2017. július 23., vasárnap

BUDAPEST, NGO VÁROS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.23.


...Magyarországon gyakorlatilag ismét egypártrendszer, pontosabban fogalmazva, főpártrendszer van. Mi az, ami egyáltalán bosszúságot okozhat az elégedett Caudillónak, ami miatt még mindig ennyire harcias?

Az ország fővárosával Orbánnak eddig sehogy sem sikerült igazán leszámolnia. Lerombolni nem lehet, Felcsúthoz csatolni túlságosan körülményes lenne. Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek 1997-ben egy rendelettel sikerült az ország fővárosát Almatiból Akmolába áthelyeznie, amelyet 1998-ban átneveztek Asztanának. Asztana kazah nyelven nemes egyszerűséggel, fővárost jelent. Ezt a bravúrt Magyarországon is meg lehetne ismételni, bár a Budai Várnegyed elfoglalásával inkább egy Tiltott Város kialakítása tűnik reálisabbnak.

Budapest lakossága még mindig nem sorakozott fel egyöntetűen az Orbán-rezsim mellett. Rengeteg mindenféle liberális, anarchoszindikalista alak él itt, akik nem nagyon szeretik, ha minden ténykedésüket előre meghatározzák. A főváros egyszer már megbuktatta az örökös miniszterelnököt, amely mély nyomokat hagyott a lelkében. Azóta sem sikerült neki beilleszkednie a multikulturális, nyitott, zajos, nagyvárosi életbe. Budapest egyszerűen fogta és kiköpte magából Orbánt. Nem véletlen, hogy itt nem tud kordonok nélkül szónokolni, illetve hadsereg nélkül kimerészkedni az utcára. Szerencsére intim örömszerzésre ott van neki Tusványos. Ez azonban rendkívül megalázó helyzet egy legnagyobb magyar államférfi számára.

A kordonok nélküli meleg büszkeség napja azt is megmutatta, hogy a fővárosban még kellő számú, megbízható fasiszta sem áll rendelkezésre, maximum annyi, amennyi a Ligetvédők megveréséhez, illetve a nemkívánatos népszavazások megakadályozásához elegendő.

A CÖF a Budapesten már nem nagyon mer kimerészkedni, csak közleményekben átkozódik, igaz ezt rendszeresen és választékosan teszi. Talán az ősszel, a TEK megerősített védelme alatt sikerül nekik valamit kiprovokálniuk, de ennek kimenetele nagyon bizonytalan lenne. Még az is előfordulhat, hogy totális érdektelenségbe fulladna egy harcias Békemenet.

A miniszterelnök az anyagi források csökkentésével folyamatosan próbálja ugyan jobb belátásra bírni a renitens fővárosi lakosságot, de ez csak olaj a tűzre. A város egyre jobban lepusztul, amelynek leglátványosabb megjelenési formája a tömegközlekedés groteszk agóniája. Erre nagyon nehéz ráfogni azt, hogy éppen virágzik. Tarlós István csak nagyképűséggel, faragatlansággal, sértődöttséggel és arroganciával képes az egyre inkább felhalmozódó problémákra reagálni.

Ha Orbán nem talál ki valamit, könnyen elveszítheti a fővárost, amely a 2018-as kétharmados győzelmét veszélyeztetheti. Ezt azonban semmiképpen nem fogja megengedni. A hatalom megszerzése érdekében a miniszterelnök nem ismer semmiféle gátlást, szabályt. Ezt már többször, látványosan bebizonyította.

2014-ben, különös módon, rengeteg embert jelentettek be fővárosi lakcímekre, ami szép, kövér választási csalás volt. Mi a garancia arra, hogy Semjén Zsoltnak ne sikerülne olyan mértékben megkönnyítenie a levélben történő szavazást, hogy ezeket a voksokat az összesítések során, igény szerint szétosztogassák a támogatásra szoruló kerületek között? Semmi. Ügyesen mellékelnek hozzájuk egy lakcímigazoló cetlit, aztán annyi. Ennek valószínűleg semmi akadálya sincs.

Az erdélyi szavazatokhoz valószínűleg nem is szükségesek erdélyi szavazók, csupán cs. és kir. borítékok. Ettől függetlenül az ostoba románozás ismét beindulhat, ami Orbán számára szintén rendkívül hasznos portéka.

Még lehetünk keményebbek, válaszolta az idén Tusványoson Orbán egy lelkes kérdezőnek. Ebbe a fenyegetésbe bizony nagyon sok minden beleférhet. A választási csalás bőven.

A lengyelek bőszen tüntetnek a demokráciájuk védelmében, Jarosław Kaczyński gátlástalan garázdálkodása ellen. Nálunk szerencsére minden a legnagyobb rendben van. Ez egy ilyen ország.

5 ESHETŐSÉG, AMI MIATT A FIDESZ PUCCSOT, ZAVARGÁSOKAT, FORRADALMAT VIZIONÁL ŐSZRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.23.


Vezető fideszes politikusok egymásra licitálva nyilatkoznak az elmúlt hetekben kormányellenes kiképző táborokról, Soros György által tervezett puccskísérletről, az alkotmányos rend jövendő megdöntésére szőtt tervekről. Nem kétséges, hogy a kormánypártiak egy központilag tervezett kommunikációs kampány végrehajtói.

A Fidesznek profi hatalomtechnikusok dolgoznak: abban biztosak lehetünk, hogy véletlen elszólások ilyen sűrűséggel nem jelenhetnek meg a médiában, főleg nem alig tíz hónappal az országgyűlési választások előtt. Ezek a kommunikációs panelek nem szolgálnak mást, mint a Fidesz korán elindított választási kampányát. Összegyűjtöttük a témában forgó elméleteket, és megnéztük, mik a valószínű és kevésbé valószínű verziók, mi állhat a kommunikációs kampány mögött:...

"ÁRPÁD HAZÁJÁBAN JAJ ANNAK, AKI NEM ÚR ÉS NEM BITANG"

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.23.


Hónapokon keresztül, lépten-nyomon azt láthattuk a Fidesz plakáterdején, hogy hazánk milyen erős és büszke ország. A fene megette, ha az emberek nem saját maguk érzik, hogy jobb lett az életük, biztosnak látszik a jövőjük. A kék plakátok csak a milliárdokat vitték, a haverok zsebébe.

Tegnap a miniszterelnök Tusványoson ismét szózatot intézett – igazából nem is tudom, kinek. A hallgatóság nagy részének nincs állandó magyarországi lakhelye. Egy másik országban él, tanul, dolgozik, fizet adót. A tapsolók másik köre pedig Orbán hűséges haverjaiból tevődött össze, akik lesik a főnökük minden mondatát. Vevők még a legrosszabb poénra is, félnek, nehogy kiessenek a kegyosztásból.

Orbán beszéde a szokott panelekből épült fel; közhelyekből táplálkozó, üres mondatokat pufogtatott. Sorosozott egy nagyot, szinte minden főbb gondolata mögött ott sejlett Soros György alakja.

Ugyanakkor egy szót sem szólt a magyar egészségügyről, nem beszélt az oktatás siralmas állapotáról. Miközben azt állította, Soros egymillió migránst akar behozni évente Európába – ami az EU egyik alelnöke szerint nettó hazugság –, nem vett arról tudomást, hogy jóval több mint félmillió magyar már külföldön, a „hanyatló nyugaton” keresi boldogulását. Nem az orbáni „paradicsomban” látják biztosítva a jövőjüket, menekülnek az országból. Hazánkban szinte már nincs család, amelynek valamelyik hozzátartozója ne tőlünk nyugatabbra találja meg a számítását...

DE EZ NEM EGY NORMÁLIS ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.23.


Néha – olyan öt percenként – eszembe jut, hogy milyen lehetne ez az ország, ha minden normálisan működne.

A miniszterek elnöke az ország miniszterelnöke lenne. Erkölcsileg feddhetetlen ember – mindegy, hogy nő, vagy férfi – aki távolról sem ért mindenhez, de nem is gondolja ezt önmagáról. Ezért olyan szakemberekkel veszi körül magát, akik kiemelkedő tudással rendelkeznek az adott területen. Nem önmagáért, nem a végtelenített hatalomért dolgozik, hanem az országért. Soha, eszébe sem jutna, hogy csak az ő hívei számítanak, mert pontosan tudná, hogy az ország nem érte van, de ő az országért van.

A minisztériumokban szakemberek dolgoznának. Függetlenül a politikai irányultságuktól. Az, hogy ki milyen pártra szavaz, nem lenne napi téma és fel sem merülhetne, hogy ettől függ egy munkahely.

A köz pénzének elköltése – mindegy, hogy uniós forrás, vagy adóbevétel – a teljes nyilvánosság előtt zajlana. A kormány és bármelyik állami szerv, amely ilyen pénzekkel gazdálkodik, teljes átláthatóságot biztosítana. Bármelyik állampolgár be tudna tekinteni a gazdálkodásukba, ellenőrizni tudná, hogy jól sáfárkodnak-e az ő pénzével.

Mert az állampolgárok pontosan tudnák, hogy az az ő pénzük. Az utolsó fillérig. Nem kormánypártiaké, nem ellenzékieké és nem azoké, akiket nem érdekel a politika, hanem mindenkié. Azzal is tisztában lennének, hogy az ő feladatuk felügyelni a kormányt, mert senki nem tökéletes és mert a hatalom meg tudja rontani a jószándékú politikusokat is, ha az korlátlan.

Ugyanezek a polgárok – párthovatartozástól függetlenül – nem tűrnék el, ha egy politikusra a korrupció gyanúja vetül, mert pontosan tudnák, hogy az mindenkinek rossz. Függetlenül attól, hogy ki lopja meg őket. Ezért eszébe sem jutna egyetlen pártnak se, hogy kampánycélokra használja a közpénzt és hogy kifizetőhelyként működtesse a fél országot.

Egy normális társadalom villámgyorsan elzavarná azt a politikust, aki visszaél a hatalmával, akinek a rokonsága akár csak egy csomag papírzsebkendőhöz is a köz pénzének felhasználásával jutott hozzá, vagy aki a macáját, rokonát alkalmazza egy közpénzből fenntartott cégnél. És senki nem fogadná el érvként, hogy tehetséges, rátermett az illető. Mert ha így van, akkor nyilván a versenyszektorban is el tudna helyezkedni és még ha igaz is, hogy tehetséges és rátermett, akkor sem, mert még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy valaki is visszaélt a kapcsolataival, hatalmával...

KARSAI LÁSZLÓ: POLITIKAI PEREK, INTERNÁLÁSOK JÖHETNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.07.23.


Még azt sem tudom kizárni, hogy a magyar kormány egy törökországi, Erdogan-típusú rendszer ideológia megalapozásán dolgozik. Ennek következménye állásokból való elbocsátás, internálás, politikai perek kreálása is lehet – nyilatkozta Karsai László a Népszavának. A történész szerint a történelemhamisítással a kormány mentegeti, a Soros György elleni kampánnyal táplálja a zsidóellenességet. Kérdésünkre, hogy amennyiben így van, Benjamin Netanjahu miért állt ki a magyar kormány mellett, Karsai közölte: az izraeli kormányfő politikai hibát követett el. "Mivel Soros bírálja Izraelt, és támogat olyan szervezeteket, amelyek szintén bírálják, az izraeli kormány hajlandó volt eltekinteni attól, hogy Magyarországon antiszemita kampány folyik" - állapította meg.

A Karsai Lászlóval készült interjúnk a Népszava hétfői számában jelenik meg, a Népszava Online-on a beszélgetés bővebb változata lesz olvasható.

CSÖKKENŐ BERUHÁZÁS NÖVEKVŐ ENERGIAÉHSÉG

CHIKANSPLANET BLOG
Szerző: IFJ. CHIKÁN ATTILA
2017.07.21.


Változás közepén vagyunk az energiapiacon. A változás vesztesei pedig egyértelműen a konvencionális energiatermelők. A megújuló technológiák feltörekvőben vannak, igaz arányukat a globális energiarendszerben tekintve még mindig nem elég erősek. Ezek a tények eddig is ismeretesek lehettek az iparágat közelebbről figyelőknek, de a nemrég megjelent, Nemzetközi Energiaügynökség által írt tanulmány (“World Energy Investment 2017”) révén most már számszerű, pénzügyi szempontból vizsgált adatok is a rendelkezésünkre állnak a jelenleg zajló folyamatok értékelésére. Az energetikai fejlesztésekbe irányuló befektetések összértékéből azt láthatjuk, hogy milyen irányba mozdulnak el a vállalatok, kormányok, háztartások, és milyen hangsúlyokat kapnak az egyes ágazatok a nagy egészen belül.

Az elmúlt két évben csökkent az energiaipari beruházásokba folyó pénzek mértéke a világban. Eközben viszont a folyamatosan növekvő energiaéhséget ki kellene szolgálni. Erre a problémára hívta fel a figyelmet nemrég a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is. Jelentésük szerint 2016-ban 1700 milliárd dollárnyi becsült befektetés volt jelen ezen a piacon, míg a 2015-ös becslés 1900 milliárd dollár volt. Ezek az adatok két ok miatt érdekesek: egyrészt látható belőlük, hogy az energiaipar a világ gazdasági teljesítményének 2,2 százalékát adja, másrészt viszont azt látjuk, hogy nemhogy növekedett volna a beruházások értéke az elméletileg bővülő kereslet hajtotta növekedő piacon, hanem ez még jelentősen csökkent is...

OLVASÓI LEVÉL: PEDIG NEM Ő VARÁZSOLT EGY NAP ALATT GYÉMÁNTBÓL EGY KUPAC SZART

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: V. Z.
2017.07.23. 


Tehát az úgy van, hogy ha egy híres, neves repülőgépgyár kiad egy új modellt, ami műszaki hiba miatt lezuhan, akkor a légitársaság és a gyár rögvest azt állítja, hogy a szerencsétlenségben elhunyt pilóta emberi mulasztása okozta a tragédiát. Teszi mindezt azért, hogy ne lehessen őket felelőssé tenni, és ne kelljen kártérítést fizetni a családtagoknak!

Ugyanez a helyzet hajóbaleset, avagy vonatszerencsétlenség esetén is.

Nem állítom, hogy soha nem hibás a pilóta, vezető, kapitány. Azt viszont ki merem jelenteni, hogy sokkal többször próbálják rájuk kenni a dolgot, mint amennyiszer annak valós alapja lenne.

Aztán jön egy hosszú procedúra, ahol bíróságon próbálják tisztára mosni a sofőr becsületét, néha több, olykor kevesebb sikerrel. Jó példa erre a valós eseményeken alapuló Sully-csoda a Hudson folyón című film, ahol mindenki (személyzet-utasok) életben marad, mégis a hatóság elsődleges szándéka a pilótákra kenni a balhét és a felelősséget. (Nem árulom el, hogy sikerül-e nekik. Nézd meg a filmet!)

Úgy tűnik, most is erre látunk egy sokatmondó példát.

Ez a BKK-s app 550 milliós támogatást kapott.

Ha kiderül, hogy az elkészült silány termék nem ér többet 1-2 milliónál, még eszébe juthat valakinek megkérdezni, hogy ugyan már, de mire ment el ez a pénz?!

Egyszerűbb egy jószándékú, segítőkész 18 éves fiút megrágalmazni és meghurcolni, mintha ő rontotta volna el azt, ami jó volt, és ő varázsolt egy nap alatt a gyémántból egy kupac szart.

Remélem, belebuknak ebbe azok, akik a feljelentést tették, és azok a rendőri vezetők, ügyészek akik elrendelték az előállítást, mi több, éjfélkor kommandósokkal rátörették az ajtót valakire, aki soha sem titkolta kilétét, és soha nem nyerészkedett a felfedezett kiskapu segítségével...

ORBÁN: SZAVAZZ RÁM, ÉS MEGMENTEM A VILÁGOT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2017.07.23.


Ha Orbán Viktor tényleg a történelemkönyvhöz beszél Tusnádfürdőn, akkor idén nagyon gyengén teljesített. Hiába csinált úgy a miniszterelnök, mintha Európát érintő sorskérdésekről mondaná meg a tutit, valójában csak egy kampánybeszédet préselt ki magából. Abból is egy igen laposat és gyengét.

A szűk egyórás ”Közép-Európa a biztos pont?!” című beszéd üzenete az volt, hogy Orbán egy látnok, aki minden más politikus előtt látja a helyes utat, viszont ezért az “előre rohanásért” nem elismerés, hanem “valami egészen más” volt eddig az osztályrésze. De mostanra fordult a kocka, és már mások is látják, hogy mennyire igaza volt, ezért ő egy nagyon fontos ember jelenleg a politikában, akin rengeteg múlik.Orbán Viktor szerint azért nagyon fontos ember Orbán Viktor, mert
 1. egyedüliként védi Magyarországot, mivel a kerítést lebontaná minden ellenzéki párt (“Hazugság!” üvölti Toroczkai László, motyogja Fekete-Győr András, és a többi párt is mond óvatosan valamit arról, hogy nem is olyan butaság az a kerítés);
 2. rajta áll, vagy bukik Közép-Európa sorsa, mert a V4-országokat ő tartja egy akolban, ha más lenne a kormányfő, akkor annyi lenne ennek a kis régiós erőközpontnak;
 3. és az Európát fenyegető “migráns invázió” (így mondta) útjában is ő áll, aki egyedüliként vétózta az Európa Tanácsban a kvótarendszert (ez sem egészen így történt, sebaj)...

LENULLÁZÓDÁSUNK DERMESZTŐ PILLANATA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Bóta Gábor
2017.07.22.


Mint lórúgások sorozata, olyan a Shakespeare, sonnet 66 című produkció. Brutális víziók vannak benne. Például egy balerina kötélen felfüggesztve, de úgy, hogy éppen lábujjhegyen, spiccen tütüzik, a szó szoros értelmében a haláltáncát járja egyre fáradtabban és kétségbeesetten, mert ha nem bírja már lábujjhegyen, s leteszi a talpát, azon nyomban megfojtja a kötél. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkcióját, amit az idei Shakespeare Fesztiválon, Gyulán láthattunk, Shakespeare 66., halálvágyó szonettje ihlette, melyben 14 sorban alaposan kiosztja a világot. Például ezt írja „...Az érdem itt koldusnak született/És hitvány semmiségre pompa vár/És árulás sújt minden szent hitet/És becsületet rút gyanú aláz/És szűz erényt a gaz tiporni kész/És tökéletest korcs utód gyaláz/És Érc-erőt ront béna vezetés...” Ez a tömörül gyomorszájon rúgó, mégis veszettül szép vers ihlette az előadást. Minden sorából jelenet kerekedik. Rút, mélybe taszító, kegyetlen, de olykor mégis gyönyörű, festői látomások sora. Melyek az elviselhetetlenségig fokozódnak, ahogy a már-már monotonná válóan elaljasult és vele párhuzamosan rémisztően kiszolgáltatott embert mintázzák a szerb Kokan Miadenovic rendezésében, akinek a Balkánon nyilván fokozottan volt módja megtapasztalni az elállatiasodó brutalitást.

De a produkció csak kevéssé kötődik térhez és időhöz, sajnos legbelsőbb lényünket és lényegünket tükrözi. A Marija Kalabic által tervezett díszletben hurokkal ellátott kötelek garmadája lengedez fenyegetően a szereplők feje felett. Bárki nyakára tekeredhetnek ezek a kötelek. Az előadásban meglehetősen gyakran arat az erőszakos halál. Hulla hulla hátán, ahogy Shakespeare tragédiáiban is. Roppant intenzív a játék és erősen mozgásközpontú. Az évek óta meglehetősen jó formában lévő temesvári társulat tagjai nem kímélik magukat, ahogy a náluk a Koldusopera bemutatója után két évvel újra rendező Miadenovic sem őket. Benyargalják, harcolják, gyilkolják a színpad minden szegletét, és az ádáz küzdelem közben a szerelem is próbál megszületni, de hát ilyen közegben nem sok esélye van. Gyakran harsogóan tombol Irena Popovic elektronikus eszközöket is használó, fület tépő zenéje. Sokkhatásra jön újabb és újabb sokkhatás, ami tán időnként ki is oltja egymást, némiképp fárasztóvá válik, de amikor már lankadnánk, megint következik egy mellbevágó kép. A színpad hátsó falán lévő elektronikus óra vérpiros számokkal az előadás kezdetétől visszaszámlálva mutatja, hogy mennyi idő van még hátra a produkcióból, ha úgy tetszik, az életből. Olyan ez az óra, mint amikor akciófilmekben mutatják, hogy mennyi idő van még a bomba robbanásáig, amit rendszerint az utolsó pillanatban sikerül hatástalanítani. Itt persze nem sikerül, lenullázódik az óra, ahogy mi is. Lenullázódásunk dermesztő folyamatáról regél a lúdbőröztető produkció...

ORBÁN TOVÁBB FARAGTA SAJÁT SZOBRÁT TUSVÁNYOSON

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.23.


Néhány napra ismét az illiberalizmus fővárosa lett Tusnádfürdő, hiszen innen indította kontinentális rakétáit a magyar kormánypárt színe-java azokra a politikusokra, üzletemberekre, pártokra, akik még mindig ellenállnak Orbán törekvéseinek. A Bálványosi Szabadegyetemen a szokásosnál is nyíltabban estek neki a nekik nem tetsző nézeteket valló erőknek a Fidesz potentátjai, mintha ösztönző hatással lenne rájuk, hogy Romániában beszélhetnek az otthoni dolgokról. Ami azonban mindenképpen új elem a korábbi évekhez képest, hogy elégedetten veregette saját vállát az illiberalizmus magyar prófétája, Orbán Viktor. Úgy tűnik, ma már a miniszterelnök sem fogja vissza magát, ha saját emlékművét kell kifaragnia.

Mint ahogy azt korábban írtuk, a Fidesz már egy ideje úgy működik, mint egy szekta, amelynek tagjai minden alkalmat megragadnak a hajbókolásra, amikor szektavezér személyesen szól hozzájuk. Ilyen szakrális esemény minden évben a bálványosi rendezvény, amely manapság már furcsa elegye egy kampányrendezvénynek és egy vallási ünnepnek. A hívek elszántságát mi sem jelzi jobban, hogy majdnem meglincseltek két nőt, akik fütyülni kezdtek a miniszterelnök beszéde alatt. Orbán ma már több egy pártelnöknél, egy miniszterelnöknél, de egy ideológiai vezetőnél is nagyobb a beágyazottsága a saját táborában. Ma már inkább szakrális vezetője annak a közösségnek, amely bármikor hajlandó azonosulni gondolataival, és szó szerint tűzbe is mennének érte hívei, ha valamilyen komolyabb támadás érné.

Orbán némi visszafogottsággal vette ezt tudomásul korábban, mára azonban mintha már ő is tudatosan mozdítaná el ebbe az irányba pártja ideológiáját. Elhitte magáról, hogy látnok, hogy tévedhetetlen, és ma már azt is komolyan gondolja, hogy sérthetetlen. Sokan épp ezért látják rendkívül borúsan Magyarország jövőjét, ugyanis a mostani Orbán Viktorról nem lehet feltételezni, hogy ugyanúgy átadja a hatalmat egy választási vereség után, mint azt tette 2002-ben. A Fidesz vezetőjének tényleg nagyon fáj az a vereség, hiszen beszédeiben többször azzal bizonyítja demokratikus elkötelezettségét, hogy emlékeztet arra, hogy 16 évig ellenzékből politizált. Ezt olyan komoly felhanggal mondja, hogy nem lehet kétségünk: Orbán minden percet pokolként élt meg az utóbbi 27 évben, amit nem teljhatalmú vezetőként töltött az ország élén. Ebből táplálkozik a magabiztossága és az összes félelme is...

A NÉPRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.22.


Van egy írás a Kolozsvári Szalonnán, jó. Arról szól, hogy egy nép tűri a saját kormánya kizsákmányolását. Az írásnak az utolsó mondatát idemásolom szó szerint: "1956 hőseiből a meghunyászkodottak országa lettünk. Ezt akartuk?"

Jelentem, ezt. Nincs ugyanis változás, ennek az országnak a népe akkor is az volt. Meghunyászkodott.
A személyes érintettség okán hadd mondjak valami fontosat (ha másképp fogalmazva is, mondtam már többször): nem voltunk hősök. Én személy szerint soha, sem akkor, sem később nem éreztem magam hősnek, és tudom, hogy azok sem, akikkel akkor az utcán éltünk, tomboltunk, lövöldöztünk, azaz gyilkoltunk tudattalanul - miközben egyikünk sem gondolta magát gyilkosnak, minthogy a romantikus történelemszemlélet úgy tartja, a forradalmár nem gyilkos, pedig dehogynem. Nem voltunk hősök mi néhány ezren, akik ezt a forradalmat a mai nézetek szerint hősként megvívták és (természetesen, törvényszerűen) elbukták. A népnek egy része drukkolt nekünk. Otthon, csöndesen, hogy senki meg ne hallja. Egy másik, sokkal nagyobb része meg utálta az egészet, alig várta, hogy vége legyen. Én főképp ilyenekkel találkoztam, amikor valamilyen okból kapcsolatba kerültem a "polgári lakossággal"...

NEM AZZAL VAN A BAJ, HOGYHA HISZEL MÉG ORBÁN VIKTORNAK

CIVILHETES BLOG
Szerző: Kemencés
2017.07.23.


Nem azzal van a baj, ha hiszel a Fideszben, ha elhiszed, hogy még egy kicsit rossz, azután majd minden jó lesz.

Az a baj, hogy melletted a földre tipornak egy nőt és te hagyod, egy szavad nincs. Ha pedig van, akkor csak annyit tudsz mondani, hogy "végre", meg "vigyék innen" meg "biztos drogos" és sorolhatnám.

Mégis mi a büdös istennyilát képzelsz magadról? Ha valakinek más a véleménye, azt most már erkölcsi aggály nélkül, akár erővel is lenyomod? Már nem finomkodsz egy fikarcnyit sem! Valami nálad, polgári-kereszténynél nagyon elromlott. Nem veszed észre, hogy ez a Fidesz már nem az a Fidesz? Ez már nem a "hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre"! Ez már bizony kőkemény nácizmus, már nem sok híja van, hogy teljes agymosottként a karodat a magasba lendítve istencsászárrá magasztald azt a gyakorló elmebeteget, akit te vallásos áhítattal tisztelsz, miközben az alapvető emberi és erkölcsi értékeket kiölték a szívedből és csak zsigeri gyűlölet maradt!

Magyar fog ütni magyart azért, hogy Orbán Viktor maradhasson Magyarország miniszterelnöke?...

KEDVES ERDÉLYI (FÉL)TESTVÉREIM! TAHÓK VAGYTOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.07.22.


...Ti akartok minket oktatni kultúrából, humanizmusból, toleranciából, vagy ki tudja még miből is? Miközben tétlen nézitek, amint egy férfi egy nőt gyalázatosa megaláz? Milyen magyarok, milyen férfiak vagytok ti? Vele mindent lehet, mert nem szereti a ti Orbánotokat? Mert idegen köztetek és más értéket vall? Akkor – mint háborús hagyomány parancsolja ősidők óta – meg lehet gyalázni, csak mert nem közétek való? Mint idegennek, nem jár neki az embernek kijáró tisztelet? (Bár – ráadásul – magyar a lelkem.) Úgy, ahogy nem jár a migránsoknak sem. Mivel ők is más értékeket vallanak és követnek? Drága jó (fél)testvéreim ott Tusványoson! Tahók vagytok.

Az nem magyarázat, hogy „egy Dózsa-drukker keveredett a fradisták közé” kedves barom arcú és együgyű politikus (fél)testvérünk Magyarországról. Neved le sem írom, mert nincs neked olyanod. Bár mindenki tudni fogja, hogy te vagy a pribék, aki szerint az idegent meg lehet lincselni, ha közétek keveredik. Nem vagy te egy kicsit náci? Hát hogyne lennél? Azok vagytok. Akkor is, ha fogalmatok nincs róla, mert nem tanultatok semmit a múltból, abból ami veletek történt, sem a jelenből, ami most történik veletek, sem könyvből, sem mástól, csak egymástól. Semmit sem tanultok már régen, hisz bölcsek vagytok, akiknél bölcsebb nincs is e kerek világon, hacsak nem Orbán Viktor, aki még belőletek is komplett idiótát tud csinálni.

Kedves erdélyi (fél)testvéreim! Nem csak nem vagyok büszke rátok, de inkább szégyellem, hogy ezt tudjátok művelni egy lánnyal, velünk, a világgal, csak mert belezúgtatok egy, a nevetekben fajtalankodó, zavarodott elméjű házalóba, akinek sikerült rátok tukmálnia értéktelen bóvliját, amire sem szükségetek nem volt, sem fizetni nem tudtok érte. Mondhatnám: legyen a tiétek. A Fidesz, a NER, Orbán Viktor, az illiberális rendszerével együtt, de a ti szavazataitokkal, nektek köszönhetően a miénk lesz ez a trágya, amit nektek sem kívánok, kedves erdélyi (fél)testvéreim, pedig haragszom rátok, de nagyon. A lány miatt külön is.

FIGYELJ, LAJOS!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.23.


...Figyelj, Lajos! Lassan írom, hogy te is értsed. Koncentrálj nagyon!

Ti ott, Posványoson Romániában voltatok. Az egy másik ország. Az ott összegyűlt szurkolóitok ott élnek, ott dolgoznak, ott fizetnek adót. Rájuk azok a törvények érvényesek, amelyeket a román kormány hoz meg.

De Orbán Viktor – figyeljél! – nem a román kormány feje, hanem a magyar kormány lúdtalpa. Namost. Amikor ti oda csődültök testületileg, azt a csődülést nem a Romániában élő emberek fizetik – akkor se, ha magyarok ők – hanem mi, magyarországi magyarok.

Koncentrálj, mert kicsit bonyolult rész jön! Az a fiatal nő, aki fütyüléssel fejezte ki a nemtetszését, olyan romániai magyar, aki Magyarországra költözött. Itt él, itt dolgozik, itt adózik. Itt szív velünk együtt. Tehát neki minden joga megvan arra, hogy fütyüljön, vagy éljenezzen, vagy amit akar, azt csináljon.

Az a helyzet Lajos, hogy Posványos egy olyan speciális stadion – hogy maradjunk a te hasonlatodnál, hátha így felfogod a lényeget – ahová az összes belépőjegyet mi vettük meg – például a fütyülő nő -, de ti olyanokat engedtetek be, akik nem vettek jegyet, az ő számukra tétje sincs a meccsnek.

Ebben az esetben az az egy fiatal nő képviselte a teljes B-közepet és a hajhúzó-anyázó-hőbörgő nyuggerkommandó volt az, amelyik nem csupán az ellenfél mezében ült be a meccsre, hanem még ráadásul a fiatal nő pénzéből vásárolt jeggyel ültek be oda és még nekik áll feljebb. Érted, Lajos?

Sőt, hogy tovább fokozzam: nem csupán ingyen telepedtek be, hanem még ti visztek innen pénzt abból, amit mi – például a fütyülő nő – kerestünk meg és rohadtul nem azt akartuk, hogy abból ti a román államot gazdagítsátok – képzeld, Lajos, még az erdélyiek is a román államnak fizetik az adókat akkor is, ha magyar pénzből hozták létre a vállalkozásaikat -, hanem azért, hogy a magyarországi magyarok haladjanak ötről a hatra.

Tudom én, hogy a külhoni magyarok egy kis töredéke olyan sötét tahó, mint az önbíráskodó klimaxkórus és azt is tudom, hogy a többi – teljesen normális, többségben lévő – külhoni magyarokra hullik az a mocsok, amit ez a pár agyatlan kotor elő. Lehetséges, hogy annak a fütyülő nőnek is ez volt az egyik problémája. Hogy lebüdösrománozták ötszázszor csak azért, mert egy csomó ember dühös, amiért a mi pénzünkből ott akartok szavazatokat venni és rohadtul nehéz nem azonosítani a tájékozatlan-tudatlan-megvásárolható külhoni kisebbséget a becsületes, gondolkodni képes többséggel. Ahogy mi szégyenkezünk külföldön és igyekszünk elmagyarázni, hogy itt nem mindenki fideszes, úgy az erdélyi magyarok is magyarázkodni kénytelenek és ráadásul a tulajdon anyaországukban is, ami dupla fájdalom lehet nekik.

Lali! Kártékonyak vagytok, mint a kolera. Te külön még buta is vagy – bár nem vagy ezzel egyedül – mint két Németh Szilárd a kéményben, rezsicsökkentés közben.

Ha volt valaki azon a marhalegelőn, aki joggal volt ott, az éppen a fütyülő nő volt. Mindenki mást – köztük téged és a gazdádat is – kellett volna elvezetni onnan. Tudod, Lajos?

NYÍLT KÉRDÉSEK A BKK KAPCSÁN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.22.


...Nagyon kedves T-Systems!

Egy on-line kereskedelmi rendszert beüzemelés előtt le kell tesztelni. Nem szoktak, nem elvárható, hanem kötelezettség. Egy böngésző alapú alkalmazást a gyakori operációs rendszerek, gyakori böngészőivel, és a még telepíthető verziókkal meg kell nézni. Nem jófejségből, hanem a szakma írott, illetve íratlan szabályai alapján.

Ezekről a tesztekről, azok körülményeiről tesztelési jegyzőkönyveket kell felvenni. Olyanokat, amely a funkiconális és nem-funkcionális tesztek elvégzését kellően igazolja. Olyan esetben, amelyben a felhasználó adatai is „utaznak” a rendszerben, biztonsági teszteket is el kell végezni. Ezekről egy, a biztonsági auditok alapját képező jegyzőkönyvet szintén fel kell venni. Az élesítést megelőzően, ahogy egy liftet is átvesznek műszakilag, egy biztonsági és funkcionális audit elvárható. Referenciaként megtekinthetők az ISTQB és ITIL tanfolyamok tankönyvei is.

Ezt követően azok lennének a kérdések, hogy:
 • Ki, illetve kik végezték a teszteket?
 • Ki, illetve kik írták alá a tesztelési jegyzőkönyveket?
 • Ki, pontosabban melyik ismert auditor végezte el az auditálást?
 • Ki írta alá az auditálás jegyzőkönyvét?
 • Milyen hiányosságokat állapítottak meg a tesztek, illetve az auditálás során?
 • Milyen intézkedési terv született az esetleges problémák megoldására?
 • Az intézkedési tervet ki ellenőrizte, és végrehajtását ki hagyta jóvá?
 • Az UAT-tesztet ki végezte, arról milyen jegyzőkönyv készült, és azt ki írta alá?
 • Mindezek alapján a rendszert ki vette át, és az élesítéséről ki döntött?

A NEMZETI NYOMOZÓ IRODA NEM MAGÁNAK KÉRTE AZ ETIKUS BKK-HACKER LEVADÁSZÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.07.23.


Volt nyomozók szerint a rendőrség mai működési rendszerében elképzelhetetlen, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online értékesítési rendszerének biztonsági hibáját jelentő fiatalemberrel szemben úgy indult volna eljárás a T-Systems feljelentésére, hogy arról Pintér Sándor belügyminiszter ne tudott volna vagy ne egyeztettek volna vele. 

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy éjjel vitték el otthonából és hallgatták ki gyanúsítottként azt a 18 éves fiatalembert, aki jelezte a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) azt, hogy az e-jegyrendszer biztonsági hibái miatt 50 forintért tudott bérletet venni. Miután erről értesítette a vállalatot, az e-rendszer üzemeltetője, a T-Systems Magyarország Zrt. feljelentést tett ellene a rendőrségen.

A T-Systems egy közleményben hangsúlyozta, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, amit kötelessége volt megtenni. „Ugyanakkor a BKK és a T-Systems Magyarország vezérigazgatói sajnálattal értesültek arról, hogy a gyanúsított egy fiatal diák, aki a médiában megjelent nyilatkozatai szerint jó szándékkal járt el” – tették hozzá a cég részéről.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó, Budapesttől 300 kilométerre élő 18 éves diák úgy vélte, nem követett el bűncselekményt. Az interjúban elmondta azt is, hogy csak segíteni akart, egyébként pedig semmilyen képzetsége nincsen, ismereteit hobbiként sajátította el. Hogy a fiatal tudása mégis nagyobb egy amatőrénél, mutatta az is, hogy korábban egy állami cég weboldalán talált egy programhibát; akkor megköszönték neki a jelzését...

MEGSZÓLALT A FOTÓS, AKI LERÁNTOTTA A FÜTYÜLŐ NŐT ORBÁN TUSVÁNYOSI BESZÉDE ALATT

24.HU
Szerző: Tóth Richi
2017.07.23.


Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde alatt egy nő fütyülni kezdett, amire a környékén állók a hajánál fogva lerántották a földre, egy férfi belerúgott, egy biztonsági őr pedig hátracsavarta a kezét és elvezette.

Aki lerántotta a magányosan fütyülő nőt, az a csíkszeredai magyar konzul sajtósának a férje, fotós, próbáltuk telefonon hívni, mindhiába.

Borbáth Áron a Facebook-oldalán reagált, ott azt írta:

"Ami ma történt, tudom, elfogadhatatlan! Elnézést kérek, nem így kellett volna eljárnom!"

Orbán a tusnádfürdői beszédében egyébként arról beszélt, amikor megkérdezték tőle, miért nem bánnak keményebben a „Soros-bérencekkel”, hogy még bánhatnak...

ÉS-AJÁNLÓ: AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2017/29.SZÁMÁBÓL

LITERA.HU
Szerző: Litera
2017.07.19.Megjelent az ÉS idei 29. száma. Olvashatják benne Tillmann J. A. esszéjét Heidegger és Japán kapcsolatáról, kritikát Schein Gábor és Csaplár Vilmos könyvéről, a vizes vb megnyitójáról, a Billy Elliot című musicalről, interjút Veres Andrással, verset Hétvári Andreától, prózát Kollár-Klemencz Lászlótól. – Heti ajánló az ÉS kulturális rovataiból.

Az Élet és Irodalom új számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

Az ÉS könyve júliusban

Jánossy Lajos Rendkívüli állapot címmel írt kritikát Schein Gábor Üdvözlet a kontinens belsejéből című verseskötetéről:

„A rendkívüli állapot tehát a líra otthona, ugyanakkor annak „kihirdetésével" az Üdvözlet mint konverzációs forma már, ha úgy tetszik, a prológusban elnyeri keserűen ironikus felhangjait. Aki itt beszél, az a szorongatottságról szól, az egzisztenciális otthontalanságról szól, de úgy, hogy akár a bibliai de profundis üres eget verő kiáltása is idehallik. Ráadásul mindez a kontinens belsejéből morajlik fel, ekképp a szöveg veszít nehézkedéséből, ám súlya megnő. A szándékos vagy szándéktalan utalás Nemes Nagy Ágnes remekére, A föld emlékeire, megrendítő verszárlatba torkollik: „Nem érdemes emlékezni a földre."
Az Üdvözlet a kontinens belsejéből ívének két szélső pontja a rendkívüli állapot konkrét formáira épül, az első pilléren az említett nyitó vers szellemében és invokációja szerint a szélesebb, közösségi horizontot pásztázó költői tekintet teremt „otthontalanságot". A másik pilléren a betegség, a kórházi lét, a test közvetlen kiszolgáltatottsága, a határmezsgyén billegő, a halálos betegség árnyékában születő képek forgolódnak otthontalanul. A kettő közötti ciklus és a kötetzáró szekvencia a főtémák variációja, a zenei szerkesztés szembetűnő. A költői hang mindvégig kitartott, azon a frekvencián szól, amely rokonságot – nem utolsó sorban a város hidegen fenyegető körvonalainak megrajzolásában – Chaulot nyelvi kubizmusával, Wallece Stevens határozottan leszúrt versmondataival, Rilke magányos, magaslati levegőjével és a már felemlegetett Nemes Nagy Ágnes tárgyias szemléletével mutat. Mindvégig megőrzi és kitartja eleganciáját."

FEUILLETON

Tillmann J. A. Túl a technikai tájon címmel írt esszét Heidegger és Japán kapcsolatáról:


„Az utóbbi évtizedekben számos tanulmány foglalkozott a gondolkodását ért kelet-ázsiai hatásokkal. Heidegger kétségkívül ismert – főként a korabeli új fordításoknak köszönhetően – kínai és japán írásokat, voltak japán kollégái és tanítványai. Ebből azonban korántsem következik, hogy gondolkodása maradéktalanul kompatibilis volna a tao vagy zen klasszikusaival. Hasonlóságokat persze lehet lelni; mint ahogy Meister Eckhart esetében is kimutathatók a buddhizmushoz hasonló gondolatok – anélkül, hogy valaha értesült volna Buddha tanairól."...

AZ ASSZONY NEM EMBER, A SÖR NEM ITAL, A MEDVE NEM JÁTÉK

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.23.


Kiderült, hogy a csíkszeredai magyar konzul sajtósának a férje volt az a nagyon bátor férfi, aki magát fotóriporternek maszkírozva, hátulról rárontott egy fiatal nőre és a hajánál fogva a földre rántotta.

Bátor tett volt, a Fideszben most biztosan elégedettek.

Normális országban amúgy már repülne a konzul sajtósa férjének eme kis csínye miatt, és még a konzult is megkérdeznék, hogyan sikerült ilyen jó munkatársat találni, akinek a férje ekkora bunkó.

Hanem, van itt más is. Ezek nemcsak az Orbán beszéde alatt füttyel tiltakozó nővel bánnak így.

Ezek az anyjukkal sem bánnak másképp. Feleségükkel, lánytestvérükkel, lányukkal.

Ezek a bunkó tahók ezt látták otthon, ezt hozták magukkal a szülői házból, ezt adják tovább a gyerekeiknek.

BAYER ZSOLT LEZSIDÓZTA A HALOTT EÖRSI ISTVÁNT

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Boncsér Kata
2017.07.22.


Bayer Zsolt, a nyíltan antiszemita, fasiszta és náci Ezra Pound költészetével példálózik, illetve hivatkozik arra, hogy létezik nagyság az antiszemitizmus, fasizmus és nácizmus vádja mellett is. Egyebekben Eörsi István fordításában olvashatjuk a művet, “a zsidó Eörsi nem tudta, kinek a művét fordítja éppen”- írja Bayer.

Az érinthetetlen antiszemita költő


Felvetődik bennem a kérdés, hogy miért kell igazolni a nyíltan antiszemita, náci, és fasiszta angol költő politikai szerepvállalását? Miután Bayer Zsolt pillanatok alatt lezsidózta a 2005-ben elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, publicistát Eörsi Istvánt, megjegyezte, hogy Eörsi fontosabbnak tartotta az életművet, a zsenialitást, mint Ezra Pound politikai szerepvállalását.

Ha nincs hír, hát csinál

Bayer ezzel megint szít. Egy olyan konfliktust szít, amivel még Eörsi sem foglalkozott, legalábbis akkor, amikor a mű fordításán dolgozott, vagy ha mégis, akkor hadd idézzek ide egy számomra fontos idézetet Esterházy Pétertől, melyet meleg szívvel ajánlok innen Bayer Zsoltnak:

Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.”...

T-SYSTEMS, BKK, RENDŐRÁLLAM

HUPPA BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.22.


Nem ilyen dicstelenül akart ismertté válni a T-Systems nevű cég, nem arra vágytak, hogy egy ország utálja őket. Úgy kellett ez nekik, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De így sikerült, és erről a leginkább ők maguk tehetnek.

A történet ismert, talán még azok is olvastak róla, akik egyébként csak a kormánypárti sajtóból tájékozódnak. Egy, az informatikában nem túlzottan jártas 18 éves fiú rést talált a BKK frissen üzembe állított online jegyértékesítési rendszerében, vásárolt is ötven forintért havi bérletet, majd közölte a BKK-val, hogy a rendszer sérülékeny és kijátszható.

A T-Systems, mely a BKK részére a jegyértékesítési rendszer szoftverjét készítette, és mely clg ily ódon ennek a rendszernek, valamint a rendszert használó polgárok adatainak a biztonságért is felelős, feljelentette a fiút, akiért kora hajnalban nyomozók mentek ki a lakására, és bevitték kihallgatásra.

Normális országban, tisztességes jogállamban is van nyomozás és kihallgatás, de ott nem a hiba észlelőjét vegzálják, hanem azokat keresik meg, akik felelősek azért, hogy a jegyrendszerben lyukak vannak. (És őket sem hajnalban viszik el kihallgatásra.)

Normális országban és tisztességes jogállamban a T-Systems vezetőit faggatták volna a nyomozók. Megkérdezik őket, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, ki volt az, aki ezt a szoftvert a cégnél készítette, ki az, aki elfogadta, hogy mint hibátlan, de legalábbis a célnak megfelelő terméket, a megrendelőnek átadja.

És a BKK illetékeseit is illő volna megkérdezni (kihallgatni), hogy a Tarlós István főpolgármester felügyelte cégnél ki volt az, aki a T.-Systems által – mint kiderült, nem megfelelő minőségben – elkészített munkát átvette, és kifizette.

Normális országban, tisztességes jogállamban ez lett volna az ügymenet...

AZ ÉLET APRÓBB ÖRÖMEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.07.23.


Néha az az érzésem, hajlamosak vagyunk alábecsülni az élet apró örömeit, egy kellemes délutáni ejtőzést, egy jó beszélgetést a barátokkal, egy jó filmet, pedig ha jobban belegondolunk, ezek tudják igazán kellemessé tenni a mindennapokat. Arra gondoltam, ma beszélgethetnénk erről, azaz az élet apró örömeiről – ennek megfelelően próbáltam válogatni az eheti blogajánló írásait is.

Tokióban éppen az esős évszak tart, bár ez messze nem azt jelenti, hogy egyfolytában esne. Szóval akadnak derűs napok is, amiket ilyenkor persze mindenki örömmel használ ki, például a Tokyo Reloaded blog szerzője is

„Ma a városházára kellett mennem a helyi adóigazolást kikérni. Reggel gondosan kimostam és kiteregettem - mint mondtam, ki kell használni minden napsütéses napot - majd bicajjal elkerekeztem a városházára, elintéztem a dolgomat, és hazafelé indultam.

Útközben ráakadtam egy patakra, és mivel a kocsik elől elzárt, virágokkal szegett, cseresznyefáktól árnyékolt út szép volt, azt követtem, ameddig csak lehetett. Kicsit eltértem ugyan a hazafelé vezető iránytól, de cserében rátaláltam egy jó kis kávéházra.

Ilyenkor, az esős az elején virágzik a hortenzia. Fehér, halványkék, rózsaszín, lila, sötétkék virágok nyíltak a patakparton, egy-egy megkésett lila vagy sárga írisszel tarkítva. A kék árnyalat a leggyakoribb, az otthon ismert rózsaszín hortenzia ritka Tokióban - állítólag azért, mert nem lúgos a talaj.

Edó - ez volt Tokió neve a 19-ik század közepéig – régen a csatornák városa volt, keresztül-kasul szelték a mesterséges folyómedrek, melyeket áruszállításra, vagy ivóvíz szállítására ástak ki.

Ezek nagy része mára eltűnt, „elvesztette patak jellegét”, ahogy ezt manapság szokás mondani, betemették vagy lefedték őket, autópálya, parkoló vagy egyszerűen csak út lett belőlük... (...)

De néha – és mostanában egyre gyakrabban – összeszedik magukat a helyi önkormányzatok, és visszaállítják a patakmedret, mint például a környékünkön, ahol a XVII században kiásott ivóvizet szállító csatorna (Tanagawa Josui a becsületes neve) most egy kellemes darab dzsungel lett. (...)

Lassan és bizonytalan léptekkel ugyan, de Tokióban is megindult a poszt-indusztriális városfejlődés, ahol a maximális beépítés és az autóforgalom mindenek feletti prioritása helyett az élhetőség kap nagyobb hangsúlyt.

Ülök a kávéház előtt egy padon, élvezem, hogy süt a nap, és kellemes szellő fújdogál. Az apró örömök élni segítenek.”

Érdemes elolvasni itt a teljes posztot, és megnézni benne a képeket!
...

MI KÖZÜK AZ ERDÉLYIEKNEK A MAGYAR VÁLASZTÁSHOZ?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.23.


Orbán felszólította Tusványoson az erdélyi magyarokat, hogy szóljanak bele Magyarország belügyeibe, és döntsék el a magyarországi választásokat. Elvégre ezért kapták a magyar állampolgárságot és az azzal járó előnyöket, juttatásokat. Kifizették őket, a pénz ott van az éjjeli szekrényen, Orbán várja a szolgáltatást. Egy prosti tegye a dolgát.

Erre használják ugyanis őket, erre prostituálták őket. 2004-ben sem azért utasította el a magyarok többsége a kettős állampolgárságukat, mert bárkit zavart volna, hogy az erdélyi magyarok kettős állampolgárok lehessenek. Csakhogy akkor még az ország többségének megvolt a maradék esze, és pontosan tudta, hogy ez a népszavazás miről szól.

A kérdést úgy kellett volna feltenni, hogy akarja-e Ön, hogy azok az erdélyiek, akik nem viselik a döntésük következményeit, beleavatkozhassanak-e, s eldönthessék-e a magyar választásokat. Akarja-e, hogy az erdélyiek válasszanak Önnek kormányt? Erre mondtak a magyar választók nemet, nem a testvéri szeretetre. Arra az aljas trükkre, amivel Orbán nemcsak a magyarországiakat, hanem az erdélyieket is megalázza, megveszi őket kilóra.

Ahogy azt kikotyogta a nemzet orvosa, hogy ha a határon túli magyarok szavazójogot kapnak, akkor húsz évig be van betonozva a jobboldal, mert ezek a határon túl – miközben zsebre vágták szó nélkül a szoclib kormányok százmillióit is – mást sem hallottak, hogy a jobboldal nemzeti, a baloldal meg nemzetellenes. A világtól elzárt falvakban és kisebbségi lét pusványába savanyodott erdélyi ember mit ért vajon a liberális világból? Hogy buzik?

Megkapták az állampolgárságot, vadásztak rájuk, hogy váltsák ki, helyükbe vitték, még olyan kedvezményeket is kaptak, amilyeneket a Magyarországon élők, pedig soha nem fizettek Magyarországon adót. Mindezt azért, hogy szavazzanak olyan kormányra, amely az ő életüket nem érinti, a szavazatuk következményeit nem viselik. Döntsék el Erdélyből a Magyarországon élők sorsát. És ők eldöntik...

A GYANÚ HÁLÓJÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Pályi András
2017.07.23.Nem sokkal a hamburgi G20-as csúcs előtt az amerikai elnök váratlanul bejelentette, hogy mégiscsak útba ejti Varsót, azaz ott lesz az ún. három tenger kezdeményezés államfőinek találkozóján, hogy úgymond tető alá hozza a Tengerköz-együttműködést, ami számára elsősorban új piacot jelent a cseppfolyósított amerikai palagáznak. A kormány valósággal megrészegült a nem várt sikertől, Donald Trump előtte ugyanis hosszan kérette magát, vidékről toboroztak neki közönséget. Ott található ugyanis a Kaczyński-rendszer igazi bázisa, ők aztán megünnepelték rendesen az előkelő vendéget, akár negyven évvel ezelőtt a hazalátogató lengyel pápát, igaz, arra nem tudták rávenni, noha megkísérelték, hogy ne emlegesse Wałęsát nemzeti hősként. Az amerikai elnök nagy elánnal méltatta a lengyel nép hős szabadságszeretetét, a ’44‑es varsói felkelést, de a ’89-es fordulatról, az új, egységes Európáról már nem volt egyetlen szava sem. A sajtó a látogatás előtt inkább arról értekezett, hogy Trump James Comey FBI-igazgató elbocsátásával túlságosan gyanúba keverte magát orosz kapcsolataival, ennek politikai ellensúlyozására döntött a varsói út mellett, hisz a Kaczyński-féle kormányzat minden populizmusával az egyik leginkább Putyin-ellenes jobboldali erő Európában. Úgyhogy Tomasz Piątek, a Gazeta Wyborczahasábjairól ismert oknyomozó újságíró Macierewicz és a titkai című könyve (Macierewicz i jego tajemnice, Arbitror, Warszawa, 2017) nem is jöhetett volna ki jobbkor, mint épp egy héttel a Trump-látogatás előtt. A könyv napok alatt botrány lett, bestseller, hiánycikk. Piątek ugyanis, aki 18 hónapot, mintegy ezer órát szentelt anyaga kinyomozásának és feltérképezésének, nem mindennapi alapossággal és rámenőséggel tárja fel Jarosław Kaczyński egyik legfontosabb és legnépszerűtlenebb embere, a jelenlegi honvédelmi miniszter kapcsolatait a lengyel és az orosz alvilággal, az orosz maffia Putyinig nyúló hálózatával.

Ki ez az Antoni Macierewicz, akit a lengyel közvélemény régről és elég alaposan ismer, de egészen más oldaláról, mint az újságíró? Már a hatvanas években a demokratikus ellenzék legextrémebb, önfejű figurája volt, apja – vegyész, egyetemi oktató – a háború utáni években aktív ellenálló, 1949-ben halva találják a laboratóriumban, ahol dolgozott. Öngyilkos lett? Megölték? A titkosszolgálat mindenesetre a nyomában volt. Antoni akkor tíz hónapos, van egy bátyja és egy nővére, így nő fel. Adam Michnik szerint, akivel a ’68-as diáktüntetések után hosszú ideig együttműködnek, Macierewicz önfejűsége e szörnyű tragédiából fakad. ’68-ban rövid időre őt is letartóztatják, ’71-ben kap történészdiplomát, Dél-Amerika-szakértőként dolgozik, az Allende-kormány bukása után chilei maoista menekülteknek szerez lengyel menedékjogot, a szobája falán a hatalmas Che Guevara-kép, barátai balos lázadónak, maoistának tartják. 1976-ban a radomi munkástüntetések után tomboló megtorlás hatására megalakul a Munkásvédő Bizottság (KOR), ő az egyik motorja, Gdańskban is ott van a Szolidaritás születésénél, a szakszervezet betiltásakor internálják, majd orvosi javaslatra hamarosan mégis kiengedik. Már ’68-ban terhelő vallomást tett társaira a titkosszolgálati archívum anyagai szerint, állítja 2010-ben Andrzej Friszke történész, akit perrel fenyeget, de nem perel. Ettől fogva egyre több felhő gyűlik a legendás hős feje fölött. A kilencvenes években már amúgy is átnyergelt a politikai paletta túloldalára, extrém, önfejű szélsőjobb politikus, 1992 júniusában az Olszewski-kormány belügyminisztereként nyilvánosságra akarja hozni a pártállami idők besúgóinak ad hoc összeállított, ellenőrizetlen listáját, az élen Wałęsával, de a szejm szembeszegül vele, megvonja a bizalmat a kormánytól. Macierewicz azonban nem adja fel, újra és újra akcióba lép, paranoiás módon orosz kémet lát mindenkiben. A 2010-es szmolenszki repülőgép-katasztrófa után, amelyben Lech Kaczyński elnök és 95 fős kísérete életét vesztette, ő lesz az, aki – Jarosław, az életben maradt Kaczyński fivér szárnyai alatt – fantasztikus összeesküvés-elméletet kreál bizonyítandó, hogy nem az elnök felelős a katasztrófáért, hanem épp ellenkezőleg, nemzeti hős és mártír. Éspedig az akkor hivatalban lévő miniszterelnök, Donald Tusk és Putyin cselszövésének áldozata, amit a Jarosław Kaczyński 2006-os miniszterelnöksége alatt feloszlatott katonai hírszerzés (WSI) még évek múltán is aktív Putyin-barát erői hajtottak végre, a gép nem is zuhant le, még a levegőben felrobbant stb., stb.

(A hivatalos vizsgálat szerint ugyanis Lech Kaczyński nyomást gyakorolhatott a pilótákra, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok és az orosz légi irányítás óvása ellenére Szmolenszkben szálljanak le.)

És ki az az Antoni Macierewicz, akit Tomasz Piątek állít elénk? Piąteknek mint vérbeli gazdasági újságírónak Macierewicz pénzügyei szúrtak szemet. Hamar rá is lelt Robert Luśniára, a hetvenes–nyolcvanas évek ellenzéki mozgalmaiba beépített titkosszolgálati ügynökre, aki a kilencvenes évek elején tőkeerős üzletemberként tűnt fel Lublinban, rátette a kezét az akkor privatizált gyógynövény- és gyógyteacégre, a Herbapolra. Ezzel kezdődik Macierewicz és Luśnia biznisze. Macirewicz 1991‑ben legalizálja korábbi szamizdat folyóiratát, a Głost, Luśnia lesz az alapítvány elnöke, a Herbapol részéről „reklámköltség” címen komoly összegeket utal át a Głosnak, noha egyetlen reklám sem jelenik meg a folyóiratban. Ám ezek csupán a kezdet apró stiklijei. Amikor Luśnia évek múlva eladja a Herbapolt, már ott áll mellette David Bogatin, az amerikai orosz maffia kulcsfigurája, aki 1976-ban hagyta el a Szovjetuniót, és 1988-ban tűnt fel – gazdag amerikai üzletemberként – Lublinban. Ahogy ekkor még Luśniáról sem tudja senki, hogy beépített ügynökként vett részt az ellenzéki mozgalmakban (csak 2003-as átvilágításakor derül ki, hogy korábban egyszerűen hazudott), ugyanúgy Bogatinról sem ismeretes, hogy az Egyesült Államokban többmilliós adócsalás miatt körözik. Bogatin megalapítja Lublinban az Első Lengyel Kereskedelmi Bankot, és tőle sajátítja el Luśnia a nagybani adócsalás mesterségét, a Herbapolt Jerzy Starak, a titkosszolgálat volt hadnagya veszi meg tőle, tizenötmilliót kap érte. Luśnia Bogatin-féle hamis számlákkal és könyvelési manőverekkel megússza az adófizetést (bőven jut a zsákmányból Macierewicznek és kulcsembereinek), Bogatin viszont nagyot bukik, a Gazeta Wyborcza ugyanis kideríti, hogy Lengyelország második magánbankját gyakorlatilag tőke nélkül alapították. Bogatint letartóztatják, kiadják az Egyesült Államoknak, de addigra már Macierewicz és Luśnia számára élnek Bogatin amerikai vagy amerikai eredetű kapcsolatai...

ITT OLVASHATÓ

SZÉKELYEK MEG KOPASZOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.07.23.


Egy nő sípolt vagy sípolni óhajtott a tusványosi szeánszon, ezért őt a hajánál fogva vitték földre. Ellenvéleménynek helye nincs, itt tartunk. Nem székely-magyar, hanem magyar-magyar mókus volt brutálisan bunkó, s mindezt csupán azért kellett rögzíteni, mert a verést már jó előre beígérték az elégedetlenkedőknek.

A Schmidt Mária által lerabolt Figyelőben egy Pindroch Tamás névre hallgató organizmus fenyegetőzött: „A házigazdák szinte rajongásig szeretik Orbánt, és saját kormányfőjükként tekintenek rá. Ne legyen félreértés: Tusnádon ők vannak most is többségben. A fütyülősök jó, ha tudják, a székelyek nem szoktak viccelni, ha a magyarság és kormányfője ellen szervezkedik valaki. Jobb esetben a füttyszóra csak ütni fognak, és nem kérdeznek semmit. A rosszabb esetre ne is gondoljunk, nehogy sírás legyen a vége.”

Gyönyörű, nem? Nem. És nem is igaz. Az egész trutyi valami ál Erdély-romantikából fakad, ilyen székelyhimnuszos szar, nemzeti pántlikával a tetején. Bekóboroltam én azt a tájat, de sehol sem láttam csüngő bajszú, hallgatagon pipázó embereket. Sokkal európaibb az a vidék és azok a népek, mint Pindroch Tamás maga, de nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy ezeknek az ábrándjaiban a székelyek az új kopaszok. Hogy nem elég itthon eljátszatni az SA „dicső” munkáját némely alakokkal, odakint is toboroznak ütésre. Már az sem elképzelhetetlen, hogy a Zsil-völgyi bányászok szerepét szánják ezeknek a „székelyeknek”, és meglesz a mi mineriadănk is. Emlékszünk, őket ’90-’91-ben hatszor rendelte Bukarestbe az akkori és ottani hatalom rendet rakni bájos bészból ütőkkel.

Ha nem vigyázunk, most a „székelyek” jönnek Budapestre egyetemistákat oktatni a téren, s bár szándék erre a Fidesz-műhelyben volna, végül is az esély kevés rá. Viszont mutatja a hatalom elvetemültségét, bár ez sem egy nagy újság. De ezeket a „székelyeket”, idegenben rekedt véreinket másképpen is használnák a hatalom fogcsikorgatós megtartásához.

Éppen Tusványoson bukott ki Kósa Lajosból, hogy mire készültek-készülnek a választási rendszer monyákolásával. Azt szerették volna, ha minden tizennyolc év alatti határon túli magyar megakapta volna a szavazati jogot, de a nagykorúságig az édesanyák élhettek volna ezzel. Vagyis egy háromgyerekes anyának lett volna három plusz szavazata...

ORBÁN KARDCSÖRTET LENGYEL-ÜGYBEN, DE HOGY EZ MENNYIRE KOMOLY, AZT NEM TUDNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.23.


A bálványosi beszéddel tovább mélyítette a kelet-nyugati árkot az EU-ban a magyar miniszterelnök

• Olasz vélemény szerint Orbán Viktornak gőze sincs a tengerről, mégis adja a nagyokost a menekültek kapcsán

• Mészáros Lőrinc a stájerországi Murauban is kihelyezi az így-úgy szerzett pénzeket

New York Times/Reuters

A hírügynökség azt emeli ki Orbán Viktor bálványosi beszédéből, hogy Magyarország megvédi Lengyelországot, amelyet az EU szankciókkal fenyeget, miután Varsó ki akarja terjeszteni ellenőrzését a bíróságokra. A jelentés hozzáteszi, hogy a kormányfő és Kaczynski az utóbbi években tengelyt akasztott az unióval, amely úgy ítéli meg, hogy a két ország nem tartja tiszteletben a demokratikus szabadságjogokat. Orbán egyre inkább úgy állítja be, hogy ő szabadságharcos a jogkörén túlterjeszkedő Brüsszellel szemben. Ezúttal azt taglalta, hogy most a lengyelek „hazafias kormányzása” került az EU célkeresztjébe, épp úgy, ahogyan az korábban Magyarországgal történt. Egyúttal azzal vádolta meg az európai vezetőket, hogy azok a migráció ügyében elvesztették kapcsolatukat a valósággal és saját politikájukat kényszerítik a keleti tagokra.

FT

Az újabb Brüsszel-ellenes támadással Orbán Viktor még jobban elmélyítette a kelet-nyugati ellentéteket, miután kilátásba helyezte, hogy megvédi Lengyelországot az uniós szankciókkal szemben. Bálványoson azzal vádolta az EU-t, hogy az az emberek ellen szövetkezett, két vállra akarja fektetni Lengyelországot és évente egymillió migránst szándékozik Európába hozni. Mint mondta, itt Soros György birodalmáról van szó, amelynek része a brüsszeli elit. A tudósítás emlékeztet arra, hogy mind a magyar, mind a lengyel vezetést bírálatok érik, amiért azok fokozzák az állami ellenőrzést a bíróságok, a média és a civil szervezetek fölött. Varsó a magyar példát koppintja az igazságszolgáltatás átalakításánál.

Ugyanakkor Timmermans alelnök figyelmeztetése közelebb hozza annak lehetőségét, hogy az EU beveti a 7-es cikkelyt, beleértve a lengyelek szavazati jogának és anyagi támogatásának megvonását. Ehhez azonban egyhangú támogatásra volna szükség, ám Orbán bírálta, hogy Brüsszel támadja az igazságügyi reformokat. Emiatt heves összecsapások várhatóak a nyugati és keleti tagállamok között. Egy magyar illetékes aggodalmát fejezte ki, mivel a lengyel kormány nem hajlandó semmiféle kompromisszumra. A Teneo Intelligence londoni kockázatelemző egyik szakértője ugyanakkor azt tartja valószínűnek, hogy a közösség a következő pénzügyi időszakra szóló anyagi eszközök visszavonásával igyekszik majd jobb belátásra bírni Varsót, ám az már értésre adta, hogy ez sem riasztja el...

SÖTÉTSÉG, ERŐSZAK, LEGALJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző:Molnár Bálint
2017.07.23.


Sziasztok, szép jó estét mindenkinek! Rég tűnt ilyen hosszúnak egy nap, mint a mai. És még mennyi minden nem fért bele, pedig. Tény, hogy az év határokon átívelő, nemzetpolitikai ünnepnapja volt ma, amely kihozta a legsötétebb, primitív barmot sokakból. Például magyar diplomaták alkalmazottainak férjeuraiból.

A főmagyar Tusványoson szónokolt, és bár semmi újat nem mondott, koherens, racionális rendszerbe szervezte a gondolatait, a kényszeres mozdulatain uralkodott, és attól, hogy mi tökéletesen ismerjük már a következő mondatát is, a hallgatóság nem feltétlenül. Ezért, amit ott hallottak, az tökéletesen meggyőzte őket arról, hogy csak a Fidesz, különben mindmeghalunk. Nem ótvar hülyeségek, és összeesküvéselméleti halandzsák, szubliminális uszítás volt az nekik, hanem mennyi manna, táplálék és muníció. Ez a legszomorúbb. Meg EZ is.

Erről volt már szó, meg szerintem még lesz is, arról viszont nem, hogy Kósalajos intellektuális bikacsök meg is szakértette a fütyüléssel tiltakozó, biztonságiak által kivezett nő versus Orbán-hívők témát. Laller most is a szarva közt találta el a tőgyét. Mivel Edgarnak azon nyomban elkezdett füstölni a keze alatt a billentyűzet, nem áll módomban túlságosan kifejteni a dolgot, álljon itt ennyi:

ha bármelyik B-középbe beül az ember egy másik csapat mezébe, akkor a biztonságiak az ő érdekében cselekednek határozottan.

Egyem azt az okos fejedet, te Lajos! Mi a bánat lenne velünk nélküled? Meg mi lenne, ha ti nem ítélnétek el az erőszakot? Nem, dehogy lepődtem meg. Azon sem, hogy az arcbőröd vastagsága abban sem gátolt meg, hogy kiejtsd a szádon: a durva, erőszakos reakcióknak semmi köze a propagandátok stílusához. Akkorjóvanakkor.

Miután a főkorrupt eszméjének tusványosi futtatásából kiderült, hogy Trump megválasztásánál is fontosabb és fantasztikusabb tényállás számunkra a V4-ek létrejötte, egysége és ereje, igazán jó hír, hogy a teljes cseh igazságszolgáltatási vezetés, és a szlovák legfelsőbb bírósági elnök tiltakozik a lengyel kormány ámokfutása ellen. Mint ismeretes, azon izzadnak a lengyel barátok, hogy a bíróságok függetlenségének felszámolják. Legalább Orbántól nem kell tartaniuk, mert ő már csak tudja, hiszen kipróbálta: az igazságszolgáltatás politikai igába hajtása fél egészség...