2018. március 14., szerda

BÉKEMENET ÉS KERESZTÉNYSÉG - KIÁLLNAK A PÁPA LEGAZEMBEREZÉSE, A KORRUPCIÓ ÉS A GYŰLÖLKÖDÉS MELLETT ISMAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: REICHERT JÁNOS
2018.03.14.


Gőzerővel toborozzák a március 15-i nagy békemenetre a résztvevőket. Helyes. Az emberek álljanak ki a nézeteikért. De vizsgáljuk meg mégis, hogy miként dönthet ilyenkor egy hitvalló keresztény.

A békemenet két fő szervezője közül az egyik Bayer Zsolt. Aki őt követi, helybenhagyja 2016. augusztusi megállapítását is: „A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember. Most hirtelen nem jut eszembe harmadik lehetőség. Bármennyire is sajnálom.” Ne feledjük, ezzel a kijelentéssel a sajtó nyilvánossága előtt végeredményben egyetértett a református lelkész Balog Zoltán emberminiszter. Ettől a kijelentéstől nem határolódott el Semjén Zsolt, a nevében kereszténydemokrata párt elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök helyettese. Aki részt vesz a békemeneten, jelenlétével ezt a kijelentést is támogatja.

A másik fő szervező Bencsik András, a Demokrata hetilap főszerkesztője. A laphoz a kormány jóvoltából dől a közpénz, amiből könyvkiadásra is telik. Kiadták például Badiny Jós Ferenc teljes életművét, amelyből megtudhatjuk, hogy a Biblia hazudik, Jézus pártus herceg volt, és tájékozódhatunk az ősmagyarok fényvallásáról is. Ugyanitt kapható 2018-as Horthy-naptár, továbbá a Kolbrin Biblia XXI. századi „Mester Kiadása”, amely úgyszólván nélkülözhetetlen mindazoknak, akik meg szeretnének ismerkedni az „igazi Jézus” britanniai utazásaival.

A Bayer–Bencsik-békemenet célja megmutatni a világnak, elsősorban a Soros György-féle gazembereknek, hogy a magyar nép kiáll Orbán Viktor és kormánya mellett. Ha így van, vessünk egy pillantást arra, mi minden mellett áll ki valójában a békemenet...

ORBÁN AZÉRT NEM VITATKOZIK AZ ELLENZÉKKEL, MERT AZ "A SZAVAZÓK SEMMIBEVÉTELE LENNE"

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.03.14.


A Közös Ország Mozgalom március 25-re vitafórumot hirdetett, amelyre meghívta a nagyobb pártok listavezetőit. „Jól működő demokráciákban a választásokat a pártok vezetőinek nyilvános vitája előzi meg, ahol a politikusok kiállnak a választók elé, ütköztetik érveiket és bemutatják programjukat. Ez teremti meg a lehetőséget arra, hogy a listavezetők megosszák velünk elképzeléseiket az ország jövőjéről, valamint bemutassák azon intézkedéseket, amelyekkel a polgárok életszínvonalának javítását tűzik ki célul” - írják.

Orbán az ilyen meghívásokra legtöbbször nem is reagál, most viszont Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója válaszolt a nevében.

Röviden: Orbán nem vitázik, mert rajta kívül senki más nem vitaképes.

(Nehéz lehet Orbán Viktornak lenni, mert bár elvileg nagyon szeret vitatkozni, de amióta nem szerepelt olyan fényesen Gyurcsány ellen 2006-ban, nem talált méltó ellenfelet. Ahogy rendes interjút sem ad független magyar újságíróknak.)...

A HIT GYÜLEKEZETE A BÉKEMENETRE TOBOROZ, AZ ATV VEZÉRIGAZGATÓ A FIDESZNEK KAMPÁNYOL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.03.14.


Az SZDSZ-alapításban résztvett Hit Gyülekezete március 15-én a fideszes Békemenetre hívja a tagjait. Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV tulajdonosa, országos kampánykörúton jár. A vidéki városokban fiával, Németh Szilárddal, az ellenzéki ATV vezérigazgatójával, a Fidesz melletti szavazásra buzdítja a Hit Gyülekezete tagjait.

Németh Sándor szerepzavara skizofrén helyzetet idézett elő. Az ellenzéki ATV tulajdonosa a Fidesz mellett kampányol. Másrészt Németh Sándor nem politikus, hanem egyházi vezető. Az egyház az államtól elválasztva működik, és pártpolitikai tevékenységet nem folytathat. De ő egyháza egyszemélyi vezetőjeként járja az országot, mint egy politikus, és visszaél a hívek függő helyzetével, s politikai célokra használja fel azt.

Ilyet a katolikus egyház egyetlen papja sem tesz, arról nem is beszélve, hogy Németh ezt egyházvezetőként teszi. Ez olyan, mintha Erdő Péter bíboros járna városról városra, híveket agitálva a Fidesz melletti szavazásra. Emlékezetes, hogy még egy hódmezővásárhelyi pap templomi ajánlása is országos botrányt okozott. Ehhez képest Németh kampánykörúton jár körbe az országban, és azt játssza, mintha egy vezető politikus, pártelnök lenne, a Fidesz mellett kampányolva.

Németh Sándor Balatonfüred után legutóbb Gyöngyösön tartott a helyi Hit Gyülekezete szervezésében Fidesz melletti kampánygyűlést. A rendezvényeket “Hit és közélet” címmel tartják, de a program célja az, hogy a Hit Gyülekezete tagjaira nyomást gyakoroljon, hogy a Fideszre szavazzanak. A korábban “önfenntartónak” nevezett Hit Gyülekezete a Fidesztől soha nem látott mértékű támogatást kap, nemrégiben csaknem egymilliárd forintot kapott Orbántól az adófizetők pénzéből. A Fidesz kampányában való részvétel is jól fizet majd.

A választásig hátralevő időben Németh Sándor végigjárja az országot, mintha akár a Fidesz fizetett propagandistája lenne, és a hívők lelkiismereti feladatává teszi, hogy szavazzanak a Fideszre. A választás előtt március 23-25 között Németh háromnapos ún. “konferenciát tart a Hit Parkban, amely szintén a választási kampány jegyében zajlik. Németh három napon át mintegy húsz órán keresztül fogja győzködni a hallgatóságát az illiberális Fidesz melletti szavazás fontosságáról. A Fidesz győzelme esetén kihirdeti “Isten” és a maga győzelmét.

Az pedig már tényleg az abszurditás kategóriája, hogy Németh Szilárd, Németh Sándor fia, az ATV vezérigazgatójaként vesz részt ezeken a Fidesz melletti kampánygyűléseken, s így kellene elhitetnie, hogy az ATV ellenzéki csatorna, amely nem a Fidesz és Orbán malmára hajtja a vizet. Önmagában az is összeférhetetlen, hogy egy közéleti csatorna felső vezetője ilyen politikai kampányrendezvényeken részt vegyen...

EZ A GÚNYOS SZEMŰ FÉRFI ÚGY HISZI, ŐT SZERETI AZ ISTENE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.03.14.


Nézd meg ezt a lányt. Nézd a mosolyt a szemében. Nézd a tisztaságát. Nézd, ahogy nincs benne undor, nincs lenézés, nincs megvetés. És nincs mártíromság, nincs önfényezés. Csak emberség.

Nézd az embereket. A hajlott hátú öreget. Beáll a sorba a tál meleg ételért. Minden áldott nap. Mert enni kell. Mert élni kell. És ezek az emberek, akik nem keresztények, másban hisznek, naponta időt, energiát áldoznak azért, hogy enni adjanak az öregnek. Hogy legyen valami tápláló és meleg, ami életben tartja. Ezek az emberek, a krisnások, nem adnak ki naponta sajtóközleményt önnön jóságukról. Nincsenek ott az óriásplakátokon, sem a reklámokban nem hirdetik, hogy ők milyen nagyszerű emberek. Hogy életet mentenek. Nem kampány idején, hanem minden áldott nap.

Nézd a kígyózó sort, ami soha nem fogy el. Holnap is ott lesz, holnapután is és minden áldott napon. Mert élni kell. Mert túl kell élni.

És nézd a másik embert. Az ő haja is ősz, de nem áll be abba a sorba. Nem szorul rá. Számára természetes, hogy van minden nap étel az asztalon, hogy van fűtés, van víz, villany, van ruha és van bármi, amit megkíván. Mi adjuk össze, hogy legyen. A sorban állók adják össze a közmunkából, a boltban megvásárolt kiló kenyér áfájából. Te adod össze és én, azt a milliós fizetést. De nem elég, az sem elég.

Nézd a szemét, a megvető tekintetet, a gúnyos vigyort. Igen, neki jár az ötmilliós vadászat, a helikopterrel hurcolt leölt állat, a lefoglalt szálloda. Minden jár. Kell a kikapcsolódás. És igen, megy ha hívják és viszi magával a barátját, hogy csodás novellákat írhasson a legyilkolt állatokról.

A nevető szemű fiatal lány, aki nem keresztény és nem eszik húst, mert vallja: nincs joga elvenni egyetlen élőlény életét sem. Emberét sem, állatét sem. És vallja: segíteni kell másokon. Olyanokon, akik bajban vannak, éheznek, fáznak. Mert a fiatal lány úgy hiszi, ez a kötelessége.

Az idősödő férfi nem hiszi úgy. Ő abban hisz, hogy a kereszténysége mögé bújva bármit megtehet. A kereszténységére hivatkozva élősködhet az ország nyakán, gondtalanul felveheti a havi fizetését, annyit amennyiből talán egy egész hétig etetik a rászorulókat a nevetős szemű lány és társai. Vagy tovább? Nem tudom.

Ez a gúnyos szemű férfi úgy hiszi, őt szereti az istene, mert templomba jár, imádkozik, bizonyára adakozik is a perselybe.

Én nem tudom, hogy van-e isten, vagy nincs. Azt sem tudom, hogyha van, hányféle van. Külön istene lehet a lánynak és egy másik istene ennek a gúnyosan vigyorgónak? Úgy kell lennie. Az nem lehet, hogy egy isten legyen és az szeresse azt a lányt és szeresse ezt az embert.

Ez a gúnyos szemű férfi állatokat gyilkol. Messziről, a biztonságból, olyan fegyverrel, ami valószínűleg többe kerül, mint az ételért sorban állók legtöbbjének a lakása. A gúnyos vigyorú meg van arról győződve, hogy ő jó ember, jó keresztény, jó politikus, hogy neki jár a pihenés, jár a vadászkirándulás, hiszen annyit fárad ennek az országnak a lakói érdekében.

A nevető szemű lány valószínűleg nem gondolja ezt. Ő csak felkel reggel, zöldséget pucol, kenyeret szeletel, levest főz, ételt adagol, összetakarít, elmosogat és másnap kezdi elölről. Mert ameddig a sor el nem fogy a fehér autó mellől, addig ezt kell csinálnia.

A gúnyos szemű nem gondol erre. Nem gondol arra, hogy az a sor nem fogy el addig, ameddig ő is be nem áll a végére. Mert miatta olyan hosszú.

A MUNKAERŐPIACON TÚL IS TUDUNK VALAMIT MONDANI AZ OKTATÁS CÉLJAIRÓL?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.03.14.


A Független Diákparlament szervezésében oktatási vitára ült le három ellenzéki tömörülés, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. A hétfői beszélgetésen Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor mondott sok fontos dolgot a Fidesz által szörnyű helyzetbe hozott magyar oktatási rendszerről, meglátásaikat érdemes visszaolvasni percről percre közvetítésünkben.

A vita egyik blokkja az oktatás céljaival kapcsolatban vetett fel kérdéseket, a válaszokban pedig központi szerep jutott a munkaerőpiacnak. Persze nem kizárólag erről beszéltek a jelöltek, mindenesetre a dolog elgondolkodtatott.

A hétköznapokban is, amikor az oktatásról beszélünk, legtöbbször mi is a munkaerőpiaci elhelyezkedést említjük, hiszen minél jobb oktatásban részesülünk, annál jobb esélyekkel helyezkedhetünk el, annál jobb megélhetést biztosíthatunk magunknak.

A kortárs mérsékelt baloldali politika is ebből az alapösszefüggésből indul ki, amikor a minőségi oktatáshoz való hozzáférés és az esélyegyenlőség közötti kapcsolatot tematizálja. Egy olyan társadalomban, amely szinte kasztrendszer módjára rétegződik, és aki szegénynek születik, jó eséllyel szegényként is fog meghalni, nem lehet eléggé hangsúlyozni a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás fontosságát...

MI AZ EDDIGI LEGLOGIKUSABB FORGATÓKÖNYV A KÓSA-SZTORIBAN?

INDEX
Szerző: RA
2018.03.14.


Kedd reggel óta nagyjából másfél nap telt el, azóta több közjegyzői papír nyilvánosságra került Kósa Lajos és egy csengeri, háztartásbeli nő eurómilliárdos ügyletéről, és mindkét fél viszonylag részletes, de egyes fontos részletekről mégis hallgató nyilatkozatai elhangoztak. Kósa Lajos háromszor is megszólalt, szerdán pedig Csengeren elértük a család "szóvivőjét" is. Ez alapján próbáltuk meg összerakni, mi történhetett valójában, legalábbis merrefelé mutatnak jelenleg a szálak ebben a történetben - amíg persze további fontos részletek ki nem derülnek (lásd jobboldali keretesünket).

Eszerint valamikor 9 éve egy csengeri nő, a négygyermekes Szabó Gáborné elkezdte azt állítani magáról, hogy a 70-es években nyugatra disszidáló édesapja révén óriási örökség szakadt a nyakába. A sztorija szerint édesapja országokon átívelő vagyont és cégbirodalmat épített, ezt hagyta rá, de állítása szerint az örökséget zárolták, egyelőre nem tud hozzájutni a pénzhez. Azaz egy részéhez mégis, egy időre kapott ötmilliárd forintot, de aztán azt vissza kellett utalni.

Hogy ez a sztori nem feltétlen valós, arra az utal, hogy a nő apját a faluban mindenki zenésznek ismerte, és ottjártunkkor a "szóvivő" a milliárdos átutalásra egy kamuszagú dokumentumot mutatott, amiben volt ugyan egy kétmilliárdos összeg, de az a napi vásárlási limit volt, amit bárki beállíthat ennyire. Nem árulta el azt sem, hogy milyen cégeket vitt az apa, a nemzetközi sajtóban pedig nincs nyoma Matkó úr óriási vállalatbirodalmának, pedig a 4 milliárd eurós vagyonnal már a leggazdagabbak között lenne helye...

OROSZ BEFOLYÁS MAGYARORSZÁGON (3. RÉSZ): NYUGAT-ELLENES KÜLPOLITIKA

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2018.03.14.


A magyarországi orosz befolyás több szempontból is speciális. Ennek egyes vetületeivel, például a szélsőjobboldali szervezetek érintettségével vagy az orosz dezinformációval számos tanulmányban részletesen foglalkoztunk. Sorozatunkban területenként tekintjük át Magyarország Oroszországnak való kitettségét. A harmadik részben a Kremlnek geostratégiailag több szempontból is kedvező magyar külpolitika terítékre.

Sorozatunk korábbi részeiben kitértünk már a Fidesz 2010-es kormányalakítása utáni éles, oroszbarát külpolitikai fordulatára. Orbán Viktor 2007. januári évértékelőjében még úgy fogalmazott, hogy az akkori Gyurcsány-kormány a túlzott orosz befolyás irányába halad. „Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt, mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot” – mondta ellenzékben Orbán, hozzátéve, hogy az akkori kormány Oroszország gazdasági bástyájává akarja tenni Magyarországot, a magyarok azonban nem akarnak „a Gazprom legvidámabb barakkja” lenni. Ehhez képest a második és a harmadik Orbán-kormány nemhogy tovább növelte Magyarország energiakitettségét Moszkva felé, de Paks II bővítése további lehetőségeket biztosít majd a Kreml-nek a magyar külpolitika befolyásolására.

A 2014-es tusnádfürdői beszéd óta deklaráltan illiberális államot építő Orbán mindenkinél nyíltabban beszél és tesz is a liberális demokrácia meghaladásáért, a keleti autoriter rendszereket (Oroszország, Törökország, Kína) nyíltan magasztalja. Orbán úgy véli, hogy „az európai elit megbukott”, mert az ő értelmezése szerint az európai kormányok többsége szembekerül a bevándorlás kérdésében a társadalmi többséggel. Az Orbán-kormány eddig jelentősebb gazdasági eredményeket felmutatni nem képes „Keleti Nyitása” stratégiája is túlmutat a külkereskedelmi dimenzión, és sokkal inkább az autoriter politikai-gazdasági modellek követéséről szól...

FEGYVERBE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.14.


Valamilyen - előttem is - ismeretlen okból múlt nyáron írtam egy pár sort március 15-ikéről. Ezt most lemásoltam, és az utolsó mondat kivételével változtatás nélkül (fokozandó az ünnepi hangulatot) ideteszem:

Bátortalanul írom le azt, ami itt következik. Valószínűleg nem én vagyok az első, aki ezt leírja, csak még sehol nem olvastam ilyesmit vagy ha mégis, akkor elkerülte a figyelmemet vagy elfelejtettem.
A március 15-i "forradalmat" adottnak vettem, több helyen le is írtam, hogy az tényleg méltó az ünneplésre. Ezt most sem szándékozom visszavonni, csak azt szeretném nagyon halkan megkérdezni, mitől is lett volna forradalom, ami március 15-én Pesten történt. Attól, hogy sokan voltak? Vagy hogy a délelőtti események után mindenki hazament ebédelni? Azzal, hogy majd délután háromkor találkoznak. És akkor találkoztak is. És megint sokan voltak. Nem nagyon sokan, de jónéhány ezren. És fölmentek a Várba, és kiszabadították Táncsicsot. Nem volt nehéz, elengedték. Még csak pofon sem kellett vágni senkit. Aztán megint mindenki hazament. És este díszelőadást tartottak a Nemzeti Színházban, műsorváltozással. Itt sem kellett lökdösődni, mindenki tudomásul vette, Bajza József, a színház igazgatója maga írta rá a színlapra, hogy a meghirdetett előadás helyett Katona József Bánk bánja megy aznap (a meghirdetett darab a Két anya gyermeke, a plakát szerint Soulié Fridrik írta, aki különben a kor divatos francia írója volt, rendes nevén Frédéric Soulié - lám, milyen naprakész műsorpolitikával vezette a színházat Bajza). Az előadás után nyilván tapssal ünnepelték a szerzőt (aki akkor már 18 éve meghalt, 39 éves korában, lényegében sikerélmény nélkül) és a színészeket, majd mindenki hazament és lefeküdt aludni. Másnap felébredtek és minden ment a maga útján, mint azelőtt. Majd' azt mondtam, mintha mi sem történt volna.
Dehát lényegében ez a helyzet, tényleg nem történt semmi olyan, ami legalább halványan emlékeztetne arra az eseménysorra, amit forradalomnak nevez a szakirodalom. A fogalom persze zavaros, ahány tudományág beszél róla, annyiféleképpen teszi, a legjelesebb személyiségek is különbözőket mondanak, de vannak azért közös ismérvek. Mint például az erőszak, ami egy új állam vagy legalább államforma létrehozatala érdekében nyilvánul meg, és ami célként írja le a szabadság elérését.
Namármost. Vegyük a 12 pontot. Se új államforma, se új állam, se szabadság - a radikális magyar ifjúság megmaradt a kívánságnál (követelés helyett), és tett egy szelíd kísérletet a feudális berendezkedés enyhítésére ("urbéri viszonyok megszüntetése"). Igaz, a kinyomtatását körüllengte az erőszak szelleme (Landerer azt mondta, sajnálja, de törvény tiltja, hogy a nyomdagépet átengedje, mire az elszánt és agresszív márciusi ifjak már készültek elhagyni a műhelyt, ám Landerer megállította őket, és közölte, hogy ha valaki ráteszi a kezét a gépre, miközben fennen hangoztatja, miszerint azt ő lefoglalja, akkor Landerer minden hősiessége ellenére is tehetetlenséget fog érezni ennyi robbanó arrogancia láttán, és átengedi a prést, használják, amire akarják), de a sajtó birtokba vétele talán a garázdaság tényállását is csak alulról súrolta.
Ami meg a szabadságot illeti, ezen a napon senki nem foglalkozott vele. A különben zseniális költő, aki szerintem a világirodalom legnagyobbjai közé tartozik, ezúttal írt egy gyújtó hangulatú verset, ami úgy zavaros, ahogy van az ősapákkal, akik szabadon éltek haltak, aztán mégis szolgaföldben nyugosznak, de még ez a költemény sem adja programba az új államformát, mint ahogyan a szabadságot is csak tagadó formában említi, amennyiben rabok tovább nem leszünk. Amúgy dehogynem, azóta is, pedig ha nem lennénk rabok, az önmagában még nem jelentené a szabadságot.
Széchenyi és Kossuth (utóbbinak voltak ám jó pillanatai is) 1830-tól kezdve a maguk eltérő stílusában megírt szövegeivel már elérték, hogy a hazai állapotok változzanak, aznap éppen azért érkeztek Bécsbe, hogy elfogadtassák a Batthyányi-kormány megalakulását. A magyar történelemkönyvek azt írják, Bécs engedett a magyar forradalom hírének nyomására, dehát nem lévén akkor még internet, a bécsi hatalom valószínűleg nem is értesült arról, mi történt Pesten, ha meg netán odaért volna addigra a hír, akkor a császári udvart arról is tájékoztatják, hogy odaát még egy durvább káromkodást sem lehetett hallani. Ezzel szemben a magyar reformkor ebben a pillanatban még egyöntetűen értelmes munkájának elég hathatós nyomatékot adtak az európai forradalmak, mindenekelőtt a február 22-i francia, aztán az egységes német állam megteremtését célzó berlini, a hasonló igényekkel jelentkező, március 14-i római, vele nagyjából egyidőben a hazai, azaz a bécsi, mindezekhez az óráról órára erősödő pánszlávizmus igencsak nyugtalanító eszméje. A bécsi hatalomnak kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy a magyarokkal huzakodjon.
A különféle magyar nyelvű lexikonok és enciklopédiák "forradalom" meghatározásai jórészt az 1896-os Pallas Lexikon definícióját veszik át és variálják (tágabb értelemben minden erőszakos átalakítás, felforgatás a fizikai épp úgy mint a politikai és társadalmi életben; szorosabb értelemben az állam alkotmánynak erőszakos megváltoztatása). De amit ennek a bejegyzésnek az elején említettem, az a külföldi szakirodalomban is általánosnak nevezhető, például az Oxford Encyclopedia rövid és tömör (sudden, social and political change... by force - azaz hirtelen /gyors/ társadalmi és politikai változás... erőszak által), vagy a Larousse hasonlóképpen velős megállapítása (avec violence - azaz erőszakkal) ugyancsak az erőszakot említi, később beleszőve az alkotmányos vagy államforma változtatást.
Célom ezzel a bejegyzéssel nem a polgárpukkasztás volt, hanem éppen egy tétel bizonyításának első kísérlete: a szabadságharc erőltetése finoman szólva hiba volt. Amikor ezt az alapgondolatot először leírtam, még azt hittem, legfőképpen azért volt hiba, mert a forradalom már minden megoldhatót megoldott. Ennek az elméletnek van egy gyenge pontja: a forradalmak ritkán oldanak meg bármit is - de úgy véltem, ezúttal ez másképp történt.
Nem történt másképp. Az 1848-as forradalom és szabadságharc kezdete, azaz 1848. március 15. egy nem túlságosan nagy tömeg lelkes összejövetele lehetett, szép és dicsérendő célokkal, amiben ezt a tömeget senki és semmi nem akadályozta. A fontos dolgok máshol és máskor történtek. Mely fontos dolgokat éppúgy nem lehet a "forradalom"címszóval illetni, ahogy a pesti eseményeket sem.
Kellemes melldöngetést, boldog ünnepet kívánok.

KÓSA A PÁCBAN! EGYEDÜL?

GONDOLATVLÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.03.14.


A hírmorzsák alapján Kósa Lajos benne van a slamasztikában. A gödör legfeljebb mélyül csak azóta, hogy a Magyar Nemzet közölte azt a közjegyzői okiratot, amely alapján Kósa aktívan részt vett egy, finoman szólva is zavaros, ügyletben. Az egy másik kérdés, hogy olyan, több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi, összegről van szó, ami alkalmas lehet egy bankot is megrendíteni.

Márpedig az sem teljesen kizárt, hogy az FHB-nál elhelyezett összeg esetleg a bankkal szembeni hatalmi zsarolás potenciálnövekedésének elősegítését is szolgálta volna. Amellyel kapcsolatban még emlékezhetünk a hatalom és az FHB-csoport, illetve Spéder Zoltán közötti, karhatalmilag is támogatott, mosolyszünetre. De talán csak véletlen, hogy a kormánytól nem túl messze esőnek pletykált bankba került az említett, cseppet sem kis pénzmag. Amellyel kapcsolatban az ingovány csak egyre inkább trutymósodik. Felvetve a pénzmosás elősegítésének, a bejelentési kötelezettség elmulasztásának a gyanúját. Meg azt is, hogy Kósa Lajos olyan helyzetbe került, amelynél kisebb politikai ballépéséért is mentettek már fel minisztert. Alkalmasint olyan helyzetet teremtve, amely közvetlenül Orbán fejére hullhet vissza. Mert a magyar közjogi helyzetben a miniszterelnök felelőssége egyetemleges...

VALAKI ELLOPTA AZ ORSZÁGOT

SZTÁRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.03.14.


Többen arra gyanakodnak, hogy Semjén vadászkalandja csak fedősztori, a miniszterelnök vejének ELIOS-botrányát hivatott takarni. Akkor viszont Matolcsy villaügye a fedősztori fedősztorija, hogy ne beszéljünk a vadászatról, és persze a vő üzletéről.

A fedősztori fedősztorijának a fedősztorija pedig Kósa mai ámokfutása az 1300 milliárd körül, hogy elterelje a figyelmünket a vőről, a miniszterelnök-helyettesről és a bankelnökről.

Nem mondom, hogy a fazekak kicsik, de a fedők egyre nagyobbak rajtuk. Hogy Kósa horribilis összegekről szóló történetét is lefedjék, ahhoz már akkora hír kellene, hogy valaki ellopta az országot.

Ja, hogy az már megtörtént?

VÁDIRAT ORBÁN ELLEN

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.14.


Akár egy tőrdöfésnek is beillik, amit a nemrég megjelent Fekete könyv” ejthetett a Fidesz testén. A lehető legrosszabbkor látott napvilágot a hatalom számára, hiszen néhány héttel a választások előtt annak tartalma sokakat alapvetően befolyásolhat olyan tekintetben, hogy kire, kikre adja le a voksát. Ennek a könyvnek az alcíme ugyanis ez: „Korrupció Magyarországon 2010 – 2018”, tehát az évszámok alapján egyértelműen az orbáni rendszer korrupciós ügyeit veszi górcső alá. Ebből pedig közismerten sok van, tehát kiválóan lehetett válogatni közülük. S itt van az első problémám ezzel könyvvel kapcsolatban, hiszen meglehetősen felemás módon oldotta meg az önmaga által kitűzött feladatot: kizárólag a Fidesz korrupciós ügyeit tárgyalja, holott voltak ám az ellenzék körében is hasonló esetek. Ezért ezt a könyvet egyfajta vádiratnak is tekinthetjük az orbáni rendszer ellen, ami egyúttal éppen ennek a rendszernek a legsebezhetőbb pontja. Nem vonom kétségbe a szerzőknek azt a jogát, hogy a művük témáját szabadon választhassák meg, mindenesetre ebből a könyvből inkább az orbáni rendszer morális fertője világlik ki, ami azért nem fejezi azt a valóságot, hogy ennek a rendszernek voltak és vannak pozitív tettei is. Éppen ezért jött rosszul a kormánypártnak ez a könyv, hiszen a választások előtt egyoldalú képet fest a pártról, ami mindenképpen hátrányos lesz a választás kimenetelére. Egy esetleges Fideszes győzelem esetén várhatóan nem marad el ezért a megfelelő hála sem.

 

Ilyen bevezető után elsőként meg kell említenünk azt, hogy ezt a könyvet a Civitas Intézetmegrendelésére a hazai Transparency International (TI) készítette el, szerzői: Martin József Péter, ügyvezető igazgató, Nagy Gabriella, programvezető és Ligeti Miklós, jogi vezető. Róluk tudjuk azt, hogy mind liberális gondolkodásúak, amit azért a könyv értékelésénél nem lehet figyelmen kívül hagyni. A könyv két részből áll. Ahogyan a bevezetőben leírták: „az első rész hazánk korrupciós kockázatát és kitettségét, valamint a közpénzekkel való visszaélést megvalósító korrupció fő megvalósulási formáit és módszereit mutatja be, ….. a második rész 106 konkrét korrupciós eset rövid leírását és tipizálását tartalmazza.” Ezt a könyvet a kiadók szerint hagyományteremtő céllal adták közre, ami azt is jelenti, hogy a későbbiek során újabb hasonló kiadvány fog megjelenni. Én máris javaslok nekik egy témát: az MSZP 2002 – 2010 közötti országlásának korrupciós ügyeit dolgozzák fel, jelesül a 4-es metró építése során elsíbolt 167 milliárd forint történetét. Merthogy ekkor lehetne azt állítani, hogy a Civitas Intézet és a TI elfogulatlan az orbáni rendszerrel kapcsolatban és egyenlő mércével méri a politika szereplőit.

 

Az alábbiakban nem kívánom részleteiben elemezni a könyv egész tartalmát, erre nem lenne elegendő a bejegyzésem terjedelme sem. Néhány dolgot azért mindenképpen meg kell jegyeznem. Az első rész bevezetőjében a szerzők definiálják a korrupció fogalmát: „a közhatalommal, közbizalommal, illetve a ráruházott pozícióval való visszaélés egyéni haszonszerzés érdekében.” Ez a fogalom csak a közhatalommal rendelkező szervezetek és személyekre vonatkozhat, ami azért nem fedi a korrupció teljes fogalmát. Így maga a fogalmi meghatározás eleve determinálja azt is, hogy a következőkben miről is lesz majd szó. Korábban a könyvben leírtakat hazánk korképének és kórképének jelölték meg. Korképe azért, mert „hazánk 2010 és 2018 közötti időszakának lenyomata.” Ez azért túlzás, hiszen ezen időszaknak nem csupán a korrupció volt a jellemzője, egyéb más történések is voltak ebben a korszakban. Kórképe pedig azért, mert „a korrupció terjedéséről és ennek következtében a magyar demokrácia válságáról szól.” Ez is kiigazításra szorul, mert mint korábban jeleztem, csak a Fidesz korrupciójáról van szó. Másrészt a magyar demokrácia válságáról vajmi keveset olvashatunk. Tehát elvileg a könyv egy széles áttekintést kíván adni hazánk 2010 és 2018-as időszakáról, ehelyett azonban a Fidesz elleni nyílt támadásról kell beszélnünk, mégpedig annak tényleg a legsebezhetőbb pontján, a korrupció vonatkozásában. Ezt a súlyos módszertani hibát még az sem homályosíthatja el, hogy e könyv mögött valóban komoly munka húzódik meg, rengeteg adattal, kimutatással és grafikonnal tarkítva...


BARTUS LÁSZLÓ: HELYZET VAN MÁRCIUS IDUSÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.03.14.


A 2018-as választás talán utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország népe nemet mondjon Orbánra. Utolsó lehetőség arra, hogy a magyar nép lázadása egy választásban öltsön testet és ne egy vérengzésbe torkolljon. A magyarok most kapnak utoljára lehetőséget arra, hogy igazi “fülkeforradalmat” csináljanak, és kinyilvánítsák a szabad akaratukat.

Mindenki biztos lehet abban, hogy Orbán soha többé nem enged meg hasonló helyzetet. Az egyetlen reménye abban van, hogy a kamupártokkal és az önző, pénzéhes ellenzéki pártok segítségével megakadályozza azt, hogy a nép két jelölt közül válastzhasson: Orbán jelöltje, és a demokraták ellenjelöltje között. Így akar, így hajlandó véleményt mondani a nép, mert igent mondani senkire nem tud, és nem is akar, de a “nem” kimondására hajlandó.

Ez egy helyzet. Orbán elszámította magát, Hódmezővásárhely teljesen megfordította az egész politikai helyzetet. A hódmezővásárhelyi jelölt jó jelölt volt, de érdemei elismerése mellett a válastzók még Vásárhelyen sem rá, hanem Orbán (és a hűbérese, Lázár) ellen szavaztak. A jelölt és az ellenzék nem volt ennek akadálya. Ez a hódmezővásárhelyi recept. Nem az ellenzék győzött, hanem Orbán elleni lázadás történt.

A helyzet az, hogy az Orbán-ellenes utálat elérte azt a szintet, hogy az ország lakossága felbátorodott, és hajlandó lenne ugyanerre. Orbánt pedig váratlanul és védtelenül érte ez a helyzet, túl kevés az idő, hogy bármit tegyen ellene. Csak a kamupártok szervezésében és az ellenzéki pártokbe beépített embereiben, az ellenzék önzésében bízhat, hogy nem áll fel mindenhol az országban az “egy az egy ellen” szituáció. Mert abban ő vereségre van ítélve.

Hódmezővásárhely egyrészt leleplezte az ellenzéket, hogy az anyagi érdekeltség az oka, hogy nem állítanak egyetlen jelöltet Orbánnal szemben, mert az anyagi érdekeltség arra ösztönzi őket, hogy elég saját jelöltjük legyen az állami források megszerzésére. Az egész így van kitalálva. De Hódmezővásárhely az ellenzék tisztességesebb részének lehetőséget is adott arra, hogy tanuljanak ebből, és feladják az önző szempontjaikat.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy váratlan pillanatban Orbánt tényleg le lehetne győzni, először és utoljára a NER történetében, ha ők nem állnaka z emberek útjába, és engedik, hogy a nép kinyilvánítsa a véleményét, megjelenjen a népakarat, és a nép a lázadását egy parlamenti választásba fojtsa, ne pedig egy öldöklésbe. Ezt a lehetőséget a magyar népnek meg kell adni. Minden ellenzéki párt, amely ennek útjába áll, hazaáruló és nemzetellenes.

Mindenki tudja, hogy az alkotmányos rend megdöntése óta hirdetem a rendszer bojkottját. Az államcsínnyel létrehozott NER-t alkotmányos kötelesség bojkottálni a hazug választással együtt. Ez a véleményem jogi értelemben semmit nem változott, de a népnek joga lázadni, és ebben nem lehet és nem szabad korlátozni. Ha ez a lázadás egy választás formájában valósulhat meg, akkor az a lázadás legelfogadhatóbb formája a lázadások történetében.

Orbán csal. Mindig is csalt, most is csal. De a helyzet az, hogy a nép lázadása elsöpörheti a csalással együtt. Ezzel semmi nem oldódna meg, de világossá válna a tényleges helyzet, hogy az ország nagy többsége utálja és elutasítja őt, a maffia családjával és a hűbéreseivel együtt. Rákényszerül arra, hogy a hatalmát nyíltan diktatórikus és erőszakos eszközökkel tartsa meg vagy szerezze vissza. Ez is előrelépés a rendszer négyévenkénti legitimációja helyett...

SZERETNÉK EGYSZER MAJD HAZATÉRNI MAGYARORSZÁGRA A CSALÁDOMHOZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Vendég
2018.03.13.


Kedves erdélyi magyarok!

Azért írom meg ezen soraimat, hogy megmutassam nektek/önöknek, milyen is a valódi Magyarország. Az a valódi Magyarország, amelyet a kilátástalanság miatt – bár szívem szakad meg – magam is elhagytam másfél éve lassan.

Magyarországon az elmúlt 8 évben a Fidesz mindent a saját képére formált. A folyamatos kétharmados többség lehetővé tette nekik, hogy az igazságszolgáltatástól kezdve a rendfenntartásig minden az ő irányításuk alatt álljon (ami egy valódi demokráciában ugye nem lenne lehetséges). Az, amit ti láttok Magyarországból az csupán az, amit a Fidesz propagandagépezete a szemetek elé tár, és ha nem követitek a magyar ellenzéki újságokat, akkor nem is fogtok soha tudni az amúgy óriási problémákról.

Magyarországon jelenleg – lassan 3 éve – nem folyik érdemi kormányzás, ehelyett a „hatalmas menekültválság” „kezelésére”, vagyis idegesítő, értelmetlen és egymás ellen uszító plakátkampányokra megy el a pénz (ja, és persze a „világszínvonalú” magyar futballba ömlik az EU-s pénz). Ellenséget látnak mindenkiben, még abban is, aki őket (pl. Orbánt) ide juttatta fiatal korában, ösztöndíja révén: igen, az oly sokat démonizált Soros György anyagi támogatása nélkül a rendszerváltás után a Fidesz nem tudott volna létrejönni, Orbán meg nem kapott volna ösztöndíjat ahhoz, hogy tanulhasson. Szóval a „kormány” maga mögött égeti azokat a hidakat, amelyeken áthaladt. Az pedig, hogy kormányzás helyett ellenséget lát az ország mindenkiben, készenléti hadsereget toboroztat iskolákkal, az lassan már egy lapra helyezi a mostani „kormányt” az olyan „nagy és nemes” emberekkel, mint a kommunizmusban Sztálin volt (hogy rosszabbat ne mondjak). De mit is értek az alatt, hogy nincsen kormányzás:
- Mivel az egészségügyi ellátás már jó pár éve nem juttatás, hanem adónemnek minősül az alaptörvény szerint, így a kormány nem is köteles egészségügyi szolgáltatás nyújtására. Így aztán rohad a teljes egészségügy, hihetetlen a munkaerőhiány, napokat (!) kell várni egy sürgősségi ellátásra. Persze ebből ti jóval kevesebbet láttok, mivel a szavazatotokért cserébe a kormány a MAGYARORSZÁGI MAGYAROK PÉNZÉN, nagy mosollyal épít szép kórházakat Erdélyben. Számomra már-már bicskanyitogató érzés, hogy egy erdélyi/vajdasági magyar ingyen, sokszor gyorsabban kap egészségügyi ellátást, mint az, aki fizet érte adó formájában (lévén, hogy nektek nem kell). Egyértelmű, lassan oda jutunk, hogy aki tuti Fidesz-szavazó, az kap ellátást, aki meg nem, az majd szépen meghal sorban állás közben. Ez nem vicc, utóbbi egyre gyakoribb, rá lehet keresni).
- Az oktatásban a hittanóra kötelezővé tétele, az erkölcstan, etika, napi testnevelésóra, miegymás elérte, hogy a diákok hihetetlenül túlterheltek, mindamellett, hogy elavult tudást kapnak. A problémát személyesen is tapasztaltam kívülállóként, segédoktatóként. Úgy gondolom, az is jelzi ezen probléma mértékét, hogy a diákok azért tüntetnek Budapest utcáin, hogy minőségibb keretek között tanulhassanak; ilyenre régen sosem volt példa. Megint csak, míg nálatok Erdélyben a magyar kormány a MI PÉNZÜNKÖN felhúzza a szép vadiúj iskolát, addig a magyarországi épületek elavultak, sok kisebb településen fűtés nélkül, szerkezeti problémákkal működnek, hihetetlen a szegregáció.
- A fizetések: ez a legnagyobb trükkje az Orbán-kormánynak. Két dolgot emelnek: a nyugdíjakat, és a képesítés nélküli szakmunkások fizetését. Hogy miért ezt a kettőt? Ez a két célcsoport a legkönnyebben manipulálható, továbbá itt elég pár ezer forintos emelés ahhoz, hogy megvegyék az állampolgár szavazatát kilóra vele. Eközben a többi területen alig van emelés. Amiről például nem beszél a kormány a saját propagandahálójában, hogy a tanárok és egészségügyi dolgozók fizetése, amely a minimálbér körül volt, 2 éve már nem tartalmazza azt a passzust, hogy „a mindenkori fizetés a minimálbérrel nő”, vagyis egy tanár vagy egy nővér AKÁR A MINIMÁLBÉR ALATT IS KERESHET. Ezt néha megpróbálják legalább a minimálbérig kompenzálni egy pótlékkal, amit most a „nagy emelésekkel” eltörölnek, szóval az EMELÉS UTÁN UGYANANNYIT VISZ HAZA AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓ, MINT ELŐTTE. Erre a családban van példám.
- Mindemellett az árszínvonal, a lakásbérlés, az élelmiszerárak elérték a nyugat-európai szintet. Ez pedig az alacsony fizetésekkel egybevéve katasztrófa, hiszen így az ember még csak nem is álmodhat arról, hogy nyaralni megy/félretesz pénzt. Lévén, hogy már sajnos pont ezen problémák miatt el kényszerültem hagyni az országot, pontosan tudom, miről beszélek.

Rengetek ilyen horderejű problémáról lehetne itt beszélni (mint például a magyar ipar hanyatlása, vagy az egyre elharapodzó infláció), de akkor ez az írás 10-szer ilyen hosszú lenne a végén. Remélem, a fő üzenet így is eljut hozzátok.
Jelenleg ti vagytok az Orbán-kormány csodafegyvere a választásokon. Már alig-alig van esélyük a hatalomra a határon belül, így tőletek várják a szavazatokat. Azoktól, akiket a MAGYARORSZÁGI MAGYAROK PÉNZÉBŐL látnak el új kórházakkal, művelődési házakkal, szeretetcsomagokkal, egyebekkel, csakhogy titeket megvegyenek. Higgyétek el, TITEKET SEM VESZ EMBERSZÁMBA A FIDESZ, BÁRMIT IS MOND, TI CSAK AZ ESZKÖZ VAGYTOK A GYŐZELEMHEZ. HA NYERNEK, 4 ÉVIG NEM KAPTOK SEMMIT, MAJD 4 ÉV MÚLVA MEGINT AJNÁROZNAK TITEKET A SZAVAZATOK MEGVÉTELÉÉRT.

Persze, nyilván nektek fontos a kettős állampolgárság, emiatt nagy a Fidesz-kultusz. De talán végig kellene ezt gondolni. Könnyű úgy az „óhazát” még inkább a gödörbe lökni, hogy ti nem Magyarországról kapjátok az alacsony fizetéseteket, nem Magyarországra fizetitek a hihetetlenül magas adót (2. legmagasabb Európában). Könnyű így, gyakorlatilag felelősségérzet és következmények nélkül dönteni, hiszen gyakorlatilag nem a saját sorsotokról döntötök. Milyen lenne, ha mi innen, Magyarországról Ceausescu-ra, vagy más, a romániai magyarokat elnyomó vezetőre tudnánk/tudtunk volna voksolni mondjuk Debrecenből levélben? Ti mit szólnátok? Nyilván semelyikőtök nem repesne az örömtől. Amennyiben segíteni akarjátok a magyarságot, akkor NEM SZAVAZTOK.

Négy éve is kevésen múlt a kétharmad, valószínűleg fontos része volt benne a ti szavazataitoknak is sajnos. Tegyetek érte, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő!

Köszönettel:

Egy kétségbeesett magyar állampolgár, aki szeretne egyszer majd hazatérni Magyarországra a családjához

KARANTÉNBÓL KARANTÉNBA - JOBBIK 2009-2018

MÉRCE
Szerző: BARKÓCZI BALÁZS
2018.03.13.


Az IDEA Intézet 2017 decemberi kutatásában – több más mellett – arra is kíváncsiak voltunk, hogy a választópolgárok szerint melyek azok a karakterjegyek, amelyekkel a leginkább leírható a Jobbik. A válaszadók 41 százaléka szerint a párt szélsőséges, míg 28 százalékuk szerint radikális, és mindössze a kutatásban részt vevők 12 százaléka válaszolta azt, hogy a Jobbik legfontosabb karakterjegye a néppártiság. A felmérésben részt vevők emellett feltűnően nagy számban jellemezték a Jobbikot a radikális imázs egyéb járulékos identitásjegyeivel: szerintük a romaellenesség 29, az antiszemitizmus 27, az EU-ellenesség 18, míg az oroszbarát attitűd 10 százalékban jellemző a pártra. Ezzel szemben a hagyományos néppárti értékeknek tekintett hitelességet csupán 8, a hozzáértést 7, a mérsékeltséget és a profizmust pedig 5-5 százalékuk jelölte meg a Jobbik jellemzőjeként. Tegyük persze hozzá, hogy ezek a számok nem lehetnek függetlenek a lágy cenzúrát alkalmazó kormányzati médiatér által sugallt Jobbik-képtől.

A fenti adatokból leszűrt következtetések is közrejátszhatnak abban, hogy a Jobbik a választási kampány kezdetét megelőző negyedévben nem tudta érdemben növelni a támogatottságát: a biztos szavazó pártválasztók körében ebben az időszakban 15-17 százalékon állt. Ez azonban nem új jelenség: a pártok támogatottságában jó ideje a tényleges választói mozgások helyett inkább befagyott pártpreferenciákról beszélhetünk, még akkor is, ha a politikai teret uraló Fidesz mellett a Jobbik a második legnagyobb politikai erővé tudott válni. Jelentékennyé, de nem váltópárttá. Ebben az elemzésben arra keresem a választ, hogy miért történhetett ez így.

Megalakulásakor a Jobbik népszerűségének növekedése sem osztályalapon, sem az iskolázottsággal, sem az életkorral nem volt egyértelműen magyarázható, vagyis rétegpárti státuszuk ellenére minden társadalmi osztályban rendelkeztek támogatói bázissal, és ezek szociológiai összetétele ellentmondott a hagyományos szakirodalmi modellnek.

Médiaérzékeny, látványos – és/vagy félelemkeltő – akcióikból, a politikai közbeszéd tematizációjára tett, sokszor sikeres kísérleteikből (ld.: „cigánybűnözés”), valamint a 2010-es évek elején innovatívnak számító netes jelenlétükből akár arra is lehetett volna – sok más tényező együttállása esetén – következtetni, hogy 2014-ben, de legkésőbb 2018-ban egymagukban is kormányképes, vagy kormányváltó erővé váljanak. Ez azonban nem történt meg: a Jobbik 2006-os radikalizálódása, valamint a 2013-tól elinduló néppártosodás különböző módokon zárták ideiglenesen karanténba a pártot.

Ma pedig már egy olyan jelenséggel is meg kell küzdenie a Jobbiknak, ami nem magyar specifikum: az európai kormányzó néppártok retorikájukban, szervezeti felépítésükben és az ügyképviselet szintjén is közeledtek a populista ethoszhoz, és így kezdeményezőként, (kvázi-)rendszerellenes entitásként tudnak fellépni, míg a (radikális) jobboldali populista mozgalmak a menekültválság eszkalálódásával is csak ideiglenes népszerűségnövekedést tudtak elkönyvelni. Így a centrális erőtér legnagyobb ellenzéki pártjának, az MSZP-nek a meggyengülésével Magyarországon sem automatikusan a második legnagyobb Jobbik lépett elő a kormánypárt kihívójaként, hanem a politikai tér Fidesz által monopolizált oldalával szemben egy széttöredezett, nagyjából egyforma támogatottságú, de egymást versenytársnak tekintő pártok által alkotott ellenpólus jött létre, amely a radikális jobboldaltól a szélsőbaloldalig lefedi a politikai térképet...

EGY MONDAT ARRÓL, MIT ADOTT ENNEK AZ ORSZÁGNAK A NER EGYETLEN NAP ALATT

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.03.13.


Az előző részek tartalmából.

Ma kiderült, hogy a jegybankelnök egy 400 milliós luxusvillába költözött, amit a fiától bérel, aki pedig Matolcsy György unokatestvérétől kapott hitelt az ingatlanra, a Modern Városok Programot irányító miniszter pedig elismerte, hogy egy csengeri háziasszony – akinek a férje öngyilkos lett beadta neki, hogy 4,3 milliárd eurót örökölt, amit a miniszter – aki ezt az egész sztorit először reflexből kamunak nevezte – annyira komolyan vett (annak ellenére, hogy a papírok németül voltak), hogy közjegyzőnél foglalták köziratba, hogy Kósa Lajos államkötvények vásárlására fordíthatja a pénzt, de az is mai hír, hogy az emberierőforrás-miniszter irodalmi díjjal tüntette ki a Parlament alelnökét, miközben a házelnöknek sikerült azt nyilatkoznia, hogy úgy szervezi Soros György a szlovák kormány korrupciós ügyeit feszegető újságíró meggyilkolása utáni pozsonyi megmozdulásokat, ahogyan Magyarországon tette azt a netadós tüntetéssel, és még arról is értesülhettünk, hogy a hódmezővásárhelyi vereség után az MSZP-seket azzal fenyegették a fideszesek, hogy ha együttműködnek a Jobbikkal, és visszalépegetnek, megnézhetik magukat, és amíg mindezt emésztgethettük, még azt is megtudtuk, hogy a kormányfő által alapított, közpénzmilliárdokkal kitömött, frissen eltángált felcsúti futballklub tulajdonosának, a magyar gazdaságtörténet legnagyobb meggazdagodását produkáló Mészáros Lőrinc fideszes polgármesternek a lánya őstermelőként hajolt le egy 24 milliós EU-s támogatásért, a miniszterelnök pedig – akinek a helyettesét inspirálná, ha jegesmedve-vadászatra hívnák – odáig jutott, hogy azzal fenyegessen, ha az ellenzék győz a választáson, olyan migránsokat fognak vinni Nyíregyházára, mint amilyenek a fideszes média szerint Európát veszélyesebbé tették Szíriánál, és akik elől saját állítása szerint a közbiztonság romlása miatt hazajött Svédországból az a közmédiában szörnyülködő nő, akiről nemcsak az derült ki, hogy hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el, hanem az is, hogy évek óta ebben az országban él.

TÖRÖK GÁBOR LÁZÁR JÁNOSRÓL: "NEM ÉRTEM , HÓDMEZŐVÁSÁRHELY UTÁN MIÉRT KELLETT ÁTVÁLTOZNIA NÉMET SZILÁRDDÁ"

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: TÖRÖK GÁBOR
2018.03.13.


Nehéz észszerű magyarázatot találni a Miniszterelnökséget vezető miniszter mostani lépéseire – mondja a politológus. Ízelítő.

A nemzeti ünnep miatt már szerdán kapható az újságárusoknál a Magyar Narancs legfrissebb száma, amelyben Török Gábor politológussal készült interjúnkat is olvashatják. Az elemzővel Teczár Szilárd beszélgetett egyebek közt az ellenzéki együttműködésről, Simicska Lajos befolyásáról, Lázár János Hódmezővásárhely utáni helyzetéről és arról, hogy mi történhet, ha a Fidesz bukja az abszolút többséget április 8-a után.

Magyar Narancs: Az ellenzéki térfélen kinek lenne leginkább érdeke a koordináció?


Török Gábor: Az MSZP-t látom a legnyitottabbnak erre. A Botka-projekt bedőlése után a szocialisták abban voltak érdekeltek, hogy a lehető leginkább elrejtsék magukat a többi ellenzéki erő között. Válságos periódusban voltak, joggal vetődött fel, hogy még az 5 százalékos küszöb is gondot jelenthet nekik. Számomra meglepő módon kitalálták, mi az érdekük. Megpróbálták magukat a többiekben feloldani. Ezért volt fontos a DK-val való együttműködés, és ezért volt fontos egy népszerű külsős miniszterelnök-jelölt leigazolása, aki a párton belüli viszonyokba nem avatkozik bele, ugyanakkor címlapfiúnak tökéletes. A nyitottság ma is megvan az MSZP-ben egy szélesebb együttműködésre, de a már említett korlátok nem teszik lehetővé, hogy nagyvonalú ajánlatokat tegyenek. Ha a Jobbikot is bevonnák az együttműködésbe, még 10–20 helyen kellene visszalépniük. Szerintem ez számukra vállalhatatlan. A másik három párt pedig ellenérdekelt a koordinációban. A Jobbik csak a baloldali szavazókra hajt, a baloldal pártjait megbízhatatlannak és toxikusnak tartja. Az LMP átrendezni szeretné az erőviszonyokat, nem konzerválni, a DK elsődleges célja, hogy listán megközelítse vagy utolérje az MSZP-t. Csak a kormányváltás, a kormányra kerülés közvetlen lehetősége változtathatna a gondolkodásukon, de ez bizonytalan, a veszteség pedig biztos. Ilyen helyzetben hogyan szokott az ember dönteni?
...

A FAKE NEWS ANATÓMIÁJA - AGYMOSOTTÁ VÁLUNK, ÉS NEM TEHETÜNK ELLENE SEMMIT?

VÁROSI KURÍR / TECH-TUDOMÁNY
Szerző: SZIGETI ILDIKÓ
2018.03.14.


Ha egy hazugságot sokszor ismételgetnek, elhisszük. Ráadásul az álhírek hatszor gyorsabban terjednek, mint az igazság. Ezeket a pszichológiai alaptételeket immár a kormányzati kommunikációban is alkalmazzák. Az éppen aktuális központi „sorvezető” milliókkal hitetheti el azt, amit éppen el akarnak hitetni. És nem tehetünk ellene semmit. 

Lássuk miből élnek!

A Science magazinban most megjelent tanulmányban, a Twitteren 2006 és 2017 között megosztott több millió tweeten vizsgálták az álhírek és igazság terjedésének sebességét és egyéb dimenzióit. A vizsgálatuk igazolta és alátámasztotta a sejtést:

az álhírek átlagosan hatszor gyorsabban értek el 1500 embert, mint az igaz hírek. Ráadásul sokkal nagyobb aktivitásúak is voltak ezek a bejegyzések: többen kedvelték és többen is szóltak hozzá, mint egy igaz hírhez.

Mint arról a humbug.blog.hu a Szkeptikus Társaság hírére hivatkozva beszámolt: azt is megvizsgálták, hogy kik voltak a legtöbb megosztást generáló felhasználók.

Meglepő módon, a Twitteren, nem a sok követő számú híroldalak jártak élen a hamis hírek terjesztésében, hanem éppen ellenkezőleg: a kis követőszámú, baráti társaságot maguk köré gyűjtő felhasználók.

Ennek nyilván pszichológiai okai vannak: barátainktól, ismerőseinktől könnyebben elfogadjuk az állításokat, mint személytelen híroldalaktól, kötődjünk azokhoz vagy értsünk egyet a nézeteikkel bármennyire is...

CSÓK ABSZURDISZTÁNBÓL! ORBÁN VIKTOR ÁTADOTT EGY OLYAN UTAT, AMELYET AZ APJA CÉGÉNEK BETONELEMEIBŐL ÉPÍTETTEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR KRISZTIÁN
2018.03.13.


A miniszterelnök ki is próbálta a várpalotai elkerülőt, megnézte, jó anyagot szállított-e a papa.
Az ország kormányfője igazi hazafi, amit a rengeteg ellenséggel szembeni árnyékbokszon kívül az is bizonyít, hogy nem bízza másra a nemzet építését, boldogan szemléli, ahogy édesapja és testvérei bányavállalkozásai folyamatosan beszállítanak nagy állami beruházásokba. Tavaly a Direkt36 és lapunk tárt fel több olyan állami és többször uniós forrásból finanszírozott építkezést is, ahová Gántról, az Orbán-vállalkozások telephelyéről szállítottak zúzott követ és/vagy betonelemeket.

Azt, hogy az Orbán-cégek állami beruházásokhoz szállítanak, nehéz kideríteni, ugyanis hivatalosan nem pályáznak közbeszerzésekre, az építkezések kivitelezői általában nem alvállalkozóként foglalkoztatják őket – bár ennek az ellenkezőjére is volt már példa –, hanem szimpla beszállítók, így a kötelezően közzétett adatok között nem szerepelnek a miniszterelnök családjához tartozó cégnevek. Az újságírók így a legtöbb esetben informátoroktól, saját oknyomozásaik révén akadhatnak olyan nagyberuházásokra, ahová beszállítanak Orbánék. Ezeket vagy úgy tudják bizonyítani, hogy saját maguk látják, hová hordanak árut a családi cégek kamionjai, vagy hosszas adatigénylések után átvizsgálhatják az építkezések dokumentációját, amelyek között megtalálhatók azok a számlák, amelyeket a miniszterelnök családjának valamely cége állított ki.

Orbán Győző leszállította, Orbán Viktor átadta

Korábban a Fejér megyei Gántról több olyan teherautót is követtünk, amelyek végül a bányától nagyjából 40 kilométerre található Várpalota mellett álltak meg és rakodtak le. A Nehéz Kő Kft. – ennek jelenlegi tulajdonosa Orbán édesapja, de korábban a miniszterelnök két testvére is benne volt a cégben – teherautója betonelemeket szállított a várpalotai elkerülő út munkálataihoz. A munkákhoz beton- és csatornaelemekre is jócskán szükség volt, egyebek közt a közúti felüljárók építésénél, a közműkiváltásoknál, továbbá a szegélyek és vízelvezetők kialakításánál is beépítik azokat...

SVÁJC EGY AMATŐR HIBÁVAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Csilla
2018.03.14.


Csilla Kárpátaljáról Budapesten keresztül került Zürichbe, és persze néha ő is elbizonytalanodik abban, hogy jól döntött-e, ezek az időszakok nem tartanak sokáig, mert elég régóta imádja az országot. Élményeiről vlogot is vezet.

„Emlékszem, épp vizsgaidőszak volt, a barátnőmmel a szemünket forgattuk kínunkban, mert nem akart sehogy menni az a tanulás. A diák meg olyan emberfajta, aki bármi mást szívesebben csinál, csak ne kelljen készülnie a másnapi vizsgára.

Így akadt a kezembe egy statisztikai kimutatás Európa országainak minimálbéréről, ahol Svájc magasan vezette az átlagot. 2009-et írtunk. Ha akkor tudom, hogy mire vállalkozom, hanyatt-homlok elfutok ijedtemben a másik irányba. De az ember bölcsen van összerakva, legtöbbször nem lát tovább az orránál.

Nem múló őrület

Teltek-múltak az évek, sikerült az egyik államvizsga, aztán a másik, aztán a harmadik. Svájc-őrületem, ha lehet így mondani, még jobban elterebélyesedett, már az embert is megfertőztem vele, szegény belenyugodott, hogy mi egyszer Svájcban fogunk élni. Vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak rám hagyta és remélte, hogy majd elmúlik. De nem múlt!

2013-ban járunk, amikor is ösztöndíjasként bekerültem az ELTE Irodalomtudomá
nyi Doktori Programjába és Budapestre költöztem. Négy fantasztikus évet töltöttem ott..."...

ITT OLVASHATÓ

7 KÍNZÓ KÉRDÉS KÓSA LAJOS TÖRTÉNETÉRŐL

INDEX
Szerző: JM
2018.03.14.


Hogy hihette el a kamumilliárdos történetét? Miért vállalta Kósa a számla kezelését? Miért nem állt meg a tanácsnál? Milyen előnyöket remélt a nő, miket Kósa? És végül mi lett az egészből? Összeszedtünk néhány nyugtalanító részletet.

Kósa Lajos a Fidesz volt frakcióvezetője azt állítja, hogy 2012 őszén egy csengeri háztartásbeli nő elhitette vele, hogy akkora vagyont örökölt, mint Csányi Sándor vagyonának ötszöröse, és tőle kért tanácsot, hogy ugyan mit kezdjen a több mint 1300 milliárd forintnyi pénzzel. Ő azt tanácsolta neki, hogy tegye magyar államkötvénybe. (Csak összevetésül, akkoriban a teljes magyar lakossági állampapír-állomány volt ekkora.) Telt az idő, "számtalanszor át kellett írni ezeket a megállapodásokat", de aztán 2016 végén, 2017 elején Kósa úgy érezte, hogy "ha valós ez a történet, akkor kellett volna már történjen valami",

RÁJÖTT, HOGY ŐT EZ A HÖLGY MEGTÉVESZTETTE.

A Fidesz volt frakcióvezetője, jelenleg a Modern Városok Programért felelős miniszter ezzel egy a Magyar Nemzet által bemutatott közjegyzői dokumentumra reagált. A közjegyzői okiratnak ugyan nem tették közzé minden oldalát, és a megbízó nő nevét is kitakarták, az kiderül belőle, hogy Kósa Lajos arra kap felhatalmazást, hogy 4,35 milliárd euró értékben magyar államkötvényeket vásároljon és azokat elhelyezze a megbízója által vezetett FHB-s befektetési számlán. Kósa jogosultságot kapott arra is, hogy a devizaszámla ügyeit intézze, arról a megbízó utasításai alapján pénzt vegyen fel, utaljon onnan, teljes körű számla-ügyintézést bonyolítson.

A Magyar Nemzet által bemutatott dokumentum hitelességét ugyan először a Fidesz-közeli médiában megkérdőjelezték, a közjegyző iroda és Kósa Lajos reakciójából elég egyértelmű, hogy az valódi: az irat Kósa Lajos jelenlétében és szándékával egyezően készült. (Tartalma egyelőre nem minden részletében ismert, a teljes dokumentumot a lap nem tette közzé.)

Az időzítés persze nyilván nem véletlen – az ellenzéki pártok rá is röpültek a történetre, a Jobbik vizsgálóbizottságot hívna össze, az Együtt fideszes brókerbotrányos pénzmentésről találgat - azért az ügy ezzel együtt is számos kérdést felvet, nem söpörhető le annyival, hogy kampány van:..

1. Hogy hihette el?

Kósa közgázra járt, évekig az ország egyik legnagyobb városát vezette, több fontos pozíciót töltött be a Fideszben és a kormányban, feltételezhető, hogy nagyjából tisztában van a nagyságrendekkel. Ha egy csengeri nő azt mondja neki, hogy váratlanul olyan mesés vagyont örökölt, amilyennek nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban nincs párja, és most tőle kér tanácsot, hogy ezt mire költse, akkor azért elvárható némi gyanakvás, vagy legalább utánanézés. Ha Kósát így fel tudta ültetni valaki, majd öt éven keresztül az orránál fogva vezetni, az mindenképp alkalmatlanságot sejtet.

2. Miért vállalta, hogy kezeli a számlát?

De még ha el is fogadnánk, hogy Kósa elhitte a nő történetét, majd ő azt - az egyébként nem túl szofisztikált - tanácsot adta neki, hogy a pénzét tegye államkötvénybe, továbbra is érthetetlen, miért nem fejeződött itt be a történet. Semmi szükség ilyen közvetítőre ahhoz, hogy valaki államkötvényt vásároljon. Vagy ha nagyon lusta hozzá valaki, hogy saját maga a pénzügyeivel foglalkozzon, megbízást adhat erre egy profinak, 4,35 milliárd euróból futja rá.

Merőben szokatlan, hogy valaki a polgármestert bízza meg azzal, hogy kezelje a vagyonát. Polgármesterként pedig egy ilyen ajánlatot illik is visszautasítani, már ha a polgármester szeretné elkerülni, hogy a korrupciónak akár csak az árnyéka is rávetüljön.

3. Milyen beruházásokról beszélt Kósa?

Főleg akkor, ha - és itt eljutunk egy újabb homályos pontig - a nő, aki pénzt bíz a polgármesterre, egyéb projekteket is tervez a polgármesterrel közösen. Kósa Lajos a videóban határozottan arról beszél, hogy ő munkahelyeket teremtő beruházásokat is a figyelmébe ajánlott az általa milliárdosnak hitt csengeri nőnek. A Magyar Nemzet keddi cikkében erről nem esett szó, ha viszont a polgármester megbízóját potenciális befektetőként kezelte, még kevésbé összeegyeztethető olyan jellegű kapcsolat, mint amilyenről a nyilvánosságra került okirat tanúskodik...