2019. október 19., szombat

RÁADÁS: MERRE TART A MAGYAR GAZDASÁG? A 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉS JELLEMZŐI ÉS HATÁSA A MAGYAR GAZDASÁG FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGEIRE

BELVÁROSI SZABADEGYETEM 
- GAZDASÁGI KLUB
Szerző: BELVÁROSI SZABADEGYETEM
2019.10.18.A Gazdasági Klub 2019. október 14-i előadásának felvétele

Merre tart a magyar gazdaság? A 2020. évi költségvetés jellemzői és hatása a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeire

Vendégek: 
Mellár Tamás közgazdász, az MTA doktora, a KSH volt elnöke és Petschnig Mária Zita, a közgazdaságtudományok kandidátusa, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa.

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: MERRE TART MAGYARORSZÁG? AZ ÉLESEDŐ KULTÚR- ÉS AKADÉMIAI HARC JELLEMZŐI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI MAGYARORSZÁGON

BELVÁROSI SZABADEGYETEM 
- GAZDASÁGI KLUB
Szerző: BELVÁROSI SZABADEGYETEM
2019.10.17.A Belvárosi Szabadegyetem 2019. szeptember 30-i előadásának felvétele
Merre tart Magyarország? Az élesedő kultúr- és akadémiai harc jellemzői és következményei Magyarországon

Vendégek: Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, akadémikus és Kocsis András szociológus, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója


ITT NÉZHETŐ MEG

„A FIDESZ VERHETETLENSÉGÉNEK MÍTOSZA MEGDŐLT” – INTERJÚ JÁVOR BENEDEKKEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALASSA TAMÁS
2019.10.19.


A választók megkérdőjelezték a Fidesz hatalmi dominanciáját – véli Jávor Benedek, aki a zöld politikát segítené Brüsszelben, de a Budapest-képviseletre is nyitott.

Mikor beszélt utoljára az új főpolgármesterrel? 
A választás éjszakáján. Ott voltam az eredményvárón, meglapogattuk egymás hátát. Hatalmas siker, ahogyan Gergő összerakta az ellenzéki támogatást az előválasztással együtt, és végigcsinálta ezt az elképesztően nehéz kampányt.

Erre az eredményre számított?
Nem voltam én sem eléggé optimista, hogy ez így sikerülhet: nemcsak megnyerte a főpolgármester-választást, de sikerült közgyűlési többséget is létrehozni, amit a választás kritikus kérdésének tartottam. Más volna fideszes többséggel, béna kacsaként lavírozni a főváros élén, mint közgyűlési támogatással végrehajtani egy programot.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: szövetségeseket fog keresni az unió döntéshozói között. Ebben segíthet egy brüsszeli képviselet, és önnek vannak szabad kapacitásai.
A fővárosnak sokkal erősebb brüsszeli jelenlétre van szüksége, hogy aktívan részt vegyen az európai döntéshozatalban és forrásszerzésben. Hogy egy ilyen feladat megtalál-e, vagy abban tudok segíteni, hogy kiválasszuk a megfelelő embert, erről tovább egyeztetünk. Az ősszel azon dolgoztam, hogy az új Európai Bizottság környezet-, klíma- és energiapolitikai döntéshozatalának a formálására lehetőségeket találjak, és ez ügyben még folynak a tárgyalások...

FÁJDALMAS IDŐSKOR – NYUGDÍJAZÁS UTÁN MINDÖSSZE HAT-HÉT EGÉSZSÉGES ÉVRE SZÁMÍTHAT EGY ÁTLAGOS MAGYAR

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKY GYÖRGY
2019.10.18.Átfogó tanulmányt tett közzé az Európai Unió statisztikai szerve, az Eurostat a tagállamokban élő idősek életkörülményeiről, a tagországi társadalmak öregedéséről. A tanulmány egyik fejezete az időskori életminőséggel foglalkozik, ennek pedig egyik legfontosabb fokmérője az egészségesen eltöltött évek száma.

A 65 éves, illetve annál idősebb korosztályban Magyarországon 


egy átlagos nyugdíjas 6,7 egészséges évre számíthat.

A rendelkezésre álló 2017-es adatok alapján ezzel Magyarország az uniós rangsorban a 21. helyen szerepel. A legjobb életminőségi kilátásai a svéd (átlagosan 15 év), a máltai (átlagosan 14 év) és az ír időseknek (átlagosan 13 év) vannak. Érzékelhetően a 2004 után csatlakozott tagállamokban a legrosszabbak az időskori életkilátások, ám meg kell jegyezni, hogy Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban is 8-9 egészséges év vár általában egy 65. életévét betöltött idősre.

Vizsgálták azt is, hogy betegségben hány évet tölt el egy átlagos állampolgár 65 éves korától. Magyarországon a nők 18, a férfiak 14 évet élnek valamilyen betegség mellett. Ebben a statisztikában a fejlettebb országok azért produkálnak elsőre "rosszabb" statisztikát (Svédországban például 22 betegségben eltöltött év vár egy átlagos nőre 65 év felett), mert az ottani egészségügyi ellátás sokszor jobb minősége ezt lehetővé teszi...


KÁROLY BÁCSI ÉS A BUDAFOKI ÖNKORMÁNYZAT: LAKHATÁS, JÓLLÉT, MENTÁLIS EGÉSZSÉG

MÉRCE
Szerző: FEHÉR TIBOR DÁNIEL
2019.10.19.


„A lakhatás önmagában pozitív változást segít elő a korábban fedél nélkül élő felnőttek mentális egészségében” – szögezi le a Journal of Community Psychology folyóirat novemberi számának egy új kutatása. [1] Az eredmények magyar környezetben kifejezetten érdekesen csengenek. Tovább erősítik azt a szakértők és aktivista csoportok által egybehangzóan állított véleményt, hogy elsőként lakhatást és támogatást kell nyújtani a sérülékeny csoportoknak, és arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a magyarországi gyakorlat gyakran ezzel ellentétes. Nézzük például a budafoki ügyet, ahol H. Károly esetében pont ennek az ellenkezőjét sikerült tenni. Nem elég, hogy Budafok-Tétény Önkormányzata pont hajléktalanná tett egy idős urat, de Karsay Ferenc polgármester úr – akit október 13-án újraválasztottak, noha a Fidesz a közgyűlési többséget elvesztette – még el is szabotálhatta az utólagos támogatás lehetőségét.

Hogyan hat a lakhatás az ember mentális jóllétére?

A mostani kutatás is aláhúzza a szemléletváltást: elsőként lakhatásra van szükség, ennek eredménye egyebek mellett a pszichológiai stabilitás megerősödése. Szemben a hagyományos, lépcsőzetes modellel, mely először együttműködést, betegségtudatot, megerősödött önmagáról való gondoskodást stb… vár el. Nem a gondozási folyamat végén jelenik meg a támogatott lakhatás.

Elsőként lakhatás és nem csak lakhatás: azonnali, tartós lakhatás mellett olyan segítő/ gondozási szolgáltatásokat lehet nyújtani, melyek mára bizonyítottan növelik a mentális jóllétet.

Amikor azt olvassuk, hogy „Budafok-Tétény Önkormányzata megfosztott az otthonától és egy soroksári hajléktalanszállóra vitt egy 79 éves, tartósan beteg budafoki férfit”, akkor fényévekre vagyunk ettől. Miközben a szakirodalom[2] egyértelművé teszi: idős korra hangsúlyozottan jelentőssé válik a kapcsolat az egészség és a lakhatás között, a környezeti változások fokozott sérülékenységet jelentenek. Sőt: kevés tényező határozza meg olyan erősen az időskori jóllétet, mint a lakhatás.[3] [4]...

LENDÜLETBEN A LENGYEL ILLIBERÁLISOK – KACZYŃSKI BEFEJEZHETI ULTRAKONZERVATÍV FORRADALMÁT

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.10.18.


Folytathatja a Jog és Igazságosság (PiS) pártja Lengyelország kormányzását, de a magyarországi kétharmados minta nem valósult meg – így szavaztak a lengyel választópolgárok a hétvégi országgyűlési választáson. A voksolás utáni első reakciókat, a PiS győzelmének okait, és az új kormány várható lépéseit foglaljuk össze cikkünkben.

Pontozással, de nem kiütéssel nyerte meg a jelenleg is kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja a 2019. évi lengyelországi országgyűlési választásokat. Sokak szerint az 1989 óta legfontosabb parlamenti választáson a demokratikus rendszerváltás óta most mentek el legtöbben szavazni. A lengyelek hosszú sorokban vártak a szavazásra, a részvételi arány 61 százalék feletti volt. A kormánypárt és az ellenzéki pártok is megszólítottak új szavazókat.

A PiS kétmillió emberrel növelte szavazótáborát, ugyanakkor az ellenzék összességében több szavazatot kapott, mint a választásokat megnyerő PiS. A látszólagos ellentmondás feloldása a lengyel választási rendszerben rejlik...

KÖLCSÖNADOM A DARÁLÓMAT A FIDESZNEK, HÁTHA GYORSABBAN MEGY AZ IRATMEGSEMMISÍTÉS

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2019.10.19.

Tudtam én, hogy már régen rendet kellett volna csinálnom a kamrában. Sehogy sem találom a régi húsdarálót. Pedig arra gondoltam, mindenkinek be kellene vinnie a most polgármestert váltó fideszes önkormányzatokba, amilyen darálója csak van otthon. Ha azt akarjuk, hogy az új ellenzéki polgármesterek végre elkezdhessék a munkát, muszáj besegíteni az iratdarálásba, különben a vesztesek egyre csak fellebbeznek, újraszámoltatnak.

Ebből is látszik: egy szó nem igaz abból, hogy pazarolták a közpénzt. Ha így lenne, most volna elegendő számú daráló, de nem. Tanácsolhatnám nekik, hogy "valami nagy-nagy tüzet kéne rakni", mint a versben, de esetleg a tűzoltók akadékoskodnának.

Az természetesen teljesen normális, hogy valaki újraszámolást kér, ha kicsi a különbség, vagy sok az érvénytelen szavazat. De ezt az első nap meg szokták tenni, (Győrben így is történt), hiszen azonnal látszik az eredményből. Aki csak a határidő lejárta előtt percekkel, a 4. napon lép, az kétségbeesetten manőverezik még egy kis időért.

Tényleg fel szeretném gyorsítani a folyamatot. Mit gondolnak, a turmixgépem vagy az elektromos habverő jobb híján nem volna bevethető? Akkor nem kéne mindent felfordítanom azért a nyüves darálóért.

TEQUILÁT ORBÁNNAK – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.10.17.


A TARTALOMBÓL:

Bödőcs Tibor: Tequilát Orbánnak! – A népszerű humorista Meg se kínáltak című új könyvéről, a politikai propagandáról, a krisztusi gondolkodásról és A Wall Street farkasa Fásy Ádám-féle verziójáról – Interjú!

„Nem is értem, mitől működik még ez az egész” – Mélyszegénységben élő, jórészt roma családokat segít 1999 óta az Igazgyöngy Alapítvány, amely új, komplex módszereket vezetett be az oktatásban és a szociális munkában, tíz éve egyszerre dolgozva a gyerekek és a szülők felzárkóztatásán. L. Ritók Nórával erről, az ingyenes tankönyvről, a tanárhiányról, a tanult tehetetlenségről és az elmaradó jelzésekről beszélgettünk. Interjú!

Orbán maga a kockázat – Gulyás Márton, Kéri László, Schiffer András és Vona Gábor az önkormányzati választásokról

A kicsiket feláldozzák, a nagyok megmaradnak – Kártérítést kapnak a háztájisertés-tartók, a politikus szerint nincs más megoldás

Uszodabérlet közel félmillióért – Másfél milliárd forinttal drágábban épült meg a II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda

„Voltam szavazni, de reménytelen” – Miskolcon bűnné lettek a kampánycsínyek. Szatyrokkal szavaztak ott is, ahol nincs bolt. Riport

Migránsapokalipszis helyett helyi ügyek – „Üzenjük a fővárosnak, hogy nyugatról is fúj a szél” – Szombathelyi riport

Egy szavazóbiztos vallomása – a kormánypárti delegáltak egyszerűen nem értették, mi és miért történik

Amikor kiömlött a zagy – 2010: az ajkai vörösiszap-katasztrófa – Harminc év, harminc történet

Tömegével szabadulhatnak ki a terroristák – Trump cserben hagyta a kurdokat, az ellenük indított török offenzíva semmivé teheti az Iszlám Állam ellen folytatott többéves küzdelmet

Nagyalbán föderáció a láthatáron – Akiben eddig bármiféle illúzió élt afelől, hogy az Európai Unióba igyekvő Szerbia és Koszovó végül kompromisszumos megoldással rendezi a vitáit, annak alighanem hamarosan óriásit kell csalódnia

Berlin megálljt parancsol Macronnak – Továbbra is Németország marad Európa mozdonya?

Borköztársaság Oroszország és Románia fogságában – Moldovai riport

„Bízzuk az álmainkat Jézusra!” – Interjú az olasz The Voice tehetségkutató győztesével, Cristina nővérrel

Magzatkori szelekció vagy szükséges szolgáltatás? – Magyarországon is elérhetőek a Down-szindrómát és más genetikai rendellenességeket az anyai vérből nagy biztonsággal kimutató úgynevezett nem invazív prenatális DNS-tesztek, de csak magánúton

A lepke, amelyet a méreg éltet – Fontos evolúciós változás kellett hozzá, hogy a királylepkék ne pusztuljanak el, hanem egyenesen még szükségük is legyen a tejelőkórónak vagy selyemfűnek is nevezett gyomra

Mihai Dumitrescu meggyilkolása – Az erdélyi, Hunyad megyei Nagyágon anyaországi segítséggel felújították a katolikus templomot: az a húsz lélek, aki ma is itt hallgatja – magyarul és románul – az igét, a gyönyörű, 1777-ben emelt istenházából tekinthet vissza egy rég letűnt aranykorra. „Cseresznye”, lelőtt bányaellenőr, az ír gyökerekkel büszkélkedő Duck néni: az „erdélyi Eldorádó” rövid története

„Inkább magukra zárják az ajtót” – Misszió számunkra, hogy megmutassuk, milyen védtelenül élnek sokan, hogy mennyin múlik egy emberélet – fogalmazott Járó Zsuzsa színésznő. Interjú

A Mester és az ősgulág – A Mester és Margarita, valamint a szovjet munkatáborok

Egy lengyel, egy osztrák – Idén két irodalmi Nobel-díjat osztottak ki. Olga Tokarczuk és Peter Handke rövid portréja

A Forma–1 továbbra is a szívem csücske – Ma már úgy látja, hogy követett el hibákat, amikor májusban szakított az MTVA-val. Nem úgy nyilatkozott, alkotott véleményt, ahogy illett volna. Szujó Zoltán bevallása szerint még nem találta meg a képernyőn túli világban a boldogságot, de rengeteg ajtó kinyílt a számára – Interjú

Esély, ami nem csak matematikai – Sikerül-e kijutni a foci-Eb-re?

Publicisztika:

Puzsér Róbert: A polgárháború visszatér
Gulyás Balázs: Használati útmutató frissen megválasztott ellenzéki városvezetőknek
Torkos Matild: Magánbűnök, közerkölcsök
Szerető Szabolcs: Tanmese a gyávaságról
Rakusz Lajos: Választás után, alkotmányozás előtt
Szentiváánszki Soma: Ahova nincs rövidebb út – Egy első alkalommal résztvevő a Pálos 70-ről
Martin József Péter: Kéz a kézben a lejtőn – Korrupció és sajtószabadság a magyar trendek tükrében
Lukács Csaba: Elmenni messze – Helyzet-Kép
Szécsi Noémi: Fényes jövő (A Rohadt állatok-ciklusból)
Híd Jenő rajzol: Bestiárium – A magyar politikatörténet leghíresebb négylábúi
Vass Norbert: Meccsnapon, öcsém?
Pethő Tibor: A toalettben
Gazda Albert: És jött a doktor
Dévényi István: Apró kis igazságok
Marabu: Az ám, hazám!

Kritika:

– A vezér és a világító szemétláda – Elfriede Jelinek: A királyi úton. Katona József Színház Sufni
– Prométheusz él! – Edward Snowden: Rendszerhiba
– Morgensternt csókoltatom! – Csepregi János: Morgensternt tiszta papírra – 1942
– Hősök vagy felforgatók? – Romsics Ignác: Magyar rebellisek

SZÖRÉNYI: AZ ISTVÁN A KIRÁLY ÁLL A LÁBÁN!KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS
Szerzők: FALUSI MARIANN, LANG GYÖRGYI
2019.10.19.Illés, Omega, vagy Metró. Ezek voltak akkoriban a pártok – mondja Szörényi Levente a kezdetekről. Ma is fellép, de szívesen foglalkozik a borászattal is.

Nagy vita volt a hármas koncert előtt, hogy mi legyen a zenekarok sorrendje. Zorán kijelentette, hogy a Metró lesz középen, Kóborék ragaszkodtak ahhoz, hogy az Omega zárjon, egészen addig, amíg Szörényiék el nem fogadták minden zokszó nélkül, hogy az Illés kezd. Ez gyanús lett az Omegának. Lehet, hogy nekik kellene először színpadra lépniük? Így emlékszik vissza Szörényi Levente a legendás hármas koncertre. Ma már ilyet persze nem tudnának megszervezni. Az Illésből hárman maradtak, az 50 éves koncertsorozaton is más zenekarok játszották a dalaikat, ők csak pár szám erejéig mutatkoztak meg. Szörényi még fellép időnként a Vujicsics együttessel, hisz számos délszláv ihletésű szerzeménye volt, ezek most visszakerülnek a saját közegükbe. Az énekhangja nem kopott meg, annak idején jó tanára volt, még arra is ösztökélte, hogy álljon operaénekesnek.

Az István a királyról nem gondolták, hogy ekkora siker lesz. Szörényinek még az is megfordult a fejében, hogy az emberek unni fogják. Nehezen akart összeállni, legalábbis egy dal még hiányzott belőle, és nem jött az ötlet. Aztán kipattant az „Adjatok”, amit Deák Bill énekelt. ’83 augusztusában mutatták be a városligeti szánkózó dombon (azóta Királydomb), karácsonyra már aranylemez lett. Aczél György, a „kultúrpápa” is áldását adta, így kerülhetett a Dóm-térre a darab, a Nemzeti Színházba, filmre. Az utóéletének egyik gyönyörű színfoltja, hogy kárpát-medencei magyar iskolák tanulóiból válogatnak most össze egy szereplőgárdát, velük mutatják be. Az István a király áll a lábán, be van betonozva – mondja büszkén Szörényi Levente. Bródy Jánossal való munkakapcsolatukról annyit jegyez meg, hogy másképp-másképp reagálnak a különböző eseményekre, ez látható is, ám az életművük közös.

A végül is be nem futott külföldi karrierről is beszélt a zenész, hisz a Wembley-ben is felléphettek volna. Készítettek lemezt Hollandiában, Dániában, máshová is hívták őket, de a külföldi karrierhez annak idején egyszerűen nem voltak meg a feltételek.

Manapság legszívesebben a szőlőben tölti az időt, hamarosan kijön az Örs fiával készített első boruk, és a boltokba kerül.

VAN EGYÁLTALÁN BÁRMI, AMIVEL KAPCSOLATBAN ORBÁN MÉG NEM HAZUDOTT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.10.19. 


Orbán Viktor muszlim-ellenes. Ezen a kijelentésen szerintem nem igazán lehet vitatkozni, talán még maga Orbán is elismerné, ha négyszemközt tennék fel neki a kérdést. Ehhez képest Erdogan egyik legjobb európai barátja éppen Orbán, aki szívességek tömkelegét teszi meg a török diktátornak. Az elmúlt napok észak-szíriai vérengzéseire a magyar vezetés áldását adta, amivel lejáratta egész Magyarországot. És igen, tudom: Szijjártó sem és Orbán sem Magyarország egyszemélyes képviselője, külföldön mégis úgy hoznak döntéseket és úgy nyilatkoznak, hogy azt állítják, ezt a magyar nép akarta. Hogy ez nem igaz? Orbánt eddig sem zavarta az, hogy mások nevében hazudik, vagy cselekszik; akár egy fél ország gondolkodásával teljesen ellentétes módon.

Lassan nem marad olyan nyugati ország, amely még jó kapcsolatot ápolna velünk. Ez pedig elsősorban nem az ő hibájuk, hanem a magyar diplomáciáé. Ugyan a németek boldogan kihasználják az olcsó magyar munkaerőt, de valódi diplomáciai kapcsolat a kormányzati melldöngetés ellenére aligha van a két ország között. Mint ahogy a Salvinihez fűzödő barátság sem hozta közelebb a két ország vezetését egymáshoz, pláne úgy nem, hogy Salvini elbukott, és ezzel vélhetően örökre eltűnik majd az olasz politikából. Macron nem egyszer nézte levegőnek Orbánt, ezért kapcsolatuk még csak érintőlegesnek sem nevezhető. Lehetne még sorolni azokat az országokat, amelyek semmibe veszik Orbán szabadságharcos retorikáját, azonban sok értelmét nem látom. Lássuk inkább azokat az országokat, amelyek jó kapcsolatot ápolnak a magyar vezetéssel.

Azerbajdzsán, Kazahsztán, Szerbia, Lengyelország, Törökország és Oroszország. Ezek közül egyik sem arról híres, hogy modern, jól működő demokrácia határozná meg a mindennapjait. Olyan országok ezek, amelyekkel jó diplomáciai kapcsolatot ápolni nem dicséret egyetlen ország számára sem. De a felsoroltak közül most maradjunk csak Törökországnál, amely katonai offenzívát indított a kurdokkal szemben. A támadást a világ legtöbb vezetője elítélte. Orbán Viktor természetesen nem, sőt, támogatásáról biztosította az egyébként hamarosan hazánkba látogató török diktátort. Erről már szokszor elmélkedtünk mi is, hiszen nem lehet a hír mellett némán elmenni. A kontinens szégyenévé váltunk, amikor Szijjártó Péter közreműködésével egyetlen országként vétóztuk meg a török offenzívát elítélő közös európai uniós állásfoglalást.

Ennek oka persze az volt, hogy Orbán Viktor jó viszonyt kíván fenntartani Erdogannal, ezért pedig kész szinte bármit beáldozni...

VÁLSÁGOS HAZATÉRÉS: „NE LÁSSANAK SÍRNI”

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.19.


A hazatérő kivándorlók körében is bőven akadnak olyanok, akik válságos helyzetben találják magukat és akár szegénységgel, elszigeteltséggel, ne adj isten hajléktalansággal kénytelenek szembenézni.

Mint oly sok mindennel a határátkelés témakörében, Magyarországon ezzel sem nagyon foglalkoznak (bár mostanában akadnak a hazatérőkkel foglalkozó kutatások), ám semmi okunk feltételezni, hogy a visszatérő magyarok más helyzetben lennének ilyen szempontból, mint más ország polgárai.

A különbség az, hogy például Írországban komolyan foglalkoznak a kérdéssel, nemrég jelent meg például a kormányzati támogatással működő ügynökség, a Crosscare jelentése (itt olvasható el teljes egészében).

Ebben részletesen foglalkoznak a tervek nélkül, adott esetben személyes válsághelyzetben hazatérőkkel, akik között akadnak, akiknek a munkanélküliséggel, komoly egészségügyi problémákkal, családon belüli erőszakkal, függőséggel kell szembenézniük.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen”

A jelentés kiemelte, hogy a hazatérők számára a család sokszor nem csak a hazatérést, de első körben a külföldre költözést is kiváltó ok.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen. Nem volt már hely otthon, megházasodtam és így le tudtam lépni” – mesélte egyikük.

Ami érdekes, hogy a felmérés szerint akadnak olyanok, akik hazatérve inkább nem is lépnek kapcsolatba a családdal, vagy a barátokkal, attól tartva, hogy kudarcnak ítélik majd a hazatérést, pláne, ha az személyes válsághelyzettel párosul...

„A MÚLT MÉRGE BŰZLIK KÖRÜLÖTTÜNK” - BESZÉLGETÉS VÉGEL LÁSZLÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KÁROLYI CSABA
2019.10.18.


Végel László különleges kötetet jelentetett meg a könyvhétre. A Temetetlen múltunk remek önéletrajzi regény, vagy ahogyan az író most mondja, autofikció (a könyvről lásd Benedek Szabolcs és Károlyi Csaba írását, ÉS, 2019/24., június 14., illetve ÉS, 2019/25., június 21.). A poszt­trianon-traumás szülők leszármazottai a Tito-rendszer gyermekei lettek, baloldaliként lázadtak szüleik és a kommunisták ellen, majd maguk is csalódtak, még saját lázadásukban is. Végel a kisemberi, paraszti világból jött plebejus ember nézőpontjából írja meg új művében is a sajátos jugómagyar létet: „többnyelvű fattyú lettem”, mondja, aztán leszögezi, hogy „győztünk”, azaz végül „vesztettünk”. Nem túl vidám.

Új könyved, a Temetetlen múltunk című önéletrajzi regény mottóját Márai Sándortól vetted: „Az önéletrajz csak akkor jogosult, ha az író a személyes létezést az univerzális létezés szerves kiegészítő mikrokozmoszának érzi. Tehát nem arról ad hírt, ami vele és körülötte történt, hanem azt rögzíti, hogyan történt meg a világ benne.” Erről Goethe önéletrajza jutott eszembe, a Költészet és valóság, melynek előszavában ezt olvashatjuk: „Az önéletírás legfőbb feladatának azt látom, hogy az egyént kora viszonyai közt ábrázolja, megmutassa, miben gátolja, miben segíti őt a nagy egész...” Téged életed során miben gátolt és miben segített a „nagy egész”?

– A „nagy egész” mostoha volt hozzám, sok csapdát állított elém, amiért kilátástalan vitába keveredtem vele. Akkor is, ha olykor beleestem a csapdába. Úgy akartam korszerű lenni, hogy vállaltam korszakom kockázatait, a korszerűség kalandjait. Biztos, hogy cserébe kínkeserves ajándékot kaptam a „nagy egésztől”, de nem bántam meg, hogy elfogadtam. Nem menekültem a halhatatlanság elefántcsonttornyába. Egyébként is osztom Camus nézetét, mely szerint a múltban az írók a lelátóról szemlélték a démonokkal való harcot, ahonnan okosan és bölcsen nevezték meg a kórt, de a XX. században az író kénytelen leszállni az arénába, ahol részese lesz a küzdelemnek. Még akkor is el kell hagyni a páholyt, ha a nézőközönség a démonoknak szurkol.

Miért beszélsz olyan keveset a magánéletedről? Alig van szó a családodról, feleség, gyerek, barátok – nagyrészt hiányoznak. Miért nem akartál róluk többet írni?

– Nem volt szándékomban szokásos önéletrajzot írni, hanem olyan regényre gondoltam, amelyet az újabb műfajelmélet autofikciónak nevez. Meglehet, hogy azért vállalkoztam erre, mert hiányzik belőlem a magánügyekben is egyetemes emberi sorsot érzékelő nárcisztoid szellem. Helyette három nemzedék temetetlen múltjáról, a terra incognitára száműzött, a történelemből kitaszított emberről írtam. Az exterritórium „honpolgárának” drámáját élem, amelyben a kisebbségi paradigma egyetemes emberi sorsot is feltár. Ebben az értelemben nem is vagyok hagyományos kisebbségi író. Hiszem ugyanis, hogy a kisebbségi állapot szeizmográfszerű, időben jelzi az egyetemes emberi drámát, amelynek mindannyian áldozatai vagyunk vagy leszünk, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a hisztérikusan gyorsuló időnkben az ember elvesztett, elrabolt identitásának nyomában kullogva képtelen méltósággal eltemetni a múltját. A múlt mérge bűzlik körülöttünk. A régi identitás elpártolt tőlünk, újra viszont nem tettünk szert. Lassan-lassan mindannyian kentaurok leszünk, akármennyire tiltakozunk ellene. Ebben a bűzlő történetben éltem és élek ma is. Lehet, hogy egyszer rászánom magam arra, hogy írjak az apró-cseprő személyes ügyeimről, ám abban biztos vagyok, hogy ez esetben betántorgok a fikció világába, a személyest megfosztom a személyestől, mert nem hiszem, hogy manapság létezik személyes élmény, ez is fikció lett, mint annyi más szép ködbeveszett dolog. Azzal ámítjuk magunkat, hogy maradt még intim, bensőséges személyes életünk, de a modern kommunikációs eszközöknek hála, az már régen romokban hever. Azért ámítjuk magunkat vele, mert ostobán reméljük, hogy lesz hova menekülnünk. A szimulált „intim identitás” lett a titkos bunkerünk...


BEJÖTT AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS – A 168 ÓRA 2019. OKTÓBER 17-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.10.16.  Bár a vasárnapi önkormányzati 
  választásokon a kormánypártok jelöltjei 
  kapták a legtöbb voksot, mégis az    
  ellenzék ért el váratlan és látványos  
  sikert: visszaszerezte Budapestnek és a 
  fővárosi kerületek többségének az 
  irányítását, Karácsony Gergely pedig 
  nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.

  Áttörés


  Bejött az ellenzéki összefogás

  Bár a vasárnapi önkormányzati 

  választásokon a kormánypártok jelöltjei kapták a legtöbb voksot, mégis az ellenzék ért el váratlan és látványos sikert: visszaszerezte Budapestnek és a fővárosi kerületek többségének az irányítását, Karácsony Gergely pedig nyugdíjba küldte Tarlós Istvánt.

Újra kezdődik a politika

Interjú Bölcskei Balázs politikai elemzővel

„….nem egy-egy településen történt áttörés, hanem több, stratégiai szempontból fontos nagyobb városban, nemkülönben Budapesten, így a további versenyképesség alapjai teremtődtek meg. A 2022-es parlamenti választásig a további építkezés lehetőségei tehát adottak.

Elárulva

A győrieket sokkolta a polgármesterük szexvideója

Az önkormányzati választás napján Győr utolsó őszi napsütésében fagyizik. Nyoma sincs a kampánynak, borkais plakátot elvétve látni, ellenzékit meg pláne nem. Maximum kormányzati intézkedéseket propagáló hirdetéseket. Azért lehet indulat az emberekben, valaki festéket dobott Borkai képmására az ipari parknál. Piros paca folyik le a városvezető mosolygós arcáról.

Egy frászt, Lázás Jani!

Vásárhely felszabadult

Fél hét, már egymás lábán állunk. Jön a csacsifogat, Márki-Zay és a csapat, az asszony és a hét gyerek. Őket kabalából is hozza. Középen nyílik a tömeg a dobogó felé, a vákuum szinte beszippantja őket. Nincs is út másfelé, csak előre.

Alkotmányos válságban a bíráskodás

Jogsértéseket tárt fel Magyarországon a nemzetközi szervezet

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke sarkalatos törvényt sért, figyelmen kívül hagyja az Alaptörvény előírását és szembehelyezkedik európai normákkal – így nyilatkozott a 168 Órának Gerhard Reiss - ner, a kilencven ország bíráit tömörítő Nemzetközi Bírói Egyesület volt elnöke, aki az idén tavasszal az európai szövetség tényfeltáró küldöttségének tagjaként járt Budapesten.

Új munkahelyre már nem jár támogatás

Egyedi döntéssel egyre könnyebben jön az állami pénz

Októberben ismét végrehajtott néhány változtatást az egyedi kormánydöntés útján megítélt (EKD) támogatási rendszerben a kormány, további könnyítéseket bevezetve. A márciusi módosítás óta az úgynevezett kapcsolt vállalkozások is igénybe vehetik a vissza nem térítendő állami pénzeket, illetve 250-ről 100 főre csökkent az a minimális munkavállalói létszám, amely alapfeltétele volt a támogatásnak. Októbertől viszont már nem feltétel a munkahelyteremtés. Egyre könnyebb állami pénzhez jutni.

Ki jut a Várba?

Felszívódó ismeretek a hamburgertudás helyett

Egyre több szülő érzi úgy, hogy nem bízhat az állami iskolában, saját magának kell segítséget nyújtania a gyermeke számára a tanulásban, a tananyag elsajátításában. Ezt pedig az iskolarendszeren kívül tehetik meg. Gombamód szaporodnak az ezt a törekvést segítő programok, egyesületek; ezek közül is kiemelkedik sikerességével az úgynevezett Finniskola, amelynek keretében a gyerekek séta közben tanulnak.

Rám jött a beszélgetéskényszer

Az apolitikus szobordöntő

Szilágyi János újságíró, rádiós, televíziós a hatvanas évektől folytatólagosan a média sztárja, vagyis nem celeb és nem infl uenszer, hanem a hírességeknek az a fajtája, akit még csak a valódi teljesítmény minősített. A Klubrádió Szabadság, elvtársak! című sorozatában ő is beszélt a rendszerváltással kapcsolatos élményeiről. A riporter Szénási Sándor.

Magyarjárás Gymnichben

Horst Teltschik: Történelmi esemény volt

A keletnémet menekültek előtti magyar határnyitás (1989. szeptember 11.) harmincadik évfordulója alkalmából „a népek közötti megbékélés és megértés érdekében kifejtett tevékenységéért” Aranymedál kitüntetésben részesítette a német Kereszténydemokrata Unió Senior Tagozata közösen a Konrad Adenauer Alapítvánnyal Németh Miklós volt magyar miniszterelnököt és Horváth Istvánt, hazánk volt bonni nagykövetét. Az ötévente adományozott kitüntetést legutóbb Mihail Gorbacsov kapta. A hétfői berlini ünnepségen a méltató beszédet Horst Teltschik, a szövetségi kancellári hivatal akkori politikai tisztviselője tartotta. Lapunk előzetesen interjút készített a néhai Helmut Kohl kancellár bizalmas munkatársával.

A határnyitás emlékezete

Németh Miklós: Tudtam, hogy nem lesz vérontás


A díjátadó ünnepségen megjelent többek közt Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke és Lothar de Maizière, aki 1990-ben az NDK egyetlen demokratikusan megválasztott miniszterelnöke volt. Annegret Kramp- Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke személyes üzene té - ben méltatta a harminc évvel ezelőtti magyar lépés bátorságát. Németh Miklós telefonon nyilatkozott lapunknak.

A megosztó Nobel-díjas

Peter Handke és a Balkán hosszú árnya

Hosszú éveken át maga is Németországban élt, anyanyelvét sem osztrák, hanem ottani akcentussal beszéli. Évtizedek óta Franciaországban, Párizs mellett lakik, franciául is publikál. Politikai hazájának mégis inkább Szerbiát nevezhetjük.


HIÁBA DÜBÖRÖG A GAZDASÁG, A MÉLYSZEGÉNYSÉG UGYANÚGY MEGMARADT

INDEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2019.10.19.


- Megjelent egy új tanulmánykötet, ami a családok és gyermekek szegénységet vizsgálja, 2014 és 2017 között.

- Mivel a gyerekek helyzetére vonatkozó állami felmérések megszűntek, a kutatásokat, civil szervezetet hoztak létre szociológusok, mert fontosnak tartották, hogy legyenek adatok arról, milyen a mai Magyarországon a gyerekek szociális helyzete. A kötet megjelenésének költségeit saját pénzükből finanszírozták.
- A Bass László és Darvas Ágnes által szerkesztett jelentés legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált időszakban romlani kezdett a legszegényebb családok és azokban élő gyerekek helyzete.
- Ebben a cikkben összefoglaljuk a kötetben szereplő tanulmányok fontosabb megállapításait, az elszegényedett magyar válságövezetek és a családok helyzetének bemutatását, a jogszabályi környezet változásait, valamint a hajléktalanság és a gyerekek számának összefüggéseit.

Folyamatosan azt halljuk az állami szereplőktől, hogy kiváló állapotban van a magyar gazdaság, szinte teljes foglalkoztatás van az országban, emelkedik az átlagbér, csökken a szegénység és a családbarát kormány újabb és újabb eszközökkel támogatja a gyerekeseket. És a statisztikák is ezt bizonyítják, 2014 és 2017 között tíz százalékkal csökkent a gyerekszegénységi arányszám, és a teljes lakosságban is egyre kevesebben élnek jövedelmi szegénységben.

Azonban arra már kevesebb központi figyelem hárul, hogy a javuló gazdasági helyzet előnyeiről nem részesül mindegyik társadalmi csoport ugyanúgy. Sőt, vannak, akik egyáltalán nem, ráadásul ők pont azok, akik korábban is a legrosszabbul éltek, akiket mélyszegénynek nevezünk.

Ők azok, akik lemorzsolódnak az iskolából, és emiatt, vagy a lakóhelyük miatt nem tudják kihasználni a munkaerőhiányt sem, az utóbbi években sem tudnak betörni a munkaerőpiacra. Így pedig marad jobb híján a közmunka, ami viszont nem közelíti meg a mediánjövedelmet, sőt, az utóbbi időben, a kormány – hogy a piaci munkák felé terelje az embereket – szándékosan igyekezett növelni a jövedelmi különbséget a közmunkások és a társadalom többi tagja között: 2011 óta a nettó minimálbér összesen 63 százalékkal emelkedett, míg a közmunkások alapfizetése 15 százalékkal. (Még rosszabb a helyzet, ha a jövedelmek vásárlóerejét vizsgáljuk, 2011-től 2018 végéig 17,7 százalékkal emelkedtek az árak, ami azt jelenti, hogy hiába emelkedett 15 százalékot a közmunkásbér, az valójában kevesebbet ér, mint 2011-ben.)...

AZ ÁLTALÁNOS KÁOSZRA HIVATKOZVA AKARTA MEGFÚRNI A FIDESZ AZ I. KERÜLETI EREDMÉNYEKET

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.10.19.


Az I. kerületben V. Naszályi Márta sem vehette át a polgármesterséget csütörtökön, mivel a Fidesz és a KDNP megtámadta a választás végeredményét, ami szerint az ellenzéki jelölt 121 szavazattal többet kapott, mint a fideszes Nagy Gábor Tamás. 

De amíg például a VIII. kerületben egyelőre még Pikó Andrásék sem tudják, kik és milyen kifogással támadták meg a végeredményt, V. Naszályiék esetében ezeknek egy része már felkerült a Fővárosi Választási Bizottság oldalára.

A Fidesz és a KDNP összesen 11 kifogást adott be, amivel mind a 10 egyéni választókerület és a polgármester-választás eredményét is megtámadták. A kormánypártok általánosságban arra hivatkoztak, hogy a szavazatok számlálásánál a különböző színű és fajtájú szavazólapok és borítékok szétválogatása és minősítése miatt

„általános volt a káosz”. A fideszes delegáltak ugyanis arról számoltak be, hogy nagy volt a kapkodás a szavazólapok jelöltenkénti szétválogatása közben, és szerintük senki sem ellenőrizte, hogy nem került-e érvényes szavazólap más jelölt szavazólapjai közé. Három kormánypárti delegált arra gyanakodott, hogy a körzeteikben a fideszes jelöltre leadott szavazólapok keveredhettek V. Naszály szavazatai közé, ezért a megállapított eredmény téves lehet...

ERDOGANÉK BUDAPESTRE ÉRKEZŐ ALAPÍTVÁNYÁNAK EMBERE AZ ISZLÁM ÁLLAMOT ÉLTETTE AZ ISKOLÁBAN

24.HU
Szerző: 24.HU
2019.10.19.


Recep Tayyip Erdogan török elnök sok pénzt fektet abba, hogy ne csak hazájában, hanem az egész világon népes támogatói tábora legyen. Ankara többféleképpen is dolgozik ezen: tucatjával építik a mecseteket szerte a világban, ezekbe aztán Törökországban végzett imámokat helyeznek, „civil szervezeteket” alapítanak, amelyek török állami pénzekből folytatnak kampányt Erdogan mellett. Emellett iskolákat is alapítanak, amelyek tanterveiben a propagandának és a Koránnak is jut hely. Amint a 24.hu megírta: immár Budapesten is nyílik az iskolájuk.

A ’60-as, ’70-es években Európába érkező muszlim tömegek többnyire vidéki konzervatív közösségekből indultak útnak. Ők a nyugati országokba „olcsó munkaerőnek” érkező emberként nem engedhették meg maguknak, hogy saját mecseteket építhessenek, imámokat tartsanak el. Ezt az esélyt vette észre Irán, Katar, Marokkó, Szaúd-Arábia és Törökország. Ezek az országok felajánlották, hogy saját költségükön megoldják a problémát, a Nyugatnak pedig tetszett ez a megoldás, hiszen nekik amúgy sem fért volna bele, hogy imámokat képezzenek, imahelyeket építsenek állami pénzből.

Ám ezeknek az országoknak valójában nem a hívek vallási élete volt a fókuszban, hanem saját politikai ideológiájuk terjesztése. A Szaúd-Arábiából érkezett imámok rendszeresen prédikáltak arról, hogy a Koránban nincs megemlítve a demokrácia, a hithű muszlim nem is fogadhatja el államformának. A marokkói kollégák azt tanították, a király hatalma is Allahtól származik, így aki a marokkói királyt bírálja, Allah akaratával megy szembe. Az Egyiptomból érkező vallási vezetők pedig jelentéseket írtak az emigráns ellenzéki csoportosulásokról.

Az utóbbi években azonban egyértelműen Ankara próbálja meg ezen az úton növelni hatalmi hátországát.

A Török Vallásügyi Minisztériumnak több mint 1900 mecsete van Európa-szerte. Csak Németországban 900 működik, és az ezekben szolgáló imámok nem a helyi közösségekből kerülnek ki, hanem Törökországból érkeznek, török állami hivatalnoknak számítanak.

A minisztérium németországi szervezete, a DITIB (Vallásügyi Török Iszlám Unió) a német hatóságok állandó megfigyelése alatt áll. Nem véletlenül, hiszen az Ankara által küldött vallási vezetők folyamatosan jelentéseket írnak az emigráns ellenzékiekről, emellett pedig komoly propagandatevékenységet folytatnak, a péntekenként tartott prédikációikban rendszeresen éltetik Erdogan elnök politikáját...

A KIPCSAK ORBÁN A KAZAH DIKTÁTOR ALÁ RENDELTE A MAGYAR KUNOKAT


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.16.


Orbán Viktor a magyar történelemhamisítás és a magyar eredet meghamisításának részeként csatlakozott a türk népcsoporthoz, mintha Magyarország türk nemzet lenne. Ez része annak a törekvésnek, hogy Magyarországot származásilag is a keleti diktatúrákhoz csatolja. Mindez hazugság, a magyarok csak érintkeztek és keveredtek vándorlásuk során a türk népekkel, ahogy másokkal is, de nem türk nép. Orbán a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján odáig vetemedett, hogy a kunokat kipcsakoknak nevezte, és egy teljes mértékben illegitim szervezet a “Kunszövetség” döntése alapján azt állította, hogy a volt kazah diktátor, Nazarbajev a magyar kipcsakok (kunok) elnöke is. Mindezt annak alapján, hogy 2007-ben ez a vicc szervezet “kapitányává” választotta Nazarbajevet.

Orbántól senki nem várta el, hogy ilyen mélyen megalázza és kiröhögtesse magát, ilyen mélyen benyaljon egy primitív posztszovjet diktátornak abból az alkalomból, hogy a török diktátor kitüntette. Orbán maga jelentkezett seggnyalónak erre a megalázó szerepbe, azt állítva, hogy “Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is. És minden évben küldünk is neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon. Elnök úr, gratulálunk a magas kitüntetéséhez”...


IDEJE LENNE EGY BÉKEMENETNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.10.19.


Gyönyörűséges szombat reggelt! Kezdem a legjobb hírrel: továbbra is csodás időnk lesz. Most van az a nagyon különleges helyzet, amikor nem kell azt írnom, hogy ezzel vége is az örömködésnek, jöjjön a brutális valóság. De most nem mondok ilyet, mert én például kifejezetten élvezem, amit látok.

Macaristan elsőszámú kipcsakja két törzsi gyűlés között Brüsszelben volt, mégpedig a bölcsek tanácsa nevű testület előtt. Ez a csacsogás a Fidesz néppárti kizárása vagy ki nem zárása körül forgott, de Európa erőszakos embere egy büdös hangot nem mesélt arról, hogy áll a helyzet. Talán nincs miért és mivel dicsekedni. Remélhetőleg ez a helyzet csak romlani fog a továbbiakban. Orbánnak nagyon rosszkor sikerült örök szerelmet vallani Erdogannak. Ezen még azok is felháborodnak, akik igyekeznek távol tartani magukat a politikától. November hetedikén – Erdogan ekkor látogatja meg kebelbarátját, Orbán Viktort – elég komoly tüntetés szerveződik. Részletekről informálódni illetve besegíteni az előkészületekbe itt lehet. Én egészen komolyan nem tudom eldönteni, hogy Orbán direkt provokálja Európát is, a saját országát is, vagy annyira hülye, hogy nem méri fel a kockázatokat, esetleg nincsen választása, ha kér valamit az ő jóbarátja (valamelyik, mert több is van), azt kénytelen teljesíteni? Van valami megállapodás? Orbán kiáll Erdogan mellett, az meg majd megvédi őt, amikor itt szorul a kapca? Bejön a török hadsereg? És ha Putyin megsértődik? Veszélyes játék ez.

Németh Szilárd, az aktuális megmondóember (Tompikát lehalkította valaki) elkölcsi alapvetést végzett a közösségi oldalán. Szántania sem kellett...

OTT IS SEGÍTENEK A BETEGEKEN, AHOL AZ ÁLLAM MÁR NEM

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.10.18.Egy volt szakápoló magánvállalkozást indított, hogy a házi segítségnyújtással betömje azokat a lyukakat és hiányosságokat, amiket az állami gondozószolgálatok hagynak. Egy maréknyi lánycsapattal járnak a szegény telepekre gyógytornásztatni, a kórházba felfekvéseket kezelni, vagy csak bevásárolni egy-egy idősnek. Náluk nincs olyan, hogy valamit nem vállalnak, vagy több hónapot kell várakoznia a betegnek, a segítség pár órán belül megérkezik.

Ákos Judit egyedülállóan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében létrehozott egy vállalkozást, hogy ott is tudjon segíteni gyógytornával, betegápolással, bevásárlással, takarítással, ahova a területi gondozószolgálatnak kapacitáshiány miatt már nem ér el a keze. Az állami és egyházi otthongondozás csak hétköznap reggel nyolctól délután négyig érhető elő, hétvégén pedig egyáltalán nem. Gyakran azonban munkaidőben sem érkezik meg a segítség, a betegeknek sokszor hosszú hónapokat kell várniuk gyógytornára, és ha valakinek azonnali ápolásra van szüksége miután hazament a kórházból, esélye sincs, hogy 24 órán belül a társadalombiztosítás által támogatott ápolóhoz jusson.

Éppen egy ilyen helyre igyekszünk Judittal, ahova az állam keze már nem vagy csak ritkán ér el. Miskolc belvárosától nem messze, egy nyomortelepen kátyús, meredek úttestén kapaszkodunk felfelé. Az útnak alig nevezhető aszfalt oldalait romos házak szegélyezik, Judit azt mondja, hogy ez az a területe a városnak, ahova még a betegszállítók sem jönnek fel. Most egy 55 éves férfihoz megyünk, aki két évvel ezelőtt négy stroke-t kapott egymás után, kerekesszékben ül, szinte teljesen le van bénulva, gyógytornára és rehabilitációra van szüksége, az állami ellátórendszer kapacitáshiányra hivatkozva azonban nem tudja ezt neki biztosítani.

Tóth Imre és Tóth Imréné már várják Juditot, aki hetente kétszer látogat el hozzájuk, hogy Imre izmait megmasszírozza és megtornásztassa. Miközben megkezdődik a gyógytorna, amit néha Imre fájdalmas jajongása szakít félbe, a felesége arról mesél, hogy miért nem jutnak hozzá a TB támogatott gyógytornához...

A GYŐRI POLIP A BALATONT SZERETI, LAKITELKEN 18 MILLIÁRD FORINTBÓL LESZ HUNGARIKUM HOTEL - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.18.


Index: A győri polip csápjai balatoni luxusvillákban érnek össze

Nem csak a Balaton partján, Polt Péter legfőbb ügyész szomszédságában van luxusapartmanja a győri polgármester barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak. Az ügyvéd a Balatonfüred fő útjáról nyíló kis utcák egyikében is felhúzott egy ingatlant. De nem csak ő: a másik három lakásban a győri polgármestert körülvevő üzletembereknek vannak érdekeltségeik.

444: Lezsák alapítványa 18 milliárdot kapott a kormánytól, hogy felépítse Lakitelken a négycsillagos Hungarikum Hotelt


Egy kedden megjelent kormányhatározattal újabb támogatást kapott Lezsák Sándor lakitelki Népfőiskolája. A következő három évben a kormány több mint 18 milliárd forinttal támogatja, hogy a parlament alelnökénél felépülhessen a négycsillagos Hungarikum Hotel. A hotel tervezésére egyébként korábban már elköltöttek 42 millió forintot, és az alapítványnak már most is van egy Hotel Club Tisza nevű szállodája, valamint nemrég egy munkásszállóból kialakították a Kincsem Fogadót is.

HVG.hu: Pikáns húzással lett részvényes az Est Médiában a főváros

Budapest is részvényes az Est Mediában, amely nemrég nagy bizniszt kötött egy állami megrendeléseknél befutó IT-cég felvásárlásával – derült ki a cégbírósági iratokból. A korábbi városvezetés elismerte, hogy a cég felhalmozott köztartozásának több mint 97 százalékát elengedték a csődeljárásban, a maradékért pedig részvényt kaptak. A főpolgármester hivatala szerint még sincs szó arról, hogy a tőzsdén spekulálnának a közvagyonnal, inkább gyarapították azt. Egy befektetői érdekvédelmi szervezet szerint viszont ez klasszikus hazardírozás.

Mfor.hu: 9 milliárdos szerződést húzott be Mészáros zászlóshajó cége

Egy megszokott hír, most azonban nem a közbeszerzési értesítőben, hanem a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg, ugyanis a Mészáros és Mészáros Kft. a tőzsdei Opus érdekkörébe tartozó konszolidációba bevont társaság, így a főbb szerződésekről tájékoztatást kell kiadniuk. Az Opus közleménye szerint a Mészáros és Mészáros Kft. nyerte a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. által lefolytatott közbeszerzést, és konzorciumi tagként végezheti el Tiszavasváriban a volt Alkaloida hulladéklerakó kármentesítésének első ütemét.

24.hu: Baranyi Krisztina négy órakor bement volna a polgármesteri hivatalba, de tíz perccel a határidő előtt megtámadták a választás eredményét

Baranyi Krisztina, Ferencváros új polgármestere azt írta, délután négy órakor ment volna be a polgármesteri hivatal épületébe, ugyanis innentől kezdődött volna az átadás-átvétel. De tíz perccel délután négy előtt a 81 szavazatot kapó Munkáspárt megtámadta a választás eredményét, amire három nappal a választás utánig volt lehetősége. Ennek egyenes következménye, hogy Baranyi újabb három napig nem veheti át a hivatalát. Az eset nem egyedi, Budapest I. és VIII. kerületében is megtámadták a választás eredményét.

"MIT SZÁMÍT, SZÉP VAGY-E, HA NINCS MIT ENNI?"

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.10.19.


Egyetlen napra különleges szépségszalonná alakult egy rászorulók számára fenntartott, bentlakásos otthon és népkonyha: önkéntes fodrászok, kozmetikusok, manikűrösök és pedikűrösök vállalták, hogy közel 50 nő és férfi máshogy fog majd a tükörbe nézni. Vagy ahogy a külsejük miatt megvetéshez szokott, néha kicsit szégyenlős "kuncsaftok" fogalmaztak: újra embernek, nőnek érezzék magukat. Volt, aki elsírta magát, amikor a mesterkozmetikus hozzáért az arcához, más boldogan mesélte, hogy a hosszú hajával együtt szimbolikusan a múltjától is szabadult. Riport egy valódi átalakító-napról.

Időről időre fölöttébb lelkes lesz az internet népe olyan virálisan terjedő videóktól, amelyekben elhanyagolt külsejű hajléktalanokból varázsolnak új ruhák és frizura segítségével egy szinte fel sem ismerhető, „más” embert. Ez azonban nemcsak a Youtube-on működik, hanem 2019 magyar valóságában is, és ugyanilyen direkt - egyáltalán nemcsak külsődleges – hatása van. Ez világosan látszott azon a Szépségnapnak keresztelt eseményen, amit múlt hétvégén rendeztek az Üdvhadsereg XVII. kerületi intézményében azért, hogy a fedélen és az élelmen túl abban is segítsenek az erre rászorulóknak, hogy legalább a külsejük miatt ne lógjanak ki az őket már csak a megjelenésük miatt is kirekesztéssel büntető társadalomból...

ITT A GYŐZEMI NER-HÍRADÓ!


MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.10.19.


Megszereztük a kizárólag Fidesz-szavazók számára készített propaganda-híradót, melyet nem zavarnak meg rossz hírekkel. Józanabb migránsok, csattogó kalapácsok, erősebb biztonsági drót a kerítésen. Eközben egyre többen látják be tévedésüket és keresik fel a párt alapszervezeteit. Útmutatást, feladatokat kérnek, hogy kiköszörüljék a vasárnapi csorbát.


SZABAD SZEMMEL: KARÁCSONY GERGELY HADBA VONUL ORBÁN ELLEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.19.


Financial Times 

Az egyesült ellenzék arcaként Karácsony Gergely hadba vonul Orbán Viktor ellen. Úgy foglalta el hivatalát, hogy a magyarok fele szeretné már látni a Fidesz-korszak végét. A múlt vasárnapi választásokig úgy nézett ki, hogy a kormánypárt jóformán megingathatatlanul tartja kézben a hatalmat. Ám a szavazatok megoszlása megváltoztatta a politikai hangulatot. Maga a főpolgármester úgy nyilatkozott a lapnak, hogy évek óta most volt az első igazi verseny a vetélytársak között, az üzenet pedig az, hogy a fideszesek nem örökké ülnek a trónon. Már azzal átszakad a lélektani gát, hogy ez ki lehet jelenteni. Most már a lakosság egyharmada immár ellenzéki irányítás alatt áll, valamennyien városiak. Karácsony a 2022-es választásokig ki akar tartani a siker receptje, az összefogás mellett. Szerinte minden érintett párt pontosan tudja, hogy nincs más alternatíva. Ám a városvezetőnek nem lesz könnyű dolga, hiszen egyfelől együtt kell működnie a kormánnyal, jóllehet az nem érdekelt a sikerében, másfelől viszont bizonyítania kell, hogy képes szembeszállni azzal – mondja Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója. De hozzáteszi, hogy a hatalomnak nem tanácsos a főváros teljes lakosságát magára haragítania. Mert különben legközelebb még keményebb lehet a visszavágás. A polgármesternek az öt párt eltérő érdekei között kell lavíroznia. Az egyik fő célja az, hogy a CEU-n a lehető legtöbb oktatási program maradjon Budapesten. Ezen kívül várhatóan fellép a rabszolga törvény ellen. Orbán azonban továbbra is erős, és megvan a kétharmada a parlamentben. Bíró-Nagy szerint azonban a Fidesz megkapta az első jelzést, hogy nem legyűrhetetlen, és ezt most már mindenki tudja.

Kelet-Európában végre megfizetik a dolgozókat (bár ezt a Bloomberg mondja, nem a dolgozók), miután a populista kormányok emelik a béreket, éspedig agresszívan, amilyen gyorsan csak tudják. A nagy munkaerőhiány közepette ez azután segít a gazdaságoknak – egyelőre. Vagyis megmarad nemzetközi versenyképességük és a növekedés is gyorsabb, mint Nyugaton. A korábbi liberális vezetés nem kockáztatott volna meg ilyen politikát, ám a jelenlegi siker nem tart örökké, ha nem támasztják alá összetett és célzott intézkedések. E pillanatban azonban az egész olyan, mintha a régió felébredt volna egy lidércnyomás után, amelyben abszolút le kellett nyomni a kereseteket, nehogy elmenjenek a német és francia kézben lévő gyárak. Most viszont mintha próbálnák jóvátenni a félelmet. Úgyhogy most már a fizetések alakulása példátlan módon elvált a versenyképesség szintjétől, a nagyarányú kivándorlás, illetve a külföldi beruházások miatt. Előzőleg az egyenlőtlenségek hosszú időn át csak nőttek ezekben az országokban, ez vezetett a nacionalisták és populisták hatalomra kerüléséhez. Azt ígérték, hogy a külföldi tulajdonosok nagyobb arányú megadóztatásából emelik az életszínvonalat. Ezzel valóban felszámolták a mélyszegénységet (mondja a Bloomberg), a fejlődés motorja a belső fogyasztás lett. A másik eszköz a kezükben, hogy nagyobb minimálbért írnak elő, bár itt azért még mindig van mit tenni a legalacsonyabb keresetűek esetében, a termelékenység szintjéhez viszonyítva. A baj ezzel a módszerrel az, hogy nem oldja meg a szerkezeti gondokat, miközben a fizetések továbbra is jócskán elmaradnak a nyugati nívótól. Számítások szerint a visegrádi államokban egy átlagosan képzett munkás havonta ezer euróval kap kevesebbet, mint német kollégája. E különbség felszámolásához nem elég az osztogatás és a nagyobb minimálbér. A képzést kell a fejlett országok szintjére felvinni, mert különben kifullad a mostani politika és a végén a populista vezetők mérlege sem lesz jobb, mint liberális elődeiké.

A lap a csalódás 15 évének nevezi a Visegrádi Csoport uniós tagságát, mivel Brüsszel elhanyagolta a térséget, ráadásul sérült a négyek „büszkesége” is. Az egy héttel ezelőtti lengyel, illetve magyar választás ismét a régióra irányította a figyelmet, és úgy tűnik, hogy a négy állam többsége jelenleg távolabb van az EU-tól, mint annak idején, a csatlakozási tárgyalások bármely szakaszában. Az biztos, hogy a Nyugat a felvétellel befejezettnek tekintette a keleti demokratizálási folyamatot, és a továbbiakban nem törődött vele. Ám ezt az új tagok úgy vették, hogy a szervezet, de még a nyugati lakosság is közönyös irántuk. Keleten láthatóan a fokozódó kiábrándultsággal fordított arányban csökkent a demokráciába vetett bizalom. Merthogy miért volna szent a liberális jogállam, amikor a Nyugatot ennyire nem érdekli, hogy az megszilárduljon az egykori diktatúrákban? A nagyvonalú anyagi támogatástól függetlenül ezek az országok továbbra is úgy érzik, hogy rosszul bánnak velük. A megsebzettnek érzett „méltóságot” nem lehet tárt karokkal ellensúlyozni. Ezt az unió egy szép napon döbbenten érzékelte, amióta főleg a lengyeleknél és a magyaroknál már nemigen számítanak az olyan értékek, mint a független igazságszolgáltatás, a sajtószabadság, a nacionalizmus-ellenesség, a diszkrimináció elutasítása és a liberális demokrácia, bár a lakosság többsége számára azért fontosak. Lehet azt mondani, hogy az EU azért összpontosít a Nyugatra, mert rossz a lelkiismerete. Nem tudja ugyanis, hogy mitévő legyen a játékszabályok megszegése miatt. Ezért tűri el az uszításokat, az idegenellenességet. Másfél évtized elteltével kiderül, hogy ezek az országok soha nem érkeztek meg igazán az európai házba. Brüsszel kinyitotta ugyan nekik az ajtót, de azután szándékosan átnézett rajtuk, mint olyan rokonokon, akik a terhére vannak. A következmény az, hogy talán az egy Szlovákiát leszámítva, a többiek elfordulnak a Nyugattól és inkább az állítólag nagyszerű múlt foglalkoztatja őket, még a 45 előtti időkből. A Brexit bakugrásait látva cinikusan azt lehet tanácsolni a keleti tagoknak, hogy csak nyugodtan fenyegetőzzenek a kilépéssel. Mert ily módon ugyan nem tér vissza, mondjuk, Nagy-Magyarország, de több figyelmet tudnak kicsikarni maguknak...

KAMPEC DOLORES XCV. – A MEGVÁLTÁS REMÉNYTELENSÉGE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.19.


Ahogyan a macska befejezte a vetítést a kocsma falán, és mind a népek látták esendő-hülyeségüket, ahogyan kiment belőlük az ember és beléjük költözött a kampány, s éppen ezért véres aggyal napraforgókat kaszaboltak, de úgy, ha ember lett volna, az sem áll meg előttük, és belsőségekben úszott volna a határ, azt hihettük volna, hogy jobb belátásra térnek, de rossebeket. Mind az összes népek, az olajos hajúak, a bánatos szeműek, a duplagyűrűsök és a protkósok, de még a műanyag dömperesek is élték tovább az életüket zavartalanul, a kétségek szikrája sem költözött beléjük, semmiféle gondolat, csak a kirántott hús, fröccs, futball szentháromsága, igazi, kiképzett és reménytelen állampolgár volt az összes, és a macska mondta is Bélának: – Látod, erről beszéltem. – Pedig nem is mondott ilyesmit.

Bélában viszont kevés volt az élet ahhoz, hogy mindezt számon kérje rajta, sőt, hogy ezt megelőzze, a macska fennhangon megint kijelentette, hogy ájn, cváj, dráj, csettintett a mancsával valahogyan, és azonmód kiszállt a szeméből az értelem, alamuszi macskaszeme lett, és Béla ott maradt magára a kocsma közepén beszélgetőtárs nélkül, mert, valljuk meg, a napraforgó-gyilkosokkal nem volt miről diskurálnia, a bádogbánossal sem, a két közmunkással sem, a szentháromság szobor meg mindig is hallgatott. Így, mivel a fröccsök ura vitte a boltot erősen, mert száguldott az üzlet, vedeltek a népek, mintha világvége közeledne, és addig mind a föld összes borát és pálinkáját meg kellene inni, ezért a kocsmáros is kívül esett az emberi számításokon. Kívül került az időn az egész nyüves falu, ott imbolygott a Föld lapos peremén, készen az ismeretlenbe zuhanni...

AZ EMBEREK NEM FELEJTIK EL BORKAI LYUKAS ZOKNIJÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.10.19.


A Borkas-ügy egy olyan elfekélyesedett seb, amely nem csak Győrt fogja magával rántani, hanem bizonyos mértékben magával rántja az egész NER-t, a fertőzés ugyanis terjed, mint a vérmérgezés – így nyilatkozott a hírklikk.hu-nak Csepeli György szociálpszichológus. Azt is elmondta, hogy az emberek Borkai lyukas zokniját nem tudják elfelejteni, mert szerinte az a lyuk mindent elmond a rendszerről. Arról a rendszerről, amelyről Csepeli azt állítja, így, ahogy eddig működött nem folytatható. Az ellenzéknek persze folytatni kell a tanulási folyamatot, az együttműködés fenntartását.

- Legutóbb, amikor találkoztunk – nagyjából egy évvel ezelőtt - , arról beszélt, hogy a Fidesz rendszerében az egyéni túlélési stratégiákat kell követni, ön is ezt teszi. Most, az önkormányzati választások után sem változott a véleménye?

- A választások alapvetően nem az egyéni túlélési stratégiákról szóltak, azok kollektív cselekvés megnyilvánulásai. Itt tehát a magyar politikai közösség egyfajta túlélési stratégiájáról beszélhetünk, ami beindíthat egy tanulási folyamatot. Annak idején Hankiss Elemér a demokráciát tanulási folyamatként jellemezte. A Nemzeti Együttműködés rendszere egy nagy központ erővé pozicionálta magát szétforgácsolva maga körül mindent, ami egy darabig működött, de – úgy tűnik -, hogy most, első alkalommal a nem fideszes többség rájött arra, hogy egységgel szemben csak egységgel lehet harcolni. Most ez az egység jött létre, nem mindenütt, és csak ott, ahol –kissé cinikusan fogalmazva –az IQ szint egy kicsit magasabb, mint a többi helyen, elsődlegesen a nagyobb városokban és a fővárosban. Ez most olyan tapasztalat, ami a magyar politikai közösség túlélését hozhatja magával. Az irány nem hátra visz, a feudalizmusba, hanem előre, a rizomatikus struktúrák felé, melyeket nem a hierarchia tart össze, hanem a bizalom, ami az egymás mellé rendelésekben jut kifejezésre.

- Arról a bizalomról beszélünk, ami teljes mértekben megrendült a magyar társadalomban?

- De most jön vissza ez a bizalom.

- Mi ennek a lélektani magyarázata?

- Első helyen azt említeném, hogy ez az elmúlt kilenc év siker volt ugyan, de csak azoknak, akik benne voltak a hierarchikus szerkezetben, amelynek semmiféle rizomatikus vonatkozása nincs, mivel a rendszer nem horizontálisan, hanem vertikálisan épül. Van a főkutya, az alkutyák és így tovább – ahogy ezt annak idején Hankiss leírta; a szereplők nem voltak kapcsolatban egymással, teljesen szétforgácsolódtak, és most ez a helyzet szűnt meg. A mostani választási eredmény erősíteni fogja, hogy az a gyakorlat, amit a Fidesz eddig folytatott, nem tartható.

- Miért?

- Egyfelől azért, mert nem hozott jólétet mindenkinek, másfelől akinek igen, annak is a jóléte szorongásbázison valósult meg, mert soha nem tudhatta, hogy mikor válik rosszlétté. Sosem tudhatják, hogy a siker mikor porlad szét. A harmadik dolog pedig az, hogy a jólét külföldi pénzből jött létre, az Európai Unió gondatlansága, vagy cinizmusa miatt, ezt nem tudom most eldönteni, mindenesetre ez a pénz tette lehetővé, hogy a privilegizált réteg ilyen eszméletlen és szemérmetlen módon meggazdagodjon. Mostanra ez a gazdagodás elérte azt a pont, amikor már az emberek igazságérzete megsérült...