2022. január 28., péntek

HIÁBA TILTAKOZIK AZ EMMI, A BÍRÓSÁG ELSŐ FOKÚ DÖNTÉSE SZERINT JOGSZERŰ A PEDAGÓGUSOK SZTRÁJKJA

MÉRCE
Szerzők: KISS SOMA ÁBRAHÁM, BOGDÁN ERIK
2022.01.28.


Frissítés, 18:30 – A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közös közleményben számolnak be a bíróság döntéséről.


„A bíróság első fokon meghozott döntése szerint (még elégséges szolgáltatásként gyermekfelügyelettel) jogszerű a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága által szervezett figyelmeztető sztrájk 2022. január 31-én, reggel 8 és 10 óra között. A sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor már az első fokon meghozott döntés alapján megtartja a sztrájkot, ráadásul az utolsó pillanatig kivárt. Ezzel a kormány nemcsak a sztrájkban részt venni kívánó munkavállalókat hozta nehéz helyzetbe, hanem azokat a szülőket is, akik az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a hétfői napon az oktatási intézményekben lesz-e tanítás. Szándékunktól a kormány részéről érkező folyamatos fenyegetés sem tántorít el, hiszen folyamatosan nő a sztrájkhoz csatlakozók száma!”

– írják a közleményben.

A szakszervezetek felszólítják az oktatási rendszer valamennyi dolgozóját, hogy csatlakozzanak a hétfőn 8 és 10 óra között tartandó sztrájkhoz, valamint hogy vegyék fel a 2016-os tanártüntetések emblematikus ruhadarabját, a kockás inget, emellett köszönetet mondanak az őket támogató szülőknek.

A sztrájk idején készülő csoportképeket az sztrájk Facebook-eseményébe várják, és kérik hogy a munkabeszüntetésről posztolók bejegyzéseikben használják az #elégvolt címkét...A SZTRÁJK MEGSZERVEZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK 
INNEN IS LETÖLTHETŐK

Kérünk minden olyan kollégát, aki nem tagunk és csatlakozni szeretne az akciónkhoz, keresse a PSZ megyei szervezeteit, és a mellékletben található dokumentumok közül az intézményekre vonatkozó űrlapot töltse ki és juttassa el a problemajelzes@pedagogusok.hu címre.

SZTRÁJKIDŐPONT BEJELENTÉSE A KORMÁNYNAK 
LETÖLTÉS

TUDNIVALÓK A SZTRÁJKRÓL 
A KÖZÖS SZTRÁJKBIZOTTSÁG AJÁNLATA A MÉG ELÉGSÉGES SZOLGÁLTATÁSRÓL LETÖLTÉS

SZTRÁJK FORGATÓKÖNYV 
SZTRÁJKRÓL VALÓ TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL A TANKERÜLETI VEZETŐNEK 
SZTRÁJKRÓL VALÓ TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL A POLGÁRMESTERNEK
SZTRÁJKRÓL VALÓ TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL AZ INTÉZMÉNYVEZETŐKNEK 
TÁJÉKOZTATÓ LEVÉL A SZÜLŐKNEK 
NYILATKOZAT A KÖZALKALMAZOTTI TANÁCSI TAGSÁGRÓL TÖRTÉNŐ LEMONDÁSHOZ LETÖLTÉS

INTÉZMÉNYI SZTRÁJKBIZOTTSÁG MEGALAKULÁS 
JELENTÉS A SZTRÁJKOLÓK LÉTSZÁMÁRÓL 
JELENTÉS A SZTRÁJKBAN RÉSZTVEVŐKRŐL 
LEVÉL A SZÜLŐKNEK GYERMEKEIK ÉRDEKÉBEN 
SZOLIDARITÁSI NYILATKOZAT A SZTRÁJKOLÓKKAL/ CSOPORTOS 
SZOLIDARITÁSI NYILATKOZAT A SZTRÁJKOLÓKKAL /EGYÉNI 

Forrás: https://pedagogusok.hu/sztrajk/

A KORONAVÍRUS LEGINKÁBB EGY BIOFEGYVERHEZ HASONLÍT, DE SOK ÉLETET MEG LEHETETT VOLNA MENTENI MÁR ISMERT KEZELÉSEKKEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2022.01.27.


Elmaradt a szakmai szintű kommunikáció, a heparinos kezelés túl lassan terjedt el, a COVID pedig olyan volt az egészségügy testében, mint egy gennyes fekély. Többek között erről is beszélt az Átlátszónak Letoha Tamás szegedi kutatóorvos. Több mint két éve élünk a koronavírussal – arra kerestük a választ, hogyan fertőz, mit ér a C-vitamin vagy az Aszpirin, fontosak-e az oltások, és mi várható még a jövőben. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus is nyilatkozott: szerinte a tudományellenesség a különféle közösségi oldalakon robbanásszerűen erősödik, és ő ezt egy óriási nemzetbiztonsági kockázatnak tartja.


„Rendkívüli bejelentés: két koronavírussal fertőzött beteg van Magyarországon” – a kormányzati tájékoztatónak nevezett portálon ma is elérhető a 2020. március 4-i hír. Orbán Viktor beszélt akkor a hazánkban is megjelent vírusról. Aznap 2709 koronavírus fertőzöttet tartottak nyilván Olaszországban, húsz nappal jártunk a brutális olasz halálozások előtt. A később SARS-CoV-2-re keresztelt koronavírusról 2019 decemberében érkeztek az első hírek. 2020. március 3-án az amerikai Johns Hopkins Egyetem azt közölte: „a COVID-19 veszélyes új járvány”.

2021 telére a negyedik, cikkünk írásakor pedig már az ötödik hullámról beszélnek a szakemberek. Pedig 2020 tele óta oltás is van, az Atlo Koronamonitor nyilvántartása alapján 2022. január 24-én 6 342 496 magyar kapott vakcinát. A hivatalos adatok szerint 2022. január 24-ig 40 944-en haltak meg a vírus szövődményei miatt. Az elmúlt több mint két évben a kutatók sem pihentek, és nem csak a vakcinákat fejlesztő szakemberekre kell gondolni. Miközben a legtöbben – teljesen jogosan – az oltás fontosságát hangsúlyozzák, a lehetséges terápiákról, a vírus működéséről kevesebb szó esik. Letoha Tamás kutatóorvossal a szakmai eredményekről beszélgettünk...

“EGÉSZ ÉLETÜNKET BELEKECCSÖLTÜK, UTÁNA MEG KITILTANAK” | FERTŐ ~ HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN / HELYKÖZI JÁRAT
Szerző: Partizán
2022.01.28.Riportunkban két érintett meséli el, hogyan áldozták fel őket egyik napról a másikra a Fertő-projekt oltárán. Nemes Árpád 18 éven át sétahajózott a Fertőn. Tavaly óta hajója az egyik csatornában rostokol. Az egyetlen pont, ahol ki tudna hajózni a tóra, építési terület. Ott nem engedik, hogy áthaladjon. Hajója szép lassan az enyészeté. Gyuricza Ágnes a 90-es évek óta lakott a Fertő egyik ikonikus cölöpházában. Egyszer csak jött egy levél, hogy 90 napjuk van elbontani otthonukat. Ha nem teszik, a kivitelezők bontják el, sőt még meg is bírságolják őket. A Fertő tavon zajlik az ország egyik legnagyobb turisztikai beruházása. 45 milliárd forintnyi közpénzből többek közt betonhotel és apartmanházak épülnek - közvetlenül a tó partjára. Csak az a baj, hogy a Fertő-tó egy komplex és különleges élővilág, ahol madarak százezrei fordulnak meg minden évben. Nem csoda, hogy kiemelt hazai és nemzetközi védelmet élvezett - egészen mostanáig.
ITT NÉZHETŐ MEG Ugyan korábban azt ígérték, hogy mindezt a helyi igények felmérése, valamint széleskörű szakmai egyeztetés fogja megelőzni, ez nem történt meg. Bár a beruházást a helyiek, az osztrák kormány, az UNESCO, 20 ország 30 civil szervezete valamint az EU is kifogásolta, a munkagépek már javában dolgoznak.

VÁSÁRLÓI ROHAMOT HOZOTT AZ ÚJ LAKÁSOKNÁL AZ MNB ZÖLD OTTHON HITELE - MÁR A TERVEZŐASZTALON 1,2 MILLIÓBA KERÜL EGY FŐVÁROSI LAKÁS NÉGYZETMÉTERE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.01.


Tavaly szárnyra kapott a fővárosi új építésű lakóingatlanok piaca, az év végére a kínálat már nem tudta kiszolgálni a Zöld Otthon Program indulásával hirtelen megugrott keresletet. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az idén nőni fog a lakásépítések száma. Jelenleg négyzetméterenként 550 ezer és 3,4 millió forint közötti áron kínálják az új építésű ingatlanokat.


Már 2021 első félévében látszottak pozitív változások, az egész évet nézve pedig szárnyra kapott a fővárosi új építésű lakóingatlanok piaca. Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint a keresleti és kínálati oldal is jelentősen nőtt: 8400 új lakást értékesítettek, ami 80 százalékkal több a 2020-as mélypontnál.

— Ennél magasabb éves forgalmi adatot csak 2006-ban és 2017-ben mértek az elmúlt 15 évben. A kínálati oldalt vizsgálva pedig megállapítható, hogy 7600 új, kétlakásosnál nagyobb projektben található lakás értékesítése indult el tavaly, ami 60 százalékos növekedés 2020 óta – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A tavalyi fellendülést egyértelműen segítették az otthonteremtési támogatások, az ismételten 5 százalékra (CSOK igénybevételével 0 százalékra) csökkentett lakásáfa, az illetékmentesség és az ősszel elindult Zöld Otthon Program.

— Októberben sebességet váltott az addig is igen élénk újépítésű-piac és az év végére a kínálat gyakorlatilag már nem tudta kiszolgálni a Zöld Otthon Program indulásával hirtelen megugrott keresletet. Összehasonlításként 2021 utolsó két hónapjában háromszor annyi új építésű ingatlant értékesítettek az OTP Ingatlanpont hálózatában, mint az megelőző évek hasonló időszakaiban. A vevők túlnyomó többsége olyan ingatlanokat keresett, amelyek megfelelnek a Zöld Otthon Lakáshitel előírásainak, és amelyekre már végleges adásvételi szerződést lehetett kötni. A kezdeti roham mostanra csillapodott, de az érdeklődés továbbra is töretlen – számolt be tapasztalatairól Homolya Gergely Pál, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere. A szakértő hozzátette, hogy a fellendülés nemcsak Budapesten, hanem országos szinten érzékelhető, és különösen jellemző a Balaton-parti települések újépítésű-piacaira...

AZ ÉS 2022/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.01.28.


PUBLICISZTIKA

Kovács Zoltán: Lapos horizonok

Magyarországon tort ül a korrupció, ezt, ha jól látom, Orbán Viktor kormányfő és Kovács Zoltán államtitkár meg az ő környezetük melegében doromboló politológusok kivételével mindenki tudja az országban, de meg az országhatárokon túl is. A korrupciós sorrendnek tehát az élén járunk, ha a háztartások vásárlóerő-paritáson számolt kiadá­sait tekintjük, akkor meg a végén: a magyar háztartások csak a bolgárokat előzik meg a rangsorban.

Erre természetesen van válasz, ezt Kovács adja meg sodró erővel, mondván, Magyarországon nincsen korrupció, csak a Transparency állítja, az viszont „az ellenzék szolgálatában áll, és Soros György pénzeli. Márpedig ő évek óta az ország ellen ármánykodik, mivel az elutasítja a nyílt határok és a korlátlan bevándorlás ideológiáját.” És már­is a migránsoknál tart. Ez az ember több egyetemet végzett, informált, világlapok olvasói rovatába írogat ugyancsak sodró erejű leveleket kormánya védelmében, különleges képessége, hogy a glóbusz bármely fogalmától két lépésben el tud a migrációig jutni. Koponyájában, teszem azt, a sivatagi róka és a határrendészeti szabályzat közötti összefüggés azonnali és szerves. A szegénységgel kapcsolatban már bonyolultabb a helyzete, mert a szegénység ebben az országban sokak keserves napi élménye. Ilyenkor a sorosozás helyébe évekkel korábbi, többnyire követhetetlen és forrásmegjelölés nélküli statisztikák sorakoznak, azzal a jogos kormányzati reménnyel, ha valaki mégis követné, az a végére úgyis beleszédül.Tovább

Kabdebó Lóránt

Szűcs R. Gábor
Biztos, aki biztos?
Az Európai Unió bővítési biztosa és a pártatlanság

„Ahol füst van, ott tűz is van” – idézi a szarajevói Oslobođenje című politikai napilap a Neue Zürcher Zeitung cikkét a Várhelyi Olivér bővítési biztos szerepével kapcsolatban felmerült kételyekről.1 Várhelyi kinevezését csak másodszorra hagyta jóvá az Európai Parlament szakbizottsága, holott, tekintve, hogy tisztviselőről, nem pedig politikusról van szó, a jóváhagyás elsőre is eldöntöttnek látszott. „Biztosként az EU-t fogom képviselni, ez lesz a feladatom (…) nem fogok elfogadni semmilyen utasítást egyetlen más szervtől és kormánytól sem”, ismételgette a jelölt minden, az objektivitását firtató kérdésre. Ehhez képest meglepő, hogy 2022 januárjában harminc európai parlamenti képviselő beadvánnyal fordult Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz, azzal a kéréssel, hogy indítsanak vizsgálatot a magyar uniós biztos pártatlansága ügyében.Tovább

Gadó Gábor
Betérés a demokráciába

Szegő Márta
Drága üveggyön­gyök

Váncsa István
Választottunk magunknak három csillagot

Majtényi László
Kötőféket a Leviatánra!
Sólyom László születésnapján

Marosán György
Prokommunista tézisek
avagy működésbe lép-e a történelmi szükségszerűség?

Molnár Erzsébet
Only you

Hargittai István
Magyarok és Nobel-díjak

Különleges év volt 2021. Két magyar nem kapott (megérdemelt) Nobel-díjat. Ehhez hasonló év csak 1994 volt, amikor két magyar kapott (megérdemelt) Nobel-díjat, Oláh György kémiait és Harsányi János közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A két 2021-es nem Nobel-díjas, Karikó Katalin és Hajós Zoltán, két különböző eset tanulságokkal.Tovább

Csillag István
Országgyarapítók 2.0

V I S S Z H A N G

Droppa György
Mélyrepülésben

Szabó S. László
Piaci marxista-e Biden?

Haskó László
Csak nélkülük menne!

Dr. Szauder Ipoly
Kinek higgyünk?
Mikor vesztünk bizalmat?

P Á R A T L A N

Szikszai Károly

Lázár György
ÉRTÉK­AZONOSSÁG

Huszár Ágnes
PO RUSSZKI

Lackó Gábor
NAGYON NAGY VITA

msz
PANASZ

Lantai András
CSAK FÉLMILLIÓ

pá- ti-
HASBESZÉL

Politzer Tamás
MEHET A LECSÓBA?

Tarján András
DJOKOVIC-SAGA

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

AZ ÉS 2022/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.01.28.


F E U I L L E T O N

Fenyvesi Ottó
Mázli – avagy a siker titka

INTERJÚ

Károlyi Csaba
„Mindannyian Kafka kitin­páncéljából bújtunk ki”
Beszélgetés Szvoren Edinával

K R I T I K A

Csuhai István
Áldozattermészet

David Schalko: Nehéz csontok. Fordította Győri László. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2021, 399 oldal, 3990 Ft

A történet valamikor az 1930-as évek közepén veszi kezdetét és az 1960-as évek elejéig tart, középpontjában egy négytagú, „a” Krutzlerból, a bandavezérből, „a” Wesselyből, a kártyalapok csínját-bínját ismerő játékosból, „a” Sikorából, akire a többiek varázslóként tekintenek, és az egyetlen polgári szakmával bíró, felmenői nyomába lépve a hentesmesterséget kitanuló „a” Praschakból összeverbuválódott, nagyjából egyívású társaság áll, akik még fiatalon sírig tartó szövetséget, kvázi vérszerződést kötve megalapítják bűnbandájukat, az Erdbergi Spedíciót – a név onnan jön, hogy mind a négyen Bécs harmadik kerületének ugyanabból a negyedéből, Erdbergből származnak, és egy-két lehúzásos csaló trükk mellett legkedvesebb rablási módszerük a „költöztetéses” lopás, amikor a kiszemelt lakást egy szállítóautó segítségével az utolsó szegig kipakolják. Már az Anschluss után azonban túlságosan nagy halba (újdonsült náciba) akadnak, megbuknak, és hárman közülük (Krutzler, Wessely és Sikora) köztörvényes elítéltként, egymástól elszakadva koncentrációs táborba kerülnek. Mind a hármójukból munkafelügyelő, kápó lesz, túlélik a táborok megpróbáltatásait, és hazatérve, újra összeállva módszeresen hozzákezdenek, hogy uralmuk alá hajtsák az egész fővárost.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Weiss János
Ex libris

Robert Schumann: Válogatott írások
Richard Wagner: Válogatott elméleti írások
Max Weber: A zene racionális és szociológiai alapjai
Arnold Schönberg et al: Írások az új zenéről

Herczog Noémi
Kilógni a sorból

Márton László: Bátor Csikó. Kalligram Kiadó, Budapest, 2011, 295 oldal, 3990 Ft

Érzésem szerint a két „felnőtt” darab maradandóbb részei a kötetnek, de mindháromra egyszerre igaz a vonzó paradoxon, hogy hiteles, Thomas Bernhard-i mizantrópiával, ugyanakkor vaskos, vásári stílben íródtak. Archaizálásuk nem, de bátor látomásosságuk merőben szokatlan a magyar színpadon, már csak ezért is azt gondolom, kéne ott számukra némi hely. Mert inkább ne vegyünk példát a Bátor – pontosabban kissé gyávácska – Csikótól, nem olyan rossz dolog különbözni.Tovább

Hegedűs Claudia
Tükör-hübrisz

Ingo Schulze: Jóravaló gyilkosok. Fordította Nádori Lídia. Prae Kiadó, Budapest, 2021, 260 oldal, 3990 Ft

A Jóravaló gyilkosok úgy indul, mint egy kései Dickens-regény. Az első fejezetben, a mindentudó narrátor látszólag kiteríti az összes lapját, mialatt elbeszéli a drezdai antikvárius több évtizedet felölelő élettörténetét. Az 1953-ban született Norbert Paulini, akinek mondhatni a bölcsőjét is könyvek ringatták, már gyermekként eldönti, hogy az olvasást választja élethivatásául. A könyv főhőse maradéktalanul be is váltja az ígéretét, amikor fiatalon elhunyt édesanyja nyomdokaiba lépve, megnyitja saját antikváriumát.Tovább

Csepeli György
Karácsony és Ros Hásáná

Ádám Veronika: Távolból őrzöm. Jaffa Kiadó, Budapest, 2020, 284 oldal, 3999 Ft

A regény szociográfiai hűséggel mutatja meg a New Yorkba került zsidók magyarságukkal vívott küzdelmeit, melyek eredményeként kiből színtiszta amerikai, kiből teljesen zsidó vagy a magyar nyelvbe és irodalomba örökre beleszerelmesedett magyar zsidó lett.Tovább

Keresztes Balázs
Függőségi nyilatkozat

Ketten egy új könyvről – Michel Serres: A természeti szerződés. Fordította Seregi Tamás. Kijárat Kiadó, Budapest, 2021, 170 oldal, 2900 Ft

Fontos hangsúlyozni: Serres könyve a ’90-es évek elején jelent meg, amikor az ökológiai diskurzus már rég szárba szökkent, viszont közel sem itatta át olyan mértékben a filozófiai (köz)nyelvet, mint két-három évtizeddel később. Ez a mai olvasót legalább két központi kérdéssel szembesíti a könyv olvasásakor: 1, melyek azok a szempontok, amelyek A természeti szerződést az ökológiai diskurzus mai is releváns olvasmányává teszik, és 2, mely aspektusai tűnnek elavultnak három évtized távlatából.Tovább

Smid Róbert
A természet jogán

Ketten egy új könyvről – Michel Serres: A természeti szerződés. Fordította Seregi Tamás. Kijárat Kiadó, Budapest, 2021, 170 oldal, 2900 Ft

Meglepő lehet, hogy Serres a háború paradigmáját végig napirenden tartja, ráadásul nem is hidegháborúként, hanem nyílt konfliktusként értelmezve a jelenlegi helyzetet. Ezzel egyrészt felhívja a figyelmet arra, hogy a klasszikus, két küzdőfélt magában foglaló összecsapások ideje lejárt – be kell látnunk, hogy ha a földért folyik a küzdelem, az emberáldozatokkal jár, ha embercsoportokért, akkor pedig a földet károsítjuk meg.Tovább

Wagner István
Lírai karikatúrák

(Paul Flora – Zeichnungen, Albertina, Bécs. Azonos című 200 oldalas, német katalógussal. A kiállítás a járvány miatt jelenleg zárva tart.)

A prominens tiroli rajzoló – Paul Flora (1922–2009) – centenáriumára emlékezik a bécsi Albertina aktuális kiállítása 130 válogatott lappal. Ezek egyrészt a vendéglátó intézmény, másrészt a hagyaték, illetve a család anyagából valók, és hét évtizedet ölelnek fel. Amilyen puritánnak tűnnek első pillantásra ezek a fekete ceruza- vagy tollvázlatok az ujjnyi vékony natúr képkeretekben, olyan sokrétű atmoszférát árasztanak közelebbről szemlélve.Tovább

György Péter
Françoise Gilot – Túl a százon

(Gilot100 – Françoise Gilot jubileumi kiállítása, Várfok Galéria, Françoise-ról álmodom, Várfok Project Room. A kiállítások február 12-ig tekinthetők meg.)

Szűk terek, mindenütt az ismerősség élménye és az ismerősök jelenléte, az otthonosság öröme és pánikja. És aztán a kompozíciók, a struktúrák, a ritmusok, az eltérő léptékek párbeszédei, a felismerhető és azonosíthatatlan formák uralma a képeken. A Hasonlóságok és kontrasztok egy New Yorkban élő, annak jelentését kereső s fellelő művész munkája. Gilot nem éri be a keleti parti nagyváros geometrikus látványának absztrahálásával vagy annak finomításával. Az éles kontúrú szerkezetek nem formális analógiák, nem egy látható világ nyomainak rögzítései, hanem a láthatóvá tett éles kontúrokkal elkülönített absztrakt struktúra, amelynek értése, értelmezése egy másik világba való átlépés lehetőségét teremti és követeli meg.Tovább

Báron György
Bummm!

(Ne nézz fel! Amerikai film. Rendező-forgatókönyvíró: Adam McKay. A Netflix bemutatója.)

Ez a film rólunk szól. Ami az USA-ban riasztó jövőkép, fanyar disztópia, az mifelénk szárba szökkent valóság. Civilizációnkat igazából ez az alattomos, lopakodó veszély fenyegeti, nem a lángcsóvás üstökös. Olvasom, egy amerikai könyvesbolt tulajdonosa értesítette vevőit, hogy a fantasy-polcon található könyveket áttette a tényregények közé…Tovább

Molnár Zsófia
Kár, hogy...

(PanoDráma: Kár, hogy rák, Trafó, január 14.)

Akármennyire próbálom, nem tudom megítélni, hogyan látta (volna) ezt az előadást egy olyan néző, aki nem ismerte Annát, mert a bemutatón és az azt követő estén nagyon úgy tűnt, hogy a közönség soraiban valamilyen mértékben mindenkinek köze volt hozzá. Ha rákja van, erőt merít a történetéből, a megismert személyiségből, a derűjéből?Tovább

Ruff Borbála
Ne tovább

(Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig. Előadja Alföldi Róbert. Hungaroton, 2021)

A Hasnyálmirigynapló előadásakor Alföldinek nagyon észnél kellett lennie, egyszersmind nagyon nem. Fájdalmas tárgyú szövegek esetében észnél lenni nehéz. Móricz szövege sem kér kevesebbet. A cél teljesíthető, mindez csak arányérzék és a megfelelő távolság kérdése.Tovább

Fáy Miklós
A dobozba zárt Zoltán

(Zoltan Kocsis: Complete Philips Recordings – Decca, 2022)

A lírai Kocsis nem vált be, akkor jöjjön a különc zseni, maradhat a szürke öltöny, csináljunk Glenn Gouldot belőle. Játssza el mintegy függelékként azt, amit Gould zongorán nem játszott el, A fúga művészetét. Eljátssza, de nem olyan, mintha Gould lelke szállt volna belé. Nincs mit csinálni, ez egy másik ember. Tovább

Grecsó Krisztián
Mellékzöngék

(Csollány Szilveszter régi felvételei a Face­bookon)

Nézek egy sportközvetítést, ami mögül kiment az idő, nincsenek meg azok a fundamentumok, ahová állni lehet, ahol biztosan nem löknek meg. Hogy visszajönnek-e (mert azt hiszem, Mándyra rátalálok majd, ahogy Mészöly meglett újra), nem tudom. Le lehet-e majd hántani róla egy generáció rögzült befogadói élményét, miszerint ez volt a felvétel, melynek képei alatt, korra és nemre való tekintet nélkül, gyilkolják, utálják és gyalázzák egymást a szomorú magyarok.Tovább

Fuchs Lívia
Szerepcserék

(Igor Sztravinszkij – Xavier Le Roy: Tavaszi áldozat, Trafó)

Lehetne mindez gyenge kópia, de inkább vicces és gondolatébresztő kísérlet nem csupán a tánc még mindig lehetséges újradefiniálására, hanem a nézői szerep felforgatására is. Mert az előjátékot követően a karmestert játszó táncos szembe fordul velünk, nézőkkel, és attól kezdve nem csupán együtt lüktetünk a zenével – a szó fizikai értelmében is, bár ez még csak koncert helyzet –, hanem átváltozunk zenekarrá. És miközben a térben szétszórva, a székeink alatt elhelyezett hangszórókból 32 sávon elosztva árad szét a csodás hangzás, pattognak a ritmusok, száguld az ostinato, minden instrukció, biztatás, elmarasztalás, homlokráncolás, beintés és mosoly, szelíd kérés és erőteljes utasítás nekünk, a nézőtéren, a karmesterrel szemben ülőknek szól.

I R O D A L O M

Kiss Noémi
A szuvas kopjafa

Mikor a folyónál laktunk, egyik évben langyos meleg volt a tél és sokat fújt a szél. A kavargó ciklon és a téli eső nem jó a vérnyomásra. Kigyalogolt reggel az árnyékszékre az ember, ott ült egész délelőtt, mire valaki meghallotta a dombon túl a nyögéseket, a morgást, már nem tudták megmenteni. Dűnékre épültek a házak, néhányan árterületen laknak, a vízmű elnézte, és engedély nélkül felhúzták a házaikat. A faluban élt velünk egy hajós, aki ugyan már reggel sok pálinkát ivott, de értett az újraélesztéshez. Őt hívták a kihűlt testhez, Zsombort. Zsombor erős, széles vállú dunai hajós volt, összefogta a holttest karját, szólt a társának a révnél, és ketten felültették, majd becipelték a házba a testet. Már nem volt dolga, nem lehetett újjáéleszteni a Botlik bácsit. Felesleges lett volna az orrán vagy a száján befújni; szürke, meszelt arccal feküdt a nappalija hideg kövén. Mereven, szederfoltokkal.Tovább

Várkonyi Judit
Messze van a boka a szívtől

Így kezdődik egy rendes budapesti történet: pompás díszletben, távolról még madárdal is hallik. Hogy ki rendezne meg egy ilyen klisét, nem tudjuk, nem is számít. A legjobb férfi- és a legjobb női alakítás díjáért úgysem versenyez senki. Nem tudni, hány rész tervezhető, műfaj nincs. Vígjátékhoz túl gyönyörű, tragédiához szimpla.

Együtt vagyunk. Amíg tudunk. Aztán nem marad más, mint apró sebek.

Belvárosi szúnyogok nyomai a bokán. Tovább

Oláh Gábor
Barátnő

Nagyot zökkent a busz, a másik nő az ölében megigazította a csomagot, attól tartott, hogy a leves kilötyög.

– Arra gondoltam, lehetnénk barátnők – mondta az ősz hajú rövid hallgatás után.

– Igen? – csodálkozott a másik.

– Mert nekem fontos, hogy legyen valaki, akivel úszni mehetek.

– Én is szeretek úszni.

– Jaj de érdekes, látja. Melyikbe jár?

– A Lukácsba.

– Én a Császárba. A Lukácsba be nem tenném a lábam.

– Sajnálom – mondta a másik, és magához ölelte a csomagját. – Én viszont a Császárba nem mennék soha.Tovább

Nagy Gerzson
Meggybefőtt

Anyát nem érdekeltem, apu halála után sem, olyan volt, mint egy szellem, sokáig azt hittem, alkoholista vagy drogozik. A lakkozott dohányzóasztal beépített bárpultjában tartotta a fehérneműit. Tizenöt évesen macskákat tenyésztettem, az egyik rendszeresen anya fehérneműi közé kölykezett. Anya kiszedte, bebugyolálta a kölyköket, a fejét csóválta, na de, Ágika.

Nádas volt a kert végében, alatta holtág. Papó stéget ácsolt a vízre, a stéghez csónakot láncolt, a konyhaasztalfiókban őrizte a lakat kulcsát. Nővéremmel elkötöttük a csónakot, kieveztünk a holtágra, a lapályos részen a nővérem meztelenül napozott a szomorúfüzek alatt, gyönyörű, kerek melle volt, irigykedtem, reméltem, nekem is olyan lesz.Tovább

Szánthó Erika Emma
Jó, jó

Itt van két mese:

Volt egyszer egy pók, aki rengeteg mindent csinált. Az első lábával nadrágot varrt, a második lábával finomat főzött, a harmadik lábával labdázott, a negyedik lábával bűvészkedett, az ötödik lábával autót szerelt, a hatodik lábával keresztrejtvényt fejtett, a hetedik lábával porszívózott, a nyolcadik lábával pulóvert kötögetett. És aztán megcserélte: az első lábával pulóvert kötögetett, a második lábával porszívózott, a harmadik lábával keresztrejtvényt fejtett, a negyedik lábával autót szerelt, az ötödik lábával bűvészkedett, a hatodik lábával labdázott, a hetedik lábával finomat főzött, a nyolcadik lábával nadrágot varrt. És a nap végére baromi fáradt lett.Tovább

Schillinger Gyöngyvér
Talking Funny

A szomszéd néni simán átsétál a teraszunkon, beint, bocsánat, eltűnt a macskája, látom, ahogy formálja a szavakat, különben is mindig erre hivatkozik. Lóg rajta a vastag kardigán, hajlott háttal csoszog előre, ő se vette észre, hogy közben nyár lett. Lesoványodott macska téli bundában. Zoli bekapcsolja a tévét, YouTube plusz tévé már sok, nem szólok egy szót sem. Tömegtüntetés a tévében. Elsiklok az események fölött, vagy azok úsznak el alattam, költői képek, ez fontos. Posztmodern költészet, töredékesség, mondja az irodalom-tanárnő, kicsit liheg a mikrofonba, izgul. Kegyetlen vagyok. Izgulnék, izzadnék, mint a ló, ez egy hasonlat, ha én állnék ott, egyébként ki vette fel ezt a videót?Tovább

Beck Tamás
Tükörjáték

Mióta a molylepkék a mahagóniszekrényben elnassolták reverendára hajazó kasmírkabátját, a nők nem akarnak gyónni Andrásnak. Úgy mennek el mellette az események, mintha édesdeden átaludt volna egy 9,5-ös erősségű földrengést. Esténként krokodilkönnyeket hullat a szappanoperákon. Reggelente ügyetlen kézzel köti meg nyakkendőjét, álmos arc néz vissza rá a tükörből. Ha kifog egy zöldhullámot a belvárosban, mégis Forma–1-es versenyzőnek képzeli magát. Krikszkrakszokat rajzol az unalmas értekezletek alatt a füzetébe, s értelmetlen címekkel látja el alkotásait. Egy város röntgenképe madártávlatból. Vagy mokaszinnyomok a vesehomokban.Tovább

Somos Ákos
Titok

Izsó Zita
Teremtés

Izsó Zita
Idegen nyelv

Izsó Zita
Érkezés

Izsó Zita
Absence

ELCSALHATJÁK-E A VÁLASZTÁST? – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.01.27.


A TARTALOMBÓL:

 „Ez a pofátlanság csúcsa” – Szomorú, amikor a Kutyapárt ad pénzt egy hajléktalanszálló rezsijére – interjú Kovács Gergellyel. Interjú

– Elcsalják-e a választást? – Voksturizmus, fenyegetések, egyenlőtlen feltételek – mi mindent vethet be a mindenkori hatalom a választási eredmény befolyásolására?

– Import krumplin él a magyar – Folyamatosan csökken a hazai termőterület. Van, akinek pénze, másnak igénye nincs kifizetni a jobb a minőséget

– „Elő a kockás ingekkel!” – Szerveződő sztrájk, elkeseredett pedagógusok

– Avasi far-hát, arnóti forgács – „Gyere szavazni, ha kell egy tízes”. Miskolc választókerületeiben bonyolult a politikai helyzet. Választási sorozat, 2. rész

– Ők pereltek, mi nyertünk – Kilenc eljárást indítottak lapunk ellen a szociális szféra azóta leváltott vezetői, mindet elveszítették

– Harc a sarcért – Az EU soros elnökeként Emmanuel Macron gyors eredményt szeretne elérni, hogy minél hamarabb bevezessék a multinacionális vállalatokra vonatkozó globális minimumadót

 Váratlan irányból közelítik Oroszországot – A Moszkva és a Nyugat között megnövekedett feszültség semlegessége feladására késztetheti Finnországot és Svédországot

– Folytatódik a brexit saga – Minden jel szerint London ismételt kísérletet tesz a brexitegyezmény újratárgyalására

– Kína bespájzolt, máshol üres az éléskamra – Az ázsiai ország – konfliktusait és tapasztalatait szem előtt tartva – élelmiszer-felvásárlásba kezdett, és ezzel felhajtja az árakat

 Az illiberális vezér nem hajlandó elhagyni a színpadot – Felmerült a vádalku lehetősége, de a volt izraeli miniszterelnök továbbra is ragaszkodik az ellenzék legfőbb vezetőjének szerepéhez

– Gyilkos téveszme – A közvélemény csak az oltástagadó hírességek halálára figyel fel, de ki tudja, hány sorstársuk lehet a névtelen tömegben

– Csoda Salgótarjánban: megvették a Karancs Szállót – A vevő személye egyelőre titok, de az már biztos, hogy végre történik valami a város több mint 20 éve üresen álló, ikonikus épületével

– Egy nyelvet beszélünk – Minél több nézőt, minél hosszabb időre láncolnának a képernyő elé a sorozatokat futószalagon gyártó szolgáltatók, ennek pedig kellemetlen következményei lehetnek. Vajon már most passzív fogyasztógépekké váltunk, vagy még van hová fejlődnünk?

– Addikciós kockázatok – Egy New York állami bíróság elmarasztalta a Teva gyógyszercéget és más vállalatokat, amiért az ítélet szerint részük volt az Egyesült Államokat sújtó opiátjárvány szításában

– Vége? – Egyre több mértékadó forrás véli úgy, hogy az omikron-hullám a pandémia befejeződését jelenti, és hamarosan ideje az életet visszazökkenteni rendes kerékvágásába. De mennyire megalapozott ez a várakozás?

– Ha baltával megyünk neki – Vida Kamilla közéleti tudatosságról, ideológiavezérelt kritikáról és Rowling antiszemitizmusáról. Interjú

– Attól, mert gyerekek, még vannak jogaik – Nógrádi Gábor a robbanásszerű megszólalásokról, az olvasás fontosságáról, íróakadémiájáról és a hazai sajtópiac helyzetéről. Interjú

– Túl a versengésen – Csollány Szilveszter 1970–2022

Publicisztika:
– Szabó Antal: Szilárd rezsigyőzelem – Nernia krónikája 2.
– Dévényi István: Komor felettünk az ég is
– Gulyás Balázs: Schmuck Erzsébet, Lao-ce és a fideszes taxis – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: Lopnak-e Orbánék?
– Szerető Szabolcs: Lopnak-e Orbánék? – Álláspont
– Péter Tamás: Negatív karizma, szektás hit és azonosulás – ez köti össze Orbánt és keménymag-táborát
– Németh György: Egyetlen esély – Visszhang
– Nagy Attila Tibor: A kiüresedett Fidesz – Ítélet Orbán felett
– Végh László: A horgász bizakodó fajta – Helyzet-Kép
– Ficsor Benedek: Műveljük kertjeinket
– Lakner Dávid: Kabdebó Lóránt (1936–2022)
– P. Szathmáry István: Magyar filozófus dzsungelsírja – Irodalomország és lakói
 Híd Jenő rajzol: Hírnév
 Ficsor Benedek: – Ficsor Benedek: Az igazság pillanata – Szotyola
– Puzsér Róbert: Ki nyeri meg a világvégét?
– Marabu: Rendszerhiba

Tárca:
– Csikós Attila: Silver Band
– Benedek Szabolcs: Föl – Az én hangom mélyebb
– N. Fejérváry Gergő: Lángelmék és előítéletek – Ásó, kapa, uzsonnabor

Kritika:
– Portugál leander, rókatündér-fikusz – Tóth Erzsébet: Kínai legyező
– Kaleidoszkóp – Zádori Zsolt: A méltóság mázsakönyve. A Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi kalendáriuma
– A tányér igazsága – Marc Dufumier: A termőföldtől a tányérig. 50 alapvető kérdés a mezőgazdaságról és a táplálkozásról
– A Teremtés Oszlopai – Will Gater: Rejtélyes világegyetem

Bűvös Szakács-melléklet
– A Witzigmann-sztori
– Nyúl fehérborzselében
– Rizzsel töltött paradicsom
– Céklás kacsakocsonya kaviárral-tejföllel
– Mákos smarni diófélével, gyümölccsel
– Fasírt krumplisalátával (Eckart Witzigmann)

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.01.26.


A SZERK.


A SZERK.
Szputnyikon Putyinhoz

Február elsején Magyarország miniszterelnöke Moszkvában vizitál Putyin elnök úrnál. Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint négy témát fognak érinteni.

A SZERK.
A csodalabda

Adott a kultúra testinek rendesen Magyarország a múlt héten. Mondjuk, szombaton könnyű volt, hisz a Magyar Zene Házának nevezett létesítmény – legyen ma bármilyen is – eleve bűnben fogant, az átadásán történtek tehát csupán a NER rendes üzletmenetének képezték a méltó részét.

A SZERK.
Magaskultúra

Kola József (1900–1967) méltatlanul elfelejtett alakja a magyar könnyűzenének, pedig tíz operettet és több mint kétszáz dalt írt, egyebek mellett az Ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát című örökzöldet.

PUBLICISZTIKA

LŐRINCZ BALÁZS BENDEGÚZ
Pénzt vagy életet
Mit ér az ember, ha magyar?

Mennyit ér egy magyar élet? A jelek szerint nem túl sokat. Rongyos 20 ezer eurónál mindenképpen kevesebbet. Ezt később levezetem, de előbb jöjjön az apropó.

EGOTRIP

Sajó László: Öt és feles
Viszonylatok: 32-es busz, Göncz Árpád városközpont – Örs vezér tere (és vissza)

A 91-esen nyugodtan elalhatok (Györe Balázs)

Nincs alvás! Pompásan buszozunk (Garaczi László)

BELPOL

INTERJÚ
„Egyszer csak bevágott az atombomba”
Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Völner–Schadl-ügyről

A tavaly év végén nyilvánosságra került ügy, amely az igazságszolgáltatás felső szeletét érinti, leginkább a NER kontraszelekciós káderpolitikájáról árulkodik. Ligeti Miklós szerint a véletlennek is nagy szerepe volt abban, hogy az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát is elérte a nyomozás.

TIBORCZ ISTVÁN ÉRDEKELTSÉGÉBE KERÜLT A GRÁNIT BANK
Megkapta a magáét

„Zöldmezős” bankból részben állami tőkeemelésekkel erősödött meg, majd a vállalati hitelezéssel a NER-közeli üzletekbe is beírta a nevét a Gránit Bank, Tiborcz István új szerzeménye.

KÉSZÜL AZ ELLENZÉK SZOCIÁLIS PROGRAMJA
A háló foltozása

Duplájára emelnék a családi pótlékot, munkaviszonyként ismernék el az otthonápolást, leállítanák a kilakoltatásokat, bérlakásokat építtetnének. Egyebek közt ezeket ígéri az ellenzék szociális programja. Mi az, amit megtartanának a jelenlegi rendszerből és mi az, amit az első nap megváltoztatnának?

INTERJÚ
„Be kell érkeznie az árunak”
Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a „farhátrendelet” hatásairól

„A piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” több élelmiszer árát február 1-jétől három hónapra maximálta a kormány. A rendelet kimondja, hogy ez idő alatt a kiskereskedők nem adhatják drágábban a tej, a liszt, az étolaj, a cukor, a sertéscomb és a csirkemell (meg a far-hát) bizonyos fajtáit annál, mint 2021. október 15-én. A „főkereskedőt” arról kérdeztük, miként érinti ez a kis- és nagyboltosokat.

KÜLPOL

A PEGASUS LENGYELORSZÁGBAN
„Minden törvényes volt”

„Mi az a Pegasus”? – kérdezte december végén csodálkozva egy magas rangú lengyel kormánytisztviselő. „Természetes, hogy használjuk a bűnözők ellen – mondta alig pár nappal később egy még magasabb rangú kollégája –, de az hülyeség, hogy politikusokat hallgattunk volna le.” Hetek óta folyik a hárítás, ködösítés, de nem veszett el a remény arra, hogy minden kiderüljön.

KRITIKA

KÖNYV
Korhangok
Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

A könyv felépítése követi a szerző eddigi könyveinek logikáját. Most két barátnő levelezése adja a történet gerincét, a róluk szóló részekkel váltakozva látjuk az egymásnak szánt soraikat. Egymás tükrei ezek az írások, amikor a „valóság” és a leképzett valóság között támad feszültség.

KÖNYV
Sorompók közt
Szilágyi Márton: A magyar romantika ikercsillagai – Jókai Mór és Petőfi Sándor

„Fölléptél. Ez engem megujit, / Hogy a sorompók közt ketten állunk. / Most, barátom, küzdjünk, hadd legyen / Győzedelmünk vagy vitéz halálunk!” Ezzel a szakasszal zárta Egy fiatal íróhoz című 1845-ös versét Petőfi Sándor, s a beazonosítható címzett, Jókai Mór (azaz akkor még Jókay Móric) voltaképpen azóta is ott áll hajdani pápai diáktársa mellett.

KÖNYV
„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”
Stephen Berkman: Predicting the Past – Zohar Studios: The Lost Years

A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült 30×37 centiméter méretű, három és fél kilós, műnyomó papírra nyomtatott album telis-tele egész oldalas, szépiabarna színben tartott álomszép fotókkal, rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.

ANIMÁCIÓS FILM
Házmegesz
Egy ház, három család

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

FILM
Történelmi tapas
Pedro Almodóvar: Párhuzamos anyák

Apából alig, ám anyából sokféle van Almodóvar új filmjében.

KIÁLLÍTÁS
A tigris és a macskák
Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Több mint harminc év is eltelt Szinyei utolsó életmű-kiállítása óta. Az új kutatási eredmények, eddig lappangó művek, a korábbiaktól akár gyökeresen is eltérő értelmezések miatt megkerülhetetlenné vált egy új összegző tárlat, amelyet eredetileg 2020-ra, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulójára időzítettek.

RÁDIÓ
Bajnokok reggelije
Elindult a Sportrádió

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

SZÍNHÁZ
Pusztába kiáltott borsó
Paddy Chayefsky, Lee Hall: Network

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

ZENE

NEKROLÓG
Autóval Texasba
Wilheim András (1949–2022)

„A mester úgy beszélt, mint egy fizikatanár, ez érthetően bosszantotta a zenetudóst, aki amúgy is kevés híján matematikus lett. Ekkor tettre szánta el magát ő, és teljes testével átölelte a lámpa hosszú vasát, s elébb együtt remegett emevvel, hogy aztán egyre kevésbé mozduljanak, és hogy ő majd mozdulatlanul ziháljon. »Talán… talán a széllökésektől…« András kapitány szeretettel csóválta szép gótikus fejét, kezét a mester vállára tette: »De segg vagy!« Pardon.”

Esterházy Péter: Termelési regény

INTERJÚ
„Terjed egy természetes nőkép”
Barkóczi Noémi énekes-dalszerző

Többévnyi kihagyás után tért vissza a zenéléshez Barkóczi Noémi, az év végén megjelent Dolgom volt 2021 egyik legerősebb magyar lemeze lett. Hétköznapi szituációkból kiindulva énekel generációs érzéseket, és arról is van mondanivalója, hogy milyen manapság introvertált nőként zenélni.

RÉS A PRÉSEN

„Valami egészen izgalmasat”

Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző, a Modern Art Orchestra (MAO) művészeti vezetője

MI A KOTTA?
A tetszés zivatara

Klasszikus zenei programajánló a 2022/4. hétre

FILM

NEKROLÓG
Amerika hangja
Peter Bogdanovich (1939–2022)

Klasszikus filmes polihisztor volt, aki az ízlését még filmkritikusként csiszolgatta, de végül elkerülhetetlenül beszippantotta a filmcsinálás. Karrierjében különös módon keveredett a szent és a profán: végig megmaradt a filmelmélet és a filmtörténet iránti vonzalma, pályáját az amerikai film második aranykorában kezdte, mely adós volt az európai újhullámoknak.

TÉVÉSMACI
Kakasdiadal

Amikor Sztupa és Troché Amszterdamból Valenciába repültek, minden simán indult.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Ami éppen érdekelt”
Vilmányi Benett színész

2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd azonnal a Radnóti Színházhoz szerződött, de két év után továbblépett. Jelenleg drámapedagógusként dolgozik, és tető alá hozott egy monodrámát 1 V 1 címmel arról, hogyan vált középiskolás korában egy rasszista csoport hangadójává.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Gyűlölök és szeretek

Utálat és szerelem között keskeny a mezsgye.

VISSZHANG: FILM
A professzor és az őrült

A szótárszerkesztők köztünk élnek, a világra jönnek, szótárt szerkesztenek, majd távoznak közülünk, ám munkásságukról csak ritkán emlékezik meg Hollywood.

VISSZHANG: FILM
Justine

Valami fogadás lehet a dologban.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Szülőfalum, Pest

Fesztbaum Béla a zenés színházi estek specialistája, készített már darabot Seress Rezső dalaiból, Kosztolányi írásaiból, és alapító tagja a GRUND nevű vígszínházi zenekarnak is.

VISSZHANG: TÁNC
Tavaszi áldozat

Xavier le Roy francia koreográfus a vezénylés lehetséges formáira írt önálló koreográfiát.

VISSZHANG: LEMEZ
Elvis Costello & The Imposters: The Boy Named If

Majd’ öt évtizedet felölelő karrierje során Elvis Costello elképesztő termékenyen dolgozott.

VISSZHANG: LEMEZ
Years & Years: Night Call

Olly Alexander

VISSZHANG: KÖNYV
Vanessa Springora: Bele­egyezés

1990-ben a kor népszerű írója, Gabriel Matzneff (a Beleegyezés G.-je) egy irodalmi tévéműsorban beszélt új könyvéről, amelyben fiatal lányokkal folytatott szexuális kalandjait részletezte.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/4.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/4.

Rövid hírek: óceán, albatrosz, panda, kávé

Szüret 2022/4.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

KISPECÁSOK KÜZDELME A MATY-ÉRÉRT
Kifogta, hazavitte

A szegedi Maty-éri víztározóra az idén éves engedélyből csak olyat lehet váltani 20 ezer forintért, amelynek birtokában is vissza kell engedni az összes kifogott őshonos halat. Tavaly a 32 ezer forintos jeggyel még haza lehetett vinni 40 darab pontyot. A horgászok aláírást gyűjtenek, de hiába, mert üzlet abban van, ha a hal életben marad és óriásira hízik.

BŰN

KIK ÉS MIÉRT KÍNOZZÁK AZ ÁLLATOKAT?
Élet-halál urai

Felakasztotta, elvágta a torkát, autója mögött vontatta. Köztünk élő emberek követnek el ilyen és ehhez hasonló bűncselekményeket – állatok ellen. A közvélemény felháborodással fogadja a nyilvánosságra jutó eseteket, a szigorú büntetések azonban rendre elmaradnak, pedig szakértők szerint, aki állatot kínoz, az később embert is bántani fog.

IDŐSEKET CÉLZÓ ONLINE ÁTVERÉSEK
Fényes nappal

Már nemcsak az ajtón bekopogó „unokázós” csalóktól, hanem az online átverésektől is féltenünk kell a nagyszülőket. Egyre több idős ember használja rendszeresen az internetet, a netes biztonsággal kapcsolatos edukációból mégis rendre kimaradnak.

GASZTRO


ÉTEL, HORDÓ
Pingrumba

A Széll Kálmán tér 6. szám alatt.

CHILI&VANÍLIA
Egy fej lila káposzta
ült lila káposzta almával, grillezett báránymájjal

KARAKTERGYILKOSSÁG MINDEN MENNYISÉGBEN: BŐHM KORNÉL, KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓS SZAKÉRTŐ // FP 38. ADÁSA

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.01.27.Az utóbbi években - főleg a politikában - divatba jöttek a megsemmisítő karaktergyilkosságok, bár a szakértő szerint a jelenség ténylegesen egyidős az emberiséggel. Az esetek többségében a karaktergyilkos a riválisa esélyeit tudatosan megpróbálja aláásni, többnyire nemtelen eszközökkel hátba támadni a "célszemélyt". A jelenségnek bárki lehet szenvedő alanya, de elkövetője is, hiszen a lejáratás megjelenik munkahelyeken, iskolákban, sőt a legjobb családokban is, de azért főleg és leginkább a politika színterén. Néhány hete jelent meg Bőhm Kornél: Karaktergyilkosság című könyve, melynek nyomán a szerzővel ismeretterjesztő beszélgetésre vállalkozunk, hogy a jelenséget, amellyel egyre gyakrabban lehet találkozni, azaz a karaktergyilkosságot leírja, elmagyarázza, segítse nézőinket abban, hogy megértsék, mivel is van dolguk mostanában, egyre gyakrabban.

HA LESZ KORMÁNYVÁLTÁS, AKKOR AZ ORSZÁG BIZTOSAN HOZZÁJUT AZ UNIÓS TÁMOGATÁSHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2022.01.28.


Megpróbálja gyengíteni az ellenzékbe vetett bizalmat Orbán Viktor azzal, hogy ismét a baloldalt kritizálja, mint tette péntek reggel az állami rádióban – mondta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Konkrét hazugság ismételten, hogy a baloldal nem segítette, csak kritizálta a járványkezelést – fogalmazott.

Ujhelyi István azért nem érti, hogy ezzel a retorikával miért állt elő ismét Orbán Viktor, mert a baloldali pártok, benne az MSZP, rendkívül konkrét és logikus javaslatokat tettek a járványkezelés ideje alatt. „Akár a felelőtlen eszközbeszerzéseknél, akár a túlárazott és láthatóan ellopott lélegeztetőgép- illetve tesztbeszerzéseknél vagy amikor előálltunk azzal, hogy ingyenes tesztre lesz szükség, hogy a családoknak ne jelentsen olyan terhet, mint amit jelent.”

Újabb fideszes hazugságnak lett vége

Ujhelyi István a héten tette közzé, hogy Győri Enikő fideszes EP-képviselő kijelentését – miszerint a gyermekvédelmi törvény miatt nem kap pénzt Magyarország – határozottan cáfolta Paulo Gentiloni, az EB gazdaságpolitikai biztosa és megerősítette, hogy a 2500 milliárd forintos magyar helyreállítási tervet nem a „gyermekvédelmi” törvény, hanem a magyarországi korrupciós kockázat miatt tartják vissza.

„Megjósoltam tavaly tavasszal, amikor a semmiből megjelent a kormányzati kommunikációs eszköztárban az úgynevezett gyermekvédelem, aztán behozták a jogszabály-csomagot a parlament elé úgy, hogy a pedofilellenes törvénybe beletettek olyan provokatív, homofób mondatokat, amik elfogadhatatlanok minden jóérzésű embernek. Akkor jeleztem, hogy ennek semmi más logikája nincsen, minthogy a Fidesz pontosan tudja, eljön az idő – ráadásul a választásokat megelőző kényes időszakban –, amikor az Európai Unió a fideszes lopások miatt befagyasztja a forrásainkat és kell valamilyen magyarázat. Mégsem állhat elő azzal Orbán Viktor, hogy azért nem kaptok pénzt, mert nincs jogállam, miután én és a bandám ellopjuk a pénzeket.”...

Eközben pont most járt le a határideje annak a válaszadási kötelezettségnek, amelyben az Európai Bizottság 12 oldalon, 20 pontban, teljesen konkrét, a jogállamiság felszámolásáról, a közbeszerzések átláthatatlanságáról, az uniós források haveri és uram-bátyám módon a fideszes körökhöz juttatásáról fogalmaztak meg kérdéseket – tette hozzá Ujhelyi István.

„Egy fél mondat sincs LMBTQ-mozgalmakról vagy nemváltoztató műtétekről, hanem kifejezetten csak a jogállamiság leépítéséről, az igazságszolgáltatás állami kontrolljáról és a korrupcióról.”...

PETŐFI

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.01.27.


„Petőfi a szabadságot lelke istenének és istennőnek szokta nevezni verseiben… Petőfi vallásossága a szabadságimádata volt… Amint a hívő lélek mindent vallásán keresztül él meg és vallásának értékrendszeréhez mér, hasonlóképpen Petőfi is a világot a szabadság jegyében éli át. Az a tájék szép, amely a szabadságra emlékeztet, az az irodalmi alkotás jó, amely a szabadság ihletését érezteti, az a tett jó, amely szabad és a világszabadság felé vezet…Vágyálma a minden ember és minden dolog szabadsága volt, valami kozmikus forradalom… Ha … konkrét formát keresett a szabadság földi megvalósulása számára, a Respublika eszméjében találta meg azt. A szabadság legnagyobb ellenségei a zsarnokok. Minden zsarnok között a legrettenetesebb, mert a leghatalmasabb, a király… Királygyűlölete volt legféktelenebb indulata… Itt megváltozik a hang, a nyers, rekedt szenvedély hangja ez, nem mérsékli semmi szordinó… Királygyűlölete és republikanizmusa tette elszigeteltté kortársai közt. A köztársaság idegen a magyar politikai szellemtől és a szabadságharc történetének legmegrendítőbb mozzanata éppen az, mennyire igyekszik a magyarság az utolsó percig is megőrizni lojalitását, mígnem a bécsi udvar konok butasága, a szláv ellenérdek és Kossuth megszállott pátosza minden kibékülést lehetetlenné tesz…. Szabadságkultusz és magyar dicsőség összeolvadnak benne: a magyarságot is a szabadság jegyében látja és ítéli meg. A szabadság misztikus hívőjének semmi nem fáj annyira, mint hogy a magyar nép nem ért még el a szabadságig…”
A fenti sorokat Petőfiről egy magyar író, esszéista, irodalmár írta, Szerb Antal, akit épp 77 évvel ezelőtt, a mai napon magyar keretlegények agyonvertek.
Arról a Petőfiről írta, akiről a mai nap híre szerint egy bizonyos Rákay Philip nevű magyar valaki 4,5 milliárdos kormányzati támogatásból filmet készül forgatni.
Cseppben a magyar történelem és a magyar jelenkor.

EGY NEMZETKÖZI TANULMÁNY SZERINT A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS ÁTMENETILEG CSÖKKENTHETI A FÉRFIAK NEMZŐKÉPESSÉGÉT

TELEX
Szerző: KAISER ORSOLYA
2022.01.28.


Újabb nemzetköz kutatás támasztatja alá, hogy semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a Covid-19 vakcina felvétele – olvasható a Semmelweis weboldalán megjelent hírben. A kutatás ugyanakkor azt is alátámasztotta, hogy a koronavírus-fertőzés átmenetileg csökkentheti a férfiak nemzőképességét.


Január 18-án a Telexen is megjelent egy cikk arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki arról, hogy koronavírus elleni mRNS-vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és a születendő csecsemőknél, az oltóanyagok biztonsággal alkalmazhatók terhesség alatt vagy a közeljövőben gyermeket vállaló nőknél is. Akkor a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája volt engedélyezett, a többi engedélyezett koronavírus elleni oltóanyag vizsgálata folyamatban van – írták a január 18-ai közleményben.

Január 20-án jelent meg az American Journal of Epidemiology nemzetközi tanulmány, amelyről a Semmelweis Egyetem honlapja is beszámol. A tanulmány szerzői azért vágtak bele a kutatásba, mert nemzetközi tapasztalatok szerint a fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem oltatja be magát a koronavírus ellen, mert tartanak a vakcina termékenységre gyakorolt, esetlegesen káros hatásaitól. A kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a koronavírus elleni oltás, illetve maga a koronavírus fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó pároknál. A kutatás 2020 decemberétől 2021 novemberéig tartott, 2126 amerikai, illetve kanadai nő részvételével.

A kutatásból kiderül, hogy a koronavírus elleni védőoltás felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis a koronavírus elleni oltás nem rontja a fogamzás esélyeit. Nőknél a covid fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, a férfiaknál azonban átmeneti csökkenés jelentkezett, amely a vizsgálat szerint maximum pár hónapig tart...


MÉG GYORSABBAN TERJED AZ OMIKRON ÚJ VÁLTOZATA, DE NINCS OK AGGODALOMRA

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.01.28.


Az utóbbi hónapok híreit kitöltő, világszerte szélsebesen terjedő omikron a virológusoktól a BA.1 jelölést kapta. Az a különlegessége, hogy szokatlanul sok figyelemre méltó mutációja van, de ez nem jelenti azt, hogy ne változna maga is tovább. Tavaly év végén meg is jelent egy rokona, a BA.2 nevű alvariáns, amely a napokban egyre több figyelmet kap, és mivel egyre inkább terjed a világban, érdemes összefoglalni, mit tudunk róla, mennyire kell aggódni miatta, és miért nem.

Kezdjük egy gyors szolgálati közleménnyel, nehogy belekavarodjunk az elnevezésekbe, és elvesszünk a görög betűk és latin számok között: hivatalosan a B.1.1.529 „az omikron”, és a különféle alvariánsai – jelenleg négyet ismerünk – kaptak egy külön ágat a vírus családfáján. Technikailag tehát egyelőre a BA.2 is omikron, de mivel leginkább a világban jelenleg is domináns, „eredeti” változatra, a BA.1-re gondolunk, amikor az omikront emlegetjük, a cikkben is ez „az omikron”, az épp felfutóban lévő alvariáns pedig marad BA.2.

Ha később bebizonyosodna, hogy nagyobb figyelmet érdemel, lehet, hogy kap majd egy saját, görög betűs nevet is az Egészségügyi Világszervezettől (WHO)...