2016. május 6., péntek

A 3 LEGGYAKORIBB IRODAI KÁVÉPROBLÉMA

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: businessandcafe
2016.05.06.A kávé az üzleti élet egyik központi kérdése. Mindenkinek fontos ügy, vagy azért mert az ember szereti, vagy azért mert a munkatársak agyhalottak nélküle. Mutatjuk a leggyakoribb bajokat, és a megoldást! 

1. Akik isszák, de nem szeretik 
Sokan csak azért isznak kávét mert élénkebbek lesznek tőle, bár állításuk szerint nem szeretik. Nos ebben az esetben az első teendő, valamilyen jó kávé után nézni. A legtöbb ember gyakorlatilag semmit nem tud a kávéról, és sok, nagy kávés is, élete végéig nem jut hozzá egy normális kávéhoz sem.
A másik kérdés ilyen esetekben a minőség kérdése. Ha vacak porkávék, tejporral felhúzott rettenetek és ehhez hasonlók fogyasztására vagy kárhoztatva, egészen természetes, hogy utálod a kávét. Minőségi kávét inni azért is jobb döntés, mert a tisztességes kávéból nem kell meginni egy litert, másrészt a vacak kávékban egy csomó olyan anyag is van, ami nem élénkít, csak árt neked.


ITT OLVASHATÓ

A DRÁGULÓ TOJÁS

ALAPBLOG
Szerző: Travolta
2016.05.06.


Ha megkérdeznénk jegybankárokat vagy hatalmi pozícióban lévő politikusokat arról, hogy szerintük mekkora szerepük van egy gazdaság virágzásában, akkor sajnos sokszor kapnánk a valósnál lényegesen nagyobb becslést és kevésszer olyan választ, hogy a leginkább azzal segítjük a gazdaságot, ha minél távolabb maradunk tőle. Viszont, legyen a válasz bármi, az biztos, hogy elég nehezen ellenőrizhető. Hiszen több időtávon is ható folyamatokról van szó, alig mérhető eredményekkel, amelyeket aztán ráadásul mindenki úgy interpretál, ahogy akar. Így még ha sikerül is megmozgatni valamit felülről, biztosra akkor se mehetnek, hogy mit és milyen irányba. Furcsa mód ez senkinek nem szegi kedvét. Jól példázza ezt a Fed mennyiségi lazításainak reálgazdasági kudarca. Illetve ez így nem teljesen igaz, mert a fejlődő piacokon sikerült óriási hitel- és reálgazdasági buborékokat kreálniuk. Apróság, hogy nem ott akarták. Ennél eggyel látványosabb az a malőr, hogy azt sem sikerült eltalálni, a nulla közeli vagy negatív kamatoktól nőni vagy csökkenni fognak a megtakarítások. Igaz, e téren legalább a földrajz stimmelt többé-kevésbé.


ITT OLVASHATÓ

JÖN A SZABADSÁG - MENEKÜLJÜNK?

GEO
Szerző: Horváth G. György 
2016.05.04.


Jöjj el, szabadság címmel jelent meg Marosán György írása (ÉS, 2016.04.22.)
Gyakorlati példákkal is alátámasztva a szerző bebizonyítja, hogy ... az 1920–1970 közötti évtizedek valódi forradalmat hoztak. Felgyorsult a gazdasági növekedés, csökkentek a társadalmi egyenlőtlenségek, ugrásszerűen emelkedett a képzettség, és kiegyenlítődtek az előrejutás esélyei. ...
...A végtelenségig sorolható, hogy a változások milyen sok, további kérdést vetnek fel az egymással is összefüggő társadalmi, gazdasági, kulturális, környezeti területeken. Két dolog azonban biztos: a fejlődés megállíthatatlan, s az ember attól ember, hogy akkor lehet sikeres és boldog, ha olyanok a céljai,  melyek összhangban vannak a képességeivel, tehetségével, s melyekért saját maga tesz erőfeszítéseket. S akkor élvezni is tudja a rázuhanó szabadságot.

ITT OLVASHATÓ

AZ OKOSZEBRA ÉLETEKET MENT

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.06.


A közúti közlekedés biztonságának első számú védettjei a gyalogosok, ezért kellene az átkelő helyeket prevenciós céllal modernizálni. Spanyolországban Cambrils városa éppen ebbe az irányba tett jelentős lépést előre.
Olyan új technológiába ruháztak be, amelyben az átkelő csíkjait szenzorok, napelemek, LED és festék világítja meg. A szenzor akkor hozza működésbe a rendszert, amikor a gyalogos a zebrára lép. Egyszerre gyúlnak ki a csíkok és a függőleges jelző. Az energiát a nepelemek adják.ITT OLVASHATÓ

MATOLCSYRÓL, AZ ALAPÍTVÁNYOKRÓL — KÖZÉRTHETŐEN

GONDOLATOK, IDEÁK
Szerző: Greenbrain
2016.05.06.


Napok (hetek) óta megy a pampogás a Pallas Athene alapítványok ürügyén. Elhangzott már minden féle érv és összeg. Szó volt arról, hogy ezt a MNB a devizaadósokon spórolta meg. Elhangzott az is, hogy az egész törvénytelen. Körbejárták ezt a témát közgazdászok, politikusok, ki-ki vérmérséklete szerint.
A probléma csak az, hogy az átlagember egy kukkot se ért mindebből. Miről is van szó? Mi a közpénz, ami elveszti ezt a jellegét?
Tegyünk, a józanész szabályai szerint, egy rendet ebben a kicsit kaotikus helyzetben.

Lőn a MNB-nak hirtelen nagy bevétele, ami az általa olcsón vett és drágán eladott deviza közötti árkülönbözetből adódott. A banktörvény értelmében ezt a többletet a banknak a költségvetésbe kellett volna befizetnie. A költségvetés persze ezzel csinálhatott volna, amit akar: lehetett volna államadósság-csökkentésre, egészségügyre, oktatásra, szociális ellátásra és még számos más, valóban társadalmilag hasznos dologra fordítani. A probléma ezzel csak az, hogy ha ez az összeg bekerül a költségvetésbe, akkor láthatóvá válik – mind a hazai adófizetőknek, mind az európai pénzügyi szervezeteknek –, és mint ilyen, számon kérhető lehet. A kormány már korábban szemet vetett erre-arra (budavári ingatlanok miegyéb), ám ezt a költségvetésből nehezen tudta volna megvalósítani. Így jött a nagy idea: Az MNB létesítsen alapítványokat, alapítói tőkébe tegye be ezt a közel 270 milliárd forintot.
No, ott álljunk meg egy percre. Mennyi az a 270 milliárd? Az bizony egyenlő 270 ezermillióval. Egy kis matematika: 100 milliárd forint az egyenlő 47619 ember éves jövedelmével, ha azt a statisztikai áltag jövedelemmel (175 000 Ft.- bruttó) számoljuk.
270 milliárd pedig 128 571 fő éves jövedelme.


ITT OLVASHATÓ

MOST AZTÁN TÉNYLEG ELGURULT ORBÁN GYÓGYSZERE

GÉPNARANCS BLOG
Szerő: nocenz_Ura
2016.05.06.

 
 


GYÁMSÁG ALÁ HELYEZTE ORBÁNT AZ MTI

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.06.


Eltelt néhány nap, de a Magyar Távirati Iroda még nem jelentette be, hogy gyámság alá helyezte volna Orbán Viktort. Pedig ez történt: a nemzeti hírügynökség - amely, különösen az utóbbi években sokat ad a pártatlansággal elegy igényes szakmaiságra -, a napokban eltüntette Orbán egyik, nyilvános helyen elmondott gondolatát.

Mondhatnánk, hogy az MTI cenzúrázta Orbánt, de ez durva lenne és igazságtalan. Maradjunk a gyámságnál, annak legalább családias a hangulata.

A miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésén beszélt. Ott jelentette be a magyar embereknek, hogy „a nyílt és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely más célok mellett az agyelszívást is szolgálja."

Most ne szőrözzünk azon, hogy miként került a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésére egy olyan politikus, akinek tudományos munkássága kimerült abban, hogy létrehozott egy rendszert, amely átmenet a demokrácia és a diktatúra között. És abba se menjünk bele, hogy a sokat megélt akadémia mai közönsége – tiszteletben álló tudósemberek – soraiban egy sem akadt, aki felállt volna, és azt mondja: ezzel a szöveggel a sarki kocsma hallgatóságát kéretik szórakoztatni...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZES RÉMHÍR, HOGY ÖSSZEBORUL A BALOLDAL ÉS A JOBBIK

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.05.06.


Hetek óta Matolcsy ellopott milliárdjain, Orbán kisvasútján, a méregdrága stadionokon, meg az egészségügy újabb rémtörténetein forrong az ország.
 
A fideszes papagájkommandó ezért új trükköket dob be, hogy elterelje a szájtáti nép figyelmét a gigantikus korrupcióról.
 
A Fidesz-talpnyaló „sajtó” és a Fidesz kottájából játszó „független” megmondóemberek most azt rikácsolják, hogy itt a vég, a baloldal összeborul a Jobbikkal, mind meghalunk.
 
Mindezt Gyurcsány Ferenc egy vidéki lapnak adott interjúja alapján, amelyet szándékosan kiforgatva interpretálnak a közönségnek – azt remélve, hogy az emberek úgysem olvassák el az eredetit, és bekajálják a meghamisított fideszes verziót.
 
Gyurcsány valójában annyit mondott: elképzelhető, hogy jelentős nyomás lesz a szavazópolgárok részéről, hogy a 2/3-os törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők.
 
Tehát nem arról beszélt, hogy össze szeretne fogni a Jobbikkal, hanem arról, hogy hogy lesz majd egy társadalmi nyomás ebbe az irányba. Hozzátette: egyáltalán nem boldog már ettől sem...

ITT OLVASHATÓ

TUDJUK, MIT NÉZEL JÖVŐ NYÁRON

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: M. Tóth Balázs
2016.05.06.


A Marshall Project, avagy a bűnügyi oknyomozó újságírás csúcsa

Az idei
Pulitzer-díjat a magyarázó riport kategóriában egy alig két éve alapított online újság, a Marshall Project munkája kapta, amelyben egy sorozatos nemi erőszak nyomozását mutatják be. És az eseten keresztül azt, hogy a rendőrség mennyi hibát követett el, és mennyire nem volt képes megérteni az erőszak áldozatát. A sztoriból hamarosan hollywoodi krimi lesz, már készül a forgatókönyv.

A Marshall Projectről

A szervezet alapítója a New York Times volt újságírója, Neil Barsky, aki elment hedge fund managernek, és csinált egy rahedli pénzt. De akart valamit kezdeni azzal, hogy az amerikai büntető igazságszolgáltatás romokban van. Amikor megkérdezték, miért kezdett el foglalkozni az emberi jogokkal, ezt válaszolta: „Korábban életemben nem tettem semmi rosszat. De semmi jót sem.” És sokan úgy érzik, az amerikai büntető igazságszolgáltatási rendszer az utolsó utáni percben van; valahogy úgy, ahogyan a magyar egészségügy. Ezért Barsky adott egymillió dollárt saját pénzből, valamint kért még sikeres befektető haverjaitól pénzt és alapítványoktól. Összeszedtek ötmillió dollárt és elindult a lap. Aminek a célja a széles amerikai közönség figyelmének felhívása arra, hogy a szabadság földjén tán még sem járja, hogy lakosságarányosan több ember van börtönben, mint Oroszországban vagy Kínában.

A szervezetet ma Carol Bogart, a Human Rights Watch korábbi szóvivője irányítja, előtte pedig a főszerkesztő Bill Keller töltötte be ugyanezt a posztot, aki 2003 és 2011 között a New York Times főszerkesztője volt...


ITT OLVASHATÓ

GYURI-MURI: VALÓBAN PÉLDÁTLAN, CSAK NEM SIKER

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: sabater
2016.05.06.


"Miért van politikai támadás a Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Alapítvány ellen?” – tette fel magának a kérdést Matolcsy György egy győri fórumon, majd megválaszolta: "Mert olyasmit tud Magyarország, olyan modellt mutatott Európának és a világnak, ami példaértékű. A siker hírnöke és tükörben megjelenő képe az, hogy bennünket ilyen mértékben megtámadnak."

Akkor most tegyünk helyre néhány dolgot.

Nem, kedves Gyuri, nem azért van támadás a Magyar Nemzeti Bank és alapítványi ellen, mert túl sikeresek, hanem azért, mert széthordjátok a vagyont, és lebuktatok vele. Normális helyeken, de még a titeket jóval bénábban másoló Lengyelországban is az a gyakorlat, hogy a jegybank a nyereségét befizeti a költségvetésbe. (Nota bene, Magyarországon is ez volt az előírás, amíg te át nem írtad a jegybanktörvényt, amikor már tudtad, hogy mész az MNB élére.) Magyarul kórház, iskola, fizetés lesz belőle, vagy akár futballstadion, szóval olyasmi, amire az állam költeni szokott. Ehhez képest ti mit csináltatok? Ezt a nyereséget kiszerveztétek különböző alapítványokba, majd megpróbáltátok eltitkolni, mire költitek az alapítványokon keresztül a pénzt. Haverokra és magatokra.

Ez nem unortodoxia, hanem rablás.

A rablás sikerült, a titoktartás nem. Mert ugyan a Magyar Köztársaság hat éve kapitulált előttetek, de valamilyen érhetetlen okból vannak a jogállamnak még olyan maradványai, amelyek például egy jegybank által létrehozott alapítványt arra kötelezzenek, hogy tegye nyilvánossá, mire költi az emberek pénzét. Ami ugye közpénz. Akkor is, ha elvesztette a közpénz jellegét.


Így hát kiderült, hogy mire költitek ti, meg például a korrupció üldözéséért első számú elméleti felelős, Polt Péter legfőbb ügyész felesége azt a temérdek pénzt. Például médiát vásároltok belőle, kurzusművészeket támogattok, szőnyeget vesztek 280 ezer forintos négyzetméteráron, meg áltudományos oktatási tevékenységet folytattok. Ennek a cselekménysornak valami olyasmi lenne a neve, hogy különösen nagy értékű, folytatólagosan, bűnszövetkezetben elkövetett csalás. Fideszül ezt hívják példaértékű sikernek...

ITT OLVASHATÓ

ANNYI ÁRAMOT ESZNEK A SZERVERPARKOK, MINT EGY NAGYOBB ORSZÁG

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: Ifj. Chikán Attila
2016.05.06.


Az Európai Bizottság új közbeszerzési irányelve 2016. április 18-án lépett életbe, és kiegészíti a zöld beszerzésekre vonatkozó előírásokat. A kiegészítéssel követhetőbbé válik az IT-termékek és -szolgáltatások környezetvédelmi teljesítménye az Európai Unióban. Ennek apropójából készült a 2016-os CeBIT-en egy környezetvédelmi felmérés, amelyen a megkérdezett IT-szakemberek 89 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt három évben a vállalatok egyre inkább törekednek a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételére és ökológiai lábnyomuk csökkentésére. A környezetvédők szerint ennél azért árnyaltabb a kép, ők úgy vélik, hogy az IT-vállalatok ugyan gyakran kampányolnak olyan környezettudatos törekvéseikkel, mint az újrahasznosítás vagy a környezetkímélő csomagolás, ezek mellett azonban az olyan égető kérdések, mint a szerverparkok által használt energia csökkentésének fontossága nem kapnak elég nyilvánosságot. Ennek oka a napjainkban viszonylag olcsó áram, így gazdasági szempontból nincs indok a feleslegesen elhasznált árammennyiség csökkentésére...

ITT OLVASHATÓ

TERÍTETT DURCHMARS A JEGYBANKBAN

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Várhegyi Éva
2016.05.06.


Most már (többé-kevésbé) nyílt lapokkal játszik az MNB vezetése: az Alkotmánybíróság döntése nyomán kénytelen nyilvánosságra hozni alapítványai költekezését. Ám a „terített” durchmars teljesítése sincs veszélyben, hiszen az ütőlapok továbbra is Matolcsy Györgynél és bizalmasainál maradtak. Most is szabadon dönthetnek a több százmilliárd forintnyi közpénz felhasználásáról, nekünk csupán a kukkolás „élvezete” marad.

Nem akarom lekicsinyelni a nyilvánosság erejét, hiszen normális országokban ennek komoly hatása lehet. Jobb helyeken ennyi pazarlás és összeférhetetlenség felszínre jutása, mint amennyit az MNB-alapítványok kapcsán láthatunk, fejhulláshoz vezetne. Nálunk azonban szó sem lehet ilyenről, hiszen a horribilis pénzszórást maga a kormányfő és az őt feltétlenül támogató parlamenti többség tette lehetővé. Lehetséges, hogy a jegybankelnök és társai néhány konkrét ügyben „túltolták a biciklit”, de végső soron ezt is a kormányfő hallgatólagos beleegyezésével tették. Ezért ha Matolcsynak mennie kellene, akkor Orbánnak is vennie kéne a kalapját; márpedig ilyesféle harakirit még az ázsiai kultúrát kedvelő, harcias kormányfőtől sem várhatunk.
 
Azt is nehéz elképzelni, hogy a törvény erejével taszítják le trónjáról az MNB „fura urát”, aki felelős mindazért, ami az alapítványok égisze alatt történik. Ügyesen bebiztosította magát már akkor, amikor a főügyész nejét tette meg személyügyi igazgatónak, majd két, a pénzköltésben jeleskedő alapítvány felügyelőbizottságába is delegálta. Az sem lehet véletlen, hogy éppen az igazságügyi miniszter személyéhez kötődő ügyvédi irodát bízták meg az Eiffel Palace megvásárlásával, amely a hűtlen kezelés gyanúját is fölvetette. De az Ab döntése nyomán most nyilvánosságra került szerződések némelyike láttán is érthetően horgad fel sokakban a gyanú, hogy a személyi összefonódásoknak (rokonsági és „baráti” kapcsolatoknak, hivatali függőségnek) komoly szerepük volt a közpénzek magánpénzzé varázsolásában.
 
Ha komolyan venné magát az MNB felügyelőbizottsága és az Állami Számvevőszék, vagy éppenséggel maga az Országgyűlés, akkor persze már korábban is „szagot” foghattak volna. A jegybank törvényes működésének őrzésére és az állami vagyon ellenőrzésére felkent szervezetek már a jegybanki feladatokhoz nem vagy nehezen kapcsolható alapítványok létrehozása és nagyvonalú kistafírozása, majd a 266 milliárd forintos vagyon egy részének a feladatai ellátásához szükségtelen ingatlanokba történő befektetése mellett sem mehettek volna el szó nélkül. Ők a jegybanki függetlenség érve alatt sem bújhatnak ki a felelősségük alól, minthogy éppen az ő dolguk volna a kormánytól és a pártoktól jogilag független nemzeti intézmény működésének ellenőrzése, a törvényesség védelme. Az ÁSZ a mai napig sem tette közzé az MNB 2014. évi gazdálkodásáról szóló jelentését, holott abban az évben került ki több százmilliárd forint közpénz az alapítványokhoz...
 

CIGÁNYSORS - ISTENVERÉS

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kertész Ákos
2016.05.06.


Elöljáróban csak annyit, mióta eszmélek annak a bizonyos kétezer évvel ezelőtt élt rabbinak, tanítónak, a názáreti ács fiának, Jézusnak (Joshuának) a tanításai alapján állok. Pontosabban annak alapján, amit a tanításaiból rekonstruálni lehetett. Ennek semmi köze se az istenhithez, sem a valláshoz, én nem Isten Fiáról, hanem az ács fiáról beszélek. A cigányokhoz annyi közöm van, amennyi az ács fiának, aki azt mondta, szeresd felebarátodat, mint önmagadat, vagyis légy jó hozzá. És minden ember a felebarátod. A cigány is. Ebből következik, hogy mióta eszmélek kiálltam minden embercsoport, nép, etnikum mellett, amit – akiket – bármilyen okból diszkrimináltak, gyűlöltek, üldöztek.

A romagyűlölet nagyon mélyen gyökerezik a magyar lélekben. Mert minél zavarosabb egy nép történelme, annál inkbb szüksége van bűnbakra.

Minél több vereségre emlékezik egy nép – mi például Mátyás király óta minden háborúnkat elvesztettük; ezt a valós emléket a hős magyar katonáról, huszárról és honvédről szóló semmiféle hazug legendával és mítosszal nem lehet a magyar nép lelkéből kitörölni –; minden reményünkben és várakozásunkban csalatkoztunk (Minden, minden ideálunk / Másutt megint ócskaság már… ‒ Ady), az utóbbi idők viharos változásainak alig van nyertese, viszont a népesség túlnyomó többsége vesztes, itt a legtöbb ember vesztes-tudattal él, frusztráltan, mert retteg a további vereségtől; minél reménytelenebb a holnap, minél kevésbé hisz egy nép pozitív utópiákban, szebb jövőben, annál nagyobb szüksége van bűnbakra.

Ez nem is politika. Ez pszichológia.

Valakin le kell verni a nyomorult mivoltomat, a kudarcaimat. Ha a főnököm belém rúgott (ha egyáltalán van főnökön, munkám), nyilván nem rúgom vissza, de valakin le kell verni az engem ért megaláztatást, ha el akarom kerülni az infarktust. Hát belerúgok otthon az asszonyba, a gyerekbe, a nagymamába, a kutyába, mert az (1) kéznél van, (2) nem tud visszarúgni. Erre kell a bűnbak. Ha egy egész nép van megalázva, mint századok óta, de főleg mostanában, a magyar, lehetőleg egész nép kell bűnbaknak...

ITT OLVASHATÓ

NEM RÚGTÁK BE AZ ABLAKOT, MÉG A TÁBORBÓL SEM JÖTTEK KI - KAMU KÖRMENDEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.06.


Csütörtökön az atv.hu-n jelent meg egy cikk, amely azt állította: „rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok” Körmenden, ahol pár napja a lakosság előzetes értesítése nélkül nyitották meg a menekülttábort. A hírt természetesen a teljes kormánypárti média lelkesen átvette, és még egy kicsit fel is habosították, ahol lehetett.

Nem sokkal később Lázár János már molesztáló menekültekről beszélt, Orbán Viktor pedig utasította Pintér Sándort, hogy védje meg a magyar nőket. Talán jobban járt volna a kormány, ha rémhírkeltés helyett inkább saját rendőrségéhez fordul, és megkérdezi, hogy vajon igazak-e ezek az állítások, ugyanis a Vas megyei rendőrfőkapitány tételesen cáfolt minden, a cikkben szereplő, és egyéb, az interneten felmerült állítást.

A rendőrkapitány elmondta: hamis az az állítás, hogy a menekültek kijöttek volna a táborból, ezért hamis az az állítás is, hogy a rendészeti főiskola ügyeletese küldte volna őket vissza. Hamis az az állítás, hogy ebben a konfliktusban törték volna be az ablakot. Az ablak ugyanis, mivel a főiskola fala a tábor egyik határvonala, a táboron belül van, és a párkányra szoktak ráülni az emberek. Az ablak meg volt repedve már korábban is, és a rendőrség nem talált olyan tanút, aki látta volna, hogy bárki berúgta az ablakot, ezért az eset lehetett akár véletlen baleset is. De szabálysértési eljárást indítottak, hogy kiderüljön, pontosan mi történt. Hamis az az állítás is, hogy molesztáltak, mivel a lányok közelébe se kerültek a menekültek. Hamis az az állítás, hogy kukkoltak, mivel belátni se, és kilátni se lehet az ominózus ablakon, se bemászni, mivel két fűtőtest és függöny takarja el azt...

ITT OLVASHATÓ

MEGALAKULT A CSOK KÁROSULTAK FACEBOOK CSOPORTJA

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.05.06.


Még januárban több írásban is megemlítettem, hogy már látom előre a CSOK károsultak hadát. Sajnos a törvény és a szabályozás egyáltalán nem teljes, nem korrekt és folyamatosan önkényes módon változik. Az ügyfél ma már nem bízhat a bank állításában sem, hiszen eljutottunk odáig, hogy a közjegyző által aláírt banki szerződés sem számít semmit, ha az NGM éppen úgy akarja (lásd: osztatlan közös tulajdon elutasítása utólag). Álmomban sem mertem volna azt gondolni, hogy a CSOK károsultak pár hónapon belül megérkeznek hozzánk. Reménykedtem, hogy van még pár évünk...

De kicsodák ők?
 
A CSOK károsultak nem felelőtlen emberek, akik hazárdírozni és nyerészkedni próbáltak. Ők olyan tök átlagos emberek, akik próbáltak élni a törvény adta lehetőségekkel és bementek a bankba, vagy megbíztak egy közvetítőt, hogy egy kis állami támogatáshoz jussanak, ha már az Állam telepromózta a fél országot a CSOK, jobban teljesít programmal...
 

HA GYULAJON LEHETETT, MÁSHOL IS LEHET - INTERJÚ NÉMETH NÁNDORRAL

ÖSSZKÉP BLOG - MAGYAR VIDÉK
Szerző: SAFFER ZSUZSANNA
2016.05.05.


Miként képes egy hátrányos helyzetű falu fordítani a sorsán? A Tolna megyei kistelepülésen elindult változásokról, a továbblépés irányairól és a közösségi összefogás erejéről, az egymásra figyelés fontosságáról beszélgettünk Németh Nándorral, a gyulaji születésű településfejlesztési szakemberrel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezető-helyettesével.

Gyulaj apró falu, Dombóvártól nem messze, a róla elnevezett erdő szélén. Ezernél alig többen lakják, de mára a népességfogyás megállt. Akárcsak a többi hátrányos helyzetű dunántúli kistelepülésen, itt is sok a munkanélküli, a gyerekeknek nemigen van reális jövőképe és a közösségi összetartás, egymás elfogadása is lehetne erősebb.

Nagyjából egy évtizede azonban elkezdődött valami, érzékelhetően megváltozott a falu élete. Felismerték, hogy baj van és azt is, hogyan lehet azt apránként orvosolni. Gyulaj bebizonyította, hogy képes fordítani a sorsán.

Ehhez persze intézményi összefogásra, közös gondolkodásra és még több közös munkára van szükség, amiben Németh Nándor is kulcsszerepet vállalt. A Gyulajról származó geográfus az akadémiai szférában töltött évek után szülőfalujába visszatérve segíti  a helyi élet szervezését és a település fejlődését.

Hogyan kezdődött a Gyulaj-projekt?

ITT OLVASHATÓ

KÁOSZELMÉLET - AZ ABLAKOT BETÖRIK, UGYE?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.06.


Egészen egyszerű lelkeknek – aki magam is vagyok – azzal az igen érzékletes képpel szokták lefösteni a káoszelméletet, miszerint valahol egy messzi őserdőben meglebbenti szárnyát egy csicsás pillangó, és tízezer kilométerre, New York bűnös városában eget-földet rengető zivatar tör ki ennek következtében.

Valami igazság lehet a dologban. Körmenden tegnap délelőtt betört egy ablak, pár óra múlva pedig Lázár emberszerű arról számolt be, hogy miniszterelnök elvtárs arra utasította az sms-ek ura Pintér olajost, hogy a kisvárost védje meg a migráncshordáktól, és varázsigével lohassza le hatalmasra duzzadt meredező farkukat, amellyel az összes magyar nőnemű egyedet fenyegetik a Rába partján az újszülöttektől kezdve egészen száztizenhét évesig bezárólag.

Mert ezek ilyenek. Meglátnak egy szoknyát, és keresztülmennek az üvegen is, nem is kővel, hanem kőkemény fallosszal zúzva be azt. Ilyesmik derültek ki a pillangó szárnyverdesése után. Ennyi mocskot pár órába süríteni, mint ami tegnap sikerült, még a Cukorhegyi-birodalomnak is dicsőségére válik, pedig láttunk már egy-két fölöttébb érdekes dolgot a kertek alatt.

Ám ez itt Magyarország, ahol éppen népszavazásra készül a didergő király és udvartartása, ami igyekezet mindent egyből megmagyaráz. A nemzetet hirtelen úgy elöntötte a vezértől gerjesztett adrenalin, hogy puszta kézzel szaggatná szét a hegyeket, meg a migráncsokat, persze. Már akinek erre van érkezése, ilyenből pedig szép számmal akad érdekes módon, köztük tollforgató bajvívókkal, akik valami érthetetlen okból nevezik magukat újságírónak...

ITT OLVASHATÓ

A HÉT VICCE: KÖVÉR LÁSZLÓ FÉLTI A DEMOKRÁCIÁT

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Szárnythy Géza
2016.05.06.


Alapvetően a Kövér László nevű entitás nem éri el az ingerküszöbömet, elvégre már akkor tudni lehetett, hogy egy főállású bunkó, amikor Tolcsvay László hasonmásaként jött-ment a Parlamentben. Azóta pedig ezt a tézist bizonyítja újra és újra. De amikor a bajuszkirály a demokráciát kezdi el félteni a bárkitől, az túlmutat a prosztóságon.

Történt, hogy Laci kománk interjút adott egy lengyel katolikus hetilapnak. Máris adódik a kérdés: miért érzi úgy Kövér és Orbán, hogy nekik lengyel meg portugál lapoknak kell interjút adniuk? Miért gondolják, hogy a lengyel és portugál olvasókat kell meggyőzniük bármiről is? Mindegy, ugorjunk. Szóval a derék katolikusoknak azt mondta a Fidesz faszagyereke, hogy az internet káros a demokráciára nézve. Gondolom, akkor Kína aggódik a világon a legjobban a demokráciáért, amiért erősen kordában tartja, mikor mi kerülhessen fel a netre, mit találjon meg a gugli és hasonlók...

ITT OLVASHATÓ

SZAKKÖZÉPISKOLÁK HELYETT SZAKGIMNÁZIUMOK - EGY ÚJABB ÁTGONDOLATLAN OKTATÁSPOLITIKAI LÉPÉS A KORMÁNYTÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.06.


Az oly sok oktatást érintő reform közül most a legújabb a köznevelés és a szakképzés átalakítása, amely a szakiskolákat szakközépiskolákká, a szakközépiskolákat pedig szakgimnáziumokká alakítja át, ahol nem csak szakmát, hanem érettségit is lehet szerezni. Az új iskolatípusban a közismereti tárgyak kárára kétszer annyi lesz a szakmai óra, mint eddig, azon az áron, hogy a minisztérium fogja majd eldönteni, hogy melyik szakmához milyen természettudományt kell tanulni.

A kormány tervezetével a legnagyobb probléma az, hogy nagyon megnehezíti a szakgimnazisták dolgát, hogyha esetleg úgy döntenének, hogy szakmát vagy iskolát akarnak váltani, vagy éppen tovább szeretnének tanulni. Ez a rendszer az ígéreteivel szemben aligha teremti meg az átjárhatóságot az iskolatípusok között, hiszen így mindenkinek már az általános iskola végén el kell dönteni, hogy mihez is kezdjen, mi érdekli, mivel szeretne foglalkozni egész életében. Ha tovább szeretne tanulni, vagy szakmát szeretne váltani, már borul az elképzelés, ugyanis, hogyan tanulhatna tovább egy eredetileg vendéglátósnak készülő diák mondjuk orvostudományi területen, ha középiskolás évei alatt köze sem volt a biológiához?

ITT OLVASHATÓ

SZÜRET ULTRA: MATOLCSY 3-400 ROKONA VÁR MÉG A SORÁRA

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.05.06.


Először adott interjút Matolcsy György azután, hogy kiderült, hogyan szórták két marokkal a pénzt az MNB alapítványai. A plafon valószínűleg többször is majdnem leszakadt.

"– De a titkolózás célja mégiscsak az lett volna, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra ezek a kínosnak is nevezhető költekezések. Az ön rokonsága is jelentősen profitált az alapítványi pénzekből. Unokatestvére, Szemerey Tamás például több szálon is kötődik a kifizetett milliárdokhoz: a BanKonzult Kft-n., az NHB Bankon vagy a VS.hu kiadói körén keresztül. Igaz, utóbbi cáfolta, de azért mégiscsak hozzá vezetnek a szálak.

– Ismét egy politikai blöff. Valaki szakmai vitát próbál titkolózásként feltüntetni. Mi úgy láttuk – s ezzel az elsőfokú bíróság is egyetértett –, hogy ha az államtól közpénz indul el, s az civil pénzzé válik, akkor az marad a civil vagyon körében.

– Csakhogy a civilek között többen is vannak, akik rokoni szálon kötődnek önhöz.
– Két külön kérdésről van szó. Az egyik, hogy titkolóztunk-e. Erre tett pontot az Alkotmánybíróság, s az alapítványok a döntést tiszteletben tartották. Ami a rokonságot illeti: mindenki a saját családjáért tud felelősséget vállalni. Amikor arról nyilatkoztam, hogy a családomnak nincs offshore-érdekeltsége, akkor a szűk családomra, vagyis a feleségemre, a két fiamra és magamra gondoltam. Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom. A VS.hu portál esetében is tiszta a kép: az unokatestvérem cáfolta, hogy érdekeltségében állna az újság kiadója..."

ITT OLVASHATÓ

ÍGY MENTETTE MEG MAGYARORSZÁGOT A MATOLCSY-JEGYBANK

MANDINER BLOG
Szerző: Szabó Gergely
2016.05.06.


Vendégszerzőnk, Szabó Gergely, a Pénzriport szerzőjének írása

Azzal szeretném kezdeni, hogy saját oldalam, a Pénzriport sem a jegybanktól, sem más külső forrásból soha semmilyen támogatásban nem részesült. Szakmai nézeteink is részben eltérők: míg a jegybank a múlttal folytonosságot vállaló, jövőre koncentráló, keresletösztönző, „keynesiánus” politikát folytat, addig a Pénzriport a múltból származó adósságok részbeni eltörlését és a pénzügyi rendszer új szabályokkal történő újraindítását javasolja (az ezzel kapcsolatos videónkat lásd itt).

A különbségek ellenére a Pénzriport elismeri és nagyra értékeli azokat a lépéseket, amelyeket a jegybank az elmúlt években hozott a magyar gazdaság érdekében. Bár jónak látom, hogy a média árgus szemekkel figyeli az állami szervek költekezéseit és a jegybanki alapítványokkal kapcsolatosan részben jogosak a feltett kérdések; véleményem szerint a kérdéses tételek súlya köszönő viszonyban sincs azzal a pozitív teljesítménnyel, amit a jegybank tett az elmúlt években a magyar gazdaságért...

ITT OLVASHATÓ

KÉT HOSSZÚ ÉV

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.06.


Aztán meg persze ki tudja még mennyi. Nincs itt mit szépíteni, hacsak Pukli nem tesz csodát, Orbán addig uralkodik ezen a Népen, amíg akar. Az elmúlt napokban világossá vált: még mélyebb az erkölcsi és szellemi sötétség, mint gondoltam.

Kíváncsi voltam, hogy vajon a magát demokratának nevező értelmiség, meg a különböző, magukat ellenzékinek tartó pártszimpatizánsok hogyan reagálnak Gyurcsány Jobbikkal való
csendes koalíciót belebegtető, többször, több helyen is elhangzott nyilatkozatára. Számítottam persze arra, hogy a DK fanatikusai telerohangálják a netet, hogy addig mosdassák a szerecsent, amíg a saját kezük is bebarnul, de Ők már nem érdekelnek: a Varjúizmus átitatta a valaha demokratának induló pártot. Kampec dolores. Gyurcsány mondatai egyértelműek voltak, már a közösen kitalált magyar nyelvünk szerint, szavazó szavaz, senkinek nem lesz többsége, csendes koalíciót kell tehát kötni a Jobbikkal Orbán törvényeinek lebontására. Ezt mondta, pontosan, és egyértelműen. Szó sem volt itt semmiféle magánemberi szavazói hajlandóságokról, magánemberek ugyanis nem kerülnek sem többségbe, sem kisebbségbe a Parlamentben, ekként nem is kötnek koalíciókat, hogy ott meglegyen a kétharmaduk. Azt bizony a már megválasztott képviselők tehetik csak, eccerű ez...

ITT OLVASHATÓ

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.05.05.


FORRÁS: EUROSTAT
Kegyetlen ütemű növekedés van Romániában, év/év alapon 18%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, sehol közel hasonló ütem nincs és több hónapja ilyen magas, nem egyszeri kiugrás van mögötte. Az élelmiszer-eladások egyesen 26%-kal (!) nőttek 2015-höz képest: arra lehet gondolni, hogy a robusztus gazdasági növekedésnek és az emelkedő életszínvonalnak köszönhetően csomó, évekig ki nem elégített fogyasztási igény robbant rá piacra.


ITT OLVASHATÓ

ALMAZ ŰRÁLLOMÁS

LAZARBIBI HONLAPJA
Szerző: KIBRI írása kiegészítve
2016.05.06.


Az Almaz program.
Bizonyára mindenki hallott már Gagarinról, netán Tyereskováról vagy hogy amerikait is említsek Neil Armstrongról, akik valamilyen szempontból az elsők közé tartoztak, amikor az űr felfedezéséről beszélünk. Tény, hogy a katonák meghatározó szerepet játszottak az űrkutatásban, mindkét oldalon. Ebből adódóan az űrkutatás és a katonai felderítés kéz a kézben jártak, hiszen teljesen legálisan végezhető tevékenység belenézni Johnson vagy Brezsnyev reggelijébe, mert nem sértettek légteret. Nem szükséges kínos magyarázkodás, ha esetleg lelövik a felderítőgépünket (lásd az U-2 történetét), hiszen néhány száz kilométer magasságig akkor még nem lehetett célzott lövést leadni. Mindkét oldal felderítő űrhajókat épített, amelyek fedélzetén emberek dolgoztak és a maguk módján hazájukat szolgálták.

Természetesen titokban, a részletek teljes elrejtésével, maximum a propaganda célját szolgáló információkat osztották meg. A továbbiakban – vélhetően koránt sem teljes – történet a szovjet katonai űrállomások fejlesztéséről szól, amelyet mérnöki kudarcok és emberi tragédiák kísértek.

Gagarin után

1962. decemberében a szovjet űrkutatás atyja, Szergej Koroljov, felvázolta a többcélú embereket szállító űrhajók tervezetét, a Szojuz projektet. Koroljov nagyon jól tudta, hogy az űrjárművek hatalmas költségeit és a finanszírozás problémáit csak a Honvédelmi Minisztérium tudja megoldani. Ezért a tervezet olyan űrhajók megépítését javasolta, amely mozgásteret adott a megrendelőnek – adott esetben a Szovjet Hadseregnek –, hogy egy űrhajó megépítésével két, funkciójában különböző változatot kapjon: a Szojuz-P változatot (Perehvatcsik, azaz elfogó vadász) és a Szojuz-R változatot (Razvedcsik, azaz felderítő). 


ITT OLVASHATÓ

MAHLER-ÜNNEP

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.05.06.


– Polgármester úr, ne haragudjon, volna egy perce?– A polgármester úr nem nyilatkozik.– Polgármester úr, hogy tetszett a koncert?– Mondtam, hogy a polgármester úr nem nyilatkozik!– Hagyjad, Laci! Sietek, ne haragudjon.– Egyetlen kérdés.– Nem érti, hogy sietek?
ITT OLVASHATÓ