2017. március 14., kedd

LÉVAI ANIKÓ ASSZONY, A SZÁNALMAS KONYHAI BIODÍSZLET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.03.14.


Miközben áldott jó ura és parancsolja úthengerként tapos el mindent és mindenkit, ami és aki az útjába akad, és az országgyűlést a falusi kocsmával határos köpködő és késdobáló szintjén is kínos párbeszédek színhelyévé, mindenféle méltóságot nélkülöző intézménnyé degradálja, Lévai Anikó asszony a háttérben asszisztál mindehhez. Rég nem beszéltünk róla, pedig alighanem érdemes volna.

A Simicska Lajos névre hallgató patás ördög tulajdonában lévő Magyar Nemzet ásta elő, hogy mivel foglalkozik a miniszterek elnökének hites felesége, miközben mi nem figyelünk oda. Bár az is lehet, hogy ő sem tudja, hogy mivel foglalkozik, és azt sem, hogy milyen nemes cselekedetekhez adja ő a nevét.

Mióta a keleti és a szélrózsa minden irányába történő nyalás nyitás politikája felütötte a fejét az orbánviktori kormányzati köpönyegforgatás terén, és mióta következetesen igyekszünk távol tartani magunkat Európától, értelemszerűen olyan országok vezetéseivel barátkozunk, mint Mongólia, Kazahsztán, Törökország, Oroszország, vagy Azerbajdzsán.

A mindent átható korrupciótól bűzös, középkori feudális államot idéző sötét azeri diktatúrában az országot vezető szuverén despota azt találta ki, hogy saját feleségét nevezi ki az úgynevezett „első alelnöki” posztra, amelyet először is létre kellett hozni, mivel ilyen mostanig nem létezett. Igen, bizony így történt: ehhez a kinevezéshez gratulált levélben az Orbán nevű Viktor felesége, bár ettől a magyar sajtó valamiért nem volt annyira hangos. Bár mondjuk akkor se üvöltöttek torkuk szakadtából, amikor Sajátlábék Bahreinban miniszteri szinten csokikáztak Magyarország képviseletében...

VÉGIG TUDTA, HOGY VESZÍTENI FOG, MÉGIS VÉGIGCSINÁLTA - MAJTÉNYI SZEMSZÖGÉBŐL AZ ELNÖKVÁLASZTÁS

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.03.14.


Írhatnánk arról, hogy micsoda hősies kiállás volt Majtényi László részéről, hogy végigcsinálta az egész tragikomédiát a köztársasági elnökséggel, de belső információk alapján sem a szavazás előtt, sem alatta nem érződött semmiféle melodramatikus hangulat.

Majtényi László a sajtótól elzárva kapott egy termet a Parlamentben, amíg a köztársasági elnöki választás folyt március 13-án délelőtt. Amikor a sajtó nem látta, a jogász ugyanúgy viselkedett: jó kedélyállapotban, mindenkihez kedvesen és nyitottan, szerényen várta a szavazások eredményét.

A két körös választás reggel 9-től délután 1-ig is eltartott, utána még a sajtótájékoztatók következtek. Ez idő alatt a jelölt támogatóival a Parlament egyik termében, illetve a szavazások eredményének kihirdetésekor az egyik oldalpáholyból követhette figyelemmel a történéseket.

A különteremben a B1 információ alapján semmiféle eposzi, vagy melodramatikus hangulat nem uralkodott. Majtényi a családjával és támogatóival, barátaival beszélgetett, a hangulat felszabadult és formalitásoktól mentes volt. Sokan először jártak az országházban, őket egy idegenvezető körbe kísérte a Parlamenten. Megjelentek a baloldali és liberális értelmiség tagjai és a magukat ellenzékinek mondó pártok képviselői is. LMP-st, jobbikost nem lehetett látni.

A köztársasági elnökjelölt arról panaszkodott, hogy nagyon sok órája van a miskolci egyetemen és, hogy a beszédét többször át kellett írnia, mert annyira fáradt volt, hogy sokszor hiba maradt a szövegben.

Mivel mindenki tisztában volt vele, hogy tényleges csoda kell ahhoz, hogy Ádert egyáltalán megszorongassa, ezért senki nem izgult, vagy latolgatta az esélyeket.

A játszma előre le volt játszva, a játék legnagyobb eseménye nem is maga a szavazás és annak eredménye volt, hanem, hogy Orbánnak és csapatának végig kellett hallgatnia Majtényi 15 perces beszédét.

A beszéd különösen keményre sikerült – érződött benne az ország mellőzött, kifosztott részének minden keserűsége és feszültsége...

SZAVAK, AMIT ORBÁN KI MERT MONDANI, ÉS AMIT NEM MERT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.03.14.


Érdekes kakaskodás alakult ki tegnap a Nagy Büdösben, az ország második eláderesítésének "ünnepnapján". Vona Gábor kilencven méteres sprint után becsúszott Orbánnak, aki nyilván visszarúgott, és próbálta eltalálni szarva közt a tőgyit.

A frappánsnak gondolt visszarúgás viszont elég sutácska lett. Simicska zsebében ülőzni nem túl nagy kockázat, hülyemagyarázatba bonyolódni sokkal nagyobb. Vona az elmaradt ügynöktörvény számonkérése közben lehet, hogy Simicska zsebében ül, de onnan is kínos, ha emberkedés közben az adatbázisokban turkálást ajánlgat az ember, miközben egy egyszerű guglizás kidobja ezt itt:Innentől viszont érteni véli az egyszeri ember mire célzott Vona mikor azt mondta:
tisztában vagyok azzal is, hogy az ön családjában is volt olyan, aki 1956-ban ügynökként dolgozott az ÁVH-nak...
ITT OLVASHATÓ 

MIRE HASZNÁLJA NÉMETH SZILÁRD A TITKOSSZOLGÁLATOKAT?

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: SZABÓ MÁTÉ DÁNIEL
2017.03.14.


Németh Szilárd, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Mandinernek adott interjújábanarról beszélt, hogy a köztársasági elnökjelölt Majtényi László munkahelye, az Eötvös Károly Intézet több támogatást kapott Soros György alapítványaitól, mint amennyiről az intézet számot adott. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt mégis mire alapozza, azt válaszolta: „Amit a szolgálatoktól meghallgathattam a nemzetbiztonsági bizottságban, arra. Aki ott volt, és vannak ott ellenzékiek is, annak számára világos, hogy itt sokkal, de sokkal nagyobb lóvé van a háttérben.”

Mi persze inkább hiszünk partnerünknek, az Eötvös Károly Intézetnek, mint Németh Szilárdnak, aki általunk soha nem látott titkosszolgálati jelentésekre hivatkozik a nyilvánosságban. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ebből a nyilatkozatból megtudtunk valamit arról, hogy mivel foglalkoznak a titkosszolgálatok.

Ezek szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok arról gyűjtenek adatokat, hogy a Nyílt Társadalom Intézet milyen támogatásokat nyújt civil szervezeteknek. Ez nagyon súlyos.

Az nem egyértelmű, hogy a titkosszolgálati jelentések nyilvánosan elérhető, vagy külső engedélyhez kötött, esetleg ahhoz nem kötött titkos információgyűjtésből szerzett adatokon alapulnak-e. Az viszont igen, hogy – legalábbis ha Németh Szilárd igazat beszél – a titkosszolgálatok éppen a kormány elsőszámú ellenségének kikiáltott Soros György alapítványai és a kormány politikáját alkotmányossági alapon kritizáló, szintén politikai ellenfélként kezelt szervezetek közötti kapcsolatot figyelik meg...

ORBÁN HATALMÁT ERŐSÍTI MINDENKI, AKI A LEVÁLTHATATLANSÁGÁRÓL BESZÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.14.


Tegnap este sikerült belenéznem Kálmán Olga műsorának végébe, éppen Tölgyessy Péter utolsó mondatait kaptam el. Miután nem láttam a beszélgetéseket elejétől a végéig, véleményt sem fogok mondani. Ezt haladéktalanul megtette az Origo nevét szokásosan nem vállaló szerzője. Igaza van egyébként, ilyen cikkhez én sem adtam volna a nevemet. Igaz, hogy nem is írnék ilyen cikket, bármennyire kell is a fizetés. De ez magánügy.

Ugyanerről a műsorról olvashattam a Propelleren. A különbség mindössze annyi, hogy itt nem személyeskedő mocskolódás jegyében íródott a cikk, egy dologban azonban megegyezik az egykor sokkal jobb napokat látott origós írással. Mégpedig abban, hogy lényegében azt emeli ki az interjúból: az Orbán-kormány leválthatatlan. Márpedig Tölgyessy Péter nem ezt mondta. Ő azt mondta, most leválthatatlannak tűnik, de ez nem jelent semmit. Ha a nemzetközi trend megváltozik, villámgyorsan változhat a helyzet nálunk is. A rendszerváltást megelőző évben is biztosnak tűnt, hogy lehetetlen leváltani a kormányt és néhány hónap alatt létrejött – pontosabban előbújt – az ellenzék, a rendszer összeomlott. Tölgyessy szerint ha kinyílik egy kapu – ha igény és akarat lesz a kormányváltásra – akkor azon a kapun be fog lépni az a valaki, aki el tudja söpörni Orbánt.

Ha van valami, ami hihetetlenül kártékony az ország azon fele számára, akik nem egy ilyen országot szeretnének, akkor ez az. Nem csupán a közpénzből kormánypropagandát folytató oldalakon jelenik meg nagyon markánsan ez a vélemény, hanem a független, vagy egyenesen kormánykritikus felületeken is. Naponta olvashatjuk, hallhatjuk elemzőktől, politológusoktól, újságíróktól, sírkőfaragóktól és harangöntőktől egyaránt. Megjelenik kommentekben, tévéműsorokban, mindenhol.

Stabilan tartja magát ez a nézet, mint ahogy elég sokáig tartotta magát az az elképzelés is, hogy a Föld lapos és a Nap körülötte kering. Amitől persze még nem lapos és nem kering, de ezt hittel állították.

Akarva, vagy akaratlanul, de Orbán hatalmát erősíti mindenki, aki a leválthatatlanságáról beszél. Miközben mindenkinek pontosan tudnia kell, hogy nincs olyan rendszer, amely leválthatatlan, nincs olyan hatalom, amelyet meg ne lehetne dönteni és nincs olyan ember, akit felelősségre ne lehetne vonni...

JÁVOR BENEDEK: MAGYARORSZÁG PAKS II-VEL A SAJÁT VERSENYKÉPTELENSÉGÉT ÉPÍTI FEL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.14.


Múlt héten lényegében rábólintott az Európai Bizottság a paksi atomerőmű bővítésére, amikor jóváhagyták, hogy állami támogatást kapjon a projekt. A Bizottság korábban számos aggályt fogalmazott meg, ám úgy tűnik, a politikai érdekek immár erősebbek a jogi érveknél. Jávor Benedekkel, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjével Paks II. lehetséges következményeiről, alternatívákról és a népszavazás esélyeiről is beszélgettünk.

Meglepetés volt, hogy az Európai Bizottság zöld utat adott a paksi projektnek?


Jávor Benedek: Nyár óta lehetett tudni, hogy ez lesz a végkimenetele a tárgyalásnak, és bár szó volt róla, hogy a Bizottság korábban előáll ezzel a döntéssel, végül ez csak most történt meg.

Korábban azért voltak aggályaik…

J. B.: Abban az értelemben érdekes ez a döntés, hogy a Bizottság 2015 novemberében elég kemény álláspontról indult el. Egységében érdemes nézni ebből a szempontból az egész projektet. Mind a tender elmaradása miatt elindított kötelezettségszegési-eljárás, mind az állami támogatásra vonatkozó vizsgálat határozottan jelezte, hogy szigorúan alkalmazni kellett volna az európai – pl. közbeszerzési – szabályokat. Ez nem történt meg, ami sérti az uniós jogot.

És most hogy látják a helyzetet?


J. B.: A kiindulási ponthoz képest a tender kérdésében homlokegyenest az ellenkezőjét mondta ki a Bizottság, mint amivel elindult. Tulajdonképpen azt, hogy az európai közbeszerzési szabályok alkalmazására ebben az esetben nem volt szükség, illetve a közbeszerzési szabályban lévő kivételek alkalmazhatóak voltak a paksi bővítés ügyében. Az állami támogatással kapcsolatban fenntartották az álláspontjukat annak meglétéről, de azok a feltételek, amiket szabtak, közepesen tekinthetőek keménynek. Nem is a tartalmukat illetően, hanem hogy valójában ezeknek a feltételeknek az alkalmazására Paks II. üzembe helyezése után kell sort keríteni, vagyis legkorábban 2026 környékén...

MÁRCIUSI GONDOLATOK - VAJON HÁNY MÁRCIUS 15. KELL MÉG HOZZÁ, HOGY FELÉBREDJEN AZ EGÉSZ ORSZÁG?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Hollósy Gerti
2017.03.14. 


Sajnos óhatatlan gondolatok tolakszanak az elmébe, mert 1848. március 15. végérvényesen a szabadság jelképévé vált. Ezektől a gondolatoktól függetlenül inkább annak tudnék örülni, ha március 15.-ét pusztán a márciusi ifjakra emlékezve ünnepelnénk, ha ez az ünnep tiszta maradna, ha abba a néhány emlékező percbe, ami Róluk szól, nem keveredne semmilyen aktuálpolitika. Ez az ünnep a közös ünnepünk, a történelmünk, a múltunk egy pillanata, egy dicsőséges pillanata.

Aztán persze más kérdés, hogy az ünnep után, az akkori dicső történések kapcsán kiben milyen gondolatok ébrednek és hogyan hasonlítják az akkori bátor és lelkes forradalmárlelkű ifjak tetteit a mai lehetőségekhez. 1848. március 15. ünnepét, a márciusi ifjak ünnepét, a vértelen pesti forradalom ünnepét az azóta elmúlt 169 év alatt számtalanszor méltattuk, többféle módon, más más intenzitással állítva példaképül egy-egy éppen valamilyen sürgető aktuális esemény elé. Számtalanszor hallottam már életem folyamán márciusban suttogni, “majd március 15-én lesz valami”. Hányszor előzte meg várakozás március 15.-ét. Az biztos, hogy néhányszor előfordult már a történelem során, hogy egy később beérő gondolat valamelyik március 15-én kezdett el befészkelődni a fejekbe. Kétségtelen tény, hogy március 15. máig ösztönző, ennek az ünnepnek hatása van, megmozdít valamit a szívekben, az elmékben, elülteti a szabadság vágyának csíráit. Ez a nap a szabadság jelképévé vált...

SZAMÓCA! NE TEDD MAGAD ENNYIRE NEVETSÉGESSÉ

SZTÁRKLIKK - JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.03.14.


A tegnapi Jordán vs. Eperjes találkozóból - ami csörtének nem volt nevezhető Eperjes csacsisága okán - végre kiderült számomra, hogy mi volt a casus belli.

Erről nem a műsorvezető tehet, mert ő lazán átlépte azt a fél mondatot, ami erre utalt. Azt nevezetesen, hogy a visszalépett pályázó olyan résztvevőket írt be a pályázatába, akikkel korábban nem egyeztetett. S miután ez kiderült jobbnak látta visszavonni a kétes értékű pályaművet.

Ebből persze több kérdés adódik:

1./ Miért kell egy ilyen pályázatot kiírni? Olyan ez, mintha Doráti Antalnak x évtized után pályáznia kellett volna a Chicagoi Filharmonikusok élére, vagy hogy egy könnyebb műfajt említsek, mintha Michel Gyarmatinak 30 év után meg kellett volna pályáznia a Folies Bergere igazgatói posztját.

2./ Miért is kell egy ilyen pályázatnak titkosnak lennie? Hacsak nincsen benne valami erkölcstelen, vagy sunyi, amiről jobb, ha minél kevesebben tudnak?

HOVÁ KERÜL MAJD AZ OLIMPIÁRA SZÁNT PÉNZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.03.14.


Zavar érzékelhető a kormányzati kommunikációban mióta kiderült, hogy a főváros népszavazás helyett inkább visszavonja a 2024-es olimpiai pályázatát. Az elmúlt időkben ugyanis sorra cáfolták egymást a vezető kormánypárti politikusok annak kapcsán, mi lesz a Budapestre tervezett olimpiai beruházások sorsa. Az eddigiekből azonban az látszik kirajzolódni, hogy a sportlétesítmények tervei maradnak, minden más kuka.

Mi lesz/lehet
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter például arról beszélt egy gazdasági fórumon Debrecenben, hogy Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint fejlesztési forrás, így abból a vidék fejleszthető”.
A miniszter megemlítette a Kassát, Miskolcot, Debrecent és Szegedet összekötő négysávos autóút tervét, amelyet 2021-ig építenek meg négyszázötvenmilliárd forint hazai forrásból.
A Jobbik egyből kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és kritikákat fogalmazott meg a kijelentésekkel kapcsolatban. Stummer János, a párt regionális igazgatója az állami hírügynökségnek azt mondta, nem teheti meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „kukoricán térdepeltetéssel” fenyegesse a fővárost az olimpiarendezés meghiúsulása miatt, éket verve az olimpiapárti vidék és az azt nem támogató budapesti emberek közé.
Ugyanakkor kormányoldalról is érkezett cáfolat Lázár kijelentéseire. Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közölte, még nem született döntés az olimpiai pályázattól való visszalépés után felszabadult pénzekről. Az államtitkár hangsúlyozta, senkinek nincs ellenérzése a főváros iránt, Budapestet nem akarják büntetni, a szükséges fejlesztéseket olimpia nélkül is el kell végezni.
Ennek ellenére sejthető, hogy jelentős átcsoportosításokra lehet számítani, amint az Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatójából is érzékelhető volt. A főpolgármester újságírói kérdésre elmondta, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújítása biztosan elmarad. Ugyanakkor kiemelte, hogy négy uniós támogatású fejlesztés mellett mindenképp kardoskodni fog, ám ezek nem kapcsolódnak konkrétan az olimpiai fejlesztésekhez. A Tarlós-lista tehát a következőkből áll: a 3-as metró felújítása, árvízvédelmi fejlesztések, P+R parkolók bővítése és fejlesztése, valamint a BKV járműállományának cseréje... 

ITT OLVASHATÓ

KACSACSA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.03.14.


...Értsük meg: Orbánék nem így dolgoznak. Szükségük van az európai pénzekre, abból fejlesztik saját céghátterülket, biztosítják, hogy lassan az Ő tulajdonukba kerül az ország. Ezért a törvényeket betűszerint a demokrácia határáig feszítik, vagy kicsit azon is túl, de sosem hoznak nyílt, erőszakos diktatúrákra jellemző jogszabályokat. Hatalmuk fönntartásához ugyanis nincs szükségük nyílt terrorra, sem jogi, sem erőszakszervi módszerekkel. Nincs ugyanis olyan ellenzék, amely elégséges utcai mozgósítóerővel rendelkezne ahhoz, hogy egy forradalom veszélyét valósnak tarthassák az ország urai. Bőven elég a gazdasági, lélektani és kommunikációs módszer, láthatóan a Zemberek többsége ebből is ért. Az más kérdés, mi lesz akkor, ha lesz valódi ellenzék. De erre majd akkor visszatérünk. Ez a hír azonban, mint mondtam:

Kacsa.

FIZESSENEK A GAZDAGOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.14.


Ezt mondta Botka László a Népszavának adott interjújában, ezt fogják hirdetni a szocialisták a választási kampányban.
Aztán jöhet az Arccal a vasút felé! meg "A föld azé, aki megműveli!" - már csak a "Munkásököl-vasököl, odacsap, ahova köll!" hiányzik,  de azt megússzuk, mertmivelhogy ő nem kommunista, hanem - mint megtudhattuk - szociáldemokrata.

Ez egy fokkal talán jobb a szocialistánál, kár, hogy eddig nem tudhattuk róla - nagy lépés ez Schmuck Andor felé!
Vége a lacafacának, ő a választókkal fog tárgyalni, el is kezdi a munkát, már holnap, ahogy azt a hajdani párthatározatokat támogató tagok mondani szokták volt, csak azt nem tette hozzá, hogy elvtársak, pedig az régi szociáldemokrata megszólítás.
Nem fog egyéni érdekeknél leragadt liberális pártvezetőkkel tárgyalni, befejezi az összefogósdit, hiszen látnivaló, hogy a 2014-es összefogósdi sem hozott eredményt.
Arról nem ejtett szót, hogy azt az összefogósdit is szeretett pártja verte szét, az lett volna a csoda, ha utána nyernek egyetlen új szavazót is a résztvevők...

Úgyhogy balra át, és döngő léptekkel, tört fényű tekintettel előre, a bizonytalan jövőbe.
Ha pofára esünk, az se baj, hiszen önkormányzati választások csak később lesznek, és a mártír szerepe is hozhat szavazatot, nem is keveset - talán még el kellene törni a lábát, és akkor fekvőgipszben, kutyussal az ölében emberfia nem lenne, aki elvenné tőle Szeged polgármesteri posztját.
Legalább egymillió új szavazatot kellene behúzni ahhoz, hogy győzni lehessen, ennek legjobb módja, hogy induláskor mindjárt kidobunk az ablakon ötszázezret, merthogy a jelenlegi handabandázás választóra lefordítva hozzávetőleg ennyit jelent.
Természetesen Gyurcsányra nem haragszik, mindössze csatlakozzon a Quimby énekeséhez, mikor elindul a Bayer Zsolt által kijelölt úton, aztán majd a DK szavazói felismerik az idők szavát, és rá fogják adni voksukat, hiszen az interjúból is érzékelhető, hogy minden más politikus ostoba, mígellenben ő a gőzmozdony...


ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR ÉS SEMJÉN OLYAN TÖRVÉNYT NYÚJTOTT BE, AMI BÖRTÖNNEL FENYEGETI A HEINEKEN FORGALMAZÓJÁT

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.03.13.


"Az önkényuralmi jelképeknek kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely — a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben — magasabb rendű lenne az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdeknél

áll annak a friss törvényjavaslatnak az indoklásában, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyez.

A törvény értelmében ezentúl tilos lenne „Magyarországon horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet haszonszerzés céljából felhasználni, megjeleníteni vagy önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesíteni”.

A Btk.-t a törvény úgy szigorítaná, hogy aki a tiltást megszegi, börtönt kaphat:

„ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Mivel az utóbbi időben nem igazán volt nagyobb önkényuralmi jelképről szóló botrány, nehéz nem arra gondolni, hogy ez a Heineken elleni izmozásról szólna. Lázár János például korábban Hódmezővásárhelyen bojkottot is hirdetett a cég termék ellen, miután az Igazi Csíki Sör körül botrányt dagasztottak. (A miniszter egyébként állítása szerint soha életében nem ivott sört.)...

A VÁLASZTÁS, MELYEN MAJTÉNYI GYŐZÖTT, DE ÁDER NYERT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.14.


Ha létezik fix 1-es a totóban, az a magyar köztársasági elnök megválasztása volt március 13-án. Már hónapokkal a parlamenti voksolás előtt egyértelművé vált, hogy Magyarország köztársasági elnöke az lesz, akit Orbán Viktor kijelöl erre a posztra. Ilyen alapon akár Fásy Ádám vagy Bunyós Pityu is befutó lehetett volna, ami csak egy fokkal jobb opció annál, mintha ismét Schmitt Pál lett volna az emberek embere. Áder János számított a tuti választásnakvolt Orbán részéről, hiszen ha kell, eljátssza a demokratikus intézményrendszerért és a környezetünkért aggódó politikust, ugyanakkor szemet huny olyan galádságok fölött, mint például a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami elsíbolása. A mostani választás azonban azt is bebizonyította, hogy van igazi alternatívája az összekacsintós, sunyi politizálásnak hazánkban.

A magyarok pesszimizmusát leginkább kifejező mondás szerint mindig van rosszabb. Schmitt Pál bukása után végre úgy érezhettük, hogy vannak kivételek, hiszen a színtelen, szagtalan, humortalan Áder János is nagy minőségi ugrás volt a második Orbán-kormány pincsikutyájaként ténykedő egykori sportdiplomatához képest. Most, hogy Orbán Viktor nagy kegyesen megengedte Ádernek az ismétlést, azt kell mondanunk, hogy konzerválódik az elnöki intézmény ellehetetlenülése, súlytalanná válása a magyar közéletben. Az újrázó köztársasági elnök a szavazás első fordulója előtt tartott beszédéből is kiérződött az a lavírozó mentalitás, ami a Fidesz „Jolly Jokerének” pályáját jellemezte. Mintha egy semmitmondó szilveszteri beszédét dolgozta volna át az adott helyszínnek megfelelően, csak Weisz Fanni jelbeszéde hiányzott mellőle...

HŐSÜNK ROMOKBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Eva Horvath-Bentz
2017.03.13.


Így ünnep előtt gyerekek hadát terelik a Petőfi Irodalmi Múzeumba, hogy elmagyarázzák nekik, ki is volt Petőfi Sándor.

A kiállítás egyetlen sunyi inszinuáció, megrágalmazza a költő személyét, a szabadság eszméjét, minden polgári jogot és szociális haladást.

Petőfit gyávának, s rossz választásai során magát veszedelmekbe manőverező lúzernek állítja be.

Ezért a cím „Ki vagyok én?“, vers népies korszakából, és az alcím „Petőfi választásai“.

Viszonylagos jómódban telik gyerekkora, de a család tönkremegy, és ő jelentkezik a hadseregbe, ahol „halovány katona“.

Ezután színésznek áll, nagyon szűkösen él, 1844 telén verseivel elindul Debrecenből Pestre.

A Nemzeti Kör, Vörösmarty Mihály, liberális értelmiségiek és a nemesi elit tagjai támogatják. Szülőföldjén is nagy a sikere. Kritikusai támadják, de kultusza már kialakulóban.

Petőfi népies korszakát és szerelmes verseit kellő részletességgel mutatja be kiállítás, de utána mi is következik?
Megalakul a Tízek Társasága, „céljuk önálló folyóirat indítása volt“ – áll hatalmas fehér táblán. Ez így egész jól hangzik, csakhogy a cenzúra a Pesti Füzetek megjelenését nem engedélyezte, ezt viszont már nem kötik a látogatók orrára.

Innentől a kiállítást az dominálja, amit elhallgat.

Főleg a márciusi események, különösen március 15-e az, ami hiányzik erről a kiállításról. Aki nem tudja, itt biztosan nem fogja megtudni, hogy mi minden történt ezen a napon...

A JÖVŐ MUNKÁI A DIVATIPARBAN

L-STYLE BLOG
Szerző: L-STYLE
2017.03.13.


Manapság a sok kütyü teljes mértékben beszivárgott a mindennapi életünkbe, sőt fenekestül fel is fordította azt. Ma, ha el akarunk hívni valakit randizni nem felhívjuk, hanem írunk neki What's App-on vagy ha születésnapi bulit rendezünk nem küldünk meghívót postán, hanem csinálunk egy Facebook eseményt. Az utóbbi idők technológia fejlődését tehát senkinek nem kell bemutatnom. Mindezek nem csak a mindennapjainkat változtatták meg, hanem bizony a munka világát is. Különösen igaz ez a divatiparra, ami alapból egy extra gyorsan változó közeg. Egyik percben még milliók követnek az Instagramon, holnap már azt sem tudják, hogy létezel. A trendek jönnek, mennek, a designer-ek pedig kimerülnek az állandó kreatív tervezéstől. Nézzünk milyen munkákat kínál nekünk a jövő divatvilága:

ITT OLVASHATÓMAGYARORSZÁG KEZDI KIVETNI MAGÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Attila
2017.03.14.


Hány év kell ahhoz, hogy az ember fragyarul kezdjen beszélni, hogy a töltöttkáposzta helyett a sajt mellett tegye le a voksot (a szeletelt gyulai kolbász azért jöhet), és hogy egy éjjel arra riadjon fel, hogy csőtörés van a már rég eladott magyarországi házában, és fogalma sincs kit kell hívni? Erről és még sok minden másról is szól Attila posztja, amit arról írt, hogy mikor kezdte otthon érezni magát Svájcban.

„Mikor érezted magad otthon külföldön, volt-e egy vagy több ilyen megragadható pillanat, vagy inkább egy észrevétlen folyamat volt?

Ez egy érdekes kérdés, azt hiszem, vannak egyszerű összetevők és bonyolultabb árnyalatok is az összhatási kavalkádban. Az egyik első dolog, amit észrevettem, hogy valószínűleg létezik a lélekvándorlás, én lakhattam már valamilyen minőségben Tücsökfölde tájain, lehet csak gyík voltam, de inkább Milka tehénre asszociálok. Tehát igazán totál idegennek egy pillanatra se éreztem magam.

Ebben persze tagadhatatlanul nagy szerepe van, hogy nálunk kimaradt az igazán ütős külföldre költözést indukáló indok, már Egerben is jól éltünk és csak a kaland-, karriervágy hajtott és Magyarország is egy aránylag normális helynek tűnt 2000-ben.

A cégem pedig olyan profi módon lezsírozott mindent, hogy kábé egy évig tartott, míg igazándiból arra kényszerültünk, hogy a helyi adminisztrációs, egyéb dolgokkal kapcsolatba kerüljünk.

Mondhatjuk, hogy ezáltal volt elég időnk speciális turistának érezni magunkat, kicsit felfedezni a környezetet és rácsodálkozni az új dolgokra, megtanulni, hogy működik az élet.

Több ország egy országban

Most, hogy már ezer éve itt élünk, azt is nagyon fontosnak érzem, hogy nem a derékszögű schwitzertücsök kultúrába kellett beilleszkednünk, hanem a svájci értelemben sokkal lazább franciás életbe.

Ez a kulturális különállás az országon belül amúgy megérne egy misét, hogy miért nem írok posztokat róla annak oka csak annyi, hogy ahtundcvancigéknál nem laktunk egy percet se, hacsak nem hotelekben, szal így csak a felszínt tudnám kapirgálni.

Hogy megmondjam a zőszintét Maunika, ezért is olvasom néha őszinte értetlenséggel mások svejci posztjait, mert nem találom magam és a tapasztalataimat azokban az írásokban.

Nekem ez télleg a „több ország egy országban”-szindrómának tűnik, pár kilométeren belül nagyon különböző hozzáállással találkozhat az ember attól függően melyik oldalán van a nyelvhatárnak, amitől mi nem túl messze lakunk
. .."

ITT OLVASHATÓ

EGY ÉRZELGŐS, MÁR-MÁR SZENTIMENTÁLIS KURVAANYÁZÁS MARGÓJÁRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.13.


Te felülsz az álmok foltos indián lovára,
és ellovagolsz hamar a kurva anyádba. 
(Bayer Zsolt)

Gondolom, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy kinek szól ez a Fidesz udvari bértollnokának szándéka szerint érzelgős, már-már szentimentális versike. Igen, valóban. Kiss Tibinek, a Quimby frontemberének. Aki volt szíves Veiszer Alinda minapi műsorában megosztani a nagyérdeművel egyik versikéjét, amelyről sokan szerették volna azt hinni (én magam visszafogottan, szkeptikusan, de legalábbis kérdőjjellel fogadtam a keménynek tűnő beszólást, és mint kiderült nem voltak teljesen alaptalanok a fenntartásaim), hogy a fennálló hatalom kőkemény kritikája ez. A magyar rögvalóság lenyomata.

Amelyben igen nagy valószínűséggel Orbán a Varangykirály, amelyben megalázzák az ápolókat, a tanárokat, ahol mocsár és bűzös szar terjeng a hibbant elméjű hatalmasok áldásos munkája nyomán. Miután pro és kontra örültek/fanyalogtak a sajtó munkatársai, a jól fizetett véleményformálók, illetve az internet népe, ma már tudjuk, hogy szó nem volt itt pártpolitikáról, vagy arról, hogy a művész Orbán rendszerének olvasott volna be. De legalább sokan magukra vették és jól megsértődtek...

EGY NEHÉZ NAP TANULSÁGA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mészáros Marietta
2017.03.13.


A barátomnak igazán aprócska gondjai voltak. Nem is értem, miért került lelki válságba?! Hiszen csupán az állását veszítette el, egyszerű, rosszindulatú rágalmazás miatt. Vagy féltékenység lehet az ok? Vagy némi irigység? Olyan mindegy! Csak egy munkahely, csak a becsülete, csak az élete. Mit nem lehet ezen megoldani?!

Akkor, amikor az ember barátjának nagy baja van, az ember képes teljesen meghülyülni. És az észt osztani. Mert a maga baján nem képes segíteni – de másén?! Miért nem tudják néhányan megoldani a problémáikat?

Így voltam valahogy én is. A barátomnak igazán aprócska gondjai voltak. Nem is értem, miért került lelki válságba?! Hiszen csupán az állását veszítette el, egyszerű, rosszindulatú rágalmazás miatt. Vagy féltékenység lehet az ok? Vagy némi irigység? Olyan mindegy! Csak egy munkahely, csak a becsülete, csak az élete. Mit nem lehet ezen megoldani?!

Ja, hogy az albérlet? Meg a rezsi? Más is megoldja. Mit kell ezen rágódni? Én pedig osztottam az észt. Úgy, a magam módján. A magam stílusában. (Igaz, ezt és így csak az ismerőseim értik jól.) Valahogy így vigasztaltam a barátomat.

Mondhatnék mindenféle okosságokat, ám éppen én?! De azért mondok:

A KOLLABORÁNS ELLENZÉKET KELL ELSÖPÖRNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.13.


A magyar nép nagy bűne, hogy 2010 óta nem ismerte fel az Orbán-rendszer lényegét, és nem tett semmit ellene. De ennél is nagyobb bűne, hogy az Orbán-rendszert fenntartó és működtető kollaboráns álellenzék gyalázatos hazugságait nem ismeri fel, és nem kergette el még őket dolgozni.

Ha valaki tudni akarja, hogy Orbán rendszere mitől áll fenn, akkor tudja meg, hogy a hazug álellenzéke miatt. Ha ezek nem lennének, Orbán rendszere kártyavárként omlana össze. A rendszere azon a hazugságon áll, hogy a NER még mindig ugyanaz a demokrácia, amilyen volt 2010 előtt Magyarországon. Valamit sunnyognak arról, hogy már nem akkora jogállam és már nem olyan nagy demokrácia, de ők igazolják egyedül Orbánnak ezt a hazugságát.

Mindez semmi, lassan megszokjuk, hogy négyévente belehazudnak a pofánkba, hogy majd ők leváltják “a kormányt”, amikor nagyon jól tudják, hogy erre matematikai esélyük sincs, és ha akkora felháborodás lenne Orbán ellen, hogy annyian elmennének szavazni, hogy azt már nem lehetne megakadályozni, akkor az emberek már nem szavazni mennének, hanem a magyarok szokásaihoz híven akasztani. Ezt nem kéne megvárni, ezért is ők a felelősök.

De amit ezek a hazaáruló, megélhetési csavargók mondanak mostanában arról, hogy nem lehet elszámoltatni Orbán bandáját, akkor sem, ha Orbán egyszer megbukik, és nem lehet Mészáros Lőrinctől visszavenni semmit, még felelősségre sem lehet őket vonni, mindennek a teteje. Eltűrjük, hogy hazudozzanak, becsapják szerencsétlen embereket, hogy menjenek el szavazni, mert leválthatják ezt a bűnszervezetet, miközben csak az ő pénzükről van szó...

HOGYAN JUTNAK EL AZ ADOMÁNYOK A RÁSZORULÓKHOZ

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.03.14.


Az adományozók többsége nem látja az utat, és a hozzá kapcsolódó munkát, költséget sem, amivel az adománya célba ér. Pedig nem lenne rossz, ha tudnák ezt is, talán ez befolyásolná az adományok összeválogatását is.

Nézzük, hogy juthat el az adomány a célcsoporthoz?

Az egyik lehetőség, hogy postán, vagy csomagküldő szolgálattal érkezik az alapítványhoz az adomány. Szeretjük a csomagban érkező adományokat. Ezek mindig válogatott, tiszta, hasznos holmik. Az ember szinte érzi a szeretetet, figyelmességet, mikor kibontja. Aki szán a postaköltségre, meggondolja, mi kerüljön bele. A címekre visszacsatolunk egy köszönőlevéllel, ha van emailcím is a csomagban, akkor a célba juttatásról is kaphat majd fotót az adományozó.

Vannak fővárosi gyűjtőpontok is, hiszen a legtöbb adomány innen érkezik, ahol leadható az adomány. Ezekkel a helyzet változó. Az ellenőrzés nélkül „leöntött” adományok között mindig sok van, ami inkább szemét. Piszkos, szakadt ruhák, táskák, fél pár cipők, használt pelenkák, mindenféle rossz tapasztalatunk van már. Ahol a gyűjtőponton van átvevő, ott megint pozitívabb a kép, oda jobb, használhatóbb holmikat visznek. Innen le kell szállítani még a ruhákat vidékre.

Néha kapunk ehhez segítséget, máskor nekünk kell megoldanunk. Ennek a költsége nem kevés, (50 ezer forint fölött vállalják pl. tőlünk, 250 km-ről, kisteherautóval). Sokan nem viszik el a gyűjtőpontokra, kérik, menjünk érte, de ha a teherautó még címről címre bóklászik a városban, a fuvarköltség emelkedik, és sokszor már a fejünket fogjuk, mert nem éri meg ez a többletköltség.

Míg ezek egy-egy családból származó ruhaadományok, csoportosan is érkezhetnek ilyenek. Sokan szerveznek a munkahelyükön, az iskolákban, különféle csoportokban adománygyűjtést. Ezeket leggyakrabban zsákokba ömlesztik, vagy nagy szatyrokba, többnyire válogatás nélküli, de zömében jó holmikat kapunk így. Az ilyen gyűjtéseken a szervezők többnyire átvállalják a szállítás költségét, és megoldják, hogy lekerülhessen, ami nagyszerű dolog.

Nagy segítség az adományokkal végzett következő lépéshez, ha méret, életkor szerinti címkézett csomagokat kapunk. (pl. 10 éves fiú, vagy 3 éves lány, 38-as női, L-es férfi, stb.) A ruhák az alapítványnál egy raktárba kerülnek, ahol fajta és méret szerint szétválogatják őket. Önkéntesek, vagy munkaviszonyban dolgozók. Ezután történik a családok szerinti csomagolás. Amikor valaki jelentkezik, hogy ruhára van szüksége, akkor megkérdezzük a méreteket és úgy készítünk csomagokat számukra.

Azokban a falvakban, ahol meg tudjuk oldani, ott kisebb raktárt használunk, és hetente lehet jönni ruháért a rászorulóknak. Fontos itt is, hogy mindenki olyan ruhát vigyen, amire szüksége van, és a mennyiséget is kontroláljuk, hiszen ezeknek a ruháknak is értéke van, amit szeretnénk, ha a rászorulók is értenének. E nélkül sok ruha a kályhában végezné, vagy más településen kezdenének kereskedni vele. Mi pedig nem ezt szeretnénk az adományokkal, hanem a ruházkodáson segíteni.

A ruhák szétosztása nem egyszerű feladat, sok konfliktust gerjeszthet, ezért nagyon fontosak a szabályok, a következetesség, és a folyamatosság is. Az ugyanis, hogy nem egyszeri az alkalom, lassan beépül, és megnyugtatja az embereket.

Azokon a településeken, ahonnan folyamatosan érkeznek kérések, de kapacitáshiány miatt kevés családdal vagyunk közvetlen kapcsolatban, ott a családsegítőknek adjuk tovább a ruhás zsákokat, rájuk bízva a szétosztás módját. Sok önkormányzattal vagyunk így partneri kapcsolatban.

És itt van még egy újabb költséget jelentő lépés, a célba juttatás, akár a családsegítőkhöz, akár a családokhoz kerül. Az alapítvány központjából a környező településekre. (Az Igazgyöngy Alapítványnál pl. 40 km-es körzetben dolgozunk.)...

ÁDERT NYERVE VESZÍTETT MAJTÉNYI

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.13.


Az ország újabb öt évre megnyerte Ádert köztársasági elnöknek. Vagy köztársasági járőrnek? Mert Kósa elhíresült beismerése után az sem kizárt. Noha erre a szerepre Orbán valószínűleg alkalmasabbnak tarja magát. Így aztán az az öt év sem biztosan öt év. Azért persze nem hiszek a kezek erdejében, ha a meglepődést kézfeltartással kellene kinyilvánítani.

Azért persze a jelenlegi helyzet az, ami. Kósa szerint a Fidesz nem annyira alkotmányos és nem is annyira demokratikus párt, hogy hozzájuk képest Áder ne lehetne a demokrácia csúcsa. Ettől persze kár lenne elfeledkezni arról az apró mellékkörülményről, hogy annak idején valószínűleg Áder eldepózása volt a megválasztásának legfontosabb szempontja. Hogy szem előtt legyen. Olyan pártkatonaként, aki az Európai Parlament irányából akár veszélyt is jelenthetett volna Orbánra. Akkor. Ma már aligha. A Fidesz tehát megválasztotta ismét. Mert Áder bizonyított. Azt mindenképpen, hogy tényleg, és igazán egy igaziantimatematikus köztársasági elnökként működik. Se nem oszt, se nem szoroz. Szorgosan erodálva a köztársasági elnök intézményét is. Amely eróziót csak fokozhatja az újraválasztása. Annak ellenére, hogy valószínűleg most sem sokan gondolták komolyan, hogy bármiben érdemi, pontosabban a Fideszt, illetve Orbán Viktort számottevően korlátozó döntésre számíthatunk a jövőben. Miként a múltban sem...

A NYUGATI BÉREK ELŐTT A LÉTMINIMUMOT SEM ÁRTANA MEGUGRANI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.03.13.


Óriási béremelés! Közszférában dolgozók, szakképzettek és minimálbéresek: eljött a ti időtök! A kormány nagyon ráfeküdt a béremelés témára, hosszú hajrát nyitott az ügyben a 2018-as választásokig. Van is rá okuk, mert már nem lehet úgy bemenni egy boltba vagy étterembe, hogy a kirakatba kirakott papírcetlin ne keresnének munkaerőt. Már akik egy kő alatt élnek, azok is tudják, hogy Magyarországon munkaerőhiány van: rosszak a magyar bérek, alig lehet belőlük megélni, úgyhogy sok százezren más országokba mennek, kényszerülnek. Vajon a mostani béremelési hullám megoldja a gondokat?

Minimálbérben nem állunk rosszul, de senki ne örüljön előre, mert a gondolatmenet végén jön a fekete leves.

2017 január 1-jével 127.500 forintra nőtt a minimálbér, ami nettó 84.788 forintot jelent. Ez 15 százalékos emelkedés a tavalyi évhez képest, ami szépen hangzik, 2012 óta nem volt ilyen magas arányú emelés. Ezzel leelőzzük a cseheket, és ha még árszínvonallal is korrigálunk, akkor a környéken csak Szlovéniában és Lengyelországban éri meg jobban minimálbért keresni – derül ki ebből a cikkből...

AKINEK KÉTSZER BOCSÁTOTT MEG ORBÁN VIKTOR

INDEX.HU
Szerző: ROVÓ ATTILA
2017.03.13.


A második körben, sima többséggel államfővé választotta a parlament Áder Jánost. Ádert a Fidesz és a KDNP szavazta meg, az ellenzék egy részének Majtényi László, korábbi adatvédelmi ombudsman volt a jelöltje. Megmutatjuk Áder útját a második ciklusáig.

2003. május közepe különleges időszak volt a Fidesz életében: Orbán Viktor nekikezdett az egy évvel azelőtt választást vesztett pártja átszervezésének. Az exkormányfő hosszú kihagyás után tért vissza a pártporondra: amíg a polgári körökkel volt elfoglalva, addig Áder János ügyvezető alelnökként, majd Pokorni lemondása után kvázielnökként irányította a Fideszt, és kampányfőnöke volt – ahogy a korábbi választásoknak is – a 2002. őszi önkormányzati felkészülésnek.

Orbán 2003 tavaszán egy jobboldali plebejus gyűjtőpárt-szövetséggé alakította a Fideszt, amelyben a pártelnök mondja ki szinte minden szervezeti kérdésben a szót...

TOTÁLIS BOSSZÚ: SIMICSKA LAJOS PLAKÁTBIRODALMÁT IS CÉLBA VEHETI A KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.14.


Hiába mondja azt a kormány, az EU több konzultációs kérdésben is a magyar álláspontot képviseli; Mészáros Lőrinc tokaji borászatot vásárolt; hiába a felújítás, nem lesz lift a 3-as metró minden állomásán.

Ezekről ne maradj le!

Böngésszen az eddigi nemzeti konzultációk kiperelt eredményei között! (Átlátszó)

Agyzsibbasztó hülyeségekről szól a kormány új konzultációja (444)

Újabb harcot indít a kormány a plakátpiac ellen (MNO)

Ha van 3 perced:

Böngésszen az eddigi nemzeti konzultációk kiperelt eredményei között!
Amikor egy magánszemély két éve az összes nemzeti konzultáció eredményét kérte a kormánytól, akkor azzal utasította őt el a Miniszterelnökség, hogy az eredmények a konzultációkat követően elfogadott intézkedések, amiket mindenki megismerhetett. Az ügyből per lett, amit az Átlátszó jogászainak segítségével az adatkérő tavaly nyáron meg is nyert. Ezeket az adatsorokat tesszük most közzé az újabb konzultációs időszakra készülve, méltó módon. (Átlátszó)

Agyzsibbasztó hülyeségekről szól a kormány új konzultációja
Kósa Lajos szerint azért akarják kikérni a választók véleményét, mert fontos ügyekről vitatkozik az Európai Unióval Magyarország érdekében, és ehhez kell a megerősítés. Az Orbán Viktor által beígért öt téma közül három esetében azonban az EU nem megy szembe a magyar kormány akaratával, hiába állítják ennek ellenkezőjét. Egy esetben a konzultációt megelőzve a kormány már hozott törvényt, de az ránézésre sérti az EU és az ENSZ szabályait is. Az ötödik kérdés a civil szervezetek piszkálásáról szól. (444)

Újabb harcot indít a kormány a plakátpiac ellen
Még súlyosabban avatkozna be a közterületi reklámpiacba a Fidesz–KDNP az európai uniós illetékeseknek már megküldött „településkép-védelmi” kormányrendelettel, mint az azt megalapozó törvény – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került tervezetből. A leendő jogszabály gyakorlatilag kiirtaná a Budapesten és Magyarország városaiban meglévő, jelentős részben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. tulajdonában álló hirdetőoszlopokat, a politikai és gazdasági hirdetéseket pedig kizárná. (MNO)

Mészáros Lőrinc az úr a Dereszla borászatban, tokaji cégbirodalma is lett Felcsút urának 
Egyre több cégnél vállalja arccal/névvel a befektetést Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester most személyesen vette át annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása tavaly év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré a Dereszla Sparkling, illetve közvetve a Henye Borászat is – ezzel csinos tokaji borászbirodalma termett. Közben a tőzsdén is volt mozgolódás, Mészáros egyik cége eladja a másik cégben tulajdonolt részvényeit. (Átlátszó, Index, 444)

Ha van még két perced:


Mégsem lesz mindenütt lift a 3-as metró állomásainál, mert van, ahol ez műszakilag kivitelezhetetlen; a felújítás egyébként 137,5 milliárd forintba kerül. (Magyar Nemzet)

“Családbarát ország”-program
– a kormány 6 milliárd forintos uniós fegyvert vet be a családokért vívott háborúban. (Átlátszó)

Sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak
a hódmezővásárhelyi kórház dolgozói, ahova a kanyarójárvány irányítják át a betekegeket Makóról. (Délmagyar)

Áruházláncok: a parkolás után a házhoz szállítást is megadóztatná a kormány, évente 20 milliárd forint bevételt várnak ettől. (Index)

Nettó 450 millió forint keretösszegű szerződést köt reklámozásra a Magyar Nemzeti Bank, a győztes New Land Media rendszeres kormányzati beszállító. (Átlátszó)

Veszélyes hulladék szennyezi Józsefvárost: lezárt csatornafedelek, gyakori rosszullétek; az önkormányzat nem csinál semmit. (Magyar Narancs)

Vizes vb költségvetésének legutóbbi tételei: uszodafelújításra 3 milliárd, biztonsági szolgáltatásokra 1 milliárd, a nyitó és záróünnepségre 3,8 milliárd forint megy. (Átlátszó)

Megerőszakolják, megverik és kihasználják azokat a román nőket, akiket rabszolgaként dolgoztatnak szicíliai farmokon. (Guardian)

NEW YORK TIMES: ORBÁN HÜLYÉRE VESZI AZ EU-T, DE MEDDIG TEHETI? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.14.


New York Times

A vezércikk cselekvésre szólítja fel az uniót, miután Magyarország a menedéktörvény módosításával megszegi a nemzetközi jogot. Orbán Viktor, hogy igazolja, miért kell szögesdróttal körülvett táborokba zárni a menedékkérőket, ugyanarra hivatkozott, mint Trump, hogy ti. a menekültek a terroristák trójai falovát jelentik. Majd leszólta az ENSZ-t és az emberi jogi szervezeteket, amiért azok kifogásolták a magyar politikát. Habár a kormányfő gúnyt űz az EU alapértékeiből, azzal nincs gondja, amikor a brüsszeli támogatást kell elfogadnia. Két éve pl. 5,6 milliárd eurót kapott. Fontos különben az időzítés is: az új intézkedéseket egy nappal azután jelentették be, hogy az unió megadta a zöld jelzést a paksi bővítéshez.

Világos, hogy Orbán hülyére veszi a közösséget, de meddig kell elmennie, hogy az EU vegye a bátorságot és fellépjen ellene? Magyarország a válság kezdete óta hihetetlen durván bánik a menekültekkel. Az amerikai Külügyminisztérium éves jelentése a legsúlyosabb magyar emberi jogi problémának minősíti, ahogyan a kormány viszonyul a migránsokhoz. Az Orvosok Határok Nélkül arról számolt be, hogy 106 olyan menekültet kezelt, akit magyar határőrök vertek meg, vagy akikre kutyát uszítottak. A közlemény a brutalitás rituáléjáról beszél. És mintha mindez még nem volna éppen elég rossz, most új határvadászokat toboroznak. Az EU-nak van éppen elég baja a Brexittel, és aggódik a kelet-közép-európai nacionalizmus megerősödése miatt is. De fel kell tennie a kérdést,

hol van az a pont, ahonnan kezdve a szervezet jelentéktelenné válik, mivel eltűri, hogy Magyarország megtagadja a közös értékeket.

Reuters


A kommentár úgy látja, hogy Orbán Viktor szilárdan kezében tartja a hatalmat egy évvel a választások előtt, amit bizonyít, hogy milyen kényelmes többséggel választották újra a pártveterán Áder Jánost. Az elemzés hozzáteszi, hogy az elnök határozottan támogatta a kormányfő programját, leszámítva egy-két zökkenőt a legvitatottabb reformok esetében. Pl. amikor megvétózta, hogy eldugjanak csaknem egymilliárd eurót az MNB alapítványainál, ami csapást mért Orbán másik szövetségesére, Matolcsyra. A Teneo Intelligence londoni kockázatelemző szakértője azt mondja, hogy az elnöki hatáskör eléggé korlátozott és Ádertől nem lehet várni, hogy szembemenjen a Fidesszel. Vagyis, hogy hivatalában marad, az azt mutatja, hogy fennmarad a párt túlsúlya.

A közvélemény kutatások a hatalmon lévő erő kényelmes többségét tanúsítják, de sok a bizonytalan szavazó, ami arra utal, hogy

a felszín alatt jelentős az elégedetlenség Orbán senkinek beleszólást nem engedő stílusába.

A hivatalos program kulcseleme, hogy a hatalom keményen bánik a menekültekkel, amivel a tömegtámogatást igyekszik megőrizni. A már említett szakember úgy látja, hogy a miniszterelnök ily módon próbálja elterelni a figyelmet az olyan nyomasztó gondokról, mint a széleskörű korrupció vagy hogy elmaradtak a szerkezeti reformok. Ennélfogva a Fidesz szavakban továbbra is a külső veszélyekre összpontosít majd...