2017. július 4., kedd

CEGLÉDI ZOLTÁN: AZ ÖNKÉNYURALOM ELŐNYEIRŐL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.07.04.


Könnyű belefeküdni. Megóv kudarcoktól, kellemetlen döntésektől, vitáktól, kockázatoktól, veszélyektől. Egy dolgot tudjunk azonban: limitált a rendszer szavatossága.

Oka van annak, hogy még el sem múlt a Kádár-nosztalgia, máris beledőlünk az Orbán-rendszerbe. Nézzük meg birkanépezés és fotelforradalmárkodás nélkül, mi lehet az oka annak, hogy egy társadalom egyik része tűrni, a másik pedig szeretni tud egy tekintélyelvű diktatúrát.

Mindez azért fontos, mert akik generálisan „a” diktatúra fogalmát próbálják ráhúzni a jelen, illetve differenciálatlanul a Kádár-rendszer viszonyaira, azok óhatatlanul beleütköznek a totális állam valóban nem teljesülő kritériumaiba (egyszerűen fogalmazva: nem lőnek az utcán, nem mindig büszkék az elnyomásra, van látszólagos-elvi esély a vezetés cseréjére stb.). Ami viszont fontosabb: ha nem értjük meg, miben éltünk és élünk, akkor időről időre ugyanebbe a folyóba (majdnem kutyaszart írtam) fogunk belelépni.

Kezdve a nyitó állítás kifejtésével, miszerint egy önkényuralmi állam polgárának lenni, az bizony több szempont alapján is lehet jó. Speciális, de nem marginális szempontok ezek – és sokszor mi, liberálisok azon bukunk el, amikor magától értetődő értékként tukmáljuk a szabadságot és felelősséget, nem törődve azzal, hogy az említett „alternatív értékek” gyakran könnyebben érvényesülnek és reklámozhatók...

A ROMA INTEGRÁCIÓ JELENLEG "HALOTT ÜGY"


444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.07.04.


- A magyarországi romák társadalmi beilleszkedését célzó programok nem haladnak.

- Pénz ugyan lenne, főleg EU-s és alapítványi forrás, de kevés a szakember, és sokszor még kevesebb a politikai szándék.
- A helyi politika egyre inkább ellenérdekelt abban, hogy bármit is tegyen, ami a cigányoknak jó, sok település még ingyen sem kér a romák beilleszkedését segítő kísérleti programokból.
- A roma érdekképviseletet pedig régóta rabul ejtette a hatalom.

Hiába mondogatják a szakemberek, hogy ebből katasztrófa lesz, és húsz év múlva nem lesz munkára fogható ember az országban, mindenki csak megúszni akar.

2016 ősze és 2017 tavasza között tizenegy településen szervezett művészeti foglalkozást helyi roma fiataloknak az Autonómia Alapítvány. A cél az volt, hogy elősegítsék összetartóbb, egymásra nyitottabb közösségek létrejöttét. A projektről Közelebb a közösségekhez címmel készült egy kisfilm is Bartha Máté rendezésében. Érdemes rászánni harminc percet, mert olyan élethelyzeteket, problémákat és megoldási lehetőségeket mutat be, amelyekkel ritkán találkozunk...

A MAGYAR GYEREKEK 15 SZÁZALÉKA MÁR KÜLFÖLDÖN SZÜLETIK

INDEX
Szerző: Th. B.
2017.07.04.


Az LMP szerint miközben az idei év első négy hónapjában Magyarországon 1,4 százalékkal kevesebben születtek, addig külföldön 12 százalékkal több magyar gyermek jött világra.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt ifjúsági szakszóvivője elmondta, mára minden hetedik gyermek, a magyar babák 15 százaléka külföldön születik a Budapesti Kormányhivataltól és a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kért tájékoztatás alapján.

A statisztikák szerint 2010 óta már több mint 81 ezer gyermek született külföldön, ami megközelíti a magyarországi éves születésszámot. Ez a tendencia azt mutatja, hogy a kormány nem tudja megállítani a külföldre vándorlást és nem érti, hogy minél többen hagyják el az országot, annál kevesebben születnek majd az országban.

Kanász-Nagy Máté szerint az LMP az oktatás megújításával, az első diploma ingyenessé tételével, minőségi munkahelyekkel, többkulcsos adórendszerrel, állami bérlakásprogrammal és a gyermekellátás javításával mérsékelné a kivándorlást.

A demográfiai helyzetről és a lehetséges megoldásokról itt írtunk összefoglaló anyagot...

BOKROS LAJOS: ORBÁN EGY POTROHOSODÓ DIKTÁTOR

SZTÁRKLIKK 
Szerző: Sztárklikk
2017.07.04.


Megrázó élményben volt része Bokros Lajosnak, amikor Budapesten járva szembesült a kormány új plakátjaival. A Modern Magyarország szervezet vezetője az ATV, Egyenes Beszéd című műsorában mondta ezt Rónai Egonnak.

Bokros Lajos szerint ennyi undorító, aljas, szánalmas, hazugságon, az ország, a közvélemény félrevezetésén, és gyűlöletkeltésen alapuló, kirekesztő, faji felsőbbrendűséget sugárzó plakátot Soros György képével kitenni, mindenképpen a fasizmusnak ágyaz meg. Úgy véli, hogy nevén kell nevezni, pontosan azért mert a fasizmus Magyarországot egyszer már végveszélybe sodorta, és ha ezt még egyszer megpróbálja a XXI. században az ország, akkor az a végét is jelentheti a magyar kultúrának, következésképpen időben fel kell emelni minden jóérzésű, becsületes embernek a szavát.

Bokros Lajos elmondta, hogy a plakát mögött az antiszemitizmus állami szintre emelése bújik meg. A lelkeket, szíveket olyan mértékben megmérgezheti, hogy ez katasztrófába, netán polgárháborúba viheti az országot...

ÉS HA LEGKÖZELEBB VALAKIT A VÉRÉBEN ÉS A TAKNYÁBAN HAGYNAK A HELYSZÍNEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.04.


...Arról kellene beszélni, hogy a két hét alatt rend lesz című örökzöld és legendás és olajozott ígéretek országában oda jutottunk, hogy a közbiztonság a migrációs fennforgásra korlátozódik. Miközben a rendőrség tömött sorokban, a fény sebességével versenyt futva asszisztál a kormányzati megrendelésekhez (járdát festő aktivisták, vagy az egyélőisten házánál tüntető idős emberek sürgős igazoltatása, a kender ipari hasznosítását bemutató rendezvény résztvevőinek 14 órás vegzálása, lemosható ételfestéket dobáló civilek azonnali bilincsbe verése és rabosítása, és – ne feledkezzünk meg erről sem a további kismillió példán túl – a miniszterelnöki sarj telefonjának eltűnése miatti össznépi megalázás), nőügyekkelés viszkető tenyerű férfiakkal nem foglalkozik. Mert úgysem tudnak tenni semmit. Nehogy már egy fényes nappal, a budapesti közlekedésben pofán vert nő ügye elérje a rendőrség ingerküszöbét. Bezzeg ha a kormány gyűlöletkampányait festegette volna át valami sorosbérenc hazaáruló.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy minden elvetemült pofozkodó barom mellé rendőrt kellene/lehetne állítani, de azért mintha közfeladat ellátásának megtagadásával állnánk itt szemben, nem? Vagy a határőrizeten és a politikai utasítások végrehajtásán kívül (ha jól emlékszem, a Rogán belvárosi ámokfutásával kapcsolatos bizonyítékokra is ráömlött a kávé) másra nem futja a rendőrségnek? Az asszonyaink és lányaink idegen népségek általi megerőszakolása fölötti aggodalom, mi? Hát még a saját, őshonos, erőszakoskodó hulladékainkkal sem kezdünk semmit. Vagy a nők (és egyáltalán bárki) pofánverése a kultúránk részévé vált? Ezt féltjük annyira?

Lehet azt mondani, hogy ezek elszigetelt, senkit nem érdeklő esetek, meg biztos a nő színezte ki a történetet, de nagyon nem kellene túltolni a hülyeséget. És ha legközelebb valakit a vérében és a taknyában hagynak a helyszínen, akkor is az a válasz, hogy nem működnek a kamerák, tehát úgysem tehetnek semmit? Közbiztonság? Ez? Ha a festékdobálás megbotránkoztató és társadalmilag veszélyes cselekvés, ha egy járdaszínezés azonnali rendőrségi beavatkozást igényel, a bántalmazás miért nem?

Egyáltalán nem állítom, hogy közvetlen összefüggés van az évek óta tartó, meglehetősen kitartó és összehangolt uszítás, a csilliárdos gyűlöletkampányok és az ilyen típusú pofánverések között, de azt igen, hogy az erőszak, az agresszió, a gátlástalanság egyre inkább elfogadottá, ha úgy tetszik, szalonképesebbé vált.

Azt viszont állítom, hogy a magyarok biztonságára hivatkozó hergelések súlya alatt szükségszerűen nem marad következmény nélkül a társadalmi szolidaritás szétbarmolása. Hogy a tolerencia sóval behintett helyén a tömény gyűlölet ereszt gyökeret. Attól tartok, senkit nem fog vigasztalni – ha valamilyen szerencsétlenség folytán hasonló, vagy súlyosabb helyzetbe kerül -, hogy a rendőrség sajnos nem tehet semmit. Mert nem működnek a kamerák. Vagy mert esik az eső. És mert fúj a szél.

ÁTLAGOSAN NAPI 113 JEGYET ADNAK EL A FELCSÚTI KISVASÚTRA, HÉT NAPON UTASOK NÉLKÜL KÖZLEKEDTEK A VONATOK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.04.


A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány korábban megtagadta az utasforgalomra vonatkozó adatigénylésünket, de miután panaszt tettünk a NAIH-nál, most megküldték a számokat. Tavaly április és idén január között 53 napon egy jegyet sem adtak el a kisvasútra, de ennek ellenére 7 napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok.

2017. január végén közadatigénylésben kikértük a felcsúti kisvasutat üzemeltető, Mészáros Lőrinc által vezetett “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól” a kisvasút 2016. április 30-i indulása óta eladott jegyek számát napi bontásban, és a közlekedtetett vonatok számát szintén napi bontásban.

Az alapítvány februárban megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy nem látnak el közfeladatot, és nem kaptak pénzt a költségvetésből. A kisvasút 600 millió forintos EU-támogatásáról megfeledkeztek, pedig az is közpénznek minősül. Ezért az adatigénylés megtagadása miatt panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH).

Nem sokkal később Mészáros Lőrinc sajtósa megírta részünkre a kisvasút utasforgalmi adatait, de csak általános és összefoglaló jelleggel.

Vélhetően azonban a NAIH-nak benyújtott panaszunk miatt “A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány” június végén elküldte az utasforgalmi adatokat és vonatszámokat a januári adatigénylésünkben kért táblázatos formában, napokra lebontva.

A hatoldalas beszkennelt táblázatból (PDF) az látszik, hogy átlagosan napi 113 jegyet adtak el a kisvasútra. 53 napon senki nem vett jegyet, de hét napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok...

HÁROM KOMOLY VESZÉLY, MELYEK A HORTHY-KULTUSZ ÚJJÁÉLESZTÉSÉBEN REJLENEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.04.


Szokásos pávatáncát járja Orbán Viktor, amikor Horthy Miklós történelmi szerepének óvatos átértékelésébe kezdett. Először képletesen megveregette az egykor kormányzó vállát, mondván egész tisztességes politikai pályát futott be, majd külügyminisztere emlékeztetett arra is, hogy voltak elég sötét momentumok is Horthy munkásságában. A miniszterelnök egyértelműen a Jobbik mellett kitartó radikális szavazóknak szeretett volna üzenni a kormányzó melletti szavaival, ugyanakkor számára az is fontos, hogy ne folytatódjon nemzetközi elszigetelődése egy újabb kétes tartalmú kijelentése miatt. Van három komoly veszélye azonban az újabb szédületes pávatáncnak.

1. Horthy Miklós személye egybefonódott a magyar irredentizmussal, így nagyon szerencsétlen dolog most az egekig magasztalni őt, így a szomszédos országok felé azt üzenni, hogy a kormányzó szerepének megítélése a legfelsőbb politikai szinten megváltozott. Szlovákiával kivételesen jók jelenleg a kapcsolatok, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Robert Fico kormányának elég komoly többsége van, és nem kell a végső fegyverhez nyúlnia, ha népszerűséget akar növelni. Ez a végső fegyver a magyarokkal való riogatás. Ugyanez a helyzet Romániával kapcsolatban, igaz, a dél-keleti szomszédokkal a szövetség nem olyan szoros, mint az északival, ugyanis nem tagja a V4-eknek. Szerbiával sincsenek jelenleg komoly vitáink, sőt a szerb elnök kampányában még Orbán Viktor fényképet is bedobta, mint akivel baráti kapcsolatokat ápol. Ukrajna nem esik olyan súllyal a latba, mint az említett három ország, ám ott a magyar kisebbség helyzete jóval kedvezőtlenebb is, mint más szomszédoknál. A revizionista szólamok emlegetése itt árthat talán legtöbbet a kárpát-aljai magyar kisebbségnek, és az amúgy sem súrlódásmentes ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatoknak.És nem mellékesen említsük meg, hogy a kormány orosz barátai sem tapsolnának nagyon egy olyan ember felmagasztalásának, aki hadat üzent a Szovjetuniónak.

2. Orbántól egyébként is szereti harci lázban tartani szavazóit, és ha csak egy kicsit is az agyukba égeti, hogy Horthy Miklós revizionista politikáját a Fidesz is a nevére vette, akkor szavazókat csábíthat át a Jobbiktól, ahol igen fogékonyak az ilyen hívószavakra a szimpatizánsok. A Habony-féle kommunikációs stratégia azonban arra épül, hogy a Kádár-korszak kisemberének kell kedvezni, vagyis azokat a félelmeket kell nagyra növeszteni a nemzeti konzultációkkal és a hozzájuk fűződő kampányokkal, melyek ebben a társadalmi rétegben jellemzőek. Így a lopakodó antiszemitizmus, a értelmiségellenesség, az idegengyűlölet, a gondoskodó állam eszménye mind szerepet kapnak a kormány kommunikációjában. A Horthy-korszak azonban 40 éven keresztül olyan negatív megítélés alá esett a Kádár-korszakban, hogy szellemi örökösei számára nem lehet megnyerő a kormányzó politikai rehabilitálása. Orbán ezért óvatos, és tesz úgy, mintha a Horthy-életmű egy összetett jelenség lenne, melyben vannak kirívóan pozitív és elhanyagolható negatív vonások. Tény azonban, hogy a kormányzó regnálása idején több mint 30 zsidótörvényt fogadtak el, döntő szerepe volt a háborúba való belépésben, a magyar katonák doni katasztrófájában, majd egy szerencsétlen kiugrási kísérlet után már nem volt képes megakadályozni a nyilas hatalomátvételt, illetve a német megszállást...

CSAK A LEGGAZDAGABBAKAT HIZLALJA TOVÁBB ORBÁN - A SZEGÉNYEKTŐL INKÁBB ELVESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.04.


...A GKI Gazdaságkutató legfrissebb - az Eurostat adataira alapozott - jelentése egyértelmű: miközben 2006 és 2010 között csökkent a társadalom szétszakítottsága – a legszegényebbek és a leggazdagabbak közötti olló 7,5-ről 4,3-ra olvadt –, addig 2010 óta megint nőtt a rés, a felső tíz százalék immár 5,4-szer keres többet a legalsó tíz százaléknál.


– A legszegényebb tíz százalék Orbán hatalomra kerülésekor még a jövedelmek 4,2 százalékával rendelkezett, most csak a 3,3 százalékával.

– A 2. és 5. tized - nagyjából 4 millió ember – 2010-re 4 százalékos emelkedéssel a jövedelmek 29,2 százalékát tudhatták a magukénak. Bevételeik 7 év alatt 9 százalékot emelkedtek, ami reálértéken számolva 2 százalék körüli csökkenést jelent.

– A 6., 7. és 8. tized stagnál, épp úgy 32,3 százalékos a részesedésük, mint 2010-ben volt.

– A felső húsz százalék jövedelmére volt a legnagyobb hatással a válság: 2009-ben 11,5 százalékkal csökkentek a bevételeik, ám ezt mára bőséggel visszapótolta a kormány, 2010 óta 30 százalék körüli növekedést könyvelhettek el.

A számok jól mutatják: nettó hazugság a nemzeti középosztály megerősítéséről szóló fideszes propaganda. A társadalom 80 százaléka már annak is örülhet, ha nem romlik az életszínvonala, nem csökkennek a felzárkózásának esélyei. Akik igazán jól jártak, azok a legvagyonosabbak. A 2014-es választási győzelmet hozó rezsicsökkentés ennek a legjobb példája, hisz azoknak - a gazdagoknak - adták a legtöbb kedvezményt, akik a legkevésbé vannak rászorulva az állam segítségére. De igaz ez az összes, differenciálatlanul osztogatott támogatásra is: a legdrágább magániskolákba járatott gyerekek ugyan úgy részesülnek az ingyenes tankönyvekben, mint a legrászorultabbak. Mondhatjuk azt, hogy gyermek és gyermek között nincs különbség - ami igaz -, ám vagyoni helyzetek között igenis van. Aki pedig azokat támogatja, akik erre nem szorulnak rá, az a legszegényebbektől veszi a segítség lehetőségét is...

MI LESZ, HA TRUMP ELBUKIK?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.07.04.


Új szocializmus köszönthet Amerikára, ha Donald Trump elbukik − írja az American Conservative szerzője.

Robert W. Merry az American Conservative-ban Donald Trump amerikai elnök esetleges bukásáról és annak lehetséges következményeiről írt gondolatkísérletet.

Merry szerint ha Trump elbukik, akkor Amerika balra fog sodródni: „készüljetek fel a szocalizmus amerikai változatára”. A szerző nem kívánja ezt az embereknek, de szerinte a történelem bizonyos minták szerint zajlik, és a jövőről csak realizmussal szabad gondolkodni

A szerző úgy látja, zűrös volt Trump első időszaka a Fehér Házban, és ugyan sok elnök fel tudott nőni időközben a feladatához, erős az esély Trump kudarcára. És ha így történik, akkor Merry szerint balra fog tolódni az amerikai politika.

Érveléséhez pár alapfeltevést fogalmaz meg Merry: szerinte az elnökválasztások az épp hatalmon lévő pártról való népszavazásnak foghatók fel. Nem kampánybéli stratégiák és taktikák, hanem a hatalomban lévő párt összteljesítménye határozza meg az emberek döntését. Ez dönti el az elnökök sorsát is. Merry ezért merte megjósolni Trump őszi győzelmét: úgy látta, hogy Obama elnöksége nem volt meggyőző az amerikaiak számára. Ha viszont Trump fog elbukni, akkor a választók a másik párthoz fognak fordulni.

A szerző szerint a politikai pártok manapság pengeélen táncolnak: Amerika megosztott, polarizált − két szinte teljesen egyforma méretű tábor néz farkasszemet egymással. Alig 1-3 százalékos különbséggel dőlnek el az elnökválasztások a 21. században. Nüanszok döntenek egyik vagy másik elnökjelölt és pártjuk uralmáról.

Merry úgy látja: a 2016-os elnökválasztás szétzúzta az addigi status quót, most viszont nincs még új status quo. A szerző szerint tévednek azok a republikánusok, akik szerint ha Trumptól megszabadulnak, újra a reagani idők republikanizmusa tér vissza. Ez szerinte nem fog megtörténni. „A politika mindig a jövőről és nem a múltról szól.” De a demokraták sem ülhetnek a régi babérjaikon...

ÖSZTÖNDÍJAK, MINT TÁMOGATÁSOK: ESÉLYTEREMTÉS A GYEREKEKRE IRÁNYULVA, A CSALÁDRA ÉPÍTVE

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.07.03.


Az alapítványunk évek óta visz egy ösztöndíjprogramot. A program civil támogatók segítségével fut, ebben a tanévben 65 gyerek kapta, 11 településen. A program sikeres, önmagában is, ám az alapítvány komplex esélyteremtő stratégiájába ágyazva a legsikeresebb, mikor több irányú hatás is segíti a gyerekek tanulását, és mérsékli a pozitív hatások helyi amortizációját.

Hogy miben különbözik az államilag elérhető támogatásoktól? Nos, leginkább abban, hogy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kapják (vagy olyanok, akiknek az életében a hátrányos helyzet jogszabályi újradefiniálása után sem változott semmi) és nem bizonyos tanulmányi eredmény fölött lehet elérni, hanem a legjobbak között kell lenni a településen. Ha ez hármas, akkor az is kaphatja. És még abban is különleges, hogy a hónap utolsó hetében kapják, amikor a családi költségvetésből már nem nagyon futja semmire. Ekkor keresi fel a mentor a szülőket, és a begyűjtött információk alapján megbeszélik a hónapot. Ebben a tanulmányi eredmény, a magatartás, a szülők közösségben való működése is fontos szempont.

A program együttműködést feltételez az iskola, a gyermekjólét (és minden más olyan intézmény, ami kapcsolatban van a családdal,) a család és a koordináló civil szervezet között. Folyamatosan finomítgatjuk, hogy a legjobban hasson. Sok helyen már a pedagógusok is építenek az ösztöndíjprogram pozitív hatására, megerősítik, használják a nevelésben. A közösségben is igyekszünk kihangosítani, fotós tablón ott láthatók az épp aktuális ösztöndíjasok a kultúrházban, és sok „extra” dolog is jár nekik, pl. kirándulás, táborozás, stb., persze, csak ha jól teljesítenek.

Tulajdonképpen nem is a gyerek, hanem a család ösztöndíja. Többnyire az alapszükségletekre fordítják. Ám az üzenete erős: nemcsak a gyerekben, hanem a család minden tagjában azt erősíti, hogy a tanulás javít az élethelyzeten. Beépítettünk egy un. „ösztöndíj-előszobát” is. Ez az ösztöndíj felét jelenti, és azoknál a gyerekeknél alkalmazzuk, akik érzékelhetően jobban igyekeznek, már javul is az eredményük, de még nem tudnak bejutni a programba. Őket bíztatjuk ezzel, sokukat sikeresen...


KORRUPCIÓ MIATT 53 ZÁHONYI HATÁRRENDÉSZT ÁLLÍTANAK KATONAI BÍRÓSÁG ELÉ

INDEX
Szerző: Th. B.
2017.07.04.


...A záhonyi határátkelőhelyen 2015 októberétől razziáztak a hatóságok. Elsőként 21 határrendészt vettek őrizetbeegyikük alsónadrágjából 950 eurót halásztak elő.

Mint kiderült, némi euróért cserébe eltekintettek a túlsúlyos rakományok, vagy a lejárt útlevelek miatt intézkedéstől.

Egy hónappal később újabb 15 rendőrt fogtak le, akik az óriásrazzia ellenére tovább folytatták üzelmeiket, és
naponta nagyjából 1000-1500 eurót kerestek.

A záhonyi ügynek már a vádirata is beszédes:
  • 53 gyanúsított - mind beosztott, vezető beosztású nincs köztük
  • 48 vádpont
  • 453 rendbeli bűncselekmény
  • ebből 342-t tettesként
  • 34-et társtettesként
  • 77-et bűnsegédletként követték el a vádlottak
  • a legtöbb bűncselekményt elkövetett vádlott 30 cselekményben érintett...

"TANULJUNK MEG ELFOGADNI" (KÖNYVAJÁNLÓ)

AZ ÉLET NEM MINDIG HABOSTORTA BLOG
Szerző: RIARIA
2017.07.04.


"Csak ritkán vagyunk megelégedve azzal, amink van. Az üzletember szeretné növelni a jövedelmét, a felesége szeretne szebb és drágább függönyöket, a lányuk azon kesereg, hogy nem elég karcsú, a fiuk jobb futballista szeretne lenni. Amíg nincs autónk, mindenáron akarunk egyet. Nem fontos, milyet. Az a fontos, hogy legyen négy kereke és guruljon, ha nyomjuk a gázt. Valamikor egy ötéves tragacsunk volt, és szégyelltünk a szomszéd vadonatúj Fordja mellett parkolni. Vágytunk valami jobbra." - Elégedetlenek vagyunk. - állítja Donald Norfolk Stresszkalauz című könyvében.

Mintha minden ellenünk játszana össze. Nem értjük, miért is van ez. Sok stressz forrása ez az elégedetlenség. Sok szeretettel ajánlom a fent idézett sorokat a figyelmedbe, érdemes elgondolkodni, vajon tényleg mi is hasonlóan viselkedünk-e. Minden vágyunk sokszor, hogy vegyünk valamit magunknak. Nem baj, ha van már más színben otthon belőle, láttuk egy reklámban, mennyire vonzó is azon a manökenen az a bézs színű ruha. A reklámok sokszor ellenünk játszanak. Vágyat ébresztenek bizonyos dolgok után, és mi úgy vagyunk programozva, hogy máris szaladunk, és utánozzuk a reklámban szereplő személyeket. Nem tudjuk élvezni azt, ami már a miénk. Ezért kell megtanulnunk elfogadni. És megbecsülni azt, ami már a miénk.

Nincs sok ruhám, mégis néha halomban fekszenek egymáson, mert nem tudom eldönteni melyiket is vegyem fel. Pedig sokszor elég lenne kinézni az ablakon, és ha süt a nap, akkor rövidujjút, ha hideg van, akkor hosszúujjút kell felvennem, és a kérdés el van döntve. Mégis valami hajt, hogy ha boltba megyek, vegyek egy új felsőt. Nézzünk csak körül a saját házunk táján. Miért nem vagyunk megelégedve azzal, amit már egyszer sikerült megszereznünk magunknak, a vágyunk erősebb az elégedettség érzésénél. Ez a fránya birtoklási vágy! Ez a bűnös. Mindig egyre többet és többet szeretnénk. Azt hisszük, hogy ezzel biztonságot teremtünk magunknak. De talán még ez sem elég...

A VILÁGGAZDASÁG HELYZETE 2017 KÖZEPÉN

A VILÁGGAZDASÁGI INTÉZET BLOGJA
Szerző: Farkas Péter
2017.07.04.


A világgazdaság hosszútávú folyamatainak elméleti szakelemzői közül többen továbbra is pesszimisták. Úgy tartják, hogy a nagy válság óta eltelt 10 évben a világgazdaság a depresszió, a „szekuláris stagnálás” állapotában és csapdahelyzetben van. Azt hangsúlyozzák, hogy a fejlett országokban továbbra is elmarad a gazdasági növekedés a korábbi időszakokétól, szinte stagnál a reálgazdaság teljesítménye, a legtöbb országban alacsony szinten vannak a beruházások a rendkívül alacsony, illetve negatív irányadó kamatok és a lazább költségvetési politikák ellenére. A lassú növekedés pedig súlyos szerkezeti és mérlegaránytalanságokkal jár. (Lásd e nézetek ismertetését a tavalyi blogbejegyzésemben.) A következőkben arról lesz szó, hogy bár a gazdasági növekedés továbbra is „lomha”, 2017 – ugyan bizonytalanságokkal, de – valamivel biztatóbbnak látszik, mint 2016. Nem lesz azonban gyorsabb a világgazdasági növekedés idén, mint 2014-ben és 2015-ben volt.

Az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 2016 közepétől hirtelen optimizmusra adott okot. A 3. negyedévben 0,9%-os (egy évre átszámítva 3,6%-os) volt a GDP növekedési üteme. A prognóziskészítő intézmények optimisták voltak, arra számítottak, hogy az USA magával húzza a világgazdaságot az alacsony szénhidrogénárakkal is támogatva A 4. negyedévben azonban már csak 0,5%-os (évre átszámítva 2,1%-os), 2017 első negyedévében pedig csak 0,3% (évre 1,2%-os) volt a GDP bővülése Amerikában. Az elemzők elbizonytalanodtak, a helyzet ellentmondásos. A lakossági kereslet 2017 első hónapjaiban a vártnál kevésbé nőtt (0.3%), az eszközberuházások azonban továbbra is jó konjunktúrát ígérnek (1,8%, azaz évi 7,2!). Összességében az Egyesült Államokban 2017-re és 2018-ra egyaránt 2 % körüli gazdasági növekedést prognosztizálnak a szakelemzők. Ennek feltétele, hogy a FED lassítsa a kamatemelés ütemét a tervezetthez képest.

Az Európai Unió helyzetét tekintve, a jelenlegi viszonylagos derűlátást a magországok 0,4-0,5, az európai félperifériák 0,7-1,7%-os, összesítve kb. 0,5-0,6%-os (évre átszámítva 2–2,5%-os) első negyedéves GDP növekedése okozza (bár ez kissé elmarad a 2016. 4. negyedévi teljesítménytől). Az ipar 2017 első félévében jól teljesített, a kiskereskedelmi kereslet emelkedett, különösen ígéretesek a lakossági és főleg az üzleti bizalmi indexek (elsősorban a legnagyobb gazdaságban, Németországban). A viszonylag jó konjunktúra fenntartását az alacsony kamatok és – legalább az év végéig – az ECB havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlása segíti. Az elemzők az EU-ban – a jó évkezdet dacára – a 2017-es évre kb. 1,9–2,0%-os GDP bővülést várnak, ami csupán 0,1%-kal magasabb ütem, mint 2016-ban volt. A gyorsan növekvő bérszínvonal és esetleg az árak emelkedése – inkább 2018-tól – már némi megszorításokhoz vezethet. Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy Európa konjunktúraciklusa (Nagy-Britannia kivételével) általában késéssel követi az Egyesült Államokét, ezért nem biztos, hogy tartós marad. További aggodalmat okoz az olasz bankredszer sérülékenysége, a brexit, Görögország tartós csapdahelyzetben tartása és talán az újra felmerülő távozása az euróövezetből. Spanyolország és Portugália ugyanakkor – úgy tűnik – túl van a nagyobb nehézségeken.

Japán rég nem látott dinamikát mutatott az első negyedévben: 0,5%-kal (évre átszámítva 2,2%-kal) nőtt a GDP. Erőteljesen emelkedett a lakossági kereslet, a másik fontos húzóerő az export volt. Az elmúlt években a közel stagnáló japán gazdaság hektikusan, visszaesésekkel és rövid fellendülésekkel haladt. Most is ez várható. Ezért Japán esetében idén 1,2–1,5%-os gazdasági növekedési ütemet várnak a tavalyi 1% helyett.

Kína helyzete bonyolult. A 2016-ban kissé lassult ipari növekedés újra fellendülni látszik. A folyó év első negyedében a GDP növekedése a legmagasabb volt (1,7, évre 6,9%) 2015 közepe óta. Ugyanakkor az ország gazdasági stabilitását ingatlanpiaci és pénzügyi luftballon veszélyezteti. Egy súlyos példa: a nem pénzügyi szektor hitelállománya 2009-ben a GDP 176%-át tette ki, 2016 végén már 257%-át (BIS). A londoni EIU elemzőintézet a kínai gazdaság aránytalanságait immár fenntarthatatlannak gondolja, a Kínában gazdag állami eszköztárat sem tartja elegendőnek a helyzet áthidalására. Ezért a 2017. évi 6,6%-os után, 2018-ra nagyobb megrázkódtatást, és „csak” 4,6%-os gazdasági növekedést tart valószínűnek. Az IMF szerint is csökken Kína növekedése 2018-tól, de csak fokozatosan. Oroszország és Brazília túl van a visszaesésen, de az előbbiben lassú, 1,5%-os GDP növekedés, utóbbiban stagnálás várható a folyó évben. India 7%-ot meghaladó gyorsmenete folytatódik. A nem OECD térségekben, azaz a világgazdasági perifériákon is javulnak némileg a kilátások, a háborúkkal sújtott közel-keleti térség azonban kivétel. A várható növekedési ütemek térségenként 2017-ben (zárójelben a 2016. évi adat): Ázsiában 4,4 (4,2), Latin-Amerikában 1,0 (-0,8), a Szub-szaharai Afrikában 2,3 (0,9), a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 2,1 (2,8) százalék (EIU).

Globális kilátások 2017 egészére:

CSORDÁS GÁBOR: EGY NYOMOZÁS OLVASATA

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog
2017.07.04.


A Könyves magazin Nádas-számához arra kértük a Világló részletek szerkesztőjét, Csordás Gábort, hogy írjon arról, milyen élmény szerkesztőként elmerülni Nádas Péter szövegeiben. 

Szerkesztőként regényt olvasni általában nem nagy élvezet. Még ha olyan szöveget vesz is a kezébe az ember fia vagy lánya, amelyet megszerkeszteni nem feladata, sokáig újra és újra azon veszi észre magát, hogy csak félig-meddig látja, amit olvas, mert a szöveg eltakarja előle a kilátást.

Egy kivételt ismerek ez alól, Nádas Péter szövegeit. Vagy legalábbis a három nagyregényét. Mindhármat alkalmam volt szerkesztőként olvasni. Az első, az Emlékiratok könyve egyes fejezeteit még úgyszólván menet közben, folyóiratbeli megjelenésük alkalmából. A Párhuzamos történetek szövegét háromszor olvastam el a könyv megjelenése előtt, az olvasás mindháromszor pontosan tizenegy napig tartott. A harmadik regényt – mert regény – tavaly májusban kétszer olvastam szerkesztőként. A Világló részletekről beszélek.

Csak feltevéssel szolgálhatok, miért van az, hogy Nádas regényszövegei a szerkesztői olvasatban is élvezhetőek. Az ilyen olvasat megtorpant, a szöveghez ragaszt, lefékezi a lendületet, kúszva halad előre. Márpedig itt pontosan erre van szükség. Nádas nagyregényei lassú és figyelmes olvasást igényelnek. Még ha mindegyik másként is. Az Emlékiratok mondataihoz olyasféle figyelem kell, mint amikor csukott szemmel próbáljuk a két mutatóujjunk hegyét összeilleszteni. Minden mondatának önmagához kell visszatalálnia. A Párhuzamos történetekben annak a kiolvasásához kell a figyelem, ami a mondatok közötti hézagokban leselkedik ránk. A Világló részletek mondatai pedig úgy tapogatóznak előre, meg-megtorpanva, mint a fűszálak között útját kereső víz...

A SZOLGÁLÓLÁNY TANÍTÁSA

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2017.07.04.


Úgy tűnik, az idei nyár egyik nagy dobása A szolgálólány meséje lesz. Margaret Atwood 1985-ben megjelent, magyarul májusban újból kiadott regénye a Líra online könyváruház július 1-i sikerlistáján a 11. helyen, a Bookline ugyanaznapi rangsorában már az 5. helyen állt. A regényből készült sorozat Amerikában már nagy sikerrel futott.

A hivatalos műfaji besorolás ugyan sci-fi, de inkább disztópiáról van szó. A történet szerint az Egyesült Államokban egy keresztény fundamentalista csoport kerül uralomra, és létrehozzák a Gileád Köztársaságot. Sajátos közösségi tulajdonba veszik és elosztják a nőket: lehetnek belőlük a vezetők feleségei, cselédei, a szegényebb férfiaknál e kettőt egy személyben megtestesítő gazdaasszonyok. Mivel a környezetszennyezés miatt nagyon lecsökkent a termékenység, a szülőképes nőket elszakítják családjaiktól és a vezetőkhöz rendelik, utódprodukálás céljára. Ők a szolgálólányok.

A semmire sem alkalmas – például idős, vagy lázadó hajlamú – nőket kivágják a telepekre, sugárzó és mérgező szennyezést takarítani. Az elosztás központilag történik, a házasságok előre elrendezettek, a szolgálólányokat kiutalják a megfelelő családoknak, ahol a ház ura havonta rituális szertatás keretében a feleség közreműködésével próbál nekik gyermeket nemzeni. Annyira nem számítanak, hogy még nevük sincs, a gazdájukét viselik birtokos jelzővel. A főhősnő így lesz a regényben Fredé, a sorozatban Offred.

Érthető módon a mű elsősorban a nőkért, az egyenjogúságért, az abortusz legalizálásért küzdő szervezetek figyelmét keltette fel. A szolgálólányok filmbeli jellegzetes öltözete máris politikai jelképpévált. (Kövér László már fogalmazhatja is a Házszabály módosítását a hosszú piros ruha viselésének betiltásáról. Különben a magyar parlament közismerten lábszagú macsó stílusa rövidesen kiváltja majd a képviselőnők néma, ám látványos demonstrációját. Főleg ha még egy-két népszaporítási programot is tárgyalásra tűznek, amire jó esély van, mert uraink imádnak mások hálószobáiban dirigálni.)...

VAN MEGOLDÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.04.


Ugyan hivatalos statisztikák csak 2015-ig bezárólag lelhetőek fel a honi hajléktalanok helyzetéről, mégis, látva az adatokat, nincs miért büszkének lennie a magyar kormánynak az elért teljesítményre. 2008-tól kezdve évről évre emelkedik azok száma, akik az utcán kénytelen tölteni mindennapjaikat, sokszor -20 fok alatti hőmérsékletekkel harcolva. Ők azok, akik valós harcot vívnak, egy harcot, melyben az életük a tét. Sokan haláleset, családi gondok, vagy épp rossz döntések fejleményeként jutottak a városok és parkok padjaira. Egykor szebb életet élt, sokszor gyermekes apák és anyák ezrei azok, akik az időjárás viszontagságaival küzdenek nap mint nap Magyarország számtalan városának utcáin. Megoldást eddig egyik kormány sem nyújtott, próbálkozásaik mindannyiszor kudarcba fulladtak.

Hetekkel korábban a finn oktatás rendszer sikeréről írtam egy cikket, mely példaként szolgálhatna Európa, sőt a világ összes országa számára, mégis igen kevesen próbálkoznak vele. Ismét Finnország az, amely példát mutat, ezúttal a hajléktalanok ügyének kérdésében. Úgy tűnik, valamit tudnak ott, északon. Hasonlóan az oktatás ügyéhez, itt sem volt mindig rózsás a helyzet. A 80-as években több mint 20 ezer hajléktalan volt kénytelen az utcán tölteni a mindennapjait. Ez a hivatalos hazai adatok kétszerese, egy 5 milliós országban. Tudták hogy ez a helyzet nem tartható tovább, így elszánták magukat. Megalapították az Y alapítványt, melynek célja a hajléktalan helyzetbe került emberek megsegítése volt.

Két évtized alatt kevesebb, mint a felére, 7500 főre csökkentették a hajléktalanok számát – mely szám azokat is tartalmazza, akik rokonoknál, ismerősöknél töltik napjaikat, saját lakás híján. Azonban a finn kormány még ezzel sem elégedett meg, ugyanis 2012-ben egy új programmal bővítette ki az Y alapítvány munkáját, melynek célja a hosszan tartó hajléktalanság teljes felszámolása. Egy program, mely ha sikeres, a világon egyedülálló lesz.

A Housing First (otthonteremtés elsőként) program San Francisco városából indult 1988-ban, melyet azóta több ország vett át nagy sikerrel. A program lényege, hogy a hajléktalanok fokozatos lakhatásának biztosítása helyett – értsd hajléktalan otthonok, átmeneti lakás – azonnal saját otthonhoz juttatják a rászorulókat. Ahelyett hogy étkeztetésekbe és ideiglenes hajléktalan szállókba ölnének milliókat, egy hosszútávon megtérülő lakhatási programot indítottak. Noha az országok többségében sikeresnek bizonyult a projekt, mégis Finnország az, amely kiemelkedik a sorból.

A Housing First módszer nem tesz különbséget hajléktalan és hajléktalan között. Nincs olyan tényező, amely kizáró ok lenne egy lakás megszerzésére. A szervezet nem teszi feltétellé az alkoholizmus, vagy drogfüggőség azonnali leküzdését, bízva abban, hogy egy otthon biztonsága képes ezen problémák megszüntetésére, de legalábbis mérséklésére. Attól függően, hogy az új lakók milyen mértékben képesek fizetni lakbért, határozzák meg annak összegét. Minden lakás áron alul kerül kiadásra, melynek összegét visszaforgatják a szervezet fenntartásába, növelve ezzel a kiadható lakások számát. A projekt támogatói maguk a községek fenntartói, valamint non profit szervezetek...

EZEK MEG VANNAK HÚZATVA!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.07.04.


Orbán még azt is képes lenne elhitetni a világgal, hogy ő a Szaharában Antarktisz kutató!

A Bayer, a Deutsch, meg a Navracsics, a felcsúti kisvasutassal együtt mind csupa nemzetieskedő magyar. Vezetékneveikben őrzik a lényeget; Európában az egyetlen ország vagyunk, ahol százezer lakosra vetítve, a leginkább jellemző a más népekkel való keveredés! És még nekik áll följebb magyarkodni!

A nacionalizmus rákfenéje Európának! A nemzetállamok túlzott fetisizálása nem más, mint bolhaköhögés, vagy lepkeszellentés a harmadik évezred elején! Akik visszaélnek a hazai lakosság jelenkori állapotával úgy, hogy mindenféle maszlaggal, trükkös módon beetetve őket, a magyarságukra apellálva, mindent nemzetinek keresztelnek el, azok a hazaárulók!

A világnemzeti, félázsiai, pirospontpopsis és ehhez hasonló jelzők kormánytagok szájából, több szólamban is énekelve olyan kornyikálást eredményeznek Európa-szerte, amelynek hamis hangzása sérti hazánk évszázadok alatt megszerzett tekintélyét!

Ezek már rég megmondták: ne arra figyeljünk, amit mondanak, hanem arra, amit tesznek!

Ezek azt mondták, hogy csökkentették az adót! Na és az áfa, a cafetéria, a baleseti-, a chips-, az egyszerűsített-, a vállalkozói-, a jövedéki-, szociális hozzájárulási-, csekk- és a telekommunikációs, adó, a minimálbér, stb,-stb, azokkal mi lett?

Ezek azt mondták, hogy senkit sem hagynak az út szélén! Aztán mégis az ellenkezőjét tették. Megnyirbálták a rokkantnyugdíjakat, a szociális segélyeket befagyasztották – majd kétszáz milliárdot elvettek a felsőoktatástól –, legalább harmincezer embert elbocsátottak a közszférából – háromezer milliárd forintot fondorlatos módon lenyúltak a Magán Nyugdíjpénztáraktól –, rezsicsökkentéssel kábították a népet, amikor egyidejűleg az útdíj bevezetésével és a tranzakciós adó emelésével, annak mértékét jóval fölül múló terheket raktak a lakosságra, folytathatnánk napestig a felsorolást...

HOSSZÚ KATINKA LÉTREHOZTA A FINA ELLENZÉKÉT

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2017.07.04.


Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben minden egyes kontinens képviselteti magát.

A háromszoros olimpiai bajnok magyar sportoló a Facebook-oldalán azt írta, hogy az elmúlt két hétben megtanulta, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet.

"Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok" - fogalmazott versenyzőtársaihoz szólva, utalva a június 21-én nyilvánosságra hozott nyílt levelére, amelyben arra kérte az úszókat, hogy közösen lépjenek fel a nemzetközi szövetségben (FINA) szerinte uralkodó káosz ellen...

MIÉRT VAN OLYAN BRUTÁLIS MELEG A BUDAPESTI METRÓBAN?

DO TOHO BLOG
Szerző: Botos Botond
2017.07.04.


A Fidesz-kormány Budapest-ellenes politikája miatt Budapest-ellenes politikája okolható a hármas metróban tapasztalható elviselhetetlen forróságért, mivel a metró alagút rendszerének fő szellőzője mondhatta fel a szolgálatot. Márpedig annak felújítása csak a metró alagút felújításával együtt képzelhető el. De erre a kormány már nem adott pénzt Budapestnek.

Politikai kampányt indított az egyik ellenzéki párt a budapesti hármas metró vonalán tapasztalható szokatlan meleg miatt. A Párbeszéd aktivistái, politikusai szaunázni mentek a föld alá. A párt sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármestert azért támadták, “mert „könnyen beszél” a légkondicionált autójában arról, hogy „luxus lenne” klímásítani a metrószerelvényeket.”

Budapest főpolgármestere erre úgy reagált, hogy tíz éve még semmin nem volt klíma, de a hvg.hu online által készített interjúban még egy kétségbeesett visszakérdezésre is futotta erejéből: a légkondi mellett büfékocsi is legyen a metrón? És igen, Tarlósnak a maga módján, részben igaza van: egyrészt a klímaváltozás miatt tényleg hihetetlen gyorsan emelkedett a nyári átlaghőmérséklet az elmúlt években, másrészt klímát szerelni a metróba nem olcsó mulatság.
De mutatom, miről beszélek...

TÖBBET DOLGOZUNK, MINT A NÉMETEK, MÉGIS KEVESEBBET ÉR - A KORRUPCIÓ MEGFOJTJA A GAZDASÁGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.04.


Évente 400 órával dolgoznak a magyarok többet a németeknél - mégsem sikerül még csak elindítani sem a felzárkózást Berlinhez. Az ok a nem rossz munkavégzésben, hanem a gazdaságpolitikában és a mindent átszövő korrupcióban keresendő.

Az OECD legfrissebb kimutatása alaposan elkedvetleníthet mindenkit. A magyarok termelékenysége, vagyis az, hogy egy óra munkával mennyi értéket tudunk előállítani, 2010 óta stagnál, miközben a környező államok minden képesek voltak hatékonyság-növelést elérni. Pedig nem lehet azt mondani, hogy a magyar lusta lenne: a kimutatás szerint az erős középmezőnybe tartozunk évi 1761 ledolgozott órával. Ez ugyan messze elmarad a mexikói 2255-től, de majdnem 400-zal veri a németek 1363 óráját. A kimutatás azt is cáfolja, hogy a görögök a lustaságuknak köszönhetnék a permanens válságot: a déli országban 2035 órával a lista harmadik helyén áll.

Ennek ellenére tény, hogy míg az átlag magyar munkaerő egy óra alatt nagyjából 30 dollárnyi értéket állít elő, addig német, francia vagy amerikai társai ennek a dupláját. Ugyancsak tény, hogy 2006 és 2010 között - a 2009-es év döccenésével együtt - 5 dollárnyival, nagyjából 20 százalékkal emelkedett a termelékenység, azonban 2010 óta egyetlen centtel sem mozdultunk előre. Eközben a többi visegrádi ország mind javított termelékenységén: a szlovákok már a 40 dollárt ostromolják, a csehek a 35-höz közelednek, a lengyelek pedig zárkóznak fel a 30-as szinthez.

Az ok - nem győzzük hangsúlyozni - nem a magyar munkaerő renyheségében vagy képzetlenségében keresendő. Ha szétszálazzuk a gazdasági szektorokat, akkor az létszik, hogy a feldolgozóipar jelentős, 15 százaléknyi javulást ért el 2010 óta, miközben a versenyszféra stagnált, a szolgáltatások piaca pedig 6 százaléknyit esett. A feldolgozóipar szárnyalása természetesen nem véletlen: a német - és japán - autóipari óriásoknak dolgozó magyar beszállítókat a verseny rákényszerítette a termelékenység növelésére, a hatékonyság javítására. Befektettek, jobb gépeket, eszközöket vásároltak, képezték munkavállalóikat - mert aki nem a legjobbat kínálja a legjobb áron, azzal a piac leszámol...

ORBÁN ÉS GOEBBELS EGY KUTYA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.07.04.


Orbánék következetesen hazudnak mindenről és mindenkiről a közpénzmilliárdokba kerülő nemzeti konzultációkon. A Fidesz és aljas kommunikációs csapata semmivel sem végez különb munkát, mint a náci Goebbels propagandagépezete. Most egy újabb határt léptek át.Joseph Goebbels, a náci propagandaminiszter egyik alaptétele volt, hogy "a legragyogóbb propagandista technika sem lesz sikeres, hacsak egy alapvető elvet nem tartunk folyamatosan és lankadatlanul szem előtt. Muszáj csak néhány témára szorítkoznunk, melyeket viszont újra és újra kell ismételnünk. Itt, ahogy oly’ gyakran ezen a világon, a kitartás az első és legfontosabb feltétele a sikernek."

Minden jel szerint ezt a tételt követi a közpénztízmilliárdokba kerülő nemzeti konzultációkon Orbán és a Fidesz valamint a közpénztengeren tartott MTVA is, amikor következetesen hazudnak mindenről és mindenkiről: a menekültekről, a civil szervezetekről, a CEU-ról, Sorosról, az Európai Unióról, a liberalizmusról, és úgy általában a magyar valóságról.

De nézzük, hogy mit tanított még Goebbels, Hitler propagandaminisztere Orbánéknak:

1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!
2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!
3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!
4. Az érvelés legyen egyoldalú – soha ne árnyalj!
5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!
6. Keress egy ellenségképet és folyamatosan rágalmazd!

És ahogy Hermann Göring, a Harmadik Birodalom Hitler utáni második embere fogalmazott: "Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani ... Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik."

Az MTVA híradója is ezt az aljas trendet követi, példaként áljon itt a legnyilvánvalóbb példa: rendre migránsoknak és illegális bevándorlóknak nevezik a menekülteket, úgy, ahogyan Orbán, Szijjártó és a többi fideszes hazug is teszi. A mi adónkból túlfizetett sulykolás van, felszínes tudósításokkal, negatív szetereotípiákkal, hisztérialókeltéssel és démonizálással...

Viszont a Soros elleni kampány ennek a goebbelsi technikának már a szellemiségét is teljesen átvette...

KEDVES MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG! AZ UNIÓ NEM KÉSZPÉNZAUTOMATA, HANEM ÉRTÉKKÖZÖSSÉG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.04.


- Az osztrák kancellárnak továbbra is elege van a magyar és a lengyel kormány európai vircsaftjából

- A migránsok még 10 évig jönnek, ezzel szembe kell nézni - mutat rá a New York Times. A Die Presse szerint a kiváltó okokat csak együttes erővel lehet felszámolni.

- Trump cseppfolyós földgázt akar adni Kelet-Európának, hogy az kevésbé függjön az orosz szállításoktólDie Presse

Az osztrák kancellár azt üzeni Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az unió nem pénzfelvevő automata, hanem értékközösség. Ez derül ki Kern új Európa-stratégiájából, amely most készült el, többek közt a volt kormányfő, Vranitzky vezetésével. Az elemzés olyan dinamikus, igazságos és szolidáris európai társadalom mellett teszi le a garast, amelyet meg kell védeni a külső és belső támadásoktól. Utóbbi mindenek előtt a keleti tagokra vonatkozik. Az osztrák elemzés kiemeli, hogy következetesen szembe kell szállni a bér- és szociális dömpinggel, azaz, hogy az olcsó munkaerő révén ezek az országok aláígérjenek a nyugati vetélytársaknak. Hirdeti továbbá, hogy meg kell óvni az értékközösséget, és ez a nemzeti-populista magyar és lengyel kormánynak szól. Kern azt akarja, hogy a következő pénzügyi időszakban, azaz 2020-tól az EU-támogatások kifizetését a jogállamiság betartásától tegyék függővé. Valamint hogy senki se bújhasson ki a felelősség alól a migráció kapcsán.

New York Times

A vezércikk úgy látja, hogy Európa végzetesen bénult a migráció ügyében. Pedig a jó időben ismét 1 0 ezrek indulnak el Líbiából, ami sokszorosan felülmúlja a mentőegységek teherbíró képességét, illetve megterheli az olaszok kapacitását. Az első félévben nagyjából 72 ezren érkeztek és 2 ezren fulladtak a tengerbe. A hullám kiváltó okai: véres viszályok, az önkényurak, és a rendkívüli szegénység viszonyai, csak egyre rosszabbak lesznek. Líbiában emberkereskedők várakoznak, hogy rabszolgává tegyék, megkínozzák, megerőszakolják az áldozatokat. Lelketlen volna, ha az USA – Trump fenyegetésének megfelelően – csökkentené a humanitárius segélyt Afrikának. Olaszország közben gyűjtőtábor lett, mivel a kvótadöntés 160 menedékkérőt érint, ám ebből alig 20 ezret sikerült áttelepíteni. A magyarok, a lengyelek és a csehek egyszerűen megtagadták a közreműködést. A francia-olasz határon rendőrök könnygázzal igyekeznek megakadályozni, hogy bárki átjusson, de ha valakinek mégis sikerül át keverednie, az azt tapasztalja, hogy az ország teljesen felkészületlen a fogadásukra. Európának nincs más választása, minthogy szembenézzen a migrációs válsággal. Merthogy az kísérteni fogja a következő 10 évben...

LENGYEL LÁSZLÓ: KESERŰ POHÁR

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.07.04.A magyar politikai, gazdasági és közigazgatási elit inkább él Keleten és a múltban, mint a magyar társadalom. A társadalom Nyugatra és a jövőbe tartana, az elit Keletre és a múltba. A társadalom - először budapesti és nagyvárosi, majd kisvárosi és falusi részei - az elitje ellenében jutott Nyugatra, képzeli el jövőjét pincérként Londonban vagy ácsként Bruckban, egyetemi hallgatóként Glasgow-ban, vagy alkalmazottként az Audinál. Egy fiatal, Európát járt értelmiségi vagy szakmunkás ezerszer többet tud és gyakorlatiasabban gondolkozik a világról, mint a zavaros magyar vizekben halászó, pénzünkre és munkánkra vadászó elit. Az országvesztő elit egymás után semmisíti meg a magyar társadalom fölzárkózásának és túlélésének intézményeit az oktatásban és az egészségügyben, a tudományban és a kultúrában, azért hogy saját rövidtávú érdekeit kövesse. Dölyfösen hiszi, hogy a magyar társadalom idióta és gyáva, amellyel bármit meg lehet tenni: birka nép.

Az európai kizáratás partján


Az ezredforduló óta a korábban nyitott, Nyugatra és a jövőre orientált rendszerváltó elitek, amelyek többé-kevésbé el voltak kötelezve a parlamenti demokrácia, a jogállam, a piacgazdaság és a civilizációs életmódbeli nyitottság mellett, fokozatosan bezárultak és mindent megtettek, hogy a társadalmi kezdeményezéseket is blokkolják. Egy évtized alatt az intézmények le- és átépítésével sikerült az egymással harcoló zárt elitek mellé egy múltjába, sérelmeibe, protekcionista nemzetállamába zárt társadalmat előállítani, amely
örömmel választott a hatalmaskodó és korrupt pártok helyett vezért, jogállam helyett ítélkező, saját közösségét emelő, ellenfeleit sújtó nemzetállamot, amely megszabadít a Nyugattól. 2010-től az Orbán-rendszer végleg bezárta a társadalmat önmagába és az egyszemélyi vezető zsebre tette a kulcsot.

A régi és új oligarchák élvezettel parcellázták fel az uralkodó vezetésével a maguk javára az országot. Az 1987 és 2006 között fénykorát élő, független és befolyásos média-elit fokról-fokra a tisztességtelen tulajdonosok és a kormányzatok kiszolgálójává silányult, elvesztette „tett nevét”. A szellemi elit is elveszítette szellemi és erkölcsi iránytűjét és ezzel befolyását. Európa és Amerika magával volt elfoglalva, fütyültek ránk: a rendszer ura azt tett velünk, amit akart. Itt ültünk és ülünk az orbáni sötétben.

De a társadalom kezdte rosszul érezni magát a sötétben. Vezére, állama nem nyújtott biztonságot és jólétet, megbecsülést a jelenben és kiszámítható jövőt. A társadalmi mozgalmak gyors emelkedése és még gyorsabb bukása, az ellenzék gyengesége és az Orbán-rendszer szilárdsága nem mutatott közösségi menekülő utat. Ha nem tudsz változtatni a rendszeren, változtass a saját vagy a gyerekeid életén – régi magyar recept. Ahogy korábban a Kádár-rendszerben, a társadalom most is egyéni menekülőutakat, kijáratokat keresett a zárt rendszerből. Csak te mentheted meg magadat és családodat, a magyar állam, a vezér nem fog. 2012 óta a magyarok a menekülőutat Európa felé találják meg: innen el kell menni. A zárt rendszer urát ez nem zavarta: menjetek csak, legalább nem zavartok minket! Nem azért kell elfogadnotok, mert jók vagyunk, hanem mert nincs más: nincs alternatíva. Az igazságtalan és jogtalan, élősködő és hatalmaskodó rendszer a konszolidáció partjára jutott...


A LEGNAGYOBB SZÉGYEN, HA NEM ISMERÜNK SZÉGYENT - AMIRE NINCS MENTSÉG!

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.04.2001-ben foglalkoztunk az „örök” problémával, az egészségüggyel. Ma már emlékezetből visszatekinteni is nehéz azokra az évekre. Azért fontos az emlékezés, mert vagy nem történt érdemi változás, vagy romlott a helyzet. Szomorú, hogy 16 év elteltével a közöny és a feszültségek növekedtek, ki tudná megmondani, hány emberi életet követelt a mai és a korábbi felelőtlen kormányzati hozzáállás (amiben az Orvosi kamarának is jelentős szerepe volt, a bajok „agyonhallgatásában”)?
Így azután nem lehet megkülönböztetni a felelősség oldaláról, melyik kormány volt közömbösebb, mert különbség nélküli nemtörődömség volt a jellemző.
Már csak az a kérdés: visszaemlékezés-e, vagy prognózis?
A Kisalföld október 11-i számában "Megszégyenítően alacsony bérek " a magyar egészségügyben címmel megjelent cikk gondolatot ébresztett bennünk.
Az egészségügyben dolgozók bére az állami költségvetéstől függ, tehát minősíti a költségvetés viszonyát legnagyobb nemzeti vagyonunkhoz, az emberi beruházásokhoz, amelynek összegzett értéke meghaladja a 90 ezermilliárd forintot. A cikk szerint megszégyenítően alacsonyak az egészségügyben a bérek, mégis úgy tűnik rossz üzlet ez az államnak. Miközben évente 1000 milliárdnál is többet fektetünk az emberek nevelésébe, hogy munkájukat térítésmentesen a vállalatok használatába adjuk alacsony munkabérért, szűkmarkúak vagyunk, ha ez a hatalmas beruházás, az emberi munkaerő az egészségügyi rendszer anomáliái miatt veszélybe kerül egészsége megrendül és gyógykezelésre, "karbantartásra" szorul. Kérdés, hogy pozitív irányba változik-e a helyzet az egészségügyi intézmények esetleges privatizációjával?
Ha "nehézségei" vannak az államnak a gyógyítás tisztességes finanszírozásában, hogyan fogja ez a tevékenység mint üzletág megérni a profitorientált pénzügyi befektetőknek?
Esetleg úgy, mint az iparban, amikor az emberek kárára költségcsökkentés címén rontják a minőséget, úgy ha áthárítják a betegre a gyógyítás bizonyos költségeit, úgy ha továbbra is alacsonyan tartják a béreket...

OROSZ-MAGYAR, JÓ NAGY METRÓZAVARNÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsidai Péter
2017.07.04.


Hátráltatta a felújított 3-as metrókocsik hibaelhárítását, hogy az orosz fél nem adta át a szoftverkulcsot a BKV-nak. Nem is teljes a bizalom.

Eddig 29 millió eurót, vagyis 9 milliárd forintot utalt át a BKV a 3-as metró felújított szerelvényeiért az orosz Metrovagonmasnak – közölte megkeresésünkre a BKV. Ez öt szerelvény ára. A BKV nem árulta el, milyen ütemezésben fizet, de arra utalhat a részletenkénti átutalás, hogy a fizetés a forgalomba helyezéstől függ, miután a Budapestre szállított 10 szerelvény közül eddig hat szerezte meg az engedélyt. Ha teljesül a szerződés, az orosz gyártónak összesen 261 millió euró jár 222 darab felújított metrókocsiért.

A BKV arra a kérdésünkre sem válaszolt, milyen feltételek esetén mondhatja fel a szerződést az orosz gyártóval. Ahogy arra sem, hogy ha ez bekövetkezne, a kifizetett vételár teljes egészében visszajárna-e a közlekedési társaságnak. „Jelenleg erről még korai lenne nyilatkozni, a BKV Zrt. elsődlegesen a helyzet megoldásában elkötelezett” – tudatta a cég.

A felújított metrókocsik folytatásos meghibásodási történetének legutóbbi epizódja az volt, hogy ismét megtalálták a hiba okát. Erről Tarlós Istvánra hivatkozva számolt be az MTI még múlt pénteken. „Egy metrókocsiban 15 kilométer optikai kábel van beszerelve, és két szálat valahogy sikerült rosszul összedugni, ez okozta a metrókocsik ajtónyitási problémáit” – jelentette be a főpolgármester. A 3-as vonalán közlekedő régi és új metrókocsik állapotát jól ismerő forrásunk azonban ezt kapitális kacsának nevezte. „Minden vonaton rosszul dugták össze a kábeleket? Minden hiba ezért történt? Eddig nem arról volt szó, hogy különféle hibák voltak? A kétoldali ajtónyitásnak is ez volt az oka? El tudja ezt hinni valaki" - háborgott a szakember...