2021. június 4., péntek

AZONNALI KÉRDÉSEK ÓRÁJA 2021. 05. 31.

YOUTUBE
Szerző: PARLAMENT
2021.06.01.Tartalom: 

00:00 Jakab Péter (Jobbik) azonnali kérdése a miniszterelnökhöz. 

07:25 Mesterházy Attila (MSZP) a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterasszonynak: mi lesz így az állami vagyonnal? 

14:25 Arató Gergely (DK) azonnali kérdése a miniszterelnökhöz. 

19:08 Keresztes László Lóránt (LMP) azonnali kérdése a miniszterelnökhöz. 

26:05 Szabó Tímea (Párbeszéd) azonnali kérdése a miniszterelnökhöz. 

33:11 Buday Gyula (Fidesz) kérdése a belügyminiszterhez: hogyan állnak a Dobrev Klára és Czeglédy Csaba cégei között létrejött kölcsönszerződések ügyében elrendelt nyomozások? 

38:18 Nunkovics Tibor (Jobbik) azonnali kérdése a miniszterelnökhöz. 

44:47 Hollik István (KDNP) kérdése Gulyás Gergelyhez: 15 éves az öszödi beszéd. 

51:55 Bősz Anett (DK) kérdése Rétvári Bencéhez: ki védi meg az iskolásokat?


FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.06.02.


A SZERK.


A SZERK.
Beismerő vallomás

Június 1-jén Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész vezetésével megkezdte működését az Európai Ügyészség.

A SZERK.
A semmi közepén

„Nem fognak tőlem megszabadulni akkor sem egyébként, hogy ha a terveik teljesülnének, mert parlamenti képviselőként itt fogok maradni, mint bérből és fizetésből élő még sokáig az önök nyakán, ne reménykedjenek. Úgyhogy számíthatnak az együttműködésemre a következő húsz évben” – Orbán Viktor reagált így hétfőn az Országházban Arató Gergely (DK) azonnali kérdésére.

A SZERK.
Bérből és osztalékból

„Bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk – én is közéjük tartozom –, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.” Orbán Viktor e félmondattal tette emlékezetessé szokásos pénteki rádiónyilatkozatát, bár minden igyekezete ellenére sem gondolnánk, hogy ez valóban spontán megnyilvánulás, „kifakadás” volt a részéről.

PUBLICISZTIKA


NAGY ÁDÁM
Esendők, mint mi
A Magyar Tudományos Akadémia felemás működéséről

A Magyar Tudományos Akadémia még mindig a leghitelesebb közintézmények egyike. A felmérések tanúsága szerint bizalmi indexe messze kiemelkedik az átlagból – azt várjuk tehát, hogy akik nálunk okosabbak, azok jobb emberek is.

MARUZSA ZOLTÁN
A realitások talaján
Széljegyzet Horn Gábor cikkéhez

Horn Gábor kritikus véleményt fogalmazott meg e lapban az elmúlt évtized oktatáspolitikai fejleményeiről. A szerző várhatóan a jövőben sem lesz a kormány támogatója, érdemes azonban megvizsgálnunk mindazon állításait, amelyekre a kritikáját alapozza.

EGOTRIP

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra

Wagner selyembugyiban

BELPOL

INTERJÚ
„Mindhárman meg tudják verni Orbánt”
Bruck Gábor kommunikációs és kampányszakértő az ellenzék esélyeiről

A gyurcsányozás lejárt lemez és már nem árt az ellenzéki együttműködésnek, a Jobbik stratégiája eddig nagyon jó, a bizonytalan szavazók döntő többsége végül Orbán ellen szavaz majd. Bruck Gábor beszél egyebek mellett az öregedő Orbánról is, aki szerinte elfogadta az őszödi beszéd igazságát.

JÖN A PEDOFIL-ADATBÁZIS
A Kaleta-csapda

Nyilvántartással, foglalkozástól eltiltással, szigorúbb büntetési tételekkel harcolna a Fidesz a pedofilok ellen. Adatvédelmi, büntetőjogi és gyermekjogi szempontból vizsgáltuk meg a törvényjavaslatot, amely a legtöbb szakértő szerint jó irányba mutat, de rengeteg kérdést felvet.

MILYEN IGAZOLVÁNNYAL UTAZHATUNK A NYÁRON EURÓPÁBAN?
Auszvájsz és tesztbeszéd

Júliustól jön az uniós Covid-igazolvány, de továbbra is kérdés, mi lesz azokkal a magyarokkal, akiknek kínai vagy orosz vakcina jutott.

A SZEGEDI HARMADIK HÍD
A jövőben marad

Megépül a déli Tisza-híd Szegeden, ha polgármesterré választják – ezzel kampányolt 2019-ben a kormánypárt által támogatott Nemesi Pál, ám nem tudta legyőzni Botka Lászlót. Nemesi most kormánybiztos, a hídért dolgozik, s a beruházásból a következő önkormányzati választásokra már lehet valami.

KORRUPCIÓ A NEMZETI ÖRÖKSÉG INTÉZETÉBEN
Fű, fa, virág, félmilliárd

500 millió forintot szipkázhattak ki a Nemzeti Örökség Intézetéből; a főigazgató távozott, és Boross Péter korábbi miniszterelnök is lemondott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöki tisztségéről. Az intézet dolgozóit egy kormányrendelet értelmében nem vonják ún. megbízhatósági vizsgálat alá.

KÜLPOL

INTERJÚ
Junta Európában
Wojciech Przybylski szakértő Belaruszról, a terrorról és az ellenállásról

A tavaly késő nyári euforikus tüntetések után a Lukasenka-rezsim módszeresen, a tömeges erőszak gátlástalan alkalmazásával elfojtani látszik az ellenállást. A belaruszok szabadságharcáról a térség kiváló lengyel szakértőjét, a varsói Res Publica Foundation elnökét, a Visegrad Insight című folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük.

SORKÖZ

INTERJÚ
„Ha hezitálsz a szerelemben”
Jón Kalman Stefánsson író

A Menny és pokol trilógia izlandi szerzőjével Zoomon beszélgettünk az ördög és a költészet viszonyáról, irodalmi és zenei hatásokról és persze a magyarul nemrég megjelent kötetéről, az Ástáról is.

POETA.DOC
Ecset és toll

Bernáth Aurél: Metamorfózis

KRITIKA

OPERA
Kezében líra
Giordano: Andrea Chénier

Ezúttal a nyakazás nem marad el, ráadásul élőben nézhettünk végre egy operapremiert! A nagy francia forradalom idején játszódó, s a történeti hitelű címszereplőt és félig fiktív kedvesét a guillotine felé útnak indító Giordano-mű tehát visszatért a repertoárra, amelyről voltaképp nem is oly régóta hiányzott.

KÖNYV
Kirakós
Jón Kalman Stefánsson: Ásta

Az Ásta, akárcsak a szerző Menny és pokol-trilógiája, rendre kérdésekkel fordul az irodalom, illetve a nyelv mibenléte, szerepe felé.

SZÍNHÁZ
Se füle, se farka
Valcz Péter: Állati színjáték

Mitől lesz valami gyerekelőadás, és mitől családi? Családi előadásnak általában az olyan, gyerekeknek szánt előadásokat nevezzük, ahol a nézőtéren ülő szülők vagy nagyszülők sem fontolgatják a menekülés vagy az öngyilkosság lehetőségét.

KÖNYV
Rohanunk a forradalomban
Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

A történelmi regény régi hagyományra tekint vissza az ifjúsági irodalomban is. A Pagony kiadó új sorozata, az Abszolút töri ezt a rugalmasságot használja ki, miközben reagál arra a jelenségre is, hogy a kötelezőként vagy ajánlottként olvasandó történelmi regényeket egyre kedvetlenebbül veszik kézbe a diákok.

KIÁLLÍTÁS
Vendégsztárok
Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből

A modernizmust hajlamosak vagyunk formabontó művészeti elgondolásnak tekinteni, amelytől semmi nem áll távolabb, mint a klasszicizálás. Elnézve a preraffaeliták elbűvölően szép festészetét, nehéz elhinnünk, hogy mindez a gyönyörűség a maga születése idején forradalmi tett volt.

LEMEZ
A nagybirtokos
Lise Davidsen: Beethoven – Wagner – Verdi

Lassan már ideje lenne jelezni: az élet igazságtalan. Sajnos még az istenáldotta nagy tehetségekkel szemben is.

ZENE

INTERJÚ
„Biztosan átszűrődik”
Berger Dalma énekes

A Volkova Sisters feloszlása után DB Armitage néven kezdett szólókarrierbe, és úgy véli, hogy sok tehetséges művész azért nem tud most alkotni, mert a túlélésre kell koncentrálnia. A Londonban élő előadóművésszel tánczenés irányba haladó szólódalairól, Bowie-imádatáról és a járvány zeneiparra gyakorolt hatásairól is beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Ki a csigaházból

Klasszikus zenei programajánló a 2021/22. hétre

SZÍNHÁZ


RÉS A PRÉSEN
„Szépen, mint a Csilluka”
Tóth Tünde színész

A napokban példaértékű kiállás zajlott Nagyváradon a kulturális intézmények összevonása ellen.

FILM

TÉVÉSOROZAT
Lassú menekülés
A Moszkitó-part

„Vissza a természetbe!” – adta ki a jelszót Rousseau a 18. században – majd 1986-os filmjében Peter Weir bemutatta mindennek antitézisét: nem a civilizáció rontotta meg az embert, hanem maga az ember hordozza magában a romlást.

FILM
Egyensúly
Kocsis Ágnes: Éden

Generációjának talán legegyedibb hangú filmese, Kocsis Ágnes tíz év után jelentkezik új munkával. Első két filmjével igen magasra tette a lécet, a Friss levegő (2006) és a Pál Adrienn (2010) is kényelmetlenül ismerős hétköznapiságból bontott ki az emberi létezés alapparamétereire vonatkozó, egyetemes érvényű állításokat.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Alice Cooper: Detroit Stories

A 73 éves horror-mókamester első albumát Frank Zappa adta ki még 1968-ban Los Angelesben, de a virágkorszak közepén senki nem volt kíváncsi rá és az együttesére.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
A Mitchellék a gépek ellen

Körülbelül a félidőnél járunk, amikor a Mitchell család két hozzájuk hasonlóan tökkelütött, épp ezért az ő oldalukon álló androiddal a robotapokalipszis elől menekülve bevetik magukat egy plázába.

VISSZHANG: LEMEZ
St. Vincent: Daddy’s Home

Már most úgy tűnik, hogy a St. Vincent néven alkotó Annie Clark lett az új évszázad első negyedének egyik legfontosabb, sokoldalú (alter-)popikonja.

VISSZHANG: KÖNYV
Doron Rabinovici: A földönkívüliek

„Ha nem zabálsz, megzabálnak” – veti oda a kivételezett raboknak a táborparancsnok.

VISSZHANG: ONLINE KONCERT
Elefánt

Bő féléves tiltás után, a múlt héten az első élő koncertekre is sor került, de Szendrői Csaba zenekara még egy online eseményt hirdetett meg pünkösdhétfőre – remélhetőleg az utolsót.

VISSZHANG: FILM
Zuhanás

Kísértet járja be a filmvilágot, a rideg, erőszakos amerikai apák kísértete.

VISSZHANG: FILM
A világ dicsősége

Tipikusan olyan cím az eredeti Gloria mundi, amit nagyon nem kellett volna lefordítani.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Fogásról fogásra
Az afroamerikai ételek szerepe az Egyesült Államok történetében

A gasztronómia nemcsak művészeti és testi élvezet forrása, hanem a nemzeti, etnikai identitás ápolásának eszköze is.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2021/22.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/22.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/22.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TÉVÉSMACI
Papagájfestékbolt

Amikor Sztupa és Troché elvesztették a közeli világvárosban álló székházuk kulcsait, az észlelés után rögtön a kulcscsomó keresésére indultak, mint tette volna bárki más.

LOKÁL

INTERJÚ
Kapaszkodók nélkül
Kovács Vera szociológus az akadálymentesítésről

Magyarországon a lakások akadálymentesítésével nem foglalkozik érdemben senki, pedig a mozgáskorlátozott emberek életminősége gyakran múlik a fizikai akadályok leküzdhetetlenségén. Az Utcáról Lakásba! Egyesület egyik alapító tagja szerint az állami hivatalok és az önkormányzatok lényegében átnéznek rajtuk.

FUTÁRÉLET BUDAPESTEN
Csoki a lábtörlőn

Mennyit tekernek, hány címre mennek és mennyit keresnek a biciklis futárok, akiktől nap mint nap ételt rendelünk? Régi versenyzőkkel beszélgettünk és olyanokkal, akik a koronavírus-járvány alatt álltak futárnak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Duplán borsó

Petrezselymes dupla zöldborsóleves spárgával

KERTÉSZ LESEK
Magora – Vác

Kiülés!

„AHOVÁ BETESZIK A LÁBUKAT, OTT FŰ NEM TEREM” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.06.03.


A TARTALOMBÓL:

– Ahová beteszik a lábukat, ott fű nem terem – Jordán Tamás a Karácsony-féle 99 Mozgalomról, a magyarság megkérdőjelezéséről és örök optimizmusáról. Interjú!

– Magyar paradicsom – Hajnal Miklós és Ungár Péter a felcsúti perről, a szabadkereskedelem határairól és a fideszes alapítványok feldarabolásáról – Vita

– A parancsuralmi rendszer megöli a kreativitást – Kovácsy Zsombor úgy véli, a kormány a járvány során a központosítást növelte, ami békeidőben tovább ront a hatékonyságon

 Darálás a Felszabadulás utcában – Még nem zárult le a tiszaszigeti és újszentiváni fantomlakók ügyében indult per. Újabb részletek derültek ki, mindenki a titokzatos Tamaráról beszél

– Kétharmad nélkül nincs valódi hatalom? – A jogi ügyeskedéstől a zseniális ötletig. Szoros ellenzéki győzelem esetében hivatalban maradnak a Fidesz-közeli tisztségviselők

– Mi tudjuk, mi az a szegénység – Az egyik asszony azért sír, mert elkerül a háztól a 22 éves autójuk, a másik azért, mert megkapják ajándékba. Riport

– Az Árpád-kori falu, amelyet letarolt a migráció – Magyarmajdány elhagyott házai úgy néznek ki, mintha bombatámadás érte volna őket. Vajdasági riport

– „Gyűlölök hazudni, mást mondani, mint ami van” – Elhagyja a gyülekezetét Harka evangélikus lelkésze, az okokról kérdeztük

– Bodrogközi rozéhusi – Látogatóban a vissi emutenyésztőknél

– A felszeletelt szappanbuborék titkai – Két új épülettel bővült a Szervita tér belvárosi skanzene, a luxusházak első ránézésre tisztelettel bánnak a környezet stíluskavalkádjával, de hamar lelepleződnek

– Csíkok a zebrán – Az útnak még csak az elején tartunk, de részlegesen már képesek vagyunk visszaadni a vakok látását – mondta a Magyar Hangnak Roska Botond. Interjú

– Kárba vesző bak gidák – Egy magyar kutató Norvégiában példátlan kutatássorozatba kezdett, hogy javítson a hagyományos norvég gazdaságokban élő, kifejezetten tanulékony és élénk társas viselkedésű kecskék életminőségén

– Zavaros víruseredet-mítoszok – A legtöbb mértékadó forrás totális nonszensznek minősítette, hogy a vírus a laborból szabadult ki, esetleg ember alkotta. Egészen mostanáig

– Szigligeti barátsággal – A Kossuth-díjas Tamás Menyhérttel Göncz Árpád és Illyés Gyula barátságáról, a Szép Szó nevének betiltásáról és arról a napról is beszélgettünk, amikor megkapta Szabó Lőrinc halálhírét. Interjú

– Csikágó baglya – Város(rész) esszé

– Tűz az olajra – Bírósági ítélet mondja ki: a Shell nem tesz eleget a klímavédelemért. Faültetéssel próbálnak kibújni a felelősség alól a környezetszennyező cégek

– Lopakodó azeri bevonulás – A karabahi sikeren felbuzdulva az azerbajdzsáni hadsereg már nemzetközileg elismert örmény területekre kalandozik

– Új Gulagtól rettegnek a jogvédők – Elítéltekkel oldanák meg az egyre kínzóbb munkaerőhiányt az orosz csinovnyikok

– Giro: Karácsony és Révész nem egy irányba biciklizik? – Valter Attila olasz körversenyen elért sikere Magyarországon is a kerékpársportra irányította a figyelmet, ám nem tudni, mikor pótolhatják a tavaly elmaradt budapesti rajtot

Időgép történelmi melléklet
– „A burzsoázia likvidálása” – Hetven évvel ezelőtt, 1951 májusában kezdődött, és július 18-áig tartott a „osztályellenség”-nek minősülő személyek Budapestről való kitelepítése
 Furcsa puccs volt – A magyar állam szétesése a vesztes első világháború másnapján kezdődött, ez a nemzeti szégyennek az a mélysége, amit elképzelni nem lehetett – mondta a Magyar Hangnak Hatos Pál történész. Interjú
– Csak bemegyek Seiner és Klinger női divatházába… – Talált tárgy
 Corvin áruház, Budapest, 1940 – Egy kép anatómiája

Publicisztika:
– Dévényi István: Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr köszöntése
– Gulyás Balázs: Magyarország felszámolása 5. – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Séta egy méhlegelő körül
– Szerető Szabolcs: A múltba ragadt ország – Álláspont
– Nagy Attila Tibor: Az osztogatás hatalma
– Szabó Antal: Kálmán, a hazafi
– Pápay György: Parizer és pörköltszaft – Több a zászló
– Gaál Antal: Ha valaki még nem tudná
– Lakner Dávid: Jankovics Marcell (1941–2021)
– Híd Jenő rajzol: Szép remények
– Wekerle Szabolcs: M/G – Újbeszél
– Gazda Albert: A pozsonyi csata
– Farkas Melinda: Folt a zászlón – Szotyola
– Puzsér Róbert: Miniszterek helyett
– Marabu: Spanyolfal

Tárca:
– Tomasovszki István: Hirtelen halál
– Haklik Norbert: Sörténelem IX.

Kritika:
– Megöregedtünk – Jóbarátok: Újra együtt. HBO
– A tíz legviccesebb hálaadásnapi étel – Gary Susman, Jeannine Dillon és Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok – Az epizódok története
– Hol zsarnokság él szabadság helyett – William Shakespeare: Lear király. Katona József Színház
– Trianoni magány – Ősi János: Trianon Noir

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/22. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.04.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Finn, ugor

Olvasom, hogy a finn rendőrség nyomozást folytat miniszterelnökével szemben, mert kiderült, hogy Sanna Marin mintegy ötszáz euróval többet költött havonta az étkezésre, mint azt korábban hitték. Az eddigi 300 eurós összeg helyett 850 eurót fordított reggelijeire. Marin asszisztense, Elisa Gebhard a finn közmédiának elismerte, hogy valóban magasabb lett a miniszterelnök étkezéseinek költsége, mert a miniszterelnöki hivatal korábban csak a reggeli hozzávalóit finanszírozta. Egy újságíró a Twitteren kérdezte meg a miniszterelnököt, hogy a 850 eurós összegből a reggelin kívül más étkezést is biztosított-e magának, amire Marin azt válaszolta, igen, a reggelin kívül egyéb hideg ételeket is evett. Ez ügyben nyomoz most a finn rendőrség.

Magyar vagyok, magyar anya szült, apám magyar. Amikor ilyen hírt olvasok, légszomjam támad és kiszárad a szám. Nem tudom, hogy normálisnak tekinthető-e az az intézkedés, amikor miniszterelnök ellen folytatnak ötszáz eurós havi túlköltekezés miatt eljárást. Itt, Budapesten semmiképp. Az ember megáll az olvasásban, újságját az ölébe ejti. De aztán folytatja...

Klaniczay Péter: A bresciai hiéna esete a Citadellával
avagy csóválja-e még a kutyát a farka

Tévedés ne essék. Egész biztosan ráfér a Citadellára az alapos felújítás és a méltó használati funkció kialakítása, de a korábbi ötletpályázatra is alapozva, újabb megbízói instrukciók alapján napvilágra került látványtervek valami egészen más irányba terelik a Gellért-hegy tetejének jövőbeni képét. Bár a látványtervekről megszokhattuk, hogy közel sem a tényleges végeredményt mutatják (mint a vizes vb. helyszínének Duna Arénaként átépült egykori Dagály-fürdő esetében), de kevés a remény, hogy mégsem fogják hosszában-keresztben lebontani az erőd lényegét jelentő eredeti falszakaszokat. Sőt még egyéb „újdonság” is megjelenhet az együttesben...

Váncsa István: Fogához veri a közgarast

Dr. Balkányi László: Egy fekete doboz

Gadó Gábor: Tizenkét cédula

(Kis János Szabadságra ítélve című könyvét olvasva)

Soós Eszter Petronella: Iszlámbalosság?

Ludassy Mária: Kereszténység és nemzet
Változatok a francia politikai katolicizmusra

Molnár Erzsébet: zárazjég

Jane Roe: Paramnézia az elefántcsonttoronyban

Tódor János: Halott osztály

Darvas Béla: Citronát

György Péter: Jankovics Marcell

1941–2021

V I S S Z H A N G

Dr. Szauder Ipoly, Dr. Matkó Ida: Orvoslás és etika

Tőzsér Árpád: A maghasadás

– mint hasonlat

Hamar Péter: Nyírtass

Peragovics Ferenc: Elsöprő kisebbség II.

Kőháti Zsolt: Folytassa!

P Á R A T L A N

(avar): EGY ANGYAL CHARLIE-JA

aha: NYULAK

emesz: VÉLETLEN?

Gyárfás Endre: GYÁSZ

Huszár Ágnes: KÉP KÍNAI KERETBEN

pá- ti-: VÉGBIZONYÍTVÁNY

-ráczkevy-: VÉGRE!

odze -: MINTHA OTT SE LENNE

V.I.F.: NYÍLT KÖSZÖNET

msz: MOSOLY

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/22. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.04.


F E U I L L E T O N

Kardos András: Az etika partizánja
Ötven éve halt meg Lukács György

I N T E R J Ú

Bérczes Tibor: A valóságot nem sokáig lehet letagadni
Beszélgetés Frits Bolkesteinnel, a Liberális Internacionálé volt elnökével

K R I T I K A

Végső Zoltán: Nincs, mi megtörjön

(Brad Mehldau Trio – Zeneakadémia, május 25., élő online közvetítés)

Tudjuk, hogy a Zeneakadémia és általában Budapest (a Trafó, a Müpa) Mehldau fontos és kiemelkedő koncertjeinek színhelye volt eddig is, hiszen ott a csodás, négylemezes szóló antológián rögtön a nyitószám, amit az Akadémián rögzítettek. Mehldaunak szólóban és trióban is jól áll a Zeneakadémia nagyterme; ahogy mindig, ezt most is elismerte és kifejezte, hogy a hagyományok, a terem atmoszférája hatással van rájuk. N, de mégis, a világ talán legjobb jazz-zongoristája és triója milyen teljesítményre képes egy üres teremben? Próbálnak egy jót, és helló? Vagy mindent beleadnak?

Széplaky Gerda: Tanúsítások járvány idején

(Gyógyír, Capa Központ, megtekinthető augusztus 8-ig)

Báron György: Valóságshow


(A kivégzőosztag. Amerikai dokumentumfilm. Rendező: Ryan White. Forgalmazó: magyarhangya)

A kivégzőosztag azokban a napokban került a mozikba, amikor a belarusz diktátor nemzetközi légijáratot kényszerített a földre, hogy elfogja népszerű ellenfelét. Előtte Putyin hasonlóan népszerű kihívóját novicsokkal mérgezték meg, később maga az áldozat derítette ki, kik és kinek az utasítására. Korunkban a legveszélyesebb nemzetközi terroristák a diktátorok: Carlos vagy a RAF suta kezdők hozzájuk képest. Az orosz, majd a belarusz eset, amely egyszerű volt és durva, akár a faék, a közelébe sem ért az ördögien szofisztikált észak-koreai mestertervnek. Ha Hollywoodban egyszer játékfilm készül róla – ami felől aligha lehet kétségünk –, az ötletdíj minden bizonnyal Kim Dzsongunt illeti.

Torma Tamás: A hattyúdal nyaka

(Három sportcsarnok egyházi gimnáziumok mellett – Szentendre, Újbuda)

Basszus!... Egy hete arra jártam, azt hittem rosszul látok… Szürke szörny…Betonszarkofág! Felfoghatatlan, hogy ez az épület ebben a környezetben engedélyt kapott… Ronda! Tornaterem, ebédlő és könyvtár régen is volt. Ezért kár volt a szép sportudvart feláldozni! (…) Az egy dolog h ronda. A ronda is lehet esendőségében a maga módján szép es kedves. De ezt egy katolikus gimnáziumba húzták fel a rend megrendelésére… Mit üzen az ott tanuló gyerekeknek, milyen hatással van rájuk? Mit közvetít? Számomra brutalitást, gőgöt és ürességet.

Azt mondjuk hagyjuk meg a gimnazistáknak, hogy nekik mit közvetít – nyilván jó kosár-, kézi- meg focimeccseket –, de a kérdés bizony engem is elért.

Gergics Enikő: De ki nem a faterja fia


(Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia. Rendezte Kocsis Gergely. Átrium, május 22.)

Kovács Máté úgy hajszolja a szórakoztatást, mintha sprintelne, szinte olyan dinamikával játszik mint színész, mint ahogy az előadásbeli fiú tépi a ribizlit a boldogabb jövő reményében. Nem lehet itt megpihenni, és pláne nem lehet elmélyülni azokban a pillanatokban, amelyekről feltételezhető, hogy esetleg alkalmasak volnának erre. Ezekből egyébként nem sok van. Előkészítést igényelne például az a momentum, amikor a fiú az apját látogatja a kórházban, és ebben a kritikus helyzetben nem tudnak mit mondani egymásnak. A szövegek azonban az elmosott határvonalak ellenére különálló elemek maradnak, nem adnak lehetőséget további építkezésre.

Fáy Miklós: A halál csókja

(Giordano: André Chénier – Erkel Színház, május 29.)

A bemutató nagy vesztese így számomra Sümegi Eszter, akinek pályája újabb szép pontja is lehetne Maddalena. Voltaképpen így is az, Sümegi most is erős hangú, leénekli a csillagot is az égről, de mindig érzek nála valami rejtélyes fékezést is, minden megvan, csak az nincs, ami a mindenen is túl van, amire ez a minden szolgál, hogy az emberek hirtelen elővegyék a zsebkendőjüket, vagy csak örüljenek annak, hogy maszk van az arcukon, nem látszik, hogy bőgnek.

Siba Antal: Angol ember csakis jót

(Interjú Kálomista Gáborral az Elk.rtuk című készülő filmjéről – origo.hu)

Nem tudni, mit szól ehhez a Fidesz–KDNP összevont propagandagépezete, nevezetesen, hogy Kálomista szerint milyen slampos munkát végeznek, ha egy teljes évtizede sulykolják a népbe, hogy Gyurcsány bűnöző, és lám, fölnő egy új generáció, amelyik erről az emberről mit sem tud. Azt is mondja a Megafilm főnöke, hogy azért van szükség a Gyurcsány-filmre, mert „rengeteg a történet, amit nem dolgoztunk fel”, majd nagyvonalúan egyberántja Gyurcsányt Trianonnal, a második világháborúval és így tovább.

Fuchs Lívia: Bartók ürügyén

(Bartók Béla–Juronics Tamás: Concerto; Bartók Béla–Leo Mujić: A fából faragott királyfi, Riederauer Richárd–Vincze Balázs: Vasarely-etűdök, Bartók Tavasz, Müpa-stream)

A Bartók Tavasz szervezői idén nem sokat bíbelődtek a táncprogrammal, ugyanazt a néhány társulatot hívták meg, amelyek a Müpa egész éves kínálatában is rendszeresen fellépnek. Először is bepótoltak két, már a tavalyi, jubileumi Tavaszi Fesztiválra tervezett és elmaradt bemutatót, a Győri Balett GisL-jét és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség – Barcsai szeretője című táncdrámáját. Saját, mert nem tavalyról megöröklött programként három balett egyfelvonásost kínáltak, s ezek közül kettőben az új fesztiválnak nevet adó, éppen 140 éve született Bartók Béla zeneműveire született koreográfiák szerepeltek. Ami szép gondolat, csak ehhez sejteni kellene, a magyar koreográfiai szcénában kik is azok, akiket valóban érdekel Bartók zenei univerzuma.

Zelei Dávid: Bevezetés a koronovellisztikába

Dekameron projekt. 29 új novella a járvány idejéből. Közreadja a New York Times Magazine. Fordította Báder Petra et al. Athe­naeum Kiadó, Budapest, 2021, 324 oldal, 4499 Ft

A magyar olvasó mindük közül Margaret Atwoodot ismeri legjobban, akinek lassan egész életműve elérhetővé válik a Jelenkor Kiadónak köszönhetően, de az ír Colm Tóibin és a Park, illetve az olasz Paolo Giordano és az Európa Könyvkiadó neve is szépen összefonódott az utóbbi években. A többiek között is vannak nemzetközileg is erős nevek (Leila Slimani például Goncourt-, Mia Couto pedig Camões-díjas), vagy olyanok, akiknek emlékszünk egy-egy művére (például David Mitchell Felhőatlaszára), de a többségük a magyar olvasó számára egyelőre elvész a világirodalom végtelen óceánjában.

Ne legyünk persze negatívak: a világirodalom óceánjában elveszni ugyanis csak akkor lehet, ha valahogy belekerültünk. Márpedig ismerve, milyen elenyésző százalékban adnak ki az Egyesült Államokban fordításirodalmat, egyáltalán nem evidens, hogy nem csak a tágas amerikai beltengerben pancsikolunk: a szerzők felének egyáltalán nincs amerikai állampolgársága, és akiknek van, azok között is sok a kettős identitású (nigériai, marokkói, szerb, iráni, stb. gyökerű). Mindez ugyanakkor rögtön érthetővé válik, ha a kiadás kontextusában nézzük a névsort: nagyon erős ugyanis a kötet – multikultiságot és kidekázott kiegyensúlyozottságot szinte előíró – New York-isága, kötődése a városhoz és a Times-hoz.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Pléh Csaba: Ex libris

Alison Gopnik: Neveljük-e a gyerekeket?
Gyáni Gábor: A történeti tudás
Robert J. Shiller: Narratív közgazdaságtan
Ruth Sheppard: Freud

ÉS-KVARTETT – Szaniszló Judit Leli élete című regényéről

Károlyi Csaba Deczki Saroltával, Szolláth Dáviddal és Visy Beatrixszel beszélgetett 2021. május 26-án Zoomon. A felvételt a jövő héttől meg lehet nézni a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Ősszel folytatjuk.


I R O D A L O M

Jász Attila: Ötvenöt évesen

Benedek Szabolcs: Egy stóc könyv


Végre kinyílhattak a könyvtárak is. Kóródi nem tudta eldönteni, várta-e. Számukra eddig is nyitva volt. Mindig akadt tennivaló. Pakolászni, rendezgetni, szelektálni, kötészetre vinni, nyilvántartást ellenőrizni, pontosítani, a közösségi oldalon kortárs magyar írók műveit fölolvasni, ügyeletben ücsörögni, telefonokat fölvenni, naponta több tucatszor elismételni, hogy „sajnos mi se tudjuk, tessék figyelni a híreket, de azonnal kiírjuk a honlapunkra is”, és így tovább. Közben lett egy átvevőpont, jöttek az e-mailek, a még több telefon, össze kellett rakni a rendeléseket, a megadott napokon pedig kiállni a kapu elé a leszuperált szervizkocsival, amely olyan régóta volt a könyvtár tartozéka, hogy már senki nem emlékezett rá, honnét van, és amelyen most poharak és szendvicstálak helyett szellemi táplálék sorakozott. Egyszóval, eddig se unatkoztak. Csak éppen hiányzott a folyosókról meg az olvasótermekből a szöszmötölés, a lapozgatás, a csoszogás, a fojtottságával is tisztán hallható suttogás, a csipogás, amikor végighúzták a mágnescsíkon, mégis beriaszt a kikölcsönzött könyv, és a többi, jól megszokott zaj, amelyet összességében életnek lehet nevezni...

Szathmári István: Az asszony


És akkor, sok-sok év után jött az a New York-i út, majd vissza, majd megint egy másik ország, közben meg amott dúlt a háború, amiről itten nem nagyon akartak tudni, valahogy nem volt sikkes, uram, nem volt tétje, igazi visszhangja, bezzeg ha a havasok között hallatta volna a hangját, sikolyát, nem így alakul, és álltam az ismert-ismeretlen városban, feleségtől elhagyatottan, és nagyon világos volt, nekem nő kell, igen, mint abban a szép olasz filmben, ahol az egyik szereplő egy nagy fára mászik, és ordibálni kezd, donna, donna, tehát itt az újság, kezdeni kellett valamit, tele hirdetéssel, mindenfélével, igen, emlékszem, még a manhattani parkban, amikor abban a vastag kiadványban lapoztam, mint már említettem, számomra ez igazi Amerika volt, még karácsonyra is hirdettek érzéki programokat, vagyis hogy a hét, a hónap, az év minden napján nyitva az ajtó, a bejárat, merülhetsz, megmerülhetsz mindenféle lében, szeszben, személyben, míg én azokban a napokban (...)

Keresztury Tibor: Hűlt helyem

Sietett, hogy minél kevesebbet kapjon, de nem volt egyszerű, mert egyszerre kellett iszkolnia négykéz­lá­bon, s tartania az orrán a szemüveget. Ráadásul szakaszosan, ütemesen záporozott a tompán csattanó nyak­­­le­ves, amitől mind­un­­ta­lan el­ha­salt, méterenként fel kellett tápászkodnia, ami jelentősen meg­ne­he­zí­tette a ha­­ladást. Olyan von­­­­ta­­tott volt a film, hogy belealhattam a függöny mögött. Meglepődve kons­ta­tál­tam, hogy feltámadt Ba­bu né­ni, ki­kó­válygott az udvarra színes szoknyájában, egy darabig meredten nézte a je­le­netet, aztán égnek csap­ta a kar­­ja­it, rázendített kedvenc nótájára, patak partján sátoroznak az oláh ci­gá­nyok, és táncolni kez­dett hozzá, mint rendesen. Forgott ott a porfelhőben, egyre hevesebben, és kijött utá­­na az ajtón, amin át este majd behúzzák, a va­ká­ció utolsó napjának mind a tizenkét hullája, az egész re­gi­ment. Áll­­tak, néztek fel az ab­lakunkra, te voltál ott tegnap nálunk, ezt lövellte felém vizenyősen tompa, megtört, kö­­­­zönyösen kifejezéstelen tekintetük. Nem én akartam, próbáltam reflexből felelni, de nem jött ki hang a torkomon. Az apám akarta, hogy így érjen véget a gyerek­ko­­rom, foly­­tattam volna a könnyeimmel küzdve, ám mintha nem is Medve sajtot, hanem kak­­­tuszt vacsoráztam volna, más­részt meg szíven ütött, hogy amit csinálok, az szín­tiszta árulás. Csak nem árulkodok, csak nem mószero­lom be apámat vadidegen tetemek plénuma előtt…

Mit te­gyek. Egész testemen folyt a víz...

Schmideg Ádám: Életem legjobb mantrája


Mi az a mantra, amit éjjel egykor felpróbál az ember, illesztgeti magára, próbálkozik? Számoljam a légzésemet? Vagy bárányokat, sarkokat, minden sarkon a kurvákat, vagyis a nőket, akik valaha tetszettek nekem? Számolni kéne, leszámolni az álmatlansággal, elfoglalni az agyamat, elengedni, hagyni, hogy legelésszen annál zöldebb réteken, mint ez a lakótelepi szoba, 26 négyzetméter, beleértve az előszobát és a vécét, ami nyílik onnan, a főzőfülkét, ahová be fogok botorkálni reggel, hogy kávét. De az még messze van, még csak éjjel egy. Ilyenkor másképp muzsikál a hold, kinézek, ki se kell nézni, benéz ő magától, láthatja: itt vagyok, tágra nyitott szemmel fixálom a plafont, leolvasom onnan a mene, tekelt, próbálom leolvasni, de ma már ilyen túlvilági híradások nincsenek, csak a hold. Ja, meg az utcalámpa, elég erős, sárga fény, bevág ide, a másodikra. Ha feljebb költöznék, lenne esélyem közelebb lenni a naphoz és a holdhoz...

Szegőfi Ákos: A tovatűnő

Asif Mirzát három nappal az eltűnése után, egy körözési plakáton láttam először mosolyogni. Születési helye: LAHOR. Születési dátum: 199?-1?-2?

Alacsony, barna bőrű fiatalember volt, olyan fémkeretes szemüvegben, ami mindig fölösleges szigort kölcsönöz az arcnak. Évszaktól, időjárástól és napszaktól függetlenül, a fejét kissé hátravetve, közönyös arccal rótta az egyetemi folyosókat – az őt ismerőknek is legföljebb biccentett. Ritkán beszélt, ahogy a világtól megundorodott emberek általában. A hangjára nem is emlékszem, igaz, az emlékekből a hangok vesznek ki a leghamarabb, ahogy minden a saját, kotnyeleskedő belső beszédünkre cserélődik. Valójában fogalmam sincs, hogy Asif valaha is megszólított-e engem. Az biztos, hogy egy alkalommal kommentárt küldött a szociális idegtudományi előadásomra – a kérdések és kommentárok a curriculumban jegyzett tanulmányokról mindig három nappal az előadás előtt érkeztek, hogy az előadónak legyen ideje felkészülni –, és nekem ez volt az egyetlen, jóllehet indirekt beszélgetésem Asif Mirzával. A témakör a kiközösítésre adott agyi válaszreakció volt...

Bakos Gyöngyi: A tett

1932. július

Bakos Gyöngyi: Az ítélet
1933. május

Harcos Bálint: Orfeusz

Harcos Bálint: Újjászületés

Harcos Bálint: Túl késő

Harcos Bálint: Próbababa és tavililiom

Harcos Bálint: LED

Harcos Bálint: Ebéd

MORÁLIS, ELVI ÉS POLITIKAI ÜZENETET KÜLDÖTT FERENC PÁPA ORBÁNNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.06.04.


„Morális, elvi és politikai üzenete van annak, amit a pápa tesz vagy nem tesz, amikor egy pápa ellátogat egy ország fővárosába, akkor rendre találkozik az ország vezetőivel” – szögezte le portálunknak Gábor György. Annak kapcsán kerestük meg, hogy egy katolikus lap szerint Ferenc pápa őszi budapesti látogatása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal. A vallástörténész szerint ebben nincs új, a katolikus egyházfő már márciusban jelezte, hogy ugyan el kell jönnie Magyarországra a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, de nem országlátogatásra jön, s azonnal tovább is utazik Pozsonyba. A pápa és környezete szerint Orbán „a törzsi katolicizmust” és – Putyinnal, Trumppal és Hszi Csin-Pinggel együtt – az elutasítandó populizmust és szuverenizmust képviseli. Mindenesetre Orbánnak a választások előtt jól jött volna néhány jó fotó a pápával.


A Blikk írta meg a tekintélyes amerikai katolikus lap National Catholic Register cikke alapján, hogy sem Áderrel, sem Orbánnal nem akar találkozni Ferenc pápa, amikor Budapestre jön szeptemberben, a nemzetközi kongresszus zárómiséjére. A pápa mindössze három órát tölt majd Magyarországon, s innen Szlovákiába utazik, ahol két-három napot fog eltölteni, s ez a lap szerint hatalmas pofonnal ér fel. A katolikus lap úgy tudja, hogy a magyar kormány kitartóan invitálja személyes találkozóra a pápát, de az államfőnél tett látogatásnak normális esetben egyébként is „a csomag részének” kellene lennie egy ilyen utazás esetében.

Mit jelent ez, milyen hatásai lehetnek ezeknek az elmaradt találkozóknak, ha egyáltalán? – kérdeztük Gábor Györgytől. A vallástörténész szerint Ferenc pápa már korábban előrevetítette, s így nincs igazán újdonság abban, hogy úgy látogat el Budapestre, hogy ne férjen bele a protokolláris vizit az ország vezetőinél, de attól még az üzenete nagyon fontos. „Morális, elvi és politikai üzenete van annak, amit a pápa tesz vagy nem tesz” – szögezte le. Ez esetben annak, amit nem tesz, hiszen amikor egy pápa ellátogat egy ország fővárosába, akkor találkozik az ország vezetőivel...

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - BOZÓKI ANDRÁS (2021 06 02)

TV13
Szerző: BÁNÓ és BOLGÁR
2021.06.02.Bánó András és Bolgár György vendége Bozóki András.

EGY JELENTÉS, AMELY FONTOS VOLT UGYAN, DE IDŐKÖZBEN TÚLLÉPETT RAJTA A TÖRTÉNELEM

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.06.03.


Majdnem három évet kellett arra várni, hogy hivatalosan is életbe lépjen az úgynevezett Sargentini-jelentés. Miután az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy 2018. szeptember 12-én jogszerűen szavazta meg a holland zöldpárti politikus által jegyzett jogállami jelentést Magyarországról, lehetőség nyílt arra, hogy az Európai Unió elindítsa az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárást, ami az Orbán-kormány demokráciaellenes intézkedéseinek szankcionálására volt alkalmas. Időközben a történelem már meghaladta ezt az állapotot, így a Sargentini-jelentés csak a nyitánya volt egy hosszú küzdelemnek az EU és a magyar kormány között.

Nehezen tudja megemészteni Magyarország kormánya, hogy az Európai Unió intézményei nem az általuk elvárt módon működnek, és adott esetekben nem a neki kedvező döntéseket hozza. Amikor az uniós közösség számon akarta kérni az Orbán-kormányon a jogállamiság kritériumait, az épp azzal próbált visszavágni, hogy jogalap nélkül támadják. Ennek a taktikának a része volt az is, hogy a Sarentini-jelentés megszavazását követően megkérdőjelezte az eljárás szabályosságát, ugyanis szerinte a kétharmados többség nem állt fenn, ugyanis ennek kiszámításánál nem vették figyelembe a 48 tartózkodó képviselő voksát.

Erre a formai hibára hivatkozva pattogott a labda közel három évig az uniós bíróságon, és lényegében blokkolta Magyarország a jelentés legitimmé válását. Végül a várt eredmény született, hiszen logikus, hogy ha valaki tartózkodik, azzal nem támogatja sem az igen, sem a nem szavazatokat, így nem lehet úgymond felhígítani ezekkel a voksokkal a szavazati arányokat. A 446 igen így elegendő volt a jelentés kétharmados elfogadásához, hiszen ellene csak 197-en szavaztak. Ez az ügy is jól mutatja, hogy a magyar kormány jól használja ki az uniós szervek lassúságát, így mire megszületik egy ilyen jogi döntés, annak már nincs túl nagy jelentősége.

Azért a mostani ítélet jó alkalom arra, hogy felidézzük a 2018-as állapotokat, ami odáig vezetett, hogy a strasbourgi testület beélesítette azt a fegyvert a magyar kormány ellen, melynek korábban nem igazán szántak szerepet az uniós politikában. Magyarország jelenlegi kormánya előtt ugyanis csak elvétve kellett figyelmeztetni a tagországok valamelyikét az uniós értékek betartására. A jelentés olyan fontos megállapításokat tartalmazott, melyek azóta nemcsak érvényesek, de az akkorinál is élesebben vetődnek fel...

HÉT ALATT 15 MILLIÁRD FORINTOT KERESETT AZ ORBÁN-CSALÁD, NEM BÉRBŐL ÉS FIZETÉSBŐL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.06.04.


Jó időzítéssel sikerült – vélhetőnek viccesnek szánt – megjegyzést tennie saját jövedelmi helyzetére Orbán Viktornak. A kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában úgy fogalmazott:

"Újra kell indítani a gazdaságot. Mert azért megviselt bennünket. Nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány."

Bérből és fizetésből valóban nem keresett kiugróan sokat a miniszterelnök, de a családi jövedelemnek vannak más forrásai is, Orbán Viktor mondatai például csak néhány órával azelőtt hangzottak el, hogy kiderült: Tiborcz István, a miniszterelnök veje 1,2 milliárd forintnyi osztalékot vett ki legfontosabb vállalatából. Hétfőn pedig Orbán Viktor édesapjának cégei is beszámoltak 2020-as teljesítményükről: Orbán Győzőnek ebben az évben nagyjából 580 millió forintos céges jövedelem jutott...

PRAKTIKÁK ÉS LEJÁRT LEMEZEK – JOGÁLLAMISÁG HELYETT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.06.04.


Az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága elutasította a magyar kormány keresetét, amellyel azt akarták elérni, hogy ne folytathassák tervezett jogállamisági eljárást. Ez még a 2018 őszen készült jelentésen alapul, amit Judith Sargentini akkori európai parlamenti képviselő készített. Ebben sorra vette azokat az eseteket, amikor Magyarország szembement az unió alapértékeivel. A magyar beadvány azt sérelmezte, hogy a parlamenti szavazásnál megsértették az unió működéséről szóló szerződést, mivel azoknak a voksát nem vették figyelembe, akik tartózkodtak. Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos szerint brüsszeli-luxemburgi és budapesti oldalon is politikai üzenete van a történetnek. Vele beszélgettünk.


Mi az uniós bírósági döntés jelentősége?

– Megerősítette azt, amit eddig is tudtunk. Az Európai Parlamentben már 2017 óta érvényes az a szabály, hogy a jelentésekről szóló szavazásoknál az igenek és a nemek aránya számít, a tartózkodás pedig azt jelenti, amit maga a szó is kifejez: az illető nem óhajt voksolni, tehát szavazatot egyik oldalra sem ad. Így a tartózkodás nem számít a kétharmados többségnél. A távollévő lényegében ugyanabba a kategóriába tartozik, mint aki a tartózkodás gombot nyomja meg, mert egyiket sem veszik figyelembe. A bíróság most – magyar kérésre – hivatalosan is megerősítette ezt az álláspontot. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a 2018 szeptemberében nagy többséggel – és sok néppárti képviselő szavazatával – elfogadott Sargentini-jelentés továbbra is érvényes...

SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL SAJTÓDÍJAT KAPTAK A 168 ÓRA, A PARTIZÁN, A KLUBRÁDIÓ, A MAGYAR HANG ÉS A SZABAD EURÓPA MUNKATÁRSAI

SZOCIO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2021.06.03.


Idén ötödszörre és a járvány miatt online osztotta ki a Szegénységről Méltósággal sajtódíjat az Esély Labor Egyesület – az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével. Az egyesület célja, hogy minden évben a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutatott újságírói munkákat értékelhessék. A fő díjakat Ónody-Molnár Dóra (168 óra) egy cikke, a Partizán egyik videója és Józsa Márta (Klubrádió) podcastja kapta, különdíjban pedig Tompos Ádám (Magyar Hang) egy cikke és a Szabad Európa rádió egyik podcastja részesült...

A VILÁG KETTÉVÁLT, CSAK NEM ÚGY, AHOGY AZ AMERIKAIAK SZERETNÉK

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.06.04.


Donald Trump előző amerikai elnök hivatali ideje alatt (a tévézés és golfozás mellett) jelentős energiákat szentelt Kína növekvő világgazdasági befolyásának megtörésére. Utódja, Joe Biden, bár belpolitikai szempontból Trump szöges ellentéte, Kínával szemben nagyjából ott folytatja, ahol elődje abbahagyta: az amerikai ipar védelmét és újjáépítését, a Kínával szembeni technológiai kitettség csökkentését, a Kínával való gazdasági versengést hangoztatja; és egyelőre nem nyúlt az elődje által kivetett szankciókhoz és büntetővámokhoz sem.

Ezzel párhuzamosan Kína már évek óta folytat különböző állami beruházásösztönző programokat, amelyek az ipari önellátás elérését és a technológiai felzárkózást célozzák egyes kulcsfontosságú szektorokban, és pénzügyileg is próbálja csökkenteni amerikai függését.

Ezek a törekvések azonban mindkét oldalról elég jelentős kihívásokkal néznek szembe a világgazdaság szerkezeti jellegzetességeiből kifolyólag. Miközben az Egyesült Államok szeretné leválasztani ipari termelését és technológiai ellátási láncait Kínáról, az ázsiai ország termelési oldalon a világ domináns, egyes piacokon majdnem kizárólagos szereplőjévé vált. Eközben Kína hiába akar szabadulni az amerikai dollártól és az amerikai pénzügyi befolyástól, az Egyesült Államok központi szerepe fikarcnyit sem csökkent.

Azaz miközben a két ország egyes politikusai szeretnék leválasztani egymásról a két gazdaságot és felosztani maguk között a világgazdaságot, valójában a gazdasági felosztás már megtörtént, csak pont nem úgy, ahogy szerették volna...


AMERIKA ISMÉT SERIFF KELET-EURÓPÁBAN - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁTON
2021.06.04.


A kínai püspök, akivel nem bír a Fidesz, a leggazdagabbak űrversenye és dráguló élelmiszerek a 444 napindító hírlevelében
.

Jó reggelt! Ma már szinte nyár lesz, az utóbbi 34 év leghűvösebb tavasza után.

4 legfontosabb cikkünk most

- Goodfriend és a kitiltási botrány óvatos piszkálódás volt ahhoz képest, amit Bulgária kap most Amerikától

- Állami milliárdokért megy az űrverseny Jeff Bezos és Elon Musk között

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

SZABAD SZEMMEL: MAGYAR BUKTA ORBÁN MÓDRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.04.


Az Európai Bíróság ugyan visszaverte a magyar kormány próbálkozását az ország ellen kezdeményezett jogállami eljárás meghiúsítására, ám nem valószínű, hogy felfüggesztenék az ország szavazati jogát az unióban.Neue Kronen Zeitung

Az Európai Parlament osztrák néppárti alelnöke élesen bírálta Orbán Viktort az unió legfelsőbb bíróságának tegnapi döntése nyomán, amely elutasította a magyar kifogást a 7-es paragrafus alapján indult eljárás ügyében. Karas rámutatott: a kormányfőnek végre be kell tartania az EU-normákat az igazságszolgáltatás, a sajtó és a tudomány szabadsága kapcsán. Épp úgy, mint bármely más tagállamnak. De aki elhagyja a demokrácia és a jogállam talaját, az hiába trükközik, nem bújhat ki a felelősség alól. Hogy ilyesmi ne fordulhasson elő, erre jött létre a jogállami mechanizmust. Így azt most be kell vetni, és nem szabad fiókba tenni.

Frankfurter Rundschau

A német környezetvédők nevében Daniel Freund EP-képviselő üdvözölte, hogy Magyarország felsült panaszával az Európai Bíróságnál. A politikus kifejtette: ezek után a Tanácsnak végre fel kell adnia blokádját és meg kell vonnia a magyar kormány szavazati jogát, mindaddig, amíg az fel nem számolja jogállami hiányosságokat. Mert nem szabad megengedni, hogy Orbán Viktor diktatúrát alakítson ki országában – minden közösségi megtorló intézkedés nélkül.

A jelentés megjegyzi, hogy a miniszterelnök próbálja minden erővel leállítana az eljárást, de az EUB most sót szórt a sebbe. A cél az, hogy ne sérüljön az igazságszolgáltatás önállósága és a szólásszabadság joga. Azon kívül napirenden van a kisebbségek, valamint a menekültek helyzete is. Ezzel együtt cseppet sem valószínű, hogy az EU eljut a szankciókig, mert azokat komoly tényezők hátráltatják a miniszteri tanácsban. A testület még odáig sem jutott el, hogy kimondja, amit az Európai Parlament már megállapított, hogy ti. egyértelmű a közös értékek megszegésének veszélye.

Ugyanakkor a magyar vezetés így is kézzel-lábbal tiltakozik az eljárás ellen, mert teljesen megalapozatlannak minősíti a szemrehányásokat.

Guardian

Az EP magyarországi jelentéstevője úgy értékelte a legfelső európai bíróság állásfoglalását, hogy az megint csak azt bizonyítja: Strasbourgnak igaza volt, amikor fellépett a Bizottság tétlensége ellen, és elindította az eljárást a 7-es cikk alapján a magyar kormány ellen. Azaz egyértelmű, hogy nem csupán az unió végrehajtó testületét kell az alapszerződések őrének tekinteni, hanem a Parlament is cselekedhet, sőt, cselekednie is kell, amikor súlyos fenyegetés éri az európai értékeket.

A francia zöldek képviselője, Gwendoline Delbos-Corfield szerint a Tanácsnak minden eddiginél egyértelműen vállalnia kell a rá háruló felelősséget és intézkednie kell Magyarország ügyében. Strasbourg már évekkel ezelőtt egyértelművé tette, hogy kész közbenjárni, ám a tagokat tömörítő Európai Tanács jó két éve még egyetlen meghallgatást sem szervezett a magyar kérdésben.

Reuters

Az Európai Bíróság ugyan visszaverte a magyar kormány próbálkozását az ország ellen kezdeményezett jogállami eljárás meghiúsítására, ám nem valószínű, hogy felfüggesztenék az ország szavazati jogát az unióban, mert a miniszterelnök hiába viaskodik Brüsszellel a demokratikus normák ügyében, az unióban ellentétes törekvések ütköznek. Egyes országok szeretnének fokozni a nyomást, miután a Fidesz aláássa a demokráciát. Mások viszont nem szeretnék még jobban elidegeníteni Budapestet, mert az csak tovább gyengítené az összefogást a szervezeten belül.

Holtpont alakult ki és a közösség nemigen volt képes, hogy irányvonala megváltoztatására vegye rá a politikust. Így az erősen korlátozó intézkedéseket hozott a migránsok és a melegek ellen, valamint még szigorúbb ellenőrzése alá vonta a sajtót, a tudományt és a civil szférát. Ő maga ugyanakkor tagadja, hogy megszegné a törvényeket és a hagyományos, illetve katolikus értékek őrzőjének állítja be magát. Nemrégiben azzal fenyegetőzött, hogy megtorpedózza az EU pénzügyi csomagját, ha a támogatások kifizetését összekapcsolják a jogállam tiszteletben tartásával. Az EP viszont a három éve hozott döntésében kimondta: egyértelmű a veszély, hogy Magyarországon súlyosan megszegik az európai alapértékeket.

Bloomberg

Elenyésző a veszély akár Magyarország, akár Lengyelország számára, hogy bármi komoly következménye lenne a 7-és paragrafus alapján folyamatban lévő eljárásnak, mert a tagsági jogok befagyasztásához 26 igenlő szavazatra lenne szükség, márpedig Budapest és Varsó kölcsönösen megígérte, hogy vétóz a másik érdekében. Részben éppen ez magyarázta, hogy tavaly év végén megszületett a jogállami mechanizmus, tehát hogy visszatartsák a szubvenciók egy részét, ha valamely tagország megszegi a szabályokat, főként ha ily módon kár érheti a pénzügyi alapokat. Ez esetben minősített többség rendelheti el a szankciókat.

FAZ

Úgy néz ki, hogy a mérsékeltebb vélemény kerekedik felül Strasbourgban, így az EP lélegzetvételhez juttatja a Bizottságot és egyelőre nem citálja az Európai Bíróság elé, jóllehet az nem tett eleget a hónap elejéig adott ultimátumnak és nem tette közzé a jogállami mechanizmus bevetésének irányelveit, továbbá nem küldött figyelmeztetést az Orbán-, illetve Morawiecki-kabinetnek. Weber, a Néppárt frakcióvezetője a haladékot azzal indokolta a nagy képviselőcsoportok első embereinek egyeztetése után, hogy segíteni szeretnének von der Leyennek, mármint hogy a nyári szünet előtt elkészüljön a tervezet. Ily módon nem venné jól ki magát a vádemelés.

Ám a CSU-politikus azt is hozzátette, hogy ha megvan az alkalmazást szabályzó dokumentum, akkor azzal a lehető leghamarabb élni is kell. Ez benne lesz az EP által a következő héten elfogagandó határozatban. Azt azonban nem árulta el, hogy a kereszténydemokraták meddig hajlandóak várni, de szavaiból az derült ki, hogy számukra elfogadható volna, ha a nyár után mennének el a levelek Budapestnek és Varsónak. A szociáldemokraták viszont fokozni kívánják a nyomást. A német Katarina Barley arról beszélt, hogy a panaszt még ebben a hónapban el kell indítani – értelemszerűen: a végén.

Utána a Bizottságnak két hónapja lenne, hogy reagáljon, de a kereset csak további két hónap múlva jutna el Luxemburgba. A környezetvédők és a liberálisok túl lassúnak tartják az ütemet, de azért belemennének.

Ugyanakkor von der Leyen így is, úgy is kutyaszorítóban van, mert a mulasztás vádja árt a tekintélyének. Ezen túlmenően ugyan már megvannak a feltételek, hogy végre elkezdjék folyósítani a pénzeket a gazdasági mentőcsomagból, viszont tavaly megígérte Orbánnak és Morawieckinek, hogy addig nem lép a jogállami mechanizmus ügyében, amíg az EUB előtt van az ügy. De az még bőven eltarthat az év végéig, sőt tovább is. Pont ebben bízik a választásokra készülő magyar miniszterelnök.

Elterjedt vélemény Strasbourgban ugyanakkor, hogy Brüsszel csak jelentős nyomás hatására hajlandó megnyitni az eljárást. A zöldek már jogi szakvéleményt is kidolgoztak, hogy Magyarországot felelősségre vonják. De a túlzott nyomulás ezzel együtt kockázatos, mert a lényeg, hogy érzékeny ponton találják el az érintett országokat. Ehhez pedig nem elég, ha a végrehajtó testület kezdeményezi a szankciókat, azt minősített többségnek kell jóváhagynia a Tanácsban. Tehát jogilag bombabiztosnak kell lennie, ezért bölcsebb volna megvárni, miként vélekedik róla az Európai Bizottság.

Süddeutsche Zeitung


A vezető német lap úgy látja, hogy a Bizottságnak le kellene húznia glaszékesztyűt, hogy végre tiszta helyzetet teremtsen Magyarország és Lengyelország ügyében. Ehhez egyértelmű felszólítást kapott az Európai Parlamenttől, annak üzenete nemigen lehetett volna egyértelműbb. Vagyis hogy kezdeményeznie kell a jogállami eljárást. Annak vége pedig az lehet, hogy visszatartják, illetve törlik a brüsszeli szubvenciókat, vagy legalábbis azok egy részét, ha nem függetlenek a vétkes ország(ok) bíróságai, illetve veszélyben van az államapparátus semlegessége.

Moritz Körner, német szabaddemokrata EP-politikus, aki vezető szerepet vitt tavasszal a kétharmaddal jóváhagyott EP-határozat kidolgozásában, most úgy látja: eljött az idő, hogy immár ne bánjanak kesztyűs kézzel Magyarországgal, Lengyelországgal és Bulgáriával. A jogállam sok helyütt omladozik az EU-n belül, ám ezt nem szabad tétlenül szemlélni.

A zöldek is sürgős cselekvést szorgalmaznak. Szerintük túl sok a négyhónapos haladék. Daniel Freund kijelentette: Orbán Viktor autokráciává változtatta Magyarországot és a barátoknak, családtagoknak osztogatja az uniós forrásokat. Ha büntetlenül megúszhatja, akkor ily módon a Bizottság segít neki a választási kampányban, egyben felhívást küld keringőre mindazoknak, akik szívesen lemásolnák a magyar módszert.

Katarina Barley arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs szükség irányelvekre, ha Brüsszel értesíteni kívánja az érintett kormányokat: baj lesz, ha nem térnek jobb belátásra. A tapasztalatok azonban azt mutatják, jegyezte meg a szociáldemokrata képviselő, hogy a Bizottság általában igen visszafogott és nemigen fűlik a foga lépni, amikor a jogállam mellett kell kiállni. A kereszténydemokraták nevében viszont a CSU-s Monika Holhmeier kifejtette: az a legfőbb, hogy senki ne köthessen bele jogi oldalról a jogállami szankciókba.
Euractiv

Az Európai Parlament liberális frakciója azt szeretné, ha a jövő héten sikerülne maga mellé állítania a képviselők többségét, és így perbe foghatná a Bizottságot az EU legfelső szintű bíróságánál, amiért Brüsszel figyelmen kívül hagyta az EP által megszabott határidőt, és e hónap elejéig nem élesítette be a jogállami mechanizmust a magyar és a lengyel kormány ellen. A nyilatkozat szerint a „Újítsuk meg Európát”-csoportnak elege van az állandó halogató taktikából és abból, hogy von der Leyenék az időre játszanak.

Ezért javaslatot kívánnak benyújtani, miszerint a Bizottság mulasztást követett el. A kezdeményezés mögé alighanem beállnak a zöldek. A gond ott van, hogy nem tudni, mikor mond ítéletet az Európai Bíróság a jogállami mechanizmus ellen benyújtott budapesti, illetve varsói panasz ügyében. Amikor a Tanács tavaly meghozta döntését, tehát hogy megvonhatja az anyagi forrásokat a jogállammal szembeszegülő tagoktól, a Bizottság – kétséges jogi alapokon ugyan, de megígérte, hogy addig nem alkalmazza az új szabályt, amíg nincs meg az EUB verdiktje. Ám Jourová legutóbbi nyilatkozata arra utalt, hogy Brüsszel visszalép e kötelezettségvállalástól.

Spiegel

A hetilap úgy véli: a Bulgária ellen hozott kemény amerikai büntető intézkedések feketén-fehéren mutatják: az EU éveken át a homokba dugta a fejét, amikor pedig szembe kellett volna szállnia a grasszáló bolgár korrupcióval. A State Department nyilatkozata nem hagy kétséget afelől, miközben a célpont több neves politikus, illetve gazdasági szakember, hogy az intézkedéssel a jogállamot, valamint a demokratikus intézményeket kívánja megerősíteni. Márpedig ez roppant kínos az unió számára, hiszen egy külső hatalom kénytelen közbelépni, de hát Brüsszel évek óta tétlen, miközben az egyik legkorruptabb tagállamról van szó, amely sereghajtó az alapértékek szempontjából.

Ám a jogállami vita az eltelt években elsősorban Magyarországra és Lengyelországra összpontosult, Bulgária viszont ily módon szélárnyékban maradt. Köszönhetően elsősorban a miniszterelnöknek, aki Orbántól és Kaczynskitól eltérően óvakodott provokálni az uniót. A Néppárt kiszorította a Fideszt, Boriszov pártja viszont változatlanul megbecsült tag a szövetségben. Merthogy a politikus képes volt úgy megjelenni, mint aki készséges partner, sőt, csapatjátékos. Támogatta pl. a jogállami mechanizmus elrendelését és különösen jó a viszonya Merkellel.

Annál pikánsabb ily módon Washington húzása. Szófia azonnal egyetértését fejezte ki az Egyesült Államok elhatározásával, de az ottani Külügynek aligha hisz bárki is. Hiszen a bíróságok a hatalom kezében vannak, és hiába áll az ország a belépés óta az EU különleges megfigyelése alatt, annak révén egyáltalán nem sikerült jobbra fordítani a közállapotokat. De lehet, hogy a jogállami mechanizmus majd segít, mert az olyan, mintha Bulgáriára találták volna ki.

Politico

Hogy a budapesti és a ferencvárosi polgármester átkeresztelte a leendő fudani campus körüli utcákat, az fejfájást okoz Orbánnak, mert szeretne Kína legmegbízhatóbb uniós szövetségese lenni és már többször is megakadályozta, hogy az EU Peking-ellenes állásfoglalást fogadjon el. Karácsony Gergely szerint a lépéssel azokra emlékeztetnek, akiket üldöznek a kommunista országban, és akikkel a főváros vezetése szolidaritást vállal. Ez persze önmagában nem elegendő, hogy meghiúsuljon a beruházás, de az üzenet világos: az önkormányzat minden eszközt felhasznál a diákváros tervének valóraváltására.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a tervet ugyan a magyar és a kínai kormány a legfelső szinten hagyta jóvá, de a magyar lakosság nem támogatja. Ő maga nem szeretne ártani a kétoldalú kapcsolatoknak, csupán az egyetem létesítését ellenzi. Még akkor is, ha emiatt nem lehet kizárni Kína válaszlépését. Ám ettől Karácsony továbbra is felszólal az emberi jogok mellett. Kovács Zoltán viszont azt mondta, hogy egyes ellenzéki vezetőknek elment az eszük.