2019. március 30., szombat

JAVULÁS HELYETT PUSZTUL MINDEN, AZ ORBÁN-KORMÁNY CSAK ASSZISZTÁL AZ EGÉSZSÉGÜGY SZÉTESÉSÉHEZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.03.30.


Naponta érkeznek a hírek felmondásokról és szakemberhiányról az egészségügy legkülönbözőbb területeiről, a humánminisztérium vezetője azonban markáns javulást érzékel. Tény, hogy ma több a praktizáló orvos Magyarországon, mint valaha, ám ez nem jelent gyógyírt az állami intézmények gondjaira. Valójában a kormány csak asszisztál a közegészségügy lepusztulásához, és új stratégiájának legfontosabb eleme egyelőre az, hogy a folyamatot győzelmi jelentésekkel kommentálja.

Amikor Kásler Miklós éppen nem a magyar történelemről tart nagyvizitet, akkor az egészségügy állapotával kapcsolatos alternatív tényeket tár a közvélemény elé, például a rövidülő várólistákról. Nemrégiben az Origónak egyebek mellett arról beszélt, az Orbán-kormány sikerét, elsősorban a béremelés eredményességét jelzi, hogy „a Magyarországon dolgozó orvosok száma 2010-ben 33 943 volt, ez 2017-ig 39 132-re emelkedett. Ez rendkívül nagy javulás, ötezerrel több orvost jelent a magyar egészségügyi rendszerben.”

Az egészségügyért is felelős csúcstárca vezetője szerint tehát a bérek növekednek, emiatt egyre több orvos marad a pályán, valamint egyre kevesebben mennek közülük külföldre.

A miniszter szerint az orvosok fizetése két és félszeresére emelkedett 2010 óta, a jelenlegi kormányzati ciklus végére az ápolók és a szakdolgozók bérnövekedése is ilyen mértékű lesz. Sőt egy másik interjúban, amelyet az Inforádiónak adott, Kásler azt a nézetét is megosztotta a nyilvánossággal, hogy „ha a realitásokhoz próbálunk közelebb kerülni, másfél-kétmillió forintos havi fizetés mindenféleképpen azt a biztonságot jelenti”. Mindez „felvethetné a paraszolvencia megszüntetésének a lehetőségét, de ez reális cél”, tette hozzá Kásler, aki intézményvezetőként számos egészségügyi kormányzat kudarcának lehetett közeli tanúja az elmúlt évtizedekben. Most rajta a sor...

MI FOLYIK ITT?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FRISS RÓBERT
2019.03.30.


Új Egészre vágytok? Akkor ne unjátok a francia forradalmat, a felvilágosodást, ne fosszátok meg trónjától az Észt, ne kezdjetek hinni a mindentudó új cézárokban, inkább azon törjétek a fejeteket, hogyan tudtok nembeli gazdasági hatalmasok után politikai hatalmasok lenni.Minden Egész eltörött, 
Minden láng csak részekben lobban, 
Minden szerelem darabokban, 
Minden Egész eltörött. 
(Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Ha nem látnánk semmi mást, csak az alkotmányos csőd szélén lépkedő Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, már akkor is azt mondhatnánk: Ady Endre több mint százéves sorainál nincs időszerűbb, mert mintha a világ, az Egész, s amit róla gondoltunk, darabokra tört volna a XXI. század elejére. Mit sem látunk bizonytalanabbnak, sötétebbnek, mint a jövőt, amelybe a vakság érzetével ugrunk bele. Ki hitte volna, hogy a brit demokráciát alkotmányos válsággal megroppantja a Brexit? A vakon önző, hatalmi pártpolitika, az hogy a szigetország évszázadok óta legkorlátoltabb politikai elitje elhitette: a britek újraélhetik a nosztalgikus történelmi álmaikban létező birodalmi nagyságukat, ha magára hagyják a kontinens közösségét. Látjuk a történelemben talán első esetet, amikor egy demokrácia démosza szembeszáll az őt félrevezető politikai vezetőkkel, saját korábbi döntésével, miután kezdi megtapasztalni az elszigetelt nemzetállami lét valóságos hátrányait. Megtapasztalja, hogy félrevezették. 

Az Egyesült Államokban még csendes a tömegtársadalom tömege, amely az elnöki székbe ültette Donald Trumpot, aki azt ígérte, kizárja a világot Amerikából. Azt bábozta el, hogy ő ki meri mondani, amit más nem, a közérthető semmit: America First. Most azt lessük, vajon korlátozni tudja-e a félnótás elnököt az amerikai demokrácia intézményrendszere. A két mintaállam sorsa jelzi: talán soha ilyen világot bomlasztó ellentétek nem feszítették a liberális demokráciát. Voltak többen, akik évtizedekkel ezelőtt figyelmeztettek: a liberális parlamentarizmus intézményrendszere nem fog tudni ellenállni annak a kornak, amelyben az emberek véleményét a tömegmédia formálja, de amelyben a tömegmédiát azok a véleményvezérek uralják, akik el tudják hitetni magukról, hogy a nép valódi képviselői, miközben saját hatalmukért beszélnek...

AKÁRKI, AKÁRMIT MOND, EZEKNEK TÉNYLEG AZ ELSŐ MAGYARORSZÁG! A NEMZETI VAGYON JAVÁT MÁR HAZA IS VITTÉK, NEHOGY ELLOPJA VALAMI JÖTTMENT MIGRÁNS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG

Szerző: MIKES MIRTILL
2019.03.30.Tárgy: Gondoskodás

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Csak óvatosan. Türtőztesse kend a hazavágyódását, mert nem biztos, hogy kedvére lesz kendnek, ha felelőtlenül haza talál szédülni és ebbe a fene nagy gondoskodásba részesül, amiben minket fürösztenek. A NER tápos, magas ph-ra vagy phd-ra értékelt Hajnalka néni azt mondta például, hogy a hajléktalanok bebörtönzése az valójában keresztényi szeretettől csöpögő gondoskodás. Csak félremagyarázzák az ateisták.

Mint ahogy a most kitüntetett zseni mély humánumát is félreértették, amikor a hajdani zsidótörvényekről helyeslően nyilatkozott. Hiszen az elkobozott zsidó vagyont a büdös prolik eltiprásában jeleskedő kormányzó úr őfőméltósága leghűségesebb emberei kapták, ami ugye nemzeti és magyar érdek volt egyrészt, mivel a nemzeti öntudatra ébresztett Magyarország az első. Másrészt a gazdasági világválság miatt direkt jól jött a zsidóknak, hogy kiszabadította őket a keresztény nemzeti kormány a vagyon rabságából, végül a gettósítással sikerült a más kultúrájú idegeneket távol tartani a lakhelyüktől. Mi kellett volna még nekik? Migráns létükre?

Ebből állunk ki, bár inkább úgy mondanám, hogy ettől akadunk ki. A gondoskodástól. Én speciel nem, mert ugye nekem nincs valóságélményem. A régi valóságot nem tapasztaltam, mert nem éltem. Most élnék állítólag (bár a papa szerint ez inkább önhibámon kívüli vegetálás), most meg a valóság hiányzik. Gondosan leplezik és az hagyján, hogy én nem látok a lepel alá, hanem a felnőttek se. Szippantanak is hatalmas luftokat, mint a Koronaszidolozós Árpi bácsi a kedélyjavítóból, és pont úgy hunyorognak, pislognak, meg könnybe lábad a szemük az oxigénhiánytól, mint ő a drága anyagtól. Csak valóságlátásuk nincs. Mert mitől lenne? De akik még tudnának esetleg egymással beszélgetni… info csere esetleg,…. talán a gyülekezési jog kivívása……? Ááááááá! Macerás az egész!

Hoppá! Fogadjuk, hogy ezt se tudja kend! Egy idő óta dramaturg nélküli drámatagozatos lett a térdre kényszerített nép. A ’45 előtti mezítlábasból most kínai cipősre demokratizált bennszülött alattvalók jelentős hányada nem beszél nyilvánosan. Nincs is hol és mikor és főleg kinek, minek, amúgy meg szégyelli a fogatlanságát. (Tényleg. Kend tudta, hogy a diktatúrákat az elnyomottak fogazata alapján is lehet minősíteni. A klasszikus, amikor kiverik az alattvalók fogait, a modern, amikor jogi- és közgazdasági eszközökkel a politikai hatalom nem engedi a fogpótlást. Az utóbbit mondják illiberálisnak.)

A következő fokozat az enyhén foghiányos, monológos elnyomott. Csak monológot tud. De dramaturg hiányában ez nem a Tiborcos változat, hanem csak úgy lógnak a monológok egymás mellett és néha egyidejűleg a levegőbe egy darabig, aztán szertefoszlanak és a jajszavak, mint a savas eső, permetként mérgezik a hétköznapokat. Csak a gondoskodás folytatólagos: Papnak palota, szegénynek börtön...


UJHELYI ISTVÁN MEGMUTATTA A SZŐREGI 2X2 MÉTERES LUXUSMEDENCÉJÉT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.03.30.


Bevitte a házába a sajtót Ujhelyi István, miután olyan hírek jelentek meg, hogy az első fokon börtönre ítélt SZEVIÉP-vezető azt állította, ingyen újították fel az EP-képviselő negyvenmilliós luxusházát. A luxusmedencéről kiderült, hogy kétszer két négyzetméteres, és nagyjából semmi nem az, aminek a drónnal készült felvételeken mutatták.

„Jöjjenek be a luxusházam luxusétkezőjébe” – invitálta Ujhelyi István a szombati rendhagyó sajtótájékoztatón, ahol gyorsan megmutatta a kétszer két méteres „luxusmedencéjét” is.

Egy hete jelent meg a Baranyi Sándor SZEVIÉP-vezérrel készült interjú, amelyben az első fokon börtönre ítélt vállalkozó azt nyilatkozta, hogy tíz évvel ezelőtt egy céget közbeiktatva ugyan, de végeredményben a cég költségén, 30-40 millió forintból újították fel a szocialista politikus családi házát. A témára ráröpült a kormánypárti média, a szegedma.hu drón felvételeket is készített. A távoli felvételeken bemutatták, hogy a képeken hol található a tó, a pince, és a pihenőpark. Ujhelyi azt már bejelentette, hogy mindenkit beperel, aki felhasználta, közreadta ezeket a szerinte teljesen hazug információkat.

Szombaton Ujhelyi rendhagyó sajtótájékoztatón meghívta a családi házába az újságírókat, hogy nézzék meg a luxusházat. Közben azt is elárulta, hogy a számlákat is felkutatták, ezekből kiderült, hogy a 2002-ben vásárolt, egyébként panelelemekből épült, korábban kertészetként működő családi házat 2004-ben újítatták fel: 324 ezer forintból a melléképületet hozták helyre, aminek a villamossági rendszerét 411 ezer forintból cserélték ki, míg a panelépület hőszigetelése 561 ezer forintba került.

A sajtótájékoztatón élőben közvetítette a Facebookon is:..

MEGROHADT A NARANCS – AZ 1988. MÁRCIUS 30-ÁN SZÜLETETT FIDESZ KÖSZÖNTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S.PÉTER
2019.03.30.Fiúk, nem kellett volna. De most tényleg, komolyan. Nem érdemeltünk meg benneteket. Gyarló földi halandók vagyunk, hogyan is érhetnénk fel hozzátok. Ha akarnánk, se tudnánk.

31 évesek lettetek. Megettétek már a kenyerünk javát.

Mintha ma csak lett volna. Amikor az új, szabadon választott parlamentben minden képviselőtársatok asztalára egy-egy narancsot tettetek. Azóta a narancs megrohadt. Jelenleg nincs gyomorforgatóbb gyümölcs, amerre a szem ellát.

Akkor még kedveseknek látszottatok, fiatalnak, hamvasnak. És úgy hadartatok, hogy senki sem értette, amit mondtatok. Talán ez volt a szerencsétek, és ez lett a Magyarország balszerencséje.

Az idősek felélik a fiatalok jövőjét.” Emlékeztek? Ti mondtátok ezt is. Ha értettük volna, már akkor kihámozzuk belőle, hogy mi van bennetek. Romlottság van bennetek, kapzsiság, hatalomvágy. És sokan emlékszünk még az eredendő bűnre. Az államtól kapott Tiszti kaszinó eladására. És a gyalázatos mondataitokra, volt belőlük épp elég. „Csuhások, térdre!” Ezt kiabáltátok be a parlamenti padsorokból az éppen felszólaló kereszténydemokratáknak. (Akik, nem mellesleg, nagyságrendekkel tisztességesebbek voltak, mint a mostani pajtásaitok.)

Ma meg? Ha megláttok, egy nyilvános vécét, rögtön ájtatosak lesztek.

Kivonultatok az akkori kormány által szervezett trianoni emléknapról.

Ma meg? Nyírő József, Wass Albert. Adjátok vissza a hegyeinket.

Ugye, az is megvan, hogy „ne mi kapjuk a legtöbbet?” Anikó asszony és üzlettársai.

A rendszerváltás talán legcinikusabb mondata is tőletek jött: „Mindenkinek alkotmányos joga hüyének lenni.” Tudjátok: Kaya Ibrahim, Joszip Tot. Lopott útlevelekkel vásárolt, bedőlt cégek. Schlecht Csaba, akit nem talált meg az ügyészség, pedig ott lakott a budapesti Klauzál téren. Még a telefonkönyvben is benne volt.

Régi szép idők. A Gripeneken is sokat kaszált valaki közületek. Majdnem kimondtuk a nevét.

Ma nincs szükség ilyen olcsó trükkökre. Minden, amit tesztek, törvényes. Azért törvényes, mert már ti vagytok a törvény. Tiétek a föld, a kaszinó, a trafik, minden. Ti vagytok a miniszterelnök, a házelnök, a köztársasági elnök. Soha még kollégiumi szoba ennyi közjogi méltóságot nem termett.

Csak a köztársaság és a köz joga nincs sehol.

Nagyon bejött nektek az élet, Fiúk!

Oktatás, kórház helyett stadionokat építettetek. Mert szeretitek a futballt. Mi is szeretjük, csak nem azt a fajtáját, amit ti játszotok: az egész pályás letámadásnak egy visszataszító, fél-ázsiai változatát. Aminek az a lényege, hogy már a mérkőzés előtt, az öltözőben agyonrugdaljátok az ellenfelet. Valaha fiatal demokratáknak mondtátok magatokat, ám egy ideje már fiatalok sem vagytok. Azért engedjétek meg, hogy ezen a szép tavaszi napon, nagyon sok boldogságot kívánjunk.

Nem nektek: Magyarországnak.

A VILÁG KÖVETKEZŐ LEHETSÉGES URA: HSZI CSIN-PING KÍNÁJA

QUBIT
Szerző: BALLA SOMA
2019.03.29.


A Kínai Népköztársaság államigazgatási berendezkedésének sajátossága, hogy a párt főtitkári pozíciója együtt jár az államelnöki, illetve a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, azaz a katonai erők főparancsnoki tisztségével. Egy olyan országban, ahol ilyen erős a hatalmi koncentráció, továbbá a nyugati értelemben vett „fékek és ellensúlyok” működése elhanyagolható mértékű, az elnöki pozíciót betöltő személy egyéni ambíciói jelentősen meghatározzák adott ország külpolitikai és gazdasági irányvonalait. 

A 2013 óta az országot vezető Hszi Csin-ping elnöksége során erre érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni, ugyanis egyes vélemények szerint az államalapító Mao Ce-tung óta nem volt olyan elnök, akinek személyi kultusza és egyszemélyi hatalma ennyire erős lett volna. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy neve és gondolatai (Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era) még élete során bekerültek a kínai alkotmányba, továbbá az államelnöki pozíció betöltésére vonatkozó időbeli korlátozást is feloldották esetében.

A regnáló elnök gazdaságpolitikai ambícióinak és szándékainak feltérképezésére kiváló lehetőséget nyújt a megválasztását követően elmondott beszédeinek tanulmányozása, amelyek többek között Hszi The Governance of China (Kína kormányzása) című, 2014-ben kiadott könyvében jelentek meg...

MIUTÁN A BULINEGYED KINYÍRTA A PIACOT, A FIDESZES KERÜLETVEZETÉS ÁLLÍTÓLAG MULATÓKAT TELEPÍTENE A PATINÁS ÉPÜLETBE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2019.03.30.


Az ellenzék szerint szórakozóhelyeket engedett volna a kerületi önkormányzat a százmilliókért felújított vásárcsarnokba, amit épp a bulinegyed tesz tönkre.

A tiltakozások hatására a jelek szerint visszavonulót fújt a VII. kerületi önkormányzat: a hétfői bizottsági ülésen visszavonta ugyanis a Klauzál téri vásárcsarnok működési rendjének azt a módosítását, amely lehetővé tette volna, hogy akár éjfélig nyitva tartó, éjszakai szórakozóhely nyílhasson a piac területén. Ezzel együtt a környéken élők nem nyugodtak meg, továbbra is tartanak attól, hogy szórakozóhellyé válhat a piac. Olyannyira, hogy van, aki aláírásgyűjtésbe kezd. Mindez jól mutatja, mára sem ért véget a csarnok kálváriája. 

Pedig 2015-ben még úgy tűnt, hogy rendeződik végre a nagy múltú csarnok sorsa. Addigra ugyanis mintegy 1,7 milliárd forintos fejlesztések nyomán teljesen megújult a lepusztult épület. Csakhogy a csillogó-villogó csarnokba továbbra sem sikerült életet lehelni: kereskedő sem akadt elég, vevőkből pedig még kevesebb volt. A kiskereskedők szerint a fő baj az volt: Erzsébetváros – részben épp az önkormányzat engedékenysége nyomán – a bulinegyeddé vált, a környékről a régi lakók közül sokan elköltöztek, a lakásszállodákba érkező, jobbára fiatal turisták pedig nem vevők a piaci portékára. 

– A bulinegyed kinyírta a piacot mielőtt az újra beindulhatott volna – vont mérleget egy kereskedő. Közben a kedélyeket borzolta az is, hogy kiderült: a milliárdos felújítás sem sikerült tökéletesen. Az árusok szerint a fűtési rendszert gatyába kell rázni, a felújításnál ugyanis hiba csúszhatott a tervekbe, a téli hónapokban előfordult, hogy míg a felső szinten kellemes meleg volt, addig lent, a kiskereskedők standjánál nulla fokot mértek. 

Mindezek után a vásárcsarnok árusai és vevői meglepődve értesülhettek decemberben arról: az önkormányzat egy rendkívüli testületi ülésen döntött több piaci helyiség bérbeadásáról. És egy olyan fővárosi vállalkozás is bérbe vett több üzlethelyiséget a csarnokban, amely egy nagyobb, szórakozóhelyeket, éttermeket is üzemeltető céghálózathoz kapcsolódik. Az önkormányzat pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság hétfői ülésére pedig már egy olyan beadvány került, amelyből az derül ki: az önkormányzat azonnali hatállyal úgy módosítaná a piac működési szabályzatát, hogy rendezvények idején a csarnok teljes területén lehessen italt árulni...

RENDES ANYÁNAK HÁTUL IS VAN SZEME

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2019.03.25.Mondhatnánk, hogy sőt!

Oldalt is jó volna néhány extra szem, lehet akár nyolc, mint a póknak.

Az sem baj, ha élesebb a látása, mint a sasnak.

Ha úgy hall, mint a bagoly, vagy más tartományú jeleket, rezgéseket is pontosan érzékel, mint a denevér.

Legyen állandóan éber, mint a nyúl.

Ha a szükség úgy hozza, sebesen vágtasson, mint a ló, de pont olyan érzékeny és nemes is legyen.

Ha kell, legyen ravasz, mint a róka.

Alapvetően általában jobb, ha nyugodtan, megfontoltan és a dolgokat jól megrágva halad előre, mint a tehén.

Legyen a sajátjaihoz hűséges és értük magát feláldozni kész, mint a kutya.

Nem baj, ha jó vastag a bőre, kifelé akár még szúrós is lehet, mint a süné.

Elég, ha csak az övéi érdekében simulékony, célratörő és hajthatatlan, mint a macska.


Legyen kitartó és türelmes, mint a birka.

Erős és strapabíró, mint az öszvér.

Szorgalmas és fáradhatatlan legyen, mint a méh.

Nem szerencsés, hogyha túl válogatós, igyekeznie kell minden elérhetőt felhasználni és beépíteni, lehet akár megalkuvó és akármihez könnyen alkalmazkodó, mint a malac vagy éppen a mosómedve...


ITT URAM-BÁTYÁM KIRÁLYSÁG MŰKÖDIK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.30.


A Fidesz kizárása az európai Néppártból azért tűnt ígéretes megoldásnak, mert tényleges és a magyar kormány, egészen pontosan a magyarországi végrehajtó hatalom birtokosai számára fájdalmasan szigorú következményeket helyezett kilátásba. A felfüggesztés mindezt végül elodázta – nyilatkozta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Hírklikknek. Azt is elmondja: a Fidesz 2010 óta hazárdírozik a jogállami értékekkel. Állítja: csak akkor lesz változás, ha a magyar polgárok döntő többsége elutasítja az intézményes korrupciót, jelenleg ugyanis a korrupció a rendszer magva.

- Lehetséges, hogy nem is jó az Magyarországnak, hogy a Néppárt felfüggesztette a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát – mert ez történt, mondjon bármit is Orbán Viktor – , így tartani lehet attól, hogy még ez a kontrol is elhárul a Fidesz feje fölül

- A Transparency International Magyarország a Fidesszel mint párttal kizárólag a korrupció szempontjából foglalkozik. Ha a Néppárt a Fidesszel szemben megfogalmazott csomagjába az akadémiai szabadságot, a jogállamiságot, a sajtó szabadságát, valamint a civil szervezeteket is érintő alapértékeket nem emeli be, akkor korrupció elleni szervezetként aligha lenne okunk állást foglalni az európai Unió konzervatív pártcsaládjának az egyik tagszervezetével kialakult vitájában. Kénytelenek vagyunk úgy gondolni, hogy az Európai Unió és benne a Néppárt hosszú évek óta nem talál, vagy nem akar találni hatékony megoldást a Fidesz magyarországi kormányzati intézkedéseivel és európai uniós politikájával szemben. A Fidesz kizárása az európai Néppártból azért tűnt ígéretes megoldásnak, mert tényleges és a magyar kormány, egészen pontosan a magyarországi végrehajtó hatalom birtokosai számára fájdalmasan szigorú következményeket helyezett kilátásba. A felfüggesztés mindezt végül elodázta...

FOLYAMATOS KÜZDELEM A DÉMONIZÁLT ELLENSÉGEKKEL: A FÜGGETLEN TÉNY- ÉS VÉLEMÉNYFORRÁSOK ELLEHETETLENÍTÉSE - DELEGÁLT DIKTATÚRA, POLARIZÁLÓDÓ TÁRSADALOM ÉS ONLINE NYILVÁNOSSÁG

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: HAMMER FERENC
2019.03.14.


A mai hazai közbeszéd egyik érdekessége, hogy eltűntek a tények ismertetésének és a közös ügyek megbeszélésének olyan óklasszikus formái, mint a normális híradó, a nemzeti hírügy­nökség vagy a Magyar Nemzeti Bank közleményei, kiolvadtak viszont a szocializmus nyilvánosságának őslényei: a politikai kabaré és a politikus színház, egyesek szeszélyes új szokásai telefonhasználatkor, a közéleti beszédtémák feltűnő kerülése nagyobb társaságban, ne adj’ isten suttogó üzemmód Orbán nevének kiejtésekor.

Egy legenda szerint valamikor 2010 után orosz kormányzati szakemberek tartottak médiapolitikai és hatalomtechnológiai fejtágítót az új kormánynak a hatalom és a kormányzás újszerű felfogásáról, s e rövid tanfolyamon (krátkij kursz) azonosított tennivalók listája lenne a hazai politikai napirend az elmúlt nyolc és fél évben.

Jelesül: a folyamatos küzdelem démonizált ellenségekkel; a független tény- és véleményforrások ellehetetlenítése mindenekelőtt zagyvaságokkal; fake news; az ellenálló gazdasági erők megszállása (rejdersztvo) és minden hatalmat a Fidesznek. Jellemző módon egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy ez a sztori csupán James Bond-tucatepizód magyar hanggal, vagy pedig a hazai helyzet megértésének felbecsülhetetlen értékű rosettai köve.

Ez a képzet, hogy ti. Putyin atyuska tojta volna nekünk azt a rendszert, amelyben a Hírcsárda és a Híradó tetszőlegesen felcserélhető források a dolgok megbeszélésekor, bizonyára sokaknak ad gyógyírt például arra a traumára, hogy Gajdics Ottó bármi lehet a mai magyar médiában. Ám úgy tűnik, ez a gyors Moszkvánál messzebbről indult. A mostani fejlemények több évtizeddel ezelőtt megjelentek a globális kultúrában – igaz, akkor és ott teljesen más jelentést hordoztak, ártatlannak vagy épp lelkesítőnek hatottak...

OLYAN CSODÁS PIACAINK VANNAK, CSAK NE ZÁRNÁNAK BE ANNYIRA KORÁN

24.HU
Szerző: JÁNOSSY VILLŐ
2019.03.30.


Minden onnan indult, hogy mégis miért zárnak be a budapesti a vásárcsarnokok olyan rohadt korán? A legtöbb külföldi útnál kötelező beépíteni a piacozást, sőt az éjszakai piacozást. Van egy hangulata, ha mondjuk Izraelben a naplemente után kóstoljuk az olajbogyókat és szagoljuk a fűszereket. Itthon viszont a legtöbb 9-től 5-ig dolgozó embernek kimarad az élmény, és maximum a szombat délelőtt marad. Pedig szeretnénk piacozni, szeretnénk a kistermelőknél vagy legalább emberközelibb zöldségeseknél költeni a nagy üzletláncok helyett, csak nehéz üzemelő standokat találni fél 6-kor. Aztán messzebbre mentünk, és a nyitva tartáson túl inkább összehasonlítottuk – egyelőre csak Pesten – a legnagyobb piacokat, hogy melyik miért szerethető vagy min lehetne javítani:...

KELET AZ KELET

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő
2019.03.30.


Vajon meg lehet ránézésre állapítani valakiről, hogy az adott ország szülötte-e vagy határátkelő? Létezik az a messzeség, ahol már kissé összemosódnak az országok egymással vagy ez csak műveltség kérdése? Elsősorban ezeket a kérdéseket boncolgatják az alábbiak.

A „Hi, how are you?”-nál kevés tipikusabb és általánosabb kérdés létezik az angolban. Alighanem részben a magyar nyelvnek, részben az angol nyelv magyarországi oktatásának is köszönhető, hogy sokakban a mai napig úgy él ez a kérdés, mint komolynak szánt érdeklődés. Pedig nem az – miként az kiderült az Életem morzsái írásából is.

„Az egyik csávó, akivel amúgy jóban vagyok és szoktunk is dumálgatni, múltkor hétfő este meglátott: Hi, how are you? Én meg belelkesedve konkrétan elkezdtem magyarázni, mintha tényleg őneki nem lenne mindegy, hogy mi a franc is van velem.

Láttam rajta, hogy kínosan kezdte érezni magát, miután az I am fine automatikus duma helyett, mesélni kezdtem. Pár mondat után meg angol udvariaskodás közepette már nem tudta hogyan meneküljön. Jó volt látni, megyek táncolnival és see you soon-al gyorsan lerázott.

Nem véletlen, hogy én nem használom ez a How are you? kérdést. Mert magyar fejjel én tényleg csak akkor érdeklődöm, ha tényleg érdekel az illető.

Tehát, Hi, how are you? – sosem fogom igazán elfogadni és zavar mai napig.

A kulturális különbségekből kiindulva éreztem, hogy én nem angol, hanem egy bevándorló vagyok.

Másik gyönyörűség: származásom. Rám néz egy angol és már abból megállapítja, hogy nem angol vagyok. Ki se kell nyitnom a számat, úgy levágják táncon, hogy külföldről jöttem.

Nem is azt kérdezik, hogy honnan vagy, hanem rögtön tippelnek: lengyel vagy?

Mondom nem, magyar. Erre reakció: á, de eltaláltam, végül is szomszédok vagytok, nem?

Magamban: hát baromira nem… (...)

Rendszeresen bolgárnak néznek. Oh, ugye bolgár vagy, múltkor azt mondtad, nem?

Nem vagyok bolgár. Magyar vagyok.

De, ott van mellettetek Bulgária, nem?

Majdnem. Szerintem kb. egy órát kéne repülnöm, hogy odaérjek Budapestről.

Tényleg? – jön a csodálkozás.

Ismét előjött ez a kelet, az kelet, aztán kész. (...)

Ezzel szemben, táncon van egy férfi. Kiköpött olasz kinézetű, de múltkor megtudtam róla, hogy pakisztáni. Már ide született, ám pakisztániak gyerekeként, vele közvetlenebben tudok beszélgetni érdekes módon.

Megnyilvánulása alapján, ő aztán nem keveri egybe, hogy lengyel, bulgár, magyar egy kaptafa. Sőt… teljesen máshogy áll ezekhez.

Ha ebből kéne általánosítanom, akkor a bevándorlók a bevándorlókkal, sokkal jobban megértik egymást, mint egy angollal.”

A teljes írást itt olvashatjátok el...

MEGSZAVAZTA AZ EP-KÉPVISELŐK KÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉNEK SZIGORÚBB ELSZÁMOLÁSÁT AZ EURÓPAI PARLAMENT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.03.28.


A keddi plenáris ülésen az EP megszavazta a Zöldek/Európai Szabad Szövetség 13 módosítóját, melyeknek célja a képviselők havi 1,4 millió forint értékű költségtérítésének átláthatóbbá tétele. Korábban újságírók Európa-szerte sok visszaélést tártak fel a juttatással kapcsolatban, de az EP eddig nem szorgalmazta a szabályok szigorítását. A most elfogadott módosítókat a Zöldek nevében Jávor Benedek adta be: a képviselő szerint a választási kampánynak és a nyilvánosság erejének is köszönhető a pozitív változás.

Az Európai Parlament (EP) képviselői a fizetésükön felül számos juttatásban is részesülnek. Ezek közül a legjelentősebb az általános költségtérítés (General Expenditure Allowance – GEA), melyből a megválasztásuk szerinti országban felmerülő költségeiket (irodafenntartás, telefon- és postaköltségek, számítástechnikai eszközök) fedezhetik.

A GEA összege 2016-ban 4320 euró volt, idén már 4513 euró (kb. 1,4 millió forint) havonta. Az Európai Unió évente nagyjából 40 millió eurót (mai árfolyamon 12,8 milliárd forintot) költ az EP-képviselők költségtérítésére, vagyis nagyon jelentős összegről van szó. Ennek ellenére a képviselőknek nem kell elszámolniuk ezzel a pénzzel, nem kell számlákkal igazolniuk a kiadásaikat, és nem kell visszafizetniük az esetlegesen megmaradt pénzt.

A jövőben azonban szigorodhatnak a költségtérítésre vonatkozó szabályok, az Európai Parlament március 26-i plenáris ülésén ugyanis az EP megszavazott 13 módosítót, amelyek az átláthatóságot szolgálják...

ZAVAROS IDŐKET ÉLÜNK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.03.29.


Zavaros időket élünk! Sokan, sokszor gondolták, remélték, hogy az Orbán-rezsim a végnapjaihoz közeledik. A vágyak mindeddig vágyak maradtak. Ez a hatalom nem akar megrendülni. Vérszívóként egyre erősebben tapad a társadalom véredényeire. Mindig talál friss nedveket, amelyek megerősítik testileg, lelkileg.

Zavaros időket élünk! Hazánk modernkori történetének jellemzője, hogy eddig egyetlen élősködő hatalom sem a kiszipolyozottak csapásai alatt múlt ki. A Horthy-rendszer – folytatva a magyar hagyományokat – rossz lóra tett, a vesztesek mellett fejezte be a háborút. Ez lett a végzete. A Kádár-rendszer nem jutott el az „egypárti” piacgazdaság felépítéséig. Vezetői jobbnak látták a politikai hatalmat felcserélni a gazdasági hatalommal. Ez lett a végzete.

Zavaros időket élünk! A hatalom mai gyakorlói rájöttek, semmi baj az „egypárti” piacgazdasággal, ha ők irányítják azt az egy pártot. Erről a bölcsességről mélyen hallgatva kerültek uralomra 2010-ben. Azt mondják, ez a hatalom a két háború közötti rendszert építi vissza. Azt is mondják, ez a hatalom a Kádár-rendszert restaurálja. Ezek az állítások azonban nem igazak! Ez a hatalom sokkal rosszabb elődeinél. Míg a Horthy-rendszerben úgy, ahogy működött a parlament, volt földosztás, oktatási és egészségügyi reform, a gazdagok szerettek adakozni a népnek, addig ma a parlamentben már a látszatra sem adnak. Egyetlen nap alatt, vita és feltehetően elolvasás nélkül kreálnak törvényt. Az ellenzékre még a díszlet szerepét sem osztják. A ma hatalmasai a legszegényebbektől elveszik még az utcán alvás lehetőségét is. A Kádár-korszak elitcserét hajtott végre. A cselédek, a napszámosok, a munkások és gyermekeik eljuthattak a csúcsokig. Az alacsonyan tartott árak és a munkakényszer megélhetési minimumot garantált mindenkinek. A háromforintos olcsó könyvtár könyvei, a hatvanfilléres Esti Hírlap, a mozijegy, az uszodai belépő kifizethető volt a legszegényebbeknek is.

Mindkét elnyomó rendszer vérben gázolva, választási manipulációval jutott hatalomra. A Horthy-korszak – miután konzerválta a születési előjogokra épülő társadalmi viszonyokat – füstölgő romokat, halottak százezreit hagyta maga után. A Kádár-korszak – miután felépítette a háborús romokat, kiépített egy működésképtelen gazdaságot, hitelekből fedezte jóléti intézkedéseit – hatalmas államadósságot hagyott maga után. A hatalom és az ellenzék megállapodása alapján jöhetett létre az a többpárti politikai berendezkedésre és a piacgazdaságra épülő hatalmi rendszer, amelyik csírájában magában hordozta a társadalmi jóléthez elvezető nyitott és befogadó társadalom felépítésének lehetőségét. Az egymást váltó kormányok azonban nem tudták elérni a célt, sőt az odavezető útról le-letévedtek.

Zavaros időket élünk! Rendszerek jöttek, rendszerek mentek. Az itt élők mindig cseberből vederbe jutottak. Ennek egyik oka, hogy hazánk fiai ritkán jutnak el a cselekvésig. Többnyire úsznak az árral. Kívülről, némán szemlélik az eseményeket. Kivárnak, túlélésre rendezkednek be. Sokan az eseményeket nem értik, nem is akarják megérteni. Várják a Messiást, aki cselekszik helyettük, ő értük. Ez történt 1989–1990-ben is. Az első szabad választás résztvevői azt hitték, elég elűzni a kommunistákat, kinyílik a bőségszaru. Áldozatot hozni nem sokan akartak. Változtatni kevesen mertek. Ki többet ígért, az nyerte a választásokat. Ez lett a harmadik Magyar Köztársaság végzete...


A MI ÁLMAINKAT LOPTÁK EL – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.03.28.


Március 29-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 13. száma! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– A mi álmainkat lopták el – Az egyház kétezer éves, nem szorul rá a politika gyámolítására – mondja interjúnkban Hodász András

– „Nincs igazság, nincsen, egyáltalán nincsen” – Vérlázító ítéletek, zsúfolt börtönök: íme az elmaradt intézkedések és a felemás reformok eredménye. Borsodnádasdi riport

– Gimnazistából lehet EP-képviselő – Kálló Dániel szerint az MSZP-nek szüksége van rá, hogy megmutassa, nem egy haldokló párt. Interjú

– „Militálok Rejtő Jenő mellett” – Demeter Szilárd Szakács Árpádról, székelyföldiségről, Habony Árpádról – interjú

– Sínre pottyantós – Avagy merre halad a magyar vasút? – Nagy tervek, guruló forintok (1. rész)

– Mumus nélkül – Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő szerint elmaradt a problémák kibeszélése a Néppártban. Interjú

– Mégsem lesz előválasztás? Egymásra mutogat Tarlós István kihívóinak stábja, nem halad az egyeztetés

Bauhaus 100: művészeti elv és életforma – Breuer, Moholy-Nagy, Molnár Farkas: tucatnyi magyar művész is alakította az intézmény történetét

– Hosszú út a világosságba – Szűk két éve nagyot álmodtak az Emberi Erőforrások Minisztériumában

– Törvények felett állhat az egykori KGST-bank – Nyugaton az orosz hírszerzés támaszpontjának tartják a bankot

Bankóriással készül a NER az OTP ellen? Orbán oligarchái kerülhetnek a konglomerátum élére

– „A hazugság társadalmi konszenzus” – Napjaink városszörnyei helyett élhetünk-e újra emberléptékű környezetben – erre kereste a választ Schneller István, Budapest egykori főépítésze és Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt

– Aki a magánnyal jegyezte el magát – Március 28-án ünnepelte volna kilencvenedik születésnapját Psota Irén

– Megkóstolni a Michelin-csillagot – Egy ebéd a Standban

– Következik a nagy szerb számháború – Ki tud több embert kivinni az utcára, meghátrálásra késztetve a másik oldalt?

– Megsiratni Szigligetet – Hetvenhat éves lett Kiss Benedek, a Kilencek csoport tagjaként a hatvanas évek végén bemutatkozó költő, műfordító. Interjú

– Vonzó lett az antipopulizmus – Szlovákia nem kér a nagyhangú populistákból

– Követi-e Oroszország a kazah utat? – Eddig zökkenőmentesen zajlott az utódlás a posztszovjet térség autoriter berendezkedésű államaiban

Sopron, a kis magyar csoda – Két éven belül a második Final Four, a kormány egymillió dollárt fizet az újabb rendezésért

– Melyik a csapat igazi arca? – a magyar labdarúgó-válogatottról

Publicisztika:
 

Farkas Melinda: Csókolom, csokja van? Vidéken is elképesztően felverte az árakat az elvileg családsegítő intézkedés

Dévényi István: A XX. század soha nem érhet véget (allegretto)

Szerető Szabolcs: A nemzeti ügyek hóhérai

Torkos Matild: Gyalázat

Jeszenszky Géza: Szabadságunk garanciája a NATO
Csikós Attila: A válogatók válogatásának válogatásáról – Avagy: mi és miért kerül a 
POSZT-ra?
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (42. rész)

Benedek Szabolcs: Űrhajósok
Wekerle Szabolcs: Dzsordzsi bácsi
Gazda Albert: Az akció átka
Puzsér Róbert: Michael Jackson: istenember vagy szörnyeteg?
Marabu: Ta-dáám

Kritika:

– Amikor a tükörkép felénk fordul – a Miről (film)
– „Rettenetes üres, fehér papír…” – Hajnóczy Péter Perzsiája a Trafóban (színház)
– Hol pszichodráma, hol szerelmi thriller – az Apró mesékről (film)
– A falu kinyírja önmagát – Az örökségről (színház)
– Zseblámpák és világítótornyok – Colm Tóibín: A blackwateri világítóhajó (könyv)

WEBER SZAVAKBAN MÁR EGÉSZEN ELHATÁROLÓDOTT ORBÁN VIKTORTÓL, A FRAKCIÓBAN MÉG NEM ANNYIRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.30. 


- Kim Lane Scheppele: a Néppárt a Fidesz kapcsán egy fenékkel próbál két lovat megülni, de ez nemigen fog menni 

- Erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, a zsidóság egyre jobban fél és ebben szerepe van Orbán Viktornak - írja a Times

- Franciaországban könyv jelent meg az európai szélsőjobbról, szerzője azzal tért haza Budapestről, hogy a magyarok nem tartják magukat a Nyugat részének, viszont értelmiségük jó része már igencsak messze került a Felvilágosodástól (is)

ZDF

Manfred Weber nem fogadná el a Bizottság elnöki tisztét, ha a Fidesz szavazataival választanák meg. Az európai konzervatívok jelölte azzal indokolta elhatárolódását a ZDF közszolgálati televízióban, hogy a politikai paletta közepéről kíván harcolni az EU jövőjéért, és nem tart igényt sem a szélsőbal: a kommunisták, sem pedig a szélsőjobb: a nacionalisták támogatására. Azzal érvelt, hogy a választók döntik el, milyen lesz a következő Európai Parlament összetétele, ideértve, hogy felbomlik-e Strasbourgban az eddigi nagykoalíció, ám Putyin, a kínai elnök nyomulása, de a Brexit is azt igazolja, hogy a közepet kell megerősíteni. Épp ezért arra buzdított mindenkit, hogy menjen el szavazni, mert nem volna jó, ha olyanok erősödnének meg, akik nemet mondanak a kompromisszumokra és nem a földrész jövőjét tartják szem előtt. Pontosan ezért tartja óriási jelentőségűnek a május végi választást. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy kell a hídépítés, pl. a kontinens keleti és nyugati fele között.

Politico

Nem csalódtak azok, akik feltételezték, hogy részben csupán látszatintézkedés volt a Fidesz tagságának felfüggesztése a Néppárt részéről. Hiszen semmi sem változik az ügyben, hogy a magyar párt 12 képviselője megőrzi jogait az EPP strasbourgi frakciójában. Mint egy brüsszeli szóvivő közölte: a magyar megbízottak továbbra is részt vehetnek a parlamenti csoport tanácskozásain, követik a pártcsalád szavazási listáit, ám a döntésekbe nem szólhatnak bele. A Fidesz ellenfelei annak sem fognak örülni, hogy Szájer József a konzervatívok alelnökeként a továbbiakban is végigsétál a kereszténydemokrata képviselői sorokon és kihirdeti, hogy mire kell voksolni.

Foreign Policy

Az Európai Néppárt – egyelőre - jegeli saját belső autokratájának, a Fidesznek a tagságát, mert egyszerre próbálja megfegyelmezni Orbánt és megtartani annak támogatását, ám lehet, hogy felsül mindkét törekvéssel. Így látja a helyzetet Kim Lane Scheppele, amerikai alkotmányjogász, a magyar állapotok kitűnő ismerője és elemzője. Úgy értékeli, hogy az EPP nem egészen két hónappal a választás előtt fauszti megállapodást kötött a magyar párttal, miközben zavarban van, mert igazából nem tudja, mitévő legyen a szélsőségesen jobbos, nacionalista Fidesszel. Orbán Viktor 2010 óta meglehetősen messzire vezette Magyarországot a tekintélyuralom felé vezető úton, úgy hogy a Freedom House legutóbb már csupán részlegesen szabadnak minősítette a rendszert. Ilyesmire még nem volt példa az EU történetében.

A felfüggesztés inkább a szemnek szól, de EP-képviselői ugyanúgy dolgoznak tovább, mintha mi sem történt volna. Szavazataik jól jönnek a kereszténydemokratáknak, akik tudják, hogy jobbak az esélyeik májusban, ha nem teszik ki a Fidesz szűrét. Ily módon csupán kozmetikai módosítást hajtottak végre, ami azt bizonyítja, hogy a szándékok fontosabbak az elveknél. De az enyhekezűség még visszaüthet. Orbán évek óta rombolja az unió és a Néppárt értékeit. A hatalmi politizálás azonban arra ösztökéli a konzervatívokat, hogy ne alkalmazzanak keményebb szankciókat. Mert egyrészt szeretnék, ha a bírálók látnák, hogy igenis reagálnak a szemrehányásokra, másrészt azonban igényt tartanak a Bizottság elnökének tisztére, amihez Webernek szüksége lehet még a Fideszre.

Ily módon nem meglepő, hogy a bajor politikus sokáig keményen kitért Orbán megbüntetése elől. Ám március közepén hiába dobott mentőövet a magyar vezetőnek, az elutasította az áthidaló megoldást. A tolerancia alighanem csupasz politikai törekvés eredménye. A kormányfő ugyanis azzal kokettál, hogy új pártcsaládot alapít a bevándorlás-ellenes és euroszkeptikus erőkből, és átveszi az intézmények ellenőrzését a középpártoktól. Orbán két fronton harcol: egyrészt pajzsként használhatja a Néppártot a támadásokkal szemben, másrészt azt fontolgatja, hogy a feltörekvő populizmus vezetőjeként indul harcba.

A magyar kormánysajtónak van némi igaza, amikor azt állítja, hogy a miniszterelnök jól jött ki a vitából, hiszen meglepő módon végig kézben tartotta a fejleményeket. Hiszen ha a bölcsek tanácsa jó bizonyítványt állít ki, Orbán simán visszatérhet a nyájhoz. Ezzel párhuzamosan a fideszes EP-.képviselők megtartják tisztségeiket, így szavuk lehet, ha bármilyen javaslat születne Magyarország elmarasztalására. Ideértendő Szájer alelnöki posztja. Mindeközben jottányit sem változott Orbán hozzáállása. Brüsszelből hazatérve azonnal újabb támadást intézett mind az EU, mint a Néppárt ellen. Amikor az EPP figyelmen kívül hagyta, hogy a politikus újra meg újra átlép a vörös vonalakon, és a kereszténydemokraták csupán addig mentek el a felelősségre vonással, amíg azt a miniszterelnök jónak látta, igazából feladták azt az alapelvet, hogy meg kell védeni az értékközösséget.

Az is látnivaló, hiszen egy illiberális hatalmat igyekeznek megbékíteni, hogy nem számítanak az elvek, ha a befolyás forog kockán. Ám mivel nem tették ki a Fideszt, lehet, hogy nemigen tudják majd visszatartani azokat a pártokat, amelyek az elvibb politizálás mellett törnek lándzsát, már ha Orbán továbbra is renitenskedik. De az is elúszhat, hogy bebiztosítsák a magyar voksokat, ha a Fidesz a választás után más pártcsaládhoz áll át. Szóval, elképzelhető, hogy füstbe megy a kettős terv, tehát hogy megtorolják Orbán kilengéseit, egyidejűleg azonban megőrizzék a jóindulatát...

SZENVEDÉLYBETEG NŐK: NEHEZEBBEN JUTNAK KEZELÉSHEZ? -.TRAUMATERÁPIA SZENVEDÉLYBETEG NŐKNEK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KRÁNICZ DOROTTYA
2019.02.07.


A heroinfüggő férfiakra szabott addiktológiai ellátásban aligha tudnak gyógyulni a szenvedélybeteg nők, bár a rájuk nehezedő társadalmi nyomás miatt sokszor el sem jutnak a segítségkérésig. Egy nemrég indult, traumafókuszú női csoport biztonságos teret és segítő közösséget kínál a függőséggel küzdő nőknek.

Az addikciókat sokáig férfiproblémának tartották. A statisztikák jó ideig támogatták is ezt a sztereotípiát, de ma már egészen más képet festenek a számok. Míg az 1980-as évek nemzetközi kutatásai még 5:1 arányt állapítottak meg a férfi és női függők megoszlásában, addig a mai adatok szerint minden harmadik férfi függőre jut egy nő is. Egy 2017-es kutatás szerint az Európai Unió területén 34,8 millió nő próbált már ki valamilyen drogot, szemben az 54,3 millió férfival.

Jill B. Becker pszichológusprofesszor kimondottan az addikció nemi különbségeinek vizsgálatára specializálódott: 2007-es tanulmányában azt írja, az 1,8 millióra becsült amerikai kokainhasználóknak már 39,5 százaléka nő, ahogyan egyéb stimulánsok, például az amfetamin használatában is emelkedett a nők aránya.

Azt is hangsúlyozza, hogy a nők általában hamarabb jutnak el a dependenciáig, mint a férfiak (ezt teleszkóphatásnak nevezi a szakirodalom), illetve hogy az absztinens kokainfüggő nők körében erősebb lehet a sóvárgás, és hosszabbra nyúlhat a visszaesés utáni használat. Magyarországon a nők és férfiak szerpreferenciájáról állapítottak meg egyértelmű különbségeket: a gyógyszerfüggőség olyan gyakori a hazai nők körében, hogy megelőzik vele a férfiakat, de az alkoholizmusban is kezdenek felzárkózni hozzájuk...

A NER-KÁOSZRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.03.30.


Jó reggelt, drága emberek! Itt a szabad szombat, meg a tavasz, menjenek a természet lágy ölére, ha tehetik! Nem akarom az életüket szervezni, van erre a feladatra elég jelentkező, de a friss levegő egész biztosan nem annyira ártalmas, mint a magyar közélet. Ígérem, hogy szelíd leszek, mint a ma született bárány, vagy a tegnap született, nem használok csúnya szavakat, és uralkodni fogok az indulataimon. Ha nem sikerül mégse, akkor bocsánat.

Semmi kedvem nem volt már vadhajnalban az újabb és újabb, nem létező összefüggéseket keresgélni a NER-káoszban, és pláne nem akartam a doktorminiszterelnök úrral kezdeni a mondanivalómat, de muszáj. Amikor néhány napja megemlékeztem (szerintem odaát, a másik oldalon) a Zöld-foki Köztársaságban tett legmagasabb szintű stratégiai látogatásról – az elmaradt angolai kiruccanás kontextusában -, sejtésem sem lehetett, honnan támadt olyan súlyos zavar a propagandában, hogy Havasi Bertalannak kellett helyreigazítania a hülyeségeket beszélő salakmédiát: nem, a főnök nem megy Angolába, hiába taposta ki neki az ösvényt a szélrózsa minden irányába nyitó hiszticsatár. Ha nem volna kétségbeejtő, szilánkosra csapkodnám a térdemet a röhögéstől. Az van, hogy már Angolából is látszik a nyilvánvaló: Európa egyik leginkább idegyengyűlölő, leginkább jobbról szélsőséges miniszterelnöke még nekik is kínos. Olyannyira, hogy az angolai elnök inkább nem találkozna vele. Pedig éppen azon töprengtem, hogy már egyre messzebb kell mennie ennek a jóembernek ahhoz, hogy valamelyik diktátor pajtással elcsattanhasson egy közös szelfi, de ezek szerint már Angola sincs elég távol ehhez. Pedig ott is keresztények a népek, igaz a bőrük színe nem feltétlenül az, de mindegy, mert a kereszténységhez tartozás elégséges alap mindenre. Ennek a konkrét történetnek a kínosságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az elmúlt évtizedekben számos mészárlásban érintett kommunista párt kéri számon a demokratikus értékeket Orbánon. Megmondom őszintén, én csak arra tudok gondolni, hogy Soros keze van a dologban, aki ezt a látogatást is meghekkelte. Elintézte, hogy az afrikai migránsokkal öblögető és az inváziójukkal negyedik éve megállás nélkül riogató Orbántól már Afrikában is émelyegjenek a gyomrok. Igaz, szerintem ez Soros nélkül is logikus következmény lenne...

AZ ANGOLAI DIKTATÚRA AZT KOMMUNIKÁLJA, HOGY NEM FOGADTÁK ORBÁN VIKTORT, MERT NEM ELÉG DEMOKRATIKUS

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.30.


„Hogyan láthatna vendégül Angola valakit, aki semmibe veszi a kisebbségek és a menekültek jogait, kiüresíti a sajtó és a szólás szabadságát és szisztematikusan támadja a bíróságok függetlenségét?

Ezt a kérdést tette fel az angolai kormánypárt név nélkül nyilatkozó nagy öregje az Expresso munkatársának, akinek kormányzati források elmondták: az angolai elnök politikai okokból mondta le Orbán Viktor látogatását. Eljött tehát a pillanat, amikor az elmúlt évtizedekben különböző mészárlásokban érintett kvázi-kommunista párt kéri számon a demokratikus értékeket a magyar miniszterelnökön.
Régi jó elvtársak

A kommunista blokkon belüli kötelező segítségnyújtás jegyében a nyolcvanas években Ikarus-buszokat és naposcsibéket exportáltunk Angolába, de egy idő után eluntuk, hogy nem fizetik ki. Bokros Lajos és Kupa Mihály is megfordultak arrafelé mint a gazdasági reformok tanácsadói.

A véres polgárháborúba süllyedt országgal a rendszerváltás után nem sok kapcsolatunk volt, amíg a kormány meg nem hirdette az új külügyi stratégiát. Először azonban a magánbiznisz indult be: 2014-ben az Átlátszó arról írt, hogy az angolai diktátor közmondásosan korrupt rokonságának egyik tagja és egy portugál politikus is szerepet vállalt abban a svájci bejegyzésű cégben, amelynek résztulajdonosa a híres Met Holding.

Aztán jött a Déli Nyitás, amelynek keretében többek között a luandai nagykövetség megnyitását is bejelentették. 2015-ben előre levezettük, hogy ez eszetlen pénzszórás, a világ egyik legdrágább városában egymilliárd forint éves költség folyik majd el hiába. A külügy ezt felháborodottan utasította vissza, majd kiderült, hogy a követség létesítése pont egymilliárdba kerül, a magyar export mégis meredeken csökkent...

HA MINDENRE EMLÉKEZNÉNK, AZ ÉLETKÉPTELENNÉ TENNE MINKET?

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KUN ZSUZSA
2019.03.30.


A márciusi utolsó Klubdélelőttben szerepel/feltűnik Baló György, Bánó András, Vásáry Tamás, Joó Beatris, Krusovszky Dénes, Farkas Gábor, Dénes Gábor és Dr. Csávás Magdolna. Tartsanak velünk szombaton délelőtt 9-től!

MAGYAROS BREXIT: AMIKOR AZ ORSZÁG EGYIK FELE DACBÓL BETART A MÁSIKNAK

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2019.03.30.


Az eredeti forgatókönyv szerint péntek késő este kivált volna Nagy-Britannia az Európai Unióból. Az, hogy a népszavazás ellenére sem történt meg a brexit, tovább fokozza az amúgy is elviselhetetlen indulatokat az országban. A megosztottság haragot szül a szomszédságban, a baráti társaságokban és még a családokban is. Köztük öcsém angol-magyar családjában is. És hol van még a vége?

Hannah még jól emlékszik arra, milyen akadályokat jelentett számunkra, amikor a család egyik fele az Európai Unióban élt, a másik meg azon kívül. És nehezen dolgozza fel, hogy a saját öccse és valószínűleg az anyja is Nagy-Britannia kilépésére szavazott, amivel megint kettészakítják a tágabb családot

– mondja felesége dühéről Gergely Gábor, a Lincolni Egyetem docense, friss brit állampolgár, az öcsém.

Ahogy mi, testvérek is halogattuk a brexitről és az ő angol állampolgárrá válásáról szóló beszélgetést, úgy akadozott Angliában is a családon belüli kommunikáció. A házaspár egy ponton össze is szólalkozott. Hannah igazságtalannak érezte, hogy Gábor minden erejével igyekszik megakadályozni, hogy kibeszélhesse magából a haragot, és a brexit mellett szavazók jó részével szemben érzett undort. A férj viszont jó barátaik, Cathrine és Sébastien történetét ismételgette. Az angol nő és a francia férfi Nagy-Britanniában alapított családot, ott jártak iskolába a gyerekeik, jól működő vállalkozást építettek fel. Amikor Catherine nagyapja ápolásra szorult, ők voltak, akik a családból felvállalták az ellátását, hogy ne kelljen intézménybe vonulnia. És bő tíz évvel később a nagypapa és a teljes rokonság megszavazta a brexitet.

Ha meg akartok szabadulni Európától, akkor rajtunk akartok túladni

– vágta rokonai fejéhez a nő, és mindent hátrahagyva Franciaországba költöztek. Gábor ezért nem szeretné, ha Hannah is lefolytatná az őszinte beszélgetést a családjával, nehogy valami visszafordíthatatlan következzék belőle. Épp elég, hogy tudja: a sógora a kilépésre szavazott
...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ANGOLÁBA AKART MENNI, DE NEM ENGEDTÉK BE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.03.29.A magyar külpolitika legjelentősebb eseménye a héten kétségtelenül az volt, hogy Orbán Viktor két napra a Zöld-foki Köztársaságba utazott. Ennek ő mag is kellően nagy hangsúlyt adott, az állami tévé élőben közvetítette a látogatást, és a Facebook-oldalára is csak erről posztoltatott.

Például, hogy szóba se jöhet Skandinávia.

Ami voltaképpen finom beismerése annak a ténynek, hogy a magyar miniszterelnököt már nem fogadják a nyugati világ fővárosaiban. Se Skandináviában, se Párizsban, se Berlinben, se Londonban.

Amit lehet ideológiai különbségekkel indokolni, de nem fogadják Washingtonban sem, pedig ugyanazon a populista politika vonalon állnak.

Az "deli nyitásnak" nevezett afrikai tapogatózás emellett annak a kudarcnak a beismerése is, amit a korábbi, ún. "keleti nyitás" jelentett. A nyugati világtól a keleti autokráciák felé fordulás teljes és tökéletes baklövésnek bizonyult, amit nemcsak

- a paksi erőműbővítés mostanra többéves csúszása (a szerződést már több mint 5 éve aláírták, de még egy kapavágás sem történt),
- hanem a Belgrád-Budapest magyar finanszírozású, kínai építésű vasútvonal lemondása is jelez.

Orbánnak rá kellett jönnie, az autokráciák nem önkéntes jótevők, - Brüsszellel ellentétben - nem hajlandók finanszírozni a rezsimjét, kizárólag saját hasznukat keresik, saját érdekeiket követik a politikában és az üzletben is.

A déli nyitás eredetileg az arab olajmonarchiákkal való gazdasági kapcsolatfelvételt jelentette volna, de az orosz és a kínai után az arab vonal is kudarcba fulladt. (Bár próbálkozások még akadnak; erre utalt Orbán részvétele egy hónapja a sarm es-sejki LAS-EU csúcson.)

Orbán érdeklődése Fekete-Afrika felé fordult. Ezt jelezte Kövér László februári ugandai, Szijjártó márciusi angolai útja, és a saját látogatása Praiában.

Nem kap azonban nagy hangsúlyt az a tény, hogy Orbán nem a mindössze félmillió (negyed Budapestnyi) lakosú 10 vulkáni szigetből álló kis országba indult.
A zöldfoki látogatása eredetileg csak egynapos lett volna, a kis országot mindössze útba akarta ejteni a 60-szor akkora Angola felé menet.

A luandai látogatást Szijjártó készítette elő, ő is jelentette be még Angolából az MTI-n keresztül. A kormánypropaganda ezután fel is plankolta a hatalmas diplomáciai sikerült, ti. hogy Orbán és rezsimje nincs is teljesen elszigetelve a világtól...

SZELEK SZÁRNYÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.30. 


David Hingst ausztrál csinovnyiknak cudar élete volt. Egy ablaktalan lukban tologatta az aktákat kilátástalanul, és ez még nem volt elég, a főnöke napjában többször – állítólag hatszor – besétált a levegőtlen helyiségbe, majd – tisztesség ne essék szólván – odafingott, ezután pedig elegánsan, s egyszersmind alávaló módon angolosan/ausztrálosan távozott. Hingst ezért kártérítést kért, a bíróság viszont nem adott neki. Így járt.


Hingst tiszteletbeli magyar voltaképp, vér a vérünkből, szív a szívünkből. Minálunk ugyanis egy egész nép, mit nép, nemzet orra alá finganak napra-nap de nagyon öblöset. Van, aki emiatt prüszköl, mások, érthetetlenül sokan pedig üdvözült mosollyal szívják a kénköves bűzt, mintegy feredőznek benne, akárha orgonaillat, és még csak észre sem veszik. Annyira szaglik az ország, hogy már az angolai elnöknek is büdös ez a mi Orbánunk. Magunk pediglen így jártunk.

Meg úgy is, ha belegondolunk, hogy nincs a népnek/nemzetnek olyan rétege, aki már ne kapott volna a képibe egy adaggal. Viszont már annyi ideje szagolja a boldogtalanságot, hogy – mivel a szaglóidegek hamar fáradnak – már észre sem veszi, beletörődött, hogy a világ ugyan büdös, de azért él még, és ez a lényeg. Helytelen hozzáállás. Bár azt is látjuk, hogy akad azért, aki így-úgy tiltakozna ugyan, de neki meg a fejére ülnek, az orrát a farpofák közé illesztik, és így kapja meg az adagját. Kiterítenek úgyis.

Hingsnek is, magunknak is elég frusztráló a tehetetlenség. A kiszolgáltatottság és a reménytelenség megeszi a lelket, sajátos torzulásokat okoz benne különféle kimenetelekkel. A letargia, bár kiábrándító, de mégis csak a szolidabb változat. Így is megdöglik az ember, de nem nagy hanggal, hanem ordítás nélkül, elszáradva, mint egy őszi levél. A gyászoló sokaság pedig biztosítja a már nem is annyira zokogó özvegyet, hogy jó ember volt a megboldogult, ők pedig szeretve tisztelték...

A RENDŐRSÉG KÖRÖZI GULYÁS MÁRTONT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.03.29.


Körözést rendelt el a Pesti Központi Kerületi Bíróság március 29-én Gulyás Márton ellen, garázdaság miatt - olvasható a police.hu fényképes elfogatóparancsában.

Kerestük Gulyás Mártont és a rendőrséget is, hátha megtudhatjuk, mi történt, az aktivista elmulasztott megjelenni a bíróságon, vagy valami komolyabb. Ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Addig is csak találgatni tudunk a körözésen szereplő 2017-es iktatószám alapján, hogy talán annak az ügynek a folyományáról lehet szó, amikor Gulyás a népszavazási kérdés benyújtását akadályozó kopaszok akciója után tiltakozásképp leszerelte az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság tábláit az épületről. Azért ugyanis jogerősen elítélték 2017-ben mint garázdát...

RÁADÁS: EGY ÉJSZAKA A RENDŐRAUTÓBAN!


YOUTUBE
Szerző: MOGYORÓSI CSABA
2019.03.28.


Egy éjszaka a rendőrautóban!