2017. június 22., csütörtök

LE AZ UTCÁRA, KI A TÉRRE!

168 ÓRA ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.06.22.


Csak ettől fél a hatalom, csak ezt nem tudja elhazudni, megvenni, kizárni, bezárni, agyonjogalkotni. Bele kell állnia.

Lázár János dühös, Lázár János fél. Orbán Viktor fel van paprikázva, Orbán Viktor mellébeszél. Pártunk és Kormányunk (épülő-szépülő, útján, mocskosimprilista-hanyattló, békeharc-békekölcsön-békemenet) legmagasabb posztjairól bizonygatják, hogy olyan, hogy polgári engedetlenség, az nincs is. Mintha soha nem is lett volna a fiatal, liberális, tüntető és szamizdatot terjesztő Fidesz, nem lett volna a kordonbontó, folyamatosan demonstráló 2010 előtti Fidesz. Dr. Ugyanaz feljutott a villamosra. Az utcai tiltakozás valójában szabotázs és provokáció, nem lehet, tilos, nyugati érdekek által vezérelt.

Évtizedekig közös célunk és egyben a fejlődés motorja volt, hogy egy legyen a magyar és a nyugati érdek. Ehhez képest Orbán Viktor már körülbelül annyi ideje munkálkodik az EU-ból való emigrációnkon, mint amennyi melót korábban a belépésünkbe rakott. De ami a lényeg: Orbán Viktor, Lázár János, valamint Németh Szilárd – utóbbi a fideszes értelmiség, magaskultúra, ékesszólás, intelligencia, humánum és ízlés szimbóleuma címért erős versenyben Tarlós Istvánnal –, ők mind-mind azt szeretnék, hogy ne tüntessen ön, ne legyen engedetlen polgár.

Ezt az egyet ugyanis nem tudják még kinyírni. Minden egyéb dimenzióban nyerésre állnak. No nem azért, mert saját teljesítményük a valódi, létező, pláne piaci szereplők fölé emelte volna őket, hanem mert a tőlünk beszedett és ellopott pénzből meg tudják venni, tönkre tudják tenni, be tudják zárni, a fejünk fölött tönkrevágott, zombivá gyalázott adminisztratív, jogalkotási és végrehajtási eszközöket használva ki tudják végezni a többieket. Ha valódi oknyomozó újságírást végeznek valahol, akkor azt Orbánék megveszik és prostituálják (helló, „új” Origo) vagy kinyírják (viszlát, Népszabi). Viszik a tévét, a rádiót. Magukra írják a kampányszabályokat, előbb-utóbb majd leverik az óriásplakátokat is, Lajos már nem nekik fütyöl, ugye. Az ellenzék egyik felét agyonbüntetik a parlamentben, a másikkal meg, hogy is fogalmazzak, eltartási szerződést kötöttek...

ERŐS ÉS BÜSZKE? TAVALY A SZLOVÁK BÉREK ELŐZTÉK MEG, MOST A ROMÁN ÉLETSZÍNVONAL FOGTA BE A MAGYART

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.06.22.


Miközben több ezer plakát hirdeti országszerte, hogy Magyarország erős és büszke európai ország, az Eurostat friss jelentése másról árulkodik. Míg 1996-ban az egy főre jutó GDP tekintetében még a harmadikok, 2010-ben pedig negyedikek voltunk, most csupán nyolcadikok, az egyéni fogyasztást vizsgálva pedig a ‘96-os harmadik, a 2010-es ötödik hely után most holtversenyben a románokkal a 8. helyen állunk a keleti régió 11 tagországa közül. Csak a horvátok és a bolgárok vannak mögöttünk.

2016-ban a társadalom erre figyelő részét az sokkolhatta, hogy a szlovák nettó átlagbér megelőzte a magyart. Ez a helyzet ma már odáig fajult, hogy Győrből nem csupán Ausztriába, hanem Pozsonyba is átjárnak melózni a szakképzett munkások, mert 20-40 ezer forintnak megfelelő euróval is többet vihet haza egy ott dolgozó magyar, mint itthon. Ennek oka nem csupán a kormánynak a béreket a versenyképesség miatt mesterségesen alacsonyan tartó politikája, hanem a szlováknál nagyobb adók mértéke, amelyek a munkát terhelik. Ha lenne kormányzati szándék, ezen lehetne változtatni.

Most az Eurostat az uniós átlaghoz képest mérte meg az egy főre jutó GDP alakulását, és az úgynevezett egyéni fogyasztást, ami a szervezet szerint leginkább mutatja az életszínvonal mértékét. A két szám nem független egymástól, hiszen a fogyasztás maga is a GDP mint adatsor része (egyik legnagyobb kitevője), arányuk pedig azt mutatja meg jól, hogy a fiskális politika vagy a jólét erősítése fontosabb egy ország számára...

A MAGYAR KÖZÉPOSZTÁLY NYOMÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk
2017.06.22.


A széles középosztály a polgári demokrácia feltétele és garanciája. Képzett, a közvitákat értő, saját lábukon álló, önálló egzisztenciák nélkül nem állhat erős alapokon sem a jogállam, sem a piacgazdaság. Neves szakemberek nyomán széles körben elterjedt, közkeletű felfogások ezek – fogadjuk el most mi is igaznak őket. Mit mondhatunk a mai magyar középosztályról? Széles, erős, stabil? Vagy éppen ellenkezőleg: szűkös, gyenge, netán még vékonyodik is? És vajon az Orbán-kormányok valóban tesznek azért, hogy megerősödjön ez a társadalmi osztály úgy, ahogy hirdetik magukról?

A széles és erős középosztály megteremtése közös vágyunk. Ugyanolyan eszmény, mint felzárkózásunk a Nyugathoz. Ez is szorosan kapcsolódik a rendszerváltás reményteli korszakához: a nemzeti szuverenitás visszaszerzése, a többpártrendszerű parlamentáris demokrácia kiépítése, a liberális jogállam és a szociális piacgazdaság megteremtése mellett a középosztály megerősítése és kiszélesítése is közös célként szerepelt a rendszerváltó pártok programjában.

Távolról sem mindegy azonban, hogy eszményként, megvalósítandó célként, netán máris megvalósult realitásként tekintünk-e a széles és erős középosztályra. Abban, hogy e kérdés ma is eldöntendőként merülhet fel, viszonylag nagy szerepe van egy 2000-ben napvilágot látott szociológiai elemzésnek. Mégpedig Kolosi Tamás (Széchenyi-díjas szociológus, a TÁRKI alapító elnöke) Sági Matild és Róbert Péter közreműködésével írott könyvének, amely A terhes babapiskóta címet kapta és amely – pontosító alcíme szerint – A rendszerváltás társadalomszerkezetéről szól...

DÖNTÖTT A BÍRÓSÁG: NYILVÁNOSSÁGRA KELL HOZNI MINDEN OLAF-JELENTÉST

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.06.22.


A Miniszterelnökség eddig csak azokat az OLAF-jelentéseket tette nyilvánossá, amelyek a habonyi kommunikáció szempontjából hasznosak, de a többi korrupciós jelentést hazug módon takargatta. Ferjancsics László, az Együtt és a Vácért Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselője viszont perre vitte az ügyet. A Miniszterelnökség nem titkolózhat tovább: a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint nyilvánosságra kell hozni minden OLAF-jelentés fontosabb adatait, így a fideszes lopásokról szólókat is!

Február közepén közérdekű adatigénylés révén kaptunk egy, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nyomozásairól szóló listát. 50 projektben talált visszaélést az OLAF, viszont a Miniszterelnökség által átadott dokumentumokból nem derül ki világosan, hogy pontosan mely projekteket vizsgálták, csak az egyes operatív programokra hivatkoznak. Így két újabb közérdekű adatigényléssel éltünk, de a Miniszterelnökség megtagadta mindkét esetben az adatok kiadását, miközben hazug módon adatvédelmi okokra hivatkozott, és az OLAF-ra mutogatott.

A Miniszterelnökség hazugsága azért átlátszó, mert a 4-es metróval kapcsolatos OLAF jelentés kiadásakor Csepreghy Nándor államtitkár éppen azzal indokolta az időzítést, hogy az OLAF nemrég közölte velük: ha a közzététel megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak, akkor nyilvánosságra hozhatják a dokumentumot.

Ferjancsics László, az Együtt és a váci lokálpatrióták önkormányzati képviselője nem adta fel, és bírósághoz fordult annak érdekében, hogy megszerezze ezeket az információkat...

A FIDESZ NEM ISMER KÍMÉLETET: OXIGÉNPALACKKAL, TOLÓKOCSIVAL MENT SZAVAZNI A MEGHALT KÉPVISELŐ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.22.


Ellenzéki képviselők emlékeztek meg erről.

Múlt csürtökön annyira fontos volt a Fidesznek, hogy átmenjen a Simicska-Jobbik üzlet elleni kétharmados törvényük, hogy mindenki mozgósítható képviselőjüket berendelték a szavazásra. Még a KDNP-s Rubovszky Györgynek is be kellett mennie, pedig róla tudható volt, hogy nagybeteg. Egy éve a parlamentből vitte el a mentő, tegnap halt meg...

Az Együtt-képviselő Szabó Szabolcs ezt írta:

"Múlt héten csütörtökön történt: Gyuri bácsi oxigén palackkal a kezében jött be szavazni, majd a szavazás után felállt, és a Fideszes képviselők padsorai között nagyon lassan és gyötrelmesen elindult kifelé. Egy képviselőtársa sem állt fel, hogy segítse. Rossz volt látni ezt az ülésterem túlsó feléről."

A szocialista Gőgös Zoltán meg ezt:

"74 éves volt, éppen annyi, mint édesapám, amikor meghalt. A múlt heti szavazásokra tolókocsiban, oxigén pumpával érkezett. Akkor már lehetett látni, hogy nagy a baj."

A Fidesz háborúban áll, és háborúban nincs kímélet. Se ellenségnek, se barátnak. Se Simicskának, se Rubovszkynak.

A törvény azonban ellenére nem kapta meg a szükséges többséget, hogy egy DK-s képviselő is hiányzott. Eggyel még mindig kevesebben voltak a kormánypártok, mint kellett volna...

A MAZSIHISZ REAKCIÓJA ORBÁN HORTHYT MÉLTATÓ SZAVAIRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.06.22.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) is reagált a Klebelsberg Kuno felújított kastélyának átadásán elhangzott miniszterelnöki beszéd azon részére, melyben Orbán Viktor Horthy Miklóst kivételes államférfinak nevezte.

Alábbiakban a Mazsihisz közleményének teljes szövege:

Heisler András: Horthy Miklós felelőssége megkérdőjelezhetetlen

Magyarország miniszterelnökének Horthy Miklóssal kapcsolatos megnyilatkozásával kapcsolatban – amelyben kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökeként az alábbi állásfoglalást teszem közzé.

Közösségünk súlyos történelmi tapasztalata szerint hazánkat maga alá temette a 20. századi történelem – nem kis részben Horthy Miklós kormányzó 1920. március 1. és 1944. október 16. közötti működésének eredményeként. Horthy – két világháború közötti – államférfiúi kvalitása erősen vitatható. Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni. A nevével jelzett korszak – Horthy által is vállalt – antiszemitizmusa miatt pedig hiba példaként állítani a jövő generációja elé.

A hatszázezer magyar zsidó és a doni hadsereg több tízezer magyar katonájának haláláért Horthy felelőssége közösségünk számára nem megkérdőjelezhető. A Szovjetunió elleni hadüzenet végső, történelmi következménye pedig Magyarország szovjet megszállása, azaz a negyven esztendőn át tartó diktatórikus rendszer létrejötte volt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége aggodalommal figyeli a 2018-as választásokat megelőző közéleti mozgásokat. Előre mutatóbbnak tartanánk, ha Horthy értékelése helyett a jelen és a jövő kérdéseire fókuszálnának a versengő politikai pártok.

A szerző a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke
”...

TIZENÖT JELENSÉG, MELYEK ARRA UTALHATNAK, HOGY A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE BAJBAN VAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.06.22.


Apró repedések láthatók a Fidesz hatalmas gránittömbjén, ám az Orbán Viktor tévedhetetlenségébe vetett hit nem tűnik elillanni a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből. Ezúttal olyan, egyelőre képtelenségnek tűnő jelenségeket veszünk sorba, melyek előrevetítenék az NER Armageddonját. Ha az alant felsorolt események bekövetkeznének, jobb, ha alapjaiban átgondoljuk Magyarország jövőjét, mert talán rádöbbenünk, hogy Orbán Viktor nélkül is van élet a Kárpát-medencében. Ha tehát az alábbiakat tapasztaljuk, nézzünk mélyen fideszes ismerőseink szemébe, és kérdezzük meg tőlük: Biztosan ezt akartátok?

1. Németh Szilárd beiratkozik a CEU – ra, méghozzá a gender szakra.

2. Lázár János nyilvánosan Heineken sört iszik, és bejelenti, hogy újabb emeleteket építenek a panellakásokra.

3. Pintér Sándor meglátogat egy migránssimogatót, és elismeréssel szól azokról a civil szervezetekről, melyek segítették a menekülteket a legnehezebb időkben.

4. Kövér László visszahozatja az EU-s zászlót a parlamenti ülésterembe.

5. Mészáros Lőrinc nem vesz több céget, sőt elkezdi eladni a vállalkozásait.

6. Habony Árpád állásinterjúra jelentkezik az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

7. Rogán Antal szerzetesnek áll...

NAPI EGYPERCES: NÉGYMILLIÓ KOLDUS ORSZÁGA?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.06.22.


... na most akkor mondjátok meg nagyokosok mi legyen / ki ne legyen miközülünk maholnap és ki legyen / kinek legyen tiszta sor hogy haladás vagy haza / kinek legyen úgy hogy többé ne mehessen haza / kit várjon a boldogság kék tengerén egy bárka / kit viszont a vácrátóti köztemető árka. (Erdős Virág: na most akkor)

Nemrég egyik vidéki nagyvárosban osztottunk ételt azoknak, akiknek a vasárnap is csak azt jelenti, hogy nincs mit enniük. Ők nem vágynak sokra, díszes ünnepi asztalra. Legtöbbjüknek még asztala sincs. Számukra akkor van ünnep, amikor nem kell éhesen lefeküdniük. Az előző hónapokhoz hasonlóan, most is sokan várták az ebédet. A körülöttünk sétálók között valahogyan figyelmes lettem egy, a hetvenes évei közepén járó hölgyre. Először nem is tűnt fel, de mikor harmadszor sétált el félszegen előttünk, akkor már éreztem, hogy nem csak azért sétálgat a néni, mert ráér, nincs jobb dolga.

Udvariasan megszólítottam, megkérdeztem, hogy ne haragudjon, ebédelni szeretne? Csöndesen rám nézett, szemében könny csillogott. Másodpercekig némán álltunk. Szinte hallani lehetett a csöndet. Nem tudom, mi játszódhatott le a fejében, mire gondolhatott. Nem mertem megszólalni, de nem is tudtam volna, mit is mondjak. A szemét néztem, amelyben csak a mérhetetlen szomorúságot, keserűséget láttam. Talán egy perc után, a hölgy megszólalt. „Szégyellem, hogy éhes vagyok, restellem, hogy ide jutottam.”

Nem mertem faggatni, így nem tudom, milyen élete lehetett kopottas ruhájú vendégünknek. Valószínűleg egykor jobb napokat látott, talán volt családja, de élete derekára magára maradt. Kisnyugdíjasként tengeti életét, megbékélve a sorssal. Nem tudtam mivel vigasztalni. Csak annyit mondtam elszoruló torokkal, hogy mi tiszta szívvel adjuk, fogadja el, fogyassza egészséggel az ebédet. Így is történt. Békésen elfogyasztotta az ételt, majd elköszönt. Amilyen csöndesen jött, úgy is távozott. Észrevétlenül, némán, kiszolgáltatottan. Megverten, kilátástalanul, a régi, békés vasárnapok emlékével, amikor még a család ott ült a szerény vasárnapi ebédnél.

A szívem hetek múlva is háborog. Vajon tényleg neki kell szégyellnie, hogy nem tudja magát eltartani, hogy még karácsonykor sincs mit ennie? Rendjén van, ha egy élet fáradtságos munkájának az a „jutalma”, hogy sorba kell állnia a meleg ételért? Vajon hányan élhetnek így hazánkban? Az ételosztásokon hányan álltak be így, félszegen, szégyenlősen, éhesen a sorba, félve, hogy jaj csak egy ismerős meg ne lássa őket? Valószínűleg nagyon sokan, szerte az országban...

KISSÉ MÁR TÚLSZERETI AZ ÁLLAM AZ EGYHÁZAT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.06.22.


A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58,3 ezer forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő. A különbség az intézmények között tehát 3,4-szeresére növekszik. A különbség a dologi költségeknél jelentkezik igazán, nem a tanárok fizetésénél. Mindezek ismeretében úgy tűnik, hogy az állam súlyosan diszkriminálja saját intézményrendszerébe járó diákjait, vagyis az összes diák 80 százalékát, miközben tavaly egy kormányrendelettel 118 milliárdos támogatást ítéltek oda az egyházaknak.

Háromszoros különbség


A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az állami iskolákba járó gyerekek egy főre jutó támogatási összege (61,3 ezer forint) 2,6-szor kevesebb mint az egyházi iskolákba járóké (160 ezer forint). Ha ez nem lenne elég vérlázító, a következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 5 százalékkal (58,3 forintra) csökken, az egyházi iskolába járóké pedig 200 ezerre nő. A különbség tehát fokozódik, 3,4-szeresre.

Ezzel szemben Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára azt állítja, hogy az egyházi iskolák sem kapnak többet, mint az állami intézmények. Azt is elmondta, hogy amit például az állami intézmények beruházásra költenek, azt az egyházi fenntartók nem kapják meg.

Palkovics László oktatási államtitkár viszont nagyon is látja a különbséget: míg a tanárok bérére ugyanannyi jut, addig a dologi költségeknél más a helyzet. Ide tartozik például a közműdíjak, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezése.

Ráadásul a jogszabályok alapján súlyos különbségek vannak az „állami” és az egyházi intézmények jogosultságai között is: pl. az egyházi iskoláknak nincs körzeti ellátási kötelezettségük, így kiválogathatják a legjobb képességű diákokat, akár az egész országból is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívja a figyelmet, hogy az államosítás legfőbb célja az volt, hogy megszüntesse az ország különböző területei közötti kriminális különbségeket. Egyforma magas színvonalat teremtünk, mondta az akkori államtitkár – ám ez az első pillanattól sem volt igaz, mert az egyházi iskolák finanszírozása mindig magasan meghaladta az „államiakét”, s mint látjuk, ez a különbség tovább nő.

Sajnos a helyzet az, hogy az állami iskolákra szánt pénz azok rövid pórázos működtetésére sem biztos, hogy elég, míg az egyházi iskolák valószínűleg biztosítani tudják a színvonalas oktatást, hiszen a bőkezű állami támogatások mellett ott vannak még az egyházak saját bevételei és az egyházi egy 1 százalékok is.

Mindezek azt mutatják, hogy az állam súlyosan diszkriminálja saját intézményrendszerébe járó diákjait (mintegy az összes diák 80 százalékát!).

A fennálló helyzettel kapcsolatban ezért a PDSZ utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményez, és az EBH-hoz is fordul, ha erre a jogszabály lehetőséget ad...

KI MINT VETI MEG...

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.06.22.


Orbán Viktor, illetve választási tanácsadói valószínűleg felmérték, hogy a középre törekvő Jobbik mögött ott maradt egy elég széles szélsőjobboldali, antiszemita, rasszista, szavazójoggal bíró polgára a magyar államnak. Akik jó része ugyanakkor könnyen radikalizálható. Nekik márpedig vezér kell. Orbán pedig bejelentkezett erre a szerepre. Nem most. Ellenben most már egyértelműen.

Egyértelműen világossá téve az említett aspirációt azok után, hogy már korábban is tett jó néhány szalonantiszemita gesztust. Valamint azok után, hogy a szegényeket egyértelműen lefitymáló Lázárt, annak idején, nem vágta ki úgy a kormány közeléből, hogy Föld körüli pályára álljon. S természetesen emlékezhetünk arra, hogy amikor Horthy-bálványt avatott egy egyházi figura, akkor sem volt egyetlen érdemi szava sem a miniszterelnöknek. Igaz, az egyházak képviselői sem tolongtak egy ellendemonstráción. Így egy kis értetlenséggel olvasom azokat az írásokat, amelyek azt sugallják: szerzőik most kapták fel a fejüket meglepetésükben. Most, hogy Orbán Viktor kiállt, és éppen csak szentnek nem kiáltotta ki a tenger nélküli tengernagyot.

Akkor, amikor a miniszterelnök kijelentette: „Horthy Miklós kivételes államférfi volt. Amiben különben lehet igazság. Elvégre az átlagtól való eltérés akkor is lehet kivételes, ha az eltérés a negatív tartományokat ostromolja. Majd kemény ostrom után beveszi azokat. Horthy esetében akár onnan indulva, amikor az Antant támogatását bírva elindult Budapest fele. Szeged felől a „legrövidebb” úton, Siófokot is érintve, érkezve a fővárosba. A Duna nyugati partjáról. Nehogy véletlenül találkozzon a megszálló, illetve a fővárost éppen hogy elhagyó román csapatokkal. Amelyek, alkalmasint, tisztára söpörték előtte a terepet. Kivételes bátorságról téve tanúbizonyságot. Bevonulva Budapestre, majd a híres, vagy inkább hírhedt fehérlovas színielőadást megtartva a fővárosban. Kétségtelenül utat mutatva a jelenkori, szintén felelősségpánikos kormányfőnek. Bátorságból. Annak az Orbán Viktornak, aki már Nagy Imre temetésén is csak azért mert pofázni, mert tudható volt: a szovjet csapatok kivonása már de facto zajlik. Ebből a szempontból szinte tükörkép a két helyzet. Az egyik a már kivonult ellenséges csapatok nyomán érkezve tünteti fel magát hősnek, míg a másik egy már zajló folyamatot követel nagy hanggal. Majd mítoszt teremtve magának a semmiből...

SAKKBAJNOKSÁG A HÁRSHEGYEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.06.22.


Mint amikor a bolondokházában sakkbajnokság van, olyan mostanában a politika, és sajnos nem csak helyi, de nemzetközi szinten is.
Amerika Trump elnök alatt eljutott arra a szintre, hogy a világ úgy kezeli, mintha egy bolond ülne egy harckocsi kormányánál, rettegve figyeli, hogy merre rángatja a botkormányokat, merre forgatja a lövegtornyot, kire lő legközelebb.
Egyelőre megúsztuk, mert a rengeteg provokáció még nem lépte át az oroszok tűréshatárát, de ki tudja, hogy meddig marad még ez így.
Ezidáig a közvetlen támadások még csak Oroszország szövetségesét érték, leszámítva a törökök légi-akcióját, mely némi canossajárás után rendeződött.
Az amerikai hadsereg eddig még gondosan vigyázott arra, hogy csak a szíriai kormányerők muzeális értékű repülőgépei ellen forduljon, ami lényegesen csökkentette a komolyabb konfrontáció kockázatát, de soha nem lehet tudni, hogy valamelyik idióta amerikai tábornok mikor akciózik egy jóízűt, közvetlenül az orosz hadsereg ellen.
Az, hogy Trump Putyin kedvére alakítaná Amerika politikáját, barokkos túlzásnak bizonyult, a látvány inkább olyan, mint amikor a búcsúban a falu erős embere jól berúgva támolyog és minden szembejövőbe beleköt.
Lehet persze a saját állama érdekeit képviselő Putyinra mindenféléket mondani, de az biztos, hogy politikusként sokkal komolyabb képet mutat magáról a világnak, mint Trump, aki legfeljebb Jelcinnel lehetett volna egy kategóriában.
Mindenesetre az orosz hadsereg már átrendezi csapatait nyugati határain, elejét véve talán annak, hogy Trumpnak meggondolatlan ötletei támadjanak Ukrajnával, vagy a Krímmel kapcsolatban.
A fagyi visszanyalt, Amerika ezerszer avatkozott be katonailag a világ különféle tájain az ott élő amerikai állampolgárok érdekeire vagy védelmére hivatkozva - most szembetalálkozhatott ezzel, orosz változatban...

POLITIKAI NYOMÁSRA NEM VIZSGÁLJÁK FARKAS FLÓRIÁN ÜGYEIT


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HírTV/Sztárklikk
2017.06.22.


Kamuküldöttek kamugyűlésen választották újra Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökének - állítja Lakatos Oszkár. A szervezet Heves megyei elnökét nem hívták meg a tisztújításra, ahogy a többi, Farkassal szemben álló vezetőt sem, így pedig, mint kiderült, mandátumukat is elvesztették a szervezetben.

Lakatos szerint a Orbán Viktor azért nem engedi el Farkas kezét, mert akkor fideszesek is lebuknának az Országos Roma Önkormányzat visszaéléseivel kapcsolatban.

Ellenszavazat nélkül öt évre újra elnökének választotta a Lungo Drom Farkas Flóriánt. Néhány héttel az ebédnek álcázott szavazás előtt a Fidesz megújította az együttműködést a szervezettel. Farkas több vele szemben álló megyei elnököt nem hívott meg a szavazásra, és a cigány vezetők állítják: nem is valódi Lungo Drom-küldöttek szavaztak Farkasra.

Lakatos Oszkárt, a Lungo Drom Heves megyei elnökét sem hívták meg az ebédre. A megyei vezető szégyenletesnek tartja a történteket: "Ez szégyen minden olyan roma vezetőre, aki Farkas Flóriánnal együtt politizált". Lakatos 2015-ben, a Híd a munka világába program kapcsán jött rá, hogy a miniszterelnöki biztos körül "meleg a pite". Azóta több mint harmincöt feljelentést tettek. A Heves megyei elnök szerint még az 1,6 milliárd forintnyi közpénzt elnyelő munkaprogramnál is súlyosabb bűncselekmények történtek az Országos Roma Önkormányzatban...

ÖRDÖGI CSUKLÓSBUSZOK

BUS WORLD
Szerző: Aron_son
2017.06.22.


Az öreg csuklósokat alig-alig váltják le több évtizedes szolgálatukból. Ha pedig mégis, akkor többnyire használt csuklós busz, esetenként nagy befogadóképességű szóló érkezik váltótársként. Mik azok a lehetséges okok, amiért a csuklós buszokat (és beszerzésüket) ennyire mostohagyerekként kezelik? Avagy: miért ördögtől való a csuklós busz itthon?

Mielőtt a kedves Olvasó úgy gondolná, hogy a bevezetőben olvasott kérdésre egzakt és nyilvánvaló választ fog kapni a bejegyzés végére, megemlítem, hogy ne reménykedjen ilyesmiben. De igyekszem néhány, nem csak közlekedési, hanem gazdasági, üzemeltetési és egyéb szempontot (statisztikákkal alátámasztva) bemutatni, hogy egyre korosabb a csuklós állomány, lelassult a megújítási ütemük, és fogyófélben is vannak. Pedig sok helyen szükség van és lenne erre a befogadóképességre.

Tartalom

0. Hazai utazási szokások megváltozása
1. Belföldi gyártók csuklós buszai
2. Külföldi gyártók típusai és hazai eladásaik
3. Hogyan alakultak a csuklós- és szólóbusz-beszerzések 2000 és 2016 között?
4. Háromtengelyes = csuklós?
5. Változó tendenciák
6. Beszerzések alakulása és összevetése egy konkrét cég példáján bemutatva
7. Lehetséges válaszok a bevezetőben feltett kérdésre
8. Zárszó...


A KÖZÉP-EURÓPAISÁG ÁTÉLÉSE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.06.22.


Csehország a német-francia uniós maghoz tartozónak tekinti magát, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia viszont inkább az EU perifériája. A nagy politikai konglomerátumok sajátja, hogy a perifériák sok esetben a központtól eltérően viselkednek.” (Lékó István)

Ez bizony izgalmas felvetés.

Lékó István azt is megemlítette a Heti Válaszban adott interjújában, miszerint „Csehország közelebb fog kerülni Németországhoz és Franciaországhoz, és távolodni a visegrádiaktól.” (A csehek kedvelik Orbánt, mégis eltávolodnának a V4-ektől)

Lékó István nem a levegőbe beszél és nem is Soros György fizetett ügynöke. Ő a Lidové noviny főszerkesztője. A cseh, konzervatív napilap, sok minden máshoz hasonlóan Andrej Babiš-nak, Csehország leggazdagabb emberének tulajdonában van, aki valószínűleg az ősszel tartandó választások után Csehország miniszterelnöke és így vélhetően még gazdagabb lesz. Babiš-nak jelentős üzleti érdekeltségei vannak Németországban, a közeledés így reálisnak tűnik.

Ha netán magára maradna, vajon mi lesz Közép-Európa termelési motorjával, amely Orbán Viktor állítása szerint kétségtelenül Magyarország. A világszínvonalú magyar egészségügy mellett ez most a kormányzat egyik kommunikációs panelje, ami mögött ugyan nincs semmi valós tartalom, ennek ellenére rendkívül hatásos.

A V-4-es országokkal kapcsolatban látszólag minden a legnagyobb rendben van. A népek és vezetőik közötti őszinte barátság töretlen és megbonthatatlan. Lengyelország épp a napokban adta át a visegrádi négyek soros elnökségét Magyarországnak, amelyet Orbán Viktor elmaradhatatlan kézcsókja kísért. A nyájas inzultus Beata Szydło-t érte, Robert Fico és Bohuslav Sobotka mindössze asszisztáltak a kézfogóhoz.

Orbán a találkozón valami olyasmit is mondott, miszerint lehetővé kell tenni a fiatal nemzedék számára is, hogy „átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk”. Ez bizony erős fenyegetésnek hangzik a részéről. Kik azok a mik, akik ilyen ostobaságokat hordanak össze? Talán egy új nemzet van születőben? A büszke és erős közép-európaiak?...

VÉRLÁZÍTÓ AZ ISKOLÁK FINANSZÍROZÁSA

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.06.22.


Háromszor többet ér egy gyerek a Fidesz-kormány, azaz Orbán Viktor és parlamentje számára, ha egyházi iskolába jár. Sőt, még valamivel többet is, amint az a Ténytár blogon közölt adatokból kiderül. A következő tanévben az állami iskolába járó gyerekek támogatása 58 ezer 300 forintra csökken, míg az egyházi iskolákba járóké 200 ezerre nő.

A részleteket itt olvashatja el az érdeklődő. Azt fűzöm mindehhez hozzá, hogy amikor időről időre hasonló mondatokkal borzoltam a Bekiáltás blog, illetve a Facebook oldalam olvasóit, gyakran kaptam hitetlenkedő kommenteket. De ennél is beszédesebb, hogy néhány hete, amikor hasonlókat mondott a Klubrádióban egy oktatási szakértő, a jól ismert, de a jelek szerint nem is annyira felkészült műsorvezető-riporter hitetlenkedve fogadta a közlést. Nyilvánvalóan ott és akkor hallott először erről az égbekiáltó skandalumról, amit – jól tudjuk – Horn Gyula egykori szocialista kormányfő egyik meggondolatlan lépése alapozott meg.

Persze, Horn mentségére legyen mondva, az utána következő politikusok sem korrigáltak. Semmit nem tettek annak az iskolában kezdődő kasztosodási folyamatnak a csillapításáért, ami néhány évtized múltán akár önmagában is végveszélybe sodorhatja Magyarországot. Az állítólagos ellenzéki pártok most sem állítják politikai kampányaik középpontjába az oktatási rendszernek ezt a jövő generációkat fenyegető vérlazító igazságtalanságát.

Az ellenzék hallgatása különösen feltűnő amiatt, hogy ha belegondolunk: ezzel esetleg fel lehetne rázni a közönyös tömegeket. Nem tudom elképzelni ugyanis, hogy ne hatna a sokaságra, ha a Fidesszel úgymond szemben álló erők következetesen, kellő eréllyel, a következmények részletezésével, újból és újból rávilágítanának arra: az egyházi iskolákban tanuló húszszázaléknyi gyerek elképesztő mértékű többletfinanszírozásának számláját a társadalom nyolcvan százalékával fizetteti meg a magát a nemzeti együttműködés rendszerének élcsapataként meghatározó, az országot mára teljesen foglyul ejtett politikusok maroknyi csoportja és a költségvetést gátlástalanul fosztogató holdudvar...

ITT OLVASHATÓ

MACRON NYILVÁNOSAN HADAT ÜZENT AZ ORBÁN-FÉLE ILLIBERALIZMUSNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.22.


- A német államfő aggódik magyar jogállam miatt.

- Magyarország rekorder az uniós pénzek lenyúlásában, de Orbán nagy családi érzést tanúsít az így szerzett alapok elosztásakor.
- Az amerikai fellebbviteli bíróság végleg elutasította a magyar állam beadványát, hogy ne lehessen tárgyalni az örökösök igényét a Herzog-hagyaték ügyében.

Guardian/Reuters

A francia elnök megismételte, hogy a közép- és kelet-európai országoknak tiszteletben kell tartaniuk az uniós alapértékeket, mert az nem megy, hogy egyszerűen szupermarketnek tekintsék Európát. Marcon a földrész 8 nagy újságjának nyilatkozott az Elysée-palota teraszán az unió csúcsértekezlete előtt. Azt hangsúlyozta, hogy a külpolitikában mindenekelőtt azt a válságot igyekszik megoldani, amely a nyugati demokráciákat sújtja. Hiszen mindenütt erősödnek az illiberális rendszerek, a szélsőségesek, ugyanakkor az USA részben kivonul a világból. Újra felbukkan a tekintélyelvűség, amely megkérdőjelezi a demokrácia életképességét.

A célja az európai megújulás, vagyis olyan unió, amely jobban gondoskodik a polgárairól. Mint mondta, az új gondolatnak az emberek fejében kell megindulna, nem csupán sötét tárgyalótermekben. Kiemelte, hogy nincs más választása, mint hogy az illiberalizmus elleni harc zászlóvivője legyen. Mert Európa az egyetlen hely a világon, ahol szorosan összekapcsolódik az egyéni szabadság, a demokrácia szelleme és a társadalmi igazságosság. Vagyis a kérdés az, hogy sikerül-e megőrizni a normákat, amelyeket a kontinens adott a földnek, vagy netán az illiberális demokráciák és az autoriter rezsimek felemelkedése eltörli az uniót a föld színéről.

A jólétért vívott küzdelemben fontosnak tartja, hogy a cégek ne tudjanak olcsó munkaerőt szerződtetni más EU-s államokból, illetve ne tudják áttelepíteni a termelést olyan államokba, ahol alacsonyabbak a bérek. Megjegyezte, hogy a brit példa mutatja: a középosztály megálljt parancsolt a keleti vendégmunkások beözönlésének. De mindemellett francia-német vezérlettel alapvetően meg kell reformálni a menedékpolitikát is.

Úgy fogalmazott, hogy a nemzeti önzés lassú méreg, amely a demokrácia meggyengüléséhez és ahhoz vezet, hogy az unió testületileg képtelen megbirkózni a történelmi feladatokkal. Ám figyelmeztette a keleti tagállamokat, hogy ne intsenek búcsút az elveknek, ne fordítsanak hátat Európának, ne cinikusan közelítsenek az EU-hoz, amely csak a javukat szolgálta. Vagyis ne költsék az unió a pénzét, miközben semmibe veszik az együttes értékeket. Európa ugyanis közös sors. Viszont akik nem tartják tiszteletben a szabályokat, azoknak szembesülniük kell a teljes politikai következményekkel. A szolidaritásban nincs helye a kompromisszumnak, mert ha a földrész belenyugodna, hogy legyen, akkor az unió gyenge volna, sőt már meg is szűnt volna létezni. Macron nem gondolja, hogy választási győzelme egymaga meg tudná állítani a demagógiát. Ám a társadalmakat megosztó félelmeket át kell alakítani energiává. Nincs varázsszer, ez mindennapos harc. A politikusoknak nem szabad azt hinniük, hogy az emberek ostobák. De az elnök meg akarja fékezni a szélsőségek és a demagógia felemelkedését, mert itt a civilizációk harca zajlik...

TGM: AZ UTOLSÓ TENGELYHATALOM

MAGYAR NARANCS ONLINE
- PUBLICISZTIKA
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.06.22.


Szemben némelyekkel én elég jól ismerem a belmagyar és külmagyar jobboldalt, beleértve a történelmileg magyarázható sértődékenységét. Ez a sértődékenység jelentékeny lelki akadálya a logikus gondolkodásnak és a figyelmes olvasásnak - és hát ez manapság már nem a jobboldal kiváltsága csupán.

Ezért, bár ez voltaképpen fölösleges lenne, leszögezem már most, azonnal: amit mondandó vagyok, nem vonatkozik a magyar népre (sem a magyarországi "államnemzetre", sem a magyarországi államnemzeten belüli magyar etnikumra - amely utóbbi nem tartalmazza a mindig figyelmen kívül hagyott magyarországi nemzetiségeket -, sem az államhatárokon túli magyar kisebbségekre), de még csak a magyar jobboldal egészére sem. Konzervatív publicisták figyelmeztettek a napokban rá, hogy volt konzervatív magyar antifasizmus, ami fontos és igaz. (Bár nem tartoznak ide a népi mozgalom antifasisztái, mert a népiek nem voltak se konzervatívok, se jobboldaliak. Noha szinte valamennyiüket megérintette a nacionalizmus, ez a harmincas években enyhébb és demokratikusabb volt, mint a hivatalos variáns. A népi mozgalom, már ami akkorra megmaradt belőle, 1989 körül lett csak konzervatív és vidékies. Illyés, Németh László, Erdei, Szabó Zoltán igazán nem volt se konzervatív, se vidékies [enyhén szólva!] - és a parasztpárthoz közel álló Bibó és Szabó Zoltán a legfontosabb antifasiszta politikai íróink. A kommunisták közül érdekes módon csak a Szlovákiából soha ki nem mozduló, Stószról Kolozsvárra, a Korunkba író, a weimari baloldal szellemét honosító Fábry Zoltán volt az egyetlen jelentékeny antifasiszta közíró, de neki nem kellett szembenéznie a pesti - vagy a moszkvai - cenzúrával. Némely népi írókból lettek ugyan fasiszta mozgalmak támogatói, de ez minden magyar kulturális/politikai családra igaz. A makulátlanul ultrabaloldali Kassák Munka-körének egyik volt tagja miniszter volt a Szálasi-kormányban. Kassák méltányosan gyűlölködő kulcsregényt írt róla.)

Tehát nagyon egyszerűen azt kérem mindenkitől: akinek nem inge, ne vegye magára.

Komolyabb dolgokról van itt szó.

A világ államait ma az Egyesült Nemzetek Szervezete fogja össze. Ez nem elfogulatlan nemzetközi gittegylet, hanem a Hitler-ellenes koalíció (hivatalos nevén: Egyesült Nemzetek) kibővítése. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (a Szovjetunió, mai nevén: Oroszország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Kína) voltak az antifasiszta nagyhatalmak. A Hitler-ellenes koalíció még elismert ellenállási mozgalmakat (így a csehszlovákot, a jugoszlávot és a lengyelt), de ezeken kívül a többiek csak csatlakoztak. Ennek a magától értetődő feltétele az, hogy a csatlakozó államok élesen megszakítják a kontinuitást a múltjukkal, ha kormányuk és hadseregük történetesen a Tengely oldalán állt a második világháborúban. (Itt Japán részleges kivételt jelent, viszont megszállt ország volt 1945 után, nem maga kormányozta magát, hanem az amerikai hadsereg: de ennek a részleteibe itt nem volna helyes belemenni.) Nyugat-Németország és Ausztria helyreállította a köztársasági államformát, politikai hagyományt és szimbolikát, Olaszország köztársaság lett, szociális és demokratikus alkotmányokat adtak maguknak. Ugyancsak szakítottak politikai hagyományukkal a Szovjetunió befolyási övezetébe tartozott kelet-európai, ún. szocialista országok még az átmeneti korban, a félig-meddig demokratikus kezdetekkor, a kilencszáznegyvenes évek második felében.

A Hitler-ellenes hadviselő nagyhatalmak kiváltságai máig fönnállnak.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának és az ENSZ Alapokmányának - bármit gondolunk is róluk filozófiai szemszögből - a legalább formális, alkotmányjogi elismerése, ami fasizmusellenes kötelezettségvállalás és tanúságtétel, ma az állami lét minimális föltétele.

Az ENSZ tagállamai 1943, az alapítás esztendeje óta számtalan gaztettet követtek el, de ennek a kötelezettségvállalásnak a formális felszámolásáig - hivatalos közjogi dokumentumokban - soha nem merészkedtek el. Ma még Németország és Ausztria is antifasiszta hatalom, mert folytonosságot a megdöntött (1933, 1934/38) köztársasággal ismer csak el, a fekete-vörös-arany lobogó 1848 köztársasági szimbóluma, szemben a császárság és a Harmadik Birodalom zászlajával (mindkét Németországnak - NSZK, NDK - ez volt a zászlaja!), a vörös-fehér-vörös osztrák zászló sem birodalmi (svarcgelb), hanem régi territoriális jelkép; a nagynémet birodalom jogilag és politikailag még német szempontból is majdnem idegen, megszálló hatalom. Ez fikció, de fontos, államalapító mítosz.

Rengeteg változás ment végbe 1943 és 1945 óta, de abban a tekintetben, nyomatékosan ismétlem, hogy a fasizmusellenes kötelezettségvállalás és tanúságtétel az állami lét minimális föltétele, nem változott semmi.

Hogy fű alatt mennyi rossz illatú náci kultuszcselekményt hajtottak végre kelet-európai országokban (például Horvátországban, Szlovákiában, a balti államokban - jellegzetesen 1989 után létrejött vadonatúj államokban, de azért Romániában is, ahol ez kivételesen még 1989 előtt, a Ceausescu-rezsim éveiben kezdődött el), köztudomású, de ez sehol nem érte el, sok rossz szobor és viszolyogtató utcanév ellenére, az állam hivatalosan definiált önazonosságának az absztrakciós szintjét.

Amikor nagybányai vitéz Horthy Miklós szkv. cs. kir. altengernagyot, a Magyar Királyság volt kormányzóját az 1990-es évek elején újra eltemették egykori birtokán, Kenderesen, a demokratikus közvélemény ugyan fölháborodott, de kétségtelen tény, hogy a szertartáson - igen helytelenül - megjelent kormánytagok és országgyűlési képviselők magánemberként voltak jelen; gesztusuk a magyar államot mint olyant nem kötelezte el, de voltaképpen még az akkor regnáló kormányzatot se, hiszen nyilatkozatban nem vonták kétségbe az Egyesült Nemzetekhez tartozásunk legfontosabb jellegzetességeit. A kormány - mint kormány - nem mondott semmit, az affér megmaradt a belpolitikai konfliktus keretei között. (Ennek a romániai párhuzama a rendszerváltás utáni egyetlen katonai díszszemle, az 1944. augusztus 23-i renversement des alliances, a Szövetségesek, közelebbről a Szovjetunió oldalára való átállás 50. évfordulóján, amikor a díszelgő egységeket együtt fogadta az emelvényen az antifasiszta fordulat egykori végrehajtója, I. Mihály király, az akkori államelnök - a Ceausescuval szembefordult egykori pártfunkcionárius - és a görögkeleti pátriárka. Ez volt a román állam hivatalos állásfoglalása, minden rehabilitáció és - egyébként csökkenő számú - Antonescu tér és Antonescu utca ellenére.)

De miután az új magyarországi Alaptörvény (alkotmány) példátlan lépést tett a legfontosabb államjogi textus történetfilozófiai bevezetésében, és a bevezetés gondolatait azóta politikai tartalommal töltötte meg, a magyar állam kilépett a nemcsak az európai államokat, de a világ minden államát implicite kötelező szellemi és morális keretek közül, s evvel potenciálisan veszélybe sodorta a magyar népet, mindenekelőtt a magyarországi államnemzetet. Ez akkor is így van, ha a világhatalmak egyébbel vannak elfoglalva, és cinikus vezetőik ma a vállukat vonogatják, bár a mai magyar kormányt illetően senkinek se lehetnek illúziói.

Az Alaptörvény bevezetése köztudomásúlag 1944. március 19-étől, a német katonai megszállás napjától az 1990. tavaszi választásokig tartó időt tekinti olyan illegitim állami korszaknak, amely politikai - az államcélokat és az alkotmányos rendet, a nemzeti szuverenitást illető - tekintetben nem előzménye, de talán nem is jogelőzménye a mai Magyarországnak, amelyet igen jelentőségteljesen már nem hívnak Magyar Köztársaságnak. (Az ún. demokratikus rendszerváltás óta eltelt időt is homályosan idesorolják mint "zavaros átmenetet", s evvel félig illegitimnek nyilvánítják az első Orbán-kormányt is, ami hallatlan.)...

PÁVATÁNC: AZ MSZP ÜZENT SIMICSKÁNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.21.


Két dolog történik párhuzamosan a magyar belpolitika pillanatnyilag elsőszámú témájává vált plakátügyben.

Az első a pikánsabb: a rendszerszintű korrupció, a politikájának lényege visszaüt a Fideszre. Egy milliárdos nagyvállalkozó tudniillik az 2010-14 között, az Orbán-Simicska kormány idején privatizált közpénzekből akarja leváltani a Fideszt, de Orbán Viktort biztosan.

Simicska nem tesz mást, mint hű marad eddigi elveihez.

Hülyének lenni alkotmányos jog.

Ezt a kijelentést vagy 20 éve tette, hogy ti. ő igazán nem tehet arról, hogy Kaya Ibrahim és Jozsip Tot nevű emberek teljesen értéktelen, ellenben köztartozásokat felhalmozó cégeket vettek meg a Fidesz-közeli cégbirodalomból. Hülyék voltak, de hát, istenem, ehhez joguk volt.

Most ő sem csinál mást. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a mélyen a piaci ár alatt adja a Jobbiknak a Fidesz- és (főként) Orbán-ellenes kampányához a plakáthelyeket.

De amíg nincs, Simicska arra költi a pénzét, amire akarja. Ha lemond a profitról, az ő dolga. Ha még az önköltség se jön ki neki, az is...

KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: ELÁRULJAM, HOGYAN NEVEZIK ORBÁNT A HÁTA MÖGÖTT?

24.HU
Szerző: Nagy József
2017.06.21.


Ott volt a rendszerváltásnál, a privatizációknál, ismeri politikusok kurvázós, lopós, gyilkolós történeteit. Aztán megcsömörlött, kiszállt, azóta regényeket ír a sztorijaiból. Nagyinterjú.

Ha hihetünk A rendszerváltónak, minden politikus ocsmány gazember, lusta, hazug, gátlástalan, középszerű, bárkit hátba szúr, és bármelyikük megvásárolható a „három pé, vagyis pénz, pina, politikai hatalom” valamelyikével. Tényleg ilyenek?

Sok politikust ismertem, és aki nem ilyen volt, az kikopott, belehalt. Vagy a saját pártja utálta ki, mint a fideszes Illés Zoltánt és Ángyán Józsefet, vagy pont őt feszítették keresztre korrupciós, esetleg egyéb köztörvényes váddal, lásd a fórumos Dávid Ibolya és Herényi Károly esetét. A merkantil hajlamú politikusok – a merkantil hajlam alatt azt értem, hogy lop, mint az állat – a nem lopósokat úgy emlegették, hogy „na, azok a szerencsétlen hülyék”.

Honnan ismeri a politikusokat és a történeteiket?

A rendszerváltásig filozófiatörténetet tanítottam a pécsi egyetemen, aztán egy barátommal megalapítottuk Magyarország egyik első privatizációs tanácsadócégét, ahol rengeteg politikussal és üzletemberrel találkoztam. Segítettünk még az Állami Vagyonügynökségnek is. Később váltottam, egy vállalkozás társtulajdonosaként magam is privatizáltam közérteket és egy nagy informatikai céget.

Meggazdagodott?

Pár évig csináltam, s lett annyi pénzem, ami normális polgári életet biztosít. Aztán csúnyán becsaptak, megcsömörlöttem, akkor szálltam ki, amikor a legjobban dübörgött a privatizáció. 1998-ban egy évig a Horn-, aztán még egy évig az első Orbán-kormány alatt az ORTT főigazgatója voltam, bejártam a Parlamentbe, szép tapasztalat volt látni, a politikusok hogyan próbálják befolyásolni a médiát. 1999 óta írással foglalkozom.

Milyen emberek voltak az első szabad Országgyűlés tagjai?

Kezdjük messzebbről.

Kádár alatt mindent az ő puritanizmusa határozott meg, persze alatta is loptak, de félve, szégyenkezve.

A nyolcvanas években érkeztek a reformkomcsik, okos technokraták, emberileg egész jó minőség, nekik köszönhettük Kelet-Európa legjobb gazdasági törvényeit. Egy nagy bajuk volt: nagyon szerették a hatalmat, és a KISZ-ben profi hatalmi játékosokká értek. Aztán jött az első szabad Országgyűlés csupa küldetéstudatossal, ők nem pénzért, hanem hitből ültek be a Parlamentbe. Antall hitt. Kis Jánosék is hittek. Még a szocialista reformkörösök is hittek. Volt ethosz. Komoly, művelt, tanult, kicsit naiv, kicsit álmodozó bölcsészek és jogászok, ők azok, akik a nyolcvanas évek végén, az új pártok alakulásánál a legbátrabban kiabáltak.

Illetve a zömük azért kiabált, mert demokratikus világot álmodott, néhányuk meg azért, mert besúgó volt, még a kommunista titkosszolgálat küldte be a politikába.

Az egyik egyetemi cimborámból SZDSZ-es képviselő lett, büszke voltam rá, aztán pár hónap után lemondott a mandátumáról, visszament ügyvédnek. Mesélték, párton belül lebukott, kiderült, háromperhármas volt, kilökték, teljes joggal. Amúgy épp a múltkor jelölt be a Facebookon...

HORTHY KIVÉTELES ÁLLAMFÉRFI, DE A ZSIDÓKNAK NINCS MITŐL FÉLNIÜK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.22.


- Miniszterelnök úr, Ön ma kivételes államférfinek nevezte Horthy Miklóst.

– Igen, valóban ezt mondtam.

– Horthy Miklós kormányzóként számtalan gazemberséget elkövetett. Az ő regnálása idején születtek a zsidótörvények, és akkor is ő volt a kormányzó, amikor mintegy félmillió zsidó származású magyar állampolgárt elpusztítottak.

– Mi a kérdés?.

– Hogy a zsidó honfitársaink, akikre Ön gyakran szokott hivatkozni, mit gondoljanak erről?

– Nem kell nekik erről semmit sem gondolniuk. Gondoljanak valami másra.

– Ezt hogy érti, miniszterelnök úr?

– Úgy, hogy Magyarországon egyetlen zsidó honfitársunknak sem kell félnie. Mi nem csak nagyrabecsüljük, de meg is védjük a zsidó honfitársainkat. Persze, ahhoz, hogy mindenkit megvédhessünk, akit a zsidósága miatt támadás ér ma Magyarországon, nekünk is kellene egy kis segítség.

– Ezt hogyan gondolja, miniszterelnök úr?

– Nagyon egyszerűen. A lehetőségeink korlátozottak, maga is beláthatja, hogy nem állíthatunk minden zsidó honfitársunk mellé egy rendőrt.

– Miért kellene Önöknek minden zsidó ember mellé rendőrt állítani?

– A megvédés miatt, mi másért. Technikailag persze megtehetnénk, hogy minden egyes zsidó mellé rendőrt állítunk. Nem is egyet, hanem kettőt, vagy annál is többet, de ez nagyon sokba kerülne. Hiába szárnyal a magyar gazdaság, ezt még mi sem engedhetjük meg magunknak. Az érintettek segítségére is szükségünk van ahhoz, hogy megvédhessük őket...

ÚJABB MAGYAR KALANDOK AZ ANGLIAI HOTELBŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/János
2017.06.22.


Sokan szerettétek János kalandjainak első felvonását, és méltán. Szóval most jön a folytatás, ismét a szigetországból. (Ha valaki elkövette volna azt a hibát, hogy kihagyta az első részt, itt pótolhatja.) Annyit ígérhetek, hogy lesz benne egy furcsa magyar lakástulajdonos, egy kínai, egy nyugdíjas limbó hintó és sok eső. Tisztára, mint egy Rejtő-regény kezdete, nem igaz? (A képeket ezúttal is a szerző küldte, köszönöm.)

„Folytatom visszaemlékezésemet a tavalyi évről. A hoteles munka mellett az átlagos hétköznapokon sem unatkoztunk. Mentünk felfedezni, sétálni, nézelődni. Ha meg csak otthon akartunk ülni és semmit tenni, hát azt sem volt egyszerű összehozni néha.

Május 28.

Egy ideje már ismerőseinknél lakunk, innen keresünk szállást. Ma kaptunk is egy telefonszámot lakhatás ügyben. Kiderült, hogy magyar az illető. Igazából nemrég vették a házukat és az egyik szobát kiadnák ideiglenesen, hogy egyenesbe jöjjenek. Nekünk jó lenne ez is amíg megfelelő szállást nem találunk, nem akarunk sokáig ismerőseink nyakán maradni.

Közölte, hogy hány font az albérlet, hány font a számlák külön. Utána jelezte, hogyha szeretnénk edényeket tartani a szekrényükbe, vagy a ruhaszárítójukat használni, akkor arra is felszámol külön pénzt. WTF?

Párommal nézünk egymásra, hogy ez most hülyének néz minket, vagy komolyan vannak ilyen ötletei? Hagyjuk is a fenébe. Furcsák néha az emberek.

Július 07.

Már jó ideje Great Yarmouthban vagyunk és belaktuk az új albérletünket, felfedeztük a várost. Már pár nap után feltűnik, hogy dugig van a hely sirályokkal.

Úgy érzem, fel kell írnom az utókornak, hogy milyen állapotok uralkodnak madárfronton. Ha a szárnyasoknak lennének maffiózói, akkor tuti, hogy az itteni sirályok lennének azok..."


ITT OLVASHATÓ

ANYJA NEVE? - NA. EZT NEM KÉRDEZIK TÖBBÉ A HATÁRON TÚLI SZAVAZÓKTÓL

HVG ONLINE
Szerző: Joó Hajnalka
2017.06.21. 


Semjén Zsolt egy konferencián durrantotta ma az infót: tovább könnyítenék a határon túliak eddig is minden belföldi lakcímmel bíró magyarénál egyszerűbb szavazását. Kiderítettük: nem úgy, amire sokan asszociáltak.

Emailben, telefonon, Skype-on, vagy Facebook-lájkkal szavazzanak a határon túli magyarok, esetleg eleve egyetlen pártlistára, a Fidesz–KDNP-re adhassák szavazatukat? – tettük fel a kérdést nemrég olvasóinknak, miután Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes egy csütörtöki konferencián felvetette, hogy az állampolgársági, illetve honosítási eljárások egyszerűsítése mellett akár a határon túli magyarok szavazását lehetővé tevő választási szabályokon is változtatna a kormány.

A cikkhez érkezett kommentek alapján Semjén Zsolt szavai finoman szólva meghökkentették olvasóinkat, ironikus szavazásunk válaszai közül legtöbben pedig amellett tették le a garast, hogy határon túlról eleve csak a kormánypártokra lehessen szavazni. A döbbenet és az irónia nem véletlen: a határon túli magyarok már most is jóval egyszerűbben szavazhatnak, mint bármely magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár: levélben. Nem is beszélve a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a voksolás idején külföldön tartózkodó – mondjuk a külföldön dolgozó vagy tanuló – magyarokról, akik csak az adott ország magyar nagykövetségén adhatják le a szavazatukat, már ha hajlandók ezért akár több száz vagy ezer kilométerre utazni lakóhelyüktől.

Kormányzati forrásokból délutánra megtudtuk: nem a módszer további könnyítését tervezi a kormány, csak azokat a – technikai jellegű – bürokratikus akadályokat akarja megszüntetni, amelyek miatt nagy számú érvénytelen voks született a korábbi választásokon. Ilyen például, hogy mivel számos – főleg nyugati – országban nem tartják nyilván a személyazonosító adatok között az „anyja neve” kategóriát, ezt sokan nem is tudják pontosan. Nem arról van szó persze, hogy valaki még azt sem tudja, hogy hívják az édesanyját, hanem hogy – mivel az adott országban nem volt jelentősége –, nem tartja pontosan nyilván, hogy például nem Tóth Anna, hanem Tóth Anna Lujza szerepel az anya okmányaiban. A voksok ellenőrzésekor viszont nem fogadható el a szavazat, ha a személyazonosító adatok valamelyike nem egyezik. A kormány ez alapján az anyja neve kategória elhagyását javasolja, mert álláspontja szerint a szavazó személyazonossága a neve, személyi száma (vagy adószáma), születési adatai, illetve lakcíme alapján is teljes pontossággal megállapítható.

Ugyanez lenne érvényes arra a – főként kárpátaljai szavazókat érintő – problémára is, amit a cirill betűk latinra történő átírásának zavara okoz: a H hang például H-ként, de G-ként is „átváltható”, a szavazat viszont érvénytelen, ha leadója neve vagy más adata nem egyezik a névjegyzékben adott esetben másként rögzített verzióval.

További esetleges könnyítések lehetnek a határon túli voksok feladásához kötelező dupla borítékkal kapcsolatban is: eddig például érvénytelennek számított, ha a belső boríték nem volt lezárva, a kormány szerint ez is olyan, felesleges bürokratikus akadály, aminek mérlegelhető a megszüntetése.

A fentieken túl egyszerűsítés várható a szavazási (és egyéb) tájékoztatók szövegében is, sok, a magyart kevesebbet használó, vagy iskola helyett mondjuk a szüleitől elsajátító határon túli állampolgárnak okoz gondot állítólag ugyanis az olykor az átlagember számára is nehezen érthető bikkfanyelven íródott útmutatók értelmezése...

A MOMENTUMRÓL ÉS A SZÉTTÖREDEZETT ELLENZÉKRŐL ÍR AZ ECONOMIST

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.06.21.


"Egy új liberális párt hívja párbajra az autokrata Orbán Viktort" címmel jelentetett meg elemzést a magyarországi belpolitikai helyzetről az Economist. 

A cikk középpontjában Fekete-Győr András és a Momentum Mozgalom állnak, de a lap végigveszi a magyar ellenzék hányatott helyzetét is, és összességében nem fest túl optimista képet a kormányellenes erők számára a 2018-as választások előtt.

Tárgyalják a Momentum fejlődéstörténetét az olimpiai pályázat meglékelésétől a mozgalommá válásig. Ami magyar olvasók számára újdonságként hathat, hogy a megszólaltatott momentumosok Emmanuel Macront és az En Marche! sikerét tekintik inspirációnak. Fekete-Győr annyiban húzza alá ezt a párhuzamot, hogy a törésvonal itt sem bal és jobb, hanem nyitottság és zártság között húzódik...

SZÜLÉS UTÁN EGY NAPPAL KIENGEDNÉK A ANYÁT ÉS A BABÁT

INDEX.HU
Szerző: DA
2017.06.22.


Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint - írja a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de 

félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.


A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37-41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán és jó állapotban legyen...

ORBÁN HORTHYRÓL - EZ DARÁZSFÉSZEK, BRUTÁLIS VITA JÖN

VÁLASZ.HU
Szerző: Borbás Barna
2017.06.21.


Orbán Viktor „kivételes államférfinak” nevezte Horthy Miklós egykori kormányzót szerdán, a felújított Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán. A vonatkozó szövegrészlet egészen pontosan így hangzott:

A XX. század második és harmadik évtizede a magyarság történetének súlyos próbaköve volt. Hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett maga alá minket a történelem, nos, ezt néhány kivételes államférfiúnak köszönhetjük. Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kunó miniszternek. Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem.”

A korábbi Horthy-viták ismeretében egy dolgot rögtön kijelenthetünk: ez valódi történelmi darázsfészek, azonnal induló értelmezési versennyel, összeegyeztethetetlen álláspontokkal. A tisztább kép érdekében vegyünk át néhány kérdést!

A LEGFONTOSABB DOLOG, AMIT HORTHYRÓL TUDNUNK KELL... (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT BLOG?
Szerző: jotunder
2017.06.22.


Horthy Miklós hatvan éve meghalt.

Az országát pedig igenis maga alá temette a történelem, és amit végül kiástak a történelem romjai alól, az nem úgy nézett ki, mint államférfiak lehetséges hazája.

Orbán Viktor ma azt akarta mondani a maga pirított napraforgómag illatú elokvenciájával, hogy ő személyesen egy kivételes államférfiú, aki ha akarná megtámadhatná a Szovjetuniót, akinek a Szijjártó Pétere az egy gróf Bánffy Miklós, a Schmidt Máriája egy Hóman Bálint, a Bayer Zsoltja egy Krúdy Gyula, a Kleinheislere meg egy doktor Sárosi György.

És hát nem...

EURÓPAI SZÉLSŐJOBBOSOK KÖZADAKOZÁSBÓL "VÉDENÉK MEG EURÓPÁT", MIGRÁNSOKAT MENTŐ CIVIL HAJÓKAT FELTARTÓZTATVA A FÖLDKÖZI-TENGEREN

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2017.06.21.


Május közepén indított pénzgyűjtő kampányt egy szélsőjobbos európai mozgalom, hogy „megvédje Európát”: azokat a civil hajókat szeretnék feltartóztatni, amelyek mentési feladatokat látnak el a Földközi-tengeren. Miután néhány hét alatt összegyűjtöttek 65.000 eurót, ellenkampány is szerveződött, a kritikusai szerint törvényellenes gyűjtés és akciók megakadályozására...

...A Defend Europe nevű projekt honlapja a Generation Identity nevű, Grazban bejegyzett szervezetre hivatkozik, és a támogatást is egy osztrák számlára várják. A weboldal és a mozgalom francia képviselőinek nyilatkozatai alapján, az identitáriusok az embercsempészek partnereként vagy egyenesen csempészekként tekintenek a civil mentést szervező csoportokra, és tevékenységüket bűntényként definiálják.

A mentőakciók ugyanis bátorítanák az embereket, hogy útra keljenek, ezzel „számos halálesetet okozva”. Az európai kormányokra pedig azért haragszanak, mert hanyagok, cinkosak és Európa „inváziója” az „árulásuk és kudarcuk révén” valósulhat meg.

Úgy vélik, hogy ha e civil mentőakciók nem lennének, a menekültek és migránsok – a szóhasználatukkal „illegálisok” – nem kísérelnék meg az átkelést, azaz hajóik megállításával kevesebben kelnének útra: így a halottak száma is csökkenne. A „misszió” leírásából az is kiderül, hogy ha „szenvedő, szerencsétlenül járt” migránsokkal találkoznak, akkor „természetesen segítségükre lennének”, visszakísérve őket az afrikai partokhoz.

Felvettük a kapcsolatot a Génération Identitaire (GI) francia szervezettel, mert szerettük volna megtudni például azt, a gyakorlatban hogyan képzelik az Afrikából érkezők hajóinak visszakísérését, de ígéretük ellenére eddig nem reagáltak a megkeresésre.
Törvénysértő a kezdeményezés?

Miután a sikeres gyűjtés híre elterjedt a médiában – Magyarországon az MTI hírét átvéve elsősorban a kormánypárti sajtó számolt be róla, illetve szélsőjobbos portálok, olykor már a Breitbart London cikke alapján – beindult az ellenkampány is. Hamarosan sikerült letiltatni a szervezet PayPal elérhetőségét – a cikk írásakor ez nem is üzemel – a pénzküldő szolgáltatás alapszabályára hivatkozva.

De egy viccnek indult kezdeményezés – amely kalózhajóra gyűjtene, egyrészt a menekültek kimentésére, másrészt az identitáriusok lélekvesztőinek elsüllyesztésére – is kapott már 1250 euró adományt (amit a menekülteket támogató szervezeteknek szánnak.)...