2017. április 23., vasárnap

ISKOLÁK A HATÁRON

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.04.23.Az oktatási rendszer egyik tulajdonsága, hogy akkor hatékony, ha hosszabb távon biztonságot sugall, és kiszámítható. Ami nagyon ártalmas, az a kiszámíthatatlanság, a gyors, sokszor egymásnak is ellentmondó váltások. No meg az is, ha a problémák kezelése nem történik meg, hanem a rendszer rögeszmésen ragaszkodik a megoldást nem adó dolgaihoz, és a bajok szőnyeg alá söprésével, meg persze hamis sikerkommunikációval igyekszik bizonyítani a működés sikerességét.

Kijutott ebből bőven az utóbbi időben. Ilyen mélyrepülés, mint ami most a leszakadó térségekben ezen a területen is megtapasztalható, eddig még nem volt. Az elnézett, sőt, az egyházi iskolák esetében az állam által is megtámogatott szegregáció növekedése, a szakképzés helyzete, a 16 éves korban a rendszerből kikerülők száma, a PISA tesztek és az évenkénti kompetenciamérések eredményei, a pedagógusok menekülése a szegregált iskolákból, a szakos hiányok stb. pontosan mutatják: a baj óriási.

A múlt hét híre volt az, hogy a szakemberhiányt a kormány képesítés nélküli pedagógusokkal kívánja megoldani. Nyilván első olvasatra többen hittük, kamu az egész. Mert közben zajlik a pedagógus-életpályamodellben a minősítés, amiben azoknak, akik pedagógus végzettséggel, pedagógiai gyakorlattal rendelkeznek, portfólióval, tanítással, védéssel kell bizonyítani: alkalmasak a pályára. És ez nem túl logikus, ha az ember mellé tesz a tantestületben egy olyat, aki most az utcáról beesve öt évig taníthat, ha azt mondja, majd megszerzi a képesítést. Ha meg nem, hát odébbáll.

Nos, ekkor meginog az ember hite: mennyire komoly az a rendszer, amiben ez a két dolog megfér egymás mellett? No meg az a hit is (ha valakinek van még ilyen), hogy az ember bízzon abban a szakpolitikában, ami ezt, mint megoldást, így kimondja, és jónak is látja.

Hogy mi köze ennek az esélyegyenlőséghez? Nos, hát az, hogy a szakemberhiánnyal nem az elitiskolák küzdenek, hanem a szegregált iskolák. Onnan menekülnek a pedagógusok, és a hiányt nem tudja pótolni az utazó-tanári rendszer sem. No meg, az az igazság, hogy az sem vált be, mert az másféle viszonyulásokkal, kompetenciákkal rendelkező szakembert kívánna, a 45 percre az egyik statikusból a másikba való átlépés nem adja a mobilitás rendszerében működés tudását. Ehhez nálunk a felelősség nélküliség kapcsolódik leginkább, de semmiképp sem az iskola szakmaiságába, „láthatatlan tantervébe” való beépülés. Felelősség és személyiség nélküli időszakos jelenlétet kíván csak, az adminisztratív igazolásával az egésznek. Azokban az országokban, ahol utazó tanári rendszer működik, ott ehhez módszertan is társul. E nélkül csak a lukak látszatbetömése történik.

Tehát, a probléma tervezett megoldása az úgy történne, hogy visszalépve a történelemben, a 21.század korszerűnek mondott oktatásában, bizonyos helyeken jók lesznek a képesítés nélküli pedagógusok is. („Bizonyos régiókban, illetve meghatározott szakmai területeken tapasztalható pedagógushiány kezelésére könnyítenének a pedagógusi munkakör betöltésének feltételein.” )...


ÖN KIRE SZAVAZNA A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁSON? BEMUTATJUK A LEGESÉLYESEBB JELÖLTEKET!

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: dobsiv
2017.04.23.


Ma reggel nyolckor megnyíltak a szavazóhelyiségek Franciaországban, ahol az urnákhoz járuló polgárok majd 30%-a még néhány napja sem tudta, kire fog voksolni. Az épp ezért elég bizonytalan közvélemény-kutatások szerint immár 4 jelölt is esélyes rá, hogy a két hét múlva esedékes második fordulóba jusson, őket mutatjuk be alább:

ITT OLVASHATÓ

A NEVED LEGYEN MOSTANTÓL: ORBÁN VIKTÁTOR!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.23.


Bármilyen meglepő is, a politikai logika azt sugallja, hogy a CEU és a civilek ellen indított sorosozással megspékelt kormányzati attak a Jobbik és a Fidesz között dúló háború főhadszíntere. Orbán Viktor már rég nem a baloldalon sorakozó pártokat tartja a legnagyobb ellenfelének, hanem a jobboldali vetélytársat. A kormány radikalizálódó politikája komoly veszélyeket rejt magában a Fidesz számára is, ám ha sikerül ezt a csatát megnyernie, akkor eltakaríthatja az útból az egyetlen olyan vetélytársát, amely elszipkázhatja tőle azt a 400-500 ezer embert, akik nélkül aligha nyerheti meg a választást 2018-ban.

Körülbelül félmillió szavazó miatt dúl háború a Fidesz és a Jobbik között, és ez az 500 ezer ember eldöntheti Magyarország jövőjét akár évtizedekre is. A helyzet ugyanis az, hogy egymás szavazóinak elhappolására indítottak támadást a jobboldali konkurensek, hogy megszerezzék azt a félmillió támogatót maguknak, akik átbillenthetik az erőviszonyokat. A Jobbik taktikája önveszélyes, ám ha mégis bejön, a Fidesz nagy bajba kerülhet. Ha a néppártosodás folyamata meghozza a várt eredményt, a szélsőségesből centristává váló Jobbik átcsábíthatja a mérsékelt fideszes szavazókjelentős részét, és ezzel a mérleg nyelvévé válhat az egy év múlva esedékes választásokon.

Csakhogy Orbán Viktort sem ejtették a fejére, és látva a körvonalazódó veszélyt, csapdát állított a Jobbik számára. És itt jön a képbe a CEU ügye, illetve a civilek elleni hadjárat. Olyan vehemenciával támadt az úgynevezett Soros-egyetemre a kormánypárt, hogy nem nehéz észrevenni az antiszemita vonásokat az ideológiájában. Ha a nyílt társadalmat hirdető, liberális eszmeiséget (is) magáénak valló amerikai-magyar egyetem ellen a Jobbik ágálna ennyire, akkor könnyen felfejthetnénk ennek az ideológiai hátterét, hiszen a párt törzsszavazói szimpatizálnak az ilyen rapid akciókkal, a "kozmopolita fészkek" ellen indított támadásokkal. Mégis a Fidesz vitte végig az ügyet, ráadásul azonnal rávetette magát a kormánnyal kritikus civilekre is, akik mögött szintén a nemzetközi nagytőke jeles háttérhatalmát, vagyis Soros Györgyöt vizionálják...

AZ INTERNET NEM FELEJT: A NAP, AMIKOR LEGYŐZTÜK AZ OROSZ MEDVÉT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.23.Hat évvel ezelőtt, 2011. április 24-én jött a hír, hogy Magyarország visszavásárolta az oroszoktól a Mol részvényeit.

„Ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt”, mondta Orbán Viktor a bejelentéskor. Hogy miként kerültek a magyar olajtársaság részvényei az oroszokhoz? 2000-ben, az első Orbán-kormány idején a kabinet befagyasztotta a gázárakat, amitől a Mol részvényei meredeken zuhanni kezdtek, és olcsón megvehette azokat az osztrák versenytárs. Aki később jó haszonnal továbbadta a portékát az oroszoknak, ők meg most, ugyancsak tisztes nyereség fejében, újból eladták nekünk. Magyar szempontból a veszteség a bekerülési érték hozzávetőlegesen 34 százaléka.

Ezt írtam akkor erről:

A miniszterelnök a nemzet szemébe nézett, kicsit felemelte a tekintetét, és azt mondta a sajtótájékoztatón megjelent újságíróknak: visszavásároltuk a Mol részvényeit. Majd, miután – amúgy eléggé el nem ítélhető módon – még nem tapsolt senki, némi hatásszünet után hozzátette: az oroszoktól.

Valószínűleg rosszul válogatták meg a sajtótájékoztató meghívottjait, inkább olyanokat kellett volna hívni, akik tudják, hogyan kell ilyen történelmi bejelentések alkalmával viselkedni. Minimum felállva tapsolni, de talán az sem lenne túlzás, ha feltételezzük, hogy a pillanatnak kijárt volna az ütemes Viktor, Viktor ováció.

Különösen, hogy a lángnyelvű szónok még hozzátette: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt.

Mondjuk, ez utóbbin nem csodálkozunk, és nemcsak azért nem, mert könnyű küzdelem nem létezik – ami nem nehéz, az nem küzdelem. De azért sem érdemes meglepődni, mert régóta tudható, hogy Orbán csak harcolni tud, küzdeni képes. Máshoz nem ért, ez az ő terepe, a puskaporszag. Ellenfelei nincsenek, csak ellenségei, ha ringbe száll, nem győzni akar, hanem legyőzni.

Orbán tehát nehéz küzdelemben lebirkózta az oroszokat, nyilván az ő személyes eltökéltsége és győzni akarása is közrejátszott abban, hogy a Nagy Medve, Putyin kapitulált.

Ami, mint Orbán mondta, azzal is jár, hogy megszűnik az ország energiafüggősége. Ha feltétlen Orbán-hívő lennék, aki gondolkodás nélkül, csukott szemmel, agyatlanul követi a vezért, issza szavait, és elérzékenyül, ha csak rá gondol, most azon tűnődnék, honnan lett nekünk hirtelen számtalan gazdag, kitermelésre kész olajmezőnk. Mert másképp nem lehet értelmezni a függetlenséget, csak úgy, hogy mostantól nekünk is van olajunk, rengeteg ráadásul, nem rászorulva sem az oroszokra, sem a szabadságjogok miatt folyton fanyalgó nyugatra...

VAGYONADÓ: TÉNYLEG ERRE VAN SZÜKSÉGÜNK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BF
2017.04.23.Bár több kisebb baloldali párt régóta szerepelteti programjában, de csak azóta izzottak fel az indulatok körülötte, amióta Botka László, a szocialisták miniszterelnök jelöltje is arról beszélt, hogy szükségesnek tartja a vagyonadó bevezetését Magyarországon. Hogy a vagyonadó elfér a hazai adórendszerben, hogy igen hatékonyan lehet alkalmazni a feketegazdaságban szerzett jövedelmekből halmozódó vagyon adóztatására, hogy növekedésbarát és hogy számos fejlett ország bátran él vele, azt korábbi posztunkban részletesen körüljártuk. Jelen írásunkban olyan konkrét kérdésekre igyekszünk választ adni a vagyonadóval (szűkebben ingatlanadóval) kapcsolatban, amik mindnyájunk fejében felmerülhetnek. Vagyonadó gyakran ismételt kérdések (GYIK) rovatunk következik!

Mi a vagyon?

A vagyon az évek során felhalmozódott megtakarítások összessége. Az aktuális birtokolt vagyontárgyak értékének összessége. A vagyon alapvetően reáleszközökben (tárgyakban) és pénzügyi eszközökben ölthet testet: saját tulajdonban lévő ingatlanok, műkincsek, ékszerek, nagy értékű tartós fogyasztási javak, birtokolt kötvények, részvények, tulajdonrészek, tulajdonjogok, bankbetétek, befektetési jegyek, stb. értékének összege.

Példa: 50 millió értékű lakóingatlan,

4 millió forint értékű ékszer,
2 millió forint értékű lekötött betét
500 ezer forint készpénz és látra szóló betét

= 56,5 millió forint vagyon


Mi a nettó vagyon?

A nettó vagyon abban az esetben fogalmilag magától a vagyontól, ha nem csupán felhalmozott (pozitív) megtakarításaink vannak, de követelés is velünk szembe (tartozás, másképpen negatív megtakarítás). Ebben az esetben a nettó vagyon a bruttó vagyon és a velünk szemben fennálló követelések különbsége.

Példa: 50 millió értékű lakóingatlan,

4 millió forint értékű ékszer,
2 millió forint értékű lekötött betét
500 ezer forint készpénz és látra szóló betét

= 56,5 millió forint bruttó vagyon
6 millió forint bankhitel (tartozás)

= 50,5 millió forint nettó vagyon

Miért akarják egyesek megadóztatni a vagyon


Adóztatni és adózni muszáj, ha fenn akarjuk tartani a közjavakat és közszolgáltatásokat (utak, parkok, oktatási rendszer, honvédelem, közvilágítás, köztisztaság, közrend, stb.), esetleg bővíteni szeretnénk őket és/vagy szeretnénk a jövedelemmel nem rendelkezőket, illetve az alacsony jövedelműeket támogatásban (jövedelem újraelosztás) részesíteni. Adóztatni három dolgot lehet: a megtermelt jövedelmet, az áruforgalmat és a vagyont. Minden adórendszer esetében el kell döntenie a törvényalkotóknak, hogy melyik elemet milyen mértékben és hogyan kívánja adóztatni. A hazai adórendszer jelen pillanatban forgalmi adó-súlyos, azaz a jövedelmeket kisebb mértékben, a vagyont szinte egyáltalán nem adóztatja meg, míg igen magas adókulccsal adóztatja az áruforgalmat (a 27%-os hazai ÁFA a legmagasabb az EU-ban, illetve forgalmat adóztat még a tranzakciós illeték, a telefon adó, a jövedéki adó, stb.) Az adóösszetétel politikai értékválasztás kérdése. A baloldali pártok általában progresszív és magasabb jövedelemadóban, vagyonadóban és alacsonyabb forgalmi adókban gondolkodnak, a jobboldali pártok egykulcsos és alacsonyabb jövedelmi adóban, magasabb forgalmi adókban és kevéssé szeretik a vagyont adóztatni...

MILYEN VILLAMOSOKON UTAZTUNK AZ ELMÚLT 130 ÉVBEN?

MR. FOSTER KALANDOZÁSAI BUDAPESTEN BLOG
Szerző: mrfoster
2017.04.21.


Budapest villamoshálózata számtalan változáson ment keresztül, és a várost behálózó síneken száz meg száz jármű és utas közlekedik azóta is. Ha szeretjük, ha nem, a villamos igazán meghatározó része a budapesti miliőnek. Színeváltozásai amellett, hogy felvonultatják előttünk az elmúlt 130 évet, megmutatják a közlekedés XX. századi fejlődését is. Önöknek melyik járgány lesz a kedvencük?

Pontosan 2017-ben lesz 130 éve annak, hogy Budapesten az első villamos útjára indult a Nyugati téren. A világ első közúti villamosvasútját 1881 májusában adták át Németországban, és alig 7 évvel később, 1887. november 28-án Budapesten is elindult a Siemens-féle, géperejű vontatású villamos. Az 1 km-es próbavonal járműi a Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedtek alig 10 km/h "sebességgel"...

A "tujázás" művészete - avagy utazni sokféleképpen lehet


A tujázás, avagy a villamos hátulján és minden kapaszkodásra alkalmas részén való költségkímélő utazás egészen a 70-es évekig nagy népszerűségnek örvendett. Nagyszerű, hogy mi mindenre képesek a találékony városlakók az úticél elérése érdekében!

ÚJRATERVEZÉS 40 FELETT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.04.23.


Sokszor motoszkál bennünk, hogy életünk során mennyi lehetőséget szalasztottunk el. Ha úgy tetszik, sok kapu előtt elhaladtunk anélkül, hogy benyitottunk volna, benéztünk volna, kipróbáltuk volna, milyen ott benn az élet. De vannak speciális életszakaszok, amikor ezek a lehetőségek különösen erősen hatnak, akár külső, akár belső motivációk, érzések, sőt, időnként belső kényszerek formájában. Ilyenekről ír vendégszerzőnk, akinek fő szakterülete a 40 év fölötti nők karrierváltása, annak segítése.

"Akár azt hiszed képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz." (mondta Bótáné Kádas Ella )

40 felett váltani? Őrültség! - mondják sokan azok, akik inkább a biztos panaszkodásban élik mindennapjaikat. Inkább sopánkodnak, rosszul érzik magukat, de a változtatás igénye és főleg az erőfeszítése meg sem fordul a fejükben.

Vagy nem így van?

Pedig 40 felett váltani nem lehetetlen. A sikeres életút nem az életkortól függ, hanem:
  • az egyén belső motivációitól,
  • a lehetőségek keresésétől,
  • a bátorságtól,
  • és nem utolsó sorban az újra való nyitottságtól,
  • a tanulási hajlandóságtól és igénytől.
Elhagyni egy biztos munkahelyet nagy stresszforrás, akár önként történik, akár külső kényszer játszik szerepet a váltásban.

Számos gyakori forgatókönyvet ismerünk, a legtipikusabbak ezek közül:

GYŰLÖLIK ŐKET, MERT TEHETSÉGESEK

SZTÁRKLIKK 
- VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.04.23.


Amikor Magyarországon létrejön egy világszinvonalon teljesítő, kiemelkedő egyetem, akkor ebből nem az a tanulság, hogy ezt lehet, hogy képesek vagyunk erre, hogy a többi felsőoktatási egyetem számára is példát nyújt, hanem, hogy csináljuk ki, tapossuk el, romboljuk le.

Nem az a cél, hogy több ilyen, a középszerből kiemelkedő intézmény legyen, hanem az, hogy ez se legyen.

A miniszterelnök nem azért indít harcot, hogy minél több egyetem nyújtson olyan oktatást, amely világszerte elismert tudást ad, hanem azért, hogy a CEU saját erőből elért versenyelőnyét lerombolja.

És ez így van az élet minden területén. Aki megpróbálja a fejét kidugni a középszerből azt eltapossák. Ez a tehetségtelen és irigy középszer bosszúja. És ez így megy Magyarországon amióta világ a világ.

Ezért menekültek el innen a későbbi Nobel-díjasok, Hollywood megalapítói, a legtehetségesebb tudósok és művészek sora; Bartók és Teller, Neumann és Schiff és a sor vég nélkül sorolható.

Akik pedig itthon maradnak, azok a hatalom pribékjei gyűlölködésének teszik ki magukat. Ahogy Márai mondta: gyűlölik őket, mert tehetségesek.

És ez az ország ebbe gebedt bele az elmúlt századokban és ebbe fog belegebedni most is. Ugyancsak Márait idézve"amíg ezeknek szavuk lesz Magyarországon, addig ez az ország nem lesz nemzet, megbecsült tagja a világnak"

A SZERETET A KULCS

EURÓPAPONT BLOG
Szerző: Yann Arthus-Bertrand
2017.04.21.


Európai gondolkodók című sorozatunk legutóbbi vendége a világhírű francia fotográfus és környezetvédelmi aktivista, Yann Arthus-Bertrand volt. Arthus-Bertrand fotográfusként a Föld egyszerű szépségeit és az emberi kéz földi nyomait örökítette meg a magasból. Filmesként figyelme egyre inkább az emberekre, kapcsolataikra és motivációikra irányult, választ keresve a jelenkor néha érthetetlennek tűnő, önpusztító folyamataira. Lebilincselő előadásában saját életéről és munkásságának legfontosabb fordulópontjairól beszélt az Európa Pont közönségének, amelyet képeivel és filmjei részleteivel illusztrált.

Természettudósból fotográfus


A harmincéves Yann Arthus-Bertrandra nagy hatást tett Jane Goodall munkássága, amelynek nyomán maga is Afrikába – Kenyába – költözött feleségével, ahol a vadon élő oroszlánok tanulmányozásából tervezett tudományos karriert építeni. Családja fenntartásához emellett hőlégballonnal turistákat vezetett körbe Kenya vadvilága fölött, utazásait pedig fényképezőgépével meg is örökítette. A különleges nézőpont által megpillantott és megörökített tájak hamar ráébresztették: a kutatói karrier helyett sokkal jobban motiválja a fényképezés – így lett belőle légi fotós.

Fotósból környezetvédelmi aktivista

Az ENSZ 1992-es riói környezetvédelmi konferenciája (az első „COP” csúcstalálkozó) komoly fordulópontot jelentett Arthus-Bertrand életében. Ekkor határozta el, hogy kamerájával megörökíti a Föld szépségeit és az ember hatását bolygónkra. Ezt követően a kilencvenes években szinte az egész világot beutazta, magasból készített fotográfiái világszerte hatalmas sikert arattak. Az ezredfordulón megjelent Földünk a magasból című könyvével „a szép és törékeny Föld portréját rajzolta meg”, amelyből a mai napig világszerte több mint négymillió példányt adtak már el. A gyűjtemény képeit több mint 200 millióan láthatták a világ több száz nagyvárosának utcai kiállításain, köztük 2002 nyarán a budapesti Felvonulási téren is...


SIMICSKÁNAK ATOMBOMBÁJA VAN ORBÁN ELLEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.04.23.


Orbán egykori kollégiumi szobatársa, a fideszes oligarchák archetípusa lassan kimerészkedik a fényre. Az Index lényegében nyílt birtokba vétele bepillantást enged a milliárdos hosszabb távú terveibe.

A rendszerváltás óta kiemelkedően ritka pillanatnak számított, amikor Simicska Lajos nyíltan, saját nevén vállalt fel valamit. Ilyen volt a rövid, ám de annál hatékonyabb Fidesz-pénztárnoki szerepvállalása, és a hasonló jelzőkkel illethető adóhatósági elnöksége. És természetesen a G-nap szánkózós riportja. Ezektől eltekintve komoly hadsereget sorakoztatott fel önmaga és a nyilvánosság közé. Ezért is sokat mondó, hogy az Index bekebelezésekor már csak egyetlen lépésnyivel áll a reflektorfény mögött. A Magyar Nemzet esetében is elmondható mára ugyan ez, azzal a fontos különbséggel, hogy ott saját fia az akaratának közvetlen érvényesítője.

Jelen pillanatban Simicska Lajos birtokolja a Magyar Nemzetet, a HírTV-t és az Indexet. Jelentősnek mondható sajtóerő: a Népszabadság kiesése után a legnagyobb példányszámú politikai napilap, a legolvasottabb hírportál és egy mág mindig befolyásos tévé. A hírfogyasztók elérésének azonban ára van, nem is kicsi. A Hírtévé talán nullás vagy csak vékonyan veszteséges, az Index ugyancsak - eddig. Most, hogy a pénztermelő tartalmak egy részét kihúzták az alapítványba szervezett portál alól, miközben az érdemi és értékes hír-munkát végző élőerő - vagyis az újságírók - a lapnál maradtak, komoly veszteségekkel kell számolnia a tulajdonosnak. A Magyar Nemzet pedig vastagon veszteséges – mint majdnem minden, adóforintokkal ki nem tömött sajtótermék.

Vagyis Simicskának komolyan a zsebébe kell nyúlnia, hogy befolyását ezeken a médiumokon keresztül fenntartsa...

ESÉLY ÉS VESZÉLY

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2007.04.23.


Gyurcsány az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt találta mondani Rónai Egonnak, hogy „azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök legfőbb pártfogója, mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált”.
A műsorvezető tette a dolgát, próbálta kicsalogatni a farbát, nevezetesen, hogy honnan származik az információ és miért nem hozza nyilvánosságra, mire is azt a választ kapta, hogy Gyurcsány látott ilyen dokumentumokat, már csak rá kell venni azokat, akinek a birtokában vannak ezek a dokumentumok, hogy adják át azokat, de egy igazságszolgáltatási folyamatban be tudja bizonyítani az igazát.
Természetesen a Fidesz azonnal elbagatellizálta, hárította az állítást, körülbelül azon a színvonalon, melyen Orbán a washingtoni nagykövet visszahívására vonatkozó kérdést - nőügyekkel nem foglalkozom.
Azt mondta szóvivőjük, hogy nem foglalkoznak Gyurcsány "agymenéseivel" , aki - tekintve, hogy egy volt miniszterelnökről van szó, aki azzal vádolja a jelenlegit, hogy úgy táncol, ahogy egy másik ország kormányfője fütyül - mégis csak nonszensz.
Viszont árulkodó, hogy nem a kormányfő hivatala reagált, hanem a kormánypárt szóvivője, akinek Simicska örökbecsűje szerint, mint magyar állampolgárnak jogában áll hülyének lenni, és aki ezzel a jogával jelen esetben alaposan vissza is élt.

Mondjuk, a társadalmi reakció is érdekes, merthogy a magukat demokratikusnak valló ellenzéki pártok sem reagáltak másként, ők Gyurcsánytól bizonyítékokat követelnek, mintha az lenne a lényeg, hogy Gyurcsány szerint ki őrzi azokat, jóllehet tűnt már el itt nem egy raklapnyi bizonyíték a magyar hatóságoknál és halt meg feljelentő is rendőrautóban, pedig még csak államtitkár sem volt, nemhogy miniszterelnök.
Gyurcsány világosan megmondta, hogy egy büntetőeljárásban bizonyítani tudja az igazát, ezzel azt is megmondta, hogy nem fog a nyilvánosságban további állításokat tenni, amit meg is lehet érteni.
Ha ugyanis mond még valamit, azonnal nekiugrik a Habony-média és nagy rutinnal eltereli a figyelmet a lényegről, továbbá ezerszer elmondja, hogy Gyurcsány hazudott és most is hazudik éppen, legyen a közlés időpontjában reggel, dél vagy este.
Egy igazságszolgáltatási folyamatban nehézkesebb ezt előadni, ott ugyanis az eljárásnak kötött lépései és a bizonyításnak is meghatározott követelményei vannak, nemutolsósorban nem lehet a szokott fideszes eljárást alkalmazni, mely szerint nem az adott állításról bizonyítják, hogy hamis, hanem valami másról, amit ők állítanak, majd megcáfolva azt levonják a számukra kedvező konklúziót.
Ma talán még a bíró függetlenségének roncsaiba lehet kapaszkodni, már, ha eljut odáig egy probléma. mert a vádemelés a consigliere joga, akit jelen esetben Polt Péternek hívnak...


ITT OLVASHATÓ

EGY REGÉNY KÖVETKEZMÉNYEI

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Zoltán Gábor
2017.04.21.


Tudtam, hogy az Orgia megosztó könyv lesz, azt is tudtam, hogy amikor kérdeznek róla, meg kell válogatnom a szavaimat. Próbálom elkerülni a provokatív megfogalmazásokat. Ugyanakkor egy pillanatra se hagyhatom figyelmen kívül, hogy maga a téma – a tizenkettedik kerületi nyilasok élete és műve – és az, ahogyan és amiért a téma felé fordultam, eleve provokál, és legalább annyira provokál a megformálás módja is. Ugyanakkor a túl óvatos, kicentizett megnyilatkozásokkal is irritálhatom az embereket. Mindenesetre sokan keresnek meg a könyv megjelenése óta, érdekes gondolatokat és élményeket osztanak meg velem. Például az az olvasó is, akit, mint írta, felkavart maga a regény is, és az a kijelentésem is, hogy az Orgia csak egy magányos fickó irománya, olyasvalakié, aki nem tartozik semmilyen politikai vagy vallási közösséghez, ha bármi ilyenbe beletartozna, nem írhatta volna meg a könyvet, igen, ismételtem, csak egy egyén csinálta, aki nem is remél mást, mint hogy más magányos egyénekhez esetleg utat talál az általa elmesélt történet. Az olvasó szerint ezzel lebecsülöm azt is, amit csináltam, meg amit belőle a könyv kiváltott.

Kapok egy emailt, aminek feladója az egyik tizenkettedik kerületi nyilas családnevét viseli. Sokszor írtam le ezt a betűsort, amíg a levéltárakban jegyzeteltem, és akkor is, amikor az Orgiát írtam. Mert az az alak, az a sors olyan különös, és a maga módján mégis jellegzetes, muszáj volt szerepeltetnem. Aki levelet írt nekem, vajon névrokon, vagy valóságos? Mit várhatok ettől a találkozótól? Megnyitom a jegyzeteimet, és kikeresem a rá vonatkozó részleteket, majd fellapozom a könyvet, és megnézem, miféle gondolatokat, szavakat és cselekedeteket tulajdonítottam ennek a személynek. Hogy mi az, ami hivatalos papírokkal alátámasztott, és mi „az írói fantázia terméke”.

Ennek a nyilasnak három fia volt. A periratok szerint apjuk a városmajori ház kertjében lőni tanította őket, és egyikük azzal dicsekedett, hogy rendszeresen vesz részt Duna-parti kísérésekben, amely alkalmakkor maga is használja fegyverét. A nyilasok között sok fiatal- és kiskorú volt, erre utal a korabeli „nyilas suhanc” kifejezés és számtalan vallomás. Óvatos becslésem szerint csak a tizenkettedik kerületiek soraiban háromtucatnyian lehettek. Ugyanakkor olyan esetről nem tudok, amikor ilyen tizenkettedik kerületi fiatalt bíróság elé állítottak, vagy egy eljárás során legalább megneveztek volna. Így konkrétan ezt a fiút se tette felelőssé senki akár egyetlen zsidó életének kioltásával kapcsolatban. Akik a nyilasok után nyomoztak, nem tekintették feladatuknak, hogy elszámoltassák a fiatal- és kiskorú nyilasokat. Mintha született volna egy általános érvényű etikai döntés: nem a fiatalok felelősek azért, amit tettek. (Igaz, olyan ítélet sem született, amely kimondta volna, hogy egy nyilas szülő felelős az általa nevelt gyerek által elkövetett gyilkosságokért – holott ilyen ítéletet szép számmal hozhattak volna a bíróságok. De mindezen meggondolásokat árnyalja, ha emlékezetünkbe idézzük, hogy a felnőtt nyilasok százait hagyták futni különféle ismert és csupán feltételezhető okok alapján.)

(A felelősség kérdése amúgy is élénken vitatott. A közelmúltban több ilyen beszélgetésbe, majdhogynem vitába keveredtem. Csakugyan, vannak, akik a felnőtt nyilasok tetteit se tartják erkölcsileg elítélhetőnek, mert, mint mondják, az őket ért hatások tették őket gyilkossá. Ezeket a mondatokat zárójelben tartom, mert engem inkább az esetek megismerése hajt, mint a megítélése, még ha a két irányultság nem is választható el tökéletesen egymástól. De az biztos, hogy a sokat idézett maximát, miszerint megérteni annyi, mint megbocsátani, a legkevésbé se érzem igaznak.)

A szóban forgó családban a legkisebb fiú körülbelül 1, a középső 3, az elsőszülött 12 esztendős 1944-ben. A kicsikről tehát nem kell feltételezni, hogy fegyvert használtak volna. Ami a nagyot illeti, az események idejében ő maga híresztelte, hogy megtette. Valószínűtlen, hogy alaptalanul dicsekedett, de mivel más nem rótt a terhére gyilkosságokat, és saját szavai is csak közvetetten terhelik, az Orgiában nem neveztem meg, és nem szerepeltettem elkövetőként. Nem vállalkoztam rá, hogy arcot adjak a kiskorú tömeggyilkosnak. Csak akkor csinálhattam volna meg, ha kitalált névvel ruházom fel, de az nem illett volna a regény rendszerébe.

A férfi, aki megkeresett, ennek a fiúnak az unokaöccse, a nevezetes tizenkettedik kerületi nyilas unokája.

Mindenesetre könnyebb olyasvalakivel beszélgetnem, akinek apja nem ölt embert. Hogy a nagyapja ölt-e? Az valószínű, de nem dokumentált, ezért az Orgiában más területekre irányítottam. Könnyít a dolgon az is, hogy beszélgetőtársam nem azonosul felmenőinek gondolataival és cselekedeteivel.

Elmeséljük egymásnak, kölcsönösen, amit a nagyapjáról tudunk. Trianon áldozata volt, mondom, mert az utódállamban, ahol fiatalkorát töltötte, nem hagyták boldogulni – legalábbis ő ezt állította, és miért ne lennénk jóhiszeműek, miért ne fogadnánk ezt tőle el? –, az anyaországban sem találta helyét mindaddig, amíg a budai nyilasok keblükre nem ölelték. Itt végre befogadták, sőt, fel is néztek rá, miután maga Szálasi a barátságával tüntette ki.

Nem mondhatnám, hogy kapva kap a mentegető magyarázaton.

Viszont kiderül a szavaiból, hogy az ostrom után nagybátyját – a 12 éves nyilas fiút – a család kimenekítette az országból, abba az utódállamba, ahonnan az apa származott, a még ott élő rokonokhoz. Körükben biztonságban felcseperedett, idővel a kommunista pártba is belépett a fia­talember. A tetthelyre talán sohasem tért vissza, de élete alkonyán memoár írására adta a fejét. Beszélgetőtársam nem tud róla, hogy 1944-es kalandjait is megörökítette volna a nagybácsi.

Az utca túloldalán, nem több, mint ötvenlépésnyire attól a háztól, amelyben az előbbi nagyapa élt a negyvenes években szép családjával, lakott egy másik férfi. Az ő unokája is megkeresett, és vele is beszélgettem. Ez más értelemben is átellenes oldal: az áldozatoké...

MEGPRÓBÁLJUK NEM ELFELEJTENI, HOGY HONNAN JÖTTÜNK

444.HU
Szerző: Varga Máté
2017.04.23.A honfoglalás identitásunk egyik alappillére, nem véletlen, hogy most már évszázados távlatban foglalkoztatja élénken a fantáziánkat: kik voltak a honfoglaló magyarok, honnan (és hányszor) jöttek, kit találtak itt és ennek a találkozásnak hogyan lett az eredménye a ma itt élő, magyar anyanyelvű népesség? Az utóbbi évtizedben régészeti és archeogenetikai áttöréseknek köszönhetően sokban módosult az, amit ezekről a kérdésekről gondoltunk, de még így is számos felvetés vár megválaszolásra. Ezekről is beszélgettünk két olyan kutatóval, Türk Attilával és Mende Balázzsal, akik maguk is oroszlánrészt vállaltak az elmúlt években, hogy egyre pontosabb képünk lehessen erről az időszakról. A beszélgetés (Bëlga szövegrészekkel tűzdelt) átiratát alább olvashatjátok.

Hallottad már a Frank Sinatrától az Avar always love you-t?

Az avar kor a Kárpát-medencében egy közel 300 éves periódust ölel fel, amely időszakban az avarok folyamatosan alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz. A 8. századtól már nincs szó „nomád” népcsoportról, falusias településeik vannak. Különösen az azt megelőző időszakot figyelembe véve ez egy meglehetősen hosszú, viszonylag békés periódus, amely alatt valószínűleg a térség kultúrája is homogenizálódott.

A 8. század végén aztán a longobárd, illetve bajor hercegségek bekebelezésével Nagy Károly birodalma szomszédságba került az Avar Kaganátussal. A frank nyomás hatására, belháborúktól segítve (melyek eredményeként 791-ben a két legfőbb méltóságot, a kagánt és a jugurrust is megölik) az avar dominancia megtörik. A Kaganátus végét a 812-es aacheni egyezmény hozta el. Ennek eredményeként a csak a Duna-Tisza köze, a Tiszántúl és Erdély egy része marad a Nagy Károlynak hűbéri esküt tevő kagán befolyása alatt. Nyugaton a Karoling, északon a morva, délen pedig a bolgár és a horvát érdekszféra érvényesült.

A Karoling befolyás megszilárdulását nagyban segítették a Pannoniában megjelenő keresztény térítők is. Bár a népesség összetételében ekkor nem következett be jelentős változás, a térség kulturális átalakulása így is jelentős.

Ebbe a politikailag kicsit légüres térbe érkeztek a magyarok a 9. század végén. Az írott források szerint 861 után a magyar csapotok már feltűntek a Kárpát-medencében a Karoling-morva konfliktusba beavatkozó katonai szövetségesként. Ma már ismerünk néhány 895 előttre, illetve környékére keltezett Kárpát-medencei sírt, melyek mellékleteik alapján a korabeli magyarokhoz köthetők.

Ez feltételesen arra utal, hogy a honfoglalást nem egy év, hanem néhány évtizedre elhúzódó folyamatként értelmezzük, ami persze nem jelent „kettős” honfoglalást...


"RENDSZERINT A MÉLYSÉGBEN REJLIK A VALÓ..." - AZ ÖNTUDATOS GYEREK


TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.04.22.


Dr. Vekerdy Tamás a “Milyen iskola kell a gyereknek?” című könyvében részletesen leírja, hogy milyen iskola az, amely egészséges és autonóm embereket tud nevelni, amely tanításával képességeket ébreszt, ahelyett, hogy meggyőződéseket adna át. Az Életrevaló Gyerek magazin készített interjút Dr. Vekerdy Tamással:

Nagyon röviden az alapkérdés úgy fogalmazható meg, hogy alattvalókat akarok-e nevelni, úgy, mint a hagyományos, poroszos rendszerű, Napóleon által is aládúcolt kontinentális iskolák akarnak, akartak, amelyek nagyon alkalmasak voltak a diktatúrák számára is. Én akarom-e megmondani, hogy mi legyen a gyerekből?

Egy kolbászgyárnak tekintem-e az iskolát, ahol elöl betöltöm a gyereket, és hátul kijön a méretre vágott alattvaló, vagy pedig azt mondom, hogy minden gyermeket ahhoz akarok hozzásegíteni, hogy kibontakoztassa, amit magával hozott, a maga és a társadalom legnagyobb hasznára, kibontakoztassa mindig egyszeri, egyedi és rejtélyes individualitását, – mint általában a demokráciák iskoláiban.

Az én eszményem szerint az iskola körberakja a gyereket a kibontakozás cselekvéses, érzelmi és értelmi lehetőségeivel, mint a reform pedagógiák, az alternatív pedagógiák…

Ez azt jelenti, hogy nemcsak felejtésre ítélt szóbeli ismeretet tanítanak, hanem ugyanolyan mértékben ott van a kézzel elvégezhető tevékenységek köre, és ugyanolyan arányban ott vannak a művészetekhez kapcsolódó tevékenységek is.

A gyerekeknek ezekben a heterogén osztályokban, – mert ez is nagyon fontos, hogy nem válogatom ki a jó tanulókat, vagy a valamilyen szempont szerinti jókat – az az élményük lesz, hogy ő abban jó, én meg ebben. Nem lesz folyamatos kudarcélményük, mint a mi iskoláinkban van, ahol a felejtés számára tanítunk (az eminens is 5 év alatt a megtanult anyag 75 %-át garantáltan elfelejti).

Ha a gyermek egyéniségét akarjuk kibontakoztatni, és nem a mi általunk helyesnek tartott elveket és tudnivalókat akarjuk beletölcsérezni, akkor az individualitás bontakozik ki, akkor a gyermek képességei megerősödnek és ezzel valóban “az életre” készül fel, a problémák megoldására, a mindig újra “tanulásra”.

Most is és a könyvében is többször említi, hogy például az angolszász iskolák a mi jelenlegi iskoláinknál jobbak. Ön szerint mivel nyújtanak többet, mint a magyar iskolák?


Pontosan abban, hogy képességeket fejlesztenek. Nem a tananyag tömegével öntik le a gyerekeket, hanem hagyják, hogy az individualitásuk bontakozzon ki. Az angol iskolák (régen velük vitatkozott a kontinens, mint ma az amerikai iskolákkal, őket becsülte le) szóval ezek az angol iskolák azt mondták, hogy “nálunk kérem jellemképzés folyik az iskolában, a tudnivalókat majd megtanulja a gyerek 18 éves kora után”.

Gróf Széchenyi István is, akinek zseniális gondolatai vannak ezen a téren is, azt mondja döblingi hagyatékában, hogy fölösleges sokat tanulni 18 éves kor előtt, ez csak “az okos butákat tenyészti”, mint a német iskola. Azt mondja, hogy ez a tanítási rendszer “a tudós szamarakat” emeli ki, akik gyorsan és könnyen tanulnak és ugyanilyen gyorsan és könnyen felejtenek.

Azok, akik lassabban és elmélyültebben tanulnak, akik tényleg problémát látnak ott, ahol probléma van, akik kreatívan gondolkodnak hátrányba kerülnek az ilyen iskolákban. “Ki igen szaporán tud gondolkozni, az általában véve nem gondolkozik legmélyebben vagy csak mélyen is” – mondja Széchenyi – “pedig rendszerint a mélységben rejlik a való.”...

ORBÁN MÉG NEM KAPOTT EKKORA POFONT, MINT A KÉTFARKÚAKTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.22.


Orbánt próbálták már sokféleképpen megfogni, de aki gátlástalanul hazudik, és kiforgatja a szavak értelmét, azt rendkívül nehéz rajtakapni, mert nincsenek közös korlátok. Egyetlen esetben sikerült megtalálni Orbán goebbels-i propagandájának ellenszerét. A Kétfarkú Kutya Párt tüntetésén rátaláltak az egyetlen hatékony módszerre.

Ez pedig az, ha az orbáni állítással nem vitatkozunk, hanem látszólag azonosulunk, és abból kinyilvánítjuk a következő logikus lépést is. Ebben az esetben feltárul az orbáni szöveg igazi jelentése és tartalma, s lehull a közlésről az álca. Ha továbbvisszük az orbáni gondolatot, az gyilkos eredményhez vezet. Mindennél jobban mutatja meg Orbán és a rendszer diktatórikus voltát és aljas természetét.

Nem vitatkozik Kovács Gergely az orbáni politikával, hanem éljenzi, és követeli a következő logikus lépést. Oroszországért kell tüntetni, és Orbán morálisan megsemmisül. Aztán azt kell kell mondani, hogy “Le a sajtószabadsággal!”, és azt kell hirdetni, ami ennek az embernek a szívében van, és ami a rendszerének a lényege. A hazugságaikat nem tagadni, hanem csak felnagyítani kell. S máris lelepleződik.

Hiába mondja valaki azt, hogy ne építsen stadionokat az egészségügy kárára, mert nem hat. De ha azt mondja, hogy nagyon helyes, ezt kell csinálni, s a kórházakból legyenek stadionok, az gyilkos közlés, mert nem vitatkozik vele, hanem azt erősíti fel, amit csinál. Ha valaki azt mondja, hogy nacionalizmus, fajgyűlölet, vallási gyűlölködés van a migránsozásban, akkor az ellen van valami hazugság. De ha magyar migránsokat követelünk, mert magyarnak legyen a migránsa is magyar, az mindent elmond arról, aki ezt az aljasságot műveli.

Mivel Kovács Gergely egy interjúban elmondta, hogy még csak nem régóta lett fideszes, ez azt vetíti előre, hogy a mostani demonstráció nem egyszeri alkalom volt, hanem a jövőben is ezt a módszert kívánja használni. Ismert, az Amerikai Népszava a parlament bojkottját támogatja, és a választásokon való részvétel elutasítására buzdít, kivéve, ha mindenki a Kétfarkú pártra szavaz: mert az állami támogatást Orbán rendszere ellen használnák fel, és nem saját magukra költenék, másrészt felszólalásuk élmény lenne ezzel a módszerrel. Nem a vicc értéke miatt, hanem a leleplezés miatt. Minden ellenzéki pártnak bojkottálnia kéne a választást, egyedül a Kétfarkú Kutya Pártot beválasztani a parlamentbe, amely kihozná az Orbántól kapott pénzt, míg a többi párt a parlamenten kívül állna az elégedetlen tömegek élére...

BRÓDY A PÜSPÖKI PALOTÁBAN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.04.23.Bródy szerint a mai hatalom is a kádári korszak embertípusára támaszkodik, annak félelmeire, igényeire épít, és ezt láthatóan sikerrel is teszi.

A váci püspöki palotában találkozott pénteken este rajongóival Bródy János, a legendás Illés együttes egykor tagja, az ötven éve a mindenkori hatalommal szembeni ellenzéki nézeteiről ismert előadóművész. Történt mindez néhány kilométerre Verőcétől, ahol a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szervezet) nemzetközi táborában játszva vált zenekarrá még a múlt század közepe táján, egészen pontosan 1965-ben az Illés együttes. És csak 100 méterre attól a váci gimnáziumtól, ahonnan egykoron Szörényi Leventét eltanácsolták. Majdnem pontosan fél évszázaddal az után, hogy az Illés együttes megnyerte a táncdal fesztivált és hogy a Varsói Szerződés katonái bevonultak Prágába, hogy leverjék a prágai tavaszt.

A szerény fényruhába öltözött, hatalmas ősparkkal övezett püspöki palotán kívül semmi nem utalt arra, hogy a mai Magyarország egyik ellenzéki ikonja, a rendszer ellenes tüntetések kedvenc slágerei, a „Lesz még magyar köztársaság” vagy a „Ha én rózsa volnék” szerzője hirdeti az épületben Beer Miklós püspök helyett, de legalábbis az ő jóváhagyásával az igét. A csordultig megtelt és szabad állóhelyet sem kínáló teremben Bródy a múlt századi ellenzéki érzelmű értelmiségiek megalkuvásairól és kiállásairól mesélt a hallgatóságának az idő megbékítő távlatából, józan rálátással, iróniával és szeretettel. A művészi szabadság, egyáltalán a szabadság szigeteiről és perceiről hozott hírt a fél évszázaddal ezelőtti Magyarországról. Anekdotákba, vicces történetekbe csomagolva varázsolt mosolyt a hallgatók arcára, mint aki nem tartja magát hősnek, sem azért, amit most, sem azért, amit egykoron tett.

A kellemes péntek esti csevegés közepette nehéz volt nem ráérezni a hasonlóságra Szörényi és Bródy egykori rendszer nonkonform kiállása és a váci püspöknek, Beer Miklósnak a katolikus egyházon belül vállalt szerepe között. Illésékhez hasonló tisztességgel és pont olyan hatástalanul áll ki az igazáért Beer püspök, az ügyeletes katolikus disszidens, aki évek óta folytatja a maga kis rebellióját a magyar katolikus egyházi hierarchián belül, például az olyan kis fricskákkal, hogy beenged egy Bródy Jánost a rezidenciájába, vagy egy interjúban kijelenti, hogy legalább néhány migránst azért a krisztusi szeretet jegyében az Orbán-kormány is befogadhatna. A magyar katolikus egyház megszámlálhatatlan és jó részt üresen álló ingatlanaiba – de ezt már én teszem hozzá...


A NAGY NEMZETI HÁNYINGER ÉVE

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.04.22.


„Az N1 riportere a Jobbik plakátjairól kérdezte, amelyen Orbán Viktorral látható Mészáros Lőrinc a «Ti dolgoztok, ők lopnak» felirat kíséretében. «Mi biztosan nem lopunk, inkább csak dolgozunk» – reagált Mészáros Lőrinc, majd hozzátette, hogy jogi lépéseket tesz az ügyben, mert «ez egy hányinger». (Mészáros Lőrinc hányingernek nevezte a Jobbik plakátjait)

Mészáros Lőrinc rendkívül érzékeny, de igazságtalan a saját problémáival kapcsolatban. Nem a Jobbik kezdte el teleplakátolni az országot izgatás céljából. Az általa kifogásolt képen Mészáros Lőrinc ráadásul rendkívül előnyösen néz ki, mondhatni csinos. Kegyetlenül gyötörheti a lelkiismeret a felcsúti ezermestert, ha már saját és önzetlen mecénásának arcképétől is émelyegni kezd.
A 2017-es év, a miniszterelnöki jóslatok ellenére nem a lázadás, hanem a Nagy Nemzet Hányinger éve lesz. Erre utalt Szél Bernadett az LMP képviselőnője is, mikor a kormánypárt figyelmét szelíden felhívta arra, hogy jól megtervezett üldözési mániájuk rengeteg ember gyomrát megfekszi.
“A vakok és gyengénlátók, az autizmussal élő gyerekek meg a várandós anyák gondozásával foglalkozó civil szervezetek mind egy hatalmas nemzetközi titkos hálózat „magyarországi lerakatai”? Komolyan mondom, maguk nem normálisak! Minden jóérzésű ember behány maguktól! Ez már nem országgyűlés, ez egy elmegyógyintézet!.”
Nem kellemes állapot ma Magyarországon gyenge gyomorral éldegélni és úgy nézni a körülöttünk egyre vadabbul kavargó eseményeket. A kormány számára azonban megnyugtató lehet, hogy éppen elegen hiszik el azt a hazugságot, hogy „A vakok és gyengénlátók, az autizmussal élő gyerekek meg a várandós anyák gondozásával foglalkozó civil szervezetek mind egy hatalmas nemzetközi titkos hálózat «magyarországi lerakatai»”. Ezen nemes gondolatok hatására valószínűleg erős hányingert, émelygést, esetleg erős gyomorgörcsöt éreznek a heves nemzeti érzelmek birtokosai.
Egyre több olyan kormányzatilag tisztességesnek kinevezett üzleti tevékenységbe lehet egészen véletlenül belebotlani, ami alaposan kikészíti a békés polgárok gyomrát. Itt van mindjárt példának okáért a „Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság esete a Tóth Marival.” Nem lehet az ilyesmik miatt folyamatosan Unicumot vedelni.
A makacs hányásról sokaknak eszébe juthat az, hogy mind Simicska Lajos, mind Gyurcsány Ferenc kijelentette, mélyen valahol legbelül van bennük valami nagyon kellemetlen dolog. Egy egész ország várja már türelmetlenül, hogy ez a gusztustalanság valamilyen módon kijöjjön belőlük és a páciensek végre megkönnyebbüljenek. Nem szabad az ilyesmit túlságosan visszatartani, mert könnyen komoly betegséget okozhat. Tessék csak szépen, tisztességesen kipakolni mindent az asztal közepére. Az úri közönség majd megpiszkálja, és ha úgy látja rossznak, nekilát ügyesen feltakarítani...

TRIPLA JOBBHOROG VAGY BALEGYENES, ESÉLYEK ÉS TÉTEK A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG - VENDÉG
Vendégszerző: Dobsi Viktória
2017.04.22.


A francia elnökválasztás előestéjén négyesélyesnek tűnik a vasárnapi első forduló, ami egy kisebbfajta forradalommal is felér a francia politikai játéktér elmúlt évtizedekben megszokott rutinjához képest. Úgy tűnik, a szélsőjobbos Marine Le Pen és a liberális Emmanuel Macron régóta beharangozott párbaját megzavarhatja az utóbbi hetekben újra feljövőben lévő François Fillon – aki szintén elég hard, mondhatni reakciós programmal versenyez –, és a hajrá meglepetése: a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon. Mindezt a közvélemény-kutatások alapján feltételezzük, bár ezek több ízben tévedtek e hosszú kampány során, amely egyes jelöltek számára más másfél évvel ezelőtt megkezdődött.

Az idei francia elnökválasztást jó ideje megjelölték a nemzetközi elemzők, mint a következő civilizációs katasztrófa lehetséges időpontját, ahol nagy eséllyel újra kisiklik politikai-gazdasági modellünk robogó vonata. Trump és a Brexit után ezúttal Marine Le Pen győzelmét eredményezné a baleset, ami akár az Európai Uniót is szétrobbanthatná...

ÍGY ISMERKEDÜNK KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.23.


A határátkelés talán legnehezebb része, hogy az embernek újra kell építeni az emberi kapcsolatai egy részét, új ismerősöket, esetleg barátokat kell találni, ami nem is olyan könnyű dolog. Az eheti blogajánló egyik kérdése, hogy miként történik mindez. Emellett használt autót próbálunk eladni Amerikában (vajon sikerrel?), és felmászunk Ausztrália tetejére is.

Az Életem morzsái blog szerzője azon gondolkodott el, miként alakult ki és hogyan változott az angliai baráti köre: hogyan alakult át, miként jöttek (és mentek) emberek.

„Az első ismerősömet a buszon ismertem meg London felé. A pihenők alatt elegyedtünk szóba és kiderült, hogy ő is au pairnek jön Londonba. Mire a buszunk begördült a Victoria állomásra, adatokat cseréltünk. Másfél hétre rá vele ismerkedtem Londonnal először. Nagyon szerencsés véletlen találkozás volt, mert így nem ismerős nélkül kezdtem el az életem itt.

A második ismerősöm egy magyar hölgy lett a nyelviskolából. Ő később meghívott a Halloween délutánra magához, ahol egy fiatal magyar lánnyal ismerkedhettem meg (3. ismerősöm lett). Utána párszor még bandáztunk is.

Közben egy Facebook csoportban rám írt egy magyar srác és beszélgettünk. Vele megegyeztem, hogy 2012. januárjában találkozunk. Én a találkozóra vittem az új magyar ismerősömet, ő meg hozta magával a spanyol ismerősét.

A megismert magyar srácról kiderült, hogy szuper társasági személy és szervező is egyben. Több tucat magyart ismert, s többször voltak baráti összejövetelek általa.

Itt ismertem meg hirtelen tucatnyi új embert. A történet szépséghibája már csak annyi, hogy az akkori társaság 60%-ra már visszaköltözött Magyarországra.

A másik „bummot” az adta, hogy találtam egy blogot a neten, akinek az írója egy blogtalit szervezett. Elmentem a blogtalira és hirtelen megint lett pár új ismerősöm.

Majd 2012 őszére összehaverkodtam egy magyar lánnyal, akivel minden hétvégémet együtt töltöttem a 2013-as évben. Sőt, mi hétköznap is találkoztunk legalább egyszer egy héten. Neki köszönhetem azt, hogy New Yorkba eljutottam.

Neki volt az a hatalmas mondata „Jövőre megyünk New Yorkba, úgy készülj”. És úgy készültem. Megtiszteltetésként éltem meg, hogy elhívott. Először az Államokban és vele. Életre szóló emlék maradt, az biztos.

Egyébként zseniálisan megszervezte a 10 napunkat, mert hogy, ő volt a szervezője az egésznek. Lefoglalta a jegyeket a Szabadság-szoborhoz, az Empire State Buildingbe is.

Mindent szuperül elintézett, én meg csak vittem magamat. Ha nincs az a nyaralás, lehet még most se léptem volna át az amerikai határt. Megvolt a szépsége a páros utazásnak is! (...)

Ám, mivel 2013-as évemet egy személy töltötte ki 90%-ban, hirtelen 2014-ben totál egyedül találtam magam. A blogon is leírtam egy mondatot „Ha elütne az autó, senkit sem érdekelne”. (...)

2015-ben stagnált az ismerősi köröm, de heti rendszerességgel pár emberrel mindig összefutottam.

2016-ban a blog is adott egy lökést ahhoz, hogy másokkal találkozzam. Köszönöm, erre tényleg nem számítottam. De örültem neki! (...)

London nagy „veszélye”, hogy mindenki sokat dolgozik (akár több műszakban) és mindenkinek megvan a magas kis bejáratot világa, életvitele. Így egyszerűen a lehetetlennel ér fel egy szabad időpontot találni a naptárban olykor.

Amit az évek alatt megtanultam, mindig akkor jön valaki(k), amikor szükség van rá. Bárhonnan.”

A teljes posztot is érdemes elolvasni, itt teheted meg!

EZ AZ UNDORÍTÓ KÖPÖNYEGFORGATÁS HOGY FÉR BELE MÉG MINDIG?


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H.A.
2017.04.22.Van itt egy, az utóbbi felfokozott izgalomban telő-múló, külföldről finanszírozott álcivilek kormányzati köpködésétől hangos hetek kontextusában – különös tekintettel a civileket megbélyegző és megszívató törvényre – egy számomra teljesen érthetetlen tényállás. Amiről azért szeretnék pár szót szólni, mert nem értem, tehát magyarázatra szorul, és hátha valaki közelebb juttat a megfejtéshez.

Azt írta tegnap az immár Simicska Lajos által beárnyékolt Index (az illetékes minisztérium pedig nem cáfolta az értesülést), hogy egészen bizarr feladatot kaptak Szijjártóéktól az Európai Unió tagállamaiban működő magyar nagykövetségek: május 15-ig külföldi parnereket kell felkutatniuk a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) számára.

Vagyis, ha jól értem (nem, nem értem) a magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből fizetett diplomatákat arra utasítja, hogy a fenti, magukat civilnek hazudó, egyébként a kormánnyal kismillió ponton összefonódó – mint kénytelenek voltak bevallani, a Fidesz pártalapítványa által több tízmillióval támogatott -, annak propagandáját visszaöklendező szervezetek külföldi/uniós nyomulását finanszírozza.

Miért? Azért, hogy ezek az állami pénzből megtámogatott nagyon civil hadtestek
Európa különböző pontjain az Orbán-kormány melletti szimpátiatüntetéseket szervezzenek (például a félkézzel megállított Brüsszelben is);
legyen egy bázisuk, ahonnan ínséges időkben külföldi tüntetőket tudnak importálni a fideszes/állami rendezvényekre, a NER falán megjelent hatalmas repedések betömése céljából.

Külön vicces ennek fényében, hogy a CÖF-ös Csizmadia László olyan 10 napja keményen kioktatta erkölcsiségből a mocskos, külföldről finanszírozott álcivileket és felsorolta, ők ezzel szemben mennyire törvényesen és morálisan működnek, és volt bőr az ő orcáján nehezményezni, hogy (az akkor még el nem fogadott) civilellenes törvény túlságosan enyhe, és szigorítani kellene rajta...

LEGYEN VELÜNK A NEVETÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.23.


Most hajnalban gyors szemlét tartva a Fidesz-médiákok között, azt lehet tapasztalni, ezek a drágák annyira ledöbbentek, hogy nem találják a szavukat a tegnapi kétfarkú pörformansz után. Ha komolykodó, világot megváltani óhajtó tüntetés lett volna, már ömlene a mocsok minden mennyiségben, ám azzal, ha pofánröhögik az embert, nehéz bármit is kezdeni.

Kitetszik, hogy ezzel a jelenséggel képtelenek megbirkózni, se megrágni, se lenyelni, sem pedig kiköpni nem tudják, így hát hallgatnak. Mert mit is lehetne kezdeni azzal, ha a tömeg azt szajkózza széles vigyorral a száján, amit maga a diktatúra is mondana. Tagadni a somolygó népek állításait nem lehet, hiszen akkor saját maguknak mondanának ellent, ordítani miatta viszont szintén ilyen okok miatt zsenánt.

Ezzel a szaltó mortáléval a kutyások olyan spirálba irányították a közbeszédet, amiből a nemzethy oldal jól kikeveredni nem tud. Kénytelen mosolyogva tűrni, ahogy pofán köpik, és a langyos csula csorog le az orcáján, hogy ilyen csodás képzavarral mutassam meg a helyzet felemelő abszurditását. Még a híradó.hu is meghasonlott egyetlen tudósító Orbán-orgánumként, és nagy kínok között tényszerűen leírta a történéseket.

„A magasba tartott táblákon olyan jelmondatok szerepeltek, mint “Tiltsuk be a tömegrendezvényeket”, “Le a szólásszabadsággal”, “Nem akarunk nyugdíjat”, “Viktor, haza, család”, “Ne engedjük, hogy a Soros pénzelte provokátorok megzavarják a békemenetet”. A hangoztatott jelszavak között szerepelt, hogy “Nem kell több választás!”, “Vesszenek a civilek!”, illetve “Magyar földre orosz tankot! A – végig ironikus hangvételű – tüntetés végén a szervezők hivatalosan is hadat üzentek Brüsszelnek.”..

"KISVASUTAT MOSZKVÁIG" - BÉKEMENET-PARÓDIÁT TARTOTT A KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG - VIDEÓ
Szerző: Átlátszó Blog
2017.04.23.


Az elmúlt hetek kormányellenes tüntetései után a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szombaton kormánypárti és Moszkva-barát Békemenetet szervezett. A több ezres tömeg vicces transzparensekkel vonult az Oktogontól az Erzsébet térig, élőben követtük a menetet.

Április 22-én délután az Oktogonon gyülekeztek azok, akik a Magyar Kétfarkú Kutyapárt által szervezett Békemeneten akarták megmutatni, hogy kiállnak a kormány és annak nagy barátja, Oroszország mellett.

Az “Illiberal Pride” alcímű demonstráción több ezren vettek részt, és rengeteg vicces transzparenst emeltek a magasba.


“Kisvasutat Moszkváig”

“Hungary first. Paks2″

“Legyen két Orbán!”

“Ne kőcsenek a zoktatásra”

“Még több stadiont akarunk!!!”

“Minden fasza”


Kovács Gergő pártelnök tüntetésnyitó beszéde elején megkérdezte, hogy mindenkiért ment-e a repülő, és a negyvenmillió lengyel is ideért-e. Ezután Soros György megpróbálta elrontani a mikrofont, de sikerült kivédeni az ármánykodást, így Kovács el tudta mondani gyújtó hangú beszédét.

Utána “Bencsik Zsolt” és “Szergej Sprotni” tüzelte a közönséget, majd a hangszórókból több mozgalmi nóta, és az egykor Fidesz-kampánydallá tett “Listen to your heart” szólt, amíg a tömeg a félig lezárt körúton sétált. A tömegben a CÖF-ös Békemenethez hasonlóan helységneves táblák is felbukkantak, pl. Észak-Korea és Minszk...

ROMÁNIA ÉS MAGYARORSZÁG: RADIKÁLISAN ELTÉRŐ VÍZIÓK

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog / Buzás Ernő
2017.04.22.Donald Trump győzelme után Orbán Viktor arról beszélt, hogy a 2017-es év a lázadás éve lesz. A magyar kormány szemszögéből nézve úgy tűnhetett, hogy új korszak következik, nem csak az amerikai-magyar kapcsolatokban, de Magyarország nemzetközi súlya és pozíciója is jelentős változások elé néz. Mi történt ez idő alatt Romániában, és milyen szerepértelmezéssel bír a román kormány a nemzetközi porondon? Vendégszerzőnk, BUZÁS ERNŐ írása. 

Románia belpolitikájában az évkezdést erőteljesen meghatározta a román Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényes győzelme, és a hírhedt, korrupcióval kapcsolatos, többek között a hivatali visszaélés meghatározását enyhítő sürgősségi rendelet körüli tüntetéssorozat. A külpolitikában ugyanakkor a románok nem tapasztaltak korszakos változást. Donald Trump megválasztását csak néhány álhír hozta összefüggésbe a két kelet-európai országgal, de azok is elsősorban Putyin látogatásának kapcsán. Az erdélyi magyar értelmiség körében népszerűvé vált az a gondolat, hogy Romániának érdeke közeledni a visegrádi négyekhez, amely Trump elnöksége és a Brexit miatt válhat időszerűvé. Erre azonban a román kormány nem mutat különösebb hajlandóságot, szemben a korábbi kormányfővel, Viktor Pontával, aki mostanában a magyar kormányéhoz hasonlatos kijelentéseivel keltett feltűnést Romániában. Ponta értelmezésében Soros György külső ellenségként, Oroszország potenciális partnerként, a visegrádi országok pedig az EU-val szembeni alternatív erőközpontként jelennek meg.

Románia külpolitikai céljai jelentősen eltérnek a magyar kormányétól. Bukarest számára, hasonlóan a lengyelekhez, az Amerikával és a NATO-val való szoros kapcsolat képezi az ország területi épségének garanciáját, egy viszonylag instabil régióban. A közvélemény és az ország hivatalos külpolitikája összhangban van: egy 2015. végi közvélemény-kutatás szerint Romániával a legellenségesebb Oroszország (35 százalék), utána jön Magyarország (17%), míg a legbarátibb ország az Egyesült Államok (24%) és Németország (20%). A román-amerikai kapcsolat sikereként értékelik, hogy Románia területén amerikai légitámaszpont (Mihail Kogălniceanu, a Fekete-tengertől néhány kilométerre) és NATO-pajzs részeként rakétavédelmi állomás (Deveselu) található. A román külügy álláspontja szerint a rakétapajzs konszolidálja a román-amerikai jó kapcsolatot, illetve Románia biztonságát és pozícióját a szövetségben. Románia támogatója továbbá a NATO védelmi kapacitás továbbfejlesztésének, a Szövetség „oszthatatlan biztonsága, kollektív szolidaritása és a szövetséges területek teljes lefedése” jegyében.

A román kormány ennek megfelelően három célkitűzést fogalmaz meg:

  • Erős, releváns szövetség támogatása, amely erős transzatlanti partnerségen alapul – avagy Románia az erős NATO-ban látja a demokratikus országokat érő új kihívásokra a megoldást. A déli és keleti szomszédság felől érkező fenyegetést expliciten említik.
  • A katonai kötelezettségek betartása, a(z akár az euroatlanti övezeten kívüli) küldetéseken való részvétel erősíti az ország hitelességét.
  • Az EU és NATO bővítése Kelet- Moldva, Grúzia és a Nyugat-Balkán irányában ugyancsak explicit célkitűzés. A fekete-tengeri övezet, illetve Közép-Ázsia és Afganisztán biztonsága ugyancsak fontos Romániának, a NATO-EU és a NATO-ENSZ kapcsolatok folyamatos fejlesztése...

EGY HAZUG GAZEMBER VÉDI ORBÁNT A GUARDIANBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.04.21.A 444.hu hívta fel a figyelmet Tibor Fischer magyar származású, Nagy-Britanniában élő író Guardianben megjelent cikkére, amelyben azt állítja, hogy “Magyarország demokrácia”. Az nem mentség, hogy Fischer Tibor Angliában született. Attól még nem kell hazudni, ha pedig nincs tisztában a magyarországi viszonyokkal, nem kell róla cikket írni, és megtéveszteni másokat.

Miután Fischer a sikerkönyvét, “A béka segge alatt” címmel az 56-os emigráns apjáról írta, s mivel az emigráns 56-osok politikai orientációja és szélsőséges elfogult véleménye ismert, a demokráciákban élő 56-osoké, s gyermekeiké is (lásd az ugyancsak brit Gorka Sebestyént), félő, hogy Fischer cikke nem a tájékozatlanság, hanem az emigrációban torzult “nemzeti” és “antikommunista” érzület kifejeződése, mely Orbán rendszeréhez hasonlóan kommunistázza a liberális demokratákat.

Fischer ki is mondja, hogy “a liberális a mostani magyar politikai nyelvben nem jelenti azt, hogy civilizált, felvilágosult vagy nagylelkű, hanem csak a „baloldali szövetség” általános leírására használt szó”. Legfeljebb Orbán fasisztái között, tegyük hozzá. Honnan veszi a bátorságot ez az ember, hogy a demokrácia hívei nem civilizált, nagylelkű és felvilágosult embereket jelent, hanem a “baloldali szövetség” (értsd: a komcsik) leírására használt szó?

Magyarországon “baloldali szövetség” nincs is, ha valaki lát egyet, szóljon. Fischer cikke tömény hazugság. Azt mondja, hogy Orbánt alaptalanul vádolja Nyugat azzal, hogy “be akarja záratni a CEU-t, veszélyezteti a szabadságot és elnémítja a sajtót”. A Népszabadság felszámolása után mondja ezt? A közszolgálati média teljes bekebelezése, pártpropagandára való felhasználása után? Az origo, a TV2 elfoglalása után?

Orbán a CEU-ra írt egy törvényt teljesíthetetlen feltételekkel, és e pillanatban úgy néz ki, hogy a CEU-t be kell zárni. Eddig törvényesen működött, most törvénytelenné tették a működését, és még azt is lehetetlenné tették, hogy teljesítse a rászabott törvény feltételeit. Ez fasizmus. Azt mondja ez az ember, hogy Orbán rendszere nem antiszemita, amikor a CEU-t azért zárják be, mert a zsidó világ-összeesküvés jelképes alakjának tartott Soros György alapította. Nem is titkolják, hogy az alapító miatt hoztak egy törvényt a CEU-ra...


KIZÁRÁSSAL FENYEGETTE MEG AZ EURÓPAI NÉPPÁRT A FIDESZT - A PÁPA SZERINT ÖNGYILKOSSÁGGAL ÉR FEL, HOGY AZ ELÖREGEDŐ EURÓPA NEM ENGEDI BE A MENEKÜLTEKET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Szelestey
2017.04.23.


Süddeutsche Zeitung

Teljesen elhibázottnak tartja az unió menekültpolitikáját a pápa. Ferenc azt mondta, hogy a bevándorlás a földrész érdeke, hiszen Európában egyre kevesebb gyerek születik, ugyanakkor becsukják az ajtókat a migránsok előtt. Márpedig ez öngyilkosság – tette hozzá az egyházfő, aki azt is bírálta, hogy az EU nem osztja el egyenletesen az érkezőket, így a fő terhek Görögországra és Olaszországra hárulnak. Ugyanakkor a görög szigeteken uralkodó állapotok őt a náci időkre emlékeztetik. Hiszen a menedékkérőket sok helyütt olyan létesítményekben tartják fogva, mint amilyenek egykor a koncentrációs táborok voltak. Annyian vannak ott. Hozzátette, hogy a nemzetközi egyezmények betartása láthatólag fontosabb, mint az emberi jogok érvényesülése.

Die Zeit

„Gondolkodó emberekre van szükség és nem hazugokra!“ Ezzel a jelszóval vonultak fel világszerte ezrek a tudomány szabadságát követelve. A központi rendezvény Washingtonban zajlott, mert az USÁ-ban erősödik a félelem, hogy Trump alatt az alternatív tények korszaka jön el. De Magyarországon és Törökországban is egyre jobban korlátozzák a tudomány szabadságát. Berlinben 11 ezren tüntettek. Öt kontinens több mint 500 nagyvárosban tartottak ilyen demonstrációkat. A tüntetők tiltakoztak a kutatások korlátozása, a tudományosan igazolt tények tagadása, és az ún. alternatív igazság terjesztése ellen. A berlini polgármester kijelentette, hogy érinthetetlen a tudomány szabadsága.

Spiegel

Az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője szerint Orbán Viktor számára is vannak vörös vonalak, amiket nem léphet át, miután idehaza vágja a demokráciát, az unión belül viszont Merkellel ül egyazon pártcsaládban. Weber azt mondta a Lex CEU-ról, hogy nem akarnak senkit sem erőnek erejével a Néppártban tartani. Az olyan alapelvek, mint a kutatás és az oktatás szabadsága nem képezik vita tárgyát. A jövő szombaton, az EPP csúcsértekezletén ezt világosan meg is mondják majd a magyar kormányfőnek. A lap hozzáfűzi, hogy a néppárti tagság igen fontos a magyar politikus számára, hiszen annak révén olyan vezetőkkel kerül egy sorba, mint a német kancellár. Weber épp ezért úgy gondolja, hogy Orbán a végén beadja a derekát. Mint mondta, a magyar miniszterelnök szívesen kipuhatolja, hol húzódnak a határok, de ha minden kötél szakad, mindig tartja magát a megállapodásokhoz. Ez esetben pedig változtatnia kell a felsőoktatási törvényen, ha a Bizottság azt állapítja meg, hogy az nincs összhangban a közösségi joggal...