2018. december 8., szombat

FOLYTATÓDIK A PARANOID PUSZTÍTÁS KORA

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2018.12.08.


„Elkezdődött az ok nélküli pusztítás kora” – így reagált Kerner Zsolt kollégám arra a hírre, hogy a magyar kormány sikeresen üldözte Bécsig a CEU-t, az ország legmagasabban rangsorolt egyetemét. Cikkében azt állítja, hogy míg például a magyar oligarchák felemelése, vagy a Vlagyimir Putyinhoz dörgölőzés mögött vannak racionális indokok, addig:

"A CEU elüldözése mögött ugyanis tényleg nincs semmi a makacsságon és az arrogancián kívül. Senki nincs Magyarországon, akinek jót tenne, hogy a CEU elhagyja Magyarországot."

Szerintem viszont vannak ilyenek: mégpedig Orbán Viktor és mindenki, aki abból profitál, hogy a Fidesz irányítja az országot, de az ország sorsa eközben a legkevésbé sem érdekli.

A CEU – vagy ahogy a kormányoldal és a sajtója hivatkozik rá cinikusan, a Soros-egyetem – országhatáron kívülre zavarása nem csak annyival magyarázható, hogy „ a magyar kormány hatalomtechnikai eszközként kitalált egy ellenséget, amelynek köze volt az egyetemhez, ezért betámadta az egyetemet is, de engedni túl nagy arcvesztés lett volna, ezért arra építettek, hogy ez tényleg csak Budapest legbelső kerületeiben lesz majd érdekes.” Hanem a CEU kiiktatása illeszkedik abba az idén felerősödött trendbe is, hogy

paranoid indíttatásból, szisztematikusan veri szét a kormány a világképétől idegen szellemi műhelyeket...

"AZ OROSZOK GYAKORLATILAG MEGISMÉTELTÉK A WATERGATE-ADATLOPÁSI BOTRÁNYT"

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.12.08.


Magyarországon a közmédia vállalja az orosz álhírek terjesztését, miközben Európa-szerte védik tőlük a közvéleményt – összegezte Győrffy Dóra egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Corvinus egyetemi tanára a HVG-nek adott interjúban, amelynek rövidített változata a hetilapban jelent meg.

HVG: Az ön fő kutatási területe a bizalom hatása a gazdaságpolitikára, újabban viszont az orosz-amerikai viszony foglalkoztatja. Mi a váltás oka?

Győrffy Dóra: Donald Trump ténykedését a kampánya óta követem, számomra már akkor félelmetes volt az a kijelentése, hogy a NATO felesleges és elavult. Ezzel a II. világháború óta létező védőernyőt tette kérdésessé. A NATO gyengülésével pedig a korábbinál sokkal erőteljesebb orosz befolyás válik lehetővé Európában. Márpedig a markáns geopolitikai szerepre törekvő Putyin elnöknek az az érdeke, hogy az Egyesült Államok minél inkább kivonuljon a térségből.

HVG: Egyszerűen hihetetlen, hogy orosz hackerek képesek voltak befolyásolni az elnökválasztást. Mi derült ki eddig?

GY. D.: Amit megerősítettek a titkosszolgálatok és már a bírósági ítéletek is, hogy az oroszok a közösségi médiában erős kampányt folytattak Trump mellett, Clinton ellen. Vele szemben még Bernie Sanderst is támogatták, aki a Demokrata Párt előválasztáson veszített ugyan, de az ő híveit továbbra is agitálta az orosz propagandagépezet, hogy ne szavazzanak Hillaryra. Közel 150 millió embert értek el csak a Facebook-on! Behatoltak a Demokrata Párt adatbázisába, ellopták a stratégiát, megkaparintották a szimpatizánsok listáját, győzködték őket, hogy ne menjenek el szavazni, vagy egy harmadik párt jelöltjére adják le a voksukat.

"Az adatlopás gyakorlatilag a Watergate botrány megismétlődése, annyi különbséggel, hogy ezúttal egy ellenséges külföldi hatalom volt az elkövető."

Az adatok felhasználásában pedig nagy valószínűséggel a Trump-kampány emberei is közreműködtek. A beavatkozás jelentőségét mutatja, hogy három olyan államban, ahol Clinton esélyesként veszített, két-háromszoros volt azoknak a száma, akik valamelyik harmadik párt jelöltjére voksoltak, mint másutt. Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában összesen 70 ezer szavazaton múlott, hogy nem Clinton nyert. Ezzel 46 elektori szavazat ment el. Wisconsinban például Clinton durván húszezer szavazattal maradt alul, miközben a libertariánus Gary Johnsonra csaknem 107 ezren, a zöldpárti Jill Steinre 31 ezren szavaztak.

Mások még ennél is tovább mennek, Craig Unger a House of Trump, House of Putin című könyvében például azt bizonyítja, hogy

"Trumpnak több évtizedes kapcsolata van az orosz maffiával."

Azokban az években, amikor Oroszországból ömlött ki a tőke, a Trump-ingatlanok egy részét ebből a nem legális jövedelemből vették meg, vagyis pénzmosásra használták azokat. Miután a 90-es években Trump többször is csődöt jelentett, és az amerikai bankok nem hiteleztek neki, orosz és közép-ázsiai pénz folyt a vállalkozásaiba. Sokkal mélyebb volt ez a kapcsolat, mint gondolnánk. Már 1987-ben meghívták Moszkvába, azóta folyamatos figyelmet érdemelt ki mind az állam, mind a szervezett bűnözés részéről. Trump úgy tekintett az orosz segítségre, hogy a barátai támogatják, eszébe sem jutott, hogy ez külső beavatkozás az amerikai választásokba...

FELSZÓLALÁS AZ MTA RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSÉRŐL: A FÉLELEM ORSZÁGÁVÁ LETTÜNK

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.12.08.


Csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Tudományos Akadémia, ahol a tagok döntő többsége megszavazta, hogy nem fogadják el az akadémiai kutatóintézetek átszervezésére vonatkozó kormányzati tervet.

Lovász László MTA-elnök beszámolt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már 2019 első negyedévében sem finanszírozná az érintett kutatóintézetek működését, azaz a kutatók havi fizetésén kívül minden más, például a kutatásokra fordítható összeget (a keretösszeg nagyjából felét) visszatartaná, amíg a kutatókból és a minisztérium küldötteiből álló bizottság megállapodásra nem jut a kutatóhálózat átszervezéséről. Lovász ismertette azokat a feltételeket is, amelyek mentén az MTA is el tudná képzelni az átszervezést. A kormány júniusban rukkolt elő azzal a tervvel, hogy az akadémiához tartozó kutatóintézetek finanszírozásának jelentős részét az ITM hatáskörébe utalná, azaz a kutatási pénzek jó részének elosztásáról a jövőben nem az elvben autonóm MTA, hanem a magyar kormány döntene.

Somogyi Péter neurobiológus, aki 2013 óta az MTA rendes tagja, előterjesztést tett és fel is szólalt a tegnapi közgyűlésen. Előterjesztését a közgyűlés 232 igen (61,2 százalék) és 47 érvénytelen szavazat mellett elfogadta. Somogyi 1996 óta az Oxfordi Egyetem professzora, 1998 óta az oxfordi Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézet igazgatója, rendes tagja az angol Királyi Akadémiának, a Német Tudományos Akadémiának és az Európai Akadémiának. Az alábbiakban az ő előterjesztését, majd felszólalását közöljük változtatás nélkül:...

AZ USB ALJAZATOKHOZ IS KÉSZÜLT DIGITÁLIS KOTON

MA IS TANULTAM VALAMIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2018.12.08....Ma már egyre több nyilvános helyre telepítenek USB töltőket. A reptereken gyakori látvány, ahogy az emberek a póznaszerű, aljzatokkal telezsúfolt, kis körpultokkal díszített töltőállomások körül sereglenek, hogy két átszállás között felhizlalják a lemerült telefonjaikat – csak éppen ezek a nyilvános töltési pontok kedvelt célpontjai a hekkereknek. Az emberek úgy vannak vele, hogy viharban minden kikötő jól jön – és ki az, aki kibervédelmi ellenőrzést végezne egy nyilvános hotspotnál, mielőtt rádugja az 1 százalékra lemerült telefonját? Senki. Így viszont a telefontöltők ideális gócpontjai lesznek az USB alapú hekkelésnek, az úgynevezett juice jackingnek.

Na, az ilyen helyzetek ellen véd a USB Condom. A külseje még csak nem is emlékeztet egy kotonéra: egy nyomtatott áramköri lap adja a lelkét, amire egy USB aljzatot és egy USB csatlakozót szereltek. A csatlakozót bedugjuk a nyilvános aljzatba, a kondom aljzatába meg a saját készülékünket, és a nyomtatott áramkör lehetetlenné teszi, hogy az elektromos töltésen kívül bármilyen adat átszivárogjon a kábelen. Az USB kábelek ugyanis adatátvitelre is alkalmasak, de a kondomok épp ettől védik meg: csak az áram megy rajtuk keresztül, semmi más.

Bár az ötletet – és a belőle készült terméket – először a SyncStop dobta piacra, azóta több változat is készült belőle. A digitális kotonok ára 5-10 dollár körül mozog, de akinek van forrasztópákája, az a saját verzióját is elkészítheti; az interneten találhatunkkapcsolási rajzokat...


ORBÁN FÁRADT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.12.08.


Az már teljességgel tűrhetetlen, ahogy a magyargyűlölő balliberálisok támadják a Drága Miniszterelnök Urat, megragadva minden lehetőséget, hogy ártsanak a Nép Egyszerű Fiának, aki éjt nappallá téve, még a tojásrántotta zabálása közben is csak értünk harcol. Mert harcolni kell neki, egy perc nyugta sincs, de ő fáradságot nem ismerve küzd, csak az ellenséges erők mindig félremagyarázzák.

Mert az ellenség soha nem alszik (én például négykor keltem ma), hanem megállás nélkül támad. Ma, amikor már több helyen nem bivalyok vontatta szekéren járnak az emberek (még), hanem az interneten száguldoznak, sokan nem is tudják, hogy ott leselkedik rájuk Soros György! Pedig leselkedik és röhög. Ez a szokása neki. Mert tulajdonképpen ő irányítja a Facebookot, ezt már leleplezte a független Origo. És ugyanők ugyanabban a cikkben azt is leleplezték, hogy a Facebook Soros ellen kémkedik, Soros meg ki akarja nyírni a Facebookot, ami egyébként az övé és támogatja. Ennyire agyafúrt ember ez, résen kell lenni nagyon.

Az is mekkora liberális hazugság, hogy a Drága Miniszterelnök Úr fél a tüntetőktől, azért záratja le a Kossuth teret. Francokat! Orbán Viktor nem fél senkitől! A szakszervezetektől főleg nem, hiszen a vezetők jókora része tőle kapja a fizetését. Jó, persze. Bejelentették a tüntetést december harmadikán, de két napra rá kiderült, hogy a kiemelten védett Marek Kuchcinski váratlanul hazánkba látogat és ő annyira hírneves és annyira veszélyben van az élete neki (ő a lengyel alsóház elnöke), hogy a tüntetés napján kénytelen a kormány lezáratni a Kossuth teret. Ki a fene gondolta volna, hogy hirtelenváratlanul jön ez a nagyon védendő ember ide? Senki. Ezek mindig reggel döntik el, hogy másnap hová utaznak. Ez a világon mindenhol így van, ezt is csak a libsik magyarázzák félre.

Ezek az aljadékok még abba is képesek belekötni, hogy a Drága Miniszterelnök Úr Drága Leánya az ő még nála is Drágább Férjével Bécsben vásárolgatott. Merthogy még Lázár János Miniszter Úr is Bécsbe ment rettegni. Videó is volt róla, hogy micsoda veszélyes város az a migránsok miatt. De azt nem mondta senki, hogy ezek ott Bécsben Tiborczra és Tiborcznéra veszélyesek! Hanem csak azt mondták, ránk, magyarokra… oppardon, Magyarokra veszélyes Bécs. Ami teljesen igaz is, mert ha oda megy az ember és össze találja hasonlítani az ottani életminőséget a hazaival, esetleg látja, ahogy a rohadék migránsok egyetlen járókelőt sem erőszakolnak meg, vagy akár csak összehasonlítja az ottani karácsonyi vásár kínálatát, árait, a vásárban árult ételek és italok minőségét és árait a budapestivel, máris megvan a baj. Kell az nekünk? Még abba is belekötöttek a libbantak, hogy milyen drága hátizsák van Szeretve Tisztelt Miniszterelnökünk Szerteágazó Tudású Leányának a hátán. Na és akkor mi van, ha félmilliós a hátizsák? Csak nem mehet oda tescós szatyorral világ csúfjára? Bárkinek lehet olyan hátizsákja, még a közmunkásnak is! Egy év szorgalmas spórolás – ha semennyit nem eszik és a híd alatt él, előbb is összejöhet – és már lehet is menni a Gucci boltba táskáért. Nálunk például ilyet hord a postás, azt mondja, ebben kényelmesebben tudja cipelni a leveleket.

Ennyi nemtelen támadás bárkit kicsinálna. Nem csoda, ha Drága Miniszterelnök Urunk rosszakat álmodik. Például azt, hogy valaki minden reggel oldalba rugdossa...


TÚLKIABÁLNI AZ ALKALMI SÜKET, ÖNFÉNYEZŐ BAGÁZST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.12.08.


Jobb helyeken kerekes plüss jaguárokat húzogathatna kedvére.

Reggel fél ötkor kel. Másfél órát gyalogol a városba, hogy aztán onnan helyközi járattal eljusson a megyeszékhely egyik, hozzájuk legközelebb eső iskolájába. Hazafelé ugyanez a másfél óra gyalog. Így télen, mindig sötétben, mert ahogy busz, úgy közvilágítás sincs a külterületeken. A nővérét már megtámadták, kirabolták. Azt mondja, ő nem fél. Nem szeretne kollégista lenni, talán beköltözik a nagymamához a városba, ahogy a két nővére is. Akkor már elég lenne reggel hatkor kelni. Pár éve költöztek ide Hajdú-Bihar megyéből. Pénzükből csak a külterületi házra tellett. A szülei azért döntöttek másik megye mellett, mert errefelé jobbak az iskolák, és ő tanulni akar. Akart. Kilencedikesként, 16 évesen fel sem merült a neve a mentor programban. Állítólag hetvenötös az IQ-ja, talán azt gondolták, vele úgysem lehetne elvárt tanulmányi átlag javulást produkálni. Nem értek az IQ-hoz, én csak mérhetetlen fáradtságot, depressziót, elmaszatolt könnyeket látok. Azt mondja, jövőre itt hagyja az egészet. Nem akar eladó lenni, bár a nagyobb testvérei mind azok. Nem tudja, mit szeretne – azt persze igen, hogy nyolc általánossal nincs esélye, de már nem érdekli, hogy lesz, mi lesz. Csak ne kelljen mindennap korán kelni, ne kelljen állandóan fáradtnak lenni.

Pedagógus ismerősöm írta nekem nemrégiben egy szakközépiskolás diákról. Miután hiába küzdött a lányért, ezért is hagyta ott az iskolát, keresett másikat, mert azt mondja, ő jó lelkiismerettel akar dolgozni a tanítványaiért. És ott nem tartották fontosnak a felzárkóztatását, a motiválását, egyéni fejlesztését, eredményei mérését. És ez a lány még el sem ért az iskolájába, már mindentől megundorodott.

Az Egyenes beszéd vendége volt a minap Hoffmann Rózsa. Belehallgattam a videóba, nem sokáig. Mert természetesen ő nem érzi magát bűnösnek, felelősnek oktatási államtitkárként az elkúrt iskolarendszerért. Azt mondja, meg kell kérdezni tanárokat, szülőket, gyerekeket az iskoláról, nem csak olyanokat, akik távol vannak attól. És akkor katt, nem néztem tovább a beszélgetést. Hoffmann ugyanolyan felelős Palkoviccsal, Czunyinéval együtt az iskolák szétzilálásáért. Persze elsősorban Orbán Viktor és díszes társasága. Nálunk még rendes minisztere sincs az oktatásügynek, csak egy szélhordta árboccsúcs. Mit várjunk, ha olyan emberek is belepofázhatnak szakmai kérdésekbe, mint a csempekirály, a gimnáziumokat is rühellő Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Akinek csak a mellénye nagy – Én akkor is Jaguárral fogok járni, ha másik kormány lesz -, és jobb helyeken kerekes plüss jaguárokat húzogathatna kedvére.

Visszatérve a lányra. Henceg az Orbán-féle családbarát kormány: szülni kéne a nőknek agyba-főbe, elkábítják a fiatalokat a sok milliós életkezdéssel. Úgy csinálnak, mintha ez a drága atyuska ajándéka lenne. Nehogy már, megfizetnek ezért duplán a hamarkodók. Vissza kell azt adni – ha tudják. Cseszhetik a családi adókedvezményüket is, azoknak kedvez, akik több százezer bruttó fizetést visznek haza. Éppen a rászorulóknak ez annyi, mint üres hűtőnek a miatyánk. Harsogják, hogy Európa legeredményesebb családpolitikája az övék, ahogyan szokták, mindenkit együgyűnek nézve. Itt van a családi pótlék, ami tényleg a gyerekeknek jár. Ezzel nem foglalkoznak, nem is emelték fel az összegeket nyolc éve. Inkább elveszik. Csak egy példa a rohadt migránsbarát német demokráciára: ha oda megy dolgozni a magyar apa, kényszerből itthon hagyva családját – mert ugye, valamit valamiért -, akkor is kap a gyerekeire családi pótlékot, többszörösét, mint amennyit itthon kiizzadtak. Gyerekenként hetvenezer forintnál többet. Felfuvalkodott hólyagok, akkor ki a családbarát? Mi köszönjük, Európa!
...

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR KOMMUNISTÁK (A MÉRCE) KAPITALIZMUS-KÉPÉHEZ

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.12.08.


Isztin Péter korábbi cikkét bírálja a Mérce szerzője, de mivel nem várható az olvasótól, hogy több hullámban kövessen egy Magyarországon periférikus vitát (ami persze lényegbe vágó lenne minden civilizált országban, de hát Istenem, ilyenek vagyunk), magamat a Mérce szerzőjének, Kiss Soma Ábrahámnak (KSÁ) egy-két tézisére korlátozom.

KSÁ szerint "a túlórapénz esetleg azért éri meg a munkásnak, mert alul van fizetve, így (...) kénytelen áruba bocsátani munkaerejét, ahelyett hogy maga rendelkezzen fölötte". A kijelentésben mint cseppben a tenger mutatkozik meg, hogy a magyar kommunisták képtelenek megérteni két összefüggő dolgot, amit Marx például világosan látott. Egy, kapitalizmusban mindenki áruba bocsátja a munkáját, ha tetszik neki, ha nem, egyformán a segédmunkás és a vezérigazgató, illetve amennyiben járadékosként tulajdonosként valaki nem kényszerül erre, annyiban mindenkinek meg van a lehetősége tulajdonossá válni, röviden: a kapitalizmus (Marx szerint, nem a magyar kommunisták szerint) "rendszerprobléma", nem a vállalati hierarchia problémája, azaz a túlórakérdés sem Ingolstadt és Stuttgart (a német autóipari multik igazgatóságainak) ügye, ettől kezdve pedig magának a konkrét problémának a tárgyalása kerül rossz fiókba. A másik ezzel szorosan összefüggő, a magyar kommunisták által nem értett kérdés, hogy a piac, ahol a munkaerő adás-vétele zajlik, a pénzzel együtt a társadalmi koordináció egyetlen leghumánusabb mechanizmusa; nincs más társadalmi szintű mechanizmus, amely megközelítően ennyire tiszteletben (de persze egyensúlyban is) tartaná egy ember önfenntartásának, képességeinek és igényeinek szerteágazó szempontjait.

Röviden, a piac és a pénz ugyan kapitalizmust szül, de a totális állam szegénységet és halált. A kettő között meg nincs semmi a modernitásban. Lehet választani. Az újraelosztáshoz szükséges források létrehozásához kapitalizmus kell, de az újraelosztás tárgyalása feltételezi a munka áruba bocsátását és ennek elfogadását. KSÁ-nak tehát választania kell, hogyan érvel...

MÉSZÁROS GAZDASÁGI COMING OUT-JA

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.12.07.


Több helyen olvasható volt az MTI híre alapján, hogy Mészáros Lőrinc kamionos pihenőt adott át. Mégpedig saját kezűleg vágva át azt a szalagot, amelynek tartásában Palkovics László, az innováció és technológia minisztere is segédkezett. Szó szerint. Óbaroknál.

Azt, hogy ténylegesen ott sertepertélt a miniszter azért érdemes megjegyezni, mert még valaki azt hinné, hogy a segédkezést úgy értettem, hogy segített összelapátolni a pénzt a beruházásra. De nem. Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok tulajdonosa ugyanis kiemelendőnek érezte, hogy az 1,1 milliárd forintból megépült parkoló, „teljesen saját forrásból, hitel és támogatások nélkül” valósult meg. Amely fél mondatnak valószínűleg nagyobb a hírértéke, mint az egész sajtóhírnek. Miniszterestől, kamionostól. Már csak azért is, mert a vezér falubarátjának szalagot tartani igenis kitüntetés egy miniszter számára. Különösen, ha az innovációkból momentán kevesebb tapad a nevéhez, mint a felsőoktatás szétveréséből. Még államtitkár korából. De most miniszter és ez töretlen karrierutat jelent számára. Amelyen egy fenékkel több, vagy kevesebb, már talán nem is számít. Akkor sem, ha Mészárosé az esedékes.

Naszóval. Amiért az a bizonyos pár szócska külön gondolatokat érdemel az a kijelentés jelzésértéke. Az ugyanis világos, hogy az orbáni oligarcha-poltika is nagyjából abban a szellemiségben fogant, hogy az első milliók eredetét nem illik feszegetni. Pontosan tudva, hogy a történelemben nem viselnek ebben úttörő szerepet. Nem az elsők azok közül, akik a más irányú forrásokat, a gazdaságon kívüli hatalmat a gazdaságban, vállalkozásokban bevonva kamatoztatják. Ha sikerül a törvényi környezetet is ennek érdekében kialakítani, akkor még pénzmosásnak, síbolásnak sem tekinthető. Egy-két generáció elmúltával, ha sikerül addig kibekkelni, már a kutya sem fog foglalkozni a részletekkel, mert a milliárdok önmagukért fognak beszélni. Amikor tehát az orbáni klikk valamelyik tagja már jelentős önerős beruházásokra képes, akkor ez egyfajta „coming out” az említett úton...

LÁM A CÁPA... - VANNAK AZONBAN HELYZETEK, AMIKOR BICSKA MAXI ELCÁPÁSODIK

VÁROSI KURÍR BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.12.08.


Ki ne ismerné Bicska Maxit, az alvilág jó svádájú fejedelmét, a fehér kesztyűs gengsztert Brecht Koldusoperájából? És a Cápadalt? „Ha a cápa szája tátva,/ Bárki látja fogsorát,/ Ámde Bicska Maxi rejtve/ tartja kését s pisztolyát.” Vannak azonban helyzetek, amikor Bicska Maxi elcápásodik. Leveszi fehér kesztyűjét, inkább kimutatja a foga fehérjét. Bárki látja fogsorát.

Nálunk most éppen ez történik.

Eddig a disznóságokat szépen ideológiai köntösbe bújtatták, szent célokra hivatkoztak, a haza üdvét emlegették. A dohány- és trafikbiznisz újraelosztását sem átallották a fiatalkorúak egészségének védelmével indokolni. Mintha bizony a régi trafikosok a három évesek szájába is erőszakkal cigarettát dugtak volna, míg az új tulajok mind képzett tüdőgyógyász szakorvosok lennének, akik sztetoszkóppal a kezükben fogadják a vevőt: tessék mélyet sóhajtani!

Na, ennek vége. Már nemigen lepleznek semmit.

A pávatáncra legfeljebb a külföld felé kerül sor (ott is egyre kevésbé), itthon, a mi kedvünkért nem strapálják magukat. A páva helyett a cápa korszaka jön. A pávatollakkal együtt lehullottak a maradék gátlások is. Talán úgy gondolják: megengedhetik maguknak, nincs szükség további álcázásra, magyarázkodásra, hiszen eddig is mindent megúsztak. Az is lehet, hogy tudatos erőfitogtatásról van szó, demonstrálni akarják: nekik mindent szabad. Ezt is merik, és még amazt is, olyasmit, amit azért még tegnap sem képzeltünk. A páva ehhez nem volt elég fenyegető, azon senki nem borzongana, hogy „lám a páva szája tátva”. Jobbak a cápafogak...

SZEGREGÁCIÓ: MINDENKI MELLÉBESZÉL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.12.08.


Szegregáció vagy pasztoráció? E címmel rendeztek pénteken egyházi és állami vezetők részvételével konferenciát. Ezen kiderült, hogy az egyházi vezetők nem akarnak szembenézni saját felelősségükkel a szegregáció fenntartásában, a világi döntéshozók pedig csak elkenik a valós problémákat. Kazincbarcikán jártunk.

Egymás vállát lapogatták egyházi vezetők és a kormány tagjai azon a konferencián, amelyet Kazincbarcikán, a Don Bosco Sportközpont rendezvénytermében „Szegregáció vagy pasztoráció? - A keresztény egyházak cigányok felzárkóztatására irányuló tevékenysége” címmel tartottak. A tanácskozáson ugyanis rózsás kép rajzolódott ki az egyházaknak a roma felzárkózás terén nyújtott erőfeszítéseiről – mintha csak egy másik Magyarországra csöppentünk volna. És annak, aki nem ismeri a vonatkozó KSH- és Eurostat-adatokat, illetve a friss tudományos kutatási eredményeket, e tanácskozás alapján úgy tűnhet: Magyarország olyan hely, ahol a romáknak csak akarniuk kell, és minden segítséget megkapnak az államtól és az egyházaktól a boldogulásra. Két eset lehetséges: a felszólalók vagy magukat is becsapják, vagy pontosan tudják, hogy a szegénységből való kitörés a „lehetetlen küldetés” kategóriájába tartozik, de szerintük ez az élet természetes rendje.

Mindenesetre szomorú fényt vetett a cigányok felzárkóztatásának kérdéséről szóló tanácskozásra az a friss hír, amely szerint – hiába szorgalmazza ezt már a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is – a kormánynak esze ágában sincs fölemelni a tankötelezettség felső korhatárát 16-ról 18 évre.

Akkor nézzük, mivel nem foglalkozott ez a konferencia, holott a cigányok felzárkóztatásának témakörében hirdették meg. Nem foglalkozott azzal, hogy a KSH legfrissebb adata szerint a 18-24 éves roma fiatalok kétharmada korai iskolaelhagyó volt tavaly, vagyis legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezett, ami a munkaerőpiacra jutáshoz nem elég. Ez az arány 2014 és 2017 között – szoros összefüggésben az Orbán-kormány oktatáspolitikájával – 57-ről 63 százalékra romlott. A felszólaló egyházi méltóságok közül senki – sem a kazincbarcikai plébános, sem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának elnöke, sem a szombathelyi püspök – nem említette, mennyire aggasztó mértékben növekedett 2011 és 2016 között Magyarországon a 15-19 éves korú nők terhességének száma éppen a legszegényebb, alacsonyan iskolázott társadalmi rétegekben.

Az egyik legmegrázóbb előadást Székely János szombathelyi püspök tartotta, aki ahhoz hasonlította a cigányságot, amikor egy édesanyának sok gyereke van, és az egyik közülük beteg, segítségért kiállt. Ezt a gyerekét még inkább szereti, virraszt az ágya mellett.

– Valahogy így van ezzel az Isten is. Még jobban ügyel arra, akit kitaszítanak, aki szenved – mondta. A Fidesz-KDNP politikusát, Harrach Pétert idézve elmondta: Magyarország előtt két alapvető sorskérdés áll, az egyik, hogy egyre kevesebb gyermek születik, a másik pedig a roma integráció. Ezek megoldása nélkül nincs Magyarország előtt élhető jövő. (Ebben az interjúban Harrach hosszasan szidta Soros Györgyöt, akinek a tevékenységét persze lehet bírálni, de tény, hogy a magyarországi roma integrációs programok egyik kiemelkedő támogatója volt a kilencvenes-kétezres években – A szerk.) Székely János szerint a cigányok felemelkedésének három pillére van: az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív. Kitért arra is, hogy ma cigánynak születni egyet jelent azzal, hogy valaki a kilátástalanságba születik.

Székely János püspök – holott az általa képviselt katolikus egyház egyre több iskola fenntartója – a valóban megható gondolatain túl lényegében nem beszélt a három pillér egyikéről, az oktatásról. Pedig az egyházi iskolák elmúlt tíz éves térnyerése csak mélyíti az iskolai szegregációt. Kertesi Gábor közgazdász adatai szerint az észak-magyarországi régióban például 2010-ben az általános iskolások négy százaléka járt egyházi intézménybe, 2015-re ez az arány 18 százalékra ugrott. A közgazdász erről a lapunknak nyáron adott interjújában így beszélt: az egyházivá alakult állami iskolák, minthogy több erőforrással és oktatási autonómiával rendelkeznek, mint a környező állami iskolák, vonzó célpontokká válnak a helyi középosztály számára, ha egy iskolapiacon megjelenik egy ilyen új szereplő, a tehetősebb, iskolázottabb szülők átviszik a gyerekeiket ezekbe, és a helyi állami iskolákba beszorulnak a szegényebb szülők gyermekei, köztük aránytalanul nagy mértékben a roma tanulók. "Ez nem más, mint burkolt oktatási erőforrás-átcsoportosítás a szegényektől a tehetősebbek felé" – világította meg Kertesi Gábor. Az egyházaknak erről a nagyon súlyos felelősségéről Székely János semmit nem szólt, ahogy a konferencián felszólaló többi egyházi vezető sem.

Ezt a konferenciát azon túl, hogy az egyházak mélyen hallgattak a valódi problémákról, egy másik szomorú jelenség is kísérte, ez pedig az állami vezetők és a kormánypárti politikusok hozzáállása...

NEMZETSTRATÉGIAI ÉRDEK A KORMÁNYMÉDIA KÖZPONTOSÍTÁSA, AZ MVM A FRADI ÚJ FŐSZPONZORA - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.12.07.


Sem a Médiahatóságnak, sem a Médiatanácsnak nem kell vizsgálnia a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány gigantikus média-portfólióját, mert a kormány szerint a közérdek így kívánja. A vizes világbajnokság után az atlétikai világbajnokság megrendezésére költ az ország majd 100 milliárd forintnál is többet, a Magyar Villamos Művek lett az FTC új kiemelt szponzora. 
Heti lapszemle.

hvg.hu: Nemzetstratégiai jelentőségűvé tette a kormány a fideszes médiabirodalmat

Nem kell vizsgálnia a kormánypárti sajtó összefonódását a Médiatanácsnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak, miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette azt az ügyletet, amellyel a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny december 5-i számában jelent meg. A versenytörvény 2013-as módosítása kimondja, hogy a kormány az engedélyköteles összefonódást rendelettel közérdekből – így különösen a munkahelyek megőrzése, az adott ágazat nemzetközi versenyképességének megerősítése, az ellátás biztonsága érdekében – nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse. A G7kiszámolta, hogy az alapítványnak ingyen átengedett médiaérdekeltségekre a Fidesz-közeli vállalkozók 30 milliárd forintot költöttek.

444: 2023-ban Budapest lesz az atlétikai világbajnokság házigazdája

Az úszó világbajnoksághoz fogható nagy sportesemény költségei annak 100 milliárdját is meghaladhatják majd, de hogy mennyivel, azt nem tudni. A magyar főváros nem nyílt pályázaton, hanem meghívásos rendszerben kapta meg a lehetőséget. Úgy, hogy kifejezetten atlétikai stadionja nincs is. A nemzetközi szövetség alapelvárása, hogy legalább 30 ezer néző beférjen a stadionba – ennyi férőhely csak a jövőre elkészülő új Puskás Stadionban lesz. Csakhogy a 67 ezres, nettó 140 milliárd forintos aréna nem alkalmas atlétikai versenyek megrendezésére, csak futballra tervezték. Nincs benne futópálya, hogy a lelátók közelebb legyenek a gyephez. A Csepel-sziget északi részére tervezett atlétikai stadion költségét nem árulta el eddig a kormány, az is több lehet majd 100 milliárd forintnál. Az úszó vébére épített Duna Aréna 43 milliárd forintba került.

Magyar Narancs: Kampány indult Habonyék médiája ellen Szlovéniában

Annyira gyűlöletkeltő és rasszista Habony Árpádék szlovén tévéje és újságja, hogy kampány indult: felelős cég ne hirdessen náluk. Az ügyben már a miniszterelnök is kiállt a gyűlöletbeszéd ellen, és van olyan nagyvállalat, mely visszavonta hirdetéseit az érintett helyekről. Ahogy arról a lap többször is beszámolt, Habony Árpád és a hozzá köthető üzleti kör – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter – jelentős összegeket költöttek arra, hogy újságot és tévét vásároljanak Szlovéniában. Az üzlettel a szlovén szélsőjobb vezére, Janez Janša járt jól. Janša és Orbán Viktor jó barátok, és Habonyék pont azokban a médiacégekben szereztek jelentős tulajdont, amelyben tulajdonostársuk Janša pártja az SDS, vagy a párthoz szorosan kötődő emberek.

Nemzeti Sport: a Magyar Villamos Művek az FTC új kiemelt szponzora

Újabb nagyszabású támogatási szerződést kötött az MVM, az állami energiacég, amely a monopolhelyzete miatt nem igazán szorul rá a reklámokra. A kormánymédiába pumpált 5 milliárd forint, és a CÖF négy kisfilmjeire adományozott 500 millió forint után bejelentették, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kiemelt szponzorként támogatja a Ferencvárosi Torna Clubot, annak különböző szakosztályait és korosztályait. A támogatásért cserébe az MVM megjelenhet a klub reklámfelületein, és egyes létesítmények névadási jogaival is élhet.

PÁRIZSBAN A HELYSZÍNRŐL: FÜSTBEN ÁLL A DIADALÍV KÖRNYÉKE

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS, IVAND
2018.12.08.


Cikkünk frisssül.

Az előző szombathoz képest nyugodtabban indultak a sárga mellényesek tüntetései Párizsban, de miközben sokan végig békésen tüntettek a sugárúton, voltak, akik megdobálták a rendőrsorfalat a Champs-Élysées-nél, a rendőrség pedig annyi könnygázt vetett be, hogy helyszíni tudósítónk szerint a Diadalívnél órákon át állt a füst szombaton napközben.

Késő délután pedig szélsőségesek a mellékutcákban autókat, kirakatokat rongáltak meg, kukákat gyújtottak fel. A rendőrök a könnygáz mellett vízágyút is bevetettek, egyes részek szinte csatatérré változtak.

A Diadalív környékét ellepte a füst

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárga mellényes mozgalom szombatra hirdetett meg újabb tiltakozónapot, és már délelőtt 9 körül közel kétezren vonultak a Champs-Élysées-n. A tüntetők először az elnöki palotához próbáltak eljutni, de a rendőrök sorfala elzárta az utat a Concorde tér előtt, rohampajzsokkal is próbálták visszaszorítani őket.

Ezután néhány százan a mellékutcákon próbáltak átjutni a rendőrségi lezárásokon, ekkor vetettek be ellenük először könnygázt. A tüntetők egy része válaszul megdobálta a rendőröket. Azóta is feszült a helyzet, de a Champs-Élysées sugárútnak ezen a végén nincsenek összecsapások...

ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER VÁLTJA ANGELA MERKELT A NÉMET KORMÁNYPÁRT ÉLÉN

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.12.07.


Annegret Kramp-Karrenbauert választotta elnökké a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusa. A kormánypárt új elnöke Angela Merkel bizalmasának számít. Merkel a kancellári posztot szeretné megtartani a 2021-ig tartó ciklus végéig, utána vissza akar vonulni.

Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen Merkel embere, így jelentős irányváltás nem várható a vezetése alatt, a CDU elnökeként pedig várhatóan megfelelő támogatást ad a kancellár további munkájához. A politikus 2000-től Saar-vidéken töltött be különböző tartományi miniszteri posztokat (belügyi, sport, oktatási, családügyi), majd 2011-től tartományi kormányfő lett. Jól oldotta meg a helyi politikai válságokat, így 2012-2017 között is a poszton maradt. Országos ismertségre tett szert annak ellenére, hogy egy kis, periférikus tartományt vezetett. Miközben 2017-ben a CDU komoly veszteségeket szenvedett a tartományi választásokon, a Saar-vidéken ő még növelni is tudta a kormánypárt támogatottságát. Merkel kezdeményezésére ezután lett a CDU szövetségi főtitkára 2017-ben. Sokak szerint az országos politikába emelésével maga Merkel készítette elő saját utódlását.

A bonyolult neve miatt Németországban is csak AKK-nak emlegetett Kramp-Karrenbauer mérsékelt, kompromisszumkész és jól be van csatornázva a párton belül. Azt mondják róla, hogy nem ideológiák mentén cselekszik, ért a hatalmi stratégiához és képes végigvinni akaratát. Míg menekültügyben inkább a Merkel-féle centrista álláspontot képviselte, addig társadalompolitikai kérdésekben kifejezetten konzervatív. Az elmúlt időszakban próbálta távol tartani magát a kancellár néhány döntésétől, hogy mutassa, nem csak Merkel bábja. „Egyszer s mindenkorra tisztáznunk kell, hogyan ítéljük meg 2015 őszét" – utalt a német menekültpolitikában elkövetett hibákra, amelyeknek szerinte nem szabad még egyszer megtörténniük.

Az 56 éves, három gyermekes Kramp-Karrenbauer szeret olvasni és rajong az AC/DC-ért. A választás előtt a kongresszus résztvevőinek tartott beszédében azt mondta: megtapasztalta, mit jelent összeegyeztetni a családi életet és a karriert. Számára nincs liberális vagy konzervatív CDU, nincs piacbarát vagy munkavállalóbarát CDU, csak egy egységes CDU van, az elmúlt 18 évben pedig megtanulta, hogy a vezetői képesség a belső erőn és nem a hangerőn múlik...

A MAGYAROK A CSALÁDTAGJAIKNAK HISZNEK, NEM A KORMÁNYNAK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.12.06.


- A magyarok többsége nem tartja demokratikusnak Magyarországot, nem bízik a politikai rendszerben, de nem hisz az ufókban és a világot irányító titkos szervezetekben sem

- 48 százalékunk szerint a kormány hazudik arról, hány bevándorló van az országban
- A magyarok többsége szerint a kormánynak békén kellene hagynia a cégeket, hogy úgy működjenek, ahogyan jónak látják

Összeesküvés-elméletekről készített felmérést több országban, így Magyarországon is a brit Yougov közvélemény-kutató. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora egyes közkeletű tévhitek támogatottsága a magyarok között – és ezt számos érdekes információval támasztották alá. Így például kiderült, hogy a magyarok jelentős része nem bízik az újságírókban és a politikusokban, a családtagjaink és barátaink véleményére viszont sokat adunk. Talán ennél is meglepőbb, hogy az értékrendjükben sokszor baloldali magyarok többsége azt szeretné, ha a kormány békén hagyná a cégeket. Nagy butaságokban, alufóliasisakos összeesküvés-elméletekben viszont csak a társadalom egy igen kis része hisz.

A családnak hiszünk, a politikusoknak nem

Az összeesküvés-elméletek kutatásában azért van jelentősége annak, hogy honnan tájékozódnak az emberek, mert aki kevéssé bízik a hivatalos forrásokban (az újságoktól az Európai Unióig), az nagyobb eséllyel válik befolyásolhatóvá. A magyarok e tekintetben kiszolgáltatottnak tűnnek: többségünk csak a családtagjait és barátait gondolja megbízható hírforrásnak. Konkrét számokra lefordítva: a magyarok 84%-a inkább nem hisz az újságíróknak (14% inkább igen), 81% nem bízik a magyar kormánytagokban (17% igen), 75% nem tartja megbízhatónak a cégvezetőket (20% igen), de többségünk szkeptikus a vallási (77%) és a katonai vezetők(70%) szavahihetőségével kapcsolatban is.

Persze Magyarország régebbi és újabb kori történelmét ismerve aligha lehet meglepő, hogy a magyarok nem hisznek el mindent, amit a kormányoktól és magas beosztású emberektől hallanak – ez lehet az egészséges kétkedés megnyilvánulása is. De nem bízunk igazán a külföldben sem: az Egyesült Államok kormányának vezetőit például csak 14 százalék tartja szavahihetőnek, az EU vezetőiről pedig 31% százalék mondja ugyanezt, 65 százalék ellenében. Ez utóbbi egyébként a legjobb arány, amit politikusok elértek: azaz elmondhatjuk, hogy a magyarok a hazai kormányban pont annyira nem bíznak, mint mondjuk az amerikai miniszterekben, de az Európai Uniót irányító politikusok a magyarok szerint nagyobb eséllyel mondanak náluk igazat.

No de akkor kinek hiszünk? A kutatás szerint leginkább az egyszerű embereknek. Az embereknek, akikkel általában találkozunk, például a magyarok fele (48%) hajlamos hinni – a másik fele (49%) azt gondolja, hogy azok az emberek sem megbízhatóak, akikkel rendszeresen találkozik. A családtagokban bízunk leginkább: tízből kilenc (92%) magyar azt mondja, hogy hisz a családtagjainak, tízből nyolc (80%) pedig a barátairól állítja ugyanezt. Jó hír, hogy a tudósok bizalmi indexe is magas (60%), ez azért fontos, mert ezzel alacsonyabba veszélyes áltudományos (például oltásellenes) tévhitek terjedési esélye.

A demokráciánk romlott, a kormánynak magára kéne hagynia a cégeket

Arra is kíváncsiak voltak a felmérés készítői, mennyire tartjuk demokratikusnak Magyarországot. Érdekes eredményre jutottak: annak ellenére, hogy a Fidesz támogatottsága kiemelkedő, csak a magyarok igen kis része gondolja, hogy Magyarország demokrácia lenne. Azaz két lehetőség van: vagy ezek az emberek lényegében mind Fidesz-szavazók, vagy olyanok is támogatják Orbán Viktor pártját, akik szerint Magyarország ma nem demokrácia. Egy tízes skálán csak a magyarok 4 százaléka értékelte a legjobb/legdemokratikusabb tízes pontszámmal hazánk politikai berendezkedését. 17 százalék szerint Magyarország egyáltalán nem demokrácia, 58% szerint inkább nem, 27% szerint pedig inkább demokratikus a magyar állam működése.

Érdekes, hogy bár a magyarok gazdasági értékrendje több kutatás szerint is erősen baloldali, a Yougov mérése alapján a többség ma mégis azt szeretné, ha a kormány inkább békén hagyná a cégeket, hogy úgy működjenek, ahogy akarnak. 51 százalékunk szerint a kormány túl sokat szól bele a cégek életébe, és csak 22 százalék gondolja azt, hogy az üzleti életben erősebb állami szabályozásra lenne szükség, 16 százalék szerint megfelelő a helyzet. Persze az, hogy a többség szerint az állam túlterjeszkedik, nem feltétlenül a szabad piaci értékrend jele: elképzelhető, hogy a magyarok az állami beavatkozást a korrupcióval azonosítják – ennek megítéléséhez azonban további kutatásokra lenne szükség.

Az ugyanakkor biztos, hogy a jelenlegi politikai rendszer nem sokakat tölt el elégedettséggel. A magyarok csupán ötöde gondolja, hogy jól működik hazánk politikai rendszere, 45 százalék szerint gyökeres változásokra lenne szükség. 28 százalék szerint alapvetően nem a rendszerrel van a baj, hanem azzal, hogy nem megfelelő embereket választunk az ország élére – szerintük ha ez megváltozna, az ország sorsa is jobbra fordulna...

EZREK TÜNTETTEK A RABSZOLGATÖRVÉNY ELLEN, A TILTAKOZÓK BEJUTOTTAK A KOSSUTH TÉRRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.12.08.


A demonstráció hivatalos befejezése után tolakodás, lökdösődés kezdődött, végül a rendőrsorfal a Parlament köré állt. Hétfőtől útlezárásokat szerveznek.

Szombatra hirdettek tüntetést a szakszervezetek a „rabszolgatörvény” néven híressé vált törvénymódosítás ellen. A demonstráció 10 órakor, a Jászai Mari téren kezdődött, ahonnan a tiltakozók az Alkotmány utca Kossuth tér felőli részéhez vonultak. A helyszínen 3-4 ezer ember gyűlt össze, több szakszervezeti vezető is felszólalt.

A beszédek után, a tüntetés hivatalos befejezését követően körülbelül ezren megpróbáltak bejutni a Kossuth térre, amit korábban a lengyel parlament alsóházi elnökének látogatására hivatkozva lezártak. Egy embert a rendőrök le is tepertek. Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is "betört" a térre, ő is a földre került. Csoportokban egyre több rendőr és készenlétis érkezett. Valaki azt kiabálta, „a rendőr is dolgozó!”, a helyszínen tolakodás és lökdösődés kezdődött. Később „beengedték” a tüntetőket, a rendőrsorfal pedig a Parlament köré állt...

ITT OLVASHATÓ


HAMAROSAN KEZDŐDIK A RABSZOLGATÖRVÉNY ELLENI TÜNTETÉS - PERCRŐL PERCRE

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.12.08.2018 utolsó (?) nagy, ám kétségkívül az egyik legfontosabb tüntetésére készülnek az dolgozói érdekképviseletek és a munkásokkal szolidaritást vállaló szervezetek: a rabszolgatörvény néven elhíresült, a munka törvénykönyvének módosítást célzó törvényjavaslat ellen várhatóan több ezres tömeg vonul ma Budapest utcáira.

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők november végén nyújtották be a „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvényjavaslatot, melynek elfogadása esetén évente 250-ről 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma, ami 2,5 hónapnyi túlmunkát jelentene a munkavállalóknak, 6 napos munkahetekkel számolva. A rugalmas szerződésben foglalkoztatottak számára a munkaidőkeretet 12 hónapról 36 hónapra módosítanák, így csak 2,5-3 év múltával kellene kifizetni visszamenőleg a túlóráikat...


A FIDESZ NYOLC ALAPELVE

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: ERIC
2018.12.07....Egy demokráciában nem azért nyer valaki közbeszerzést, mert a vejem, vagy mert 20 évig együtt szotyoláztunk a focimeccsen, hanem azért, mert ő tudja a legtöbbet, legjobbat adni az országnak, és lehetőleg a legolcsóbban.


Egy demokráciában, ha nem értek egyet a főnökömmel, akkor kinyithatom a számat anélkül, hogy attól kellene félnem, hogy kirúgnak és/vagy az egész életem ellehetetlenítik a hatalom birtokosai. Egy demokráciában egy alkalmatlan vagy bukott vezetőt leváltanak, és nem adnak neki egy másik húsos , vagy még húsosabb pozíciót csak azért, hogy tartsa a száját a belsős ügyekről.

1, A régi haverok elsőbbséget élveznek. A magyar magánállam megértésének kulcsa a Fidesz természetében rejlik. A harminc évvel ezelőtt ifjúsági mozgalomként alapított szervezet több mint egyszerű párt. Az államban kulcspozíciókat töltenek be Orbán egyetemi és gyerekkori barátai, illetve azok az ifjú titánok, akik a 90-es évek közepén léptek be a párt utánpótlását biztosító Fidelitasba. A családtagok számára is marad hely, ilyen például a kedvenc vej, Tiborcz Istán, Orbán legidősebb lányának férje. A Fidesz elitje a közeli ismerősök hermetikusan zárt köre, ahol a betöltött pozíció, a múltbéli kapcsolatok, az informális ismeretségek és a főnök iránti feltétlen hűség mindennél előbbre valók.

2, Lojalitás mindenek felett. Elképesztő, hogy a neten keringő szóbeszédek, a pletykamagazinok és a Twitter korában milyen keveset tudunk a Fidesz belső működéséről. Senki sem panaszkodik arra, hogy a pártot autokratikusan irányítják. A médiába nem jutnak el hangok a rossz tanácsadók befolyásáról vagy a főnök elhatalmasodó tébolyáról. Az utolsó pártszakadás 25 évvel ezelőtt történt, amikor az Orbán akkori barátja körül tömörülő liberálisok, elégedetlenek lévén a jobbkanyarral, asztalra csapták a párttagkönyvüket. Aztán már jó volt, mert a párt hatalomra került (1998-2002), utána meg egy kicsit rossz, mert ellenzékben kellett politizálni. Ám senki nem kérdőjelezte meg Orbán vezető szerepét, a pártvezetés tagjai közül senki nem állt ki a csatasorból. (Simicska Lajos bukásáról külön ejtek szót.)

3, A párt nem hagy cserben, és te sem a pártot. Előfordult, hogy Orbán kirúgta inkompetens vagy népszerűtlen munkatársait. De soha nem vetemedett arra, hogy nyilvánosan megalázzon valakit. […] Az a káder, aki elvesztette Orbán bizalmát, hirtelen más területen találta magát. Orbán egykori egyetemi tanára, második kormányának minisztere nem állt a helyzet magaslatán az IMF-fel folytatott tárgyalásokon, és ma egy vagyont keres az Orbán által alapított magyar-amerikai alapítvány élén. A Fidesz egyik alapító tagja, aki végül nem lett külügyminiszter, az egyik parlamenti bizottság elnöki tisztségét kapta. Az egyik menesztett vezető diplomata gyorsan az Irodalmi Múzeum igazgatói székében találta magát.

A párt üzenete világos: ha csalódást is okoztál, gondoskodunk rólad. Továbbra is közülünk való vagy. Túl sokat tudunk rólad, és te is túl sokat tudsz rólunk, ezért nem engedhetjük el egymást. Az egyik látványos kivételt az amerikai magyar nagykövet asszony visszahívása jelentette. A nagykövet asszony határozottan kiállt Orbán mellett a kilencvenes években, sziklaszilárdan védelmezte a kormány minden egyes döntését. Ugyanakkor egy éve, a diáktiltakozások idején váratlanul visszahívták, amit a hidegvérét általában megőrző Orbán úriemberhez kevéssé méltó módon így kommentált: „nőügyekkel nem foglalkozunk”. Ma az egykori nagykövet asszony az egyik befolyásos amerikai think tank munkatársa, de jellemző, hogy habár nem köti semmilyen formális kapcsolat a Fideszhez, esze ágában sincs Orbánt kritizálni.

4, Nincs kegyelem saját táborunk árulói számára. Ezt a saját bőrén érezte Simicska, Orbán egykori megbízható consigliere-je (olasz szó, jelentése tanácsadó.- a Szerk.) , aki Orbán egyetemi szobatársa volt, aztán az ország vezető építőipari cégének tulajdonosa lett, amely évente több mint egymilliárd eurót nyert a közbeszerzéseken. Több mint három éve látványosan szakítottak egymással. Simicska médiája elkezdte különféle dolgokért hibáztatni a miniszterelnököt, ő maga pedig az ellenzék mellett kötelezte el magát.

Orbán könyörtelen ellentámadást indított, és végül ő lett a győztes. A Fidesz által megnyert idei választások után néhány órával Simicskának fel kellett adnia médiaportfólióját és eltűnt az első frontvonalból, és azóta is sorra veszíti el üzleti érdekeltségeit. Simicska bukása intő jel mások számára: így járnak azok, akik megkérdőjelezik Orbán vezető szerepét. Jellemző egyébként, hogy senki nem csatlakozott az egykori consigliere pártütéséhez, senki nem kelt a védelmére, senki nem döngette miatta a párt kapuit.”...

BŰN AZ ÉLET ÉS A TÖLTÖTT KÁPOSZTA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.12.08.


A pörkölt – töltött káposzta kombótól indulva ma eljutunk egészen London és Los Angeles veszélyes városrészeiig, miközben arra is fény derül, mi történik a brit fővárosban egy betörés után, hogy végül megtudhassátok, miként lehet mindig talpra állni külföldön élve.

A Los Angeles – London – Budapest tengely podcast-sorozat második részében (az első részt itt hallgathatod meg) a beszélgetés kiindulópontja az volt, hogy mi az a három dolog, amire határátkelőként büszke az ember.

Bandosszal kezdtük, aki a gasztronómia felől közelítette meg a kérdést (egyébként titeket is erősen kapacitállak, hogy írjátok meg a ti saját büszkeségeitek és azt is, mik azok a dolgok, amiket másként csinálnátok a hataratkelo@hotmail.com címre).

Szóval Bandosszal kezdtük, akinek az első büszkesége nem más, mint a...

Pörkölt

Ugyanis pörköltjét nem magyar vendégei is imádják, „kinyalják utána a fazekat” - mint fogalmazott. Elkészíteni a klasszikus módon készíti, némi borral bolondítja meg, lassú tűzön főzi. Mondjuk a köret már komplikáltabb kérdés.

„A nokedliszaggatáshoz nincs nagyon türelmem, néha csinálok azt is, de azért ilyenkor inkább megy a krumplipüré és valami jóféle savanyúság a magyar boltból. Utóbbi fontos, hogy ropogós legyen” - mondta.

Töltött káposzta

Maradva a kajáknál, Bandosz másik büszkesége a töltött káposzta.

„A sikerélmény abban áll, hogy meg tudom csinálni, de nagymamám (Isten nyugosztalja) teljesítményét nem tudom elérni. Szerencsére a nagynéném elleste tőle, tehát van a családban, aki még meg tudja csinálni, én pedig egy szerény imitátor vagyok külföldön” - mesélte.

A hozzávalókat egy közeli magyar boltban szerzi be, ha ott nem jár sikerrel, akkor átmegy a szomszédos lengyelbe, ahol szokott lenni savanyított káposztalevél. Mindig megy mellé vörösbor is, ami erősen növeli a jókedvet és csökkenti a hibalehetőséget.

Azért a töltött káposzta időigényes dolog, inkább csak ilyenkor, karácsony környékén készíti el...

AZ "ÖNKÉNT VÁLLALT TÚLMUNKA" BEVEZETÉSÉVEL SZIGORÍTANÁ TOVÁBB A TÚLÓRATÖRVÉNYT A FIDESZ

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.12.08.


Csütörtök este újabb fordulat következett be a munka törvénykönyvéhez benyújtott módosítóindítvány történetében: miután a hét elején még úgy tűnt, hogy a szakszervezetek tiltakozásának hatására a leginkább kifogásolt változtatások kikerülnek a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők által benyújtott javaslatból, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága végül mégis visszaszigorította a módosítási javaslatot.

Így a parlament elé végül a jelek szerint mégis egy olyan törvénymódosítás kerülhet szavazásra, amely elfogadása esetén kollektív szerződés nélkül is, pusztán a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás értelmében lehet majd akár évi 400 órányi rendkívüli munkavégzést elrendelnie a munkaadónak. A csütörtök esti változtatások lényegét dr. Szabó Imre Szilárd munkajogász foglalta össze a 444-nek:

A Kósa-Szatmáry féle törvényjavaslat eredetileg kollektív szerződés nélkül, a munkáltató egyoldalú rendelkezése alapján lehetővé tette volna éves szinten jelenlegi 250 óra helyett 400 óra rendkívüli munkavégzés elrendelését. Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága kedden egy módosító javaslatot terjesztett elő, így maradhatott volna az a hatályos szabály, hogy a munkáltató által egyoldalúan elrendelhető rendkívüli munkavégzés maximum 250 óra, és kizárólag kollektív szerződésben (magyarul a munkavállalói érdekképviseletek beleegyezésével) lehet megállapodni éves óraszámának emeléséről. Ezt a tegnap este nyilvánosságra került Törvényalkotási bizottság által benyújtott összegző módosító javaslat írja felül, ami alapján a munkáltatónak lehetősége lesz kollektív szerződés nélkül is további 150 óra rendkívüli munkaidőt elrendelni, ha erre a munkavállalóval írásbeli megállapodást kötött (önként vállalt túlmunka). Ez a megállapodás, ha egyszer aláírásra kerül, az csak a naptári év végével mondható fel. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló hozzájárulása valójában jóval kevésbé önkéntes, mint ahogy az a törvénymódosítás korábbi kommunikációjából kitűnt. Összegzésként így megállapítható, hogy egy fontos lehetőséget vesz ki a végleges szöveg a szakszervezetek kezéből, így a korábbi kormányzati célokkal ellentétesen a kollektív szerződéses lefedettség növelése ellen hathat.

Jelenlegi formájában a módosítás egy új jogintézményt, az önként vállalt többletmunkát vezetné be, ami munkajogi szempontból is kevéssé ismert fogalom. És míg a másik tervezett változtatás, a munkaidőkeret hosszának megnövelése valójában kevés munkavállalót érintene ma Magyarországon, addig a rendkívüli munkavégzés lehetőségének növelése, ráadásul kollektív szerződés nélkül, sok munkavállaló életére lehet hatással...

ITT LEGALÁBB 9 ÉVE, DE AZ IS LEHET, HOGY 29 ÉVE, ÉS MÉG VALÓSZÍNŰBB, HOGY EZER ÉVE SENKINEK SEMMILYEN FELELŐSSÉGE NINCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.08.


Hello, csodálatosan szép szombat reggelt mindenkinek! Azt írta az újság, hogy ha véletlenül nem fog havazni, akkor talán ónoseső esik hétvégén. Az biztos, hogy strandidő nem lesz, vagy ha igen, nem mostanában.

Tisztelettel szeretném kérdezni: az megvan, hogy milyen szanaszéjjeltrollkodott ország az, ahol a társadalom összhergelését célzó rabszolgatörvénnyel terelik a figyelmet arról, hogy a miniszterek elnöke illegális bevándorlónak álcázott köztörvényes bűnözőket fogad örökbe, miközben arról vinnyog a saját tulajdonaként kezelt közpénzmédiában, hogy őt, az utcai harcost (höhö) minden reggel derékon vágják és megtámadják?

Az megvan, hogy milyen feneketlen fekete lyuk az, ahol az elvtelenségben fetrengő salakmédia mindeközben azzal tereli a figyelmet az utolsó pillanatban is megtrollkodott, aljas túlóratörvény elleni tüntetésről, hogy a párizsi, Macron ellenes gigatüntetéstől, valamint Merkel utódja (a CDU élén utódja, úgy értem) megválasztásának tragikumától megy a falnak. Ja. A csilliárdos fideszes seggnyaló konglomerrátumban nincs hírértéke annak (se), hogy ma 10 órától minden idők egyik legsunyibb és leggecibb állampárti törvénymódosítása – önként vállalt túlmunka, az – ellen vonulnak utcára a szakszervezetek.

És az is megvan, hogy mindennek a lehányt tetejébe a polcon lekvárként feszítő, a népet kilencedik éve egyéni képviselői indítványokkal hátba támadó rezsim (hol van már a lakástakarékok pár óra alatti beszántását övező minapi felháborodás?) szolgálatában parancsot teljesítő rendőrség elrendelte a Kossuth tér (és természetesen az azt északi oldalról határoló utcák) lezárását reggel 6:00 és délután 14:30 között? Hát hiszen a Jászai Mari térről a Kossuth térre vonulnának a tüntetők, akkor miért is ne basszunk ki velük, nem? De. Az orrba-szájba szívatás nagymesterei ráadásul megint másokat tologatnak maguk előtt, ezúttal a lengyel parlament alsóházi elnökét. Marek Kuchcinski – akivel nem mellesleg alig néhány hete találkozott Kövér László Lengyelországban, de most valamiért szombat örömére pont itt eszi a fene, kell az alibi a kormánytrolloknak – a rendőrség olvasatában nemzetközileg védett személy, akinek biztonságát a hatóságoknak kötelessége szavatolni.

Jó. Tehát aki úgy érzi – Kossuth tér lezárás ide vagy oda -, hogy a nyakán taposó elvetemültek kormánya a büdös életben nem fog meghátrálni, szégyenkezni, bocsánatot kérni, megbánni bármit is abból, amit a saját rinocéroszbőre védelmében és saját pillanatnyi gennyes érdekeinek megfelelően kilencedik éve művel, annak csak azt tudom mondani: 10 óra, Jászai Mari tér...

KOMOLY, KÉZZEL ÍRT (3.)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.08.


Tisztelt szerkesztőség!

Jelentkezek megint, viszont egyáltalán nincsenek jó híreim. A hangulat itt, a lépcsőházban furcsa, azt hiszem, leginkább feszültnek mondható, főleg, miután ráhívtam a rendőröket a három nyugdíjasra. Mint emlékezhetnek, ők K. József, aki hentes volt aktív korában, J. Miklós, hajdani vasutas és M. István, volt történelemtanár. Annyi teljesen biztos, hogy ők rendszerünk ellenségei, de olyat még nem tapasztaltam náluk, ami miatt elvitethetném őket. Tulajdonképpen pártunk és kormányunk nagyon kesztyűs kézzel és nagyvonalúan bánik a belső ellenséggel. Emlékszem, a régi, szép időkben bármit kitalálhattam, már vitték is a bitangokat, senkit nem érdekelt igaz-e vagy nem, törték a csontjukat, és boldogok lehettek, ha aztán egyszer esetleg hazajöhettek.

Ezt a határozottságot hiányolom pártunkból ezekben a nehéz, vészterhes időkben, amikor Soros, az Unio, az ENSZ, a migránsok ránk zúduló hordái és a liberális média hazug ármánykodása egyszerre veszélyezteti nemzetünket. Jól mondta Boros miniszterelnök úr, hogy ébredjen a magyar, mert elveszünk. Szívem szerint a saját kezemmel fojtanám meg ezt a hármat, de sajnos egyelőre még nem lehet, és erősebbek is. A volt hentesnek akkora tenyere van, mint egy szívlapát, a vasutas legalább másfél mázsa, a történelemtanár meg, amikor még szóba álltak velem, olyan dolgokról beszélt, amit egyáltalán nem értettem, olyankor pedig csak hümmögött, mosolygott. Szét tudnám verni azt az intelligens pofáját, de ezt sem lehet, ugye. Nem tudom, hogyan dolgozhatok így, de azért rajta vagyok a dolgon.

A szemben lakó Mária néninél is elrontottam a renomémat, mint emlékezhetnek, amikor a konzultációról kérdeztem. Fogalmam sincs, mi lehet a baja, még csak hetven éves, és nem kérdezhetem meg, hogy akar-e szaporodni a nemzet javára? Aztán megpofoz a ribanc. Komolyan mondom, teljesen elfajult a helyzet, a gukkeremmel se megyek semmire. Nappal csönd van, sötétedés után meg, amikor hangokat hallani az utcáról, nem látok semmit, amióta kicserélték a világítást ilyen halogénesre. Biztos jobb, és az én szememmel van a baj. Jelentkeztem a szemésznél, három év múlva már fogad is, és én elgondolkoztam, milyen jó is ez, mert lehetne olyan is, hogy szemész egyáltalán nem is lenne. Akkor panaszkodhatnánk, no de így? Ebből is látszik, hogy ezeknek a sorosistáknak semmi sem elég jó...

KÁR BELELAPOZNI A VILÁGSAJTÓBA, MERT CSAK LESÚJTÓ DOLGOKAT ÍR MAGYARORSZÁGRÓL, DE TUDJUK, KIK DIKTÁLJÁK EZEKET... - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.08.- Trump rászabadította Orbánt a világra és most nincs aki megállítsa a magyar vezetőt, a Magyarországon jelenlévő nagy nyugati cégek pedig nem szeretik, a demokrácia és emberi jogok miatt zargatják a kormányt 

- A magyar miniszterelnök a politika új technológusa, feltalálta a modern kvázi-demokráciát.Washington Post

1. Magyarország nagy ívben tesz az Egyesült Államokra, de ezzel csak Trump jelzéseit követi. Így értékeli a két ország viszonyát Ann Applebaum. A történész, aki igen jól ismeri Közép-Európát, rámutat, hogy az elnök hibák sorát követte el a külpolitikában, de a legsúlyosabb kudarca Budapesthez kötődik. Mégpedig azért, mivel a magyar kormány aláássa az amerikai törekvéseket. Hiszen amikor Orbán Viktor „él a szuverenitással”, azaz bomlasztja a NATO-t, nemzetközi normákat és szerződéseket szeg meg, akkor azt az USA rovására teszi. A szerző úgy látja, hogy nálunk ténylegesen egypártrendszer alakult ki, a miniszterelnök teljes mértékben ellenőrzi a sajtót, megfirkálja a választásokat, a vonatkozó törvénnyel együtt, korrupt oligarchákból hálózatot hozott létre, azok finanszírozzák őt és a Fideszt.

Mindezt úgy úszhatta meg, hogy sikeresen váltogatja a tárgyat, és így mindig tud hozzá külföldi támogatást szerezni. A nem létező migránsok elleni soviniszta kampánnyal eredményesen szólította meg az európai és tengerentúli szélsőjobbot. De miközben Orbán nagyon vonzódik a Trump által hangoztatott szuverenitáshoz és nacionalizmushoz, keményen dolgozik az amerikai törekvések meghiúsításán. A héten pl. megint megakadályozta az Ukrajna-Nato Bizottság ülését. Számára fontosabb az orosz kapcsolat, ez mutatkozott meg, amikor Moszkvának adott ki két fegyverkereskedőt, nem pedig Washingtonnak.

A kihívő gesztusok egymást követik, lásd a volt macedón kormányfő befogadását. Hiába szólt az amerikai Külügyminisztérium, a magyar kormányt nem érdekli a jogállam és még csak a látszatra sem ügyel. De a legismertebb, hogy kiszorította a CEU-t. A hozzákapcsolódó Soros-elleni kampány megint csak fügefalevélként szolgált, mivel a hatalom a hazai antiszemitizmust és az tengerentúli szélsőségeseket célozta meg. Az egyetem kipaterolása nagy sértés a budapesti USA-nagykövetségnek, amely jó ideje azon fáradozott, hogy maradhasson az intézmény. De csapás a tanszabadságra nézve is. Magyar egyetemi tanárok és tudósok már félnek, hogy ráfizetnek, ha olyasmit írnak vagy mondanak, ami nem tetszik a kormánynak. És minderre a Trump-adminisztrációnak nincs semmiféle válasza. Mert Orbán hiába beszél keményen, hogy elleplezze a jogsértést, amivel gyengíti az Egyesült Államokat, csakhogy ezt nehéz elleneznie Pompeonak, Bannonnak, vagy Trumpnak, Kiengedték a szellemet a palackból és az most az istenért sem akar visszamenni.

2. A lap rendkívül hosszú és alapos összeállításban mutatja be, hogy az új autokraták miként változtatják a demokráciát az elnyomás eszközévé Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és Romániában. Visszatér a tekintélyelvűség, pedig már úgy nézett ki, hogy legyőzettetett. Új formája ravaszabb, simulékonyabb, kifinomultabb mint a korábbi változatok, ennél fogva lehet, hogy sokkal többet ér el és tovább is marad, mint a régi vágású autokráciák. Közép-Európa azt mutatja, hogy a demokrácia hanyatlása igencsak gyorsan mehet végbe. A magyar kormány már jócskán az egypártrendszer felé tart. De ezek a rendszerek nemigen vesznek át elnyomó módszereket a 20. századi despotizmustól. Nincsenek töltényhevederekkel felszerelkezett katonák az utakon, nem alakul ki személyi kultusz a nagy vezér körül. Megszólalhatnak ellenzékiek és újságírók. A gazdasági elszigetelődés helyett ömlik be a külföldi tőke.

Ezek a politikusok oly mértékben tudták megerősíteni hatalmukat, amire a szocializmus óta nem akadt példa. Független intézmények, mint ügyészség, bíróság, a politika befolyása alá kerültek. A sajtót felvásárolták „közeli” üzletemberek, majd szépen ráállították azt a hivatalos vágányra. Választások még vannak, de arra szolgálnak, hogy a többség igazolásul használja azokat akarata érvényesítésére, nem pedig arra, hogy a kisebbség is elmondhassa véleményét. Ignatieff, a CEU rektora úgy jellemzi a helyzetet, hogy látszólag minden olyan, mint Európában, csak éppen hiányoznak azok a szabadságjogok, amelyek Európa lényegét jelentik. Ez újfajta politikai technológia. Az egyetem már áldozatul esett ennek az újításnak, de nem úgy, hogy rendeleti úton bezáratták, egyszerűen kiszekírozták, miután két évig teljes jogi bizonytalanságban tartották. És az amerikai nagykövet ezek után Sorost tette felelőssé érte.

Az elemzés külön-külön is foglalkozik a négy országgal, kiemelve, hogy az unión belüli szabad mozgás joga fontos biztonsági szelepet jelent Orbán Viktor számára, mert akinek már végképp elege van mindenből, az mehet isten hírével. Már több százezren éltek is ezzel a lehetőséggel, ez az ország történetének egyik legnagyobb exodusa. Sokakat persze a nagyobb keresetek ösztönöznek az indulásra, de azért alaposan belejátszanak a politikai tényezők is. Hárs Ágnes a Tárkitól azt mondja, az egész hazai környezet teszi az embereket depresszióssá. Főleg fiatal, tetterős és képzett rétegek mennek el. De ez nem gond Orbán számára, mert őt a kevésbé tanultak, szegényebbek és idősebbek támogatják. Viszont kemény körülményeket teremt mindenki számára, aki szervezkedni akarna a hatalom ellen. A távozás joga érvényes volt a Nyílt Társadalom Alapítvány esetében is.

Az uniós támogatások a kormány kedvenc vazallusainak zsebeit tömik ki. Azon kívül a szabad kereskedelem révén Magyarország olyan befolyásos szövetségeseket tud szerezni, amilyenről annak idején a kommunista vezetés legfeljebb csak álmodhatott. Európai politikusok időről időre elítélik Orbánt, azt foltnak tartják a demokrácián. A miniszterelnök ugyanakkor gyakran kirohan az EU beavatkozása ellen. De az kontinens cégóriásait olcsó szerelmi viszony kapcsolja a politikushoz. A Német Kereskedelmi és Ipari Kamara budapesti szóvivője azt mondja, hogy az üzleti várakozások még sosem voltak ennyire jók a magyar gazdaságban, folyamatosan javul a beruházási légkör, amit jócskán megtámogat a rekord alacsony társasági adó. Hozzátette, hogy amikor az unió felelősségre akarja vonni a magyar kormányt az emberi jogok vagy a jogállam miatt, a befektetőket az csak bosszantja...