2016. június 22., szerda

RIA! RIA! HUNGÁRIA!

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé) 
2016.06.22.


Ez a nap is eljött. Nem épp arra számítottunk az Eb előtt, hogy az esélyesek nyugalmával mérkőzhetünk meg egy kiesés esélyétől rettegő portugál válogatottal. De hát így alakult. Nem tiltakozok ellene. A továbbjutásunk a német-északír meccsen dőlt el, de az ehhez szükséges négy pontot a magyar válogatott harcolta ki magának − és a velük egy pályán tomboló tizenötmillió magyarnak copyright Dzsudzsák Balázs.

Nekem nem voltak elvárásaim az Eb előtt azon túlmenően, hogy harminc év után jussunk már ki egy nemzetközi fociversenyre. Szerény sóhajaim voltak. Hogy egyszer nyerjünk. Nyertünk. Hogy legyen legalább döntetlenünk. Lett. Hogy egy pontot azért szerezzünk. Szereztünk, eddig négyet. Hogy ne végezzünk csoportutolsóként és ne verjenek minket agyon háromszor. Hát, nem így történt. Örülök.

Maximális reményeim azok voltak, hogy megálljuk a helyünket tisztességgel, és eljutunk a nyolcaddöntőig is. Megálltuk tisztességgel a helyünket és két meccs után már a nyolcaddöntőben tudjuk magunkat. Igen, ez történt!

És az a csodálatos, hogy a magyar válogatott mindkét meccsen hajtott, hajtott és hajtott, kifulladásig. Szívvel, lélekkel, szenvedéllyel egyrészt; okosan, építkezve, türelemmel másrészt. Az osztrákok kemény megverésére és az Izland ellen kigyötört döntetlenre volt ez eddig elég.

Mi kell még?

ITT OLVASHATÓ

MINDEN ÍRNI TUDÓ FELELŐSSÉGE, HOGY NE HALLGASSON

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.22.
 
  

VESZÉLYBEN A TERMÉSZETTUDOMÁNY OKTATÁSA? AZ MTA KUTATÓI A TILTAKOZÓ TANÁROK MELLETT ÁLNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pósfai Orsi
2016.06.22. 


Június 15-én az MTA tudományos ülést tartott, „Természettudomány újragondolva” címmel. A konferencia célja a természettudomány-oktatás aktuális kérdéseinek megvitatása volt, apropóját pedig egy kérdőiv adta, amelyet az országban minden matematikatanárnak kiküldtek. A felszólalók közt volt matematikus, fizikus, pszichológus, de beszédet mondott Palkovics László oktatási államtitkár is.

A felszólaló akadémikusok átgondoltan és felkészülten szedték ízekre a jelenlegi oktatási rendszert a természettudományos tárgyak tükrében, rámutatva a súlyos problémákra és hiányosságokra, és még reális megoldási lehetőségeket is kínáltak.  A matektanároknak küldött kérdőívre adott válaszok elemzése után a teremben felzúduló vastaps pedig hangosan hirdette: az MTA kutatói (legalábbis az ülésen résztvevők) a tiltakozó pedagógusok mellett állnak...

ITT OLVASHATÓ

DRÁGA TÓNI...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.22.


Rogán Tóni nyakán szorul a hurok.
Hősiesen vergődik ugyan, de akit érdekel, mindenki láthatja, hogy a mi Tónink enyveskezű.
Nagy kár, hogy nem sokmindenkit érdekelnek Tóni enyves kezei, sőt még ezer más enyves kéz sem, ezerféle hatalmaskodás sem - egyáltalán, ebben a következmények nélküli országban senkit nem érdekel már semmi.
Az a baj, hogy lehetetlen pontosan felmérni, hogy ki miért közömbös, vagy közömbös-e egyáltalán, vagy csak hallgatag típus.
Sokan bíznak abban, hogy a tömeg egyszer majd megmérgeli magát és nekimegy a mai elitnek nevezett rablóbandának, de - szerintem - csalódni fognak.
A mai magyar társadalom atomizált, csalódott a politikában, a demokráciában, de jószerivel még azt se képes megállapítani, hogy kinek szép ígéreteiben csalódott, pedig nem lenne ez olyan nehéz dolog.
De egyszerűbb a sztereotip megoldással élve megkeresni az ellenséget, melyből az idő előrehaladtával egyre nagyobb a választék, hiszen ellenséget mi veszni nem hagyunk, megtartjuk mindet az idők végezetéig.
Így aztán a mai helyzet oka a migráncs, a komcsi, a cigány meg a zsidó, tájjelleggel esetleg a tót meg az oláh is.

Az is tradicionális, hogy aki leköp bennünket, ellopja a vagyonunkat, éhenveszejti a fél országot, annak kinyaljuk a seggét és alázatosan megcsókoljuk a kezét.
Meg nyálas gratulációkkal próbáljuk feledtetni, hogy a királyi kisded csak egy újabb nyűg az országnak, kezdhetjük gyűjteni a kelengyét, hiszen, az anyját is kistafírozta a kedves papa, hát az unoka se maradhat szégyenben - majd övé lesznek az erdők - de előtte még van egy kocsirakomány lány, akit férjhez kell adni, nincs henyélés...
Hogy börtönbe csuknák Tonyát, arra jelenleg nincs esély, a Pasa Park megnyugodhat, a neves politikus és immár neves felesége nem hagyják el a gumikéglit, tágulhat tovább az a lakás, mint Viktor pupillája Simicska tudományos minősítése hallatán.


Az is érdekes kérdés, meddig fog tartani a készlet ezekből a roppant megbízható vazallusokból, hiszen elkopnak lassan, mint gatya a mosásban, utánpótlás meg nincs belőlük.
Jelentkező lenne, de a régi, kipróbált darabokból már nincs a készleten, s ezek a jelentkezők - hol vannak ezek a maiak a régi, kipróbált harcostársaktól?
Őket visszahozni meg nem lehet, túl sokat tudnak, veszélyesek, némelyik még akár csereszabatos is lehet a Vezérrel, ha rossz a csillagok együttállása, ez pedig megengedhetetlen.
Régen az volt a jelszó, hogy minden hatalom a dolgozó népé, ma meg minden hatalom a lopógépé...


ITT OLVASHATÓ

DRÁMAI KUDARCOT VALLOTT VIDNYÁNSZKI ATTILA

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.22.


...Nem jobb- és baloldal csatározását láthattuk az elmúlt öt évben, hanem azt, hogyan reagál a színházi szakma, amikor néhány markos legény rájuk töri az ajtót, kirúgja alóluk a széket, majd helyet foglal, és kéreti felszolgálni a vacsorát. Nos, nem reagált különösebben karakánul. Már a desszertet kanalazták az új urak, amikor néhányan megelégelték a felszolgálást, és faképnél hagyták őket. Tavaly a versenyelőadások harmada visszalépett, a kritikusok bojkottjához pedig a magyar szellemi élet legjobbjainak sokasága csatlakozott, és a színházi programok helyett ezekről a botrányokról szóltak a hírek. Az új POSZT, amit Vidnyánszky magának alkotott, megbukott.

A jó hír tehát az, hogy politikai kapcsolatokkal sem lehet mindent elintézni és mindenkit elnyomni, mert a magyar színházi élet önvédelmi mechanizmusai, bár későn, de aktivizálódtak. És mert a nézők sem fognak odamenni államtitkárokat és rossz előadásokat nézegetni. Pécs városa dönthetett volna úgy, hogy bezárja az egész boltot, de inkább új vezetést nevezett ki, akik azóta szemmel láthatóan a normálisra emlékeztető üzemeltetésre törekednek. Felkértek például egy tanácsadó testületet, amelynek Vidnyánszky és az ő teátrumi emberei mellett Máté Gábor, Mácsai Pál, a kritikusokat képviselő Stuber Andrea, vagy a mostani igazgató ellenében pályázó Komáromi György is tagja, elnöke pedig Hegedűs D. Géza. A rossz hír, hogy ez az új POSZT sem lett jó. Az általános vélekedés szerint a nem kiemelkedően erős mezőnyből a legjobb előadások kapták a díjakat a hozzáértő zsűritől, és bár Vidnyánszkyt is beválogatták, most nem kellett nyernie. Ez örömteli. Ahogy az is, hogy jók a kísérőprogramok és hogy az új vezetés próbál kereskedelmi szempontokat is érvényesíteni, és nyitni a populárisabb horizontok, például a popkoncertek irányába. Csak az a baj, hogy ezzel párhuzamosan kivesztek a kritikai beszélgetések, a szakmai fórumok, vagyis háttérbe szorult a színház a színházi fesztiválon. Ami a tudósításokban felemlegetett szervezési bakiknál is kínosabb...

ITT OLVASHATÓ

BREXIT HELYETT: MARADJUNK EGYSÉGBEN A SOKSZÍNŰSÉGBEN!

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé)
2016.06.22.


...Akik most magyarként a britek EU-ból való kilépéséért szurkolnak, ne felejtsék el: a Brexit a békét őrző és a konfliktusokat tárgyalásos úton rendező európai politikai közösség meggyengülését, tartós lebénulását, Németország további, jelentős politikai befolyásnövekedését és az európai közösség ellenfeleinek, ellenségeinek megerősödését fogja jelenteni.
 
Ezt akkor is le kell szögezni, ha egyébként kritikusan értékeljük mind az euró jelenlegi rendszerét, Brüsszel teljesen elhibázott menekültpolitikáját, a burjánzó uniós bürokráciát és a további egységesülés utópisztikus vágyálmait.
 
Nem kell az Európai Egyesült Államok hívének lenni ahhoz, hogy támogassuk az eddigi európai közösség megmaradását és a meglévő válsághelyzetek, zsákutcák közös reformját, újratárgyalását. Magyarország oly életbevágó mozgástér-növekedése és annak megőrzése érdekében is szükségünk van Nagy-Britanniára az EU-n belüli és azon kívüli nagyhatalmakkal szemben.
 
A kiegyensúlyozott európai jövő érdekében szükségünk van Európa örök kiegyensúlyozójára, Nagy-Britanniára az Európai Unióban.

ITT OLVASHATÓ

THOMAS PIKETTY A FRANCIA MUNKAJOGI REFORMRÓL: ELKÉPESZTŐ KÁROKOZÁS

ÁTLÁTSZÓ BLOG - VILÁGTÉRKÉP
Szerző: Dobsi Viktória
2016.06.22.


Hiába zajlik javában az Európa Bajnokság, ez sem akadályozza a munkajogi reform ellenzőit Franciaországban, hogy továbbra is az utcán és sztrájkokkal adjanak hangot véleményüknek. Legutóbb múlt kedden demonstráltak százezrek 7 szakszervezet felhívására, a jó 3 hónapja tartó tiltakozások egyik legnagyobb rendezvényén, és a legközelebbi megmozdulás holnap, június 23-án lenne esedékes, de a párizsi rendezvényt szerda reggeli közleményében betiltotta a prefektúra. Közben az új “munkatörvény” nemcsak a tüntetőknek nem tetszik, hanem a lakosság 60%-nak sem, de mérvadó szakemberek is kritizálták, köztük Thomas Piketty.  

Magyarországról nézve, és a viszonylag kevés sajtóbeszámoló alapján úgy tűnhet, hogy François Hollande államfő és Manuel Valls miniszterelnök a közgazdasági racionalitás oldalán állnak, a munkavállalók követelései pedig túlzóak vagy irreálisak. De a helyi vitákban még a kormányzó Szocialista Párthoz (PS) közeli szakértők is rendkívül kritikusak voltak a törvénnyel, a liberálisok éppúgy, mint mondjuk a PS legismertebb munkaügyi szakértője, aki még ma is úgy gondolja, hogy a reform 100 év eredményeit teszi tönkre.

A kritikusok közé tartozik Thomas Piketty is, a szocialisták egykori tanácsadója, aki június elején szokatlanul kemény hangvételű írásban minősítette elképesztő káosznak és kudarcnak a munkatörvényt. Mivel Piketty a francia palettán korántsem számít radikálisnak, inkább a balközép álláspontot képviseli, plusz a francia munkatörvény sokban megegyezik a más európai országokban is elfogadott, az Európai Bizottság által is szorgalmazott reformokkal, érdekes lehet megismerni azokat az érveket is, amelyek szerint a munkanélküliség csökkentése nem a munkapiac liberalizációján múlik, és a szakszervezetek befolyását nem csökkenteni, hanem éppenséggel növelni kellene a vállalatok irányításában. Alább Piketty június elején publikált blogbejegyzésének fordítása olvasható...

ITT OLVASHATÓ

A PANAMAI ÜGYÉSZSÉG SZERINT CSALTAK WELSZÉK AZ OFFSHORE CÉGEKKEL - KÖZREADJUK A VÁDIRATOT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.06.22.


Pontatlanok azok a sajtóban megjelent értesülések, amelyek szerint lezárta az V. kerületi kapitányság azt a nyomozást, amelyet Welsz Tamás hagyatékával kapcsolatban folytatott csalás és közokirat-hamisítás miatt. Az eljárásban gyanúsított lett a furcsa körülmények között elhunyt vállalkozó volt élettársa, Horthy Andrea. Első körben erre jutottak a nyomozók, majd utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza. Az érintettek szerint a rendőrségi meglátás változásában szerepe van annak, hogy a nő új párja az egyik fidesz-közeli milliárdos mindenese és ügyintézője, ráadásul a férfi rendőr volt, így duplán is jó kapcsolatokkal rendelkezik...

ITT OLVASHATÓ

"GAZDAG POLITIKUSOK HAZUDOZNAK AZOK SZAVAZATÉRT, AKIK A LEGTÖBBET VESZÍTENÉK A KILÉPÉSSEL" - A BRIT, AKI AZ EU-BAN MARADÁST VÁLASZTJA

444.HU
Szerző: plankog
2016.06.22.


Mit választ, és mi a három legfontosabb érv a döntés mellett?
 
A maradásra szavazok. Az EU-tagság előnyei világosak. Nagy-Britannia hanyatlóban volt, amikor csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez 43 évvel ezelőtt. Azóta a GDP/fő gyorsabban nőtt nálunk, mint Németországban, Franciaországban és Olaszországban.
 
Az egységes piac messze a legfejlettebb kereskedelmi megállapodás a világon. Az elszakadáspártiak, miközben azt mondják, hogy “mostantól szabadon kereskedhetünk bárkivel”, arról is beszélnek, hogy felmondanák a közös piaci megállapodást, mert az emberek szabad mozgása miatt az elfogadhatatlan. Többek között Albániát hozzák fel a Brexit utáni kereskedelmi partnerek példájaként.
 
Másodszor, az elmúlt évek geopolitikai fejleményei azt mutatják, hogy Európának össze kell fognia, hogy stabilizálja a Közel-Keletet és Észak-Afrikát, különben maga is destabilizálódik. A NATO-ellenes, Putyin-barát amerikai elnökjelölt, Donald Trump felemelkedése újabb ok az EU-ban maradás mellett.
 
Ne becsüljük le azt, hogy az EU-nak köszönhetjük az európai történelem legbékésebb időszakát.
 
Olyan biztonsági fenyegetések között, amikkel most kell szembenéznünk, annak van itt az ideje, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat a szomszédaink felé, nem annak, hogy elszakadjunk tőlük.
 
Az EU nemzetek feletti megoldásokat kínál olyan problémákra, amiket nem lehet a határok között megoldani. A tömeges migráció, a terrorizmus, az orosz fenyegetés, a klímaváltozás, és a növekvő egyenlőtlenség mind ilyenek.
 
Egyértelmű döntés volt, vagy sokat kellett gondolkodni rajta?
 
EU-párti Európa-szkeptikus vagyok. Az EU nem tökéletes, de sokkal jobb, mint ami helyette lenne. Ha maradunk, új alapokra helyezhetjük az unió reformjáról szóló vitát. Az például egyértelműen kiderült az elmúlt hónapokban, hogy újra kell gondolnunk a bevándorlás kérdését...
 

KILÉPNÉNEK AZ ANGOLOK - ODA A MUNKA, ODA A PÉNZ?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.22.


Csütörtökön az Egyesült Királyságban nem csupán országuk jövőjéről döntenek azzal, hogy kilépnek, vagy maradnak az EU-ban. Döntenek Európa jövőjéről, s nem utolsósorban több százezernyi magyar sorsáról is.       

A helyzet az, hogy az elmúlt években sosem volt ennyire szoros az állás a kilépést támogatók és az ellenzők között. A tét nagy, az eredmény megjósolhatatlan. De mi lesz a magyarokkal? 

Rossz hír, hogy a brit kilépés egyik legnagyobb vesztese éppen Magyarország lesz. Nem csupán a kint dolgozó magyarok, hanem a magyar gazdaság szempontjából is tragédia lenne, ha Nagy-Britannia búcsút intene az integrációnak.

Brexit kampányfinise menekültellenességgel, haraggal, hazugságokkal és félelmekre ható üzenetekkel tüzelte fel a briteket, akik holnap az urnák előtt szavaznak majd arról, hogy az Egyesült Királyság tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A gazdasági, szociális, biztonságpolitikai józanságtól teljesen elszakított kampányban, amelyben az észérvek helyett az érzelmekre ható propaganda kapta a főszerepet - hasonlóan az itthoni helyzethez - a kormányzat az utolsó pillanatig feszítette a húrt, s korbácsolta az indulatokat az európai közösség ellen mielőtt leállt volna, s a maradás mellett kezdett volna kiállni. Kérdés, nem lesz-e túl késő?

Arról, hogy a britek hogyan váltak euroszkepticistából EU-ellenesekké, itt olvashattok egy tömör elemzést...

ITT OLVASHATÓ

LIBERÁLIS CSŐD

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.06.22.


Még 2010 decemberében írtam egy tanulmányt a Nolblogon, amelynek a címe A kommunizmus tündérmeséje volt. Ebben a művemben Bibó István marxizmus kritikájára támaszkodva elemeztem a kommunista politikai filozófia tarthatatlanságát, és azt, hogy miért nem alkalmazható eredményesen a mai társadalmi mozgások megszervezésére. Amint arra már korábban is számítottam, egyből lerohantak a még meglévő és élő kommunisták, akik azt akarták nekem bebizonyítani, hogy amit eddig gondoltak a kommunizmusról, illetve amit eddig csináltak a kommunizmus címszó alatt, az mind-mind Marx igen nemes eszméinek az eltorzítása volt. Én pedig nem ismerem eléggé, sőt némelyek szerint egyáltalán nem ismerem a marxizmust, mert olyan sok zöldséget hordok itt össze a világ legkitűnőbb elméletéről, hogy már arra kell gondolnunk, hogy szegény Tarski most bedrogozott, és ezért beszél itt oly sok marhaságot. S mily kitűnő alkalom ez arra, hogy most ők mondják el azt, hogy miként kell értelmezni a marxizmus egyedülállóan nemes eszméjét.
 
Ezzel kapcsolatban már akkor az járt az eszemben, amit Bibó István barátja, Reitzer Béla mondott. Eszerint egy a jövőben létrehozandó politikai rendszer híveivel azért nem lehet eredményesen vitatkozni, mert ha netán megsemmisítő érveket sorakoztatnánk fel az elmélet tarthatatlanságára nézve, akkor a vitapartnere úgy alakíthatja az indokait, ahogy akarja, hogy végül is neki lehessen igaza. Az új elméletet ugyanis még nem próbálták ki, ezért azt tetszés szerint lehet formálni, hogy az végül is elnyerje a másik fél tetszését. Csakhogy esetünkben a kommunizmus egy már kipróbált elmélet volt, ami azonban csúfosan megbukott. Ennek ellenére a ma élő hívei váltig bizonygatják annak létjogosultságát, mert nem tudják elviselni azt, hogy ez a kitűnő elmélet a történelem szemétdombjára került...
 

BREXIT - MÉG MIELŐTT MENŐ LETT VOLNA

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: Baranyi Tamás Péter
2016.06.21.


Nagy-Britannia soha nem volt ideális európai: túl önálló, túl elszigetelt, és közben mégis túl sok kapcsolata van a világ más részeivel. Ahogy azonban a 20. század folyamán egyre szűkebb lett a Brit Birodalom területe – és tényleges szuverenitása – egyre inkább megnyílt az út egy új, európai szerep elfogadása, sőt, akarása felé. Bár a korábbi, elzárkózó brit álláspont valamikor a szuezi kudarc után elpárolgott, még évtizedeket kellett várni a csatlakozásra. Ebben az időben a Brexit, vagy inkább a Br-not-enter legnagyobb támogatója Franciaország elnöke, Charles De Gaulle volt, később pedig a brit szélsőjobb és a szélsőbal közösen.

Nagy-Britannia a „világ műhelye”, és ha többé már nem is a világtengerek ura, semmiképp sem „egyszerű”, európai ország. Ez a fajta birodalmi gondolkodás nemcsak Churchillre, de Attlee-re és Edenre is jellemző volt. A katasztrofális vereséggel és megszégyenüléssel véget érő szuezi intervenció azonban lépésváltásra késztette az egykor büszke Britanniát. Világossá vált, hogy a felbomló gyarmatbirodalom helyét átvevő Nemzetközösség már nem úgy biztosítja az olcsó nyersanyagot és piacokat, ahogy korábban; a függetlenségüket elnyerő országok nem a font sterlinghez, hanem az amerikai dollárhoz igazodtak, vitás ügyeikben döntőbírónak nem Nagy-Britanniát, hanem a Szovjetuniót vagy az USA-t kérték fel. Világos volt, hogy Londonnak az európai kontinens felé kell nyitnia...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉRINTÉS HATALMA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.06.22.


Vajon miért van az, hogy egy nehéz pillanatban egy ölelés többet jelent az okos vigasztalásnál és miért gyógyítja hatékony az anyai puszi a lezúzott térdet? Van-e jó és rossz érintés? ..és vajon mennyi simogatásra van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a világban?
 
...Ahogy a kisgyermeknek, úgy a felnőtt embernek is szüksége van a testkontaktusra, ugyanakkor a nagyvárosokban elszenvedett nemkívánatos fizikai érintkezések pl. egy zsúfolt buszon, pont ellentétes hatással bírnak. A testkontaktus kialakításának nyilvánvaló feltétele, hogy a másik ember behatol az intim zónánkba. Ha olyan ember teszi ezt meg, akinek erre „felhatalmazása” van (pl. szerelmi kapcsolatban, szülő-gyermek kapcsolatban) az jó érzéssel tölt el, de ha idegen emberek teszik, akkor annak inkább feszültségnövelő, stresszkeltő hatása van. A testkontaktus kialakításának még ismerősök között is erősek az íratlan szabályai, és a „szabálytalan” érintés a hatalom, a dominancia kifejezése is lehet – ami szintén nem feltétlen kelt jó érzéseket (lásd a kezét tartósan a beosztott vállán "nyugtató" főnök)...
 

CSOK KÖRKÉP, BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS, HATALMAS ÁTVERÉS VAGY BLÖFF VOLT?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.06.20.


Amikor nekifutottunk az évnek, akkor az egész ország lázba került, hiszen a kormány bejelentette, majd egy hónapig a csapból is keményen nyomatta a Propagandát, miszerint minden magyar család, aki képes min. 3 gyereket összehozni valamikor az elkövetkezendő 10 évben, kapni fog 10M állami támogatást és még további 10M forint húde kedvezményes hitelt. Persze, hogy mindenki előkapta a kalkulátort az új családpolitikai csodafegyver hallatán. Ment a matek, miközben az első hónapokban a bankrendszernek lövése nem volt az egészről. Eltelt fél év és megnézzük, hogy mi változott gyakorlati szemmel. Egyben értékelni fogjuk a CSOK féléves bizonyítványát különböző fontos szempontok alapján. (Az értékelés abszolút szubjektív)
 
Átverés, blöff vagy valami más?
 
Szerintem a CSOK program megbukott. Elvesztette az élét és a mondanivalóját. Valószínűleg Magyarország történelmének egyik legdrágább propaganda hadjáratát láthattuk, miközben valódi haszna a 10+10-nek nem igazán volt. Leginkább azok a jómódú családok kapták meg, akiknek már megvan a három gyermekük és már eddig is drága ingatlanban laktak. Pedig a CSOK támogatásnak a kommunikáció szerint a lényege az építőipar bepörgetése és a gyermekvállalás ösztönzése. Ebből pedig semmi nem valósult meg, ami a CSOK 10+10 nélkül ne valósult volna meg. És ez elgondolkodtató.
 
Persze lehetne azonosulni azzal az érvvel, miszerint ne keressük a rosszat az "ingyen pénzben". Ma már látszik, hogy nincsen "ingyen ebéd". Egyrészt az igénylők 99%-a nem kapta meg valami fondorlatos jogértelmezés miatt a támogatást, másrészről az ingatlanárak pontosan annyival emelkedtek, mint amennyi támogatást lehetett kapni. Ez pedig újfent szakadékot generált, hiszen azok a családok, akiket elutasítottak a CSOK 10+10-ből sem tudtak önerőből otthonhoz jutni, mivel számukra elérhetetlenül drágultak az árak...
 

ROGÁNNAK VAGY PORTIKNAK HIGGYÜNK?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.22.


Hihetünk-e Portik Tamásnak? Eddigi életútja nem ad okot erre. De hihetünk-e Rogán Antalnak? Erre sem volna könnyű rávágni az igent. Hát még úgy, hogy a kabinetminiszter újfent nem érkezett meg az általa indított per tárgyalására. Halaszthatatlan közfeladata volt ugyanis médianapot tartani Németországban. Pedig ha van bármi halaszthatatlan ebben az országban, akkor az Rogán Antal ügyeinek tisztázása.
 
Nyilván a miniszter akaratától függetlenül, de erre adhat alkalmat az a per, amelyet Juhász Péter ellen kezdeményezett, amiért az Együtt alelnöke bűnözőnek nevezte. Rogán bizonyára nem számított arra, hogy beidéznek egy mégoly szavahihetetlen, gyilkossági ügyben felbujtóként elítélt bűnözőt, aki régi ismerősének, Tóninak nevezi, bizalmasairól, Habonyról és Vajnáról sztorizgat fölöttébb életszagúan, és megerősíti nagyjából mindazt, amit az áron alul piacra dobott belvárosi ingatlanok eladásáról tudni vélünk...

ITT OLVASHATÓ

ÉS JOGOS, HA A RADIÁTOR ADJA A MÁSIKAT...

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.06.21.


Pintér Sándor belügyminiszter szerint megfelelt az irányadó jogszabályoknak, hogy már tartott a lehallgatás, amikor bírói engedélyt kértek rá, amit végül nem kaptak meg. De addigra már tudták, kikkel is állt kapcsolatban Csikós Klaudia, a Blikk megfigyelt újságírója. Rutineljárás lehet ez is 2016 centrális erőterű, illiberális Magyarországán…

A 24.hu információja szerint maga a belügyminiszter reagált így a panaszra, amelyet az újságíró ügyvédje nyújtott be, mivel úgy vélte: törvénytelen titkos nyomozást folytattak, hogy feltérképezzék ügyfele rendőrségi kapcsolatait, és kiderüljön, hogy ki szivárogtat neki információkat. Mint beszámolt róla „az újságíró telefonját már akkor lehallgatták, amikor még nem is volt bírói engedély. Ezt csak a lehallgatás közben kérték, de nem kapták meg. Ezután kiválasztottak öt hivatalos személyt, akikkel az újságíró kapcsolatot tartott, és őket hallgatták le. Pintér Sándor azt is közölte: mivel a panaszban megjelölt kérdések folyamatban lévő büntetőeljárást érintenek, nem áll módjában bővebb tájékoztatást adni” – áll a portál cikkében.

Miért is gondolom azt, hogy rutineljárásról lehet szó?

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM AZT KÉRDEZZÜK, AMIRE VÁLASZT VÁRUNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.06.22.


Vajon mennyire lényeges egy ország értékrendjének elfogadtatása, hogyan alakíthatnánk úgy a sorsunk, hogy megpróbáljuk megelőzni az esetlegesen kialakuló feszültségeket? Ezeket a kérdéseket is feszegeti Péter (akit eddig a Londonban, sej… sorozat szerzőjeként ismerhettetek meg) írása, amit a Magyarország 2.0 pályázatra küldött be. Teljesen más jellegű poszt, mint az előző pályamű, sokkal kevésbé konkrét talán, de szerintem érdekes – remélem, ti is annak tartjátok majd. (A pályázatokat egyébként egészen a hónap végéig várom a hataratkeloKUKAChotmail.com címre, minden más információt itt találtok.)

ITT OLVASHATÓ

HUSZONKÉT FA ÉS A "VÁRATLAN REND"

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.06.22.


Pár röpke évmilliárddal az ősrobbanás után, és néhány nyüves milliárd évvel a megváltó születése előtt egy spirálgalaxis peremén, amelyet ma valamilyen megmagyarázhatatlan okból Tejútnak neveznek a halandók, a ködökből, gázokból és porokból összecsomósodások folytán kialakult egy csillag, amely a Nap nevet kapta a keresztségben.

Ebben élénk üzem indult, magfúzió, és elkezdte szórni bele a táguló mindenségbe csalfa fényét. Körötte apró labdák tömörültek egybe, hogy keringve szolgálják őt, ezek közül az egyiken, amely ma a Föld névre hallgat, ha füttyentünk neki, mindenféle szervetlen dolgokból egyszer csak megszületett az élet az evolucionisták boldogságára. Még maga az Úr sem értette, mi a rosseb folyik itt.

Nos, okos férfiak mindezt, amikor a káosz egy csapásra eltűnik, emergenciának nevezik. Ez az emergencia a „Váratlan Rend”.

Ehhöz képest hétfőn Mórahalmon egy tizenhat éves máttós fiatalember szórakozásdiból huszonkét frissen ültetett kölökfát tört derékba, megteremtve az ellentettjét az emergenciának, ami az őstulokság maga. Ebből is kitetszik, hogy az idő elkezdett visszafelé forogni, ergo, mindjárt eljő a Nagy Reccs, amikor minden önmagába zuhan vissza, és így pusztul el a világ.

Pintér Sándor, a jóképű belügyminiszter magára vette a dolgok ilyetén megszűnése elleni harcot, amikor meghirdette hat évvel ezelőtt programját, amely így szólt: két hét alatt rendet teszünk. És lőn. Ebben az értelemben ül már hónapok óta előzetesben egy fiatalember, aki elemelt egy kakaós csigát. Lássuk be, ez oly mértékű kibillenés, amely ellen minden más előtt egy Torquemada buzgalmával köll föllépni...

ITT OLVASHATÓ

DR. RUBOVSZKY, AZ ŰZÖTT VAD

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.06.21.


Felhívtuk Rubovszky Györgyöt, de a kérdésünket sem tudtuk feltenni, rögtön letette a telefont. A képviselő egyébként legutóbb rosszullétével és egy elszólásával került be a hírekbe.” (Portik nem csak Rogánt, egy másik kormánypárti képviselőt is bemártott)

A legjobb védekezés az eszeveszett menekülés. Dr. Rubovszky nem igazán készült fel a nagy valószínűséggel reá váró meghurcoltatásokra. Az ügyvéd úr villanásnyi médiaszereplései eddig nagyrészt bohózatba fulladtak, ami nem tett jót sem a megítélésének, sem a tekintélyének. A kutya sem fogja sajnálni, ha valami miatt kénytelenek lesznek ráhúzni az V. kerületben folytatott, jól jövedelmező ingatlanértékesítéssel kapcsolatos sajnálatos félreértéseket.

Dr. Rubovszky több szálon is kapcsolódik az említett kétes tranzakciókhoz. 13 %-ban tulajdonosa annak a Város FM nevű cégnek, amely a kritikus időszakban az ingatlanbecsléseket végezte. Az újságírók által űzött politikus ezenkívül évekig havi 300 ezer forintot kapott az V. kerülettől. Ezt a busás fizetségét, mint ingatlanügyi szakértő kapta a Belváros-Lipótváros Önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottsága megbízásából, külsős jogászként. Ezt a csekély összeget a KDNP-és képviselő jóhiszeműen nem is tüntette fel külön tételként a parlamenti vagyonnyilatkozatában nehogy ezzel valakiket véletlenül összezavarjon. (300 ezres havi fixe volt Rubovszkynak az V. kerületben)

Leánya, a szintén KDNP-s Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla 1998 óta az V. kerület önkormányzati képviselője, majd 2006 után alpolgármestere. Jeneiné ezenkívül „a 80. életévüket betöltött személyek esetében a szociális alapszolgáltatások infokommunikációs fejlesztését célzó tudományos kutatás és országos modellprogram kidolgozásáért, valamint bevezetéséért felelős miniszteri biztos”. Ha ez jelent bármit is egyáltalán az égvilágon.

Még mint az Összeférhetetlenség Bizottsági szigorú elnöke, a tisztelt papa szívesen vállalkozott volna arra is, hogy Rogán Antal tüneményes gazdagodását átvilágítsa. Valószínűleg ő is mindent rendben is talált volna, de az az átkozott összeférhetetlenség a végén csak kifogott rajta...

ITT OLVASHATÓ
 

PSZICHOHÁTTÉR - 10. A PSZICHOPÁTIÁS FEJLŐDÉS VIZSGÁLATA, KEZELÉSE, ÉS A SZABADSÁG MAGASISKOLÁJA

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.06.20.


Néhány jellegzetessége alapján a pszichopátia, ami gyerekkorban még csupán magatartászavarként azonosítandó, könnyen felismerhető.

A teszt állításai segítik a megfigyelést, és a magatartászavar jeleinek korai azonosítása esetén korai beavatkozás lehetséges. Ez pedig nagyobb sikerrel kecsegtet, mint ha a már kialakult pszichopátiás fejlődésbe kell beavatkozni.

A korai megelőző fejlesztés a feltétlen elfogadás, a tiszta, következetesen betartott szabályok és az értő odafigyelés triászából áll. Kisgyerekkorban, nagyjából 7-8 éves korig a megelőző fejlesztés különösen hatékony lehet, ha nagyon intenzív és következetes. Amikor azonban kialakul a magatartászavar, a mindennapi nevelés lehetőségeit meghaladó terápiára van szükség, és sajnos ennek a kimenetele sem garantált.

Pszihopátia teszt

 

A SZABAD SZÓ BAJNOKAI: SPÉDERTŐL SIMICSKÁHOZ KERÜL AZ INDEX?

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.21.


Lajosunknak vidor most a kedve! Kivel beszélt Spéder? Itt egy Balogh, ott egy Balog. Támad a tripper! Hírek.

Mit akar Orbán az EU-tól?

Módosítaná Csehország, Lengyelország és Magyarország egyebek mellett például az eurózónára vonatkozó uniós szerződéseket – írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a Times...

ITT OLVASHATÓ

A KISVASÚTTAL KAMPÁNYOLNAK A BREXIT MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.21.


Orbán beavatkozása a brit EU-népszavazásba a várható eredménnyel járt. A húszmillió forintból fizetett hirdetések az ellenkező hatást váltották ki. Felhívták a figyelmet az EU jelenlegi hibáira, tehetetlenségére és működési zavaraira. Az Európai Unió működésének egyik csődje éppen az orbáni Magyarország és az unió viszonya.

Magyarország megtestesíti mindazt, amit a Brexit híveinek egy része mond, hogy az EU sokak számára nem közös értékeket és felelősségvállalást jelent, hanem élősködést az európai polgárok pénzén. Az uniós szabályok nem voltak képesek garantálni azt, hogy a felvett tagországokban a liberális demokráciákat ne váltsák autoriter rendszerek, s ma már az Európai Unió finanszírozza ezeket.

Az EU tehetetlennek bizonyult valamennyi normaszegéssel és törvényszegéssel szemben. Eltűri, hogy egy tagország az európai értékeket és az Uniót nyíltan gyalázza, de a tartsa a markát és követelje az unió pénzét. Azt az uniós pénzt, amit részben ellopnak, részben értelmetlen beruházásokra fordítanak, részben luxusköltekezést folytatnak belőle. Olyan településeken, ahol semmi munka nincs csicsás tornyokat építenek és burkolják a fő teret.

Az egyik legkirívóbb felhasználás a felcsúti kisvasút volt, amely nemcsak felháborító, mert afrikai banánköztársaságokra és diktatúrákra emlékeztető módon a Vezér kertjébe épített futballstadionhoz vezet, hanem nyilvánvaló csalás áll a hátterében. Vizsgálat indult, de mindenki biztos lehet abban, hogy a vizsgálat eredménye nem tár fel semmit és nem lesz következménye a törvénytelenségnek...

ITT OLVASHATÓ

MENEKÜLTÜGY: BEFOGADÓ VAGY GYŰLÖLKÖDŐ TÁRSADALMAT NEVELÜNK-E MAGUNKBÓL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.06.21.


Vigyázó szemünket vessük Szeged felé: ahogy a következő hónapokban a kvótaellenes népszavazás kampányának részeként vélhetően áradni fognak a kormányoldalról érkező menekültellenes propagandaanyagok, úgy lesz egyre fontosabb az is, hogy lesz-e bárki, aki képes emberséget, megértést és józan észt kérni a magyar társadalomtól.

Ugyan nem akarták/kérték a magyarok ezt a népszavazást, és még csak hatása sem lesz Brüsszel végső döntésére, a magyar közgondolkodásra azonban nagyon is naggyal lehet majd az, amit a következő hónapokban az arcunkba tolnak.

A magyar társadalomról ugyanis tudni kell, hogy alapvetően nem befogadó attitűd jellemzi. Nem szeretjük az idegeneket, nem szívesen hagyjuk, hogy velünk éljenek, még egy asztalhoz sem szívesen ülünk velük – ez derül ki a kutatásokból. És a helyzet az elmúlt egy évben rengeteget romlott, köszönhetően annak, hogy folyamatosan a lehető legrosszabb nézőpontból (a kormány szűrőjén keresztül) értesülünk az eseményekről.

Tavaly áprilisban, majd a nyáron jóformán végig a menekültekről szólt a közbeszéd. Óriási tömegben érkeztek, ám a kerítés, vagyis a határzár megépítése után, októberben megtorpant ez a lendület – igaz, ebbe belejátszott az is, hogy télen a migrációs folyamatok is lassulnak. Mégis: idén januárra az idegengyűlölet a tetőfokára hágott, és hogy jelen pillanatban mi a helyzet, abba talán jobb bele se gondolni...

ITT OLVASHATÓ

A JEGYBANKI LUXUSKASTÉLYBÓL AZ LÁTSZIK: MINDEN SZUPER AZ MNB-ALAPÍTVÁNYOKKAL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.22.


Ezekről ne maradj le!

Minden szupi-szuper az MNB-alapítványoknál (444)

Megy a kavarás a felcsúti kisvasút körül (444, EUrologus)
Dénes: kézi vezéreltnek látszanak a stadionépítések (Átlátszó)
 
Ha van 3 perced:
 
Minden szupi-szuper az MNB-alapítványoknál
Ezt épp egy olyan luxuskastélyban sikerült megállapítania a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának, amelyet a jegybank az első lendülettel vásárolt meg. A testület maradéktalanul elfogadta a jegybanki alapítványokban való részvételét vizsgáló eljárás záródokumentumát, és ezzel pontot tett az ezzel kapcsolatos eljárás végére is, állapította meg Papcsák Ferenc elnök. (444)
 
Megy a kavarás a felcsúti kisvasút körül
Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár szerint az EU nem indított eljárást a felcsúti kisvasút miatt, és félreértés, hogy heti több ezer utast vállaltak volna, valójában csak napi 27-28-at, amit teljesítenek is. Az ügyet jelentő Jávor Benedeknek viszont azt írták Brüsszelből, hogy „a képviselő által bemutatott utasszámok nincsenek összhangban a pályázatban foglaltakkal”, és ellenőrzés lesz. Úgy tudja, az OLAF is vizsgálódik. (444, EUrologus)
 
Egy cég köti össze az Orbán-vő ex-cégének győzelmeit
Ugyanaz a közbeszerzési tanácsadó cég segített legalább 11 településnek olyan közbeszerzéseknél, amelyeken az egykor a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó Elios nyert. A települések még akkor is ezt a céget választották, ha egyébként más szokott lenni a bejáratott közbeszerzési tanácsadójuk. Ebben a szerepben egy másik cég is több helyen megjelenik az Elios győzelmeinél, amelynek az egyik tulajdonosa közös vállalkozást visz Tiborcz üzlettársával. (Index)
 
Kézi vezéreltnek látszanak a stadionépítések
Politikailag motivált és erőteljesen kézi vezérelt folyamatnak látja a stadionépítéseket Dénes Ferenc sportközgazdász, mert „nagyon világos döntési folyamat rajzolódik ki”, ha megnézzük, hogy egy érintett futballklubnál van-e például fideszes, kormányzati erős ember. A sportközgazdász szerint logikus, hogy meglódultak a vizes vb költségei, de az őszinte beszéd hiányát nem érti. (Átlátszó)
 
A német EU-biztos simítgathatja Paks II. útját
Állítólag a hivatalos programon kívül Paks II-ről is egyeztetett Orbán Viktor Günther Oettingerrel, amikor az Európai Bizottság német tagja májusban Budapesten járt. A találkozón a 444 szerint egy német üzletember is részt vett, a két vendég befolyásával és kapcsolataival segíthet felpörgetni a Brüsszelben elakadt beruházást. Cserébe a kormány bevonhatja a Siemenst a bővítésbe és nem tiltakozna az Északi Áramlat 2 német-orosz gázvezeték-bővítés ellen. (444)
 

NINCS LEGFŐBB ÜGYÉSZ, HANEM MATOLCSY MUNKATÁRSNŐJÉNEK FÉRJE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.21.