2019. augusztus 3., szombat

MICROSOFT-BOTRÁNY UTÁN: ÚJ AMERIKAI TÖRVÉNYJAVASLAT TENNÉ LEHETŐVÉ KORRUPT KÜLFÖLDI TISZTVISELŐK FELELŐSSÉGRE VONÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GARAMVÖLGYI FLÓRA
2019.08.03.


Nem hagy kiskapukat, így teljes mértékben alkalmas a megvesztegetések szankcionálására.

A Microsoft-botrány újra címlapra kerülése után néhány héttel augusztus 2-án egy olyan új, kétpárti (demokrata és republikánus) törvényjavaslatot mutattak be az amerikai képviselőházban, amely

lehetővé tenné az Egyesült Államok hatóságainak, hogy korrupt külföldi tisztviselők - így akár magyarok - ellen is büntetőeljárást indítsanak.

Hogy a javaslatból törvény legyen, ahhoz előbb az amerikai Kongresszus mindkét házának támogatása is szükséges. 

 “Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban - ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” - nyilatkozta Tom Malinowski demokrata párti képviselő. A kenőpénzt elfogadó külföldi tisztviselők büntethetőségéről szóló törvénytervezetet rajta kívül a szintén demokrata Sheila Jackson Lee, valamint a republikánus John Curtis és Richard Hudson képviselők jegyzik.

Korábban az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Svájci is kriminalizálta a külföldi kenőpénz-igénylést, a tervezett amerikai szabályozás ezeket követi és célja a határokon átnyúló korrupció visszaszorítása...

METAMORFÓZIS

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.08.03.


Görög eredetű szó, latin közvetítéssel került nyelvünkbe. Jelentése: átalakulás egyik formából a másikba, átváltozás, alakváltozás, formaváltoztatás.

Az alábbi idézetek mindegyike ugyanattól a személytől származik.

– Szabad választásokon kapott szavazatok által kell kijelölni a pártok helyét (a Parlamentben)…követelem, hogy ezt a jogot minden pártnak és szervezetnek adják meg…..Nem szerencsés félelmet keltő kijelentéseket használni a politikában. …Halálosan komolyan kell venni minket. (1989. szeptember 23.)

– Mind a mai napig 1956 volt az utolsó esély arra, hogy nemzetünk a nyugati fejlődés útjára lépve gazdasági jólétet teremtsen. …Senki sem hiheti, hogy a pártállam magától fog megváltozni….Nekünk azt kell elérnünk, hogy az uralkodó párt ha akar, se tudjon erőszakot alkalmazni ellenünk. (1989. június 16.)

– Egyetlen ember van a KISZ- esek közül, akit én ismerek és akit komolyan kell venni …az a Gyurcsány nevű ember. (1989.)

– Vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak bele közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? …Én úgy gondolom, hogy a mai magyar politikai helyzetben az, hogy az állam költségvetési támogatásban fogja részesíteni évente az egyházakat, az kifejezetten függőségi viszonyt teremt az állam-egyház viszonylatában. (1991.)

– …hadd jegyezzem meg, hogy a liberális helyett inkább a szabadelvűt használom, hiszen vidéken semmit nem értenek abból, ha azt mondom, liberális. A mérsékeltség hangsúlyozása nagyon fontos. (1994.)

– A FIDESZ-nek igenis van elvi kiinduló pontja – a modern, XX. század végi liberalizmus. … Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen. Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az…idegengyűlölettel. A radikális jobboldal nemzetiségi politikája patetikus magyarkodásban, hazafias frázisokban..merül ki. Visszaélnek a nemzeti retorikával, valójában nemzetellenes politikát folytatnak.

– Hiszünk a szeretet és az összefogás erejében. (2002).

– A magyar közélet jelentős változás előtt áll, összeomlott a célok helyébe az ellenségképet helyező politika. (2003.)

– Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok. (2006.)

– Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a FIDESZ kerül kormányra. (2009.)

– A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországom. Ha elkezdünk népszavazásokat kiírni, mondjuk, az Alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én ezt nem szeretném. (2010.)

– Nekünk a realitás kevés, mi nem érjük be az adott világ kereteivel, mi nem csak a realitást, a valóságot is akarjuk. (2010).


Itt muszáj megállnom egy pillanatra, bár eredetileg úgy terveztem, nem fűzök megjegyzést az idézetekhez. Most úgy látom, ebben az utolsó mondatban minden benne van, ami jellemző erre a személyre. A realitás számára az, ami adott. A valóság pedig az, amit adhat = szerezhet – magának. A realitás egy kicsiny magyar szeletkéje – de abból az egész.

Menjünk tovább:...

JOGÁLLAMISÁGBAN EURÓPA VÉGÉN KULLOGUNK


ABCÚG BLOG
Szerző: LESTYÁNSZKY ÁDÁM, PIVARNYIK BALÁZS
2019.08.02.


126 országból az 57. helyet szerezte meg Magyarország a World Justice Project jogállamiságot vizsgáló felmérésén. Ez nem is tűnik annyira rossznak, de ha csak az európai országokat nézzük, mi vagyunk az utolsó előttiek. Pedig a magyar társadalom sok tekintetben még az uniós átlagnál is jobban vágyik arra, hogy jogállamban éljen, ami két különböző kutatásból is kiderült. Erről beszélgettünk Pardavi Mártával, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökével...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

HARANGOZÓ TAMÁS MEGPRÓBÁLTA MEGTUDNI, HOGY KINEK VÁSÁROL 82 MILLIÁRD FORINTÉRT GÉPJÁRMŰVEKET A KORMÁNY

444.HU
Szerző: akiraly
2019.08.03.


A magyar állam történetének legdrágább autóbeszerzésére készül a kormány, írta az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Mint írja, a kormány 82 milliárd forintot különített el gépjárművásárlásra.

Harangozó az ügyben illetékes Varga Mihály minisztertől próbálta megtudni, hogy mégis kiknek terveznek autókat vásárolni, írásban feltett kérdésére csütörtök késő délutáni keltezéssel kapott választ (.pdf). "A Kormány [sic!] célja, hogy a rendelkezésre álló eszközpark a mai kor elvárásainak megfeleljen, a közügyek ellátását a lehető legnagyobb hatékonysággal támogassa" - kezdte válaszát Varga Mihály helyett Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár, aki válasza második felében majdnem ugyanennyire kriptikus tudott maradni...

GYARMATI: ÖTSZÁZMILLIÓS KÉRDÉST KAPTUNK ANYUVAL - PÉNZMOSÁSRÓL VAN SZÓ

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2019.08.03.


A dolgok nem mindig oldhatóak meg egyszerűen, de némi humorérzékkel a kínos eseményeken is mulathatunk.

Néhány hónapja levél érkezik anyunak és nekem is, hogy balettozzunk be a bankba, és adategyeztetés címén mutassuk be az iratainkat, így garantálva, hogy nem mosunk pénzt.

Idézem: ”Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben 2019. augusztus 15. napjáig azonosító adataink közlése/frissítése/aktualizálása nem történik meg, úgy a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény 12§(5) bekezdése értelmében kötelesek leszünk bankszámláján az ügyeleti megbízásokat megtagadni mindaddig, amíg az aktualizálást el nem végezték.”

Sokadszorra állapítom meg, hogy tudom, miért nem mentem jogásznak. Leginkább azért, mert az ilyen mondatok értelmezése meghaladja a képességemet.Tiszta szerencse, hogy ezzel a fogyatékosságommal nem lehetek egyedül, mert az írás így folytatódik: „Ez azt jelenti, hogy az igazolványok bemutatásának hiányában nem lesz lehetősége új átutalási vagy egyéb megbízás benyújtására és a bankkártya használatára. Ennek elkerülése érdekében kérjük, mielőbb látogasson el bármelyik fiókunkban a fent leírtak szerint.”

Ja, és köszönik a közreműködésemet.

Így már értem: ha kell a pénzem, fáradjak be.

Anyu kilencvenkét éves, rosszul lát, bő öt éve nem volt lent az utcán. Nem akarom kitenni egy ilyen kirándulással járó stressznek. Telefonálgatok fél napot, mire kiderül, meghatalmazással ugyan nem intézkedhetek helyette, viszont ő maga online, egy gyors regisztrációt követően elvarrhatja az elvarrandót.

„Nem gond, flottul megy majd!” – így a banki ügyintéző. „Nektek nem gond – ezt meg én gondolom. – Ahogy nekem meg az nem gond, hogy diagnosztizáljak egy influenzát, de azzal meg neked gyűlne meg a bajod.”...

TÖBB MINT 800 ÓVÓNŐ HIÁNYZIK: EZEKBEN A MEGYÉKBEN A LEGSÚLYOSABB A HELYZET

PÉNZCENTRUM
Szerző: Pénzcentrum
2019.08.03.


Közeledik az óvodakezdés hónapja, szeptember, mely nem csak a családok számára jelent kihívást. Bár az óvodai férőhelyek száma évek óta 380 ezer fő körül alakul, az egyenlőtlen elosztás máig gondokat okoz. Ugyanis amíg sok helyen a helyek kihasználtsága éppen megfelelő, máshol nagy hiány van óvodapedagógusokból, főként vidéken. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát az óvónők hiánya. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adata szerint az, hogy 2015 óta hároméves kortól kötelező az óvodalátogatás a gyermeklétszám növekedésén is meglátszik. A jogszabályváltozás hatására amíg 2010-ben a hároméves gyermekek 74,1 százalékát helyezték el óvodában, arányuk a 2017/2018-as nevelési évben tíz százalékkal, 84,4 százalékra nőtt. A négyévesek óvodai részvétele ugyanebben az időszakban 92,9 százalékról 95,1 százalékra emelkedett.

A 2018/2019-es nevelési évben összesen 4598 óvoda működik a KSH májusi közlése szerint 19 intézménnyel több, mint az előző évben. Az óvodába beíratott gyermekek száma 326,6 ezer fő volt, számuk 3,8 ezer fővel több az előző nevelési évinél. A 3-6 éves népességből óvodába járók aránya 84,9 százalék.

Az óvodai férőhelyek száma 381,4 ezer, 2,1 ezerrel több, mint a 2017/2018-as nevelési évben. Az óvodai férőhely-kihasználtsági mutató (az óvodába beíratott gyermekek száma az óvodák férőhelyeinek százalékában) alapján országos szinten száz férőhelyre kevesebb mint 86 gyermek jut,

ugyanakkor helyi, települési szinten előfordul, hogy a mutató értéke meghaladja a 100-at...

SZENNYEZETT TALAJVÍZ BARANYA MEGYÉBEN, SZÜRREÁLIS HOMOKBÁNYA A BALATON-FELVIDÉKEN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.08.03.


Bemutattuk a becsődölt Budapesti Vegyiművek mérgező hagyatékát Baranya megyében, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő homokbányát. Interaktív térképre tettük a történelmi Magyarország 1910-es anyanyelvi-etnikai viszonyait. Hadházy Ákos nyomán beszámoltunk arról, hogy a magyar rendőrség és egy belügyi cég érintett a Microsoft korrupciós botrányában. Megírtuk, hogy szennyvíz ömlik a Dunába a szentendrei Postás strand közelében, és megnéztünk egy dokumentumfilmet Kína terjeszkedéséről a világban.

Rákkeltő anyagokkal szennyezett talajvizű területen termelnek élelmiszert Hidason

A Budapesti Vegyiművek egykori hidasi gyáregysége mellett, ahol évtizedekig rákkeltő, toxikus anyagok szivárogtak a talajba és a talajvízbe, ma búzát és napraforgót termesztenek egy tartós környezetkárosodással érintett területen. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint a környéken a talajvízben a tetraklórbenzolok koncentrációja a határérték több mint 1600-szorosa, a triklórbenzoloké pedig közel 1200-szorosa. Az Átlátszó kiderítette: a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma, a környékbeli kutakat és az ott termesztett növényeket mégsem ellenőrzik rendszeresen.

A vadhúsnak is vegyszerszaga van, a talajvízben terjed a halálos méreg Garén

Évtizedek óta mérgezi a talajt és a talajvizet a becsődölt Budapesti Vegyiművek sorsára hagyott veszélyeshulladék-tárolója a Baranya megyei Garén. A Greenpeace által kiperelt adatok szerint a talajban és a talajvízben a határérték több tízezerszeresét mérték halogénezett aromás szénhidrogénekből 2015-ben, de azóta sem történt kármentesítés. A kormány négy éve még elismerte, hogy tennivalója lenne az ügyben, mára viszont sorsukra hagyta az érintett településeket. A garéi polgármester megmagyarázhatatlan halálesetekről beszél, hivatalos adatok szerint a térségben az átlagosnál szignifikánsan magasabb a rákos megbetegedések száma.

Tájseb a Balaton-felvidék szívében – a kormányhivatal titkolózik a kisörspusztai bányáról

Jövőre lejár a Kvarc-Ásvány Kft. környezetvédelmi engedélye, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban működő bánya rekultivációja hamarosan időszerű. De, hogy a ma már 112 hektárosra nőtt bánya felszámolása hogyan és miből lesz megoldva, arra sem a kormányhivatal, sem a bányát üzemeltető cég nem válaszol. A rekultivációra félmillió forintot különítettek el.

A héten emellett:
összefoglaltuk a Putyin elleni moszkvai tüntetések okait
- a Microsoft-botrány magyar szálait bogozgattuk Hadházy Ákos nyomán
megírtuk, hogy szennyvíz ömlik a Dunába a szentendrei strand közelében

- interaktív térképre tettük a történelmi Magyarország 1910-es anyanyelvi-etnikai viszonyait
- megnéztünk egy dokumentumfilmet Kína terjeszkedéséről a világban


FÜLKE: GRETA THUNBERG KIÉNEKELTE A SAJTOT ORBÁN VIKTOR SZÁJÁBÓL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.03.


A populistáknak nincs válaszuk a globális felmelegedésre és a klímakatasztrófára, Orbán Viktor pedig nem veszi észre, hogy az öt éve bedobott témája, a migráció fölött eljárt az idő. De mi köze mindennek a szelídgesztenyéhez? Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

A műsorban Gergely Márton és Tóth Richárd beszélgetnek. Elsősorban a fiatal klímaaktivistáról, Greta Thunbergről és arról, miért nem azt jelenti a migráció, amit arról Orbán gondol. De zavarba ejtően sokszor kerül elő Bayer Zsolt neve is.

A műsorban szó lesz még:
- az ott felvázolt keresztény szabadságról,
- Beer Miklós püspökről, akinek azt mondták, „fogja be a száját, valamint

ORVOS-TÓTH NOÉMI: MA MAGYARORSZÁGON EMBEREK MILLIÓI ÉRZIK MAGUKAT MAGÁNYOSNAK

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2019.08.03.


Azt hisszük, hogy a problémáink a sajátjaink, de ez csak az individualizmus mindent átható kultusza miatt látjuk így. Pedig valójában őseink traumáit hordozzuk magunkban, és szorongásainknak sokszor olyan okai vannak, amik nem is velünk történtek meg. Rejtélyesen hangzik, de valójában ezek bizonyított, genetikai szintű tények. Erről beszélgettünk Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal, az Örökölt sors szerzőjével..

Divatos esti program lett pszichológiai előadásokra járni, és van is annyi előadás, hogy akár minden este ülhetnénk egy ilyenen. A nyilvánvaló ismeretterjesztésen kívül mit lehet elérni egy efféle előadással?

Elhangozhat egy-egy olyan mondat, ami a jelenlevőknek már önmagában is rácsodálkozást vagy ahaélményt jelent. Hogy aztán mit kezdenek ezzel? Lehet, hogy egyetlen mondat is helyretesz akár több éve megfogalmazott kérdéseket, de az is lehet, hogy egy ilyen előadást követően dönti el valaki, hogy mélyebben szeretne az önismerettel foglalkozni, és felkeres egy pszichológus szakembert.

Nagyon fontos, hogy a pszichológiai ismeretek minél több emberhez eljussanak, mert nagyon nem értjük magunkat, és nagyon nem értjük azt, ami az emberi kapcsolatainkban történik.

Ha szeretnénk többé-kevésbé harmonikus életet élni, akkor ideje lenne megismerkednünk lelki működésünk alapmechanizmusaival, és tudatossá tenni mindazt, ami eddig tudattalanul zajlott. És nyilván az lenne a legjobb, ha ezt minél korábban el tudnánk kezdeni, ha már a gyerekeink úgy nőnének fel, hogy számukra az, ami bennük vagy a másik emberben zajlik, nem egy érthetetlen, megfoghatatlan, zűrzavaros dolog lenne, hanem ismernék és értenék önmagukat, illetve szabályozni is képesek lennének az érzelmi világukat.

Mi itt a fővárosban kissé vízfejűen hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez az önismereti-pszichológiai trend valami budapesti luxusdolog, mégis, ön Nyíregyházán ugyanúgy előad, mint Marosvásárhelyen. Látszik különbség az igényekben?

Igény van, és nyitottság is van. Az ország bármely területére megyünk, telt házas előadásaink vannak, ami egyértelműen jelzi, hogy mindenhol szükségük van az embereknek arra, hogy szóljanak hozzájuk, beszéljenek nekik ezekről a dolgokról. Mára teljesen fogódzó nélkül maradtunk, nincsenek iránymutatások, nincsenek olyan források, amik segítenék a tájékozódást az életünkben...

SIKERPROPAGANDA UNIÓS PÉNZBŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.03.Ismételten csak úgy tűnik, hogy a kormánypárt mindent meg fog tenni azért, hogy az önkormányzati választások előtt a jó irányba billentse el a mérleg nyelvét. Ez alatt azt értem, hogy a tervek szerint újfent állami pénzeket – vélhetően milliárdokról beszélünk – kívánnak elkölteni arra, hogy az októberi választások előtt országos kampányban számoljanak be a kormány sikereiről. Persze ennél ügyesebben rejtették el a valós mondanivalót, hiszen Oláh Gábor helyettes államtitkár arra kéri a polgármestereket, hogy küldjenek beszámolókat, hogyan fejlődött a megye és a település 2014 és 2020 között – európai uniós támogatásokból – ebbe beleértve az ellenzéki településeket is. Első ránézésre tehát még akár elfogadható is lenne a dolog, azonban jól ismerjük a Fidesz taktikáját és annak magyarázatát, hogy vajon miért az önkormányzati választások előtt tartják ezt fontosnak megmutatni.

A helyettes államtitkár által szétküldött levelet a Momentumos Kerpel-Fronius Gábor közölte le Facebook-oldalán, amiből az is kiderült, hogy pontosan milyen sikeranyagokra is kíváncsiak a kormánynál: az eredménykommunikációs elemei lehetnek sajtóhirdetések nyomtatott kiadványok – többek között 18 megyei tájékoztató füzetet tervezünk megvalósítani –, rádió és videó spotok (online és televízió), tablókiállítás, valamint óriásplakát. Tehát az a cél, hogy közpénzből bemutassák azt, hogy az egyes települések milyen uniós projekteket valósítottak meg. Vagyis alapvetően ezt akarják elhitetni az emberekkel, az más kérdés, hogy ez a valóságban hogy fog kinézni...

MILLIÓKAT FIZETÜNK EGY ÚJ MUNKAHELYÉRT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.08.03.


Egyre nehézkesebben és drágábban tudja Magyarországra csábítani a cégeket a kormány. Már csaknem 15 milliójába kerül az adófizetőknek egy új munkahely létrehozása.

Nem látni az ipar 4.0 által elvárt technológiai fordulatot azoknál az új beruházásoknál, amelyeket a kormány elsősorban munkahely-teremtési céllal támogat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium adatai szerint az idén augusztusig már több mint 54 milliárd forintnyi beruházási támogatásról kötött megállapodást a tárca az idei költségvetés terhére, ám ezzel mindössze 3 729 új munkahely jött létre. A támogatások többsége ráadásul nem a hightech munkahelyekre, hanem az autó- és élelmiszeriparba áramlik. 

A külgazdasági tárca jól láthatóan két csapásirányt követ: a már idehaza megtelepedett autóipari vállalatok beszállítóit igyekszik Magyarországra csábítani, miközben az uniós támogatásban már nem részesíthető magyar tulajdonú cégeket is kistafírozza. Előbbi elv mentén az idén 15 cég kapott támogatást, ám ezekből mindössze 2-3 volt olyan beruházás, amely fejlesztést vagy új technológiát hozott Magyarországra. Ezek közé sorolható az érdi Avl-Autokut Mérnöki Kft, ahol 100 fejlesztőmérnöki munkahelyet alakítottak ki, és az a két új akkumulátor gyár, amit a dél-koreai Shinheung SEC EU Kft., illetve a japán GS Yuasa Kft. hoz létre. 

A többi autóipari beruházás lökhárító- és bőrkárpit-gyártással foglalkozik, illetve raktározással, kohászattal. Az utóbbi hónapokban tehát tovább nőtt az autóipar súlya a támogatott beruházásokban. Ezzel azonban csupán addig nincs gond, amíg van kereslet az európai gyártók autóira. Ha azonban ez visszaesik, akkor az az autóiparnak már így is erősen kitett magyar gazdasági növekedést is lelassíthatja. Mégpedig az elmúlt hónapokban egyre gyűlnek felhők az európai járműgyártók felett. A csökkenő kereslet, illetve az amerikai védővámok miatt egyre fogják vissza kapacitásaikat a vállalatok, ez pedig nem fogja érintetlenül hagyni a magyar autógyárakat, illetve autóipari munkahelyeket sem. A szakszervezetek ennek már érzékelik a jeleit is: számos cégnél 4 napos munkahetet vezettek be, április végén több ezer kölcsönzött munkaerőtől váltak meg a gyárak, most pedig már több vállalatnál az állandó munkaerő elbocsátásáról is kénytelenek tárgyalni az érdekvédők...

A MAGYAR KORMÁNY NEM AKAR SZEMBENÉZNI ÖNMAGÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.03.


A Fidesz harminc év alatt teljesen kisajátította Tusnádfürdőt, de az ottani egyéb megszólalások is árnyékba kerülnek Orbán Viktor beszéde miatt. Éppen ezért felesleges a magyar ellenzéknek egyáltalán odamenni, hogy a jelenlétével legitimálja a rendezvényt – ezt nyilatkozta a Hírklikknek Markó Béla az RMDSZ egykori elnöke. Azt is hozzátette: éppen ezért az ellenzéknek is fel kellene építenie hasonló, hangsúlyos rendezvényt, de olyat, ahol terepe és szerepe lehet a vitának, Tusványoson ugyanis ma már egyáltalán nincs ilyen. A közelgő Trianon centenárium kapcsán annak az aggályának adott hangot Markó, hogy miközben a nacionalista felhangok megerősödhetnek, továbbra sincs hajlandóság arra, hogy szembenézzen a kormány a szomszédainkkal és önmagával.

- Az nem vitatható, hogy az alapító atyák egyike Németh Zsolt volt, ahogy ezt Orbán Viktor is kiemelte beszédében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fidesz már 1989-90-ben kisajátította Bálványost, illetve Tusnádfürdőt?

- Az egyértelmű, hogy a Fidesznek erős volt a jelenléte kezdettől fogva, és az itteni ifjúsági szervezettel közösen szervezték a bálványosi szabadegyetemet, ám a kezdeti években sokféle meggyőződésű személyiség, vagy politikus volt jelene Bálványoson, így például én is. És, ami még ennél is fontosabb, volt egy román-magyar párbeszéd is; eljöttek román politikusok, politológusok, szakértők, értelmiségiek. Azokban az években ez volt az egyik fő sajátossága a szabadegyetemnek, azaz a román-magyar párbeszéd...

MICROSOFT-ÜGY: MEGINT ELŐKERÜLTEK TIBORCZÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2019.08.03.


Ahogy egyre több információt közöl az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet a Microsoft korrupciós ügyéről, úgy bukkannak föl sorra az Orbán Viktor kormányfőhöz közel állók nevei.

Egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint a miniszterelnök maga bólintott rá az üzletre, az egyik vitatott szerepű, vélhetően közvetítőként eljáró cég Mészáros Lőrinchez köthető, most pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére került fókuszba. 

Emlékeztetőül: az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le. Mindezek ellenére büntetőügy nem indult, mert az amerikai jog ilyen esetekben lehetőséget ad megállapodásra: a Microsoft pedig élt is ezzel a lehetőséggel, vállalta, hogy 25 millió dollár büntetést fizet. 

Az amerikai tőzsdefelügyelet nemrég közzétett jelentéséből vált bizonyossá, hogy a Microsoft-korrupció feltárását hivatalból üldözni hivatott rendőrség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vett szoftvereket. És kiderült az is: a NAV meg az ORFK nem csak szoftvereket vásárolt, hanem szolgáltatói szerződéseket is kötött, és ez utóbbiak között is volt olyan, amit kifogásolt a tőzsdefelügyelet. A szervezet szerint ugyanis volt olyan alvállalkozó, amely nem végzett érdemi munkát, mégis kifizették. A tőzsdefelügyelet nehezményezte azt is, hogy az egyik alvállalkozó bevonását maga a NAV kérte a Microsofttól. (Azt viszont nincs a jelentésben, és a szoftvercég valamint a NAV sem árulta el, hogy kik voltak az alvállalkozók.) Az amerikaiak pontatlansága miatt pedig nem lehet egyértelműen beazonosítani, mely tanácsadói szerződésről van szó. A tőzsdefelügyelet ugyanis két szerződésről beszél, míg a NAV honlapján háromnak van nyoma 2014-ből...

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZNI MINDIG ÁLDOZAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.03.


Svédországban erősödött fel a magyar identitása és soha nem merült fel benne az, hogy svéddé váljon – mesélte Bandirepublic, akit már sok posztból ismerhettek itt a Határátkelőn (hiszen törzsszerző, -kommentelő és -olvasó). Hét éve költöztek ki Svédországba és most, hogy hazalátogatott Magyarországra, leültünk beszélgetni.

Bandirepublic és családja 2012-ben költözött Stockholmba, nem sokkal kislánya születése után. Dolgukat megkönnyítette, hogy felesége családja Stockholmban él, ő maga is ott nőtt fel.

Felesége szülei még a 80-as években mentek ki balettművészként Svédországba, ám felesége a Magyar Állami Balettintézetben táncolt, ők is Magyarországon ismerkedtek meg.

„Amikor a gyerek született, úgy voltunk, hogy menjünk ki egy évre. A feleségem el akart végezni egy tanfolyamot, én egy multinál dolgoztam közgazdászként és nagyon tele volt a hócipőm. Kiégtem.

Nem volt nagyon megtervezve mit és hogyan fogunk csinálni, Nekem akkor elég volt ez az egy év és bíztam abban, hogy a sors hozza, amit kell. Menekülni akartam az akkor helyzetünkből” - mesélte.

A munkahelyi nehézségek mellett ott lógott a fejük felett egy svájcifrank-hitel, aminek törlesztése akkor eléggé kilátástalannak tűnt.

Kiköltöztek tehát Svédországba, ahol eltelt az első, majd a második év, lassan dönteni kellett, hiszen balettművész feleségét várta vissza a Magyar Állami Operaház.

„Úgy két és fél év elteltével megkérdeztem tőle, hogy figyelj, akkor hazaköltözünk vagy nem? Addigra kapott szerződést a Svéd Királyi Balettben, nekem is éppen nagyon jó állásom volt, elég sokat kerestem, jó helyen laktunk, a gyereknek jó volt az óvoda, nem nagyon volt olyan ok, ami miatt érdemes lett volna hazaköltözni” - emlékezett vissza Bandirepublic...

SEINE KÄMPFE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.08.02. ...ne ábrándozzunk, hiszen a csúcs még hátra van. Azt mondta kormányzó urunk, hogy a kiépült nemzeti rendszer elfogadottságának nemzetközi megkérdőjelezését célzó támadásokat is vissza kellett ver­nie, és ez már csakugyan súlyos, de van rá magyarázat. Aki a nagy nyilvánosság előtt évtizedeken át rendszeresen és céltudatosan hülye­ségeket beszél, az egy idő után végképp elveszti a fonalat. Foglalkozá­si ártalom, mint padlóburkolóknál a praepatelláris bursitis. Együtt kell élni vele.

„Magyarországon [...] létrejött egy illiberális állam és egy valódi államelméleti, politikaelméleti modell, egy sajátos, kereszténydemok­rata állam”, mondta még kormányzó urunk ugyanott. Tehát Magyaror­szágon szerinte két állam működik, egy illiberális és egy keresztényde­mokrata. Hogy ennek a két államnak hány kormánya van, és élükön hány Orbán Viktor vívja soha véget nem érő harcait, arról nem beszélt, de mindegy is. Mondhat bármit, hallgatósága rezzenetlen arccal néz maga elé, az ország népe dettó. Huang-ti császár föld alatti agyaghad­serege Bas­tille‑t ostromló, őrjöngő tömeg mihozzánk képest, és evvel még nem is mondtunk sokat. Hogy mitől vagyunk ennyire higgadtak, az nem világos, mindamellett az említett kutatási eredmény valamics­két segít.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent az ön számára a demokrácia, a sajtószabadságot csak a válaszolók öt százaléka említette. Öt százalék. És ez még istenes, mert a joguralom vagy jogállamiság vagy törvé­nyesség fogalma a demokráciával csak a válaszolók kettő százaléka szerint kapcsolódik össze. Száz emberből tehát csupán kettőt érdekel, hogy a mindennapi életet a nép választott képviselői által hozott, írás­ba foglalt és bárki által megismerhető törvények szabályozzák-e, vagy egy dúlt keblű bőszmagyar aktuális hangulatai. Ha viszont már ennek sincs jelentősége, akkor van-e vajon bármi is, amit kormányzó urunk ténykedésében kifogásolhatunk? Nincs ilyen, ergo ha kormányzó urunk nem az, akinek mondja magát, hanem Saint-Ger­main halhatatlan gróf­ja, ak­kor a világ végéig a nya­kunkon marad.

A demokrácia mibenlétét illetően tehát vannak bizonytalanságok, evvel együtt a többség úgy gondolja, hogy ez az izé, amiről nem iga­zán tudni, micsoda, minden más politikai rendszernél helyénvalóbb. Csak a biztonság kedvéért jegyzem meg, hogy a demokrácia mibenlé­tét illetően már Periklész korában is voltak bizonytalanságok, lásd evvel kapcsolatba Thuküdidészt, ám ettől függetlenül bizonyos művelt­ségi szint fölött azóta is azt szokás gondolni, hogy a lehetséges politi­kai rendszerek legjobbika. (Kivételt képez e tekintetben kormány­zó urunk, ő autonóm szellem, másképp gondolkodik, másképp cselek­szik, és nem is tagadja. Vagy legalábbis nem nagyon.) Magyarorszá­gon a nyolc általánost vagy kevesebbet végzetteknek mindössze a negyven­négy százaléka vélekedik a demokráciáról pozitívan, a felsőfo­kú vég­zett­ségűeknek viszont hetvennégy százaléka, de már a szak­munká­soknak is több mint fele. Ha tehát nem igazán értenénk, mért akadá­lyozza nemzeti kormányunk, hogy iskolába járjon a gyerek, gon­doljunk erre az egyszerű képletre.

Aki tanul, elfajzik.

Sokat tünődik s ily ember veszélyes, mondja Caesar Shake­speare-nél, és mennyire igaza van. Ami még fontosabb, a demokrácia magyarországi állapotá­tól legkevésbé a harminc alattiak vannak elra­gad­tatva, és persze azon be­lül legeslegkevésbé a diplomások. Ők már nem arra vágynak, hogy a gyerekeik az egyetemet végezzék külföldön, hanem arra, hogy az óvo­dát is. Itthon az öregek maradnak, és azok, akik a világ jobbik felén se­hogy se találnak munkát. Termelünk krump­lit a ház körül, tartunk kecskét, részt veszünk a nemzeti konzultáció­kon, azt még az ellenzéki szavazók is szeretik. Kitölt, borítékol, postára ad. Fontosnak érzi magát.

Nagyjából mint a hatvanas évek dereka táján. Csak szarabb lesz valamivel.A MAGYAR NARANCS 2019/31. SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs

2019.08.01.


Interjú
„Tudom ma is a nevét”Tarr Béla filmrendező

Lassan tízéves az utolsó filmje, de a rendezést nem hagyta abba. Legutóbb júniusban, a Bécsi Ünnepi Hetekre készült, hajléktalan emberekről szóló előadását, a Missing People-t láthattuk, de a tavalyelőtti amszterdami életmű-kiállítására is készített egy videoinstallációt. Noha Budapesten találkoztunk, úgy tűnik, Magyarországon még sokáig nem vállal munkát.

VÉLEMÉNY


Gabriela Rogowska: Lángoló szivárványLengyelország a białystoki támadás tükrében

Záptojások, petárdák, vizelettel teli palackok, megalázó gesztusok és szavak röpködtek az Egyenlőség Menetének mintegy ezer résztvevője felé július 20-án, szombaton Białystokban. Az események okozta felháborodás szinte semmiség a közömbösség tengeréhez képest, ami lassan megfojtja civilizációnkat.

Rudas János: Csak szétlopták?
Így öli a lelket az Orbán-rendszer

Sokan, ha arról faggatná őket valaki, hogy mi az Orbán-rendszer legnagyobb bűne, minden bizonnyal azt felelnék: hogy szétlopták az országot. De tényleg csak az a baj, hogy szétlopták?

Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Tarhálás és képviselet

Néhány éve kiszivárgott az amerikai demokrata párti kongresszusi képviselők belső frakcióeligazításának az a részlete, amely azt javasolja az új törvényhozóknak, hogy napi négy órát szánjanak a telefonálgatásra a potenciális anyagi támogatóknak.

A szerk.
Veszélyben a rendszer

A 2011–2012-es tüntetések óta nem volt ekkora felfordulás Oroszországban. Az elmúlt hetekben ezrek vonultak az utcákra tiltakozásul az ellen, hogy a kormány több ellenzéki politikust eltiltott a részvételtől a szeptemberben esedékes moszkvai önkormányzati választáson.

A szerk.
Az angol Weimar

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az Egyesült Királyság új miniszterelnökét sült bolondnak, magamutogató, narcisztikus bohócnak lássuk, akit pusztán a fatális véletlen, valami kiszámíthatatlan rendszerhiba katapultált Európa egyik legerősebb országának az élére.

A szerk.
Ki köp majd a sírotokra?

Hétfőn eltemették Heller Ágnest. Magyarország kormánya a füle botját sem mozdította, sem a halála, sem a temetése alkalmából. Heller világhírű filozófus volt, publikációi világszerte a legrangosabb fórumokon láttak napvilágot, nevét ismerték s tisztelték közel és távol, hazánk nagyobb dicsőségére.

POLITIKA

„Szépen hazaküldik az elkövetőt”
Solt Ágnes szociológus arról, hogy miért ússzák meg a gyerekverők

Gyermeket verni nemcsak undorító dolog, de súlyos bűncselekmény is – ám Magyarországon kevés eljárás indul a kiskorú veszélyeztetése miatt. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) tudományos főmunkatársa tanulmányt írt arról, hogy miért nem védjük meg a gyerekeinket brutális hozzátartozóiktól.
Szőcs Géza újabb innovációja, a feltalálás-lélektan
Sámándob és világító virág

A 2015-ös milánói világkiállításra készült sámándob alakú magyar pavilon szellemi atyja, Szőcs Géza a pavilonos állami céget átmentette a válságon, és ma már Valor Hungariae Zrt. néven az innováció zászlóshajóját igyekszik kifaragni belőle.

„Nem kegyelt város”
Árendás Péter és Turcsik Viktor iskolaigazgatók a budaörsi kinevezési botrányról

Hiába támogatta őket a tantestület és a szülők elsöprő többsége, a minisztérium visszadobta Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatójának intézményvezetői pályázatát, kinevezésüket öt helyett egy évre hosszabbította meg.

KULTÚRA

mi a kotta?
Kajetán sükere

Lemez
Schumann–Jost: A költő szerelme

A két CD-t tartalmazó kiadvány egyik lemezén Schumann két dalciklusát (A költő szerelme, op. 48; Dalcsokor, op. 39) énekli Stella Doufexis (1968–2015) Daniel Heide zongorakíséretével, a másikon a korán elhunyt görög-német mezzoszoprán özvegye, Christian Jost 21.

„Nem a húrokon múlik”
Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere

Huszonkét évesen minden idők egyik legfiatalabb koncertmestere, saját kvartettje van, rengeteg szólókoncertet ad, és még a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust is megszervezte. A hegedűművésszel a zenésszé válásról, az amerikai és európai zeneoktatás különbségeiről beszélgettünk.
Lemez
Lee Ranaldo/Jim Jarmusch/Marc Urselli/Balázs Pándi

Van valami sajátos báj abban, hogy összeáll néhány jeles muzsikus (bár az egyiket inkább filmkészítőként ismerjük), akik még sohasem zenéltek együtt, és gyakorlatilag szabad improvizációként, vágatlanul egy ültő helyükben felvesznek öt, összességében egy egész lemezt kitevő darabot.

DVD
Wagner: Lohengrin

Bayreuth tavaly nyárra kiszemelt Lohengrinje, Roberto Alagna végül visszariadt énekesi komfortzónájának elhagyásától, s helyette Piotr Beczała vállalta a címszerepet – közös szerencsénkre.

Koncert
Jasna Jovićević

Jasna Jovićević koncertje előtt nem gondoltam volna, hogy a formák feltétlen és alázatos tiszteletét fogom kihallani egy avantgárd jazztrió játékából, de ez történt, amikor végighallgattam friss lemezük bemutatóját.

Koncert
Alkalmazkodni élvezet
Jam session a Fesztivál Akadémián

Pontosan egy nemzedékkel fiatalabb ta­nács­adóm szokta emlegetni evidenciaként: mégiscsak a kamarazene a legjobb. Főszereplő is vagy, epizodista is, és közben megtanulod, mi az alkalmazkodás.

Koncert
RobbantIggy Pop Budapesten

A punk keresztapja, a stage diving feltalálója és a rock and roll nagy túlélője tisztességes punkkoncertet adott a Budapest Parkban. Tisztességeset, mert mindenki azt kapta, amiért jött: nagy slágereket, tévedhetetlen beszt­ofot, és persze a rockzene utolsó örökmozgóját Mick Jagger mellett, aki még ma is tud mindent, amit félszázada tudott.

rés a présen
„Egy túrába belefér”
Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója

tévéSmaci
Macskakonferencia

Könyv
Gwenda Bond: Stranger Things – Gyanakvó elmék

Jaj, ne már…! Az ember azt hinné, ha valamit, akkor a Stranger Thingset nehezebben érik utol a kultikus státus kínos pillanatai.

Könyv
A tündérkeresztanya

A múlt év egyik nagy meglepetéseként Kiss Judit Ágnes mesekönyvvel jelentkezett: a Babarókáról szóló történetek remek tükröt mutattak a néha idegesítő, de persze aranyos, óvodás korú gyerekekről és a cseppet sem tökéletes, de szintén szerethető szülőkről.

„Nem olyan nagy dolog”
Nico Walker író

„Ez egy szövetségi börtönből indított hívás” – szól bele beszélgetésünkbe rendszeres időközönként egy gépi hang, mert a Kopasz című regény amerikai szerzője épp börtönbüntetését tölti.

Könyv
Bizonytalan vizeken
Závada Pál: Hajó a ködben

Az a morális dilemma, amelyet a fölháborodott Márai a maga részéről egyértelműen eldönt rövid bejegyzésében, a Závada-művet is végigkíséri

Könyv
Van képük hozzá
Sárközy Réka: Kinek a történelme?

A rendszerváltást megelőző évek egyik leg­izgalmasabb fejleménye volt a közelmúlt magyar történelmét tabudöntő merészséggel, erős személyességgel tárgyaló, az oral historyt, azaz a kortársi visszaemlékezéseket középpontba állító történelmi dokumentumfilm műfaj (újjá)születése és méltó közönségsikere.

Kiállítás
Mazdaznan és hangdizájn
Re:flex – Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán

A Bauhaus (1919–1933) indulásának centenáriumi évében szerte a világon számos kiállítás tiszteleg a művészeti mozgalom emlékének. Magyarország persze nem versenyezhet a Németországban megtalálható anyaggal – amit fel tudunk mutatni, az leginkább a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep (1931), továbbá azok a magyar származású művészek, akik a weimari és a dessaui Bauhausban alapozták meg nemzetközi hírnevüket.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Egész jó!

kertész lesek
Dűlő – Miskolc

Műholdas megakonstellációk
Mint égen a csillag

Az idén álltak pályára először nagyobb számban olyan műholdak, amelyek idővel százas-ezres darabszámú óriás szatellitrendszerekbe rendeződve mindenhová eljuttatják majd az internetet. S még ennek sem örül mindenki.

NARANCS CÍMLAP

Hulladékmentes életvitel a magyar mindennapokban
„Egy-két hónap alatt rutinná válik”

Vászonszatyorral és bambusz fogkefével a bolygó megmentéséért? Annak jártunk utána, mit tehet a „zero waste / nulla hulladék” mozgalom a gyakorlatban, céljaik hogyan valósíthatók meg a hétköznapokban, és mennyire drága környezettudatosan élni?

BLOG

DVD
Egy háború margójára

Hamburg romokban, és Keira Knightley is. A második világháború mindkettőjüket megviselte.

Film
Wine Country

A tapasztalat azt mutatja, hogy a Kerülőutak című film megtekintése után az avatott filmrajongók jelentős része szinte azonnal borszakértővé avanzsál és igyekszik a tannin, a házasítás és a filoxérajárvány szavakat minél többször belecsempészni a baráti beszélgetésekbe.

Film
Az unalom gyönyörré lesz
A 25 éves Sátántangóról

Kevés filmnek változik úgy a megítélése és a filmtörténetben betöltött pozíciója, mint a Sátántangóé. Premierje idején számos kritikus tökéletesen egyedülállónak tartotta monstruozitása, gyönyörűsége vagy bátorsága okán.

„VAN ESÉLY A VÁLTOZÁSRA, DE AZ A JELÖLTEK MINŐSÉGÉN MÚLIK” – INTERJÚ WITTINGHOFF TAMÁSSAL

NÉPSZAVA
Szerző: KÖVESDI PÉTER
2019.08.03.


A nagyvárosokban megvan az esély a változtatásra, de hogy valóban sikerül-e, az a jelöltek minőségén múlik – véli a Budaörsöt 1991 óta vezető Wittinghoff Tamás.

„Kizárásos alapon nem lehet más megállapításra jutni, mint arra, hogy a kormányzat kicsinyes hatalmi arroganciával büntetni akarja Budaörsöt” – mondta annak kapcsán, hogy két közmegbecsülésnek örvendő iskolaigazgatójuk pályázatát is visszadobta az Emmi. Mi Budaörs eredendő bűne: az elvonások ellen indított per, vagy a „szabadjára engedett” pedagógusok? 

Átgondoltam azóta, azt hiszem, kicsit öntelt voltam, amikor azt gondoltam, hogy ez kifejezetten nekünk szól. Azóta látjuk, hogy máshol is ugyanez történik: régóta jól működő iskolákban, a mindenki által támogatott igazgató nem kapja meg a kinevezését. Szóval ez nem annyira rólunk, mint inkább magáról a rendszerről szól. A demokrácia lényege az, hogy saját magáról mindenki maga rendelkezhet, és ennek így kellene lennie az egyéntől a különböző intézményeken át az önkormányzatokig. Ez az, amit egy évtizede szépen, fokozatosan számol fel a kormány. Ha a jogállamiságról és a demokrácia állásáról kezdünk beszélgetni, az a polgárt általában nem érdekli. De amikor a saját bőrén érzi, hogy mindezek hiányában mit lehet megtenni vele és a közvetlen környezetével, akkor meglepődik.

Úgy érti, nem az állam feladata iskolákat építeni és kifesteni a tantermeket még az évnyitó előtt? 

Az oktatás ebből a szempontból igazi állatorvosi ló. Amit elronthattak, azt el is rontották. Először államosították a jól működő intézményeink fenntartást, kivéve a macerás épületek üzemeltetését. Azt ott hagyták az önkormányzatoknál, csináljanak vele, amit tudnak. Hallottam sok helyről, hogy visszatértek a régi szép idők, amikor a szülők a pedagógusokkal kalákában festették ki az iskolákat. Nálunk ez már évtizedek óta nem így volt, Budaörs nagyon sokat költött az intézményekre. Nálunk mindenhol megvolt minden szükséges tanterem, nem kellett konténerekben tanulni, volt tornaterem a mindennapos testneveléshez. Aztán a működtetési jogokat is elvonták, ugyanakkor a KLIK, most pedig a Klebelsberg Központ nem adja azokat a pénzeket, amelyekből emberi módon fenntarthatók volnának az épületek. Félreértés ne essék: én is egyetértek azzal, hogy az államnak van feladata az iskolák működtetésében ott, ahol az önkormányzatnak ehhez nincs ereje. De egy jól működő önkormányzatnál az államnak semmi keresnivalója az oktatási intézményekben... 

AZT MOST MÁR BIZTOSAN TUDJUK, HOGY URSULA VON DER LEYEN ELNÖKASSZONY IS VISZOLYOG ORBÁN VIKTOR KÉZCSÓKJÁTÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.08.02.


Foglaljuk össze, mit tudunk! Azt tudjuk, amit Orbán Viktor elmondott. Azt nem tudjuk, mit mondott Ursula von der Leyen. De egészen biztosan annyit tudunk kettejük brüsszeli találkozójáról, hogy a nagy magyar vitéz már az elején égett, mint az olajos rongy. Nem sikerült a kézcsókja, nem cuppanhatott rá Ursula kezére. Még lehajolni sem volt ideje, mert az Európai Bizottság elnöke határozott mozdulattal lefele húzta Orbán kezét, jelezve a kedves magyar vendégnek, hogy menjél már te a francba, fogjál rendesen kezet, ahogy az a diplomáciában illik. Na jó, ilyent nem mond egy úriasszony, esetleg csak gondol.

Szóval, elmaradt az orbáni kézcsók, pedig tudja már a világ is, ahogyan Orbán kézcsókol, nem kézcsókol úgy senki. Kezek marokban, rántás fölfelé, és cupp! Jó hangosan. Angela Merkel, Condoleezza Rice, Hillary Clinton, Eleni Kounalakis kapott már Orbán-cupit. Azóta is boldogok tőle. Arra mindenki emlékezik, amikor Sonia Gandhi indiai kormányfő azonnal elhúzta a kezét, amikor markolta Orbán. Indiában a nők és férfiak, ha nincs köztük családi kapcsolat, szinte soha nem érintik meg egymást. Gandhi kulturáltan, az utolsó pillanatban rántotta el a kezét O. V. szájától.

Szóval, annyit tudunk konkrétan, hogy Orbán változatlanul kézcsókban is a legszarabbul teljesít. Bárdolatlansága mit sem változott, csak növekedett éveinek számával. Azt eddig is tudtuk, hogy keveset ért a kulturált nyugatból. A találkozóról pedig annyit, messziről jött ember, azt mond, amit akar. Brüsszel nem földrajzi távolságban esik messze a magyar miniszterelnöktől, hanem szellemiségében, kultúrájában, demokratikus elveiben.

Nyilván azt mondja, hogy elégedett a találkozóval. Akkor is azt mondaná, ha csalódott, mert a büdös életben nem akarja magáról levakarni, hogy az EP-választások királycsinálója lett...

ISKOLAI SZEGREGÁCIÓ – A TANÁROK RECEPTKÖNYET KÉRTEK A ROMA GYEREKEKHEZ, AZ EGYHÁZAK VÉGTELENÜL CINIKUS SZEREPET VÁLLALTAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.08.03.


A 2002 és 2010 közötti kormányok számos előremutató lépést tettek az iskolai szegregáció felszámolása érdekében, de a nagy struktúrák átalakításához, például a szabad iskolaválasztás felszámolásához nem volt politikai erejük. Így aztán könnyebben lehetett megvalósítani a Fidesz mestertervét, vagyis az iskolák államosítását, majd megteremteni az egyházak térnyerésével a helyi elit kiválasztását és konzerválását elősegítő rendszert. A változásra egyelőre semmi esély nem látszik. Kende Ágnes szociológussal beszélgettünk.

A Roma Oktatási Alap nemrégiben konferenciát szervezett. A rendezvényre meghívottak közül többen azon az állásponton voltak, hogy az oktatási integráció kérdését ma már felvetni is nehéz, nemhogy számon kérni a kormányt, mit is tett, illetve nem tett ezen a területen. A Fidesz egyik érve az volt, amikor felszámolta az önkormányzati iskolafenntartást, hogy 3200 önkormányzat nem tud egyforma színvonalú iskolákat működtetni, az esélyegyenlőség érdekében szükség van erőteljesebb állami szerepvállalásra. Ma már tudjuk, e célhoz az államosításnak semmi köze nem volt, de a kérdés fontos: kell a hátránykompenzációhoz a nagyobb állami szerepvállalás?

– 2010 előtt többen is bíráltuk a decentralizált rendszert, mert úgy éreztük, növeli az egyenlőtlenségeket. Javasoltuk a legalább részbeni állami szerepvállalást. Azt gondoltuk, a szegény, hátrányosabb helyzetű települések iskoláinak kéne olyan biztosítékot nyújtani, hogy ne legyenek kiszolgáltatva az önkormányzat anyagi lehetőségeinek. Ugyanakkor nem gondoltuk azt, hogy 3200 iskola kellene. Ha a helyzetet a roma gyerekek oktatási integrációja szempontjából néztük, azt láttuk, hogy sok iskolát be kellene zárni, egész egyszerűen nem kell minden faluba egy kisiskola. Még akkor sem, ha ez a falvaknak fájdalmas. Sokkal jobb olyan iskolaközpontokat létrehozni, ahová a gyerekek együtt tudnak járni, ahol minőségi fejlesztéseket lehet végrehajtani. Annak idején méltányossági szempontokat mérlegelve bíráltuk a decentralizációt, de nem azt kellett volna megszüntetni, hanem egy rendes minőségbiztosítási rendszert kiépíteni, ami szakmailag segítette volna az iskolákat...

ITT A TITKOS JELENTÉS A MAGYARORSZÁGI KORRUPCIÓRÓL!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.03.


A napokban váratlanul nyilvánosságra került a GRECO- jelentés, amely szerint Magyarországon rendszerszintű a korrupció veszélye. A magyar kormány korábban titkosította az Európa Tanács ajánlásait, amelyek ma ugyan már megismerhetőek, de az állam a 18 ajánlásból csak ötöt teljesített. A Hírklikknek nyilatkozó Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója úgy látja, hogy amíg az ajánlások nem teljesülnek, addig az ország a korrupció foglya marad.

Meglepő hír, hogy az Orbán-kormány megszüntette a jelentés titkosítását. Nem arról van szó, hogy az európai korrupció-ellenes szervezet megunta a titkolózást és kiszivárogtatta a tényeket?

Egyértelmű, hogy a magyar kormány hozzájárulása kellett a Greco által készített korrupciós jelentés nyilvánosságra kerüléséhez...

ÁLLAMJÓLÉT, JÓLÉTI ÁLLAM, MEG AZ ORBÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.03.


Már megint elkészült egy tanulmány, amely a mimagyarokat támadja és beleavatkozik a belügyeikbe, valami liberális ármány egyben, összeesküvés, aknamunka ez is. Mert az szerepel benne, hogy az uniós tagállamok közül csak a bolgár háztartások egy főre eső végső fogyasztási kiadása volt távolabb az EU-átlagtól 2018-ban, mint a magyaroké. Hétköznapi nyelven megfogalmazva: csak ott alacsonyabb az életszínvonal, csak ott van távolabb az uniós átlagtól, mint itt. Számok mutatják ezt, viszont a számok is kommunista csökevények csupán, bolsevista trükkök, ha az igazat mondják és nem a Fidesz rózsaszínű kifestőkönyvét.

Egyébként ezt a nyomort, ezt a gyalázatot, ha nem is ilyen frappánsan, de több millió ember is el tudta volna mondani a saját tapasztalataiból kiindulva, csak nem tudta volna besorolni magát tyúklábat szopogatva, ám már ez is megy. Másrészt meg, mi az Uniónak csak szőrmentén vagyunk tagjai, kivesszük belőle a zsebpénzt, de amúgy szarunk az egészre, ilyképp az életszínvonalat ahhoz méricskélni szintén felforgatás. Tágabb kontextusba helyezve kies hazánkat találhatunk számos afrikai országot, ahol szarabb a helyzet, s akkor okkal mondhatja azt a kedves vezető, hogy na, ugye, nincs itt semmi látnivaló, tessenek oszolni, vagy jön a TEK.

Nem is ebbéli nyomorunkon óhajtok sóhajtozni máma ezért, hanem a tanulmány egy másik eleme mozgatta meg a képzeletemet. Az is szerepel benne ugyanis, hogy lakosaival ellentétben az állam helyzete korántsem ennyire gyalázatos, a magyar állam ugyanis a végső fogyasztási kiadásai tekintetében nemhogy sereghajtó, hanem a középmezőnyben van az Unióban. Államjólétnek nevezik – ha furcsán is – ezt a mutatót, amely azt jelzi, mennyit költhet a rezsim, és ezek szerint nem keveset. Kocsmák mélyein ezt úgy mondják, van itt pénz kisapám, van dögivel. A kérdés azonban mindezek után csak annyi, hogy hol az anyám valagában van, ha van, és miért ott...