2015. december 8., kedd

FOGATLAN ORSZÁG

CIVILHETES BLOG

Szerző: Civilhetes


A minap Ausztriában jártam és a tartományi politikai és gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével találkoztam...
Keményen felvetették, hogy miért kellett felrúgni az ország szociális rendszerének relatív biztonságát, miért kellett a fiatalságot teljes mértékben kiszolgáltatni, a szabályozatlan piacgazdaság törvényeinek ilyen mértékben. Miért kellett romokba dönteni a megelőző munkatörvénykönyvet? Ezt igyekszik a kormány a kezükbe nyomni, de nekik ehhez semmi közük, sőt ellenérdekeltek. Miért kellett az alacsonyjövedelműeket tömegesen feláldozni azért, hogy a nyugdíjasok relatív jólétét megőrizzék?
Miért kellett a városi lét biztonsága érdekében beáldozni a vidék szociális, és kriminalisztikai biztonságát?
Miért kellett államosítani egy olyan országban, ahol ilyen magas az eladósodottság, miért nem szabályozták a piacokat? Ez által az államosításra felhasznált összegeket más társadalmilag fontos célokra lehetett volna használni.
Miért hagyják, hogy egy ország ennyire beteg legyen, és ennyire ne működjön az egészségügyi ellátása? Miért lett Magyarország a középosztály közepétől lefelé a fogatlanok országa? A sógorok nem a fogainkat féltik, hanem a vállalkozásaikat, ahol magasabb a rossz egészségi állapot miatt a táppénzen töltött idő, mint más országokban.
Miért ilyen magas a korrupció az országban?  Miért kell másokat kioktatni és folyamatosan konfrontálódni egy ilyen kicsi országnak, miért nem tanulunk az osztrák példából, amikor is a választók beszavazták a szélsőjobbot a hatalomba, amibe Ausztria majdnem belerokkant, miért akarjuk ugyan ezt az utat végigjárni és az ő üzletmenetüket is kockáztatni?

ITT OLVASHATÓ

DIA KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓJA

RÉKAI ZSOLT: FESTŐ NAPLÓ
Szerző: Rékai Zsolt


Indul a nap, és mivel éjszaka dolgoztam, aludni kell valamennyit. Többnyire még éjszaka eltervezem, mit szeretnék másnap csinálni.  Tervhez képest, mindig van eltérés, mégsem haszontalan, tudni, mi az amit nem végeztem el. Ez a tudás sokkal inkább jellemző rám, mint  katonás rend. Nem csak, hogy katonás rendről nincsen szó, hanem mondhatni, sors felülvezérel szétszórtságban. 
Örülök, amikor pusztán sodrásirányt tudok tartani. 
Aztán álomban embereket láttam, amint fura szögletes, absztrakt szobrok között mozognak. Szobrok nyúlánkok voltak, szögletesen üres felső résszel, amit én emberi arcokkal akartam kitölteni.  Egész egy vásártérre emlékeztetett, mivel végül valaki  amolyan asztal mögül magyarázott., miközben csinált valamit, amit nem láttam.Nem láttam, de kommentálta:
-Halad-ó... Settenked-ő.-mondta. 
Az O teljesség szimbólum  szögletes dolgokkal szemben, viszont  settenkedés valami rejtett, árnyékmenet. Vásár amúgy színes, nyugodt időszakot jelöl.
Nem lenne rossz álom, de ritka, hogy ne éreznék paradoxonokat. Álomban minden magam vagyok, saját viszonylataim tendenciáival szembesülök, és csak kevésbé utal rá, ám mindig jelzi  éber valóság szegleteit.
Az álom tartalma, és a felszín relativ korreláció. Éppen ebből fakadóan elfed, kiszámíthatatlanná tesz. Nagyon ritka  jósálom, ahol teljes az átfedés.
Az, hogy ez a vásár kiállítás is, vagy ténylegesen kiállítás, azt ébren, ki tudtam találni.
Nem  lepett meg, amikor levelezésemben megtaláltam Bóbics Diána  festőnő, meghívóját, akivel  két éve együtt állítottunk ki, amikor  Nick Galéria megnyitott.


"MÉRSÉKELT ANTISZEMITIZMUS" - MIÉRT, AZT LEHET?

SZABÓ TÍMEA BLOGJA

Szerző: Szabó Timi


Aki 2010 óta követi a hazai emlékezetpolitikai vitákat, az már érezheti, hogy e mondatok nem ok nélkül törtek fel, nem maguktól, nem egy nyugodt korban. A jobboldali kurzus és lokális politikus-antihősei e téren sem mutatnak elfordulást a már megszokott gyakorlataiktól, a történelem átírásaiktól és az emlékezetpolitikai roncsolásaiktól. Tudjuk ugyanis, hogy december végén Székesfehérváron, 15 milliós kormányzati támogatás mellett készülnek felállítani Hóman Bálint szobrát.
Kovács M. Mária történész mindennél világosabban fejti ki, miért is elfogadhatatlan Hóman akadémiai tagságának rehabilitációja, érdemes hosszabban idézni: Hóman Bálintnak „a Darányi-, Imrédy-, Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányok kultuszminisztereként kezdeményező szerepe volt a magyar zsidóság jogfosztásában. Ő készítette el az első zsidótörvény tervezetét, amelyet ő terjesztett be 1938. február 1-jén Darányi Kálmán miniszterelnöknek, majd február 25-én a minisztertanácsnak. Amikor Lázár Andor igazságügy-miniszter jelezte, hogy a zsidótörvény tervével nem ért egyet, Hóman lemondásra szólította fel.
Hóman kezdeményezője volt a szakmai (orvosi, ügyvédi, mérnöki) kamarák rasszista célú átalakításának, és következetesen kiállt a zsidótörvények újabb és újabb megszigorítása mellett. Egy hónappal a német megszállás előtt társaival együtt memorandumban követelte a magyar zsidóság kitelepítését. Szálasi hatalomátvétele után tagja volt a nyilas parlamentnek, amelynek ülésein is megjelent. Hóman Bálint emblematikus alakja volt a magyar értelmiség és a magyar társadalom »zsidótlanításának«. Kulcsszerepet játszott a magyar zsidók megalázásában és jogfosztásában... Hóman Bálintnak fontos része volt abban a deportálásokat megelőző, mintegy fél évtizedes folyamatban, amely a magyar társadalmat hozzászoktatta ahhoz, hogy zsidó polgártársaikat állami jóváhagyással lehet üldözni.”
Tiszta beszéd, ezek után nincs is miről vitázni. Van, amiről kell és lehet vitázni, amelyekről folytatott disputa csak erősíti a hazát összekötő kötelékeket, és van, amiről értelmetlen és felesleges. Hóman Bálint személye körüli szoborállítás, mint lehetőség ezek közé tartozik.
A szoborállítás ugyanis példamutatás és felelősségteljes emlékezés.
Hóman Bálintnak – bár hivatkozott és a szakmán belül referenciának tekintett történész volt (és ma is az) – politikai identitása alapján nincs helye köztéren, nincsen helye olyan terekben, amelyek mindenkié, amelyeknek demokratikusan kellene szerveződniük...
 

KI LESZ KÉPES ELZAVARNI ORBÁNT?

NYUGATI FÉNY BLOG

Szerző: Első Kézből


Meddő siránkozástól hangos az ellenzéki térfél: a kollégista fiúk az elmúlt 6 évben minden józan határon túlmentek az ország leigázásában, mégis reménytelennek tűnik az eltakarításuk a hatalom közeléből.
Tény ami tény: a nyugdíjvagyon ellopása, a szociális kiadások drasztikus megkurtítása, a vasárnapi zárva tartás és a miatta kirúgott több ezer dolgozó, a közmédiának csúfolt fideszes hazugsággyár, a gigantikus Putyin-hitel, a 80 ezer nettóért güriző ápolónők, a százmilliós palotákkal villogó zseléhajú gazemberek, az elzabrált trafikok, a fideszes brókerbotrány, a belvárosi Rogán-maffia által szétlopott ingatlanvagyon, a Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és a Tiborcz-fiú zsebébe lapátolt adófizetői milliárdok, a sajátláb-törvénnyel legalizált lopás - egy tisztességes országban EGYENKÉNT is kormánybuktató témák lennének.
Hogy nálunk mégis a normál ügymenet részei, abban múlhatatlan érdemei vannak az ellenzék kiábrándító balekságának (tisztelet a csekély számú kivételnek)...

ITT OLVASHATÓ

GÁZ VAN - VAGY KISNYÚL

PUPU BLOGJA

Szerző: PuPu


Az a gáz, hogy úgy tűnik, előbb utóbb vége lesz a Testvériségnek, de még a Barátságnak is.Az ukránok mindent megtesznek azért, hogy Oroszország kényszerítő szükségét érezze az Ukrajnán keresztülhaladó európai tranzitvezeték megszüntetésének, és erre meg is vannak a megfelelő módszerei.A terv az, hogy az Északi Áramlat kapacitását megkettőzik, és a gázt közvetlenül Németországba exportálják, nem vesződve, nem torzsalkodva  senkivel.
Ez persze pozitív fejlemény Németország részére, de nem lelkesednek érte sem az ukránok, sem a szlovákok, sem a balti államok, mi meg úgy teszünk, mintha ez a dolog bennünket nem érintene, pedighát
...
Kútba esett a nagykapacitású déli gázvezetékek terve is, ki beszél itt már Nabuccóról, Déli Áramlatról, Törökország határáig húzódó vezetékről?
Senki.
A Déli Áramlatot kinyírta az Unió, mondván nem lehet egy kézben a gáz és a vezeték, a Nabucco akár meg is épülhetett volna, csak éppen gáz nem került bele sehonnan, a Déli Áramlat megépítése Törökországig meg éppen most esett kútba, mostanában nem lesz abból semmi
...


ITT OLVASHATÓ

A KOCOGÓK BIZTONSÁGÁÉRT

ÉRTÉKŐRZŐ KINCSTÁR
Szerző: steve4security12
A közelmúltban ismét reflektorfénybe került az esti órákban magányosan futó nők fokozott kockázati kitettsége.
A Margitszigeten megtámadott sportoló hölgy lélekjelenlétének, és egy segítségére siető (szintén futó) fiatalembernek köszönheti, hogy viszonylag súlyosabb következmények nélkül megúszott egy támadást.
"Csupán a lélekjelenlétemnek köszönhetem, hogy ki tudtam szabadulni a támadóm karjai közül, de még mindig sokkos állapotban vagyok. Nagyon szépen köszönöm a segítséget az előttem futó srácnak, akit sprintelve pár száz méter után utolértem, és végül segített nekem."
Annak érdekében, hogy megelőzhessük vagy elháríthassuk a váratlanul ránk törő agressziót nem árt a felkészültség.
Rendelkeznünk kell egyfajta védekezési, menekülési tervvel! Amennyiben van egy saját védelmi programunk, amelyet előzetesen többször is végiggondoltunk és lemodelleztünk, - akkor már közel sem lesz olyan nagy a támadó által okozott sokkhatás!
Az alábbi pontokban foglalom össze preventív javaslataimat: 

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG EGYMÁST MAJMOLJA A TV2 ÉS AZ RTL KLUB?

COMMENT:COM BLOG
Szerző: SIXX

A tévében/filmben/irodalomban már mindent megírtak/leforgattak/megalkottak, áll a mondásban, és akkor ott van még a nincs új a nap alatt is, csak hogy jobban érezzék magukat a tévék kreatív producerei. Ez a mi kis magyar valóságunkra levezetve kb. annyit takar, hogy nem tud úgy egy formátumot előrántani az egyik tévé, hogy a másik ne tudjon egy megszólalásig olyannal tromfolni rá. A kérdés persze jogos: miért kell pontosan ugyanolyan, vagy megszólalásig hasonló műsort bevetni a két tévén akkor, amikor annyiféle formátum létezik, mint égen a csillag?
A válasz nem is annyira egyszerű, de alapvetően annyi, hogy ha van valami, amit néznek az egyik tévén, akkor azt a másikon is fogják, és ha a nemzetközi (a magyar piac esetében főleg a német) trendek azt igazolják, hogy éppen a homokozóban játszódó gyerekrealityvel lehet pénzt keresni, akkor azt itthon is be kell próbálni. 

1750 MILLIÁRDNYI TÚLÁRAZÁS FELETT SZEMET HUNYTAK MAGYARORSZÁGNAK

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa

Az Európai Bizottság ellenőrző szervei a vezetői interjúk alapján 20 százalékos tűréshatárt alkalmaztak a túlárazások megítélésénél, azaz az EU körülbelül 1600 milliárd forintnyi túlárazás felett hunyhatott nekünk szemet a most záruló uniós időszakban – kalkulálható ki a Transparency International Magyarország (TIM) által készített közelmúltbeli átfogó korrupciós jelentésből. Ez a becsült túlárazás és a kormány maximális forráslehívásra való törekvése az anyag szerint már eleve magában hordozta a korrupció veszélyét, miközben a közbeszéd csak arról szólt, hogy sikerül-e az összes EU-forrást lehívnunk. A 2014-2020-as uniós ciklus kapcsán arra a veszélyre mutat rá a jelentés, hogy mivel több mint duplájára nő a közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítható források aránya, ez erőteljes abszorpciós nyomást fejt ki, ami így növeli a korrupciós kockázatokat.
A TIM átfogó anyagának főbb megállapításai:

KILÉPTEM AZ EGYHÁZBÓL, ÉS MOST FOGALMAM SINCS, HOGYAN KELL RANDIZNI

ANYÁM BOROGASS - CAFÉBLOG
Szerző: zafiEgy nő vallomása, aki gyerekkorától kezdve szigorú szabályok között élt a szülei vallása miatt, és most ébredt rá, hogy emiatt fogalma sincs, milyen a jó párkapcsolat. Vagy milyen egyáltalán egy párkapcsolat a vallás nélkül és hogyan kellene élveznie az együttlétet valakivel.
“A vallásból kilépni a legkönnyebb döntés volt számomra. A neheze akkor jött, amikor nemrég szakítottam az exbarátommal és ráébredtem, milyen nagy hatással van az egész életemre a szüleim vallása. Aznap éjjel, amikor szakítottunk, azt mondta az expasim, hogy én állandóan boldogtalan vagyok. Az robbantotta ki a veszekedést, hogy megkért, ne menjek el a szülinapi vacsorájára, amit én szerveztem, mert jól akarja érezni magát a barátaival, és nem akar egész este azon görcsölni, hogy én mi miatt fogom őt kritizálni.
Dühös lettem, végtelenül sértve éreztem magam. Tényleg ennyire rossz társ vagyok? Talán egy kicsit komolyabb vagyok, mint a kortársaim, de tudok én vidám lenni… vagyis akkor még ezt hittem. Akkor este, ahogy hazafelé vezettem, átgondoltam az életemet és a régi párkapcsolataimat, azon tűnődve, hogyan jutottam idáig.
A szüleim Jehova Tanúi voltak, az életem első 16 éve ebben a szellemben telt.

ÜZLETI ANGYALNAK LENNI JÓ ÜZLET

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Kalydy YvetteAz üzleti angyal olyan befektetőt jelent, aki az újonnan induló vállalkozásokat felkarolja, pénzt fektet az izgalmas projektekbe. Egy ilyen befektetés nagy a kockázattal jár, és éppen ezért a feltételek is szigorúak, de ha bejön, akkor mindenki jól jár. Ha valakinek az eddigiek alapján megjött a kedve az üzleti angyallá váláshoz, annak jól fog jönni egy jelentősebb vagyon is a számlán, de ha mást nem is tud adni, legalább szakértelme legyen.Veled is előfordult már, akár az üzleti életben, akár a tanulmányaid során, hogy volt valami nagyon jó ötleted, amiről tudtad, hogy hatalmas sikere lehetne, csak éppen az egyik legfontosabb eszköz hiányzott belőle? A pénz. Ezeknek a tehetséges fiataloknak lenne szükségük egy olyan emberre, akinek van valamilyen fogalma a témáról, befektethető tőkéje, kapcsolati rendszere, de ami a legfontosabb, lát fantáziát az innovációban. Ilyenkor találhat egymásra az ötlet és a befektetés.


ÖRÖKKÉ HÁLÁS LESZEK A DOKTORNŐNEK, AKI MEGMENTETTE A PETEFÉSZKEMET

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Tünde


Kedves Dr. B. E!
Te nem tudod, mert honnan is tudhatnád, hogy amikor 2010 novemberében beestem az endometriózisos szakrendelésedre – így utólag – azt gondolom, a gondviselés rám mosolygott, és kegyelemben részesített.
Te nem tudod, hogy már évek óta küzdöttem fájdalmas menstruációval, de hiába mentem el több orvoshoz is, senki nem talált problémát. Azt tudod, hogy amikor pár héttel előtte vakbélgyulladás gyanújával kórházba kerültem, a rutin nőgyógyászati vizsgálat alma nagyságú endometriózist mutatott ki a bal petefészkemen. Azt viszont nem tudod, hogy a sokadik – nem is tudom, milyen nevű vizsgálaton – egy idős orvos, azt mondta, hogy másnap megműtenek, és kijelölte az operáló orvost. Azt sem tudod, hogy a – már négyszemközt zajlott – megbeszélésen, amikor rákérdeztem a dokinál, hogy mire számíthatok, azt mondta: felvágom, a bal petefészek a petevezetékkel együtt kuka. Később, ha gyereket akar, csak mesterséges úton lehetséges, és úgy sem biztos, mert elég rondán festenek a dolgok odabent. Ezek az ő szavai voltak. Pontosan. Nem felejtem el soha. Én ezután átvettem az utcai ruhámat és szinte elmenekültem. Saját felelősségemre távoztam.

A BIDEN-DINASZTIA ÜZLETI ÉRDEKELTSÉGEIT SÉRTI A MINSZKI EGYEZMÉNY

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa


Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása során tett nyilatkozatában a minszki békeegyezmény felmondásával fenyegetett, abban az esetben, ha Oroszország nem mond le a Krím-félsziget területéről Ukrajna javára.
Biden szerint “a minszki megállapodás kivitelezése ellehetetlenül, ha Oroszország nem tesz eleget kötelezettségeinek” és a Krím-félsziget orosz “elfoglalását” az USA nem fogja elfogadni, mert “az elcsatolási kísérlet” “ellentmond a nemzetközi jognak, rossz, és semmilyen körülmények között nem elfogadható.”
Mindemellett Biden kijelentette; “az USA határozottan kiáll az ukrán emberek mellett, az Oroszország, és az orosz támogatású szeparatisták részéről sorozatos – hangsúlyozom, sorozatos – agresszióval szemben.”
Az amerikai alelnök nyilatkozata ismételt jelzés arra vonatkozóan, hogy családjának személyes érdekei sérültek a kijevi Majdan eseményeire adott orosz válaszreakciók során. Joe Biden fia, R. Hunten Biden a kelet-ukrajnai palagáz feltárásokba befektető Burisma Holdings vállalat vezérigazgatója.

GYÁVA EGY FÉREG VAGY TE, ORBÁN VIKTOR!

BANDITAPOLITIKA
Szerző: Virányi András (Bandita)


Hamarosan olyan alaptörvény módosítás készülhet a hatalom részéről, ami szerint a függöny mögött bujkálni a kellemetlen kérdések elől rendkívül nemes és bátor cselekedet. De az is lehet olyan feles törvény kerül megalkotásra ami megtiltja az ellenzéki képviselőknek a kényes kérdések feltételét Orbán Viktor felé. Még az a változtatás is bekövetkezhet a kormányzati munkában a nemzet gyáva férge által, olyan törvény kerül napirendre ahol kizárólag Orbán Viktor kérdethet Orbán Viktortól, és köteles lesz a választ is elfogadni, ne kelljen már a parlament kormánypárti többségének erről szavazni. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, ahogy az a gátlástalanság is az, aminek a segítségével az ilyen törvényeket szemrebbenés nélkül elfogadják a kormánypárti farokcsóválók.
Persze Orbán Viktor nagyon bátran állt ellen az ellenzéki kérdéseknek mondja majd magáról, pedig egyszerűen nem akart azokra válaszolni. Mindig is ezt teszi. Most éppen halaszthatatlan közfeladatként állt a parlamenti takarásban az orrát piszkálva a veszély elmúltáig, hülyének nézve ezzel még a saját választóit akiket mindig bátor harcra buzdít a nemzetet fenyegető veszedelem ellen. Azoknak pedig hol Gyurcsány ellen kell hősiesen küzdeni, hol az unió támadását kell kivédeni éppen, hol Soros az ellenség aki ellen harcba kell vonulni. Végül is Orbán Viktor ennek a harcnak csak a végvári kapitánya, aki mindenhol ellenséget vél látni csak azért, mert harcolni akar. Ahhoz már gyáva az aljas lelke egyedül szálljon szembe az ilyen kitalált ellenséggel, neki megfelel a hátsó sorból való irányítás, amelynek segítségével szabadon manipulálhatja az eszüket nem nagyon használó szimpatizánsokat. Így szépen el tudja takarni mennyire hülye a kormányzáshoz, és neki csak a saját zsebe megtömése számít.
JOHN MCCAIN KEZDEMÉNYEZTE AZ IRAK ELLENI TÖRÖK AGRESSZIÓT

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa


John McCain, az amerikai szenátus katonai bizottságának elnöke, és Lindsey Graham republikánus elnökjelölt november 29-én tett javaslatot arra, hogy török csapatok kell szárazföldi beavatkozást kezdjenek Irak területén. Napokkal később a török hadsereg bevonult Irakba.
John McCain, az amerikai szenátus katonai bizottságának elnöke, és Lindsey Graham republikánus elnökjelölt november 29-én vasárnap egy kétszer tízezer főből álló amerikai katonai kontingens bevetését kezdeményezték Szíria és Irak területén, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra hivatkozva. Elképzelésük szerint azonban nem az amerikai hadsereg jelentené az offenzíva gerincét; az amerikai csapatok egy százezer főnyi, főként török-szaúdi-egyiptomi csapatokból álló fősereg támogatására vonulnának be.
Irak miniszterelnöke, Haider al-Abadi másnap az amerikai szenátusban elhangzottakra reakcióként kijelentette; Bagdad nem ad felhatalmazást egy ilyen katonai beavatkozásra, és nem adnak engedélyt arra, hogy külföldi fegyveres erő bevonuljon Irakba. 

ITT OLVASHATÓ

A NŐI GONDOLKODÁS LEHET A SIKERES BEFEKTETÉS KULCSA

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG


Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy hiába találkozhatunk több férfivel a befektetési vállalatoknál, a nők ezen a területen még náluk is sikeresebbek lehetnek. Egymástól független kutatásaik során mind a University of California, mind a SigFig ugyanerre a következtetésre jutott. A Nutmeg online befektetési vállalat írásából pedig az is kiderül, mi történne, ha az összes befektetési döntést a nők vennék át.
Bár a befektetések világában általában férfiakkal találkozhatunk, a legfrissebb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nők bizonyos tekintetben jobb befektetők lehetnek. Ennek fényében még érdekesebb kérdés, hogy a befektetési vállalatoknál miért olyan alacsony a nők létszáma, és mi lenne, ha ez jelentősen megváltozna? (A nők az üzleti angyalok 22%-át, az intézményi befektető vállalatok szenior munkatársainak 19%-át, az alapkezelők magasabb beosztású dolgozóinak pedig mindössze 7%-át teszik ki.)

JOGKÖVETŐ MIKULÁS

A HUNVALD ÜGY
Szerző: Jablonka Richárd


Addig is, amíg is, ejtünk már pár szót az elmúlt napok egyik legnagyobb „mókájáról”. (Nem, most nem a világ legbátrabb miniszterelnökének függöny mögé bújásáról lesz szó, hanem a Mikulás csapdába csalásáról.) A történet roppant egyszerű: a Mikulást házhoz hívták a NAV-osok, majd a műsor végén jól megbüntették, mert nem adott számlát.
Azt ugyan jó előre beharangozta az adóhatóság, hogy mindent ellenőrizni fognak, ami a karácsonyhoz köthető, de hogy pont az alkalmi munkás – a gyerekeknek örömet okozó, és nemzetgazdasági értelemben a legkevesebb kárt okozó – Mikulásokra fognak teljes erővel lecsapni, no, azt azért senki nem gondolta volna.
Hogy mindehhez az esetet végignéző gyerekek mit szóltak, nem tudni, de a közösségi oldalakon óriási a felháborodás a Mikulás-büntető adóellenőrök miatt. A legtöbben azon akadtak ki, hogy miképpen lehet a gyerekeket ilyen helyzetbe hozni, és – nem mellékesen – megfosztani őket egy mesétől? A kommentekből az is kiderül, hogy a legtöbb hozzászó- lónak nem az a baja, hogy az adóhatóság végzi a dolgát s megbünteti a szabálytalankodó- kat, hanem az, ahogy azt teszi. Miközben a sok milliókkal tartozókkal, az ÁFA-csalókkal, a vagyonbevallásukban összevissza hazudozókkal, a gyanús közbeszerzéseket elnyerőkkel szemben sokkal elnézőbben viselkednek.
A legtöbb Mikulás egyébként alkalmi munkás, aki az évnek csak ezen az egyetlen napján dolgozik télapóként. Merthogy egy évben csak egyetlen  december hat van. A legtöbben nem is váltják ki csak ezért a vállalkozói igazolványt, inkább jelentkeznek valamelyik, erre szakosodott munkaerő-közvetítő cégnél, akik megkötnek velük egy szerződést erre az egy napra, és minden hivatalos ügyet – elvileg a számlázást is – is intézik.

GÍRÓ-SZÁSZ, A SIKERES POLITIKAI VÁLLALKOZÓ

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos


Így év vége felé mintha a Fidesznél ledobta volna a láncot a gép. Az idegenellenes menekültkampány sikerein felbuzdulva minden gátlást hátra hagytak. Az egy éve még épp bizonytalankodó kormánypárt újra magabiztos, mert készen a sikerrecept: bármit megtehetsz a mai Magyarországon, ha közben sokat becsmérelsz egy vélt ellenséget.
E "bármit megtehetsz" részeként mentesítette a Fidesz a közbeszerzési összeférhetetlenség alól, és ennek részeként kezdett el foglalkozni a Tiborcz-család immár az informatikai ágazattal. Reméljük, őket sok, sikeres kormányzati informatikai beszerzés környékén láthatjuk majd viszont, hogy tényleg saját lábra tudjanak állni...

ORBÁN HOSSZABB TÁVON JÓT TESZ

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: Ha Fr


Mindig meglesz (ahogy most is megvan) a szabadságunk arra, hogy jó országot csináljunk. Nem lesz itt nagyobb diktatúra annál, amit el AKARUNK viselni, és bár Európában tényleg megszűnt a nyugati liberális berendezkedés megkérdőjelezhetetlensége, ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk idehaza újra vonzóvá tenni ennek egy termékeny, hazaiként eladható változatát, ha kellő kreativitásunk lenne hozzá. A probléma tehát nem a "diktatúra", hanem a kreativitás (szó szerint az alkotni tudás) hiánya. Ne Orbánra fogjuk, please.
Orbán önmagunk tükre, és nem a tükröt kell szidni: ám az ellenzéki politika mégis erre korlátozódik. Orbán reakció a többségben lévő igényre -- még akkor is, ha manufakturált, manipulált igény ez, de hát az iPhone nem ilyen? --, és a többség igényének beszámítása nélkül semmiképp sem lehet jó országot csinálni -- vagy ha lehet, csak keveseknek, de az nem ország. Örüljön az ellenzék, hogy végre megismeri a saját népét! Meggyőződésem szerint az "Európába, de mindannyian" igazsága van most ujjászületőben, ezzel a rövid távon sok anyagi kárral járó, de javító erejű kitérővel. Orbánnal jókorát lengett ki az inga egy irányba: miután visszatért az ellenkező irányból, amely alkalmatlan fecsegésből, elvont eszmék erőltetéséből, és közben egy életidegen politikai rendszer elitjének inkompetenciájáról szólt. Ezt kapjuk érte cserébe -- ezt kapjuk a saját társadalmunk megértésének elmulasztásáért. A NAGY DILEMMA: IGAZI VAGY MŰFENYŐ

40AZÚJ30 BLOG
Szerző: Makarész RitaKedveskéim!
Most, hogy már erősen az ünnep finisében vagyunk, csak a legfelelőtlenebb szülők nem gondoltak még arra, milyen leszen majd az a fenyőfa, amelyet feldíszíthetnek az angyalkák idén. (Kivételt képeznek azok a profi apukák, akik 24-én déltájban szállingóznak ki a tűkön ülő fenyőárushoz, hogy negyedáron elvigyék a kissé csálé, maradék fákat.)
Őszintén szólva, nálunk hosszú évekig képezte a rágódás tárgyát a fa milyensége. Gyermekeink születésekor szép, nagy ezüstfenyőre erősítette az uram a csúcsdíszt - majd szívünkben kis csalódással konstatáltuk, hogy a gyerekeket sokkal jobban érdekli a csillogó csomagolópapír, mint a gyantaillat. Később a nagypapa által állított fáknak jártunk a csodájára, ugyanis papa, a classic handyman képes volt a legnyomorultabb, tökéletesen asszimmetrikus fenyőket hazacipelni, majd a túlburjánzó oldalról lefűrészelt ágakat az üres oldalon fúrt lyukakba technokolozni..

FORDULT, VILÁGBÉKÉT AKAR A FIDESZ

VASTAGBŐR BLOG
Szerző: laspalmas


Legalábbis ezt kommunikálják az olimpia miatt. 
A menekültellenes állami rettegtető kampány után óriási meglepetés: a kormány határozottan kiállt egy békés és szabad világ mellett, ahol mindenki tiszteli és megbecsüli a másikat.
A közelgő karácsony hatása? Netán a Mikulásé? Vagy felébredt a lelkiismeretük?
Nem, semmi ilyesmi. Csak megint az történik, amit már annyiszor láttunk 2010 óta: az itthon folyamatosan szidott külföld felé folytatott kommunikáció szöges ellentéte a szavazóbázisnak szóló belföldi propagandának.
Alig néhány nappal a legújabb állami gyűlöletkampány elindulása után a Magyar Állam (vagyis a kormány) együttműködési megállapodást kötött a Fővárosi Önkormányzattal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal a 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerése érdekében.

JELENTŐS A POLITIKAI ERŐSZAK ÉS A TERRORIZMUS ELFOGADOTTSÁGA MAGYARORSZÁGON

PC BLOG - ÁTLÁTSZÓ
Szerző: pcblog


Bár Magyarországon a terrorcselekmények elkövetésének nincs hagyománya, és a szűkebb értelemben vett terrorszervezet ritkaságszámba megy, a társadalomban meglehetősen erős az erőszakos potenciál, illetve a terror mint politikai eszköz elfogadottsága is.  A terrorizmusra a hazai válaszadók 12 százaléka gondol úgy, mint a politikai véleménykifejezés egyik lehetséges eszközére. Az elfogadás magasabb a férfiak, a fiatalok, a nagyvárosokban élők, a megtakarítás nélkül élők és a Jobbik szavazóinak körében. Ez derült ki a Political Capital kutatásából, mely a politikai erőszak elfogadottságának mérésére fókuszáló, a brit Demosszal közös nemzetközi projektünk zárótanulmányában olvasható.
A teljes tanulmány letölthető itt.
Egy előző elemzésünkben, bemutatva ugyanezen – 2014 nyarán, még a menekültáradatot és a párizsi terrorcselekményeket megelőzően készült – kutatás korai eredményeit azt találtuk, hogy a politikai erőszak támogatottsága Magyarországon általában meglepően magas.

A ZSIDÓK NEM BÍRNAK MAGUKKAL - LEVELEZNEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda


Nem bírnak magukkal ezek a jenki zsidók, megint kinyitják a pofonládát, mert beleugatnak a belügyeinkbe. Egyébként nyilván aSoros meg aGyurcsány áll az egész áskálódás mögött, meg abaloldal, amely ráront a zsinóros-mentés magyar nemzetre.
Cserébe ezek az usákok meg fogják ismerni a CÖF istenét, amely cserkészcsapat bizonyára egészen a Capitóliumig gyalogol majd mély felhorgadásában lengyel segítséggel meg az energiacella erejével, a sor élén a Népszabadság pártrovatának vezetőjével. Hacsaknem levelet írnak ők is Obamának, amire már volt példa egy éve, mint arra igen jól emlékezhetünk.
Ezt tették a cionista összeesküvők: tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen. A testület levelében “mély aggodalmának” adott hangot, kijelentve, hogy Hóman “…élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt.”
Naivitásuk egyébiránt nem nagyon ismer határt, amikor ilyeneket bírnak firkálni: “Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől, vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól.” – írták a magyarok emberének az amerikai elmeroggyantak, akik valami bájos naivsággal élnek bele a saját világukba. Mi pedig hozzáfűzzük: ugyan már, királylány.

MOST MÁR LÉGIERŐVEL IS RENDELKEZIK AZ ISZLÁM ÁLLAM?

SOROK KÖZÖTT BLOGSzerző: Politikai Ateista


Szír katonákat bombáztak vasárnap éjjel az Egyesült államok vezette "ISIS ellenes" koalíció gépei:A Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet hétfői közlése szerint a támadás a nagyrészt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport által ellenőrzött Deir-ez-Zór tartományban történt, a Szaika szíriai katonai táborban, Ajjas település közelében. Ez volt az első alkalom, hogy a koalíció gépei a szíriai kormányerőkre mértek csapást. - Index
Deir Ezzor tartomány, illetve a székhelyének jelentős része az Iszlám Állam kezén van.
"Mérsékelt" lázadók a környéken sincsenek, Aszad csapatai kizárólag az Iszlám Állam ellen harcolnak, már több éve.
koalíció szóvivője szerint ilyesmi bombázás nem történt, de megigérték, hogy utánanéznek. Azt mondják 55 kilométerrel arrébb támadták az ISIS-t.
Nemrégiben Oroszország állítólag S-300-as légvédelmi rendszert szállított Szíriába, és a szír kezelőszemélyzet kiképzése is megtörtént.

ELEGÜK LETT A FRANCIÁKNAK

SPÍLER BLOG
Szerző: Professor Blinkmann


Megdöbbentette Franciaországot a hétfői francia sajtó szerint a hír, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a szavazatok 30 százalékával megnyerte vasárnap este a regionális választások első fordulóját. Marine Le Pen pártja 13 régióból hatban az élen végzett. A Nemzeti Front nemrég még a Jobbik partnere volt, de 2013-as szakításuk óta kizár mindenféle együttműködést a magyar szélsőjobbal.
Minket kevésbé döbbentett meg, a magyar liberális sajtót annál inkább, bár az ő sokkjukat inkább az mutatja, hogy nem kommentálják a történteket. Pedig kíváncsiak lennénk, hogyan értékelik a fejlett nyugat hanyatlását. A 444, amely még akkor is véleményt fűz cikkeihez, ha 5 percig pótlóbuszok járnak a körúton, most kommentár nélkül hozta le 5 mondatban a kapcsolódó MTI-hírt.
Érdekes, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy a Nemzet Front eddigi legjobb eredményét érte el, és soha nem volt még olyan erős, mint most. A korábbi legnagyobb sikerük a tavalyi EP-választáson elért 25 százalék volt, a 2010-es regionális választásokon elért eredményüket pedig megtriplázták.

HA TE IS ÚGY AKAROD

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László

Mára virradó éjjel egy kedves Barátnőm tette fel a Facebook-ra életem legszebb és legfontosabb plakátját. Még hozzá nem is csupán a klasszikust, hanem egy olyan változatot is, amely a nagy igazságot nem csupán angolul közli, hanem számos más nyelven is.
A kommentelők között hamarosan jelentkezett egyik kiváló volt tanítványom: "Tanulság: mindig el kell olvasni az apró betűs részt" - írta.ITT OLVASHATÓ