2019. május 11., szombat

RÁADÁS: A 70 ÉVES KORNIS MIHÁLY SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE - KORNIS MIHÁLY ÜZENETE VALAMENNYIÜNKNEK

KORNIS MIHÁLY HONLAPJA
Szerző: KORNIS MIHÁLY
2012.2012. március 10-ike, Kossuth tér
a beszéd authorizált, írott változata

Azért jöttem, hogy az egész országgal közöljem, vannak rendkívüli pillanatok.
Amikor a rendkívüli pillanatok eljönnek, olyankor az embernek ki kell állnia.
Nem szoktam politikai rendezvényeken fellépni, ez nem fordult velem elő az utóbbi húsz évben. Utoljára akkor történt, amikor még diktatúra volt.
Azért vagyok itt, mert most megint diktatúra van!
Rendkívüli helyzetben nem az újságot kell olvasni, ha meg akarjuk tudni, hogy mi a helyzet. Akkor nem a tévében mondják meg az igazságot. Ilyenkor a lelkiismeretünk mondja meg az igazságot, a józan eszünk és a szívünk együtt.
S ha ma a józan eszünkre és a szívünkre hallgatunk, akkor tudjuk: Magyarországon a feje tetejére álltak a dolgok.
Az a helyzet, hogy egy semmirekellő van az ország legtetején, és azoknak az embereknek a milliói, akiknek joguk kellene, hogy legyen munkához, megélhetéshez, tisztességhez - akár világhírű alkotók, akár egyszerű nyugdíjasok -, semmibe vannak véve.
Itt vagyunk, a letarolt téren - a nekünk szánt jövőben.
Valamikor egy demokratikus parlamentnek adott helyet ez a tér. Károlyi Mihály és József Attila szobrának is. Fáknak. Ha a mai hatalom elsöpri mindezt, a tér a rombolás emlékművévé válik, és azok szégyene marad örök időkre, akik ezt tették.
Baj van. Magyarországból kiveszett a szolidaritás.
Szolidaritás Mozgalom van, de szolidaritás nincs.
Szolidaritás kell a mindennapokba!
Együttérzés a nincstelenekkel, a jogfosztottakkal!
Helyt kell állnunk.Nem fegyverrel. Erőszak nélkül.
Az életünkkel.
Ma úgy látszik, a hazugság erős.De csak azért, mert igazságot kever a hazugsághoz. A Fidesz hazudni tanult meg a kommunistáktól. Hazugság a kenyere, hazugság az itala. Az elnyomás XX. századi kudarcából azt a tanulságot vonta le, hogy demokráciában elegendő egyetlen elsöprő győzelem ahhoz, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen neki. Továbbá: nem szükséges erőszak vagy akasztófa ahhoz, hogy a hatalmat megtartsa, elegendő csupán mindenkinek mindig azt hazudni, amit éppen hallani akar. S meg kell fenyegetni a többit, hogy ha nem hazudik vele, akkor megnézheti magát.
Fő célja a társadalmi összefogás megakadályozása.
De ti ne hagyjátok magatokat megfélemlíteni!
Vegyünk észre minden elesettet. Mert a Fidesz azt akarja, hogy mindenki forduljon szembe mindenkivel, mindenki féltse a maga kis garasait a másiktól. A széthúzást bátorítja saját körein kívül, saját hatalmi csoportját viszont vaskézzel fogja egybe a diktátor. Lássatok át ezen, és mindenki fogjon össze, aki nem abba a szűk hatalmi csoportba tartozik.
Mindenkinek nagyon rossz sora lesz most, ha külön akar jól lenni.
Mit állítanék én ezzel szembe?
A cselekvő hitünket.
Hitünket a szabadságban, önmagunkban, a tisztességünkben.
Nem olyan hitet, ami a templomban borul le. Hanem a földbe taposott ember talpra állításáért boruljunk le. De álljunk is fel a földbe taposott emberrel együtt! Nemcsak ezen a tüntetésen, hanem a hétköznapokban is, mától kezdve mindennap, amíg újra demokrácia nem lesz.
Ezzel nagy dolgot tennénk, mi, magyarok.
Mert most nekünk kell megteremtenünk Istent azok helyett, akik elárulták őt.
RÉSZVÉTRE VAN SZÜKSÉG.
Hamarosan nagyon nagy lesz a szegénység. Azok is bajban vannak, akik a Fideszre szavaztak Lesz kinek, lesz miben segíteni. Bőven lesz miben segíteni...
MINDENKI SEGÍTSEN MINDENKINEK!
Részvét: részvétel.
Egyetértés: együttérzés.
Albert Camus francia író, a Pestis írójának csodálatos mondatával búcsúznék, aki a francia ellenállás tagja volt: "Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen, már az is nagyon szép, hogy ember tud lenni". Ha tud.
Ezt üzenem Orbán Viktornak. És ezt üzenem nektek.
Maradjatok emberek!
 

Sziasztok.
Kornis Mihály

 
ITT OLVASHATÓ

VÁRÓLISTÁN A NYUGDÍJASOK: CSAKNEM 34 EZER 65 ÉV FELETTI VÁR VALAMILYEN BENTLAKÁSOS ELHELYEZÉSRE - AZONBAN A KORMÁNY MÉG A SZÜKSÉGLETEK FELMÉRÉSÉBEN IS CSAK FÉLMEGOLDÁSOKIG JUTOTT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.05.11.


Egyre több 65 év feletti idős ember szorul segítségre, gondozásra vagy ápolásra, de az ellátó hálózat nem képes lépést tartani a növekvő igényekkel

Már az az adat is megdöbbentő, hogy az 1,8 milliós 65 év feletti korosztályból 1,3 millióan valamilyen korlátozottsággal élnek, de házi segítségnyújtásban csak 7 százalékuk részesül, idősotthoni ellátásban pedig mindössze 3 százalékuk. Ez a humántárca egyik híre szerint azt jelenti, hogy 56 ezer idős emberről gondoskodik az állam önkormányzati, egyházi vagy alapítványi intézményeken keresztül. (A KSH legutóbbi, 2017-es adata szerint a létszám csak 54 770 fő.) Idén április 5-én valamilyen bentlakásos elhelyezésre 33 ezer 822 idős ember várt, kiugróan sokan a fővárosban és Pest megyében, valamint Győr környékén. Ez utóbbi 3500 fős várólista azért is meglepő, mert a többi nyugati megyénkben alig pár százan vannak a listákon: Vasban 194, Zalában 270 a várakozók száma. A házi segítségnyújtás várólistáján ezernél is kevesebben vannak. 

A szükségletek várható növekedését ezeknél a számoknál jobban mutatja, hogy az előrejelzések szerint 2070-re már 2,7 millió nyugdíjas korú él hazánkban, és ezen belül nagyon gyorsan nő a 80 év felettiek száma. Kétségtelen tehát, hogy át kell gondolni, milyen ellátásra van szüksége ezeknek az embereknek, mit kellene megoldani az államnak és mit a kisebb közösségeknek, köztük a családoknak. 

Az utóbbi hetekben idősgondozás ügyben megszólalók többnyire két kérdést feszegettek: egyrészt, hogy fel kellene mérni a valós szükségleteket, másrészt hogy a kormánynak új bentlakásos intézményeket kellene létrehozni. Krémer Balázs szociológus azonban arra figyelmeztet, meg kellene változtatni a szakma és a közvélemény hozzáállását is ehhez a kérdéshez. A múlt század ötvenes éveit idéző intézményrendszer konzerválása és bővítése helyett számtalan egyéb lehetőséget is meg kellene vizsgálni az idős emberekről való gondoskodás keretében. A Szociális Szakmai Szövetség elnöke szerint ma a rászorulók többségének a család, főként a lányaik, más rokonok és a szomszédok hosszú ideig segítenek az aktivitásuk, élni akarásuk fenntartásában és ez így természetes. Nagy baj lenne, ha nem így lenne. 

A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor az illető már ápolásra szorul, mert a kevés férőhely miatt az ellátást végzők gyakorlatilag azzal foglalkoznak, akivel akarnak. Ráadásul a bentlakásos intézményeket szinte kivétel nélkül egy paternalista, függésben tartó szemlélet uralja, ahogy az egészségügyet is – teszi hozzá a Debreceni Egyetemen is tanító szakértő, nem pedig a tapintatos segítés, amire az időseknek valóban szükségük lenne...AMEDDIG BELE NEM PUSZTULUNK A CSALÁDBARÁT JOBBANTELJESÍTÉSBE ÉS A MINISZTEREK MILLIÓS FIZETÉSEIBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2019.05.11.


Nagy a háborgás a kormányhivatali tisztviselők körében. Tömegesen mondanak fel, a 168 óra értesülései szerint a kormányablakokban dolgozók 40 százaléka távozik. A méltatlan munkakörülmények, az alacsony, 2008 óta nem emelt bérek és az előnytelen kinevezésmódosítás bírta rá az embereket a távozásra a portál szerint. Az egyik kormányablak dolgozóinál akkor telt be a pohár, amikor Kőbányára költöztették Budapest Főváros Kormányhivatalának több szervezeti egységét. A hivatalokban dolgozók többsége nő, ez nekik okoz nagy gondot. Az utazási idő megnőtt, sokan már reggel hatkor kénytelenk munkába indulni azért, hogy fél nyolcra beérjenek. Akinek gyereke van, az olyan korán még nem tudja hová tenni, sem iskola, sem óvoda nem fogadja olyankor a gyerekeket. A nap végén jön a következő probléma: a gyereket el is kellene hozni az oviból, iskolából, de nem tudnak időben értük menni.

Miközben tökéletesen értem és megértem a problémát, mégis azt kell mondanom: jó reggelt kívánok! Értem, hogy mindenkinek a saját baja a legfájóbb, de azért elmondanám, hogy a vidéki nők döntő többsége így él. Nem tegnap óta, hanem nagyon régóta. Súlyosbítva azzal a nem elhanyagolható ténnyel, hogy ameddig a fővárosi tömegközlekedés jónak mondható, a vidéki tömegközlekedés sok helyen egészen drámaian rossz. Sok nőnek – és sok férfinak – hajnalban kell munkába indulnia, mert olyankor megy az egyetlen busz, amivel időben be tudnak érni a munkahelyükre. Ahol erre lehetőség van, ott az intézmények igyekeznek biztosítani a gyerekek korai fogadását. Ez azzal jár, hogy a kicsiket már hajnalban, akár négy órakor kell ébreszteni. Ez pedig nem igazán tesz jót sem a szülőnek, de főleg nem tesz jót a gyereknek. De nem csak a nagyon fiataloknál jelent problémát a hajnali kelés kényszere, hanem azoknál is, akik már önállóan tudnak közlekedni, azonban valamelyik városba kell elbuszozni, elvonatozni, mert a településen egyáltalán nincs iskola vagy ha van, az nem megfelelő.

A csodálatosan hangzó és igen gyakran előadott családbarát szlogenek mögött tartósan kialvatlan gyerekek és túlhajszolt szülők milliói gürcölnek a jobbanteljesítés örömére. Sok településen semmiféle munkahely nincs, legfeljebb közmunka. Ha az is van egyáltalán. De ha van is, abból megélni nem lehet, gyereket nevelni főleg nem. Marad tehát a közeli vagy távolabbi városba utazás a hét öt napján. Jó esetben. Mert nem annyira jó esetben a hét hat, ha nem hét napján. Mégpedig meglehetősen gyatra fizetésért, de mivel nincs lehetőség válogatni, ezt is meg kell becsülni. A városi legendával ellentétben a falusi embereknek is meg kell vásárolniuk az élelmet. Akkor is, ha van konyhakert, ugyanis sem idő, sem erő nincs a kertészkedésre.

Lényegében ugyanabban a taposómalomban kínlódik a fél ország. A nagyobbik fele. Méltatlan körülmények között, pocsék tömegközlekedéssel, fillérekért gürcölnek annyit, mint egy rossz ló. Minden tömjénfüst és dobszó ellenére a magyar – főleg a vidéki – munkakörülmények gyalázatosak, a bérek a béka feneke alatt vannak. Arra talán elég a fizetés, hogy alaphangon megéljen az ember, de arra már nem, hogy méltó életet élhessen. A többség nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon. Ez nemcsak nem javult az elmúlt években, hanem kimondottan rosszabb lett...

STIRLITZ A SAJTÓBAN

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.05.11.


Tulajdonképpen meg van oldva a kérdés: sajtóra semmi szükség. Akár jobbra fülelek, akár balra, mindenkinek csak baja van azzal az átkozott médiával, vagy az, hogy ír, vagy az, hogy valamiről – például a Micike néni mákdarálójáról – nem ír, esetleg az, hogy nem lehet mindenkinek diktálni benne, ami azért, lássuk be, elég kellemetlen dolog.

De azt a tételt, hogy a sajtóra mostani formájában semmi szükség, sőt, büntetendő, mégis a legszebben Földi László állította fel a mai Magyar Nemzet hasábjain. Mindig csodáltam azt a fölényt, amint hatalmas szóbőséggel magyarázza a kisegyszeregyet olvasóinak, akik ettől minimum nagy titkok tudóinak érzik magukat: de most meg kell emelnem a kalapomat, idáig még senki sem jutott el az Ostobaság Birodalmának felderítése közben.

Földi mester ugyanis a kormánysajtótól megszokott fölényeskedő hangvétellel vihorászik azon kollégákon – köztük rajtam is – akiknek mernek némely kifogásai lenni a Budapestre költöző orosz Nemzetközi Beruházási Bank ellen. (Két modoruk van: a fölényeskedő és a trágár. Hiába, öreg kutya már nem tanul új kunsztokat). Ha valakinek nem jutna eszébe egyből: ez az a pénzintézet, amelynek kissé különös jogosítványai lesznek, valóságos állam lesz Magyarországon belül, például:...

ORBÁN GYÁVÁN MEGFUTAMODOTT, NEM VÁLLALTA A VITÁT, MERT LEÉGETT VOLNA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.10.


Orbán nemcsak azok közé a gyáva alakok közé tartozik, akik csak a saját közönségük előtt mernek beszélni, hanem a hazudozók közé, akik nem merik vállalni a szembesítést a tényekkel. Franz Timmermans, a szocialisták európai csúcsjelöltje ugyanis minden bizonnyal a tényekkel szembesítette volna a nagy hazudozót, és Orbán tudja, hogy a tényekkel szemben összeomlottak volna a bevándorlásról és az Unióról szóló hazugságai.

"Demokratikus politikus nem utasíthat vissza egy olyan felkérést, amikor a tekintélyes Euronews kéri fel egy vitára, ráadásul egy Orbán rangja feletti ember vállalta vele a vitát, egy csúcsjelölt, akinek az európai parlamenti választáson nem a Néppártban felfüggesztett Orbán, hanem a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber a vele egy szinten álló ellenfele. Orbán megfutamodása sértő, nevetséges és önleleplező: azt jelenti, hogy Orbán nem vitaképes, nem mer kiállni egy európai szocialista politikussal szemben, mert tudja, hogy a hazugságait nem tudja megvédeni a nyilvánosság előtt."

Pedig Orbán most megtisztelő felkérésben részesült, és nagy európai nyilvánosságot kapott ahhoz, hogy a tíz éve hangoztatott “Brüsszel” elleni hazugságait megvédje, a bevándorlásról hangoztatott nézeteit kifejtse és a hazug állításait tényekkel alátámassza. Visszalépése nemcsak gyávaság és jellemtelenség, elismerése annak, hogy nem demokratikus politikus, aki kész politikai ellenfeleivel szemben vitatkozni, és az állításait a nyilvánosság előtti vitában megvédeni, hanem beismerése annak, hogy hazudik, a hazug propagandája pedig nem állja ki a nyilvánosság próbáját.

Európa “erős embere” olyan gyenge, mint a fűszál. Orbán azt állítja, hogy Európának új vezetőkre van szüksége, mert a mostaniak alkalmatlanok. Itt lett volna az alkalom, hogy bebizonyítsa, és mutassa meg, milyen az új típusú európai vezető. Ráadásul ezúttal nem a Néppárton belül, hanem a politikai ellenfeleivel, a baloldallal, a szocialisták európai vezetőjével vitárhatott volna. Vele szemben bizonyíthatott volna. Lemoshatta volna a tehetségtelen és alkalmatlan brüsszeli “bürokratát”, de gyáván kitért a megmérettetés elől.

Az indok nevetséges, hiszen egy ilyen vitával nem avatkozott volna be Timmermans és Weber választási kampányába. Ezzel szemben Orbán attól félt, hogy Timmermans avatkizk be a valóság tényeivel az ő hazug választási kampányába, és felnyitja Magyarországon az emberek szemét. Kapott volna Orbán az Euronews részéről egy független, szakmailag felkészült vitavezetőt, aki nem Kovács Hazudós Levelíró Zoltán lett volna, hanem egy értelmes, gondolkodó, független ember. Nem is a pénteki mikrofonállványok valamelyike, ellenfele pedig egy felkészült európai vezető lett volna, aki kapásból cáfolta volna minden hazug állítását a tényekkel...

A MOMENTUM CSAK BEVITTE A KÖZTÉVÉBE AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG HÍRÉT


MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2019.05.11.


Elég ügyes csellel juttatta be a Momentum az Európai Ügyészségről szóló reklámspotját a köztévébe.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról (vagyis inkább annak hanyagolásáról) valamiért nem esik szó a köztévében. A témát Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta ugyan bejuttatni az állami pénzből működő, elméletileg a köz tájékoztatására szolgáló csatornákhoz, erre azonban nem kapott lehetőséget.

A Momentum azonban megtalálta a rést a pajzson: az EP-választási kampányban minden, a választáson induló párt kap lehetőséget arra, hogy a közmédiában politikai reklámokat jelentessen meg. A Momentum pedig úgy döntött, hogy reklámspotjainak egy részében Hadházy Ákos ügyét, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást népszerűsíti...

A NYUGDÍJASOK BUKNAK A LEGNAGYOBBAT AZ INFLÁCIÓN

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2019.05.11.


Bőven 3 százalék felett jár a nyugdíjasok inflációja átlagosan, de kifejezetten az élelmiszerek drágulnak. Év végén ugyan a kormány majd az emeléssel korrigálhatja az idősek juttatását, de addig egyre kevesebb ételt tudnak vásárolni maguknak.

Idén áprilisban 3,9 százalékkal nőttek az árak év/év alapon, a februári 3,1 százalék és a márciusi 3,7 százalék után - adta hírül a KSH még csütörtökön. Azt is közölték, hogy az utóbbi egy évben az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt.

A nyugdíjasok egy része ráadásul még ennél is nagyobb inflációt érzékelhet, elsősorban azok, akiknek a fogyasztásában az élelmiszerek az átlagot meghaladó súlyt tesznek ki. A statisztikai hivatal jelentése szerint áprilisban átlagosan 5,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, ezen belül az idényáras élelmiszereké - mint a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs - 20,3 százalékkal nőtt - számolta ki az Mfor.hu.

A portál szerint viszont a probléma az, hogy idén év elején csak 2,7 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat, így akár a 10 százalékhoz közelítő áremelkedést is kénytelenek kigazdálkodni valahogy a nyugdíjukból az idősek. A kormányt ugyan jogszabály kötelezi, hogy a juttatást az inflációval korrigálják, de erre csak év végén kerülhet sor, addig tehát marad a spórolás. A portál külön rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél az emelésre, de ő azt mondta, egyelőre nincs a kormány napirendjén a javaslat.

A FIDESZ AZT SZERETNÉ, HA KUDARCKÉNT ÉLNÉNK MEG AZ EU-S TAGSÁGUNKAT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.11.


Az EU tagság egyik legnagyobb haszonélvezője Magyarország. Ezt az állítást még a Brüsszellel évek óta hadban álló magyar kormány sem tudta érdemben cáfolni, bár – ahogy szokták mondani – igény lett volna rá. Ennek ellenére úgy „ünnepli” a Fidesz az európai közösséghez csatlakozásunk 15 éves évfordulóját, hogy megtagadja a közös értékeket, és nyíltan szövetkezik azokkal a hatalmakkal, melyek érdeke, hogy az EU megosztott és gyenge legyen.

Csak az ellenzéki pártok emlékeztetik a magyar polgárokat arra, hogy immár 15 éve vagyunk tagjai annak a gazdasági és politikai szövetségnek, amelybe csak a világ szerencsésebb szegleteiben születők tartozhatnak. Épp a 2015-ös migrációs válság mutatta meg legjobban, hogy az EU 500 millió polgárát a világ számos térségében irigylik, hiszen ami nekünk alanyi jogon jár, az a szegénységtől, elnyomástól, vallási, politikai kirekesztéstől szenvedő országok lakosai számára csak vágyálom. Valószínűleg sokan nem is értik az Európai Unión kívül élők közül, hogyan lehet tagja e közösségnek egy olyan ország, amely rendszeresen megkérdőjelezi a közös alapelveket, az EU ellenfeleivel szövetkezik, ráadásul rengeteg pénzt kap a közös büdzséből?

Természetesen Magyarországon sincs mindenki tisztában azzal a ténnyel, hogy nem a világ legtermészetesebb dolga elfogadni a gazdasági felzárkóztatásra kapott milliárdokat, miközben Brüsszel elvárásait Moszkva elnyomásához hasonlítja az ország miniszterelnöke. A Fidesz kormányzása alatt szinte sportot űztek a pozícióban lévő politikusok abból, hogy egyik kezükkel belemarkoltak a közös pénzes ládikába, a másikkal pedig fityiszt mutattak az EU-s bürokratáknak. Vezető politikusaink mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az ország polgárai ne legyenek tisztában olyan fontos tényekkel, hogy átlagosan az év minden egyes napján több mint 3 milliárd forinttal több EU-s pénz érkezik, mint amennyit az ország befizet...

SZAVATOSSÁG A VALÓSÁGBAN - BIZONYÍTÁSI TEHER A FOGYASZTÓ OLDALÁN?

TÉKOZLÓ HOMÁR BLOGJA
Szerző: Homár
2019.05.10.


Ne mindig csak a botrány és a mérgelődés! Kellenek néha azok a kérdések is, amik segítenek eligazodni a fogyasztóvédelem zavarosnak tűnő világában. Ezért örültünk Dani kérdésének, aki a szavatosság borzongató fogalmáról kérdezett minket. Egész pontosan arról, hogy mit takar a bizonyítási teher?

"Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, illetve a fogyasztóvédelemhez, amely sokakat érint - a szavatosság. A törvény viszonylag egyértelmű: a 2. évtől szavatosság van, illetve " "A termék átvételét követő hat hónap elteltével viszont a bizonyítási teher a fogyasztó oldalára kerül." - mit takar ez a bizonyítási teher? Milyen formában kell nekem fogyasztóként bizonyítanom, hogy a hiba gyári hiba?

Például ahhoz, h egy 10e Ft-os mobiltelefon javítást megcsináljon a szerviz, nekem vinnem kell egy mondjuk 50e Ft-os szakértői véleményt, amit aztán vagy elfogadnak, vagy nem?
"

Természetesen ebben az esetben pláne a szakértőkhöz fordultunk:...

MÁR VAN SZTÁLINIZMUS UTÁN ORBÁNIZMUS IS

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.05.11.„Orbán teljesen eltávolodott a realitástól, óriásivá vált a beképzeltsége, nagyzási mániája” – ezt mondja Paul Lendvai író, újságíró, politikai elemző, akivel bécsi lakásán készített interjút a hírklik.hu. Lendvai azt is hozzáteszi ehhez, hogy a magyar miniszterelnök ügyesebb, mint Putyin, vagy Lukasenko, mert kitalálta az Orbán-féle demokráciát, a demokratizmus látszatát. Szerinte Magyarországon semmi és senki nem veszélyezteti egyelőre a hatalmát, miközben a külpolitikájában követ el hibákat. A Trumppal való találkozója viszont mindenképpen sikernek lesz beállítva, ugyanakkor az Unióval folytatott vitája előbb-utóbb bajt hoz rá. Itthon, állítja Paul Lendvai, miután semmi nem veszélyezteti a hatalmát, már nem fog tovább menni a nyílt diktatúra irányába.

- Robbantómesternek minősítetted legutóbbi írásodban Orbán Viktort, de vajon nem ő maga az időzített bomba, akit egy robbantómesternek hatástalanítani kellene?

- Ez csak egy hasonlat, és én csak azt akartam megírni, hogy mi a tevékenysége, funkciója, feladata, missziója Orbánnak. Az sokkal érdekesebb ennél, hogy ő maga teszi mindezt, amit látunk, vagy valakinek a megbízásából, hogy esetleg ő lenne Putyin meghosszabbított karja. Azt, hogy ő maga egy bomba, azt én nem tudom, és egyáltalán lehet-e így fogalmazni. A lényeg az, hogy, ahogy a görögök nevezték, megjelent nála a hübrisz, azaz teljesen eltávolodott a realitástól, óriásivá vált a beképzeltsége, nagyzási mániája. Elsősorban azért, mert az úgynevezett pártban, a Fideszben, de az országban is egyszemélyi vezetés van. Arról nem tudok, nem is hallok ilyenről, hogy lennének ma neki olyan tanácsadói, mint valaha, amikor először lett miniszterelnök. Szóval én azt gondolom, hogy minden lépése, ötlete önmagától származik, aminek vannak előnyei, de persze hátrányai is.


- Korábban azt mondtad, írtad róla, hogy Orbán egy kiváló hatalomtechnikus

- Ezt már nem merem mondani, mert már üzenetet is kaptam Magyarországról, hogy ne dicsérjem folyton az Orbánt. Noha az én dicsértem egy mérgezett dicséret, mert mindig megmondtam, megírtam, hogy ki, vagy mi is ő valójában. Most olvasok egy életrajzi könyvet Churchillről, amelyben a szerző leírja, hogyan ment el Mussolinihez, miket mondott Hitlernek. És most én nem akarom őt összehasonlítani Hitlerrel, pusztán azt akarom jelezni, hogy az emberek elismerték azt, hogy valaki tehetséges, nem csupán arra képes, hogy megszerezze a hatalmat, hanem meg is tudja tartani azt. Orbán tehát annyiban ügyes hatalomtechnikus – bizonyos szempontból ügyesebb, mint Putyin, vagy Lukasenko -, hogy kitalálta az Orbán-féle demokráciát. Azt tesz, amit akar, de a látszatot, a demokratikus látszatot fenntartja. Van parlament, abban vannak úgynevezett ellenzéki pártok, van egy-két újság, az internetet nem kontrollálják úgy, mint az említett vezetők, lehet tüntetni, nem verik össze, nem csukják le az embereket, így tehát mondhatjuk, hogy egy posztmodern, civilizáltabb autoriter rendszer. Lehet nevezni önkényuralomnak, mint mondjuk, Heller Ági teszi, lehet féldiktatúrának is hívni, a lényeg végül is az, hogy azt csinál, amit akar Magyarországon...

SZÁZEZERNÉL OLCSÓBBAN GYÁRTJÁK A SZAKDOLGOZATOKAT, AZ EGYETEMEK TEHETETLENEK

24.HU
Szerző: KÁMÁN ATTILA
2019.05.10.


Egyre több szakdolgozatgyár működik Magyarországon. Összekötik a végzős egyetemistákat a bérírókkal, akik helyettük dolgoznak, hozzásegítve őket – törvényt szegve – a diplomaszerzéshez. Bár a szakdolgozatgyárak létezéséről mindenki tud, sőt reklámozzák is magukat, mégsem lép fel ellenük senki. Pedig bűncselekményről van szó.

"Nekem három volt a legtöbb, amit egy hónapban megírtam, de tudok olyanról, aki ötöt is simán megcsinált"  

– meséli a közgazdász végzettségű Ágota, aki egy multinál dolgozik, de van egy mellékállása, amiről nem sok ismerőse tud: béríróként szakdolgozatokat ír.

Hivatalos számok érthető okokból nincsenek, de Ágotához hasonlóan egyre többen foglalkoznak bérírással. Ezt onnan is lehet tudni, hogy sok olyan emberrel beszéltünk, akik már viszonylag régóta írnak más helyett szakdolgozatokat, és ők is azt mondták, érezhetően többen működnek ezen a piacon, mint akár csak pár éve. Ezt a trendet erősíti, hogy egyre több cégszerűen működő „szakdolgozatgyár” van Magyarországon, amelyek összekötik a bérírókat az egyetemistákkal, így a kereslet és a kínálat pár kattintás után találkozhat.

A helyzet odáig fajult, hogy az egyik ilyen cég internetszerte hirdeti magát, nem titkolva egy percig sem, hogy mivel foglalkozik:

"10.000+ elégedett ügyfél, 1.000+ szakember, 250+ szakterület. Több mint 15 000 elkészített dokumentum. Szinte minden szakterület esetén tudunk segíteni, kérd egyedi ajánlatunkat!"

– olvasható a honlapjukon, ami alapján egyértelmű, hogy nagyüzemi termelésről van szó. És ez csak egy szereplő a szakdolgozatírás piacán...

MÁRIA ORSZÁGÁBAN AZ ORBÁN-KLÁNRÓL TELJESEN LEPATTOGOTT A DEMOKRATIZMUS MÁZ, ZSARNOKI LAKKOT KENTEK MAGUKRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.05.10.


..."A magyar állam 2010 óta több mint 2,3 milliárd eurónak megfelelő költségvetési pénzt fordított az egyházak támogatására, csaknem 100 millió eurót a Magyarország határain kívül élő, Kárpát-medencei magyar ajkú keresztény egyházi közösségek támogatására; …2016 óta csaknem 30 millió eurót fordítottak a Hungary Helps program keretében a világ különböző pontjain üldözött, vagy veszélynek kitett keresztényeknek a szülőföldjükön való megsegítésére".

Keresztényi szeretetből. Abból pedig nem lehet pazarolni iskolákra, kórházakra; hárommillió rászoruló emberre. Őket segítse ki és meg a Megváltó. Mária országában Orbán, Kósák, Matolcsyk, Némethek, Czunyinék, Selmeczik, Káslerek, Novákok, Rogánok, Lázárok, Kövérek, Szijjártók parancsára végzik el a kilakoltatásokat, a hajléktalanok eltakarítását; a szélhámos rezsicsökkentést. Mária országában élnek az éhségtől könnyes szemű kisgyerekek; a magukat betegre dolgozó, kisemmizett melósok; a nyomorukban megrokkant és megfagyott idős emberek; a munkahelyükről kirúgott, reménytelenségbe fulladt szakemberek…

…és Mária országában dőzsölnek luxusukban a szabadságharcos, hűbérúri rendszer haszonélvezői – a buggyos gatyásoktól a fényes hajú, arannyal kirakott, pénzt tojó, egész pályás letámadó pökhendiek. Hatalmuk jóllakottságában gusztustalanul böfögnek a velük nem egy partiban játszókra. A földi paradicsom tömött erszényű kengurui. Istenre hivatkozva feszítenek meg családokat – sűrűn vetve a keresztet. Mert a büdös életbe, az Orbán klánról teljesen lepattogott a demokratizmus máz, főúri lakkot kentek magukra. Egy kapura játszanak, mindig ők rugdalják a nekik nem számító embereket meg a gólokat.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2020. szeptember 13-20. között rendezik Budapesten. Kimondottan vallási összejövetel, a római katolikus egyház világméretű eseménysorozata, az oltáriszentség tiszteletének elmélyítésére. Szervezője egy pápai bizottság. a budapesti Hungexpo területe lesz. Nem a magyar állam. Ilyenkor kellene Áder János főpecásnak egy protokoll mosoly a kongresszuson.

Ennyi. Embertelenségtől zsírosodó kövérkék...

NEGYVENKÉT ÉV, HUSZONHAT NAP, TÍZ ÓRA ÉS HARMINCHÉT PERC

INDEX / KULTÚR
Szerző: GRECSÓ KRISZTIÁN
2019.05.11.


Három ingázójárat botorkál be a Nyugatiba abban a pillanatban.

Nyári, esős, nyomorult délelőtt, zúdul az agglomerációs tömeg, mint a folyó a torkolatokban, oldódik a kültelkek léha magánya a belváros ingerült magányával, ilyenkor egy pillanatig még látszik a magasból, ahogy elkülönül az édesvíz meg a sós, de aztán egyneműek lesznek, ahogy a népek is, Vác, Bag, Sárisáp, Aszód, Iklad és egy pillanat múlva a Ferdinánd-hídról nézve, legyen most az a kijelölt pont, ahonnan figyelem az érkezésüket, ahonnan nézve történik ez az egész, ők már egységes fővárosi tömeg, ádáz, öles léptek, szapora léptek és apró kopogós léptek, meg kilengés, amplitúdó, kerülgetés, délelőtt fél tíz, vagy talán egy lehelettel több, mennek a délutános műszakra, az esti műszakra, a nemlétező műszakra, mindegy.

Hogy maradt még mindig ennyi ember a külvárosban, akik beférnek ide.

Ágit nekilökik az egyik tartóoszlopnak, amin a járdaszigetet néhol fedő gyatra, repedezett alutető inog. Egy szimatszatyros, farmerdzsekis, gyógyfüves szakadt férfi az, hátra se néz, hámlik a fejbőr a kopasz búbján. Áginak egyébként is emlékezetesen rossz délelőttje van, ezt én, a mindentudó beszélő tudom, aki folyatom magamból az időt itt, a hídon.


Ági párja sofőr, „kamionos a kanja”, így mondják a pultos srácok a hamburgeresnél, ahol Ági dolgozik, ahol rabolják az idejét, a büfé persze a Délinél bír lenni, és oda Aszódról nem megy járat, mert akkor oda-vissza nyerne egy órát, ami irgalmatlan sok, de a lényeg, hogy Ági párja ma reggel indult el, és csak azt kérte, hogy indulás előtt, igazán csak egy gyors könnyítés, dugja be a fejét a paplan alá, az egész egy perc, és ő már itt sincs utána, de Jánoska megint benyitott, és megint olyankor nyitott be, amikor neki pumpált a paplan alatt a feje, ez a második alkalom, és ez valamiért még kellemetlenebb, mint az első, egész testén viszket a bőre, amikor erre gondol, még én, aki nem is ismerem, én is kellemetlenül érzem magam.

Ági gyereke tizenhárom, és gyötrelmesen kamaszodik. Ha felszívja magát valamin, három-négy napig nem lehet szólni hozzá, de Gábor sem mehet úgy el, hogy nem kapja meg a magáét, mert három hét ridegen hosszú idő, azalatt megváltozik a világ.

Megunom Ágit nézni. Meg a szégyenét, a szomorúságát. A fia beleköpött a mosogatóba, ahogy reggel kijött a hálóból, és csak idő kérdése, hogy mondjon is valami olyasmit, amit az apja szokott, ha a volt feleségére, vagyis Ágira keveredik a szó.

János, a volt férj különben alig néhány méterre van most Ágitól, a nyugati előtt üti a melós Escort kormányát, mert a gyalogosok (nyomorultakonygecik) a piroson is ömlenek át, és olyan, de olyan felszabadító, gyönyörű, édes dolog lenne közéjük hajtani, és egyszer, ebben a rohadék életben egyszer biztosan meg fogja tenni, úgysincs semmi öröme, élete fő művét, a verandás házat is ott kellett hagynia a volt nejének, aki egy igazi ribanc, a pompás kéglit Aszód mellett egy kicsivel, Domony felé...

MEGVÁLTOZOTT A PARKOLÁSI REND A JAPÁN NAGYKÖVETSÉGNÉL, MIUTÁN A TIBORCZ CSALÁD AZ UTCÁBA KÖLTÖZÖTT

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.05.11.


Február elején megjelent egy tábla a japán nagykövetség XII. kerületi épülete előtt, ami figyelmeztette a hozzájuk érkezőket, hogy mivel kevés náluk a parkolóhely, jobb ha taxival vagy tömegközlekedéssel érkeznek. Pedig a Népszava szerint korábban a nagykövetség használhatta a képviselet melletti kis zsákutca végében lévő parkolót, és csak a követségi dolgozóknak volt oda behajtási engedélyük.

Közben a követség új szomszédot is kapott, hiszen 2017 júniusában Tiborcz István vette meg a kis utcában álló villát. A lap szerint a miniszterelnök vejéhez érkező vendégek rendszeresen azt a parkolóhelyet kezdték használni, ahol korábban a nagykövetségre érkezők, ott dolgozók tették le autóikat. Nem sokkal később pedig várakozni tilos táblák jelentek meg az utcánál, és Tiborczék oldalán 4 óránál tovább nem lehet várakozni, ami Tiborczék vendégeinek még teljesen vállalható, de a követségi dolgozóknak már máshogy kell megoldaniuk a parkolást...

JÁVOR BENEDEK: A KORMÁNY MONOPOLIZÁLTA A KORRUPCIÓT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.05.11.


Illúzió, hogy Orbán Viktor igazodási pontot jelent Európában – szögezte le Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, európai parlamenti képviselőjelölt.

Ahhoz, hogy ismét kijusson Brüsszelbe, legalább három mandátumot kellene szereznie az MSZP-Párbeszéd listának. (Hiába szerepel az első helyen Tóth Bertalan és a negyediken Jávor Benedek, a szocialista pártelnök nem veszi fel a mandátumát - a szerk) A közvélemény-kutatási adatokat nézve meg kell kérdeznem: van B-terve? 


Van, a családommal leszek a kampányt követően, akik nem sokat kapnak most belőlem. A választókat viszont szerintem nem nagyon érdekli, nekem milyen személyes terveim vannak, ezért arra koncentrálok, hogy meglegyen a három mandátuma a közös listának.

Januárban ön is kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok közös listán induljanak. Miért bukott el a terve? 

Az európai parlamenti választás esetében egy tisztán listás szavazásról van szó, amely kevésbé kényszeríti együttműködésre a pártokat, mint a parlamenti voksolásnál. Mégis szavazatok százezrei veszhetnek el olyan pártok miatt, amelyek nem érik el a küszöböt, vagy olyan voksok következtében, amelyek nem eredményeznek mandátumot. Akár két-három mandátum is múlhat ilyen szavazatokon, márpedig ennek a választásnak a tétje összességében pont ez a két-három európai parlamenti hely. Ennek megfelelően jó érvek szóltak a közös indulás mellett, de az egyéni pártszempontok felülkerekedtek, csak az MSZP-Párbeszéd közös listáját tudtuk összehozni, amit sajnálok, de ez van, most már ebből a helyzetből kell a maximumot kihozni. A mozgósításra kell koncentrálni mindenkinek, hiszen lényegében ez a választás ezen dől majd el. A Fidesz rettenetes erőkkel képes mozgósítani, a kérdés, hogy az ellenzék mennyire tud mobilizálni. A Momentumtól a Jobbikig, az LMP-től a DK-ig, középen az MSZP-Párbeszéddel az a tét, hogy a saját szavazóinkat el tudjuk vinni az urnákhoz.

Paks, korrupció, médiahelyzet, ezek a legfontosabb témái, de ezeket Budapestről is hatékonyan lehetne vinni. Miért fontos Brüsszel? 

Szerintem ezek tipikusan olyan ügyek, amiknek erős európai vonatkozásai vannak és nem csak Magyarországot érintő problémák. Persze nekem nyilván elsősorban a magyar vonatkozásaik fontosak. Ezzel együtt úgy érzem, Brüsszelben hatékonyabban tudom képviselni ezeket az ügyeket, mint akár előtte négy évig a magyar parlamentben.

Nem demoralizáló, hogy bármilyen fontos ügyet tár fel, nincsenek érdemi következményei? 

Ezzel egyáltalán nem értek egyet, Paks 2 ügyében rengeteg konkrét következménye volt a munkámnak. A kormány például az elmúlt években megpróbálta aláásni a nukleáris hatóságok függetlenségét, ennek érdekében több törvényt is módosított. Legalább két ízben viszont sikerült visszaalakítani ezeket a jogszabályokat azáltal, hogy az Európai Bizottság elé vittem azokat. Módosították a fűtőanyagokról szóló szerződést, rábírtuk a Bizottságot, hogy olyan előírásokat fogadtasson el a kormánnyal, amelyek szűkítik a korrupció lehetőségét. Az, hogy egyáltalán téma Paks 2 a magyar közbeszédben, az is egy következmény. A korrupciót nézve elég csak az Elios-ügyre gondolni, ami miatt én éltem bejelentéssel a Bizottságnál...

DEZSŐ ANDRÁS: MEG AKARTÁK CSINÁLNI A NEMZETKÖZILEG SIKERES, NAGY MAGYAR MAFFIÁT, DE A TERV ELBUKOTT

G7 / PODCAST
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.05.11.


Volt itt egy álom, hogy létre lehetne hozni egy nagy, nemzetközileg is versenyképes magyar maffiát, de ez a terv – a mostani ismereteink szerint Portik Tamás és a neki dolgozó szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác bukása miatt – nem valósult meg. Mára legfeljebb elszigetelt csoportok lovagolnak meg egy-egy hullámot, mint az emberkereskedelem vagy a cigarettacsempészet, de ezek huzamosabb ideig nem tudnak működni, és pláne nem integrálnak többféle tevékenységet. Közben a piac jelentős részét külföldiek vették át, és persze a legjövedelmezőbb tevékenységeket már nem az erőszakos bűnözők, hanem mások csinálják, magasabb szinteken.

A G7 podcast e heti adásában Dezső András a napokban megjelent könyvéről, a gyorsan bestsellerré váló “Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig” című kötetről kérdezzük a szerzőt, aki civilben az Index újságírója. A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva lehet meghallgatni. (Vagy bármelyik okostelefonos podcast app letöltése után a “G7 Beszélgetések”-re feliratkozva)...

HA EURÓPÁN MÚLNA, MÁR MÁJUS 10-ÉN FELÉLNÉ AZ EMBERISÉG A FÖLD ERŐFORRÁSAIT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.05.10.


A Természetvédelmi Világalap (WWF) 1969 óta minden évben meghatározza a túlfogyasztás napját, vagyis azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása – globális átlagban – túllépi azt a mennyiséget, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni.Így az év hátralévő részében a bolygó mindössze hitelezi az erőforrásait az embereknek.

Míg 1970-ben egészen december 23-ig sikerült kihúzni, a túlfogyasztás felgyorsulásával 1973-ban novemberre, 1979-ben októberre, 1997-ben szeptemberre csúszott előre a dátum, tavaly pedig már augusztus 1-én felélte az emberiség a Föld biokapacitását, így elképzelhető, hogy az idei dátum már egy júliusi napra esik.
Idén először az Európai Unióra vetítve is meghatározták a túlfogyasztás napját, amiből kiderül, hogy az EU a globális átlagnál sokkal durvábban éli fel a Föld tartalékait: május 10-én már kimerítettük az idei keretet...

LAKÁSPIAC: VÁRATLAN FORDULATOT HOZOTT AZ ÁPRILIS

NAPI.HU
Szerző: SZEPESI ANITA
2019.05.10.Váratlan fordulatot hozott április a használt lakások piacán. Márciusig hosszú hónapokon keresztül több használt lakást vásároltak meg, mint amennyi újat piacra dobtak, áprilisban azonban minden vizsgált településtípusban több új ingatlant hirdettek meg, mint amennyi elkelt. Ez még nem állította meg az áremelkedést, a lakásvásárlással és -kiadással szerezhető hozamok tovább csökkentek - állapítja meg elemzésében az Árminimum árösszehasonlító oldal.

Áprilisban számottevően több használt lakás jelent meg az ingatlanhirdetési oldalakon, mint amennyi eltűnt onnan. Az Árminimum.hu ezt rögzítő Ingatlan Kínálati Indexe országosan 1,11 ponton állt, azaz 11 százalékkal több új ingatlan került a piacra, mint amennyi elkelt. A következő hónapokban kiderül, hogy egyszeri nekilendülésről, vagy trendfordulóról beszélhetünk a lakáspiacon, mindenesetre érdemes lesz figyelni - mondja Faragó Péter, az Árminimum igazgatója.

Budapesten ennél is jobban frissült a kínálat, itt az index 1,15 pont állt, a megyeszékhelyeken 1,11, a többi vidéki nagyvárosban pedig 1,06 pontot jelzett a mutató. Az áprilist megelőző három negyedévben a kínálat szinte mindenütt lassú csökkenést mutatott, leginkább Budapesten, ahol az index ebben az időszakban egyszer sem érte el az egyet, de a vidéki piacokon is, ahol azért volt egy-két kivételes hónap, amikor enyhén emelkedett a kínálat...


ROHAM A BANKOKNÁL: VISSZÜK A SZEMÉLYI KÖLCSÖNT, MINTHA NEM LENNE HOLNAP

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.05.11.


Soha nem voltak még ilyen népszerűek a személyi kölcsönök: immár 738 milliárd forinttal tartozunk e fedezetlen fogyasztási hitel formájában a bankoknak, ami 37%-os növekedést jelent egy év alatt. Miközben a tartozás már a 2009. eleji eddigi rekordot is meghaladta, a szerződések száma harmadával elmarad az eddigi csúcstól...

KÜRTŐSKALÁCS TAJVANON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.05.11.


Igazán egzotikus a mai kínálat, hiszen járunk majd Tajvanon, aztán (újra) vezetni tanulunk Ománban, végül megnézzük, milyen az élet az arab sivatagba.

A kürtőskalács klasszikus magyar édesség, olyannyira, hogy ezt még olyan távoli helyeken sem tévesztik el, mint Malajzia vagy Tajvan. Az Adlersson szerzője utóbbi helyen futott bele.

„Bármennyire meglepő, a kürtőskalács messze nem annyira egyedülálló a környéken, mint azt gondolnánk, hiszen kb. 2017-ig egy taichungi éjszakai piacon, Malajziában, de még az okinawai Naha városában is kapható az egyébként mindenhol magyar (és nem román, szlovák, üzbég stb.) származásúnak reklámozott édesség.

Ha valaki megnézi térképen, láthatja, hogy a tajpei üzlet nem egy túl felkapott környéken található, legfeljebb a közeli Tamkang Egyetem szolgáltathatna némi vásárlói kört, de egyszeri turista aligha fog véletlenül belefutni a létesítménybe.

Nem volt ez másként az esetemben sem, hiszen korábban csak az Index egyik cikke alapján értesültem arról, hogy van még egy tajvani végvára a kürtőskalácsos helyeknek.

Viszonylag nagyobb kerülő volt így az üzlet meglátogatása és az általam választott vaníliás kürtőskalács is finom volt, azonban a kb. 20 centis jószág 70 tajvani dollárba, vagyis nagyjából 650 forintba került...

VALAMI AMERIKA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.05.10.


Miniszterelnök urunk, ha Isten is úgy akarja, jövő hétfőn Amerikába megy. Az előző mondatban rejlő bizonytalanságot valószínűleg magya­ráznunk se kell. Március végén például Angolába utazott volna, ám azt a látogatást a meghívók lemondták. Állítólag azért, mert közben rájöt­tek, hogy miniszterelnök urunk semmibe veszi a kisebbségek és a me­nekültek jogait, a sajtószabadságot felszámolta, a bíróságok független­ségét pedig beszántani iparkodik. Sokáig töprengtek, de a kép végül csak-csak összeállt. Nem vagyunk egyformák, van, akinek gyorsan jár az esze, van, akinek lassabban. Niels Bohr állítólag az utóbbi csoportba tartozott, viszont amikor sikerült valamely problémának a végére jut­nia, akkor azt olyan mélységben és annyira újszerűen fogta föl, mint rajta kívül senki más. Miniszterelnök urunk meghívásáról a Trump-ad­minisztráció egy hete még csak gondolkodott, legalábbis a Foreign Po­licy május elsejei keltezésű cikke szerint. Közben az időpontot egyez­tették, de nem kizárt, hogy a Trump-admi­nisztráció még a jövő héten is gondolkodni fog.

A tét nagy, hiszen a glóbusz első számú hatalmasságai ülnek vagy nem ülnek le tárgyalni egymással, az emberiség jövője ezen áll vagy bukik. Trump „a legmagasabb világi hely”, ezt maga Orbán mondta két évvel ezelőtt a Lámfalussy-konferencián. Az elnök szinte még hivatalba se lépett, de miniszterelnök urunk már mindent tudott róla, világtörténelmi, sőt üdvtörténeti jelentőségével is tisztában volt, és percig se habozott ezeket az ismereteket az örvendező publikummal megosztani. Ami pedig őt magát, Orbán Viktort illeti, vele kapcsolatban a kételynek árnya se bukkanhat föl. Európa erős embere ő, ahogy ezt a leghitelesebb hírforrások már több alkalommal a tudtunkra adták, legutóbb például a Magyar Nemzet: „a magyar miniszterelnök ma már a világpolitika [...] egyik meghatározó szereplőjévé vált [...] Egyre töb­ben Európa egyik erős embereként tekintenek Orbán Viktorra”. Hason­lóan vélekedik Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is: Trump „Európa erős embereként tekint Orbán Viktorra, és a kevés ko­molyan vehető európai vezetők egyikének tartja”.

Orbán és Trump személyében tehát Európa és Amerika, a földke­rekség két legfontosabb kontinense ad egymásnak randevút. Világ­szerte sokan vártak már erre a találkozóra, írja a 888.hu, nyilván a legmegbízhatóbb közvélemény-kutató intézetek felméréseire támasz­kodva, később azonban zavaros feltevésekbe bocsátkozik. Eszerint Trump hívhatta volna Junckert, Merkelt vagy Macront is akár, ő mégis Orbánt hívta „valószínűleg azért, hogy Európa jövőjéről egyeztessen, és tájékozódjon a kontinens politikai kihívásairól. Ebből a szempontból pedig a lehető leghitelesebb európai vezetőt invitálta Wa­shingtonba”.

Biztosan így van, mindamellett legyen szabad három észrevételt megkockáztatnunk. Juncker, Merkel és Macron ismereteink szerint mostanában nem akar több szekérderéknyi borzalmasan drága hadi­technikát vásárolni az Egyesült Államoktól, Orbán ellenben akar. Az egyik nagyhatalomtól atomerőmű, a másiktól vasútvo­nal, a harmadik­tól ötödik generációs vadászbombázók, ezt ő nyilván úgy magyarázza önmagának, hogy megvesz kilóra mindenkit, akit akar. Karesz hüje Gyöngyi hüje csak én vagyok okos énnekem a se­gembe is felyem van.

Ez volt az első észrevétel. A második: ha Trump csakugyan Eu­rópa jövője és „politikai kihívásai” felől kívánna érdeklődni, akkor meg­kérdezné a szakértőit. De nem kérdezi őket, mert nem kíváncsi se Eu­rópára, se a szakértőire, akiket csaknem annyira utál, mint Orbán a sajátjait. Valószínűbb, hogy Trump egyszerűen csak szeretné megnézni közelebbről azt az embert, aki önmagát úgy írja le, hogy „én vagyok a legkeresztényebb, tehát a legeurópaibb az európaiak között. Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője”.Természetesen mindenki az, akinek mondja magát, ha tehát valamely embertársunk akkus fűnyíróként mutatkozik be, akkor ő egy akkus fűnyíró, és passz. Ilyesmin nem vi­tatkozunk. Evvel együtt ez a „legkeresztényebb” kissé meglepően hat annak az embernek a szájából, akihez képest Dzsingisz kán egy osz­lopszent volt, szimplán csak azért, mert dokumentáltan hitt valamiben, ami még őnála is szubsztanciálisabb. Viszont Trump kíváncsisága is megérthető. Közös fotón szerepelne azzal a hivatalban lévő politikus­sal, aki mellett még ő is egy mentálisan élére vasalt polgár benyomá­sát bírná kelteni. Emberek vagyunk. A harmadik megjegyzés pedig a „lehető leghitelesebb európai vezető” kitételre vonatkozik. Erről csak annyit, hogy a hiteles ember olyan, mint a viszkis rabló. Gazságokat művelt, de a büntetését leülte, kitanulta a fazekasmesterséget, tetsze­tős cserépedényeket állít elő. Azóta hiteles. Azelőtt…?

A cél tehát ennyi. Két hasonszőrű svihák egyszeri találkozása, közös sajtótájékoztató, ötven másodpercek a világ televízióiban. Ami garantáltan nem lesz benne, az a visszaédesgetés...


MIÉRT GYŰLÖLI A FIDESZ A FÁKAT?


MÉRCE
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2019.05.10.


A madarak és fák napján szembe kell néznünk a ténnyel: Magyarországon jelenleg a klímaváltozás mellett a legnagyobb veszélyt a fákra a Fidesz jelenti.

Három hír erről a hétről: Pécsett 15 fát akarnak kivágni az uniós pénzből bővülő Cella Septichora látogatóközpontjának bővítésénél. Kőbányán, az Újhegyi lakótelepen tömegével vágják ki az egészséges fákat parkolóépítés miatt, pedig a fideszes polgármester korábban megígérte, hogy ilyen nem lesz. A Bükkben a Tar-kőnél tarra vágtak egy hektárnyi 180 éves erdőt.

Ez csak három hír ezen a héten. Évente százas nagyságrendben történnek hasonló esetek
, ahol a hatalom, vagy helyi képviselői, vagy az előbbiek jóváhagyásával „magán” beruházók fákat, erdőket irtanak ki. Mindannyian hallottunk a Kossuth téri fák elpusztításáról, a Városliget beépítéséről, a Római part felett lebegő fenyegetésről, vagy a természetpusztítás tucatnyi esetéről a Balaton körül. Sajnos túl hosszú lenne a cikk, ha mindet fel akarnám sorolni.

Joggal merül fel a kérdés: mi folyik ebben az országban? Miért gyűlöli a fideszes hatalom a fákat?

A válasz sokrétű, több mintázat is megfigyelhető. Ám ha a mélyére ásunk, akkor az látszik, hogy közös tőről fakadnak. Ez pedig az, hogy
a Fidesz számára az élet, az élő rendszer nem önérték.

Ezért ha gazdasági vagy politikai hasznot remél valamilyen beruházástól vagy tevékenységtől, akkor szívfájdalom nélkül pusztítja el az egyébként egyre fontosabbá váló természetet. A pusztítás ezen kultúrája pedig mélyen gyökerezik a kialakuló pártállamban.

Nem a fideszes hatalom az egyetlen, amelyik mostohán bánik az élő rendszerekkel. Nagyberuházások miatti természetpusztítás, fakivágások máshol is előfordulnak. A kapitalizmus eleve nullára értékeli a természetet, mindennek csak a használati értékét nézi, és azt vallja, hogy minden helyettesíthető, megvehető, átváltható pénzre.

A fideszes hatalomtól mindez csak azért tűnik furcsának, mert szeretné azt elhitetni magáról, hogy valamiféle értékek mentén működik – holott az egyetlen érték, amit vall, az a haszonelvűség...

A KÜLÜGGYEL FOGLALKOZÓ AMERIKAI SZENÁTOROK ÉS KÉPVISELŐK TILTAKOZNAK ORBÁN WASHINGTONI LÁTOGATÁSA ELLEN - DE EZ NEM TÖRTÉNIK MEG, SŐT A KÉNYES TÉMÁKAT SEM VETIK MAJD FEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.11.


Magas rangú republikánus és demokrata honatyák egyöntetűen tiltakoznak Orbán Viktor két nap múlva esedékes washingtoni látogatása ellen - írja a Reuters. A szenátus külügyi bizottságának kormánypárti elnöke, Jim Risch és a testület legmagasabb rangú demokrata tagja, Bob Menendez az elnöknek küldött levélben fejezi ki aggodalmát a magyar demokrácia állapota miatt. Mint írják, az utóbbi időben erősen leromlottak Magyarországon a demokratikus viszonyok. A választásokon háttérbe szorult a verseny, a bíróságokat mindinkább a hatalom ellenőrzi. 

Az állásfoglalás, amelyhez csatlakozott a republikánus Marco Rubio és a demokrata Jeanne Shaheen is, nehezményezi továbbá, hogy a magyar kormány szoros viszonyt alakított ki Oroszországgal. Nem gondoskodott pótlólagos energia-beszerzési forrásokról, ugyanakkor lehetővé tette, hogy rajta keresztül az oroszok kijátsszák az amerikai szankciókat. Az aláírók kifogásolják továbbá, hogy Budapestre költözik és különleges jogokat kap az orosz kormány által alapított Nemzetközi Beruházási Bank, illetve hogy a magyar fél nem Amerikának, hanem Moszkvának adott ki két fegyverkereskedőt. A szenátorok kérik, hogy az elnök hozza szóba ezeket az aggodalmakat a hétfői tárgyaláson...

AZTÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.11.


Volt olyan műsora a Hír Tv-nek, amelyet úgy nagyjából a lehetséges nézők egy százaléka bámult, s mindezt már az Echo megszűnése után, amely aktus elsősorban arra irányult, hogy ne aprózzák el az erőforrásokat, és koncentrálják a nézőközönséget is. Sikerült. Előtte még a milliárdokkal kistafírozott Echo hozott olyan mutatót is, miszerint a Föld nevű bolygó összes magyarja közül mindösszesen ötezren voltak kíváncsiak rá, és nincs sokkal jobb helyzetben az M1 sem, és mégis zavartalanul folyik belőle a takony.

Amióta Mészáros einstandolta a megyei lapokat, meredeken zuhan az előfizetők száma, az országos terjesztésűek, mint a Magyar Nemzet, meg a többi, alig mérhető olvasottsággal rendelkeznek. Logikus lenne tehát, hogy a magamfajta ilyenkor örömökben törjön ki, és mégsem teszem. Azok az orgánumok ugyanis, amelyeknek van még valami köze a valósághoz, nem profitálnak ebből, nem ugrott meg a nézettségük és olvasottságuk, ezeket is csak a megszokott törzsközönség fogyasztja, a társadalom jelentős része tehát kiesik a világból, köze sincs a valósághoz.

Következésképp rengeteg honfitársunknak halovány fingja nincs a körülötte történő dolgokról, így egy múlt, jelen és jövő nélküli bambaságba süllyed, a Fidesz pedig tarol. Ezért nem lehet felhőtlenül örömködni afölött, hogy a lakájmédiát a többség le sem szarja, mert ugyanez a többség a másfajtát sem fogyasztja, sorsunk így teljesedik be tehát. Viszont mindennek ellenére egyszer ennek is vége lesz. Valamikor. Nem tudni hogyan, nem sejteni hány év múlva, de vége lesz, és akkor következik be az iszony, ha meglátjuk, hová jutottunk. J. A. homokos, füves, vizes síkja maga lesz a mennyország ahhoz képest...

MIT ADOTT NEKÜNK AZ EURÓPAI UNIÓ? ELINDULT A SZABAD TEREK KEZDEMÉNYEZÉS ORSZÁGSZERTE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.05.10.


Csütörtökön este az állampolgári felelősségről, és az EP választás tétjeiről való beszélgetéssel indult a Szabad Terek hétvége, aminek a célja, hogy országosan is feltérképezze a független és szabad közösségi tereket.

Ahogyan egyre szűkül a nyilvánosság, úgy egyre több civil szervezet kényszerül izolációra, és szorul a háttérbe. Ezt súlyosbítja, hogy egyre kevesebb olyan közösségi tér van ma Magyarországon, ahol szabadon lehet beszélni közéleti eseményekről. A helyek egyre inkább tartanak az esetleges retorziótól, amennyiben kormány álláspontjával nem egyező eseményeknek és csoportoknak is helyet adnak.

A demokráciában azonban elengedhetetlenek az olyan helyek, amelyek hajlandóak otthont adni informális közösségeknek, mint például független civil szerveződéseknek, műhelyeknek vagy művészeti csoportoknak. A Szabad Terek azért jött létre, hogy segítse a kommunikációt a szerveződések és az egyelőre még szabad helyek között.

Budapesten az Aurórában lesznek a programok a hétvége során, de lesznek programok a debreceni Malterben, Pécsett az Apolló moziban, Szegeden a Grand Caféban, Szombathelyen pedig a Bohémban.

A csütörtöki nyitóeseményen az Európai Unió szerepéről és fontosságáról beszélgettek a résztvevők. A beszélgetést Kárpáti János, a Népszava újságírója vezette, a beszélgetésben pedig Arató Krisztina, az ELTE jogi karának egyik oktatója, és EU szakértő, Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi programjának vezetője, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, és Soós Eszter Petronella, politológus vett részt...

KEREK NEGYVEN ÉV UTÁN UGYANODA JUTOTT IRÁN ÉS AZ USA VISZONYA

INDEX
Szerző: ZED
2019.05.10.


Ismét elmérgesedett a helyzet Irán és az Egyesült Államok között, miután május elején az USA Irán közelébe küldött egy repülőgép-hordozót, valamint újabb szankciókkal sújtotta az országot. Válaszul Irán a katonai célú atomprogramja újraindításával fenyegetett a héten, ezzel elsősorban az atomalku fenntartásában érdekelt európai országoknak üzenve.

Donald Trump amerikai elnök már 2017 vége felé jelezte a kongresszusnak, hogy nem tartja megfelelőnek az iráni atomalkut, és azt szeretné, javítsanak rajta, de még 2018 januárjában is meghosszabbította a szankciók részleges feloldását kimondó határozatot. Aztán 2018. május 8-án Trump bejelentette: kilép az atomalkuból és ismét érvénybe helyezi a legszigorúbb szankciókat...