2022. február 11., péntek

RÁADÁS: MAGÁNBESZÉLGETÉS - PARÁSZKA BORÓKA (JUSZT LÁSZLÓ MŰSORA)

TV13
Riporter: JUSZT LÁSZLÓ
2021.12.Magánbeszélgetés - Parászka Boróka

“A POLITIKUS MEG ÉN AZ ÉG ÉS FÖLD” | ÁG ~ HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.11.Ágon a 168 fős baranyai zsákfaluban a tél beköszöntével sokkal súlyosabb problémákkal kell megküzdeni, mint a karácsonyi ajándékvadászat egy zsúfolt plázában. A környéken nincs nagyobb foglalkoztató, a távolabb esőket pedig alig lehet tömegközlekedéssel megközelíteni. Marad a közmunka. A településre nem vezették be a gázhálózatot, így a rezsicsökkentésből a helyiek alig érzékelnek valamit. Közben a tűzifa ára 67 százalékkal lett magasabb a rezsiár rögzítése óta. És mivel az ágiaknak nincs pénzük lakásfelújításra, kénytelenek rossz hatékonyságú vaskályhákkal fűteni, ami kielégíthetetlen étvággyal zabálja a tüzifát, a meleg viszont csak azért is kiszökik.

Ezen problémakörön hivatott enyhíteni a Habitat programja, melynek keretében költséghatékony, gyorsan megépíthető mégis minőségi kályhát kísérleteztek ki. A hőoszlopnak nevezett tűzhely segítségével az ágiak töredékannyi fával képesek biztosítani az otthon melegét.

A legújabb hőoszlop építésén jártunk, ahol helyiekkel és önkéntesekkel beszélgettünk. A videót az alábbi cikk inspirálta: https://g7.hu/elet/20220107/energiasz...

AMERIKÁBÓL SIETETT HAZA A MINISZTER A TÜNTETŐ GAZDÁKHOZ | SPARTACUS #16

SPARTACUS
Szerző: Partizán
2022.02.10.Nagy István agrárminiszter még idő előtt hazarepült Amerikából, hogy a kormány csillapítsa a Baja környéki kacsa- és libatenyésztők elégedetlenségét. A gazdatüntetésen felszólaló momentumos Kiss Lászlót, a közös ellenzék helyi képviselőjelöltjét fogjuk kérdezni, nemcsak erről, hanem arról, hogy miért kampányol az önálló Bács megye szlogenjével. Szó lesz adásunkban az egyre növekvő magánegeszségügyről és a NER egészségpolitikájáról is. De nem mehetünk el a Metaverzum mellett sem: a sajtóban számos hír jelent meg a bétatesztek ellentmondásos eredményeiről, és arról is sokat cikkeztek a héten, hogy történetében először kevesebb napi felhasználója volt a Facebooknak. Gyengülhet a cég eddig domináns pozíciója a techiparban?
Az előző választási kampányhoz hasonlóan a mostaniban is úgy tűnik, hogy titkosszolgálati módszerekhez hasonlóan igyekeznek kompromittálni civileket és újságírókat – az Átlátszó írta meg a kamu álláshirdetések ügyét, erről is szó lesz adásunkban. Vendégeink: Élő Anita, újságíró, valaszonline.hu Kiss László, képviselőjelölt, Egységben Magyarországért, Bács-Kiskun 6 Horn Gabriella, újságíró, Átlátszó Pintér Róbert, adjunktus, BCE

SOÓS ADRIANNA: EGYRE TÖBB SZAKDOLGOZÓ HAGYJA EL A PÁLYÁT, EZ SÚLYOS HELYZETEK KIALAKULÁSÁHOZ VEZET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.11.


„A 21 százalékos szakdolgozói béremelést nem tartom nagyon relevánsnak ahhoz képest, hogy a szakdolgozók most átlagosan kétszer annyi beteget látnak el, mint két évvel ezelőtt” – nyilatkozta lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Hozzátette: teljesen ki van zárva, hogy az lenne a jellemző az egészségügyi szakdolgozókra, amit az EMMI állít: átlagosan 500-700 ezer forintot keresnek. Miközben mennek el az emberek a szakmából, mert úgy érzik, hogy nem becsülik meg őket, és egyre többet kell dolgozni, a többiekre egyre nagyobb teher hárul. Ha ennek nem lehet gátat szabni, vagy lépéseket tenni azért, hogy visszahozzák az embereket a pályára – amit sok képzett fiatal is itt hagyott –, akkor nagyon súlyos helyzetek alakulhatnak ki.


A béremelési programok keretében az aktuális emelés után az egészségügyi szakdolgozók bére az év elejétől 21 százalékkal, az orvosoké pedig átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett, ami 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint. Ez a béremelés mit jelentett a szakdolgozók számára?

– 2018-ban született egy döntés, hogy az akkori bérekhez képest négy év alatt mintegy 72 százalékos béremelés történjen. Ennek ez volt az utolsó lépcsője, ami konkrétan 20-21 százalékos béremelést jelent. Ez körülbelül hasonló, mint a minimálbéremelés, vagy a szakmai bérminimum emelés. Én ezt nem tartom nagyon releváns béremelésnek ahhoz képest, hogy a szakdolgozók most átlagosan kétszer annyi beteget látnak el, mint két évvel ezelőtt. És már akkor is kevesen voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók átlagosan bruttó 500-700 ezer forintot keresnek. Mennyit keresnek valójában?

– Nem tudom, honnan tudják, mert keresetről akkor beszélünk majd, ha tudjuk, hogy mennyi a túlóra-, a műszakpótlék, egyebek. Mert a keresetben a bérhez képest ilyenek is vannak. Amiről beszélnek, az 200 ezerrel több, mint az alapbér...

MI LENNE A MINIMÁLISAN ELVÁRHATÓ EGY ROMAÜGYI SZAKÉRTŐTŐL, FELZÁRKÓZÁSPOLITIKAI TANÁCSADÓTÓL?

MÉRCE
Szerzők: RÉZMŰVES SZILVIA, SZEGEDI DEZSŐ
2022.02.11.


Forgács István romaügyi szakértő, felzárkózáspolitikai tanácsadó az Index.hu-n megjelent cikkében a családi pótlék emelése ellen hoz fel – véleményünk szerint – szakmailag megalapozatlan, mély előítéletektől ugyancsak terhes „érveket”. Természetesen nem vitatjuk el senki, így a szerző jogát sem arra vonatkozóan, hogy érveljen ezen, vagy bármely univerzális vagy diszkrecionális támogatás összegének emelése ellen.


Sőt, kifejezetten fontosnak, üdvözítőnek tartjuk a higgadt vagy akár a magashőfokon lebonyolított szakmai vitákat. Fontosnak tartjuk, mert ezek a viták hozzájárulnak az adott szakpolitikai intézkedések jobb megértéséhez, így az állampolgárok társadalompolitikai edukációjához, a meghozni kívánt szakpolitikai tervek, intézkedések, döntések megfelelő előkészítéséhez, a társadalmi vitakultúra, végső soron pedig a demokratikus viszonyok megerősítéséhez.

Álláspontunk szerint szükségesek, kívánatosak, sőt nélkülözhetetlenek a szakpolitikai viták. Még abban az esetben is, ha azok markánsan eltérő nézőpontból fogalmazódnak meg. Ezen viták azonban csak abban az esetben lesznek progresszívek, intellektuális, szakmai értelemben megtermékenyítőek, a fentebb kifejtett vonatkozásokban edukatív hatásúak, ha olyan érvek feszülnek egymásnak, amelyekben jól kontúrozottan kirajzolódnak az érvelők tervezett intézkedésekkel kapcsolatos megalapozott pro és kontra álláspontjai. Úgy mint – a teljesség igénye nélkül – azok gazdasági, társadalmi indokoltsága, financiális, adminisztrációs költségei, rövid-, közép-, hosszútávú társadalmi-gazdasági integrációs eredményei, hatásai.

Forgács István családi pótlék emelése ellen érvelő írása nélkülöz minden szakmailag méltányolható, értékelhető, releváns szempontot.

Forgács a juttatás emelésével kapcsolatos kritikai észrevételeit egyáltalán nem ágyazza bele a hazai elosztáspolitikai valóságba, figyelmen kívül hagyja a családi pótlékot övező társadalompolitikai kontextust, azokat a gazdasági, oktatási, családpolitikai, munkanélküliségi, álláskeresési stb. mechanizmusokat, amelyek közvetett módon hatnak a gyermekek nevelésével együtt járó kiadások mértékére. S ennek révén a családi pótlék szegénységcsökkentő hatására, valamint közvetett módon befolyásolják a családok, különösképpen az egyszülős és szegény családok anyagi mozgásterét, s ezzel az élet- és integrációs esélyeit...

VÁROM A HÍRT...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.11.


A kiváló Szánthó Miklós igazgatta, s a Fricz Tamás-féle szellemi hegycsúcsokat foglalkoztató Alapjogokért Központ közvetlenül a választások előtti időpontra, március 25-26-ra baráti látogatásra hívta meg Budapestre Donald Trumpot.

Várom a hírt, hogy az Alapjogokért Központ közvetlenül a választások utánra, április 4-re baráti látogatásra hívja meg Jacob Chansley-t, a Capitolium ostromának jellegzetes sámán figuráját, s társait, a háttérhatalmi összeesküvés-teóriákat nagyüzemben gyártó QAnon-mozgalom tagjait, akiknek az ismert jelszava: Where We Go One, We Go All (ahová egyikünk megy, odamegy mindegyikünk).

Habár Capitolium nincs Budapesten, de van Parlament, vannak más remek középületek, lezárható hidak, valamint eltorlaszolható utak és közterek.

LAKÁS- ÉS HITELLÁZBAN ÉG A LAKOSSÁG – AZ MNB FOKOZOTTAN FIGYEL

PORTFOLIO
Szerzők: NAGY TAMÁS, WINKLER SÁNDOR
2022.02.11.


A járvány első hullámát rövid időn belül leküzdve a hazai lakás- és hitelpiac az elmúlt években jelentős élénkülésen ment keresztül. A 2020-as év megtorpanása után 2021-től a koronavírus újabb hullámai ellenére is jelentősen nőtt az aktivitás a lakáspiacon, miközben a lakáshitelek piaca hónapról hónapra rekordokat döntött. Az erős kereslet ugyanakkor évek óta korlátos újlakás-kínálattal találkozik, így a piacot jelentős drágulás jellemzi. A lakás- és hitelpiac együttes, túlzott mértékű élénkülése tankönyvi példákon pénzügyi stabilitási kockázatokat eredményezhet, így a két piac együttes, szoros monitoringja az MNB legfontosabb feladatai közé tartozik. Elemzésünk szerint egyelőre ugyan nem azonosíthatók olyan jelek, ami alapján a túlzott hitelpiaci kockázatvállalás térnyerése fűtené a lakáspiaci konjunktúrát, a fokozott figyelem és a középtávú kockázatok mérséklési lehetőségeinek vizsgálata ugyanakkor indokolt.


Az elmúlt években a hazai lakás- és hitelpiac párhuzamosan élénkültek egymás mellett, a banki finanszírozás és a támogatások szerepe a lakáspiacon egyre erősödött. 2013-ban a lakáspiaci ciklus mélypontján az adásvételek összértéke mintegy 1000 milliárd forintot tett ki, a piac ugyanakkor 2014-től kezdődően jelentős élénkülésnek indult, és a gazdát cserélt lakóingatlanok összértéke a 2019-es csúcsán meghaladta a 3000 milliárd forintot is. Ebben az adásvételek számának érdemi bővülése mellett az is közrejátszott, hogy az átlagos lakáspiaci árszint ez idő alatt több mint duplájára emelkedett.

A lakáspiac folyamatos bővülését keresleti oldalról a lakossági jövedelmek emelkedése mellett természetesen a hitelpiac is támogatta. Az alacsony kamatkörnyezet következtében kedvező áron lehetett lakáshitelhez jutni, a kihelyezett lakáscélú hitelek volumene is folyamatosan bővült. A banki finanszírozás emelkedő szerepét mi sem mutatja jobban, hogy míg 2013-ban az új lakáshitelek volumene a tranzakciók volumenének 15 százalékára rúgott, addig ez az arány 2019-re 28 százalékra nőtt, 2020-ban pedig a 33 százalékot is elérte (1. ábra). A lakásárak jelentős emelkedése következtében a finanszírozások és támogatási programok szerepe még jobban felértékelődött. Az új CSOK szerződések és CSOK hitelek együttes volumene a 2016-os 91 milliárd forintról 2020-ra 140 milliárd forintra emelkedett. Az elmúlt éveket összességében erős kereslet jellemezte a lakáspiacon, a kínálati oldalt ugyanakkor korlátok jellemezték, és még a 10 éves rekordot jelentő 2020-as évben felépült mintegy 28 ezer új lakás is elmarad a régiós országok újlakás-kínálatától...

ÚJRA ITT AZ ÁTLÁTSZÓ NAGY JELÖLTBÖNGÉSZŐJE – KÖVESD VELÜNK A VÁLASZTÁSI HAJRÁT!

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZABÓ KRISZTIÁN, SZOPKÓ ZITA, BÁTORFY ATTILA, HONT ANDRÁS
2022.02.11.


Kit indít az ellenzéki összefogás a körzetemben? Lesz-e a Gattyán-pártnak jelöltje? Mennyi esélye van a kutyapárti indulónak? Hogy is hívják, akinél az uniós pénzeket a leköszönő ciklusban intézni kellett volna? Milyen a Mi Hazánk aspiránsának Facebook-oldala? Hányan indultak legutóbb, és milyen eredmények születtek? A szombaton rajtoló ajánlásgyűjtésre időzítve elkészült a folyamatosan frissülő választási térképünk, amelyből minden kérdésre választ kaphatsz.


Az Átlátszó tavaly nyáron elkezdte földolgozni és bemutatni a 2022-es választással kapcsolatos tényeket, történéseket, folyamatokat. Előbb az előválasztás adatait helyeztük térképre, majd nyomon követtük a felkészülés, a korteskedés, az ajánlásgyűjtés fázisait. Elsőként végeztük el az egyéni körzetek kategorizálását abból a szempontból, hogy a korábbi eredmények alapján milyen esélyekkel kell helyben számolni.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy amennyiben az erőviszonyok nem változtak meg radikálisan, úgy 26 körzet eredményei határozzák meg, hogy merre dől el a ’22-es választás. Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy az úgynevezett csatatér-körzetek száma csökkent 2014 és ’18 között, és jelentős erőeltolódás ment végbe a Fidesz javára. Kérdés, hogy ez a dinamika 2018 után is folytatódott-e, avagy hellyel-közzel kiegyenlítődött, a 2018-as ellenzék-kormánypárt erőviszony tekintetében nagyjából felel-fele arányban konzerválódott-e a politikai helyzet, netán elkezdett visszalendülni az inga. A következő időszakban igyekszünk ennek is utánajárni, az egyéni körzetekről szóló összeállításunk pedig megtalálható ennek a cikknek a végén.

A választási térkép elkészítésekor is az egyéni körzeti elemzésünkből indultunk ki. A térképen egyből látható, hogy mely körzetek számítanak biztos fideszesnek, melyek ellenzékinek, és lilával jelöltük a csatatér körzeteket. Fontos megjegyezni, hogy a 26 kétesélyes körzetet kiegészítettük Hódmezővásárhellyel, amely a számok alapján ugyan egyértelműen fideszes, ám ott indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és a Márki-Zay-Lázár-összecsapás akár még meglepetést is tartogathat.

A térkép fölött a kurzort mozgatva előugranak a körzet jelöltjei, a körzetre kattintva pedig a baloldalon megjelenik képpel a jelöltnévsor, a választókerület száma és székhelye, illetve fölötte egy gomb, amelyre egy panelt kapcsol be, ahol a körzet részletesebb adatai láthatóak. A panel fejléce a körzet jellegének színét viseli, és feltüntettük, hogy legutóbb a hatpárti összefogás vagy a Fidesz mekkora előnnyel végzett a másikkal szemben. A térképre több szűrőt is helyeztünk, ezek funkcióit a térkép jobb felső sarkában található információs gomb mutatja...

BRUTÁLIS INFLÁCIÓS ADAT JÖTT – ERRE SENKI NEM SZÁMÍTOTT

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.02.11.


Januárban az árak 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – de egyes termékek 30 százalék felett drágultak.


Újabb durva meglepetést hozott az infláció: a KSH adatai szerint az árak átlagosan 7,9 százalékkal voltak magasabbak 2022 első hónapjában, mint egy évvel korábban. Az elmúlt hónapokban már 7,4 százalékra emelkedett az infláció, az elemzők korábban azt jósolták talán itt tetőznek az árak. De majd' minden elemzői előrejelzést felülmúlva, jelentősen gyorsult az áremelkedés üteme: a várakozások 7,2-7,6 százalék között szóródtak. A jegybank jelezte, hogy a januári inflációs adat okozhat negatív értelemben meglepetést a januári átárazások, áremelések miatt.

A 7,9 százalékos 12 havi árindex húsz éves rekord, utoljára 2007 augusztusában volt ilyen gyors (8,4 százalék) az árak emelkedése, vagyis 14 éves rekord dőlt meg. A KSH jelentése szerint 12 hónap alatt az élelmiszerek ára 10,1, ezen belül az étolajé 33,4, a liszté 31, a margariné 21,2, a kenyéré és a baromfihúsé 18-18, a tejtermékeké 17,2, a tejé 16,9, a sajté 15,8, a száraztésztáé 15,1, a péksüteményeké 14,9, a munkahelyi étkezésé 11,3, az éttermi étkezésé 11,2, a cukoré 11 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 22,5 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 7,7, ezen belül a dohányáruk 10 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 7,9, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 15,7, a szobabútorokért 13,9, a televíziókért 8,8, a használt személygépkocsikért pedig 8,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 5,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 16,3, a járműjavítás és -karbantartás 10,7 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Az áremelkedési hullám az egész gazdaságra kiterjed, azt jelentős részben a világpiaci árak emelkedése fűti...

GYURCSÁNY FERENC ÉVÉRTÉKELŐ BESZÉDE

INFOSTART
Szerző: Gyurcsány Ferenc
2022.02.11.


Itt nézheti vissza a Demokratikus Koalíció elnökének 18. évértékelőjét.


A korábbi miniszterelnök azt hangsúlyozta nagyjából háromnegyed órás beszédében, hogy az április 3-i országgyűlés választás a jelenleg uralmon lévőkről való népszavazás lesz tulajdonképpen. Arra kérte a szavazókat Gyurcsány Ferenc, hogy támogassák a hatpárti ellenzéki együttműködést és Márki-Zay Péter közös miniszterelnököt.

Az évértékelőt az Infostart itt követte élőben.

A teljes beszéd videón:

BEIZZÍTOTTA KAMPÁNYKÖVETŐ ÜZEMMÓDJÁT A TELEX: KÖVESSE ÉLŐ VÁLASZTÁSI MŰSORAINKAT, IRATKOZZON FEL A VÁLASZTÁSI HÍRLEVÉLRE ÉS A VÁLASZTÁSI MOBILÉRTESÍTÉSRE IS!

TELEX
Szerző: MUNK VERONIKA
2022.02.11.


Hétvégén hivatalosan is elindul a 2022-es országgyűlési választási kampány, izgalmas hetek várnak az egész országra április 3-ig.

Mi itt a Telexben már felöltöttük turbulens kampánykövető hacukánkat, és teljes erőbedobással készülünk arra, hogy ellássuk sok százezer olvasónkat a kampányról és a választásokról korrekt, kritikus és kíváncsi sztorikkal.

Újraszerveztük a hírügyeleti rendszerünket, elkészítettük választási mellékletünket, árgus szemekkel követjük a kampányeseményeket, tudósítóinkkal már jelen vagyunk Budapesten kívül Győrben, Szegeden, Pécsen és Debrecenben is, sőt, a Telex Englishben a magyarországi hírek iránt érdeklődő, angolul olvasó közönségünk is egyre több cikket talál majd.

Lesznek élő videós választási műsoraink is Fábián Tamás politikai riporterünk vezetésével. Az első adás (itt lehet feliratkozni az eseményre) rögtön a hivatalos kampány első hétfőjén érkezik, február 14-én este nyolckor erős névsorral jövünk. A vendégek lesznek:

- Dobrev Klára – EP-képviselő, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja

- Donáth Anna – EP-képviselő, a Momentum elnöke

- Dull Szabolcs – főszerkesztő, Telex

- Navracsics Tibor – kormánybiztos, a Fidesz képviselőjelöltje

- Török Gábor – politológus

A fentieken kívül még két újdonságot szeretnék olvasóink figyelmébe ajánlani: Dull Szabolcs főszerkesztő vadiúj heti választási hírlevelét és mobilapplikációnkba épített új értesítési csatornánkat, amelynek segítségével a politikai események, a kampány és a választások iránt leginkább érdeklődő olvasóink azonnal értesülhetnek a legfrissebb hírekről...


A MAGYAR GAZDASÁG KILÁBALT A VÍRUSBÓL, DE TOVÁBBRA IS BETEGESKEDIK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.11.


„Ha szigorúan a világgazdaság oldaláról közelítjük a pandémia hatását, akkor megállapíthatjuk, hogy a gazdaság túl van a válságon. A világgazdaság teljesítménye a múlt év végére némileg meghaladta a járvány kitörését megelőző szintet” – fejti ki véleményét a gazdasági folyamatok év végi alakulásáról Katona Tamás közgazdász professzor. Hozzáteszi, ez a megállapítás csupán a GDP-index növekedését nézve helytálló, a nemzetközi folyamatokban még sok problémával kell megküzdeni. Ezek közül a kontinenseken átnyúló kereskedelmi láncok nehézkes működését említi, amely az ipari növekedés korlátját képezi, de ide sorolja az energia- és nyersanyaghiány miatt bekövetkezett drasztikus áremelkedési hullámot is.


A világgazdaság a rendelkezésre álló adatok alapján, a 2019-es évi 2,8 százalékos bővülés után 2020-ban 3,1 százalékkal zsugorodott. A Nemzetközi Valutaalap szakértői ezen belül jelentős különbségekre mutatnak rá a fejlett országok és a fejlődő világ gazdasági állapota között: amíg az előbbi csoport egyesített bruttó hazai terméke 2020-ban 4,5 százalékkal, addig az utóbbié csupán két százalékkal esett vissza. A múlt évben fordulat történt, a globális gazdaság teljesítménye elérte a pandémia előtti szintet; a jelenleg rendelkezésre álló, bár részben még csak becsült adatok alapján, az országok egyesített, bruttó hazai termék-volumene 5,9 százalékkal nőtt. Az ütemkülönbség a múlt évben is szembetűnő volt, a fejlett országok gazdasági teljesítménye öt, míg a fejlődőké 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A professzor felhívja a figyelmet: az IMF ez évre szóló prognózisa mérsékelten optimista. A fejlett országok gazdasága a jövő évben várhatóan visszatér a válság előtti trendhez. Az előrejelzés szerint a világgazdaság ebben az évben 4,4, 2023-ban 3,8 százalékkal bővülhet. A fejlett országok esetében a jelenlegi prognózisok e két évben 3,9, illetve 2,6 százalékos bővüléssel számolnak. Kedvezőek az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió növekedési kilátásai is, a korábbinál azonban kedvezőtlenebb helyzetben van Kína gazdasága. Az ázsiai térségben jól alakul a koreai gazdaság, de különlegesen jó kilátásai Indiának vannak, ahol a GDP az idén akár kilenc százalékkal is nőhet...

EZEKET A NEVEKET TAKARTA KI AZ OLAF AZ ELIOS-JELENTÉSBŐL - EGY EGÉSZ HÁLÓZATOT SZŐTTEK 13 MILLIÁRD FORINTNYI KÖZPÉNZ CSAPDÁZÁSÁRA

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ, VITÉZ F. IBOLYA
2022.02.11.


Egymás után jelzik az ellenzéki pártok, képviselők, hogy kormányváltás esetén újból nekiveselkednek az Elios-ügy feltárásának, mert az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) hiába állított össze évekkel ezelőtt egy vádirattal felérő vizsgálati anyagot, a magyar hatóságok nem találtak nyomot semmiféle bűncselekményre.

A hazai hatóságok tétlensége azért meglepő, mert súlyos megállapítások bontakoztak ki az OLAF anyagából, amelyet nemrég kiadtak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eleven Gyál civil szervezet kérésére, és ettől újra fellángolt a 2010-es évek elejéig visszanyúló botrány. A csalás elleni hivatal a jelentését költségvetési csalás gyanújával, bűnszervezetre utaló nyomokkal adta át a magyar hatóságoknak, és olyan durvának ítélte a történteket, hogy a teljes, 13 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését javasolta. A kormány intézkedésére a számlát az uniós kassza helyett végül a magyar költségvetés állta.

Igen kényes ügyről van szó, hiszen a főszereplő cég, az önkormányzatok közvilágítási tenderein taroló Elios Innovatív Zrt. valaha Tiborcz István érdekeltsége volt, ő pedig a miniszterelnöki család tagja, Orbán Viktor legidősebb lányának a férje, az ország legifjabb topmilliárdosa.

Az Elioshoz kötődő közbeszerzések közül a vizsgált 35 projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, 17 pályázatnál pedig egyenesen úgy találta az OLAF, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Nem magányos résztvevőket fedezett fel tehát a történetben, hanem egy egész hálózatot, az Eliosszal tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat, gyakorta összeférhetetlen szerepkörökben...

SEBEZHETŐ-E A MAGYAR GAZDASÁG?

G7.HU
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.02.10.


Természetesen valamilyen mértékig sebezhető a magyar gazdaság, mint minden nyitott, külső változásoknak kitett, és belső egyensúlytalanságokat hordozó organizmus. A külső és belső változások intenzitása és iránya, az egyensúlyi viszonyok állapota alapján a sebezhetőség mértékét meg lehet becsülni, amint azt az országok esetében megteszik a hitelminősítő intézmények, az elemzők, a nemzetközi szervezetek és maguk a hatóságok.

Két éve, a járvány kitörése próbának vetette alá az egész Földet. Nem kímélte Európát sem, sőt az elsők között itt terjedt el a járvány, állt le egy időre a társadalom megszokott működése, a gazdasági élet. A járványügy nemzeti hatáskör; az új helyzetben felerősödött a tagállamok kormányzati aktivitása. Azonban a példa nélküli próbatétel közös európai fellépést is életre hívott; így születettek meg 2020 nyarán azok az uniós szintű gazdasági, pénzügyi helyreállítási programok, amelyek stabilizálni hivatottak a tagállamok pénzügyeit.

Az uniós viszonyokhoz képest gyors gazdaságpolitikai reagálás, valamint a végül is sikeresnek mondható közös oltóanyag-beszerzés nyomán a hitelminősítők, üzleti elemzők is mérsékeltnek ítélték az európai gazdaságok középtávú gazdasági, pénzügyi kockázatait. A járvány nem várt fordulatai miatt ugyanakkor rendre át kellett írni a növekedési prognózisokat. A nemzetközi szervezetek által készített regionális és globális előrejelzések számai is jelentősen változtak két frissítés között. Egészében azonban megnyugtatónak látszott, hogy az első év nagy termelés-visszaesést követően 2021 végére a gazdasági kibocsátás és a foglalkoztatás mértéke – országonként szóródással ugyan – visszajut a járvány kitörése előtti szintre...

VISSZATALÁLT A LAKOSSÁG RÉGI KEDVENC BEFEKTETÉSÉHEZ - JANUÁRBAN TOVÁBB ROMLOTT A KÖTVÉNYALAPOK HOZAMA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.11.


Visszatalált a lakosság a befektetési alapokhoz, miután 2019-ben a szuperállampapír hatalmas összegeket szívott el ebből a befektetési formából is. Tavaly közel 500 milliárd forint friss pénzt tettek ide, ezzel az állampapírok után a második legkedveltebb befektetéssé vált.


Az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből a korábban szuperállampapír becenévre hallgató Magyar Állampapír Plusz, de 2021-ben összesen még mindig közel ezermilliárd forintot, egész pontosan 975 milliárd forintot fektetett állampapírba a lakosság a már ott tartott pénzen felül. Így a háztartások kezében lévő állampapír-állomány tavaly év végére 10110 milliárd forintra nőtt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A második legnépszerűbb befektetési forma ugyanakkor ismét a befektetési jegy lett. Bár korábban is kedvelt megtakarítási forma volt, a Magyar Állampapír Plusz 2019 júniusi indulásával nemcsak a friss megtakarítások, de a befektetési jegyekben tartott pénz jelentős része is az államnál landolt.

Nagyobb hozamot akartak

A 2019-es tőkekivonás után már 2020-ban csekély mértékben növelte a befektetési jegyekben tartott megtakarítását a lakosság, 2021-ben pedig már 495 milliárd forinttal több pénzt tett ide, mint amennyit kivont. A hozamokkal és a devizaárfolyam változásával együtt a háztartások befektetési jegyekben tartott megtakarítása 2021 december végére 4715 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 4059 milliárd forintról. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

AZ ÉS 2022/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.11.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Ami utána jön

Agitprop minisztériumunk az év első hónapjában több mint húszmilliárd forintot költött, ez nagyon jó hír. Az agitprop munka ezekben a sorsfordító időkben egyes-egyedül arra irányul, hogy fölkészítsen minket április harmadikára, amikor majd kiválasztjuk az űrlapon a megfelelő rubrikát, amelyet tévedhetetlenül, biztos kézzel kell bejelölnünk. Legyünk hálásak azért, hogy az összes lehetséges forrásból sugárzik, árad, ömlik ránk a tananyag, másképp ugyanis elveszett emberként tétováznánk a szavazóhelyiségben, és annak tragikus következményei is lehetnének akár.

Közöttük talán nem is a nemzethalál lenne a legsúlyosabb.

Persze az egyetlen hónap alatt elpocsékolt húszmilliárd soknak tűnhet, de hát (1) most a jövőnk a tét, (2) van miből tékozolni, vezérünk az államkincstárt saját kezűleg töltötte fel, ahogy ezt a rádiójában a tőle megszokott szerénységgel ismertette. Átlagos magyar polgár ő, naponta tizenkét órát dolgozik, ennek köszönhetően az egész nemzetgazdaságot sikerült a bajból kihúznia. Arra is rámutatott, hogy Magyarország sikertörténet, mi pedig rögvest beláttuk, hogy egy sikertörténet meseszövésébe a pénzszórás hibátlanul belepasszol.Tovább

Molnár Erzsébet
Csillagánizs

Várhegyi Éva
Milliárdok nyomában

Harmadik ciklusának a végéhez közeledik a magát NER-nek becéző Orbán-rendszer. Ideje, hogy ezzel maga a rezsim is véget érjen, amely már idáig is nehezen helyrehozható anyagi és eszmei károkat okozott a magyar (és az európai) társadalomnak. A romok tetején egy kiváltságos körnek csillogó világot is felépítettek ugyan, ám ennek árát generációkon át fizetheti a magyar nép. Cikkemben a rombolásnak csupán a gazdaságot érintő szeletével foglalkozom: a pénzügyi források kiszivattyúzásának és a nemzeti vagyon elsajátításának főbb módszereit és következményeit igyekszem számba venni.Tovább

Csepi Lajos
A külügyminiszter és a kacsák

Magyar László András
Csodák

Kovács Zoltán
Sok-sok Bodóné

Vásárhelyi Mária
Tájkép csata előtt

A 2022-es választási évre kanyarodva egyértelműen megállapítható, hogy az elmúlt időszakban a kormánypárti médiamonopólium betonfalai között már csak réseken szűrődnek be ellenzéki hangok, a COVID-járvány idején a független média pozíciói tovább gyengültek, az információhoz való szabad hozzáférés lehetőségei folyamatosan szűkültek, és a privacyt védő korlátok folyamatosan lazulnak. Mind a tájékozódás, mind a tájékoztatás szabadsága egyre inkább korlátok közé szorul, és a kormánypropaganda áttörte az utolsó szabad platform védvonalát is, brutális mennyiségű közpénz elherdálásával, a közösségi médiában is domináns szerephez jutottak a közpénzekből kormánypropagandát harsogó reklámok és influenszerek.Tovább

Zeöld Zsombor
Amerika Közép-Európában
– versengés, kiábrándulás

Washington – a hangzatos szavakkal szemben – a Trump-adminisztráció külpolitikai céljai közül többet megtartott, az eszközrendszeren azonban változtat, s ezzel bizonytalanságot okoz közép-európai szövetségeseinek körében.Tovább

Ascher Tamás
Babarczy László
1941–2022

Grecsó Krisztián
Megteljen zenével
Sebő Ferenc 75

Tóth Mihály
A szárnyas ló éve

Szirakúzában jeles idegenforgalmi látványosság a Dionüszosz füle néven ismert barlang, amelynek kiváló akusztikája a legenda szerint lehetővé tette, hogy a görög isten – amikor éppen nem főfoglalkozásával, a bor és a mámor népszerűsítésével volt elfoglalva – elrejtőzzék és titokban kihallgathassa az ott raboskodó foglyai beszélgetését.Tovább

Telegdy István
Gellérthegy utca 45.

Valamit tisztáznom kell, hogy senkit ne érjen meglepetés, ha a Gellérthegy utcát a Gellérthegyen keresné Budapest térképén. Az utca ugyanis a Naphegyen van. Ha ezek után a kedves olvasó megtalálná a Gellérthegy utcát, felhívom a figyelmét, hogy hiába keresné a 45. számú házat, mert 18 gránáttalálat után senkinek sem volt kedve új életre kelteni, és a telek a tabáni park része lett. Nyugodjon békében.Tovább

Rajk Judit
Gratias maximas
Száz éve született Göncz Árpád

Forgách András
Nagy Bálint
1949–2022

V I S S Z H A N G

Nemes Gábor
Dátumok

Martos Gábor
Még annál is legebbek

Dr. Szauder Ipoly
Favipiravir még egyszer

P Á R A T L A N

jos
MISSION COMPLETED

emesz
FENN­AKADÁS

-pé-
GÁGOGÁSOK

msz
LÉNYEG

Huszár Ágnes
KÖLCSÖNÖS?

-odze -
PITI

-n-a
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS
Tovább

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/6. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2.RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.02.11.


F E U I L L E T O N 

Csehy Zoltán
A nagy homálytalanító
Nádasdy Ádám 75 éves

I N T E R J Ú 

Lovász Andrea
„Ha nincs COVID, akkor ez a könyv sem lenne”
Beszélgetés Krusovszky Dénessel

K R I T I K A

Károlyi Csaba
Harminc

Végel László: Peremvidéki pa­lack­pos­ta. Újvidéki napló, 1991–2020. Noran Libro Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 280 oldal, 3590 Ft

Végel László, mint már jeleztem, legalább annyira részese a szerbiai irodalomnak és közéletnek, mint a magyarnak (ebben leginkább Grendel Lajoshoz hasonlít, aki „szlovák” író is volt). Emlegeti szerb barátait Danilo Kištől Aleksandar Tišmáig, a szerb kiadóját, Bora Babićot, a régi újvidéki szerb lokálpatriótákat, de a politikai élet szereplőit is Slobodan Miloševićtől Zoran Đinđićen át Aleksandar Vučićig. Szinte minden sora megvan szerbül. Első regényét, az Egy makró emlékiratait nem akárki, hanem Tišma fordította le, mégpedig azonnal, hozzá haláláig nagyon közel állt. 1989 előtt rendszeresen dolgozott nem magyar nyelvű újvidéki, belgrádi, zágrábi lapoknak, voltak könyvei, amelyek előbb jelentek meg szerbül, mint magyarul. Drámái albán és szlovén nyelven is megvannak, sőt játsszák őket. Többek közt a Neoplanta (Urbán András rendezésében) nagy sikert aratott az egész volt-jugoszláv térségben, sőt, azon túl is. Fontosabb könyvei lassan már mind olvashatók németül is, de a szerb kiadások jelzik azt a ritka jelenséget, amikor egy „kisebbségi” magyar írót befogad a többségi kultúra. Nagyon furcsa, mintha két Végel lenne, és a kettő sokszor nem találkozik. Például konferenciát rendeztek róla otthon, ennek anyaga szerbül meg is jelent, de magyarul a kötet nem jelent meg, sem otthon, sem itthon.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Gyürky Katalin
Ex libris

Bogdan Suceavă: Éjszaka valaki meghalt érted
Király Farkas: Sortűz
Mihai Radu: Átszivárgás
Ruxandra Cesereanu: Angelus

Erdész Ádám
Kisváros, 60-as évek

Szilágyi Miklós: Az én Gyulám. Az 1960-as évek gyulai múzeuma. MNL Békés Megyei Levéltára, Gyula, 2021, 326 oldal, 1900 Ft

A kiváló etnográfust a néprajz iránt érdeklődők az alföldi mezővárosok társadalom-néprajzának kutatójaként, a hagyományos halászat szakértőjeként tartják számon. Emellett a Néprajzi Múzeum vezető pozícióiban, az ELTE tárgyi néprajzi tanszékének tanáraként a néprajz és a muzeológia számos más kérdésével is foglalkozott. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy Szilágyi Miklós pályája Gyulán indult, 1964-ben, 25 évesen nevezték ki a városi múzeum igazgatójává. Az igazgatói poszt a valóságban nem kulturális irányítói státust, hanem inkább lehetőséget jelentett. A gyulai múzeum ebben az időben az „egyszemélyes” múzeumok közé tartozott, a „főnökön” múlt, hogy a lassan konszolidáló viszonyok között egy-egy ilyen apró intézményből lett-e igazi, az adott város arculatát formáló múzeum, vagy megmaradt poros régiséggyűjteménynek.Tovább

Zsembery Borbála
Párbeszéd a múlttal

Milbacher Róbert: Le­gen­da­hán­tás. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2021, 286 oldal, 4999 Ft

Milbacher Róbert legújabb könyve érdekes hibrid: majdnem tanulmánykötet, nem éppen tankönyv, nem egészen szöveggyűjtemény. A cím és az alcím (Legendahántás – 50+1 tévhit a magyar irodalomban) elsőre azokat a manapság nagy népszerűségnek örvendő kiadványokat idézheti meg, melyek a magyar irodalom „legkedveltebb” alakjainak magán- (elsősorban szerelmi-) életét tárgyalják a széles olvasóközönség legnagyobb gyönyörűségére. Aki ilyesmire számít, nagyot fog csalódni, két okból is: egyrészt Milbacher könyvének alcíme kissé nagyvonalúan általában a magyar irodalomról beszél, valójában azonban a kötet csak XIX. századi magyar szerzőkkel foglalkozik, másrészt a Legendahántás fejezeteinek az élvezeti értéken túl komoly (tudományos) tétje is van.Tovább

Odze György
Érthető művészet

Gerevich József: Szemfényvesztő művészet. Labirintus Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 400 oldal, 11 990 Ft

Gerevich hol mikroszkóppal, hol távcsővel figyeli a művészeket, az érdekli, milyen különleges úton jutnak el az alkotáshoz. A szerzőt ez régóta foglalkoztatja. 2016-ban a Teremtő vágyak című szöveggyűjteménye is lényegében erről szól. Annak a könyvnek a mottója is – „Minden élmény végső értelme, hogy műalkotássá legyen” (Mátrai László) – azt vetíti előre, amit most a „szemfényvesztő” fogalomban újra, még pontosabban meghatároz. Tovább

Bán Zsófia
From A to B and Beck

Ketten egy új könyvről – Beck András: Eljutni A-tól B-ig és vissza. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 312 oldal, 3699 Ft

Talált tárgyait duchampi gesztussal egy másik kontextusba helyezi, ahol hirtelen más fénytörésbe kerülnek. Ugyanakkor, módszerének fontos eleme, hogy tárgyait nem keresi, hanem számára is meglepetésszerűen, megtalálja. Attitűdje nem a céltudatos könyvtári tudósé, hanem a tudatosan céltalan kultúrflâneur-é, aki hagyja, hogy az ösztöne és a véletlen vigye, amerre akarja – ami végül mégiscsak kiad egy jól körvonalazható mintázatot. Láthatóan, a kultúra performativitása izgatja, ezért fordul gyakran olyan művészek felé, akik maguk is a performansz műfaját gyakorolják, mint Cage, Abramovic vagy Andy Warhol, akitől a kötet címét is kölcsönözte (Andy Warhol’s Philosophy From A-to B and Back). Ám, mint kiderül, a neve alatt futó műnek nem is Warhol a szerzője. From A to B – and Beck.Tovább

Kőrizs Imre
A nyitott laboratórium

Ketten egy új könyvről – Beck András: Eljutni A-tól B-ig és vissza. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 312 oldal, 3699 Ft

Kevés Beck Andráshoz fogható mestere van ma az esszének. De nehéz is a műfaj, hiszen a spektrum egyik végén a semmitmondó szépelgés hallatja szirénhangjait, a másikon a rossz emésztésű „todományosság” szigora recseg. Becknek azonban különös érzéke van a bonyolult dolgok elmagyarázásához, és ahhoz is, hogy megmutassa az egyszerűnek látszó dolgok komplexitását. Új kötetének lapjain például Karinthy Frigyes és Herczeg Ferenc egymástól rendkívül távol álló poétikáját is feltérképezve telik meg értelemmel az előbbinek az utóbbihoz címzett meleg hangú ajánlása, vagy egy korszak irodalompolitikai gyakorlatának felvillantása ad jelentést ötven teljesen egyforma tárgy kiállításának.Tovább

Tóth Ádám
Y gróf mindennapjai

(Bernáth/y Sándor kiállítása megtekinthető a Neon Galériában február 25-ig.)

Bernáth/y zavarba ejtően sokoldalú művész volt, multimediális művészeti szemlélete és tevékenysége sajátos gyakorlattá forrt össze. A festészet és a zene mellett irodalmi tevékenységet folytatott, videókat és plakátokat készített, s többek között a mára frontembere miatt vállalhatatlan Beatricének albumborítót tervezett. Mindennek ellenére képzőművészete haláláig szinte láthatatlan maradt, hiszen alkatából adódóan irtózott a hírnévtől, és szándékosan távolságot tartott a reflektorfénytől.Tovább

Wagner István
Warhol és Brown

(Andy Warhol bis Cecily Brown – Aus den Sammlungen der Albertina, Bécs. Megtekinthető február 20-ig)

Negyven, nagy méretű művet válogatott össze a bécsi Albertina saját gyűjteményéből, a nemzetközi képzőművészeti mezőny élvonalából, a második világégéstől napjainkig. A sokrétűség demonstrálására felvonultatják az egymást váltó megannyi stílusirányzat kulcsdarabjait, a harsány pop-arttól az aszketikus absztrakcióig, a vehemens politikai állásfoglalástól a tiszta színesztétikáig, nemcsak kronológiai sorrendben, hanem akár párhuzamosan szembesítve.Tovább

Stőhr Lóránt
Célcsoport

(Deák Kristóf: Az unoka)

Az unokát a csalás traumatikus tapasztalata ideig-óráig élményszerűvé teszi, ám az ötlethez mérten alaposan túlméretezett film hamar félrecsúszik a zsánerminták erőltetésétől és a dramaturgiai baklövések sorától. Szédítő lyukak tátonganak az elbeszélés szövetében, megmagyarázhatatlan mozzanatok teszik zavarossá az emberi viszonyokat.Tovább

Rákai Zsuzsanna
Miért hallgatunk zenét?

(Khatia és Gvantsa Buniatishvili, Concerto Budapest, Keller Quartet, Keller András – Zeneakadémia, február 6.)

Bach versenyműve ezek után kimondottan szokatlan felfogásban hangzott el, amennyiben méltóságteljesség, rugalmasan elegáns arabeszkek vagy a szólamszövés grafikusan absztrakt nagyszerűsége helyett inkább valami már-már meghökkentő fürgeség jellemezte. A mű lényegében pasztellszínű capriccióvá változott a testvérpár keze alatt, és elsősorban a mozgékonyságával hatott, mintsem szerkezetének világos tagolásával.Tovább

Molnár Zsófia
(El)adásban

(Network, Centrál Színház, január 30., 19:00)

De bármennyire a történet időszerűségére és provokatív erejére kívánja a színlap (a rendező) helyezni a hangsúlyt – miközben minden aktuális felhangot óvatosan elkerülendő többször és jól érthetően elhangzik és a képernyőkön is megjelenik a dátum: 1975-ben vagyunk –, az előadást nem a sztori viszi, hanem elsősorban Alföldi Róbert. Az anyag és Alföldi olyanok, mint zsák meg a foltja. Tökéletesen illenek egymáshoz, és Alföldi nagyot is játszik a huszonöt év után lapátra tett hírolvasó, Howard Beale szerepében.Tovább

Fáy Miklós
Műdíva műénekel

(Kristine Opolais áriaestje – Müpa, február 7.)

A műsor gerincét az Adriana Lecouvreur teszi ki, kétszer két ária, két kettős, mintha voltaképpen ez valami felkészülési koncert volna, valamikor előadás is lesz belőle. A többi a szokásos, Puccini és Verdi, A végzet hatalma már mindenképpen és magasan Opolais jelenlegi képességei fölött áll, és már a rokonszenvezési kísértenek is ellenáll, mert nem csak a hang hiányzik hozzá, de valami átgondolás is, hogy mit is éneklek, mi a szöveg, mi történik ezzel a szegény Leonorával. Ehelyett pózok, üres gesztusok, szenvelgés jut a nézőnek. Hogy lehet úgy végigcsinálni a műsort, hogy egyetlen természetes gesztusa sincs a főszereplőnek?Tovább

Grecsó Krisztián
Tanarak

(„Zsarolnak bennünket a gyerekekkel”, Partizán, Helyközi járat, február 4.)

Ám itt jön valami, az emberi tényező, amitől mégsem mindegy, hogy létezik-e egy ilyen film vagy nem. Először is azoknak nem mindegy, akik értik, hogy az oktatás a jövő, és hogyha így marad, posvány lesz a magyar kultúrából, nyelvből, nemzetből. És ha ez nincs kimondva, elismételve, megmutatva, az a teljes legalizációját jelenti a társadalom lezüllesztésének. Annak a jókedvű, aljas kasztrendszerépítésnek, amely jóval szélesebb mélyszegénységet szeretne, és a saját sorsára semmilyen befolyással nem bíró, peremlétben élő többséget, ahol a szavazóképes emberek java a kérdést sem fogja tudni elolvasni, nemhogy felfogni, mit jelent a döntése.Tovább

Králl Csaba
Sorvezető

(Jenna Jalonen – SUB.LAB.PRO The Ensemble Program: Ring / Trafó)

Hét fiatal nő – tetőtől talpig maszkulin szettben: nyakig gombolt, hosszú ujjú fehér ing, szürke nadrág, fekete tánccipő – cifrázza, egyre csak cifrázza a kezdő mozgásképletet. Hozzátesz és elvesz, tágítja és szűkíti kört, egybekapaszkodik és elenged, szaporáz és lassít; járja puhán, járja kopogósan, járja mindenhogyan, de legfőképpen ritmusra járja. Lényegtelen, hogy karikázó vagy kóló, vagy annak átirata, amit látunk. Nincs jelentősége, hogy magyar, szerb vagy hottentotta a felhasznált lépés- és mozgásanyag. Nem perdöntő, hogy melyik tájegység, milyen dialektika – csak a konstrukció, a feszes, pattogós, fegyelmezett konstrukció, és a tiszta, lecsupaszított, körítésmentes mozgásanyag monoton lüktetése számít.

I R O D A L O M

Marno János
Barnás

Marno János
Szemeim
(TD-emlékérem)

Marno János
Csak egy tánc volt

Marno János
Muszájpusztán

G. István László
Cagn imája

G. István László
Anocse papja

Nagy Zsuka
Kata szerelme

Mikor először megkérdezték, hogy Kriszta a lánya-e, egy turistacsoporttal külföldre utaztak, éppen ettek a buszon, és Kata a szerelme szájába nyomott egy-egy falatot, sajtot, zöldségeket, kenyeret, az meg pillogva kapta be, rágta meg, mint egy ártatlan ded, előtte este pedig az ölében aludt el a buszon. Az utasok mindenképpen érezték, hogy van valami köztük, valami kötelék, de arra nem gondoltak, hogy szerelmesek egymásba. Néha azt mondták, testvérek, unokatesók; valahogy sosem érezték, hogy be kell vallaniuk, ők bizony fülig szerelmesek.Tovább

Kiss László
Amikor Haász bácsi életet mentett
(magyar mese)

A város, amelyben történetünk játszódik – hol volt, hol nem volt –, az ország délkeleti szegletében fekszik. Közepes nagyságú – Sztálingrádhoz vagy Drezdához képest persze kisváros –, és történelmi okokból több részre tagolható: leginkább magyarok lakta részre, leginkább románok lakta részre és leginkább svábok lakta részre. Különlegessége azonban, hogy ez idő tájt akármerre járunk benne, a magyar szót mindenütt ugyanolyan jól értik. Ez idő tájt. De hát milyen idő ez? Olyan, hogy az oroszok éppen feltűnnek Kelet-Európa valamennyi tartományában, s jelenlétük a város svábok lakta részében különösen szembetűnő.Tovább

Tóth Kinga
Pallósi Margit ír

Merthogy Pallósi Margit író szeretne lenni, igazából ezért is örült az írógépnek, amit a hivatal kiutalt neki, mert ezen akarja megírni a nagy regényeket. Hogy milyen például egy körzetvezetés, milyen a bürokrácia és milyen dolgok vannak egy községben. A folyamatok érdeklik, a szekerek, az aratógép, a malom hangja. Esténként, amikor megkapált már a Kismezőn, mindig megáll a malom mellett és az őrlést hallgatja. Mindig is utálta a zenét, nem bírja a dallamokat, az éneklést meg kimondottan kellemetlennek tartja. Nem értem, az emberek miért erőltetik magukat annyira másokra. Beszélnek, és amikor jókedvük van, nekiállnak énekelni is. Miért gondolják, hogy ezt bárki is meg szeretné hallgatni. Rengeteg a tolakodás. Ahelyett, hogy mindenki élne nyugodtan a dolgában, és kész. Itt már egészen magával kerítik az indulatok, ő sem érti, de legszívesebben sírni szeretne. De az olyan érzelmes. Igaz, ha megemlíti az írásában, akkor az mégis írósabb.Tovább

Janáky Marianna
Elengedés

A szemben álló emeletes ház falára posztert festett az este. A vacsora megsült, a férfi nézte az ételt, kezében a mocskos mosogatórongy mintha azon gondolkodott volna, lehulljon-e. Fia fél órája aludt már a fal felé fordulva. A járda vízfoltjában elfogyott a kopasz hold, a konyhában megrepedt a mettlachi lap, hurka-kolbász a tepsiben.

Az apa kihajolt az ablakon, füstzászló lebegett. Az éjfél dekk-csillagokkal szórta tele a hamutartót. Mindjárt jövök, írta egy cetlire.Tovább

Halász Bálint
Düh

Nem is értem, mikor került a szemközti ház tűzfalára az az óriásplakát. A kérdést sem értem. Nem dühít. Hogy dühítene, egy város, ahol még soha nem jártam, és nem is fogok. Anyám, az dühít. Már itt kéne lennie. Mondtam neki, hogy ne autóval jöjjön, és ha már kocsival, ne a Nagyenyedi felé, mert az halál. De sosem hallgat rám, meg a negyedik hullám, hogy én is jobban vigyázhatnék, nekem se kéne békávézni, hogy két gyerek mellé kell a kocsi, kár volt eladni. Persze, mondom, magamban pedig hozzáteszem, hogy a tanári fizetésből, nincs pénzem benzinre, kötelezőre, szervízre, meg egyébként is minek a városba, biciklivel bárhol ott vagyok, a gyerekek is, és különben is, hadd döntsem már el, az én életem. Nem Brüsszel dühít, hanem az anyám. Nincs itt, és ki fog rúgni Péter.Tovább

Légrádi Gergely
Semmiség

Anyád hosszan vajúdott veled. Mintha viaskodtatok volna. Te jönni akartál, anyád még nem látta elérkezettnek az időt. Úgy tűnt, mint aki mindent megtesz, hogy a szülés úgy és akkor történjen, ahogy ő akarja. Ekkor már órák óta nem beszélt velem. Otthon voltunk. Anyád a konyhában, én a ház többi helyiségében jártam fel és alá, nyugtalanul. Este hat körül sűrűsödtek a fájások. Ekkor talán kissé megijedt. Ezt kihasználva taxit hívtam. Nem ellenkezett. Hamar beértünk a kórházba, csendes volt a város. A szülészorvos fél órával később bukkant fel. Úgy tűnt, mint akit egy családi vacsoráról állított fel az osztályos nővér. Megvizsgálta anyádat, majd lemondóan tudomásul vette, hogy az éjszakáját velünk fogja tölteni, így a vacsora már biztos, hogy nélküle fejeződik be. Azzal elvonult a szobájába.

A FIDESZ HELYÉBEN NAGYON SZORONGANÉK – MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.02.10.


A TARTALOMBÓL:

A Fidesz helyében nagyon szoronganék – Karácsony Gergely az ellenzékben lévő „hasznos idiótákról”, Orbán Viktor hatalmának megértéséről, disznóvágásról és Márki-Zay Péter stílusáról

Putyin vetette el a sarlót és a kalapácsot – Tálas Péter szerint a nagyhatalmi szembenállás logikája nem engedi a fenyegetésére történő meghátrálást

Legalább háromszorosára emelném a pedagógusok fizetését! – Gyarmathy Éva az elkallódott tehetségekről, az iskolai autonómia hiányáról

Egyszerre náciztak és buziztak a plakátrongálók – „Hallod naon cink van, Vécsey volt apánál” – írta az egyik gyanúsított, a fideszes képviselő tagadja érintettségét

Félmilliárdos karanténszoftver – Rogán-szál a háttérben

Árufuvarozó építheti a turisztikai birodalmat – A többmilliárdos közbeszerzés nyertese egy tízfős mikrovállalkozás

Túlélésért harcolnak, de akár nagyot is nyerhetnek – Fókuszban a kötelező oltás

Frontsebészet Tapolcán – Választási sorozatunk 3. része

„Nem tanítani akarunk, hanem felfedezni” – Várja a szakképzősöket a Deviszont Közösségi Tér

Szomjazó földjeink – Pazarlóan bánunk azzal, amink van

Végtelen sorozat – Vajon tényleg a félévenkénti újraoltásokról szól majd a jövő?

Igaz rémhír – Az OGYÉI feljelentést tett, amiért állítása szerint bizonyos médiumok rémhírt terjesztettek

A Nyugat vonzásában – Értelmezési segédlet az ellenzék külpolitikai törekvéseihez(1.)

Egy tábornok csaphat össze az illiberális vezérrel – Szerbia is választ április első vasárnapján

A szövetség kovásza az oroszellenesség – Ukrajna körül egyre növekvő a feszültség

Komoly ígéretet kapott Macron Putyintól – A francia–német tandem aktivizálódása lendíthet a tárgyalásokon

Regenerált békák – Most először sikerült egy béka amputált lábait visszanöveszteni

Milyen közeli viszonyba kerül az ember a halállal! – Ungváry Krisztián kitörésről írt köny ve alapos történeti monográfi a

„Művei, sajnos, már ma is elhunytak” – Hatvanöt éve halt meg Jászi Oszkár

Publicisztika:

– György Zsombor: A bírók pedofilok?
– Dévényi István: 
Mi, ti, ők
– Gulyás Balázs: Bencsik András, a szovjet–magyar barátság sok évtizedes kutatója – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: A korrupció több szimpla lopásnál
– Szerető Szabolcs: Mit üzen az ellenzék? – Álláspont
– Nagy Attila Tibor: Márki-Zay Péter szavai – Ítélet Orbán felett
– Egressy G. Tamás: Tisztelt választópolgár
– Albert Levente: A magyar vírus
– Vona Gábor:
 Orbán Viktor és a bohócok – Polip
– 
Szabó Antal: 
Forintos labdák – Nernia krónikája, 4. rész
– Szántó T. Gábor:
 A költészet hatalma – Pár perc próza
– Híd Jenő rajzol: 
Dilemma
– N. Fejérváry Gergő: 
A meg nem értett muskotály – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Haklik Norbert: 
Egy kiló párizsi
– Farkas Melinda:
 Fejcserés támadás – Szotyola
– Puzsér Róbert: 
Csurka István öröksége
– Marabu: 
Csend, rend

Kritika:

Szabad-e háborúban gyilkolni? – A gyilkos csapat, spanyol–amerikai film
Amikor a háromkirályok eltévednek – Mindannyian halottak vagyunk, dél-koreai horror
Magyar vagyok. És turanista? – Vona Gábor: Átokból áldás

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ - TARTALOMJEGYZÉK

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.02.09.


A SZERK.


A SZERK.
Iványi Gábort köztársasági elnöknek!

A minap Marki-Zay Péter azzal a javaslattal állt elő, hogy az ellenzéki összefogás pártjai Iványi Gábort jelöljék köztársasági elnöknek a március 10-én esedékes államfőválasztáson.

A SZERK.
Testvérek között

Csak egy teljesen átlagos nap. Vasárnap délután. Évszakhoz képest derült idő, enyhe szél, horthysta felvonulás a fővárosban. A menet a Gellért térről tart a Parlament elé, át a Dunán.


PUBLICISZTIKA

LEGÁT TIBOR
Emelt fővel megfutamodva
A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság állásfoglalása a homofóbtörvényről, és a szél, amit vetett

Váratlan nyilatkozatot tettek közzé a tudo­mányágak legtekintélyesebb és legtöbb tagot számláló szakmai szervezetei, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság, illetve támogatóként a Magyar Szexuális Medicina Társaság. A január 21-én kelt szöveg címe szerint szakmai állásfoglalás „a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló, 2021. évi LXXIX. törvényről.

EGOTRIP

Mélyi József: Pálya a magasban
Éhesek és brahisták

„A történelem nem ismétli önmagát, de rímel.” (Mark Twain)

BELPOL

INTERJÚ
„Lesz egy új csatorna, amelyik közszolgálatinak hívja magát”
Polyák Gábor, az ellenzék médiapolitikai kabinetvezetője

Milyen közmédiát képzel el az ellenzék, mihez kezdenének az MTI-vel, a KESMA-val vagy a Médiatanáccsal? Mit lehet tenni akkor, ha a médiatörvény megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell?

VÉGLEGESÍTÉS ELŐTT A KÖZÖS ELLENZÉKI LISTA
A 45-ös csapdája

Márki-Zay Péter lemondott a saját frakcióról, de így sem egyszerű a közös lista összeállítása. Nem dőlt még el a befutó helyek elosztása és az sem, hogy az ellenzék tényleg bejuttat-e három roma politikust a parlamentbe.

2018-BAN LÁZÁR MELLETT ÁLLTAK KI, MOST MÁRKI-ZAY ELLEN
Majdnem mindenki egyért

A Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben a Lázár Jánossal mérkőző Márki-Zay Pétert 15 polgármester kérte arra, hogy „ne hurcolja be” településükre a „megosztó politikát”. 2018-ban Lázár újraválasztása mellett álltak ki, akkor még 18-an. A renitens településekre kollektív büntetés vár.

USZODAI ERŐSZAK MAGYARORSZÁGON: A TURI-ÜGY
Bot, papucs, békaügetés

Arról, hogy Turi György kamaszkoruktól kezdve módszeresen alkalmazza versenyzőivel szemben a fizikai és lelki erőszak változatos formáit, mindenki tudott a magyar úszó­sportban, aki látta dolgozni: vezetők, edzők, bizonyára sok szülő is. Ám az uszodai erőszak egyéb fejezeteihez hasonlóan sokáig az ő történetét is mély hallgatás övezte. A múlt év végén a Magyar Úszó Szövetség vizsgálóbizottságot hozott létre a feltárás érdekében. Lássuk, mire jutottak.

ÜZÉRKEDÉS HAMIS VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOKKAL
Meg se érezték

Nemcsak a közokirat-hamisítás bűncselekményét követhették el, hanem mások életét is kockára tették azok a háziorvosok, asszisztensek és „toborzók”, akik valótlan tartalmú védettségi igazolványokhoz segítettek magánszemélyeket.

KÜLPOL

MIRE JÓK A SZÍVÉLYES OROSZ–MAGYAR KAPCSOLATOK?
Drúzs-ba-rát-ság!

A legutóbbi Orbán–Putyin-találkozót követően a miniszterelnök „magyar modellről” beszélt az elmúlt 12 évben kialakított orosz–magyar kapcsolatok értékelése során. Miben állhat a „magyar modell”, és van-e ilyen egyáltalán?

A NÉMET POLITIKA PUTYIN-SIMOGATÓ ÖSZTÖNEI
Németes hagyományok

A német külpolitika legnagyobb problémája Ukrajna ügyében az, hogy melyik ujjába harapjon. A német társadalomban és politikában ugyanis egyszerre van jelen az Amerika-ellenes oroszbarátság és az oroszellenes Amerika-barátság.

FILM

INTERJÚ
„Én így repülök”
Tóth Gyula VHS-gyűjtő

Korábban a De Facto nevű metalcsapat frontembere volt, jelenleg a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekart üzemelteti, forgalmazott filmeket DVD-n, de ma már csak a VHS-re koncentrál; célja, hogy fizikailag is látogathatóvá tegye a Facebookon és YouTube-on megtalálható VHS Múzeumot.

RÉS A PRÉSEN

„Házhoz szállítjuk a japán kultúrát”

Tóth Tímea japanológus, programszervező

TÉVÉSMACI
Lovak a réten

Amikor Sztupa és Troché várták a vonatot, dermesztően kihalt volt az állomás.

KÉPZŐMŰVÉSZET

NEKROLÓG
Titkon művész

Beke László (1944–2022)

Beke László, bár a gimnáziumi évei alatt egy zenekarban játszott és fotóriporter szeretett volna lenni, végül mégis az ELTE BTK magyar–művészettörténet szakára jelentkezett, s második szakán a középkori ötvösművészetben mélyült el.

NEKROLÓG
Egyedül brummogó
Nagy Bálint (1949–2022)

Üres lett a FUGA utcára néző nagy kirakatablaka, amelynek túloldalán tizenhárom éven át ült Nagy Bálint, hosszú szakálla fölötti szúrós tekintetével végigmérve minden belépőt. Akár meg is lehetett volna ijedni attól a vizslató szempártól, de a második alkalommal már tudta a látogató: csupán a gazda figyelme és jól-rosszul titkolt öröme sugárzik belőle. Az öröm, hogy ott vagy, hogy vágysz arra a hihetetlenül sokféle élményre, amit a hely kínál.

KRITIKA

KÖNYV
Félelem és függés
Betty Friedan: A nőiesség kultusza

Hogy időszerű-e 2021-ben Magyarországon (egyébként a szerző születésének 100. évfordulóján) kiadni egy 1963-as amerikai feminista alapművet, arra spontán és egyértelmű választ ad egy minapi online hirdetés, amelyben egy vidéki város kulturális központja fiatal feleségek és házasodni készülő hölgyek számára hirdet „derékasszony-képzést”.

KÖNYV
Polgárháborús jóvátétel
Robert Capa: A tetten ért halál

Eldőlni látszott a spanyol polgárháború kimenetele 1938-ra, miután Hitler bombázókat vetett be, míg Sztálin az NKDV-t, a „belső ellenségre” vadászva. Mindezt a nyugati hatalmak ölbe tett kézzel nézték, pedig az akkori, immár jó minőségű fényképes haditudósítások a demokrácia sárba tiprását és a lakossággal szembeni terrort is bemutatták.

FILM
Elhatározás kérdése
George Clooney: Iskola a pult mentén

A felnőtté váláshoz lelket próbáló, rázós út vezet – ugyanez igaz az életközepi karrierváltásra is. Az Iskola a pult mentén látszólag az előbbiről szól, ám minden jel arra mutat, hogy a Long Islanden cseperedő, írói álmokat dédelgető kisfiú története csak az apropót szolgáltatja utóbbihoz.

FILM
A kacat bosszúja
Guillermo del Toro: Rémálmok sikátora

A fizika és a film közös törvényei szerint utólag minden feketébe mártott film megszépül, a másodvonal noirjait is falja a ráérős utókor, Edmund Goulding 1947-es Nightmare Alley-jének is kellett egy fél évszázad, hogy a korabeli kritikusok ejnye-bejnyéire rácáfolva felküzdje magát az „elfeledett gyöngyszemek” mindent megszépítő polcára.

DOKUMENTUMFILM
Ki keresi a szédelgőt?
Felicity Morris: A Tinder-csaló

Még mielőtt bárki megijedne, a Tinder sértetlenül került ki a drámai történetből, még akkor is, ha be kell látnunk, hogy a hétpróbás csaló, Shimon Hayut tevékenykedése nem vet túl jó fényt a platformra.

RÁDIÓ
„Amiként kezdtem”
Az UNICEF podcastsorozata

„A kiskori élményeknek meghatározó szerepe van személyiségünk fejlődésében, a magán- és szakmai életünk alakulásában. Az UNICEF Magyarország sikeres és elismert művészek, tudósok, köz­életi személyiségek emlékeinek bemutatásával, izgalmas és mély beszélgetésekkel helyezi fókuszba ennek a megismételhetetlen és felbecsülhetetlenül fontos idő­szaknak a tétjét.”

LEMEZ
World music: súlyos

bosnyák, globális taranta, metál polka és hétköznapi roma: az új év első durranásai.

SZÍNHÁZ
Fényárban áll
Szerelmek városa

Egy fiatal színész, aki jól gitározik, egy másik, aki tehetséges pantomimes, meg egy szép hangú, csinos lány összekeverve rengeteg effekttel, csillogó jelmezzel, zenei betéttel és harsánysággal: ez a Szerelmek városa. Ami viszont a musicalből hiányzik, az épp a címben ígért város, Párizs. De az fájón.

ZENE


INTERJÚ
„Egyszerűbb döntést hozni más zenéjéről”
Lee Olivér gitáros, énekes

Tavaly adta ki harmadik nagylemezét a külföldön is rendszeresen turnézó Ék zenekar. Lee Olivér gitáros-énekessel a saját zenekaráig vezető útról és a pszichoterápia fontosságáról beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Szörnyű dolog

Klasszikus zenei programajánló a 2022/6. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Moonfall

Megy a lekezelő viccelődés és fanyalgás Roland Emmerich új világvége-filmjéről, előkerült a jó öreg „olyan rossz, hogy az már jó” fordulat is, szegény Rolandba mindenki rúg egyet.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Nő a házban szemben az utca másik oldalán a lánnyal az ablakban

Jómódú fehér nő bámul ki az eső áztatta ablakon.

VISSZHANG: FILM
Az utolsók

Kaurismäki-filmekben szoktak rideg kocsmák színpadán ilyen reménytelenséget sugárzón énekelni, mint itt.

VISSZHANG: KONCERT
Kristīne Opolais áriaestje

Majd’ két évvel az eredetileg tervezett dátumot követően, végre sor került Kristīne Opolais budapesti debütálására, vagyis paradoxonnal egybekötött áriaestjére.

VISSZHANG: LEMEZ
Aurora: The Gods We Can Touch

A norvég énekes-dalszerző még húszéves sem volt, amikor 2016-ban első albuma, az All My Demons Greeting Me as a Friend megjelent.

VISSZHANG: KONCERT
Lucia Cadotsch

Nem volt átütő. De ő éppen így akarta ezt.

VISSZHANG: LEMEZ
Cate Le Bon: Pompeii

A walesi szerző-előadó hatodik albumán az ókori kataklizma ürügyén szembesít mindazzal, amire a katasztrófára váró világnak számítania kell.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/6.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/6.

Rövid hírek: megalodon, szúnyog, erős...

Szüret 2022/6.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

ÉLSPORT SZÍVROHAM UTÁN
Megrázta magát

A szívsebészet és a sportorvoslás nagy sikertörténete lehet, ha a focista Christian Eriksen folytatni tudja topligás játékos-pályafutását – márpedig minden esélye megvan rá.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Valaki kekszet?

Tahinis-keserűcsokoládés keksz

ÉTEL, HORDÓ
Kiskohász – Dunaújváros

Dunaújvárosi Kohász