2017. április 27., csütörtök

AHOL EGY ÁTLAGSZAVAZÓNAK EZER ÉVET KELLENE DOLGOZNIA AHHOZ...

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.04.27.


Egy év alatt 100 milliárd forint. Ennyivel lett gazdagabb, pontosabban ennyivel gyarapodott Mészáros Lőrinc univerzális istenajándékának vagyona sacckábé 365 nap alatt. Ezzel az ötödik leggazdagabb magyar cím boldog tulajdonosává is avanzsált, miközben legutóbb még csak a megalázó 31. hely jutott neki a dicsőséglistán. Csányi Sándor örökös listavezetőt még nem sikerült ledöntenie, de ebben a tempóban már nem sokáig várat magára a bravúr (részletek ITT).

Már korábban is tettünk erre vonatkozó erőtlen kísérleteket, de lerajzolom újra, amit látunk. Annál is inkább, mert tudom, hogy sokaknak nincs idejük Orbán Viktor európai sikereinek ünneplése, a teli torokból sorosozás-migránsozás és a magyar jogállam hullája fölötti nemzeti-konzervatív-keresztény örömtánc okán marhaságokkal foglalkozni.

100.000.000.000 = 100.000 x 1.000.000, vagyis 100 milliárd = 100 ezer x 1 millió.

A reneszánsz disznó- és gázszerelő, médiamágnás és polgármester, építkezési guru és élelmiszeripari sarokkő, trafik-, futballklub-, Balaton-, szálloda-, kastély- és földtulajdonos, a nemzeti tőkésosztály legtehetségesebb tagja egy év leforgása alatt 20 milliárdos vagyonát 120 milliárdra gyarapította. Egy év alatt aki akart dolgozni, az dolgozott. Ő pedig köztudottan többet dolgozik, mint alszik. Mert a munkaalapú társdalom erről szól: hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar.

És bár a drága jó magyar emberek is nyújtották a nyakukat az elmúlt év valamennyi munkanapján, párhuzamosan ezzel a rettegésnek is szenteltek az életükből. Tapsoltak a pengésdrót-kerítésnek, fostak a migránsoktól, aggódtak a rezsicsökkentés miatt, szidták Soros Györgyöt és a liberális rontást, valamint Németh Szilárd erejével próbálták megállítani Brüsszelt. Ez idő alatt Mészáros Lőrinc, Zuckenberg-klón azt tette, amihez a legjobban ért. Gyarapodott. A becslések szerint vagyonát tehát egy év alatt hatszorosára növelte, és igaz ugyan, hogy ez nem kézzelfogható pénzt jelent, hanem ingatlanokat, cégeket, mindenféle ingó és ingatlan jószágot, a harácsolási teljesítménye nem mindennapi.

Már csak azért sem, mert a magyar gazdaság viszont egyáltalán nem tudta tartani a lépést az értelmes mondatokban beszélni képtelen, félművelt mangalicaszerelővel. Nem, nem az irigység beszél belőlem, hanem a nettó megrökönyödés. Ide is teszem legutóbbi sikere kapcsán elmondott megható szavait, hogy ne az legyen, hogy ok nélkül bántom szegény embert:

ORBÁN IMÁDKOZHAT, HOGY NE KERÜLJENEK ELŐ A DOKUMENTUMOK - GYURCSÁNY

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.02.27.


Lejárt az Orbán Viktornak adott 72 órás ultimátum és azóta nem tisztázta magát a vádak alól - közölte Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke azt állította, hogy Oroszország megfelelő szervei információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető, olyan törvénytelen pénzmozgásokról, amelyek rávilágítanak a párt és elnökének törvénytelen és tisztességtelen finanszírozására. Mint írta, a miniszterelnöknek egyetlen lehetősége maradt, imádkozhat, hogy a dokumentumok ne kerüljenek nyilvánosságra, mert ez nem egyszerűen politikai bukásához, hanem évtizedes börtönbüntetéshez, emberi, morális, politikai megsemmisüléséhez vezet.

Emlékeztetett, hogy közvetítőkön keresztül lehetősége nyílt betekinteni olyan dokumentumok másolataiba, melyek ezt az állítást alátámasztják. Állította, hogy ezek alapján a magyar miniszterelnök Oroszország által zsarolható helyzetben van és azt várta, hogy a miniszterelnök vagy tisztázza magát vagy indítson ellenem jogi eljárást. Minderre 72 órát adtam Orbán Viktornak.

Ez most lejárt, a miniszterelnök nem tisztázta magát és nem indított jogi eljárást - írta a volt kormányfő. Korábbi állításait fenntartja.

Úgy fogalmazott, felelőssége teljes tudatában kijelenti, hogy amennyiben az általa látott dokumentumok hitelesek, a miniszterelnök súlyosan megsértette a magyar törvényeket és elárulta a hazáját. Nem Magyarország miniszterelnökeként, hanem Oroszország zsarolható ügynökeként tevékenykedik.
Minden törvényes eszközzel azon lesz, hogy állításait a dokumentumok megszerzésével és nyilvánosságra hozatalával bizonyítsa.

A miniszterelnöknek egyetlen lehetősége maradt, imádkozhat, hogy a dokumentumok ne kerüljenek nyilvánosságra, mert ez nem egyszerűen politikai bukásához, hanem évtizedes börtönbüntetéshez, emberi, morális, politikai megsemmisüléséhez vezet - áll a közleményben.

SZÚRÓPRÓBA 12. - KORMÁNYZATI KOTTA

MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2017.04.27.


Változást nem tapasztalatunk: pontos, alapos, felelős tájékoztatás helyett továbbra is propaganda eszközzé silányított szócsőként működtetik az állami híradókat. Elkészült a Mérték újabb elemzése állami média hírműsorairól.

Immár egy éve figyeljük a közmédia hírműsorait, és az esti tévéhíradókat monitorozó szúrópróbáink alkalmával rendszeresen azt állapítottuk meg, hogy azok nem tesznek eleget a közszolgálati médiaszolgáltató számára a Közszolgálati kódexben meghatározott iránymutatásnak. Az állami tévé a hírműsoraival nem segíti elő a társadalmi nyilvánosság működését, nem járul hozzá a közösség vitáinak lefolytatásához, nem nyújt támogatást a közérdeklődésre számot tartó események, a különböző releváns vélemények közötti eligazodásban. Február utolsó napjának 18 órakor és 19.30-kor kezdődött híradóinak elemzésekor is erre az eredményre jutottunk.

Csak egy narratíva létezik

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az állami hírműsor készítői pontosan követték a fideszes kottát. Nehezen lehetne véletlennek minősíteni a témaválasztás egyezését azzal az instrukcióval, amit Rogán Antal kormányzati kommunikációért felelős miniszter február közepén a Fidesz frakcióülésén előadott: eszerint azokat a témákat kell napirenden tartani, amelyekkel a hagyományos Fidesz szavazóbázisnál nagyobb tömeget lehet elérni. Ilyenek a bevándorlás és a terrorizmus ügye, a – Rogán szavaival – „migránsimportban érdekelt álcivil szervezetek” gyalázása, illetve a sorosbérencezés napirenden tartása. Továbbá fogékonyak az emberek a munkahelyteremtéssel, közbiztonsággal és rezsicsökkentéssel kapcsolatos kérdések iránt, és idetartozhat a kormány Brüsszellel szembeni „függetlenségi harca” is.

A Fidesz „témajavaslatai” pontról pontra megjelentek a hírműsorokban. A teljes elemzésből két témajavaslat állami médiás feldolgozását válaszottuk ki.

Témajavaslat – A „Soros-birodalom álciviljei” ✓

Liberálisok és baloldaliak támadták Magyarországot – ezzel a címmel tudósítottak arról, hogy az Európai Parlament Állampolgári jogok-, bel- és igazságügyi bizottsága meghallgatást folytatott a magyar migrációs helyzetről. Az állami híradások rendkívül egyoldalúan foglalkoztak a kérdéssel. A Duna híradó 40 másodperces híréből az például egyáltalán nem derült ki, kinek mi az álláspontja a magyar migrációs körülményekről, csupán a megtámadtatás tényét tartották fontosnak kiemelni a műsorkészítők. Ily módon kizárólag a kormány értelmezéséhez illeszkedő szűrőn keresztül kaphattunk némi információt arról, hogy bírálatokkal illették Magyarország menekültekkel kapcsolatos politikáját. A kifogások tartalma nem volt megismerhető, csak a kritika kritikája hangozhatott el Kovács Zoltán államtitkártól, aki megvilágította az ügy lényegét: a Soros György által finanszírozott szervezetek felbiztatására, feljelentésére az EP liberális és baloldali politikusai támadták Magyarország bevándorláspolitikáját, mert nem értenek egyet azzal, hogy Magyarország nem akarja beengedni az illegális migránsokat, és megvédi a saját határait.

A fél nyolcas híradóban, a tudósítás két és fél percre bővített változatában aztán egy-egy mondat erejéig az ülésen résztvevő civil szervezetek közül az Amnesty International és a Helsinki Bizottság álláspontját is közölték 45 másodpercben, de a híradás így is rendkívül aránytalan maradt. A lényeget elfedve a beszámolóban továbbra sem a kritika tartalmi részével foglalkoztak (pl. hogy a magyar hatóságok erőszakosan toloncolják vissza a migránsokat, és Magyarország fizikai és jogi eszközökkel gyakorlatilag felszámolta a menekültek védelmét), hanem a bírálatot az ország elleni, a Soros György által támogatott szervezetek kezdeményezte támadásnak minősítő kormányzati álláspontnak adtak csak hangot. És idézték még Kovács államtitkár Brüsszelt bíráló szavait, aki kettős mérce alkalmazásával vádolta az európai adminisztrációt, miszerint az EU intézmények az illegális migránsok iránt toleránsak, az uniós polgárokat – főként a magyarokat – pedig azzal az intézkedéssel tervezik vegzálni, hogy – a terrorizmus elleni küzdelem érdekében – a külső határoknál mindenkit regisztrálni és ellenőrizni kellene...

Az állampolgárok sokoldalú tájékozódásában nem nyújtott segítséget ez a híradós anyag, munícióként szolgálhatott viszont a már említett fideszes kommunikációs stratégia szerint a Soros Györgyhöz kapcsolt szervezetek lejáratására és a szavazóbázis erősítésére.
Az álcivilezés aztán még egyszer előjött a műsorban: a fél nyolcas híradóban, a kormány pénzosztó tevékenységének bemutatásakor arról szólt az egyik hír, hogy a következő 3 évben több mint 300 millió forintot kapnak civil szervezetek azért, hogy ún. civil információs központokat működtessenek, amelyek feladata, hogy más civil szervezetek adminisztrációjában, jogi ügyeiben segítsenek. A tudósításban Rétvári Bence államtitkár meghatározta a civil szerveződések lényegét: önkéntes szervezetként, a céllal teljes mértékben azonosuló személyeket összegyűjtő társulásként a személyességet, személyiséget, az elköteleződést, a hivatástudatot is oda tudják tenni az állami források mellé. Ők tehát az igazi civilek, és – Soltész Miklós államtitkár szavai szerint – a felmérések tanúsága szerint az emberek többsége különbséget tud tenni a valódi és a magukat civileknek nevező, de társadalmi szempontból semmiképp sem civil tömörülések között...

GENDER-KÉRDÉS AZ ÜZLETBEN. AZ ÉRTÉKTEREMTÉS SZÁMÍT, NEM A NEM

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2017.04.27. 


Érezhetően egyre fontosabb témája a globális közbeszédnek a nők társadalomban betöltött szerepének változása, amivel párhuzamosan a magyar közéletben is erősödnek a gender-kérdést taglaló megszólalások. Meglátásom szerint a legfontosabb, hogy ismerjük fel egymásban az értékes embert, és ennek mentén mindenki alakítsa ki a saját álláspontját, majd ismerje meg a többiekét. Én most egy saját esettanulmánnyal és az üzleti szektor genderségre kihegyezett fenntarthatósági törekvéseivel szeretném bővíteni a párbeszédet. 

Április 24-én tartottuk az éves közgyűlést az ALTEO-nál, és az esemény után az egyik részvényesünk felvetette nekem, hogy jó lenne, ha lehetne beszélni arról is ilyenkor, hogy a vállalat legfelsőbb vezető szerveiben miért nincsen egyetlen hölgy sem, és hogy ezen a téren mik a jövőbeli kilátások. Mondtam neki, és leírom itt is, hogy az igazság az, hogy igenis sok női vezetőnk van többek között a compliance, a HR és a marketing területeken, és egy vezérigazgatói stratégiai tanácsadónk is történetesen kisgyermekes anyuka. Mindez egy olyan iparágban, ami egyelőre hemzseg a férfi munkaerőtől.

A részvényesünk által felvetett kérdéskörről magáról viszont azt gondolom, hogy ez alapvetően egy társadalmi, és nem vállalatvezetési probléma. Jó kérdés viszont, hogy miért tartunk még mindig ott hazánkban, hogy a kiválasztásnál alkalmazott szempontrendszerekben (nem hivatalosan természetesen), miért szerepel kardinális kérdésként a felveendő munkatárs neme.

Ugyanakkor az, hogy ki jelentkezik egy céghez (adott esetben az ALTEO-hoz) – tehát hogy eleve jelentkeznek-e egyáltalán mindkét nemből arányosan, vagy egyáltalán van-e női jelentkező az adott pozícióra – már nem a kiválasztó hatásköre. Ezekre megint csak nagyon kevés a direkt ráhatása egy vállalatvezetőnek. Az viszont, hogy erőltetetten alkalmazzunk nőket a vezetésben, csak azért, hogy legyen egy női kvóta, vagy kifejezetten nők számára hirdessünk meg egy-egy pozíciót, egyenesen szembe menne az eredeti elképzeléssel: a nemek közötti egyenlőséggel. Összességében úgy gondolom, hogy a részvényesünk felvetése jogos volt, de egyelőre nem tudok az egyenlőségpárti, de a tudást és tapasztalatot éltető szemléletnél megfoghatóbb megoldást találni rá.

De hogy ne csak a saját tapasztalataimról beszéljek, nézzünk egy pozitív esetet, az ausztrál tőzsdei cégek vezető testületei nemi arányának alakulását az elmúlt években. Itt 2011 óta sikerült elmozdítani a felsővezetői pozíciókat betöltő nők addig alacsony (5% körüli vagy az alatti) arányát. A Blackrock felmérése alapján a közeljövőben várhatóan 30%-ra emelkedik a hölgyek aránya a Key Management Personnel (a menedzsment legfontosabb tagjai) között. Ennek az alapgondolata az, hogy a felelősségteljes pozíciókat próbálják arányosan több női munkavállalóval kitölteni, ezzel is tágítani a vállalatok kompetenciáit, új elemeket bevonni az üzleti döntéshozásba.

Azért szorítkozhatott ez a változtatási szándék a tőzsdén jegyzett vállalatokra, mert azoknak szigorúbb átláthatósági követelményeknek kell megfelelni, így jobban követhető az árfolyamaikon kívül a humán erőforrásukkal való gazdálkodásuk is. Ebben az esetben azzal érveltek a változást akarók, hogy a kutatások szerint a megnövelt nemi egyenlőség egy cég igazgatóságában jobb pénzügyi teljesítménnyel áll (ökonometriai módszerekkel kimutatható) kapcsolatban. Ezen kívül a nők és férfiak közötti egyenlőség tágíthatja a magasan képzett munkavállalók felvételének lehetőségeit, növelheti a munkavállalók megtartásának esélyét, segítheti még azt is, hogy jobban meg tudja érteni a cég az ügyfeleit és nem utolsó sorban javíthatja a vállalati imázst és reputációt...

MÁR A MEGALAKULÁSUNK ELŐTT NEKÜNK ESETT A FIDESZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.27.


Szegeden is bemutatkozott az alig több mint egy hónapja megalakult Új Kezdet nevű párt, mely nemzeti konzervatív értékrendet, kiszámítható, szakértő politizálást ígér. A párt elnöke, Gémesi György 27 éve Gödöllő polgármestere, egyik alelnöke, Molnár Róbert 15 éve vezeti Kübekházát. Velük beszélgettünk arról, hogyan képzelik leváltani Orbán Viktor kormányát, milyen területeken kellene azonnal beavatkozni a társadalmi folyamatokba, és nem mellékesen, milyen politikai erőkkel tartják elképzelhetőnek az együttműködést.

Szegedi Kattintós: Alig több mint egy hónapja bontottak zászlót a március 15-meghirdetett 12 ponttal. Milyenek az első reakciók, sok megkeresést kaptak-e, illetve hogyan igyekeznek ismertté tenni a párt nevét és programját?

Gémesi György: Nem csak a terepen, hanem a szellemi holdudvarban is építkezünk, hiszen azokon a konferenciákon, melyek a 12 pont kapcsán megrendezésre kerülnek, már többen fognak megjelenni körülöttünk, akik akár kormányzati tapasztalattal is rendelkeznek. És fel fogjuk tudni mutatni, hogy kormányképes erőként igyekszünk alternatívát állítani. Szerintem ez a legfontosabb. Október közepe és vége felé lesz egy nagy országos gyűlés, ahol mindenki bemutatkozik, és akkor látunk tisztán, akkor látjuk azt, hogy van-e támogatottsága ennek a kezdeményezésnek. És, ha kell, akkor nyilván akkor kell dönteni arról, hogy ez a politikai erőtér versenyképes-e vagy nem.

Molnár Róbert: Egy hónap nem túl sok idő, azonban az látható a mi esetünkben is, hogy a társadalom vágyik egy új alternatívára. Nagyon sokan keresnek bennünket, de még a szervezés elején járunk. minden nap új és új érdeklődök jelennek meg, mi pedig megkezdtük az országjárásunkat. Nagyon hiányzik a mai társadalomban egy határozott, ugyanakkor mérsékelt, nem gyűlölködő hang. Ezt a társadalmi igényt szeretnénk betölteni. Ma mindenki mindenkinek a farkasa és az elmúlt 27 év legmélyebb szintjére süllyedt mára a magyar társadalom. Életünkkel szeretnénk példát mutatni abban, hogy lehet a politika is tisztességes, nem kell feltétlenül az ördögtől valónak lennie
...

ITT OLVASHATÓ

A VILÁG VEZETŐ LAPJAI ORBÁNT ÁLLÍTANÁK MEG BRÜSSZEL HELYETT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.27.


A világ vezető lapjai egyöntetűen úgy látják, hogy eddig és ne tovább! Orbán Viktor túlment minden határon és az EU csak saját magát sodorja veszélybe, ha ezúttal is ráhagyja. Csakhogy az európai kereszténypártok továbbra is kitartanak saját, jól bejáratott megalkuvásuk mellett. A jelek szerint az unión belüli hatalom többet ér a sokat hangoztatott értékeknél.


Financial Times

A vezércikk sürgeti, hogy Európa mutassa meg az illiberális magyar vezetőnek, hol húzódnak számára a korlátok. Merthogy az orbáni illiberális demokrácia sérti az EU értékeit. Legújabban megszigorította a külföldi egyetemek szabályozását, ám ez kikényszerítheti, hogy a CEU lehúzza a rolót. A tanszabadság elleni támadás beletartozik a hadjáratba az idegen támogatásban részesülő civil csoportok ellen. Az eljárásmód Putyint idézi. Orbán azt hiszi, hogy Soros beleavatkozik a nemzet ügyeibe, amikor NGO-kat és ellenzékieket segít. De igazából arra jó, hogy legyen egy újabb külső ellenség, akin ütni lehet. A politkus évek óta fittyet hány Brüsszelre, miközben leépíti a demokráciát és a jogállamot. Pillanatnyilag pedig a jelek szerint még közvetlenebb támadást indított az unió hazai népszerűségének meggyengítésére. Pedig az ország sokat profitált a tagságból, ám az kötelezettségekkel is jár, beleértve hogy be kell tartani a legmagasabb demokratikus normákat. Viszont Orbán módszeresen aláássa azokat, de idáig igen gyenge volt az EU reakciója.

A Timmermans által belengetett szerződésszegési eljárás nem nagy ügy. Brüsszelnek hatékonyabban kell élnie a rendelkezésére álló korlátozott eszközökkel. Sokkal éberebbnek kellene lennie akkor is, amikor az uniós pénzek elsikkasztásával kapcsolatos vádakat vizsgálja. Merkel pedig erős jelzést küldhetne oly módon, hogy kezdeményezi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. A német kereszténydemokraták idáig elutasították ezt a megoldást, féltvén az EPP strasbourgi többségét. Orbán megfeji az unió alapjait, közben pedig halovány válaszra számít az EU-tól, jóllehet leplezetlenül támadja annak értékeit. Ám ez nem maradhat büntetlenül, ha az unió fel akarja tartóztatni őt és az illiberális hullámot Kelet-Európában.

FAZ

A német konzervatív lap elsőoldalas kommentárja úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor a vörös vonalon mozog. Számára az unió eszköz a saját politikai játszmához, hogy bebiztosítsa és erősítse a hatalmát, de vigyáznia kell, nehogy túlfeszítse a húrt. A kormányfőnek ugyanis szüksége van az EU-ra, a tagságtól függ az ország biztonsága és gazdasági fejlődése. Ezért Orbán pragmatikusan viselkedik, amikor a Tanács ülésein fontos döntések kerülnek napirendre. A külpolitikában azonban a Brüsszel által kölcsönzött súlyt használja ki, amikor a közösség rovására olyanokkal kokettál, mint Putyin. Hogy Moszkva udvarol neki és nem koldusként kezeli, az a magyarok uniós és Nato-tagságával függ össze. A belpolitikában a miniszterelnök ellenségképként alkalmazza az uniót, hogy zárja a Fidesz sorait és mozgósítsa a híveket.

Idáig mindez bevált, mert Orbán jó taktikus. de ügyelnie kell, mert minél tekintélyelvűbb lesz az uralma, annál nehezebben tudja majd leszerelni a szóáradattal Brüsszelt. És minél gyengébbé válik az EU, annál inkább nő a veszély, hogy Orbán a saját létalapját veri szét. Ő ugyanis arra épít, hogy az unió nemigen tud mit kezdeni a jól kiszámított jogsértésekkel. Ám minél inkább forgolódik ide-oda a vörös vonal két oldalán, annál nagyobb gondot jelent a többiek számára. Ezért legfőbb ideje, hogy egyértelműen megmondják neki, ez így nem mehet tovább...

ORBÁN ELŐVETTE AZ ANGOLNATAKTIKÁT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.04.26.


- Szerdán Orbán Viktornak Brüsszelben kellett megvédenie magát azzal az Európában egyre általánosabb vélekedéssel szemben, hogy szisztematikusan rombolja a magyar jogállamot.

- Aligha győzött meg sokakat az igazáról, az Európai Bizottság pedig igyekezett határozottan fellépni ellene, de ez önmagában nem lesz elég arra, hogy érdemi fordulatot kényszerítsen ki a CEU vagy a civilek ügyében.
-Orbánra érzékeny csapást csak saját európai pártja, a néppárt tudna mérni, ám hogy erre van-e szándék, az nem derült még ki.

Hiába az eljárás, ez önmagában kevés lesz a CEU megmentésére

Ha a politikai vitákon, retorikai kunsztokon túl akarjuk értelmezni a magyar kormányfő és az EU intézményeinek szerdai összecsapását, akkor a nap legfontosabb híre az volt, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a CEU bezáratására írt magyar törvény ellen, ám Orbán Viktort ez egyelőre nem tántorítja el attól, hogy az egyetemet kiűzze Magyarországról...

ORBÁN HÜLYÉNEK NÉZI AZ UNIÓT, ŐK MEG HAGYJÁK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.26.


Az Európai Parlament ismét napirendre vette Magyarországot, ezért Orbán Viktornak Brüsszelben kellett bizonyítania, hogy nincs baj a lex CEU-val, a civil törvénnyel, a menekültek bebörtönzésével és a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációval sem. A miniszterelnök kicsit sem erőltette meg magát: elmondta az itthon is puffogtatott hazugságokat és féligazságokat, sorosozott nagyokat – az uniós politikusok meg lényegében ráhagyták.

Felesleges is végigmenni Orbán érvein, azokat már az unalomig ismerjük a schengeni határok megvédésétől kezdve addig, hogy a CEU-t nem is záratják be. Semmi új érv nem hangzott el, a miniszterelnök elismételte az EP-képviselőknek mindazt, amit már ezerszer hallottunk, hogy Magyarországon minden a lehető legnagyobb rendben megy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásával. Az “Állítsuk meg Brüsszelt!” pedig csak arról szól Orbán szerint, hogy meg kell védeni az EU közösen hozott szabályait, semmiféle anti-uniós hangulatkeltésről nincs szó.

Orbán nyilvánvaló csúsztatásait és Oroszország felé kilengő hintapolitikáját pedig szájtátva, bambán nézik az uniós politikusok. Hiába az EB-alelnök Frans Timmermans óvatos kritikája, az európai szocialistákat vezető Gianni Pittella üvöltözése, a liberális Guy Verhofstadt nácizása – mindez üresen koppan csak Brüsszelben, Orbán meg röhög a markába. Mert semmi érdemi szankciótól nem kell tartania, ez a mai ülés után is nyilvánvaló. Kötelezettségszegési eljárás a lex CEU miatt? Ez akkora büntetés, hogy a Fidesz nyilvánosan röhög rajta...

OLIMPIA NEM LESZ, TÚLÁRAZOTT STADIONOK VISZONT IGEN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.04.27.


A 2024-es olimpia még Paks II.-nél is több pénzt emésztett volna fel, a Momentum sikeres aláírásgyűjtése azonban meghátrálásra kényszerítette a kormányt, még mielőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntött volna a rendezés helyszínéről. Az olimpiával szemben a legfőbb indok egyértelműen az, hogy Magyarország fejlettségi szintjénél fogva nem áll készen egy ilyen volumenű projekt megvalósítására, és a monumentális sportrendezvényekre jellemző költségtúllépések miatt az ország belerokkant volna a rendezésbe. 
Ha egyszerűbben akarjuk megfogalmazni, van jobb helye is annak a pénznek, mint amit az olimpiára költenénk, és sokkal okosabb befektetéssel hosszú távra is meg lehet alapozni az ország jövőjét, szemben egy garantáltan veszteséges projekttel. A legfrissebb hírek alapján azonban a kormány mintha mégsem vette volna az emberek üzenetét: hiába nem lesz olimpia 2024-ben, a szükséges létesítményeket mégis megépíthetik a városban sok száz milliárd forintért...

EZ MENTHET MEG TÖBB TÍZEZER ADÓST


AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.04.26.


Májusban kerülhet napirendre a magáncsőd szabályozásának változtatása. Kiiktathatják a vagyonfelügyelőket a rendszerből, a mostani bonyolult dokumentáció tulajdonképpen egy önbevallássá egyszerűsödhetne – tudta meg az Azénpénzem.hu. A Nemzeti Eszközkezelőnél is várhatók változások, de ennek előkészítése még meglehetősen kezdeti szakaszban van.

Jelenleg 135 ezer lakáshiteles nem törleszti legalább három hónapja hitelét – mondta el Bodzási Balázs, az igazságügyi minisztérium (IM) helyettes államtitkára a Portfolió Hitelezés 2017 konferenciáján. Közülük 15 ezren legalább két jelzáloghitelük részleteit nem fizetik. A hátralékos adósok egyébként is átlagosan két kölcsönt cipelnek, esetenként egy embernek hatféle hitele is akad.

Alighanem ez is közrejátszhat abban, hogy a magáncsőd intézménye a jelenlegi formájában megbukott. Az eljárásra azoknak van ugyanis egyáltalán esélye, akiknek van egy úgynevezett főhitelezője (praktikusan, akik egyetlen lakáshitelt nem tudnak fizetni). Ők kaphatnak 2015 ősze óta törlesztési támogatást is az államtól. A magáncsődbe mindenesetre eddig Bodzási szerint mintegy hétszázan léptek be (az idén február elsejéig – mint arra a lakásárverések szabályozásának átalakítása kapcsán kitértünk – 659 alkalommal jelentettek csődöt adóssággal küzdő magánszemélyek)...

EGY FANTASZTIKUS RABLÁS

SZTÁRKLIKK - JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.04.27.


Ez az ország, ez a nép megérdemli a sorsát. Miközben mindenki a CEU-val és orbán hazugságaival van elfoglalva, aközben megint egy fantasztikus rablásnak lehetnek tanúi azok, akik másra is odafigyelnek.

Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója - néhány hónapja még Matolcsi helyettese és Szemerey Tamás, a versenytárs Növekedési Hitel Bank tulajdonosa (egyben véletlenül Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére), csendben elhordták az Magyar Külkereskedelmi Bankot.

Tudtuk, hogy valótlan a külföldi, erős szakmai háttér, amiről korábban hazudoztak. Bizony az egyik legnagyobb hazai bankot megint csak a fideszes vezérkar nyúlta le.

Nem tudom, hogy van-e még valami, amit nem sikerült ellopniuk? Ezt most azért kellett sürgősen meglépni, mert Matolcsy minden erőlködése ellenére a hazai bíróságok amellett döntöttek, hogy jogos a Magyar Narancs adatigénylése és a jegybanknak ki kell adnia azoknak a neveit, akik a kamu szingapúri cég mögött álltak. A pénzügyi zseni, "pénztáros Lőrinc", - vajon kinek az érdekeit képviseli? - Szíjj László, Balog és Szemerey fontos résztulajdonossá váltak.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezt a bankot is mi szanáltuk. Ugyanis amikor 2014-ben megvette a Magyar Állam a korábbi bajor tulajdonosától akkor már négy üzleti évében is százmilliárd forint körüli veszteséget termelt. A Magyar Nemzeti bank szanálási eljárás alá vonta, vagyis rendbe tette a mi pénzünkből, most pedig odaadta a haveroknak, rokonoknak...

MÉSZÁROS LŐRINC VAGYONA 100 MILLIÁRD FORINTTAL NŐTT, MÁR AZ 5. LEGGAZDAGABB MAGYAR

444.HU
Szerző: plankog
2017.04.27.


Megjelent a napi.hu szokásos éves összesítése a 100 leggazdagabb magyarról. Az élen továbbra is Csányi Sándor áll, 2011 óta zsinórban hetedszer - tavaly 60 milliárd forinttal nőtt a vagyona, így már 260 milliárdja van. De így sem ő volt a tavalyi év legnagyob nyertese, hanem Mészáros Lőrinc, akinek 

a tavalyi eredményhez képest 100 milliárd forinttal, 120 milliárdra nőtt a vagyona, így a 31. helyről az 5. helyre ugrott.


Kettőjük között Bige László-Gattyán György-Demján Sándor a sorrend. A száz szereplő összvagyona 3380 milliárd forint, ez 600 milliárddal több a tavalyinál...

KÉT ELVAKULT RADIKÁLIS KÖZÜL VÁLASZTHATNAK A FRANCIÁK

INDEX.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2017.04.27.


Korunk politikai klímájának megfelelően elég szokatlan páros jutott a francia elnökválasztás második fordulójába: az egyik sarokban az Európa- és piacpárti liberális,a másik sarokban a nacionalista, a társadalmi-kulturális és gazdasági elzárkózást, az euró és az EU végét hirdető szélsőjobbos. Kettejük közül a maga módján mégis előbbi, azaz a centrista Emmanuel Macron a radikálisabb. És a magyar kormány hiába áll sokkal közelebb a nacionalista kihívóhoz, Marine Le Penhez, gazdasági okokból nekünk is az lenne az érdekünk, hogy Le Pen elbukjon, hiszen hatalomra kerülésével egy csapásra elvágná a magyar gazdaság mindkét ütőerét.
 • A végeláthatatlan európai gazdasági gyengélkedés,
 • a bevándorlással és a multikulturalizmussal kapcsolatos viták
 • a menekültválság okozta társadalmi feszültségekkel terhelt 21. századi identitás-újrafogalmazási kísérletek,
 • a globalizáció vélt és valós bűnei,
 • a jövedelmi olló egyre tágabbra nyílása,
 • a generációs széthúzás elmélyülése,
 • a nacionalizmus és nativizmus hódítása és a megjövendölt, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már ezerrel dübörgő nagy populista világforradalom közepette
a franciák a jelek szerint Emmanuel Macron személyében megszavaznak egy liberális centrista exbankárt elnöknek, aki nagyjából azt mondja,

hogy mindenki nyugodjon le a fenébe, Franciaország inkább próbáljon meg egy kicsit nyitni a világ felé, na meg elgondolkodni önmagán
....

ORBÁN ARCÁTLANUL HAZUDOZOTT, DE A NÉPPÁRT KIÁLL MELLETTE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.26.


Orbán a magyarok által már jól ismert ostoba kijelentéssel kezdte az Európai Parlamentben neki szegezett kérdésekre adott válaszát, hogy fontos a vita, a demokrácia “érvelésalapú”. Mondja ezt az az ember, aki kivégezte Magyarország legnagyobb napilapját, megszállta a közmédiát, felvásárolta vagy ellehetetlenítette a magyar sajtó legnagyobb részét, és még a parlamentben sem tűr vitát, a véleménynyilvánításokat büntetik és lassan egy hadsereggel fenyegetik.

Ezután Orbán a náci szélsőjobboldal stílusában kezdett el beszélni Soros Györgyről, akivel szemben a gyűlölettől izzott a beszéde. Szalonképtelen és a népligeti Jurta Színház nyilas vircsaftjait idéző hangnemben amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte azt az embert, aki nemcsak neki adott oxfordi ösztöndíjat, hanem a rendszerváltás utáni magyar kultúra fele olyan gazdag sem lenne, mint most, ha nem támogatta volna Soros György.

Orbán egyszerűen “lespekulánsozott” egy pénzügyi befektetőt, aki Magyarországnak csak adott, és a magyar demokráciát, emberi jogokat, kisebbségeket támogatta, miközben Orbán soha egy fillért ennek az országnak nem adott, csak lopott. Egy felcsúti gázszerelő nevén kifosztja az országot. Alig leplezett antiszemitizmus és szélsőjobboldali ideológia áll mindez mögött, ez a demokrácia elleni támadás, mert Soros alapítványai a demokratikus értékeket támogatják.

Orbán a büszkeségről beszélt, megint a magyar nép és a magyar nép büszkesége mögé bújt, csak azt nem tudjuk, honnan veszi ezt a badarságot, és állítja be teljesen hülyének a magyar népet, akit az öntelt buta büszkeség vezetne csupán. Amikor a CEU bezárásáról és a civilek megbélyegzéséről, ügynökké nyilvánításáról, valamint az EU ellen uszító hazugságtól hemzsegő “konzultációjáról” van szó, az egekbe magasztalta saját “teljesítményét”, nem beszélve arról a nyomorról, amely már milliókat ért el Magyarországon. A kozmetikázott statisztikai adatokkal válaszol a demokrácia lebontására.

Sikeresen használta fel a CEU rektorának az Amerikai Népszava által is sokat bírált és félreérthető nyilatkozatát, amelyben azt hangoztatja, hogy “nem fenyegeti igazi veszély a Közép-európai Egyetemet”, miközben a jelen állás szerint a CEU működési engedélyét vissza kell vonni, ha az egyetem a teljesíthetetlen feltéteteleket nem teljesíti. Ezért “abszurd a vád, szerinte, mint amikor gyilkosságért ítélnek el valakit, amikor az áldozata még él. Az áldozat a törvényben szereplő határidőig él csupán, de a legyilkolása eldöntött tény. Orbán azt hazudta, hogy 28 külföldi egyetemre vonatkozó szabályokat “egységesíti csak a kormány”...

HOGYAN SZEREZZÜNK BARÁTOKAT KÜLFÖLDRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.27.


A kommentek között már megismert szÖveges professzor négy éve költözött Svédországba, és mint minden határátkelő, ő is megtapasztalta, mekkora kihívás új kapcsolatokat, netán barátságokat kiépíteni. Az immár pár napja futó felhívásra pedig meg is írta élményeit, melyek között vannak negatívak és pozitívak egyaránt, no és pár meglepetés is. 

„Mi 4 éve költöztünk Svédországba a párommal úgy, hogy az új országban nulla kapcsolattal rendelkeztünk. Így mindent újra kellett építenünk. Tekintve, hogy otthon elég nagy társasági életet éltünk, így fontos szempont volt, hogy találjunk barátokat itt is.

Bevezetésként annyit, hogy nálunk a költözés fő szempontja nem a pénz, hanem az otthoni légkör, mentalitás, hozzáállás katasztrofális állapota volt. A rossz értelemben vett magyar mentalitást, azt a fajta demagógiát már egyre kevésbé tudtuk elviselni.

Az értelmetlenségnek és ostobaságnak a non plus ultrája volt, hogy példának okáért az utolsó magyar állásinterjúmon már a pártállásom volt az első kérdés. Mikor ezen nagy kelletlenül túljutottunk, akkor kaptam csak szakmai kérdéseket. Ehhez nem is kell azt hiszem többet hozzáfűzni.

Magyarokkal miért nem?

Ebből kifolyólag úgy indítottunk Svédországban, hogy magyarokkal nem nagyon akarunk ismerkedni. Ehhez hozzájárult az is, hogy külföldön élő ismerőseink jelentős része számolt be arról, hogy külföldön sok magyar előszeretettel nyúlja le és csapja be a másikat.

De jobb esetben is megy az értelmetlen versengés és egymás zsebében turkálás, hogy vajon mije van a másiknak, meddig sikerült eljutnia külföldön. Ez az utóbbi jelenség sajnos számunkra is beigazolódott és néhány itteni magyar kapcsolatunk végét jelentette. Szerencsére azért lettek végül magyar barátaink is, de nem túl nagy számban..."...

BUKOTT PER ÉS VÉGREHAJTÁS: PÉCS ELVESZTETTE A ZSOLNAY-HÁBORÚT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.04.27.


Nagyot bukott Pécs városa és egy sereg porcelános munkás a fideszes pancserek által indított Zsolnay-háborúban. Dicstelen és vérlázító az, ahogyan Páva Zsolt polgármester és Szabó Iván ügyvéd mesterkedése révén kiforgatta saját magát Pécs városa a Zsolnay-vagyonból és ahogyan 120 egykori Zsolnay-dolgozót berántottak az egzisztenciális slamasztikába. Páva Zsolt azonnal mondjon le!

Még februárban számoltam be arról, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával folytatott körmönfont, fideszes oligarchák önös érdekei érdekei által zajló harcban az arrogáns, öntelt és dilettáns városvezetés elvesztette a kontrollt, melynek eredményeként Bachar Najari jelzálogjogot szerzett fontos pécsi önkormányzati ingatlanokra vonatkozóan (így bármikor érvényesítheti a szír származású üzletember a frissen szerzett jelzálogjogát a Líceum utca 7 szám alatti ingatlanra, az Esze Tamás utca 5 szám alatti ingatlanra és a Perczel Miklós utca 2 szám alatti ingatlanra vonatkozóan valamint a Zsolnay Porcelánmanukafktúra ingatlanjaira és eszközkészletére vonatkozóan is, de ezekben cége révén már így is többségi tulajdonos). A Zsolnayra szemet vetett az Orbán-Tiborcz érdekkörhöz tartozó WHB Kft. Is, de végül az egész eltaktikázott sakkjátszma legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely így nem csak a vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta.

Április végén jött a következő pofon. Ahogyan arról a napi.hu is beszámolt: jogellenesen mondott fel a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. csaknem százhúsz egykori dolgozója tavaly, ezt a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is megerősítette hétfői nem jogerős döntésében. A bíróság húszmillió forint összegű - a perköltséget és dolgozónként egy havi távolléti díjat is tartalmazó - kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket.

Most pedig itt az újabb megrázó fejlemény: NAV végrehajtás indult a Ledina Épületkerámia Kft. ellen...

A FORRADALOM KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOKA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.27.


A hazánkban zajló lelki és morális földindulással két dolog történhet: vagy rendszerváltásba torkoll, vagy elhal. Én az előbbit szeretném, ehhez nyújtok pár javallatot.

Egyik kedvenc politikai példám a cápa. Nincs kopoltyúfedője, így aztán lebegve nem tudja mivel kavargatni a vizet, vízátáramlás nélkül meg nem jut oxigén a kopoltyúhoz. Tehát úsznia KELL. Mindig, még alvás közben is. Vagy megfullad. Na, a politika is ilyen dolog. Vagy haladsz, vagy elpusztulsz. A forradalom meg aztán végképp ez a műfaj. Rengeteg pozitív dolog történt az utóbbi időben, és gyakorlatilag előzmény nélkül, mindenkit meglepve. A Momentum olimpiai aláírásgyűjtésével kezdődött a Nép fölhorgadása, Orbánék vissza is vonultak azonnal, gondolván: ennyi, megúszták. Aztán nekimentek a CEU-nak, meg a civileknek, mert azt hitték: népszerű lesz kicsit zsidózni - a sorosozás valódi jelentése ez, és semmi más.

És meglepődtek. Az olimpiai aláírásgyűjtésnél megmozdult fiatal generáció felgyorsított. Már nemcsak aláírt, hanem tüntetések szervezésébe kezdett. És elvi témák mentén, nem bármiféle zsebre menő sztori miatt. Ez pedig egy döntő fontosságú lépés hazánk jövője szempontjából. Az egyetemisták lázadása halálos veszély a diktatúrákra, mindig, mindenütt. Ha pedig az idősebb generációk is képesek meghaladni saját hiúságukat, és besorolnak az Ifjak mögé, akkor bizony könnyedén összejön a rendszerváltáshoz szükséges kritikus tömeg. És az elmúlt hónap eseményei bizony megmutatták: összejött. Ennek következménye, hogy már a Fidesz hívei sem küldik vissza a nemzeti inzultációs íveket, Orbán értelmisége dezertál, és az EU-ban is kezd kitelni Viktorunk ideje...

A BUDA-CASH HÁZA TÁJÁRÓL FÚJTA A SZÉL MÉSZÁROS LŐRINC MARKÁBA AZ OPIMUST

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Szász Zsófia
2017.04.26.


Megint elköltöttünk egymilliárdot a vizes vb-re; most is frissülhet a Kubatov-lista; Lázár János bevásárol az Ybl-villa műkincseiből.
Ezekről ne maradj le!
Szíjj László az élen az első negyedéves közbeszerzések listáján 160,2 millárddal (Átlátszó Blog)
A Buda-Cash háza tájáról indultak a Mészáros Lőrincékhez került Opimus-részvények (24.hu)
Tovább tömik pénzzel Lázárék a moszkovita energiagurut (Átlátszó Blog)
Ha van 3 perced:
Itt a tízes lista az első negyedéves közbeszerzések nyerteseiről – az első helyet Szíjj László vitte 160,2 millárddalÖsszegyűjtöttük, hogy 2017 első három hónapjában tíz kormányközeli vállalkozó/vállalkozás mennyi közbeszerzést nyert. Szíjj László cégei konzorciumi partnereikkel együtt 160,2 milliárd forint értékű állami megbízást kaptak március végéig. Varga László áll a második helyen 124,7 milliárd értékű közbeszerzéssel. A Mészáros család cégei csak az ötödik helyen végeztek, de azért nekik is jutott 10,8 milliárd. (Átlátszó Blog)
A Buda-Cash háza tájáról indultak a Mészáros Lőrincékhez került Opimus-részvényekA tőzsdei vállalatok átláthatóságára vonatkozó laza szabályozás miatt nyilvános információkból nem teljeskörűen bizonyítható, hogy Mészáros Lőrinc és szövetségesei a bíróság előtt álló brókerektől vették el a 7,8 milliárdos Opimust. Az azonban a jelenlegi és korábbi tulajdoni arányok ismeretében már biztosan kijelenthető, hogy a Mészáros-féle csapat mostani részvényeinek majdnem a harmada – ha közvetetten is, de – a Buda-Cash háza tájáról érkezett. (24.hu)
Tovább tömik pénzzel Lázárék a moszkovita energiagurutEgy közelmúltban megjelent közbeszerzési hirdetmény tanúsága szerint folytatódik a kilencvenes évek elejének valutaspekulánsaként és privatizációs lovagjaként ismert Kovács Gábor gyümölcsöző kapcsolata a Lázár János vezette kancelláriával. Több mint negyedmilliárd forintért veszi meg a Miniszterelnökség a bankár érdekeltségétől a Budakeszi úti Ybl-villában található műkincseket. A villa – és a benne lévő ingóságok – megvásárlására tavaly év végén már elkülönített a kormány 1,4 milliárd forintot. (Átlátszó Blog)
A Fideszből nemrég kizárt Tényi István maga is gyártotta a Fidesz szerint nem létező Kubatov-listátJuhász Péter bejelentette, hogy feljelentést tesz az ország feljelentőjeként ismert Tényi István ellen, akit nemrég zártak ki a Fideszből, miután őket is feljelentette, mondván a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Tényi azt is elárulta, hogy ő maga is gyártotta az úgynevezett Kubatov-listát (amelynek létét volt pártja tagadja). A szimpatizánsok lajstromát egy zárt számítógépes rendszeren keresztül frissítették és – szerinte – frissítik jelenleg is. Juhász ezt követően jelezte, feljelenti Tényit, aki kijelentésével gyakorlatilag beismert egy bűncselekményt. (24.hu)
Ha van még két perced:
Újabb 1 milliárd a vizes vb-re – így már 95 milliárd fölött járnak a kiadások (Átlátszó Blog)
Matolcsy unokatestvére és Matolcsy korábbi jobbkeze is bevásárolta magát az MKB Bankba. (444.hu)
“A CEU-s vircsaft” ellen szerveztek magánszemélyek tüntetést szombat este több szélsőjobboldali szervezet közreműködésével (Átlátszó Oktatás)
Nulla hozzáadott érték található azokban az elemzésekben, amelyekért 150-200 milliót adtak a pénzünkből Matolcsy rokonának a Matolcsy-szervezetek (444.hu)
13,6 milliárd ment el eddig a Testnevelési Egyetem fejlesztésére (Átlátszó Blog)

MA SEM VOLT TÚL NAGY DICSŐSÉG MAGYARNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.26.


Nem hiszem, hogy szóra érdemes ez, de végighallgattam az Európai Parlament plenáris ülésének vitáját, amelyen már megint – immár harmadszor mióta a fülkéket porba döntötte a forradalom 2010-ben – Magyarország volt a téma. Micsoda dicsőség. Pátosz nélkül mondom, írom: igazán szar érzés volt.

Csizmadia és Stefka CÖF-ös performansza (édesanyám, borogass!) ehhez nem is kellett, ez anélkül is bőven siralmas volt. Orbán – jobbján Rogánnal, ha esetleg valaki nyugtalankodott volna, hogy mégis hol eszi a fene a nyúzott fejét – hozta a formáját. Mindenki hozta a formáját. Kínos volt ma megint magyarnak lenni. Akkor is, ha az európai felszólalók kivétel nélkül a tisztelet hangján beszéltek a magyarokról. A magyar népről, úgy értem.

Szerintem nem túl jó hír, hogy a magyar kormány már megint okot adott arra, hogy eljárást indítsanak az ország ellen. Mindenki nyugodjon le, nem érte meglepetés az elvtársakat. Számítottak rá, sőt. Olyan, mintha örülnének. A kormánypropaganda oldalain persze dúl a háború, köpködik Sorost és az Uniót. Nem tudják eldönteni, hogy a felmosta a padlót Brüsszellel, megvédte az országot, típusú egzaltációt nyomják, vagy a fújj a geci Soros, milliárdos pénzügyi spekuláns megtámadta hazánkat rigmusokat. Semmi különös, csak a szokásos: a zárt osztályon buliznak a fiúk.

Az nem tudom mennyire jó hír, hogy most már egyértelműen látszik: a dühöngő szélsőségeseken kívül már senki nem veszi komolyan. Úgy értem, kívülről ismerik az üresen csengő szólamait, nem vágják, miért hivatkozik állandóan a kereszténységére egy ilyen ember. Nem tudom mennyire jelzi a helyzet tragikumát, hogy ma már Nigel Farage euroszkeptikus populista mond védőbeszédet Orbán Viktor mellett.

Nem túl jó hír, hogy mindezek dacára (!), a Néppárton belüli egyértelmű megosztottság és egyik-másik képviselő markáns, félreérthetetlen kiállása ellenére, a pártcsalád vezetője mégiscsak békülékeny hangon, és alapvetően diplomatikusan nyúlt Orbán alá. Valami olyasmi történt, amire számítottunk. Pedig Jávor Benedeknek igaza volt: a nem tegnap kezdődött rombolása ellenére a Néppártnak nem sikerült fegyelmeznie a magyar miniszterelnököt, így viszont közös erővel legitimálják egyre veszélyesebb ámokfutását.

Orbán kiszínezve-kibővítve, rezzenéstelen pofával előadhatta ugyanazt a gennyes bullshit-et, amit a brüsszeli fideszes különítmény már a Néppártnak elküldött tegnap. Amikor felrótták a gazemberségeit sunyított és a papírjaiba bámult, amikor a szélsőségesek csontig benyaltak és hálálkodtak neki, akkor elégedetten csapkodott a nyelvével és összerötyögött az aggasztó állapotban lévő Rogánnal. Ennyi történt. Néhány vérszegény saller, néhány kemény szó, de alapvetően minden marad a régiben. A nemzeti konzultáció Európai Bizottság által pontonként cáfolt, nettó hazugságai ellenére. Minden ellenére...

HÁROMEZER INDIÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.27.


A messzi Brazíliában uszkve háromezer őslakos, magyarul indián – de nem dakota – helyi polgártárs a brazil kongresszus épületénél tüntetett, mivel a fakitermelők, állattenyésztők és más vállalkozó egyedek veszélyeztetik ősi élőhelyeiket, és az állam ez ellen nem tesz semmit.

Az ottani rendőrök nem olyan cukik, mint a mieink, akik angyali nyugalommal tűrik, amikor a mi indiánjaink, akiket meg egyenesen az állam akar ledarálni, mintegy hetvenezren ricsajoznak a magyar parlament épülete előtt. Könnygázzal mentek tehát az ottani szervek a brazil indiánok ellen, akik az összecsapásban bevetették nyilaikat és lándzsáikat.

A csata kimenetele csak úgy nem volt kétséges, mint amikor a drágalátos konkvisztádorok megérkeztek a kontinensre, és a kereszt nevében rabszolgasorba taszították őket, azokat pedig, akik ellenálltak, lemészárolták. Később a hódítók jelentős része nem spanyol és portugál, hanem idegen volt: génovai, velencei, francia, angol, a hajók legénysége meg jórészt Európa minden kikötőjéből összeszedett börtöntöltelékekből állt, akik tovább abajgatták őket. Az indiánok tehát a nagy és örök vesztesek.

A Kárpátok alatt, a fülkeforradalom nyomában is megjelentek a hódítók, és alaposabban megvizsgálva ezek is börtöntöltelékek, feladatuk is csupán annyi, mint a hajdani contadoroknak, beszedni a pénzt az Uniótól, valamint az itteni őslakos indiánoktól. Éppen ezt vágta a pofájába tegnap az EP-ben bizonyos Verhofstadt nevű ember a mi konkvisztádorunknak, miközben ő kínosan mosolygott...

AZ EU DIKTÁTORA MEGINT SZEREPELT AZ UNIÓ SZINPADÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.04.26.


...Boris János fordító és író ehhez képest tömörebben fogalmazott, de hasonlóképpen érvelve:

“Orbán a várakozásokkal szemben kifejezetten agresszív, támadó beszédet mond az Európai Parlamentben. Sorosozik, harcol. Kibírhatatlan. Most is mindent eltűrnek tőle?”

Nagyon sajnálom, de a válasz alapvetően az, hogy igen. Mindenki betölti a tőle elvárható és már megszokott szerepet. A liberális Guy Verhofstadt elmondja, hogy az egykor még liberális Orbán milyen köpönyegforgató meg hogy mennyire elvtelen. A zöldpárti Jean Lambert bejelenti, hogy ha Brüsszel valóban olyan lenne mint a Szóvjetunió – mint ahogy azt a kormányoldal szereti hangoztatni – akkor ma már európai tankok vonulnának London utcáin. Manfred Weber, a konzervatív EPP képviseletében elmondja, hogy nem érti minek kell most nekimenni a CEU-nak, ha 25 éven keresztül megfelelt a magyar államnak annak működése. Aztán gyorsan megvédi párttársát: Orbánt megköszönte, hogy szerepet vállalt a vitában, szemben a szocialista román kormányfővel, aki erre nem volt hajlandó, amikor éppen a román korrupciót tárgyalták.

A leghatékonyabb kritika Esther de Lange holland konzervatív képviselőtől jött aki azt kérdezte Orbántól, hogy attól érzi magát erős férfinak otthon Magyarországon, hogy Brüsszel ellen lázít? Ez azért is volt hatékony retorikai fordulat, mert Orbánéknál roppant fontos a férfiasság látszata. Ellenfeleit – elsősorban Vona Gábort, immár hónapok óta — éppen a férfiasság területén kérdőjelezik meg.

Hatékony verbális fordulat, ezért sem hall majd róla egy szót se az, aki az adófizetők pénzén fenntartott párttévéből (M1), a TV2-ből, vagy a Habony médiából tájékozódik. A Fidesz-médiából táplálkozó magyar azt hallja csak, hogy Orbán Viktor immár sokadszorra megvédte a hazát Brüsszel ellen.

Ebből a helyzetből igazán egy hatátos kiút lenne és ez az Európai Unióval kezdődik. Nekik kell lépni, már amennyire az uniós jog ezt lehetővé teszi. A diktátort megint színpadon szerepeltetni, aztán elmondani a kötelezőt rendszere ellen önmagában édes kevés az Uniótól.

EZ VOLT ORBÁN 4 LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA BRÜSSZELBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.04.29.


Nagy volt a választék abból, amit Magyarország jelenlegi miniszterelnöke az Európai Parlament plenáris ülésén előadott.

1. Kezdve azzal például, hogy szerinte migrációs válság van Európában. Ami

szemlátomást nem igaz,

ezt bárki láthatja, aki arra jár. Valamint így látja ezt a helyiek többsége is, ez látszik a holland, az  vagy a francia választások eredményeiből.
Ezt csak a szélsőjobboldalon gondolják másként. De ők is csak puszta idegen- és fajgyűlöletből. Ahhoz meg igazán nem szükségesek bevándorlók: ha épp nincs migráció, találnak belső ellenséget.
2. Szerinte a CEU léte nincs veszélyben: az állítólagos áldozat él és gyilkost kiált. Pedig az áldozat ugyan még él, de már

ki van tűzve a kivégzés időpontja.

Talán az még Orbánnak is feltűnt, hogy 2 hete hatályban van Magyarországon egy törvény, ami lehetetlen és teljesíthetetlen feltételekhez köti az egyetem megmaradását, különben január elsejével elveszíti a programjainak 90 százalékát.
3. Orbán szerint a lex CEU a kontinens intézményeit védi a külső vetélytársaktól.
Ez olyan, mintha beismerné: el akarja űzni a CEU-t Magyarországról. Mert másképpen senkinek, semelyik európai egyetemnek semmilyen előnye nem származik abból, ha a CEU egy amerikai kampuszt kényszerül létrehozni.
4. Orbán szerint az ő véleménye az egész ország véleménye. 

Ez a legnagyobb hazugság. 

Nézzük a nemzeti konzultációnak nevezett kormánypropagandát.
 • 2010-ben 2,8 millió kérdőívből alig 200 ezret küldtek vissza.
 • 2011-ben a 8 millióból 900 ezret és egymilliót. (Abban az évben kettő is volt.)
 • 2012-ben a 8 millióból 700 ezret.
 • 2015-ben a 8 millióból egymilliót.
 • Idén a 8 millióból eddig alig 100 ezret.
Tehát még ha el is fogadjuk a kormány hivatalos - de nem ellenőrizhető, ezért hasraütve bemondott - számait, akkor is látszik, hogy Orbánnak a még a kérdésére is a választók legfeljebb egynyolcada (12,5 százaléka) hajlandó válaszolni. És korántsem biztos, hogy egyetértőleg a célzatos, sugalmazó kérdésbe foglalt állításokkal.
Továbbá: a tavaly 20 milliárd forintból, 7 hónapos kampány után a választók jóval levesebb mint fele ment el a kormánypropaganda által történelminek, sorsfordítónak nevezett népszavazásra, amely így természetesen érvénytelen lett...