2017. február 6., hétfő

A NER ÉS A NŐK - SLEJMSHOW


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2017.02.06.A héten volt Solt Ottilia halálának 20. évfordulója – és szintén a héten tolta le magáról újra a felelősséget a kormány, hogy hazánk jogrendjében is érvényt szerezzen az Isztambuli Egyezmény ajánlásainak, ami védené a nőket a bántalmazással és a családon belüli erőszakkal szemben. Ideje tehát beszélnünk arról, hogy mi a NER és úgy általában a jobboldal képe a nőkről?

...A torkon ragadt politika. Mindannyian őszintén gyűlöljük, mindannyian őszintén szabadulni szeretnénk tőle: ez a politika. Megvetjük azokat akik művelik, miközben titkon egy megváltóban reménykedünk, aki helyre teszi ezt az egész romhalmazt. Megőrülünk attól, hogy rátelepszik az életünkre, de megőrülünk attól is, hogy képtelenek vagyunk a befolyásolására.

Ez egy aktivista-politikai csatorna: hétről-hétre elemzem a magyar politikát, ismertetem Európa és a régió legizgalmasabb társadalmi folyamatait, miközben akciókat szervezek, és olyan embereket, kezdeményezéseket, mozgalmakat mutatok be, amelyek reményt adhatnak arra, hogy visszaszerezzük a befolyást közös ügyeink felett...

"MAGYARORSZÁG A FALTÖRŐ KOS A SZANKCIÓK ELLEN" - ÍRJÁK AZ OROSZ ÁLLAMI MÉDIÁBAN

444.HU
Szerző: plankog
2017.02.06.


„Oroszország arra készül, hogy faltörő kosnak használja Magyarországot a szankciók ellen”. Ez a címe az orosz állami Sputnik News cikkének, ami a múlt heti Orbán-Putyin-találkozót értékeli.

A cikkben idézik Gevorg Mirzajan politikai elemzőt, aki szerint Orbán és Putyin között már többször szóba került az Oroszország elleni szankciók feloldása, a budapesti találkozón pedig beszélhettek is arról, ezt konkrétan hogyan fogják elérni.

Mirzajan szerint a szankciók a magyar-orosz viszony legfontosabb témája. „Azt gondolnánk, egy ilyen fontos téma megvitatásához az EU névleges fővárosába, Brüsszelbe, vagy tényleges fővárosába, Berlinbe kell utazni. Mit tehet a kis Magyarország? Aztán kiderül, igenis sokat tehetnek” - mondja a Sputnik által idézett elemző.

Méghozzá azért, mert az EU-ban a konszenzust igénylő döntésekhez minden tagállam hozzájárulása szükséges, így akár Magyarország is döntő lehet - folytatódik a magyarázat.

A Sputnik cikke szerint ugyanakkor normális esetben olyan erős lenne a nyomás azokon, akik szembe akarnának menni az EU akaratával, hogy ezt inkább nem kockáztatnák meg. Magyarország a magyarázat szerint eddig ezért nem vétózta meg a szankciókat.

Azóta viszont változott a nemzetközi helyzet:

KIVETTE A UPC A HÍR TV-T AZ ANALÓG CSOMAGJÁBÓL

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.02.06.


Hétfőtől nem elérhető Simicska Lajos televíziója azoknál a UPC fogyasztóknál, akik csak az analóg alapcsomagra fizetnek elő. Hivatalos közlemény helyett a UPC oldalán elégedetlenkedő kommentekből, illetve az ezekre adott válaszokból derült ki ez az 

információ.
A UPC Magyarország oldal kezelője itt erősítette meg, hogy február 5-étől valóban nem része a Hír TV az alapcsomagnak, de a Digital Bronze, illetve Digital Gold csomagokban továbbra is elérhető marad
"Igen, a tegnapi nappal kivezetésre került analóg csatornakiosztásunkban a Hír Tv, erről érintett előfizetőinket egy korábbi számlalevélen tájékoztattuk. Az ÁSzF-ünkben foglaltak alapján, egy digitális tv csomaghoz három mediaeszközt tudunk biztosítani. Amennyiben ennél többet szeretnél, egy újabb digitális előfizetés szükséges." 
– írták válaszul az egyik kommentelőnek, azaz a jelek szerint háztartások sora maradhat Kálmán Olga hamarosan induló műsora nélkül.

A GIMIS FELVÉTELI MUTATJA MEG AZ ISKOLARENDSZER CSŐDJÉT

INDEX.HU
Szerző: Kolozsi Ádám
2017.02.06.Nemcsak a gyenge matekos képében tetszelgő indexeseket izzasztotta meg a hatosztályos gimis felvételi, a rendes hatodikosok is jóval kevesebb pontot szereztek az idei matekteszten, mint tavaly. Nem könnyű a szakértőknek előre belőniük egy írásbeli nehézségi szintjét, lehet, hogy ez most nem is sikerült tökéletesen, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy nagyrészt csak azoknak van esélyük, akiknek a szülei ezt meg tudják fizetni.

Az, hogy a tesztet kitöltő indexesek közül senki nem érte el a 80 százalékot, önmagában semmit nem jelent, és az is teljesen rendben van, ha vannak olyan extra nehézségű feladatok, amelyeket az adott korosztály többsége nem tud megoldani. Bár ez rossz esetben kudarcélménnyel járhat, a felvételi tesztek célja, bármit is gondoljunk erről, hogy lefölözzék a legjobbakat – ez nem menne, ha csak könnyű vagy közepes feladatok lennének.

Itt nem cél hibátlant írni, 30 ponttal már igen előkelő eredményt mondhat magáénak a mindenkori 4-6-8. osztályos tanuló,és ezen legalább ne stresszeljenek, és a szülők is próbálják ezt megérteni: a megbízható teljesítmény-elválasztásnak ez egy lehetséges módja” – írta olvasónk, aki amúgy matektanár, és már eléggé unja, hogy az újságok velünk együtt menetrendszerűen óbégatnak, hogy már megint milyen nehéz volt a teszt.

„Amennyiben a megoldások országos átlaga a teszten szerezhető maximális pontszám 50%-ától számottevően eltér valamelyik irányba, úgy az eredmények felhasználhatósága, mondjuk úgy, a teszt 'felbontóképessége' nagymértékben romlik” – tette hozzá...

AKIK NEM ADTÁK EL A SZABADSÁG IRÁNTI VÁGYUKAT SEMMILYEN BÉR- VAGY NYUGDÍJEMELÉSÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: H. Andrea/Róza néni
2017.02.06.


...Az egészségügyre éves szinten körül-belül 2.000 milliárd forintot áldoz mostanában pártunk és kormányunk. Ez a tervek szerint 2017-re alig éri el a GDP 5,5 %-át, míg 2006-ban ez az arány 7%-os volt (kösz a tippet, Mózsi bácsi).

Lássuk, mire futja 2017-ben az egészségügyre tervezett 2.059 milliárd forintból:
  • Táppénz, GYED, rokkantsági és rehabilitációs ellátások: 597 milliárd
  • Gyógyító-megelőző ellátások: 1.039 milliárd
  • Gyógyszertámogatások: 313 milliárd
  • Gyógyászati segédeszközök: 60 milliárd
  • Egyéb kiadások: 50 milliárd
A gyógyító-megelőző ellátásokra, vagyis az alapellátásra (háziorvos, védőnő, fogászat stb.), szakorvosi ellátásra és kórházi ellátásra jut összesen alig valamivel több mint ezer milliárd forint.

És mindez azért is, mert – akár tetszik, akár nem – szót fogadva a populista fideszes unszolásnak, nem akartunk vizitdíjat fizetni.

2016 márciusában a kórházi ágyak és a stadionok nézőhelyei közötti versenyben még a stadionok nézőhelyei álltak vesztésre, de már akkor jó esély látszott az eredmény megfordítására:

„Ha csak az új, 63 ezres Puskás meglesz, már végleg eldőlt a meccs, a kórházi ágyak csúnya vereségre vannak ítélve. És ha minden munka beérik, akkor ezek lesznek az arányok:

204 987 új szék, szemben a nevetséges 68 774 kórházi ággyal.”

A debreceni Nagyerdei Stadion vagy a Groupama Aréna (nem éves fenntartási, hanem csak) építési költségei egy Szent János Kórház méretű egészségügyi intézmény egy éves – csöppet sem luxus szintű – működési költségeit fedezhetnék, 12-14 milliárd forint körüli összegben.

Mennyi mindent lehetne megvalósítani, pótolni csak (!) 3.000 kidobott milliárdnyi pénzből?

Mennyit lehetne pótolni a rokkantak ellátására? Mennyi gyógyászati segédeszközre, kerekesszékre lenne elég? Mennyi rákos beteg gyógyszerét, halaszthatatlan kezelését lehetne biztosítani? Milyen feltételeket lehetne biztosítani a kórházakban? Mennyi fizetéssel lehetne itthon tartani az ápolókat, orvosokat? És még lehetne sorolni.

És lehet számolni, osztani-szorozni. Aki bármiben is érintett, az biztosan megteszi.

Magyarországnak nem az olimpia miatt kellene erősködnie, hiszen ebben is vannak máris jobbak, mint mi.

Mint ahogy vannak jobbak a demokráciáért való példamutató küzdelemben is: ott ahol a békés tüntetők (fiatalok, idősek, kismamák kisbabáikkal) virágokkal és meleg teával kedveskednek a rend őreinek és a gyermekeik jövőjéért aggódva, egyetlen ember hívószavára mindannyian himnuszra fakadnak. Ők még nem adták el a szabadság iránti vágyukat semmilyen bér- vagy nyugdíjemelésért.

LÓF@SZ LESZ ITT MAMA, NEM KORMÁNYVÁLTÁS!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.06.


Szombaton délután Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében szólt egy titkos találkozóról. Azt mondta, „az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László és egy önjelölt királycsináló a DK háta mögött szervezkedik". Szerinte arról tárgyaltak, hogy egy Gyurcsány nélküli DK-val együtt tudnának működni a 2018-as választáson.

Azonnal megindultak a találgatások, vajon ki lehet az ismert közíró, aki a kormány leváltása érdekében ki szeretné szorítani Gyurcsányt a saját pártjából. A hont kivont karddal óvó jól értesült megmondó emberek meg is nevezték Bitó Lászlót, szerintük az ő szalonjában találkozott az említett társaság. Voltak más variációk is, ám Gréczy Zsolt, a DK szóvivője még aznap este rövidre zárta a vitát amikor Facebook posztjában elárulta, hogy Lengyel Lászlóról van szó.

A megmondó emberek haragja erre Gréczy és Gyurcsány ellen fordult. Hogy hát akkor most hogy is van ez, miként lehet egy tisztességben megőszült, szürke pulóveres embert meggyanúsítani?

Aztán az RTL híradójából kiderült, hogy valóban volt egy összejövetel Lengyel László lakásán. Legalábbis, nem tagadta senki, hogy ott volt az MSZP elnöke, az Együtt, a Párbeszéd vezetője. Nem is erősítették meg az értesülést, csak éppen nem mondtak róla semmit. Egyedül Juhász Péter, az Együtt elnöke mondta, hogy nem a DK kiszorításáról beszélgettek.

Úgyhogy, most azt kell gondolnunk, hogy azért nem hívták meg a találkozóra a DK-t és annak elnökét, mert ultiztak és seggrepacsiztak, és ezekhez a játékokhoz nélküle is elegen voltak...

DŐL AZ AGRÁRTÁMOGATÁS AZ AGRÁRÁLLAMTITKÁR CÉGÉHEZ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.06.Néhány tízmilliós eltérés látszik Czerván György földművelési államtitkár vagyonbevallása és az államkincstár közzétételi listája között. Az azonban biztos, szépen kasszírozta az uniós agrártámogatást az államtitkár résztulajdonában lévő agrárcég és szövetkezet.

Saját friss vagyonbevallása szerint is több mint 75 millió forint uniós agrártámogatást kapott tavaly Czerván György, a Földművelési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kisebbségi tulajdonában lévő cég és szövetkezet. Az agrártámogatásokat közzétevő kormányzati honlapon keresve még több, összesen 95,6 millió forint kifizetés látszik a tápiószentmártoni Aranyszarvas Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nek és az Aranyszarvas Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezetnek 2016-ra. Előbbiben – a bevallás szerint – 24,8 százalék, utóbbiban 2,6 százalék Czerván tulajdona...

MAGYARORSZÁG ERŐSÖDIK! MÉSZÁROS LŐRINC A 34 INGATLANA MELLÉ 1,6 MILLIÁRD FORINT OSZTALÉKOT VETT FEL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: HVG.HU/MNO.HU
2017.02.06.Csak helyben, felügyelet mellett lehet megtekinteni és csak kézzel jegyzetelve lehet kimásolni a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát - írja a Hvg.hu nyomán az mno.hu.

Épp ezért a Hvg.hu újságírói hétfőn elmentek Felcsútra, ahol a vagyonnyilatkozat alapján megtudták: Mészárosnak takarékbetétben 10 millió forintja van, emellett 100 milliót forintot készpénzben tart, a korábban kölcsönadott 524 millió forint pedig még mindig a kintlévőségei között szerepel.

2016-ban 1,473 milliárd forint hitelt vett fel, 2014-ben és 2015-ben nem volt még adóssága. A 2015-ben vásárolt Bombardier motorja mellé vett tavaly egy Harley Davidsont is - teszik hozzá.

Mint írják, polgármesteri munkájáért nem vesz fel fizetést, a cégei viszont megint jól fialtak: a Mészáros és Mészáros Kft-ből és az R-Kordból 1,658 milliárd forint osztalékot vett fel, tanácsadásért pedig havi kicsivel több mint 9 milliót kap a Mészáros és Mészáros Kft-től, amelynek 50 százalékos tulajdonosa.

Mészáros a céges érdekeltségeihez kézzel írt be három tételt: az Agrosystem Kft.-t, ahol 0,01 százalékos részvényes, a Mészáros Lőrinc őstermelőt, illetve az R-Kordot, ahol 100 százalékos tulajdonos. Részvényesként a Talentis Group 50 százaléka is az övé, a Mészáros Gasztro kft-ben 20 százalékos részesedése van (a felsoroltak közt nem az összes érdekeltség szerepel)...

NINCS RENDBEN, HOGY HORVÁTH ANDRÁSRA RÁSZÁLLT A NYOMOZÓ IRODA

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2017.02.06.


2013: adott egy ellenőr, egy zöld dosszié és pár rendszerszintű áfacsalás

2017: az áfacsalások a NAV szerint nem áfacsalások, a zöld dosszié rég lefoglalva porosodik, az ellenőr pedig immár gyanúsított, hiszen nem miatta, hanem ellene indul büntetőeljárás. Ennyit a közérdekű bejelentők védelméről - mondhatnánk, de továbbra is elkötelezetten képviseljük a kiállásáért ellehetetleníteni próbált Horváth Andrást, és a rendőrség által nemrég közölt gyanúsítás ellen panaszt fogalmaztunk meg.

Arról már jó ideje cikkeznek a hírportálok, hogy a Horváth András által gyűjtött információkat nem méltatta különösebb figyelemre a nyomozó hatóság, de ezen az OLAF-jelentések mostoha sorsát, vagy a Vida-féle NAV-önvizsgálat utóéletét ismerve sajnos egyre kevésbé csodálkozunk. Azzal azonban sikerült a NAV feljelentése miatt nyomozó hatóságnak magát alulmúlnia, hogy a feljelentés elutasítása helyett 3 év elteltével inkább gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Andrást, mégpedig információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt.

Az említett btk-tényállás akkor valósul meg, ha egy információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedést sértenek meg vagy játszanak ki, ami kapcsolódhat belépéshez vagy a belépési jogosultság túllépéséhez. Magyarul Horváth András állítólag meghackelte a NAV-ot, hogy adatokat gyűjtsön a hozzáférési jogosultsága kereteit túllépve. Hogy miért? Csak és inkább ne is firtassuk. Aki érzi, hogy ez a koncepció hány sebből vérzik, olvasson bátran tovább.
  • A most már gyanúsított Horváth Andrással elfelejtették közölni, hogy mégis milyen módon sértette meg vagy játszotta ki a NAV informatikai rendszerének technológiai védettségét, különös tekintettel arra, hogy a NAV ellenőrzési szakkoordinátoraként jogosult volt az általa folytatott ellenőrzésekhez adatot lekérni.
  • Ha esetleg túl is lépte a részére biztosított felhatalmazás kereteit (erre egyelőre nincs semmilyen adat), a NAV egyik belső szabályzatát, utasításait szegte meg, és az irányadó uniós szabályok alapján ilyen esetekben munkaügyi vita keretében kell rendezni a kérdést, nem pedig egy hackertámadást szankcionáló büntetőeljárásban.
  • Horváth András nem ipari kémkedés vagy monománia miatt gyűjtött adatot, hanem egy sorozatos visszaélés feltérképezéséhez. A feltárt visszásságokat rendre jelezte feletteseinek, majd pótcselekvés helyett elszánta magát: felmondott és feljelentést tett. Feljelentése közérdekű bejelentés (Horváth Andráshoz hasonlóan úgy gondoljuk, hogy az utaztatásos áfacsalás vagy a nem cselekvő NAV leleplezése az egész társadalom javára válik még a NER jelenlegi keretei között is). A közérdekű bejelentők védelmére alkotott jogszabályokegyértelműen rögzítik, hogy a bejelentőt nem érheti hátrány a közérdekű bejelentés megtétele miatt és büntetőjogi felelősségre is csak akkor vonható, ha bejelentését rosszhiszeműen tette meg.
Horváth András feljelentése nyomán több nyomozás is indult, tehát rosszhiszeműség kizárva, abban pedig már nem őt terheli a felelősség, hogy csak egyetlen vádemelésig jutott a NAV szavát szentírásként kezelő nyomozó hatóság. Cselekménye tehát nem hogy nem veszélyes a társadalomra (ami a bűncselekmény előfeltétele lenne), hanem épp annak javát szolgálta...

SENKINEK NEM KELL A DAGÁLY CSODAUSZODÁJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.02.06.


Az közismert, hogy az Orbán-rezsim az idei vizes világbajnokságot szánja az olimpiai pályázat referenciamunkájának. Az is: megmutatja, hogy mi lenne az adóforintokkal, majd a létesítményekkel, ha Magyarország nyerné el a 2024-es játékok rendezési jogát.
Az olimpiai pályázattal alapvetően két gond van:
  • az ország teljesítőképességéhez képest sokba kerül, luxusberuházás; az rendezés költségei mindenhol legalább 150 százalékra nőnek, Magyarországon ennél is többre fognak, mert ki kell fizetni a mindig éhes klientúrát.
  • És utána itt maradnak a használhatatlan, aránytalan, túlméretezett létesítmények, amelyek vagy mennek az enyészetnek, vagy továbbra is viszik a pénzt.
A vizes vébé mindkettőre szép példa. Tényleg igazi referenciadarab.

A költségeket eredetileg 25 milliárdra, a nagy versenyuszodát ezen belül 8 milliárdra tervezték. Azóta az utóbbi összeg 43 milliárdra nőtt, az összköltségvetés elérte a 100 milliárdot. Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

Ha nem 150, hanem 400-500 százalékos lesz az olimpiai költségtúllépés, akkor tényleg bajban lesz az ország.

A létesítményekre először is a óriás-műugrótorony tesz előrejelzést. Ez annyira az enyészeté lesz, hogy bár több mint kétmilliárd forintba kerül, a világbajnokság után lebontják, nyoma se marad.

A másik példa a Dagály uszodáé:

HA NEM GYŰJTJÜK ÖSSZE AZ ALÁÍRÁSOKAT AZ OLIMPIAI NÉPSZAVAZÁSÉRT, TÉNYLEG MEGÉRDEMELJÜK A SORSUNKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.06.


Nem nagyon szeretem, amikor a miért nem mentek el az emberek a tüntetésekre, miért nem vesznek részt a politikában típusú cikkek jelennek meg. Egyszerűen azért nem, mert tudom, hogy az embereknek meg kell teremteni azt a helyzetet, amiben úgy érzik, van tétje és súlya a politizálásnak, ér valamit, ha megmozdulnak.

A mostani népszavazási aláírásgyűjtés azonban olyan helyzet, amikor van értelme a gyűjtésnek, van tétje, hogy kiírnak-e népszavazást a budapesti olimpiáról, és lehet súlya a szavunknak, miközben Budapest számos pontján van lehetőségünk aláírni az ívet, tehát adott az infrastruktúra és a médiahírverés is. Innentől kezdve pedig a dolog rajtunk áll vagy bukik.

És nem bukhat.

Nem azért kell összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírások számát, mert a patás Orbán, nem is csak azért, mert az olimpia egy elképesztően rossz húzás lenne az országnak. Hanem azért, mert most tényleg beleszólhatunk a dolgok alakulásába.

A falra hányt szavak, a szitkozódások, a tévé, vagy az internet előtti dühöngés most értelmes cselekvésbe fordulhat. Most tényleg mi dönthetünk arról egy aláírással, hogy elmondhassuk a véleményünket egy kötelező erejű népszavazáson. Nem az van, hogy megengedik, hogy elmondhassuk, nem az van, hogy kamu konzultációban, vagy a kormány által megrendezett dísznépszavazáson dönthetünk. Most mi diktálhatunk. És aztán oda is mehetünk a fülkéhez, és dönthetünk egy rendkívül fontos kérdésben.

De ha ezt nem tesszük meg, ha nem gyűjtjük össze a megfelelő számú aláírást, akkor utána tényleg nincs miről dumálni. Politikáról, politikai aktivitásról, szerveződésről. Utána már nincs lehetőség a pártokra, az időre, vagy a holoviczi szent kakára kenni a dolgot. Lehet majd szitkozódni, de csak magunkat szidhatjuk, hogy nem tettünk meg mindent, a csodát, és még többet.

Akkor kimondódik a verdikt, nem voltunk hajlandóak a saját kezünkbe venni a sorunk irányítását.

Ezért ez a kezdeményezés egyszerűen nem bukhat el...

OLIMPIA: ELÉG SZOROS LEHET A VÉGE, NÉHÁNY SZÁZ ALÁÍRÁS IS SZÁMÍTANI FOG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.06.


Vasárnap estig 110 ezer aláírásnál járt a Momentum mozgalom olimpia-ellenes népszavazásához indított aláírásgyűjtés. Egyáltalán nem biztos, hogy össze tudják gyűjteni a megfelelő számú aláírást. 

Ahhoz, hogy Budapesten népszavazni lehessen az olimpiarendezésről, 138 ezer aláírást kell összegyűjteni február 17- ig. Azaz, már csak 11 nap van hátra és összegyűlt a szavazatok nagy része. Az összegyűjtött aláírások egy része érvénytelen (hibás, vagy direkt rosszul töltötték ki), így a Momentum szerint kb. 170 ezer aláírásra lenne szükség ahhoz, hogy bizonyosan megegyen az elegendő számú...

AMERIKA A VALÓSÁGBAN: CSEREDIÁK VOLTAM OHIÓBAN

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Könyves Viki
2017.02.05.


Ki ne szeretne életében legalább egyszer eljutni az eddig a lehetőségek, a szabadság, a sokszínűség országaként ismert Amerikai Egyesült Államokba? Ki ne szeretné életnagyságban látni a Pentagont Washington D.C.-ben, beülni egy Broadway előadásra New Yorkban vagy akár élőben végigszurkolni egy baseball meccset több ezred magával? Szerintem senki nem hagyná ki. Ezért, és más beteljesületlen álmok miatt, boldogan és izgatottan éltem azzal a lehetőséggel, hogy Amerikában töltsek öt hónapot cserediákként, 2016 augusztusától egészen decemberig, melyet elismertek dániai mesterképzésem harmadik szemesztereként nemzetközi turizmus szakon

Részese lenni egy csereprogramnak már önmagában is óriási élmény, viszont mindezt megtapasztalni egy addig csak filmekből ismert amerikai kampuszon egyszerűen elképesztő buli és megtiszteltetés is egyben.

Ohio államban, Athens városában, az Ohio University (OU) nagyjából húszezres diákseregét gyarapíthattam három másik, Dániából érkező évfolyamtársammal. Az igazat megvallva számomra semmi sem volt olyan Amerikában, mint ahogyan azt elképzeltem - az egyetemista életet kivéve. A kampusz mérete és működése szempontjából is megfelel egy kisebb városnak, melyet az ott élők egyszerűen csak OU Bubble-nek (OU Buboréknak) neveznek. Boltok, kávézók, sportlétesítmények, templomok, könyvtárak, parkok, ilyen-olyan konferencia- és irodaépületek, orvosi rendelő, postahivatal, rendőrőrs és kulturális központok is társulnak a megannyi tanításra, tanulásra és kutatásra szánt intézmény, valamint kollégium mellé. A kampusz önálló és független egységként üzemel, melyet a diákok, tanárok, szülők, a vezetőség és a különböző részlegeken dolgozó személyzet közös erővel támogat és fejleszt...

UGRATÁS VAGY EZ MÁR KOMOLY?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú/Veress Jenő
2017.02.06.


Egymilliárdról 7-re emeli az állam a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. tőkéjét. Farkas Sándor, a mintagazdaságként működő ménesbirtok újjászervezésének összehangolásáért felelős kormánybiztos elmondta, ezt a vetőmag- és takarmány-előállításhoz szükséges infrastruktúrára fogják költeni.

A pénz azonban nem feltétlenül boldogít, ha csatolnak hozzá némi értékcsökkentő tényezőt is. Jelen esetben Rákay Philipet.

Mostanában ugyanis úgy látszik, a celebek vannak soron a pénzosztás körül. Még ki sem hevertük a Milánóba karrierdiplomatai posztra beszuszakolt Csiszár Jenőt, máris itt van egy másik levitézlett műsorvezető...


5 ALAPESET AZ ELÉGTELEN ÉRZELMI INTELLIGENCIA SZINTRE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.02.05.


Milyen fokú az érzelmi intelligenciád és miért lényeges kérdés ez? Ha magas, akkor ez mit jelent és mire jó? Kire mondhatjuk és mikor, hogy ráférne egy kis érzelmi intelligencia fejlesztés?

Sokan leírták már mostanában, hogy a céljaink elérése, az önérvényesítés, a sikeres életpálya kilátások nem elsősorban az intelligencia szintünkön múlnak, hanem sokkal inkább függenek az érzelmi intelligenciánktól (IQ helyett/felett/mellett inkább az EQ-nktól).

Ha valaki nem lenne tisztában ennek a jelentésével, azzal, pontosan mit is értünk EQ alatt, nagyon röviden úgy foglalnám össze, hogy a személyes kompetenciákat (önismeret, önszabályozás, érzelmi tudatosság, belső motiváltság) és a társas, az együttélést meghatározó kompetenciákat együttesen (kommunikáció, konfliktuskezelés, empatikus képességek).

Vannak kimagasló IQ-val rendelkező társaink, akik viszont rettentő alacsony EQ szinten működnek és vannak olyan, viszonylag alacsony IQ-val megáldottak, akiknél ez magas EQ szinttel párosul. Mennyi kimagasló képességű, mégis önbizalom-hiányos embert ismerünk! Hány olyan embertársunk él a környezetünkben, aki hihetetlen értelmi képességekkel rendelkezik valamilyen területen, ugyanakkor felbukhatunk mellettünk az utcán, láthatnak egy zokogó, szomorú gyereket, elgázolt, haláltusáját vívó állatot, ez mégsem vált ki belőlük semmi érzelmi reakciót. Ennek végletes megjelenési formája az Asperger szindróma, ami viszont már inkább genetikai vagy neurológiai tényezőkből ered, nem pedig egyszerűbb, pszichológiai, környezeti tényezőknek köszönhetően alakult ki.

Ismerünk olyanokat, akik nem a magas kognitív képességeikkel, a sziporkázó észjárásukkal emelkednek ki közülünk, viszont rendkívül magas empatikus képességekkel rendelkeznek: mindig kedvesek, figyelmesek, mindenkire van antennájuk, segítenek ahol csak tudnak, hihetetlen módon tudnak bánni a legnehezebb emberekkel is. Az egészségügyben és a szociális szférában például rengeteg ilyen ember dolgozik (vannak, akik szerint jószerivel ők tartják össze a rendszert…).

Ha nem betegség, nem veleszületett tényezők következménye az alacsony EQ, a vele járó szociális válaszkészségek hiánya, a mások iránti érdektelenség, akkor – az a jó hírünk, hogy – ezt lehet fejleszteni!!

Kicsit konkrétabban, nézzünk erre példákat, néhány alapeset (természetesen nem valós nevekkel és történetekkel – mondhatni, minden vélt vagy valós egyezés a véletlen műve!):

AKIÉRT A MENTŐ SZÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Bruck András
2017.02.04.


...Egy amerikai újságírónak, Michael Idovnak Moszkvában autózva feltűnt, hogy a szirénázó mentő nem kap utat, a többiekkel együtt araszol a forgalomban. Idovot felvilágosította orosz ismerőse, aki az autót vezette, hogy a moszkvaiak abban a hitben élnek, hogy a mentősök olykor nem beteget szállítanak, hanem mellékesért VIP-utasokat. „Honnan tudjuk, most kit visznek? B…sszák meg magukat.”

Ismerős? Van magyar, akit ez megdöbbent?
Na, ebből a pokolból jött ő hozzánk, és most is azért volt itt, hogy nálunk is minél hamarabb ilyen pokol legyen az élet. És nemhiába jár ide. Mert nem csak az ócskavas Paks2-öt és a gigahiteleket vetette meg a saját nemzete ellen fordult Orbánnal, hanem az orosz népet hatékonyan félelemben és féken tartó módszereit is. A hitvány magyar miniszterelnök pedig alkalmas tanítvány.
Nálunk ugyan a mentőnek egyelőre utat adnak, de a bizalmatlanság intézményeink iránt egyre mélyül. Rémisztő és demoralizáló a tudat, hogy ahelyett, hogy érted dolgoznának, nem tudhatod, te mikor válsz valamelyik áldozatává. De a hatalmon lévők személyével, szándékaival szemben is minden csupa kétely, gyanakvás – valóban csak a nyomor, a hulla a kórházi vécében és a menekülési szándék biztos az általuk irányított országban..."ÚJRA OROSZ MEGSZÁLLÁST AKARNAK?!"- "PUTYIN ELSŐ SZÁMÚ ELLENSÉGE" A MANDINERNEK

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2017.02.05.


Azokban a pillanatokban, amikor Vlagyimir Putyin a Budapestre tartó gépen ült, a Mandiner az orosz elnök első számú ellenségét kapta telefonvégre. Bill Browder az egyik legsikeresebb befektetési bankárból lett emberi jogi aktivista, krimiszerű történetét a Vörös jelzés című könyvben írta meg. Browder a legfájóbb ponton találta el Putyint: a pénztárcájánál. Bár biztos benne, hogy az élete veszélyben van, Trump megválasztása után más országokban folytatja a harcot. Szerinte a szabadságunkkal játszunk, ha gazdasági érdekből a szankciók ellen vagyunk és cimborálunk Putyinnal.

Helló, Mr. Browder! Tudja, ki érkezik éppen Budapestre ezekben a percekben?
Hallottam egy apró, bizonytalan emberkéről, aki épp önökhöz látogat. 
Vlagyimir Putyin. Ön szerint még mindig meg akarja öletni önt?
Ebben egészen biztos vagyok. Most még inkább, hogy már az Egyesült Államok sem fenyegeti. 
Fél?
Évek óta ez van. Az ember persze mindig fél, de megtanultam együtt élni a helyzettel.
*
Bill Browder nem a levegőbe beszél. Akármilyen melodramatikusnak hathat a fenti néhány kérdés és válasz telefonbeszélgetésünk elején, a most 52 éves, nemrég még nagymenő befektetési bankár története kétségkívül lélegzetelállító. Ezért is akartunk vele beszélni, miután elolvastuk a Lábnyom kiadónál magyarul most megjelent könyvét, a Vörös jelzést. Alcím: Hogyan lettem Putyin első számú ellensége. 
A könyv nem valami összecsapott Putyin-ellenes politikai kiáltvány: sokkal inkább politikai és gazdasági krimi egyes szám első személyben. Csakhogy – Browder állítása szerint – minden szava igaz. Önéletírás ez, amely többek között azért készült, hogy megvédje íróját. Ha meg találnák ölni, legalább mindenki tudni fogja, ki volt a megbízó...

OTTHON AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: P. Eliott
2017.02.06.


Vajon mikor érzi magát az ember először otthon? Megragadható-e egy egyetlen (vagy több) ilyen pillanat, esetleg egy folyamatról van szó? P. Eliott például rögtön három ilyen mérföldkövet említ meg posztjában, melyek után úgy érezte: otthon van.
„Megírtam itt, hogy mikor éreztem magam itthon először, de ez három részletben volt, nagyjából egyformán, igazából mintha egyik erősítette volna a másik kettőt.

Valójában ezt az itthon vagyok érzést, amit átsző mindig valamilyen hálás melegség, nagyon gyakran érzem, amikor jövök hazafelé bárhonnan és eljövök egy folyó mellett, ami nem azonos azzal, ahová horgászni jártunk, ez itt van a városban, 5 percnyi autóútra, de annyira hasonlít jellegben, hangulatban ahhoz a másikhoz, meg egy csomó amerikai folyóhoz, hogy mindig átfut rajtam ez az érzés.

Amikor 72-ben kijöttünk ide, még hatalmas újdonság volt nekünk, fiataloknak külföldre kerülni. Akkor már lehetett utazni, de jól megnézték, kinek adják a nyugati útlevelet. Nekem például nem, ezért kellett társasutazással kijönni és lelépni.

Az első fizetés öröme

Amikor beléptünk az USA területére, még csak azt az örömet éreztük, mint Olaszországban is, de ehhez jött az a tudat, hogy ez lesz itt az új hazánk, kíváncsian nézegettük, hogy mi van itt.

Hatalmas öröm volt az első fizetésünket kézhez kapni, számolgatni, hogy mire telik belőle, átbeszélgetni, hogy mi a fontos vásárolni való, hol vannak a nem rabló nagyobb üzletek, mert kocsink az még nincs, és venni sem szándékoztunk még egy évig.

Pedig bíztattak minket, hogy 100 $-ért már kapható kivénhedt, ám még jól guruló kocsi, de úgy voltunk vele, hogy kivárjuk az újat, amivel semmi szerelgetni való nem lesz jó pár évig, mert nem értünk hozzá.

A munkahely 20 percnyire volt gyalog, és a lábunkban még ott voltak az otthoni nagy budapesti gyaloglások, szóval kerestünk egy nagyobb boltot, és hazacipeltük a vásárolt árut. Nem, nem esett nehezünkre...

NÁZÁRETI 41.

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.05.


Legutóbb füstölögtem a washingtoni imareggelin. Remélem, senki nem sértődött meg. Sem a vallásosokat, sem a nyilvánosan imádkozókat nem akartam, nem akarom megbántani. Ami részemről a liberalizmus szinte végtelen kiterjesztésének felel meg, pedig különben nem vagyok hajlamos ilyesmire. Kifejezetten rosszul tűröm ugyanis az illetlen viselkedést. Nem tudom, elég világosan fejeztem-e ki magam a legutóbbi bejegyzésemben: a társasági eseményként végrehajtott imádkozást legalábbis illetlenségnek tartom, de talán még inkább szemérmetlenségnek, faragatlanságnak, az erkölcsi tartás teljes hiányának. Bunkóságnak. Egyelőre hagyjuk magát a vallást, a vallásosságot, beszéljünk csak annak szóbeli kifejezéséről, az imádkozásról. Azaz a könyörgésről, a rimánkodásról, az ismert vagy még inkább az ismeretlen fájdalomtól való rettegés szavakba öntött megnyilvánulásáról, a jajgatásnak, a rémület sikolyának a második jelzőrendszerbe foglalt formájáról.

Közeledvén a felnőtt korhoz végre közelebbről is megismertem anyámat, egyre gyakrabban találkoztunk. Találkozásaink alkalmával egyre több praktikus részletet tanultam meg tőle a viselkedés szabályaiból. Arra már csak a halála után jöttem rá, milyen hihetetlen empátiával vezetett rá ezeknek a szabályoknak az ésszerű eredőire - soha nem mondta, hogy ezt így kell, mindig csak azt, miért racionálisabb úgy, mint annak az ellenkezőjeképpen. Ez annál is inkább igen nagyra értékelendő teljesítmény, mert ő szegénykém a származása folytán meghatározott, borzalmas drillben nőtt fel, abban a légkörben a létezés különböző formái kötelezők voltak, nem értelmesek. (Csak hogy kicsit közelebb hozzam az olvasót a kontraszt felismeréséhez, olyat teszek, amilyet igen ritkán szoktam: egy kép erejéig bepillantást engedek családom legbelsőbb ügyeibe. Anyám a kedvence - ma divatos szóval mentoráltja - volt Auguszta főhercegnőnek, ilyenformán a "főúri társaság" számára a főhercegnő és férje, József főherceg által rendezett eseményeken kötelezően meg kellett jelennie. Az itt látható kép - ó irgalom atyja ne hagyj el - az alcsúti kastély parkjában készült, mielőtt a kisasszony, az arisztokrácia kedvence, az én anyám, az az illedelmesen álló kalapos kislány beszállt volna a főhercegnő autójába, hogy a fővárosba hajtasson.)...

JOBB JÓBAN LENNI PUTYINNAL, MINT NEM - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.02.06.


Orbán és Putyin találkozóját szedte ízekre hétvégi elemzésében a Kommerszant napilap. Orbán Viktor belement abba a játékba, mondja az orosz lap, hogy Putyin Közép-Európában előadhassa a maga verzióját az ukrán helyzetről, sőt Orbán Viktor a kárpátaljai magyarokat említve Porosenko ukrán elnököt közvetve bírálta, amikor nyelvhasználati jogot és biztonságot követelt az ott élőknek.

Orbán az ország energiabiztonságának megteremtése miatt hívta segítségül Putyint, aki azonnal ment, hogy támaszt nyújtson – fogalmaz szarkasztikusan a szerző. S persze tisztán a gazdaságról volt szó. Nem, dehogy, ebbe egyik fél sem akart politikát vinni. Majd Dmitrij Drize összegez, felerősítve véleménycikke címét is, hogy ilyenekkel, mint Orbán, lehet felépíteni az új Európát!

Putyinról volt szó – többek között – Donald Trumpnak a Fox Newsnak adott interjújában is. Trump azt mondta, jobb jóban lenni az orosz elnökkel, mint nem. Mire a riporter, de hisz ő egy gyilkos! Az elnök válasza: Az Egyesült Államokban is sok gyilkos van, csak nem gondolja, hogy Amerika ártatlan? 

A USA Today napilap azt interjú kapcsán úgy fogalmazott: Trump továbbra is védi korábban kiötlött Putyin politikáját, méghozzá úgy, hogy az orosz elnök korszakát az előző amerikai kormányokkal kívánja párhuzamba állítani, hangsúlyozva, hogy ezt a múltat le kell zárni. Eközben nemcsak Amerika-szerte, de Európa számos nagyvárosában is tüntettek Trump emigráns-ellenes törvénye miatt, s a New York Times arra a következtetésre jutott, az ügy hamarosan az alkotmánybíróság elé kerül és Neil Gorsuchnak, Trump most megnevezett új alkotmánybírának színt kell vallania.

Tüntetésből nem volt hiány Romániában sem. A New York Times bukaresti tudósítása azt a kérlelhetetlen tömeget mutatja be, amelyik kedd óta, minden nap több százezres létszámban tüntet a korrupció fölött szemet hunyó rendelet miatt. Noha a kormány a tüntetés hatására kitolatott és törölte a rendeletet, vasárnap is 200 ezren vonultak az utcára Bukarestben. Azt mondják, kitartanak addig, amíg szét nem esik ez a kormány. Mert nem bíznak benne. Mert azok újabb kiskapukat fognak találni a korrupciójuk elkendőzésére. Az újság megjegyzi azt is, hogy Kelet-Európát a korrupció korbácsolja amióta a berlini falból kibontották az első téglát, a különbség csak annyi köztük, milyen mértékben harapózott el a korrupció ezekben az országokban...

NEM JÓL VAN EZ ÍGY, FERI!


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.02.05.


Hát akkor magamra vállalom a rosszfiú szerepét, és egyenes testtartással várom a gyomrosokat. A vasárnapi ebéd helyett meghallgattam, és az az élmény teljessége érdekében meg is néztem Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét. Akinek van mintegy 40 fölösleges perce, annak feltétlenül ajánlom megtekintésre.

Először is: az öncélú, zsigeri gyurcsányozástól óvni szoktam és most is óvok mindenkit. Nem érdekel az őszödi beszéd, az ócska bezzeg Gyurcsány 1 milliárdos osztalékot vett fel, miközben drága Viktornak egy kazáncserére elegendő pénz sincs a számláján típusú, kötelező és kiszámítható fideszes ostobaságok pedig úgyszintén nem érik el az ingerküszöbömet. Olyan jó hely ez az ország, hogy már azért is elismerést érdemel egy politikus, ha nem tagadja le/nem a kiskorú gyerekének nevén tárolja a vagyonát. Viszont.

Röviden annyit kellene írnom, hogy pofázás, és önimádó, modoros stand-up helyett ki lehetett volna állni a Nyugati aluljárójába aláírásokat gyűjteni, és beállni a Momentum mögé, mellé. Nem a rivaldafénybe, Feri, hanem a futószalag mellé. Kicsit hosszabban pedig azt írom, hogy számos kérdésben egyetértek veled. Kezdem is ezekkel a kérdésekkel, hogy aztán a lényegről is beszélhessünk.

Igazad van, Feri. „Magyarország nem erősödik, hanem szétmállik”, a „vakká tett álmokért, a reménytelenségért, a sikert hazudó csődért” pedig Orbán a felelős, akit én is ugyanúgy megvetek, mint te. Igazad van, Feri: Orbán nem vezető, hanem bűnöző, nem miniszterelnök, hanem egy beteg ember. Már ha a betegség alatt nem felmentést keresünk neki. Részemről nem azt keresünk. Abban is igazad van, Feri, hogy nincs, vagy legalábbis nem lehetne szó kompromisszumról, önfelmentésről, tolvajokkal való együttműködésről, „akkor sem, ha az országot, földet lopják, és akkor sem, ha a metró pénzét”. Értettem a célzást, helyeslem is: akkor sem, ha Orbánról, akkor sem ha Medgyessyről van szó...

EGYMILLIÓ KATTINTÁS KÉT HÓNAP ALATT A MÉRCÉN! TÁMOGASS MINKET, HOGY MÉG TÖBB EMBERHEZ ELJUTHASSUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.02.05.


Köszönjük! Mióta két hónappal ezelőtt elkezdtünk gyűjteni a Mérce 2017-es költségvetésére, két és fél millió forinttal támogattatok minket. Ez azt jelenti, hogy januárra és februárra, valamint március első felére már biztos a költségvetésünk, így stabilabban tudunk tervezni a következő hónapokra is. Persze reméljük, hogy nem marad abba a támogatásotok ez után sem, és reménykedhetünk benne, hogy tényleg sikerül összegyűjteni 18 millió forintot a 2017-es működésünkre.

Bízunk abban, hogy nem véletlenül támogattok minket. Azt gondoljuk, hogy megdolgoztunk ezért a pénzért. A támogatásotoknak hála az elmúlt két hónapban több mint egymilliószor nyitották meg a cikkeinket, és a facebook-oldalunk is majdnem 5 ezer fővel növekedett, miközben ebben az időszakban a naponta a facebookon elért személyek számát összeadva 1,8 millió főt kapunk.

Az elmúlt 60 napban a támogatásotok lehetővé tette, hogy számos fontos témában megnyilvánuljunk. Sajnos a magyar média helyzete továbbra is az egyik fő témánk, és volt is miről írni. Az ATV viselt dolgairól, a Népszava körül körvonalazódó Fidesz-MSZP alkuról, az RTL-csoport online terjeszkedésének kormányzati megakadályozásáról, vagy a Figyelő Schmidt Mária általi bekebelezéséről szóló cikkeinket közel 150 ezren olvastátok.

De a támogatásotoknak köszönhetően számos olyan cikk is született, amiben mi tudtunk új információt hozni, vagy amiben más oldalról mutathattunk be egy témát, mint a média fősodra. Még decemberben mutattunk be nektek egy történetet arról, hogyan veszítheti el gyerekeit egy anyuka a gyerekvédelmi rendszerben egy erőszakos férfival szemben, januárban pedig arról az anyáról írtunk, és mutattuk be élőben az ügyében való tiltakozást, akinek a gyámhivatal a háta mögött, a bölcsődéből vitte el a gyerekét...

PAKS II. - SÚLYOS ELLENTMONDÁS ORBÁN ÉS PUTYIN KÖZÖTT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.06.


Korántsem volt felhőtlen a hangulat az Orbán-Putyin sajtótájékoztatón, és ebben talán az is szerepet játszhatott, hogy a magyar fél a zárt ajtós tárgyalások mögött megpróbált jobb alkuk kicsikarni a Paks II. hitelszerződéssel kapcsolatban, figyelembe véve a jelenlegi piaci viszonyokat. Orbán Viktor szerint nem szerepelt napirenden a kérdés, azonban a magyar miniszterelnök ellentmondásba került Putyinnal, aki „tájékoztatta Orbánt”, hogy hajlandóak lennének akár 100 százalékban is finanszírozni a beruházást. 
A Fidesz szerint az évszázad üzlete köttetett meg akkor, amikor a magyar és az orosz fél megállapodtak a paksi bővítésről, az elmúlt 3 évben azonban jócskán megváltoztak a piaci viszonyok, és akkor még kedvezőnek mondható kamatok ma már drágának számítanak. Magyarország megítélése sokat javult a befektetők szemében, az ország adósságbesorolása kikerült a bóvli kategóriában, és ma már egyértelműen olcsóbban tudnánk hitelhez jutni a piacokról, mint amilyen feltételek szerepelnek az oroszokkal kötött megállapodásban. 
Az oroszokkal kötött megállapodást ráadásul már 2014-ben sem lehetett az évszázad bizniszének nevezni, mivel a szerződésnek számos olyan pontja van, ami még inkább kiszolgáltatottá teszi Magyarországot, Putyin pedig nem szeretné kiengedni hazánkat az orosz medve öleléséből...

MÉGIS LESZ NYOMOZÁS AZ I. KERÜLETI INGATLANMUTYI ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.02.06.Tömegtüntetésekkel tiltakoztak Romániában a korrupció büntethetőségének megkönnyítése ellen; mégis indul vizsgálat a budavári ingatlanmutyik ügyében; konyhán keresztül menekült az újságírók elől a vadászházba beköltözött polgármester.
Ezekről ne maradj le!

Győztek a tüntetések, nem könnyítik meg a románok a korrupciót (HVG, HVG)

Interjú a Kétfarkú Kutyapárt elnökével, az olimpiai népszavazás kapcsán (Átlátszó)

Nyomozást indít az ügyészség az I. kerülti ingatlanmutyi ügyében (Index)

Ha van 3 perced:

Győztek a tüntetések, nem könnyítik meg a románok a korrupciót

A román kormány hatályon kívül helyezte a saját rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosította volna. Százezrek tüntettek napok óta az ország nagyvárosaiban, hogy véleményt nyilvánítsanak a korrupció büntethetőségének megkönnyítése ellen. A miniszterelnök, Sorin Grindeanu szerint a kormány szándékait nem sikerült jól elmagyarázni, ami sok félreértéshez és félremagyarázáshoz vezetett. (HVG, HVG)

Interjú a Kutyapárt elnökével az olimpiai népszavazás kapcsán
Az olimpiai népszavazásba beszállt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) is, ennek kapcsán készült egy interjú Kovács Gergő pártelnökkel. A helyzethez illő komolysággal válaszoló elnök elmondja többek között, hogy miért uralkodik karibi hangulat a standjaiknál és mi a véleménye egy utcai téli olimpiáról Budapesten. Az MKKP a közösségi finanszírozásból összejött 12 millió forintból plakátkampánnyal támogatja a népszavazást. (Átlátszó)

Nyilvános a 4-es metróról készült OLAF-jelentés
A hosszas huzavona a kormány és az OLAF között, hogy kinek áll jogában kiadni, pénteken nyilvánosságra hozta a magyar kormány az Európai Csalás Ellenes Hivatalának (OLAF) jelentését, amelyben a 4-es metró körüli korrupciót vizsgálta. A dokumentum Medgyessy Péter volt miniszterelnök mellett az Alstomot és a fővárosi önkormányzatot jelöli meg érintettként. (Index)

Nyomozást indít az ügyészség az I. kerületi ingatlanmutyi ügyében
Hatályon kívül helyezte rendőrség álláspontját az ügyészség az I. kerületi ingatlanok bérleti jogának kiosztása ügyében, majd nyomozást rendelt el. Nem zárható ki a hűtlen kezelés egyszerű gyanúja, írják az indoklásban. A kerületben a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás egyszemélyi joga, hogy a lakásbérleti pályázatokat intézze, nem is csoda, hogy a hozzá közel állók, köztük az exfelesége, sőt ő maga is jócskán áron alul bérli a lakását a budai várban. (Index)

Ha van még két perced:

Rokonok a magyar önkormányzatokban: arra a kérdésre kereste a választ az Átlátszó felmérése, hogy dolgoznak-e választott tisztségviselők családtagjai az önkormányzatoknál. (Átlátszó)

Túljárt az újságírók eszén Tállai András, a NAV elnöke, amikor arról akarták kérdezni, hogy mit csinál főszerkesztőként, két állami pénzből működő cégnél. (Index via 444)

Ízlelgessük a szót: fűszolár.
Az MTK stadionjában ugyanis ezzel a szerkezettel segítik elő a fű fotoszintézisét, hogy megfelelő maradjon a minősége. (Vastagbőr)

Mondok József, az uniós pénzből felújított vadászházba beköltöző polgármester
a Magyar Lovasszövetség közgyűlését először zárt üléssé nyilváníttatta, majd a konyhán át el is menekült az újságírók elől. (HVG)

A 175 millió forint per darab áron vásárolt elektromos BKV-buszok sorra robbanak le, napi 5-6 meghibásodás az átlag. (Index)

Másfélszeresére, 425 millió forintra drágult az úszó-világbajnokság gyalogos és kerékpárhídja, a szervezők szerint ez a beérkező ajánlatok vártnál magasabb összege miatt van. (HVG)

Donald Trump egyik első rendeletével
, amellyel 7 muszlim többségű ország polgárainak tagadta meg a beutazását, erőteljes ellen-megmozdulásokat okozott. Lehet-e itt egy oldalnak igaza? (Világtérkép)

TRÉFA, BORZALOM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.06.


Kövér László, a mi örökké mosolygós házelnökünk ugyan nem Karinthy – ó, de mennyire nem -, azonban, mint kitetszik, a humorban ő sem ismer tréfát, csak másképpen. Ennek issza most a levét a Gépnarancs, amely orgánum elkövette azt a luxust, hogy szórakozott kicsinyt, és közzétett egy írást „Meghekkelt interjúk– Kövér László szerint a Fidesz hataloméhes, tolvajbanda” címmel, amiről a hülye is látja, hogy csak egy kis móka és kacagás, csupán a frissen bajuszát vesztett ember nem.

Akit érdekel, elolvashatja, és számára is kiderül, hogy ez képzeletbeli beszélgetés, elég a leadet, valamint a PLT botrányára utaló címbéli „hekkelés” utalást szemrevételezni, házelnök úr azonban ragaszkodik hozzá, hogy ő ilyet nem mondott, holott ezt senki sem állította. Ennek ellenére a volt bajuszos helyreigazítási dörgedelmekkel jelentkezett, valamint természetszerűleg perrel fenyegetőzik, és ez rémületes. Már József Attila számára is az volt, aki félt „a játszani nem tudó emberektől”.

Nem volt olyan rég (negyvennyolc órája), amikor Scmidt Mária nagyságos asszony elfajzott gyermeke, Ungár Péter kifejtette, hogy elborzasztotta az ebben a körben fellelhető gondolattalanság. Most kiderült, hogy ennek folyománya is igaz. A delikát humor megértéséhez kell egyfajta intelligencia, s ha most a logika folyományaira gondol az ember, akkor olyan következtetést von le, amilyet csak akar, de azért képzelje maga elé parlamentünk padsorait, hogy ott milyen komoly képű organizmusok ücsörögnek Harrach vigyorival az élen...