2021. június 16., szerda

ORBÁN FELTETTE A TÉRKÉPRE A KATOLIKUS EGYHÁZ PEDOFIL ÜGYEIT, AZOKAT KELL VÉGRE KIVIZSGÁLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.16.


Az ellenzék és a homoszexuális magyar állampolgárok elleni uszítás és gyűlöletkeltés volt a “pedofilellenes” törvény igazi célja. Nem a gyerekek védelme vezette az orbáni propagandagépezetet. Ha a gyerekek biztonsága iránti aggódásból született volna a törvény, akkor azzal párhuzamosan nem adták volna át a nevelőszülői hálózatot a katolikus egyház kezébe, miután a szülők nélküli árvák a legkiszolgáltatottabb és legveszélyeztetettebb csoport, akiknek pedig vigyázniuk kellene rájuk, a katolikus egyház, évszázadok óta a legtöbb pedofil típusú visszaélést elkövető szervezet.

Kecskére bízták a káposztát, pedofilokra a gyereknevelést az iskolákban is, miután kiéheztették az önkormányzati iskolákat, hogy átvehesse őket a katolikus egyház. A katolikus egyház jelenlegi pápája az első, aki hajlandóságot mutat arra, hogy feltárják a katolikus egyház papjainak súlyos pedofil visszaéléseit, mert az egyház évszázadokon át fedezte a gyerekek elleni bűncselekményeket. Egyes országokban olyan tömegsírokat is feltártak, ahol a katolikus egyház papjai által meggyilkolt gyermekáldozatok maradványait találták meg. A pedofil papok egy része még meg is gyilkolta az áldozatát...

KATONÁK A KÓRHÁZAKBAN: VISSZAKAPJA-E KÁSLER AZ EGÉSZSÉGÜGYET PINTÉR SÁNDORTÓL?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.06.16.


Sokan elragadtatással figyelték, milyen minőségi váltást hozott, amikor a kórházakban megjelentek a katonák. Pedig csak annyi történt, hogy a máskor kényszerből kispórolt kisegítő, eligazító emberek most nem hiányoztak a kórházakból – csak történetesen egyenruhában voltak, mert úgy volt olcsóbb. De hogyan lett Magyarországon a belügyminiszterből az egészségügyet irányító miniszter? Miért van kevesebb kórházi ágyra közvetlen befolyása Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, mint Pintér Sándornak vagy Palkovics László innovációs tárcavezetőnek? Ha tényleg sikeres a katonás modell, miért nem tudták botránymentesen működtetni a Honvéd Kórház sürgősségi osztályát? Miért áll jelenleg is az ország legnagyobb sürgősségi ellátóhelye? Miért nem lehet egyes tervek szerint éjjel szülni a városi kórházak egy részében, ha nappal lehet? Miért szüntették meg az önállóságát annak az „új OPNI”-nak, amit 2013-ban még örömünneppel adtak át? És hova tűnt a covid alatt közel hatezer egészségügyi dolgozó? Mi történik itt? Elemzésünkben megmutatjuk, de annyit már most elárulhatunk: újra kell építeni a magyar egészségügyet...

A HOMOSZEXUÁLIS BUDAPEST ÁLL SZEMBEN A NORMÁLISOKKAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.16.


A világ vezető sajtótermékei foglalkoznak a magyar parlamentben kedden elfogadott, és a homoszexuálisokat a pedofilokkal összemosó törvénnyel. A többség szerint az orosz taktikát alkalmazza Orbán, és egymásnak ugrasztja a magyarokat a választási győzelem érdekében.

A nemzetközi média nagy terjedelemben foglalkozik az Országgyűlésben tegnap elfogadott törvénnyel, amely a pedofília elleni harc ürügyén csorbítja a melegjogokat, diszkriminációt alkalmaz az LMBT-emberekkel szemben.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra: az Orbán-kormány a múltban a migránsokat állította be súlyos fenyegetésként Magyarországra és a nemzet keresztény identitására nézve. Ezt a tematikát a miniszterelnök sikerrel alkalmazta a korábbi választások megnyeréséhez. A 2022-es választások közeledtével, miközben kevesebb migráns érkezik Európába, a kormányzó párt növekvő mértékben festi le fenyegetésként az LMBT-jogok mozgalmát, ezzel igyekezvén megszilárdítani konzervatív bázisát.

Egy másik amerikai hírügynökség, a Bloomberg arra hívja fel a figyelmet: Orbán azzal, hogy az LMBT-ellenes ügyekre összpontosít, a lengyel nacionalista kormány politikai forgatókönyvét másolja. A varsói vezetés Magyarország legszorosabb szövetségese az Európai Unióban, és a hivatalban levő elnök azzal nyerte el második mandátumát, hogy a szexuális kisebbségek ellen intézett támadásokat.

A New York Times beszámolója kitér arra, hogy Orbán egyre inkább igyekszik a hagyományos keresztény értékek védelmezőjeként beállítani magát, bár ezt az imázst valamelyest aláásták olyan szexbotrányok, amelyek az elmúlt években a Fidesz tisztségviselőihez, illetve szövetségeseihez kötődtek.

Tavaly egy Peruban szolgált volt magyar diplomatát ítéltek 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetésre és felfüggesztett szabadságvesztésre gyermekpornó felvételek birtoklása miatt. A 2019-es önkormányzati választások előtt ismeretlen forrásból felkerült az internetre egy olyan videósorozat, amely egy prominens fideszes polgármester jachtorgián való részvételét mutatta be.

A következő évben egy fideszes képviselőt fogtak el Brüsszelben, amint menekülni próbált arról a helyszínről, amelyet a belga média a Covid-járvány miatti korlátozások idején kizárólag férfiak részvételével tartott orgiának nevezett.

New York Times úgy véli: az LMBT-közösség összekapcsolása a pedofíliával olyan taktika, amely hozhat pontokat Orbánnak és pártjának a konzervatív vidéki szavazók körében, akikre folyamatosan zúdul a kormánypropaganda, és akik a kormányt védőbástyának tekintik a fővárosi ellenzéki politikusok által megszemélyesített kozmopolita liberalizmussal szemben.

A lap szerint Orbán helyzetét megingatta a koronavírus-járvány elfuserált kezelése, továbbá növekvő nemzetközi elszigeteltsége és az, hogy külpolitikájának sarkalatos pontjává tette Kínát és Oroszországot, amivel felbőszítette európai uniós partnereit. Így most kemény választási kampány vár rá a hatpárti ellenzéki szövetséggel szemben.

Idézi a New York Times Ruff Bálint politikai stratégiai szakértőt, aki szerint az LMBT-közösség célbavétele „cinikus és gonosz csapda”. Ruff szerint az autoriter rezsimek által használt módszer, hogy polgáraikat egymás ellen fordítják, saját politikai haszonszerzésük érdekében. Vidéken nem szokatlan, hogy az ember úgy éli le egész életét, hogy egyetlen nyíltan meleg emberrel sem találkozik soha. A világ megkaparintására törekvő melegek összeesküvéséről szóló propagandával Orbán hatékony eszközre tett szert a szavazók mobilizálása érdekében.

A kampány témája az lesz, hogy a liberális homoszexuális Budapest áll szemben a normális emberekkel. Az ellenzék pedig azzal, hogy nem támogatja ezt az új törvényt, a kampány idejére meg fogja kapni a pedofília támogatójának a bélyegét – állítja a New York Times által idézett Ruff Bálint.

Washington Post idézi azt a tiltakozó levelet, amelyet emberi jogi szervezetek közösen fogalmaztak meg, köztük az Amnesty International. Eszerint az új törvény sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, az emberi méltóságot és az egyenlő elbánás elvét.

Azt a 2013-as orosz törvényt visszhangozza, amely lehetetlenné teszi a melegek témáját érintő tudományos szintű párbeszédet. A frissen elfogadott magyar törvénnyel természetesen nem csak megveszekedett liberális körök médiája foglalkozik. Ha felmegyünk a kifejezetten katolikus szellemiségű, La Croix című francia napilap internetes oldalára, ott azt olvashatjuk, hogy újabb szakaszába lépett Orbán Viktor magyar miniszterelnök LMBT elleni keresztes hadjárata.

A lap szerint a törvény elfogadása csak újabb példája a kormány által évek óta hangoztatott LMBT-ellenes retorikának. „Zavaróan emlékeztet arra az orosz törvényre, amely büntetni rendel minden úgynevezett homoszexuális propagandát a legfiatalabbak körében” – fogalmaz a La Croix.

Végül az erősen jobboldali, konzervatív német lap, a Die Welt beszámolójának már csak a címét idézem: „A magyar parlament a homoszexuálisokkal szemben ellenséges cenzúratörvényt fogadott el”.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

FIDESZES „CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS” ÉS PORNÓ: EZ A KÉT LEHETŐSÉG MARADHAT A SZEXUÁLIS „FELVILÁGOSÍTÁSRA”

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2021.06.15.Az Országgyűlés a mai napon 157 igen és 1 nem szavazattal elfogadta a gyermekvédelmi törvény homofób módosítását (a Jobbikon kívül a többi ellenzéki párt bojkottálta a szavazást), amely nem csak a szexuális kisebbségek jogait csorbítja súlyosan, hanem a nemek közötti egyenlőtlenségeket is tovább mélyítheti a magyar társadalmon belül.

A megszavazott módosító

Május 25-én nyújtotta be Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella a „pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló javaslatot, majd múlt csütörtökön, azaz június 10-én Hende Csaba jóvoltából megérkezett a módosító módosítása is. Már az eredeti javaslattal is komoly gondok akadtak, de a legfrissebb módosítás egyes szakértők és érdekvédők szerint akár gyerekek életébe is kerülhet, hiába az ő védelmük érdekében született elvileg ez a javaslat.

Tavaly nyáron ítélte a bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forint pénzbüntetés befizetésére a volt perui magyar nagykövetet, Kaleta Gábort, akit az ügyészség 19 000 gyermekpornográf kép birtoklásával vádolt meg. Az ügy hatalmas közfelháborodást szült, az ellenzéki pártok és civil szereplők is hatékonyabb védelmet követeltek a gyerekeknek a magyar jogszabályokban. A kormány kivételesen nem hagyta figyelmen kívül a kezdetekben az ellenzék által keretezett problémát, és nagyjából egy évvel később előállt egy olyan törvényjavaslattal, ami elvileg az eredetileg követelt célokat teljesíti, a gyakorlatban azonban több szempontból is elfogadhatatlan.

A június 10-én benyújtott módosító betiltaná a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését. Valamint – a törvény szövege szerint – „a megkérdőjelezhető szakmai hitelességű” szervezetek által tartott iskolai felvilágosító programokra külön szabályokat vezetne be, amelyek nagy eséllyel ellehetlenítenék a nem kormányközeli szervezetek iskolai foglalkozásait – így többek közt a NANE és a PATENT Egyesület fiatalok számára kidolgozott erőszak-megelőző foglalkozásait is...

NE CSAK ARRÓL SZÓLJON AZ ISKOLA, HOGY VAN MATEK- MEG KÉMIAÓRA, HANEM ARRÓL IS, HOGYAN ÉRZIK MAGUKAT A GYEREKEK

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCSMÁRTA
2021.06.16.


A koronavírus-járvány jócskán megviselte a gyerekeket és a velük foglalkozó szakembereket egyaránt, az UNICEF Magyarország ezért igyekszik tenni azért, hogy az iskolában minden eddiginél tudatosabban kezeljék a mentális egészség témakörét.


"Már tavaly felismertük, hogy a járvány elsősorban nem a gyerekek fizikai egészségét veszélyezteti, ellenben számos területen közvetve hat a gyerekekre"

– mondja Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője. A nemzetközi szervezet ezért már 2020-ban az egyik fő stratégiai területeként azonosította a gyerekek mentális egészségét, és már a járvány első hulláma idején elindított egy szupervíziós programot a legkiszolgáltatottabb gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára.

A szervezet már az első karanténidőszak alatt rengeteg visszajelzést kapott azzal kapcsolatban, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek, illetve a gyermekvédelmi szakemberek is nagyon rossz állapotban vannak. Ezeket az intézményeket ugyanis gyakorlatilag bezárták, teljes látogatási tilalmat rendeltek el, az egyébként is különösen rossz mentális állapotban lévő gyerekek pedig csak napi egy órát tölthettek el a szabadban.

Ennek tudatában úgy gondolták, hogy a legeredményesebben úgy tudnak hatni, ha nem közvetlenül a gyerekeket, hanem az őket támogató szakembereket célozzák meg, így a szupervíziós program az első járványhullám idején kifejezetten a gyermekotthonokban dolgozó nevelőknek, gyermekfelügyelőknek, pszichológusoknak szólt. Az UNICEF felkért mentálhigiénés szakembereket, akik önként, fizetés nélkül ajánlották fel a szolgáltatásaikat a hozzájuk jelentkezőknek.

Később kiderült, hogy nemcsak a gyermekvédelmi szakemberek érdeklődnek a program iránt, hanem a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók, valamint a pedagógusok is. A szervezet azt tapasztalta, hogy az elhúzódó járványhelyzet a tanárokra is óriási terhet rak, és különböző kutatások is azt mutatták, hogy a legnagyobb problémaként a járványhelyzet által okozott mentális terhelést élték meg...

HÁT, KIKAPTUNK - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.16.


Jó reggelt! Délután több mint 30 fok lesz, és a következő napokban tovább melegszik az idő.

4 legfontosabb cikkünk most

Az amerikai nagykövetség aggodalmát fejezte ki az elfogadott homofób törvénnyel kapcsolatban

- Biden és Putyin aligha fogják belopni magukat egymás szívébe mai csúcstalálkozójukon

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

0-3 – AVAGY ÉPÍTSÉK MEG AZ ORBÁN ALAGUTAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.16.


Higgyék el: ha az ember ott ül a lelátón, eszébe sem jut politikai megfontolások alapján figyelni a magyar focisták játékát. Azt láttam - és vettem észre magamon -, hogy Schőn – utóbb meg nem adott - góljánál egyemberként ugrott fel mindenKi, és üvöltött boldogan a levegőbe: góóól. És ugyanolyan szomorúak voltunk, amikor az utolsó percekben megszórtak bennünket a portugálok; igazságtalannak, fájdalmasnak éreztük, hogy ez történt velünk.


Más kérdés, hogy később, jóval a mérkőzés után sok egyéb is eszébe jut az embernek, főként persze az az őrült politika, amelyet a magyar miniszterelnök labdarúgás ügyében képvisel, és amihez – akihez – igyekszik felcsatlakozni mindenki a környezetéből; nehogy már futball-ellenesnek mutassa önmagát. Sokszor leírtam: foci-szerelmesként nem fogom bírálni Orbán Viktort, sőt kifejezetten tisztelem benne, hogy ott akar lenni minden fontos és kevésbé fontos mérkőzésen. Többször játszottunk is egymás ellen; nem volt olyan helyzet, hogy félvállról vette volna az egyébként amatőr játékunkat. (Jaj, meg ne sértődjön a miniszterelnök; kifejezetten a saját teljesítményemről beszélek, nem az övéről. – ide kellene most tenni egy szmájlit…) Szóval a játék szeretete nem politikai kérdés – egészen addig, amíg az nincs a kormányzati filozófia szintjére emelve. Márpedig nálunk ez történt, ez történik, egyesek már-már az aberráció szintjéig próbálnak Orbán Viktor magasságába emelkedni, a foci védelmében.

A legújabb verzió szerint a stadionépítések a nemzeti öntudatot növelik, és a balliberális oldal csakis ezért támadja a kormány stadionépítési koncepcióját. Deák Dániel, a hatalom által olyannyira preferált elemző ezt írja a Magyar Nemzetben: „Már egy évtizede tartó sportpolitikának az eredménye, hogy egyre eredményesebb a magyar fociválogatott is, ami nemcsak sportsikereket jelent, hanem hozzájárul a nemzeti identitás erősödéséhez is. Az ünneplő tömegek látványa Budapest utcáin az előző foci Eb meccseit követően minden magyart büszkeséggel töltött el, nagyon sokan ennek hatására döbbentek rá arra, hogy milyen nagy dolog egy nemzethez és egy közösséghez tartozni. Nem meglepő, hogy a baloldali politikusok éppen emiatt a nemzeti identitáserősítő szerep miatt támadják a sportberuházásokat, hiszen ez az ő globalista, a nemzetállamok lebontását célul kitűző szemléletükbe nem illeszthető be.”...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNÉK ERRE SZÁMÍTHATTAK: STARTOL A NAGY LMBTQ-HÁBORÚ AZ EU-VAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.16.


Megvan az új konfrontációs toposz az európai közösséggel, ezzel minden egyéb konfliktust ki lehet takarni.


Daily Telegraph


A francia Európa-miniszter azt közölte, hogy országa behatóan figyelni fogja a fejleményeket az új magyar jogszabály ügyében, mert senki sem gondolhatja, hogy bárki tetszése szerint válogathat az unió alapvető témái közül. Bécsi látogatása során Beaune (aki bevallottan meleg – a szerk.) hozzátette, hogy a központi témákat megingás nélkül meg kell védeni.

A konzervatív újság úgy értékeli, hogy a frissen elhatározott tilalom miatt Magyarország megint csak meg fog ütközni Brüsszellel, amely már aggodalmát fejezte ki a média elleni intézkedések, továbbá a jogállami elvek megsértése miatt is.

Voice of America

Roth, német külügyi államminiszter azt írta a Twitteren: a friss magyar parlamenti döntés újabb súlyos diszkriminációt jelent a nemi kisebbségekkel szemben. Szembe megy mindennel, ami közös európai értéknek számít. A politikus teljes szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a magyar LMBT-közösséget.

Az Európa Tanács elítélte a magyar jogszabályt, mondván, hogy az félrevezető és hamis. Ugyanígy ítéli meg a dolgot több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International is. Lydia Gall, a Human Rights Watch vezető kelet-európai kutatója kijelentette: alávaló és méltatlan egy uniós tagállam esetében, ha egy nevezőre hozza a pedofíliát, valamint a LMBT-embereket, betiltja a nemi felvilágosítást és elfojtja a szabad beszédet. A szakértő egyben cselekvésre bíztatta az Európai Bizottságot.

Spiegel

Az egyenlőségért felelős uniós biztos megpendítette, hogy az Európai Bizottság visszafoghatja a Magyarországnak járó támogatásokat, ha az Orbán-kormány utasítására valóban cenzúrázzák a homoszexualitással foglalkozó felvilágosító anyagokat. Helena Dalli rámutatott, hogy nem jogosultak a pénzre azok a tagországok, amelyek nem védik meg az olyan értékeket, mint a demokrácia és az egyenlőség. Egyben emlékeztetett arra, hogy már több lengyel város elesett a szubvencióktól, miután LMBT-mentes övezetté nyilvánította magát.

Neue Kronen Zeitung

Az Európai ügyek osztrák miniszter asszonya azt hangsúlyozta a magyar jogszabály kapcsán: a földrész azért egyesült, hogy ne lehessen semmiféle diszkrimináció.

Edtstadler egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar parlamenti határozat nem ütközik a közösségi értékekkel. Az osztrák zöldek szóvivője elítélte, hogy Orbán aljas játékot űz, amikor egyenlőségjelet tesz a homoszexualitás és a pedofília közé. A szociáldemokraták egyik EP-képviselője aggasztónak tartja, hogy leszalámizzák az LMBT-emberek jogait és így próbálják láthatatlanná tenni a közösséget. Mint mondta, egy ilyen uszítás ellentétben áll a földrész alapértékeivel.

AFP

Az Európai Parlament Magyarország ügyében illetékes jelentéstevője úgy foglalt állást, hogy a törvény sérti az európai értékeket és kísérlet, mármint hogy a gyerekek védelme ürügyén az LMBT-jogokat támadják. Delbos-Corfield arra szólította fel a tagállamokat, hogy vonják kérdőre a magyar kormány a jövő kedden esedékes EP-meghallgatás során, amelynek témája éppen a jogállam lesz.

Neue Zürcher Zeitung


Orbán Viktor orosz mintára lép fel a „homoszexuális propaganda” ellen, ám ily módon a nemi kisebbségekkel szembeni liberális nemzeti hagyományokat teszi kockára. Ugyanakkor a kulturkampf eszkalálódása nagy tiltakozásokat vált ki. A tegnap elfogadott törvény tökéletesen mutatja, miként keveri össze a Fidesz a különféle társadalompolitikai témákat, hogyan élezi ki és használja ki azokat politikailag. A javaslat kiindulópontja a Kaleta-botrány volt, ugyanakkor a szabályozásból kimarad a katolikus egyház, pedig ott is volt azért pár pedofil ügy.

A politikus előre számolt azzal, hogy az ellenzék jó része bojkottálni fogja az ülést, de ő ily módon értékkonzervatívnak tüntetheti fel magát a választás előtt megerősödött ellenféllel szemben. Mondhatja, hogy az gyengekezű olyanokkal szemben, akik gyerekeket becstelenítenek meg. Azon kívül megosztja a másik oldalt, lásd a Jobbikot. Civilek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a törvény nagymértékben korlátozza a szólásszabadságot, valamint a gyerekek jogait és mérgezi a közhangulatot.

A hivatalos politika gerjeszti a homofóbiát. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyáshoz jutnak olyan vallási-fundamentalista civil csoportok, mint az Alapjogokért Központ. Ráadásul be van kötve a hittársakhoz az egész világon. Példaképnek a putyini Oroszországot tekintik. Az új törvény is nagyon emlékeztet a vonatkozó orosz jogszabályra, ideértve, hogy megbélyegzi a nemi kisebbségeket, és ellenségképeket gyárt.

Deutsche Welle

Az LMBT jelenti a legújabb első számú közellenséget Orbán Viktor számára. Ötvözi a pedofília elleni harcot, illetve a kiskorúak védelmét a „meleg propagandával”, de az egész arra jó neki, hogy elvonja a figyelmet a kudarcokról és éket verjen az ellenzék közé. Ő maga nem megcsontosodott ellensége a homoszexualitásnak. Ám politikai megfontolásból időről időre homofób megjegyzéseket tesz. Ezek a legtöbbször méltatlanok, esetenként szabályosan zavaróak.

Az egész hátterében az állt, hogy a Fidesz környezetében több gyerekmolesztálási botrány is kirobbant és ezeket nem sikerült túl jól eltussolni. Lásd a perui nagykövet esetét. Úgy hogy Orbán ezúttal nyilvánvalóan támadásba ment át, mert el akarja hárítani a gyanút, hogy pártja nem lép fel elég határozottan a gyerekek molesztálása ellen.

A kormány nem válaszolt a DW kérdéseire, Bozóki András, a CEU professzora viszont úgy véli, hogy a törvény egyértelműen ütközik az EU értékeivel, egy európai bíróság alighanem jogellenesnek minősítené. Az elterelés mellett ugyanakkor az is magyarázza, hogy a politikus kifogyott a húzós témákból. Ezért folyamodik a radikális homofóbiához, tudatosan rájátszva a társadalom polarizálására.

A miniszterelnök szénája tényleg nem áll jól az utóbbi időben. A közvéleménynek egyre inkább elege van a legfelső szintű korrupcióból és a járványkezelés módjából. Ezért Orbán mind inkább defenzívába szorul. Pl. visszalépett a Fudani Egyetem ügyében. Ugyanakkor ily módon szakítópróba elé kerül az ellenzék. Bozóki szerint a Fidesz-ellenes erők számára rossz hír, hogy a Jobbik a kormánypárttal együtt szavazott.

Frankfurter Rundschau

A kommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniónak nem szabad engednie, mert az LMBT-ellenes szabályozással Magyarország újabb lépést tett a jogtalanság állama felé. Hiszen hazavágja a melegek és a transz neműek jogait. Csöpög a homofóbiától, betiltja az olyan ábrázolásokat, amelyek nem felelnek meg az állítólag Isten által megkívánt heteroszexuális rendnek, mert hogy a hatalom azt tekinti normának.

A család az apából, az anyából és a gyerekből áll – és punktum. Úgy hogy mostantól kezdve nem kaphatnak tanácsot szakértőktől az olyan fiatalok, akik nem biztosak a saját nemiségükben. De bizonyosan megkapják a magukét azok a sajtóorgánumok, amelyek LMBT-témákkal foglalkoznak. Az igazán alávaló azonban az egészben az, hogy próbálja úgy beállítani, mintha a világon semmi különbség nem volna a nemi kisebbségek tagjai és a pedofilok között. Nagyon régi közhely ez, de a Fidesz támogatói szívesen adják tovább a gyűlöletet.

Orbán már megint a kisebbségek és az emberi jogok rovására politizál. Neki folyton ellenségekre van szüksége, lehetnek azok a menekültek, az egyetemek, a polgárjogi szervezetek és most az LMBT-emberek. De csak a figyelmet igyekszik elterelni, mert a járvány 30 ezer áldozatot követelt, zajlik a jogállami eljárás és az ellenzék közösen kíván indulni a választáson. Szóval nem meglepő, hogy újabb csontot hajít oda a nyilvánosságnak.

Ebben a helyzetben Brüsszelnek ott kell célba vennie ezt az autokratát, ahol az fáj neki, az pedig a pénz. Vidéki táborát már az a lehetőség megrendítheti, hogy kevesebb pénz érkezik az EU-ból. Hiszen vazallusai európai pénzekből szedték meg magukat, miközben megkapták az egykori állami földek nagy részét. Szóval az EU-nak segítenie kell, hogy meg lehessen szabadulni tőle, miután semmibe veszi a demokráciát.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár Orbán újabb szellemi selejtjének minősíti a „pedofília elleni” törvényt, amelyben a politikus vegyíti a komolyat a visszataszítóval, nehogy a bírálók differenciáltan érvelni tudjanak. Az meg különösen alattomos, hogy aki megszavazza a gyerekek szexuális bántalmazásának szigorúbb büntetését előirányzó szabályozást, az egyben abba is belemegy, hogy szűnjön meg a nemi felvilágosítás. A Fidesz szívesen dolgozik ilyen árukapcsolással, kisajátítja és ideológiailag megmérgezi a témákat.

A mintakép Oroszország, amely csaknem napra pontosan 7 éve fogadta el a „homoszexuális propagandáról” szóló jogszabályt. Orbán ily módon egyre inkább a jobbos-nemzeti, fundamentalista sarokba tereli a Fidesz és az országot. Oda, ahol lábbal tapodják az európai értékeket. A törvény ellentmond az Európai Emberi Jogi Konvenciónak és a folytatás alighanem jó pár per lesz.

De Orbánnál pont ez a lényeg: maximális figyelemfelkeltés, maximális ütközés. Azt hangoztatni, hogy az ország idegen hatalmak áldozata, és hogy a saját európai értékeit és fiataljait sem védheti meg a gonoszoktól, akik lehetnek pedofilok, melegek, vagy mindkettő egyszerre. 10 hónap múlva jönnek a választások és Orbán veszíthet. Ezért mozgósítja törzsszavazóit a szélsőséges propagandával. Ezért provokál, ahol csak tud. Ezért közeledik Moszkvához és Pekinghez. Tudja, hogy már nemigen talál barátokat az unióban.

Der Standard

Magyarország hadjáratot folytat a melegek ellen, a jobboldali-nemzeti kormány még az eddiginél is jobban száműzni kívánja a homoszexualitást a nyilvánosságból, ám az veszélyes, hogy agyon akarja hallgatni a jelenséget. Nagyon úgy néz ki, hogy a politika még akár napjainkban is a Felvilágosodás évszázados ideáljai ellen fordulhat. A módszer: homályos előítéleteket vet be, elutasítja a nyílt vitakultúrát, megkérdőjelezi a tudományt és kvázi vallási küldetéstudatot mutat.

A felvilágosult társadalom elleni harc kevés helyen követhető oly egyértelműen nyomon, mint az új magyar törvény esetében. Mindent ellenez, ami segíthet a segíthet a fiataloknak szexuális érésük során, toleranciára taníthatja őket. Önmagában persze nem rossz ötlet, hogy az egészet belefoglalják abba a jogszabályba, amely az eddiginél szigorúbb büntetést irányoz elő a gyerekekkel szembeni nemi erőszak elkövetői ellen.

A két témát összekeverni azonban nem csupán megengedhetetlen, hanem veszélyes is. Az égvilágon semmi sem támasztja alá ugyanis, hogy megvédené a felnőttek túlkapásaitól a serdülőket, ha eltitkolják előlük a nemi valóság egy részét.

Politico

Több EP-képviselő is ki van akadva, miután kiderült, hogy a Bizottság miként képzeli el a gyakorlatban a jogállami mechanizmus alkalmazását például a magyar és a lengyel kormány ellen. Moritz Körner, a német szabaddemokraták nevében úgy értékelte, hogy Brüsszel csupán időt akar nyerni a 28-oldalas tervezettel, de az csupán lufi. Daniel Freund, a német zöldek törvényhozója kifejtette, hogy az irányelvek megerősítik a gyanút: von der Leyen csapata húzza az időt és nem érthető, miért kellett hat hónap a dokumentum megalkotásához, amikor abban ennyire nincs semmi a jogállami elvek és az uniós támogatások összekapcsolása ügyében.

A Néppárt egyik finn tagja szerint nem az irányelvek a fontosak, hanem hogy a Bizottság képes legyen hatékonyan cselekedni. Az EU végrehajtó testületének egyik illetékese erre úgy reagált, hogy pontosan azért küldték meg a javaslatot a képviselőknek, mert azt szeretnék, ha azok elmondanák aggályaikat. Merthogy csak akkor lehet hatékonyan használni az új mechanizmust, ha pontosan meghatározzák az alkalmazás feltételeit.

A jelentés emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács a múlt év végén hozott határozatban – magyar és lengyel nyomásra – megígérte: az új rendszert kizárólag azután élesítik be, hogy az Európai Bíróság előbb véleményt nyújt róla. Ám még gyorsított eljárás mellett is csupán október közepén lesz a tárgyalás Luxemburgban.

Die Welt

Az Európai Parlament két német alelnöke is aggódik amiatt, hogy mit fog művelni a szlovén kormányfő az EU soros elnökeként a második félévben. A szociáldemokrata Katarina Barley azt kérte az uniós intézményektől, a tagállamoktól és a sajtótól, hogy ne adjanak teret a politikus demokráciaellenes megnyilvánulásainak, illetve húzásainak. Úgy véli, hogy Jansa nagyon hasonlóan jár el, mint Orbán, hogy maga alá gyűrje az államot: megvonja a támogatást a neki nem tetsző médiától, megfélemlíti az újságírókat. Úgyhogy nehéz időszak elé néz a szervezet.

A szabaddemokrata Nicola Beer arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnöknek az európai megoldásokért kell dolgoznia, és nem lehetséges, hogy ő maga legyen a probléma. Hiszen nem kíván együttműködni az új Európai Ügyészséggel, viszont a sajtószabadságot veszélyezteti, amikor nekiment az ország távirati irodájának.