2023. május 16., kedd

"ABSZURD DÖNTÉSEK UTÁN ABSZURD DÖNTÉSEK JÖNNEK" - BOD PÉTER ÁKOS A KLUBRÁDIÓBAN (2023.05.15.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.05.15.Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Antall-kormány kereskedelmi és ipari minisztere volt a 2023. május 15-i Reggeli személyben és Magyarország gazdasági helyzetéről és kilátásairól beszélgettek..

JÚLIUS 1-TŐL ÉLŐBEN KELL BEJELENTENIE A HALSÜTŐNEK ÉS A LÁNGOSOSNAK IS, MIT ÉS MENNYIT ESZNEK A VENDÉGEK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.05.16.


Július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből mennyit adtak el. Az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek (NTAK), de látni fogja azokat az adóhatóság és a statisztikai hivatal is. Mindez a digitalizáció korában nem tűnik lehetetlen feladatnak, de ahogy a legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a Telexnek elmesélte, a gyakorlatban mindez szinte lehetetlen. Vajon lehet-e kiskapu, ha egy lángosozó zárt körű rendezvénnyé alakítja magát, ahova csak meghívóval lehet bemenni?


„Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban”

– fakadt ki a Telexnek Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője egy közelgő új szabályozásról. Július 1-jétől ugyanis valós idejű adatszolgáltatást kell nyújtaniuk a büféknek is a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) arról, hogy miből mennyit adnak el...


ELKEZDŐDÖTT A KRÓNIKUS OSZTÁLYOK IDŐS BETEGEINEK KISZERVEZÉSE

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2023.05.15.


Első lépésben hat kórházból kerülnek át szociális intézménybe a betegek a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátott rendelete szerint. Az átadás tervezett időpontja július elseje, a rendelet szerint addigra 334 idős beteget helyeznek át, a hatból négy esetben másik városba. Kérdés, hogy lesz-e elég szakdolgozó az ellátásukhoz – mondja a szociális dolgozók szakmai szervezetének elnöke.

A Belügyminisztérium pénteken bocsátotta társadalmi egyeztetésre Pintér Sándor belügyminiszter rendeletét a szakápolás átalakításához szükséges intézményi kijelölésekről. A rendelet egyelőre hat kórházból helyez át összesen 334 beteget állami szociális intézménybe.

A hat kórház közül egy fővárosi, a Szent János kórház. Onnan száz ágy, vagyis idős beteg ember kerül át a budapesti Szociális Szakápolási Központba, amely a Vakok Állami Intézetének egy telephelye a rendelet szerint.

A többi vidéki kórház esetében a vármegyei integrált szociális intézmény az átvevő, a betegek pedig az intézmény szociális szakápolási központjába kerülnek, négy esetben azonban másik városba. A létrejött szociális szakápolási központok állami fenntartású intézmények, amelyek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alá tartoznak.

Korábbi cikkünk a témában: „Ilyet Európában még sehol sem foglaltak törvénybe” – Szakértőket kérdeztünk a szociális törvény tervezett módosításáról

Ezek korábban önkormányzati szociális intézmények voltak, például idősotthonok, amelyeket a kormány elvett a településektől, és egy állami főigazgatóság alá helyezett, hasonlóan a kórházakhoz – mondta a Szabad Európának Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SZMME) elnöke.

Szerinte alapvetően jó a kezdeményezés, mert az idős betegek hosszú távú gondozása valóban nem kórházi feladat, de továbbra sem látszik, hogy az összesen mintegy 2500 idős beteg hova kerül, és honnan lesz személyzet az ellátásukra – mondta a szakmai szervezet elnöke.

A közreadott hatásvizsgálat szerint a szakápolási feladatot és az ahhoz kapcsolt infrastruktúrát, humán erőforrást az Országos Kórházi Főigazgatóág (OKFŐ) által fenntartott kórházaktól az SZGYF fenntartásában álló intézmény veszi át, ám az korántsem biztos, hogy például a nyíregyházi kórház szakdolgozói szívesen mennek át Vásárosnaményba vagy Szombathelyről Celldömölkre a szakmai szervezet elnöke szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Több ezer idős beteg kerülhet ki a kórházakból egyelőre ismeretlen helyre vagy haza a rokonok költségére

A civil fenntartású szociális intézmények a rezsidrágulás miatt az összeomlás szélén állnak, hozzájuk nem valószínű, hogy a későbbiekben kerülhetnének idős betegek – tette hozzá...

ILYEN MAGAS ÁRAK MELLETT MÁR NEM AKARUNK ÉPÍTKEZNI

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.05.15.


A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a magyar építőipari vállalkozásoknak március végén 27,9 százalékkal kevesebb megrendelésük volt, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű éves szintű visszaesésre 2019 januárja óta (amióta a KSH a havi gyorsjelentéseit visszamenőlegesen közli) nem volt példa.

Annak ellenére, hogy az elmúlt 12 hónapban az építőiparban is jelentős mértékben emelkedtek az árak, 

a megrendelések még értékben is visszaestek: 3,25 milliárd forintról 2,89 milliárdra.

Felülnézet: Az év első hónapjai az építőiparban általában mindig gyengék, ám a 2023 január – március közötti időszak kivételesen rossz számokat hozott. Mintha mindenki befékezett volna.

Számokban:

- Januárban mindössze 569 millió forint új megrendelést adtak a magyar építőipari cégeknek, ez abszolút értékben is kevesebb, mint az 2022-es 618 millió, (és akkor az inflációval még nem számoltunk), de volumenben is csak 74,2 százaléka annak.

- Ugyanígy számolva februárban drámai volt a zuhanás – 56,6 százalék – ,de ez annak is betudható, hogy tavaly februárban kiugróan magas volt az éves emelkedés, vagyis magas volt a bázis.

- Márciusban azonban a volumen ismét csak 68,2 százaléka volt a tavalyi értéknek...

SEGÍTSÉG! NORBI, LÖLÖ, ANDI, EDINA, GABI, VIKTOR, FERI TÚSZUL EJTETTEK!

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2023.05.16.Segítség! Norbi, Lölö, Andi, Edina, Gabi, Viktor, Feri túszul ejtettek!

HOLODA: AZ AKKUGYÁRAK CSAK NÖVELIK AZ ENERGIAFÜGGÉST

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.05.16.


Magyarország a villamosenergia ellátása már most 28-30 százalékban importra szorul, az akkumulátorgyárak 4,9 terawattórával növelik az ország villamosenergiaigényét. Ez az import drasztikus növekedését vonja magával – véli Holoda Attila.


Ezer milliárd forinttal támogatja a kormány a magyarországi akkumulátorgyárakat a G7 számításai szerint. Ez az óriási összeg azonban még nem is tartalmazza a villamosenergia-ellátásra nehezedő óriási többletterhelést.

Magyarországon a lakosság 2022-ben 472 milliárd forintot költött villamosenergiára, a versenypiaci szereplők pedig 2061 milliárdot az energiahivatal adatai szerint. Az akkumulátorgyárak miatt ez a költség biztosan növekedni fog: a villamos energia átlagára várhatóan legalább fél százalékkal nő, emiatt pedig a vállalatok évi 12 milliárdos többletterhet kapnak.

"Nemcsak villamosenergiaigénye van az akkumulátorgyáraknak, hanem földgázigénye is" – mondta a Klubrádiónak Holoda Attila. Az energetikai szakértő levezette, az akkumulátorcellák számítása 1 gigawattórányi kibocsátási teljesítményhez 41,5 gigawattórányi energia szükséges évente, ennek 48 százaléka villamosenergia, 52 százaléka földgáz.

Hozzátette, Magyarország a villamosenergia ellátása (a 2022-es adatok szerint 43 terawattóra) már most 28-30 százalékban importra szorul, az akkumulátorgyárak Holoda számításai szerint 4,9 terawattórával növelik az ország villamosenergiaigényét. Ez az import drasztikus növekedését vonja magával.

Ezek alapján a szakember úgy látja, hogy a kormány 2011-es ígérete, mely szerint energiafüggőségünket csökkentik, lehetőség szerint meg is szüntetik, nemhogy nem vált valóra, hanem még nagyobb függőséget eredményez.

AZ INTEGRITÁS HATÓSÁG ÉS A KORRUPCIÓELLENES MUNKACSOPORT MUNKÁJA MENNYIRE SEGÍTI A KORRUPCIÓ VISSZASZORULÁSÁT, AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT ÉS AZ ELLENŐRIZHETŐSÉGET?

BELVÁROSI SZABADEGYETEM / VIDEÓ
Moderátor: KARDOS PÉTER
2023.05.08.A Belvárosi Szabadegyetem május 8-i rendezvényén Martin József Péter közgazdász, szociológus, a Transparency International ügyvezető igazgatója és Ligeti Miklós jogász, a Transparency International jogi vezetője arra kereste a választ, hogy az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport munkája mennyire segíti a korrupció visszaszorulását, az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget.

A FELSZÍNEN A NATO, A TENGER MÉLYÉN AZ OROSZOK AZ URAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2023.05.16.

Azzal, hogy a NATO a finn és svéd bővítéssel hozzáférhet a Balti tengerhez, a tengeralatti hadviselés fejlesztése is szükségesssé válik a térségben – írja a Newsweek. A lap szerint míg a felszíni flottákat tekintve a NATO jóval erősebb az oroszoknál, a felszín alatt az oroszok komoly kihívást jelentenek.

Newsweek amerikai hírmagazin legfrissebb vezető cikke arról szól, hogy az oroszok 2014 óta jelentős erőfeszítéseket tettek tengeralattjáró kapacitásaik fejlesztésére, míg a NATO a hidegháború vége óta meglehetősen elhanyagolta ezt a területet.

Újabban, Finnország már megtörtént, valamint Svédország tervezett NATO-csatlakozása miatt is az eddiginél több figyelmet szentelnek az orosz tengeralattjárók kérdésének, hiszen a NATO-bővítés nyomán a sarkköri térségben növekszik a feszültség, és az oroszok aggódnak a Kola-félszigetről irányított Északi Flottájuk biztonsága miatt. Az atlanti szövetség nem csupán a Kola-félszigethez, hanem az orosz Balti Flottának otthont adó Kalinyingrádhoz is jobban „hozzáférhet” a bővítéssel, hiszen lényegében az egész Balti-tenger NATO-tóvá válik.

A tengeralatti katonai kapacitások fejlesztése azonban nem csupán a nukleáris csapásmérés képessége szempontjából fontos. Az oroszok az infrastruktúrára tekintettel is fejlesztették tengerfenék-hadviselési eszközeiket. Rendszeresen járőröznek az észak-amerikai partok közelében és más, szokatlannak mondható vizeken, így Írország közelében, illetve élénk érdeklődést mutatnak az északi-tengeri energiakitermelő létesítmények iránt. A nyugati szövetség veszélyeztetve érzi a tenger alatt húzódó kábelek, vezetékek biztonságát, márpedig ez saját létfontosságú infrastruktúrájának – internethálózatának és energetikai csővezeték-hálózatának - a részét képezi. Míg a felszíni flottákat tekintve a NATO jóval erősebb az oroszoknál, a felszín alatt az oroszok komoly kihívást jelentenek.

Trockistából Orbán támogatója

A következő cikk múlt heti ugyan, de talán nem kellene említés nélkül átsiklanunk fölötte. A Politico amerikai portál európai kiadása portrét közöl arról a Frank Furediről, aki a magyar kormány által támogatott MCC-nek, vagyis a Mathias Corvinus Collegiumnak a brüsszeli intézményét vezeti.

Eszerint a Budapesten született, de csaknem egész életében Nagy-Britanniában élt Furedi az 1980-as években még az egyik legkeményvonalasabb kommunista volt az Egyesült Királyságban. Ő alapította 1978-ban a Forradalmi Kommunista Párt (angol rövidítéssel: RCP) elnevezésű trockista csoportosulást, amelynek az Élő Marxizmus című magazinjában Frank Richards, illetve Linda Ryan néven jelentette meg saját írásait. Ugrás az időben: 2016-ban Furedi már a Brexit, vagyis az EU-ból való brit kilépés támogatója, jelenleg pedig Orbán Viktor magyar vezető jobboldali populista programját népszerűsíti az európai politika központjában. Tavaly novemberi indulása óta a brüsszeli MCC számos témában tartott rendezvényt, és tett közzé jelentéseket. Ezek általános hangvétele a Politico szerint pont olyan, amilyet egy Orbánhoz kötődő intézménytől várni lehet: az induló vállalkozások jobban teszik, ha távol tartják magukat az Európai Bizottságtól, a történelemtanárok mind az antirasszista woke mozgalom ügynökei, az ukrajnai konfliktusban való uniós elköteleződés pedig az EU demokráciadeficitjére világít rá.

Az egykori trockista RCP veteránjai ma megtalálhatók befolyásos konzervatív és euroszkeptikus körökben. Egyikük, Claire Fox például Nigel Farage Brexit Pártjának az európai parlamenti képviselője volt, az egykori élőmarximusos Munira Mirza pedig Boris Johnson mellett dolgozott a Downing Streeten. Az MCC brüsszeli képviseletén a személyzet csaknem összes nem magyar tagja ebből a körből jött – írja a Politico. „A közéletben, légy akár amerikai elnök, akár a legalacsonyabb szintű valaki, hozod magaddal az embereidet, ez így természetes” – mondja Furedi, akit Orbán Balázs bízott meg a brüsszeli MCC vezetésével. Csak néhány évet akar Brüsszelben tölteni, szavai szerint azzal a céllal, hogy „aláássa a Magyarország körüli politikai karantént.”

Rekorderek a világ csúcsán

Végül egy kis színes hír, a politika világán kívülről – igaz, ez is egy félig magyar, félig brit emberről szól. A Reuters jelentette, hogy egy nepáli serpa, vagyis hegyi kísérő – név szerint Pasang Dawa – immár a 26. alkalommal mászta meg sikeresen a Mount Everestet, amivel rajta kívül csak egyetlen másik, Kami Rita nevű serpa büszkélkedhet, igaz, a most így előállt holtversenyből Kami Rita újból az élre rukkolhat, mert ő is éppen mászásban van. De ami számunkra ebből érdekes, az, hogy Pasang Dawa a Reuters szerint egy magyar hegymászó kíséretében hódította meg a csúcsot.

Mint utánanéztem, a nepalnews hírportál arra is kitért, hogy a szóban forgó magyar hegymászó Price Márton Péter.

Ő a Wikipédia szerint 29 éves, Budapesten született, kettős angol és magyar állampolgárként, gyermekkorát Gödöllőn töltötte, jelenleg pedig Londonban él, ahol befektetési üzletemberként dolgozik.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

TÖMEGÉVEL ENGEDI RÁ EURÓPÁRA AZ ORBÁN-KORMÁNY A KÜLFÖLDI EMBERCSEMPÉSZEKET A MAGYAR BÖRTÖNÖKBŐL – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.16.


Csak hagyják el az országot


Egy április végén hatályba lépett kormányrendelet teszi lehetővé, hogy ezek az elítéltek kiszabadulhassanak a rácsok mögül.

Nemcsak a börtönajtó nyílik ki, hanem a pénzcsap is

Már látszik az első női köztársasági elnök keze nyoma a Sándor-palotán: az államfő hivatalát átnevezik, új bútorok, autók, informatikai eszközök és versenyzongora teszik könnyebbé a munkát

Mindeközben: leszakadt a mennyezet egy darabja az esőzések után a Veres Péter Gimnáziumban

“Évek óta követeljük a kormánytól az egyre romló épület felújítását, ám úgy tűnik, fontosabb a karcagi idétlen “sámándob” építésére 5 milliárd forintot költeni, mint az ország 6. legjobb gimnáziumában biztosítani a biztonságos oktatást.” (Szabó Tímea)

A magyar cégek is megfizetik az új akkumulátorgyárak árát

Ezer milliárd forinttal támogatja a kormány a magyarországi akkumulátorgyárakat a G7 számításai szerint. Ez az óriási összeg azonban még nem is tartalmazza a villamosenergia-ellátásra nehezedő óriási többletterhelést.

Hamarosan megtudjuk, miért pont egy maláj üzletembertől vett több ezer lélegeztetőgépet a kormány

A TI úgy véli, hogy a lélegeztetőgép-biznisz minden bizonnyal legbizarrabb szála ugyanis a malajziai Datuk Vinod Shekar feltűnése a beszállítók között. A hazájában pénzügyi bűncselekményekkel gyanúsított „üzletember” több mint hatezer lélegeztetőkészüléket adott el a magyar kormánynak mintegy 178 milliárd forintért.

A HM kirúgta a tapasztalt katonákat, most viszont visszahívja őket

Egy nagyon részletes önéletrajzot kell benyújtani, amiben például szerepel az a kérdés, hogy milyen titkos társaságnak tagja az illető vagy éppen hány gyereket nevel…

Béremelésnek álcázva jelentettek be 10 százalékos álláshely-megszüntetést a minisztériumokban

A közlemény szerint leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható.

Jogszerűtlenül állított kordont véd a rendőrség a Karmelitánál

Rezeda már mióta mondogatja ugyanezt…

„Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket.” (Orbán Viktor)

Elbocsátják a Karc FM stábjának jelentős részét


A HírTV-s műsorokból áll majd a Hír FM adásának jelentős része.

Álmatlanságból rémálom lett Törökországban

Az elnökválasztás második fordulójában Erdogan jelentősen előnyből indulhat, Kilicdaroglunak minimális esély látszik.

Felrobbantották a „Luhanszki Népköztársaság” belügyminiszterét

Az Unian ukrán hírportál cikke szerint Kornetet intenzív osztályon ápolják, feltételezések szerint egy házilag készített bombával próbálhatták meg eltenni láb alól a minisztert.

OLYAN DRÁGA A JOGOSÍTVÁNY, HOGY ELFOGYNAK A TANULÓVEZETŐK

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2023.05.15.


Átlagosan 305 ezer forintba kerül a B kategóriás jogosítvány megszerzése, ám az érdekvédők vezetője szerint bizonyos esetekben 500 ezer forint is lehet a számla. A fiatalok közül sokan – az állami támogatásnak köszönhetően – az elméleti vizsgát leteszik, de aztán inkább kivárnak. Teherautó- és buszvezetőnek alig jelentkezik valaki, pedig igény lenne rá.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került egy jogosítvány megszerzése, ami jelentős áremelkedés kétéves viszonylatban is (2020 utolsó hónapjában 216 300 forint volt az átlagos számla), és az nem is látszik belőle, hogy bizonyos esetekben akár a fél millió forintot is elérheti az összköltség.

Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke a 24.hu megkeresésére közölte, tapasztalataik szerint 500 ezer forintnál is többet kell költeniük a tanulóknak, mire megszerzik a B kategóriás jogosítványt. Elméletben ugyanis elég lenne 29 vezetői órát vennie a tanulónak, hogy a vizsgával együtt meglegyen a kötelező 30 levezetett óra, de a gyakorlatban ez közelebb van az 50-60 órához, ami akár több mint százezer forinttal is megdobhatja a költségeket. Ráadásul ha valaki megbukik, az újabb 50-100 ezer forintos pluszköltséget jelenthet.

A szakember megjegyezte, általánosságban a vidéki árak mindig alacsonyabbak voltak Budapesthez képest, és ez most is így van. Ugyanakkor a drasztikus drágulásnak az lett az eredménye, hogy jóval kevesebb a tanulóvezető.

Az áremelkedés miatt a tavalyi év ezen időszakhoz viszonyítva körülbelül 30-40 százalékos visszaesés tapasztalható a tanulók számában

– jelentette ki Jovánovics...

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – ORBÁN SZERINT MINDEN SZÉP ÉS JÓ, A BOTRÁNYOS KIJELENTÉSEIRŐL PERSZE SZÓT SEM EJT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.05.15.


Nem múlt el a hét újabb, Magyarországot verbális nemzetközi konfliktusba sodró kormányzati megnyilvánulások nélkül. Ahogy illik, a fővezér, Orbán Viktor járt az élen: Veszprémben arról (is) beszélt, hogy Hitler sem akart mást – európai egységet –, mint az Európai Unió. De az újonnan kinevezett vezérkari főnök, Böröndi Gábor is folytatta verbális ámokfutását, most éppen a lengyeleket akasztva ki totálisan, miután azt állította, hogy 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Ezekre a kijelentésekre persze nem történik utalás Orbán Viktor szokásos heti összefoglalójában, habár egy-egy pontja éppen a vezérkari főnök beiktatása, illetve a miniszterelnök veszprémi látogatása.


Kissé szokatlan lesz ezúttal Orbán Viktor Ez történt a héten (május 8.-14.) Facebook-bejegyzésének a kivesézése: a kormányfő (pontosabban inkább a stábja) ugyanis túlságosan sok muníciót adott a rövidke videóposzt hátterének megvilágítására. Olvasóinkat azonban nem szeretnénk túlságosan hosszú írásokkal untatni, ezért az „ami kimaradt Orbán összefoglalójából” részt most rövidebbre fogtuk a szokásosnál. Eme „szolgálati közlemény” után, vágjunk bele!

Erőt, egészséget! „Jó munkát kívánok Böröndi Gábor altábornagy úrnak, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökének!” – Ebből, a héten közzétett posztjából vette át Orbán stábja a heti összefoglalóban is megjelentetett képet, ami akkor készült, amikor hat nappal korábban fogadta az új vezérkari főnököt. A képen a négy „díszpinty” – Orbán mellett Novák Katalin köztársasági elnök, egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – vigyázzállásba merevedik, a férfiak arca komoly, mondhatni, inkább komor, miközben az egyetlen nő szája szegletében inkább valamifajta mosoly húzódik. Mind a komor (mint a bika) mimika, mind a cinikus félmosoly érthető is annak az ámokfutásnak a fényében, amit a frissen kinevezett vezérkari főnök alig pár nap alatt vitt végbe, komoly botrányokat váltva ki idehaza és külföldön egyaránt. Kezdte azzal, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsági meghallgatásán azt ecsetelt, hogy vissza akarja hozni a magyar katonai oktatásba a nukleáris elrettentést és a szittya gondolkodásmódot. Majd zárta (eddig legalábbis) azzal, hogy az M1 minapi adásában az ukrajnai háborúról beszélve azt fejtegette, hogy Magyarország kormánya a háborús eszkaláció veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést, hiszen 1939-ben a német–lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Ez utóbbi – a ma már bizonyossággal kijelenthetően Orbánnak csak egykor volt legszorosabb harcostársainál – a lengyeleknél is kiverte a biztosítékot: a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Sebastian Keciek nyílt levélben ítélte el Böröndi kijelentéseit. Ebben a többi között a következőt szögezte le: „Ezek a szavak, amelyek hazámat egy globális konfliktus eszkalációjáért és bűnrészességgel való megvádolásaként értelmezhetőek, számunkra a történelem elfogadhatatlan elferdítését jelentik, és nem szabadna elhangozniuk, különösen nem egy szoros szövetséges ország képviselője részéről”. Majd Orbánnak is üzenve azt fejtegette, hogy „1939-ben Magyarország, miközben hivatalosan Németországgal állt szövetségben, megtagadta Berlin kérését, hogy segítséget nyújtson a Lengyelország elleni támadásban. Gróf Teleki Pál, a Magyar Királyság kormányának akkori miniszterelnöke azt mondta: Hamarabb felrobbantom a vasútvonalainkat, mintsem, hogy részt vegyek Lengyelország inváziójában’”...

GÁLVÖLGYI JÁNOS ESETE MUTATJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZER SZÉTHULLÁSA UGYANOLYAN SORSRA ÍTÉL MINDENKIT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2023.05.16.


A színművész Gálvölgyi Jánossal családja kétségbeesett beszámolója szerint ugyanaz történt, mint megannyi honfitársával eshet meg nap mint nap: egy olyan egyszerű sürgősségi szolgáltatás is elérhetetlenné vált számára, mint a mentő. Az egészségügy súlyos szétesését már alig lehetséges titkolni, azonnali beavatkozásra van szükség.

Súlyos tünetekkel szállították kórházba május 10-én, szerda reggel Gálvölgyi János színművészt. A férfi légzési nehézségekkel küzdött, és félrebeszélt – adta hírül a magyar sajtó. Nem sokkal a rövid, de aggasztó hírek után meglepő fordulat állt be. Gálvölgyi felesége és lányai még aznap éjszaka megszólaltak, és nemcsak privát fájdalmukat osztották meg, hanem olyan élményekről számoltak be, melyek a reggel történteket az egész társadalom ügyévé tették.

Gálvölgyi Dóra szerint nővére 9:40-kor hívott mentőautót a színészhez, és tudatta a mentőkkel, hogy apja nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. A mentő azonban több mint fél óra elteltével sem érkezett ki a II. kerületi házhoz.

„Felhívtam a mentőket, hogy hol van a mentőautó, mert az édesapám láthatóan tényleg nagyon rossz állapotban van. Azt mondták, hogy még nem sikerült elindítaniuk az autót”

– nyilatkozta Gálvölgyi lánya az RTL híradójának.

„Megpróbált az úriember beszélni velem, hogy hogy érzi magát az édesapám, de elmondtam neki, hogy nem értek hozzá, hiszen nem vagyok orvos, azt látom, hogy nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. Valóban emelt hangon mondtam mindezt. Ekkor közölte, hogy velem nincs mit beszélnie, és rám tette a telefont.”

Gálvölgyi gyermekei így maguk voltak kénytelenek apjukat kórházba szállítani – több orvos ismerősük tanácsát megfogadva. Gálvölgyi Jánost a legközelebbi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára vitték, ahol az intenzív osztályra került, állapota azóta is súlyos.

„Gyakorlatilag úgy hoztam át a városon, hogy mellettem ült az anyósülésen, hogy mi tartottuk két oldalról a nővéremmel vezetés közben, merthogy annyira rosszul érezte magát.”

Gálvölgyi Jánost egy időben szinte mindennap láthattuk a tévében népszerű paródiák szereplőjeként vagy éppen a politikai színezetű Heti Hetesben – így egy generációnyi magyar számára olyan kicsit, mintha személyes ismerős, távoli rokon lenne. Ugyanakkor az ügy nem csupán ezért keltett óriási felháborodást. Nem elszigetelt esetről van szó, magyarok sokasága ismerhetett magára a történetben: élt már át hasonló kétségbeesést és kiszolgáltatottságot az elmúlt években.

Nem lehet annál méltóságon alulibb, rosszabb helyzetbe képzelni magunkat, mint hogy az élet és halál között lebegő szülőnket mi támogatjuk vezetés közben fél kézzel, mert nem jutunk orvosi segítséghez. Sok-sok magyar közelebbi, olykor pedig legközelebbi rokona válik a szétesőben lévő, értelmetlen és kegyetlen új szolgálati viszonnyal is terhelt egészségügyi rendszer áldozatává...

EGY OLIMPIAI BAJNOKKAL MÉG AZ ELLENZÉKINEK HITT VÁROSOKBAN IS GYŐZHET A FIDESZ

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.05.16.


Egy papíron független, olimpiai bajnok kajakossal tudta leváltani a Fidesz az ellenzéket a gödi időközi polgármester-választáson. Kammerer Zoltán valószínűleg olyan szavazókat is meg tudott szólítani, akik nem szeretik a Fideszt, de a helyi kajakossal maximálisan tudtak azonosulni. Orbán Viktor már régen felismerte, hogy érdemes a sportolók népszerűségére építeni: Borkai Zsoltot négyszer választották Győr polgármesterének, Bebes István több mint húsz éve vezeti Körmendet, Schmitt Pál a köztársasági elnöki posztig jutott. Információnk szerint a kormánypártok már Gyurta Dániel népszerűségét is megmérték Budapesten, egy elismert sportolóval ugyanis sok esetben könnyebb győzni, mint egy pártpolitikussal
.

Ismét a dobogó tetejére állhatott Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos. A vasárnapi időközi választáson nagy többséggel választották meg Göd új polgármesterének, miután az előző, korábban momentumos városvezető, Balogh Csaba februárban lemondott.

Kammerer papíron független jelöltként, logó nélkül indult, ám mindenki tudta, hogy valójában a Fidesz áll mögötte. „Szerettük volna, ha a városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk” – írta Tuzson Bence, a Fidesz választókerületi elnöke és helyi országgyűlési képviselője a Facebookon márciusban, hozzátéve: Kammerer Zoltánt kiváló jelöltnek tartják, ezért a Fidesz nem indít ellene senkit, és megválasztása esetén mindenben támogatni fogja.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos gyerekkora óta Gödön él, a város díszpolgára, és az elmúlt években finoman szólva sem rejtette véka alá a Fidesz iránti szimpátiáját. A 2019-ben megjelent életrajzi könyvének előszavát Orbán Viktor és Szijjártó Péter írta, de Tuzson Bence kampányába is beszállt a tavalyi parlamenti választás előtt.

Orbán: A nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el

A logót a hivatalos verzió szerint tehát Kammerer nem „kérte”, és a Fidesz politikusai sem vettek részt a kampányában, ám szemmel láthatóan komoly erőforrás és csapat állt mögötte, miközben ellenfelét, a korábban DK-s Szilágyi Lászlót a kormánypárti médiában igyekeztek lejáratni.

Kammerer polgármesteri elképzeléseiről, terveiről az égvilágon semmi nem derült ki a kampányban, és gondosan kerülte a Samsung egyre bővülő gödi akkumulátorgyárának kérdését is, amely a gödiek egyik legfőbb problémája évek óta. Kammerer megválasztása azért is lehet figyelemre méltó, mert a kormánypártok népszerűsége az akkumulátorgyár és a város iparűzési adóbevételeinek elvétele miatt finoman szólva sem túl magas Gödön, 2019-ben komoly győzelmet tudott aratni az ellenzéki összefogás. A mostani eredmény azonban azt mutatja: a Fidesz könnyen visszaszerezheti a vezetést azokon a településen, ahol az ellenzéki pártok nem tudnak együttműködni.

A kormánypárti sikert legalább három tényező alapozta meg:

- Az ellenzéki összefogás szétesett Gödön, és négy év civakodás után a választók már nem hiszik el nekik, hogy képesek vezetni a várost.

- Nem volt egy erős alternatíva, mint például Jászberényben a januári időközi választáson.

- Kammererrel meg tudták szólítani azokat is, akik nem szeretik a Fideszt.

Ez utóbbit mi sem mutatja jobban, mint hogy pár nappal a választás előtt többen is arról beszéltek a Telexnek Gödön, hogy pusztán szimpátia, Kammerer sportolói teljesítménye miatt szavaznak rá...


TRÜKKÖZNEK AZ ADATOKKAL, LEPLEZIK A SZOCIÁLIS SZFÉRA PROBLÉMÁIT MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2023.05.16.


Évről-évre 100 ezren dolgoznak az ágazatban, nem csökken a számuk – áll egy KSH-közlésben, csakhogy a szakma szerint trükköznek az adatokkal.


Olyan, mint a Covid-19 idején közölt statisztika: vannak benne számok, a valós helyzetről, a gondokról mégsem ad képet.

Azt az összefoglalót értékelte így Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyik elnökhelyettese küldött Kanász-Nagy Máté, LMP-s országgyűlési képviselőnek. A politikus írásbeli kérdésben fordult Rétvári Bencéhez, a Belügyminisztérium államtitkárához. Azt szerette volna tőle megtudni, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátási területen, azaz a teljes szociális szférában hányan dolgoznak, hány alkalmazottnak van felsőfokú- és mennyinek középfokú végzettsége, illetve hány fő rendelkezik szociális szakirányú végzettséggel. Az államtitkár azonban válasz helyett a KSH-hoz irányította az ellenzéki országgyűlési képviselőt.

Kanász-Nagy Máté lapunknak azt mondta: szerette volna megtudni, az utóbbi években hogyan alakult a szociális szférában dolgozók helyzete. Azért éppen rájuk kíváncsi, mert míg az egészségügyi dolgozók kaptak béremelést, az oktatási szektor alkalmazottaiért szót emelnek, és legalább egy ígéretet kaptak a bérfejlesztésre, a szociális szféra alkalmazottai teljesen magukra maradtak. Mint mondta, a most megkapott táblázatból annyi látszik, hogy körülbelül 100 ezer ember dolgozik ezen a területen, és az elmúlt években nagy változás nem történt. Ha ezeknek a munkavállalóknak a családtagjait és az általuk gondozott embereket is ide vesszük, akkor a problémájuk több százezer embert érint. Kiolvasható – mondta –, hogy a területen kevés a diplomás, de, hogy pontosan mennyi, az igazán ki sem derül, hiszen van olyan sor, ahol a középfokú végzettségűekkel együtt szerepelnek. Pedig a professzionális ellátás, szolgáltatás fontos eleme lenne a magasan képzett munkavállaló. Úgy fogalmazott: még ha hiányos is, de legalább van néhány adat a kezében arról, hogy sürgős változásra van szükség. Újra benyújtja az Országgyűlés elé azt a korábbi javaslatát, amely a bérfejlesztésről és egy 500 ezer forintos jutalomról szól. Meleg Sándor viszont az mondta, több kollégájával

próbálta értelmezni a táblázatot, de nem nagyon sikerült. Vannak sorok oszlopok és számok, de nincsenek viszonyítási pontok

– fogalmazott. Nem tudni például, hogy az a 100 ezer ember, aki a táblázat szerint az ágazatban dolgozik, 120 ezer, vagy 90 ezer álláshelyen dolgozik. A számok alapján olyan, mintha minden rendben lenne – mondta, pedig a családsegítőknél legalább 15 százalékos a hiány, és vannak olyan bentlakásos intézmények, ahol 30-40 százalékos a létszámhiány. Ez sehol nem szerepel. Ahogy a gyermekvédelmi intézmények sem. Pedig az elmúlt hónapok botrányaiból kiderült, mekkora a baj ezen a területen, komoly munkaerőgondok vannak, nemcsak mennyiségileg hanem minőségileg is.

De az adatokkal más problémák is vannak. A csecsemő-és kisgyereknevelők mellé besorolták az óvónőket, akik a köznevelésben dolgoznak, nem a szociális szféra alkalmazottai. A szociális segítők pedig, akik az egyéb felsőfokú vagy középfokú végzettséget igénylő foglalkozások között szerepelnek, szintén hibásan vannak feltüntetve, hiszen nekik nincs előírva képzési paraméter. Nem tudni azt sem, kiket takar az egyéb ügyintézők kategória, ahogy a szakképzettséget nem igénylő fizikai foglalkozás besorolás sem világos. Ők lehetnek a takarítók és a konyhások? – tette fel a kérdést. Csakhogy ők nem a szociális szféra dogozói. Ahogy olyan kategória sincs, hogy egyéb személygondozási foglalkozású, mert még a gépkocsivezető is a szociális segítő munkakörben dolgozik. Az egész táblázat hibás, félrevezető, és még köszönőviszonyban sincs a szakmában használt fogalomrendszerrel – jelentette ki Meleg Sándor.

Inflációs prés alatt az otthoni szakápolók...

GÁBOR GYÖRGY: A MAGYAR FEJSZE

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.15.


A bűnbánat nem erőssége a „keresztény” magyar világnak, pedig – ha gigantikus keresztényeink nem tudnák – ez előfeltétele a megigazulásnak, s kifejezése annak, hogy a bűnt a továbbiakban kerülni akarja annak elkövetője.


Keresztelő János ugyancsak élt a fejsze példázatával. Azt mondta, hogy „a fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek.” (Lukács 3,9) Azokra mondta ezt, akik képtelenek a bűnbánatra, a hazudozóknak, az alakoskodóknak, a szemforgatóknak, mindazoknak, akik becsapják és félrevezetik környezetüket.

A ferences rendi Böjte Csabának is eszébe jut a fejsze, nem a bűnbánatra képtelenek apropóján, hanem úgy általában a nőkre gondolva, mert – mint mondja – „ilyenek a nők. Ha virágot kapnak turbékolnak. Ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak. Nem olyan komplikált a női lélek.” Valószínűleg kiment a fejéből például Assisi Szent Klára, a ferences rend női ágának (klarisszák) az alapítója, de hagyjuk is, egyszer talán majd az ő életéről is fog olvasgatni Böjte atya, s a tőle fennmaradt írott anyagokba is belepillant alkalomadtán.

Böjte atya felháborodását az váltotta ki, hogy akadt egy fiatal nő, aki megtette vallomását arról, hogy miként alázták meg, abuzálták és traumatizálták őt egy életre, s meglehet, rajta kívül még másokat is a Böjte atya alapítványához tartozó gyermekotthonokban. Mint a hírekből kiderült, Böjte atya tudott a förtelmes gyalázatról, de nem tartotta fontosnak és szükségesnek értesíteni a hatóságokat. Aztán jött egy nő, nem virágot kapott, elmaradt a turbékolás, hanem a fejszénél is rettenetesebbet, hát most sikongat – Böjte atya szép keresztényi kifejezésével élve.

Ha valaki a nőről – úgy általában véve – a fejsze fokára és a fejszével összetalálkozó nő vállára asszociál, más tünetegyüttessel kiegészülve minden további nélkül felmerülhet akár a súlyos pszichózis állapota is az esetében, amely szakember segítségének mielőbbi igénybevételét sürgeti. Ha valaki ugyanezt az abuzált áldozat rettenetes beszámolója nyomán képes kipréselni magából, az nettó undort keltő szörnyeteg, akit – Keresztelő János biblikus és metaforikus szavait felidézve – fejszével vágnak ki és vetnek tűzre a sok hasznos gyümölcstermő fák sorából. Az a fiatal nő – és a többiek mind – ugyanis a biztonságot remélték, otthon helyett otthont, Isten nevében, aztán Isten nevében a félelem, a rettegés és a megalázás jutott csak ki nekik. Vagyis Böjte sem képes a bűnbánatra, a további megalázásra viszont – saját hazug igazának rendíthetetlen tudatával – annál inkább. Amúgy – épp csak megemlíteném – Böjte atya mások mellett az Év embere díj, A Haza Embere díj, A Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje, A Magyar Szabadságért díj, a Boldog gyermekekért, boldog családokért díj, a Pro Cultura Hungarica díj, az Európai Polgári Díj tulajdonosa, A Magyar Kultúra Lovagja, s a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmese, stb.

S ha már a bűnbánat elmaradásáról ejtünk szót, meg a nőről és a fejszéről, tanulságos és a fentihez kísértetiesen igazodó eset volt az, amikor Novák Katalin néhány beépített konyhakredenc méretű markos kísérőjével kilibbent a hivatala előtt békésen tüntető, molinókkal álldogáló, többszörösen megalázott, rabszolgának tekintett és kormányzatilag semmibe vett tanárnők közé. Elmondta, hogy azért jött, mert roppant mód érdekli, mit gondolnak a megjelent pedagógusok, aztán érdemi válasz vagy ígéret helyett kigúnyolta őket, mondván, nincsenek tisztában a törvényekkel, s amikor az egyik állás nélkül maradt pedagógus felhívta a figyelmét arra, hogy egy raktárban is többet kereshetne, mint pedagógusként, s nem tekinti többnek Novák Katalin kiruccanását a várbeli vityillójából, csak üres propagandisztikus cselekedetnek, Novák Katalin, roppant öntudatról téve tanúságot, azonmód megsértődött, s gorilláinak koszorújában durcikásan visszavonult a palotájába.

Pedig neki is lett volna miért bűnbánatot tartani. Legfőképp azért, amiért egykor kulturálatlan, felettébb ostoba és minden empátiát nélkülöző módon egycsapásra sértette meg és gúnyolta ki a magyar társadalom kiemelten fontos, ám ennek ellenére többszörösen semmibe vett és megalázott két rétegét, az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat. Tudniillik midőn családjával a bűnös, romlott, agonizáló Nyugaton élt, az alábbi cinikusan nagyképű és lesajnáló blogbejegyzést engedte meg magának: „Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolóként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.”

A bűnbánat Novák Katalin esetében is elmaradt. És a lengyel nagykövet is csak egyetlen szót várt volna el Novák Katalintól, a „sajnálom”, vagy a „bocsánat” szavak valamelyikét, amire a magyar elnök asszony szintén nem volt képes, helyette kioktatta a lengyel nagykövetet, hogyan is kell értenie az általa néhány nappal azelőtt kinevezett vezérkari főnök ostoba és tudatlan szavait.

A bűnbánat nem erőssége a „keresztény” magyar világnak, pedig – ha gigantikus keresztényeink nem tudnák – ez előfeltétele a megigazulásnak, s kifejezése annak, hogy a bűnt a továbbiakban kerülni akarja annak elkövetője.

Szóval, drága magyar polgártársaim, ideje lenne átgondolni Keresztelő János biblikus hasonlatát, majd a metaforikus fejszét a hónunk alá csapva szépen fölbaktatni a Várhegyre, s kivágni onnan a gyümölcsöt nem hozó, korhadt fákat. De mind egy szálig!

Annyi van belőlük, hogy meglátjátok, bőven jut majd elég tűzifa télire!

BALÁZS PÉTER: ORBÁNÉKNAK A VALÓSÁGHOZ KÉNE IGAZÍTANI A GONDOLATAIKAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.16.


Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók, aki ezzel megpróbálkozott, eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát – véli Balázs Péter professzor. A volt külügyminiszterrel a kormányfő politikai igazgatójának néhány kijelentéséről beszélgettünk. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tizenharmadszor megszervezett Ludovika Fesztiválján Orbán Balázs például arról beszélt, hogy az új generációnak újra kellene fogalmaznia a viszonyát Európához. A professzor szerint viszont éppen az lenne kívánatos, ha a kormány a valósághoz igazítaná a gondolatait.


Orbán Balázs leglényegesebb axiómája: „Nemzeti gondolat nélkül nincs Magyarország, és a nemzeti gondolat kizárásával Európának nincs jövője!” Önálló gondolkodó Orbán Balázs, vagy csak visszhang?

Azt tudjuk, hogy Orbán Viktor környezetében nincsenek önálló gondolkodók. Én még egyet sem láttam. Aki ezzel megpróbálkozott, az eltűnt onnan. Ez egyszemélyi vezetés, a többiek végrehajtják a főnök akaratát.

Miért törekszik arra Orbán Balázs, hogy úgy látsszon, mintha ez az ő önálló gondolata lenne?

Én nem tudom, hogy törekszik-e rá. Azért a Fidesz-tábor mindig egy hangon énekelt. Amit az egyik elkezdett mondani, ugyanazt mondta mindig mindenki. Vannak kiadott szövegpanelek, és azokat halljuk vissza, bárkit kérdeznek. Ebben nincs újdonság, mert ez kezdettől fogva így működött.

De mindig azt kellett mondani, amit a „főnök” mondott…

Pontosan. Azt tudni lehet, hogy mennek körbe az e-mailek a napi irányelvekkel: mire mit kell reagálni, és ahhoz tartják magukat. A Fidesz mindig is a legfegyelmezettebb párt volt, ahol egy ember diktálta az irányvonalat...

ÍGY HARAGÍTOTTA MAGÁRA ORBÁN VIKTOR A LEGKÖZELEBBI BARÁTAIT

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: GALAVITS PATRIK, PANYI SZABOLCS
2023.05.15.


Novák Katalin igyekezett bevetni mindent első hivatalos elnöki útján, amikor 2022 májusában a lengyel fővárosba utazott. Az egyik lengyel nemzeti színre hajazó piros ruhát vett fel, és nemcsak Andrzej Duda államfővel sikerült leszervezni egy találkozót számára, hanem az ország napi politikai működését közvetlenebbül meghatározó Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel is.

Novák azzal a küldetéssel ment Varsóba, hogy megmentse a háború miatt veszélybe került magyar–lengyel kapcsolatokat. A korábban Orbán Viktor legszorosabb európai szövetségesének számító lengyel vezetést feldühítette az, hogy a magyar kormány nem foglalt egyértelműen állást az Ukrajna elleni orosz invázió ügyében, és ugyan megszavazott minden addigi uniós szankciós csomagot Oroszország ellen, de közben hangosan bírálta azokat.

Ilyen előzmények után a magyar vezetés nagy reményeket fűzött Novák útjához. A terv az volt, hogy az új köztársasági elnök gesztusokat tesz, elítéli az orosz agressziót, és ezáltal – ahogy egy, az út előkészítésében részt vevő magyar forrás fogalmazott – „olyan kép jön majd le Morawieckiben és a lengyelekben, hogy az elnök más vonalat visz, mint Orbán (…) hogy a magyar politikában is vannak másképp gondolkozó hatalmi centrumok”.

Csakhogy a Novák Katalin látogatásáról részletes információkkal rendelkező magyar és lengyel kormányzati források beszámolója szerint legalább az egyik tárgyalása rendkívül feszült hangulatban zajlott, és számára kifejezetten rosszul sült el.

Miközben a magyar elnök és stábja leginkább abban bízhatott, hogy Novák majd barátságos gesztusokkal és személyes varázsával lefegyverzi lengyel tárgyalófeleit, Mateusz Morawiecki miniszterelnököt sokkal jobban érdekelték konkrét politikai-gazdasági ügyek. A Direkt36 által megszerzett információk alapján ez meglepte Novákot és kíséretét.

Morawiecki megkérte például a magyar államfőt, hogy magyarázza el, miért olyan súlyos Magyarország orosz energiafüggése. Novák erre az Orbán-kormány gyakori érvét adta elő, miszerint ez egy sajnálatos adottság, történelmileg így alakult, és az orosz energiahordozók kiváltása technikailag lehetetlen. A lengyel miniszterelnök viszont tudta jó előre, hogy milyen választ fog hallani, és azonnal ellenérvekkel állt elő.

A találkozóra készülve Morawiecki ugyanis saját apparátusától és a lengyel kormánynak dolgozó szakértőktől részletes számításokat kért be Magyarország orosz energiafüggőségéről, és arról, vajon megoldható-e az orosz energia kiváltása.

„A lengyel elemzések mind arra jutottak, hogy Magyarország technikailag ki tudná váltani az orosz energiát, csak éppen nem akarja”

– magyarázta egy, a találkozó részleteit ismerő forrás.

A lengyelek például ellenőrizték és vitathatónak találták a magyar kormányzat és a Mol állításait arról, hogy pontosan mennyi időbe is telne átállítani az olajfinomítókat az Urals típusú orosz olajról más olajtípusokra. A magyar érvelés úgy szólt, hogy 2-4 évre és több százmillió dollárra lenne ehhez szükség. A lengyel miniszterelnök szakértői viszont arra jutottak, hogy ez a magyar állításokhoz képest sokkal rövidebb idő alatt megvalósítható lenne. Morawiecki azzal is érvelt Nováknak, hogy még akkor sem omlana össze Magyarország, ha az oroszok leállítanák a Barátság kőolajvezetéket, mert Magyarország az Adria felől tudná pótolni a kieső olajmennyiséget.

A lengyel miniszterelnök és stábja a gázügyekből is alaposan felkészült. Morawiecki kioktatta tárgyalópartnerét a különféle interkonnektorokból és alternatív gázútvonalakból is, melyek segítségével – a lengyel kormány szakértői szerint – Magyarország az orosz gázról is fokozatosan le tudna válni, ha akarna. Azt is felemlegette emellett, hogy a magyar vezetés 2021 őszén egy hosszú távú gázszerződést írt alá az orosz Gazprommal, ami szintén nem a függetlenedés irányába mutatott.

Novák a vitának ezen a pontján megpróbált kibújni a további kérdések alól. Arra hivatkozva, hogy ő még új a pozíciójában, áthárította a kérdések megválaszolását Altusz Kristófra, a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatójára, de lengyel kormányzati források szerint az ő válaszai sem győzték meg Morawieckit és stábját.

Novák Katalin sikertelen varsói bemutatkozó látogatása egy jellemző epizódja volt az elmúlt bő egy évnek, melynek során a Jog és Igazságosság (PiS) nevű párt által vezetett lengyel jobboldali kormánykoalíció politikusai hol zárt ajtók mögött, hol a nyilvánosság előtt elkezdtek szembefordulni az Orbán-kormánnyal.

A Direkt36 a VSquare nevű varsói szerkesztőséggel együttműködve az elmúlt hónapokban több mint harminc olyan forrással – köztük magyar és lengyel kormányzati tisztviselőkkel – beszélt, akik közelről követik a két ország viszonyának alakulását.

Ebből olyan kép rajzolódott ki, amely szerint a lengyelek ugyan nem szakították meg teljesen a kapcsolatot az Orbán-kormánnyal, de takaréklángra vették azt. Kiderült többek között az is, hogy különösen rossz a megítélése lengyel kormányzati körökben Szijjártó Péter külügyminiszternek, akinek stábja feldühítette az egyik legfontosabb lengyel kormányközeli médiamágnást is. És ugyan hiába tesz komoly erőfeszítéseket a magyar diplomácia, hogy a lengyel vezetés kedvében járjon, erre nagyon hűvös reakciók érkeztek az elmúlt hónapokban. Mindez pedig akadályozza Orbán nagyszabású terveit is egy új európai politikai szövetség kialakítására.

A magyar kormány nem válaszolt a kérdéseinkre, Novák Katalin hivatala pedig annyit reagált, hogy ők minden esetben betartják „a diplomácia írott és íratlan szabályait”, és így „a tárgyalások nem nyilváno.s részéről a Sándor-palota nem ad felvilágosítást”. A lengyel miniszterelnök hivatala a kérdéseinkre nem adott érdemi választ, csak annyit közölt, hogy Morawiecki hivatalos látogatásairól a honlapjukon közölnek részleteket.

I. Harag Varsóban

10+1 BESZÉDES GRAFIKONON A MAI MAGYARORSZÁG ÁLLAPOTA

QUBIT
Szerző: STEFFI GRAPH
2023.05.12.


2022-ben több mint másfélszeresére nőtt az elektromos autók száma a magyar utakon, de az infláció még a Tesláknál is gyorsabban száguldott. A kukoricatermelők katasztrófát éltek át, miközben a távmunkából visszatértünk az irodába

Beszédes grafikonokban mutatja be az ország állapotát a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország számokban, 2022 című, most megjelent kiadványa a gazdasági környezet, az ipari ágazati teljesítmények, a társadalmi változások, a digitális világ, a környezet és energia, valamint néhány, a vármegyékre jellemző adat alapján.

Ezek közül válogattunk, és kerestünk tíz olyan ábrát, illetve statisztikát, ami jól megvilágítja, hogyan változott meg 2022-re Magyarország ipari és gazdasági helyzete. A demográfiai változásokkal most azért nem foglalkoztunk, mert a kiadványban egyelőre csak becsült értékek szerepelnek, a 2022-es népszámlálás adatait ugyanis még nem publikálták.

Mind érezzük, hogy drágább és könnyebb a szatyor a boltban

A 2015-től kezdődő adatsoron jól látszik, hogy az infláció 2020 után gyorsult fel, és nemcsak a fogyasztói árakra, hanem a termelői és ipari értékesítési árakra is rányomta a bélyegét. Globálisan erősödött az infláció, de nem mindenhol egyforma mértékben: míg Magyarországon rekordinflációt mérnek, addig más országokban már egész jól sikerült stabilizálni az árnövekedést. Ezt részben segélycsomagokkal és tudatos gazdaságpolitikai lépésekkel érték el – úgy fest, hogy az ársapkázás nem tartozik ezek közé...

TERRORÉRT ÍTÉLTÉK EL, DE MÁR MEGÉRTŐBB A FIDESSZEL - A 444 REGGELI NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.05.16.


Jó reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli (azaz nem az egyetlen) hírlevele, benne az elmúlt nap (azaz 24 óra) legfontosabb híreivel. Előtte itt van négy kiemelt anyagunk: