2023. augusztus 15., kedd

VÉGVESZÉLYBE KERÜLTEK IVÁNYI GÁBORÉK, MÁR FIZETÉSRE SINCS PÉNZ

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.08.15.


A magyar államot olyan emberek irányítják, akiknek tisztességes demokráciában és jogállamban hosszú időre börtönben lenne a helyük – jelentette ki Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Krízisalapot hoztak létre, ebből igyekeznek legalább részben pótolni a leginkább nehéz helyzetben lévő, rászoruló munkatársaik kiesett bérét.


Iványi Gábor azért hívott össze nemzetközi sajtótájékoztatót, hogy beszámoljon arról: az adóhatóság – szerinte nyilvánvalóan Orbán Viktor miniszterelnök utasítására – késedelmi kamat és egyéb tartozások címén elvonta az állami feladatok átvállalását végző intézményeik csaknem teljes összegét, 175 millió forintot. Ebben a hónapban ezért nem tudnak fizetést adni mintegy ezer munkavállalójuknak.

Iványiék szociális, oktatási és egészségügyi intézmények sorát tartják fenn, szolgáltatásaikat mintegy húszezren veszik igénybe: többségük az ország legszegényebb rétegéhez tartozik. Intézményfenntartói nehézségeik – mondta a lelkész – abból adódnak, hogy a fideszes kormány „kifejezetten büntető szándékkal, hamis indokkal” 2011-ben elvette egyházi státuszukat. Így nem juthattak hozzá a nélkülözhetetlen kiegészítő támogatáshoz, költségvetésük legalább negyven százalékától elestek. Annak ellenére, hogy a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is törvényellenesnek minősítette az eljárást, a MET máig nem kapta vissza eredeti egyházi státuszát. Az állam – hangsúlyozta Iványi Gábor – 12 milliárd forinttal tartozik nekik...

AZ ORBÁN-RENDSZER A „HALÁL KULTÚRÁJA”, AMELYBE KÓDOLVA VAN A NÉPIRTÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.08.15.


Kövér László újra bedobta a közbeszédbe a II. János Pál által használt „halál kultúrája” fogalmát, amely az abortusz, sőt: a családtervezés és az eutanázia elutasítását jelentette. Tágabb értelemben a keresztény felfogás az ember újjászületés előtti állapotát a szellemi halál állapotának nevezi, s aki üdvösséget kap, az „általment a halálból az életbe”, aki „ha meghal is él”. Mindennek semmi köze a Kövér által használt fogalomhoz, amely alatt a nyugati demokratikus államok ideológiáját, a sokszínűség, a másság elfogadását, az ahhoz való az emberi jogokat és a szabadságot kell érteni.

Kövér magát a Nyugatot azonosítja a „halál kultúrájával”, nem Nyugaton és Keleten választja el azokat, akik hit által „élnek” (megigazulnak és üdvözülnek), s azokat, akik Ádám bűne miatt szellemi „halál” állapotában vannak (ami azt jelenti, hogy nem ismerik az Istent). Kövér a szabadságot, az egyéni jogok elsőbbségét, az emberi jogokat, a demokráciát azonosítja a „halál kultúrájával”, ami a „nemzeteket és a nemzetállamokat” veszélyezteti. Ez utóbbi alatt a totális rendszereket érti, amelyek a nemzetre való hivatkozással felszámolják a szabadságot, az egyenlőséget és az emberi jogokat.

Mivel mindennek a kereszténységhez semmi köze, ezért vizsgáljuk a kétféle társadalmi modellt a maga valójában. Az emberi méltóságra, az emberi jogokra és az egyéni jogok elsőbbségére épülő társadalom az embert helyezi a középpontba, és minden embert tisztel, a másságával, a különböző világnézetével, életfelfogásával és életmódjával együtt, egyformán szabadságot és jogot biztosítva mindenki számára, hogy szabadon éljen, s a közhatalmat maga válassza meg, vagy utasítsa el, és senki ne erőltethessen rá semmiféle „nemesnek” mondott eszme alapján semmit. Boldogan élhet.

Ez az élet kultúrája.

Az Orbán-féle illiberális rendszer viszont egy világnézettel és vallással azonosítja a nemzetet, s a nemzet tagjainak kötelezővé teszi az erre hivatkozó ideológiát, életformát, világnézetet, amit tartalommal – a nemzet nevében leválthatatlanul és kontroll nélkül uralkodó – hatalom tölt meg. Ennek érdekében korlátozza az alapvető emberi jogokat, a szabadságot, a sajtót, a választási szabadságot és mindent, amit a nagy nemes „nemzeti cél” (ami valójában egy uralkodó csoport hatalma) igazol. Ez megfojtja az egyén szabadságát, lelkiismeretét, önérvényesítését, szabad életét.

Ez a halál kultúrája.

Ez pedig szó szerint is értendő, mert az összes ilyen társadalmi modell elnyomással, fizikai erőszakkal és halállal végződik. Ez a kirekesztés, megbélyegzés és megkülönböztetés üldözésekhez és jogfosztásokhoz, majd fizikai halálhoz, a kötelezővé tett mintához nem tartozók megöléséhez, megsemmisítéséhez vezet. Ez a halál kultúrája, amely nemcsak a saját társadalmában üldöz és támad mindenféle másságot, szabadságot és egyéni jogot, hanem saját magán kívül is, mert minden más felfogás létezését veszélynek és ellene irányuló támadásnak tart. Nincs békés egymás mellett élés...

LEHET, HOGY PICIT BÜDÖS LESZ AZ ÚJ KUKA, DE AZÉRT MENŐ

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2023.08.15.


Brüsszeltől Berlinen és Stockholmon át Reykjavíkig már szelektíven gyűjtik a komposztnak valót, egyik olvasónk pont egy ilyen kukásautón sofőr. Megnéztük, hogy más európai országokban hogyan működik a biohulladék szelektív begyűjtése, aminek az uniós irányelv szerint január elsejétől Magyarországon is működnie kellene.


2018-ban született meg az a döntés az Európai Unióban, ami a tagországokat, így Magyarországot is arra kötelezi, hogy 2023. december 31-től kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az unió azt a célt tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újra kell hasznosítani, márpedig ma Magyarországon a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai hulladék – írtuk cikksorozatunk első részében.
A magyar háztartások és a lakóházak kapnak egy-egy új kukát

Öt hónappal a kötelező bevezetése előtt azonban egyelőre nem igazán lehet látni, Magyarország pontosan hogyan fogja végrehajtani ezt az uniós irányelvet, mivel még az erről szóló jogszabály sem készült el, az Energiaügyi Minisztérium pedig nem válaszolt az ezzel kapcsolatos, július közepén írt megkeresésünkre. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztálya ugyanakkor kérdésünkre megerősítette, hogy a koncessziós társaság feladata lesz a háztartási biohulladékok gyűjtésének megszervezése és a hasznosítónak való átadása – jogszabály híján azonban sok kérdés egyelőre számukra is tisztázatlan.

Az azonban biztos, hogy január 1-jén valami történni fog: iparági információk szerint az új rendszert nem az egész országban egyszerre vezetik majd be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni. Tehát ahol először elindul a rendszer, ott a háztartások kapnak egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet”, vagyis egy kisebb, zárható fedelű kukát, amibe beledobhatják a biohulladékukat (például a répa- és krumplihéj mellett a pizza széle és a megromlott pörkölt, valamint a teafilter, a kávézacc).

A háztartásnak járó kis „edényzet” mellett a lakóházak, társasházak is kapnak egy nagyobb kukát a biohulladék gyűjtésére, tehát a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellé érkezik egy negyedik szemetes is a házba. Erről csak azt lehet tudni, hogy a jelenlegiekkel azonos méretű, szabványos szemetes lesz, de hogy a teteje barna vagy zöld lesz-e, azt nem.

A MOHU tájékoztatása szerint itthon a begyűjtött élelmiszer- és konyhai hulladékokat jellemzően biogázüzemekben dolgozzák fel majd más piaci szereplők. Az üzemekben az energia-előállítás mellett a végtermékből pelletált trágyát is elő tudnak állítani, amit a mezőgazdaságban lehet majd újrahasznosítani.

Sok kérdés tehát nyitott még Magyarországon, viszont saját tapasztalataink és külföldön élő olvasóink beszámolója alapján itthon sem lehetetlen a biohulladék elkülönített gyűjtésének bevezetése – bár nem csak a jogszabállyal vagyunk elmaradva, hanem a hozzá kapcsolódó felvilágosító kampánnyal is.

A Humusz Szövetség szerint ebben a kérdésben az 1,4 milliós Milánó a világ egyik vezető példája: lakosonként 95 kilogramm élelmiszer-hulladékot gyűjtenek össze, a város szelektív hulladékgyűjtési aránya pedig 62,6 százalék, ami évente mintegy 9000 tonna szén-dioxid-megtakarítást jelent...


SZÁZMILLIÓKAT VESZÍT A MÁV A KEDVEZMÉNYES BÉRLETEK MIATT - A SZAKTÁRCÁNÁL VISZONT ÚGY LÁTJÁK, CSAK AZ EMELKEDŐ TREND TÖRT MEG

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.08.15.


Zuhanórepülésbe kezdett a MÁV menetdíjbevétele. Az idei évet még a tavalyi januári bevételhez képest 2,3 milliárdos plusszal nyitó állami vasúttársaság júniusra már több mint 400 millióval maradt el a 2022-es nyár nyitó havi bevételétől. A cég az első négy hónapban hullámzóan ugyan, de összesen 7,5 milliárd fölötti többletet hozott össze a jegy- és bérleteladásból. Orbán Viktor azonban a februári évértékelő beszédében bejelentette, hogy új kedvezményes vasúti bérleteket vezet be a MÁV május elsejétől. (Az egy megyére érvényes bérlet 9450 forintba, a teljes országot lefedő bérlet 18 900 forintba kerül, a diákok 90 százalékkal kevesebbet fizetnek.)


Ennek hatása pedig hamar jelentkezett. A cég egyik belső elemzéséből Népszavához eljutott adatok szerint már májusban 953 millió forinttal csökkent a bevétel az idei áprilisi menetjegy- és bérleteladáshoz képest, de még így is több mint félmilliárdos többletet tudtak összehozni az előző évihez viszonyítva. Júniusban már nem sikerült ez a bravúr. A visszaesés májushoz képest meghaladta az egymilliárdot, a menetdíjakból befolyt összeg pedig csaknem félmilliárddal kevesebb volt, mint 2022 júniusában. Alig két hónap alatt tehát 2 milliárdot vett ki a MÁV kasszából a szakmai szervezetek szerint inkább politikai terméknek, mintsem közlekedéspolitikai döntésnek nevezhető kormányzati intézkedés.

S még hol vagyunk az év végétől. A MÁV ugyan tett egy erőtlen kísérletet, hogy legalább az Intercityk és a gyorsvonati pótjegyek megtartása révén némi plusz bevételre tegyen szert, de a közlekedési tárcát vezető Lázár János májusban egy parlamenti felszólalásában megígérte, hogy rendezi a pótdíjak kérdését. Végül az IC- és gyorsvonati pótjegyeket júliustól megszüntették, sőt, a korábbi tervekkel ellentétben lehetővé tették, hogy az országbérlet is érvényes legyen az Intercityken, másodosztályon. Lázár elmondta, hogy a kedvezményes bérlet nagy siker, már több mint 350 ezren váltottak megye- vagy országbérletet. Hozzátette: további 70 ezer diák vett országbérletet, ez utóbbi szerinte „ nyáron is jelentős mobilitást biztosít majd a fiatalok számára a szórakozás, a kikapcsolódás, az ország turisztikai célpontjainak igénybevétele okán”. De nemcsak nekik segítenek a szabadidő eltöltésében, hiszen szinte minden nagyobb fesztiválra és sporteseményre még olcsóbb jegyet kínál a MÁV, így a héten kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságra az ország bármely pontjáról 2023 forintos jeggyel lehet utazni...

ABLAKOT NYITNI AZ AMERIKAI GONDOLKODÁSRA - INTERJÚ ANDRÉ GOODFRIENDDEL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FÓTI TAMÁS
2023.08.11.


André Goodfriend amerikai diplomata 2013 és 2015 között vezette az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, majd a Külügyminisztériumban az „ediplomáciáért” felelős osztály igazgatója volt. Nem véletlenül: a Barack Obama elnök által bevezetett nyitott kormányzat, nyílt diplomácia Goodfriend szívéhez is közel áll. A témáról Hargittai Istvánnal folytatott beszélgetésük a közelmúltban jelent meg (Open Government, Open Diplomacy, CEU Press, 2023 ) – részben a könyvről is kérdeztük a tavaly visszavonult veterán diplomatát, aki visszapillantva budapesti éveire nem takarékoskodik a kormányt érő kritikával. Magyarország 2016-ban kilépett a Nyitott Kormányzás Programból, „és nem is az volt a címlapsztori, hogy kivonult a kormány az OGP-ből, hanem hogy Magyarország nem akart élni a nyitott kormányzat előnyeivel, amelyek: a demokrácia megerősítése, a stabilitás elősegítése és az egészséges üzleti környezet megteremtése”.


– Egy évtizede ismerkedtünk meg, amikor eleget tett a Magyarországi Európa Társaság (MET) meghívásának. Miközben örültem a beszélgetés lehetőségének, el is csodálkoztam, hogy időt tudott szakítani egy NGO-ra. Talán ez is a nyílt kormányzás elvének volt a része?

– Pontosan. A diplomata feladata, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeivel folytasson párbeszédet. Különösen manapság van így, amikor biztonsági okokból a nagykövetségek épületeit – és főleg az Egyesült Államokéit – elkerítik vagy elköltöztetik a városközpontból, nehezítik a megközelítésüket. Ellehetetlenítik a diplomaták és az érdeklődők találkozását, már nem látogathatják például a könyvtárakat vagy a tájékoztatási részlegeket. Ami nehéz kérdés a diplomatáknak: hogyan érintkezzenek az emberekkel. Szóval igen, része volt a szerepemnek elfogadni minél több meghívást, hogy találkozzam a különféle csoportok tagjaival – függetlenül politikai hátterüktől –, megértsem a szervezeteken belüli dinamikát, és ugyanakkor ablakot nyissak az amerikai gondolkodásra is...


NE A KÓRHÁZI ÁGYLÁBAKAT SZÁMOLGASSUK, NEM EZ A LÉNYEG! - INTERJÚ AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAMTITKÁRRAL

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2023.08.15.


Egy reziliens, ellenálló, rugalmas magyar egészségügyi rendszer felépítése a kormány célja. A kórházi struktúra viszont túlméretezett az új típusú elvárásokhoz, még mindig fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltet Magyarország, ami egyfajta szocialista örökség - fejtette ki a szektort érintő terveiről Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfolio-nak adott interjújában. Azt is elismerte, hogy ezt a szocialista intézményrendszert nem lehet lefedni jelenleg humánerőforrással, "mindenhol majdnem elég az ember". Az államtitkár szerint az orvostudomány fejlődésére válaszul szükség van a kórházak profiljának átalakítására, de leszögezte ismét: ez nem jelent kórházbezárásokat. A tervek szerint a struktúra átalakítását le fogja követni a finanszírozás, valós költségen szeretnék finanszírozni az ellátásokat. Eközben zajlik egy szakmai, ágazati együttműködés keretében az alapellátás finanszírozásának átalakítása, a jelenlegi rendszer ugyanis egyáltalán nem vonzó a fiatalok számára, hogy a háziorvosi pályát válasszák maguknak. Mindezek túl a beszélgetés során szóba került az orvosok külföldre vándorlásának trendje, a szakápolók béremelése, a védőnők kérdése, az állami és magánellátó rendszer viszonya, de Takács Péter reagál azokra a kritikákra, amelyek arról szóltak, hogy túlzott központosítás és államosítás zajlik az ágazatban...

ORBÁN AZ UTOLSÓ SOROS-KATONA, AKI ELHAGYJA AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.08.15.


Orbán Viktor 1989-90-ben Soros György támogatásával és a Soros Alapítvány ösztöndíjával Oxfordban tanult. Orbán volt az elsők egyike, ha nem a legelső „Soros-katona”, akiket Soros György kiválasztott arra, hogy a halál kultúráját terjessze a liberális demokratikus jogállam és a felvilágosodás eszméjének leple alatt. Soros gonosz terve szerint neki kellett volna a magyar nemzethalált beteljesítenie, az ő feladata lett volna a nemváltó műtétek bevezetése a magyar óvodákba, a nemzeti érzés megfojtása és a Pride felvonulások szervezése az egyházak templomai elé.

Orbán Viktort azonban csak rövid ideig tudta megtéveszteni Soros György, mert Orbán Viktor egy idő után (miután útját állta az SZDSZ a hatalom felé vezető úton) átlátott a zsidó szitán. Azonban Soros György ármánykodása egy időre elvakította a tisztánlátását, és bedőlt olyan hazugságoknak, mint nyitott társadalom, emberi jogok, törvények uralma, hatalmi ágak megosztása, diktatúrák elutasítása, egyenlő és szabad választások, humanizmus, emberség, szolidaritás, politikai korrektség és tisztesség. Még olyan kiválóságok is bedőltek neki, mint a tisztán gondolkodó Kövér László.

Soros káros befolyásának hatására Orbán Viktor a Hősök terén elmondott beszédében távozásra szólította fel az orosz barátainkat, beállt a nyugati blokkba, megtagadta az olyan közös keresztény értékeket, mint a sajtószabadság korlátozása, a másképp gondolkodók üldözése és a politikai gyilkosságok. Orbán Viktor első Soros-katonaként a Liberális Internacionálé alelnöke volt, támogatta Magyarország uniós csatlakozását és NATO-tagságát. Ha nem ébred fel időben, és nem győz a lelkében a nemzeti jó a liberális gonosszal szemben, Soros talán Ukrajna-pártit is csinált volna belőle.

Soros azt akarta, hogy Orbán egy nyitott, befogadó, vendégszerető, toleráns és kedves népet csináljon a magyarokból, akik befogadják a hazájukban üldözött menekülteket, hogy heterogén, kevert fajú nép legyen az árja keresztény Magyarország. Soros ki akarta irtani a lelkéből a kirekesztés, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és a korrupció minden szikráját, az elnyomást és a zsarnokságot megpróbálta gonosznak mutatni előtte, kevés híján sorstalan emberré tette őt, aki soha nem tudta volna meg, hogy a sorsa az örökké tartó, korlátlan hatalom és fényűző gazdaság a nép kárán.

Soros olyan sorsot szánt Orbánnak, amelyben el kellett volna fogadni a tisztességes versenyt, a szabad piacot, tudomásul kellett volna venni a vereséget, a hatalom kontrollját. Soros szabadságot és jogot akart adni mindenkinek, ami nem más, mint a már említett „halál kultúrája”. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha Orbán Viktor egy virágzó, szabad és demokratikus országot épít, amely a civil élet szabadságára épül, törvény alá rendelt kormányzati hatalommal, valódi parlamenttel. Mi lett volna a családokkal, a kereszténységgel, ki mentette volna meg Istent és Jézus Krisztust?

Szerencsére Orbán Viktor megérezte, hogy Soros György elvei és eszményei szerint soha nem lesz örök időkre szóló hatalma, nem lesz a világ egyik leggazdagabb embere, a családja milliárdoktól esik el, ha nem fér hozzá a közpénzekhez, ha bejönnek idegen bevándolók, akiket nem lehet megetetni szentistvánnal, azok fölött nem uralkodhat, azok nyugati típusú demokráciát követelhetnek. Soros az antiszemitizmust is elítéltette vele, még Csurka Istvánt, a nemzet igaz prófétáját is elutasította, mert bedőlt a Párizs-New York-Tel Aviv tengelynek (Tel Aviv még nem ez a Tel Aviv volt).

De a horthyzmus, Prohászka Ottokár, Bangha Béla, aztán Mussolini és a Mein Kampf tanulmányozása megértette vele, kinek a kezébe került, és hol van az ő helye, milyen országot kell építenie. Ebben nagy segítségére volt a haldokló Antall József, aki megvilágosította előtte, hogy a keresztény-nemzeti identitás ellentéte a zsidóság, őket kell megfosztani minden eszköztől. Orbán Viktor az általa olvasott könyvekből megértette, hogy nem lehet nyíltan fasiszta és náci államot építeni, hanem a liberális demokratikus kereteket kell kiüresíteni és fasiszta tartalommal megtölteni...

MELLÁR TAMÁS: AZ ORBÁNI GAZDASÁGPOLITIKA ZSÁKUTCA, NINCS JÖVŐJE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.08.15.


„Nem túlzás azt mondani, hogy az egész orbáni gazdaságpolitika gazdaságilag, társadalmilag és külpolitikailag is zsákutca. Nem folytatható, nincs kimenete, nincs perspektívája, nincs jövője” – véli Mellár Tamás közgazdász. Az országgyűlési képviselő szerint az Orbán-rendszer egyik nagy bűne, hogy hagyta és hagyja kivándorolni az igazán hadra fogható, közepesen vagy jól kvalifikált munkaerőt Magyarországról, cserébe pedig Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jön be olcsó pénzért, betanított munkásnak. A rossz gazdaságpolitika árát a társadalom fizeti meg, noha nem is vétkes. Az elit viszont jól él. A történelem ismétli önmagát.


Ausztriában minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában. Ugyanakkor jelenleg is gőzerővel toborozzák az ázsiai és egyéb vendégmunkásokat magyarországi munkákra. Az ezzel foglalkozó kölcsönzőcégek elsősorban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizsztánból hoznak be munkásokat. Mi a haszna annak, hogy a magyar munkavállalók elárasztják Ausztriát, ide meg vendégmunkásokat hoznak?

Volt itt egy időbeli eltolódás, a korábbi években olyan alacsonyak voltak a munkabérek, hogy az rákényszerítette a magyar embereket, a megélhetésükért menjenek el külföldre munkát vállalni. Ebből persze az következne, hogyha a bérek dinamikusan emelkednének nálunk, akkor ezek az emberek visszajönnének, de ez nem feltétlenül van így. Azért nincs, mert itt valójában van egy szerkezeti probléma is. Azok a magyarok, akik kimentek Ausztriába, Németországba, vagy az EU más tagállamaiba dolgozni, azok viszonylag magasan kvalifikáltak, és ebből következően, őket nagyjából jól megfizetik. Most viszont olyanokat keresnek, akik alkalmasak az összeszerelő üzemekbe, az akkumulátorgyárakba, alacsonyan kvalifikált emberek főleg Ázsiából vagy Kelet-Európából. Ott egyszerűen segédmunka vagy betanított munka van, ráadásul nagyon sok esetben az egészségre káros környezetben. Vagyis egyszerűen egy csere is történt, a viszonylagosan magasabban kvalifikált magyar munkaerő ment ki Nyugatra a magasabb bérekért, cserébe viszont Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jött be olcsó pénzért betanított munkásnak azokba az összeszerelő üzemekbe, amelyek alacsony hozzáadott értéket termelnek, s magasabb béreket nem is tudnak fizetni...

ÍGY KÍNOZZA ORBÁN A KÜLFÖLDI VÁLLALATOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.08.15.


Különadók, korlátozó rendeletek és különböző engedélyek megtagadása, majd pedig cégátvételi ajánlatok formájában korrupt eszközökkel akarják kiszorítani a magyar piacról a külföldi cégeket, hogy ebből a magyar kormányhoz közeli vállalkozók profitáljanak. Magyarországon ma erőpróba zajlik – fogalmaz a német n-tv.

A minap számoltam be arról, hogy a Frankfurter Rundschau szerint egyre gyakrabban panaszkodnak jogsértésekre a Magyarországon működő külföldi, köztük német vállalkozások. Úgy tűnik, hogy ez nem egyszeri figyelemfelhívás volt, hanem a jelenség továbbra is leköti a német média figyelmét: most az n-tv hírcsatorna foglalkozik terjedelmes anyagban azzal, hogy – szó szerint idézem a címet – miként kínozza Orbán a külföldi vállalatokat.

A cikk szóváteszi: különadók, korlátozó rendeletek és különböző engedélyek megtagadása, majd pedig cégátvételi ajánlatok formájában korrupt eszközökkel akarják kiszorítani a magyar piacról a külföldi cégeket, hogy ebből a magyar kormányhoz közeli vállalkozók profitáljanak. Magyarországon ma erőpróba zajlik – fogalmaz az n-tv. Az egyik oldalon az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány és a kormányközeli vállalkozók, a másikon az érintett külföldi vállalatok, amelyek a zaklatások nyomán előálló veszteségeik ellenére sem akarják hagyni elűzni magukat a magyar piacról. Eddig ezek az állítások megegyeznek a Frankfurter Rundschauéval, abban azonban már különbség mutatkozik, hogy míg a frankfurti lap azzal folytatta rezignáltan, hogy eközben az EU nem tesz szinte semmit, az n-tv azt hangsúlyozza, hogy az Unió ennek megpróbál véget vetni, mert a budapesti intézkedések sértik az EU jogi előírásait. Az Európai Parlament júniusban elfogadott határozatában riasztónak nevezte az olyan megfélemlítési módszereket, mint amilyen például a titkosszolgálati látogatás egyes, stratégiainak tekintett iparágak vállalkozásainál. Monika Hohlmeier, az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának a CSU-s elnöke úgy nyilatkozott a német hírcsatornának: az EU részéről a legfontosabb nyomásgyakorlási eszköz az európai fejlesztési támogatások visszatartása. Hogy ezekhez hozzájusson, Magyarországnak előre kell lépnie a korrupció elleni harcot segítő reformokban – mondta. Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök szerint a gyakran igen heves magyarországi reakciók világosan megmutatják, hogy Orbán és emberei – akik eurómilliárdokkal tömik tele saját zsebüket – félnek attól, hogy lelepleződnek az üzelmeik.

Az Európai Bizottság – folytatódik a hírportál áttekintése – egyre növekvő figyelmet szentel a demokrácia magyarországi válságának gazdasági következményeire. Már kötelezettségszegési eljárásokat indított a jogállam lebontása miatt, és most további eljárások következnek, mert Budapest megszegi a belső piac versenyszabályait – írja az n-tv.

Kitér a beszámoló arra is, hogy Orbán egyes ágazatokat kipécéz, másokat békén hagy. Már évekkel ezelőtt célba vette a média mellett, az energia- és a bankszektort. Újabban a távközlés, a kiskereskedelemre és az építőanyag-iparra fordítja figyelmét – például a magyar állam és a 4iG megszerezte a brit Vodafone leányvállalatát, a kormányközeli Jellinek Dániel cége pedig a francia Auchan áruházlánc magyarországi részlegének a 47 százalékát. Az autógyártók ugyanakkor nagyon jó körülmények között vannak Magyarországon, ezek ugyanis a fejlett technológia révén emelkedést jelentenek az értékalkotó láncban résztvevők számára.

Az európai demokráciákban egyre inkább a szélsőjobboldali pártok határozzák meg a napirendet

Most nézzük a jobbára csak taz-ként emlegetett berlini Tageszeitungot, amely arról ír, hogy az európai demokráciákban egyre inkább a szélsőjobboldali pártok határozzák meg a naprendet. Milyen választ tudnak erre adni a konzervatív pártok? – teszi fel a kérdést a lap.

A cikk szerint a konzervatív-kereszténydemokrata pártokat szemügyre véve három tendencia figyelhető meg. Az első az eljelentéktelenedés, marginalizálódás: visszaszorulóban van a kormányzati felelősség viselése, és ténylegesen már csak néhány ilyen párt áll hazája kormányának az élén. A második tendencia a radikalizálódás a korábban többé-kevésbé mérsékelt konzervatív pártok körében. Erre a taz szerint Orbán Viktor Fidesze és a lengyel Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság elnevezésű pártja szolgáltatja a legjobb példát. A magyar kormányfőt illetően a cikk kiemeli, hogy az egykori liberális reménység autoriter pártot és úgynevezett illiberális demokráciát alakított ki, beleértve az EU-ellenes propagandát, LMBT- és bevándorlóellenességet. De a radikalizálódás Nyugat-Európában sem ismeretlen, például a brit Tory pártnak a Brexit-küzdelmek során sikerült átalakítania önmagát egyfajta Nigel Farage nélküli függetlenségi párttá. A harmadik tendencia a taz értelmezésében a konzervatív pártok dörgölőzése a szélsőjobbhoz. A korábbi elválasztó „tűzfalat”, cordon sanitaire-t a konzervatívok módszeresen lebontják, és leplezetlenül együttműködésre lépnek a jobboldali radikális erőkkel. Ez történt Svédországban és Finnországban. Spanyolországban -legalábbis egyelőre – sikerült elkerülni. A taz az aggodalom hangján szól Németországról – a cikk szerint a CSU-nak tartalmi megújulásra lenne szüksége ahhoz, hogy komolyan lehessen venni az Alternatíva párttól való elhatárolódását.

Fico győzelme esetén Szlovákia felhagyhat Ukrajna eddigi katonai támogatásával

Végül röviden megemlítem, hogy a bécsi Der Standard a szeptember végi szlovákiai parlamenti választások esélyeit latolgatva felveti annak a lehetőségét, hogy ha a korábbi miniszterelnök, Robert Fico kerül újra hatalomra, az ország felhagyhat Ukrajna eddigi katonai támogatásával. A cikk vendégszerzője Daniel Martínek, a Duna-térséggel és Közép-Európával foglalkozó bécsi kutatóintézet tudományos munkatársa, a plzeňi egyetem doktorandusza.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

A TÖRTÉNELEM IS BIZONYÍTJA: ORBÁN HATALOMBITORLÓKÉNT ELNYOMÁST, AGRESSZIÓT ÉS PUSZTÍTÁST HOZ AZ ORSZÁGRA

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.08.15.


„Miért tűri a magyar nép a jelenlegi katasztrofális helyzetét?” – teszi fel a kérdést Radványi Miklós legfrissebb írásában, s ugyan elnagyoltan, de meg is válaszolja: egyrészt, mert a magyarok egy kisebbsége, a „kemény mag” összeesküvő-társként csatlakozott a rezsim korrupt gengszterokráciájához, de még inkább azért, mert a jelek szerint sorozatos csalással megszerzett kétharmaddal Orbán bitorolja a hatalmat, „és ahogy a történelem tanítja, a bitorlás elnyomást, agressziót és pusztítást eredményez”. A magyar származású konzervatív amerikai közíró úgy látja: belföldön ez nemzeti öngyilkosságot, nemzetközi szinten pedig a szomszédos országok belügyeibe való beavatkozást jelenti. Ezért az EU legsürgetőbb felelőssége a bitorlás megszüntetése és a legitimitás elvének visszaállítása.


A regnáló Orbán-rezsim módszeresen és menthetetlenül pusztítja Magyarországot, Orbán Viktor politikailag és intellektuálisan őrült világnézete valós veszéllyel fenyegeti mind az Európai Uniót, mind pedig a NATO -t, azáltal, hogy egy kizárólagos és korlátlan politikai, gazdasági, pénzügyi és médiahatalommal rendelkező egyén manipulálhatja az ország polgárait, elfogadtatva velük a bicskanyitogató irrealitásokat, miközben a hatalmi bázisán kívüli, túlnyomóan épelméjű többséget arra kényszeríti, hogy magyarázza indokolt ragaszkodását az észszerűhöz – kezdi legfrissebb, az amerikai Newslook-ban megjelent elemzését Radványi Miklós. A közírónak, aki egyben a reagani politikát követő Frontiers of Freedom alelnöke, az a határozott véleménye, hogy „Orbán gengszterokráciája nem más, mint a Szovjetunió politikai reinkarnációja Európa közepén, a 21. században. A Szabad Világ számára élet-halál dilemma ennek a gonosz manipulációnak a felismerése, és annak megakadályozása, hogy minden hasznos idióta’ vezérideológiájává váljon”.

Orbánnak és gengszterokráciájának a végső politikai célja az abszolút hatalom, ideológiája a mindent átitató korrupció, módszertana a hazugságok soha véget nem érő ördögi köre. Mindez pedig szelektív idegenfóbiával, az igazságtól való elsöprő félelemmel, irracionális gyűlölettel, nyelvi hazugságokkal, valamint a feltétel nélküli rabszolga-tudat érvényesítésével párosul. Az eredménye pedig egy olyan társadalom, amely blokkolja a tehetségeseket, s elősegíti az emberek egyetemes lebutítását. Az erkölcsi vonatkozások is katasztrofálisak: a jót gonosszá változtatják, a rosszat pedig úgy mutatják be, mint az örökké keresett tökéletességet elhozó, hőn vágyott utópiát – vázolja a helyzetet, megállapítva: Orbán zsarnoksága az elmezavarosok birodalmát és nem az értelmesek országát hozza el. De vajon hova vezeti ez a kóros magyar téboly a NATO-t és az Európai Uniót? – teszi fel a kérdést az írás...

PUTYIN „EGY VÉRENGZŐ KGB-TISZT” – TRUMP MAGYAR EMBERE „KORRUPT FIDESZRŐL” ÉS UKRAJNA JOGOS HARCÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2023.08.15.


Igenis támogatni kell Ukrajnát fegyverekkel, munícióval és hírszerzési adatokkal, amelyek a legnagyobb kárt okozzák az oroszoknak – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában Gorka Sebestyén. A magyar származású brit–amerikai külpolitikai szakértő, műsorvezető Donald Trump feltétlen híve, korábban a Fehér Házban dolgozott neki, így véleménye azért is érdekes, mert az exelnök gyakran jelenik meg a „béketábor” reménységeként a magyar kormányoldalon. Gorka arról is beszélt: ma azért is él az Egyesült Államokban, mert a Fidesz szerinte olyan korrupttá vált, mint az MSZMP. Örülne neki, ha amerikai konzervatív barátai jobban tisztában lennének a párt valódi természetével...

ZEBRA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.15.


Navracsics Tibor átadott egy zebrát. Hogy ne essék félreértés, nem egy csíkos szőrű patást, akit mondjuk Novák Sándor-palota kapott ajándokul vagy cserébe a messzi Afrikában átnyújtott tehenekért. Illetve nem is egy kitömött példányt, aki szerencsétlent pedig Semjén lőtt volna ugyanott, mint valamely testvéri busman törzs háziállatát, hogy aztán egy iskola szertárjában porosodjék, míg reá nem omlik a tető. Navracsics zebrája föstékből áll, amit a flaszterre kell kenni, hogy a részeg autósok jobban lássák rajta az elütni óhajtott gyalogosokat. Ilyképp vagy közlekedési, vagy kivégzési eszköz, tehát mindenképp okot ad a felhőtlen boldogságra.

Pláne, hogy önerőből. Plusz négyzeten az orgazmus, hogy Pusztamiskén, amely településről aztán egy, a Hadházy képviselővel fojtatott csörte után Navracsics nem átallotta azt írni, hogy az ország háromszáz legszegényebb településének egyike. Mit nem mond a miniszter, aki ekkor és így megsérti a NER szókészleti alapszabályát, amit még régebben a hangzatos nevű Emberi Erőforrások Minisztériuma állított össze. Ebben ilyen, hogy legszegényebb, egyáltalán nem szerepel, sőt, egyenesen tiltott lexika. Navracsics tehát ezzel a zebrával többszörösen is betévedt a mesebeli erdőbe, ahonnan nincsen visszaút.

De miből áll egy zebra? Tesszük fel a kérdést, amikor ez ez a vita tárgya. Ha már a flaszter ott van, akkor nem egyéb, mint fösték, és abból sem kell hektószám. Mindezt csak azért tartottuk fontosnak megjegyezni, mert Navracsics miniszter, akinek az a munkaköri kötelessége, hogy az uniós pénzekért rimánkodjon, e zebra átadásakor nem győzte hangsúlyozni, hogy mindezt önerőből valósította meg a falu, nagy valószínűséggel kiürítve a kincstárát teljesen. A kérdés viszont az, ki fizette az utat, amelyre a fösték került, mert enélkül nincsen zebra, mint az ismeretes. Nem tudjuk, de minden bizonnyal európai pénzből készült.

Ilyképp ez a zebra azon a flaszteron nem egyéb, mint magyar masni az EU csomagján. Erre futja. S lám, most is igaza volt doktorminiszter urunknak (lásd: O1G), aki már rég kijelentette, megvagyunk mi az Unió pénze nélkül is. És íme a bizonyság. Kegyelmes urunk nem tud hibázni, egyenesen képtelen, Navracsics pedig az ő csicskabábja, akit kirendelt Pusztamiskére, és ott bábozott vele trombitaszóra. Rossz nyelvek szerint meg is lett áldva a frissen föstött csíkozás, ám ha ez nem is igaz, csak libsi ármány, de a képek tanúsága szerint nemzeti színű szalag és annak átvágása volt mindenképp, hogy a nyomorunkat bizonyítsa.

Pusztamiske így fejlődik önerőből, és ez az aktus beleillik abba a sorba, amely pár napja a tokaji földút avatásával is demonstrálódott. Ott meg Gulyás miniszter avatott rámutatva az ünnepi aktus során arra, ez jól bizonyítja „hogy gyorsan fejlődik a tokaji térség, ezzel együtt az ország egésze”. Akárha a szakadékba zúgó gyorsvonat. Ismerjük a NER átadási-avatási viszketegségét, sajnálatos módon azonban képtelenek fölfogni, hogy ez az egész mikor fordul át kabaréba, melyik az a pont, amikor kontraproduktív a kényszeres boldogság, mert csak a cifra koldusság bizonyítéka minden nyüves szétnyírt nemzeti színű szalag...