2019. március 11., hétfő

NEM A SORS SZAKÍTOTTA SZÉT AZ ORSZÁGOT, NEM A SORS RAKJA ÖSSZE A FEUDÁLIS LÁNCOT, HANEM ORBÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.03.11.


Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Készüljenek a nemzeti ünnepre – ha úgy gondolják.
Újra plakátolnak, csak most az Orbánt. A március 15-i nemzeti ünnephez közeledve reklámozzák a főnököt „A haza minden előtt.” Kölcsey idézettel. Először is, minek reklámozni egy nemzeti ünnepet, ha az mindenkié, nem csak a narancsosoké; másodszor önök ki szokták plakátolni a nagy családi eseményüket: házasság, születésnap, babaszületés. Na ugye. Szerintem Orbán be van szarva, hogy nem lesz ott kétmillió ember – a fő számtanos Rákay úr szerint -, ha csak megint nem lesz kötelező az iskolásoknak oda menni és tapsikolni – természetesen túlórában. A gyerekeinket idomítják, nem nevelik, a pedagógusokat alázzák úton-útfélen.
Meg aztán egy ünnepet hazugságra felfűzni, erre is csak Orbánék képesek. Még hogy a haza! A hazaárulókat is várják? Gyünnek majd oroszok meg lengyelek is jó pénzért? Orbánt dicsőíteni. Tényleg, Brüsszelbe megy meghívó? Ottan különösen szeretik a plakátokat. Mondhatnám, a hazátok, de lószart – csak kisajátítottátok magatoknak, miközben a drága népetek vagy belehal a betegségébe vagy fizet. Ünnepileg. Lebutítottátok az iskolákat, becsempésztétek oda a papokat, kirekesztettétek a szegényeket az életből, és elzárjátok sok ezer fiatal elől az egyetemeket...
ITT OLVASHATÓ

OMLADOZÓ FALAK ÉS A PUSZTA VÁRJA A FÓTI GYEREKEKET

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.03.11.


A Magyar Hírlapban üzente meg a kormány, hogy még idén bezáratja a fóti gyermekotthont, ahol 50-60 súlyos pszichés problémával küzdő és különleges ellátást igénylő, tartósan beteg és sérült gyereket gondoznak, illetve itt történik a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorú menekültek ellátása is. Azt is megnevezte a kormány, hogy hová helyeznék át a gyerekeket, de erről mintha az érintett intézményeket elfelejtette volna értesíteni. Két speciális gyermekotthonban, Zalaegerszegen és Kalocsán lassan befejeződik a férőhelybővítés, azt azonban nem tudják, hogy a fótiak vagy mások költöznek be. Nagyobb rejtély, hogy mi lesz a menekültek és a sérült gyerekek sorsa: a számukra kijelölt helyszínen nem történt semmiféle fejlesztés és a jelek szerint nem is fog.

A Magyar Hírlap írta meg nemrég, hogy a kormány még az idei év első felében bezáratja a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, és az ott gondozott gyerekeket az ország különböző pontjain – Zalaegerszegen, Kalocsán, Aszódon és Budapesten – helyezi el. Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a kormánypárti lapnak az elavult, nagy létszámú tömegintézmények felszámolásával indokolta a fóti gyermekotthon bezárását. Az államtitkár szerint azért is van szükség a fóti intézmény kitagolására, mert a kommunizmus alatt létrehozott gyermekotthonokat sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki. Azt ígérte, hogy a költözés után a mostaninál jobb körülmények között lesznek elhelyezve a fóti gyerekek.

Az államtitkár érvelése több szempontból is sántít; egyrészt a fóti gyermekotthon a város központjában található, nincs elzárva a külvilágtól, a kastélypark bárki által látogatható. Másrészt az intézmény gyakorlatilag már most ki van tagolva: a gyerekek nem a valóban leromlott állapotú kastélyépületben laknak, hanem a több tíz hektáros park területén álló, modern, kis létszámú lakóotthonokban. Az államtitkár szavaiból az sem derül ki, mi alapján számít Fót tömegintézménynek, ott ugyanis három részleg működik: 

- a speciális gyermekotthonban gondozzák a nehéz sorsú, súlyos pszichés problémákkal küzdő 12-18 év közötti fiúkat. A 32 férőhelyes otthonban nincs teltház, körülbelül 20 gyereket látnak el.
- a különleges gyermekotthonban gondozzák a tartósan beteg és sérült (mentálisan sérült, mozgássérült, hallás- vagy látáskárosult(, különleges szükségletű gyerekeket. Ők 24-en vannak, van köztük veseátültetésen átesett, dialízisre szoruló gyerek is. Ezeket a gyerekeket különösen érzékenyen érintené a költözés, mivel az évek alatt nagyon szoros kapcsolat alakult ki az ápolóik és köztük.
- a kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonában történik a 14 évnél fiatalabb menekültek ellátása, ide kerülnek a tranzitzónába érkező gyerekek is. Nekik ugyanúgy speciális ellátásra van szükségük, többek között pszichés segítségnyújtással és interkulturális közvetítéssel. Ők vannak legkevesebben, hatan összesen...

DIGITÁLIS KÖNYVÉGETÉSTŐL A HARDVERHAVÁRIÁIG - AZ INTERNETRŐL ELTŰNT HÍRPORTÁLOK NYOMÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.03.11.


Évtizedek óta közhelynek számít, hogy a nyomtatott sajtó hanyatlik, az online médiáé a jövő. Kétségtelen, hogy a jelent, illetve a jövőt nézve tényleg ez a helyzet. Az aktuális online tartalmak könnyebben, gyorsabban, olcsóbban (a legtöbbször: ingyenesen) hozzáférhetőek. Egészen más a helyzet a tegnapi, illetve tegnapelőtti hírekkel. Amennyiben egy száz évvel ezelőtti, rég megszűnt napilap valamelyik számát akarjuk elolvasni, arról másolatot készíteni, azt bármelyik nagyobb közkönyvtárban jó eséllyel, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig szinte biztosan megtehetjük. De ha egy, alig pár éve megszűnt online portál archívumában böngésznénk, korántsem lehetünk ilyen magabiztosak. Mert nagyon sanszos, hogy már nyoma sincs, eltűnt a világhálóról. Esetleg fent van ugyan, de mivel nem tartják karban, jóformán használhatatlan.

“Mindnyájunk tapasztalata a webes információ ilyen vagy olyan okokból való eltűnése. A webtér ingatagsága még a régi könyvek fennmaradásához képest is riasztó, a Vizsolyi Biblia mai fellelhetőségének valószínűsége 400 év távlatából is nagyobb, mint egy átlagos weboldalnak. Ismertek példák arra is, amikor véletlenül vagy nemtörődömségből, de olykor nyilvánvaló tudatosság okán a mai politikai és gazdasági történések dokumentumai, jelenkori tudásunk forrásai tűnnek el a hálózatról.” – olvasható a Webarchiválás és a történeti kutatások című, 2018-as tanulmányban.

Igyekeztünk utánajárni, mi lett a sorsa az utóbbi időkben hozzáférhetetlenné, bizonytalanná vagy gazdátlanná vált portáloknak. Hogy megmenthetőek-e az évek, évtizedek alatt felhalmozódott újságírói életművek az utókor számára. Illetve azt is próbáltuk a korabeli portálok újságíróinak, illetékes vezetőinek, kiadóinak megszólaltatásával bemutatni: mi volt a konkrét oka egy online felület átmeneti vagy végleges, teljes vagy részleges eltűnésének? Lehetséges okok között politikai érdekek, üzleti indokok, műszaki hibák, informatikai kihívások egyaránt szerepeltek. De volt olyan is, hogy a tulajdonosok, illetve kiadóvállalati vezetők részéről teljes hallgatásba, elutasításba ütköztünk.

A rendszerváltás óta a legnagyobb sajtóbotrány a Népszabadság megszűnéséből, valamint internetes portálja hozzáférhetetlenné tételéből lett. “Mindent sebészi pontossággal igyekeztek intézni a bezárás előtti napokban. Így az akció kezdetén kizártak minket a levelezési rendszerből, az irodából, és megpróbáltak kilökni a Népszabadság Facebook-oldalából, de ez az egy nem sikerült nekik.” – emlékszik vissza a történtekre Gergely Márton, aki 2014-ig a NOL.hu társvezetője volt lapszerkesztői minőségben, illetve a bezáráskor főszerkesztő-helyettes.

“Nyilván azt is el akarták kerülni, hogy bárki kommunikálni tudjon a NOL.hu felületén. Két lehetőségük volt: a CMS-ből (content management system, tartalomkezelő rendszer) kivenni mindenkinek a jogosultságát (amihez kellett volna egy megbízható IT-s pár órás munkája), vagy simán lekapcsolni az egész oldalt. Ha tippelni kéne, akkor a szerkesztőség teljes és azonnali elnémításának az eszköze lehetett a NOL lekapcsolása, és nem az archívum megsemmisítése. Nem is próbálkoztunk egyébként az admin elérésével.” – mondta Gergely, aki szerint nekik soha nem indokolták a NOL hozzáférhetetlenné tételét.

“Csak a hazudozás ment arról, hogy nem bezárásról van szó, hanem felfüggesztésről. A NOL lekapcsolása volt ennek legegyértelműbb cáfolata.” – említi. Gergely úgy véli, az első pár napon a lezárásnak biztonsági okai voltak. “A Facebook például nem törölte az adminjogait a régi csapatnak, bármennyire kérte is azt tőlük a cég. Az maradt a mi irányításunk alatt. Így aztán ezen a felületen hirdettük meg az új rajongói oldalt, ha mégis elvesztenénk a NOL-FB-t. A százezer követő felét át is tudtuk irányítani, napok alatt 50 ezres tábort építettünk. A NOL lelövésével azt megakadályozták, hogy mi ahhoz a felülethez hozzáférjünk.” – rekonstruálja a helyzetet az egykori főszerkesztő-helyettes. Hogy utána miért nem tették azonnal vissza? “Azt hiszem, ők belefagytak a NOL lezárásába. És hát jó is volt nekik, hogy azokban a hetekben senki sem tudta állandóan belinkelni Matolcsy szeretőjét és Rogán helikopterét.”- teszi hozzá Gergely Márton.

De akkor miért határoztak mégis az archívum újbóli megnyitásáról? – kérdeztünk rá. “Az biztos, hogy a Népszabi bezárásáról szóló vita legvédhetetlenebb része az archívum volt. Pető Péter barátunk “digitális könyvégetést” kiáltott. Azt mindenütt rögtön értették, hogy a mi szellemi tulajdonunkat képző cikkek elzárása botrány. Amikor például az Európai Parlamentben jártunk, akkor is ez volt a legegyszerűbben elmagyarázható “gaztett”. A Mediaworks vezetését pedig egykori újságírók vették át, még az is lehet, hogy értették, milyen érzés lehet régi cikkek elzárása. Úgy emlékszem, valakinek közülünk még oda is vetették, milyen nagyvonalúak, hogy az egész jogi meccs lezárása után újra megnyitják azt, legyünk hálásak.” – válaszolta.

De a visszarakott archívumot Gergely szerint láthatóan nem gondozzák “Nem csinálnak vele semmit. Úgy néz ki, mint Pompeii: megfagyott a katasztrófa pillanatában. Ahol a szombat reggeli ügyeletes 8:40-kor tartott, ott van az oldal most is.” – jegyzi meg...

ÚJABB TRIANON FENYEGET - DIZÁJNERDROGOKKAL ARAT A HALÁL A MÉLYSZEGÉNY GETTŐKBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.03.10.


Bátor konferenciát rendeztek szombaton a jezsuiták: a tanácskozás során a szegregátumokban megjelenő új pszichoaktív szerhasználat jelenségével foglalkoztak. A konferencia szervezésében megjelenik az a felelősség, amely kialakult olyan egyházi szereplőkben, akik rendszeresen jelen vannak a mindentől elzárt, mélyszegény gettókban.

A konferencia fővédnöke, Székely János püspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió Vezetője a tanácskozást egy olyan történettel nyitotta, ami szerinte azt illusztrálja, hogyan fordul a konferencia által tárgyalt probléma felé egy keresztény, egy tiszta gondolkodású ember. E történetben egy munkahelyen pszichológiai vizsgálat folyik. Egy háromgyerekes édesanya kerül sorra. Azt kérdezi tőle a szakember, hogy melyik gyermekét szereti a legjobban. Nincs különbség, mindhárom gyermekét egyformán szereti, válaszolta. Csakhogy a pszichológus ezzel nem elégedett meg, a választ nem értékelte megfelelőnek, és felszólította az anyát, hogy beszéljen őszintén, mert ha nem így tesz, annak következményei lesznek. Az anya szemében könnyek gyűltek, és elmondta, hogy valóban nem egyformán szereti a gyerekeit. Azt szereti jobban, amelyik éppen bajban van: amelyik elesik és sír, vagy éppen beteg, és fájdalmai vannak. E kivételektől eltekintve minden gyermekét egyformán szereti.

– Észak-kelet Magyarország most segítségért kiállt, cigány testvéreink bajban vannak, nyomoruk, fájdalmuk kimondhatatlan. Ezt a kiáltást az érző szívnek meg kellene hallania – mondta a püspök, aki a helyzet drámai voltának illusztrálására egy másik történetet is elmesélt: ebben egy kisfiú mesél apjának különleges álmáról. Két farkas vív elkeseredett harcot egymással: egy fekete, rosszindulatú és egy fehér, szelíd, nemes állat. Az apja azt feleli, neki is van néha olyan érzése, mintha két farkas küzdene benne. A kisfiú megkérdezte, melyik farkas győz.

– Amelyiket jobban eteted. Az fog győzni, melyiket gondolatainkkal, tetteinkkel etetünk – válaszolta Székely János püspök, aki hangsúlyozta, hogy a probléma rendkívüli, hiszen a magyar diákok több mint húsz százaléka próbált már kábítószert...

ÁLLAMI ÖSZTÖNZÉS IS KELLENE A LAKÁSFELÚJÍTÁSHOZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2019.03.11.


A lakásfelújítás továbbra is kimaradt az otthonteremtési támogatások fősodrából, pedig a hazai lakásvagyon műszaki állapota gyorsan romlik.

Mintegy 180 ezer lakást újítottak fel tavaly, ami messze elmarad a kívánatosnak tartott évi 400 ezertől – figyelmeztet tanulmányában az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Ha ezen nem sikerül érdemben változtatni, marad a lakhatási krízis – mondta a Népszavának Koji László, a szervezet elnöke. Minél tovább késlekednek ráadásul a lakók a szükséges munkák elvégzésével, később azok annál többe kerülnek majd. Az idén ráadásul mintegy 8-10 százalékos áremelkedésre számítanak a lakásfelújítások terén az ágazati szakemberek. 

Különösen az 50 év fölötti korosztály ódzkodik a felújítástól, mondván, nem térül meg. Koji László szerint viszont, ha figyelembe vesszük a jobb lakáskörülményeket és a javuló életminőséget, akkor azonnal megtérül a beruházás. A korszerűbb nyílászárók, fűtési rendszerek pedig csökkentik is a rezsiköltségeket. 

A lakásfelújítások ösztönzése érdekében ugyanakkor állami beavatkozásra is szükség volna. Ilyen lehetne például az ÉVOSZ által javasolt, a felújításokat támogató áfa-visszatérítés. Eszerint az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlan-felújításoknál a felújítási áfa-érték 50 százalékát - maximum 3 millió forintot - számla alapján vissza lehetne igényelni. A kormány azonban egyelőre nem nyitott a szakmai szövetség javaslatára, mert tart az esetleges visszaélésektől. Kétségtelenül előfordulhat, hogy valaki számlákat vesz, és úgy igényli vissza az áfát, mint ahogyan az is, hogy egy vállalkozó egyéb, nem lakóingatlanon végzett munkát is lakásfelújításként számol el...

WEBER AZÉRT JÖN ORBÁNHOZ, HOGY INKÁBB ELSIMÍTSA A VITÁT, ÉS NE LEGYEN KIZÁRÁS

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.03.11.


Kedden Budapestre látogat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, a párt bizottsági elnök-jelöltje, CSU-s politikus. Azért jön, hogy megpróbálja elsimítani a konfliktust, ami azzal fenyeget, hogy a Fideszt március 20-án kizárják a néppártból. 

A vitát jól ismerő forrásaink szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a Fideszt kizárják. 

Az már elképzelhetőbb, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, amit az új frakció megalakulásakor, az EP-választás után felül lehetne vizsgálni, amikor már látszik, hogy mennyire van rászorulva a néppárt a fideszes képviselőkre, illetve a fideszesek is látják, mekkora esély van egy új csoport létrehozására, például a lengyel PiS-szel együttműködve.

És az is reális forgatókönyvnek tűnik, hogy a Fidesz maradhat, esetleg azzal a kitétellel, hogy a választás után térnek csak vissza a kérdésre.

Régóta cipelt konfliktus

A Fidesz kormányzása sok néppárti tagszervezet szerint elfogadhatatlan, ez vezetett oda, hogy a néppárti képviselők többsége szeptemberben megszavazta a magyar kormány elleni jogállamisági eljárást, azaz a Sargenitni-jelentésben javasolt hetes cikkely élesítését.

Novemberben, a néppárt helsinki kongresszusán úgy tűnt, sikerül belső békét kötni, ám erre jött a magyar kormány új kampánya, a Soros-Juncker plakátokkal. Hogy ez hogyan keltett megütközést, és hangosította fel a Fidesz kizárását követelők hangját, arról itt írtunk...

"ÚGYIS MEGCSINÁLJÁK A TÁSKÁDAT EGY KÖRÖMOLLÓVAL" - VÁLTOZOTT BÁRMI FERIHEGYEN?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.03.11.


Utólag még azt is letagadja a reptéri rendőrség, hogy a fosztogatások miatt rakodókra szerelt testkamerákat javasoltak, és hiába lepleztünk le egy biztonsági kockázatot, továbbra is szabadon, állandó ellenőrzés nélkül grasszálnak a rakodók. A birtokunkba került dokumentumok alapján a repülők rakterének kamerázása viszont magáncégeknek köszönhetően zajlik, de a maffiaszerű szervezettséggel dolgozó tolvajok vesztegetni próbálják és fenyegetik őket. Ráadásul hiába fülelik le az utasokat megkárosítókat, visszatérnek, holott ehhez elvileg szigorú hatósági ellenőrzésen kell átesniük. Azt is megtudtuk, milyen jól forgatják a körömvágó ollót, és miért aggódhatunk, ha a kézipoggyászunk sárga címkével mégis a raktérben köt ki.

A sorozatos fosztogatási botrányok után, még decemberben hoztunk nyilvánosságra két, titokban rögzített videófelvételt, amiket egy Ferihegyen dolgozó rakodó készített. Ezekből világosan kiderült, hogy óriási biztonsági rés segíti a reptéri szarkákat: a rakodókat csak befelé vizsgálják át – át kell haladniuk egy biztonsági kapun, átvilágítják a holmijukat –, kifelé azonban hasonlóan alapos, rendszeres ellenőrzés nélkül egyszerűen kisétálnak – ahogy azt a mobiljával forrásunk rögzítette is. Szerinte az enyveskezű kollégái így naponta akár többször, akadálytalanul kivihetik az utasoktól ellopott laptopokat, ékszereket, más vagyontárgyakat.

Érthetetlen, hogy miközben még kisebb üzemekben is gyakori a lopásokat megelőző, biztonsági kiléptetés, Magyarország legjelentősebb, a Budapest Airport által üzemeltetett nemzetközi repülőterén ilyen állandó ellenőrzés nincs – és belső forrásaink szerint ebben azóta sincs változás, jelenleg is ugyanígy hagyják el a repteret a rakodók. Pedig cikkünk megjelenését követően olyan belső munkaanyagok kerültek a birtokunkba, amelyekből egyértelmű, a reptéri fosztogatás nem egy „mellékes”, alkalom szülte tevékenység: a csomagok kifosztására hajtó rakodók állandó fogásokat alkalmazva, hihetetlen felkészültséggel dolgoznak, és a fenyegetéstől, megfélemlítéstől sem riadnak vissza, ha ezt bármi meghiúsítaná...

TÍZEZREKET VIHET EL FELESLEGESEN A BANKSZÁMLA - NYAKUNKON AZ ÚJABB TAVASZI DRÁGÍTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.11.


A pénzügyeit a legtudatosabban intézők is akár évi 40 ezer forinttal járhatnak rosszul, ha nem a megfelelő bankszámlát használják – számolta ki az Azénpénzem.hu. Ez a szám persze folyamatosan változhat, hiszen a bankok többsége rendre módosít díjain, feltételein. Összeszedtük, mit hozott, illetve a továbbiakban mit hoz ezen a téren a tavasz.

Egyetlen hónapban majdnem 6000 forinttal kerül többe a bankolás annak az átlagjövedelemmel rendelkező ügyfélnek, aki pénzét öt részletben (nem is maradéktalanul) nem kellően odafigyelve veszi fel. Ugyanő, ha nagyon tudatos (kápéfelvételhez csak a két díjmentes lehetőséget használja, és mindent neten intéz), akkor is több ezer forinttal járhat rosszabbul, amennyiben nem a megfelelő bankszámlát használja. A folyószámláját rosszul megválasztó még az utóbbi esetben is éves szinten akár 40 ezer forinttal fizethet többet feleslegesen. Ezért érdemes mindenkinek átgondolni, mire is kell neki a bankszámla, jellemzően hogyan használja (itt kalkulálhatja könnyedén, a használati szokások alapján tipizálva, a folyószámlák költségeit).

A kalkuláció során rendre az élbolyban szerepel a Gránit. Ez nem annyira meglepő, hiszen ez a bank 2010-es alapításától kezdve digitális modellben dolgozik, ügyfeleit elektronikus csatornákon, fiókhálózat nélkül szolgálja ki. Utóbbit sokan tartják hátránynak, de a netes ügyintézés térnyerésével (amit egyébként szinte minden bank kedvezőbb díjakkal honorál) ez sokaknak egyre kevésbé számíthat. Több banknál (természetesen a Gránitnál is) lehetséges akár videón keresztül nyitni bankszámlát.

Az Azénpénzem.hu rendszeresen követi, miként változtatják számladíjaikat a bankok. A Gránit ebből a szempontból (is) különlegesnek számít, náluk ugyanis évek óta stabil díjakkal találkozhattunk. Ami más hitelintézetekre nem volt annyira jellemző a múltban, de most előretekintve sem.

Sorjáznak a friss változtatások...

TÉNYLEG HÜLYÉK A SVÉDEK?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Bandirepublic
2019.03.11.


Nyilván mindenki a saját világnézete és vérmérséklete szerint válaszol a címben feltett kérdésre. A skandináv országban élő Bandirepublic azonban ennél kicsit továbbment és egy egészen érdekes megközelítéssel próbálkozott.

„Egy érdekes megközelítéssel próbálkozom ebben az írásban, hogy megértsük miért mondják a kelet-európaiak a svédekre, hogy életképtelen mamlaszok; illetve, hogy miért képtelen a svéd társadalom megemészteni a közel-keleti és afrikai bevándorlók által képviselt életfelfogást.

Az történt, hogy egy kisebb megvilágosodásom volt Ken Wilber: integrál meditáció című könyvét olvasva. Nem fogom tudni a teljes filozófiát itt néhány sorban visszaadni, de a lényeg, hogy egyénileg és társadalmilag is különböző fejlődési szinteken megyünk végig az életünk, illetve a történelem során.

Ezeket a fejlődési szinteket a szerző különböző színekkel jelöli. az én elméletem szempontjából a ma ismert nyolc szintből az alábbiak érdekesek:

A negyedik szint a borostyánsárga, a mitikus-abszolutista fejlődési szakasz

Ez i.e. 1000-től kezdődően élte a virágkorát, és meghatározó szemlélet maradt egészen a felvilágosodásig. Egyéni szinten ez a 7 - 12 éves gyerekekre jellemző, akik hisznek a megkérdőjelezhetetlen, egyetlen abszolút igazságban.

A fundamentalista vallások és ideológiák (a marxizmus és a feminizmus fundamentalista irányzata is például) is ezen a szinten működnek, hasonlóan az olyan kormányokhoz, ahol egyetlen mindenható személyre vagy teljhatalmú diktátorra ruházzák a hatalmat.

Mindannyian ismerünk valakit, aki csak a szigorú törvényekben és a rendben hisz, valamint a „családi” vagy „isteni” értékekben. Ezen a fejlődési szinten sokan nacionalisták, aggódnak a bevándorlás és a családi értékek felhígulása miatt; gyakran homofóbok és erősen szexisták.

A következő szakaszban látni fogjuk, hogyan tágul tovább az etnocentrikus „mi” a világcentrikus „mindannyiunk” felé, ahol nem csupán egy bizonyos csoporttal azonosulnak az emberek, hanem az összes létező csoporttal és minden emberrel rassztól, nemi és vallási identitástól függetlenül..
.

ITT OLVASHATÓ

VIKTOR, HOL A 700 MILLIÁRD?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.11.


Még előttem a pillanat, amikor Orbán Viktor az évértékelőjén arról beszélt, hogy hamarosan az egészségügybe is ömleni fog a pénz. A kamera Kásler Miklósra kúszott, és ha jól emlékszem mellette Semjén Zsolt, a szokások, végtelen szervilizmust türköző arca volt látható. A miniszterelnök-helyettes, fővadász elismerő kifejezéssel fordult Kásler felé, aki pedig szerény, de önbizalommal telt pillantással nyugtázta a reá irányuló dicsfényt. A miniszterelnök arról szónokolt éppen, hogy az egészségügy 700 milliárd forintot kap – hamarosan.

A miniszter azóta többször is nyilatkozott, tervekről beszélt, noha a szakma ezt a 700 milliárdot már akkor is blöffként értelmezte. Úgy értékelték: már a korábbi, azóta süllyesztőbe kerül államtitkár is beszélt ilyen tervekről, amelyek persze soha nem valósultak meg. A medicalonline például, közvetlenül az orbáni évértékelő után így írt: „Az összegre sem lehet új forrásként tekinteni, hiszen már Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkársága idején is ismert volt, hogy a kormányzatnak a fővárosi ellátórendszer megújítása körülbelül ennyibe kerülhet. Az más kérdés, hogy ezt a pénzt egyetlen kormányhatározat sem említi, és a költségvetési törvényekben sem szerepel.

Csak az ismert, hogy négy évvel ezelőtt, a szokásos februári évadnyitó frakcióülés után Rogán Antal frakcióvezető bejelentette: a képviselőcsoport a budapesti képviselők javaslatára egy új zöldmezős kórház építéséről döntettek. Az előkészítő munkákra el is különítettek egymilliárd forintot a 2016-os költségvetésben. Az új kórházzal kapcsolatos koncepció 2016 márciusára el is készült, de ebben az egyetlen nagy szuperkórház fölhúzása helyett a már meglévő fővárosi kórházakra épülő három sürgősségi centrum kialakítása szerepelt, amelyek tervezett költsége ekkor már mintegy 200 milliárd forintra rúgott...

KINEK MILTON FRIEDMAN, KINEK FINKELSTEIN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOZÁK MÁRTON
2019.03.08.


Orbánnak rendszertanilag közelebbi rokona Bokassa vagy Idi Amin Dada, mint Horthy vagy Kádár.

Már a harmadik világ legsötétebb zugaiban is csak elvétve létezik olyan ország, ahol a magyarországihoz hasonló mértékben koncentrálódik a hatalom egyetlen ember kezében. Ezt tartalmazza a World Justice Project friss elemzése, ezt tapasztaljuk mi, magyarok nap mint nap. A nemzet erőforrásai Orbán és családja szolgálatában állnak, Polt él, a jog halott. Az ellenzék pedig, amely egy éve kétharmadhoz segítette Orbánt, az EP-választást is elpuskázni készül.


Orbán egy puskalövés nélkül megdöntötte az alkotmányos rendet, de májusban EP-választások lesznek, és ellenzéki pártjaink most is – mint minden Fidesz-kétharmad előtt – kemény válaszra készülnek, és bizakodva néznek a jövőbe. Kíméletlenül leszámolnak a gravitációval: állítják, ha külön indulva keményen kampányolnak az ÁSZ által meghagyott kis pénzecskéjükből, és ki-ki el tudja vinni a támogatóit az urnákhoz, már májusban véget érhet az ezeréves pechszéria. Jól megszorongatják az állampártot, és ami még fontosabb, egyikük – hurrá! – lepipálja ellenzéki riválisát, másikuk – éljen! – stabilizálni tudja helyzetét, a harmadik meg – végre! – ki tud juttatni egy embert az EP-be! „Le se lehet írni, milyen jó dolog lesz akkor magyarnak lenni”, írta Örkény, mintha látta volna jönni a jövőt.

Az EP-választás tétje az, hogy Magyarország megmarad-e a gonosz európai hídfőállásának. A kontinens lakói hitetlenkedve tapasztalják, hogy hetven, illetve harminc évvel a totalitárius rezsimek bukása után megint van egy ország, Európa szívében méghozzá, ahol egyetlen ember és az ő akaratának engedelmeskedő magánhadsereg (ez a Fidesz) birtokol minden hatalmat. Hitetlenkedve és aggódva, mert a morbus hungaricus vírusa láthatóan fertőz. A teljhatalom megszerezhetőségének példája sok könnyű sikerre vágyó európai politikust bátorít arra, hogy Finkelstein és Orbán valóságos problémákat messzire kerülő, demagógia- és gyűlöletalapú know how-ját alkalmazva űzze ezt az ősi mesterséget. Finkelstein és Orbán kivezette hazánkat a világ szabad országainak sorából, és a morbus hungaricus már egész Európa békéjére, kultúrájára, civilizációjára jelent fenyegetést.

Az EP-választás jelezhetné, hogy a magyar politikai térfél másik fele felismerte a tét nagyságát, és képes adekvátan cselekedni...


ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI, MIRE KÉSZÜL ORBÁN ÉS WEBER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.10.


Nincs joguk ahhoz, hogy titokban paktumot kössenek, a hátsó szobákban megegyezzenek ketten Európa, a magyar nép és az Európai Néppárt feje fölött, elárulva az Európai Unió és a Néppárt alapvető értékeit, fedezéket nyújtva egy fasiszta diktatúrának. Az ellenzéknek követelnie kell a tárgyalás nyilvánosságát, a tárgyalási jegyzőkönyv megismerését, megfigyelők jelenlétét. Ez nem Orbán és Manfred Weber magánügye.

Manfred Weber Magyarországra látogat még az Európai Néppárt március 20-i választmányi ülése előtt, hogy a Fidesz kizárásával kapcsolatos szavazásról egyeztessen Orbánnal. Minden jel arra mutat, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Weber a színfalak mögött különalkut köt Orbánnal a magyar nép kárára és az európai értékek rovására, hogy felhasználja Orbán gyűlöletkeltéssel és a magyar nép félrevezetésével megszerzett illiberális szavazatait.

Felháborító az a kettősség és ellentmondás, ami a szavak és a tettek között van, s ezek mögött világos a német autógyárak és a német gazdaság érdeke, valamint Manfred Weber személyes karrierje. Német pártok és politikusok durván beavatkoznak Magyarország belügyeibe, amikor hatalomban tartanak, finanszíroznak és fedeznek egy diktátort, aki felszámolta Magyarországon a jogrendet, a jogállamot, a demokráciát, a fékek és ellensúlyok rendszerét, az egyenlő és tisztességes választásokat, a hatalmi ágak szétválasztását. Magyarországon egy ember korlátlan hatalmat gyakorol, és nem lehet vele semmit csinálni, mert a németek hatalomban tartják. Orbán magyarországi hatalma ugyanis az EU-n belüli pozícióján nyugszik
...

SUMÁKOLÁSRA KÉNYSZERÍTIK A SZÜLŐKET

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.03.11.


Magyarországon a gyakorlatban szinte mindenütt 3 napra korlátozzák az iskolák az egy tanévben a szülők által igazolható hiányzást. Ugyan gyermektől, pedagógusoktól, az iskola hozzáállásától függően léteznek különengedélyek, van félrenézés és trükközés is, ám a berögződött szabályok ezernyi igényt figyelmen kívül hagynak. A rendszer csalásra és sumákolásra kényszerítheti a szülőket és a gyermekorvosokat, ezzel pedig hasonló viselkedésre tanítja a gyerekeket is.

A most 11 éves Emma iskolai, majd kerületi versenyekről eljutott egy országos táncbajnokságra, ott nyert és így meghívást kapott egy nemzetközi eseményre. A kitűnő tanuló fel akart készülni és az utazás során a legjobbat nyújtani, az édesanyja pedig megengedte neki, hogy erre koncentráljon, ha nem megy a tanulás rovására.

Emma szülei pontosan beosztották az időt, a gyerek napirendjében azonban a tánc mindig a második helyen maradt az iskolai kötelezettségek mellett. Csakhogy Emma családja tudta, nagy reménységű tehetségként, tánctanára támogatását kivívva a kislánynak szüksége van olyan plusz napokra, amikor a koreográfiákat tanulja, gyakorol, keményen edz, és bizony csak ezzel foglalkozik.

Ezért az édesanyja megbeszélte a gyerek osztályfőnökével, hogy Emma nem vesz részt a nyolchetes felkészülési időben néhány tanítási napon, de a leckét, tananyagot egyeztették a felnőttek, Emma pedig megtanulta, nem maradt le. Az édesanyjától a tanárnő utólag, az iskolai házirend miatt kért egy írásos igazolást, amit nyugodt szívvel, őszintén ki is töltöttek a szülők: feltüntetve, hogy egymás után 5 pénteki és néhány másik tanítási napon „a gyermek világversenyre való felkészülés miatt nem vett részt a tanórákon”.

Mivel azonban a család korábban utazás miatt is elkéredzkedett, a féléves zárás előtti adminisztratív tájékoztatóból kiderült:

A GYEREK HIÁNYZÁSÁT IGAZOLATLANNAK MINŐSÍTETTE AZ ISKOLA IGAZGATÓJA – AZ OSZTÁLYFŐNÖK MAGYARÁZATÁT NEM ELFOGADVA, ÉS ENGEDÉLYÉT FELÜLBÍRÁLVA...

FIDESZ-KÖZELI TULAJDONOSOK HAJÓJÁN TALÁLKOZTAK A NEMZETKÖZI NÁCI SZERVEZETEK FEBRUÁRBAN

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM, TÓTH CSABA TIBOR
2019.03.10.


Február 11-én immár huszonharmadik alkalommal rendezték meg Budapesten az úgynevezett Becsület Napját, amely az 1945 februárjában a budapesti ostromgyűrűből kitörő német náci csapatok és magyar szövetségeseik elesett tagjaira emlékezett. A szokás szerint számos eseménnyel, több helyszínen futó emléknap legradikálisabb nyitó rendezvényét a VKontaktye profilján – többek között – rendszeresen Szálasit éltető videókat megosztó „Blood and Honour Hungária”, azaz a 2005-ben feloszlatott Vér és Becsület neonáci, újfasiszta és más szélsőjobboldali szövetségesei hirdették meg, eredetileg a Március 15. térre...

LESZ-E ELÉG BÁTORSÁG A NÉPPÁRTBAN? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS 
2019.03.11.


- A magyar miniszterelnök egyfolytában provokál, de annyira nem bátor, hogy olyan ellenfeleket válasszon, akik vissza tudnak vágni az urnáknál 

- Orbán a maga politikájának megfelelően igyekszik átalakítani az uniót - siralmas kép a BBC-ben a mai Magyarországról

- Trócsányi László kitűnő fideszes politikus: arcizma nem rezdül, miközben két lábbal gázol át az igazságon

FAZ

„Megosztóan” címmel a kommentár arról ír, hogy Orbán Viktor elérte, amit akart: az egész világ róla beszél, miközben a magyar politikus szétveri az uniós választási kampányt. Nem kétséges, hogy éppen ez volt a Juncker elleni plakátakció rendeltetése. Azaz egyáltalán nem lőtt túl a célon, kifejezetten provokálni akart, de nem azért, hogy kirakják a Fideszt a Néppártból, persze ezt az eshetőséget is számításba vették. Ez esetben azonban Orbán tud másként is beszélni, amint azt egyértelművé is tette a pénteki rádióbeszélgetésben.

Amikor a kereszténydemokrata értékekről van szó, a kormányfő a gyakorlatban igencsak rugalmas, bár szívesen állítja be magát Kohl igazi örököseként. Hogy közben átlépte-e a határt a szélsőjobb felé? Erre lehet következtetni, ha azt nézzük, milyen módon igyekszik lejáratni az összeesküvés elmélettel Soros Györgyöt. Ugyanakkor többet tett a magyar zsidóságért, mint a korábbi kormányok. Hogy azután mindig kampány üzemmódban van, folyton megoszt, az Orbán politikusi természetéből fakad. De az a számítás húzódik meg mögötte, hogy ily módon messzire jut, ezt igazolják a tapasztalatai. A harchoz jelentős, ördögi ellenfelek kellenek, ám lehetőleg olyanok, akik nem tudnak vele versenyre kelni. Legalábbis a választásokon nem. Így jelent meg a posztereken a „világ összeesküvő” Soros és segédjeként Juncker.

Libération

Az újság nem gondolja, hogy a Néppárt meg mer válni Orbán Viktortól, noha a Junkcer-Soros-féle plakát az utolsó csepp volt a pohárban. Mint rámutat, a hirdetés nem egyszerűen hamis, hanem nagy adag antiszemitizmust is áraszt, igaz ez utóbbi megszokottá vált Magyarországon. Csakhogy az igencsak tekintélyelvű miniszterelnök ennél ezerszer rosszabb dolgokat is művelt 2010 óta: így az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségével, a migránsokkal, az egyetemekkel, az európai partnerekkel. Az EPP ugyan sokszor összeráncolta a szemöldökét, de Orbán úgy tudott engedményeket tenni, hogy semmi lényegesen nem változtatott. Ám ez is megnyugtatta a konzervatívokat, akiknek semmi kedvük sincs, hogy kirakják a Fideszt, mivel meg akarják tartani vezető helyüket az európai intézményekben. Szövegben nincs hiány, de a vörös vonal ott húzódik, hogy Néppárt nem támad rá a saját tagjára.

Az igaz, hogy az EU-n belül fokozódik a nyomás az autoriter rezsimek ellen, amelyek beindultak. Ám hiába kezdeményezte szeptemberben az EP a Magyarország elleni vizsgálatot, a Bizottságban és az Európai Tanácsban a kereszténydemokraták az urak. És ha a CDU-CSU továbbra is védelmezi Orbánt, akkor ennyi volt a dolog. Nem érdeke kitenni a Fideszt, mert minden voks jól jön, hogy Weber legyen a Bizottság új elnöke. Azon kívül ha megszabadul a magyar párttól, akkor félő, hogy egy nagy, populista, euroszkeptikus csoportosulás jön létre az EPP-től jobbra, ami a PiS és az olasz Liga álma.

Der Standard

Az Európai Parlament elnöke ellenzi, hogy az EPP megváljon a Fidesztől. Tajani, akinek pártja, a Berlusconi-féle Forza Italia már jelezte, hogy a kizárás ellen van, nos, a politikus azzal magyarázta Orbán Viktor hozzáállását, hogy a kormányfő választási hadjáratot folytat. Hozzáfűzte, hogy a tagpártok közül egyébként is csupán 12 javasolta, hogy váljanak meg a magyar párttól, illetve függesszék fel annak tagságát. Ő maga azonban az EP első embereként nem kíván beleszólni a tagállamok közt, illetve a pártcsaládon belüli vitába, semleges akar maradni...

ÉRINTETLENÜL HAGYJA AZ EGÉSZSÉGÜGYET A REFORMCUNAMI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.03.11.


...Mihályi Péter egészségügyi reform-közgazdász kérdésünkre meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a napvilágra került tervek megvalósulási esélyeiről. Szerinte az, hogy hirtelen három különböző program is megjelent, azt jelzi, hogy nincs kormányzati konszenzus arról, hogy mik legyenek prioritások. Az MNB egészségügyet érintő 33 pontjából, a sajtó által kiemelt magánbiztosításokkal kapcsolatos rész nagyon hasonlít az SZDSZ által javasolt biztosítási reformra. Ám tapasztalata szerint, a magánbiztosítók már azért ma még inkább kétséges, hogy a biztosítási piac kormányzati átalakításába bármivel beszálljanak. Mihályi szerint a magyar állami egészségügy nem is annyira rossz, hogy mindenki elmeneküljön onnan. A Fidesz uniós forrásokból tényleg belenyomott a vidéki infrastruktúrába sok-sok pénzt, jelentősen emelte az orvosok fizetését. Ami pedig a létszám hiányt illeti sok érv szól amellett, hogy nem az orvos kevés, hanem intézményből van túl sok. Hozzátette: az a határozott véleménye, hogy a versenyképességhez az egészségügynek nincs köze, mert míg ez utóbbi elsősorban a gyerekekről és az idősekről szól, addig a versenyképesség az aktív korú lakosságról. A versenyképesség javításában az Orbán-kormány számos mutató szerint sikeres, s amíg ez így van, Orbánnak valójában esze ágban sincs az egészségüggyel kiemelten foglalkozni...

A POPULISTÁK SIKERÉBŐL TANULHATNA AZ ÖNMAGÁT KERESŐ EURÓPAI BALOLDAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.03.11.


Krízisük szerepet játszik abban, hogy a bal- és jobboldali középpártok megszokott váltógazdálkodása helyébe korábban elképzelhetetlen összetételű kormánykoalíciók léptek sok helyütt a kontinensen, a választópolgárok pedig újabb és újabb pártneveket tanulnak meg az aktuális voksolásokra készülve

A február végén bemutatott – májustól magyarul is elérhető – Progresszív válaszok a populizmusra című kézikönyv azzal foglalkozik, mit kellene tenniük az európai progresszív pártoknak a populisták előretörésével szemben. Az Alapítvány az Európai Progresszív Tanulmányokért (FEPS) a magyar Policy Solutions elemző és tanácsadó intézettel együttműködésben, valamint más országok baloldali agytrösztjeinek bevonásával egyfelől a populista pártok szavazóinak jobb megértéséhez kívánt hozzájárulni, másfelől a szerzők bizonyos baloldali politikai lépések meghatározására is kísérletet tettek. A Finnországról, Franciaországról, Magyarországról, Németországról és Olaszországról szóló elemzéseket a populista szavazók körében végzett fókuszcsoportos kutatás támasztotta alá. Az általános tanulságokat összegző zárófejezetet Boros Tamás, a Policy Solutions társalapítója és stratégiai igazgatója, valamint a FEPS tudományos tanácsának tagja jegyezte, aki egyúttal a magyar helyzetet bemutató rész szerzője is volt.

A szóban forgó országok populista pártjai között markáns különbségek állnak fenn, már csak azért is, mert elsősorban Franciaországban és Olaszországban egyaránt létezik erős bal- és jobboldali populista irányzat is. További különbség, hogy míg Olaszországban tavaly a bal- és jobboldali populisták kormánykoalíciót alakítottak, addig Franciaországban mindkét populista párt ellenzékben van, és egymás ellenfelei. Ebben a két országban a hagyományos pártrendszer teljesen összeomlott, a régi jobb- és baloldali centrumpártok színen vannak ugyan, de összezsugorodtak.

Ezzel szemben például Németországban a tradicionális középpártok, a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták folytatólagosan nagykoalícióra kényszerülnek egymással, ami elsősorban a szocdemeket emészti fel, közben pedig egyszerre támadja őket a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) párt. Finnországban a jobbközép Centrum koalíciós partnerként maga mellé vette a jobboldali populista Finneket. A magyar helyzetet ismerjük: kilencedik éve zajlik az egypárti populista-nacionalista kormányzás, amellyel szemben régi és új progresszív pártok sem tudtak eddig versenypozíciót építeni...

FARKAS FLÓRIÁN SEGÍTSÉGÉVEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.03.10.


...Végtelen nagy öröm az az én lelkemnek, hogy a magyarországi cigányok szépen haladnak a nyomorból és tanulatlanságból kifelé vezető úton. Jó látni azokat a boldog kis arcokat a különféle kulturális rendezvényeken, a külön nekik létrehozott oktatási és felzárkóztatási programokon. Ma már szerencsére Magyarországon elő nem fordulhat, hogy valaki azért kerüljön hátrányba az élet bármely területén, mert cigánynak született.

Már nem kell például L. Ritók Nórának és munkatársainak azzal szembesülniük, hogy a tehetséges, igyekvő cigány gyerekek, akiket ők éveken át óvtak és neveltek, az iskola végeztével visszazuhannak a semmibe. Ma már nem kell egyetlen cigánylánynak sem választania, hogy 16 éves korban férjhez megy és sorra szüli a gyerekeket, vagy a testét árulja a betevőért.

Már nem kell a Szocsomának gyógyszert osztani a cigánytelepen, mert a rákbeteg apa vagy anya üvölt a fájdalomtól, de kimerült a keret és csak napok múlva tudnának ismét gyógyszerhez jutni. De a betegség nem várja meg a számla feltöltését, hanem éget és fáj. Ezért nem pénzt, nem ételt, nem ruhát kérnek ezek a családok. Ők megvannak kenyéren és krumplin, csak ne szenvedjen annyira a beteg. Gyógyszer kell. Fájdalomcsillapító. Mindegy milyen, csak egy kis enyhülést hozzon.

Már nem kell a Tassznak harcolnia a családból kitépett gyerekekért. Mert Magyarországon az nem fordulhat elő, hogy azért vegyenek el gyereket az anyjától, mert szűkösen élnek. Sőt, amelyik cigány és nem cigány szorgalmas, az képes előrébb jutni, ki tud törni akár a generációk óta hurcolt létből, akár a frissen megélt nincstelenségből. Bármelyik kis faluban születő gyereknek megadatik a lehetőség a továbbtanulásra, a munkára. Nem kell a polgármester kegyeit keresni, nem kell közmunkáért ácsingózni.

Ma már a cigány gyerekek éppen úgy eljutnak az érettségéiig vagy akár a diplomáig, mint azok, akik négy falusi ház árának megfelelő összegbe kerülő terepjáróban szarják tele a pelenkát. Útjelzőnek, hazafelé a nyaralásból. Nálunk már minden rendben van, mert az ország vezetése megértette, hogy a cigány gyerek éppen olyan érték mint az, aki a Pasa parkban látta meg a napvilágot. Azt is tudja a kormány, hogy lépésről lépésre haladva lehet ezt az értéket megmenteni, ezért nem csak az ő oktatására fordít komoly figyelmet, hanem a szülei, nagyszülei oktatására és szemléletváltására is.

Szerencsére Magyarországon már nem megy csodaszámba, ha cigány orvost, pedagógust, egyetemi tanárt, tolmácsot, óvónőt, taxisofőrt lát az ember. Annyira természetes, hogy nem is érti senki, miért kellene ezen meglepődni. Mi itt már tudjuk, hogy éppen annyit ér és éppen annyira képes cigány és nem cigány. Azóta tudjuk, mióta a sikeres kormányzati programoknak köszönhetően sikerült felszámolni a nyomort, a nyomorból fakadó bűnözést. Nincs már előítélet, nincs szegregáció sem.

Ideje a külföldön élő cigányok felé fordulni. Ha itt sikerült, ott is menni fog. Ha máshogy nem, Farkas Flórián segítségével egészen biztosan
.

PÉNZT! MÉG PÉNZT!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.03.11.


Kocsis Máté, aki mindenhez is ért, egy nyugdíjas körzeti állatorvos vagy hitoktató magabiztosságával állapította meg, hogy az Európai Unió megbukott. És tudja, ezt is tudja. Fűben is, meg fában is van orvosság, minden más bajra ott van Orbán Viktor és a Mastercard. Más kérdés, hogy Orbán gyógymódjából nem sokan kérnek, ő viszont a butaság, valamint a züllött aljasság bátorságával mondja az ökörségeit, és most épp ez a Csurka kebeléből kikelt alak volt a szája.

Mivelhogy más témájuk ezeknek egyáltalán nincsen, ezzel kelnek, fekszenek, erről álmodnak és ezt forgolódják álmatlanul, migráncsozott, mert mit is csinált volna szerencsétlen ember a Kossuthban, mint pártszócsőben, leánykori nevén rádió. Orbán Viktor pedig úgy tudja épp a világ megváltását, hogy a határvédelmet saját hatáskörbe kell utalni, és minden ország összes Pintérjei majd ezt megoldják, és ez még csak nem is újság. Az sem, hogy úgymond elvonná Brüsszeltől a határvédelmet – is – ez az Orbán.

Viszont az már igen, hogy ekkor a kiadások felét kötelezően ki is fizettetné. Egészen egyszerűen bővítené a migráncsbizniszt, mert emlékezhetünk, hogy visított Orbán, hogy Brüsszel fizesse ki a kerítésének felét, azét a kerítését, amit senki nem kért tőle, és voltaképp semmire nem is jó. Senkit meg nem állít, nincs is kit, csak ilyen láger-feelinget ad az országnak, de az anélkül is megvan, úgyhogy a buzgalom fölösleges. Viszont a kötvénybuli kifutóban, a lóvé meg jó lenne a fiúknak, mert nagy a hiénafalka.

Ha ez a lázár, amit ez a Kocsis fölvázolt, megvalósulna, akkor el lehetne számolni aranyáron a falusi budi nívójú kilátókat, amelyek a drót mellett magaslanak, mint – führerünk szavaival – világra szóló építmény, és más furmányos módját is lehetne találni a lopásnak. A fiúk ebben felettébb leleményesek, csak ne akarnának hülyére venni mindenkit. A Józsikat lehet, de az Uniót, főleg azok után, hogy milyen veje van az embernek, nehéz lesz. Egy Helios-ügy után az ember azért kussolna. Az ember...

HAZUDNI PONTOSAN ÉS SZÉPEN - DE A FIDESZNEK EZ SEM MEGY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2019.03.10.


...Gulyás Gergely tavaly augusztus végén még azt harsogta: az EU 54 millió eurót fizet Magyarországnak, amivel „az Európai Unió lényegében elismerte, hogy a korábban vitatott határkerítés nem csak Magyarországot, de a schengeni övezetet, és Európa egészét védte a migránsok ellenőrizetlen beáramlásától.” (Nem tudjuk megállni: a migrációs válság csúcsévében, 2015 tavaszán-nyarán a magyar hatóságok aktív közreműködésével 400 ezer ember trappolt-vonatozott-buszozott keresztül az országon az osztrák határig. A válság épp attól eszkalálódott Nyugat-Európában, hogy Orbán ellenőrizetlen tömegeket szabadított a szomszédos államokra és Berlinre. Majd megépítette 2015 őszén a kerítést, amellyel csak új irányt adott még 100 ezer embernek. Majd a migrációs nyomás valóban töredékére esett vissza, ám ez nem 170 kilométer kerítésnek, hanem az EU-török megállapodásnak volt köszönhető.)

Kocsis szerint tehát az EU senkinek nem adott határvédelemre „egyetlen fillért sem”, míg Gulyás büszkén jelentette be az 54 eurót. Ki hazudik?

Azóta a narratíva persze kicsit változott: bár Brüsszel ígért pénzt, de mégsem adott. Tényeg?

A valóság:
- a nemzeti programok keretein belül a Bizottság már több mint 110 millió eurós pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak a külső határok, a biztonság és a migráció kezelésére 

- a 2014–2020-as időszakra. Ebből 52 millió eurót szánt a kormány a határvédelemre, ám a Bizottság szerint 15,2 millió eurót fizettek ki eddig, a többit ugyanis a magyarok nem hívták le.
- 2014-ben és 2015-ben Magyarország három sürgősségi segélyt kapott az EU-tól 6,26 millió euró értékben határvédelemre. Budapest azonban a források harmadát használta csak fel, a többi pénzre nem tartott igényt.
- Orbán 2017 őszén levélben jelezte, hogy 800 millió eurós támogatásra tart igényt. A hivatalos kérést azonban csak 2018 februárjában nyújtott be Magyarország, majd felül is vizsgálta saját, sürgősségi finanszírozási igényét Budapest, és mindössze 54 millió eurót kért – és kapott végül.
- Amint Budapest hajlandó aláírni az Európai Bizottsággal a sürgősségi határvédelmi segélyről szóló megállapodást, máris röppent az a 20 millió euró, amelyet a Bizottság idén februárban szavazott meg Magyarország számára.
- És a ráadás: az Európai Bizottság költségvetési tervezete – amelyet az állampárt habzó szájjal utasít el – azt tartalmazza, hogy a jelenlegi 13 milliárd euró helyett 33 milliárdot fordítsanak határvédelemre, a biztonság javítására és az uniós határvédelmi ügynökség fejlesztésére.

Összegezve: az Európai Unió közel 140 millió eurót konkrétan kifizetett a magyar határvédelemre, és hajlandó lett volna nagyságrendileg többet is adni – ha a kormány erre igényt tart. De a propaganda, az összeesküvés-elméletek terjesztése jobban megéri Orbánéknak az adómilliárdok égetését, hatalmuk megtartása érdekében.