatója szerint Marcon európai helyzetét alapvetően a hazai pozíciói határozzák meg, ám a franciák tudják, hogy ha az elnök kudarcot vall, akkor az ország az olaszok sorsára jut és azt nem szeretnék. Az olasz rivális számára viszont nyugtalanítóak a hírek, hogy lemondását fontolgatja Conte kormányfő, mert belefáradt, hogy az érdemi munka folyton háttérbe szorul Salvini és az 5 Csillag vezérének, Di Maionak a bohóckodásai miatt...