2018. március 28., szerda

A SÖPRÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLS
2018.03.27.


...sokan lehetnek, akiknek tetszik a csúti futballista, aki nem is érti, mi a baj azzal, hogy neveljünk becsületes közmunkásokat, akik annyit fognak dolgozni, amennyi munka után már fáradtak lesznek lopni.

De a túlnyomó többség nem lehet ilyen. A túlnyomó többségnek van közös érdeke. Azt mondtam a múltkor, tessék föltenni kérdéseket. Ezek közül az első: kitől tetszik félni és miért. Eltávolítják az állásából, esetleg még börtönbe is csukják? 120-130 000 embert, igen? Egy egész szakmát? Ezt még a diktatúrának nevezett szocializmusban sem tudták volna megtenni. Nem lehet csak úgy beszüntetni az oktatást? Ezt itt? Ezt nem lehet, ezt kell beszüntetni, úgy ahogyan van, már régen meg kellett volna tenni.

Ha kellene is, hogyan. Ez volna a következő kérdés. Mondok egy példát, jó?
Akartam alapítani egy rádiót. Az ötlet zseniális volt (nem én találtam ki), csak meg kellett valósítani. A különféle hatósági engedélyek beszerzése, a hálózat kiépítése, a stúdió helyének a kiválasztása, annak a megépítése, a műsorkoncepció kidolgozása, a műsorszerkezet felállítása az én dolgom volt, és az én dolgom lett volna a rádió működtetése is, azaz én voltam a projektben a szakember, ezt az is tudta, aki az ötletet hozta. Ez így együtt, hozzávetőleges számítások alapján úgy két-három év alatt lett volna kivitelezhető, ha mindenki tartja a határidőt (ez nem szokás), akkor másfél év. Úgy döntöttem, nekem nincs erre ennyi időm. Magam elé tettem a telefont (nem volt még mobil), megszerveztem a személyes találkozókat azokkal az emberekkel, akikről tudtam (mondom, ez volt a szakmám), hogy az intézkedési jogkör a kezükben van. Mindenhová elmentem, megvártam, amíg a titkárnő legépelte a szükséges papírokat, azt a nagyemberrel rögtön aláírattam, mondtam, ne fáradjanak a postázással, elviszem én a rendeltetési helyére, ott ugyanez volt a módszer. Közben a Rádió erre leginkább alkalmas hangmérnökét ráállítottam a műszaki tervek elkészítésére, elég pontosan tudtam (ez volt a szakmám), mennyi idő kell ehhez, azt megfeleztem, kapott három napot. Az intézkedéssorozatom első napjától számított harmadik héten elindítottuk a próbaadást, felmérendő a hallgatói reakciókat (a rádió speciális helyzetéből adódóan a közönség véleménye itt minden egyéb rádió eseténél fontosabb, úgyszólván létkérdés volt).

Naszóval. Lehet nyavalyogni, hogy mit miért nem lehet, és mi lesz, ha belefogunk, de akkor majd jól nem fog sikerülni, mert a lift fölesett a negyedik emeletre, meg azt is lehet, hogy néhány ember végigcsinálja azt, amit én tettem huszonvalahány évvel ezelőtt. Akiknek a tanárság a szakmájuk, akik tudják, kit kell keresni, akik megvárják, amíg az intézkedik, és akik meg tudják győzni a beszari de jószándékú hivatalnok lelkületűeket, hogy nem lesz semmi bajuk (és akik ismerik a sokmilliós fizetést szakító egyetemi oktatókat, akikről tudni lehet, hogy a jelenlegi rablóbanda kegyeltjei, akikkel most szóba állni sem érdemes, akik majd akkor fognak egy pillanat alatt átállni, amikor a jelenlegi rablóbanda mögött becsukódik a börtönkapu). Azt mondtam az elején, ma is eltávolítanának engem sokan a tanári pályáról, akiknek tetszik a porosz rendszer. De azt nem mondtam, hogy ezek a tanárok meggyőzhetők, mert azt ők is látják, a jelenlegi iskolarendszer működésképtelen. A hogyan tovább már egy későbbi kérdés.

Kérdezik sokan, mi lesz április 8-án. Nem tudom. Csak azt tudom, hogy a csúti dagadékot el fogják söpörni. Lehet, nem a választással. Hanem például úgy, ahogyan leírtam.

Ja, a rádiómból nem lett semmi, mert a politika rájött, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió együtt is kevesebb emberhez jut el, mint én, minden módon rá akartak települni. Mondtam, nem tervezem politika nélkülinek a rádiót, de nem lesz párttulajdon, sem egyik, sem másik oldalon. Nem én találtam ki, ezt hogyan kell csinálni, ez is olyan lesz, amilyen például a BBC volt legszebb napjaiban, de másképpen nem tűröm el. Sem egyik, sem másik oldalon. Akkor egymásra találtak. Akkor abbahagytam. Jót röhögtek, hogy azt hiszem, pótolhatatlan vagyok, majd megcsinálják nélkülem. Én egyedül talán nem voltam pótolhatatlan. De azokkal együtt, akik velem dolgoztak, a bemondókkal, a riporterekkel, a szerkesztőkkel, a zenei szerkesztőkkel, velük együtt már az voltam. Az a rádió azóta sem szól.

Csak mondom.

HA ORBÁNON MÚLIK, MINDEN MARAD A RÉGIBEN, CSAK MÉG JOBBAN

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2018.03.28.


Ha nincs is igazából kézzel fogható programja a Fidesznek, azért azt nem mondhatjuk, hogy nem tudjuk, mit is akar Orbán Viktor kezdeni a magyarok pénzével. Egy biztos, nem azt, amit egy normális demokráciában kezdenének .

Miniszterelnökünk szerint ha nem ő győz a választásokon, akkor bizony országunk nyugat-európai irányba kanyarodik. Kanyarodik, kanyarodik, mondaná erre a történelemismerő választópolgár, de aggódni tuti nem fog, hiszen a Rákosi korszak óta nem értük be a hanyatló nyugatot, miért pont most sikerülne? A keleti irány viszont annál jobban aggasztó és nemcsak a demokratikus vívmányok szemmel látható hanyagolása miatt, hanem azért is, mert ott sokkal alacsonyabb az életszínvonal. És amikor az életszínvonal-versenyben már Románia is megelőz minket, vajon hányan csatlakoznának önként, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül egy olyan békemenethez, amely valamelyik –isztán életszínvonalát követeli itt, a Kárpát-medencében? Persze elborult elmék mindig vannak meg propellernyelvű nyálzógépek is, de a többség valószínűleg egy tapodtat sem mozdulna ilyen cél belebegtetése esetén.

Miniszterelnökünk azonban nemcsak a hanyatló nyugattal fenyeget minket, hanem azzal is, hogy az összes meglévő gazdasági erőforrás a bevándorlóország felépítésére megy majd el. Először is, Orbán Viktor már befogadott vagy 20 ezer gazdag bevándorlót, igaz ezek bőségesen fizettek is az erre kiválasztott, nagyon-nagyon megbízható offshore cégeknek. Na jó, egy-két igazán nehézsúlyú bűnöző is bejöhetett, mert kit érdekel, ha fegyver-, kábítószer meg embercsempészetből van pénze a jelentkezőnek, csak fizessen. Sőt, a szír diktátor pénzemberét is szeretettel fogadta nagyvezérünk, mindig jól jön egy pénzes, befolyásos kapcsolat onnan, ahol nem működnek a kiadatási egyezmények.

Az pedig, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos gazdaságunkban szükség van-e olyan bevándorlókra, akik dolgozni is akarnak meg adót fizetni Magyarországon, szintén megérne egy misét, de mint tudjuk, Orbánnál – legalábbis propaganda szinten – a csóró bevándorló egyenlő a terroristával és hazánkban még a fiatal Steve Jobsra is kilövési engedélyt adott volna, ha tehette volna. Mindezt úgy, hogy az összes magyar valójában bevándorló és az egykori avarok leszármazottjai (ha nem asszimilálódtak volna) most döngethetnék ezerrel a mellüket, tisztelt miniszterelnökünk is legyen szíves takarodjon oda vissza, ahonnan a felmenői anno idetámolyogtak.

A legnagyobb kérdés azonban az, vajon a Fidesz mire fordította eddig a gazdasági erőforrásokat és valószínűsíthetően a jövőben mire költené az adófizetők pénzét? Nyomokban erre is választ kapunk, ha figyelmesen hallgatjuk Orbán Viktor különféle gyáravató beszédeit.

Nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor rájön az átlagválasztó, őt bizony úgy nézik hülyének odafent, ahogy van. Mert ugyebár bottal lehet ütni azt az 1.300 milliárdnyi külföldre vitt uniós pénzt, ami kézen-közön eltűnt és a magyar rendőrség meg ügyészség a füle botját sem mozgatja (bezzeg a nem a járdán masírozó 16 éves diákok szüleinek 50 ezer forintjáért lehajolnak). Na jó, ennek a gigaösszegnek egy része visszajött arab meg ázsiai kamubefektetőkön keresztül (nesze neked bevándorló ország építés), de egyesek biztos nem túl boldogan várják azt a pillanatot, amikor a szingapúri számlák névtelensége megszűnik, aztán lehet zsákszámra vinni a már kitalicskázott pénzt Szamoára, Namíbiába vagy éppen Trinidad és Tobagoba. Vagy valamelyik OTP-érdekeltségbe ott messze keleten...

ANDOR LÁSZLÓ: A KÖZMUNKÁSOKAT FEL KELL SZABADÍTANI

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2018.03.27.


A bérszakadékot nem lehet egycsapásra fölszámolni, de számos olyan uniós program van, amely az egyenlőtlenségek mérséklését célozza. Magyarországon azonban eltérítették ezeket a forrásokat az eredeti céljuktól – mondta a Népszavának adott interjújában Andor László, volt uniós biztos, aki Karácsony Gergely kormányában a foglalkoztatáspolitikáért felelne. 

Foglalkoztatáspolitika

Amennyiben április 8.-a után Karácsony Gergely alakíthat kormányt, Andor egy jelenleg nem működő minisztérium vezetője lesz. A kormány jelenlegi foglalkoztatási adatait szemfényvesztésnek tartja:

Ha a valóságot föl akarjuk tárni, a statisztikai mutatók mögé kell nézni. Az, hogy Magyarországon az unió átlaga alatt van a munkanélküliségi ráta, nem fejezi ki a magyar munkaerőpiac állapotát. A látszólag jó számok egyrészt a kedvező európai konjunktúrának köszönhetők, másrészt az elvándorlásnak és a közfoglalkoztatásnak. A dolgozói szegénység velünk maradt. Nagy egyensúlytalanságok, jelentős területi különbségek vannak a magyar munkaerő-piacon. Újra kell indítani a szociális párbeszédet a munkáltatók és a munkavállalók között, és új Munka törvénykönyvet kell írni.

Kitért arra, hogy a jelenlegi szabályozás derült égből villámcsapás volt, amikor a kormány 2011-ben előállt egy olyan tervezettel, amelyet nem egyeztetett az érintettekkel, és amely elfogult volt a munkáltatókkal a munkavállalók rovására:

Az új Munka törvénykönyvének már a megalkotási folyamatában is konzultálni kell a munkáltatói és a munkavállalói szervezetekkel. Fel kell készülni azokra az új helyzetekre is, amelyeket a digitalizáció és az automatizáció teremt. Olyan keretet kell megalkotni, ami nem elfojtja, hanem összehangolja az innovációt az európai normák között történő vállalkozással és foglalkoztatással.”...

A HIT VÉDELMEZŐJE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.03.28.


Tulajdonképpen a legszörnyűbb a nép tájékozatlansága.
Ha elmondják valamelyik vidéki öregasszonynak, aki csak a közmédiából hallja az igét, hogy ebben az országban ezermilliárdokat lopnak el, majd mosnak tisztára külföldön, hogy aztán hazahozva az immár veszélytelennek tűnő vagyont megvásárolják belőle az országot - meg sem érti.
Legfeljebb felháborodik, hogy a komcsiknak van pofájuk oszlopszentjüket (kicsi vagyok, székre állok...) ilyesmivel vádolni, ami egyrészt nem igaz, másrészt meg a komcsik sokkal, de sokkal többet loptak, ő viszont most is kapott Erzsébet utalványt, melyet állítólag az alcsúti Szent Erzsébetről neveztek el...
Ha a pénzmosás kerül szóba, keresi a mosógépet, ha az ezer milliárdokról esik szó, hát először az összeget megpróbálja lefordítani csirkefarhátra, de ez a művelet soha nem sikerül, így aztán sikerélmény híján nem is foglalkozik tovább az üggyel.
A gyémántról annyit tud, hogy csillog, látott már ilyet a búcsúban, a fia lőtt egyet, légpuskával, - hurkapálcikán volt egy gyűrűben, az unokája mutatta is a gyűrűt.
Nem érti, miért baj az, ha egy szegény háztartásbeli Kósa Lajosra bízza szerény öröksége kezelését, miért gond, ha Kósa támogatja az anyukáját, nem ért szinte semmit, csak amiről közvetlen tapasztalata van, és ebben hasonlít Parkinson igazgatótanácsi tagjaira, akik az atomerőmű beruházásának kérdését öt perc alatt eldöntik, ám az ehhez kapcsolódó fedett kerékpártároló költségéről napokig tudnak vitatkozni.

Orbán legjobb szövetségese az emberi ostobaság, a tájékozatlanság és a hiszékenység.
A gádzsó buta, míg Orbán ravasz, és neki bőségesen elég, ha az embereknek azon részével foglalkozik, akik megfelelnek az ideékis állampolgárról alkotott orbáni képnek, a többieket elég kordában tartani.
Ehhez képest természetesen a propaganda is nekik szól, nekik mesél a hatvanmillió vándorlásra kész szudániról, az erőszaktevő arabokról, az iszlám terjeszkedéséről, Európa elrablásáról, melyet csak a magyar Bouillon Gottfried akadályozhat meg - habár még róla se sokat hallott...
Ennek következtében becsületben megőszült vénasszonyok féltik szende asszonyiságuk hervadozó virágát a megpocsékolástól, vitatkoznak a saria és a magyar jogrend összefüggéseiről, miközben szakszavakkal dobálóznak, mint amilyen a szorgalmi út, vagy az ártatlanság védelme is, példának okáért.
És ez jó, mert félni jó és félni kell, egyrészt Orbántól, másrészt meg Orbán elvesztésének lehetőségétől, hiszen ha ő nincs, akkor kerítés sincs, ami megállíthatja a hatvanmillió szomáliait, és akkor minden magyar gyerek olyannak születik majd, mint egy sakktábla, melyen persze a világos lesz a sötét paraszt, már, ha érted...

MAGYARORSZÁG SIRATLAK!

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.03.28.


Micsoda szívszorítóan szánalmas világ az, amelyben a demokraták egyetlen reménysége, hogy az ország jövőjét kezében tartó két maffiavezér nem békül ki egymással. És legnagyobb rettegése, hogy mégis kiegyeznek egymással.

Ahol tehát az egymással szemben álló maffiák tartják kezükben az országot. Ahol a maffiakormány legyőzésének egyetlen esélyét az teremtheti meg, ha a demokratikus pártok "technikai szövetséget" kötnek a nemrégen még nyíltan neonáci párttal, hogy legyőzzék a jelenlegi szélsőjobboldali, az országot kifosztó, fasizálódó kormánypártokat.

Olyan szövetséget, amelyből legerősebb pártként a taktikai okokból - feltételezhetően átmeneti időre - identitást váltó neonáci párt kerül ki, és diktálja majd a kormányalakítás feltételeit. És miféle "demokrácia" sülhet ki ebből? Magyarország siratlak!

Kiváltképp mivel ugyanez a helyzet az egész régióban. Szlovákiát ugyanúgy a helyi maffia tarja a markában, mint Csehországot, Romániát, Lengyelországot vagy Bulgáriát. Csupa Eu-s ország, amelyekben a maffia megerősödését a hatalmas Uniós támogatások tették lehetővé. Ennyiben a térség lezüllesztése és fasizálódása egész Európa felelőssége.

ORBÁN ELVTÁRS AZT ÜZENTE, HEJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.03.28.


Sokszor mesélték, milyen is volt a szocializmusban élni, milyen is volt az, mikor mindenkinek boldognak kellett látszania és úgy kellett tennie, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Mindegy volt, hogy épp leépítések vagy elvonások vannak, az a magyar nép érdeke, így ezen nem szabad fennakadni. Emlékszem az elmesélt történetekre, a biodíszletként használt diákokra és munkásokra. Arra, hogy csakis a pártnak lehetett igaza, minden más információ csakis hazugság lehetett, mely a boldog szocializmus lebomlásának rémével fenyegetett. Ugyan én ezt soha nem éltem át korábban – lévén akkor még nem éltem – mégis úgy tűnik, a mostani generáció pont ezzel szembesül odahaza.

A még pár fennmaradt, többé-kevésbé független újság naponta cikkezik az összeomló egészségügyről, a romló oktatási rendszerről, valamint a szegénység mindennapossá válásáról, ennek létezését azonban a kormány és annak szervei minden alkalommal letagadják. Számukra minden hír, ami a valóságot mutatja be álhír, hazugság, az ellenzék torz agyának szüleménye. Az ő világukban nem létezik szegénység és nyomor, sem hajléktalanság, sem éhezés. A kormány felfogásában minden úgy tökéletes ahogy van, az ország jó úton halad. Kár, hogy ennek vajmi köze van a valósághoz.

Miért mondom ezt? Lássunk csak két hírt a tegnapelőtti napról. A HVG arról cikkezett, hogy a IX. Kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában még az influenzaszezonra sem sikerült szappant beszerezni – kéztörlő sincs egyébként -, hogy a diákok kezet moshassanak. Amikor a szülők jogos felháborodásukban az iskola vezetéséhez fordultak, előbb azt a választ kapták, hogy a tankerület nem ad elég pénzt, majd a gyerekekre fogták, akik szerintük pazarolnak. Túl sokszor mosnak kezet, mondták.

A HVG, miután az iskola igazgatója nem reagált, a Klebersberg Központhoz fordult, hogy megtudja, mi a valóság. Pontosan azt a választ kapták, amire számítani lehetett. Hazugságot. A Klebersberg Központ nem először és valószínűleg nem is utoljára hazudott egy portálnak azért, hogy megpróbálja fenntartani annak látszatát, hogy minden rendben van. Válaszlevelében kiosztotta az újságot és sajnálatosnak nevezte, hogy egy ilyen hallomáson alapuló hír élvez prioritást, nem pedig az ott folyó szakmai munka.

Az a sajnálatos kedves KK, hogy mindenki tisztában van a valósággal, kivéve pont azokat, akik tehetnének is azért, hogy az ne legyen olyan fájó. A felháborodott szülők ugyanis telefonjaikkal videófelvételeket készítettek arról, hogy a nem létező szappan nem híresztelés, hanem a valóság, melyről a KK sehogy nem hajlandó tudomást venni...

SÚLYOS NEMZETKÖZI BŰNÜGY GYANÚSÍTOTTJA ÉS A SZÍRIAI DIKTÁTOR PÉNZEMBERE IS MAGYAR PAPÍROKAT KAPOTT A KÖTVÉNYPROGRAMBAN

444
Szerző: erdelyip, ZÖLDI BLANKA, SÁLING GERGŐ
2018.03.28.NEM ENGEDJÜK, HOGY MAGYARORSZÁG BEVÁNDORLÓORSZÁGGÁ VÁLJON!

CSAK A MAGYAROK BIZTONSÁGA SZÁMÍT

Hónapok óta ezek a Fidesz legfontosabb választási üzenetei. Miközben a menekültek befogadását hangosan ellenzi a kormány, a 444 és a Direkt36 információi szerint az elmúlt években magyar letelepedési kötvényt vásárolt több olyan személy is, akik komoly biztonsági kockázatot jelenthetnek Magyarország és az Európai Unió számára. Az egyik letelepedési engedélyhez jutott férfi a hatóságok gyanúja szerint olyan nemzetközi bűnszervezet tagja, amely fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozik. Hozzá hasonlóan magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

Ez azután derült ki, hogy több mint két hónapja egy-egy feladó nélküli boríték érkezett a 444 és a Direkt36 szerkesztőségébe. A boríték több ország állampolgárainak nevét tartalmazta, akik a levél névtelen írója szerint részt vettek a magyar letelepedési kötvényprogramban.

Ezt a programot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. (A befizetett pénz nagy részét pedig 5 év után visszakapják - mivel ez egy kötvényprogram, a kötvényvásárlók hitelezik az államot, az állam pedig a hitelt később visszafizeti). A program lebonyolítását jellemzően ismeretlen hátterű offshore-cégekre bízták, amelyek százmilliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert, és közel húszezer külföldi számára nyújtottak letelepedési lehetőséget Magyarországon. A külföldiek EU-s papírokat is kérvényezhettek, amikkel aztán akadálytalanul tudtak mozogni, üzletelni, céget alapítani az egész EU-ban is.

A befektetők többsége kínai volt, de több százan jelentkeztek a programba Oroszországból és a Közel-Keletről is. Az állami szervezetek adatvédelmi okokra hivatkozva nem adnak információt arról, pontosan kik szereztek letelepedési engedélyt a programon keresztül.

Többféleképpen próbáltunk meggyőződni arról, hogy a hozzánk eljutott adatok valódiak. A nevek között számos olyan külföldi szerepelt, akiket a születési évük alapján be tudtunk azonosítani, és akiket a levélben kapott nevektől függetlenül is össze tudtunk kötni Magyarországgal, például itt működő cégeik vagy akár facebookos fotók alapján. Több olyan embert is találtunk, akiket még hónapokkal a boríték érkezése előtt nevezett meg kötvényvásárlóként egy forrás, aki ismerte a program részleteit. Emellett egy, a külföldiek bevándorlásával összefüggő hatósági ellenőrzéseket ismerő forrás is megerősítette több, a borítékban szereplő névről, hogy ők valóban kaptak magyar letelepedési papírokat.

A 444 és a Direkt36 úgy döntött, hogy csak azoknak a nevét hozza nyilvánosságra, akiknél ehhez közérdek fűződik. Ilyennek gondoljuk a szír állampolgárságú Salmo Bazkkát, akit az olasz hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja. A másik ilyen szereplő a szintén szír állampolgár Atiya Khoury, aki szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, az amerikaiak szerint ugyanis ő Bassar al-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere. Mindkét férfi esetében vannak olyan nyomok, amelyek őket, illetve családtagjaikat Magyarországhoz kötik, illetve Bazkkáról egyik rokona is azt állította, hogy vásárolt letelepedési kötvényt. Emellett a külföldiek bevándorlásával összefüggő hatósági eljárásokat ismerő forrásunk is megerősítette, hogy a két férfi és hozzátartozóik valóban magyar papírokhoz jutottak. Arról nincs információnk, hogy Khoury és Bazzka, illetve családjuk a kötvényprogram 2013-as indulása után pontosan mikor jutottak a magyar papírokhoz...


BÁRMERRE JÁR ORBÁN VIKTOR A VILÁGBAN, MINDENRŐL A MIGRÁCIÓ VESZÉLYEI JUTNAK ESZÉBE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.03.28.


Bármilyen hihetetlen, még mindig van tartalék Orbán Viktorban, ha éppen az iszlám európai térhódításának veszélyeit kell ecsetelnie. Hétfőn a felújított szabadkai zsinagógában tartott beszédébe is beleszőtte a migrációtól fulladozó Nyugat hanyatlását, és az Európa jövőjét fáklyaként megvilágító Kelet erőteljes vérvonalát. Kedden aztán rátett még egy lapáttal a riogatásra, hiszen Szirmabesenyőn már új muszlim Armageddont vizionált a miniszterelnök. És még hol a vége?

A magyar miniszterelnök Szabadkán is hű volt sajátos pávatáncához, hiszen minden résztvevő számára azt mondta a megnyitón, amit hallani szeretett volna. A Magyar Szó idézi Orbánnak a zsidóság tiszteletére felhívó szavait: „Egybegyűltünk, mert összeköt bennünket a zsidó nép iránti tisztelet. Összegyűltünk, hogy tiszteletünket rójuk le egy erős közösség előtt. A szabadkai zsinagóga felújítása azt bizonyítja, hogy mennyire hatalmas tettekre képesek szerbek, magyarok és zsidók, ha egy közös cél mögött sorakoznak fel.”

A Soros-kampánnyal antiszemita húrokat pengető miniszterelnököt az sem zavarta, hogy szerb kollégája újabban előszeretettel találkozik Soros Györggyel és fiával. Mint a szerb média korábban megírta, Aleksandar Vucic szeptemberében tárgyalt a milliárdos befektetővel és fiával, Alexander Sorossal, aki egyben a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatóságának elnökhelyettese is. A szerb államfő a tárgyalás után „nagyon érdekes”-nek nevezte a beszélgetést. Azért Vucic se megy a szomszédba egy kis pávatáncért, hiszen korábban Orbán fotójával kampányolt a Vajdaságban, hogy elnyerje az ottani magyarok szimpátiáját.

A Vajdaság Ma részletesen idézi a magyar kormányfő szavait a szabadkai eseményről. Beszámolójuk szerint így kezdte a beszédét: „Milyen csodálatos hely Közép-Európa, ahol természetes dolog, hogy egy zsinagógát magyar népművészeti motívumok díszítenek, ami épp annyira természetes, mint, hogy a magyar himnusz műfaját tekintve jeremiád”-mondta Orbán, majd hozzátette, ennek semmi köze a felszínes multikulturalizmushoz, itt hosszú évszázadok csiszolták össze a népeket, ezt tükrözi népművészetünk is...

PONT OTT KÖLT MILLIÁRDOKAT A KORMÁNY, AHOL BEVÁSÁROLT MÉSZÁROS LŐRINC

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.03.28.


A kormányfő barátja megint jókor volt jó helyen: befektetett valahol, majd kiderült, a kormány pont ott indít turizmusfejlesztési programot – írja a szerdai Népszava.

Bodrogkisfaludon az olcsón megszerzett borászat és pálinkafőzde után a kikötőt is bekebelezheti Mészáros Lőrinc, akinek folyóparti birodalma szállodával meg étteremmel is bővülhet. A kormány pedig épp most indít a Bodrogot is érintő, 4,6 milliárdos folyami turizmusfejlesztési programot – olvasható a Népszavában.

A lap szerint a felcsúti polgármester alig egy évvel azelőtt vetette meg a lábát a Bodrog partján, hogy a kormány hivatalosan is bejelentette a turisztikai programot: beindítják a nyaralóhajó turizmus programot a Bodrog Tokajtól a szlovák határig terjedő szakaszán is.

A tervek szerint az állami projekt részeként a kiszemelt folyóknál 15-20 kikötőhelyet létesítenek, ahol tankolási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak a 8-10 főt befogadó, vízi jogosítvány nélkül vezethető járművek utasainak.

Mészáros Lőrinc pincészeténél néhány hete talajfeltöltést végeznek a parton a Dereszla Pincészet bodrogkisfaludi borfeldolgozója mögött. Szintbe kezdték hozni a pincészethez tartozó, most a kompkikötőnek helyet adó területtel. A megkérdezett környékbeliek kivétel nélkül azt állították: szállodát, panziót, éttermet, látvány-pálinkafőzőt építenek ott, illetve bővítik a kikötőt.

Nem mellékes az sem, hogy a Mészáros-birtok közvetlen telekszomszédja a Kalóz Kikötő és Yacht Club, amely 7 ezer négyzetméteren saját és bérelt part menti ingatlanokkal rendelkezik, vízfelületet is bérel.

Helyben többen is úgy tartják, hogy előbb-utóbb összekapcsolnák majd ezt a kikötőt és a Mészáros-birtokot, így a telkek határán lévő komp útban lesz. Bodrogkisfalud polgármestere, Ádám László érdeklődésünkre annyit mondott: neki is fülébe jutott már az elképzelés, hogy az önkormányzat által működtetett kompot megszüntetnék vagy áthelyeznék.

ÓVATOSAN A HÚSVÉTI VÁSÁRLÁSSAL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.28. 


A tapasztalatok szerint az ünnepek előtt mintha szabályosan megvadulnának a magyar háziasszonyok. Jellemző a boltokban a zsúfoltság, a kapkodás. Az eddig lezajlott vizsgálatok szerint akadnak olyan élelmiszerek is az üzletekben, amelyeket jobb, ha nem vesz meg senki. Arra nem árt gondolni, hogy pénteken zárva lesznek az üzletek.

Az idén is elindították március elsején a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszervállalkozásokat vizsgálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) időszaki részjelentésében leírta, hogy a közel kétezer, március 1-18. között felkeresett létesítményben összesen 5 alkalommal volt szükség az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására.

Ez a szám ugyan kevesebb a tavalyi év hasonló időszakához képest, a feltárt szabálytalanságok – és a velük összefüggésben alkalmazott bírságok – tekintetében viszont romlott a helyzet. A szakemberek 74 esetben róttak ki bírságot, melynek összege meghaladja a 7,3 millió forintot. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 10 207 hazai és külföldi élelmiszer tételből 234-et (az ellenőrzött tételek számának 2,3 százalékát) kellett kivonni a forgalomból 2,1 tonna mennyiségben. Értékük megközelítőleg 2,6 millió forint. A forgalomból kivont tételek aránya a tavalyihoz képest nőtt.

Az ellenőrzött termékeknél több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt, a nyomon követhetőség viszont egyértelműen javult.

A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (melyek közé beletartozik a sonka) esetében a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgálat alá vont 1,5 százaléka volt (tavaly 1,7, 2016-ban 2 százalék), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt volt szükség. Az alacsonyabb arány aligha vigasztalja azokat a vevőket, akik vacak sonkát szereznek be a húsvéti asztalra...

ROGÁN FELTALÁLÓTÁRSAINAK CÉGE SVÁJCBA CSORGATTA TOVÁBB A PÉNZT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.03.28.


Nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációjával foglalkozik az a svájci üzletember, aki besegített Rogán Antal feltaláló barátainak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonba tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét.

A 24.hu a napokban számolt be arról, hogy a Profitrade 90 Kft. 2017 végén belekerült az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF egyik magyar vonatkozású nyomozásának látókörébe.

A Profitrade 90 Kft. 2013-14-ben sorozatban négy EU-s pályázatot is elnyert, amivel összességében 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kasszírozhatott. Ebből 256,8 millió forintot arra kapott, hogy kifejlesszen egy elektronikus aláírási eljárást. A támogatást követő hónapokban az egyik tulajdonos, Csík Balázs Rogán Antal társaságában egy hasonló témájú újítást szabadalmaztatott is.

A Profitrade 90 számára azonban sem az elektronikus aláírás, sem a többi jól hangzó támogatott újítás, az okos bevásárlólista és a virtuális online koncertterem nem hozott fellendülést. Nem alakult ki látható növekedés a cég forgalmában, sőt, a Profitrade 90 bevételei nemhogy nőttek volna a közel egymilliárdos uniós támogatást követő években, hanem még vissza is estek: 2016-ban például csupán 56, tavaly pedig 112 millió forint volt a teljes évi bevétel.

A négy uniós pályázat elnyerése idején azonban szépen fizetett a kft., legalábbis egy bizonyos tulajdonosnak. A 2015. május 31-i céges közgyűlésen a tulajdonosok arról határoztak, hogy 41 millió 231 ezer forint nyereséget kivesznek a cégből.

Az osztalékból 41 millió 228 ezer forintot Svájcba utaltak a Central European Investment AG számlájára, a többi tulajdonos, Csík Balázs és szülei, Csík Károly, valamint Csík Károlyné pedig megelégedett a maradékkal, háromezer, azaz fejenként ezer forinttal...

MENTHETŐK LETTEK VOLNA A QUAESTOR ÜGYFELEI

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: K.SZ., GY.ZS.
2018.03.28.


Riportsorozatunkban a Quaestor belső embereivel folytatott beszélgetések, a birtokunkba került nyomozati anyagok, levelezések és a felszámolás során született dokumentumok alapján térképezzük fel, miért kellett bedönteni a vállalatot. A csőd után százmilliárdos cégvagyon tűnt el.

- A Quaestor számláin volt elég pénz a kisbefektetők vagyonának megmentésére
- A kormányzat erős nyomást gyakorolt a Quaestorra, menekítette saját vagyonát
Szijjártó Péter évtizedes kapcsolatot tart fenn Tarsoly Csabával
- A Quaestor ígéretet kapott arra, hogy ha a külügy kiveheti a vagyonát, akkor megmentik a céget
- Több tízezer károsult azóta is fut a pénze után

Minden 2015. február 24-én kezdődött. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezen a napon megjelent közleményében azt írta, hogy: Az MNB „Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.”

Az MNB lépése elindította a pánikot. A Buda-Cash ügyében tartott sajtótájékoztatóján Windisch László jegybanki alelnök azt mondta, a brókerház nem tud elszámolni az ügyfelek pénzével, a kár a 100 milliárd forintot is elérheti. A Buda-Cash-botrány kirobbanásának idején a Quaestor még stabil alapokon állt, egy birtokunkba került, az ügyészség által lefoglalt belső táblázat szerint (QÉP, QInvest, QBank) ezen a napon csak állampapírban 11,4 milliárd forint volt a cégek értékpapírszámláján, amely összeg azonnal készpénzzé tehető lett volna...

RÉMÁLOM LESZ AZ ÁPRILIS 8-I VÁLASZTÁS

VÁLASZ.HU
Szerző: DÉVÉNYI ISTVÁN
2018.03.28.


Dühös vagyok. Itt állunk a sorsdöntő választás előtt (nem, nem a kerítés miatt, hagyjuk most a kormányzati kamut, mert komoly dolgokról van szó), és őrlődőm. Nem kicsit, nagyon.

A helyzet a következő: nekem, mint polgári, jobboldali választópolgárnak, aki a polgári és jobboldali értékrend ellen épp a Fidesz részéről látja a legsúlyosabb támadásokat, választókerületemben (Budapest 14. számú) taktikailag az MSZP-DK jelöltjére kellene szavaznom.

Csakhogy én, mint polgári és jobboldali választópolgár, nagyon nem szeretném, ha az MSZP, és pláne a DK jelöltje ülne az én voksommal az Országgyűlésben. Sőt, igazából azt szeretném, ha se az MSZP, se a DK nem jutna a parlamentbe, hogy egy komolyabb összeomlás után végre valódi képviselete lehessen Magyarországon is a baloldalnak. Gyurcsány pedig minősített eset, hiszen 2006. október 23-át soha nem szabad feledni, nem beszélve a határontúli magyarok elleni kíméletlen, soha véget nem érő hadjáratról.

Szóval én, mint ősfideszes, szavazzak az új Fidesz által felvásárolt és sakkban tartott MSZP, meg Gyurcsány Ferenc közös jelöltjére.

És akkor itt jönne az normálisan, hogy ez egyszerűen lehetetlen. Csak aztán előtolakszanak csupán az elmúlt néhány nap hírei. Hogy kiutasítunk egy orosz diplomatát, de hogy miért, és hogyan, és a többi, arról nem lesz információnk, hiszen Németh Szilárd kommunikációs műbalhéi miatt már három hónapja nincs civil kontroll a szolgálatok felett. Emberek! Negyedéve nem ellenőrzi az Országgyűlés a titkosszolgálatokat!

Aztán, hogy Mészáros Lőrincnek most már tényleg van egy saját, igazi, rendes erőműve, és hogy Polt Péter kioktatja az OLAF-ot, hogy lesz rendes nyomozás az ELIOS-ügyben. Hogy elfelejtettük már, mit is művelt Orbán Viktor veje a közpénzek környékén…

Vagy, hogy Kósa Lajost gyorsan kivonták a kampányból, amikor kiderült, hogy a világ legbénább átverésének dőlt be, mert elhitte, hogy ripsz-ropsz milliárdos lesz belőle.

Meg, hogy Vona Gábort Fidesz-szimpatizánssá lett egykori magyargárdisták allahuakbarozzák keresztül az országon, és persze pont mindig ott van az aktuson egy-három kormánypárti forgatócsoport is.

Vagy, hogy a közmédia arra büszke, hogy nagy kegyesen öt percet ad az ellenzéki pártoknak.

Úgyhogy én most azt mondom, így szűk két héttel a voksolás előtt: választópolgárként kikérem magamnak, hogy a pártok ilyen helyzetbe hoztak! Hogy nekem egyáltalán ilyesmin kelljen törpölődnöm.

Ez nem szabad választás, ez szimpla rémálom.

HATÁRÁTKELŐ DILEMMA: OTTHAGYJUK A FACEBOOKOT?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2018.03.28.


Az utóbbi napok botránya miatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy törlik magukat a legnépszerűbb közösségi oldalról, amin persze nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen ki szereti, ha adatai olyan helyekre kerülnek, melyekről adott esetben még csak nem is hallott. A címben megfogalmazott kérdés viszont a külföldön élők körében talán még nagyobb dilemmát takar, hiszen a Facebook nagyon fontos eszköze a kapcsolattartásnak és az információszerzésnek. Szóval mi legyen?

Abban persze sok újdonság nincs, hogy a Facebook (jól felfogott üzleti érdektől vezetve) nagyon sok mindent (talán túl sok mindent is) tud rólunk, és az is csak a nagyon naivakat lephette meg, hogy a közösségi oldal rengeteg olyan információhoz fér hozzá rólunk, amit nem feltétlenül adnánk ki neki. Az azonban, hogy ez úgy kerül tovább harmadik félhez, mint az a Cambridge Analytica esetében történt, ami ezt arra használta, amire használta – nos, az sokaknál kiverte a biztosítékot és sokakat elgondolkodtatott.

Mi több, sokaknál az utolsó csepp volt a pohárban, nem véletlen, hogy a Facebook ezekben a napokban története eddig legnagyobb válságával kénytelen szembenézni. Részletesebben nem mennék bele a történetbe, alighanem mindenki ismeri, aki olvas híreket, aki pedig nem, az gyorsan utána tud olvasni.

A lényeg a mi esetünkben nem ez, hanem az, hogy vajon mit tegyen egy határátkelő, amikor ezzel a töröljem magam / maradjak fenn problémával szembesül.

Nyilván a kommentek tele lesznek olyan megjegyzésekkel, hogy „én nem is használtam soha”, meg „aki nem tud odafigyelni a beállításokra, az meg is érdemli, bla-bla-bla”, ám szerintem a probléma ennél sokkal összetettebb.

Még ha az ember próbál is tudatosan jelen lenni a közösségi oldalakon (soha nem jelentkezik be a Facebook-profiljával más oldalakra, nem játszik rajta, nem tölt ki mindenféle kérdőíveket és kvízeket – ugye ebből robbant ki a mostani botrány is -, és csak olyanokat jelöl be/vissza ismerősként, akiket valóban ismer), szóval minden tudatosság mellett is nehéz elkerülni, hogy egy csomó olyan dolgot megosszunk magunkról, ami maximum az ismerőseinknek szánunk.

A Facebook a legtöbbünknek ugyanis a kapcsolattartás és a tájékozódás fontos eszközévé vált...

A GYARLÓSÁG KORA - SOROS GYÖRGY ÉS A MAGYAR KORMÁNYZAT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: CSIZMADIA ERVIN
2018.03.23....Soros mint kihívás és a magyar kormány

Soros György két könyvét alapul véve kijelenthetjük: koránt sincs arról szó, hogy ő – mint azt neki tulajdonítják – a globális kapitalizmus adott formájának apologétája lenne. Különösen nincs szó arról, hogy Soros elfogadná a fennálló neoliberális világrendet, és annak szószólójaként lépne fel. Pedig a magyar jobboldal meg van győződve mindkettőről, sőt még többről is; mindenről, ami Sorost az ördögi spekuláns szerepébe löki. De ne gondoljuk azt, hogy a Sorost illető elemi erejű kormánypárti elutasítás mögött csak ezek az egyszerűen cáfolható félreértések állnak. Ennél komolyabb a helyzet. Soros elutasításában nemcsak az játszik szerepet, hogy félre- vagy nem értik, hanem elsősorban az, hogy értik. Soros György ugyanis (nem is a személye, hanem az elmélete) vetélytárs. S mint ilyen régóta az első.

A magyar jobboldal ugyanis 2010 óta abban a tudatban él, hogy sem itthon, sem külföldön nincs érdemi kihívója. Itthon 2010 óta nincs olyan ellenzéke, amely folyamatosan tanúságot tenne arról, hogy érti a világban zajló folyamatokat, és azokkal kapcsolatban van egy határozott világképe. Nyomasztja persze az ellenzéket sokágúsága; ennyi ellenzéki párt esetében reménytelen azt várni, hogy közös programjuk legyen, és abban középponti szerepet kapjon Európa válsága és annak megoldása. A magyar ellenzék egészen másképpen pozicionálja magát, és úgy gondolja: az európai válság egy más szint, amellyel kapcsolatban neki nem kell hogy mondandója legyen. Egészen biztos vagyok abban, hogy a Fidesz közel tízéves regnálásában benne van az az aszimmetria, ami közte és ellenzéke között Európa-dimenziójukban fennáll.

De mostanáig nem volt érdemi kihívója az orbánizmusnak a nemzetközi tér felől sem. Számosan leírták-leírtuk ugyan, hogy Magyarországon a legerősebb ellenzéki párt a külföld, és ennek valóban mutatkoztak is példái. Ám a külföldet, illetve az Európai Uniót és az Európai Bizottságot a Fidesz vezette kormány az utóbbi időben megtanulta kezelni. Pár éve Orbán Viktor hevesen bírálta a „brüsszeli bürokráciát”, de mára a konfliktusok csillapultak, és a Juncker-bizottságban – nekem úgy tűnik – a magyar kormány ma már nem lát veszélyes kihívót a maga számára. Bürokratikus, alig mozduló testületnek tekinti, és a maga Európával kapcsolatos terveit ezzel a bizottsággal szembemenve egészen hatékonyan képviseli.

Ami a lényeg: vízió szinten Orbán Viktor és kormánya vetélytárs nélkülinek tekintette magát, és ezt eddig itthon alátámasztották a hazai közvélemény-kutatási adatok, külföldön pedig a Fidesz befolyásának növekedése.

Az utóbbi években azonban nemcsak a Fidesz aktivitása és nemzetközi befolyása növekedett meg, hanem Soros Györgyé is. Két bemutatott könyvéből láthattuk, hogy már 1991-ben is szkeptikus volt a demokráciák automatikus megújulásával kapcsolatban, 1999-ben pedig egyenesen vészharangot kongatott. De e kettő még minősíthető lenne úgy, hogy egy befolyásos spekuláns (filantróp) magánvéleményei. Csakhogy a 2008-as gazdasági válság mindent újrarendezett, és abból Soros György befolyásában rendkívül megerősödve került ki.

Nekem teljesen egyértelmű, hogy víziószinten a Fidesz vetélytársat és kihívót lát Sorosban.

Messzire vezetne (ezért csak megemlítem), hogy Soros ilyen értelmű „felnagyításához” kellett még valami: a politikának egy olyan szemlélete, amely itthon csak a Fideszre jellemző. Eszerint a politika nemcsak a formális struktúrák működtetése, hanem ezen túl az informális befolyás politikai konvertálása is. Téved ebben a Fidesz? Szerintem nem téved: Soros Györgynek valóban nem csekély az informális politikai befolyása. Fentebb elemzett, 1999-es könyvében maga írja le hosszan, hogyan vett részt az akkori (reformer) orosz kormány támogatásában. 1991-es könyvének első és második részéből pedig tudhatjuk, milyen az, amikor számára nem baráti kormány regnál. Soros hosszasan időzik az ún. „zárt társadalmak” leírásánál, s velük szemben ajánlja a nyitott társadalom modelljét.

Soros tehát – legalábbis a magyar jobboldal számára – lassan nagyobb hatalommal bír, mint a formális szereplők: a hazai ellenzék és a nemzetközi intézmények, együttesen. Ezért aztán óriási fegyverzettel és leegyszerűsített, a lehető legkönnyebben emészthető retorikával lép fel ellene. Mindezt (ismétlem) azért teszi, mert úgy véli: a Soros által kifejtett elmélet és világkép valódi kihívás számára. Soros az első, az első érdemi kihívó a jobboldal olvasatában. S valóban. Ez a teo­retikus munkásság – párosulva Soros egyre nagyobb informális tőkéjével – arra készteti az egyébként ellenzékére ügyet sem vető Fideszt, hogy ellenstratégiát dolgozzon ki.

Itt jutunk el oda, amit már írásom elején felvetettem: „Soros elméletéből magyarázhatjuk azt a stratégiát, amit a Fidesz követ vele szemben”. Most szeretném megvilágítani ezt az előzetes megjegyzést. Soros 1991-es könyvének kiindulópontja az volt, hogy gondolkodásunk tökéletlen, s elfogultságaink motiválják a cselekedeteinket. Viszont nem minden cselekedet egyforma súlyú, és vannak úgynevezett „uralkodó elfogultságok”, pontosabban mindig van valamilyen „uralkodó elfogultság”. 1990 környékén is volt ilyen, de akkor nem a Sorosé. Ő azt az álláspontot képviseli 1991-es könyvében, hogy a demokrácia bizonytalan rendszer. A korszellem azonban ennek épp az ellenkezője, az, amely biztosnak, erősnek, univerzálisnak látja a demokráciát. Amennyire részese tehát a Kádár-rendszer átalakulásának Soros, annyira nem elfogadott akkor az ő elmélete. Az elmélet már korán megvan, de akkoriban senki nem figyel rá. Nem úgy, mint napjainkban. Ma ugyanis a nyitott társadalom elmélete azért népszerű, mert egyfelől a nyugati baloldal reflexiója a nyugati neoliberális jobboldal túlkapásaira; másfelől azért, mert egy világszintű politikai integrációt szorgalmaz. A jelenlegi nemzetközi kapcsolatok (írja a 2009-es könyvben) a globális kapitalizmus keretében szerveződnek, de ezekhez nem társul globális politikai rendszer (242. o.). Voltaképpen a globális kapitalizmusnak a könyvében leírt válsága a globális világrend hiányából fakad.

Ezzel azonban a magyar jobboldal legérzékenyebb pontjára mér csapást: a jobboldal „uralkodó elfogultságára”. Kettős értelemben is. A Fidesz ugyanis – szemben a bizonytalansággal – a bizonyosságban hisz, és el sem tud képzelni egy „bizonytalan” demokráciát. Másrészt a Fidesz a „nemzetek Európája” koncepcióban hisz, szemben a Soros-féle „globális politikai renddel”.

Soros azért lett fő ellenfél, mert keresztbe tesz a magyar jobboldal „uralkodó elfogultságainak”. Erre eddig rajta kívül más nem volt képes. Ugyanakkor a magyar jobboldal nem véletlenül választotta épp őt ellenfélül: Soros kellően távol van a szakpolitikától, ami az Orbán-rendszernek sem kedvenc terepe.

3 ÉVE NEM VOLT ILYEN NAGY LEÉPÍTÉS-HULLÁM MAGYARORSZÁGON

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.03.28.


Legutóbb 2015 indult ennyire rosszul, mint az idei év. 

2018 első két hónapjában összesen 1256 dolgozót bocsátottak el csoportos leépítés keretén belül - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. Januárban 194, februárban pedig 1062 dolgozó érintettségéről árulkodik a statisztika, utóbbi egyben féléves csúcsnak számít, hiszen ennél több embert egyetlen hónap alatt tavaly augusztusban építettek le a cégek, 1445 főt. - írja az mfor.hu

Persze bármelyik hónapban megeshet az is, hogy az érintettség ténylegesen magasabb a statisztika által közöltnél. Egyes nagyobb vállalatok dönthetnek úgy is, hogy fokozatosan 30 főnél kisebb csoportokban küldik el a dolgozókat. Ennél nagyobb létszámot ugyanis már be kell jelenteni csoportos leépítésként.

Az NFSZ tájékoztatása szerint most olyan ágazatokban történtek a leépítések, amelyekre eddig nem volt jellemző, legalábbis emlékezetünk szerint a felsorolt ágazatok többségével nem találkoztunk a foglalkoztatási szolgálat tájékoztatóiban:
  • a nem szakosodott bolti vegyes kiskereskedelem,
  • az üveg-, üvegtermék gyártása,
  • a járóbeteg ellátás,
  • a fogorvosi ellátás,
  • a monetáris közvetítés,
  • az építményüzemeltetés,
  • és a közúti jármű gyártása
területén történtek leépítések.

Az ágazati megoszlás alapján elképzelhető, hogy a Tesco bejelentett átszervezése és leépítése nagyban hozzájárulhatott a statisztika megugrásához.

Földrajzi szempontból
  • a legtöbb ember Budapesten volt érintett, 491-en,
  • Fejér és Hajdú-Bihar megyékben 97-97,
  • Vas megyében pedig 87
dolgozótól váltak meg a cégek ilyen formában.

A január-februárra vonatkozó összesített statisztika 3 éve nem mutatott ilyen rossz képet, mint most. Az első két hónapban ennél több embert utoljára 2015-ben küldtek el a cégek csoportos leépítés keretén belül, akkor 3967 fő volt érintett. Igaz, még ezek a számok is sokkal kedvezőbb képet mutatnak a válság kitöréséhez, 2009-hez és az utána következő mélyponthoz, 2012-höz képest. Akkor ugyanis sorrendben több mint 10 ezer, illetve közel 5800 főtől váltak meg a céget a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. (mfor.hu)

MAI MESE: A GÁZSZERELŐ CSUDÁLATOS ÉLETE

HUPPA BLOG
Szerző: Népszava
2018.03.28.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gázszerelő, aki szeretett nagyokat álmodni. Történt egyszer, hogy a gázszerelőné babot főzött vacsorára, így a durrogás nem hagyta aludni a gázszerelőnket, akinek csak járt az agya, kattogtak a kerekek, hogy vajon mit is csináljon ő a kis pénzecskéjével.

“Megvan! – kiáltott fel – veszek a Bodrog vidékén pár pengőért borászatot, pálinkafőzdét és – mert három a magyar igazság– még egy kikötőt is!”

Aznap éjjel átkozta az asszonyt a babért, mert a szükség nem csak füstjeleket adott, hanem ki is kergette a jó meleg dunna alól, hanem amikor kiderült, hogy a király éppen ott indít 4,6 milliárdos folyami turizmusfejlesztési programot, már áldotta a fehérnépet, és megcsókolta mindkét babfőzős kezét.

Aki nem hiszi, járjon utána!

MAGUKRA HAGYJÁK AZ AUTISTA GYEREKEK SZÜLEIT


ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.03.27.


Magától értetődőnek tűnne, mégsem tanítja meg senki az autista gyerekek szüleinek, hogyan tudnak boldogulni otthon a gyerekükkel. Rengeteg utánajárás, kapcsolati háló és pénz kell ahhoz, hogy a szülők hatékony tanácsadásra járhassanak, úgyhogy ez csak keveseknek adatik meg.

Csak Budapesten naponta legalább egy autizmus diagnózist adnak ki, nagy részben gyerekekről. Ilyenkor különösen fontos lenne, hogy a szüleik minél előbb szakszerű segítséget és eligazítást kapjanak, de ez alig történik meg. Nem arról van szó, hogy maga a diagnózis sokkolná a szülőket, hiszen a legtöbben annyit várnak rá, hogy örülnek, ha végre valaki megerősíti, amit addig csak sejtettek. Mégis szükségük lenne arra, hogy valaki részletesen válaszoljon a kérdéseikre, és megtanítsa nekik, hogyan érdemes együttélni az autista gyerekükkel.

“Az autizmus ma már nem misztikum, hiszen sok mindent tudunk róla, de ahhoz, hogy megértsem az autista gyerekemet, meg kell őt tanulnom. Csak akkor tudok neki segíteni, ha megértem, miért más a gondolkodásmódja. Meg kell tanulnom, hogyan lehet szólni hozzá, mit ért meg, mitől borul ki, mire érézkeny” – mondta Szilvásy Zsuzsanna, az Autism Europe nemzetközi szervezet elnöke, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) autizmus szakértője is. Ezek az alapinformációk viszont csak nagyon esetlegesen jutnak el a szülőkhöz. (A következő videóból megtudhatja, mit érez egy autista gyerek, ha például belép egy plázába)...

VAN INNEN MÉG VISSZAÚT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.28.


Szépjóreggelt, drága olvasók! Mielőtt belecsapnék a mondanivalóm velejébe, szeretném megköszönni a címlapfotót Szonjának, aki Angliából olvas minket, és miután Angliában is van állatkert, küldött nekünk (igen, nekem főleg) egy rakat vidrás fotót. Kösssziiii. Cserébe azt kérte, hogy esetleg nem tudnánk elintézni, hogy az óraátállítás (de csak a tavaszi!!!) ezentúl ne hétvégén legyen, hanem mondjuk hétfőn munkaidőben? Sajnos az ügyben nem sikerült semmilyen kézzelfogható eredményt elérnünk vasárnap hajnal óta (akkor sem, ha csilliószor könnyebb feladatnak tűnik, mint Orbán rajongóit meggyőzni arról, hogy a gyűlölet öl, butít és nyomorba dönt és még inni sem kell hozzá), de a vidrákat akkor is lenyúltuk, köszi még egyszer.

Elsősorban is az történt, hogy a hazahsztáni zakó után Skócia ellen lemostuk a gyalázatot. Ezúttal csak egy gólt kaptunk három helyett, és aki a kicsit nem becsüli, ugye. Olybá tűnik, hogy Csányi Sándorék hatalmas találmányának, Leekens mesternek sokkal jobban megy a propaganda, mint a foci, de erről már múltkor ejtettem pár szót, most nem ismétlem meg. Bár lehet, hogy indokolt volna. A belga szövetségi kapitányt a második bukta sem zökkentette ki semmiből, majdhogynem elégedett magával. A válogatottal mindenképpen. Szerinte rendben volt a teljesítményük és kiszolgálták a szurkolókat. Ellentétben a bírókkal. Kicsit félve gondolok arra, milyen az szerinte, amikor nem szolgálják ki a szurkolókat.

Jut is eszembe ennek kapcsán, hogy Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP csepeli országgyűlési képviselőjelöltje az ATV-ben tegnap érdekes felajánlást tett: ha Magyarország válogatottja nyer a Skócia elleni barátságos mérkőzésen, akkor ő félmillió forintot ad a Szent László Kórház gyerekosztályának. Ezek szerint Bangónénak már nem kell megerőltetnie magát, a magyar válogatott kikapott. De hogy lehet ezt így? Vagy ez nem ostoba populizmus? És ha nem, miért nem? Jó, mindegy, értem, hogy egy ellenzéki politikusnak hivatalból utálni kell a focit, mert Orbán, de ez így hülyeség. Az üzenetet is értem, hogy stadion, teljesítmény nélküli foci helyett egészségügyet, de őszintén szólva én ezt most kicsit erőltetettnek érzem, a hivatkozásra kattintva talán érthetővé válik, hogy miért...

AZ ÁSZ AZÉRT VAN, HOGY LEGYEN. ÉS ENNEK AZ ELVÁRÁSNAK TÖKÉLETESEN MEG IS FELEL

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: PLT
2018.03.27.


A majom azért van, hogy legyen. És ennek az elvárásnak tökéletesen meg is felel.” olvasható a Kaszás György és Elek Lívia által írt, Amit a majmokról feltétlenül tudni kell című kötetben. (Animus Kiadó, 2013)Vezetés a közjó szolgálatában – Közpénzügyi gazdálkodás és menedzsment címet viselő, 764 oldalas, a jegybank és a Számvevőszék közös bábáskodásával összeállított művet tanulmányozva olyan érzésünk lehet, hogy fentebbi definíció a majom helyett inkább erre a tanulmányválogatásra igaz.

A kötet jórészt nem egyéb, mint egy tömény bikkfanyelven, hosszasan taglalt önigazolás arról, hogy az ÁSZ, illetve az MNB mennyire kitűnően dolgozik, illetve a papíron általuk ellenőrzött közhatalom milyen remekül funkcionál. Illetve, hogy – hála a fenti kötetnek – a jövőben még jobban fog működni.

A harminc szerző csaknem fele korábbi politikus, illetve a pártkatonából lett jegybankelnök és ÁSZ-elnök (vagy más, a Fidesz által jelölt intézményvezető) alkalmazottja, beosztottja, netán a Fidesz korábbi embere, a hatalom által kinevezett személy. De a többi szerző esetén is egyiknél-másiknál felfedhető bizonyos kötődés a jelenlegi hatalom irányába...

FARKAS ZOLTÁN: DEMJÁN KONTRA MÉSZÁROS

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.03.26.


Ha Magyarországon Mészáros Lőrincek lépnek a Demján Sándorok helyébe, akkor régen rossz. Mert Demján autonóm, Mészáros viszont balga szolga. Vagy hagyja, hogy annak látsszon. Farkas Zoltán tavaly augusztusban vetette össze a két üzletember pályafutását, egyiknek az eredményeit a másik hirtelen támadt "sikereivel".


Előtte az utóda? Na nem. Ez csupán látszat.

A magyar üzleti élet már-már jelképes mozzanata, hogy a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, tekintélyes Canter Borházat Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-je vásárolta meg. Az ügyletet a minap a Zoom.hu fülelte le, megjegyezve azt is, hogy Mészáros és Demján lassan helyet cserél a leggazdagabb magyarok listáján. Ezzel Felcsút polgármestere a negyedik helyre léphet előre. Igaz, Demján visszavonulóban van, egyre-másra adogatja el érdekeltségeit, Mészáros pedig megvesz minden kurrens árut, szinte válogatás nélkül. Portfóliója áttekinthetetlen, ha rákérdeznek, mi tartozik bele, összezavarodik. Betette a lábát az élelmiszerpiacra, beszállt a turizmusba és a vendéglátásba, az energetikába, a labdarúgásba, a médiába, a bankszektorba, mindemellett a földprivatizáció révén az ország egyik legnagyobb földbirtokosa lett.

Ő a magyar üzleti élet mindenevője és mindenvevője.

Az ügylet szinte felkínálja, hogy vessük össze kettejük karrierjét. Kezdjük Demjánnal! Az ő pályája a tervgazdaságban indult, annak kevéssé szabályozott területén, a szövetkezeti szektorban építette fel a Skála-birodalmat, újszerű megoldásokkal, megannyi innovációval, egy ifjú menedzsercsapat kinevelésével. Hol politikai hátszél repítette, hol ellenszél fékezte, de szisztematikusan haladt előre. A bankrendszer reformja során kinevezték a Magyar Hitelbank elnökének, ami aligha pályája legfényesebb időszaka. Később belekóstolt a privatizációba, ha nem is honi terepen, majd átnyergelt az ingatlanfejlesztésre. Olyan befektetők fogadták el partnerüknek, mint Andrew Sarlos vagy Peter Munk. Ha a hazai terepen elakadt, az európai piacon boldogult. Alapított filmstúdiót, fejlesztett borászatot, és ő is megpróbálkozott a magyar labdarúgás megreformálásával. Neki sem sikerült. Összességében hatalmas életművet hagy maga után, olyan csúcsteljesítményekkel, mint a WestEnd üzletközpont vagy a Művészetek Palotája. A maga idején a Skála is az volt.

Vele szemben Mészáros Lőrinc nevéhez nem fűződik érdemi teljesítmény, piaci siker, hacsak az nem, hogy gázszerelőként állítólag keresett iparos volt. Nem innovatív megoldásaival, exportsikereivel, cégei kiváló termékeivel, nemzetközi díjakkal került be a hírekbe, ilyenek ugyanis nincsenek. Kizárólag attól híres, hogy vásárol. Hol ezt, hol azt, holott eredeti szakmáján kívül nincs olyan üzletág, amelyről kiderült volna, hogy konyít hozzá. Ha nagy ritkán nyilatkozatot ad, butaságokat beszél. Rangját kizárólag az adja meg, hogy Orbán Viktor barátja. A honi közmegegyezés szerint az ő strómanja. Akaratának végrehajtója. Ez a barátság teszi őt korlátlanul hitelképessé, nem a teljesítménye. Ám így is óriási vagyon és hatalom birtokosa.

Az, hogy ténylegesen is a kormányfő strómanja-e, vagy csak működésével, nyilatkozataival érdemelte ki ezt a titulust, idővel elválik. Vagy nem.

Politikai ragadozókkal Demján is flörtölt, meg is pörkölődött olykor. Tett ilyen-olyan szívességeket kormányoknak, a legtöbbet talán Orbánéinak. De ő partner volt, nem stróman. Ezzel együtt nem ezek a legrokonszenvesebb pillanatok a pályáján. Sem a Nemzeti Színház kivitelezése, sem a „patrióta” szellemű gazdaságpolitika kialakításában vállalt szerepe, és az sem, amikor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként nyíltan a szektor állami feltőkésítéséért lobbizott. Demján csendben végigülte a 2010 utáni alkotmányos puccsot – amit ő nyilván nem tart ennek –, nem kommentálta a visszamenőleges jogalkotást, a független intézmények kinyírását, az államosítások első hullámait. Akkor szólalt meg, amikor a központosítás a takarékszövetkezeti szektort is elérte, és azt más érdekcsoportnak játszotta át a kormány. Amikor tőle elvették. Idén márciusban viszont a legutóbbi multiellenes kormányzati elképzelésekre már azzal a dühvel reagált, hogy akik ezeket kiagyalták, távozzanak a hatalomból.

Pedig a nagyvállalkozók tisztában vannak vele, hogy aki nyíltan szembeszegül a kormányfő akaratával, a kertkapuig sem jut.

Ha Magyarországon Mészáros Lőrincek lépnek a Demján Sándorok helyébe, akkor régen rossz. Mert Demján autonóm, Mészáros viszont balga szolga. Vagy hagyja, hogy annak látsszon. Demján annak idején tett ezt-azt a sajtó függetlenségéért, Mészáros viszont több lapét elvette. Demján a teljesítményével gazdagodott meg, Mészáros a kapcsolataival. Demján a nemzetközi mezőny játékosa, Mészáros lokális ügyeskedő. Demjánnak markáns világképe van, amely úgy summázható, hogy az államnak a nemzeti ipart, kereskedelmet kell gyámolítania, ehhez piacgazdaságba illeszthető, korszerű pénzügyi technikákat kell megalkotnia, de nem iratkozhat ki a globális világból. Mészáros állami inkubátorban gyarapítja vállalkozói vagyonát, sora annál jobban megy, minél kevesebb a globális rivális, és gazdagodását neki kedvező pénzügyi technikák segítik.

Más világ ez, mint amelyikben Demján Sándor befutott. Más minta az érvényesülésre. Más norma.

És másik ország. Jóval lakhatatlanabb. Bár nem mindenkinek.

ADÓZNI MUSZÁJ. DE MENNYIT?

NÉPSZAVA ONLINE - VÁLASZTÁS 2018
Szerző: BONTA MIKLÓS
2018.03.28.


Miközben az egy százaléknál nagyobb támogatottságú pártok kevesebb adót javasolnak, legalább 9 új adónem ötletét is tartalmazzák a népszerűségük sorrendjében ismertetett programjaik:...

AMI VÁLLALHATATLAN

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.03.28.


Nincs időm arra, hogy minden kommentre válaszoljak, amit az éppen aktuális blogbejegyzésemhez írtak. Ha ezt úgy en bloc felvállalnám, akkor szinte az egész időm elmenne arra, hogy kimerítő magyarázatot adhassak arra, hogy ezt és ezt miért úgy és nem másként írtam. Ezért csinálom most azt a megoldást, hogy egyik kommentre sem válaszolok, és az így felszabaduló időmet a szakirodalom tanulmányozására fordíthatom.


Néha azonban olyan késztetésem támad, hogy bizony arra a sértő hozzászólásra mégis válaszolnom kell, amit egyszerűen nem lehet már szó nélkül hagyni, mert annyira elrugaszkodott a valóságtól és mellé még a személyemet is meglehetősen rossz fényben tünteti fel. Ezek közé tartozik az is, amit most szó szerint idézek: Magát baloldalinak valló elemzőként egy árva szót sem ejtel olyan hatalmi előnyökről, mint a média fölény, az anyagi, hatalmi előnyök, stb. Nagyon kilóg a lóláb már megint, lassan Bayer Zsolttal kell versenyezned, mert oda tartozol.” Itt most az utolsó mondat az igazán fontos, mert a komment szerzője egy olyan emberrel állított párhuzamba, akitől jómagam mindig igyekeztem megkülönböztetni magamat. Bayer Zsolt, bár időnként tényleg megcsillogtatja a tudását és az általános műveltségét, mégis azt kell mondanom, hogy a stílusa olyan kirekesztő és alpári, hogy azt egy normálisan gondolkodó ember csak elutasítani tudja. Azon kell csodálkozni, hogy megtűrik az Echo tévénél, ami talán azzal magyarázható, hogy személyes jó barátja a miniszterelnöknek és egyébként is a Fidesz 5. számú párttagkönyvének a tulajdonosa. Az ilyen embert egyszerűen nem lehet kirúgni a munkahelyéről, mert azzal egyúttal a Fideszt minősítenék. Jómagam igen sok cikkemben elemeztem a kiszólásait és a durva megnyilatkozásait rendre elítéltem. Nos, ezzel az emberrel egy szinten emlegetni engemet, kifejezetten sértő. S ha nem lennék közíró, ahogyan szokták ezt mondani, akkor talán személyiségjogi pert is kellene indítanom a fenti bejegyzés szerzője ellen. De már hosszú évek során megtanultam azt, hogy egy bloggernek mindent el kell viselnie, még azt is, ha indokolatlanul vádolják meg az embert.


Merthogy valóban indokolatlanul vádolnak azzal, hogy én a Fidesz szekerét tolom. Bár korábban értekeztem már erről, de nem árt ismét elmondani azokat az érveket, ami miatt az objektív elemző képét kell felmutatnom ahhoz, hogy egy komoly emberként tekintsenek rám. Elsőként azt kell rögzítenem, hogy a politikai harc alapvető sajátossága az, hogy 1. az abban résztvevők valakikkel szembenidentifikálják önmagukat és ezzel párhuzamosan rámutatnak arra, hogy ők ennél mindent sokkal jobban fognak csinálni akkor, ha rájuk szavaznak és hatalomra kerülnek. Ezt tetézik még azzal, hogy 2. dramatizálják a helyzetet és úgy festik le az ország jelenét és jövőjét, hogy ha nem lesz kormányváltás, akkor elkerülhetetlen a genocídium. Ezekkel egy olyan 3. lélektani kényszerhelyzetet akarnak létrehozni, amivel elérhetik azt, hogy a választók zöme elmegy szavazni és éppen rájuk fogja adni a voksát...