2019. március 13., szerda

NÉPPÁRTI SEMMI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2019.03.13.


Itt járt vendégségbe az Európai Néppárt. Valószínűleg többen tekintettek az eseményre egyfajta csodavárással. Annak ellenére, hogy józanabb pillanataikban valószínűleg tudják: a csodák ideje lejárt. Nagyjából az iskolába kerülés környékén szokott ezen a ponton túlesni az emberek zöme. Csoda most sem történt. Találkozott egy gyáva és hatalomvágyó ember egy távolról bátor, és hatalmat kereső másikkal.

Manfred Weber ugyanis jelenleg csúcsjelölt egy Pozícióra. Olyan pozícióra, amely számos, a Fidesz napi politikájával kiegyezni kész embertől függ. Tehát nem érdeke látványosan belerúgni Orbánba. Abba az Orbánba, aki Brüsszelbe eddig is gyakorlatilag mindent aláírt, amit elé tettek. Abba az Orbánba, aki eközben, belpolitikájában, konzultálni bátor csak a népszavazás helyett, és bátran megmondja a magáét a többszörösen előszűrt saját hallgatóságának. Abba az Orbánba, akinek a jelen választási törvényeknek köszönhetően kisebbségi támogatottsággal áll rendelkezésre a gombnyomogató droidok hada. Abba az Orbánba, akinek ennek következtében bőven elég a saját szavazóit az urnákhoz kérnie. Akik közt valószínűleg nem egy olyan, a szélsőjobbról érkező szavazó is van, akik szívesen látnák az ellenzék nem egy tagját is inkább urnában...

MÉGIS KINEK A HALÁLA?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.03.13.


A felmérések szerint a magyarok többsége támogatja az aktív eutanáziát, a hazai törvények azonban nem teszik lehetővé. Az ügyben nemcsak nálunk, de a világ más országaiban is újra és újra fellángol a társadalmi vita, miközben alig néhány olyan állam van, amely területén engedélyezi ezt a lehetőséget saját vagy más nemzetek polgárai számára.

Csaknem ötven éve, 1972-ben írta meg Brian Clark a balesetben teljesen lebénult sikeres szobrász, Ken Harrison küzdelmét a saját haláláért. Ken „győzött”, orvosa a halálba segítette. A világ változott azóta. Bár nem állítanám, hogy igazán sokat. Európában mindössze három országban, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban engedik az aktív eutanáziát. A Benelux államokban 2002 óta kérhetik életük kioltását azok a fizikailag vagy mentálisan elviselhetetlenül szenvedő betegek, akiknek reményük sincs a javulásra.

Sajátos a jogi helyzet Svájcban, ahová sokan éppen meghalni mennek. A svájci jog ugyanis nem engedélyezi az eutanáziát. Ugyanakkor a büntető törvénykönyv nem bünteti sem magát az öngyilkosságot, sem pedig azt, aki ahhoz segítséget nyújt. Ezt a jogi kiskaput használják ki azok a szervezetek, amelyek mind a svájciakat, mind az ezért oda utazó külföldieket a halálba segítik. Mivel nincs igazi törvényi szabályozás, nincs is jogilag megfogalmazott feltétele annak, hogy milyen estekben alkalmazható az eutanázia.

De mit is jelent maga az eutanázia szó? A görög eredetű „eu” (jó) és a Thanatos (a halál istene) szavakból származik, vagyis úgy fordíthatnánk: jó halál.

Ma azt értjük „jó halálon”, amikor a gyógyíthatatlan beteg halálának bekövetkezését – a beteg kívánságára, vagy beleegyezésével – meggyorsítják. A végrehajtás módja alapján beszélünk aktív, vagy passzív eutanáziáról aszerint, hogy a halálba segítés cselekvéssel (például méreginjekció beadásával), vagy éppen nem tevéssel (az életmentő kezelés abbahagyásával) valósul meg.

Magyarországon – sajátos módon – két olyan büntető ügy kapcsán lángolt fel a „kegyes halálról” szóló vita, melyek egyike sem tekinthető valójában eutanáziának. 1993-ban B. Györgyi a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő 11 éves kislányát, a gyerek kérésére „halálba segítette”. A kislány rettenetes fájdalmakkal küzdött, talán még 2-3 hónap lett volna hátra az életéből. Az anya először egy működő hajszárítót dobott a gyerek fürdővízébe, majd miután a kislány ettől nem halt meg, a víz alá nyomta a fejét. A bíróság előtt az anya eutanáziára hivatkozott. A Fővárosi Bíróság azonban emberölésben mondta ki bűnösnek az anyát, és három évre felfüggesztett két évi börtönbüntetésre ítélte. Az ügyész fellebbezése folytán a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az emberölés miatt kiszabott szabadságvesztést a vádlottnak ténylegesen le kell töltenie. Utóbb Göncz Árpád köztársasági elnöki kegyelmet gyakorolt: négy évi próbaidőre felfüggesztette az ítélet végrehajtását.

A másik, nagy port kavaró ügy vádlottja a Nyírő Gyula Kórház ápolónője, F. Tímea – ahogyan a sajtó emlegette: a Fekete Angyal – volt. Az egyébként kitűnő munkát végző nővér végállapotban lévő betegeknek adott be kálium, morfium, seduxen, illetve dolargan injekciókat, állítása szerint azért, hogy megkönnyítse a halálukat. Az intravénásan beadott kálium a beteg azonnali halálát okozta, az ugyanígy beadott morfium nagy valószínűséggel néhány órán belül vezetett halálhoz. A seduxen és dolargan beadása és a halál bekövetkezése között az oksági kapcsolat nem volt bizonyítható. Ennek alapján a Fővárosi Bíróság a vádlottat emberölés bűntettében (kálium), több emberen elkövetett emberölés kísérletében (morfium) és foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésben (seduxen és dolargan) mondta ki bűnösnek. Ezért kilenc évi fegyházra ítélte és végleg eltiltotta ápolónői foglalkozásától. A másodfokú bíróság a büntetést 11 évre súlyosította...

ORBÁNÉK 100 BŰNE - MELYIK A 7 FŐBŰN?

HÓCIPŐ ONLINE
Szerző: Hócipő
2019.03.13.


E lista korántsem teljes, és erősen szubjektív. Hosszas töprengés után a 2010 előttieket kihagytuk, mert az újak mindig elhalványítják a régieket. Így ne keressék az egykori bibósok összeesküvését, a székházeladást, s belőle Orbán papa bányáját, Josip Totot és Kaya Ibrahimot, a sárazsadányi ne mi keressük a legtöbbet társulást, a tévészékház 2006-os ostromának a megszervezését, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának a tönkretételét, Deutsch beléptetőkapuit, s annak kimondását, hogy a haza nem lehet ellenzékben.

De mellőzésük fő oka nem ez, hanem a 2010 utáni kétharmad, amivel mindent megtehettek volna, ami az országot előreviszi, helyette rengeteg dolgot műveltek, ami kizárólag az ő javukat szolgálta, egyszerűen azért, mert megtehették. De azt már olvasóink döntik el, hogy ezek közül:

MELYIK A HÉT FŐBŰN?

Kérjük, az alábbi százból jelöljenek meg hetet (nem baj, ha kicsit kevesebbet, vagy többet, csak ne a felét vagy a dupláját):

KÖTÖTTFOGÁS 31. – NAGY BALHÉ LENNE, HA KIBORULNA EZ A BILI!

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.03.13.


Kötöttfogás szerdán 20 órától a Youtube-on! Az e heti vendégek: Csintalan Sándor, Konok Péter, Skrabski Fruzsina, Bencsik Gábor. A műsorvezető: Dévényi István.

Témák:
– Manfred Weber jött, a plakátok mentek, de nem mindegyik
– Fogy a magyar – mire elég a családvédelmi akcióterv?
– Ki törődik a cigányokkal?

A Kötöttfogás korábbi adásai a Magyar Hang Youtube-csatornáján megtekinthetők.

NEHÉZ ÜGY LESZ VISSZAFIZETTETNI KOCSISÉKKAL AZ MVM MILLIÁRDOS „ALKOTMÁNYOS KÖLTSÉGÉT”

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: BODOKY TAMÁS
2019.03.13.


Február végén másodfokon, nem jogerősen öt év börtönre ítélte, és társaival együtt mintegy kétmilliárd forint visszafizetésére kötelezte a Pécsi Ítélőtábla Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami vállalattól obskúrus offshore cégek közbeiktatásával meglovasított euró-tízmilliók hűtlen kezeléséért. Feleségét, Kocsis Istvánnét a bírói tanács orgazdaságban és pénzmosásban találta bűnösnek, felfüggesztettet kapott, egykori tanácsadóját, Szász Andrást pedig bűnsegédként ítélték letöltendő börtönre a tíz éve húzódó ügyben. Az Átlátszó kutatása szerint a Kocsis házaspár egy milliárdos értékű leányfalusi birtokon él, ahová egy ibizai ingatlanvállalkozás magyarországi képviselete is be van jegyezve, de a végrehajtó dolgát nehezítheti, hogy a birtokot eleve az akkor tizenéves gyerekei nevére vásárolta az állami cégvezér egy szakszervezettől.

Mrs. Istvan Kocsis egymilliárddal tartozik” – adta hírül az Index 2009-ben, miután e sorok szerzője egy olyan dokumentumra bukkant a brit cégnyilvántartásban, melynek tanúsága szerint egy ilyen nevű személy a valódi tulajdonosa annak a Jadran Investments Limited nevű brit bejegyzésű, offshore hátterű cégnek, amelyhez 3,5 millió euró került 2008-ban „az MVM Csoport munkavállalói színvonalas üdültetésének finanszírozásával” megbízott horvátországi MVM-leányvállalattól.

Hamarosan kiderült, hogy a fiktív szállodaügylet csak a jéghegy csúcsa azoknak a gyanús tranzakcióknak a hosszú sorában, amelyek során eurómilliók, összességében több mint tízmilliárd forint vándorolt az állami vállalattól obskúrus – többek között Cipruson, Ibizán, Luxemburgban, sőt Panamában bejegyzett – offshore cégekhez Kocsis István MVM-vezérsége idején...

AZ EMBER EGYBILLIÓ ILLATOT KÉPES MEGKÜLÖNBÖZTETNI

MA IS TANULTAM VALAMIT
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.03.13.


Rengeteg olyan tévhit él a köztudatban az emberi szervezet képességeivel, jellegzetességeivel kapcsolatban, amelyeket valójában senki sem bizonyított, mégis mindenki tényként fogad el. Az egyik ilyen az, hogy az ember szaglása csapnivaló. A szaglásunkat gyakran becsméreljük, és meg vagyunk győződve arról, hogy szagérzékelésünk kifejezetten elkorcsosult emberré válásunk során.

Nézzük csak meg a kutyákat: kiszagolják a rákot a bőrön keresztül, vagy megérzik a kábítószert, hiába próbálják kávéval elfedni az illatát a csempészek. Itt azonban el kell oszlatnunk egy félreértést. Attól, hogy orrunknak viszonylag sok szagmolekulára van szüksége ahhoz, hogy róluk szaglóingerületet küldjön az agyba, még rendkívül sok különféle szagot meg tud különböztetni egymástól (már ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges mennyiségű illatanyag). A rendkívül sok alatt pedig egybilliót értünk - legalábbis így becsülik az ember szaglóképességét tesztelő kutatók. Persze nem próbálgatták végig mind az egybillió szagot...

HA A PÉNZ MOTIVÁL, KEVÉSBÉ LESZEL ELÉGEDETT A MUNKÁDDAL

QUBIT
Szerző: SZÁSZ ÁRON
2019.03.13.


Mi ad értelmet az emberi munkának? Erről beszélt kedden Amy Wrzesniewski, a Yale School of Management kutatója, aki a Rajk László Szakkollégium meghívására érkezett Budapestre, és a Magyar Tudományos Akadámián vette át a Herbert Simon-díjat.

Wrzesniewski kutatásai lényegében arról szólnak, hogy mi képezi a jó munkát. A hagyományos felfogás vagy az ideális állást vagy a jó munkavállalót keresi, miközben valójában a kettő egymáshoz való viszonyáról van szó. Wrzesniewski háromfajta munkafelfogást különböztet meg. Vannak, akik állásként tekintenek a munkájukra - ők csak teljesítendő feladatokat látnak benne, hamar túl akarnak lenni minden munkanapon. A karriert űzők fejlődni szeretnének, és előre akarnak jutni. Az is előfordul, hogy az emberek nagyon elkötelezettek a munkájuk iránt, sokszor olyan feladatot is elvégeznek, ami nem lenne kötelező, nincs benne a munkaköri leírásukban. Ezt a jelenséget Wrzesniewski „callingnak” hívja, amit elhivatottságként vagy hivatásként lehet lefordítani...

INKÁBB MEGADOM MAGAM A KORMÁNYNAK, MIELŐTT KIVÉGEZNÉNEK

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.03.13.


Egyesek totális kapitulációnak és árulásnak, mások vállalható kompromisszumnak tartják a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a kormány pénteki megállapodását, amit egy akadémiai körlevél szerint a miniszter zsarolt ki. Szinte borítékolható, hogy az MTA elvesztette a kutatóintézeteit, ami ideológiai és anyagi hasznot is hozhat a kormánynak. A radikálisabb bölcsészek és társadalomtudósok tovább küzdenének az alulról szerveződő Akadémiai Dolgozók Fórumában, a természettudósok viszont csendesebbek. Egy intézetvezető be is vállalta: ő inkább meghunyászkodik, mielőtt kivégezné a kormány. 

Sokkolta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóinak egy részét, hogy péntek este közös szándéknyilatkozatot adott ki Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben az MTA – néhány elég homályos ígéretért cserébe – lényegében tudomásul vette, hogy 2020-tól elveszíti kutatóintézet-hálózatát.

Hétfőn Lovász egy kutatóknak küldött körlevélben magyarázta el, miért ment szembe az Akadémia vezetése korábbi meggyőződésével. Állítása szerint Palkovics a pénteki tárgyaláson világossá tette, hogy ha az MTA nem áll kötélnek, a kormány szimpla törvénymódosítással veszi el az intézeteket, amelyekben összesen ötezer kutató dolgozik a fizikusoktól a biológusokon át a történészekig. (A minisztérium nem válaszolt a kérdésünkre, hogy tényleg elhangzott-e ilyen fenyegetés). Ezek az intézetek jelentik a magyar tudományos élet elitjét, a kormány pedig hónapok óta azon van, hogy valamilyen módon kivonja őket az MTA alól.

“Kapituláció, árulás” – minősítette a pénteki megállapodást az egyik intézet munkatársa az Abcúgnak, de aznap este indulatosan reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) is. A kutatók alulról szerveződő, tiltakozó mozgalma szerint az MTA tárgyalódelegációja megfutamodott, a szándéknyilatkozat pontjai pedig “nem tartalmaznak semmilyen komolyan vehető garanciát sem a kutatóhálózat tudományos és szervezeti integritásának és szakmai függetlenségének megőrzésére, sem a 2020 utáni működtetés mikéntjére vonatkozóan”.

A közlemény alatt kommentelő kutatók többsége egyetértett az ADF-fel. Volt, aki szerint kár bízni a kormányban, hiszen “ha a farkas megígéri, hogy nem eszi meg a bárányt ebédre, akkor megeszi vacsorára”, más pedig amiatt értetlenkedett, hogy “nyolc éve játsszák ugyanazt a játékot, és vannak, akik még mindig reménykednek”. Mások viszont jó kompromisszumnak tartották a megállapodást, hiszen a kormány valóban engedett néhány dologban. Közéjük tartozik Pálinkás József volt MTA-elnök is, aki a hvg.hu-n arról írt, “véget érhet egy méltatlan huzavona”.

A szándéknyilatkozat szerint

- az intézethálózat egyben marad (ehhez képest Palkovics ősszel még a Közgazdaságtudományi Intézet bezárásáról beszélt),
- minden változásról egy új testület dönt majd, amelybe “az MTA és a Kormány paritásos alapon küld képviselőket, a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. A testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter 
konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki”,
- a kutatóintézetek vagyona az MTA-nál marad,
- az intézetek használhatják az MTA brandjét,
- a kormány legalább 2019-es szinten biztosítja az intézetek finanszírozását az új rendszer felállásáig.

Ha a kormány tartja a szavát, a kutatóintézetek levegőhöz juthatnak, egyelőre nem kell megszűnéstől tartaniuk, és az anyagi háttér is biztosított. Ez azonban nem mindenkit nyugtat meg, főleg nem a társadalomtudósokat és a bölcsészeket, akik gyakran végeznek a kormány számára kényelmetlen kutatásokat. Sokak szerint félő, hogy az irányító testületet kormányközeli tudósokkal töltik fel (maga Palkovics is akadémikus), aztán szépen megszabadulnak a problémásnak tartott intézetektől...

EDDIG MEGÚSZTA, DE MOST TÉNYLEG MEGVÁLTAK A LAKÁSOSZTOGATÓ FIDESZES VÁRGONDNOKTÓL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.03.13.


Már nem dolgozik a Budai Várbeli beruházásokat menedzselő miniszterelnökségi cégnél Gyutai Csaba fideszes politikus. Információink szerint az egykori zalaegerszegi polgármesternek azt követően kellett végleg megválnia mindkét vezetői posztjától, hogy a kormány új céget alapított a botrányokat halmozó Várgondnokság és a Budavári Kft. helyett.

A Miniszterelnökség felügyelete alatt 2018. december 31-én alakult meg a Várkapitányság Nonprofit Zrt., amely a kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre. A Várkapitányság igazgatósági elnöke Fodor Gergely lett, akit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban, 2018 nyarán megbízott a budai Várnegyed területén folyó kormányzati beruházások koordinálásával.

Gyutai sorsáról a cégváltás idején nem nyilatkoztak...

TELJES HATALOMÁTVÉTEL: LEVÁLTOTTÁK A FIDESZESEKET A SZOMBATHELYI CÉGEKBEN

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.03.13.


Feszült volt a hangulat a szerdai szombathelyi közgyűlésen, ahol a fideszes polgármester posztbolsevista puccskísérletről beszélt, mivel a többségbe kerülő baloldal úgy döntött, visszahívja a fideszes delegáltakat az önkormányzati cégektől. Az ülésen felállítottak egy migrációt vizsgáló bizottságot, és a költségvetést is átszabják az új többség szája íze szerint.

Miután elfogyott a Fidesz többsége a szombathelyi közgyűlésben, az ellenzék - az addig a Fideszt támogató alpolgármester szavazatával - át tudta venni a hatalmat.

AZ ELLENZÉK ÁTALAKÍTOTTA AZ ÖNKORMÁNYZATI CÉGEK FELÜGYELŐBIZOTTSÁGAIT ÉS IGAZGATÓTANÁCSAIT: A FIDESZESEKET VISSZAHÍVTA, ÉS ELLENZÉKI KÉPVISELŐKKEL TÖLTÖTTE FEL A TESTÜLETEKET...

NEM VOLT ÜVÖLTÖZÉS A PUZSÉR-KARÁCSONY VITÁN, SŐT PUZSÉR MEG IS VÉDTE KARÁCSONYT!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.03.13.


„Fixáljuk azokat a politikai vitákat, amik a levegőben lógnak” – kezdte Karácsony Gergely az előválasztásra utalva, miért kezdeményezett vitát Puzsér Róberttel. Majd hozzátette, bár zajlanak a tárgyalások, de szerinte fontos, hogy ne zárt ajtók mögött dőljön el, hogyan szavazhatnak majd a budapestiek az ellenzéki főpolgármester jelöltről. „A kulturált vita alapjait fektessük le” – ezt már Puzsér Róbert mondta arról, miért tartotta fontosnak ezt az eseményt, amelyet a valasz.hu szervezett ma délelőtt. A vitán a mai magyar politikai közélethez, illetve a két jelölt habitusához képest sikerült is hozni ezeket az elvárásokat.

De mi lesz, ha nyerünk?

A két jelöltnek leginkább abba a kérdésbe tört bele a bicskája, hogy a Fidesz kétharmaddal szemben hogyan kormányoznák ellenzékből Budapestet. Puzsér szerint például három stratégia van, amelyből természetesen szerinte csak a sajátja működik.

Tarlós szerint a teljes együttműködése híve, amelyben Orbán dönti el, mire van szüksége Budapestnek. Így épülnek stadionok a városban.

A régi baloldal stratégiája Puzsér szerint az, hogy szabadságharcot kell folytatni a „budai várral”, azaz Orbán Viktorral szemben, pont úgy, ahogy Orbán Brüsszellel szemben visel hadat. A kritikus szerint ez a minél rosszabb, annál jobb stratégiája, amelynek lényege, hogy a Fidesszel szemben lehet mártírt játszani.

Ezekkel szemben Puzsér saját stratégiája az, hogy nem vállalna többet, mint amit végre tud hajtani a budapesti költségvetés és jogszabályok szerint. De a saját ígéretek mentén minden szinten együttműködésre és transzparenciára kell törekedni Puzsér szerint a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.

És ha mégis ellehetetleníti az ellenzéki városvezetést a Fidesz, akkor az a kormányzatra üt majd vissza, és akkor azzal saját semmisíti meg a kormánypárt Puzsér elképzelése alapján.

Karácsony hosszan nyújtotta a választ, és valójában csak a vita végén válaszolt igazán. Szerinte az elmúlt 9 évben háborúban állt a kormány és Tarlós. Példaként a 3-as metró felújítását említette, amelyben új pótlóbuszokat se tudott vásárolni a főváros, mert nem hogy pénzt nem kaptak rá, hanem még a hitelfelvételt is megakadályozta a kormány

Budapestnek a sarkára kell állnia Karácsony szerint, de szerinte nem igaz, amit Puzsér az ő stratégiájáról állít, nem szabadságharcot kell vívni, hanem új alapokra kell helyezni a kormány és a főváros kapcsolatát. Nem elfogadható, hogy a kormány mondja meg, mi szükséges a fővárosnak. Példaként említette, hogy hiába vonták vissza az olimpiai pályázatot, mégis az abban foglalt fejlesztések lopakodnak vissza.

Emellett említette a Vár és a Liget projektet, mint Budapest három nagy beruházását, ami nem a város érdekeit tartja szem előtt, mégis elviszik a városra jutó forrásokat.
Végül Karácsony a vita vége felé hozta elő a legitimitás kérdését. Szerinte, ha egy előválasztás során kiválasztott jelölt veri meg Tarlóst, az Budapesten van olyan legitimitás, amivel a kormány nem szállhat szembe, hacsak nem akarja teljesen elveszteni Budapestet. Elmondta, az ellenzéki pártoknak 60 százalékos többsége van Budapesten, ezzel lehet nyerni, és ez több párt között oszlik meg, ezért kell előválasztás...

BEER MIKLÓS PÜSPÖK 2017-ES NYILATKOZATAI A MENEKÜLTKÉRDÉSRŐL

RELI BLOG
Szerző: 
2019.03.13.


A következőkben egy angol nyelven megjelenés alatt lévő tanulmány egyik kis szeletét közöljük, amely Beer Miklós püspök 2017-es nyilatkozatait tartalmazza a menekültkérdésről - és amelyet eredetileg néhányan a blog szerkesztői közül írtak. Alább felsorolás jelleggel gyűjtöttük össze azokat az interjúkat és híreket, amelyek a témához kapcsolódnak. Szeretném azonban kiemelni annak fontosságát, hogy ezeket az összefoglalókat nyitott és elfogulatlan szemmel és lelkülettel olvassuk. A migráció témaköre napjainkban igen vitatott, sok helyen megjelenő kérdés, tele ellentmondásokkal, félinformációkra épített véleményekkel, olykor szélsőségességekkel mind két oldal részéről. Beer Miklós álláspontja, hogy tekintsünk komplexen a témára, értsük meg a jelenséget több aspektusból, majd ezt követően igyekezzünk a legemberségesebb (keresztényként: krisztusi) cselekvési utat követni. Mondhatjuk talán (némi szubjektív vonalat keverve ide), hogy megfontolandó álláspont ez mindannyiunk számára az élet más területein is, nem csak a 2015-ben kirobbant menekültválság kapcsán.

Beer Miklós 2017 februárjában egy videóüzenetben szólt a keresztényekhez a SzemLélek blogon keresztül. Ebben a következőket mondta el.

A napi hírekben értesülünk arról, hogy a magyar kormány szeretné a bevándorlási helyzetet egy új fázisba emelni. Ami azt jelenti, hogy aki beérkezik hozzánk, zárt táborokban tartanák addig, ameddig el nem bírálják az ő menekültkérelmüket és meg nem kapják a menekültstátuszukat. Úgy hallom, hogy már sokan rendelkeznek érvényes igazolványokkal, megkapták a magyar kormánytól a befogadási engedélyt, rendelkeznek menekültstátusszal. Ugyanakkor hallomásból úgy értesülök, hogy ezek az emberek hajléktalanszállón, reménytelenül tengődnek, pedig közöttük nagyon sok keresztény van, vagy éppen akár művelt, képzett emberek, akik keresik a helyüket. Én azt hiszem, elérkezett az a pillanat, amikor segítenünk kell ezeken az embereken - természetesen önkéntes alapon, akár közösségek, akár családok, önkormányzatok, ilyenre gondolok - akik felajánlanának egy-egy befogadó helyet, ahol ténylegesen tudnának a munkaalkalmakról gondoskodni, az ellátásukról; lakást, otthont tudnának nekik biztosítani, és a személyes törődéssel tényleg megadnák vagy biztosítanák az integráció feltételeit. Most már tényleg olyan helyzetben vagyunk, hogy van kerítés, nem jönnek be az illegális bevándorlók az ablakon. Aki az ajtón jön be és a szemünkbe néz, azt a magyar kormány befogadja. Most nekünk kell ebben segítenünk, hogy akik már rendelkeznek ilyen engedéllyel, megkapták a menekültstátuszukat, segítsünk nekik. Hát én most erre hívok minden jószándékú embert, és a váci püspökség akár vállalná is a közvetítést feléjük és a felajánlott lehetőségek felé. Erre hívok jó szándékkal mindenkit.”

A videót ezután egy kisebb konfliktus is követte: a Magyar Idők folyóirat erőteljesen becsmérelte Beer Miklóst a videóban elhangzott kijelentései miatt. Később A szemlélek blog felszólítására elnézést kértek a püspöktől - ugyan csak magánlevélben, nyilvánosan nem...

BALAVÁNY: ORBÁN KILÉP VAGY KIRÚGJÁK, EZEK A LEHETŐSÉGEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2019.03.13.


Manfred Weber udvarias diplomáciájának egy konkrét üzenete van: „Viktor, a néppárti karrierednek ezennel vége”.

Nagyon nem értek egyet azokkal, akik szerint Orbán kedden „megnyerte a mecset”, sikerült kialkudoznia magát a helyzetből, a Néppárt amúgy is csak keménykedni akart egy sort a klasszik européerek kedvéért, igazából eszükben sem volt a Fidesztől megszabadulni. Ez indokolatlanul bonyolult, és kissé konteószagú megoldás. Nézetem szerint az a helyzet, hogy az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének hárompontos feltétele – ami vélhetően a Weber-ultimátumként szerepel majd a történelemkönyvekben –, akkora politikai pofon a Fidesznek, amekkorát a 2010-es hatalomra kerülése óta nem kapott.

Mivel Orbán nagyon szerette volna megtartani a pozícióját a legerősebb uniós frakcióban, a múlt héten csak kapkodott fűhöz-fához, „égtek a vonalak”, felhívogatott mindenkit, hogy próbálja kikönyörögni magát a satuból, és ne az legyen a jobbközép legerősebb pártcsaládjában való megmaradás feltétele a számára, ami. (Vagyis: azonnal felhagyni a Brüsszel-ellenes kampánnyal, elnézést kérni az eddigiekért, és megpróbálni visszacsinálni a CEU ellehetetlenítését.)

Emlékezzünk, a weberi nyitányt jó másfél napos komikus önérzeteskedés követte a Fidesz részéről, aztán Orbán úgy döntött, duzzogva-morogva lecserélteti a Junckert Európa megrontójaként ábrázoló kampányplakátot valami jó kis családtámogatósra („nem is értem, miért kellett ebből casus bellit csinálni”, nyilatkozta méltatlankodva a nőnapra meghívott ellenzéki újságíróknak), és úgy gondolta, most akkor minden rendben lesz. Hát baromira eltaktikázta magát. Weber lényegében megüzente, hogy jó az irány, de messze nem vagyunk készen, a követeléscsomag változatlanul fennáll, Herr Orbán...

MAGYARORSZÁG NEM LÉTEZŐ ALKOHOLSTRATÉGIÁJA

QUBIT
Szerző: BALÓ SÁRA
2019.03.13.Az alkoholizmus Magyarországon óriási méretű, egyéni életeket és családokat megnyomorító népegészségügyi probléma évtizedek óta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-ben 379 ezer főre becsülte a magyar alkoholisták számát, ami arányaiban nagyjából a világon a nyolcadik legtöbb alkoholistát jelenti. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az alkoholfüggők mindössze 4 százaléka nyilvántartott, tehát kezelés alatt álló vagy kezelést valamilyen módon igénylő beteg.

Az alkoholizmus igen összetett társadalmi jelenség, mivel pontos kiváltó okai (ahogy a legtöbb mentális eredetű betegségé) nem világosak. Ami biztos, hogy a probléma komplexitásából adódóan az állam többféle szakpolitikával hozzájárulhat a rizikófaktorok csökkentéséhez az oktatáspolitikától a gazdaságpolitikáig. Teheti ezt direkt, explicit intézkedésekkel (például preventív célú egészségügyi oktatással) vagy indirekt, implicit módon. Ilyen implicit eszköz akár a gazdasági válságok hatékony kezelése is (ami nyilván több szempontból előnyös), de tekintve, hogy 2007-ről 2008-ra az alkoholisták száma Magyarországon 10 százalékkal emelkedett, feltételezhető, hogy a válság során kialakuló kilátástalan élethelyzetek is közrejátszottak az alkoholisták számának növekedésében.

A megelőzési lehetőségeknek tehát széles tárháza áll rendelkezésre. A probléma megközelítése az alkoholos italok fogyasztására, forgalmazására és értékesítésére vonatkozó szabályozás útján nehéz, ám a WHO nemzetközi statisztikái szerint hatékony út. A megközelítés nehézsége abból ered, hogy a szeszes italok a tizennyolcadik életév betöltésével mindenkinek legálisan elérhető, ráadásul a magyar gasztronómiai kultúra részét képező termékek. Ezek rendszeres fogyasztása ráadásul önmagában még nem tesz valakit alkoholistává, tehát veszélyessé saját magára és a környezetére. A WHO definíciója szerint alkoholista, vagyis alkoholfüggő az a személy, aki alkoholt mint pszichoaktív szert ismételten fogyaszt olyan mértékig, hogy időszakosan vagy krónikusan ittas legyen. Emellett az alkoholfüggő kényszerességet mutat, komoly nehézséget okoz neki a fogyasztott alkoholmennyiség önkéntes visszafogása, valamint szinte mindent megtesz azért, hogy alkoholhoz jusson. A függőség fizikai megnyilvánulása, hogy a tolerancia emelkedik, a fogyasztás megszüntetésekor pedig elvonási tünetek jelentkeznek. A definíció része emellett, hogy miként a függőség minden formája, az alkoholfüggőség is hátrányosan érinti a társadalmat és az egyént. A KSH mindössze részleges meghatározást nyújt az alkoholizmus jelenségére, azt is csak egy, a hivatal honlapján fellelhető 2008-as cikkben: „Az alkoholistának testi és szellemi egészségkárosodással, emberi kapcsolatainak, társadalmi és anyagi helyzetének romlásával kell számolnia.”...


INDÍTS KAMPÁNYOKAT ÉS ÉRJÜNK EL VÁLTOZÁST KÖZÖSEN!

SZABADAHANG
Szerző: SzabadaHang
2019.03.13.


Kampányolj és változtass! Tedd biztonságosabb, szebb, igazságosabb, élhetőbb hellyé a településed, az országunkat vagy akár az egész világot - akár most is nekikezdhetsz!

Adj végre Hangot, hogy mások is veled együtt szólhassanak!

Hogyan? Mit tehetsz az ügyedért?

Indíts petíciót!
Küldj levelet az aláíróknak!
Gyakorolj nyomást a döntéshozókra!
Szervezz eseményeket!
Demonstráld a támogatottságod!
Kapcsolódj más kampányokhoz!
Szervezz közösséget, koalíciót, hálózatot!
Kérj segítséget az aHang profi csapatától!
Nyerd meg a kampányod, tegyük élhetőbb hellyé a világot!

Az általunk felkínált eszközökkel és a szakmai segítségünkkel gyorsan növelheted az ügyed támogatottságát. Ha sokan állnak mögéd, akkor tényleges változásokat érhetsz el, legyen szó a társadalmi igazságtalanságok felszámolásáról, környezetvédelemről, átláthatóságról, jobb szolgáltatásokról, gazdaságosságról vagy az intézmények demokratikus működéséről.

A Szabad.aHang az „aHang” platform testvére - az aHang kampányait itt találod.

Ezen az oldalon összeszedtünk néhány tippet, hasznos tanácsot, amik segíthetik egy sikeres kampány megvalósítását...

HIÁBA TÁROLJA AZ ADATOKAT, TOVÁBBRA SEM HASZNÁLHATÓ TAJKÁRTYAKÉNT AZ E-SZEMÉLYI

HUPPA
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.03.13


...Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tavaly májusban kijelentette, minden magyar állampolgárnak jár a digitális személyazonosító, amely alkalmas több funkcióra, és akár már 2018-ban kiválthatja az egészségügyi szolgáltatásokra jogosító tb-kártyát. Két hónappal később Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s parlamenti képviselő Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének (Emmi) szegezte a kérdést: „Most akkor használható az okosszemélyi tajazonosítóként az egészségügyi intézményekben vagy sem?” A miniszter helyett Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt: az e-személyi olvasásához szükséges 90 ezer kártyaolvasót már kiküldték, ám azok használata „még nem került bevezetésre”.

Szerettük volna megtudni, változott-e azóta a helyzet. Kérdésünkkel megkerestük az Emmit, a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságát, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK), és az e-személyi fejlesztésében részt vett állami tulajdonban lévő IdomSoft Zrt.-t. Utóbbi gyorsan reagált: szívesen válaszolnak, ám ehhez felettes szervük, a BM engedélyére van szükség – ez azonban feltehetően nem érkezett meg. Engedélyt ugyan nem adott a BM, de reagálni reagált: „Az eSzemélyi nem váltja ki a TAJ kártyát és az adókártyát, csak lehető teszi az adatok igazolásának egy újabb módját.” Ezzel voltaképpen cáfolták Kásler Miklóst, a napi tapasztalatot azonban egyáltalán nem.

Az általunk felkeresett féltucat fővárosi kórházban, köztük a Honvédkórházban sem működik egyelőre a kártyaolvasó. Ugyanez volt a helyzet a kerületi orvosi rendelőkkel, ahol bár általában értették a problémánkat, az e-személyi mégsem volt megfelelő belépő az egészségügyi rendszerbe. Kérdésünkre, hogy mit gondolnak, mikortól használhatjuk az ígért funkciója szerint a csippel ellátott okmányt, hosszú hallgatás volt a válasz...

NÉPPÁRTI SEMMI

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2019.03.13.


...Weber látogatásától nem tudom, hogy ebben a helyzetben miért várta volna bárki, hogy bármi jelentősebb változás előidézője lenne. A plakátokat majd leszedik. Aztán jöhetnek más plakátok. A fórum-trollok visszavonását, az orbáni szócsövek lezárását nem is kérte. Kért valami bocsánatkérést, amit majd csak megoldanak a szokásos kétfenekű módon. Mármint a magyar kormány részéről. Majd bocsánatot kérnek két kötőszóért. A sorok között, majd a sorok felett is, marad minden, ahogy volt. A CEU ügyében pedig folytatódhat az eddigi mellébeszélés. Az MTA vezetése már megtette a saját túlélését, illetve pozícióban maradását jelentő nyilatkozatait. Besorakozva a felszopási sorba.

Amely sornak a vezéregyénisége maga a miniszterelnök. Aki majd akár Brüsszelben is bátran aláír valamit. Kicsit nyal, kicsit szop. Majd hazatérve a híveinek megmagyarázza, hogy ő nem hatalom kurvája, hanem maga a legkisebb királykisasszony. Az, akinek el akarták venni a talán sosem volt szüzességét, de ellenállt. A semminek. Mert azért alapvetően nem Brüsszelből, vagy bárhonnan máshonnan fogják megoldani az ország problémáját. Ameddig a lakosság nagy része tojik az egészre, addig marad az orbanizmus az államvallás.

NEM A MAGYAR ÁLLAM ZÚZTA SZILÁNKOSRA AZ ÖTÉVES SZEKSZÁRDI KISLÁNY KOPONYÁJÁT, DE A MAGYAR ÁLLAM NEM TETT SEMMIT, HOGY EZT ELKERÜLJÜK

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.03.12.


Egy lassan 4 éves kislány apjaként borzalmas érzés volt végigolvasni a szekszárdi gyerekgyilkosságról szóló cikkeket, végignézni az arról beszámoló videókat. A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság nem írja le azt, ahogyan az 5 éves kislányt unokabátyja megölte.

Könnyű lenne halálbüntetést kiáltani, cigányozni, vagy azt mondani egyszerűen egy gyilkosról van szó, nincs ezzel dolgunk.

Csakhogy a körülmények azt mutatják, itt az elhagyott magyar vidék problémái, a politika által 30 éve leszart magyar vidék problémái vezettek többek között a gyilkossághoz. Azért többek között, mert egy dolgot nem szabad tenni, a gyilkost felmenteni.

De a körülményekről egybehangzóan számolnak be a tudósítások. Itt egy pszichiátriai beteg, dizájnerdrogoktól függő, börtönviselt elkövető, aki egy házban, más tudósítások szerint egy közös udvarú ingatlanban lakott az áldozat családjával is.

Tizenöten három szobán.

A férfit pedig már 2017-ben részlegesen cselekvőképtelenek nyilvánították.

Ez után a leírás után is elintézhetnénk az ügyet azzal, hogy egy elmebeteg tette és nincs ezzel dolgunk. Csakhogy az a helyzet, amiben ez a gyilkosság született, megteremtődött, és a körülmények több szempontból is bemutatják azt a problémahalmazt, ami a vidék Magyarországát jellemzi, mármint azt a részét, amelyről a magyar állam, és a politikai közösség majd’ három évtizede lemondott.

Mert nem ez a gyilkos az egyetlen ember az országban, aki rá van csavarodva a dizájnerdogokra. Konkrét falvak, városok, járások, és megyék vannak fertőzve ezektől a szerektől, miközben a mindenkori magyar kormánynak nincs erre semmilyen megoldási javaslata.

Még annyi sem, mint amennyit szokott, hogy majd a rendőrség megoldja, mert ők is feltett kézzel állnak a jelenség előtt. Prevencióról, felvilágosításról, egészségügyi ellátásról, de akár csak megoldási javaslatról úgy sem esik egy szó sem, hogy évek óta mindenki tudja, ez egy súlyos probléma.

De ott van még a lakhatás kérdése, amelyben a kormány sokat tesz azért, hogy a felső középosztálybeli családok jól járjanak, de a legroszabb állapotban lévő házakban lakó, legrászorultabb családok semmilyen támogatást nem kapnak. Pedig esetünkben a hírek szerint a családon belüli konfliktus vezethetett a gyilkossághoz, de legalábbis az összezárt együttlakás biztos nem segített abban, hogy elkerüljük ezt a gyilkosságot...

VÁRTNÁL POZITÍVABB WEBER LÁTOGATÁSA, DE TART A PÁVATÁNC

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.12.


Weber remekül állította össze a programját azzal, hogy először a CEU-ra látogatott, és nem a Köszolgálati Egyetemnek nevezett NER-janicsár képzőre, majd pedig a Mazsihisz-t választotta és nem Köves Slomót moderátor szervezetnek. Ez minden, csak nem Orbán kedvére való, és az is jelzés értékű, hogy nem közös sajtótájékoztatót tartottak. Elégedettek mégsem lehetünk.

Manfred Weber budapesti villámlátogatása nem volt az a tipikus kanosszajárás, amire számítani lehetett, és nem a hamis béke műanyag olajfaágát hozta Orbánnak. De maradéktalanul mégsem lehetünk elégedettek, mert nem mondta ki azt a nyilvánvaló tényt, hogy nem sikerült semmiben megállapodnia Orbánnal. Még az a három feltétel sem fog teljesülni, amit a Néppárt nevében Orbánnak adott.

Elsősorban azért nem, mert még mindig hiányzik az egyenesség és az őszinteség Orbán, a NER és a “Fidesz” tevékenységét illetően. Nem tudjuk, mi kell még ahhoz, hogy az eddigiekből levonják a megfelelő következtetést a Néppárt politikusai, mindenek előtt Manfred Weber, az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltje. Nagyon felemelő volt Budapesten ilyen demokratikus hitvallást hallani az alapjogokról, európai értékekről, de még mindig nem lehet tudni azt, hogy a gyakorlatban ez a hitvallás mire elég. Hiszen a vak is láthatja, hogy Orbán ezeket a jogokat és értékeket nyíltan tagadja és rombolja.

A deklarációk szépek, de semmi következményük nincs, mert lassan tíz éve csinálnak úgy a Néppárt politikusai, mintha nem tudnák, miről van szó. Mintha nem tudnák, hogy Magyarországon nem szabad a sajtó, nem szabad az oktatás, elfoglalták a tudományos élet, a kultúra minden területét, most semmisítik meg a Magyar Tudományos Akadémiát, az igazságszolgáltatást két részre osztották, a tyúkperek maradnak az eddigi mederben, a fontos ügyekben viszont a kormány alá rendelt, nem független bíróság ítélkezik, aminek önmagában elégnek kellene lennie az Európai Unióból való kizárásra, ha erre lenne egyáltalán lehetőség. De a Néppártból való kizárásra mindenképp...

AJTÓT NYITUNK A KÉMEKNEK

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR, MARKOTAY CSABA
2019.03.13.


Nettó hazaárulásnak tartja a Putyin bankjaként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank beengedését Magyarországra Ungváry Krisztián. A történész szerint a pénzintézet vezetőinek nagy része alighanem fedett hírszerző.

Tejesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája (vagyis az orosz kémhálózat része – a szerk.) Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy. A többi között erről beszélt lapunknak Ungváry Krisztián történész azután, hogy beszámoltunk róla: kalandfilmbe illő élete volt az IIB élére delegált Nyikolaj Koszov szüleinek, akik évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak. Édesanyja, Jelena Koszova részt vett az amerikai atomtitok ellopásában. Apja, az idősebb Nyikolaj Koszov 1956 után Budapesten a levert forradalommal kapcsolatos nyugati reakciókat gyűjtötte, a 70-es évek közepétől pedig a KGB hivatalos magyarországi képviselője volt. Ebben a minőségében a Belügyminisztérium épületében volt az irodája. 

Ungváry Krisztián elmondta, hogy a konkrét ügyet ugyan nem kutatta, de ismerve ennek a rendszernek a működését egyértelmű, hogy a bank vezetőinek, illetve munkatársainak jelentős része alighanem fedett hírszerző, s „ezen nincs mit szépíteni”. Ahhoz persze, hogy ezt bizonyítani lehessen, be kellene jutni az orosz titkosszolgálati irattárba és le kellene fényképezni ifjabb Nyikolaj Koszov személyi dossziéját, amit nyilván nehezen lehetne kivitelezni. Ugyanakkor elég sok tényfeltáró cikk jelent meg az utóbbi időben arról, hogy az orosz hírszerzés hogyan működik. Ennek a banknak a tevékenysége a sajtóból többé kevésbé ismert, ezek után körülbelül annyira nehéz összerakni a képet, mint Mészáros Lőrinc közbeszerzéseinél és gazdagodásánál. 

– Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU egy ellenséges politikai szövetség, és számtalan eset van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságokra is volt példa – fejtette ki a történész, aki szerint ezek után arra a kérdésre is egyértelmű a válasz, hogy az IIB Budapestre költözése veszélyezteti-e a magyar nemzetbiztonságot...

EGY LÁNYT SZEXUÁLISAN ZAKLATTAK, EGY GYEREKET PEDIG MEGVERTEK A GÖDI SZOCIÁLIS OTTHONBAN

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2019.03.13.


2017 májusában sokkoló fotókat hozott nyilvánosságra a Validity Alapítvány a gödi Topházban uralkodó állapotokról. A bentlakásos intézményben, ahol majdnem 200 értelmi és halmozottan fogyatékos, folyamatos ellátásra szoruló gyermek és felnőtt él, kegyetlen, embertelen módon bántak a lakókkal. A szervezet 30 oldalas jelentése és a fotók miatt óriási botrány lett, aminek az lett a vége, hogy 2018 júliustól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat. A korábban hivatalosan Pest Megyei Topház Egyesített Szociális Intézménynek nevezett szociális otthon új neve Gondoskodás Háza lett.

A 444.hu értesülései szerint az azóta eltelt időszakban az intézményben két gondozott esetében is felmerült, hogy erőszakos támadás áldozatai lettek, mindkét bűncselekmény esetében az intézmény dolgozói a gyanúsítottak:...

NEM BÍRNAK AZ ANGOL BREXITTEL - A MEGOLDÁS LONDONBAN VAN, DE MÉG KERESIK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.13.


Nem könnyű követni a britek szappanoperáját az uniós kilépésük (brexit) ügyében, de mi most összefoglaltuk, milyen elemekből áll az a csapda, amibe belavírozták magukat. Az angol parlament teljesen megosztott, az uniós vezetők mossák kezüket.

Ismételten leszavazta a brit parlament alsóháza a Nagy-Britannia kiválásáról az EU-val kötött megállapodást. Theresa Maynek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült kirángatnia Nagy-Britanniát a zsákutcából, amibe a két évvel ezelőtti népszavazás, majd a távozás menetrendjéről kötött megállapodás év eleji leszavazása sodorta. Hiába kért, ígért, ijesztgetett a miniszterelnök, hiába születtek a katasztrófa-forgatókönyvek, jelentették be nagybankok és multicégek, hogy a megállapodás elmaradása esetén távoznak Angliából, hiába jelent meg tanulmányok sora elemzőcégektől, a Bank of Englandtől, cikkek publicistáktól a fenyegető recesszióról, zűrzavarról a határállomásokon, áruhiányról, gyárak nyersanyag- és alkatrészhiány miatt leállásáról.

A kormányzatnak csak némileg sikerült jobb eredményt elérnie, mint januárban. 242 igen állt szemben 391 nemmel, ezzel – mint a Guardian megjegyezte - a demokratikus Anglia történetének negyedik legnagyobb kormányzati vereségét sikerült bekönyvelnie (a legnagyobb a januári volt.)...

A HAZAKÖLTÖZÉS EGY IDŐUTAZÁS

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Gábor
2019.03.13.


Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is.

„Évek óta tervezgetem, hogy írok neked, talán ez egy jó pillanat, hogy összefoglaljam a velem történteket.
Az én történetem 6 évvel ezelőtt kezdődött. Imádtam Magyarországot, a munkámat már annál kevésbé, így hát úgy döntöttem, regisztrálok az egyik szakmai közösségi oldalon. 
Nem kellett sokáig várnom, egy fejvadász megtalált egy német munkalehetőséggel. Így belecsaptam egy pályázásai folyamatba, ahol a különböző köröket sikeresen vettem, a vége egy állásajánlat lett. 
Az akkor még barátnőmmel (azóta már a feleségem) úgy döntöttünk, hogy belevágunk a németországi életbe. 
A cég mindent intézett 
Rendkívül egyszerű dolgom volt, a cég mindent, de mindent elintézett, legyen az adminisztráció, lakásbérlés - kaptam egy teljes relokációs csomagot. Nekem csak a munkára kellett koncentrálnom. 
A munkaköröm a korábbi munkahelyemhez hasonló volt, így sok újdonság nem ért. Az is gyorsan kiderült, hogy a nem túl megterhelő munka ellenére nem szeretnék egy életen át ott dolgozni. 
Túlságosan „langyos” volt és gyorsan rájöttem, hogy Németország a megvalósult szociális piacgazdaság, ahol a munkavállaló az első. Időközben barátnőmmel összeházasodtunk, rengeteg helyre eljutottunk, elkezdtük élvezni a nagybetűs életet. 
Miközben eljutottunk a Karib-tengerre, Ausztráliába, az Egyesült Államokba, született két csodálatos gyermekünk és élveztük az életet. 
De én valahogy éreztem, tudtam, hogy nem akarom az egész életemet Németországban leélni. Megvolt a célom, amiért jöttem és amint teljesül, haza akartam költözni..."...

AZ ÖSSZEFOGÁS TRAGÉDIÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: RADNÓTI ANDRÁS
2019.03.08.


Aki arra számított, hogy a 2019-es EP-választáson végre a politikáé lesz a terep – hiszen az arányos, zárt listás választáson nincs együttműködési kényszer, nem arról kell beszélnünk, hogy kinek kivel kellene összefognia –, nos, az tévedett. A kampány még el sem kezdődhetett, a pesti szalonok és a független sajtó ismét az összefogást sürgeti, vagyis, hogy az ellenzéki pártok közös listát állítsanak a választásra. Az érdemi vita a közös ügyeinkről, Orbán rendszeréről, Európáról még el sem kezdődhetett, máris az ellenzék – a „nagykép” szempontjából merőben irreleváns – belügyeiről kell beszélnünk. Politikai beszédnek nincs helye, mert technikai kérdések tartanak bennünket fogva. Ezzel a vitával pedig a végső stádiumos magyar demokráciának adhatunk még egy pofont.

Összefogás-diskurzus ide vagy oda, a dolog úgy áll, hogy közös lista nagy valószínűséggel nem lesz. Az EP-választásokon érvényben lévő, arányos választási rendszer nem gyakorol számottevő együttműködési nyomást azokra a pártokra, amelyek az 5 százalékhoz jó eséllyel elégséges méretű és EU-ügyben elégséges mértékben elkötelezett, tehát a választásokon nagy valószínűséggel részt vevő szavazótáborral bírnak. (Persze az, hogy elég-e a szavazó az 5 százalékhoz, olyan bizonytalan tényezőktől is függ, mint hogy a Fidesz mennyire mozgósít majd.) A kis pártok, különösen a bejutásra most esélyesebbnek tűnő Momentum aligha harcolhatna ki magának egynél több befutó helyet egy közös listán – bár ennél több egyéni indulással sem valószínű. Ugyanakkor a közös listaállítás kockázatai jól kalkulálhatók; egy erősebb párttal való közös indulás után a kicsi pártok jellemzően nehezen artikulálnak önálló identitást, a magyar kontextusban pedig azoknak a pártoknak, amelyek – mint a Momentum és az LMP – az MSZP-vel, a DK-val és a Jobbikkal is szembehelyezkedve fogalmazták meg identitásukat eddig, nehéz, a bázis egységét fenyegető kérdéseket vetne fel egy velük közös EP-lista.

A közös listából elsősorban azok a pártok profitálhatnának, amelyek a jelenlegi mérésekből kiindulva egyedül nem ütnék meg az 5 százalékot; ilyen a Párbeszéd és az LMP. Másodsorban pedig az MSZP járhatna jól, hiszen ez a párt hagyományosan nehezen mozgósítja a szavazóit az EP-választásokra, ugyanakkor relatív erejével élve jó pozíciót harcolhatna ki magának a közös listáról szóló tárgyalásokon. (Nem véletlen, hogy a közös listát éppen a szocialisták kezdeményezték.) A Jobbik és a DK – amelynek a szocialistákénál sokkal elkötelezettebbek a szavazói – szemmel láthatóan nem angazsálja magát a kérdésben. A Jobbik az előbb említett okokból nem teheti, a DK pedig az MSZP-vel a vezető baloldali párt szerepéért folytatott párharca miatt. Egyszóval érdemi – vagyis egy MSZP–P egységen túlmutató – közös lista aligha lesz...


WEBER ELÉGEDETLENÜL TÁVOZOTT BUDAPESTRŐL, PEDIG ORBÁN ÁLLÍTÓLAG A SZÍNFALAK MÖGÖTT A MAGA MÓDJÁN KAPITULÁLT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.13.


- Ha Orbán gazsulál, megmentheti arcát és a Fidesz néppárti tagságát is 

- Az európai konzervatívok frakcióvezetője a bajor kormányfővel együtt nyomást gyakorol Orbán Viktorra , hogy teljes egészében Budapesten működhessen a CEU

- Lehet, hogy jövő szerdán nem lesz szavazás a magyar kormánypárt sorsáról az EPP-ben, sőt az is elképzelhető, hogy az egész ügyet elfektetik a májusi európai választások utánra, már ha a magyar miniszterelnök addig képes megmaradni a fenekén

New York Times/Washington Post/AP

Manfred Weber azzal távozott Budapestről, hogy nem sikerült megoldani azokat a gondokat, amelyek kétségessé teszik a Fidesz néppárti tagságát, így változatlanul elképzelhető, hogy a pártot kirakják a konzervatívok. Jelezte is, hogy a kérdés napirenden szerepel jövő szerdán az EPP Közgyűlésének napirendjén, de mint mondta, addig még sok a teendő. A kereszténydemokraták strasbourgi frakcióvezetője kezdeti kis lépésnek nevezte, hogy véget ér a kampány az unió migrációs politikája ellen. De változatlanul várja, hogy Orbán Viktor bocsánatot kérjen az általa okozott gondokért. Azaz hogy elismerje: rossz utat választott. Azt is közölte, hogy garanciákat szeretnének, mármint, hogy a Fidesz ragaszkodik a Néppárt értékeihez, Magyarország pedig az európai értékekhez.

Bloomberg

Orbán Viktor nem tudta meggyőzni a legnagyobb európai pártcsalád frakciófőnökét, noha alighanem ez volt az egyik utolsó esély, nehogy a Fideszt kizárják a Néppártból. Weber úgy foglalta össze a négyszemközti tárgyalások eredményét, hogy több kérdés változatlanul nyitva maradt, egyben megismételte a korábbi ultimátumot. A magyar politikust egyre kevésbé nézik jó szemmel a konzervatív párttársak, hiszen a nacionalisták zászlóvivője lett a földrészen, ideértve a bevándorlás elutasítását és a magyar liberális demokrácia korlátozását. Közben az idő egyre fogy, mivel a döntés éppen egy hét múlva esedékes a magyar párt tagsága ügyében, ami lehet kizárás és felfüggesztés is.

Egyelőre nem tudni, Orbán mennyire hajlandó eleget tenni a feltételeknek. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kampánynak vége és a miniszterelnök hajlandó kiengesztelni kereszténydemokrata bírálóit, amiért hasznos idiótáknak nevezte őket. Ám semmiféle ígéretet nem tett a CEU ügyében. A jelentés hozzáteszi, hogy az EPP-ben változnak az érzelmek Orbánnak szemben, miután a májusi választások előtt a kontinensen előretörnek a nacionalisták, ugyanakkor előreláthatólag kényelmes többséget szereznek a konzervatívok és a szociáldemokraták, ha bevonnak egy 3. tömörülést. De mind a három potenciális partner azt sürgeti, hogy a Néppárt legyen kemény Orbánnal.

Reuters

Weber megállapodást javasolt a CEU körüli vita megoldására, mert mint mondta, szeretné a Néppártban tartani a Fideszt. A terve az, hogy a müncheni Műegyetem, a BMW és amerikai felsőfokú tanintézmények új tanszékeket hoznának létre, és így Budapesten maradhatna az egyetem...

MEGJELENT A "NYOMTASS TE IS!" EZ ÉVI 86. SZÁMA

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2019.03.12.


Az biztos, hogy a magyarországi sajtószabadságot senki nem fogja megteremteni helyettünk. Mint ahogy 1848. március 15-én a márciusi ifjak sem a külső segítségre vártak, hanem kezükbe vették az ország sorsát, nekünk is ugyanezt kell tennünk – írja Urbán Ágnes médiakutató a Nyomtass te is! felkérésére készült cikkében...


ITT OLVASHATÓ, INNEN NYOMTATHATÓ


WEBER BUDAPESTEN: JÖTT, LÁTOTT ÉS VESZTETT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.13.


Papírforma eredmény született Manfred Weber budapesti tárgyalásán. Az Európai Néppárt elnöke az Orbán Viktorral való megbeszélést követő sajtótájékoztatón semmi konkrétumot nem tudott mondani, így csak annyit közölt a nyilvánossággal, hogy Orbán Viktorral sok kérdésről beszéltek, konstruktív légkörben

Ezért kár volt Budapestre jönni. Van egy sejtésünk, hogy Weber házhoz jött a pofonért, Orbán ugyanis nem kíván, és ezért nem is fog változtatni a bevándorlással kapcsolatos politikáján és retorikáján. Vagyis, továbbra is azt fogja hangoztatni, hogy a magyar embereknek joguk van eldönteni, kikkel kívánnak együtt élni, ezért a magyar kormány nem támogatja a nyugat-európai országok politikáját, amely Európában kevert népességet eredményez, ami a keresztény kultúra megszűnéséhez vezet.

Jelen állás szerint azt kell mondanunk, hogy Weber dolgavégezetlenül távozott Budapestről. Orbán ugyanis semmi olyat nem ígért, amit korábban már ne ígért volna meg. Ha kell, még bocsánatkérésére is hajlandó, igaz, várhatóan ebben sem lesz köszönet...