2022. június 23., csütörtök

A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGY NEM TUD BEDURRANNI, A NER BULDÓZEREI ITT HATÁSTALANOK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.06.23.


Már minden harmadik egészségügyre költött forintunk a magánszolgáltatókhoz, és nem a tb-finanszírozott klasszikus intézményekhez jut. A privát szférában egyre több ismert befektető is megjelenik, a jobb kínálat építi a keresletet, de sokan kényszerből is átszoktak a Covid miatt leterhelt állami intézmények helyett. Mégis úgy tűnik, hogy a Fidesz ebben a négy évben sem fut neki nagyobb egészségügyi reformoknak, például a köz- és a magánellátás jobb együttműködése elősegítésének.


A magyar lakosság egyre többet költ magánegészségügyre. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján már évi 950 milliárd forintot fizetnek erre a magyarok (vagyis fejenként évi 100 ezer forint megy magánegészségügyre) – mondta Molnár Csaba, a Political Capital munkatársa egy minap megjelent átfogó tanulmány bemutatóján. Mindez már harmada a teljes magyar egészségügyi költésnek, és a magánszféra elsősorban a járóbeteg-ellátásban jelent meg, de kezd erősödni a fekvőbeteg-ellátásban is.
Hol keressük a magánt?

A szakemberek azt is pontosan látják, hogy mely területeken használjuk leginkább a magánszférát.

A top3 szakág a fogászat, a nőgyógyászat, illetve a bőrgyógyászat, de egyre jobban terjed a laborvizsgálatokban, az egynapos sebészetben, a belgyógyászatban, illetve a gyerekgyógyászatban is.

Molnár Csaba a jelen mellett a jövőt is kutató tanulmányban a kilátásokról is beszélt. A 2010 óta regnáló Fidesz-kormányoknak ugyanis mindig is erős felhatalmazásuk volt, de mégsem volt igazán kiemelt az egészségügy megreformálása (ahogy az oktatásé sem).

Ezt bizonyítja az egészségügyi kiadások alacsony, ráadásul csökkenő aránya a magyar GDP-ből, de erre utal az is, hogy a kormányzati struktúrában miként kezelik az ágazatot (mint tudjuk, mostantól eléggé unikális megoldásként a belügyminiszter alá tartozik a szakterület)...


A GYERMEKTELEN MAGYAR MINIMÁLBÉRESEK FIZETÉSÉT TERHELI A LEGMAGASABB ADÓ AZ EGÉSZ RÉGIÓBAN

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.06.23.


A régióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bérek adóterhelése, és a régióban Magyarországon az egyik legmagasabb a bérek adóterhelése. A két állítás közül mindkettő igaz, csak attól függ, hogy a régiós országok jól vagy rosszul kereső, illetve sokgyerekes vagy gyermektelen állampolgárainak adóterhelését vetjük össze – ez a Mazars tanácsadócég nemrég megjelent 2022-es Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrájának egyik legérdekesebb következtetése.

Adózási szempontból Magyarország a régión belül a szélsőségek országának tekinthető: a 9 százalékos társasásági adónk például a legalacsonyabb a környékbeli országok mezőnyében, miközben a 27 százalékos áfánk a legmagasabb. A 15 százalékos személyi jövedelemadó nem rekorder, viszont a legalacsonyabbak közé tartozik, és abban is különleges, hogy egykulcsos. Ilyen fajta szja ugyanis a régióban Magyarországon kívül már csak Boszniában, Bulgáriában, Észtországban, Észak-Macedóniában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában van.

Az adóék, ami azt mutatja meg, hogy a teljes jövedelem hány százalékát vonja el az állam adó- és járulékteher formájában, Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak mezőnyében a legnagyobbat csökkent 2010 óta. Ezt több lépcsőben valósították meg az Orbán-kormányok...

FORDULAT JÖHET A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ ÜGYÉBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2022.06.23.


Továbbra is óriási nemzetközi felháborodást okoz, hogy Magyarország múlt héten pénteken megvétózta a 15 százalékos globális minimumadóról szóló uniós irányelvet. A magyar álláspont szerint az európai versenyképességet veszélyezteti az új adóforma, a tagállamok azonban a kieső bevételek miatt bírálják a magyar kormányt. Az Európai Parlamentben szorgalmazzák a vétójog eltörlését, illetve azt, hogy 
Magyarország nélkül vezessék be a minimumadót a tagállamok.

Bár rendkívül csalódott az EU soros elnökségét betöltő francia kormány a magyar vétó miatt, de továbbra is azon dolgoznak, hogy még ebben a hónapba tető alá hozzanak egy megállapodást – jelentette be Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár az Európai Parlamentben, ahol sürgősséggel vették napirendre ezt a kérdést. Hozzátette, hogy a globális minimumadó Magyarország általi elutasítása újabb érv amellett, hogy meg kell változtatni az egyhangú döntéshozatali rendszert adózási kérdésekben. Beaune azzal is érvelt, hogy az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozaton is emellett foglaltak állást a polgárok, ugyanakkor a vétó kivezetéséhez a tagállamok hozzájárulása is kell, vagyis jelenleg ebben a kérdésben is lehet vétózni...

SPIRITUÁLIS KÉRDÉSEKRE MŰSZAKI VÁLASZOK – AZ OPERAHÁZ FELÚJÍTÁSÁNAK DILEMMÁI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GRAMOFON MAGAZIN
2022.06.23.


Ybl korában természetes volt az eltérő társadalmi rétegek megkülönböztetése, így alakult ki az Operaház épületelrendezési koncepciója, hogy a 3. emeleten helyet foglaló szegényebb látogatók ne találkozhassanak az elit réteggel – sem a megérkezéskor, sem a szünetekben, sem a büfében. A 3. emeletre vezető lépcsőház ezért nem csatlakozik be a közös terekbe. Hogyan lehetett most, teljesen más társadalmi környezetben hitelesen felújítani a házat? Könyves Klaudia színvilágtól az akusztikáig és művészettörténeti aspektusokig terjedő nagy felújítás-elemzését a Gramofon közölte – a zenei folyóirat pedig a cikket a Válasz Online rendelkezésére bocsátotta a két lap közötti együttműködés keretében. Az írást szerkesztett változatban közöljük...

BEJÖTT PUTYIN SZÁMÍTÁSA? A RUBEL HÉTÉVES CSÚCSRA ERŐSÖDÖTT

MFOR
Szerző: TISZÓCZI ROLAND
2022.06.23.


A nyugati szankciók ellenére – vagy éppen annak hatására – Oroszország egyre nagyobb devizatartalékot képes felhalmozni, ami erősíti a rubelt. Ez azonban Patyomkin-árfolyamnak bizonyulhat, hiszen a tartalékot nincs mire elkölteni, így igencsak kétséges annak gazdasági előnye.

A rubel szerdán 52,3 szint alá is benézett a dollárral szemben, ami nagyjából 1,3 százalékos erősödés az előző naphoz képest, és csütörtökön is 53,2 körül mozog, ez pedig 2015 májusa óta a legerősebb árfolyam, ami igencsak messze van a március elején, a szankciók bevezetésekor megütött 139 körüli szinttől. A rubel olyannyira megerősödött, hogy az orosz központi bank aktív intézkedéseket tesz annak gyengítésére, mivel attól tart, hogy ez már az export versenyképességét rontja.

A rubel márciusi mélypontja óta tartó folyamatos erősödését a Kreml a nyugati szankciók hiábavalóságának bizonyítékaként emlegeti. Mások szerint viszont az import összeomlása miatt ez csupán Patyomkin-árfolyam.

Február végén, négy nappal az ukrajnai háború kitörése után – a rubel kezdeti zuhanásának megfékezése céljából – Oroszország több mint kétszeresére, a korábbi 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az ország irányadó kamatlábát. Azóta a rubel értéke annyit javult, hogy háromszor csökkentette a kamatlábat, amely május végén elérte a 11 százalékot. A rubel valójában olyannyira megerősödött, hogy a központi bank folyamatosan gyengíti, mivel attól tart, hogy az erős rubel rontja az orosz export versenyképességét...

ITT OLVASHATÓ


TRÜKKÖZHET A KATÁVAL A KORMÁNY - MÉG A NYÁR VÉGE ELŐTT VÉGREHAJTHATJÁK AZ ÁTALAKÍTÁST

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: AZÉNPÉNZEM
2022.06.23.


A parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat egy adótanácsadó cég szerint rendkívül érdekes „trükkel” készíti elő, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) gyorsan megreformálhassák. Azt feltételezik, hogy módosításként szabják majd át a jogosultak körét és a fizetendő adót is.

A kata elleni újabb támadás startpisztolyát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszavának adott (mára nyugodtan elhíresültnek nevezhető, hiszen ebben volt, hogy a tűzoltókat pénz helyett az adrenalin, a tanárokat pedig a nyári szünet motiválhatja) interjújában sütötte el. Mint kifejtette: a kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Emlékezetes, hogy ugyanő két évvel ezelőtt kezdeményezte a kata újraszabályozását.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) akkor is és most is tiltakozott az általánosítások, a katások adócsalónak minősítése ellen. Az egyesület megkereste az adóhatóságot és a Pénzügyminisztériumot, hogy ők is megkaphassák azokat az adatokat, amelyekből Parragh tájékozódhatott. Arról, hogy ezen a téren mire jutottak, egyelőre nincs információ...

HARANGOZÓ GÁBOR: TÁRSADALMILAG ÉS KÖRNYEZETILEG IS FENNTARTHATATLAN VILÁGBAN ÉLÜNK

MÉLYVÍZ / KLIKKTV
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.06.22.


A Szociális Demokráciáért Intézet az élhető jövőnk érdekében meghirdetett egy Ökoszociális Charta-t. Az egyelőre szokatlan hangzású elképzelés hátteréről beszélt Harangozó Gábor, az intézet szakmai vezetője Németh Péter vendégeként a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Azt ma már értelmes ember nem vitatja, hogy súlyos és globális klímaválság zajlik a világban – jelezte Harangozó. Ezt többek között egy olyan globális kapitalista működés is indukálja, ami a gazdasági növekedésre alapozott. „Az ettől remélt általános jólét csak korlátozottan, szelektíven és egyenlőtlenül valósult meg. Szupergazdagokra és kiszolgáltatottakra szakadt a társadalom viszonylag szűk középosztállyal. Ez társadalmilag is fenntarthatatlan.”

A Szociális Demokráciáért Intézet vezetője úgy véli: Orbán sikerének egyik kulcsa is abban áll, hogy a rendszert, amiben élünk, azt kritizálja és azzal szemben próbál meg egy alternatívát felépíteni.

Viszont Orbán minderről csak beszél, miközben „a hazánk adóparadicsomként működik. Egy összeszerelő üzemmé tették Magyarországot azzal, hogy nagy, globális vállalatoknak ad olyan termelési kedvezményeket, amiktől idejönnek, a magyar munkaerőt alulfizetve, a környezeti előírásokat lazán kezelve egy versenyképtelen gazdaságot építenek föl.”

„A KORMÁNY FOLYTATJA A HORTHY-KORSZAK RESTAURÁLÁSÁRA TÖREKVŐ, MÚLTBA RÉVEDŐ SÉRELMI POLITIKÁT, ÉS ARRA A FAJTA NOSZTALGIÁZÁSRA ÉPÍT, AMELY AZ ÉGVILÁGON NEM VEZET SEHOVA”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.06.23.


A kabinet lavinát indíthat el a hagymázas világképben fogant javaslataival – figyelmeztet Karsai László történész. Mikecz Dániel politológus szerint nem világos, hogy a Fidesz milyen egyéb intézkedések elfogadásához készíti elő a terepet.


Magyarország előre megy, nem hátra! – többek között Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója is a Fidesz választási szlogenjét idézte a közösségi oldalán, amikor hírét vette, hogy a kormány vissza akarja hozni a főispán elnevezést.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat értelmében – „a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében” – az eddigi kormánymegbízottak viselnék a főispáni titulust. A miniszter szerint így lehetőség nyílik arra, hogy a „mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Nagy felzúdulást keltett egy másik kormánypárti előterjesztés is: a fideszes Kocsis Máté a gránit szilárdságú alaptörvény sokadik módosításával a vármegye szó használatát vezetné be újra a megye helyett. Indoklása megegyezik Varga Mihály érvelésével.

– Elképesztő – Karsai László történésznek ez volt az első szava, amikor a főispánokról és vármegyékről szóló fideszes javaslatokról kérdeztük. A történész hangsúlyozta, hogy a mostani lépések illeszkednek azokba a folyamatokba, amelyek az elmúlt tizenkét évben csak felerősödtek, de már jóval korábban, a Fidesz első kormányzása idején, 1998-2002 között elkezdődtek.

A kormány tehát folytatja a Horthy-korszak restaurálására törekvő, múltba révedő sérelmi politikát, és arra a fajta nosztalgiázásra épít, amely az égvilágon nem vezet sehova – jelentette ki Karsai László. Nem lenne meglepve, ha a kormánymegbízottakat nem pusztán átneveznék főispánokká, hanem a jogkörüket is módosítanák. Ha a Fidesz következetes marad, akkor az irányokat is lehet sejteni.

A két világháború között – mondta a történész – a főispánok inkább csak jelképes pozíciót töltöttek be, a valódi hatalmat az alispánok gyakorolták. Egyik legfontosabb feladatuk a választások előkészítése volt, és ennek ürügyén a csendőrség közreműködésével mindent elkövettek azért, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéket. Ennek rengeteg formája volt, ha úgy látták jónak, betilthattak, vagy akár szét is verethettek ellenzéki politikai gyűléseket.

Mindebből logikusan következik, hogy az újabb lépés a csendőrség visszaállítása lesz, amivel nem a Jobbik állt elő először, hanem még a kilencvenes évek elején a lázálmokat kergető Torgyán József-féle kisgazdapárt – vázolta a lehetséges jövőt Karsai László. (Alig fejeztük be a beszélgetést, amikor megjelent a Mi Hazánk közleménye: Toroczkai László pártja a „csendőrség visszaállításával segítené a vármegyék közbiztonságának megteremtését”, hiszen a „vármegyék és a főispánok hagyományos elnevezése mellett érdemi változásra is szükség van a rend megteremtéséhez”.)

Karsai László szerint a kormány megint talált egy gumicsontot, amit bedobhat a nép közé, hogy legyen min rágódni. A hagymázas világképben fogant javaslatok ezzel együtt lavinát indíthatnak el. A vármegyék pontosan szabályozott, erősen hierarchizált formában működtek, felülről irányított és kézből etetett apparátussal. A Fidesz gondolkodásától nem áll távol egy ilyen rendszer bevezetése – állapította meg a történész...

„HETEINK VANNAK HÁTRA” – MARSAI VIKTOR HÁBORÚKRÓL, ÉHÍNSÉGRŐL, AFRIKÁRÓL [HETIVÁLASZ 129]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.06.23.


Az ukrán háborúval összeállt a „tökéletes vihar” Afrikában, ez pedig a mi életünkre is hatással lehet. Tízmilliókat fenyeget az éhínség, a kontinensen belüli elvándorlás már most többmilliós, és ebből alighanem Európa sem fog tudni kimaradni. Mi és miért történik Afrikában? Marsai Viktort, a Migrációkutató Intézet igazgatóját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét Vörös Szabolcs kérdezi...

TURIZMUS: A TIBORCZ-KÖR ANNYI INGYENPÉNZT KAPOTT, MINT MÉSZÁROS, CSÁNYI ÉS A ROGÁN-VILÁG ÖSSZESEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2022.06.22.


Másfél év után újra átvilágítottuk a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programját, hogy lássuk a 2018–2022-es ciklus teljes mérlegét. Újonc támogatottként – bő 1,5 milliárd forinttal – megtaláltuk a miniszterelnök kabinetfőnökének kabinetfőnökéhez, a Schadl-ügyben is érintett Nagy Ádámhoz sorolható egyik céget. „Döbbenetünk” csak fokozódott, amikor észleltük, hogy az idei választások után a legnagyobb nyertes érdekeltségeket Tiborcz István holdudvara vette, veszi át. Vagy épp veszi vissza – mint a fenti látványterven szereplő Club Aliga-projektet. A mérleg: a négy év alatt kiszórt állami ingyenpénz minden ötödik-hatodik forintja (316,8 milliárdból 56,4 milliárd) Orbán Ráhel férje közelébe gurult. A kormányfő vejének „leágazásai” ezzel annyi forráshoz jutottak, mint a többi nagy győztes (Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Rogán Antal világa) együttvéve.


Tavaly februárban nagy vállalkozásba fogtunk: összegereblyéztünk minden létező adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal kabinetminiszter által felügyelt, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) „Kisfaludy” néven márkásított esernyőprogramjáról. Amely, mint mára kiderült, minden idők legnagyobb hazai turisztikai pénzkihelyezése volt – másfél éve 300 milliárd forintnál tartott a támogatások összértéke, ma pedig már 316,8 milliárdon áll a számláló. Látszólag sikerült valóban össznépivé tenni, „társadalmiasítani” a vendéglátás ügyét, hiszen majd’ 17 ezer fejlesztéshez járult hozzá a kormányzat – a szaletlifelújítástól a gigantikus élménypark-beruházásokig. Ráadásul a támogatások intenzitása megközelítette a 70 százalékot, vagyis a turisztikai attrakciók, szálláshelyek gazdái a teljes projektérték 30-35 százalékát fizették, fizetik zsebből vagy hitelből, minden mást állam bácsi vállalt magára. (Korábban az volt jellemző, hogy egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos 20-30 százalékra rúgó támogatást kapott állami vagy EU-forrásból.)

Ha ilyen szépek a számok, miért kell kötekedni? – már halljuk is a mindent kritikátlanul szemlélők hangját. A magyarázat annyi: nem mi, újságírók hívtuk fel a figyelmet arra, hogy valami nem kerek ezzel a történettel. Egyrészt az MTÜ eredetileg azt kommunikálta, hogy 2030-ig fog elkölteni 300 milliárd forintot, aztán mégis úgy kezdte kipumpálni a pénzt – különösen a 2020-as Covid-évben –, mintha nem lenne holnap. Az is gyanút keltett, hogy az ügynökség fű alatt, lényegében minden hivatalos pályáztatási normát megszegve, gyakran egyedi kérelmek alapján osztja a vissza nem térítendő támogatásokat. A 24.hu nemrég pert is nyert a Guller Zoltán-féle szervezettel szemben, így kiderült, hogy a vezérigazgató gyakran szakmai grémiumok nélkül, egyedül dönt sokmilliárdos pénzkihelyezésekről. Az MTÜ azzal is tetézte szemérmetlen elosztási gyakorlatát, hogy a Kisfaludy-program kedvezményezetti nyilvántartását jórészt ömlesztett, kereshetetlen, feldolgozhatatlan formában hozta nyilvánosságra...

EZEK UGYANAZOK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.06.23.


A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt azzal egészítették ki, hogy a jövőben az, akit Novák Katalinnal vagy Orbán Viktorral egy rendezvényen lefotóztak, az kérheti, hogy töröljék őt vagy tegyék felismerhetetlenné a kép, illetve hangfelvételen.

Ha lenne vér a pucájában ebben az országban mindenkinek, akkor a legközelebbi focimeccsen 67.215 ember kérné, hogy töröljék vagy tegyék felismerhetetlenné a képen. Röhögnöm kell! Milyen szép is volna, s mennyire ikonikus Orbán Viktor tök egyedül a Puskás Arénában...

...A ma éjszaka benyújtott törvényjavaslat szerint a kormánypárti lapoknál már a mai naptól az alábbi módon szükséges keltezni a cikkeket, és feltüntetni a szerző nevét:
Az Úr 2022. évének Nyárelő (esetleg Rák) havának, Szent Iván éjjele napján, Pest-Buda városában, az Dunának folyama mellől, Legszentebb Felségtek legalázatosabb és legelkötelezettebb szolgája: X.Y. redaktor.

A DILETTANTIZMUST ITT POLITIKAI KORMÁNYZÁSNAK NEVEZIK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.06.23.


A közigazgatás és az önkormányzati rendszer átalakítása nagyon is időszerű lenne, erre a kormány felhasználhatta volna az utóbbi 12 évben a kétharmados többséget. Csakhogy 2010 óta nincs igazi kormányzás, mindössze egyfajta konfliktus-keresés folyik, aztán a konfliktusokat felnagyítják és látszólag megoldják. Egyebek között így reagált Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, amikor az újabban felmerült két ötletről, a vármegye és a főispán visszahozásáról kérdeztük. Egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: elterelés.


A Fidesz frakcióvezetője „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezné át a megyéket. Ezt is tartalmazza Kocsis Máté – az Alaptörvény immár 11. módosításáról szóló – javaslata. Eközben a költségvetési salátatörvényben szerepel egy indítvány, amely szerint ezentúl főispánoknak hívnák a kormánymegbízottakat. Varga Mihály pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy így 75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség.

Joggal hivatkozik az ellenzék arra, hogy a kormány elterelő hadműveletet hajt végre. Az euró árfolyama 400 forint körül van, a gazdasági összeomlás szélére került a rendszer, miközben a szomszédunkban tart a háború. Szentpéteri Nagy Richard szerint a kormány az új ötletektől azt reméli, hogy elterelheti a figyelmet a problémákról, amiket nem tud rendesen megoldani. Eléri vele azt, hogy mindenki erről beszél és nem a gondokról. Gyakran alkalmazzák ezt a módszert. A valódi kormányzás helyett 12 éve voltaképpen egyfajta konfliktus-keresés folyik. A kormány maga teremt társadalmi problémákat, azokat felnagyítja, hogy aztán a maga módján megoldja. Az emberekben meglévő félelmekre épített például a menekült-ügyben, vagy amikor Soros Györgyöt állította a középpontba, amiről a milliárdos maga egyáltalán nem tehetett. „Sokak szemében ez úgy tűnik, hogy milyen jól kormányoznak, miközben nem csinálnak igazából semmit” – fogalmazott az alkotmányjogász, aki példaképpen említette, hogy az oktatás teljesen lezüllött, miután a hatalom egyetlen elképzelése az volt, hogy katonákat kell képezni, amihez mindent központosítottak...

ÜLÉSREND A HÁZBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.23.


Annyi bajunk van itt, és akkorák ezekben a napokban, hogy az ember óhatatlanul elmegy a könnyebb ellenállás irányába, s ha már nincs kedve nyafogni, röhögni szeretne kicsit. Erre pedig Neria bőséges forrást biztosít, most, hogy így a négy éves – vagy már ki tudja meddig elnyúló – új ciklus elején alakulnak a szabályok, amelyek alapján élnünk szükséges, illetve ahogyan élnünk engedik, ha egyáltalán. Nem tudható, megfigyeltük-e, hogy a fideszisták mindig így az első hetekben hozzák meg a legvérlázítóbb törvényeket, illetve mostanában már csak rendeleteket is, mivel talán úgy vélik, a maflástól, amit kapott az ellenzék és azok, akik ezekre szavaztak, még kollektíven zúg a fülük, és azt sem tudják, hol is vannak.

Most itt ispánokkal, vármegyékkel és kakastollasokkal, amiről a Mi Hazánk ábrándozik a Fidesz keblén pihegve (kép levédetve, by: rk), nem foglalkozunk, ám nem restség okán, hogy ne volna mondandónk arról, amikor Magyarország e módon is előre megy és nem hátra, hanem, mert mint már skiccelni méltóztattunk (hogy fölvegyük az eljövendő stílt), röhögni szeretnék és nem pityeregni. Nevetni a világ ostobaságán, hiszen így is úgy is meg fogjuk bánni, ahogyan arra Kierkegaard bácsi már oly régen figyelmeztetett. Nos tehát, hogy el is meséljük, mitől lesz széles jókedvünk ezután, az Kövér pedellus, aki osztályfőnöki jogköröket is kap az eddigiek mellé, és módjában lesz megszabni, ki hová üljön a parlament színházában.

Egészen pontosan a képviselők nem dönthetnének szabadon arról, ki mellett akarnak ülni a parlamentben, hanem Kövér tantóbácsi. A tervezet azonban arról nem rendelkezik, kiengedi-e pisilni a népeket, feltéve, ha szépen megkérik, illetve, ha föl vannak fázva vagy sok volt a bambi (hűsi), akkor engedély híján maguk alá kell csinálniuk. Az ülésrendet a jövőben a házelnök határozza meg, viszont az sincs megszabva, ha valaki attól eltér, fekete pontot kap-e, netán behívatják a szüleit, intő jár neki vagy körmös a méterrúddal, ilyenek. Ha nem lenne annyi bajunk, elmagyaráznánk, milyen gyalázat, ami itt van, de nincsen nekünk ahhoz moslékunk, így ezen most röhögünk, később pedig azon, amikor az ellenzék hiába nyüszög.

El lesz ültetve, és szava sem lehet, s ha más miatt már nem is, mert épeszű magyarázat rá nincsen, ezek után még egyszer, de már utoljára feltesszük a kérdést, mi az anyám valagának jár be oda a sok (illetve kellően kevés) ellenzéki, ha már csinálni úgysem tudnak semmit, legalább tartásuk legyen, hogy most csinálnak belőlük végérvényesen bohócot. Majd kiadnak pár közleményt, oszt jónapot. Most képzeljük el, midőn Kövér elvtárs a helyére zavarja a rendetlenkedőket, helyüket indokolatlanul elhagyókat vagy az általa kijelölttől eltérő helyre ülőket, és már látjuk is, hogy az a kabaré, ami eddig volt, kutyatöke ahhoz képest, ami ezután lesz, hogy elégedetten dőlhetünk hátra, mert nekünk csinálják, nem maguknak.

Mindezt bizonyára a ház méltóságának megőrzéséért, holott már annak a háznak is több méltósága van, amelyiknek piros lámpa van az ajtaja fölött, sőt, ha belegondolunk, a parlament annak a nyomába sem érhet. Ott legalább kimondják, mit árulnak, ami maga a tiszta morál és becsület, innen nézvést Kövér pedellus madámnak sem jó, illetve azt kellene megvizsgálni, egyáltalán mire alkalmas a handabadázáson és fenyegetésen kívül. A parlament rég eljátszotta a jogát, hogy kapcsán bárminémű méltóságról és jó hírről beszéljünk, már csak azért is, hogy az ellenzék bántását befejezzük, mert jórészt fideszisták vannak benne. És tudjuk, hogyan jár akármi is, ahová ők beteszik a lábukat...

MOST LEHETNE ORBÁNT KIRÚGNI AZ EU-BÓL, HA A KÉSZÜLŐ ÚJ EU ALAPSZERZŐDÉST NEM FOGADJA EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.06.23.


Előbb-utóbb lehull az álarc és lefoszlik a máz minden fasisztáról, és kinyilvánítja önmaga lényegét. Az Orbán-rendszer sem tudja mindörökre fenntartani azt a hamis látszatot, hogy ez demokrácia, és nem képes örökké álcázni sem saját valódi önazonosságát. Ezért Magyarországon be fog következni valamikor a nyílt fasiszta diktatúra korszaka, már az Orbán-rezsim európai uniós reformterve is világossá teszi, hogy Magyarország egy igazi, Mussolini értelemben vett fasiszta diktatúra, ahol “minden az államon belül, és semmi nem azon kívül”. Az állam pedig a vezérrel azonos.

Az EU reformjáról szóló vita Európában azért alakult ki elsősorban, mert Orbán létrehozta az Európai Unió első fasiszta államát, amely egyre agresszívebb módon zsarolja, korlátozza, terrorizálja az Európai Uniót, akadályozza hatékony működését, sőt az illiberális fasizmust terjeszti az Unión belül. Ezek okozzák az EU megosztottságát, működési nehézségeit és belső ellentmondásait, erre az EU alapokmányai nem készültek fel. Ezért az európai javaslatok még erősebb integrációt, az európai demokrácia, az európai parlament és az EU intézményeinek megerősítésére irányulnak.

Orbán fasiszta állama is elkészített egy javaslatot, amit meg akarnak szavaztatni a fideszes uralom alatt levő díszletparlamenttel. Mivel ez mindennek az ellentéte, amit valaha demokráciának, Európának és szabadságnak neveztek, valójában egy komplett fasiszta alapvetés, amely kiterjesztené Orbán elmebeteg, álkeresztény, illiberális fasiszta és náci rendszerét egész Európára, ez az a pillanat megint, amikor a rezsim parlamenti ellenzéke lehetőséget kap arra, hogy kivonuljon a díszletparlamentből és bojkottálja Orbán egész fasiszta rendszerét.

Ellenkező esetben a magyar “parlament” által elfogadott állásfoglalás és “reformjavaslat” az ellenzék legitimációjával kerül az Európai Unió elé, ezt a tervezetet az ellenzéki parlamenti képviselők és pártok nevében is lobogtatják az EU-ban. Ha az ellenzék, tiltakozásul nem vonul ki ennek megszavazásáról, nem tájékoztatja erről az alkotmányellenes mocsadékról az EU-t, nem jelenti be azt, hogy ehhez a magyar ellenzéknek, a magyar polgárok felének, és egész Magyarországnak semmi köze nincs, akkor már tényleg nincsenek szavak ezekre a kollaboránsokra.

Ez a tervezet ugyanis nemcsak elfogadhatatlan, hanem égbekiáltó förmedvény, amely alapjaiban ásná alá az európai demokráciát, jogállamiságot és szabadságot. Megszüntetnék az európai parlamentet, vétójogot adnának az egyes nemzeti parlamenteknek (nyilván az olyanok befolyását akarva növelni, mint a csaló választások útján létrejövő magyar fasiszta parlament), korlátoznák az Európai Bizottságot és minden európai intézményt, a zsarolási potenciált növelnék az Unió fasisz
ta államai számára, és totálisan lebénítanák az EU-t. Kivéve, ha enged a fasisztáknak...

ITT OLVASHATÓ