2017. július 11., kedd

BOSSZÚÁLLÓ, SEMMIHEZ NEM ÉRTŐ, ROMBOLÓ SEMMIREKELLŐK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.11.


Miközben Matolcsy Rómeó vásárolgatja a gyapjúszőnyegeket rakásra, mert nem tudja, hova tegye a jellegétől megfosztott közpénzt (és a Fidesz közönséges szarlapátolóit és famíliájukat nyomja agyon többszázezres ösztöndíjakkal); miközben a magyar kormány állami cégeken keresztül tízmilliárdokat szór ki azért, hogy azeri (és ha egy mód van rá, remélem orosz is) cég birtokába kerüljenek elemzés céljából a szétlopott vizes vébé wifijére csatlakozó polgárok adatai; miközben az eseményt népszerűsítő kampány helyett negyuribáröhögjönavégénplakátokkal fullba nyomják a kretént és az ordas eszmékkel való szellemi kútmérgezést, darabjaira hullik minden más.

Itt van példának okáért terítéken újra meg újra a stratégiai népbutítás és népirtás zászlóshajójának számító Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek vezetője – idekívánkozik ez nagyon -, a rángatózó, ájtatos kamupap, a minap az egész vízfejű intézményt belefőzte a karcagi birkapörköltbe. Jól is tette, ha már egyébre nem fussa, akkor legalább. Azóta is mímelik a munkát az elvtársak a júliusi kánikulában is. Ha már az egészségügyi rendszer állapotán – harsány elmúltnyócévezés közepette – egy milliméternyit nem hajlandóak javítani, párhuzamosan gyilkolják az oktatást is.

Az alapsztori
: adott egy gimnázium (a Parragh nevű csempehuszár legnagyobb bánatára még működik), amelynek igazgatója 22 éve végzi a legnagyobb megbecsülés mellett a munkáját. A diákok, szülők szeretik, tisztelik, még szimpátiatüntetést is szerveztek mellette, senki nem kíván a helyére lépni.

Mit kell ilyenkor tenni? Meg kell fúrni az embert. Nem szakmai alapon, nem erkölcsi alapon, nem azért, mert részegen megy dolgozni, mint például a közpénzmédia riportere, nem azért, mert legtöbbször be sem megy dolgozni, nem azért, mert kollégái panasszal éltek a viselkedésével és a vezetési módszereivel szemben. Hanem kizárólag politikai alapon. Miért kell megfúrni? Mert nem pártkatona. Sőt, olyannyira nem, hogy korábban kritizálni merészelte a kormány oktatáspolitikáját, szolidaritását fejezte a tüntető miskolci tanárokkal, de még a kockás inges tiltakozásban is részt vett. Meg is lett az eredménye...


ITT OLVASHATÓ

MIKOR LESZ FONTOSABB EGY BETEG KISGYEREK SZÍVE, MINT A HARÁCS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ. ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.11.


Nem sok minden jut el a kormány agyáig – nagyvonalúan feltételezem, hogy a száján, az enyves kezén és az arcát több rétegben fedő vastag bőrön kívül valamennyi agya is van, ezt nyugodtan lehet összességében, vagy személyekre bontva értelmezni -, de a minapi zajos felháborodás mintha eljutott volna megélhetésiékhez is. Ugyanis kitolták a mikrofon elé Rétvári Bencét, hogy mondja már meg a tutit a hőbörgő igavonóknak. Ímhol:

„Budapest, 2017. július 11., kedd (MTI) – Nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-MR berendezések számát tekintve, míg 2010-ben 30 MR berendezés volt használatban, mára Magyarországon 65 MR-berendezés van, 117 százalékkal, több mint duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR eszközök száma – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Hozzátette, CT-berendezésből 2010-ben még csak 73, mára már 104 darab, 42 százalékkal több található az országban, vagyis számszerűen is kimutatható, hogy a gyógyítás feltételei érezhetően javultak Magyarországon.

Elmondta, másfél évvel ezelőtt a kormány közel 50 milliárd forintot fordított az állami intézményekben működő képalkotó diagnosztikai eszközök fejlesztésére, és a következő években is újabb beszerzések várhatók. 

«Ma azok a politikusok keveslik ezt a növekedést, akik kórházfejlesztések helyett vizitdíjjal és kórházi napidíjjal akarták megsarcolni a betegeket» – fogalmazott”.

Hábazmeg! Ilyen ország márpedig nincs. Hogy van pofája bárkinek is kiállni és elmakogni ezt, miközben nyitott mellkassal hurcolásszák a betegeket vizsgálatra az ország legjelentősebb, legkomolyabb műtéteket végrehajtó klinikájáról, mert nincs kibaszott CT és MR készülékük? Ki a faszt érdekel, hogy másfél év alatt annyi pénzt költöttetek erre országos szinten, amennyit Orbán szotyipajtása fél év alatt elnyel?

Leszarom, hogy mit hazudoztok össze. Egy hétig ne lopjatok és máris megvan a pénz a berendezésekre. Senkit nem érdekel az elmútnyócévelőttielmútnyócév! Most most van és nem akkor. Nem pofázni kell, hanem megoldani a halaszthatatlan problémákat. Most például ezt. Mennyiért jön ide bohóckodni a vizes vébére az a fejhangon óbégató pasas? A felléptidíjat máris lehet CT-re átcsoportosítani, te meg, Bencus, dalolásszál Semjén kollégáddal valami áhítatosat. Ingyen. Mészáros Lölönek jutott közpénz strandfejlesztésre, MR készülék meg nincs a beteg gyerekeknek? Hogy képzelitek ti ezt?

A kibaszott focira 450 milliárd forint ment el közpénzből! Tízszer annyi, amennyit diagnosztikai berendezésekre költöttetek és ez csak a TAO, ezen felül ment állami forrásból is. Mennyit toltunk bele? 1000 milliárdot? Menjetek ti a picsába! Mindezt azért, mert a focistának és ügyvédnek is közepes Orbán Viktor így akarja kompenzálni a gyerekkori traumáit és persze azért, mert az összes sportklubot fideszes élősködő vezeti, így faszául ki lehet pumpálni a pénzt a haveri zsebekbe.

Mi kellene ahhoz, hogy fontosabb legyen egy beteg kisgyermek szíve, mint a harács? Orbán szépreményű unokáját is áttologatnák nyitott mellkassal egy másik kórházba? Nem, perszehogy nem. Neki minden rendelkezésre állna, hiszen beleszületett a királyságba...

A POLITIKA ÉS AZ IDEOLÓGIÁK VÉDELMÉBEN, A PÁRTOKRÁCIA ELLEN

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.07.11.


A magyar demokrácia betegségének az oka, hogy szinte kizárólag pártokra bíztuk eddig a közéletünk alakítását. Pártok nélkül nincs képviseleti demokrácia, de aktív állampolgárok nélkül csak pártokrácia van. Válasz Misetics Bálintnak.

Nem azt mondom, hogy nem kellenek pártok. Ám kizárólag a pártokra bízni a demokráciát olyan, mintha csak a tőkésekre bíznánk a kapitalizmus működését.

Misetics Bálinttal mindig jó egyet nem érteni. No nem azért mert az önmagáért való intellektuális vita bármelyikőnket is inspirálna. Hanem azért, mert az álláspontjaink egymáshoz való közeledésébe vetett bizalom teremti meg az egyet-nem-értés kultúráját, amely annyira nagy hiánycikk a kölcsönös gyűlölködésre alapuló magyar közbeszédben. Misetics most engem tett egy olyan gondolati pozícióba a tegnap megjelent cikkében, amelyben én nem is álltam, de ennek a segítségével világított rá érdekes dolgokra a pártellenesség, a politika és az ideológiák kapcsán.

Az egész huszadik századi magyar történelem, néhány ritka kivételtől eltekintve, arról szólt, hogy az uralkodó elit arra nevelte a népet, hogy az ne foglalkozzon a közügyekkel. Az úri huncutság. Az elmúlt közel három évtizedben a pártjaink erre csak ráerősítettek. Azért, mert könnyebb a rajongók hadát propagandával irányítani, mintsem gondolkodó és cselekvő állampolgárokat minden esetben meggyőzni. A magukat demokratikusnak való pártok egy része is tökéletesen megvan az alattvalói attitűddel rendelkező fan clubjaikkal. A döntés úgyis a pártközpontban születik, lent meg marad a morgás elidegeníthetetlen joga, a ius murmurandi...

AZ ÚGYNEVEZETT "MEGÉLHETÉSI GYERMEKVÁLLALÁSRÓL"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2017.07.11. 


...Érdekes elgondolás a „megélhetési gyermekvállalás”. Egy olyan országban, amelyben az emberek átlagosan jelentősen több gyermeket szeretnének, mint ahány megszületik, kézenfekvő, hogy a családpolitikai ellátások egyik célja – a gyermekvállalás költségeinek a részleges társadalmasításán keresztül – éppen az, hogy a szülők több gyermeket vállalhassanak, mint ezek nélkül. Az a vélekedés viszont, hogy a családpolitikai ellátások esetleg valóban kiváltják ezt a hatást: a rasszista előítéletek melegágya. 

A „megélhetési gyermekvállalás” vádja nem csupán arról szól, hogy ezek anyagi haszonszerzésből vállalnak gyereket (hogy a családi pótlék 2008 óta változatlan, indokolatlanul alacsony összegéből meggazdagodjanak), nem pedig azért, amiért mindenki más – vagy esetleg azért, mert az alsó-osztálybeli roma fiataloktól az etnikai- és osztályelnyomás rendszerszerűen tagadja el azokat a lehetőségeket, amelyek miatt szerencsésebb kortársaik általában később vállalnak (és ezért végül gyakran kevesebb) gyereket.

A „megélhetési gyerekvállalás” rémképének hátterében felsejlik – Balog Zoltán miniszter egyik szégyenteljes megnyilvánulását idézve – a „demográfiai ügyek legsúlyosabb fejleménye” is: az hogy „hová születnek azok a gyermekek, akik megszületnek”.

Ahhoz pedig, hogy ezt a problémafelvetést úgy értelmezzük, hogy a „gyermekáldás” azért mégsem ugyanannyira áldás egy középosztálybelii fehér, mint egy nyomorban élő roma család esetében, még csak az „etnikai homogenitás” megőrzésének az immáron állami politikává emelt célját sem kell az emlékezetünkbe idéznünk. Elég, ha elolvassuk az Orbán-rezsim családpolitikájának a „megélhetési gyermekvállalást” toposzát gyakran felidéző hivatalos indoklásait, vagy tekintetbe vesszük azok elosztási hatásait – amelyek egyébként a rendszerváltás előtti rezsim kései időszakának legrosszabb szociálpolitikai hagyományait idézik.

„Azoknak a rétegeknek, akik nem dolgoznak, esetleg nem úgy dolgoznak, ahogy kellene, azoknak nem adunk kedvezményt. A lumpenrétegek számára nem biztosítunk lehetőséget”, mondta Medgyessy Péter pénzügyminiszter 1987-ben annak a „családi adókedvezménynek” az országgyűlési vitájában, amely – ahogy Kis János a szamizdat Beszélő egyik akkori számában megírta – éppen a „legnyomorultabbak rovására” (vagyis az alacsony jövedelmű nagycsaládosok számára is hozzáférhető szociális támogatásokat sújtó megszorítások árán) támogatta a magasabb jövedelműek gyermekvállalását. Ismerős történet.

Minden bizonnyal a fenti előítéletekre és félelmekre játszott rá Gúr Nándor (jelenleg az MSZP egyik alelnöke), amikor még 2010-ben a „gyerekvállalás-biznisz" ellen kampányolt, egy – ahogy ő mondta – „Északkelet-Magyarországra szabott” társadalompolitikai program meghirdetésével.

Ahogyan ezzel később eldicsekedett, akkoriban Gyurcsány Ferenc is azon az állásponton volt, hogy „a negyedik gyerek családi pótlékát csak úgy kaphassa meg a szülő, ha dolgozik, és azt az adójából tarthassa csak vissza”. Javaslataik igen hasonlóak voltak a Jobbikéhoz: a „szocialista” párt politikusa háromnál, a szélsőjobboldali párt a kettőnél több gyereket nevelő családok esetében szüntette volna meg a családi pótlékot mint készpénzes ellátást.

De nem csak a Jobbik és a Fidesz politikáját hatja át ez a szellemiség, és nem csak Gyurcsány Ferenc vagy a borsodi MSZP érezte úgy, hogy gesztusokat kell tennie ennek az érzületnek.

A néhai Negyedik Köztársaság (4K!) párt programalkotói is úgy érezhették, hogy az egyébként baloldalias társadalompolitikai javaslataikat már megelőző jelleggel meg kell védeniük a rasszizmusból táplálkozó jóléti állam-ellenességgel szemben. Így kikötötték azt is, hogy „a ‘megélhetési gyermekvállalás’ leépítése érdekében a családi pótlékot és egyéb támogatást az állam legfeljebb öt gyermek után biztosítja”.

Hasonló megfontolások játszhattak szerepet abban is, hogy a Momentum hivatalos videó blogjának legutóbbi adásában a családi adókedvezmény átalakításáról, valamint a családi pótlék és a GYES emeléséről szóló – egyébiránt teljesen helyénvaló – javaslatok után rögtön elhangzik az is, hogy „az úgynevezett ‘megélhetési szülés’ ellen pedig a már említett gyermekvédelmi hatóság tudna fellépni"...

ORBÁN-MOZAIK LESZ A VB-N?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.11.A Magyarországon rendezett „Vizes VB”-nek titulált világbajnokság körül valami nincs rendben. Egyre újabb költségei, és botrányai, kerülnek napvilágra. A nyitóműsor sztárvendégsége a tartalék tartalékára szorítkozott az idő előrehaladtával, és eközben a beharangozott 350 ezres látogatószámmal is baj lehet. A híres magyar vendégbarátságot a külföldieknek Soros-plakátokkal demonstráló kormányzati kampányról már szót sem ejtve.

Noha az utóbbi, különben, nagyjából leírja azt a tudathasadt állapotot, amiben a kormányzat a világot látja. Vagy csak a kormányfő? Mert azért Orbán is elfogadta annak idején a Soros indította alapítvány pénzét. Arról meg valahogy nem szólnak a hírek, hogy azt, valamint az azon végzett képzés alapján szerzett minden további forintot vissza akarná fizetni. Holott ma már talán volna miből. Köszönhetően annak, hogy az Európai Unióval nagyjából ugyanazt a taktikát folytatja. A pénz jöhet, de abba már ne szóljanak bele, hogy melyik oligarchaver mennyit kap belőle. Holott alighanem érdekes kimutatások születhetnének abból is. Legalább annyira, mint abból, hogy a most költséghullámok alá temetődő VB tulajdonképpen kinek, és mennyit hozott végül a konyhára. De ez majd a végelszámolásból talán kiderül. Úgy száz év múlva...


TGM MÁR NEM AKAR TÖBBPÁRTRENDSZERT?

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2017.07.11.Tamás Gáspár Miklós azon morfondírozott egy mai írásában, hogy az egész ellenzékből csak az MSZP induljon 2018-ban, mindenki más álljon be mögé, vagy tegye el magát a 2018 utáni időkre. Itt a Kávézóban arra gondoltunk, hogy 2018-ig már csak egyvalaki írjon politikai publicisztikát, a többiek tegyék félre magukat 2018 utáni időkre.


Néha van az úgy, hogy muszájból gondolkodunk el egy felvetésen. TGM dolgozatának javaslata is ezek közé tartozik, de mivel írása némileg kárt okoz, esetleg szavazók töredékét, de elbizonytalaníthatja, ezért megpróbáljuk végiggondolni, hova vezetne, amit kitalált.

Abba most bele sem megyünk, hogy TGM az "ellenzék válságáról" beszél. Tőle ez azért furcsa, mert két párt alapítása körül is bábáskodott. Az SZDSZ egyik meghatározó politikusa volt, és ez a párt már meg is szűnt. Később létrehozta a Zöld Baloldal nevű szervezetet, amelynek alapító elnöke lett. Nem tudjuk, mi történt ezzel a formációval, de ha jól emlékszünk, soha nem volt mérhető támogatottsága. Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt, ezer gonddal küszködő, de mégis csak létező pártokat elparentálni.

Az ötlet, hogy az MSZP induljon egyedül 2018-ban, azért is különös, mert a többpártrendszer lényege a demokratikus versengés. Mi legyen azokkal a választókkal, akik nem értenek egyet a szocialisták politikájával, esetleg nem Botka Lászlóban, hanem más politikusokban hisznek? Az nem jut TGM eszébe, hogy esetleg otthon maradnának mindazok, akik nem az MSZP-vel képzelik a jövőt, márpedig ez Orbán négyötödös győzelméhez vezetne?


És ha már itt tartunk, mi lenne, ha nem csupán arra lenne szabály, hogy csak az MSZP, vagyis egy párt induljon az ellenzéki oldalon, hanem arra is, hogy csak egy ember írjon politikai publicisztikát? Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi. Minek ez a nagy összevisszaság? Írjon csak az egyik, a többi tegye el magát 2018 utáni időkre. Úgysem jönnek be a jóslataik, akkor meg minek? Melyiknek higgyünk ugyanis? Amelyik közös listát akar? Amelyik külön listát? Amelyik az egyéni körzetekben akar csak összefogást? Amelyik szerint nem kell miniszterelnök-jelölt, elég, ha listavezetők versengenek? Amelyik szerint már győzött a Fidesz, vagy amelyik szerint nyílt a verseny?
...

TGM: AZ ELLENZÉKI PÁRTOK VÁLSÁGA ÉS AZ EGYETLEN MEGOLDÁS

HVG ONLINE - ITTHON 
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.07.11.


Ebben a helyzetben az MSZP-nek szabad csak elindulnia, a kisebb ellenzéki pártok megőrizhetik magukat a jövőnek. Vélemény.

Természetesen: az egész magyarországi politika válságban van, nemcsak az ellenzék. Ezt Orbán Viktor radikális jobboldali csoportja is sejti, ezért a harsogó uszító kampányok, az erőszakoskodás és az, amit csak „vagyonátmentés”-nek lehet nevezni (egész vállalatbirodalmak, hatalmas földbirtokok és eurómilliárdok elhelyezése megbízható jobboldali kezekben: ez lenne majd a garanciája a visszatérésnek, ha netán mégis elveszítené a Fidesz–KDNP a választásokat).

Az ellenzék (ezen a rövidség kedvéért a Jobbik nélküli, a Jobbiktól balra álló ellenzéket értem az alábbi, roppantul egyszerű fejtegetésekben) szétment.

Teljesen világos, hogy számos – most még kisebb, de esetleg később esélyes – ellenzéki csoport, ha meg akarja őrizni a politikai identitását és a jövőjét, nem állhat a Magyar Szocialista Párt mellé: némelyikük éppen azért alakult, hogy másfajta ellenzéket hozzon létre, más eszmékkel, más stílusban, más politikai kultúrával, más emberekkel.

Ellenzéki egység nem lehetséges, tehát nem is lesz.

Amennyiben viszont erre a lehetetlen problémára – a lakosság többsége nem támogatja a Fidesz–KDNP-t, de nem áll módjában kormányváltást kieszközölni – nincs megoldás, akkor demokraták számára elfogadhatatlan, teljesen erkölcstelen helyzet jöhet létre: Orbán Viktor csoportja fényes győzelmet arat, pedig a népnek rossz véleménye van a kormányzásáról (ha akad is persze, amit helyesel benne), és szeretne valami mást. Ám ez a más nem áll a rendelkezésére.

De nem igaz, hogy nincs megoldás.

Van...

A PESTI SRÁCOK SZERINT AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDBAN FELNÖVŐ GYERMEKEK JÓ ESÉLLYEL VISELKEDÉSI ZAVAROS, SZENVEDÉLYBETEG BŰNÖZŐK LESZNEK, ÉS EZT TOVÁBB IS ÖRÖKÍTIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.10.


Egy ideje már azt gondolom, hogy a magyar médiában tevékenykedő, pénzért vagy meggyőződésből egészen elképesztő hazugságokat is leíró Fidesz-média szerzői nem tudnak felhúzni. De most, amikor tizedszerre is újraolvasom a Pestisrácok Pride-ról szóló tudósítását, még mindig összerándul a gyomrom, és még mindig elkezdek remegni a dühtől. Ugyanis ilyen mértékű gonoszságot, empátiahiányt, aljasságot, mint a lenti Pestisrácok Pride-ról szóló cikkében található idézet, elég rég nem olvastam:

Gyémánt Ágnes a támogató szülők képviseletében fontosnak érezte megosztani a közönséggel, hogy egykori bántalmazott gyerekként nevelte fel ma már leszbikus lányát. A beszédében férjről, apáról nem tett említést, így feltehetően egyedül is nevelte fel. Ő az »adjunk meg mindenkinek minden szabadságot« gondolatot fűzte fel a közlésére, és talán maga sem vette észre, mennyire hibátlanul mutatott rá a konzervatív álláspont igazára. Eszerint a devianciák újratermelik önmagukat, a csonka családban felnövő, bántalmazott vagy elhanyagolt gyerekek közül kerül ki az iskolából kibukók, viselkedési zavarosok, elváltak, szenvedélybetegek, bűnözők, öngyilkosok, szexuális devianciák felé fordulók nagy többsége, akik aztán felnőve gyakran hasonló sorsot örökítenek tovább gyerekeikre is.

Kezdjük is az elején, úgyis fokozatosan a szöveget olvasva megy fel bennem a pumpa. Ha a szerző, Vésey Kovács László odafigyelt volna akár egy picit is Gyémánt Ágnes beszédére, vagy utólag elolvasta volna, hallotta volna, hogy igenis tett említést a férjéről.„Én magam, bántalmazott gyerekként és felnőtt nőként, rokkantként, egy leszbikus lány anyjaként” – mondta Gyémánt, és ha László úr odafigyelt volna, érthetné ebből, hogy volt férje, aki szintén bántalmazó volt...

De ugye ez nem fontos információ, mert László szerint udvariatlanság ilyesmit közölni, de arról viszont értekezni kell, hogy az egyszülős családok deviánsokat, bűnözőket, iskolakerülőket, öngyilkosokat, elhanyagolt gyerekeket nevelnek ki jó eséllyel.

Az idézettel két probléma van. Egyrészt azt mondja ki, hogy a problémás gyerekek nagy többsége egyszülős családból jön vagy bántalmazott, ami egyszerűen nem igaz.

Másrészt pedig az a probléma az idézettel, hogy úgy állítja be mintha a bántalmazás, az egy szülő miatt lennének egy embernek nehézségei az életében, nem amiatt, amit ezek az élethelyzetek okozhatnak. A szegénység miatt, amit az egyik kereső kiesése okoz, az ebből fakadó problémák miatt. Nem amiatt lesz valakinek nehezebb, hogy ő egy bántalmazott ember, hanem amiatt, hogy fel kell dolgoznia a bántalmazást az élete során. Óriási hazugság az ilyen adottságokért az embereket hibáztatni, hibaként kezelni ezeket a helyzeteket, és bűnősnek beállítani az ezekben a helyzetekben lévő embereket, ahelyett, hogy arra próbálnánk fókuszálni, ami a problémát okozza: a szegénységre, a társadalom hozzáállására a bántalmazott emberekhez, a feldolgozás nehézségeire. Mert ezek okozzák a problémát, nem maga az ember saját magának.

Talán ezért húz fel ennyire a téma, mert 4 hónappal ezelőttig én is egy ilyen „deviáns család” gyermeke voltam. Anyám, aki egyedül nevelt, akkor halt meg...

A TUDATLANSÁG ERŐSÍTÉSÉVEL BIZTOSÍTHATÓ A HATALOM MEGTARTÁSA

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Takács Imre / csú
2017.07.11.


...A tudatlanság erősítésével biztosítható a hatalom megtartása vagy megszerzése. Tele kell rakni az országot óriásplakátokkal, rövid mondatokkal befolyásolni a választópolgárok döntéseit. A nagy plakátcsatározásban azonban vigyázni kell arra, hogy ne is legyen túl sok a plakát, mert a tájékozottabbak ettől hátat fordíthatnak a plakátoló pártnak.

A tömegközlekedési eszközökön már magam is tapasztaltam az utazók elutasító véleményét az óriásplakátokra írt mondatokról. Erről azonban a hatalom emberei nem tudnak, mert ők a tömegközlekedést nem veszik igénybe. Egyetemi tanárom a diploma átvételekor azzal bocsátott utamra: ha kocsim lesz, ne felejtsek el gyalog járni. Én nem felejtettem el, de a hatalom gyakorlói?

JÚLIUS 11.: MEGKEZDŐDIK A SREBRENICAI MÉSZÁRLÁS (1995)

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2017.07.11.1989 csodája után sokan képzeltük, hogy a világ végérvényesen szakít korábbi esztelen gyakorlataival, így nem lesz több népirtás sem. Azonban a ruandai és a srebrenicai genocídium néhány éven belül ki kellett józanítsa az álmodozókat: a megváltás még távol, a történelem nem ért véget, „az emberfaj sárkányfog-vetemény” maradt továbbra is.

1995 júliusában mintegy 8700 boszniai muszlimot, férfit és fiút gyilkoltak meg a Szerb Köztársasági Hadsereg (VRS) Ratko Mladić vezetésével. A kivégzések előtt az áldozatokat megfosztották minden azonosításra alkalmas tárgyuktól. A gyilkosok célja nem egyszerűen a srebrenicai férfiak kivégzése volt, a mészárlás az egész boszniai muszlim közösség ellen irányult. Dolgukat megkönnyítette, hogy ekkorra már a néhány ezres település lakossága a környékről ide menekülők miatt 40 ezer fölé duzzadt.

Korábban az ENSZ-haderők (UNPROFOR) biztonságosnak minősítették Srebrenicát. A „különleges övezetben” állomásozó holland kéksisakosok passzivitása sokban hozzájárult ahhoz, hogy a VRS mészárosai ennyi embert meggyilkolhattak „zavartalanul”. Nyilvánvaló, hogy a tétlenkedő katonák felelőssége nem ér fel a gyilkosokéhoz, de nem lehetnek nyugodt álmaik nekik sem. (2013-ban egy holland bíróság megállapította Hollandia felelősségét, és kártérítésre kötelezte őt.)

A nagyhatalmak is kevés erélyt mutattak akkoriban. A volt Jugoszlávia ügyeivel foglalkozó hágai székhelyű nemzetközi büntetőbíróságon (ICTY) tett tanúvallomások szerint a britek, az amerikaiak és a franciák már jóval azelőtt elfogadták, hogy a srebrenicai és a két szomszédos „biztonságos terület” (enklávé) fenntarthatatlan, hogy Mladić csapatai elfoglalták volna a várost. A „békéért cserébe” szívesen átadták volna Srebrenicát és a környező területeket a szerbeknek. Az etnikai tisztogatást ugyan „nem szerették”, de „realitásként fogadták el”...


NA DE MI KERÜL EZEN A NÉGY SZŐNYEGEN 23 MILLIÓBA?


HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2017.07.11.


Olyat ívet húzott a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) szőnyegügyben, hogy elsírtuk magunkat a meghatottságtól és könnyeinket törölgetve hálát rebegünk a Magyar Nemzeti Bank létezéséért.

A 23 millás vásárlást – ami az MNO cikkajánlónkban is feltüntetett írásában olvasható – amellett, hogy négyzetméterenként 100 ezer csomós szőnyegekről van szó, továbbá, hogy hirtelen megnőtt a szőnyegekkel beterítetlen terület, azzal indokolták, hogy
„a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése”. Így az alapítvány a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével „támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását, ezenkívül a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját”.

Szeretünk, Békésszentandrás, szeretünk, PADA, szeretünk, négyszőnyeg…

LÁJK A VALÓSÁGRA. TANÍTSUK MEG A GYEREKET JÓL NETEZNI!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2017.07.11.


Ma már az internet a mindennapjaink része, a gyerekek el sem tudják képzelni, hogy milyen lehetett az élet Gugli, Jutyub és Fészbuk barátaik nélkül.

TECHNIKA ÉS GYEREKKOR


Nem egy "Jaj, a mai fiatalok!" kezdetű monológ következik, mert szerintem a kütyük és a gyerekek kapcsolatával alapvetően semmi gond nincs.

Az egyévesek profin nyomkodják a tabletet (ha hagyják nekik), és maguknak indítják el a mesét (ha hagyják nekik). Hiszen ebbe a világba születtek bele. Nekik nem hatalmas fejlődés eredménye a mobil meg a számítógép, hanem egy teljesen természetes eszköz. Nincs összehasonlítási alapjuk. Nem emlékeznek a táska méretű telefonokra és az egész szobát elfoglaló számítógépekre. Nem kellett fél órát várniuk a betárcsázós internetre, és nem kellett dönteniük: telefonálnak, vagy neteznek?

Viszont pont azért, mert ennyire együtt élnek az okoseszközökkel, észre sem veszik, hogy mennyit használják őket. Könnyen átcsúsznak akár a függőség leheletvékony határán is... Van, aki szabályos elvonási tüneteket produkál, ha nincs a kezében a smartphone.
Ami a felnőtteknek a hírportál, az a tiniknek a Facebook, Pinterest, Instagram és társai. Egy darabig ez teljesen rendben van, hiszen az oldalak közösséget építenek, beszédtémát adnak, véleményt cserélnek rajtuk a fiatalok. Országhatárokat eltörölve beszélgethetnek bárkivel. Ezekről az oldalakról tájékozódnak, falják a képeket, információkat. Apropó, képek: pont azért tudják már babaként jól kezelni a kütyüket, mert érintőképernyővel és ikonokkal találkoznak. Nem kell olvasni, csak megjegyezni, felismerni a kis logót. A Z és Alfa generációsok képekben gondolkoznak, képekből értenek.

De az már "nem rendeltetésszerű használat", amikor valaki a baráti ölelések helyett csak a like-okat számolgatja. Amikor percenkét (többször) csekkolja, hogy hány követője és szívecskéje van. Amikor már alig tud szóban beszélni, mert egyfolytában csak rövidítéseket és emotikonokat használ. (Mennyivel egyszerűbb egy rajzolt fejet beilleszteni, mint megfogalmazni az érzéseinket!) ...
ITT OLVASHATÓ

G-20-AS CSÚCS, TRUMP ÉS MACRON: ÉRTÉKELÉSEM

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.07.10.


Véget ért a szélbalos tüntetésekkel és brutális rombolással tarkított G20-as csúcs Hamburgban. Németországban már meg is indult az értelmezési verseny, hogy ki a felelős (értsd: hibás) azért, hogy a városban elszabadult a pokol. Trump amerikai elnök közben izolálódni látszik a nemzetközi színtéren. Ugyanakkor sikerült Vlagyimir Putyinnal kialkudnia egy – sokadik – szíriai tűzszünetet.

A G20-as csúcs zárónyilatkozatában
is látszik az izolálódás. 19 résztvevő a klímaharc mellett tette le a voksát, de rögzítették, hogy az Egyesült Államoknak különvéleménye van. Hasonlóan, benne maradt a szövegben a protekcionizmus elleni küzdelem. Ugyanakkor a “legitim piacvédelmi eszközök” használhatóságáról is szó van, ami szintén utal arra, hogy az Egyesült Államok kevés szövetségessel áll a kérdésben.

Szabadkereskedelmi bejelentések a G20-as csúcs margóján


Ha már protekcionizmus és szabadkereskedelem: menet közben bejelentették a CETA, az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény idei részleges és ideiglenes hatályba lépését, és az EU-Japán szabadkereskedelmi egyezmény ügyében tett előrelépéseket is.

Trump otthon is össztűz alatt, de ez akár siker is lehet számára

Ráadásul az elmúlt órák amerikai sajtóját olvasva a republikánus politikusok sem elégedettek a G20-as csúcs, és különösen a Trump-Putyin találkozó eredményeivel. (Egy felvetett közös kibervédelmi kezdeményezésből Trumpnak máris vissza kellett egy kicsit lépnie.) Ezért soha nem volt olyan fontos Trumpnak, hogy kézben tartsa a republikánus bázist, amely a pártelittel szemben az elnöki székig repítette. Vagyis könnyen lehet, hogy belpolitikai szempontból még sikeres is lehet ez a G20-as csúcs Trumpnak, ha a szabadkereskedelem-ellenes bázisának ügyesen tálalja, mire jutott. Ennek a bázisnak nem számít az sem, hogy milyen Trump nemzetközi megítélése, ha megkapja, amit Trump ígért. És igen, egyelőre úgy tűnik, megkapja.
Macron megint szimbolikusat lépett

Emmanuel Macron ismét szimbolikusat lépett, amikor 2017. december 12-ére újabb klímacsúcsot hívott össze. Ez egy üzenet az Egyesült Államoknak, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Franciaország ismét azt jelzi ezzel, hogy a Trump által hagyott diplomáciai űrbe be fog nyomulni. Izgalmas kérdés, hogy július 14-én mire jut Macron Trumppal. Vajon betagozódik-e Trump “Macron alá”, vagy esetleg megpróbál erőt demonstrálni vele szemben? (Emlékezzünk a legutóbbi kézfogásos játékukra, amikor Macron játszott erődemonstrálósat!) Ebből a szempontból van párhuzam a Putyin-Trump találkozóval, ahol Trump nem keménykedett az orosz elnökkel. De mi lesz a franciával?

Az elemzésem első verzióját a Civil Rádió adásában mondtam el ma reggel:


KIMITLOP

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.11.Jóóóóóóóóóóó reggelt!

Remélem, mindenki túlélte az éjszakai vihart. Mármint ahol vihar volt. Nálunk dörgött-villámlott, de főleg esett és az bizony már nagyon kellett. Fű-fa-virág csak úgy nyeldekelte. A jázminok nem tapsikoltak ugyan, de csak azért, mert már elvirágzottak.

Az ATV újabb húzóarcát veszítette el. Mészáros Antónia is felállt a csatornától, az UNICEF magyarországi ügyvezetőjeként folytatja. Hát, legfeljebb majd minden nap betolnak egy 3-4 órás Vidám vasárnapot, a maradék időben pedig lehet Bud Spencer filmeket tolni orrvérzésig.

Pitiánerék továbbra is munkában vannak. A makói József Attila Gimnázium igazgatója (aki amúgy 22 éve tölti be ezt a posztot) kritizálta a kormány oktatáspolitikáját, sőt, még tüntetésen is részt vett. Meg is lett az eredménye. Na, nem az oktatás lett jobb, vagy legalább meghallgatták a szakma véleményét, erről természetesen szó sincs. Az történt, ami szokott. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár nem támogatta az eddigi igazgató – Rója István – pályázatát eredménytelennek nyilvánította és mivel más pályázat nem érkezett a posztra, új pályázatot írnak ki. Nyugi, az egész istenverte országban ez megy és nem tegnap óta.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár mindenkit megnyugtatott a Világgazdaság című lapban, hogy ezentúl is rohadtul sok TAO pénzt fog besöpörni a lényegében fideszesek kezére került sportszektor. Eddig 450 milliárd áramlott a megfelelő zsebekbe. Azt nem mondta, de azért tudhatjuk, hogy ennek a pénznek az elköltésével a büdös életben nem fog senki elszámolni. Mészáros Lölö és Orbán Viktor kedvenc, fociakadémiának csúfolt izéje sem. Most sem teszi.

Szabó Tünde elmondta továbbá, hogy aki elhitte, hogy a vizes vb 130 milliárd forintnál kevesebből kihozható (vagy amennyiből, mert még bőven emelkedhet a költség a kezdés előtt, verseny közben és a rendezvény lezárása után is), az egy kicsit hülye és nem gondolt arra a sok-sok beruházásra, amivel Budapest gazdagodott. Hát, tényleg nem. Én mondjuk nem tudom, mi szép épült az ugrótornyon kívül, de biztos. De remélem, a rendezvény után – amikor elbontják a rohadtdrága ugrótornyot, az majd a felcsúti aréna közepén rakják össze újra. Senkit nem fog zavarni a játékban, a vezér meg mégis magasabbról köpködhetné a szotyit...

PONT A VIZES VB LEGFONTOSABB RÉSZÉT PRÓBÁLTÁK ELTITKOLNI

INDEX
Szerző:  JÁVOR BENCE - ROVÓ ATTILA
2017.07.11.


A közhiedelem szerint a budapesti vizes világbajnokság és az annak kapcsán megvalósuló fejlesztések költségei valahol nettó 100 milliárd forint felett járnak. Ahogy Seszták Miklós, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke elmondta, az összköltség 130,6 milliárd forint.

De igen valószínű, hogy a valóságban ez még nettónak is kevés, bruttóban pedig 170 milliárd forint felett jár a számla.

Ugyanis van egy igen jelentős tétel, ami eddig a számításból kimaradt. Nem is csoda, hiszen nincsenek róla nyilvános értesítők, és a szervezők részéről is legfeljebb csak elszólás szintjén esett róla szó. Hiába mondta épp Seszták miniszter, hogy "minden költés publikus", ez a pár tízmilliárd úgy tűnik, mégis elfelejtődött valahogy.

Valami kimaradt


Ha nem ilyen irgalmatlanul nagy a vébés beszerzési dömping, talán feltűnőbb lett volna, hogy az emlegetett 130 milliárdos keretben nem nagyon találni olyat, ami például a világbajnokság tévés közvetítéséhez szükséges technológiai feltételek – mint a világítás – megteremtésére vonatkozott volna. Ahogy szintén semmi nyoma nincs az internetes kapcsolat kiépítéséhez szükséges beruházásoknak sem. Pedig közvetítés és internet is lesz a vébén rogyásig, és mindkettő hátterének kiépítése igen jelentős forrásokat igényelt.

Annyira, hogy a csúcsminőségű digitális televíziózás feltételeinek megteremtése, valamint a média és a közönség kiszolgálására is alkalmas internetes hálózat kiépítése összességében az egyik legnagyobb kiadás a vb költségvetésében...

ÖTSZÖRÖS ÁRON RENDEZÜNK VIZES VB-T, MÁSOK INKÁBB VISSZALÉPTEK

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.07.10.


Sok kritika érte a pénteken kezdődő budapesti vizes világbajnokságot, melynek számlája már meghaladja a 130 milliárd forintot. - írja a portfolio.hu

Mindez azért érdekes, mert a magyar főváros a mexikói Guadalajara helyett ugrott be, akik már 100 millió dolláros (mintegy 27 milliárd forint) költséget is soknak találtak, ezért visszaléptek a rendezéstől. De ha más példákat nézünk, akkor sem találunk a magyarhoz hasonló költségeket.
Így néznek ki a világbajnokság költségei

Az utóbbi években folyamatosan változott a pénteken kezdődő vizes világbajnokság költsége, legutóbb május elején beszélt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a várható kiadásokról, melyek az alábbiak szerint alakulnak:

Ha ezek már a véglegesnek tekinthető számok, akkor összességében 130,6 milliárd forint lehet a rendezvény teljes költsége. A fejlesztések kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a 92 milliárdos tétel legnagyobb része, mintegy 85 milliárd forint akkor is megvalósult volna, ha Magyarország nem rendez világbajnokságot, "így ezek közvetve számítanak hozzá az esemény költségeihez". Persze a beruházásokat nem részletezte, a két összeg közti 7 milliárdos keretbe sorolható például a Batthyány téren épülő műugró torony, de azt például nem tudni, hogy a "semmibe vezető gyalogos-kerékpáros híd a Rákos-patakon" közvetlen vagy közvetett költségnek minősül-e. A legnagyobb beruházás a Duna Aréna, aminek 41,637 milliárdos költségét nem sorolják a közvetlen kiadások közé.
Vagyis többféle számítás is lehet a büdzsét illetően, a teljes költség 130,6 milliárd forint, ha viszont ebből levonjuk a miniszter által említett beruházásokat, akkor is 45 milliárd forintról beszélhetünk.

Sőt, az Index kedd reggeli cikke szerint akár 30 milliárd forintnyi olyan "rejtett költség" lehet, ami nem jelent meg a büdzsében, így a bruttó költség 170 milliárd felett járhat.

Jogos kérdés, hogy ebből mennyi jön vissza. Seszták Miklós elmondása szerint a szervezőbizottság mintegy 7-10 milliárd forintos közvetlen bevétellel kalkulált, ehhez jönnek még a közvetett bevételek, mint például a szurkolók költései, a felpörgő turizmus vagy a szállodákban eltöltött vendégéjszakák.

Vagyis a világbajnokság bevételeinek egy része nehezen számszerűsíthető, de az szinte biztosra vehető, hogy a 130 milliárdos számla még ezekkel a "ködös" előnyökkel együtt sem egyenlítődik ki, és a 45 milliárd forintnyi közvetlen kiadás megtérülése is minimum kérdéses...

MI A BAJ SOROSSAL IZRAELBEN? - NEMZETKÖZI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.07.11.


Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál elemzést közöl arról, miként alakították át a médiát Magyarországon Orbán Viktor visszhangkamrájává.

„Ha olyan magyar vagy, aki csak a vele szembe jövő híreket fogyasztja, azt gondolhatod, hogy Magyarország számára a legnagyobb fenyegetést Soros György jelenti, akinek az intésére migránsok milliói várnak, hogy elárasszák Európát, Soros által finanszírozott NGO-k, valamint a politikai korrektség és a bürokrácia által terhelt EU segítségével” – olvasható az elemzésben, amely beszámol a Soros elleni plakátkampányról és a Fidesz nem újkeletű ellenségkereső gyakorlatáról. A magyar média állapotáról szólva megállapítja, hogy az nem képes többé ellátni a hatalmon levők módszeres ellenőrzésének a feladatát. „A médiapiac és a piaci szereplők túlnyomó többsége a Fideszhez kötődő vállalkozók kezében van. A médiapiac működését nem a piaci erők határozzák meg, hanem a Fidesz” – idézi Polyák Gábort a Mérték Médiaelemző Műhelytől. Az elemzés kitér Simicska Lajos szerepére, valamint arra, hogy a kormánybarát média kialakításában Orbán Viktor főként három emberre – Andrew Vajnára, Habony Árpádra és a Rogán Antalra – támaszkodik.
Az EUObserver írása megszólaltatja Hargitai Miklóst, a Magyar Újságírók Szövetségének a vezetőjét – a megszüntetett Népszabadság egykori újságíróját, jelenleg a Népszava szerkesztőjét -, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a szokásos hírcsatornákból tájékozódók csak nagyon csekély mértékben jutnak hozzá az információk azon széles köréhez, ami alapján megalapozott véleményt tudnának alkotni.
Ezt a helyzetet tovább erősíti a magyar választók apátiája, és ilyen légkörben kevés ügy tud kiváltani széles körű tiltakozást – teszi hozzá ehhez Polyák Gábor.

A New York Times ismerteti a Reuters hírügynökség beszámolóját arról, hogy a hét közép-európai ország külügyminiszterének budapesti tanácskozásán sürgették az EU nyugat-balkáni bővítésének felgyorsítását, valamint az AP hírügynökség arról szóló jelentését, hogy Izrael felülbírálta saját budapesti nagykövetét, aki elítélte a Soros György elleni plakátkampányt...

BUDAPEST SZÍNES KÉPEKEN A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN (1944-1945)

MAI MANÓ HÁZ BLOG
Szerző: Mai Manó Ház
2017.07.09.


Az első valódi, tömegesen is alkalmazható színes eljárást már 1904-ben nyilvánosságra hozták, de a színes fényképezés csak a huszadik század derekán vált tömegessé. Elsőként a harmincas években jelentek meg a kisfilmes Agfa és Kodak fordítós filmek, és ezzel a színes negatívfilm és a róla készíthető színes papírkép kezdték el uralni a piacot.
Százakra rúg azoknak a korabeli szakfényképészeknek és amatőröknek a száma, akik jelentőset, de legalábbis említésre érdemeset alkottak a második világháború előtt, alatt és után a kisfilmes színes diapozitívvel. Erdős Tibor a harmincas évek amatőrmozgalmának egyik jeles képviselője ezt írja 1938-ban: „A színes fényképezés elterjedése más szempontokat kíván a téma kiválasztása tekintetében. A fekete-fehér fényképezés, amely száz éves múltra tekinthet vissza, már kialakította önálló formanyelvét, a vonalvezetés és fényárnyalatok gazdag skáláján építhette fel művészetét. A színes fotó mondanivalói kialakításánál bizony még visszatekint a pikturiálisan szép felé, melytől a tónusfotográfia már rég elszakadt.” Hazánkban 1939-ben az Egyesült Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége VI. Nemzetközi Kiállításán rendeztek első ízben színes képbemutatót, amin 263 hazai és külföldi színes dia került bemutatásra.
Mai bejegyzésünkben a Fortepan gyűjteményében található második világháború alatt készült színes fényképekből válogattunk
...

A sorozat korábbi részei:

Magyarország színesben (1936-1939)
Magyarország színesben (1940-1943)

ITT NÉZHETŐ MEG

VILÁGSZERTE DÖBBENETET VÁLTOTT KI A HEVES ÉS BRUTÁLIS SOROS-ELLENES GYŰLÖLETKAMPÁNY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey/Mr Flynn Rider
2017.07.11.


- Izrael azért táncolt vissza az antszemitizmus ügyében, mert többet ér neki egy kormány, amely a pártját fogja az EU-ban;

- Orbán nem antiszemita, de nem is demokrata, hanem cinikus populista;

- Új helyzet állt elő a világban, mert Orbán és más ultranacionalista vezetők demokratikus úton jutottak hatalomra - figyelmeztet az AI

New York Times/Yahoo/Reuters


Hogy az izraeli Külügyminisztérium elítélte Soros Györgyöt, annak a jelek szerint az volt a célja, hogy még szorosabban felsorakozzon Magyarország mögött Netanjahu egy hét múlva esedékes budapesti útja előtt. Az üzletember, aki vagyona nagy részét demokráciabarát és emberi jogi szervezetekre költötte, többször is volt már a jobboldali magyar kormány célpontja, főleg azért, mert a nyitottabb bevándorlás mellett állt ki. Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor támogatja a kampányt, amely az állam ellenségének állítja be a befektetőt, ám ő csak ritkán válaszol a támadásokra. Most sem kommentálta azokat. Viszont sok plakátot bemocskoltak, pl. ’büdös zsidó’-feliratokkal.

Izrael általában gyorsan el szokta ítélni az antiszemitizmust és a zsidó közösségek elleni fenyegetést, bárhol is bukkanjon az fel a világban. Ám ezúttal inkább azt válaszolta a nagykövet közleménye után, hogy arra veszélyre összpontosított, amit szerinte Soros jelent az izraeli demokráciára nézve. A két ország azonban rövid időre összekapott a minap, amikor Orbán kivételes államférfiként méltatta Horthyt. A két miniszterelnök közti jó viszony meglepetést váltott ki az unióban, amely illiberális különcnek tartja a magyar vezetőt. Izrael ugyanakkor javítani kívánja kapcsolatait azokkal az államokkal, amelyektől azt reméli, hogy az oldalára állnak, ha az EU bármilyen ügyben is bírálja Tel Avivot.

BBC

Magyarország durva plakátkampánnyal pocskondiázza Soros Györgyöt. Ez idáig a legbrutálisabb fejezet kormány részéről a 86-éves emberbarát elleni hadjáratban. Sok zsidó attól fél, hogy nyílt vagy rejtett antiszemitizmus húzódik meg az akció mögött, a hatalom azonban ezt határozottan cáfolja. Korábban is jelentek meg hasonló hirdetések, akkor a „nemzeti konzultáció” célja az volt, hogy a menekültek ellen korbácsolja fel az érzelmeket, miközben az ország tavaly mindössze 550 embert fogadott be. A Fidesz-kabinet egyúttal próbálja bezáratni a Közép-Európai Egyetemet és az egyre inkább idegengyűlölettől átitatott légkörben törvényt hozott a külföldi támogatással működő civil szervezetek ellen.

Soros a 80-as évek közepe óta 12 milliárd dollárt költött civil kezdeményezésekre, a szegénység visszaszorítása, a nagyobb átláthatóság érdekében. Ebben erősen vezérelték emberi jogi megfontolások, ami sok nacionalista és illiberális hatalom szemében mumussá tette. A jelek szerint a magyar vezetést leginkább az tüzelte fel, hogy az üzletember az utóbbi két évben szorgalmazta az ellenőrzött bevándorlást, noha egyúttal hangsúlyozta, hogy az áttelepítések csakis önkéntes alapon mehetnek végbe, arra nem lehet kötelezni az országokat. Az Orbán-kormányt különben antiszemita vádak is érik a plakátok miatt...

EGY KONCEPCIÓS PER ANATÓMIÁJA - CSÁSZY ZSOLT BEBÖRTÖNZÉSE (1. RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Garai-Édler Eszter
2017.07.10.


Néhány hét múlva bebörtönzés vár a jogi végzettségű, egyetemi oktató Császy Zsoltra, aki az 1990-es évek elején nem mellesleg a FIDESZ szóvivője és parlamenti szakértője is volt, mindez azt követően, hogy egy, Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és kormányának más prominensei ellen indított, széles körben koncepciós pernek tartott eljárás szenvedő alanyává vált.

Császy akkor vált a Sukoró-ügy egyik érintettjévé, amikor felmerült, hogy a Velencei tó partján egy külföldi befektető telkeket Közép-Európa egyik legnagyobb turisztikai beruházásaként hasznosítana. A visszás helyzet azon ingatlan-átadásra vonatkozó ajánlattal kapcsolatban alakult ki, amelynek keretében az állam bizonyos tóparti földekért cserébe közép-magyarországi földterületeket kapott volna vissza. Császy akkoriban az állami vagyonkezelő cég igazgatójaként részben a Magyar Állam vagyonáért felelt. Az államnak felajánlott csere-ingatlant később az ügyészség szakértői alacsonyabb értékűnek becsülték, így az ügyletre vonatkozó megállapodást a Bajnai Gordon vezette kormány egy furcsa perben megtámadta. Annak ellenére, hogy a magyar államnak semmiféle vagyoni veszteséget nem kellett elkönyvelnie, mégis vádemelés történt. Császy Zsolt 2010-ben előzetes letartóztatásba került, ahol börtönnapló írásába kezdett. Mikor később a bíróság a fogva tartását törvénysértőnek találta szabadlábra helyezték, a napló meg is jelent „Az Orbán-rezsim börtönében” címmel. Most júniusban végül is 2 és fél év szabadságvesztésre ítélték, és a büntetése letöltését néhány héten belül meg is kell kezdenie.

Császy Zsolttal Garai-Édler Eszter a Kanadai Magyar Hírlap, illetve Christopher Adam a Hungarian Free Press képviseletében készített interjút szinte azonnal az ítélet kihirdetése után. A két részből álló teljes anyag magyar nyelven a YouTube-on tekinthető/található meg. (Az első rész itt található.) Az alábbiakban közlünk néhány, kiemelésre érdemes részt olvasóink részére...

A GYŰLÖLET TRANSZFORMÁLÁSA: AMÍG SOROST UTÁLOD, NEM ORBÁNT UTÁLOD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.10.


Orbán megijedt a CEU melletti tüntetésektől. Előre mondogatja és a talpnyalói szajkózzák, hogy ősszel majd meg akarják dönteni az alkotmányos rendet az utcán. Azzal már elkéstek, mert Orbán azt már 2010 után megdöntötte, jelenleg alkotmányon kívüli állapot van. De azon is látszik a félelme, hogy a megdöbbentő gyűlölet, amely felszabadult ellene és egész bűnszervezete ellen, rettegéssel tölti el. Ezért megpróbálja transzformálni a gyűlöletet Sorosra.

Ez egy pszichológiai trükk. A fékezhetetlen gyűlöletet, amely megmutatkozott Orbán ellen, s amely jelenleg csap lappang, de az utálat nem múlt el, ott lappang a szívekben, nem lehet egyszerűen csak kioltani, az egyetlen kezelési módja a gyűlölet transzformálása. Adni kell a népnek valakit, akit jobban gyűlöl, mint Orbán, mert amíg a nép Sorost gyűlöli, adddig nem Orbánt gyűlöli.

Ez náci stratégia, a zsidókat meg kell tenni bűnbaknak, a népnek úgy kell bemutatni őket, mint akik veszélyt jelentenek, amely veszélytől csak a Vezér képes megvédeni őket. A nemzet sorsa a Vezér kezében van, a kulcs pedig a zsidókkal szembeni ellenállás és gyűlölet. Orbán jó tanítvány, igazi remek nemzetiszocialista tömeggyilkos válhat még belőle.

A TITKOS CSALÁDI JELSZÓ SEGÍT - TIPPEK A "CUKROS BÁCSI" ELLEN

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.07.10.


Mindig aktuális a probléma, de nyáron, amikor a melegben lankad a szülői figyelem, talán még a szokásosnál is aktuálisabb. Anya, apa is csak emberből van, az ő gondolataik is elkalandozhatnak egy hosszas strandolás, vagy játszóterezés közben. Ne kínálja fel tálcán gyerekét!

Magyarázzon, ne paráztassa gyerekét!


Nem kell, hogy rettegjen a gyerek az idegenektől, de jó, ha óvatos. Magyarázza el neki, hogy beszélgetni lehet, de idegennel elmenni semmiképpen nem szabad. Tudnia kell arról, hogy nem csak jó emberek vannak, de mindezt úgy kell megértetni vele, hogy ne veszítse el a bizalmát az emberekben!

Legyen vészforgatókönyv

„Ha álmából keltik is fel”, tudnia kell a nevét és a lakcímét, de az sem árt, ha megtanulja egyik hozzátartozója telefonszámát. Érdekes, hogy a kicsik agyában jobban megmaradnak az ilyen adatok, ha egy jópofa dalt eszkábálunk belőle. Ha ebben nem bízik, írja be a számot a pólójába, sapkájába, valamibe, amit magánál tart. Ahogy elég nagy ahhoz, hogy mobilt lehessen rábízni, nem árt, ha van nála, hisz ezen segítséget kérhet.

Beszéljék meg közösen, hogy ne pánikoljon, ha felnéz és nem látja a hozzátartozóját. Erre az esetre kell egy forgatókönyv, hogy mihez kezdjen: keressen egy „egyenruhást” – biztonsági őrt, rendőrt, közterület-felügyelőt – és bízzon meg abban, hogy ők segítenek megtalálni a hozzátartozóját...

A LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉG FELÜLVIZSGÁLTATTA EGY ZALA MEGYEI KFT. NŐI VÉCÉJÉNEK BEKAMERÁZÁSÁT, ÍGY NEM LETT GOND AZ MTVA VEZETŐINEK LEHALLGATÁSÁBÓL SEM

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.07.10.


Tavaly tavasszal találtak videó- és hangrögzítésre alkalmas készülékeket az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós tárgyalójában, illetve Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban. Vast és Enyedit az ügy gyanúsítottjaiként hallgatta ki a rendőrség, mindketten felfüggesztették státuszukat az MTVA-ban. (A közmédia intézményei nemzetbiztonsági védelem alá tartoznak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmére.)

Az MTVA lehallgatási botrányának fő vádpontjában februárban azzal az indokkal szüntették meg a nyomozást, hogy a helyszínek meghatározása során a házijog (azaz a lakás és annak használatához fűződő), mint alkotmányos alapjog mérvadó, így egy olyan közintézményben, mint az MTVA épülete, lehallgatás bűncselekményként nem valósulhat meg.

A Legfőbb Ügyészség kiadott egy közleményt, ami arról szólt, hogy az ügyészség által kezdeményezett felülvizsgálati eljárás eredményeként a Kúria – az ügyészség álláspontjával egyezően – a 2017. május 23-án meghozott felmentő ítéletében megállapította, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a tiltott adatszerzés bűncselekményét csak olyan helyen lehet elkövetni, ami a magánlaksértés bűncselekmény kapcsán kialakult joggyakorlat szerint megfelel a „más lakása, egyéb helyisége vagy az azokhoz tartozó bekerített hely” fogalmának.

Azt írták, hogy a Legfőbb Ügyészség – a Fővárosi Főügyészség által az ún. MTVA-s megfigyelési ügyben hozott részmegszüntető határozattal kapcsolatban – 2017. februárjában hivatalból eljárva megvizsgálta a Btk. 422.§-ának (1) bekezdésében rögzített tiltott adatszerzés bűncselekménye szabályozását, és arra jutott, hogy a Btk. tiltott adatszerzésre vonatkozó tényállásáról olyan szabályozatlan kérdés van, ami miatt 2017. február 15-én az Igazságügyi Minisztérium felé jogalkotási kezdeményezéssel élt...