2019. augusztus 22., csütörtök

RÁADÁS: PÉLDA A DEMOKRATIKUS KÖZHATALOM KIALAKÍTÁSÁRA: A RENDŐRSÉG DEMOKRATIZÁLÁSA

GALAMUS
Szerző: KRÉMER FERENC
2012.08.30.


1. rész: Csak a demokrácia!

KÉTSZER ANNYI A RENDŐR HAZÁNKBAN, MINT SOK UNIÓS ÁLLAMBAN, MÉGIS ÁLLANDÓAN TÚLÓRÁZNAK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.08.22.


A HVG összesítése szerint főleg az emberekkel mindennapi kapcsolatban álló tiszthelyettesek vannak kevesen.

Magyarországon 100 ezer lakosra 406 rendőr jut, amivel jól szerepelünk az Európai Unió tagállamai között. Összehasonlításképp: Finnországban százezer lakosként 137 rendőr is elég ahhoz, hogy nyugalomban teljen az élet.

Hazánkban mégis állandó a panasz a politikusok és a rendvédelmi szervek részéről, hogy kevés a rendőr, így akik szolgálatban vannak, sokszor túlórázásra kényszerülnek...

RAJONGÓI VANNAK ORBÁN VIKTORNAK AZ AMERIKAI KONGRESSZUSBAN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.08.22.


Orbán Viktornak rajongói vannak az amerikai kongresszusban, egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely a magyar kormányt magasztalja. A tömegmészárlások miatt ismét fókuszba került amerikai fegyverszövetségnél, az NRA-nél adócsalás és a támogatásokkal visszaélés gyanúja vetődött fel. Horvátországban pedig felújítottak egy magyar kulturális központot. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Orbán amerikai hívei

Miért vannak Orbán Viktornak rajongói az amerikai kongresszusban? címmel az angol nyelvű török rádió és tv-csatorna, a TRT World arról számol be, hogy a Capitoliumon egy olyan határozat elfogadását kezdeményezte egy képviselő, amely Orbán Viktort az egekig magasztalja. Annak ellenére, hogy korábban már számos, ezzel ellentétes tartalmú kezdeményezésnek voltunk a szemtanúi. A zömében az Insight Hungary blogjaiból vett információkon alapuló cikkben a többi között arról olvashatunk, hogy Paul Gosar arizonai képviselő a határozat-tervezetben igazi hazafinak minősíti Orbán Viktort, aki sokat tett Magyarország jó hírnevéért és előrehaladásáért az 1989-es rendszerváltás óta – védve kultúráját és társadalmi értékeit. Ezért a képviselő arra biztatja az amerikai elnököt és minden amerikait, hogy a szabadságszerető magyar népet és az Orbán-kormányt mellszélességgel támogassa. Ellenpéldaként az írás felidézi, hogy a 400-as számmal megjelölt határozat, illetve a szenátus által felterjesztett sok egyéb határozat elítélte az Orbán-kormányt a jogállami normák megsértése, az antiszemita megnyilvánulások miatt, a sajtószabadság és a civil szervezetek működésének korlátozása miatt, illetve a növekvő orosz befolyás okán, amely tekintve hazánk NATO- és EU-tagságát, nem elfogadható. A TRT World mindezen ügyekben megkereste a magyar kormány szóvivőjét is, de beszámolójuk megjelenéséig választ nem kaptak a kérdéseikre. Az írás sorra veszi azokat az amerikai honatyákat is, akik eddig kitartóan lobbiztak a törvényhozásban Magyarország érdekeit képviselve, illetve abból a célból, hogy hazánkat, pontosabban az Orbán-kormányt jó színben tüntessék fel. Dana Rohrabacher egészen 2019-ig képviselte a Fidesz-kormány érdekeit a törvényhozásban, azon belül a külügyi bizottság egyik albizottságában. Azonban egyre nyilvánvalóbbá vált oroszpárti szemlélete miatt Californiában elvesztette a félidős választásokat, helyét demokrata vette át a Capitoliumon. Steve King képviselő csodálattal adózott Orbán politikájának, úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység aranyba öntött mintáját adja. Ám ő is hiteltelenné vált saját konzervatív kollégái szemében, miután egyre több olyan ellentmondásos nyilatkozatot adott, amelyben a rasszizmus, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék voltak tetten érhetők. Paul Gosar szövetségese lett Steve Kingnek, és júniusban kitartóan azon munkálkodott, hogy visszavegye a bizottság a tagjai közé a hitelét vesztett politikust. Gosar kevésbé ismert figurája az amerikai törvényhozásnak, legtöbben arra emlékeznek, ha róla esik szó, hogy a pápa 2015-ben, a kongresszusban elhangzott, a klímaváltozás elleni küzdelem szükségességét hirdető beszédéről tüntetően távol maradt. Egyedüliként. Állítólag két feljegyzést is köröztetnek a feltehetően a magyar követség által megbízott lobbistáknak köszönhetően az amerikai törvényhozásban. Ezekben elsősorban azt emelik ki, hogy az Orbán-kormány lelkes támogatója Donald Trump politikájának, többek között Izrael-politikájának...

A MAGYAROK KÖZÖNYÖSEN NÉZIK, HOGY HONFITÁRSAIK AZ UTCÁRA KERÜLNEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.08.22.


Senkit nem hagyunk az út szélén – ezt üzente Orbán Viktor évekkel ezelőtt nagy ováció közepette a devizahiteleseknek. Többen már akkor is hitetlenkedve fogadták a miniszterelnöki bejelentést, és azzal viccelődtek, hogy tényleg nem hagynak senkit az út szélén, hanem mindenkit belelöknek a szakadékba. Nos, a vicc részben valóra vált: ma egy átlagos napon 15 ember kerül az utcára, és még ebben az évben ezrekre vár kilakoltatás.

Tudjuk, hogy semmi sem fekete, vagy fehér. A rengeteg, önhibáján kívül bajba került ember mellett olyanok is vannak, akik maguknak köszönhetik, hogy bajba kerültek. Felelőtlenek voltak, hanyagok, vagy éppen hiszékenyek. És azt is tudjuk, hogy egy ország csak a jogszabályok alapján működhet. Ahol nincs mindenkire egyformán vonatkozó törvény, vagy van, de nem érvényesítik, abban az országban káosz uralkodik és előbb, vagy utóbb megy a levesbe.

Mégis: megdöbbentő a társadalom közönye, amellyel tudomásul vesszük, hogy embertársaink egy részének, akik idáig laktak valahol, a jövőben nem lesz fedél a fejük fölött. Gyerekek, mozgásukban korlátozottak, idősek, betegek. Néhányan bizonyára tudnak majd újat kezdeni a maguk mögött hagyott élet helyett, másoknak nem lesz ilyen szerencséjük...

A VI. KERÜLETI FIDESZES POLGÁRMESTER VILLÁJÁNÁL TARTOTTAK SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT, ELJÁRÁST INDÍTOTT ELLENÜK A RENDŐRSÉG

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.08.22.


A „gyülekezési joggal való visszaélés miatt” szabálysértési eljárást indított a II. kerületi rendőrkapitányság Kerpel-Fronius Gábor momentumos és Temesvári Szilvia párbeszédes politikus ellen.

A Momentum közleménye úgy fogalmaz:

Bár a rendőrségi idézés nem részletezi, Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintos budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a Párbeszédes Temesvári Szilviával közösen, akit szintén beidézett a rendőrség. A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok bejelentették: vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, két évvel később viszont budai villát vásárolt.

A közlemény hozzáteszi: az alapvető jogok biztosa több mint 10 évvel ezelőtt megállapította, hogy jogellenes a politikusi sajtótájékoztatók esetében gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indítani, sőt az új gyülekezési törvény még egyértelműbbé teszi, hogy a sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt. Elvárjuk, hogy a rendőrség az önkormányzati választások előtt is semlegesen, a jogszabályok teljes betartása mellett járjon el. Természetesen a Momentum politikusa minden jogorvoslati eszközt igénybe fog venni a politikai alapon indított, jogsértő eljárással szemben” – írja a Momentum...

EGY FOTÓ, AMELY SIMONKÁNAK FONTOS VOLT, ORBÁNNAK VISZONT NAGYON NEM HIÁNYZOTT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.08.22.


Simonka György csupán egy eldeformálódott bokréta a Fidesz hetyke kalapján, vagy a magyar ügyészség végre a politikusok akaratától függetlenül végzi a dolgát? Nem az a meglepő ugyanis, hogy vádat emeltek egy kormánypárti képviselő és társai ellen, hanem az, hogy éppen most, az önkormányzati választás előtt. Ilyenkor ugyanis az ellenzék előveheti azokat a fotókat, melyeken a dél-békési képviselő a Fidesz vezető politikusaival pózol, és bár még nincs ítélet, de az ügyészség által megvádolt Simonka nem jó ajánlólevél a most ringbe szálló kormánypárti jelöltek számára. Még Orbán Viktornak sem tesz jót a mosolygós, közös kép.

Ahogy Voldemort nagyúr (alias Mengyi Roland), úgy most a nagy fehér főnök (vagyis Simonka György) is el számolhat a tetteivel a bíróság előtt. Ők azok a fideszes képviselők, akik szétfeszítették a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a kereteit, pedig tapasztalataink szerint bizonyos esetekben nagyon is rugalmasan viselkedik ez a szerkezet. Ők azonban tényleg elvetették a sulykot, hiszen a Polt Péter vezetése alatt álló ügyészség elég gyakran félrenézett az utóbbi években, ha kormánypárti politikusok, családtagok, esetleg a Fideszhez közel álló vállalkozók kerültek volna célkeresztbe.

Simonka életútját sokan, sok helyen megénekelték már, és tulajdonképpen nincs is mit csodálkozni azon, hogy 32 társával együtt bíróság előtt kell felelniük azért, amit tettek (esetleg nem tettek). Bizonyára elnyúlik majd az eljárás, ennek következtében a képviselő még hosszú ideig maradhat a magyar parlament tagja, és nyomogathatja az igen gombokat napestig, ha Orbán Viktor úgy akarja, így a 2018 tavaszán megszerzett kétharmados többség továbbra is áll, mint a cövek, és akár egy átfogó alkotmánymódosításhoz is asszisztálhat Simonka György...

CINKOS EGYHÁZAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.22.


Balog Zoltán jótékonyan eltűnt a közéletből. Vagyis egészen eddig ezt hihettük volna, ha augusztus 20-án nem hallat magáról ismételten. A kormány azonban meghívta őt arra az istentiszteletre, amelyet Sopronban tartottak Merkel érkezésekor. Hogy ott milyen nagyszerű dolgokat mondott Balog? Páldául:

"Ne csak a szívünket nyissuk meg, hanem a pénztárcánkat is."

Igaz szavak ezek az egykori emberminisztertől. Persze eddig is tudtuk, hogy az egyház kéz a kézben jár a hatalommal, amihez pedig elengedhetetlen a pénz. Milliárdos állami támogatások nélkül ma az egyházaknak sem lehetne ekkora hatalma Magyarországon, Orbán azonban tett azért, hogy ez így legyen. Hogy ehhez Balognak mennyi köze volt, azt nem tudni pontosan, sejteni azonban lehet. Máskülönben nem értesülhettünk volna arról a hírről, miszerint az emberminiszter hamarosan püspök lesz. Igen jól olvasták, az a Balog Zoltán, aki körülbelül annyi emberséget mutatott minisztersége idején, mint Farkas Flórián. Jut is eszembe, ez talán nem véletlen, hiszen Balog a következőket mondta az 1 milliárd forint közpénzt mágikusan eltüntető Farkas Flóriánról:

"Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy “botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök
."

Balogba ugyan talán több ész szorult, mint az agyatlannál agyatlanabb marhaságokat nyilatkozó Kásler Miklósba, azonban az ő minisztersége sem úgy kerül be a történelemkönyvekbe, mint egy kiemelkedő időszak. Azonban végrehajtotta azt, amire Orbán kérte – még ha néhol hibákkal is -, ezért hát a hatalom megjutalmazza. A püspökké avatás ennek lehet a jele, meg annak, hogy az egyház szoros kapcsolatban van a hatalommal. Ez persze ma már egy nyílt titok, mégis érdemes feljegyezni ezt a dátumot, hiszen már nem félnek ezt felvállalni sem...

FOGYATÉKOSKÉNT PÁRT KERESNI OLYAN, MINT MINDEN NAP KITÖLTENI A LOTTÓT

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.08.22.


A fogyatékossággal élő emberek sokszor csak visszautasítással találkoznak, amikor párt keresnek. Hiába próbálkoznak éveken át a társkeresőkön, és beszélgetnek jókat, amint kiderül a fogyatékosságuk, a másik fél szinte azonnal felszívódik. Még úgy is nehéz párt találni, ha az ember csak minimálisan mozgáskorlátozott, hát még ha intézetben él. Vannak olyan ép emberek, akik el sem tudják képzelni, hogy fogyatékos emberrel, mozgáskorlátozottal járjanak,
pedig erre is van sikeres példa.

Ha az ember valamilyen fogyatékossággal él, keményen kell küzdenie, hogy párt találjon. Akár egy gerincműtét után megmaradt, kis mértékű mozgáskorlátozottságról, akár enyhe értelmi fogyatékosságról van szó, amint ez nyilvánvalóvá válik, sokan hátat fordítanak. A nehézségek ellenére a legtöbben a nagyobb internetes társkeresőkön próbálkoznak, ezeken viszont szinte sosincs külön menüpont a testi vagy értelmi fogyatékosság feltüntetésére, pedig a fogyatékossággal élők egyszerűbbnek éreznék, ha nem kellene a bemutatkozó szövegben magyarázkodniuk. Léteznek kifejezetten fogyatékos embereknek szóló társkeresők is, de ide általában csak akkor regisztrálnak, ha úgy érzik, végképp nincs esélyük az épeknél.

Különösen nehéz azoknak a helyzete, akik valamilyen intézetben élnek, ők úgy érzik, még nagyobb hátrányból indulnak. A sok kudarc ellenére mégsem próbálják eltitkolni fogyatékosságukat. A pártalálás így sem lehetetlen, egy ép nő és mozgáskorlátozott párja szerint minden a kisugárzáson múlik.

Ha nem tudok buszra szállni, vége is a beszélgetésnek

A 35 éves Győri Gábor atetózissal született, ami egy folyamatos, kényszeres végtagmozgást jelent. Emiatt kerekesszékben ül, értelmileg azonban teljesen ép. Gyerekkora óta intézményekben lakik, most – ahogy ő fogalmaz – a világ végén, egy kis alföldi falu fogyatékkal élők otthonában találkozunk vele...

RÓZSADOMBI IRODAHÁZBA FEKTETIK A KORMÁNYZATI PLAKÁTOLÁSNAK IS KÖSZÖNHETŐ GIGANYERESÉGE

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.08.22.Egy korábban panziónak használt, rózsadombi épületbe költöznek a kormányzati propaganda kiszolgáló cégei.

Balásy Gyula
, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. tulajdonosa tavaly ősszel megvásárolt egy II. kerületi 1800 négyzetméteres telket a rajta álló 800 négyzetméteres házzal a Felső Zöldmáli úton. Az épület eredetileg egy 15 szobás szálló volt, amit azóta pazar felszereltségű, az új funkciónak megfelelő belsőterekkel rendelkező irodaházzá alakítottak át. A munkálatok még nem fejeződtek be teljesen, de információink szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak dolgozó cégek munkatársai már hetekkel ezelőtt beköltöztek az ingatlanba.

A környéken nem ritka, hogy az egymillió forintot is meghaladja az eladásra kínált épületek négyzetméterára, és az átalakítási munkák is komoly pénzeket emészthetnek fel, ám a Rogán Antal vezette kormányzati propagandagépezet kulcsfigurájává nőtt Balásy számára az ingatlanberuházás nem jelenthettek akadályt, hiszen a két cég az utóbbi években elképesztő növekedési tempót produkált...


KAMPÁNYOLÁS A ZAVAROSBAN: BUDAPESTEN BÁRMIT LEHET?

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.08.22.


A főváros több kerületében is azelőtt kezdték plakátolni az októberi önkormányzati választásokra, mielőtt eldördült volna a kampánypisztoly. Hiába kérdeztük őket a mikéntekről, alig akadt olyan helyhatóság, amely válaszolt volna. A szakértő szerint szabályozatlan a terület, amit könnyen ki tudnak használni az önkormányzatok.

"Szépítjük és fejlesztjük a közterületeinket, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, a családbarát kerület"

– olvasható hetek óta óriásplakátokon és hirdetőoszlopokon szerte a 18. kerületben. A reklámozó a kerületet 2010 óta a Fidesz–KDNP színeiben vezető polgármester, Ughy Attila. A plakátok felső részén, viszonylag nagy betűvel szerepel a polgármester neve, alul a Facebook-oldala, illetve a kerületi önkormányzat elérhetősége.

Nem a 18. az egyedüli kerület Budapesten, ahol a hivatalos, augusztus 24-i kampányrajtot meg sem várva a polgármesterek – ahogyan ők nevezik – fejlesztési tablókat, tájékoztató plakátokat tettek ki zömmel játszóterek, óvodák, orvosi rendelők mellé. Szerintük arról van szó, hogy számba vették az elmúlt öt év munkáját, és csak a törvényben is megkövetelt tájékoztatási kötelezettségüknek tesznek eleget plakátok és táblák formájában – több millió forinttal megterhelve így az általuk vezetett kerületek büdzséjét...

MOST JÖN A LEGNAGYOBB ROHAM AZ ISKOLASZEREKÉRT - EZ AZ ELSŐ KEDVEZŐ ADÓZÁSÚ TÁMOGATÁS NÉLKÜLI ÉV

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.22.


A napokban indulnak, és sok helyen már a hónap végén befejeződnek a legnagyobb iskolakezdési akciók. Kamatmentes hitelek most (egyelőre?) alig akadnak, ami mégis, azzal érdemes óvatosnak lenni, mert előfordulhat, hogy a 0 százalék THM csak egy hónapra szól.

Az előző évek tapasztalatai alapján az Auchan az idén is a következő időszakra várja az iskolakezdési szezon vásárlásának csúcsát: a legforgalmasabb napoknak az augusztus 30-i hétvégét jósolják. Az Azénpénzem.hu által összegyűjtött akciók időszaka is arra utal, hogy most jöhet a legnagyobb roham az iskolaszerekért...

Az árak még az akciókat figyelembe véve is erősen szóródnak, így – mint mindig – célszerű nem a kedvezmények mértékét, hanem a fizetendő összeget nézni. Az Auchannál az áruházlánc közleménye szerint a vásárlók több mint 2300 féle papír-írószerből, összességében pedig több mint háromezer termékből válogathatják össze az iskolások szettjeit. A legolcsóbb füzet 19 forintba kerül, a legdrágábbért pedig közel 2,4 ezret lehet kiadni.

Az áruházak azt ígérik, hogy a különböző tanszerekből szeptember 15-éig áll nagyon széles választék rendelkezésre. Az akciók azonban időközben kifuthatnak.

A korábbi években megszokott kamatmentes hitelek mintha 2019-ben elég gyéren csordogálnának. Ha mégis bukkan valaki ilyenre, jól teszi, ha alaposan átböngészi a feltételeket. Egyik olvasónk ugyanis azt jelezte, hogy a 20 havi futamidőre nulla százalékos teljes hiteldíjjal (THM) ajánlott kölcsönről az derült ki, hogy a kamatmentesség csupán az első hónapra szól...

ÚJ ÉLET A SEMMIBŐL A SZILÍCIUM-VÖLGYBEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / drk
2019.08.22.


Ma ismét egy (nagyon) régi történet folytatását ismerhetitek meg. Anno, 2012-ben jelent meg drk első posztja, amiben elmesélte, miként jutott ki Írországba és hogyan vetkőzte le az előítéleteit. Rákövetkező évben Amerika, méghozzá a Szilícium-völgy következett. Talán nem spoilerezem el a történetet, ha annyit elárulok, a helyszín az elmúlt hat évben is maradt, ám ezen kívül rengeteg minden történt vele. (A képeket külön köszönöm a szerzőnek.)

„Először is elnézést szeretnék kérni a helyesírási, nyelvtani hibákért. A költözés egyik mellékhatása, hogy a magyar nyelvtanom és szókincsem megrekedt azon a szinten, ahol akkor volt, amikor kiköltöztem. Remélem, ezektől függetlenül is érdekes lesz olvasni.

Volt már korábban két írásom is a blogon, ezért azzal kezdeném, hogy mi történt azóta. Ott fejeződött be a történet, hogy elköltöztem Írországba, miután állást kaptam a Facebooknál, onnan pedig kb. két évvel később Kalifornia következett.

Természetesen oda meg vissza voltam, hogy mennyire csodálatos minden. Utána kezdődtek a bajok…

Beilleszkedési gondok

Alig pár hónappal azután, hogy arról áradoztam, mennyire nagyszerű Kalifornia, elkezdődtek a gondok. Elsőként a házasságom ment teljesen tönkre. Öröm az ürömben, hogy mindez villámgyorsan történt, ettől függetlenül egedül találtam magam az USA-ban, se barátok, se ismerősök egy teljesen idegen világban.

Akkor nem ismertem fel, de teljesen depressziós is lettem egy időre. Ennek következményképp a munkahelyi teljesítményem rengeteget zuhant és borzalmas csapattárs lettem.

Folyton mérges, ingerült és kötözködő voltam, ennek pedig kb. két évvel a kaliforniai kezdés után az lett a vége, hogy elbocsájtottak. De mire erre került a sor, már minden sínen volt.

Mire behívott a főnököm a megbeszélésre, amin arról volt szó, hogy ezentúl nem kell jönnöm, már volt ajánlatom másik cégektől és magamtól is készen álltam tovább állni.

Nem akarom tagadni, hogy ettől függetlenül teljes csődként éltem meg és borzalmasan fájt a lelkemnek, hogy életemben először nem sikerült teljesíteni a munkahelyemen...

ISTEN ÓVJA MAGYARORSZÁGOT!

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: BOGDÁN GÉZA
2019.08.22....Államalapításunk ünnepén a magyar törvényhozás épületének homlokzatán egy különleges – sokunk által eddig még soha nem látott – vörös alapon keresztet ábrázoló zászlóra lehettünk figyelmesek.

A zászló egy szimbólum, egy jelkép, amellyel a hatalmon lévők valamit tudatni és elfogadtatni akarnának velünk. Az időzítés pedig szintén üzenetértékű és önmagáért beszél.

Jövő év június 20-án lesz a trianoni békediktátum 100. évfordulója. Egyes, magukat nemzeti érzelműnek mondó történészek szerint azonban 2020-ban lejár a szerződés, és visszakapjuk a szerintük igazságtalanul elcsatolt területeinket.

Az a bizonyos keresztes zászló tehát a napnál is világosabb, hogy az irredentizmus jelképe. Azt üzeni a világnak, hogy Magyarország márpedig nem törődött bele területeinek elvesztésébe, s azokat 100 év után is visszaköveteli.

Nemzeti és szövetségi érdekre hivatkozva a térség legmodernebb hadseregét fejleszti Magyarország – adták hírül a tudósítók, ez év elején januárban. Pár hónap múlva már újabb százmilliárdos tételről, és valamilyen titkos szuperfegyverről is beszéltek.

A tények tükrében én csak reménykedni tudok. Reménykedni és bízni abban, hogy hazám kormánya nem fog az egykori területei miatt háborús konfliktusba keveredni a szomszédaival, és nem következnek be Vaclav Havel jóslatai sem.

Vaclav Havel Orbán Viktorról 2002-ben: „Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is.”

Adja Isten, hogy nekem se legyen igazam!

Isten óvja Magyarországot!


AMIKOR TAPSVIHAR FOGADTA AZ SS-TISZTEKET SZOMBATHELYEN

QUBIT
Szerző: KISŐRSI ZSÓFIA
2019.08.22.


A múlt század hatvanas éveiben általában augusztus végén, 1961 és 1969 között megtartott szocialista fesztivál, a Savaria Karnevál nem sokban hasonlított a városban 2000 óta megrendezett eseménysorozatra, ami idén épp ma, augusztus 22-én kezdődik Vas megye székhelyén, Szombathelyen. Abban azonban igenis hasonlított, hogy elnevezését és időszemléletét tekintve mindkét eseménysorozat a település ókori örökségére épített. Persze van is mire, hiszen Szombathely, ókori nevén Savaria Magyarország egyik legősibb városi rangú települése, amelyet Kr. u. 1. század közepén Claudius császár alapított a mai város helyén.

Két legyet egy csapásra?

A Vas megyei levéltárban őrzött, a Savaria ünnepség rendezésével kapcsolatos iratokban többször olvasható, hogy a hatvanas években a helyi hatalmi elit szeme előtt kettős cél lebegett: „Szórakoztatnánk is Szombathely város dolgozóit, de ugyanakkor politikailag is nevelnénk, hisz szórakoztatva helyes történelemszemléletet adnánk nekik.” A feladat tehát adott volt: párt melletti agitálással helyes történelemszemléletre kell nevelni az embereket, és ez persze nem lehetett más, mint az osztályharcelmélet szerinti gondolkodás. A karnevál is a történelmi materializmus elveinek megfelelő történelemképet mutatott be...

SZUPERKÓRHÁZ MÉG SEHOL, DE A PÉNZ MÁR ÖMLIK BELE

MFOR.HU
Szerző: SZALAI ANNA
2019.08.22.


Az autópálya mellé tervezett új szuperkórház építésébe még bele sem kezdtek, de már százmilliós tételekben rendelik az orvosi berendezéseket a Dél-Budai Centrum, illetve társkórházai számára. A kormány nem elégedett a tempóval.

Egyelőre csak ganajtúró bogarak serénykednek a dél-budai centrumkórház építésére kijelölt területen. Az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszánál, a XI. kerületi Dobogó városrészben kijelölt helyszín háborítatlan parlag. Sehol egy munkagép, ásóra támaszkodó munkás, műszerekbe leső geodéta, buzgón magyarázó építész, tanácstalan arcot vágó politikus. Mondhatnánk, hogy idilli kép, de a dülöngélő rozsdás kapu, a mező szélén egykor ledobált és ott felejtett betonelemek, a komplett hajlétalan-szett matracostól, paplanostól, valamint a minden felverő gaz kissé ront az összképen. Főként úgy, hogy Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott januárban néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért...

ÁLOMPÁLYÁNAK TŰNT, DE FEL KELLETT ADNIUK

INDEX
Szerző: BOHUS PÉTER
2019.08.22.


Évek óta slágertéma Magyarországon a programozóképzés és azok a páratlan lehetőségek, amelyek az elképesztő mértékű munkaerőhiány miatt feltárulnak az ember előtt, ha programozásra adja a fejét. Nem csoda, hogy cégek sokasága repült rá a témára, majd üzletet alapoztak arra, hogy az egyetemi képzésnél rövidebb idő alatt bárkiből junior programozót faragnak. Viszont időközben a fejlesztőcégek óvatosak lettek, a világban zajló makrogazdasági folyamatok nem kedveznek a juniorok elhelyezkedésének: beszűkültek a lehetőségek.

Másfél éve mi is bemutattuk a hazai lehetőségeket, amiket állami és magáncégek nyújtanak azoknak, akik karrierjüket is feladva belevágnak egy új világba, és programozónak állnak. Úgy tűnik, ezen a téren szinte korlátlan a felvevőpiac, a mai napig húszezer körülire becsülik azon be nem töltött munkahelyek számát, ahova programozókat várnak nem kis pénzért...

Azóta már rengetegen elhelyezkedtek, sokaknak viszont csalódniuk kellett, mert a mesés kezdet után kiderült, a programozás sem fenékig tejfel, és az sem garancia semmire, ha az embernek sikerül elvégeznie egy 4-20 hónapos programozóiskolát. Az elmúlt hónapokban több emberrel beszéltünk, akik az egyik legnépszerűbb bootcamp, a Green Fox Akadémia elvégzése után próbáltak elhelyezkedni, és úgy érzik, nem ezt ígérték nekik.
..

ITT OLVASHATÓ

FIDESZ-KÖZELI ÜGYVEZETŐJE LETT, MILLIÁRDOS KÖZBESZERZÉST NYERT EGY CÉG AZ MTVA-NÁL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.08.22.


Bár az Appsters Kft. korábban is kapott munkákat az MTVA-tól, ezúttal különösen nagy értékű, 1,2 milliárd forintos megbízást nyert médiatartalom-kezelő rendszer fejlesztésére az Antenna Hungáriával közösen. Furcsa egybeesés, hogy az előbbi cégben éppen most lett ügyvezető az ELTE ÁJK HÖK-elnökeként 2013-ban egy gólyatábori szexbotrány eltussolásába belebukott Bubla Áron, aki 2014-ben önkéntesként segítette egy fideszes polgármester kampányát...

ÚJKORI BARBÁRSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: SIFTER JÓZSEF
2019.08.16.


Eldurvult az utca, a közlekedés, meg úgy általában mindenhol, mindent elural az erőszak, föl nem robbant kézigránátok jönnek-mennek, tegyük hozzá: a rendőrség pedig csak áll és néz. Látva ezeket a felvételeket, az ember rendőrért kiáltana – nagyon helytelenül –, mert az erőszak nem is biztos, hogy az utcán terem.” Ezt írja többek között az ÉS-ben Siba Antal egy a 24.hu-n elsőként látható telefonkamerás felvételt kommentálva. A felvételen egy a kocsijából kiszálló „háromajtós kopasz” durván inzultál egy előtte közlekedőt. (Pöccre ütnek, 2019/29., júl. 12.) 

A mindennapok kultúráját vizsgálva igazolható, amit a fentiekben idézett szerző leírt. Soha nem látott mélységekben a viselkedéskultúra, a jogi, erkölcsi normák fellazulása hazánkban. „Borzalmas kultúra van kibontakozóban” – nyilatkozta egy vele készített interjúban Eörsi László. Egy XXI. századi barbárság, tesszük hozzá. Az állampolgárok jelentős részénél az erő/erőszak, a normasértés együtt jár érdekeik érvényesítésével.

Ha a mindennapi kultúrát elemezve az agresszív viselkedés irányultságát vizsgáljuk, akkor jól kitapintható mindhárom típusa, azaz az élőlényre (emberre, állatra), tárgyra és az önmagára ható. Az agresszív viselkedés erőszakos cselekmény még akkor is, ha nem fajul tettlegességig, „csak” (például) valakinek az ellehetetlenítésére, mások önértékelésének elbizonytalanítására irányul. Ez utóbbiban jeleskednek a kormánypárti politikusok és a kormányhoz közelálló médiamunkások.

2015 óta a kormányzás lényegévé vált az agresszív kommunikáció, aminek központi eleme a migránsozás. A törvénykezés is agresszív módon történik, a kormányzó pártok minden alkalommal élnek/visszaélnek kétharmados többségükkel. Úgy tűnik, a tanácsadók nem figyelmeztetik a hatalom gyakorlóit, hogy „egy erőszakos alapbeállítódású kultúrában erőszak jellemzi valamennyi lehetséges beállítódást és a viselkedési mintákat, normákat.”(Menyhay Imre: Bevezetés az általános szociológiába, 2000.)

A minta hatásos. Nem csak a politika színpadán lehetünk szem- és fültanúi agresszív viselkedésnek, a verbális és fizikai agressziónak. A leglátványosabban a közlekedésben, autópályán, közutakon, lakott területen. Nincsen olyan közlekedési jelzőrendszer, ami megállítaná a száguldozókat, a szabálytalanul előzőket. Sajnos a közösségi oldalakon ma már olyan telefonkamerás felvételek is láthatóak, amelyek azt mutatják, hogy azok is (rendőrök) szabálytalankodnak, akiknek a szabályok betartatása lenne a feladatuk...


ORBÁN GERINCTELEN POLITIKÁT FOLYTAT AMERIKÁVAL SZEMBEN – INTERJÚ HAZÁNK VOLT WASHINGTONI NAGYKÖVETÉVEL

PRIVÁTBANKÁR
Szerző: KÁNCZ CSABA
2019.08.21.


Az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen és meg merem kockáztatni, gerinctelen - mondja Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete, a George Washington Egyetem munkatársa. Simonyi szerint komoly probléma az is, hogy a Kongresszusban Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, a magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik. Káncz Csaba interjúja.

Trump elnök teljes vállszélességel támogatja a Brexitet, megemelt vámokat helyez kilátásba a francia élelmiszerekre, folyamatosan támadja a Merkel-kormányzatot, miközben fenyegetéseket küld, hogy az amerikai csapatokat áthelyezi Németországból Lengyelországba. Néha úgy tűnik, hogy Trump geopolitikai ellenséget lát az EU-ban, megkérdőjelezve annak elveit. A Fehér Ház támogatja-e még az EU-nak nevezett projektet és összességében Ön hogyan látja a transzatlanti kapcsolatok jövőjét?

Nos, Trump semmit nem támogat, ami nem illik bele a világfelfogásába. Márpedig a Brexit beleillik. Az Európai Uniót – helytelenül – ha nem is ellenségnek, de alapvetően Amerika-ellenesnek tartja. Trumpnak nincs történelmi emlékezete, ezért Európát nem azzal a szemmel nézi, ahogyan azt a második világháború óta minden elődje tette. Az európai szövetségeseket – szelektíven – fontosnak tartja, de az EU-t, mint intézményt sem nem érti, sem nem tartja fontosnak. Ezzel együtt nem lenne szerencsés az EU-val kapcsolatos fenntartásokat Trumpra leszűkiteni...

ORBÁN LECSERÉLHETI A BÁBJAIT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.08.22.


A hónap végén lejár a mandátuma a KESMA kuratóriumának, így nagy változások jöhetnek, ugyanis Orbán Viktor állítólag elégedetlen az alapítvány működésével. A kormányközeli médiumokat tömörítő szervezet a saját pénzügyi beszámolója szerint 14 milliárd forintot ér.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány dolga az lenne, hogy olcsóbban működtesse a propaganda-gépezetet, mint a korábbi, széttagolt modell. Az elaprózott rendszer túl drága volt, még akkor is, ha az adófizetők pénzéből tartották fenn, ezért akartak változtatni. Ez nem sikerült, úgy tűnik. A központosításnak van egy kockázata – mondta a Klubrádió Reggeli gyors műsorában Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Az alapítványon belül van egy belső mozgás, nagyon úgy tűnik, hogy a Mészáros Lőrinchez közeli kör veheti át az irányítást.

A KESMA a politika érdekeit egyértelműen ki tudja szolgálni, a hírfogyasztás irányításában jelentős szerepe van, de az is látható, hogy például a vidéki lapok példányszáma jelentősen csökkent. A működése ellenőrizhetetlen, sem a verseny-, sem a médiahatóság nem lát bele a belső mozgásokba...

AZ ÜGYÉSZSÉGNEK ÉS A TITKOSSZOLGÁLATOKNAK IS BESZÁLLÍTOTT A T-SYSTEMS, AMIT MOST VESZ MEG A MÉSZÁROS-BIRODALOM KORÁBBI VEZETŐJE

444.HU
Szerző: PETHŐ ANDRÁS
2019.08.22.


A Legfőbb Ügyészség több mint 1,7 milliárd forintot költött el 2014 és 2018 között számítógéprendszerekre és informatikai hálózatokra. Ez 15 különböző megrendelésből állt, a szállító azonban mindegyik esetben ugyanaz a cég volt: a T-Systems Magyarország Zrt.

Ez az informatikai óriásvállalat kerül hamarosan annak a Jászai Gellértnek az érdekeltségébe, aki éveken át Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek az üzleti birodalmát vezette.

Nem a Legfőbb Ügyészség az egyetlen olyan érzékeny állami feladatokat ellátó szerv, ahol feltűnt beszállítóként a T-Systems az elmúlt években. A Direkt36 birtokába került adatok szerint ez a cég szállított termékeket és szolgáltatásokat a polgári titkosszolgálati feladatokat ellátó Alkotmányvédelmi Hivatalnak és a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatalnak, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak és a Terrorelhárítási Központnak is.

Az eddig is ismert volt, hogy az ország egyik legnagyobb informatikai vállalatának számító T-Systems gyakran dolgozik az államnak. A megbízások jelentős része azonban rejtve maradt, a cég ugyanis a szerződéseket sok esetben úgynevezett keretmegállapodásokkal nyerte el, amelyek legtöbb részlete nem érhető el nyilvánosan.

A Direkt36 ugyanakkor a Társaság a Szabadságjogokért jogi segítségével hozzájutott az elmúlt évek több nagy informatikai keretmegállapodásának az adataihoz.

Ebből kiderül, hogy ezekben a keretmegállapodásoknak a részeként az állam 169 céggel kötött szerződést összesen közel 270 milliárd forint értékben, de a T-Systems messze kimagaslott a mezőnyből (a céggel kapcsolatos adatokat nyilvánosan is elérhetővé tettük). A cég közel 42 milliárd forintért kapott szerződéseket a 2013-tól 2018 közepéig tartó időszakban. Ez közel a duplája volt annak, mint amennyi a második legnagyobb beszállítónak jutott.

A T-Systems Zrt-t jelenleg tulajdonló Magyar Telekom azzal hárította el a kérdéseinket, hogy az érintett állami szerveket keressük meg. Ők mindannyian hangsúlyozták, hogy a T-Systems csak az adott szerződések teljesítéséhez szükséges információkhoz jutott hozzá, a hatóságok saját belső adataihoz azonban nem kapott hozzáférést...

A VILÁGEGYETEM ÉS AZ EMBERI HÜLYESÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.08.21.


Már egyáltalán nem lep meg, hogy a pártsajtó kubikosai bármikor és bármiből képesek barkácsolni egy kis gyűlölködő, uszító irományt. Tök mindegy, hogy miről van szó, az sem számít, ha az ország számára hasznos valami, ha nem fideszes csinálja, akkor ráugranak, mint pulyka a friss takonyra.

A Magyaridők Nemzet szerzője fontosnak érezte, hogy egy egész cikket kreáljon két hektárnyi föld megvásárlásából és néhány fa elültetéséből. A tettesek bűne az, hogy nem fideszesekről van szó. Ha Mészáros Lőrinc felvásárolgatja a fél országot, vagy éppen a Csákvári Állami Gazdaság kezelésében álló földeket, ellehetetlenítve Váradi András juhász munkáját és megélhetését, az nem annyira érdekes. Az sem hozta lázba a propagandistákat, amikor Mészáros elhordatta és saját földjébe beszántatta Váradi trágyját. Az már kissé felizgatta a szektát, amikor Váradi Mészárossal szemben indult az önkormányzati választáson, de aztán szerencsétlen módon halálos baleset érte a választás előtti éjszakán.

Kissé elkalandoztam. Tehát a jelen izgalom oka a következő:...

SZABAD SZEMMEL – ÍGY KÉSZÍTI ELŐ ORBÁN ÉS SALVINI A HANGULATOT AZ ANTIDEMOKRATIKUS LÉPÉSEKHEZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.22.


Der Standard 

A jobboldali-populista, illetve szélsőjobbos pártok és politikusok remekül fel tudják cserélni az áldozat és a tettes szerepkörét, hogy igazolják agressziójukat tényleges kárvallottakkal szemben – mutat rá az elemzés. De az olyan tekintélyelvű rendszerek is élnek a módszerrel, mint az orosz és a kínai, amikor bajkeverőnek és terroristának állítják be a demokratikus jogokért tüntető embereket, hogy le tudják szerelni azokat. Amikor az Osztrák Szabadságpárt elnöke, továbbá Orbán, Salvini, vagy éppen az AfD tudatos lakosságcseréről beszél, akkor összeesküvés elmélettel vegyítik az áldozat-elkövető-szerepcserét, éspedig azért, hogy előkészítsék a hangulatot erőszakos, antidemokratikus lépésekhez. Vagy amikor Strache ibizai cimborája, Gudenus átveszi Orbán teóriáját, miszerint a zsidó Soros György muzulmánokkal akarja elárasztani Európát, akkor a legrosszabb emlékek jönnek fel az emberben. A leghíresebb, egyben a legszörnyűbb példát a szerepek kiforgatására Hitler szolgáltatta, amikor 1939. január 30-án meghirdette a világháborút, egyúttal pedig a holokausztot. Ma mások a dimenziók, de az eszközt továbbra is mindennél jobban szeretik a demokráciaellenes, agresszív politikusok.

FAZ 

„Pokolba a liberális renddel!” Ezt a címet választotta tanulmányának Jan-Werner Müller, a Princeton-i Egyetem tanára, mivel úgy látja, hogy Amerikában a teokratikus, antiliberális körök ismét a tekintélyelvű megoldásokat részesítik előnyben. Mint rámutat, a társadalmi változásokban kételkedő konzervatívok és az autoriter gondolkodású jobboldali-populisták együttműködése nem csupán az Egyesült Államokban fenyeget, ráadásul van történelmi előzménye, hiszen a keresztények és a fasiszták együttműködésére a hajaz, a két világháború közti időszakból. Trump gátlástalanul nacionalistának minősíti magát, aminek része, hogy csakis a nemzet jelenti az emberek magától értetődő politikai otthonát, minden más természetellenes. A konzervativizmus ugyanakkor egyértelműen az állítólagos „kozmopolita liberalizmus” ellen irányul, mondván, hogy az fel akarja számolni a népek sajátosságait és egy globális rezsimet, illetve egységes kultúrát akar életre segíteni. A nacionalisták számára a kedvenc téma a kultúra, illetve a vallás, nem pedig a politika vagy a gazdaság. Merthogy szerintük a Nyugat nem az alkotmányra, hanem a Bibliára épül. Egyik teoretikusuk a minap azt írta, hogy le kell győzni az ellenséget, utána pedig a közösséget kell megtenni legfőbb értéknek. Ebből fakad azután csodálatuk az olyan jobboldali-populisták iránt, akik aláássák a demokráciát. Így nem győznek dicshimnuszt zengeni Orbánról és Kaczynskiról. Az amerikai orbanistáknak elegük van a sokszínű társadalomból. Ám a mai jobboldali-populisták nem egyszerűen a fasizmus visszajáró lelkei. Viszont azoknál az értelmiségieknél, akiknél a liberálisellenesség vallási forrásokból ered, egyértelműen meg lehet figyelni, hogy végső megoldásként hajlandóak tekintélyelvű eszközökkel élni, illetve kaphatóak arra, hogy taktikai szövetséget kössenek napjaink Trumpjaival. Ha a két tábor kultúrharca részben egybeesik, szem előtt tartva, hogy a demagógokról általában feltételezik: képesek mozgósítani a tömegeket, nos, attól az illiberális konzervatívok olyan nagy hatást remélnek, amilyenről az elődeik legfeljebb csak álmodhattak. 

A lap arra figyelmeztet, hogy az uniónak megoldást kell találnia a menedékkérők elosztására, sőt Ursula von der Leyennek is foglalkoznia kell a kérdéssel, ha politikailag egyben akarja tartani a szervezetet. Annál is inkább, mivel most is van olyan hajó, amely e pillanatban sehol sem köthet ki, noha bajba jutott migránsokat mentett ki. A kommentár nem tartja reálisnak, ami pedig sokak kívánsága volna, hogy ti. minden tagállam vegyen át menekülteket, amiről viszont egyes államok hallani sem akarnak, lásd Magyarországot. Márpedig az EU megosztását kockáztatná, aki megpróbálná más véleményre hangolni ezeket a kormányokat. Az azonban látszik, hogy ez lesz az egyik legfőbb feladata a jövendő Bizottság számára. Nem mintha olyan magas volna az érkezők száma: az idén eddig 50 ezren vannak. A módszer jól ismert: Brüsszelnek az eddiginél sokkal nagyobb támogatást kell adnia azoknak az államoknak, ahonnan ezek az emberek elindulnak. Akik pedig már eljutottak Európába, de nem kaptak menedékjogot, azokat sürgősen haza kell küldeni. A rettenetes líbiai tábort, ahol sokszor kikötnek a migránsok, fel kell számolni. Továbbá több legális lehetőséget kell teremteni a bevándorlásra. Egyik intézkedés sem hat máról holnapra, de meg kell engedni, hogy partra szálljanak a Földközi-tengeren veszteglő migránsok. A labda most a tagországoknál van, a jövő hónapban akarnak gyógyírt találni a kérdésre. Ám nem szabad a közreműködést attól függővé tenni, hogy van-e elég olyan állam, amely szintén hajlandó segíteni...

HIÁBA TOLJA A PROPAGANDÁT A KORMÁNY, AZ ÁLLAMI DOLGOZÓK FELE AZ ÁTLAGBÉR ALATT KERES

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: CD
2019.08.21.


A Policy Agenda legfrissebb kutatásában a közszféra béreit vizsgálta munkakörök szerint. A helyzet majdnem változatlanul siralmas.

Több területen is életpályamodellt vezetett be a közszférában a kormány az elmúlt években. Mindeközben folyamatosan munkaerőhiányról hallani, sok helyen pedig a szolgáltatási színvonal visszaeséséről lehet beszélni.

Legfrissebb elemzésében a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a közszféra bérei hogyan néznek ki munkakörök szerint, valamint hogyan változtak 2016-hoz képest.
Jelentősek a bérkülönbségek, sok az átlagkereset alatti dolgozó

20 munkakört választottak ki a vizsgálathoz, amelyek létszámukat tekintve a leggyakoribbak a közszférában. A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy konkrétan 2019 februárjában
- hogyan alakultak a keresetek,
milyen volt az adott munkakörön belül a bérek eloszlása,
- valamint azok hogyan viszonyultak a KSH által számított bruttó átlagkeresetéhez képest.

Az derült ki, hogy a létszám alapján a kiválasztott TOP 20 munkakörben dolgozók 54 százaléka keresett az átlagbér alatt.

Nyilván jelentős a differencia az egyes foglalkozások között. Míg a fegyveres szervek felsőfokú képesítést igénylő munkakörei esetében csak a dolgozók 3 százaléka keresett az átlagkereset alatt, addig a gyermekfelügyelők, dajkák esetében ez az arány 99 százalék volt...

"EGY FEKETE LYUKBA UGRUNK" - SEMMIT NEM TUDNAK LEENDŐ MUNKÁJUKRÓL-MUNKAHELYÜKRŐL AZ MTA ÁTVEZÉNYELT DOLGOZÓI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.08.22.


Az MTA Titkárságának 68 dolgozóját az akadémiát megcsonkító törvényjavaslat szeptember 1-ei határidővel átvezényelte az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A szervezet ugyanakkor még csak papíron létezik, az érintettek pedig egy héttel a határidő lejárta előtt még mindig csak annyit tudnak, hogy névleg és fizikailag is máshol dolgoznak majd, de hogy hol, mit, és milyen irányítással/feltételekkel, azt még senki nem kötötte az orrukra.

"Nagyon vártunk egy levelet, egy megszólítást, egy ajánlatot, hogy kedves X.Y, tájékoztatjuk, hogy az innovációs törvény módosítása értelmében ön 2019 szeptember 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat ilyen és ilyen osztályán, ilyen és ilyen pozícióban fog dolgozni, felettese V. Z., vagy hasonló, de semmi. Egy fekete lyukba ugrunk gyakorlatilag, senki nem tudja, mi lesz, és így kellett róla döntenünk, hogy vállaljuk-e a folytatást, vagy nem"

– így illusztrálta a hvg.hu-nak az MTA titkárságának egyik munkatársa, mekkora bizonytalanság és félelem uralkodik most a dolgozók körében a közelgő szeptember 1-ei határidő miatt, amelyet az innovációs törvény nagy vihart kavart júliusi módosítása szabott az MTA-nak kutatóintézetei átadására.

A kutatóintézeteket a jogszabály értelmében az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága veszi át és annak 13 fős irányító testülete vezeti a jövőben. A dolog szépséghibája, hogy utóbbi a nyári szabadságok miatt még meg sem alakult, így hiába vár a szervezetre operatív és tartalmi döntések garmadája, az ELKH-nak pillanatnyilag egyetlen hivatalos döntéshozója-tisztségviselője van, az elnök, a 76 éves Orbán-tanácsadó, klasszika-filológus, Maróth Miklós...

PALKOVICS KÉRTE ÉS MEGKAPTA A FELSŐOKTATÁST

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.21.


Szeptembertől tartozik az ITM alá a felsőoktatás. Palkovics László már korábban kijelölte az új irányt: arról beszélt, az egész felsőoktatásra kiterjesztenék a Corvinus-modellt. Kérdés, ez van-e a háttérben.

Palkovics László miniszter kezdeményezte, hogy a felsőoktatás kerüljön az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Palkovics azzal indokolta a kérést, hogy

az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik a felsőoktatás ITM-be kerülésével.


A kormány emiatt úgy döntött, a felsőoktatás 2019. szeptember 1-től átkerül az ITM-be. A köznevelés marad az Emmiben, azt Maruzsa Zoltán vezeti majd. A 168 óra ma reggel írt arról, hogy a felsőoktatás átkerülhet Palkovicshoz. A lap szerint 2018. nyara óta hallani a pletykát, hogy Palkovics szívesen irányítaná tovább a felsőoktatást - korábban ezért felelős államtitkár volt -, és vinné magával Bódis József jelenlegi felsőoktatási államtitkárt, és helyettesét, Horváth Zitát. A lap szerint a két tárca között emiatt állandósult a feszültség - az Emmi mostani közleménye ezekre nem tér ki, annyit írnak, hogy segítik majd az átadást -, Orbán Viktor pedig egészen eddig nem lépett.

A lap egyik informátora számára árulkodó volt, hogy Palkovics az MTA-tól elvett kutatóintézeti hálózat irányító testületébe javasolta Horváth Zitát is, szerinte már a látszatra sem ügyeltek ezzel. A 168 óra úgy tudja, az ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József vezetésével, amely alá a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs helyettes államtitkárság tartozna.

Palkovics Lászlót 2014-ben, a BME tanszékvezetőjeként kérte fel felsőoktatási államtitkárnak Balog Zoltán akkori miniszter. Balog a választását azzal indokolta,

a felsőoktatási államtitkártól várt hozzáállás része egy olyan gazdasági szempont is, amellyel az egész ország érdekét szolgálja, a felsőoktatásból olyan diplomások kerüljenek ki, akik valóban munkát találnak, a tudásuk színvonalas, ők maguk ezáltal versenyképesek, emellett pedig azon ágazatokat erősítik, amelyek szükségesek egy sikeres Magyarországhoz.
2016-ban megkapta a közoktatást is, mikor Balog menesztette az addigi államtitkárt, Czunyiné Bertalan Juditot...

PETŐFI-DÍJAT KAPTAK A NER KEDVENC ZENÉSZEI

INDEX / STENK BLOG
Szerző: SAJÓ DÁVID
2019.08.21.


...A díjkiosztó gála aztán a Voltról átkerült a Strand Fesztiválra, ahol igyekeznek minden évben óriási felhajtást csinálni körülötte. Az MTI részletesen beszámol róla, az Origo kormánypárti propagandaoldal pedig konkrétan élőben közvetítette az egész eseményt az M2 mellett.

Az idei díjak odaítélésében az egyik legszórakoztatóbb, hogy a közmédia és a csaknem száztagú szakmai grémium egészen furcsa rendszerben választotta ki a győzteseket.
1. Ákos úgy lett az év férfi előadója, hogy 2017 óta nem adott ki nagylemezt, mindössze egy EP-t tavaly ősszel, illetve idén egy 50 Jubileumi Akusztikus Koncert c. DVD-t. A nívós díj miatt Ákos inkább nem szakította meg a nyaralását, és át sem vette személyesen.
2. Pápai Joci Az én apám című száma úgy lett az év dala, hogy hosszú évek után idén Magyarország be sem tudott kerülni az Eurovízió döntőjébe ezzel a számmal. Ami egyébként a közmédia saját műsorából került a versenybe.

3. Nagy Feró pedig azután kapott éppen most életműdíjat, hogy az ő hangjával vetítették a Volton Schmidt Máriáék történelemhamisító '89-es Orbán-videóját, és a Beatrice frontembere egyre gyakrabban (itt, itt és itt pl.) bukkan fel fideszes politikusok mellett. Egyébként ő is videón jelentkezett be.
4. Az év zenekara ismét a Halott Pénz lett, méghozzá zsinórban negyedjére, vagyis a díj megalapítása óta a csaknem száztagú szakmai grémium évről évre őket tartja az év legjobbjának úgy, hogy 2016 óta nem hoztak ki önálló nagylemezt.

TÜNTETŐK ÉS TÜNTETETTEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.22.


Petőfi-díjat kapott Ákos dalszerző és Nagy Feró csótány. Előbbi az év előadója lett kiadott zene nélkül, utóbbi életműdíjat vehetett át voltaképp életmű nélkül, de ezen lehet vitatkozni. Érdemük csak egy, de az alapos: nyalják a kedves vezető valagát, ami minden pénzt megér. Viszont teljesítmény nélkül díjat, kapni és adni is veszélyes foglalatosság, haszontalan időtöltés, mert torzulást okoz a lelkekben, és hazavágja az alattvalók értékrendszerét. Már, ha rendelkeztek egyáltalán ilyennel.

Egy társadalomban az uralkodó osztály, réteg, rend szerint kitünteti azokat, akik a szívének vagy eszméinek kedvesek, vagy a hatalmáért buzgólkodnak. Mások tüntetnek azok ellen, akik a kitüntetéseket osztogatják, néha a kitüntetettek ellen is. Olykor felcserélődnek a szerepek, a tüntetőkből lesznek a kitüntetők, ezekből pedig páriák, forradalmárból is vált már diktátor, míg diktátorokból meg halott. Ez is gyakori jelenség, a változás örök, csak a hülye hiszi a változatlanságot állandónak.

Egy hatalomra mi sem jellemzőbb, mint, hogy kit tüntet ki, és, hogy ki tüntet ellene, ha egyáltalán. Szezonja van most megint a kitüntetések és elismerések osztogatásának, tele van az ország boldog és elégedett manusokkal, akik kaptak valami plecsnit, és szentül hiszik, hogy meg is érdemelték. Hülye egy színjáték ez, mint amikor dedós módon Sheldon osztogatott magának kapitányi címeket, és nagyon elégedett volt vele, a többiek pedig csak legyintettek rá.

Ugyanígy legyint a NER népe már arra is, hogy ki mindenki kedves Orbán – és csicskái – szívének. S míg a kitüntetést adók és kapók arról vannak meggyőződve, hogy ők az ország színe-virága, okosak és szépek, tán illatosak is, azok, akiket az ilyen elismerésekkel voltaképp pofán köpnek, előbb-utóbb tüntetni indulnak (de ez nem egyértelmű és ziher). Nem azzal lesz bajuk esetleg, hogy őket nem tüntetik ki, hanem a rendszerrel, amely minden értéket lerombol, de legalábbis viszonylagossá tesz...