2017. július 31., hétfő

ANDY VAJNA VÉGLEG FELFALJA A SAJTÓT A FIDESZNEK

24.HU
Szerző: Tóth Richi
2017.07.31.


A Lapcom beszippantásával újra nagyot bukik a vidéki független sajtó Magyarországon, ráadásul a második legnagyobb hazai bulvár napilap, a Bors is a Fidesz közelébe kerül.

"Kinyithatja bármelyik újságot, mindenhol a miniszterelnököt kritizálják. Ha nem lenne sajtószabadság, akkor ilyen cikkek nem jelenhetnének meg. Ha valahol, itt szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában" – ezt mondta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa a Financial Timesnak 2016-ban.

Vajna most megveszi a Bors bulvárújságot is kiadó Lapcom Kiadó Zrt.-t, amely kiad két megyei lapot is, a Délmagyarországot és a Kisalföldet. Vajna – mint azt a Magyar Nemzet elsőként megírta – az érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft.-n keresztül szerezheti meg a Lapcom Zrt.-t, ehhez már szakhatósági hozzájárulást is kért a médiatanácstól.

A szerkesztőségeknek a hétfői értekezleten, hiába várták, nem mondtak semmi konkrétumot, a múlt hét végén is csak annyival „nyugtatták” a fővárosi újságírókat, hogy

"Dolgozzatok tovább, ha jön Vajna, azért, ha nem, akkor azért."

Egy ott dolgozó erre azt mondta lapunknak: „Nem nyugtattak meg minket, de mit is várhatnánk? A sajtót beszántják, egyértelmű a cél. Még nem tudom, maradok-e.” Másikuk csak egy ismert mondást idézett, mielőtt csalódottan letette a telefont: „Szabad országban szabad újságíró azt írja, amit szabad.

A vidéken dolgozóknak még rosszabb a helyzete, ők végképp csak a sajtóból értesültek Vajna érkezéséről.

"Ha újságot akar, az övé vagyunk. Amíg azonban nem mondanak semmit, hogy ki a tulaj, dolgozunk, mint egy normális, még független újság" – mondta a Kisalföld – a legnagyobb példányszámú megyei lap – egyik munkatársa...

TOVÁBB A PUTYINI ÚTON: JOGÁLLAM MARADÉKÁNAK ÜZEN ÉPP HADAT A KORMÁNY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.31. 


Most épp a bíróságokra vetett - újra - szemet az Orbán-kormány. Politikai kinevezetteket ültetne az elvben független, önálló hatalmi ágba. Persze tudjuk, mit gondol Orbán Viktor a fékekről és egyensúlyokról.

A kormány ugyan néha meghátrálni látszik, de a terveit soha nem adja fel. Épp egy éve dobta be az igazságügyi tárca a közigazgatási bíróságok rendszerének ötletét. Ezen a fórumon olyan kérdések dölnének el, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi hatalomnak. Közigazgatási bíróság előtt lehet megtámadni a közérdekű adatokat eltitkoló kormányzati szerveket, a közbeszerzések végeredményét, de a választásokkal és a politikai megmozdulásokkal kapcsolatos közigazgatási eljárásoknak is itt a vége. A kormány a bíróságok nyomására és az Alkotmánybíróság döntését követően végül csak létre hozta a közigazgatási bíróságok rendszerét, de elállt attól, hogy saját maga nevezzen ki oda döntnököket.

Az önmérséklet eddig tartott.

A 444 megszerezte a tárca legújabb ötletét, amely már a parlament elé sem vinné az ügyet, megoldaná okosban, egy egyszerű miniszteri rendelettel. A trükk egyszerű: a bírói kinevezések pontrendszerébe piszkálnának bele. Mégpedig úgy, hogy a közigazgatásban szerzett tapasztalatok után kapható objektív pontszámot utóbbiak esetében megdupláznák az azonos életpályájú bírói titkárokéhoz képest. Egyszerűbben: a közszolgának kétszer annyi esélye lenne bíróvá válni, mint annak, aki közel egy évtizede készül erre a pályára...

JÖVŐRE ITT A HERPENC VILÁGBAJNOKSÁG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.31.


Mint azt bizonyára tudják, 2018 szeptemberében Magyarország rendezheti meg a herpenc világbajnokságot. Ledvánszky Richárd kontinens-bajnok, a Nagy-testvérek, Strasszer Miki, a svéd születésű, de tizenkét éves korától magyar színekben versenyző ifjúsági világbajnok Sjöberg Henriette magyar nézők előtt küzdhet az aranyért olyan legendákkal, mint a tízszeres olimpiai bajnok Ronnie Malone vagy Klagenfurt, Florianopolis és Fokváros sztárja Annie Pagodnik. 

Egyelőre még nem világos, hogy hol lesz a szólóherpenc döntő, de az International Haarpaends Federation szabályai szerint műhavas pályán is rendezhetők világversenyek, feltéve ha biztosítani tudják a kanyarugráshoz a mesterséges flikkeket. A kormány tervei szerint a Wesselényi utcában építik fel a pályát, feltéve ha addig kész lesz a földalatti leppelő, amivel a versenyzők teljesíthetik a kitakarásokat.

Annyit már tudunk, hogy a Gellért-hegyet befedő betonvájatot a Mészáros-Mészáros-Mészáros-Tiborcz-Mészáros-Vajna-Matolcsy-Mészáros-Mészáros enyhén korlátozott felelősségű, de teljesen zártkörűen működő társaság építheti fel. Ezekre a beruházásokra a herpencvébétől függetlenül is szükség van, hiszen a felcsúti kisvasút Cinege utcai megállójának megépítéséről már korábban kormányzati döntés született...

FÉLELEM ÉS RESZKETÉS MAGYARORSZÁGON

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.31.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke, Menczer Tamás szerint az elmúlt évtizedekhez képest most a legrosszabb a biztonsági helyzet Európában, ezért minden külföldre utazó magyar számára javasolják a regisztrációt a konzuli szolgálat honlapján. Mint figyelmeztetnek, 2015 óta több mint 300-an haltak meg terrortámadásokban Európa szerte. A konzuli szolgálat honlapján azonban keresve sem találunk egy nyugat-európai országot sem, így felmerül a kérdés, mire is gondolhattak a külügyminisztériumnál? Ugyanis mint ismertették, azok az országok, melyek nincsenek besorolva, biztonságosnak minősülnek.

Nyugat-Európában az elmúlt években valóban megszaporodtak a terrortámadások, azonban kissé érthetetlen a kormány hirtelen riogatása. A hazai élet bőven nevezhető veszélyesebbnek, ugyanis a terrortámadásokban elhunyt 300 emberrel szemben, az elmúlt években több ezer honfitársunk halt meg kórházi fertőzésekben. Ez a kormány részéről semmi más, mint egy megfélemlítés és ellenségkép gyártás. Ugyanis továbbra is okokat kell adni a híveknek arra, hogy miért is szavazzanak az országot saját terrorja alatt tartó kormánypártra. Ugyanis ők azok, akik megvédik a szegény magyarokat, akik félve teszik ki lábukat a kerítéssel körülhatárolt Magyarországról.

Brüsszel és Soros után most már Európától is megvédenek bennünket, ugyan erre senki nem kérte őket, de ők ezt feladatuknak érzik. Bejárva Nyugat Európa több országát is, állíthatom, hogy soha nem éreztem magam veszélyben. Sem Angliában sem Spanyolországban, pedig bőséggel akadnak bevándorlók mindkét országban, így minden okom meglehetne a rettegésre. Ugyanis mint Orbán korábban kifejtette :

Minden terrorista migráns

A falak már állnak Magyarország határain, a Soros valamint Brüsszel elleni háború pedig nagyüzemben folyik. Az ellenségkép kialakítása több mint sikeres, a hívőknek elég egy név vagy arc, és máris megkezdik a rettegést. Noha soha nem tapasztalták meg az állítólagos No Go zónák brutális valóságát, vagy a hordákban mindenkit megerőszakoló migránsokat, mégis készséggel elhisznek mindent amit a nagy vezető, vagy egyik szervezete állít.

Magyarország a hivatalos rettegők és megfélemlítettek országa lett. A valóságban a félelemben élők tízezrei azok, akik soha nem tapasztalták meg a határon kívüli létet. És talán már soha nem is fogják megtudni, mi az amit veszítettek...

#AVÍZÖSSZEKÖT#EGYEKVAGYUNK?

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2017.07.31.


Azzal kell, kezdjem, hogy a beugróként szervezővé lett Magyarország remekül megoldotta a vizes világbajnokság sporteseményeinek lebonyolítását. A rendezvények szervezettek voltak, a létesítmények nem mondtak csődöt, a sportolók és a szurkolók utaztatása profin megoldódott. Nem találkoztunk az átlagosnál nagyobb forgalmi dugóval, és csak egyetlen egy ezüstérmes műugró árválkodott a BKK busz megállójában – rajta is hamar segített egy önkéntes. Ebben a tekintetben aligha érheti szó a ház elejét. Másról szeretnék beszélni.

A magyar társadalomban valami nagyon régen tört el, és az elmúlt hét és fél év aligha dolgozott azon, hogy ezeket a sebeket gyógyítsa. Nemhogy feltépte a régieket, újakat is gyártott mellé. A hazudott nemzeti egység mögött sztenderden fel tud sorakozni bő kétmillió ember abból a nagyjából 9 és félből, akik még egyáltalán itthon maradtak. Nincs és nem is volt olyan, hogy valami össze tudta volna valaha kötni ezt a társadalmat. A „mi és ők” kérdésköre az egész történelmünkön végighullámzott, és azon kevés nemzet közé tartozunk, akik a jelenben nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy ezek az ellentétek legalább egy picit csökkenjenek magyar és magyar között. Sőt!

A kádári diktatúrából ránk maradt – mára kifejezetten kelet-európai régióba visszahúzódott sportfelfogás –, hogy csak az aranyérmes ér valamit az egész csapatból, a többi töltelék, még mindig velünk él. Innen az önbizalomhiány, innen a döntőbe jutott sportoló „győzni fogok” nyilatkozata utáni összezuhanása, hogy „azért ez mégiscsak nagyképű volt”, hiszen a győztes itthon egy ikon, aki utána mindent megérdemel, az ezüstérmes meg semmit. Maximum egy jó nagy leszúrást az öltözőben, lesajnáló kommenteket a facebookon, lehangoló elemző vitát a sportcsatornán. Az egyes sportszövetségek (s ebben élen járt az úszás), mindent megtettek, hogy a regionális felsőbbrendűség érzetet fenntartsák a legvidámabb barakkban, és legalább a világversenyek alkalmával, legalább az olimpiákon, azt tudjuk érezni: különlegesek vagyunk. Éppen ez történik most is...


MÉG DURVÁBBAN SZÁLLNÁ MEG A FIDESZ A BÍRÓSÁGOKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS 
2017.07.31.


Óriási előnyt adna a közigazgatási bírák kinevezésénél, a bírói pályát bejárókkal szemben a közigazgatásból érkezőknek a Fidesz. A javaslat egyértelműen előnyben részesíti a közigazgatásból érkezőket, akik hét év Fidesz kormányzás után főleg lojális kormánypártiak. Ha a miniszteri rendelet átmegy, akkor csak az Országos Bírósági Hivatal kormánypártok által kinevezett elnökében, Handó Tündében bízhatunk. 2021 után már benne sem.

Ma a bírói kinevezéseknél azoknak van pontelőnye, akik végigjárják a bírói karrier szamárlétráját. A közigazgatási ítélkezés kapcsán a 444 cikke szerint ezt írná át egy Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jegyezte rendelet úgy, hogy a körülbelül 120 pontos felvételi rendszerben “egy 6-9 évig dolgozó, bírónak készülő bírósági titkár a szakmai múltra 6 pontot kaphat. Megfelelő szakmai értékeléssel együtt ez felmehet 16 pontra. Egy 6 évig dolgozó hatósági jogi előadó a szakmai múltra 12 pontot kaphat. Megfelelő szakmai értékeléssel együtt ez felmehet 32 pontra.”...

MEGFEJTETTÉK A NŐI MOSDÓ ELŐTT KÍGYÓZÓ SOROK TITKÁT


GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Globoport
2017.07.31.Aki már járt valaha fesztiválon, koncerten, bármilyen rendezvényen, nagyon jól tudja, hogy a női mosdók előtt kígyózó sor mindig lényegesen hosszabb, mint a férfi vécé előtti. Belga tudósok megtalálták a magyarázatot...

Valószínűleg az is sok nővel előfordult már, hogy némi bosszankodás után inkább átsurrant a férfi vécébe, ahol szinte kivétel nélkül mindig van szabad mosdó. De mi ennek a tudományos oka? Ezt az egész társadalmunkat foglalkoztató nagyon égető kérdést próbálták a belga tudósok a Genti Egyetemen megválaszolni.

A kutatók szimulációkkal és számításokkal próbálkoztak. A probléma minél behatóbb vizsgálata során három fő okot is megállapítottak:

CINIZMUS DELUXE

INDEX HU
Szerző: KÁRPÁTI MÁRTON
2017.07.31.


Nem kell hatalmas elemzőnek lenni ahhoz, hogy tisztán lássuk, milyen kampányra készül a kormány. Orbán Viktor ugyanis egy hete Tusnádfürdőn el is mondta, harc lesz. Soros, Brüsszel és a média ellen. Az első kettőnek is megvan a maga pikantériája és rengetegszer bemutatott abszurditása, de a média elleni harc talán még ezeknél is érthetetlenebbnek tűnik.

A sajtó jelentős része a kormány befolyása alatt áll, hetente újabb és újabb szerkesztőségek esnek el (mondjuk ez önmagában elég kemény, ráadásul élből cáfolja a Brüsszel elleni kormányzati retorikát, mert ha Brüsszelnek tényleg akkora hatalma lenne a tagállamok felett, mint amit a kormány próbál elhitetni az országgal, akkor ilyen biztos nem fordulhatna elő az EU-ban).

Pár olyan szerkesztőség, kiadvány, műsor maradt, ahol a hatalom nem tudja befolyásolni, hogy mi jelenjen meg, és mi ne. A miniszterelnök lényegében ezek ellen hirdetett harcot.

De mi lehet ennek az értelme? Ezek az orgánumok korábban is működtek, a Fidesz a jelenleginél sokkal plurálisabb médiakörnyezetben nyert kétszer is kétharmadot, szóval nem lehet valós gondolat, hogy majd emiatt a pár szerkesztőség miatt kerülhet veszélybe a következő győzelem.

A sajtó megmaradt része elleni hadjárat meghirdetése pont arra jó, hogy a kampányban megint ne valós problémákról (haha), programokról (hahaha) legyen szó, hanem - az itthon lényegében nem létező (a kormánymédiában betegesen és kizárólag migránsokként emlegetett) menekültek mellett - a médiaháborúról...

HEJ, HA EGYSZER MEG-HÁZASODOM

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2017.07.31.


„Házasodni”, úgy mint megvetni a lábunkat egy családi házban, pláne a legelső közösben, senkinek nem egyszerű, még a „lázas ifjúság” idején, tele lendülettel, bizalommal és hittel az emberekben, egymásban és a jövőben, tömve tervekkel, vágyakkal és ezerféle párhuzamosan megvalósítandó teendővel sem.

Már a "Lesz egy házunk" történet bevezetése is olyan, mint egy ismeretlen földrész meghódítása, kiszámíthatatlan, időigényes és a rengeteg befektetett erő ellenére gyakran sajátos eredményekre vezet. Az előkészítés, a keresés, az álmodozások és földre zuhanások több hónapon át, máskor és másoknak akár évekig is tarthat, szép nagy kilengéssel az érzelmi hullámvasúton. Végre elérkezünk a célhoz, „ezt érdemes volt megnézni, ez lesz az, ez jó lesz”. Hitelügyintézés, ezer papír. Semmi sem tökéletes még x hiánypótlás, „na, ezt már nem hiszem el”, értékbecslő, közjegyző, szerződés. Aztán az alig várt varázslatos hír: jöhet a költözés!

"Költözöm, autóra hordják mindenem.
Elmegyek, ez a lakás már nem lesz a lakásom nekem.
Költözöm, van ki- és bejelentő lapom
Elmegyek a régi lakást most itt hagyom.
"
(Cseh Tamás - Levél a nővéremnek - Költözködés)

Ha jobban belegondolunk, tisztában vagyunk vele, hogy a költözés sok vonatkozásban hatalmas feszültségforrás, és a listákon az elég magas pontszámú stressz-források között szerepel.

Akkor is, ha nem pottyan le a kedvenc kávésbögrénk a nászajándék pohárkészletek felét is tartalmazó „törékeny” feliratú dobozzal véletlenül a költöztetők teherautójáról, nem törik ki a szekrény lába és nem tűnik el semmi, még a perzsaszőnyeg sem. Sőt az összes virágaink mellett a házi kedvencünk is megtalálja új helyét a házban...

A FOCIVAL ROHAD AZ ORSZÁGUNK IS

KÖNYVESBLOG
Szerző: valuska
2017.07.30.


A miniszterelnök elképzeléseinek megfelelően focinemzet vagyunk, ami örömét, szomorúságát kizárólag a focisikerekben tudja mérni, minden sarkon stadionok épülnek, a futsalos külügyminiszter kizárólag focimezt tud ajándékozni külföldi politikustársainak. Talán ezért nem túlzás azt állítani, hogy Pető Péter első regénye, a Leshatár egy futballbíró tapasztalatait az előtérbe helyezve Magyarország elmúlt évtizedeinek történetét meséli el, nagyszerűen. 

A Leshatár sok novellaszerű történetből okosan építkező regény, aminek három alig láthatóan elkülöníthető rétege van: a könyv első blikkre egy hátrányos helyzetű, hazánkban talán a migránsoknál is üldözöttebb kisebbség, a futballbírók történetét meséli el anekdotikusan, egyes szám első személyben. A bíró a játék része, csak az nem mindegy, mekkora szeletet hasít ki magának, miközben neki ez munka, a játékosoknak és szurkolóknak meg maga az élet, ahogy erről később szó lesz.

Kóbor Tamás az elbeszélő bíró, aki elmeséli a megyei pályákon töltött éveit, mintha Julien Sorel tök véletlenül Tolcsváron, Salgótarjánban vagy a “Szikszó-Onga derbin” keresné az érvényesülést. Kóbor helyzete nem könnyű, egy frusztrált macsó világban leegyszerűsített, partjelzőről partjelzőre áthagyományozott történetek során, valamint gyűlölettől és frusztrációtól hangos pályákon tudja meg, milyen az élet (beleértve a csajozást, a hatalmi játszmákat át és az előítéleteket). Hogy van olyan helyzet, amikor senkit nem érdekel, hogy jól fújtad le a meccset, mert csak helyi igazságok vannak, az UEFA nem tudja, milyen az, amikor a sötét országúton eléd vágnak és beverik a fejed a motorháztetőbe.

A Leshatár műfaját tekintve futballapokrif, hiszen kit érdekel, hogy mit gondol egy bíró a játékról, amit ő nem játszik, csak tönkretesz? Kóbor tehát egy túlélő, egy olyan tanú, aki elmondja, hogy a bíróknak is van történetük, nem csak kurvaanyjuk és rossz látásuk. Pető Péter tizenöt évesen kezdett el fújni Heves megyében, NB II-esként fejezte be, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese volt mindaddig, amíg egy ismert vidéki futballklub polgármester-tulajdonosa felvásárolta, majd megszüntette a lapot...

"AKKOR SEM FOGOM AZT MONDANI, HOGY EZEK ALÁVALÓ EMBEREK"

HVG ONLINE - ÉLET-STÍLUS
Szerző: Czeglédi Fanni
2017.07.31. 


Szinte hihetetlen, hogy a Budapest-táblától 7 kilométerre milyen fokú szegénységgel találkozhatunk. A társadalomból kizuhant romákért a város szociális munkásai küzdenek – több-kevesebb sikerrel. Megnéztük a kerepesi romatelepet.

„Tessék, ettől változik egy család helyzete?” – kezdi Horváth Vera, aki 1997 óta dolgozik szociális munkásként Kerepesen, miközben elénk tesz egy hatalmas aktát. „Három gyerek élete van benne, egy csomó döntés, határozat, űrlap, adatlap. Ettől a paksamétától mi változott az életükben? Ezek a gyerekek most állami nevelésben vannak. A rengeteg papír gyakorlatilag nulla segítség volt. Ezt azért csináljuk, hogy a hatóságoknak megfeleljünk. Amikor ellenőrzés van, nem arról van szó, hogy mutasd meg a szakmai képességeidet, az eredményeidet. Nem. Arról szól, megvan-e az összes űrlap” – mondja Vera, amikor a városi Alapszolgáltatási Központban találkozunk.

A "jól dokumentált" gyerekeket kiemelték a családjukból. A papírok helyett azonban inkább intim közeg kellene ahhoz, hogy az anyukát képessé tegyék arra a szakemberek, hogy visszakapja őket.

„Nem kérdés, hogy imádja a gyerekeit. A roma nők – amíg cicin van a kisbabájuk – jó anyák, de mikor a gyerekek óvodába kerülnek, nevelési funkciókat vesz át tőlük a rendszer, és megjelennek a velük szemben támasztott elvárások, szinte elvéreznek. Ez az anyuka annyira bizonyítani akart, hogy bejött a Gyermekházunkba minden nap, megmutatta, hogy tiszta a keze, a haja. Örömmel sürgölődött, reggelit készített a közösségnek. Gyakorlatilag ő volt a fejlesztőpedagógusunk ’asszisztense’. Nemrég született a negyedik gyereke, most fog megmutatkozni, mennyit fejlődött” – meséli...

RAGADÓS A LENGYEL PÉLDA, A SAJÁT EMBEREIT ÜLTETNÉ A BÍRÓSÁGOKRA A MAGYAR KORMÁNY

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.07.31.


2016 nyarán a Fidesz megpróbálta különbíróságokra szervezni a gazdaságilag vagy politikailag fontos ügyeket.

A dologból botrány lett, a kormány látszólag visszalépett.

- Most a bírói kinevezések rendszerét alakítanák át.

- Minisztériumi alkalmazottakból, kormánytisztviselőkből csinálnának bírákat.

- Az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerint ez nagyon rossz ötlet.

„A kormányzat nem bírákkal kívánja feltölteni a 2018-tól startoló új bíróságokat, hanem a közigazgatásból érkező, a hatalomhoz lojális hivatalnokokkal.”

Így jellemezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) legújabb javaslatát T., aki hosszú ideje dolgozik a magyar igazságszolgáltatásban. 2018. január 1-től, tehát még a jövő évi választások előtt belenyúl a bírósági rendszerbe a kormány, erről a folyamatról itt írtunk részletesen. Azt eddig nem lehetett tudni, hogy a változtatásokkal egy időben a Fidesz egy miniszteri rendeleten keresztül kísérletet tesz arra, hogy a saját embereit nyomja be az igazságszolgáltatásba...

CSAK AZ ADÓTERHEK NYUGAT-EURÓPAI SZÍNVONALÚAK MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO HU
Szerző: Portfolio
2017.07.30.


...A kutatás arra jutott, hogy az EU-ban az egykulcsos szja-t alkalmazó országokban valamivel magasabb az átlagos adóterhelés, mint ott, ahol progresszív adórendszer van érvényben. Ez azért is lehetséges, mert a jövedelmek eloszlása nem normális, mindenhol többen keresnek az átlag alatt, mint felette, így a progresszív rendszerekben a legtöbben az alacsonyabb jövedelemsávokba esnek, és alacsonyabb adókulccsal adóznak.

Kitérnek arra is, hogy azokban az országokban, ahol egykulcsos személyi jövedelemadó van, a társadalombiztosítási járulékok aránya jellemzően magasabb, mint a progresszív adórendszert alkalmazó országokban. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egykulcsos szja-t használóknál az adókulcs annyival alacsonyabb lenne: a 10 legalacsonyabb jövedelemadó-kulcsot alkalmazó tagállamból 9-ben progresszív adórendszer van.

Összességében az elmúlt évekhez hasonlóan az EU-ban kicsivel tovább csökkent a munkavállalók tényleges adóterhelése, de a korábbi jelentős áfa-emelések miatt még mindig közel 1 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt.

ITT OLVASHATÓ

UGYE MILYEN SZÉP AZ USZODA? UGYE MILYEN NAGYSZERŰ A KÖZÖNSÉG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.31.


...A legtöbben maguktól is elmondják, hogy milyen szép a környezet, ahol versenyezhetnek, és hogy milyen sokat jelentett számukra a közönség biztatása. Akinek magától nem jutnak eszébe ilyen magasztos gondolatok, annak a riporter szokott segíteni. Aki nem mondja magától, attól megkérdezik. Sokat segített neked a közönség biztatása? Ugye, hogy milyen jó ilyen szép uszodában versenyezni?

Igen, sokat segített. Igen, nagyon jó.

Mintha csak ki lett volna adva a versenyzőket kérdező sajtómunkásoknak, hogy rákérdezzenek a közönségre és az uszodára. Mert a közönség ugye, a magyar emberek, az uszoda pedig… Az uszoda tényleg szép. Ha kívülről nem is, de legalább belülről. És tényleg nagyon sokba került, és tényleg nem tudni, hogy mit lehet majd kezdeni vele a világbajnokság után. Ki fogja pédául üzemeltetni, merthogy a fenntartása igencsak költséges. És fűthetővé is kell majd tenni, mert jelenleg nem az.

Létezhet egy belső utasítás a köztévénél, amely arról szól, hogy tessék rávezetni a versenyzőket: mondják el, mennyire jó az uszoda, ahol versenyeznek.

Mert akkor a néző, aki tudja, hogy ez a csodaszép uszoda milyen rettentően sok pénzbe került, és sejtései is vannak arról, hogy az eredeti összeghez képest nagyságrendekkel drágábbra sikeredett, ettől majd valamennyire lenyugszik. És ebben a lenyugodott állapotában már nem az jár a fejében, hogy egyesek – nem a versenyzőkre gondolunk – milyen sokat kerestek ezen a világbajnokságon.

BAJBAN A DUNA ARÉNA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hargitai Miklós
2017.07.31.


Városfejlesztési mérföldkő helyett elpuskázott lehetőség maradt a Duna Aréna és a Dagály strand környékének rendezése. Mától nincs üzemeltetője a 43 milliárd forintból felépített komplexumnak, és azt sem tudni, ki tölti majd fel vízzel a medencét.

Egy szétvert oázis és egy méregdrága kősivatag – tájépítészeti-városfejlesztési szempontból ez a most véget ért vizes vb mérlege. Ha onnan nézzük, hogy mit kaptak a budapestiek a világbajnokságnak köszönhetően az adóforintjaikért, a kép még gyászosabb: alig valamit, viszont nagyon sokat veszítettek.

A legfájóbb kétségkívül a Dagály strand, amely Budapest (és különösen a pesti oldal) olcsó és jól megközelíthető helyszínei közé tartozott. A Dagály szempontjából már az előkészületek is rosszul kezdődtek: 2015-ben a Budapesti Közlekedési Vállalat 52 milliárd forintos adósságának átvállalása fejében a strandot a kormány állami tulajdonba vette, mondván, hogy annak területe a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül fog szolgálni. Az átépítés tömeges fakivágással kezdődött, a zöldek 100 és 160 közé teszik az elpusztított fák számát, áldozatul esett többek között az emblematikus Duna-parti jegenyesor egy része is. Az építők azt ígérték, hogy 106 új fa elültetésével pótolják a letarolt növényzetet, de egyrészt bejárási lehetőség híján lehetetlen ellenőrizni, hogy ez valóban megtörtént-e, másrészt a (minimálisan) kivágott száz kifejlett fa helyett 106 facsemete elültetése még a hatályos, meglehetősen engedékeny szabályozás előírásainak sem felel meg, hiszen a kivett példányokat nem darabra, hanem az ökológiai egyenértékűség elve alapján kell pótolni, vagyis legalább a törzsek körméretének egyeznie kell.

Hogy magát a Dagály strandot miért kellett már tavaly bezárni (és miért nem fog a helyiek meg a strandhasználók szerint soha többé kinyitni), az a fentiek fényében sem világos. A Duna Aréna nem a Dagály helyére, hanem a (volt) strand mellé épült, és a strand területére semmi sem került a rendezvény fő infrastrukturális elemei közül. A kormány részéről sokáig az volt a mondás, hogy a rejtélyes Fina Falut építik oda, ezt azonban maga az akkor még pozícióban lévő Gyárfás Tamás cáfolta. Ezután Fina Marketnek kezdték hívni azt a komplexumot, amit a strandnak kell majd befogadnia végül a korábbi strandmedencéket leváltó melegítő medencéken túl az ajándéktárgy-árusítás került ide, ami csekély vigasz a strand elvesztéséért...

FORMA-1 ÉS ÚSZÓ VB: CELEBEK LEPTÉK EL BUDAPESTET - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csernyánszky Judit
2017.07.31.


Nem panaszkodhatunk, most aztán tényleg tele van hazánkkal a nemzetköz sajtó – miután véget ért a vizes vb és a Forma 1.

A magyar Nagydíj győztesét, Sebastian Vettelt idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung, mivelhogy beismerte, csapattársa, a szintén Ferrari színekben versenyző finn Kimi Raikkönen gyakorlatilag végig gyorsabb volt nála. Ráadásul úgy tudott nyerni, hogy komoly kormányproblémái voltak, ami szerinte akkor történt, amikor autóját úgymond ledobták a „rajtrácson”. A BBC természetesen Lewis Hamiltonra koncentrált beszámolójában, aki lecsúszott a negyedik helyre és így 14 ponttal növelte előnyét vele szemben Vettel. Most, amikor a mogyoródi verseny után vakációzni mennek a versenyzők.

A SpeedWeek német sportmagazin nemcsak a világversenyekkel, hanem világsztárokkal is foglalkozik Budapestről szóló tudósításában. Ashton Kutcher színészt és Barbara Palvin topmodellt is vonzotta a Forma-1. Sőt azt is megtudjuk, hogy tiszteletét tette a rangos eseményen az ausztrál Daniel MacPherson és még két brit színész is, Warren Brown és Max Beesley. Az, hogy ilyen szép számban felvonultak a celebek, az az úszó vb-nek is köszönhető – állapítja meg a lap. Ugyanakkor tudvalevő, hogy Ashton Kutcher felesége, Mila Kunis most éppen Magyarországon forgat, ezért gyakorlatilag az egész nyarat nálunk töltik, kibérelve egy budai házat. Aki összefut vele az utcán, az mind azt tapasztalja, Kutcher roppant közvetlen és barátkozó.

Magyarország visszautasítja az osztrák kancellár liberális arroganciáját – címmel közölte Szijjártó Péter külügyminiszter másodszori reagálását Christian Kern kijelentéseire a Die Presse osztrák lapban. A magyar külügyminiszter szerint saját népszerűsége növelése érdekében a kancellár még Magyarország szidalmazásától sem retten vissza. Hozzátette, hazánk soha nem avatkozna be más országok belügyeibe. Szijjártó arra a minapi kijelentésre reagált, miszerint Christian Kern csökkenteni javasolta a nettó haszonélvezőként Magyarországnak szánt az uniós felzárkóztatási összegeket, (amelyeket adófizetők milliárdjaiból utalnak Budapestnek,) mivelhogy a legalapvetőbb uniós normákat nem tartja be. Amikor csütörtökön először vágott vissza Szijjártó, akkor azt mondta: Kern is azon baloldaliak mellé állt, akik Soros tervét akarják megvalósítani Európában. Azaz migránsok millióit akarják betelepíteni az Unió országaiba...


MEGBUKOTT LÁZADÁS EURÓPÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE - SZABAD SZÓ
Szerző: Boros Tamás
2017.07.29. 


A tavalyi év világpolitikai eseményei még a politikától megfáradt, semmin meg nem lepődő, sokszor cinikussá váló embereket is megrázták egy pillanatra. Néhány hónap alatt sokkolta a közvéleményt a Nagy-Britanniát az Európai Unióból kiléptető népszavazás, a török elnök elleni puccskísérlet és az annak apropóján történt brutális megtorlások, a rendszeres terrortámadások, az osztrák elnökválasztás újabb és újabb fordulatai, és Donald Trump amerikai elnökké választása. Mindezek tükrében, inkább szóhasználatában, semmint tartalmában volt meglepő Orbán Viktor miniszterelnök 2016 decemberi jóslata, amelyben azt mondta: „meggyőződésem, hogy 2017 a lázadás éve lesz (a status quo ellen - B. T.). Hogy ezt a lázadást aztán leverik-e vagy sem, az egy másik történet”.

A jóslat nem vált be

2016 végén a politikai megfigyelők jelentős része a miniszterelnökhöz nagyon hasonlóan érezte a helyzetet: amíg a populisták, az EU-ellenesek, az autoriter típusú vezetők népszerűsége szárnyalt, addig a jobbközép és balközép politikusok vergődtek, az európai uniós vezetők pedig egyik krízisből a másikba sodródtak. A politikai esélylatolgatók emiatt mind nagyobb túlzásokba estek, azt vizionálva, hogy 2017-ben a szélsőjobboldal, vagy legalábbis az Orbán-féle populista irányzat veszi át a hatalmat Hollandiában, Olaszországban és Franciaországban, valamint dominálja majd a politikai közbeszédet Németországban is. És bár még csak nyolc hónap telt el az évből, azt jól láthatjuk, hogy ezek a jóslatok tévedtek, az áttörés elmaradt. Hollandia jobbközép kormánypártja újra bizalmat kapott, Franciaországban az Európa-párti és liberális elnökjelölt győzött, Olaszországban a baloldali kormánypárt a helyén maradt, Németországban – kis túlzással - pedig lassan el is felejtik, hogy a választásokon indul egy olyan párt is, amelynek Alternatíva Németországért (AfD) a neve. A populisták az idén eddig minden megmérettetésen elbuktak, és a következő hónapokban ez a trend folytatódni fog. 2017 nem a lázadás, hanem a liberális demokrácia éve Nyugat-Európában.

Miért alakult így? Miért tévedtek a borúlátók, miért fogott ennyire mellé a miniszterelnök, miért vesztettek végül a populisták? Alapvetően négy tényezőt érdemes kiemelni.

Az egyik legfontosabb – mint a politikában oly’ sokszor – a gazdaság. Az utóbbi évtizedben először fordul elő, hogy mind a 28 uniós országban beindult a gazdasági növekedés, és ez folytatódik. A foglalkoztatottság és a lakossági fogyasztás nő, a munkanélküliség zuhan, az eladósodottság csökken. A korábbinál pozitívabb gazdasági kilátások természetesen a tradicionális pártokat, nem pedig a „lázongókat” erősítik.

A második fontos elem a menekültválság – vagy legalábbis Európából látható következményeinek - enyhülése. Az idén egyedül Olaszországnak kellett megbirkóznia nagyobb számú újabb menekült elhelyezésével, a többi országban rendezettebb lett a helyzet – a Törökországgal kötött paktum, az erőteljes határmenti rendészeti jelenlét és a sorozatos visszatoloncolások révén. Ehhez kötődik a „lázadás” megállításának harmadik összetevője, a centrista pártok stílusváltása. Minden sikeres centrista párt politikájában megjelent a bevándorlás szigorúbb kezelése, valamint a társadalmi rend erősítése. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a pártok politikájuk korrekciójától nem váltak sem populistává, sem szélsőségessé, ugyanis továbbra sem jellemzi őket az idegenekkel vagy az iszlámmal szembeni tudatos konfliktus- és gyűlöletkeltés, továbbra sem határozzák meg magukat a „nép” kizárólagos képviselőjeként az elittel szemben. A jobb- és balközép centrista pártok alkalmazkodtak ugyan a megváltozott politikai környezethez és igényekhez, de eközben a „lázadó” ellenfeleikkel ellentétben nem adták fel sem Európa-pártiságukat, sem a liberális demokrácia értékeivel kapcsolatos meggyőződésüket.

Az európai populista pártoknak végül az sem kedvezett, hogy nem hozott látványos eredményeket 2016 két nagy szimbolikus elitellenes eseménye – a Brexit-népszavazás és Trump megválasztása –, és láthatóan inkább a káosz, semmint a rend erősödött az angolszász országokban. Az EU-ból való kilépést szorgalmazó brit politikusok látványos zavara a népszavazás után, az elhúzódó Brexit-tárgyalások, vagy Trump eddig eredménytelen politizálása azt a következtetést sugallhatta a jelenlegi világrend kritikusainak, hogy „bár nem tetszik a rendszer, de az alternatíva sem jobb”...

MAGYARORSZÁG KAPUI LASSAN, DE KONOK OSTOBASÁGGAL ZÁRÓDNAK: IMMÁR KIFELÉ IS

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.07.30.


Viszlát Európa, nálunk megint a Tanút játsszák: a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

Vannak szörnyű helyek a világban, ez kétségtelen, ha például a terrorizmus sújtotta Lipcsébe tévedsz, neked annyi, még Boczkó Gábor fürge párbajtőre sem véd meg. Az európai terrorfenyegetettségi szint minden korábbinál nagyobb: a 2015-ös párizsi terrortámadás óta több mint háromszázan vesztették életüket, és mintegy ezren megsérültek terrortámadások során Európában – mint az köztudott. Vagy ha nem volna az, akkor a segítségünkre siet a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnökének mai – finoman szólva is alarmista – közleménye, melyben arra kéri a kalandvágyó magyar utazókat, hogy ugyan jelentsék már, ha akármilyen rövid időre is külföldre utaznak, mert így jobban tudnak vigyázni rájuk.

Mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik, Pelikán elvtárs!

Ez a legszebb, hogy akármilyen rövid időre: kimentem, bazmeg, sörér’ Párkányba, a Jednotában leszek egy fél órát, mert kell kvárgli is, ulice Petőfiho, de legyél aztán résen Szijjártókám, nehogy baj érjen. Köszi, Sandi. Nevem, anyám neve, utazásom célja (ja, az már volt), e-mail-cím, jelszó két példányban. Továbbá „ismertesse tervezett útvonalát egy rokonával vagy ismerősével (lehetőség szerint ugyanazzal a személlyel, akit kontaktszemélyként megjelölt a regisztráció során), vázolja fel nagy vonalakban, hogy hol mennyi időt tervez eltölteni és adjon meg számukra egy vészhelyzet esetén hívható elérhetőséget. Tartsa magánál hazai hozzátartozók, ismerősök, illetve vendéglátói pontos elérhetőségeit”. Mielőtt azonban nagyon belemelegednénk az anyázásba, rögzítsük, hogy nem, ez nem a Kádár-kor, amikor a kiutazásod államérdeket sért, azanyád, megnézted volna a Stephansdomot, meg orkánkabátot vennél, hogy nem sül le a bőr a képedről… Nem, ez az Orbán-éra, dehogy az államot kell megvédeni tőled, hisz az állam én vagyok… Téged kell megvédenie az államnak saját magadtól, mert csak úgy mennél világtalan világnak
...

ITT OLVASHATÓ

EGY MEGSEBZETT ORSZÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Éva
2017.07.31.


Talán még pontosabb lett volna úgy a cím, hogy „megsebzett, de gyönyörű” ország. Boszniáról van szó, ahol minden második ember munkanélküli, a gyerekek nagy részének egyik nagy vágya, hogy külföldön éljen és ahonnan két év után távozik Éva és a férje, úgyhogy arra kértem, foglalja össze tapasztalatait.

„Határozott időre, két évre szólt a megbízatásunk Boszniában, ami májusban járt le. Általában meglepett arcokkal találtam szemben magam, amikor elmondtam, mennyire szeretek ott élni.

Sokakban még mindig a háború pusztította ország képe él, és gyakran megkaptam a „de az a Balkán!” megjegyzéseket a begyökerezett előítéletekkel. Leírom, hogy én milyennek láttam.

Szarajevó

Szarajevó nagyon élhető város. Sok európai fővároshoz viszonyítva relatíve kicsinek minősül. Lakossága 300 ezer, de a város állandóan pezseg: a kávézók mindig tele vannak, minden sarokra jut egy kiülős étterem vagy bár, a belváros utcáin rengetegen sétálnak.

A keleties hangulatú óvárosa és az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült városrész mellett jelentős része a titói időket idéző lakótelep, de bárhova is megyünk, mindenhol találunk kávézót, akár lakótelepi tízemeletes alján, akár körfolyosós, belső udvarokban.

A várost déli része egy viszonylag keskeny völgy, amelyet öt hegy fog közre. Én nagyon szerettem a hegyoldalak hangulatos, szűk kis utcáit, a régi házakat. A várost Európa Jeruzsálemének is nevezik, hiszen a belvárosban egymás mellett sorakozik a szerb ortodox templom, katolikus katedrális, amelyet Ferenc pápa is meglátogatott, mecsetek és zsinagóga.

A város tempója lassabb, mint a magyar fővárosé, és hangulata a ’90-es évek második felének, a 2000-es évek elejének Budapestjére emlékeztet. A bárokban és éttermekben még mindig lehet dohányozni, a körjáratként működő villamos még a ’70-es évekből marad itt...

EGY DOLGOT NEM FELEDTEK EL: EMBERSÉGESNEK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.30.


Ma egy kissé különlegesebb történetet hoztam. Nem lesz benne szó sem politikáról, sem korrupcióról, mégis fontos a téma. Identitásról lesz szó, olyanról, melyben sokan talán bele sem gondolnak. A helyszín dél-Spanyolország, a cigányok szent hegye, mely évszázadok óta magasodik Granada városa fölé. Ez az a város, mely egykor zsidók, muszlimok és keresztények lakóhelye volt egyazon időben. Sem az ellenségeskedés, sem a másik vallási alapon történő üldözése nem volt divat, pedig bőven a középkorról beszélünk, amikor is papíron az emberek civilizálatlanabbak voltak.

Idén 15. éve rendezik meg a helyi szabadtéri filmfesztivált, ahol a filmek témái igen színesek, ugyanis van film muszlimokról, cigányokról, melegekről, vagy épp feketékről. Tegnap éppen egy dokumentumfilm volt soron, mely az Afrikából, hajókon dél-Spanyolországba szállított fekete rabszolgák kulturális befolyását vizsgálta. Olyan téma ez, mely nem igazán merül fel az itt élőkben, ugyanis a gyarmatosítást követően – ellentétben Angliával vagy akár Hollandiával – nem maradtak sokan, így a téma nincs szem előtt.

A film rávilágított arra, hogy mi is az, amit dél-Spanyolország az egykori rabszolgáinak köszönhet. A kultúra nagy részére hatással voltak, örök nyomot hagyva maguk után. Ez az, amelyet oly sokan vagy nem is tudtak, vagy idővel elfeledtek. Elfeledték, hogy a gyökérzetük több különböző nemzet gyökereiből áll össze. Más kultúrák befolyása és hozománya tette színesebbé azt, amire ma a spanyolok oly büszkék. Feketék, fehérek, muszlimok és keresztények voltak azok, akik megteremtették a mai spanyol kultúrát.

Ugyan a film engem is elgondolkodtatott, mégsem éreztem annyira magaménak – érthető módon – ,mint amennyire magáénak érezte itt született barátnőm. Elgondolkodott azon, kik is lehetnek az ő ősei, kik voltak azok, akik megalapozták az ő mai életét.

Ugyan Magyarország soha nem volt gyarmatosító nemzet, így ilyen fajta kulturális befolyások soha nem érték, azonban Európa kellős közepén egyfajta kulturális olvasztótégelyként funkcionált mióta világ a világ. A magyar kultúrát befolyásolta sok környező nemzet, melyek nélkül ma Magyarország nem az lenne, ami. Németek, románok, szlovákok, cigányok – és még sorolhatnám – voltak azok, akik formálták és ma is formálják hazánkat. A különböző népek vándorlása – akár akaratukon kívül, akár önszántukból – mindig is a történelem része volt. Évszázadok elteltével talán eljött annak az ideje hogy elfogadjuk ennek tényét.

Ez a film kicsit felnyitotta a szemem és elgondolkodtatott. Miért próbáljuk meg sokan elfeledni múltunkat, letagadva valós gyökereinket? Ahogy Spanyolországban a feledés homályába veszett az egykori rabszolgák léte, úgy veszett a feledés homályába a magyarországi svábok vagy épp szlovákok létezése...

HOSSZÚ KATINKA NEGYEDSZER VILÁGBAJNOK 400 MÉTER VEGYESEN

GÉPNARANCS - SPORTNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs / MTI
2017.07.30.


A háromszoros olimpiai bajnok, a szám ötkarikás címvédője és világcsúcstartója 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal csapott célba.

A bajai úszósztár – aki nagy világversenyeken (olimpia, vb, Eb) legutóbb a 2012-es londoni ötkarikás döntőben nem tudott nyerni – a legjobb idővel várhatta a finálét, a szurkolók elképesztő őrjöngése közepette lépett be a medencetérbe.

A rajt után a magyar szupersztár elsőnek jött fel a víz alól, s pillangón nagyjából fél testhossz előnyt dolgozott ki. Háton a várakozásoknak megfelelően növelte előnyét, így az elődöntővel ellentétben a japán riválisának ezúttal esélye sem volt arra, hogy a közelébe férkőzzön. A mezőny egyik legjobb gyorsúszójaként esélyt sem hagyott a többieknek, s 4:29.33-as világbajnoki csúccsal, pályafutása harmadik legjobb eredményével ért célba.

Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret.

“Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál” – nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak.

Hozzátette: az utolsó nap nagyon nehéz kétszer is jól úszni a 400 vegyest, de most neki sikerült.

“Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, de most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni.” – fogalmazott.

Kiemelte, azért fog dolgozni, hogy nagyobb legyen a különbség közte és riválisai között.

“Tudom, hogy jó úton járunk. Jövőre szerintem első nap lesz az Eb-n, akkor szeretnék gyorsabban úszni majd” – mondta Hosszú a 400 m vegyesről.

Hosszú 2009-ben Rómában, 2013-ban Barcelona és 2015-ben Kazanyban is megnyerte ezt a számot, ő az első női úszó, aki 400 méter vegyesen négyszer is a dobogóra állhatott, már korábbi három sikere is egyedüli rekord.

A 28 éves Hosszú így két arany- (200 és 400 m vegyes), valamint egy ezüst- (200 m hát) és egy bronzéremmel (200 pillangó) zárta a világbajnokságot.

Hosszú 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel a magyar ranglistán behozta Cseh Lászlót...

VEZESSÉK BE A CENZÚRÁT! - NICSAK, KI NEM BESZÉL? - MI LESZ VELED MTVA?

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.07.30.


...Lassan visszajönnek az élmunkásokról szóló propagandaműsorok, vagy a fideszes édesanya-történetek, esetleg egy orbánista gondolata – nem véletlen az egyes szám – című napi sorozatok.

A fent leírtak nem csak az MTVA műsor-politikájára érvényesek, beállt a sorba a TV2, a közrádiók és a mára 200 -at súroló Mészáros közkatona által tulajdonolt médiabirodalom.

A pár, még Orbán-független hírközlő lélegeztetőgépen tengődik, és ahogy a tusványosi igehirdetésből kiderült, most a mi ellehetetlenítésünk van soron. Egyenként készülnek levadászni minket, mint utolsó mentsvárát a hiteles tájékoztatásnak, a demokráciának.

Végre bevezethetnék – elismerhetnék – a cenzúrát! Akkor legalább lenne mihez alkalmazkodni, mit kijátszani. Nem akarna a vezetők java része még az elvártnál is jobban és mindenben megfelelni a hatalmi sugallatnak. Az öncenzúra jelen esetben Magyarországon felülmúlja az igazit. Ostoba emberek próbálják kitalálni, hogy mit tegyenek, hogy holnap is az ő nevük legyen kiírva a ma még betöltött pozíciójuk alá.

Teszik mindezt a mi közös pénzünkből a saját elhülyítésünkért. 2018 egyelőre még úgy tűnik, hogy választási év lesz, lehet gondolkodni, hogy hová tesszük a sorsdöntő ikszet! Most, amikor még gondolkodni – ugyan csendben, otthon, lehúzott redőny mögött – de lehet.


ITT OLVASHATÓ

ÜZENET ERDÉLYBŐL

A SZAVAZATOK EREJÉVEL... BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2017.07.30.Üzenet Erdélyből

„Tisztelt Orbán Viktor és magyarok: amikor az „erős hazafias nemzetállam” mellett álltok, akkor a magyar kisebbség léte ellen foglaltok állást.

Amikor a civileket idegen ügynököknek nézitek, akkor a mi évtizedes érdekérvényesítői munkánkat is megbélyegzitek.

Amikor azt hirdetitek, hogy a politikai korrektség lejárt, akkor megengeditek, hogy az erdélyi magyarokat nyugodtan lehessen rágalmazni, „bozgorozni”.

Amikor az emberi jogokat hülyeségnek nézitek, akkor elveszitek a mi eszközünket is, hogy saját jogainkat érvényesíthessük.

Amikor a tüntetést, a saját vélemény melletti kiállást „fizetett provokációnak”, „drogos fiatalok ámokfutásának” nézitek, akkor az erdélyi magyar kiállás eszközeit hiteltelenítitek el.

Amikor a terroristák ellen akarjátok felvenni a harcot, akkor jusson eszetekbe, hogy Romániában a magyarok a "terroristák"
...

ÚJ ERŐPRÓBA BONTAKOZIK KI AZ EU-BAN, EZÚTTAL BRÜSSZEL ÉS KÖZÉP-EURÓPA KÖZÖTT, NAGY NYUGATI FÖLÉNNYEL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.31.


• Duda vétója nem is olyan egyértelmű, ám az uniónak érvényesítenie kell a jogállami normákat

• Magyarország és Lengyelország csak abból ért, ha nem kap közösségi támogatást

• A magyar kormány a jelek szerint nagy ívben tesz a strasbourgi bíróság ítéletére (is)


Wall Street Journal

A lengyel igazságszolgáltatás reformja miatt új veszély leselkedik az unió egységére, de itt most már az egész európai terv jövője a tét. Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a tagállamok mindenekelőtt jogközösséget alkotnak, a közös szabályoknak pedig szükség esetén a helyi bíróságnak kell érvényt szerezniük, éppen ezért jogos az EU aggodalma Lengyelország miatt. Vagyis, hogy a jogállam módszeres aláásását jelenti, ha az igazságszolgáltatást politikai ellenőrzés alá helyezik. Így most először arról is szó van, hogy egy tagállamot megfoszthatnak a szavazati jogától, ez ügyben minden tagnak állást kellene foglalnia. Egy bevavatott varsói forrás szerint azonban a Bizottságnak nem kellene örülnie az államfő vétójának, mert Duda hasonlóképpen ítéli meg a kérdést, mint a hatalmon lévő párt. Emellett úgy gondolja, hogy az unió beleavatkozott az ország belügyeibe, mert az igazságügy nemzeti hatáskörbe tartozik. Elsősorban belpolitikai megfontolásokból lépett közbe, nehogy nagyobb elégedetlenségbe csapjanak át a tiltakozások. Ugyanakkor azt mindkét fél tudja, hogy a 7-es paragrafust úgysem lehet alkalmazni, mert Magyarország megakadályozná.

Bloomberg

A kelet-európai lázadás mutatja, hol lesz a következő törésvonal az EU-ban, ezúttal azonban politikai válság érlelődik. A lengyel igazságszolgáltatás átalakítása megosztja a keletet és a nyugatot. Varsó mindeddig példátlan büntetéssel néz szembe, miután jelenleg az elsőszámú célpont az eltévelyedett államok megregulázását célzó hadjáratban. A magyar és a lengyel populista vezetőket felbátorította Trump megválasztása és a Brexit. Ám a kontinens magja német és francia vezérlettel védi Európát a centrifugális erőkkel szemben, amelyek azzal néznek szembe, hogy politikailag a margóra szorulnak, de lehet, hogy gazdaságilag is. Viviane Reding kiemeli, hogy a rebellisek Magyarország és Lengyelország körül csoportosulnak, mivel ez a két kormány intézett támadást a demokratikus intézmények ellen, és tekintélyuralmi irányban halad.

A másik oldal rájött, hogy kezdeményeznie kell a közös értékek és szabályok védelmében. Orbán Viktor illiberális államot akar, a CEU, illetve a civilek elleni jogszabály miatt az unió jogi eljárás alá vonta a magyarokat. Egy brüsszeli elemző intézet vezetője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre nehezebb lesz figyelmen kívül hagyni a jogállami normákat. Fontos, hogy a lengyel tüntetők az EU oldalán állnak. Reding szerint a renitens államok csakis abból értenek, ha megvonják tőlük az uniós támogatásokat. A már idézett szakértő viszont jónak tartaná, ha beélesítenék a 7-es cikkelyt, hiszen itt a jogállamról, a demokráciáról és az alapvető jogokról van szó.

FUKUYAMA: ORBÁN BESZÉDE TELE VAN ANTISZEMITA ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETTEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.07.30.


Francis Fukuyama amerikai politológus megosztotta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének angol fordítását a Twitteren azzal a megjegyzéssel, hogy szerinte az teli torokból védi az etnikai nacionalizmus és tele van antiszemita összeesküvés-elmélettel.

Hozzátette: mintha a V4-ek országai már nem szenvedtek volna eleget az etnikai alapú nacionalizmustól a 20. század során.

Fukuyama többször hangsúlyozta megdöbbenését amiatt, hogy 2014-ben Orbán Viktor az illiberális demokráciákat méltatta Tusnádfürdőn. Akkor megjegyezte a Twitteren, hogy nehéz elhinni, hogy egy európai vezető nyíltan illiberális demokráciára szólítson fel.

Az amerikai politológus mögött természetesen Soros állhat, de mi nyugodtan hátradőlhetünk: Németh Szilárd már nyilván lohol a nyomon.

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: KUPANÉVADÓI MÉRLEG

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.30.


A budapesti pancsikáló bezárta kapuit. Hosszú még úszott egy nagyot és kapott aranyat. Az a kis hiszti talán meg is van bocsátva. A különböző mérlegeket meg majd csak felállítják a szakemberek. Arról is elfeledkezve kicsit, amiről Katinka is elfeledkezett egy kicsit. Profi sportolóként ez a dolguk. De, ha már itt tartunk, akkor egy másik úszó töretlen bénázásai jobban zavarnak.

Igen-igen. Gyurta Dánielről van szó. Az olimpiai szereplése után írtak nyomán nem mindenkinek voltak szimpatikusak a lejegyzett gondolatok. Nekik is szeretnék kedveskedni egy újabb futammal. Akkor, 2016. nyarán adódott az összehasonlítás a hazánkat is megjárt szíriai menekült, Yusra Mardini, illetve az olimpiai kiküldetést egyfajta ingyen-nyaralásnak tekintő sportolók hazai kiválósága között. Idén is adódhatna. Annak ellenére, hogy a Németországban edző menekült-lány nem nyert VB-t. Az előfutamából sem jutott tovább. Így igazán humánusan járt el a királyi média tudósítóival szemben. Mert milyen ciki lett volna, ha idén is magyarázkodni kényszerül valamelyik sajtóetikai hős, hogy miért nem közvetíti a szír lány esetleges futamgyőzelmét.

Miközben azért jegyezzük meg: a szíriai menekültként versenyző leányzó, a VB megannyi más szereplőjéhez hasonlóan szabályosan leúszta a maga versenyszámát. Nem zárták ki, és nem adta fel. Ellentétben azzal, ahogy Gyurta 2016-ban simán visszalépett az egyik számban, hogy a másikban aztán a fasorban se teljesítsen. Amire azt a mentséget hozta, hogy majd a busapesti VB-n bizonyít, mert az lebeg már a szeme előtt. Ezt követően mit is várhattunk? Kiesett a 200 méteren, majd megvonta a vállát és közölte: „számítottam rá”. Ami alapján eleve a vereségért neveztette magát? Azért talán meg lehetett volna próbálni. De kétségtelen eredmény: bevizezte magát. Nem lépett vissza. Egy hős! Már csak azért is, mert egy másik számban is vízbe ugrott. Igaz, ott egy kicsit korábban, mint kellett volna...

VÉGÜL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.07.31.Várj a sorodra, előbb-utóbb meghalsz te is, ekképp biztatnak kretén filozófusok olvasó embereket, akik így fölkészülten válhatnak Iljiccsé, mert tudják, hogy az életük egyszerű, mindennapi és iszonyú. Ilyen megfontolásokból van mindenkinek Geraszimja, aki jámbor jószág enyhíti a kínokat és a magányt. Diktátoroknak ilyen odaadó szolgájuk nincsen, hacsak nem teljesen debil az alattvaló. Ezért van, hogy amikor a kocka fordul, még Himmler is elárulja Führerét, és patkány módján nyüszítve menekül.

Most még van egy futsalos szolga itt, aki tartja a frontot mindenféle gyilkos ösztönű osztrákokkal, franciákkal, meg voltaképp az egész világgal szemben. Rikácsolva hörög, berendel, fröcsög, amíg úgy tartja az érdeke, aztán lelép ő is, meg mindenki, mert a diktátorokat nem szeretik, inkább félik őket. Ha eljön a nap, az összes Kósa meg Rogán rabruhába bújva igyekszik kijutni a szögesdrótok közül, az atyaisten meg ül a bunkerja mélyén, és azon mélázik, hogy ezek meg sem érdemelték őt.

Hogy így lesz, ahhoz kétség nem fér, csak, hogy mikor, azt nem tudhatni.

Hogy kibírja-e az ember fél lábon addig, vagy még kettőre kell állni. Csapkodnak már a tajtékok, a vénégy is bomladozik, a csehek, szlovákok a megvetett Nyugat felé kacsingatnak, a csónak tehát léket kapott. Lengyel véreink is horgadoznak, s mint tudjuk, ha ők közösen elérik a bódhiszattvaság kívánatos állapotát, akkor nem sokat szoktak cicózni, s mi marad akkor annak a mókusnak, aki alig látszik ki Putyin atyuska valagából, ami lengyel lélekkel nem egy komilfó állapot?

Semmi se marad neki. Kétmillió bamba hívő csupán, akik viszont úgy járhatnak, hogy eljön az ő Eisenhowerjük is, aki felforgató alak körbevezeti az ámuló tudatlanokat a lágerben, és ők befogott orral, mélyen megdöbbenve fordulnak ki onnan, mert meglátják, hol is éltek. Mert tudjuk, hogy Ninive nem él örökké, a tök sem, és Jónás sem. Tehát, testvéreim az úrban, a boogie-woogie klubban, türelem, ami egyszer rózsát terem, vagy valami más francot...