2017. június 11., vasárnap

NÁDAS PÉTER: A MAGYAR IRODALOMBAN ÉN A POLGÁRI VÁLTOZAT VAGYOK

KÖNYVESBLOG
Szerző: Könyvesblog
2017.06.11.


Nádas Péter új könyvéről, a Világló részletekről mint az év legsúlyosabb alkotása már írtunk, szombaton a Margón pedig Darabos Enikő és Bagi Zsolt faggatta az írót áprilisban megjelent memoárregényéről, meg persze műfajiságról, azonosításról, realitásról.

A Világló részletek 1212 oldalon kalauzolja végig Nádas Péter ifjúkorán az olvasót – a kritikusok nevezték már történelmi regénynek, nevelődési regénynek, énregénynek, az emlékezés regényének és illették már a tudattörténet fogalmával is. Az író memoárnak nevezi, mellyel egyben feljogosítja olvasóját arra, hogy azonosítsa elbeszélő énjét Nádas Péterrel. De az azonosítás enélkül is megtörténik; Nádas szerint olyan perverz játék ez olvasó és író közt, melynek nincs eleje és nincs vége. Ebből a szempontból fikciós regény és memoár közt pusztán annyi a különbség, hogy az olvasó az előbbi esetben az egyes elemekből következtet az íróra, az utóbbiban pedig azt keresi, hogy a szerző mit próbált meg elfedni, hol nem adta ki magát és miért. A Világló részletek elbeszélő énje a realitás – vagyis Nádas Péter személye – felől nézve is csak elbeszélő marad, és annak mindig természetes eleme a fikció.

„Évek óta meg akartam kérdezni, mit ért realitás alatt” – vetette fel Darabos Enikő. „Azért használom, hogy ne kelljen a valóság szót használom. Azt sajnos a marxizmus-leninizmus olyan mennyiségű adalékanyaggal ragacsozta össze, amivel nem nagyon tudok mit kezdeni így, egyedül, utólag” – hangzik a válasz. A realitás nádasi értelmezése természetesen ugyanannyira bonyolult, mint amennyire egyszerű: azzal együtt, hogy senki sem tudhatja pontosan mi a realitás, mindannyiunknak nagyjából ugyanaz az elképzelése róla: „Egyrészt egy érzelmi állag, másrészt egy pszichológiai viszonyulás a tárgyakhoz, jelenségekhez, folyamatokhoz”. Vagyis a dolgok alakulásának tapasztalása során nagyjából fel tudjuk mérni azt is, hogy abban mi mennyire veszünk részt, és hogyan viszonyulunk hozzá.

A Világló részletekben Nádas beszél az én realitásáról; memoárról lévén szó talán ez az egyetlen olyan lehetséges mód, melyben lekaparja magáról azokat az előítéleteket, ideológiákat, belé sulykolt elvárásokat, melyeket a család rétegzett az én realitására. Bár – jegyezte meg Nádas –, „valószínűleg az én realitásához nem lehet elérni”. Mindannyiunknak van egy speciális énje, ami nagyon nehezen meghatározható, de megkülönböztet minket a környezetünktől, és ami kamaszkorban mutatkozik meg leginkább. Bennük a legerősebb a szabadságvágy, vagyis a vágy arra, hogy megvalósítsák ezt a specialitást.

Bagi Zsolt arról faggatta Nádast, hogyan viszonyul ahhoz a két szellemtörténeti hagyományhoz, mely a regényét szervezi, és amelyről magyarul így még nem született mű. Az egyik az a polgári és zsidó emancipációs hagyomány, aminek a konzervatívok és radikálisok közt a magyar közéletben nincsen tere: két szék közt esnek a földre – „ahogy te is két szék közt estél a földre a politikai esszéiddel; sem a bal-, sem a jobboldal nem volt hajlandó receptuálni” – jegyezte meg Bagi Nádasnak. A másik a kommunista egzisztencia – vagyis a megélt kommunizmus és nem a pártállamiság – hagyománya, mely az életművében ezidáig tiltás alatt volt. A Világló részletekben mégis empatikusan ír a kommunista értelmiségről.

A polgári és zsidó emancipációs mozgalom – vette át a szót Nádas – a XIX. század végén az ember kiirthatatlan, antropológiai sajátjaként is definiálható egyenlőségből eredő eszme és törekvés volt. Ennél azonban bonyolultabb volt a helyzet, a keletről hazánkba menekülő zsidó ortodoxia nem volt hajlandó tudomást venni az emancipációs mozgalomról, sőt, ellenállt annak, ebből következően maga az egyenlőség kérdőjeleződött meg. „Ez egy olyan aspektusa a történetnek, amiről senki nem beszél. Ez egy tabutéma.” Éppen ezért írt róla hosszasan regényében az anyai nagyanyja családja kapcsán. „Olyan, hogy zsidóság nincs. Nem is volt, és valószínűleg nem is lesz. Ahogy magyarság sincs. Ezek a nemzetivé válás folyamatának a fogalmai, amit aztán megpróbálunk emberekre ráhúzni.” Az, hogy az egység nem létezik, 1868-ban derült ki a zsidó kongresszuson, melynek az volt a célja, hogy a magyarországi izraelitáknak legyen politikai képviseletük egy olyan korban, amikor szükség volt politikai képviseletre. Ezt a vallás különféle ortodox vonulatai azonban nem akarták, mert úgy gondolták, nincs rá szükségük...

MEGHAZUDTOLJA ROGÁNT ÉS REJTÉLYES ELLENFELEK TÁMADÁSÁRA FIGYELMEZTETI CSETÉNYI SZOMSZÉD

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.06.11.


Kik lehetnek Rogán Antall politikai ellenfelei? Erre a teljes magyar lakosság képes lenne azonnal válaszolni – nem így a propagandaminiszter szomszédja. Aki a rejtélyes ellenfelek után még hazugságba is keveri pajtását.

Pixisből történő kiesés lett a jelek szerint folyamatba helyezve Csetényi Csaba számára is. Aki e nevet nem tudja elsőre hova tenni, valószínűleg mindjárt a homlokára csap, ha eláruljuk: ő az a reklámcég tulajdonos, aki – Mészáros Lőrinc csodáját ismételve kicsiben – 2010 után vált igazán sikeressé, elsősorban szomszédjától, Rogán Antalltól kapott megrendelések segítségével. Most azonban fordulni látszik a kocka: idén egy 25 milliárdos állami kommunikációs tenderből már csak morzsák estek le neki, szemben a korábbi évek milliárdjaival. Hírlik: késve fizetett a fideszes nyaloncmédiának, ezért panaszolták be személyesen Orbánnál – aki tenderbuktával küldte a selyemzsinórt Csetényinek.

Minderről persze szó sincs - így Csetényi a 168 órának. A hirtelen jött bukásra így reagált: "azon gondolkodom, vajon mi lehet ez az egész. Talán valaki így akart üzenni valamit." De hogy mit, arról fogalma sincs. Azaz mégis. Pár kérdéssel később eszébe jut az egyetlen megoldás: "Engem kizárólag arra használnak, hogy rajtam keresztül üssék Rogán miniszter urat." A kommunikációs zseni azonban újabb rejtélybe szalad bele: kik akarják ütni Rogánt? "A politikai ellenfelei." Na de azt már Csetényi sem tudja megmondani, kicsodák is Rogán propagandaminiszter politikai ellenfelei.

És itt álljunk meg egy polgári pillanatra. Csetényi vagy tényleg ennyire hülye, vagy minket néz annak. Avagy… Rogán Antall, úgy is mint kormánytag és fideszes vezető politikai ellenfeleit az úgynevezett ellenzéki oldalon szokás keresni. Ezzel szemben a szomszéd – a kommunikációs guru – rezzenéstelenül belemondja a mikrofonba, hogy nem tudja, kik lehetnek a miniszter úr ellenfelei. Akkor talán nem a parlamenti patkó átellenes oldalán kell őket keresnünk, ha a saját táboron belül? Minden megeshet, hisz Csetényit Kuna Tiborra, Szijjártó Péter nagy barátjára cserélte le a kabinet - immár az utóbbi nyeri degeszre magát.

Aki a fenti eszmefuttatáson túllendül, annak az sem okoz nehézséget, hogy elhiggye Csetényinek: üzletről, állami megrendelésekről még soha az életben nem egyeztetett Rogánnal. Még a lépcsőházban sem szoktak összefutni. Hát persze…

HÁLA, VAGY VALAMI MÁS?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.06.11.


A segítő szakmában alap, hogy az ember ne várjon hálát. Ha ezt várjuk, hamar a kiégés útján találjuk magunkat. De elgondolkodtam kicsit ezen…. mert azért nem egyszerű kérdés ez sem.

Ez a fogalom felbukkan a munkánkban, azokkal is, akiken segítünk, és azokkal is, akik mellénk állnak ebben, és valamilyen módon támogatnak. És mi sem tudjuk elkerülni, akik a kettő között vagyunk, és a konkrét segítségnyújtást végezzük.

Érdemes talán kicsit árnyalni ezt, mind a három szereplő szempontjából.

Nézzük először azt, aki támogat, adományoz, messziről segít. Sokan névtelenül teszik ezt, még visszacsatolni sem tudunk nekik. Ott nyilvánvaló igény az anonimitás, követnek bennünket a nyilvánosság előtti kommunikációnkban, ez elég nekik. Mások felveszik a kapcsolatot velünk, és így jön létre egy együttműködés, ami nagyon sokféle lehet (lásd a honlapunkon: http://igazgyongyalapitvany.org/alapitvany/tamogatas/segito-terkep/). Egyre javuló nyilvántartásban, az átláthatóság szempontjait maximálisan szem előtt tartva próbáljuk a visszacsatolások rendszerét is működtetni, az elején ez csak nálam volt, de a rengeteg email között volt, akit elvesztettem, most a kollégáim segítségével próbálom hatékonyabbá tenni. Ma már köszönő képeslap megy a csomagküldőknek, elektronikus köszönőlap, sőt, az idén már emléklap is emailen az odafordulóknak. No meg, ott a hírlevelünk, ami most már havonta megy, az is egyfajta visszacsatolás, jelzés arról, hogy dolgozhatunk tovább, mert hála a segítők támogatásának, ez lehetséges.

Mivel sokan sokfélék vagyunk, a hála is eltérő értelmezéseket kap. Vannak, akik szeretik ezt többször, jobban érezni, vannak, akik kevésbé. Én nem hiszem, hogy ezért bárkit meg lehetne ítélni. Jó érzés segíteni, jónak lenni, ezt megélni, biztosan vannak, akik kompenzálnak ezzel valamit, mások életszemlélete alapból ilyen. Mi nem tudjuk a háttértörténeteket (bár vannak, hogy beavatnak ebbe is).

No, meg ne felejtsük el, én is, mi is hálásak vagyunk ám azoknak, akik lehetővé teszik, hogy ezt a munkát vihessük tovább. És ez már a második szereplő, a segítő szervezetben dolgozók hálája. Mert van ez is, nem is tudom elmondani, milyen jó érzés, mikor egy-egy megoldhatatlannak tűnő, vagy rengeteg energiát felemésztő probléma megoldásába egyszer csak beszáll valaki… Volt már, hogy elsírtam magam, pedig nem jellemző rám. Az alapítványunk történetében kétszer fordult elő, hogy sikerült talpra állni olyan helyzetben, amiben úgy tűnt, képtelenség.

Sokáig naivan hittem, hogyha az ember jól dolgozik, akkor azt elismerik, és támogatják is, állami részről. Pláne, ha olyan területen dolgozik, ahol az államnak is jócskán van feladata. Aztán rájöttem, ez nem így működik. A gyerekszegénység nem az a téma, amit elismer a regnáló hatalom. Innen indultunk, amikor sok éve megalapítottam az alapítványt, és odáig jutottunk, hogy ma már ellenségkép is kapcsolódik ehhez. Fokozatosan került át a jövőképünk a civil támogatókkal fenntartható útra, így ma már javarészt tőlük függünk, keresve persze a külföldi pályázati lehetőségeket, kapcsolatokat, ahol a szakmaiság még szerepel az értékelési szempontok között. No meg persze azt is, hogyan tudjuk üzleti szempontból is fejleszteni, fenntarthatóvá tenni a társadalmi vállalkozásunkat.

Szóval, itt is jelen van a hála, és ebben az a jó, hogy ez nincs feltételhez kötve. Itt olyan emberek támogatására számíthatunk, akik azonosulnak a céljainkkal, és szeretnék, hogy dolgozzunk tová
bb...

A harmadik csoport hálája is érdekes. Azoké, akiken próbálunk segíteni. Micsoda dolgok vannak itt is! Sosem felejtem el, még az elején, mikor egy segítségnyújtás után egy asszony, ott a nyomorúságban elkapta a kezem, és meg akarta csókolni…. Őrület volt, teljesen kiakadtam, és azt hiszem, sikerült akkora cirkuszt csinálnom, hogy ez soha többé nem történt meg. Lesújtó reakció volt az övé, és azt hiszem, jelezte, mennyire mélyre kerültünk ebben az egészben. Nos, mi azoktól, akiken segítünk, nem várunk hálát. Sokszor elmondjuk, számunkra azok a legfontosabb visszacsatolások, ha változik valami, ha pozitív irányba mozdul el bármi az életükben, a gyerekeikkel, a környezetükkel, a kommunikációjukkal, a munkához való viszonyukkal.

Mi ezt tudatosan kezeljük magunkban, ez a kiégés ellen nagyon fontos: hogy értsük, itt nem lehetnek gyorsan visszacsatolt pozitív változások, reakciók. Egy köszönő, hálálkodó mondat nem jelent semmit…. Mert itt mindig messzebb kell nézni...


EMMANUEL MACRON ÉS A FRANCIA CENTRÁLIS NYERŐTÉR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Erőss Gábor
2017.06.11.Emmanuel Macron szupersztár: Trudeau-val egyetemben elbűvöli a nőket. Szuperhős: Afrikában látogatja meg a harcoló francia csapatokat. Az emberei – a korhadt politikai elitet felváltó újak – meg szupertiszták… Ja, nem! De erről majd később.

Macron szuperközép. Úgy tűnik, mintha megvalósította volna az ős-LMP nagy álmát Franciaországban: egyszerre számolta fel, na jó: marginalizálta a két nagy pártot: a Sarkozy-Fillon-féle jobboldali „republikánusokat” és a balközép szocialistákat. Miközben részben bekebelezte őket. (Maga Macron is szocialista volt, míg a miniszterelnöke,Édouard Philippe a jobboldali gyűjtőpárt mérsékelt politikus hírében álló embere, eddig a nagy normandiai kikötőváros, Le Havre polgármestere volt.)

Macron pártja néhány hete alakult „Mozgásban a Köztársaság” (La République en Marche, LREM) néven. Ez az En marche! (Előre! Induljunk!) névre hallgató Macron-mozgalomból nőtt ki.

De hova megy, mi hajtja?

A külföldön élő franciáknál egy héttel előre hozva tartották meg a parlamenti (nemzetgyűlési) választás első fordulóját. Így ennek már ismerjük az eredményét. Ha nem lett volna olyan alacsony a részvétel, a Macron-párt egy-két körzet kivételével már az első fordulóban el is hozta volna majdnem az összeset. Csak az alacsony részvétel miatt kell 2. forduló. Ugyanezek a választók – akik most ismeretlen macronistákra szavaznak – 5 éve még rendre a két nagy párt jelöltjei közül választottak. A többi körzet többségében is tarolni fognak ma (s aztán a jövő heti második fordulóban) a szuperközép mégoly ismeretlen jelöltjei is, ha nem is ekkora előnnyel...


ORBÁNIA 2017 JÚNIUSÁBAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.06.11.


Ma 2017. június 11. van. Két nap múlva a parlamentben elfogadják a kormány számára zavaró civil szervezeteket megbélyegző törvényt. Tiltakozás már nincs…

Hiszen komolynak mondható tiltakozások voltak a sunyin aljas lex CEU ellen is, mégis elfogadták. A zalaptákolmány-bíróság pedig kivárja, míg a CEU ellehetetlenül – akkor majd bizonyára könnyebben ítélheti meg a problémát…

Mindaz, ami filozófusok, írók, zenészek, színészek és más libsik gyalázásával (azaz antiszemita indulatok tudatos fölszításával), aztán a migráncsozással, brüsszelezéssel évekkel ezelőtt elkezdődött, sorosozással, ügynöközéssel, bérencezéssel kiegészülve 2018-ra olyan helyzetet teremt, amelyben értelmesen beszélni sem lehet valamennyire is demokratikusnak mondható „választásokról” – hiszen már a 2014-es sem volt „tisztességesnek” nevezhető. Nincs demokratikus választás ott, ahol a hatalom olyan fokig uralja a nyilvánosságot, mint Orbániában; nincs demokratikus választás ott, ahol őrületbe kergetett „kormánypártiak” verbális terrorja után komolyan számolni kell a fizikai terrorral is – ahogy azt a Fidesz már jó előre be is jelentette, szokása szerint ellenfeleit vádolva saját szándékaival.

Két nap múlva elfogadják a civileket megbélyegző „törvényt”, folyamatos és szervezett hazudozás, rágalmazó uszítás, ügynöközés, bérencezés közepette. Persze, majd a „vitában” visszautasítanak minden „vádaskodást”; követelik, az ellenzők mutassák meg, hol van szó a „törvényben” bérencekről, ügynökökről, háttérhatalomról, vizeinkben úszkáló nagy testű ragadozóról, Soros-féle migránsmaffiáról vagy akár csak brüsszelitákról…

Szégyen.

A „civilek” legalább próbálkoztak; a „demokratikus ellenzék” azonban arra is képtelen – mióta már! – hogy komolynak mondható tüntetést hozzon össze. Pedig régóta folyamatosan tömegeknek kellene az utcán lenniük (lennünk)…

ÁDER JÁNOS! VÁDOLLAK TÉGED

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: V.Z.
2017.06.11....Tehát miközben „azé a világ aki teleszüli!” hirdeti a Fidesz „rettentő okos, bagolyügyi” alelnöke, nyugodtan kijavíthatjuk úgy a mondatot: azé a világ, aki teleszüli és képes tudatlan embereket uralni! Ehhez járul hozzá Jánosunk copy space aláíróként.

Felsőoktatási törvény, gimnáziumok bezárása, Taigetosz törvény. Mind a nép elbutítását szolgája és csorbítja az élet értelmét a jövő nemzedékeinek számára, avagy el is veszi az emiatt meg nem születettektől!

Tehát Áder (bajszos szar) János!

Vádollak téged!

Vádollak, mert abban a szerencsés és kiválasztott helyzetben vagy, hogy lehetőséged lenne értelmet adni saját életednek, hogy ne csak a genetikád örökítsd, hanem maradandót tegyél le a közélet és a politika asztalára. Hogy úgy emlékezzen rád az utókor, mint egy egyenes, az emberi értékekért és igazságosságért kiálló, nagyformátumú politikusra.

Vádollak, hogy elveszed döntéseiddel mások életének értelmét! Elveszed a kedvét és a lehetőségét a gyerekvállalásnak, és a már megszületett, avagy megszületendő gyermekek kiemelkedő tudásának és alkotásának lehetőségét is!

Csak remélem, hogy a te életed értelmei, azaz a gyermekeid, unokáid akárhány év múlva nem szemlesütve mutatkoznak majd be, mert szégyellik a vezetéknevüket, és ahol csak lehet letagadják, hogy bármiféle rokoni viszonyban lennének a volt köztársasági elnökkel, Áder Jánossal alias bajszos szarral!


MIT JELENT AZ ORBÁNI ILLIBERALIZMUS?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BERKECZBALÁZS
2017.06.10.


Orbán Viktor maffiafőnök egy illiberálisnak nevezett államot épít 7 éve a seftes haverjaival. A Fideszben soha nem volt erős az ideológiai töltet, hacsak a pénz és a hatalom imádatát nem akarjuk ideologizálni. Viszont a temérdek közpénzt felemésztő, göbbelsi módon felépített, kizárólag a fideszes propaganda céljait szolgáló közmédia és kormányzati kommunikáció folyamatosan és katatón módon valamilyen illiberalisnak nevezett államról vartyog. Mégis mit jelent az orbáni illiberalizmus?

ivel az illiberalizmus, mint fogalom a liberalizmus ellentéteként jött létre, ezért induljunk ki abból, hogy mi a liberalizmus. (Itt jegyzem meg zárójelben, hogy a köpönyegforgató Orbán 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke volt.)

A WikiPédia szócikke szerint a liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban. A magyar nemzet polgárainak szabadságáért küzdő legnagyobb liberális hőseink: Kossuth Lajos és Deák Ferenc voltak.

A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben a liberálisok szerint a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolják, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül...

ITT OLVASHATÓ

ADDIG CSAK ÁGNES ASSZONYOK LESZNEK, KORRUPT CSIRKEFOGÓK ÉS HAZUG TOLVAJOK LESZNEK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet

2017.06.11.


Felesleges is megtanulni bármelyik miniszter, államtitkár, államtitkár helyettes, vagy akár szóvivő nevét. Elég annyit memorizálni, hogy Ágnes asszony és kész. Mert mindegyiknek az a dolga, hogy mossa, mossa azt a rohadt lepedőt.

Most éppen az egészségügy lepedőjét mossa a két szorgos.

„A lakosság egészségi állapotáért a legkevésbé az egészségügyi ellátórendszer felelős, az egyén egészségi állapotát 43 százalékban az életmód, a jövedelem és a végzettség befolyásolja – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy pénteki budapesti konferencián, ahol Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is felszólalt.”

És ez mennyire így van! Nem az egészségügy hibája, ha elhízik valaki, mert tésztát eszik krumplival és megfordítva, mert nem fogyaszt elég zöldséget, gyümölcsöt, mert nem friss salátával eszi a sovány húst, halat, mert nem eszik elég tejterméket. Erről valóban nem az egészségügy tehet, hanem – jobb esetben az igénytelenség és azért jobb ez az eset, mert lenne más választása az illetőnek – rosszabb esetben viszont az, hogy a krumpli, tészta, olcsó margarin, étolaj, só, silány minőségű – lehetőleg kínai téglaporral feljavított – pirospaprika még megfizethető számára.

Arról sem az egészségügy tehet, ha a kedves beteg nem váltja ki a receptet, hanem inkább cipőt vesz a gyerekének, vagy fát, hogy ne fagyjon meg a család, esetleg befizeti a rezsiszámlákat.

Ahhoz sincs köze az egészségügynek, ha a kedves beteg minden jótanács ellenére stresszel, nem pihen eleget, nem alszik rendesen. Minderről nem az egészségügy tehet – szemben azzal, amiről meg igen, mert a túlhajszolt és/vagy fásult orvos félrediagnosztizál, vagy olyan sokáig kell várni egy vizsgálatra, hogy régen késő, mire kiderül a baj -, hanem kicsoda? Nézzük a videót, kiderül belőle...

VOLTAK BIZTATÓ JELEK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.11.


Én láttam néhányat. Ne mondjátok, hogy ne igyak annyit. Nem annyit iszom, hanem többet.

Hogy akkor most soroljak néhányat a biztató jelek közül. Ez volt ugye a kérdés?

Ti engem most provokáltok. Hát ti nem láttátok? Nincs hozzá szemetek, szívetek? Hiszen a vak is látta.

Volt a csapatnak tartása. Nem tarhása! Tisztítsátok ki a fületeket! Tartása. Senki nem esett össze a pályán. Nem roppant össze a felelősség súlya alatt. Mindenki el tudta viselni a terhet, ami rajta volt. Meg még a nyomást is. Pedig jóval a tengerszint fölött voltak a fiúk. Ami szokatlan lehetett nekik. Mi nem szoktunk hozzá a tengerszinthez, mi büszke, erős európaiak vagyunk, nekünk a szobahőmérséklet fekszik.

Azt is a saját szememmel láttam, hogy mindenki állta a sarat. Más társaság már régen összeroppant volna a helyünkben. Nehogy azt higgyétek, hogy könnyű elviselni, ha mindenki rajtad röhög, és kórusban küldenek el az anyádba. Nemcsak lelkileg, de pszichésen is megviseli az embert az ilyen.

Hogy akkor mondjak még egy biztató jelet? Nektek semmi sem elég?

Jó, ne anyázzatok, már mondom is a másodikat.

Ahogy én láttam, mindenki betartotta a taktikát. Hogy ez a pályán nem látszott? Nem azt mondtam, hogy látszott a pályán, hanem azt, hogy a taktika be lett tartva. Ez is egy biztató jel. Erre már lehet építeni.

Csak még nem ért be a vetés. Cristiano Ronaldo sem úgy kezdte, hogy egyből ő lett a legjobb...


"HOL VAN SZTÁLIN ÉS HOL VAN A PÁPA?" - BESZÉLGETÉS A CEU-RÓL

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: átlátszóokatás
2017.06.11.


A Mi lesz veled értelmiség? című vitasorozat részeként beszélgettek a CEU-ügyről az ELTE Bölcsészkarán. A vita középpontjában az állt, hogy a CEU riválist vagy partnert jelent-e magyar felsőoktatásnak. A panelbeszélgetéseken felszólalt többek között Bojár Gábor, Mezei Ferenc, Kenesei István, és Enyedi Zsolt rektor.

A Bölcsészkaron rendezett panelbeszélgetéseken arról esett szó, hogy a lex CEU miért volt fontos a kormánynak: célzottan arra jött létre a törvény, hogy a CEU működését megnehezítse vagy csak véletlenül érinti az egyetemet. Mezei Ferenc fizikus azzal érvelt, hogy a törvény nem specifikus az Egyesült Államokra, és szerinte kormányközi megállapodás lenne indokolt. Mezei szerint a kérdés az, hogy a törvény alkotmányos és megengedi-e a működést?

Bojár Gábor szerint felvetődik a kérdés, ha a CEU működését nem akarta a kormány befolyásolni, miért sütötte rá a csaló kifejezést? Magyarországon van a CEU-n kívül is külföldi bejegyzésű egyetem, amelyekre nem vonatkozik szabályozás. Külpolitikai nyereséget várt a kérdéstől Orbán, hogy tárgyalhasson Trumppal. Bojár szerint ezt az EU-n belül kellene megoldanunk, hiszen ez egy helyi ügy, a mi ügyünk. A CEU-t ért támadások a Jobbik-szavazók felmarkolásáról szólhatnak az üzletember meglátásában.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, arról beszélt, hogy a kormány által megírt vádirat volt a Figyelőben márciusban megjelent cikk, amely már akkor túlpolitizálta a kérdést, ezért az egyetem határozott választ adott. Jogászok szerint egy törvényerejű nemzetközi egyezmény is megoldás lenne, ami biztosítaná a feltételeit a megfelelő működésnek.

A második panel CEU-s diákok és felvételizők tapasztalatainak adott teret azt célozva, hogy miért érdemes a CEU-ra jelentkezni és milyen előnyei vannak, valamint a CEU-n belüli finanszírozásról és a tanulók lehetőségeiről szólt. A diákok arról beszéltek, hogy a CEU-felvételi egy saját érdekükben meghozott döntésük, amellyel a legmagasabb színvonalú oktatást szeretnék elsajátítani, és azt is többen megjegyezték, hogy kifejezetten örülnek neki, hogy ezt Magyarországon tehetik. A CEU könyvtára rengeteg olyan szakirodalmat biztosít a tanulóknak, amely más egyetemeken nem elérhető, és az oktatóik között is törekszenek a legkiválóbb szakmai színvonalat fenntartani. A gender studies-képzés például nem egyedülállóan itt van jelen (az ELTE-n is indult ilyen szak), de a szakirodalom terén verhetetlen a CEU könyvtára. A diákok ösztönzési rendszere azt segíti elő, hogy az itt tanulók számára a tudományos kutatás és az egyetemi teljesítmény legyen az elsődleges. Ezek alapján vannak elosztva az ösztöndíjak, ezt segíti az ingyenes kollégium és a tandíjakat az egyetem fizeti a legtöbb diák számára, magánpénzből.

A harmadik panel a magyar felsőoktatás helyzetével foglalkozott, és azzal a jelenséggel, hogy a CEU-ügy a társadalmat ennyire felhergelte. Elsőnek Kenesei István nyelvész az egyetemi autonómia problémáiról beszélt (itt hangzott el a címben is szereplő mondata). A felsőoktatási intézményi autonómia, a szabadon választható vezetők, a személyes autonómia, és a kutatási-oktatási függetlenség fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte még, hogy a minőségi ellenőrzésnek mindenképpen függetlennek kell lennie, hogy valódi önállóságról lehessen beszélni. A minisztériumoknak mindig is megvoltak a módszereik, hogy az egyetemek működését befolyásolják – gondolván a milliós rektori fizetésekre, amelyek alávetik a rektorokat a minisztériumokkal való közvetlen együtt működésre – ezért nem várható megfelelő rektori kiállás a kényes ügyekben...
.

ITT OLVASHATÓ

A TANULÁS DEMOKRATIZÁLÁSA

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Falko Peschel
2017.06.07.


...Mi lenne a tanítás célja?

Megmutatnék egy aktuális kivonatot az észak-rajna-vesztfáliai tantervből és útmutatóból. Azért mutatom meg, mert személy szerint nagyon el tudom képzelni, mint alternatív vagy demokratikus iskola koncepciót.

A tanítás elősegíti a készséget és hajlandóságot arra, hogy a gyerekek saját tanulmányaikat célszerűen irányítani tudják, és egymással együtt tudjanak működni. A tanárok ezért hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulók önállóan, önmagukért felelősen tanuljanak. Ennek érdekében a tanítás minden tanuló esetében lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulónak módja legyen mások által vezetett formában tanulni, és arra is, hogy nyitott formában tanulhasson, azaz munkájuk során maguk
  • tervezzenek,
  • felfedezzenek,
  • megfigyeljenek,
  • kísérletezzenek,
  • munkájukat dokumentálják és
  • értékeljék.
Ezeket olvasva izgalmas lehet a tanároknak elmagyarázni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a gyerekek számára terveznek, felfedeznek, megfigyelnek, kísérleteznek, valamint dokumentálják és értékelik a teljesítményüket, hanem hogy ezeket a gyerekek maguk teszik.

Ez szerepel az állami iskolák tantervében.

Ez komoly elvárás. Ezt várják el a nyilvános, állami iskolarendszerben. Vajon az alternatív iskoláknak is ilyen nagy elvárással kéne fordulniuk a tanítás-tanulás világa felé? Szerintem ezeknek az iskoláknak meg kéne mutatni, hogy ez lehetséges is!

A tananyagcentrikus iskola

Az iskola megváltozott: a helyiségek máshogy néznek ki. Mára a padok nincsenek mozdíthatatlan sorokba rendezve. Minden színesebb. Sokféle tananyagot használhatunk. Vannak különféle tevékenységekre specializált munkasarkok. A gyerekeknek van saját tárolóhelyük, ahova a dolgaikat eltehetik.

Mindez arra mutat, hogy megpróbáljuk a tanárközpontú tanítást kiváltani, és tanulóközpontú oktatást biztosítani. Erre azonban nem kerül sor, mert a tanárközpontú tanítás helyett tananyagközpontú oktatást csinálunk. A tananyag a plafonig ér.

Életem eddigi legrosszabb iskolalátogatását egy reformpedagógiának elkötelezett állami iskolában éltem meg. Minden gyerek a saját helyén dolgozott, csöndben egyedül. A tanárnő árgus szemekkel figyelte, hogy mindenki a helyén üljön és csöndben dolgozzon. Amikor egy gyerek kész volt, akkor szemkontaktust vett fel a tanárnővel, aki jelezte egy bólintással, hogy megértette a jelzést. Ekkor a gyerek felkelhetett a helyéről, a székét betolta a pad alá – különben kitört volna a patália! – a polcokhoz ment, kivette a mappáját, és abba lefűzte a munkalapját. Vett egy új feladatlapot, és csöndben helyet foglalva tovább dolgozott.

Ha a tanárnő frontálisan tanítana a táblánál, és megpróbálná a saját eszméit előadni – miközben a gyerekek a padokban azt tehetnék, amit gondolnak –, az sokkal nyitottabb tanítás-tanulás lenne.

Számomra világossá vált, hogy a tanításban-tanulásban a változás nem attól függ, milyen a tananyag. Sokkal inkább attól függ, hogy milyenek az emberi viszonyok az osztályteremben...

A FIDESZ ALELNÖKE SZERINT IS NECCES VOLT A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.06.10.


...Ez az egész nemzeti konzultáció humbug nem más, mint egy hazug, megtévesztő, ellenőrizhetetlen átverés, mellesleg pedig baszott sokba kerül és felesleges is, pontosan úgy, mint maga a Fidesz. De maradjunk a forró csapáson, szóval itt van ez a mindenre kapható, istencsapása Gulyás Gergely, aki annyira belefeledkezve nyilatkozgatott, hogy a végén csak elszólta magát és kibújt a szög a zsákból, ami az öntökönszúrás minősített esete. Mi sem gondoltuk volna, hogy a Fidesz alelnöke nyíltan tolja a nyilvánosság, mi több a Fidesz szektás kemény mag arcába, hogy a kormány, különösképpen pedig a Fidesz a saját szavazóit, az igazi orbánista turbómagyarokat a nemzet barmainak tekinti. Majd Gulyás még azt is beismerte, hogy azok bizony szépen meg is lettek vezetve a fene nagy konzultálásban.

“A kormány szerint ez egy innovatív eszköz, amely alkalmas a polgárok bevonására, mások szerint irányítottak a kérdések, és a konzultáció rengeteg pénzbe kerül. Az utóbbi kritikák ön szerint mennyire jogosak?” – intézte a kérdést a Magyar Idők szerzője Gulyás Gergelyhez a legutóbbi nemzeti konzultáció kapcsán.

Mire a Fidesz alelnöke így válaszolt: “Attól függ, hogy ezek a felvetések mihez képest próbálják megfogalmazni a saját igazságukat. A legutóbbi nemzeti konzultáció minden korábbitól érdemben eltér, mert ennek a kitöltése és visszaküldése egyértelműen a kormány melletti kiállást jelentette.Tény, hogy normálisan gondolkodó emberek számára csak egyféleképpen megválaszolható kérdések vannak a kérdőíven, ezért ez amúgy sem egy reprezentatív közvélemény-kutatás, hanem a kormánypolitikával való véleményazonosság kifejezésének eszköze a migráció és a hatósági ármegállapítás kérdésében.

Hát barátom, azért jó, hogy ezt így elmondtad, féltem már, hogy válasz nélkül halok meg. Azért megjegyzem, hogy láttam, ahogy egy-két ismerősöm kitöltötte ezt az ívet, azt azért érdemes lett volna megnézned neked is, de lehet, hogy nem bírta volna a piciny lelked. Azt mondod “normálisan gondolkodó emberek”, de mégis áruld már el, hogy ez mit jelent? Azt akinek orvosi értelemben működik az agya, egy adott IQ szintet vagy szimplán csak a párt(olói)tagkönyv meglétét?

És aki faszt rajzolt a nemzeti konzultációs ívetekre? Azt hová soroljátok? Visszaküldte, tehát támogatja a kormányt? Valami bővebb magyarázatot tényleg adhatnál!...

FÉLÜNK VAGY NEM FÉLÜNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.06.11.


Mennyire változtatták meg az elmúlt évek terrortámadásai a gondolkodásunkat? Gyanakvóbbak lettünk? Másképp nézünk egymásra? Egyebek mellett ezek a kérdések is felmerülnek az eheti blogajánlóban. Emellett bukunk motorral és párhuzamos ügyintézésbe bonyolódunk Magyarországon és Franciaországban.

A világ megváltozott az elmúlt években, és ezzel meg kell tanulnunk együtt élni – írta a SvájciS(CH)apka blog, most éppenséggel egy spanyolországi út kapcsán.

„Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de az elmúlt évek terrortámadásai sokak gondolkodását megváltoztatták.

Bár jóval kisebb az esélye, hogy Magyarországon vagy Svájcban terrortámadás történhet, mint egy balesetnek, vagy hogy fejünkre esik egy cserép, az utazások tervezése során többek fejében megfordul, hogy biztonságos helyen töltse a szabadságát.

Ez azért régebben nem így volt. A világ megváltozott és sajnos meg kell tanulni ezzel együtt élni. :(

Bevallom én is abba a csoportba tartozom, akinek azért megfordul a fejében egy-egy utazás tervezésénél, hogy az a lehető legbiztonságosabb legyen. Így aztán a bakancslistámon lévő helyek közül is van, ami még várat magára.

Nemrégiben Alicantéba utaztam és a „heringelésnél” (amikor az útlevél és jegyellenőrzés után egymás nyakába lihegve vársz, hogy felszállhass a gépre) látom, hogy az előttem álló manus útlevele arabul íródott.

Útitársam is a fejével odabökött. Én voltam közelebb, sikerült az angol szöveget is kibetűzni. Líbiai útlevél volt. Bár nem volt ráírva, hogy terrorista lenne, én azért jól megnéztem.

A repülőn is pont előttem ült, szemmel tartottam. Nem mintha bármit is tudtam volna tenni, ha rossz szándékkal szállt volna fel. :)

Persze, nem volt semmi gond, az ő legnagyobb problémája az volt, hogy egy normális szelfit készítsen magáról.”

A teljes posztot némi plusz érdekességgel kiegészítve itt találjátok.
 ...

ITT OLVASHATÓ

BRÓDY JÁNOS: "ÁLMOK ÉS ELKÉPZELÉSEIK ROMJAIT LÁTOM MAGAM KÖRÜL+


CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szező: csú
2017.06.11.


Úgy véli, ma is ugyanarról szólnak a dalai, mint évtizedekkel ezelőtt.

Bródy az ATV-ben elég keserűen beszélt arról, hogy harminc éve még „keleti kapitányokkal”, de úgy tűnt, valamennyire közeledünk Nyugat felé, aztán jött a rendszerváltás eufóriája, amikor azt hittük megérkeztünk, kikötött az ország a nyugati parton, de most elkeseredve látjuk, hogy újra távolodunk onnan.

Azt gondolja új dalairól egyébként, hogy 
ma is ugyanazt a világszemléletet, morális magatartást üzenik, mint amikor elkezdte a pályát, és ez valahol az, amit Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában rögzítettek anno.

Az egykori Illés-tag arról is beszélt: gyerekeit úgy nevelte és neveli, hogy ha úgy alakul, készek legyenek arra, hogy „nem feltétlenül itt kell leélniük az életüket”...

CSÉPLŐ GYURI

YOUTUBE.COM
Szerző: Kemény István - Ifj. Schiffer Pál 
Rendező: If j. Schiffer Pál


“Amikor ezt a forgatókönyvet írtam [Cséplő Gyuri] , már három éve foglalkoztam a cigánykérdéssel. Először csak mint a szociológusok alkalmi sofőrje és mikrofonosa, 1972-től azonban már filmesként is. ” Schiffer Pál: Szembesítés 
Forrás: Schiffer Pál hagyatéka, OSA Archívum, HU OSA 356-1-4 eredeti gépirat
Schiffer Pál (1939–2001) a magyar szociológiai dokumentumfilm meghatározó alakja. 1970-től több éven át dolgozott Kemény István szociológussal, valamint a Kemény köréhez tartozó, többnyire ellenzéki társadalomkutatókból álló csapattal: Csalog Zsolttal, Havas Gáborral és Solt Ottiliával. A szociológusok a magyarországi cigányok lakhatási, munka- és iskoláztatási körülményeit vizsgálták, amikor csatlakozott a csoporthoz a dokumentumfilmes Schiffer Pál.
A magyarországi cigányok iskoláztatási-, lakás- és munkakörülményeit és asszimilációjukat hosszú évek kutatásaival járta körül Kemény István és csapata, e feltáró munkákra alapozva készített mozgóképes látleletet Schiffer Pál a klasszikus szociológiai dokumentumfilm műfajában.

Schiffer első jelentős dokumentumfilmje , a Fekete vonat (1970) a Szabolcs megye és Budapest között ingázó , kétlaki életet élő szabolcsi cigány munkásemberek élet-, munka- és családi körülményeit mutatja be. A Faluszéli házak (1972) és a Mit csinálnak a cigánygyerekek? (1973) című filmek a szociológusok és a filmes Schiffer korai együttműködésének darabjai.

Schiffer az interjúra épített, hagyományos tényfeltáró dokumentarizmuson és a kor uralkodó filmes irányzatán, a cinéma vérité -n túl akart lépni, közelebbről akarta bemutatni a magyarországi cigányok élet- és munkakörülményeit. Kemény tanulmányára építve Schiffer 1974-ben belefogott első dokumentum-játékfilmje, a Cséplő Gyuri elkészítésébe. Kemény és Schiffer közösen írták a forgatókönyvet és a dialógus listát, azzal a szándékkal, hogy minden eddiginél hívebben tárják föl és mutassák meg, egyetlen sorson keresztül a magyarországi cigányok életét. Ez a film az ún. szituációs dokumentumfilmezés egyik első magyar darabja, a Budapesti Iskola filmjeinek egyik maradandó alkotása...

A Cséplő Gyuri című film dokumentumai

A tárlókban bemutatott dokumentumok, szociológia tanulmányok és kutatási anyagok, filmtervek, forgatókönyvek, vágási jegyzetek, levelezések, kritikák, filmplakátok, programfüzetek, ankétok dokumentumai, valamint egyéb fotók és a film propaganda anyagai mind Schiffer Pál hagyatékából valók, csakúgy, mint Cséplő Gyuri és Schiffer levelezésének válogatott darabjai. A dokumentumok részletekbe menően tárják fel a Kemény és Schiffer közti társszerzői viszonyt.

A Kemény Istvánnal és Andor Tamás operatőrrel/társrendezővel alkalmazott interjú-módszeren és a cinéma vérité stíluson túl kívánt lépni Schiffer a Cséplő Gyuri ban, arra törekedve, hogy a filmes helyzetekben megnyilvánuló feszültséget ne csak rögzítse, ne csak tudósítson róluk, de a valóságot a szereplők közti dráma kibomlásán keresztül mutathassa meg. Olyan formát keresett, ahol a film szereplőinek sorsa átélhetővé válik, ahol a szereplők a saját hangjukon szólnak. Így jutott el a szituációs dokumentumfilm, a ‘non-fiction feature’ formához, amihez olyan főszereplőt kellett találnia, aki életében, sorsában, helyzetében hordozza a leforgatandó filmet. Így született Schiffer talán legismertebb és a cigánysorsról legtöbbet mondó filmje, a Cséplő Gyuri (1978) ...

A KÖZPÉNZZEL KITÖMÖTT CÖF CIVIL MISSZIÓNAK NEVEZI AZT, AMIKOR A MI PÉNZÜNKBŐL FÉK NÉLKÜL AJNÁROZZÁK A FIDESZT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.06.10.


Nem bírnak leállni.

A napokban a hvg.hu mutatta be a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány tavalyi beszámolóját, amelyben Csizmadia Lászlóék egyebek közt azt írták, hogy a kormánypárti plakátkampányokra, uniós szerveknek írt petíciókra, továbbá az MTI-nek küldött közleményekre is költöttek abból az 582 millió forintból, ami tavaly vándorolt a kasszájukba. A kormánypárt álciviljei az MVM által átutalt 508 millió forinton túl a Fidesz pártalapítványától is kaptak egy nagyobb támogatást, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány 45 millió forintot dobott át nekik.

A napnál is világosabb, hogy a Fidesz álciviljei közpénzből szaladnak a kormány segítségére, ha a helyzet úgy hozza, de a CÖF a mai napig nem képes legalább úgy tenni, hogy csak véletlenül hiszik: itt mindenki idióta, aki nem fideszes. Szombaton az MTI-n megjelent közleményükben – amelyet nyilván közpénzből készítettek el – a Jobbik plakátkampányába szálltak bele, de közben ismét kinyitották a hülyeségládát azzal, ahogy megmagyarázták, miért is tömték őket ki közpénzzel. Íme, az első kör: „(…) a támogatást 2017-ben kizárólag civil missziónk népszerűsítésére költjük”. Szép és "civil" (sic!) is az a misszió, amiben hatalmas kreténségekkel igyekeznek csaholni a kormánypropagandát, csak kicsit drága.

A közleményben aztán a CÖF úgy kezeli az állami Magyar Villamos Művek Zrt.-t, mintha az egy multi lenne, amely a saját pénzével azt csinál, amit akar, ahhoz az egyszerű adófizetőnek nincs semmi köze. „Az MVM, társadalmi felelősségét felismerve, üzleti szempontjaira figyelemmel, vállalati gazdálkodásából nyújthat civil szervezeteknek támogatást. A tulajdonosok érdekei ezzel nem sérülnek akkor, ha a tervezett osztalék teljesül, és az adóbefizetés törvényi szabályai betartásra kerülnek. Az állam befektet, és az úgynevezett közpénz az osztalékból és az adózásból képződik”.

Igen, az úgynevezett civilek azt mondják: „az úgynevezett közpénz”. Van még hova süllyedni, de nem féltjük Csizmadia Lászlót és honvédő társait, lehet még miből bohóckodni...

KIHASZNÁLT ÉS PANASZKODNI NEM MERŐ MAGYAR DOLGOZÓK - MEGHÖKKENTŐ JELENTÉS LÁTOTT NAPVILÁGOT

NAPI.HU
Szerző: Dzindzisz Sztefan
2017.06.08.


Az idei első negyedévben összesen 5 524 munkáltatót ellenőrzött a munkaügyi hatóság, akiknél 22 887 dolgozó is a célkeresztbe került. Nos, az eredmény ismét nem lett túl szép: a cégek 60, a munkavállalóknak pedig az 59 százalékánál találtak valami szabálytalanságot. Az egyetlen jó hír, hogy egy évvel ezelőtt még rosszabb volt a helyzet, akkor mindkét területen 62 százalékot ért el ez az arány - derül ki az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből.

Van, ami viszont egyáltalán nem változik: ahogy a korábbi években szinte mindig, úgy most is a rengeteg problémát okoz a feketefoglalkoztatás. Az összes dolgozó több mint 10 százalékánál (10,7 százalék) találkoztak ezzel a hatóságok, a leggyakoribb szabálytalanság továbbra is a bejelentés hiánya. A hatósági összefoglaló szerint, ez forma mind a rendes munkaviszonynál, mind az egyszerűsített foglalkoztatásnál gondokat okoz, ám ez utóbbinál többször előfordul. Ennek oka egyszerű: az időszakos egy-egy napokra történő foglalkoztatás során az ellenőrzések elmaradásának reményében, egyszerűsített foglalkozásnál még nagyobb a "kockáztatási hajlandóság", mint egy rendes munkaviszony bejelentésénél. Ha egy ilyen munkáltató havi 15 napnál több alkalommal foglalkoztatja a munkavállalót, akkor a "rendes" munkaviszonyban történő bejelentés helyett inkább megpróbálja "elbliccelni" az alkalmi munka havi korlátját meghaladó munkanapok bejelentését. (Nemrég jelent meg a munkavédelmi hatóságok ellenőrzéseinek összefoglalója is: ezt sem tesszük ki az ablakba.)...

ITT OLVASHATÓ

KELLENE EGY CSAPAT!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.06.10.


Mi a győzelemről megtanultuk,
hogy a részvétel a fontosabb,
a vereség is fizet szépen,
és a győztes sokkal fáradtabb

Zorán Sztevanovity: Így is jó

Egy évvel ezelőtt ezrek ünnepeltek a körúton a belgáktól elszenvedett 4-0-s vereség után. Eufórikus volt a hangulat, még a villamosokat is leállították a boldog szurkolók: Volt ok az örömre: a mi csapatunk kapott ki.

Néhány nappal ezelőtt az oroszoktól szenvedett vereséget a válogatott, 3 gólt kaptunk, úgy, hogy egyet sem rúgtunk. Akkor nem volt nagy ünneplés, de a himnuszt elénekelték a játékosok a közönséggel együtt, mert mindenki tudta, hogy a mi csapatunkat győzték le.

Ez egy szerethető csapat. Nem ma mondták ezt nemzetünk nagyjai a magyar válogatottról, hanem hét évvel ezelőtt, nem sokkal a 2010-es kormányváltás után. Én már akkor is próbáltam nem érteni az utalást. Mitől lett szerethető ez a magyar válogatott? A korábbi nem volt szerethető? Azok a futballisták, akik a korábbi kormányok idején futottak ki a pályára – majdnem azt írtam, hogy futballoztak – ugyanabban a mezben kergették a labdát, és ugyanazt a magyar himnuszt énekelték.

Jó, focizni akkor sem fociztak jobban, de rosszabbul sem. Értettem persze, hogy miről van szó, csak nem akartam érteni.

Pénteken este Andorrában nem volt szerethető a csapat. Nem volt csapat, amit szeretni lehetett volna.

Andorra eddig 141 hivatalos mérkőzést játszott, s mindössze négyet tudott megnyerni. Most, ellenünk, behúzta az ötödik győzelmét is.

Lehet elemezni az okokat, nyilván meg is magyarázzák majd, hogy miért kaptunk ki a mindössze 80 ezer lakosú ország válogatottjától, amelynek nemzeti tizenegyét amatőrök alkotják. Gyanítom, stadionjuk is kevesebb van, mint nekünk.

Az erre kijelölt illetők bizonyára megtalálják majd a vereség okát, még bűnösöket is sikerül kreálni hozzá.

Ám a mostani szégyen igazi oka nem a futballpályán keresendő. Egy olyan országban, ahol nem a teljesítmény számít, hanem a kommunikáció, hosszú távon nem is születhet más eredmény. Néha lehet így is nyerni, mert az ellenfél is kifoghat rossz napot, és a mieinknek is kijöhet a lépés, de hosszú távon ez az út csakis a vereséghez vezet...

A MAGYAR FOCI A PÖCEGÖDÖRBEN

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: bl
2017.06.10.


Szomorú szombat estéje volt azoknak, akiket érdekel a magyar foci. Egy csöppnyi hercegség, Andorra amatőr csapata alázta meg a jól megfizetett, agyonsztárolt botlábú magyar focistákat. Egy ilyen gárda elleni megalázó vereség után, végre a helyére kell tenni a magyar futballt. Oda, ahova való, a pöcegödörbe.

Az Orbán kormány uralkodása alatt közpénzek milliárdjait verte el, új és új stadionok építésére. 

Az őrület tovább folytatódik, hisz már épül- cirka 200 milliárdért a magyar foci szentélye -a Puskás Stadion; Orbán kedves egyházfija–másodosztályban vitézkedő– csapatának is építik hamarosan az új pályát, mai árakon 10 milliárdért. Lassan, már a harmadosztályú csapatok többségének is több ezres pályája lesz. A Fidesz nem költ eleget az egészségügyre, az oktatásra, semmit sem tesz a nyomor csökkentéséért, ellenben a kedves vezető hobbijára zsákszámra öntik, a mi pénzünket.

A magyar foci meghalt, ez a szombat este tanulsága, hiszen gondoljuk bele: Andorrának nagyjából 80 ezer lakosa van, közülük,talán ezren lehetnek alkalmasak arra, hogy két egyenest rúgjanak a labdába és minket mégis lemostak.

A magyar focit újra éleszteni nincs esély, de nem is érdemes. Sokan és jól élnek belőle, eredmény, nulla. El kell zavarni az egész vircsaftot, és újra kell, amatőr szinten kezdeni az egészet. Lássuk be, hogy ami most hazánkban foci címén folyik, az közröhej. Pokolba mindenkivel, aki ott lebzsel a milliárdok körül. A miniszterelnök kérjen bocsánatot a magyar emberektől az eltékozolt milliárdokért. Intézkedjen arról, hogy minden megkezdett építkezést állítsanak le, ezerszer jobb helye van a milliárdoknak. Szüntessék meg a TAO-t, vonjanak ki minden közpénzt ebből a focinak hazudott nép ámításból. Cirkusz helyett, kenyeret adjon a Fidesz a magyar embereknek...

ANDORRÁT SOROS PÉNZELTE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.06.10.


A magyar titkosszolgálat kiderítette, hogy mi áll az andorrai vereség hátterében. Azonnal gyanús volt, hogyan lenne képes a világranglista 186. helyén álló csapat legyőzni a nemzeti tizenegyet. A mérkőzés túlmutatott önmaga jelentőségén, a háttérhatalom célja a magyar nép és a magyar demokrácia lejáratása volt, hogy a hanyatló Nyugat fölényét bizonyítsák a NER fölött.

A TEK már vizsgálja, hogyan lehetséges, hogy erre nem készült fel sem az MLSZ, sem a magyar politikai vezetés, de még Rogán Antal sem jelent meg a FIFA székházában, hogy személyesen felügyelje az eseményeket, és szükség esetén – de legkésőbb a második félidő előtt a szünetben – közbeavatkozzon és megóvja a mérkőzést, de legalábbis a fejeléstől eltiltassa Andorra játékosait.

Matolcsy György ellenségérzékelő készüléke kimutatta az amerikai beavatkozást, méghozzá Soros György környezetéből, amit úgy erősített meg a hírszerzés, hogy személyesen Soros György állt az andorrai provokáció mögött. Az összehangolt támadásba bekapcsolták az EU egyes vezetőit, akiket korábban lemondásra szólított fel az Európát védő magyar kormány, s az andorrai hálózatba bevontak embercsempészeket és civil Soros-ügynököket is.

Soros György azzal kezdte, hogy egy hatalmas támogatást, még a vörösiszap-áldozatoknak nyújtott segélyénél is nagyobb összeget ajánlott fel Andorrának. Mesés összeget ajánlott fel a gólt szerző andorrai játékosoknak, és háromszoros díjat annak, ha valaki gólt fejel. Ennek döntő szerepe volt a későbbi fejleményekben. Soros az andorrai labdarúgó szövetséget az Open Society hálózatába is bevonta, és civil ügynökszervezetet csinált belőle.

A mérkőzésre Soros ügynökei készítették fel a játékosokat: emberi jogi tanfolyammal és a menekültügyi konvenció betanulásával tették áthatolhatatlanná a védelmet, a nemek, fajok, és vallások megkülönböztetésének tilalmával fejlesztették a középpályások gyorsaságát, és a környezetvédelemmel, kisebbségvédelemmel javították a csatársor teljesítményét. A CEU liberális tananyagát kellett tanulmányoznia az andorrai szövetségi kapitánynak...

ALKOTÁS ÉS KREATÍV ÉNIDŐ - MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Ur Anita
2017.06.11.


Nincs időm rá! Erre végképp nincs. Mert sok a munka, az elintéznivaló, a család, a háztartás, a kötelességek... Alkotás? Kreativitás? Nem, tényleg nincs időm ilyesmire... Ugye, ismerős mondatok ezek? Pedig nagyon fontos lenne, hogy mindenki időt, lehetőséget, teret teremtsen a saját kreativitása megélésére. Hogyan lehet ezt megtenni a rohanó mindennapokban? 5 tévhit  - és cáfolata - a kreativitás egyéni megélésével kapcsolatban. Az alkotás és a kreatív énidő igenis megteremthető - minden körülmények között! 

Első tévhit: csak a művészek kiváltsága

Erre születni kell. Nincs tehetségem hozzá. Sosem volt kézügyességem. Ezek a korlátozó belső mondatok valóban célt is érnek. Felnőttek tömege éli le úgy az életét, hogy nem szán időt a saját kreativitása megélésére, kibontakoztatására. Ugyanis masszívan tartja magát még mindig az a tévhit, hogy az alkotás és a kreativitás a művészek kiváltsága. Pedig nem. A magas, akadémiai szintű, tanult művészi alkotótevékenységek csodálatosak tudnak lenni, de az alkotás nem feltétlenül kell, hogy arra irányuljon, hogy lenyűgöző, páratlan, magas művészi értéket képviselő végtermék jöjjön létre. A lényeg a kreatív folyamat. És a belső viszonyulásunk ehhez a folyamathoz. Mert mit is nevezünk alkotásnak? Merjük-e mondani, hogy a tökéletes eperlekvárunk egy csipetnyi levendulával megbolondítva egy alkotás, amiben szívünk-lelkünk benne van? Elhisszük-e, hogy a naplóírásra szánt idő valódi kreatív énidő, nem csupán kamaszos időpocsékolás? Tudatában vagyunk-e annak, hogy a zsebkendőnyi kiskertünk esztétikus és egyedi kialakítása a saját kreativitásunk nagyszerű példája? Ez a hétköznapi kreativitás, ami mindenkiben megvan! Teret kell engednünk neki és figyelni arra, hogy kellőképpen ösztönözzük magunkat, hogy azok a hétköznapi tevékenységek, amelyekhez vonzódunk, amelyekben örömünket leljük, minél inkább a saját kreativitásunk alkotóterepévé váljanak!...

ÍGY CSÚSZTAT, MANIPULÁL, HAZUDIK A 90 MILLIÁRDOS KÖZ(PÉNZ)MÉDIA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.06.10.


"Európának kötelessége befogadni a bevándorlókat – ma ismét megerősítette ezt a nézetét Soros György. A magyar milliárdos alig egy hét alatt már másodjára hangoztatta nagy nyilvánosság előtt, hogy a migrációs válság jót tesz a kontinensnek. Brüsszeli látogatásai óta az Unióban is felerősödtek a migránspárti hangok, a magyar kormány viszont kiáll eddigi álláspontja mellett, éppen ezért komoly vitára számít Brüsszellel. Lázár János a kormányzati tájékoztatón azt mondta, a migránsok ellátásának kötelessége kizárólag azokat terheli, akik meghívták őket Európába" – így hangzott el a Migráns1 közpénzcsatorna 2017. június 8-án 19:30-kor kezdődő híradója Sorost ekéző híradó-blokkjának felkonfja. Aztán jött a felvétel, amelyen a patásördög beszél, és ezt mondja angolul:

Europe has an obligation to take care of refugees.


A kijelentés helyes és szabatos magyar fordításban ennyit tesz:

Európának kötelessége gondoskodni a menekültekrő
l.

Vagy ha így jobban tetszik:

Európa köteles gondoskodni a menekültekről
.

A közpénznyelő, objektív tájékoztatásért felelős kanális híradójában 13:30 után ez a felirat jelenik meg a hiteles, korrekt fordítás jegyében:

Soros György : EURÓPÁNAK KÖTELESSÉGE BEFOGADNI A BEVÁNDORLÓKAT


Nézzük: 

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

GULYÁS GERGELY ÉS A BÜSZKESÉG (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.06.11.


Mindenki azt tesz, ami akar, de nagyon nem értenék egyet azzal, ha fideszes politikus venne részt a Pride-on, és ezt kizártnak is tartom”. (Gulyás Gergely)

Amiről eszembe jutott, hogy negyvenöt magát nyíltan melegnek vagy biszexuálisnak nevező politikus került be a brit Parlamentbe, közülük tizenkilenc konzervatív. Theresa May leginkább Ruth Davidsonnak köszönheti, hogy egyáltalán futhat még egy kört a derék ulsteri tahókkal (akik semmivel sem rosszabbak, mint egy átlagfideszes, csak kicsit nehéz gyerekkoruk volt, a vezetőjük apját kis híján megölte az IRA, őt magát majdnem felrobbantották). Ruth Davidson tavaly eljegyezte a barátnőjét, ő a skót konzervatívok vezetője, egyike a legtehetségesebb brit politikusoknak.

Gulyás igazi káeurópai konzervatív értelmiségi, nem buzizik, csak nagyon nem ért egyet, meg tartja itten a kizártat. Februárban voltam Manchesterben, elmentem a Gay Village-be, ja, ott van ilyen, bár Gulyás úr nyilván nagyon nem ért vele egyet, és ahogy átsétáltam az egyetemre a Sackville Parkban megálltam Alan Turing szobra előtt. Egy padon ült, kezében alma...

FOGY A NYÁJ, KEVÉS A MÓKAMESTER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.06.11.


Idén júniusban, amikor annak van a szezonja, a Magyar Katolikus Egyház húsz újmisés pappal gazdagodik az MTI szerint. Az adatot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szolgáltatta, arról azonban mindenki mélyen hallgat, hogy a gyarapodás üteme egy évtized alatt feleződött, így az idén megyénként legfeljebb egy-egy új pap állhat szolgálatba.

Az egyház adatai szerint tíz év alatt húsz százalékkal csökkent a papok száma, de az igazi feketeleves még hátra van, a papság vészesen öregedik, egyre nagyobb hányad éri el, vagy már jóval túl is haladja a nyugdíjkorhatárt, a Győri Egyházmegyében például a papság több mint fele már betöltötte a 73. életévét, így az egyháznak hamarosan katasztrofális emberhiánnyal kell szembenézni.

Veres András püspök még januárban egy „önfelszámolási” tervet jelentett be az egyházmegyében, néhány éven belül a mostani közel százról nagyjából felére csökkentik a plébániák számát. A papságnak kell eldöntenie, hogy melyik plébániát zárják be, melyik maradjon, elvéve így sok hívőtől a vasárnapi matinéját.

Kajánul vihoghatnék, de nem teszem, mert hitetlen vagyok ugyan, de jóakaratú, így nekem is fáj, ha Mari nénitől megvonják az ostya szopogatásának örömeit. Igaz, ahogyan a papság, úgy a hívők is fogyatkoznak, hiába büszke az alapizé nemzeti hitvallása a kereszténység nemzetmegtartó erejére, az is csak olyan anakronizmus, mint maga az egyház.

Csak ezt bíborban, bársonyban és csúcsos süvegekben nagyon nehéz belátni. János pápa 1962-ben azért hívta össze a II. Vatikáni Zsinatot, hogy megújítsa az egyház belső életét, az elszakadt keresztény testvéreket visszahívja az egyházba, és párbeszédet folytasson a mai világgal, ami azóta sem, Magyarországon pedig különösen nem megy...