2017. április 13., csütörtök

BOCSÁNAT, EZ MÁR AZ ÍTÉLET: ELMESZELTÉK GULYÁST ÉS VARGÁT

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.13.


Dolog elleni erőszakos magatartás nyomja a lelküket.

Gulyás Márton próbára bocsátását a ma kora este kihirdetett ítélet megszünteti, s bűnösnek mondja ki, társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűntette ügyében, ezért garázdaság vétsége miatt 300 óra közérdekű fizikai munkára ítélte a bíróság.
Varga Gergő is bűnös, társtettesként garázdaság és rongálás bűntettét követte el. Őt 200 óra közérdekű fizikai munkára ítélték.

Az üzenet egyértelmű, ha túltolod a pampogást, jön egy-két hónap kényszermunka.

POLITIKAI DEKLARÁCIÓ LETT A KONCEPCIÓS PERBŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.04.13.


Rabláncon vezették be a Sándor Palotánál őrizetbe vett Gulyás Mártont és társát, s ezzel megkezdődött a koncepciós per tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalás koncepciós jellegét az adja, hogy a vádként megnevezett garázdaság büntetőjogi tényállás fontos eleme, hogy a cselekedetnek riadalmat és megbotránkozást kell keltenie a jelenlevő polgárokban.

Amikor az ügyész erre hivatkozott, a teremben nevetés tört ki, hiszen a jelenlevők maguk is tiltakozni mentek a Sándor Palotához és nagyon is helyeselték Gulyás Márton bemutatott performanszát. A politikai véleménynyilvánítás legitim módjáról van szó, amely nem okozott sem riadalmat, sem megbotránkozást, személyi sérülést vagy vagyoni kárt sem.

Gulyás Márton elmondta, hogy szándékosan figyelt arra, hogy embert ne érjen a sárga festék sem a műanyag palack, amelyet megpróbált az épülethez dobni. Szándékosan lemosható festéket használt, hogy ne okozzon anyagi kárt. Tettével azt akarta jelezni, hogy az államelnök nem a magyar népet, nem a jogot, hanem a narancspártot szolgálja.

Gulyás Márton mindvégig bátran beszélt és nem engedte, hogy az álhíreket terjesztő és hazug lakájmédia felvételeket készítsen róla. A helyzete annyiban nem könnyű, hogy van egy felfüggesztett büntetése hasonló tiltakozó akció miatt, amely szintén egy koncepciós perben született, hiszen ott sem garázdaság történt, csupán a politikai vélemény látványos és közérthető formában történt megjelenítése. Ha ebben a perben elítélik, “visszaesőként” akár letöltendő szabadságvesztést is kaphat.

Ehhez képest Gulyás Márton elmondta, hogy ezeket a polgári jogi akcióit nem tekinti garázdaságnak, hanem egy elnyomó hatalom elleni jogos tiltakozásnak. A koncepciós per első fele politikai deklaráció és a szabadság hitvallása lett. Az igazán nagy kérdés az, hogy a perben eljáró bíró a bírói kar azon tagjai közül való, akik megőrizték függetlenségüket, vagy azok közül, akik megrendelésre hoznak ítéletet és a vádirat helyett majdnem az ítéletet olvassák fel a per kezdetén...


LEMOSHATÓ FESTÉKÉRT 500 ÓRA KÖZMUNKA, DE AKIK SZÉTLOPJÁK AZ ORSZÁGOT, SZABADLÁBON?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.04.13.Rabláncon vezették be bírósági tárgyalásra Gulyás Mártont és Varga Gergelyt, akik hétfőn lemosható festékkel töltött flakonnal próbálták megdobni a Sándor-palotát, miután Áder János aláírta CEU-törvényt. A tárgyalás végén Mártont és Gergelyt bűnösnek találták. Gulyás 300 óra közmunkára ítélték. A vád mindekttőjüket rongálás és garázdaság miatt itélte miközben például Gulyás el se találta az épületet ahogy a tárgyaláson kiderült így megrongálni se tudta azt.

Igen, értem a csoportos elkövetést - ami azért nem az igazi, hiszen szervezett módon csak ketten dobtak, a harmadik személyt nem ismerik -, azt is értem, hogy szintén tényállás, hogy egy tüntetés keretében tették mindezt. És igen, a jog betűi szerint még talán jogos is ez az ítélet. Talán. Bár inkább nem, hiszen nincs közveszély, nincs megbotránkoztatás, nincs sérülés, és nincs súlyos (23 ezer forintos tisztítási költség, ami maga is túlzásnak tűnik) kár a tett után.

De nem tudok jobb szót: ez az egész felbasz! Egész nap követtem a tárgyalást, és folyamatosan ment bennem fel az ideg, hogy miközben a hatalom képviselői szétlopják az országot, nem a korruptokat, nem a hatalommal visszaélőket viszik el rabláncon, hanem valakit, aki lemosható festékkel akart megdobni egy középületet.

Hát hol élünk? Hol az igazság?


VONATTAL A SVÁJCI PÁLMÁK ALATT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Mr Bingham
2017.04.13.


...A svájci vonat más 

Vonattal jöttem, vonattal megyek. Szeretem a vonatokat. A svájci vonat más. Pontos. A falunkból egészkor és óra 29-kor indul a vonat. Félkor a vonat már nincs ott, ki volt írva, így jártál, mi szóltunk előre.

A svájci vasút minden évben publikálja a teljesítménymutatóit. 2016-ban a svájci vonatok 88%-ban pontosak voltak (értsd: maximum 5 percen belül a kiírt menetidőhöz képet), 1%-kal jobb, mint egy évvel korábban.

Most egy új, innovatív programot is bevezettek. Egy különleges éves eco-bérletet lehetett venni limitált számban, amiben az éves első osztályú bérlethez jár egy elektromos BMW i3-as használata is, lehet a P+R parkolókat ingyen használni, illetve a célállomáson lehet használni car-sharing (közösségi autózás? – kicsi furcsán hangzik) rendszerben működő autókat, ami olyan, mint a Bubi biciklik Budapesten, csak autókra. Az is nagyon tetszik, hogy az appjukban tényleg 10-15 másodperc alatt lehet jegyet venni.

A mozgó iroda


A svájci vonat tiszta, modern, van konnektor, a telefonos mobilkapcsolattal internet. Nekem mozgó iroda, jobb kilátással, mint a legdrágább genfi iroda a tóparton.

Genfből Zürich 3 óra, egyhelyben ülök, mégis elsuhan a Genfi-tó, a Mont Blanc, Európa legmagasabb csúcsa, Lausanne, a Neuchateli-tó, berni Alpok, Bern, majd Zürich.

Nem tudok más vonatról, ahol mindig, legalább három nyelven mondják be az információkat, leginkább németül, franciául és angolul - az olasz-svájciak ezúttal (soha) nem osztottak lapot...

EZEK NEM UGYANAZOK. SOKKAL HÜLYÉBBEK

ÁTLÁTSZÓ - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.04.13.


Vallomással tartozom. Egészen idáig azt gondoltam, hogy a Fidesz – külön KDNP – tudatosan kommunikál olyan primitív módon, ahogy. Azt hittem, jól átgondolt stratégia szerint szólítja meg azt a réteget, amely kizárólag a nagyon egyszerű, zsigeri indulatokat felpiszkáló üzeneteket érti meg, gondolkodni, összefüggéseket átlátni, saját velőből véleményt alkotni nem képes.

Rá kellett jönnöm, hogy végtelenül naiv vagyok. Nem erről szól a történet. A kormány védelmében megszólalók – legyenek azok szóvivők, kormánytagok, Kósa Lajosok, frekventált szurkolók, sportbírók, zeneművészek – ennyire egyszerűek. Nem stratégiailag, hanem saját erőből. Nem arról szól a történet, hogy dörzsölt médiaguruk oktatják a megszólalókat, hogy ők tanítják meg, hogyan kell fogalmazni ahhoz, hogy elérje az üzenet a híveket. Arról van szó, hogy azért ezt a réteget tudja megszólítani fideszék színe és virága, mert a szín és a virág saját erőből ezt a nyelvet beszéli, ezt érti, ezzel tud azonosulni. Nem hülyének tettetik magukat, hogy az igazi hülyéket bevonzzák, hanem tényleg hülyék és így automatikusan bevonzzák a hozzájuk hasonlókat.

Szarul hangzik, de félek, hogy ez az igazság...

FORRADALMI NYUSZI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.13.Nem kedvező a hidegfront.
Ilyenkor a dolgozó nép kedve megapad a tüntetéshez, nem lehet a földre ülni, elázik a frizura, könnyen jön a torokgyulladás, ha egy jót ordítozik az ember.
A tetejébe itt a húsvét, és bár a nagypéntek munkaszüneti nappá tétele kedvezne a mérgelődésnek, a diákok száma lecsökken, márpedig tegnap tisztán látszott a különbség a szaxervezeti beszámolókon szocializálódott korosztály és a diákok tüntetése között - utóbbi mintha magávalragadóbb lett volna...
Azért reméljük, hogy ez a néhány nap nem töri meg a lendületet és a nyúl is tojik majd valamit Viktorkának, ami megmelengeti az ő pici szívét.

Mindenesetre állandóan van valami üröm az örömben, mert azt azért valljuk be, hogy nem nagyon bánkódunk azon, hogy a népköltészet szárnyakat kapott az utóbbi napokban, még ha annak szenvedő alanya Szeretett Vezérünk is.
Most éppen a Momentum népszavazási kezdeményezése az egyik dolog, ami messziről bűzlik.
A friss, ropogós párt nyolc kérdést hagyatott jóvá a Nemzeti Választási Bizottsággal.
Mit mondjak, mint kés a vajban, úgy jutott előre a dolog, nem voltak kopaszok, nem volt lökdösődés a beadásnál, nem volt időhúzás, továbbá elmaradt az ilyenkor szokásos csomókeresés a kákán is.
Fene tudja, engem a hajdani négyigenes népszavazásra emlékeztet a dolog, ahol a már megszüntetett Munkásőrség megszüntetéséről szavazott a nép, hogy aztán többi kérdés ennek farvizén gond nélkül átmenjen.
Közben két kérdést elutasítottak, egyiket a DK-s Varjú László hibás személyi száma miatt - érdekes, hogy egy pártnak nincs jogásza, aki átnézné a beadványokat, szerződéseket formai és tartalmi szempontból, ennek hiányára egyszer már ráment egy frakcióalapítás...
A másik egy kérdés formájában megfogalmazott feladatmeghatározást - Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott “lex-CEU” nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?
Itt is voltak hibák a személyi azonosítókban, de hát ez egy mikropárt beadványa volt, mely árthatott volna új Nemzeti Nagypártunk, a Momentum beadványának...

Bezzeg a Momentum kérdései!
Ebből kettő - bár látszólag egyaránt Gyurcsányra és Orbánra volt kihegyezve, a valóságban leginkább csak Gyurcsánynak árthatott volna, főként, ha Orbán az ellenzék szorgos segítségével ismét megszerzi a kétharmadot.
Gyurcsányt a parlament kétszer választotta meg miniszterelnöknek, ebből a kettőből összesen egy kitöltött ciklusnyi idő jön ki - a másik cikluson Medgyessy és Bajnai osztozik.
Gyurcsány a két ciklus kilencvenhat hónapjából összesen ötvennégy hónapig volt funkcióban az ismert körülmények között, a második ciklusát puccskísérlet, országgyűlési cirkuszok színesítették, az ellenzék az ő sikeres amortizálásával foglalkozott.
Gyurcsány most nem is akar és nem is tud miniszterelnök lenni, ezért lóg ki a lóláb a Momentum kezdeményezéséből, hiszen Orbán éppen harmadik teljes ciklusát tölti, ebből az utolsót nettó diktátorként...


A TEGNAPI TÜNTETÉSEK 5 TANULSÁGA

FOUCAULT INGÁJA BLOG
Szerző: Pendulumblog
2017.04.13.


Ami napok óta a budapesti utcákon történik, az formabontó és felszabadító. Nem tudjuk, hogy sikerül-e ezt valamiféle rendszerváltó mozgalomba csatornázni, de néhány tanulságot már levonhatunk!

1. Bumerángként működött a hazugsággyár


Az Orbán-rendszer látványos kudarcot vallott az ellenséggyártásban: az emberek többsége sem a CEU-ban, sem a Soros által támogatott civilekben nem lát ugyanis ellenséget. Ellenben bebizonyosodott, hogy az emberek tömegei nem csak átlátnak az adófizetői forintjaikból finanszírozott módszeres hazugsággyáron, de annyire fel is dühíti őket, hogy tízezrével vonulnak ellene az utcára, napokon keresztül. Hiba volt a migráns-hisztéria kifulladása után a Soros-mumusra építeni a Fidesz egész kommunikációs stratégiáját. Az pedig, hogy a kormánypárti média az utcára vonult magyar népet is Soros által fizetett, vezetett provokátoroknak hazudja, és a rendszer főpublicistája még meg is fenyegeti, tovább rontott a helyzeten. 2006-ból tudjuk, hogy ha az emberek úgy érzik, hogy leszarják a véleményüket, ráadásul még folyamatosan a pofájukba is hazudnak, az veszélyes helyzetet teremt. Olyan feszültség van a levegőben, amelyet nehéz lesz lecsillapítani, még azután is, ha a tüntetések alábbhagynak.

2. Ez nem csőcselék


Bármit is állítson a kormánypropaganda, az utcára vonult emberek sem nem Soros-ügynökök, sem nem agresszív csőcselék. Még annyira sem azok, mint 2006-ban, amikor, valljuk be, volt a tünetőknek egy olyan kemény magja, amelyet kizárólag a rendőrökkel való erőszakos összecsapások éltettek. A jelenlegi tüntetésekből - egyelőre, és hál Istennek - ez az autógyújtogató erőszakos keménymag hiányzik. Békés polgárok vonultak az utcára, akik tudják, hogy nekik nem a rendőrök az ellenségeik. A tüntetők eddig példás önfegyelemről és önuralomról tettek tanubizonyságot. Iyen indulatok mellett szinte csoda, hogy nem történt eddig komoly atrocitás, pedig Gulyás Marci 72 órás elzárása akár a rendőrség ellen is fordíthatta volna a tüntetőket. A Kossuth-téren maguk a tüntetők állították le a dobálókat, nem volt szükség rendőrségi beavatkozásra. Ez jól van így, nem gondolom, hogy az erőszak segítene...


ITT OLVASHATÓ

OMLADOZIK A FIDESZES PROPAGANDA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.04.13.


A fideszes médiamasina jó ideje megelőzi korát, és olyan úttörő megoldásokat alkalmaz, amelyekhez képest még a kanyarban sincsenek a nyugati „alternatív tények” és „poszt-igazságok”. A CEU-t ellehetetlenítő törvény nyomán kirobbanó kormányellenes tüntetéssorozat is megkapta a maga adagját ebből. Soros által repülőztetett tüntetők, akik nem is voltak elegen, CEU-s diákok dolgozatcímeiből készült önkényes válogatás, külföldről irányított békaemberek és migránspropaganda. Tokkal vonóval.

A játszma ugyanaz, mint amit a korábbi hasonló tiltakozásokkor, vagy a „randomra” kiválasztott ellenzéki politikusok, aktivisták lejáratásakor tapasztalhattunk. Ám azzal párhuzamosan, hogy a Fidesz egyre nagyobb szeletét kebelezi be a nyilvánosságnak, mintha egyre kevésbé hatna a propaganda. De vajon miért?

„Repülővel jöttünk!” - skandálták az egybegyűltek hétfő este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen, amely rögtön azután szerveződött, hogy Áder János flottul aláírta a lex CEU-t. A tiltakozók ezzel üzenték a fideszes médiabirodalomnak, hogy magasról tesznek a vádaskodásra, sőt mi több, kiröhögik. Vagyis azt a reakciót adják a kormányzati erőlködésre, amit megérdemel: gúnyt.

Ez jelentős újítás a korábbi évekhez képest. Persze, minden egyes lejáratóakció alkalmával hallhattunk privátban gúnyos megjegyzéseket, de az általános, nyilvános reakció mégiscsak a felháborodás volt. Ami implicite komolyan vételt is jelentett. De amikor ezrek reagálnak ilyen iróniával az egészre, akkor teljesen megváltozik a propaganda hatása.

Nem arról van szó, hogy a tüntetők hirtelen megvilágosodtak és 7 év után rájöttek, hogy ki is lehetne röhögni azt az izzadtságszagú erőlködést, amit a kormányoldal médiának hív. Hanem a körülmények változnak lassacskán, és az emberek hozzáállása csak tükrözi ezt a változást.

Az orbáni propaganda célja minden esetben a demobilizáció. Hogy gyanakvást szórjon szét az emberek között, hogy lelombozzon, hogy a privát életbe való visszahúzódásra ösztönözzön, hogy elijesszen a politikától. Mindennek azonban feltétele, hogy minden vád, minden álinformáció, minden ferdítés és hazugság egy szilárd és összefüggő egészet alkosson. Egy olyan szilárd egészet, amellyel szemben nincs semmi hasonló kaliberű narratíva, csak az egyes hazugságok tényszerű cáfolata.

A Fidesz egy olyan erős narratívát épített ki, amelyikben minden mindennel összefügg, és minden elem a többit erősíti. Egy, az ország szuverenitására és biztonságára rontó hétfejű sárkányt festettek meg, amelyben Brüsszeltől, a civil szervezeteken, tüntetőkön és menekülteken át Sorosig, mindenkinek megvan a maga jól kijelölt helye. Minden ellenvéleményt, a hatalommal szembeni minden kiállást elég volt a konglomerátum egyik aprócska részéhez kötni valahogyan, és azzal az is a sárkány részévé vált...

EGYSZER MINDENKI AMERIKAI NÉPSZAVA LESZ - NEM KELL SZAREMBERKÉNT MEGHALNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.12.


Minden elképzelésünket és várakozásunkat felülmúlják a fiatalok, láthatóan diákok, akik a pesti utcákon hömpölyögnek, és Orbán távozását követelik. Ezek nem az állásukat féltő értelmiségiek, akik mindenkit leugatnak, csak azt nem mondják meg közben, hogy mit féltenek: a tanszéket, az állást, a fizetést, az EU-s pályázatot, az ösztöndíjat, a gyereknek a londoni tanulást, viszont mindenkit lehülyéznek, nehogy a pénzük veszélybe kerüljön.

Ezek a gyerekek, akik már nem is annyira gyerekek, akik azt kiabálják, hogy “Nem félünk” és “Orbán Viktor a legnagyobb Geci!”, nem sumákolnak, nem ácsingóznak párttámogatásra, nem az határozza meg a véleményüket, hogy bejutnak-e Orbán seggébe a parlamentbe, és ott úgy csinálnak Orbán pénzéért, mintha itt demokrácia lenne. Ezek a gyerekek az őszinte és spontán megnyilvánulásaikkal mind megítélik ezt a sok hivatásos “forradalmárt”, akiket eddig csak undorral figyeltek a távolból, hogy a hazugságaikból élnek.

Ezek a fiatalok nem is a Facebookon lógó fotelforradalmár nyugdíjasok, akik naphosszat ott okoskodnak, ontják magukból a butaságot, várják a messiást ezerrel, mindig találnak valami szélhámos pártvezért, vezérürü hülyét, akinek bedőlnek, és akiért ölni tudnának. De még egy egyenes, őszinte szó a szájukat el nem hagyta. Tisztelet a kivételnek. Ezek a gyerekek megelégelték, hogy a nagypofájú, de megalkuvó, sunyi értelmiség hogyan védi a koncot, a parlamentben a rendszert legitimáló hazaárulók hogyan falaznak Orbánnak hét éve.

Ezek a gyerekek az Oktogonnál tíz perc alatt megfejtették, amit ez a sok okoskodó hülye hét év alatt nem tudott megfejteni, hanem csak hazudoztak, mert akkor hova lesz a pénz, hogy “A demonstrálók legfontosabb célja a választási törvény módosítása, szerintük ugyanis a mostani törvényt már a Fidesz írta magára, így pedig nem lehet leváltani Orbánékat.” A NER ilyen egyszerű, és ezt nem tudták megfejteni hét év alatt. Még most is azt hazudozzák, hogy ők majd megnyerik a választást egy Fideszre írt választási törvény mellett.

Hazudoznak a gazdagokról, orbánabbak az Orbánnál, lassan már náci szöveget nyom a szocialista párt, hogy maximalizálja a lóvét. De ezek az árulók nyomába sem léphetnek az utcán vonuló szabad lelkű, egészséges lelkű gyerekeknek, akik nem pitiznek Orbánnak, nem hazudoznak, nem csinálnak úgy, mintha nem tudnák, hogy ez egy diktatúra, amelynek elnöke a “Bajszos szar”. Bizony, ezek a gyerekek nevükön nevezik a dolgokat és úgy látják azokat, amilyenek. A hivatásos ellenzékiek pedig csak lapítottak, mismásoltak és a pénzre néztek...

EGY SVÁJCBAN ÉLŐ REZIDENS: DÖBBENETES, AMI ITTHON FOLYIK

24.HU
Szerző: 24.hu
2017.04.12.


A Facebookon tettünk közre egy felhívást, melyben külföldön élő magyarokat kértünk arra, írják meg nekünk, ők új, választott hazájukból hogy látják az elmúlt napok magyarországi tüntetéseit. Több érdekes levelet is kaptunk, köztük egy olyat, melyet egy magyar tinédzser írt, most pedig egy rezidens véleményét közöljük, aki a Magyarországon uralkodó korrupció elől menekült egészen Svájcig. E-mailjében ijesztő részletességgel ír arról, egy rezidens szemével nézve mi folyik az egészségügyben.

A külföldi magyarok véleményével kapcsolatos felhívásotokra reagálnék. Pár éve dolgozom Svájcban, rezidensként. Az egyetem után otthon dolgoztam, majd az ott uralkodó korrupciótól kellően kiégve eljöttem.

Mert ellentétben a híradásokban félve megpiszkált egészségügyi helyzettel (gondolok itt a néha bedobott, végtelenül unalmas témákkal, mint “kitartás, épül a szuperkórház”- ez szinte évente előjön, csak más jelzőkkel és szereplőkkel, sokat kell várni az SBO-n, etc) a valóság jóval sokkolóbb.

Arra vonatkozó cikket, tényfeltáró riportot nemigen olvastam, hogy a különböző főorvosok az állami egészségügyben milyen hatalommal rendelkeznek, hogy
hogy rabolják le a rendszert (államiban operált magánbetegek, magánrendelés az állami kórház keretein belül, használva ezzel az intézmény nővéreit és eszközeit, a kontrollálatlan munkaidő – értve ezalatt, h a legtöbb osztályon nincs beléptetőkártya, ergo akármikor leléphet a papíron ott levő orvos – csak nüansznyi probléma),
hogy gyakorlatilag nincs képzés, hogy ugyanaz a mutyizás megy a rezidenshelyeknél, mint az állam többi szintjén (a legtöbb “elit” helyre csak kontakttal lehet bekerülni, majd ha már csókosként benn vagy, ennek megfelelően leszel kivételezett helyzetben az osztályon, gondolok itt az operációkon való részvételre és operálásra való lehetőség megkapására).

Innentől igenis vannak fiatalok, akiknek megéri otthon maradni, pont a rendszert fenntartó őseik révén, majd még ők vannak beállítva hazafinak, akik korrekt magyarként húzzák az igát...

JESZENSZKY: A KORMÁNY EGYRE KEVÉSBÉ VÁLLALHATÓ

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2017.04.13.


A CEU-ügyről, Magyarország nemzetközi megítéléséről, az amerikai kapcsolatokról, Putyin befolyásáról illetve a Fidesz mögül eltűnő hátországról készített interjút a HVG Jeszenszky Gézával, egykori külügyminiszterrel és washingtoni nagykövettel.

Arról is megkérdezték Jeszenszkyt, hogy miért fogadták be annak idején a CEU-t Magyarországra annak ellenére, hogy az Antall-kormány sem lelkesedett érte. Jeszenszky erre azt válaszolta, hogy tudták ugyan, hogy Soros György nem velük szimpatizál, sokkal közelebb áll hozzá az SZDSZ, de nem féltek az ellenvéleményektől, sőt, azt gondolták, hogy a parlamentarizmus lényege az ellenvélemények megléte, az erős kormányhoz pedig az erős ellenzék is hozzátartozik.

Hogy miért támogatták a CEU-t, arra Jeszenszky azt mondta:

biztosak voltunk abban, hogy jót tesz az ország nemzetközi reputációjának és az egyetemi élet sokszínűségének.


A volt MDF-es külügyminiszter szerint nem igaz, hogy a CEU szabálytalanul működik, és még az sem igaz, hogy a CEU-n "megveszekedett liberálisok - már ha ezt negatívumnak tartjuk - tanulnak és tanítanak. Hiszen itt végzett Kovács Zoltán kormányszóvivő, vagy itt tanít Csaba László, aki nemrég még Orbán egyik gazdasági tanácsadója" volt - mondta.

A CEU ellehetetlenítésének okáról Jeszenszky azt mondta, Orbán úgy gondolja, itt képzik az ő ellenzékét, és Putyin is így érezheti, valószínű tehát, hogy Putyin nyomása is közrejátszik.

El lehet lehet kergetni az egyetemet, de naivitás azt gondolni, hogy az ott megjelenő gondolatoktól is el lehet zárni a magyar közvéleményt


– mondta Jeszenszky, aki szerint, visszatérve Putyinra, Orbán jelenlegi politikája függőségbe hozza Magyarországot...

CIVILEK VAGYUNK, SZABADOK VAGYUNK, MAGYAROK ÉS EURÓPAIAK VAGYUNK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.04.12.


Több tízezer ember vett részt április 12-én a 17.30-19.00 óra között megtartott, több mint 100 civil szervezet csatlakozásával létrejött Hősök vétója eseményen a budapesti Hősök terén. A békés és erőszakmentes eseményen a tömeg egy „Civil” feliratot körülölelő szívet állt körbe, jelképezve, hogy a civil szervezetekre szüksége van Magyarországnak. Mindannyian civilek vagyunk és kiállunk a saját közösségeinkért, a környezetért és a gondolat szabadságáért.

A Parlamentnek benyújtott új civil törvény külön regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek a magyar állam költségvetési szerveitől függetlenül évi 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak külföldről. A törvénymódosítás által érintett szervezetek eddig is minden jogszabálynak megfelelően és átláthatóan működtek: nyilvános volt, hogy milyen forrásból, mekkora összegű támogatást kapnak, és azt mire fordítják. Ez kiderül minden szervezet nyilvános éves beszámolójából is.

A rendezvényhez csatlakozott több mint 100 civil szervezet elutasítja a civilek törvény által tervezett megbélyegzését. Ezek a szervezetek tisztán, mindenféle titkolózástól és befolyásolástól mentesen végzik a hivatásukat, védik a gyerekek jogait, ételt adnak a szegény embereknek, hajléktalanoknak hajlékot, és dolgoznak egy tiszta, békés és egészséges Magyarországért...

MÉSZÁROS LŐRINC ÉPP MEGVETTE A FÉL BALATONT

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.04.12.


Az egyik legnagyobb balatoni turisztikai cég, az egykor állami Balatontourist gazdát cserélt: Mészáros Lőrinc Konzum Zrt.-je és magánszemélyként állandó jellegű üzlettársa és barátja, Jászai Gellért vette át a céget – derül ki a tőzsdei cég közleményéből.

Az előző tulajdonosok egy luxemburgi cég mögött rejtőztek, Jászai Gellért viszont már a kétezres években feltűnt a cégcsoport tulajdonosai közt egy időre. A mostani vételi árat nem közölték. 

A legnagyobbat akkor most átvesszük

Mindenesetre óriási kempinges céget szereztek így Mészárosék, a Balaton partján 106 hektárt birtokló Balatontourist ugyanis több mint 183 ezer vendéget fogadott tavaly. A cégnek főleg kempingjei vannak, pontosabban 5200 kempinghely, 500 bungaló és egyebek mellett 200 mobilház tulajdonosai a part mellett, ők a legnagyobb turisztikai cég a környéken...

PRÓFÉTÁK, PROVOKÁTOROK, SZERVEZŐK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.04.12.A lex-CEU nyomán kialakult tüntetéshullám mai állomása aHősök tere. Mármint a meghirdetett program szerint. Aztán némelyek elindultak a Fidesz székház felé. Ahol elhangzott a „Menjünk be!” Majd nem mentek be. Mi meg álljunk meg itt egy pillanatra. Egy kis fanyalgásra, ha úgy tetszik.

Sokakban akár csalódást is okozhat, hogy nem ostromolta meg a pártszékházat az a pár ezres tömeg. Ugyanakkor azt is érdekes lenne tudni, hogy milyen erővonalak mentén vonultak el, a tömeget megosztva a Parlament elől a minap, s mi eredményezte a Fidesz-székház megcélzását. Az ugyanis a netadós tüntetés óta tudható: ilyenkor legfeljebb a biztonsági őrökkel lehet ott beszélgetni, pofozkodni, lökdösődni. Meg a rendőrökkel. Érdemi, szimbolikus üzenete annak sincs, ha téglánként elhordják a székházat. Ahogy annak idején a TV-székház felgyújtásának is legfeljebb a csőcselék számára volt szimbolikus értéke. Akiket különben a jobboldali, pontosabban az orbanista publicisztika szeret hősökként láttatni. Mármint akkor, ha a jelenlegi kormányoldal szekerét tolják. Akár a nemzeti máglya felé is tolják azt. S ha már az említett publicistáknál tartunk.

Az egyik prominens lovagjuk éppen tegnap írta le, hogy „egy darabig még őrjönghettek az utcákon, megpróbálhatjátok feldúlni a Parlamentet, a minisztériumokat, a Fidesz székházat, a köztársasági elnöki hivatalt, nekimehettek a rendőröknek”. Szövegkörnyezetében nyíltan megfenyegetve a tüntetőket. De most mégis ragadjunk le itt, mert az világos, hogy az inkriminált mondatok leírásakor nem volt túl sok valóságalapja az említetteknek. S akkor jött a mai napi tömeghasadás a tüntetésen. Azért, hogy elmenjenek a Fidesz székházához. Ahol néhányan a behatolásra hangolják a tömeget. Mint írtam korábban, minden értelmes cél nélkül. Márpedig ebben az összefüggésben B. Zs. vagy próféta, vagy sem. Első közelítésben szakadjunk el attól a gondolattól, hogy a jövőbe lát. Akkor, hiába Schmidt Mária keresztes lovagja, mégsem próféta. Az eseményekből sem következik a Fidesz-székház megrohamozása. A lex-CEU kapcsán az Emmi is értelmesebb célnak tűnne. Így marad az, hogy B. Zs. esetleg olyan információtöredékek birtokában volt tegnap, amivel talán a tüntetők sem...


MAGYARORSZÁG ÜGYÉBEN A BIZOTTSÁG HALOGAT, FŐKÉNT MIVEL AZ EURÓPAI NÉPPÁRT OPPORTUNISTA, PEDIG... - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.13.


Guardian

Közép-Európa egyik legjobb nyugati elemzője úgy gondolja, a történelemből ismeretes, hová is vezet a megbékítés, a nyugatnak éppen ezért szembe kell szállnia Orbán Viktorral. Timothy Garton Ash szerint ehhez az a legjobb megoldás, ha Merkel és a konzervatívok vagy rákényszerítik a magyar vezetőt politikájának megváltoztatására, vagy kiteszik a szűrét az Európai Néppártból. Mert ha a liberálisellenes és nacionalista magyar vezető továbbra is próbálhatja becsukni az ország legjobb egyetemét és sok más vonatkozásban is lebontja a liberális demokráciát, akkor az európai középjobb frakció hiába papol a közös értékekről, ezek a nyilatkozatok nem érnek többet, mint a papír, amelyre nyomják azokat. Magyarország híres a szalámi taktikáról, Orbán pedig mesterien alkalmazza azt a demokrácia ellen. Mindig újabb szeletet vág le belőle, de olyan ügyesen, hogy az uniós partnerek nem gondolják, hogy itt többet kellene tenniük, mint hangosan morogniuk.

Magyarországon már nincs sokszínű sajtó, vége az igazságszolgáltatás függetlenségének. A kormányfő térdre akarja kényszeríteni a CEU-t, satuba akarja fogni a civil szervezeteket és családostul táborokba zárja a menekülteket. Orbán ma már összemelegedett Putyinnal, szembefordult Sorossal, az ország – a lengyelekkel karöltve – távolodik a szabadságtól. És milyen mérgező nyelvet használ mindehhez a miniszterelnök! A kialakuló rendszer még nem fasiszta, de a hangnem igenis az, amikor pl. a zsidó Sorost ragadozónak nevezi, vagy az embereket hangyáknak tekinti. Az európai kereszténydemokraták azonban csupán a kezüket tördelik. Felhívják barátjukat, Orbán Viktort, twitteren üzennek. Mármint hogy mindent megtesznek. Csak azt nem, hogy megváljanak a Fidesz 12 EP-képviselőjétől. Ehelyett inkább a Bizottságnak passzolják át a labdát. De itt nem a jogról, hanem az alapvető értékekről van szó, amelyek ügyében minden európai politikusnak állást kell foglalnia, ha komolyan gondolja az értékeket.

A mai unióban már nem vicces, ha valakit diktátorként üdvözölnek és arcon paskolnak. A régi megbékítést idézi. Azt jelzi, hogy a pártérdekeket az értékek elé helyezik, és hát, Orbán a Néppárt lojális tagja, továbbá igen jól tud smúzolni. Azonban az amerikai törvényhozás mindkét háza igen határozottan bírálta a CEU elleni eljárást. Eljött az idő, hogy Európa népei hangosan megszólítsák a konzervatívok vezetőit. Pl. Seehofert, hogy tényleg az orbánizmus hasznos idiótája akar-e lenni? Illetve meg kell kérdezniük Merkelt, vajon ez az ember nem mindenben pont az ellenkezőjét képviseli, mint a kancellár?

Die Welt

A lap azon tanakodik, kapitulált-e Orbán Trump előtt? Mindenesetre az Egyesült Államok részéről heves ellenállásba ütközött, hogy Magyarország megpróbálta bezáratni a CEU-t. Az előzmény az volt, hogy a magyar kormány – mintha nem lenne sürgősebb dolog a világon – olyan törvényt hozott, amely megfosztotta volna lépalapjától az egyetemet. A jelek szerint a hatalmat az zavarja, hogy az intézményt Soros György finanszírozza. De az egész mögött inkább kampánymanőver húzódik meg, mivel a kormány közeli sajtó nem győz összefüggést kimutatni a befektető, a menekültválság és az ellenzéki pártok között. Azt akarja sugallni a választóknak, hogy milliárdos összejátszik a kormányellenes erőkkel. Ha ez volt a kiinduló pont, akkor a miniszterelnöknek nagy külpolitikai árat kell érte fizetnie. A nemzetközi visszhang elsöprő.

A legrosszabb azonban az amerikai reakció, Washingtonból jeges ellenszelet érezni. Az illetékes államtitkár Budapesten elmagyarázott egy pár egyszerű dolgot, és utána azt mondta, hogy tárgyalópartnerei megértették az üzenetet. Ez magyarázhatja, hogy miért beszélnek hirtelen úgy magyar kormányzati tisztségviselők, mintha soha semmi gond nem lett volna a CEU-val. De amit a diplomata kifejtett, az úgy hangzott, mintha a magyar vezetésnek fogalma sem volna arról, miként működnek a dolgok az Egyesült Államokban. Pedig dehogynem. Most Orbán mégis azt hajtogatja, hogy az egyetemnek bizonyosan nem kell lehúznia a rolót. Szóval mintha túl korán keltették volna az intézmény halálhírét. Lehet, hogy csak azért, mert Trump talán mégsem egészen olyan, amilyennek a magyar miniszterelnök hitte. Soros tevékenysége a térségben végső soron amerikai érdekeket szolgál. Trump pedig az USA elnöke, még ha a politikai felfogást tekintve nagyon is nem ért egyet a befektetővel...

GYERMEKJOGI JELENTÉS 2016 (PDF)

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerzők: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
2017.04.13.
2017-ben nemcsak azt ünnepelhetjük, hogy 26 éve ismerjük a gyermekjogokat, hanem az 1997-ben elfogadott, tehát 20 éves gyermekvédelmi törvényt is. De vajon tényleg van okunk ünnepelni? Milyen most, 2–2,5 évtizeddel a gyermekjogok megjelenése után gyereknek lenni Magyarországon?

Idén először készült olyan átfogó vizsgálat a mögöttünk álló év gyermekjogi eseményeiről, amely képet ad a jogszabályi változásokról, a statisztikákról, a gyermekjogok érvényesüléséről és nem utolsósorban arról, hogy milyen gyermekjogi témák uralták a közbeszédet: hogyan gondolkodunk mi, felnőttek a gyerekekről.

2017-től kezdve minden évben elkészül ez a tényszerű, objektív – a problémákat és a pozitív eredményeket egyaránt számba vevő – jelentés, ami értékalapú, gyermekjogi megközelítést alkalmaz, de nem értékelő (így például ajánlásokat sem tartalmaz). Bízunk benne, hogy ezzel a jelentéssel olyan információforrást teremthetünk, amely növeli a gyermekjogi érzékenységet, és segíti mindazoknak a szakembereknek a munkáját, akik gyermekjogokkal, gyermekvédelemben dolgoznak...ORBÁN A PUTYINI ÚTON - HÉT OK, AMIÉRT MEG KELL ÁLLÍTANUNK MOSZKVÁT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tordai Bence
2017.04.12.


Nem Brüsszelt, Moszkvát kell megállítani, mielőtt Orbánék végigmennek azon az úton, ami egy orosz típusú rezsimhez vezet.

Hét területen ijesztően nagyok a hasonlóságok, de még mindig van lejjebb. Elég a putyinizálódásból, stop Moszkva!


 1. Civilek támadása: a külföldi ügynöknek bélyegzés már Magyarországon is megkezdődött. Oroszországban 148 hasznos társadalmi szervezetet billogoztak meg, ebből 27 már meg is szűnt.
 2. Egyetemek vegzálása: Orbán a Corvinus megtörése után most a CEU-t akarja ellehetetleníteni. Putyinék nemrég vonták meg a szentpétervári Európa Egyetem működési engedélyét.
 3. A média bedarálása: itthon médiatörvény, Origo, Népszabadság, megyei lapok, TV2, kereskedelmi rádiók, pártszolgálati adók és közpénzen hizlalt fideszes médiabirodalom. Kint cenzúra, médiák bezáratása, tényfeltáró újságírók meggyilkolása.
 4. Az ellenzék megfélemlítése: nálunk lehallgatások, paparazzik, koncepciós perek, aktivisták letartóztatása (lásd Gulyás Márton esetét). Putyinéknál pénzbírsággal és börtönnel vegzált ellenzékiek, halállisták és kivégzett, megmérgezett, gyanús körülmények közt meghalt politikusok és kiugrott titkosszolgák.
 5. Az igazságszolgáltatás blokkolása: Polt Péter. Oroszországban is csak az kerülhet börtönbe, aki „elfordult a családtól”.
 6. A gazdaság leuralása: trafikok, közműcégek, bankok, kiskereskedelem, utalványos cégek egyfelől, Orbán-rokonok, strómanok és baráti oligarchák a túlárazott közbeszerzéseken és pályázatokon másfelől. Oroszország hasonló, de ott a külpiacokon is Putyint szolgálják az állam és az oligarchia óriáscégei.
 7. Kettészakadó társadalom: gazdagodó milliárdosok az egyik oldalon, terjedő és mélyülő szegénység a másik oldalon – mindkét országban.
Az oroszok már a spájzban vannak. A bizonyíték? Paks2, 3-as metró, Kiss Szilárd és Kovács Béla – sőt, Orbán Viktor és Vona Gábor. Meg kell állítanunk őket, mielőtt átveszik az uralmat a konyhában!

A Párbeszéd ezért arra kér minden felelősen gondolkodó magyart, hogy csatlakozzon a #stopMoszkva kampányhoz! Ragasszuk tele a köztereket és árasszuk el az internetet: #stopMoszkva!

Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

A TÉT MÁR RÉG NEM A CEU, VAGY A CIVILEK - SOKKAL TÖBBRŐL VAN SZÓ - MEDDIG BÍRJA ORBÁNÉK A NYOMÁST?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.12.


A hazai tömegtüntetések mellé most beszállt az Egyesült Államok kormánya is. De a rezsimnek még eltarthat egy ideig, míg felismerik, hogy elmentek a falig. 

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt várja a magyartól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Erről Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján.
Egy újságíró azt kérdezte a szóvivőtől, hogy hozzá tud-e tenni valamit ahhoz, amit Hoyt Yee államtitkár-helyettes a CEU ügyében már Budapesten elmondott.  A szóvivő válaszát a 444 idézte pontosan, legyen elég nekünk a lényeg:
 1. Nagyon aggasztónak találják a CEU-törvényt; veszélyezteti a CEU további működését.
 2. A szabad kutatás és gondolkodás ügye van itt a középpontban.
 3. A törvény szerintük több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti Magyarországon, úgyhogy ez az ügy a CEU-n is túlmutat.
 4. Az Egyesült Államok tisztában van a helyzettel, tárgyaltak a CEU-rektorával.
 5. Úgyhogy sürgetik Magyarország kormányát, hogy függesszék fel a törvény végrehajtását.
Milyen következtetést vonhatunk le ebből?
Ha Orbánnak külpolitikai célja volt a CEU bezárásával (államközi egyezmény, találkozás Trumppal), akkor ez csúnyán a visszájára fordult:
ezek után nemhogy találkozni nem akarnak vele, de még jobban elszigetelte és rossz hírét keltette Magyarországnak és kormányának. Kérdés, hogy Putyin mit ígért neki és mennyire van ténylegese befolyással Orbánra.

Amerikai-nyugati oldalról a CEU-törvény tehát teljes bukás lehet.

Ha viszont Orbán ezzel akarja kiszakítani az országot az EU-ból és a NATO-ból, illetve a demokráciák közül, pont jó irányba igyekszik.
Ez az irány azonban bizonyosan nem találkozik a magyarok nagy részének elképzelésével: a legtöbben pontosan tudják, milyen orosz fennhatóság alá tartozni...

ÚGY NÖVEKEDNEK A VIZES VB KÖLTSÉGEI, AHOGYAN MÉSZÁROS LŐRINC VAGYONA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Gödri Rita
2017.04.13.


Meredeken megnőttek 2015 óta a vizes vb költségei; az USA felszólította Magyarországot, hogy vesse el a lex CEU-t; az EU-tól kapott támogatásból finanszírozott Hernádi Zsolt egy szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást.Ezekről ne maradj le!
94 milliárd forint megy a vizes vb-re (Átlátszó blog)
Az USA felszólította Magyarországot: vesse el a lex CEU-t. (444.huIndex)
Hernádi Zsolt alapkezelője szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott (Direkt36)
Ha van 3 perced:
94 milliárd forint megy a vizes vb-re – eddigAz Átlatszó összegyűjtötte az eddigi szerződéseket a vizes világbajnokság kapcsán – 94 milliárd forintnál tartunk most, ám ez az összeg várhatóan emelkedik majd, hiszen jelenleg is több hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés folyik a háttérben. Még 2015-ben jelentette be a kormány, hogy hazánkban rendezik meg a 2017-es nyári vizes vb-t. A Magyar Úszószövetség akkori elnöke, Gyárfás Tamás akkor azt nyilatkozta, hogy a várható költségek 24,7 milliárdra rúgnak majd. Ehhez képest hamar kiderült, hogy a kormány jócskán elszámolta magát már a legelején: a Dagály úszóaréna kivitelezését csupán 8 milliárd forintra becsülték, ám a kivitelező Market zrt. nettó 38,36 milliárd forintért vállalta el. A cég tulajdonosa egyébként Orbán Viktor jóbarátja, Garancsi István. (Átlátszó blog)
Az USA felszólította Magyarországot, hogy vesse el a lex CEU-tErről beszélt Mark C. Toner az USA külügyminisztériumának szóvivője egy kedd esti sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a CEU fontos tudományos és kulturális kapocs Magyarország és az USA között, és a törvény, melyet hétfőn Áder János köztársasági elnök is aláírt, több más amerikai egyetem oktatási programját is veszélyezteti hazánkban. Így tehát nem csak a CEU-ról van szó, hanem a szabad oktatásról és szabad kulturális gondolkodásról is. Az USA álláspontja továbbra is az, hogy a magyar kormánynak a CEU-val kell tárgyalnia ez ügyben, fel kell függeszteni a törvény végrehajtását és újra kell tárgyalni azt úgy, hogy közös nevezőre jusson az oktatási intézménnyel​. Mindeközben itthon a Jobbik is kiállt a CEU mellett és aláírja az LMP beadványát, így Alkotmánybíróság elé kerülhet a les CEU. (444.huIndex)
Hernádi Zsolt alapkezelője szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatottAz Európai Unió 2009-ben indította útjára hazánkban a Jeremie-programot, mely összesen 130 milliárd forintos forrást nyújtott, melyet 28 alap osztott szét különböző vállalkozások között. Habár 2016-ban Csepreghy Nándor még azt nyilatkozta, hogy semmilyen visszaélés nem történhet az uniós forrásokkal, most az uniós ellenőrök számos szabálytalanságot tártak fel, melyért tetemes összeget kell kifizetni. Többek közt azt kifogásolták, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője egy szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott uniós pénzből. Azt is kifogásolták, hogy a szétosztott támogatásokat olyan cégek kapták meg, melyek egy bizonyos befektetői körhöz tartoznak. (Direkt36)
Brüsszeli ultimátum: mit akar a magyar kormány?Az Európai Bizottságban teljes egyetértés született azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány számos olyan intézkedést hozott az elmúlt időszakban, amely megkérdőjelezi mindazt, ami az Európai Unióhoz való kötődéshez szükséges. A bizottság tagjai szerint több olyan törvény, intézkedés is született, mely az emberi jogok, a jogállamiság, a demokrácia ellen vét, éppen azért az Európai Bizottság politikai vitát kezdeményez Magyarországgal, hogy kiderüljön, hazánk képes-e az EU értékek szerint működni. (444.huIndex)
Ha van még két perced:
Hiába derült ki, hogy  Pruck Pál szerepel  az 1956-os plakátokon, Schmidt Mária nem kér bocsánatot. (444.hu)
Palkovits kiskaput keres a CEU-ügyben – a miniszter új ötlettel rukkolt elő, miszerint, ha a CEU kibővítené licencszerződését, a törvény ellenére is zavartalanul működhetne tovább. (444.hu)
Unalomba fulladt tárgyalás – folytatódik a Fideszes kémügy tárgyalása. A vád szerint Maxin Norbert és társa külföldi szervekkel osztott meg az országot érintő bizalmas információkat, ám ismerősei erről semmit sem tudtak mondani a tárgyaláson. (Átlátszó blog)
Ismét gazdagodik az ország gázszerelője: a Balatontourist és egy borászat is Mészáros Lőrincé lett. (24.hu24.hu)
Kevesebb munkahelyet hoztak létre több állami támogatással. A legtöbb új munkahelyet olyan beruházások hozták létre, amelyek 2010 előtt születtek. A top tízbe csupán 2, a mostani kormányhoz köthető döntés szerepel. (MNO.hu)
Meglepő kinevezés Orbántól: tárca nélküli miniszter kerül Paks élére. A kiszemelt Süli János, Paks polgármestere, 2014-ben lemosta Fideszt az önkormányzati választásokon.  (Index)

AZON FOGTOK ELTAKNYOLNI, HOGY ÓTVAR MÓDON ALÁBECSÜLITEK A MAGYAROKAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.12.


Ha a Bayer nevű nemzetpusztító, egyszemélyes uszítóbrigád tegnapi, keringőre való felhívása után még mindig kételyek marcangolták volna a szívünket, hogy vajon van-e még hely a tektonikus lemezek alatt, ahova még nem sikerült lesüllyednie minden idők nemzeti kormányának, akkor tessék, mutatom. Van hely bőven. Főszerepben a Bayer nevű osztálytársával és kebelcimborájával, ez utóbbi lovagkeresztjének megálmodójával, a magyar kormány legfeleslegesebb tagjával, Semjén Zsolttal. Igen, közben – e sorok írásakor – hömpölyög a tömeg az Andrássy úton.

A Hősök terének árnyékában és fényében számomra a nap legsúlyosabb megszólalása ez, amit Orbán testközeli imádója interjú formájában előadott. Lehet szimplán blablának nevezni, de azért az aggasztón már régen túl van ez a fröcsögő gyűlöletbeszéd, ami a kormány hivatalos kommunikációjává lépett elő, és amely a Soros-hálózat, a világot átszövő Soros-ügynökök áldozataként reflektál Magyarországra. Annyi baromságot hordott össze ez az ember, hogy az példátlan, pedig Kósa-Hollik-Rezsiszilárd-Gulyás tartják a frontot rendesen.

Szóval, mielőtt a fővadász a kormánnyal egyetemben elhurcolta volna az ő beleit a jól megérdemelt húsvéti szabadságra, lenyomott egy akkora dörgedelmet, hogy én ilyennel szerintem még Orbán legelvetemültebb agymenéseiben sem találkoztam. Aki nem bírja idegekkel, annak ideteszek néhány példázatot a CEU beszántása köré szerveződő mentális mélyrepülésből:

– A CEU egy olyan leány, akinek nincs anyja.

– Lehet, hogy ő ezt mondta, de még az is lehet, hogy más majd mást mond (reagálás az amerikai helyettes külügyi államtitkár ama kijelentésére, miszerint az amerikai kormány nem köt semmiféle olyan megállapodást a magyar kormánnyal, amilyet külön Semjénék szeretnének).

ATV: Módosítsák az amerikai alkotmányt, hogy Donald Trump vagy a kormánya egy előzetes elvi engedélyt adjon New York állam kormányzójának, hogy Budapesten a CEU működhessen?

Ez egy nagyon kifacsart gondolkodás, mert ez azt tételezi fel, hogy nekünk a világ összes országának a bonyolult államszervezetét kellene figyelembe vennünk, amikor mi egy magyarországi törvényt hozunk. Mi a józan ész alapján hozunk törvényt. Hogy az amerikaiak hogy oldják meg az Egyesült Államokban ennek az államigazgatási lebonyolítását, az az ő dolguk. Ez nem befolyásolja, és nem is befolyásolhatja a magyar törvényalkotást. A magyar törvény ésszerű, sőt evidentikus.

– (…) az emberiségnek egy elenyészően pici hányada kérte ezt (hogy vonják vissza a lex CEU-t – szerk.), még a politikai életre értve is. (…) Hogy Donald Trump mit kér, azt honnan tudjam én, hogy ő kér valamit, vagy nem kér valamit?

A tüntetők követelését nem veszik figyelembe?


– Mi mindent figyelembe veszünk, mi mindenkinek a véleményét figyelembe vesszük, ha épeszű érvet mond.

Akkor miért nem módosítják a lex CEU-t?

– Azzal kapcsolatban egyetlen épeszű érvet nem hallottam (…) Egy politikai indíttatású hisztériakeltés zajlik, ami a napnál világosabban mutatja a Soros-hálózat mozgósító képességét. Ami megfontolandó nemzetbiztonsági szempontból is.

– Én csak azt tudom mondani azoknak a magyaroknak, akik hajlanak itt a Soros-féle ideológiára és így a korlátlan migrációra és az ezt képviselő pártoknak a támogatására, hogy senkinek ne legyen illúziója: hogyha a balliberális oldal hatalomra kerülne, akkor lebontanák a kerítést. És ha lebontanák a kerítést, ránk zúdulna az illegális migráció. És csak azt tudom nekik mondani, hogy ezek a balliberális emberek, akik ma ennek a legfőbb szószólói, azoknak a fejét fogják először levágni. Volt egy tanulságos beszélgetésem nem olyan régen, ilyen Pride-os emberrel, aki a tömeges migráció lelkes aktivistája. Mondtam neki, hogy barátom, a te fejedet fogják először levágni, ha itt tömeges migráció és a végén sarija lesz. A miénket majd csak a sor végén...

TÖBBET ÉSSZEL...

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.04.13.


Néhány napja jelent meg a hír: “a vidéki szakszolgálatok szakemberhiánnyal küzdenek. A kormányzat ennek megszüntetése érdekében mindent elkövet.” Ez a hír, ebben a formában az emberek többségének nem sokat mond. Abban az estben azonban, ha szakszolgálat helyett beszédjavítást, nevelési tanácsadást, gyógytestnevelést, pályaválasztási tanácsadást; szakember helyett logopédust, iskolapszichológust, gyógypedagógust írunk, minden szülőnek világossá válik a probléma lényege, amennyiben gyermekének “hiányzik” néhány hangja, tanulási nehézséggel, esetleg fogyatékossággal küzd, iskolaválasztási problémái vannak. Arról a szolgáltatásról van szó, amelynek feladata feltárni a gyermek személyisége kibontakoztatását hátráltató tényezőket, s megírni a pedagógiai munka megtervezéséhez szükséges “receptet”. Az itt dolgozók segítik az óvodapedagógus, a tanító, a tanár munkáját. Segítik a szülőt, mire figyeljen gyermeke nevelésénél. Nagy szakértelemre, nagy gyakorlatra van szüksége annak, aki itt akar helytállni. Nem mellesleg, nagy felelősségtudatra is. Tévedni ebben a munkakörben nem szabad. Egészen pontosan, ebben a munkakörben minden tévedés helyrehozhatatlan következményekkel járhat. Magyarországnak kellett már kártérítést fizetnie, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy a helytelenül diagnosztizált enyhe értelmi fogyatékosság miatt kisegítő iskolába járó, s emiatt bírósághoz fordulók nem részesülhettek megfelelő iskolai oktatásban. Miért nem vonzó ez a különleges pálya?

Talán azért, mert az oktatásirányítás a közoktatás rendszere minden korábbi gyakorlatát, hagyományait, tapasztalatait felrúgva ezt a szolgáltató rendszert is újraszabályozta, újraszervezte. Újraszabályozta, méghozzá úgy, hogy az itt dolgozó pedagógusokat és a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőket kifelejtette az előmeneteli rendszerből. Igaz, később – ez egyszer meghallgatva az érintettek jelzéseit – korrigálták a hibát. A korábbi foglalkoztatási szabályoktól eltérően azonban az új rendszerben ennek a speciális feladatnak a különleges szakértelmet elismerő minden bérezési eleme eltűnt. Az új besorolási szabályok nem “díjazzák” a munkavégzéshez szükséges többletismereteket, ez e munkakörökre kötelezően előírt pedagógus-szakvizsgát. A foglalkoztatás új szabályai nem ismerik el, nem fizetik meg az előírt óraszám felett elvégzett többletmunkát és megszüntették az itt foglalkoztatottak pótlékait...

MENNI, FUTNI, MENEKÜLNI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.13.


Világ végén megszületni, apukától maflást kapni, a labdába belerúgni, tyúkszarokat vakarászni, KISZ titkárost alakítni, kollégistát játszogatni, a világot megváltani, katonaként sugdolózni, Soros pénzén tanulgatni, bomlasztani hazajönni, a nagy téren üvöltözni, oroszokat elüldözni, a Nagy Imrét eltemetni, parlamentbe belejutni, nem dolgozni, nem dolgozni, narancsokkal szavazgatni, a papokat térdeltetni, székházakat árulgatni, apukának bányát adni, lapítani, lapítani, megzakkanni, aztán nyerni, koronákat úsztatgatni, Torgyán testvért elárulni, szőlőt venni, lakást nyerni, hegyet venni, rétet nyelni, veszíteni, kikészülni, jobbra menni, polgárt játszni, szervezkedni, kordont hordni, székházakat ostromolni, forradalmat fülkészkedni, kétharmadot megszerezni, NER-t szervezni, nem dolgozni, papok előtt leborulni, az országot széjjelverni, szegényeket elüldözni, nyugdíjakat mind lenyúlni, a népeket általverni, az oktatást széjjelzúzni, egészséget agyonkúrni, ellenséget keresgetni, mindig-mindig megtalálni, kelet felé nyitogatni, baltás gyilkost elengedni, haverokat nevelgetni, régieket elárulni, meggecülni, szotyolázni, stadionba ájulgatni, gumicsizmát húzogatni, kolbászokat töltögetni, partedliben vacsorálni, EU lóvét nyúlogatni, liberálist üldözgetni, leépülni, csak harcolni, Soros pénzét vizsgálgatni, Soros embert utálgatni, egyetemet bezáratni, civileket basztatgatni, orosz előtt leborulni, az országot elárulni, nem beszélni, csak pofázni, lopni, vinni, népszavazást elhazudni, kerítést ím alkotgatni, olimpiát mind elbukni, kisvasutat építgetni, várba vágyni, Paksra tárni, véglegesen elhülyülni, stadionba beleülni, valóságot elfeledni, valósággal szembe menni, gyógyszereket mind bevenni, népek elől bujdokolni, kordonokat mind felhúzni, klakőröket megfizetni, síposokat megveretni, józan ésszel szembe menni, káoszt látni, TEK-re vágyni, idegeken gordonkázni, népet látni lázadozni, a gatyája szaros lenni, szabadságot hazudozni, vonatjegyet beszerezni, menni, futni, menekülni. Menni, futni, menekülni.