2017. március 12., vasárnap

A KIRÁLY BESZÉDE MÁRCIUS 15-ÉN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.12.


Megszereztük azt a beszédet, amelyet Orbán Viktor március 15-én, a Múzeum kertben fog elmondani. Forrásainkat nem fedjük fel, legyen elég annyi, hogy igen magas helyen jutottunk hozzá. A beszéd olyan tartalmas, hogy helyszűke miatt csak a rövidített változatát tudjuk közölni. A miniszterelnök a teljes szöveget a március 15-i nemzeti ünnepen olvassa fel.

Tisztelt ünneplők, barátaim!

Engedjék meg, engedjétek meg, hogy mint a vőlegény a nászéjszakán, én is rögtön a lényegre térjek. Nem véletlen, hogy éppen ma ilyen szép napos idő van, (szakad az eső – a megfelelő aláhúzandó). Az időjárás is velünk van (ellenünk van – a megfelelő aláhúzandó.)

Bármilyen is ma az idő, ez nem tántoríthat el bennünket attól, hogy tovább menjünk a magunk által kijelölt úton. Bárhová is vezet ez az út, ez a mi, mert mi megyünk rajta rendületlenül.

Ellenfeleink, akik számosan vannak, (fütty, bekiabálások: abcúg Brüsszel, dögöjjé’ meg Soros a bérenceiddel együtt), azt mondják, hogy maffiakormány vezeti ma Magyarországot. Hogy mi ellopjuk azt, ami a magyar embereké.

Nézzetek mélyen a szemembe és válaszoljatok: úgy nézek én ki, mint aki ellopja azt, ami a tiétek? Már mondom is a választ: igen, maffiakormánya van ma Magyarországnak! Igen, szétlopjuk az országot!

És most tegyétek a szívetekre a kezeteket: jobb lenne, ha nem mi, hanem mások lopnának el mindent? Inkább mi lopjuk el a ti pénzeteket, mintsem mások, idegenek tegyék azt. (Fütty, bekiabálások: vesszenek a migráncsok).

Neveket nem mondok, mert a személyiségijogokat még nem tudtuk betiltani, és az illetők nem hatalmaztak fel rá. Ezért csupán jelezném: inkább egy magyar gázszerelő zsebébe vándoroljon a ti sok milliárd forintotok, mint Soros György valamelyik védencéhez! Inkább a klubtulajdonos haverom tegye el a lóvét, mintsem mindenféle jöttment migráncsok ellátására költsük. De ugyanitt említhetném a saját lábán álló vejemet, vagy például, ugyancsak név nélkül, Vajna Tímea férjét: mind, kivétel nélkül, sőt, egytől egyig, rendes, tisztességes magyar emberek.

Náluk sokkal jobb helyen van a ti pénzetek, mintha idegeneknél volna! Multiknál, teszem azt. (Hatalmas fütty. Bekiabálás: vesszenek a multik!)

Azt mondják az ellenfeleink, akik számosan vannak, hogy félünk. Nem merünk szembe nézni az emberekkel, csak a számunkra kedves újságíróknak nyilatkozunk. Alákérdező mikrofonállványoknak. Meg hogy listák vannak a királyi televízióban arról, hogy kit lehet meghívni valamelyik műsorba, és kit nem.

Nincsenek ilyen listák. Lista nélkül is tudja minden szerkesztőnk és újságírónk, hogy mi a dolga. Az a dolga, amit elvárunk tőle. Hogy olyan ember ne szólaljon meg, aki nem tudja lelkesíteni a magyar embereket. Mert olyan emberre nincs szükségetek, aki nem azt mondja nektek, mint amit ti hallani szeretnétek.

Ugye, hogy ti is azt akarjátok hallani, amit hallani szeretnétek? És ugye, hogy nem azt, amit nem? (Fütty, bekiabálás: kurvaanyját nekik mind.)

Na ugye, hogy na ugye!
...

MIT KEZD A BALOLDAL A NEMZETTEL? - KRITIKAI ALAPOZÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER BLOG
2017.03.12.


Nemrég a Momentum dobta be a közbeszédbe, hogy a baloldalnak “egészséges nemzettudatra” van szüksége. De be tudja-e olvasztani magába a baloldal a nemzettudatot? Lehet valaki baloldali nacionalista? Mit tud kezdeni a baloldal a nemzettel? Kezdjük az elején: nemzetnek általában olyan embercsoportot hívunk, amelyet a nyelve, kultúrája és/vagy történelme köt össze. Mondom, általában, mert az indiai nemzetet például nem egy, hanem legalább 22 nyelv köti össze, Bajorországnak megvan a saját történelme ugyanúgy, ahogy Ausztriának, osztrák nemzet mégis van, bajor meg nincs (vagy mégis?). Az ilyen esetlegességek csak fokozzák kétségünket: mit kezdhet a baloldal a nemzettel?

A politikai nacionalizmus az a nézet, hogy a nemzetek politikai szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak: míg egy csomó olyan közösség van, amelyet áthat a közös kultúra és történelem, mint a sportolók és heavy metal rajongók, mégsem gondoljuk, hogy önkormányzatot, netán saját államot kellene kapniuk. A politikai nacionalizmus szerint viszont a nemzetek ebből a szempontból kiemeltek: tagjaiknak közös politikai érdekeik, jogaik és kötelességeik vannak. Például az ukránoknak -- mondaná egy ukrán nacionalista -- joguk van hozzá, hogy ők maguk kormányozzák az országukat és ne az oroszok, mert az ukránok egy nemzet, az oroszok meg egy másik; egy szélsőséges orosz nacionalista ezzel szemben úgy gondolhatja, hogy az ukránok nagyon is az orosz nemzet részei, így aztán ugyanúgy nincs joguk az önrendelkezésre, mint ahogy Bács-Kiskun megye sem igen tarthat igényt a Magyarországtól való elszakadásra.
A baloldal történelme során jórészt internacionalista álláspontot képviselt, ami szerint a nemzetek vagy semmilyen vagy csak másodlagos politikai jelentőséggel bírnak. A valóban jelentős társadalmi problémák ugyanis túlnyúlnak a nemzetállamok határain: a dolgozókat ugyanúgy kizsákmányolják a nagyvállalatok Csehországban, mint Magyarországon. A nők ugyanúgy elnyomásban élnek Angliában, mint Németországban...

HAZUGSÁGOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.03.12.A legtöbbet ez ellen harcolunk. Hogy őszintén, csúsztatások, hazugságok nélkül tudjunk megbeszélni problémákat egymással. Néha azt gondolom, ez fémjelzi legjobban a munkánkat. A hazugságok elleni küzdelem. Talán maga ez a blog, a maga tükörtartásával is része ennek.

Az alapítvány által nyújtott segítség többnyire nem pénzbeli, igyekszünk ezt minimalizálni, de előfordul néha, hogy ezzel segítünk a legtöbbet. Megbeszéljük persze a szűk csoporttal is, a véleményük nagyon fontos nekünk, hiszen ők vannak a faluban mindig, ők látják legjobban a reakciókat, összefüggéseket. Elkülönítettünk egy kisebb alapot erre, a kríziskezelésen belül. Többnyire kisebb támogatás lehet csak, egy gázpalack ára, vagy egy felnőtt gyógyszeré, esetleg egy váratlan utazásé, amit vissza is kell adniuk a következő jövedelemhez jutáskor.

Alapja az őszinteség, no meg a közösségben való megfelelő működés. A kölcsönös bizalom, amiért persze meg kell dolgozni.

Jól működik ez, sokakat véd meg a kamatos pénz felvételétől, és segít át egy-egy krízishelyzeten. Nagyjából tartja is mindenki a szabályokat, értik, a dolog csak akkor működhet, ha mindenki becsületes benne. Ezért is van az, hogy az egész nem titokban történik, hanem minimum a kis közösségi mag tudomásával, vagy gyakran mindenki előtt. Mert szeretnénk ezzel is a közösségben egymás támogatását kialakítani, fejleszteni. Hogy a döntés, kinek, miben segítünk, közös legyen. Ehhez egyelőre mi adjuk a forrást, de talán majd sikerül egy helyi krízisalapot is létrehozni.

Többnyire kis összegekről van szó, maximum ötezer forintról. Persze volt már, hogy fölé kellett mennünk. A kártyás villanyóra felszerelése, egy temetés, egy sokkal gazdaságosabb tűzifa-vásárlási lehetőség, stb. többe kerülnek, és nyilvánvaló, hogy abból a jövedelemből, amiből élnek, nem megoldható. Ilyenkor mérlegelünk, és bizony, sokszor látjuk, ha mi nem segítünk, akkor vagy a kamatos pénz jön, vagy a Provident-kölcsön, mindkettőben ott van az a kamat, ami aztán a következő időszakra határozza meg, sokszor visszafordíthatatlanul az élethelyzetüket...


MÉGSEM INDUL IDÉN EL A KORMÁNY ELLENSZAKJA - 10. HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓNK


ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.03.12.


Mégsem indul idén el a kormány ellenszakja, további borzasztó kompetenciamérések eredményeit ismerhettük meg, de legalább az angolok sem különböznek sokban tőlünk. 10. heti hírösszefoglalónk.


Ezeket mindenképpen olvasd el:

Mégsem indít családtudományi képzést ősztől a kormány

Az ellen-gender studies szakot ugyan nagy hévvel lobogtatta be Balog Zoltán, valójában még semmi nincs kész belőle. A tervezés és akkreditálás csak most kezdődik, így ha valóban el is indul a szak a Corvinuson, az még évek kérdése. (Index)

A magyar kompetenciamérés is a vidéki és nem kedvezményezett tanulók teljes leszakadását mutatja
Közel negyedmillió diák töltötte ki a kompetenciamérést idén. A feladatokban nem azt a lexikális tudást kérdezik vissza, amire Palkovics László oly büszke, és a Google három másodperc alatt előkeríti, hanem az iskolában tanultak alkalmazását: térbeli gondolkodás, alapszintű matematikai döntések meghozatala például. Az eredmények lesújtóak, mivel sokadik éve egyértelmű: ha valaki nem rendelkezik kedvező családi háttérrel, vagy nincs a szerencsés kevesek között, még a minimuszint tudásának megszerzéséért is küzdenie kell. (Index)

Egyre több részletet ismerünk az új kilencosztályos tanrendről
Az óvoda és iskola közötti szakadék áthidalása közötti plusz év mellett a Nemzeti Alaptantervet is újragondolják, átalakítják a pedagógusképzést, és bevonják a civileket is. A Civil Közoktatási Platform szerint ezt már tavasszal is belengették. (Index)

Ha van még időd:

Az angol oktatási miniszter sem érti, miért akarnak a tanárok beleszólni az oktatáspolitikába.
Justine Greening, magyar kollégáihoz hasonlóan, fel volt háborodva, miután prezentálta egy előadáson az oktatási tárca terveit Angliában – ez viszont nem tetszett a jelen lévő igazgatóknak. A helyi oktatási irányítás azt sem érti, miért nem tudnak az iskolák három-milliárd font megtakarítást eszközölni, miközben az igazgatók egy része már arról nyilatkozik, hogy egész egyszerűen pénteken nem fognak tanítani, mivel nincs pénzük fenntartani az intézményt. (BBC)

Fegyverrel fogják védeni az érettségi tételeket. Egy új kormányrendelet értelmében szigorították a vizsgszabályzatot, és élőerős fegyveres védelmet is rendeltek a tételek mellé. Semmi cicó. (444)

ITT AZ IDŐ... 4. RÉSZ

SZTÁRKLIKK - KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.03.12.


"Itt az idő, hogy megteremtsük a szociális biztonságot!" - kiáltotta a Fidesz kormányprogramjának negyedik fejezete bátran bele a mindinkább elsötétülő Nagy Magyar Éjszakába - 2010. május 22-én. E tizenöt oldalnyi ígérethalmazt (62-77. oldalak) ugyanilyen bátorsággal kiáltozhatnák most, hét év múltán is. Hiszen, ha újraolvassuk e program számtalan meglátását, követelését, akkor változatlanul valamennyit aktuálisnak érezhetjük.

Pontosabban, van egy ígéret, amelyet mégsem. "Nem engedjük, hogy az állami nyugdíj mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíj-pénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek." - deklarálja a program 68. oldalának szövege. Hát, ez igaz. Nem kerültek veszélybe. Inkább elvették, mindenestől.

Mondhatnánk ezek után, hogy nagyjából ezen a szinten és ebben a szellemben érdemes ezt a fejezetet komolyan venni, sőt, talán az egész kormányprogramot is. Mégsem tesszük, mert ez az a dokumentum, amely mind a mai napokig a Fidesz kormányzásának alkotmányossági alapja, minthogy a kormány megalakításnak előfeltétele volt a program parlamenti elfogadása. S nagy kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha nyolc év után azt lehet megállapítani, hogy a kormány a maga által írott, s egykoron kétharmados többséggel elfogadott programjával szemben tevékenykedett. Ezt a kérdést időnként akkor is fel kellene tenni, ha momentán érdemi megválaszolására semmi esély nem látszik. A történelmi és politikai felelősség mértékének majdani mérlegelésekor mégiscsak abból kellene kiindulni, hogy a választásokat megnyerő, a hatalmat megragadó, s későbben gyakorló erő mihez képest tevékenykedett? Mit tett, s amit tett, azt milyen mérce jegyében végezte?

E sorok írója természetesen tisztában van azzal, hogy ezt a - meglehetősen alapvetőnek alkotmányossági szempontból pedig különösen súlyos - kérdést évek óta pusztába kiáltott szózatként hangoztatja, mert most még úgy tűnik, mintha ez senkit sem érdekelne. Az egykori Fidesz-szavazók többmilliós tábora kizárt, hogy emlékezne a 2010-es választási- és kormányprogram ígéreteire, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a szöveget akkor sem ismerték. Ettől persze még ez a 2 millió 700 ezer választó időnként megkérdezhetné magától -és a választottjaitól -, hogy mire is kértek/kaptak valaha felhatalmazást...

MÉREG A FŐVÁROS SZÍVÉBEN, A HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ ÉS A FRADI-PÁLYA KÖZÖTT

DR. ERŐS GÁBOR - ÚJ, BAL, ZÖLD
Szerző: Dr. Erős Gábor
2017.03.12....De mi történt három héttel ezelőtt?
A lakók, boltosok észlelése a Tisztviselőtelepen: az évek óta állandó bűz, három hete vált akuttá, elviselhetetlenné, többen rosszul lettek.
Az üzem körül az elmúlt három hétben méréseket végzett a katasztrófavédelem, a környéken állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási művel jelenléte. Azonban nem elég, ha magukban vizsgálódnak: a lakosságnak joga van megismerni az őt érintő környezeti információkat, ezt a jogát az Aarhusi Egyezmény biztosítja. Ezért az eddigi összes vizsgálati eredmény és mérés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követeljük. Most.
Sok a daganatos eset is a környéken – persze ez önmagában nem bizonyít semmit, mert a rák sajnos amúgy is népbetegség hazánkban. Bár az, hogy ilyen sok a daganatos halálozás, épp a környezeti hatásokkal, környezeti ártalmakkal hozható szoros összefüggésbe
Amit szintén tudni lehet, hogy a cég tevékenységének bővítésére irányuló kérelmét, épp a fenti környezetszennyezési ügyekre is hivatkozva a Hatóság megtagadta. Ma már nyilvánvaló: jobb lett volna, ha az egész üzem működését felfüggeszti!
Cianidok, nehézfémek, a rákkeltő kadmium 100-szoros koncentrációban, kezeletlen szennyvíz, rosszullétek, lezárt csatornalefolyók a józsefvárosi Tisztviselőtelepen -- mire várnak a hatóságok?!
Amikor a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként a múlt csütörtöki testületi ülésen kérdeztem erről a kerület vezetését, csak írásbeli választ ígértek. Azonban a Tisztviselőtelep és Budapest lakói nem várhatnak heteket, hónapokat.
A környezetkárosítás és -szennyezés nem játék, a környezetvédelem nem úri huncutság. Akár a közeli Orczy-kertben vágják az oxigént adó fákat, akár egy-egy vegyi üzem mérgezi a talajt, a levegőt, a vizeket: az egészségünk, az életünk a tét...
ITT OLVASHATÓ


"MI ROMÁKNÁL..." - SZOCIALIZÁCIÓS MINTÁZATOK EGY ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KÖZSÉG ROMUNGRÓ LAKOSSÁGA KÖRÉBEN

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Makrai Kata
2017.03.08.


A X. Miskolci Taní-tani Konferencián 2017. február 3-án elhangzott előadás szerkesztett szövege

Közösségben, társadalomban élő egyénekként mindannyian számos sémával rendelkezünk, melyek sok szempontból adaptívak. Többek között segítenek számunkra a világban való eligazodásban, a társas érintkezések zavartalan lefolytatásában, élethelyzetek értelmezésében, összességében abban, hogy korlátozott kognitív kapacitásunkat megfelelően ki tudjuk használni. Kognitív fösvényként más emberek megismerésénél is igyekszünk kategóriákban gondolkodni, csoportokat létrehozni, és az egyént, mint csoportja bárkivel felcserélhető tagját értelmezni, ezáltal megfosztva őt individuumként való létezésétől (Fiske, 2006). Ez a kategorizáció adja a táptalaját a sztereotípiák, előítéletek, valamint a diszkrimináció megszületésének, és mint társadalmi lények mi, pedagógusok is hasonló mintázatok mentén gondolkodunk diákjainkról. Ezért lehet az is, amit Szentesi Balázs egy általa megvizsgált elsősorban roma/cigány gyermekek számára szervezett iskolán kívüli oktatási program tapasztalataiból leszűrt, hogy a nevelők „többnyire az olyan megnyilvánulásokat, amelyek nem részei a magyar életformának, a lemaradás okaiként azonosítják, negatívan értékelik és a (…) «hibás szocializáció» eredményének vagy a «szocializáció hiányának» tulajdonítják.” (Szentesi, é. n.). Ezek a téves oktulajdonítások pedig negatívan befolyásolják a gyermekek iskolai előmenetelét például a rejtett tantervek vagy a Pygmalion-effektus által.

A fenti gondolatokból indultam ki, amikor a cikkben bemutatásra kerülő kutatást elkezdtem. Szerettem volna feltárni, hogy milyen mintázatok mentén zajlik a gyermekek szocializációja az általam vizsgált roma/cigány közösségben nem titkoltan a már említett sztereotípiák megcáfolásának céljával. Kutatásom elméleti keretét alapvetően két téma köré csoportosuló szakirodalom határozta meg. Egyrészt felhasználtam a szocializáció kérdéskörével különböző kultúrákban foglalkozó elméleteket, mint Cavalli-Sforza kulturális transzmisszió fogalmát, Whiting és Whiting pszichokulturális modelljét és hat kultúrára kiterjedő vizsgálatát, Bronfenbrenner ökológiai rendszerét, Super és Harkness fejlődési fülke elméletét, Rogoff családokban és közösségekben történő gyermeknevelésre vonatkozó kutatási tapasztalatait, a levine-i szülői gyermeknevelési célok három szintjét, illetve Kagitcibasi családmodelljeit. Másrészt döntően antropológiai vagy azzal érintkező kutatások eredményeit használtam fel a szocializációs útvonalak bemutatására a cigány családokban. Munkámban ezek alapján építettem Kemény, Janky és Lengyel 1971 és 2003 között végzett országos reprezentatív felmérésének bizonyos eredményeire, Boreczky Ágnes 2005 és 2009 között végzett cigány családok változásait vizsgáló kutatásaira, Formoso Canness-Grasse vidékén szintó közösségben, Horváth Kata egy bükkalji falu cigány asszonyai között, Károlyi Júlia Északkelet-Magyarországon egy cigány családban, Békési Ágnes Budapesten, illetve Hajdú-Bihar megyében romungró csoportokban, valamint Bakó Boglárka Csobánkán szintén romungró csoportban végzett kutatási eredményeire.

Az adatfelvételre 2015 tavasza és 2016 tavasza közt került sor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókaza községben. Mind a megye, mind a település, mind interjúalanyaim súlyos anyagi problémákkal küzdenek. Általános jelenség a munkanélküliség. Mintámba hat édesanya került, akikhez egy közvetítő személy révén jutottam el. Mind a hatan romának vallják magukat. 35 és 52 év közöttiek, legalább egy gyermekük a Dr. Ámbédkar Iskola tanulója, ami miatt több szempontból szűrt mintáról beszélhetünk.

Interjúkérdéseim alapvetően hét témakör köré csoportosultak: a gyermekkor definíciója; gyermekvállalással, szüléssel kapcsolatos elképzelések; gyermekgondozásra vonatkozó szokások; a gyermek intézményes ellátásával, valamint iskoláztatásával, jövőben való boldogulásával kapcsolatos elvárások, remények; a gyermekek tevékenységrendszere; a nemi szerepek különbözőségei gyermekkorban. A következőkben e témakörök mentén igyekszem bemutatni kutatásom eredményeit:

OLVASÓI LEVÉL: KITŐL KELL MEGVÉDENI A MAGYAROKAT, ÉS HOGYAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.12. 


Jaj, ne már, hogy azt olvasom, hogy a Viktor a Zunióba megint megvédte a családi pótlék ausztriai kurtításától az ott dolgozó magyar munkavállalókat! Jaj, ne már, hogy ha majd Ausztria így tesz az ott dolgozó magyarokkal, akkor hasonlóan jár majd el a Magyar köztársaság, vagyis hogy Magyarország is… (Mo. a sajátjainak torkán már a százszorosát is lenyomta…)

Először is tisztázzuk, hogy az osztrákok nyilván nem az EU-s munkavállalók mozgásának és munkavállalásának szabadságáért, hanem a saját országuk munkavállalói béreinek versenyhelyzetbe kényszerítéséért, és így a munkaköltségek minimalizálásáért, a profitok maximalizásáért nyitottak munkaerő-piacot, tehát nyilván a munkavállalói jogok kurtítását először az auslandereken hajtják végre, amíg az osztrák munkás még nem tört meg mind szakszervezetileg, mind politikailag. Ennek az EU-szerte bevett gyakorlatnak a része ez az intézkedés is az osztrák kormányzat részéről. Mert mi rá vagyunk kényszerülve, hogy ezt elfogadjuk. Miért is, Viktor?

Te se véletlenül csalogatod az ukrajnai munkásokat ide, mert ők még nálunk is kiszolgáltatottabbak, ugye Viktor?

Ugye, hogy ez a helyzet annak a földesúrnak a jajveszékeléséhez hasonlatos, aki éveken, sőt évtizedeken át verte és éheztette a jobbágyait, megzsírosodott rajtuk, az árokba taposva az árok szélére kerülteket, mire azok elmenekültek a nyugati uradalomba, ahol jobban megbecsülik őket, a sokszorosát kapják annak a morzsának, amit itt kapartak össze, és ez a földesúr még utána kiált a másiknak, hogy aztán ne merészelje bántani az ő féltve szeretett jobbágyait!

Aha!

Nagyon aggódsz te miattunk Viktor, legfőképpen azoknak a szavazataiért, akik elég közel vannak a határhoz, hogy el tudjanak jutni a szavazóurnákig, mert ugye kedves Viktor, az angliai, németországi kimenekültjeink elég messze vannak, hogy ne tudjanak szavazni, és azokat már amúgy is leszarod úgy, ahogy vannak, mert téged csak a pénzünk, meg a szavazatunk érdekel.

Ha olyan rohadtul aggódnál a munkavállalókért, akkor 2010-ben, megválasztásod után azonnal visszaadtad volna a kormányalakítási megbízásod, és egyetlen rohadt törvényedet se hoztad volna meg, mert hét éved alatt éppenséggel mást se csináltál, mint hogy megkeserítetted a dolgozó és a munka nélkül maradt emberek életét, megvágtad a munkanélkülit, a segélyeket eltörölted, kilakoltattál családokat, belekényszerítetted az embereket a közmunkába, megvontad a túlórabéreket, rugalmasan megírhatóvá tetted a munkaszerződéseket, elgáncsoltad a devizahiteleseket, tönkrevágtad a gyerekeink addig is elég szar oktatását, szétkaptad az egészségügyet, és stadionná, meg svájci bankszámlává konvertáltad a jövőnket, mert te vagy az, aki elől mi védelmet kerestünk Ausztriában, meg ahol csak lehet, te vagy a mi nemzetünk 21. századi tragédiája. Te ne akarj minket megvédeni!..
.

ITT OLVASHATÓ

ANDY WARHOL: A MŰVÉSZET, MINT KERESKEDÉS


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.12.


Harminc évvel halála után Andy Warhol még mindig a legbefolyásosabb és legkarizmatikusabb 20. századi művészek egyike. Kiállításai tömegeket vonzanak, ugyanakkor a mai napig folyik a vita arról, hogy valóban nagy művész volt-e, vagy csupán egy zseniális blöffölő, aki ráérzett a fogyasztói társadalom és a sznobok lelkivilágára.

Warhol (1928 – 1987) mindenképpen újító volt abban a tekintetben, hogy demisztifikálta a művészetet, mint nehéz hivatást, amely sok képzési és tökéletesítési évet igényel. Kereskedéssé változtatta, amelyben a cél híressé válni és pénzt keresni. Célja nem valami új és eredeti alkotása volt, szerinte elég a reklám normáit figyelembe venni.

Tom Wesselmannal, James Rosequisttel, Claes Oldenburggal és Roy Lichtensteinnel alapítója volt az amerikai pop-artnak az 1960-as évek elején. Harmincéves korára érte el a hírnevet és ezt arra használta fel, hogy rentábilis márka legyen. „A kereskedelmi célú művészet sokkal jobb, mint a művészet a művészetért” – állította és New York-i műtermében, a Factory-ben ennek megfelelően szériuában készítette alkotásait, amelyekkel műtárgyakká változtatta a tisztítószerek és a Campbell-leveskonzerv dobozait. De Warhol művelte a művészetnek más ágait, a rajzot, a festészetet, a fotózást, a filmezést, és még zenei producerkedésre is adta a fejét a 60-as évek közepén.

Andrew Warhola Pittsburgben született szlovák katolikus bevándorló család harmadik gyermekeként. Apja az Eperjes környéki Mikóról indult el Amerikába. Andy harmadikos elemista korában ritka betegség támadta meg, ami megváltoztatta bőre pigmentációját. A hosszú ideig tartó lábadozás alatt rajzolt, festett.

Amikor bányász édesapja meghalt, a család a nyomor küszöbére került. Ekkor alakult ki erős kapcsolata édesanyjával, Juliával. Warhol első munkáinak szövegeit ő írta. Egyszerű kalligráfiája annyira tetszett neki, hogy saját aláírását is vele jegyeztette.

Huszonegy éves korában a Carnegie műszaki főiskolán szerzett diplomát grafikusként és átköltözött New York-ba. Ekkor vette fel a nevet, amit az egész világ ismer. Hamarosan illusztrátor lett olyan neves magazinoknál, mint a Vogie, a Tiffany vagy a Glamour. Ezzel anyagilag biztonságba került és New York egyik legkeresettebb grafikusává vált. Párhuzamosan könyveket publikált, amelyeket ismerőseinek ajándékozott.

34 éves volt, amikor első kiállítását rendezte 32 Campbell-konzervdobozból. Majd elkezdett gumifigurákat alkotni, amelyeket kézzel festett ki. Első képei a reklámot és a képregényt idézik fel, szereplői Popeye és Batman.

1962 és 1965 között szilárdult meg nála az a stílus, ami a márkája lett: a tömegesen megjelenő tárgyak felhasználása, amellyel a kor szélsőséges materializmusát akarta bírálni. Az erotikus áthallású Coca Colás üvegek, a filmcsillagok különböző színekben pompázó szitanyomatai ebből a korszakból származnak.

A társadalmi problémák iránti érdeklődése is ekkor kezdett megnyilvánulni. A Death and Disaster című kollekciója a faji zavargásokra, valamint a villamosszék borzalmára hívta fel a figyelmet.

1965-ben hozta létre a „világ legrosszabb zenekarát”, amelyben valójában egyetlen ember, a zongoraművész csodagyereknek induló wales-i John Cale tudott zenélni, de olyan, később ikonikus figurákat gyúrt egybe, mint az írónak készülő Lou Reed, vagy a Fellini Édes életében is szerepelt német színésznő-modell (később költőnő és énekes) Christa Paffgen, azaz Nico. Ez volt a Velvet Underground, amelynek első lemeze (Warhol banános borítójával) az underground zene alapműve és a punk előfutára lett. Később nagy hatást gyakorolt az extremitásokra mindig vevő David Bowie-ra is, aki a 90-es években egy életrajzi filmben meg is személyesítette Warholt...

DRAGOMÁN GYÖRGY: "AKI NEM ÉLTE ÁT, NEHÉZ MEGÉRTENIE A HATALOM TOTÁLIS BRUTALITÁSÁT"

HVG ONLINE
Szerző: Szegő János
2017.03.11.


A ceausescui diktatúrát egy gyerek, Dzsátá szemszögéből láttató, megrázó Dragomán-regény, a világsikert aratott A fehér király ezúttal a mozikban kel életre, disztópikus, orwelli megközelítésben. Az alapmű szerzője is szerepet kapott a filmben. Interjú.Mikor kezdte írni a könyvet? Emlékszik a legelső mondatra?

Már első könyvem írása közben gondolkoztam egy gyerekmonológ-regényen. Aztán olvastam egy interjút Helmut Ducadammal, az egykori legendás focikapussal, ebben azt mesélte, hogy nekik, kapusoknak azt tanácsolták Csernobil után, kerüljék a kapcsolatot a labdával, mert összeszedi a radioaktivitást a fűből. Erről eszembe jutott a gyerekkorom diktatúrájának félelmetes abszurditása, és tudtam, a regénynek erről kell szólnia. Az első mondat az volt, amivel a világvége, a könyv harmadik fejezete kezdődik; velünk, kapusokkal külön foglalkozott Gica bá.

Milyen módszerrel dolgozott? Mit húzott ki belőle?

Gyorsan meglett az elbeszélői hang, tudtam, hogy Dzsátá, a narrátor-főhős csak az érdekes sztorikat fogja elmesélni másfél év történetéből, szinte levegőt sem véve, hosszú mondatokban. Ez meghatározta a regény szerkezetét is. Egy darabig azzal kísérleteztem, hogy más hangokat is megszólaltassak. A Nagyapa hangján elég sokat írtam, de rájöttem, hogy a 11 éves elbeszélő hangja sodróbb annál, hogy meg lehessen törni, ezért a Nagyapa szövegeit kidobtam. Ezenkívül nem nagyon húztam, sőt elég vakmerő voltam ahhoz, hogy a fejezeteket folyamatosan publikáljam különböző lapokban. Nem kronologikusan írtam, sokszor párhuzamosan dolgoztam a különböző részeken...

AZ OLIMPIA BUKÓ UTÁN BEVETIK A LOPÓ-SZORZÓT?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.03.11.


Érdekes jelenségre kaphatjuk fel a fejünket az olimpiai álmok szétfoszlása után: mintha másik dimenzióba léptünk volna, ahol hiperinfláció sújtja az állva maradt két állami gigaprojektet, a Puskást és a vizes VB-t.

A nolimpia még ki se esett a kormányzati szájakon, mikor egyszer csak aszonták: akkor a Puskás nem 100, hanem 200 milliárd lesz, köszi-puszi. Azóta meg úgy tesznek, mintha a százat soha senki ki nem ejtette volna a száján, sőt.

A vizes VB azóta naponta, de van, hogy naponta többször drágul. Gyaloghíd másfeles, szállásköltség kettes szorzóval, és akkor még csak a jéghegy tetejét karcolgatjuk. Mindenesetre úgy érezheti magát az egyszeri halandó, mintha Venezuelában élne hiperinflációtól agyonvágva. Vagy az "alkotmányos költségektől" terhes Magyarországon, ugye, ahol ennyire hülyék és nem tudnak tervezni, vagy ennyire hülyének néznek minket.

Esetleg ez mind egyszerre...

ORBÁN ÉS AZ ALAPJÖVEDELEM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Herényi Károly
2017.03.11.


...1. Mi a Nemzeti Alapjövedelem célja?
Az, hogy Magyarország egyetlen polgára se haljon éhen, vagy fagyjon meg. Sem hajléktalanként, sem a fűtetlen otthonában. A Nemzeti Alapjövedelem csak a legszerényebb megélhetési feltételek biztosítására lehet hivatott.
2. Miért kapják a gazdagok is?
Azért, hogy ne kelljen nagyon drágán, nagyon rossz hatékonysággal működő szervezeteket fenntartani annak elbírálására, ki a szegény és ki a gazdag. Emlékezzünk a ’90-es évek idején munkanélküli járadékért folyamodók Mercedesekkel érkező, arany ékszerekkel feldíszített seregére. A gazdagabbaktól az adórendszeren keresztül, különös tekintettel a vagyonadó intézményére, a kifizetett összeg visszafolyhat a költségvetésbe.
3. Miből finanszírozza ezt egy ilyen szegény ország, mint Magyarország?
Szögezzük le, Magyarország nem szegény ország. Csak a polgárai szegények, ők viszont nagyon. A nagymérvű szegénység oka a társadalmi elosztórendszerek rendkívül drága, a társadalmi igazságosság elvét mellőző és rossz hatékonyságú működése. A magyar szociális elosztórendszer nem csökkenti a szegénységet, hanem évről évre bővülten újratermeli. A minden magyar polgárnak alanyi jogon havonta járó Nemzeti Alapjövedelem szükségtelenné teszi a mai, rosszul működő ellátórendszer további fenntartását és működtetését.
4. Mennyivel terhelné a központi költségvetést a Nemzeti Alapjövedelem?
Ha 10 millió magyar állampolgárral számolunk, és az újszülöttektől a halni készülőkig mindenki havi ötvenezer forint juttatást kapna, akkor az évi hatezer milliárd forintos kiadással terhelné a büdzsét. Ez a 2017. évi költségvetés bevételi főösszegének hozzávetőleg az egyharmada. Ha a hatezer milliárdból levonjuk a szociális kiadások közel négyezer milliárdját, hiszen a Nemzeti Alapjövedelem feleslegessé teszi a munkanélküli járadéktól kezdve a családi pótlékon, a Gyeden, a lakhatási, oktatási támogatáson át a kiegészítő özvegyi juttatások kifizetését, akkor már csak kétezer milliárd hiányzik. További megtakarítás várható az elosztó, kormányzati és önkormányzati, valamint egyéb vonatkozó szervek működési költségein, hiszen ezekre nem lesz szükség.
5. Mi a Nemzeti Alapjövedelem várható társadalmi haszna?
A méltó emberi élet és létezés feltételeinek a megteremtése. A létbizonytalanság, a holnaptól való rettegés megszüntetése. A demokrácia szempontjából a legfontosabb, a mellérendelt viszonyrendszer alapjainak megteremtése. A segélyekért való folyamodás megalázó, lélekromboló helyzeteinek kizárása. A magasabb jövedelem és a túlmunka visszaszorulása miatt megnövekedett szabadidő az életminőség javulásának lehetőségét hordozza magában.
6. Mi a Nemzeti Alapjövedelem várható gazdasági haszna?
A fizetőképes kereslet jelentős bővülése a belföldi piacon. A keresletnövekedés miatt a hazai gyártó és szolgáltató ipar kapacitásainak bővülése. A termelés és fogyasztásnövekedés miatti adóbevétel növekedés, különös tekintettel a forgalmi típusú adóbevételek növekedésére. A jövedelem növekedés miatt a hat és négyórás részmunkaidős foglalkoztatás megsokszorozódása, ezzel a foglalkoztatottság növekedése. Várható új ipar- és szolgáltatási ágak megjelenése a részmunkaidő következtében megnövekedett szabadidő értelmes eltöltésének kiszolgálása érdekében.
Természetesen mint minden új, eddig ismeretlen megoldásnak, az alapjövedelemnek is nagy a társadalmi elutasítottsága. Az elmúlt négy évben, amióta közbeszéd tárgya lett, a leggyakrabban efféle ellenérvekkel találkoztam: „Aki nem dolgozik, ne is egyék!”- sommás keresztényi gondolat. Ki fog dolgozni, ha ingyen pénzt kap? A cigányok is kapnak? Na ne!
Ezek a felvetések a társadalmi tőke, a társadalmi szolidaritás és a társadalmi bizalom aggasztóan, szinte kórosan alacsony szintjét mutatják. A társadalmi tőke deficitje kizárja a sikeres országokhoz való felzárkózásunk lehetőségét. A társadalmi tőke ilyen szintjén a gazdagság csak matériákban fejeződik ki, a „mindenki annyit ér, amennyije van” mondatban megfogalmazva. Pedig a felemelkedés záloga és alapja az immateriális tőkék, a bizalom, a szolidaritás társadalmi megléte...

A VILÁGHÁBORÚ ÓTA NEM ÉHEZETT ENNYI EMBER, MINT MOST

HVG ONLINE
Szerző: MTI
2017.03.11.


A világ 1945 óta most éli legsúlyosabb humanitárius válságát, mintegy 20 millió embert fenyeget az éhínség - hívta fel a figyelmet pénteken az ENSZ biztonsági tanácsában Stephen O,Brian, az világszervezet főtitkárának humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

A tisztségviselő szerint az ENSZ megalakulása óta most alakult ki a legmélyebb humanitárius válság a világon. "A történelem kritikus pillanatában vagyunk" - kongatta meg a vészharangot O,Brian, figyelmeztetve arra, hogy a legsúlyosabb éhínség most Dél-Szudánt, Szomáliát, Jement és Északkelet-Nigériát fenyegeti.

Ezekben az országokban 20 millió ember már most éhezik vagy a következő hónapokban lesz kénytelen szembesülni az éhínséggel. Jemenben a legtarthatatlanabb helyzet - tette hozzá -, ahol a lakosság kétharmadának, azaz 18,8 millió embernek van szüksége azonnali segélyre, több mint hétmillióan azt sem tudják, honnan kapnak élelmet a következő étkezésükhöz...

ITT OLVASHATÓ

SOHA NEM ÉLT MÉG ENNYI MILLIÁRDOS A FÖLDÖN

PORTFOLIO BLOG
Szerző: Hurun
2017.03.12.


Jó évük volt a világ milliárdosainak. A számuk az elmúlt egy évben tovább emelkedett, jelenleg 2257 dollármilliárdost jegyez a világban a Hurun összeállított listája, ami új rekordot jelent. Teljes vagyonuk 8 ezer milliárd dollár, ami a globális GDP több mint 10 százalékát teszi ki. A lista legérdekesebb megállapításai:
 • Dollárban mérve 2257 darab milliárdos él a világban, tavalyhoz képest 69 fővel bővült a lista
 • 1037 milliárdos vagyona nőtt és 343 új személy jelent meg a listán
 • 740 ember vagyona csökkent és 276-an lekerültek a milliárdosok listájáról tavalyhoz képest
 • a világ milliárdosainak összvagyona 16 százalékkal emelkedett tavaly, 8 ezer milliárd dollárra, ami a világ GDP-jének 10,7 százalékát teszi ki, öt évvel ezelőtt még "csak" 7 százalékra rúgott
 • Kína egyre inkább elhúz az Egyesült Államoktól: már 609 kínai milliárdos van a világban és 552 amerikai állampolgár került fel a listára
 • a német milliárdosoknak jó évük volt, Németország felkapaszkodott a harmadik helyre, miután India a készpénzmentesítési törekvések, Oroszország pedig a rubel leértékelődése miatt vesztett milliárdosokat
 • Bill Gates a leggazdagabb 81 milliárd dolláros vagyonával
 • az Amazon alapítója, Jeff Bezos vagyona nőtt a legnagyobb mértékben, az elmúlt egy évben 19 milliárd dollárral lett gazdagabb. Így 72 milliárd dolláros vagyonával már a világ harmadik leggazdagabb emberének számít a Hurun listája alapján
 • az egyes iparágak közül a technológia termeli ki a legtöbb milliárdost
 • Elon Musk most lépett be először a világ 100 leggazdagabb embere közé
 • a világ milliárdosainak 15 százaléka nő, köztük a leggazdagabb a 94 éves Liliane Bettencourt, a L'Oreal tulajdonosa
 • a világ milliárdosainak átlagéletkora 64 év
 • a milliárdosok harmada örökölte vagyonát, kétharmaduk pedig saját kezűleg teremtette meg
 • a milliárdos politikusok között Donald Trump a leggazdagabb
 • 78 milliárdos van, aki 40 éves, vagy annál fiatalabb. A legfiatalabb örökös a 26 éves Hugh Grosvenor és a legfiatalabb olyan milliárdos, aki saját magának köszönheti vagyonát, a Snapchat alapítója, a 26 éves Evan Spiegel

HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓ


ALAPBLOG
Szerző: Alapblog
2017.03.11.


Victoria’s Secret, Nassim Taleb, migráció és gender wage gap, de leginkább a szokásostól eltérő gondolkozás az e heti ajánlókban. Jó szórakozást!

A születésnapok hete: 8 éve született a bullpiac, viszont 2000. március 10-én tetőzött a Nasdaq Composite.

Dillian arról, hogy a szupermodell feleségek hogyan ártanak a befektetési világnak. Például a nem szavazó Snapchat részvényeken keresztül.

Miért választaná Nassim Taleb azt a sebészt, amelyik nagyon nem hasonlít egy sebészre?

Holtzer Péter az Alapblogon is nyilatkozott már nyugdíj témában. Most a Portfolio.hu-n olvasható egy részletes beszélgetés vele.

A múlt héten ajánlottuk a cikket arról, hogy ​Bill Gates miért adóztatná a robotokat. Most a The Economist válaszol.

Migráns áldás a lengyeleknek.

Valós a nemek közti bérkülönbség? A szokásostól nagyon eltérő cikk a témában, különösen a videó ajánlott.

Ha mi tönkre tesszük a gyerekeink jövőjét, ők perelhetnek. Fairnek tűnik.

EBBŐL A TRÁGYASZAGÚ, ÉLHETETLEN, NYOMASZTÓ KRÁTERBŐL NEM LESZ EGYSZERŰ KIMÁSZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.11.


Igaz, hogy megtanulhattuk a jelenben élni és gondolkodni egyaránt képtelen honfitársainktól, a kirobbanó magyar demokrácia, jogállam és jóléti társadalom onnan ismerszik meg, hogy van otthonunk és még a magunkfajták is szabadon leírhatják, amit gondolnak, azért beszéljünk még egy kicsit arról, hogy miért borzasztó az, ha az emberek kritikus tömege beéri ennyivel.

Amiről itt szó lesz, egyáltalán nem tegnap kezdődött. Hogy rögtön egy személyes példával kezdjem: a saját bőrünkön, élesben volt szerencsénk megtapasztalni, milyen volt az, amikor pusztán azért, mert hangot adtunk ezen az önerőből összekínlódott internetes felületen a véleményünknek, olyan penetráns személyeskedésre épülő lejárató szardobálás kezdődött, hogy egy pillanatra az ütő is megállt bennünk.

Nem követtünk el semmit, nem loptunk meg senkit, nem csaltunk és nem hazudtunk, nem nyúlkáltunk a közpénzes vödörben, nem vállaltunk politikai-közéleti szerepet, valójában totálisan ismeretlenek voltunk, de a szarlapátoló szalagmunkásokat ellenünk is támadásba lendítette a rezsim. Jogsértő módon teregetve a szennyesnek vélt személyes adatainkat, utólag megpróbálva eltakarítani az elkövetők nyomait. Az angliai golfozástól, némelyünk múltjában való mocskos vájkálásig, halott felmenők emlegetésén át mesés vagyonok és családi kapcsolatok leleplezéséig, bankhitelektől a tényszerű hazugságokig minden volt. Egészségükre.

Azóta eltelt több hónap, pár napja sokan megbotránkozva szemlélték azt a mélységet, amibe az Origo süllyedt, amikor a Momentum Mozgalom elnökségi tagjáról, Hajnal Miklósról rántottak össze egy minden kritikán aluli, hasonlóképpen személyeskedő trágyát. Arról írtak a kormánykritikus lapok, hogy minden eddiginél mélyebbre süllyedt a kormányoldal közpénzalapú támogatásának köszönhetően létező, annak megrendelésére irkafirkáló szellemi árvízkárosultak hada. Nem kellene ebbe az ostobaságba belemenni: nem most süllyedtek a legmélyebbre, minden egyes napon ugyanolyan mélyre süllyednek. Lelkiismeretfurdalás és következmények nélkül. Akkor is ott voltak, amikor Spédert, Vonát, Juhászt, vagy bármelyik vélt, vagy valós állampárti ellenséget próbálták magukkal húzni a mocsárba.

Hajnal Miklós története ugyanarra a kaptafára van felhúzva, mint amire valamennyi hónaljszagú próbálkozásuk: az ellenségként megbélyegzett ellenfelet személyében támadni. Soha nem az általa képviselt állásponttal, véleményekkel vitatkozni, és cáfolni azokat, hanem a családját pellengérre állítani, múltbéli – a jelenhez semmilyen módon nem kapcsolódó, semmilyen elítélendő aspektust nem hordozó – ténykedéseit halálos bűnökként, köpködésre alkalmas, orbitális leleplezésekként tálalni...

KAMERA A MUNKAHELYEN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Dr. Kéri Ádám
2017.03.12.


A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak azonban az emberi méltóság megsértésével. Ezen túlmenően a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ezeknek az elveknek a gyakorlati alkalmazását a munkahelyi kamerás megfigyeléssel összefüggésben az alábbiakban vizsgáljuk meg:Az Mt. nem ad általános felhatalmazást a megfigyelésre

Számos munkahelyen találkozni kamerákkal, annak elhelyezése, működtetése azonban sok esetben szokásjogon alapul, így az általában jogsértő. Általánosságban ugyanis a munkáltatót nem illeti meg az a jogosultság, hogy a munkavégzés helyén történteket kamerával rögzítse. Az Mt. felhatalmazó rendelkezése ugyanis csupán egy egyszerű jogalapot teremt, melyhez számos, egyéb kiegészítő feltétel is csatlakozik, melyeket az alábbiakban fogunk szemügyre venni. Ezek a pótlólagos feltételek pedig leginkább az Info tv. rendelkezéseiből vezethetőek le, hiszen a munkahelyen alkalmazott elektronikus megfigyelésekre vonatkozóan nincsen külön jogszabály, és az Mt. is elég szűkszavú. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, a munkáltató minden lépése feltételhez kötött
...

ITT OLVASHATÓ

TANÁCSOK KANADÁBA VÁGYÓKNAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Martee
2017.03.12.


Sokan vágynak Kanadába, nem csoda, hogy viszonylag gyakoriak a kérdések, ezért örültem meg Martee posztjának, ami ebben nyújt segítséget. Egészen pontosan Montreálról lesz szó, a pontosítás jelentőségére hamarosan fény derül. Emellett kiderül, hogy bizony Svédországban is trükköznek a boltok, végül Hollandiába látogatunk egy útfelújítás erejéig.

Miként például az Egyesült Államokról, úgy Kanadáról is nagyon nehéz egységes igazságokat megfogalmazni, hiszen az angol és a francia rész élesen elkülönül – és akkor ott van Montreal – írja az Élet Montreálban blog szerzője, Martee.


„Ennek a posztnak az adta az alapját, hogy az elmúlt 2 hónapban többen is megkerestek azzal a szándékkal, hogy Montreálba szeretnének költözni hosszabb-rövidebb időre. Mivel nehezen lehet bármiféle információt beszerezni az itteni életről, ezért nagyon örülnének, ha próbálnék nekik a felmerülő kérdéseikre választ adni.

Emlékszem, 3 évvel ezelőtt én is ugyanebben a cipőben jártam, gondoltam, lehet aktuális lenne egy olyan poszt, amiben összegyűjtöm ezeket a kérdéseket – és igyekszem a lehető legjobb tudásom szerint megválaszolni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy én csak azokat a dolgokat tudom megosztani, elmesélni, amiket mi tapasztaltunk az elmúlt 2,5 év alatt…

Mivel Kanada francia részén található Montreal, talán a number 1 kérdés az, hogy:

1. Mennyire szükséges a francia nyelv ismerete a mindennapi életben való boldoguláshoz?

MI LESZEL, HA NAGY LESZEL?

FÖLD S. PÉTER BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.10.


Arra a kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, egyetlen gyerek sem válaszolja azt, hogy diktátor.

Rendőr akar lenni, orvos, mozdonyvezető.
Később költő, gyógyító, tanár.
Futballista, úszóbajnok, bokszoló.
Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász.
Felfedező akar lenni az ember gyerekként. Magas hegyeket meghódítani, mások által még nem látott mélységekbe merülni. Felfedezni a gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét. Új, minden eddiginél okosabb telefont kitalálni. Megalkotni a szupernél is gyorsabb számítógépet.
Az iskolai szavalóversenyen kipirult arccal, gombóccal a torkában, de tiszta szívvel József Attilát szavalni: A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj... A hazaszeretetről vitázni baráti társaságban, s végső érvként Radnótit idézni: Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám e lángoktól ölelt kis ország...
Színpadon állni és százezreknek, millióknak énekelni: I can’t get no Satisfaction! Nemzedékek himnuszát előadni magyarul: Ha én rózsa volnék...
Eljátszani, Anna Kareninát, Lear királyt.

Senki sem úgy képzeli gyerekként, hogy felnőve csúnya, gonosz ember lesz belőle. Olyan, aki lebontja a jogállamot, padlóra küldi az egészségügyet, lebutítja az oktatást, és leválthatatlanná teszi magát
Egyetlen gyereknek sem jut az eszébe, hogyha nem vigyáz, valami kisdiktátor lesz belőle.

A KONZERVATÍV ÉRTELMISÉGRŐL SZÓLÓ MEGJEGYZÉSPOSZT

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.03.09. 


Megadja doktorandusz a közpénzből fenntartott revolverlapban értékelte a gendertudomány helyzetét. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia keleti partjain játszódik, hanem Írország nyugati partjain. De azért ott is elég rossz idő volt. A poszt a magyar konzervatív értelmiségről szól, olyan végtelenül mérsékelt, szinte empatikusnak mondható formában, ami még engem is meglep.

Megadja doktorandusz témavezetője Karácsony András jogfilozófus, egyetemi professzor, aki nemzetközi területen kutat. 1981 óta jelennek meg tudományos publikációi. Ez alatt két cikke jelent meg nemzetközi tudományos folyóiratban (az mtmt adatbázist használtam, a scholar.google reménytelen volt)

ARCHIV FÜR RECHTS- UND SOZIALPHILOSOPHIE B-kategória (ERA rankings)

STUDIES IN EAST EUROPEAN THOUGHT C-kategória (ERA rankings)

Ez az a pillanat, amikor gyöngéden elbúcsúzunk Megadja doktorandusztól és bizonyos felvetéséket eszközlünk.

A világ talán legismertebb gendertudósa, a feminista filozófus Judith Butler, a Berkeley professzora, Maxine Elliot Professor of Comparative Literature/ Hannah Arendt Chair of the European Graduate School. Butler "Gender Trouble" című könyvének idézettsége, becslésem szerint, egyedül nagyobb, mint az összes magyarországi konzervatív filozófus életműve együttes idézettségének tízszerese (nyilván sokkal több, de hagyjuk)...

SZÉPELEGNI TILOS!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.03.11.


Az életünk csupa piros lámpa. Most éppen „szépelegni” lett tilos. És „handabandázni”, valamint persze fűre lépni. Utóbbit még képes vagyok betartani, mert a füvet viszonylagos biztonsággal felismerem. A szépelgés és a handabanda bonyolultabb ügy. Lehet tudniillik, hogy handabandázni olykor mégis szabad, legalábbis a kiválasztottaknak, különben hová lenne az a sok szép hivatalos ünnepi beszéd! A szépelgésnek sem minden alfaja lett betiltva, bárki továbbra is szabadon rezegtetheti a baritonját a nők (gender tanok által fenyegetett) szent hivatását emlegetve. Addig sem jár el a keze, tiszta haszon az asszonynak.

Ami üldözendő, az az „emberi jogi szépelgő handabanda”. Veszélyezteti a biztonságunkat. A kiszolgáltatottság nem veszélyezteti, a szegénység sem, az ellátatlan betegek és a kórházi fertőzések direkt erősítik, de az emberi jogok, azok veszélyeztetik. A miniszterelnök mondta a határvadászok eskütételén. Nem engedhette útjukra őket enélkül, különben még bedőltek volna két vadászat között valamelyik szédelgő szépelgőnek.

Persze lányomnak mondom, hogy menyem is értse. Az intelem nemcsak nekik szólt, hanem mindnyájunknak. Mert olyan a magyar, hogy egy kis handabandával könnyű elkábítani. Már az sem tetszene egyesek kényes gyomrának, ha igaz lenne, hogy a mi hatóságaink is verik olykor a menekülteket. Ezért is kell jobban a nép szájába rágni, mi a tilos. Lassan annyi minden, a politikai korrektségtől a szabadelvűségen át a civil buzgólkodásig – ami ráadásul csupa elsőre jól hangzó dolog -, hogy ideje lenne egy új tízparancsolatban összefoglalni a tilalmakat. A régi úgyis elavult, elég csak arra a hülye „Ne lopj!”-ra gondolni.

A stramm határvadászok jól bírták a szónoklatot. Nem csodálkozom, amióta megnéztem az alkalmassági feltételeiket. Úgy kezdődik, hogy még azt sem tudják, merre van a határ, és rögtön 2000 métert kell tudniuk lefutni. Engem már ez is kikészítene, nem hogy az avató beszéd. A jelentkezési lap szerint kizáró ok az „önkontroll alacsony szintje”, a „túlzott agresszivitás”, az „alacsony felelősségtudat”. Még szerencse, hogy ilyen követelményeket a szónoklattal szemben nem állítanak, így a magas vendég beszélhetett kedvére...

A NŐK ELLENI ERŐSZAKKAL SZEMBEN FELLÉPNI NEM FÉRFIELLENES, ÉS TRANSZNEMŰSÉGHEZ SEM VEZET - AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NOGRADI W NOA
2017.03.11.


Az “Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról”, röviden az Isztambuli Egyezmény magyarországi ratifikációjának (kihirdetésének, jogrendbe ültetésének) kérdése kapcsán több konzervatív, jobboldali írás is megjelent az utóbbi hetekben, amelyek problémásnak tartják az Egyezmény tartalmát és szövegét. Az elhangzó ellenvetések két lényegi pontra csoportosíthatók. Egyrészt, szerintük azáltal, hogy az Egyezmény hivatkozik a társadalmi nemekre (“genderre”), az Egyezmény nem más, mint “a gender trójai falova”, ami rövid úton gyerekek transzeműsítéséhez vezet. Másrészt, diszkriminatívnak tartják, hogy az Egyezmény a nők elleni erőszakra összpontosít, és a férfiakat tekinti ezen erőszak tipikus elkövetőinek. 

Mivel úgy tűnik, hogy ezekre hivatkozva az Igazságügyi Bizottság akár el is kaszálhatja a ratifikációs javaslatot, e két ellenvetésre válaszolnék röviden, az alábbi állítások kifejtésével:
 • Vannak társadalmi nemek, nemi szerepek, és ezek hierarchikusak. 
 • A hierarchikus társadalmi nemi szerepek létezésének elismeréséből nem következik a transzmozgalmi identitáspolitika (sőt).
 • A párkapcsolati erőszak nem szimmetrikus, hanem elsősorban férfiak követik el, elsősorban nők ellen.
 • Ez nem a véletlen műve, hanem a nők és férfiak közti hatalmi egyenlőtlenségből (hierarchiából) fakad...

KÉTSZER IS LÁTTAM ORBÁNT FŐPRÓBA-HELYZETBEN

SZTÁRKLIKK - LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.03.11.


Apám jóvoltából (színházi ember volt) rengeteg főpróbán jártam. Azt hiszem, megismerem, ha főpróbát látok.

A főpróbán ugyanaz a szöveg, a jelmez, a beállítások, mint majd az előadásokon, de még utoljára lehet kísérletezni, egy-egy poénnál, merészebb gesztusnál kifelé sandítani: elmegy-e, lehet-e használni a nagyobb közönség előtt is, vagy ez már túlzás, és még a végén leparancsolnak a sínpadról.

Az elmúlt napokban Orbánt kétszer is láttam főpróba-helyzetben. Az elsőn az "etnikai homogenitást" próbálta ki, ez nem jött be. Egy olyan országban, ahol a legszeretettebb költő apját Petrovicsnak, anyját Hrúznak hívták, ezt azért nem veszik be. A színtársulat gyorsan retirált: a főszereplő bonviván nem azt mondta, nem úgy mondta, nem úgy értette.

A másik főpróba helyszíne a határvadászok avatása volt. Itt azt kellett kipróbálni, lehet-e az "emberi jogok" fogalmát szitokszóvá változtatni, ahogy ez már sikerült a (politikailag) "korrekt", "liberális" (szabadelvű) és "civil" szavakkal is. Nem kell nekünk az "emberi jogi szépelgő handabanda", látta el a biztonság kedvéért becsmérlő jelzőkkel a terminust a mi kis színházunk sztárja. Mi a "saját magyar életünket" akarjuk élni, mondta, amelyben ugyebár nincs helye ennek a nemzetidegen, mesterkélt, szépelgő izének. Mármint az emberi jogoknak.

Ha erre nem szisszennek fel a főpróbán, akkor polgárjogot nyer: megérhet sok igazi nagy előadást is. És akkor majd ki lehet röhögni, le lehet legyinteni azokat, akik emberi jogokra hivatkoznak a lejárató kampányokkal, szegények, nők, közmunkások, öregek, betegek megalázásával, gyerekek tudatlanságban tartásával szemben. Mit handabandáznak?!

KORRUPCIÓINFO: COPY-PASTE PROJEKTEKRE MENTEK AZ EU-S SZÁZMILLIÓK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.03.10.


Ugyanolyan projektekre fizettek ki százmilliókat a Mengyi “Voldemort” Roland közeli cégeknek a Csongrád-Cece-Lajoskomárom EU-forrás Bermuda-háromszögben. A feltűnő egyezések rendszerhibákat mutatnak.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke eheti korrupcióinfóján bemutatta, hogy miként mennek az EU-s források olyan projektekre meghívásos pályázatokon keresztül, ahol ugyanazok a beszállítók.

A TÁMOP 6.1.2-11/3 számú “Egészséges életmódra nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” fantázianevű csomagban negyvenegy kistérség kapott pénzeket összesen hatmilliárd forint értékben. Százötvenmilliót szórtak így el projektenként.

Hadházy szerint nem lehet megmondani, hogy ebből a pénzből történt-e valós fejlesztés minden helyen, de rámutatott három olyan projektre, ahol kifejezetten kétes a társadalmi haszon.

A negyvenegy kistérségi projektből kettőnél (Lajoskomárom és Cece) a “legutolsó szögig” megegyezik minden részlet, a csongrádi kórház projektjénél pedig “csak” szinte a megszólalásig hasonlít a projekt az előző kettőre. Hadházy alapján a legfeltűnőbb a csongrádi szál, ahol a csongrádi kórház bízta meg a Megyi Roland-féle ügyben főszereplő budapesti céget egészségügyi szűrésekkel..
.  

ITT OLVASHATÓ