2023. február 15., szerda

HIÁBA AZ EMELÉS, A TOVÁBB SZÁRNYALÓ INFLÁCIÓ MIATT MÉG MINDIG JÓVAL KEVESEBBET ÉRNEK A NYUGDÍJAK, MINT EGY ÉVE

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.02.14.


Csak cukorból és lisztből tudnának többet venni a nyugdíjasok. Már ha lenne a boltokban.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint januárban tovább gyorsult az infláció: a fogyasztói árak átlagosan 25,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, egy hónap alatt pedig átlagosan 2,3%-kal nőttek. A tavalyi év utolsó hónapjában a pénzromlás üteme 24,5 százalékos, novemberben pedig 22,5 százalékos volt.

Jellemző, hogy míg a tavalyi évre vetítve összességében 14,5 százalékos, addig 2021-ben még csak 5,1, 2020-ban pedig 3,3 százalékos volt az általános drágulás átlagos, éves üteme. A mostani, újabb csúcsot jelentő infláció mellett pedig lassan ott tartunk, hogy havonta drágul annyit egy átlagos termék, mint korábban évente – írja a KSH jelentéséről elemzésében a Pénzcentrum.

A KSH januári jelentése szerint az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 44,0%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (80,6%), a tojás (79,4%), a vaj és vajkrém (76,6%), a sajt (76,1%), a tejtermékek (75,8%), az édesipari lisztesáru (73,8%), a száraztészta (66,4%), a margarin (57,9%), a péksütemények (56,3%), a baromfihús (48,3%) és a tej (48,2%) drágult. A termékcsoporton belül az étolaj ára 6,4, a liszt ára 0,9%-kal csökkent.

A háztartási energia 52,4%-kal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 88,6, a tűzifáé 58,6, a palackos gázé 50,6, az elektromos energiáé 27,7%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 13,5, ezen belül az új személygépkocsikért 24,2, a konyha- és egyéb bútorokért, valamint a fűtő- és főzőberendezésekért egyaránt 20,6, a szobabútorokért 19,9%-kal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 15,5, ezen belül a szeszes italok 25,2%-kal drágultak. Az állateledelek ára 49,0, a mosó- és tisztítószereké 33,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 29,7, a testápolási cikkeké 29,0%-kal lett magasabb. A járműüzemanyagok 35,9%-kal drágultak. 

A lap kiemeli, hogy az élelmiszerek árának emelkedése eltérő hatással van a társadalom különböző csoportjaira attól függően, hogy milyen termékeket mekkora mennyiségben fogyasztanak. A nyugdíjasok az átlagnál árérzékenyebbek, mint az aktív keresők, mivel költéseikben magasabb az élelmiszerek részaránya és azért is, mert nyugdíjuk emelkedése kizárólag az állam kegyeire van bízva...

ITT OLVASHATÓ


N. KÓSA JUDIT: HA PODMANINCZKY FRIGYEST LETENNÉK A BLAHA SARKÁN, NEM SOKÁIG ÁLLDOGÁLNA OTT

24.HU / BUKSÓ (PODCAST)
Szerző: NYÁRY KRISZTIÁN
2023.02.14.


Újságíró, helytörténész, akinek már a szülei is a Nagykörútra születettek. N. Kósa Judit a főváros meghatározó útvonaláról szóló könyve tavaly novemberben jelent meg, és mostanra el is kapkodták. Nyáry Krisztiánnal egyebek mellett arról beszélgetnek, milyen arcát mutatta a Nyugati tér anno, és miért tekinthető az Oktogon és a Blaha a körút központjának, de a nagykörúti identitásról és arról is szó lesz, miért maradt ki a budai oldal, vagyis a Margit körút a kötetből. Ezúttal tíz építészeti témájú könyvet ajánlunk, és hozzuk az idei év legjobban várt szépirodalmi műveit is.


Top Ten – 10 építészeti könyv

- Gerle János – Götz Eszter (szerk.) Gyógyító építészet – Gerle János (1947-2012) válogatott írásai. Magyar Építőművészek Szövetsége. 2022

- Krizsán András, Somogyi Győző: A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete. Cser Kiadó, 2022

- Mizsei Anett – Palkó György: Budapest építészete 2000-2020, magánkiadás, 2022

- Prakfalvi Endre: Építészet és szocializmus. Holnap Kiadó , 2022

- Szatyor Győző: Népi építészet – faépítészet. Pro Pannonia, 2022

- Szende András: A reformkor művészete: Építészet. Vince Kiadó, 2023

- Vida Péter: A magyar építészet újdonságai, Elektra Könyvkiadó, 2021

TOVÁBB TITKOLNÁ AZ ÁLLAMI TURISZTIKAI CÉG MÉSZÁROS LŐRINC TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSEIT

HÍRKLIKK
Szerző: Zutyu
2023.02.15.


2500, nagyrészt kitakart dokumentummal próbálta teljesíteni a Kisfaludy 2030 Zrt. a Mészáros-szállodák támogatásával kapcsolatos adatigénylést. Még 2021-ben próbáltuk megtudni, milyen feltételekkel hullott a pénzeső a miniszterelnök gyerekkori barátjának cégeihez, de az állami pénzosztó szerv még azután sem adta ki az iratokat, hogy a Transparency International Magyarország harmadfokon is megnyerte az ügyben indított pert. Most pedig ez ügyben feljelentést tett a korrupció ellen küzdő szervezet.


Kézhez kapta a Transparency International (TI) Magyarország és a szervezet jóvoltából az ügyet elsőként firtató Hírklikk is a Mészáros Lőrinc szállodáinak és a Club Aliga hotelfejlesztésre nyújtott turisztikai támogatásokról szóló információkat. A Kisfaludy 2030. Zrt. mindent megtett, hogy megóvja Mészáros Lőrinc és cégei vélelmezett üzleti titkait. Közölte például, hogy a felújítás mikéntjének megismerése versenyhátrány okozhatna a piacvezető szállodaláncnak, de a bíróságok nem fogadták el ezt az érvelést, hiszen az, hogy milyen csempe kerül a szállodák fürdőjébe, vagy milyen tapétát választanak, aligha okozhat üzleti veszteséget egy szállodaláncnak.

A Transparency összefoglalója szerint rekordösszegű, csaknem 200 milliárd forint értékű turisztikai támogatás talált gazdára 2020-ban a Kisfaludy program keretében. A támogatások kiosztása rendkívül koncentrált módon történt: a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el a teljes összeg több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a támogatások csaknem tizedét, közel 18 milliárd forintot. A szintén haveri körbe tartozó Appeninn Holding projektjeinek öt különböző jogcímen 16 milliárd forint jutott 2020-ban és 2021-ben, ebből 7,3 milliárd forint az egykori pártüdülő, a Club Aliga fejlesztésére ment...

„NEM VOLTAK SZÉGYENLŐSEK, EZ ALL-IN, MINDENT VISZNEK” – ROGÁN ANTAL BIZALMI KÖRE MEGÉRKEZETT A VODAFONE VEZETÉSÉBE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.02.15.


Ki-ki saját vérmérséklete szerint kommentálta a Vodafone friss személyi változásait a cégcsoporton belül. A visszafogottabbak szerint szakmailag lehetett volna jobb testületi tagokat is delegálni, mint a sem távközlési, sem multis tapasztalattal nem bíró, látványosan kormányzati bizalmi embereket. Van, aki szerint a helyzet rosszabb, az állam szándékosan üzente meg: mit alakoskodjunk, szemérmeskedjünk, itt és most csak a lojalitás számít. Ebbe a képbe már az a folyosói pletyka is belefér, hogy a következő érkező maga Várkonyi Andrea lesz.


Immár hivatalosan is az Antenna Hungária (4iG-csoport) és a magyar állam a hazai Vodafone távközlési cég tulajdonosa. A tranzakciónak ugyan nagyon nem kedvezett a globális és a magyar gazdasági környezet változása, de mint arról korábban a Telex is írt, a felek tényleg be tudták fejezni az üzletet. Pedig amikor az állam szorultabb költségvetési helyzetbe került, amikor egyre mélyebben mentünk bele a háború negatív hatásaiba, illetve amikor a finanszírozás is megdrágult, mert nagyon felmentek a kamatok, akkor tényleg rezgett a léc. Ilyenkor leginkább a „csakazértis-tranzakciókat” lehet változtatás nélkül befejezni.

Azóta azonban csakúgy záporoznak a hírek a távközlési cég felől:

- Sikeresen zárult az üzlet.

- Drágulnak a szolgáltatások.

- A 4iG tovább erősíti a menedzsmentjét.

- Állami pozíciókból ismert figurák, így Rogán Antal bizalmi emberei kerültek be a Vodafone vezetésébe.

Mindjárt be is mutatjuk az új vezetőket, de előbb pár szót arról, hogy mi a helyzet most, mi zajlik a 4iG–Antenna Hungária–Digi–Vodafone távközlési-informatikai konglomerátumban.

Az talán mindenki számára világos, hogy a felhalmozás után most jön egy óriási integrációs feladat, amihez megfelelő emberek kellenének. Ez azonban nem olyan egyszerű. A 4iG-csoport két éve még egy közepes méretű, döntően informatikai profilú vállalkozás volt, amely méretes állami hátszéllel alapvetően csak a magyar piacon növekedett. Aztán a 4iG az állammal közösen elpattintott vagy 1000 milliárd forintot távközlésre, és összevásárolt egy európai szinten is számottevő távközlési multicéget. Csakhogy ez egy óriási HR-kihívást és némi konfliktust is szült...


HIBÁZTATHATÓ-E A NYUGAT AZ UKRAJNAI HÁBORÚÉRT? - TÉNYEK, VÉLEMÉNYEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.15.


Hiába a közös álláspont, a magyar és a lengyel nagykövet is a jogtipró, ukrajnai polgári célpontok támadását elősegítő iráni kormánnyal ünnepel. A lengyelek a meglepőek ebben. Tényleg a nyugat provokálta ki az orosz agressziót Ukrajnában? Az állítást tények cáfolják. Magyarországon nem ukrán zászlók, hanem "brüsszeli" és "szankcióellenes" plakátok utalnak a háborúra. Mit ér el ez a politika? A Katar-gate miatt az autoriter hajlamú, konzervatív nacionalista vezetők alig tudják véka alá rejteni kárörömüket, Orbánnak ötletei is vannak. Nemzetközi lapszemle.

Hibáztatható-e a Nyugat az ukrajnai háborúért? Ezt a kérdést boncolgatja Gideon Rachman, a Financial Times elemzője. Utal arra, hogy John Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora egy 2015-ös előadásában amellett érvelt, hogy Moszkva támadó fellépését a Nyugat provokálta ki – amit akkor még Krím elfoglalása és a kelet-ukrajnai szeparatista harc jelentette. Mearsheimer szerint Oroszország létében érezte fenyegetve magát, miután az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát felveszik a NATO-ba, és megjósolta, hogy Moszkva ezt nem fogja tűrni, és hogy Ukrajna szerencsétlenül fog járni. A Youtube-ra feltöltött előadást azóta 28 millió alkalommal tekintették meg, Mearsheimer állításait az orosz külügy is megosztotta a Twitteren. És ő maga pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott – olvasható Rachman cikkében.

A Financial Times szerzője szerint azt a vádat, hogy Mearsheimer egyszerűen a Kreml védelmezője, megkérdőjelezi az a tény, hogy a professzor az egyike volt azoknak a keveseknek, akik 1993-ban óvták Ukrajnát a nála maradt nukleáris arzenál feladásától, mondván, csak az atomfegyver képes visszarettenteni az oroszokat az agressziótól.

Gideon Rachman azonban leszögezi: a preventív háború megindítása csak akkor fogadható el, ha a másik állam csapásmérésre készül, márpedig Ukrajna semmiképpen sem volt ebben a helyzetben tavaly, az orosz támadás előtt. Mearsheimer túlságosan beleszeretett saját elméletebe, és ezért nem hajlandó elfogadni azokat a tényeket, amelyek ellentmondanak az elméletének – olvasható a Financial Times cikkében. A professzor, híres 2015-ös előadásában például azt állította, Putyin túl okos ahhoz, hogy valaha is megpróbálja meghódítani Ukrajnát, csak arra törekszik majd, hogy megakadályozza a Nyugathoz való csatlakozását. Ez nehezen egyeztethető össze azokkal az orosz harckocsioszlopokkal, amelyek tavaly februárban Kijev felé nyomultak – írja Gideon Rachman.

Guardian Magyarországról szóló cikke azzal indít, hogy éppen most, az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulója előtt volt a premierje a Magyar Állami Operaházban a Háború és béke című Tolsztoj-regényből Prokofjev által alkotott monumentális zenedrámának. „Megvédtük vérrel a hazát, Oroszország dicsfénye sosem halványul el” – zeng fortissimóban a kórus. Shaun Walker budapesti beszámolója kitér a háborúhoz való magyar hozzáállásra is, és azt írja, itt nem ukrán zászlók láthatók, mint máshol Európában, hanem azok a plakátok, amelyek szerint a magyarok 97 százaléka nemet mondott a szankciókra. A cikkben megszólaltatottak úgy vélik:

  • Az Orbán-kormány magatartását a jelek szerint az motiválja, hogy elnyerjék Moszkva kegyeit.
  • A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy sok magyar negatív módon tekint az ukránokra
  • A kormány képesnek látszik arra, hogy a rekordszintű inflációt, a romló gazdasági helyzetet a szankciók következményeként adja el a lakosságnak.

Politico emlékeztet arra: Magyarország és Lengyelország egyaránt figyelmen kívül hagyta, hogy az EU-országok között nem hivatalos egyetértés jött létre, hogy távol maradnak az iráni forradalom évfordulójának teheráni megünneplésétől. Az iráni médiában közölt fotók tanúsítják, hogy a két ország nagykövete - Varga-Haszonits Zoltán és Maciej Fałkowski – ott ült Ebrahim Raiszi elnök és más iráni állami vezetők mögött a múlt csütörtöki ünnepségen, valamint megjelent a hivatalos fogadáson is.

Az unió többi tagországának a távolmaradását az indokolta, hogy az iráni rezsim gyilkos kegyetlenséggel csapott le a rendszerellenes utcai tüntetőkre, és demonstrálók kivégzésétől sem riadt vissza. Teherán emellett – írja a portál - kamikaze drónokkal látja el Oroszországot, amelyekkel polgári célpontokat támadnak Ukrajnában. A Politico megjegyzi: Magyarország eddig is nyíltan hirdette, hogy el kell mélyíteni Iránnal a kapcsolatokat, a mostani lengyel magatartás azonban meglepő, aminek az indoka rejtély.

Az Európai Parlamentnek meg kell szigorítania összeférhetetlenségi szabályait – hangsúlyozza az EurActiv című brüsszeli portálon az úgynevezett Katar-gate botrányról írt cikkében Michael Leigh, a Johns Hopkins egyetem bolognai campusának az oktatója. Szerinte az összeférhetetlenségi szabályok szigorításának elmaradása esetén a megvesztegetési botrány miatt csökkenhet a mérsékelt pártok támogatottsága a jövő évi európai parlamenti választásokon. A szerző szerint a kirobbant ügy letaszította az EU-t az emberi jogok és jogállamiság világbajnoki talapzatáról.

Brüsszel felrója a demokratikus hiányosságokat az olyan „erős emberek által irányított országoknak, mint Magyarország vagy Kína – jegyzi meg az EurActiv vendégkommentátora. Nem véletlen – írja -, hogy az autoriter hajlamú, konzervatív nacionalista vezetők alig tudják véka alá rejteni kárörömüket, hiszen a botrány leginkább európai szocialistákat érintett. Orbán Viktor azt mondja, meg kellene szüntetni az Európai Parlamentet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

A MAFFIAÁLLAM "ETIKÁJA"

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.02.14.


A mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek. Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét...


"Igen, én is az oroszoknak drukkolok."

Mint közismert, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője vallotta meg imígyen legbelsőbb titkait, mikor a Putyin által megszállott Ukrajnáról, illetve magáról a háborúról nyilatkozott. Természetesen Bencsik magánvéleménye érdektelen, említésre sem volna méltó, ha éppenséggel a Bencsikhez hasonló propagátorok nem magának az orbáni diktatúrának, vagyis a maffiaállamnak a belső lényegét osztanák meg a közönséggel. Ha Bencsik és társai küldetése nem az volna, hogy ezeket az őrületeket „megetessék” a rajongókkal.

Kezdjük messzebbről. A minap egy hosszú tanulmányban fejtettem ki, hogy az ’56-os forradalom vérbefojtása után Kádár János egy olyan diktatúrát épített ki, melynek egyik jellemzője a morálnélküliség volt. Nem arról van szó, hogy Kádár elnyomó rendszere „rossz erkölcsű” volt, hanem arról, hogy Kádár maga, mint morál nélküli pártvezér, a rendszerét is eszerint formálta meg. Általában a diktatúrák aljas, erkölcstelen rendszerek, amelyekben az „erkölcsi megfontolás” a hatalom szolgálatába állított sémákban fejeződik ki. Vannak azonban olyan önkényuralmak, ahol az „erkölcs” pusztán mint legitimáló fügefalevél kerül bele a hatalom nyelvébe, a hatalom ekkor semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, sőt, negligálja azt, szemben a „rossz erkölcsű” egyéb diktatúrákkal.

Mármost az a helyzet, hogy a Fidesz és Orbán szintén egy erkölcs nélküli önkényuralmat épített ki. Tehát nem arról van szó, hogy a rendszer nekünk hazudott „keresztény erkölcsiségével” van a probléma elsősorban, hanem azzal, hogy a mai hatalom semmiféle erkölccsel nem rendelkezik, ha csak a hatalom minden áron való megtartását és a permanens klientúra gazdagodást nem tekintjük erkölcsi tettnek.

Nem tekintjük. Marad viszont akkor a propaganda hazugság- és gyűlöletgyára, mely annál inkább használja az erkölcsi nyelvet. Ugyanis „értéknyelven” kell beszélni ahhoz, hogy a maffiaállam elleplezze valódi szerkezetét, hogy a rajongók tömege magasztos elvekre és értékekre gondolhasson, miközben Orbán és fegyverhordozói mondjuk éppen Putyin mellett ágálnak. Vagy éppen a magyarság védelmének állítják be, hogy, szemben a jóérzésű emberek millióival, a letámadott Ukrajna melletti kiállás helyett, a minket ért történelmi sérelmekről zengenek, gyalázzák Zelenszkijt, miközben az ukrán nép vagy menekül, vagy a halottait temeti.

Bencsik Andrással, ellentétben a közhiedelemmel, nem az az alapbaj, hogy valaha a Népszabadságban pártrovatot vezetett, és akkor is imádta a szovjeteket, csak a mutogatott „hitének” a kerete volt más mint ma. Ez sokakkal megesik, szerencsétlenebb történelmű országokban sok az átöltöző művész. Ennél sokkal nagyon baj az, hogy Bencsik és társai a diktatúra szolgálatában kiiktatták az erkölcsöt, hiszen aki ma az oroszoknak drukkol, az nem rossz erkölcsökkel bír, hanem egyáltalán nincsen erkölcse. Erkölcs nélküli. És ezen semmit sem változtat az a trükk, hogy Bayerrel az élen, a kormány influenszer segéderői egészen Rákay kollegájukig bezárólag mindig a „normalitás” és a „szent erkölcs”, valamint a „morális igazság” nevében beszélnek. Persze hogy ezt teszik, mert a közönségüknek mégsem lehet azt mondani, hogy minden azért történik, hogy Mészáros oligarcha gazdagodjon, a hatalom meg leválthatatlan maradjon. Ennek elkerülésére kell a „normalitás” nyelvi zuhataga, meg az, hogy Nyugaton mindenkit perverz gazembernek és erkölcstelen őrültnek állítanak be. Ennek a rendszernek sem ideológiája, sem erkölcse nincsen. Ideológia- és erkölcs alkalmazó, vagyis az érték számukra nem más mint az érdek legitimáló, populista nyelvezete.

De nem adom fel. Bencsik mester nyilván annyit forgatta Immanuel Kant morálfilozófiáját, hogyan is tehetne mást, hogy mintha elfeledte volna a gyökereket. Akkor most idézem az ő és kollegái kedvéért, hátha…:

„Cselekedj úgy, hogy cselekedeted maximája mindenkor egyszersmind általános törvényhozás elvének is számíthasson.”

Kant írta ezt az alapvető mondatot, mint arra Bencsik úr nyilván emlékszik is, csak elfeledte, A gyakorlati ész kritikájában. Ha ezt megértené a Sajtóklub stábja, akkor bizony nem drukkolnának többé ebben a szörnyűséges háborúban az oroszoknak.

ÖRDÖGŰZŐT FOGADOTT A KARMELITA KOLOSTORBAN ORBÁN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.15.


És, futott a patás..?


Jim Blount atyát fogadta kedden a Karmelita kolostorban Orbán Viktor: a negyven éve magát hivatalosan is exorcistának, azaz ördögűzőnek valló pap szombaton a Szent István Bazilikában mondott beszédet.


„Hány hülye van még?” – bekapcsolva maradt Várhelyi Olivér mikrofonja

Az Európai Parlament képviselői faggatták Várhelyit, bárki tehetett fel neki kérdéseket. Úgy tűnik, megelégelte a sorjázó kérdéseket… (How many more idiots are there?)

Ritka alkalom, de Szijjártó Péter most egy nyugat-európai országba is ellátogatott

Valami Franciaországot keresett fel a külgazdasági és külügyminiszter a hanyatló Nyugaton.

Meloni akar valamit Kelet-Európától, de már inkább megkerüli Orbánt

Hírek szerint a három politikus (Meloni, Mateusz Morawiecki, Petr Fiala)hamarosan újra találkozik egymással Varsóban. Az olasz kormányfő feltehetően útba ejti a lengyel fővárost, amikor a tervek szerint – még a háború egy éves évfordulója, azaz február 24. előtt – Kijevbe utazik.

Magyar résztvevő nélkül tarthatják meg a müncheni biztonságpolitikai konferenciát

A magyar kormány egyik tagja sem szerepel a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumának, a müncheni biztonságpolitikai konferencia (Munich Security Conference) résztvevőinek listáján. Az decemberben derült ki, hogy az orosz kormány tagjai nem kaptak meghívást az 59. alkalommal megrendezett MSC-re.

Az Európai Bizottság is felfigyelt a debreceni akkugyárra, az Orbán-kormány hirtelen sok munkanélkülit lát

Kadejrák Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Áder János podcastjában (…) azt mondta, az erdélyi, kárpátaljai és a felvidéki munkaerőpiacra is pozitív hatással lehet a debreceni gyár. A Népszavának szakemberek cáfolták, hogy ez ilyen egyszerű lenne.

„Nem voltak szégyenlősek, ez all-in, mindent visznek”

Rogán Antal bizalmi köre megérkezett a Vodafone vezetésébe. Avagy:

„lehetett volna szerencsésebben is választani, de bizonyára nem a szakmaiság volt az elsődleges szempont”.

Tovább titkolná az állami turisztikai cég Mészáros Lőrinc támogatási szerződéseit

A Transparency összefoglalója szerint rekordösszegű, csaknem 200 milliárd forint értékű turisztikai támogatás talált gazdára 2020-ban a Kisfaludy program keretében. A támogatások kiosztása rendkívül koncentrált módon történt: a száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el a teljes összeg több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot.

A pénz nem számít

Minden eddiginél többet költöttek Rogánék arra 2022-ben, hogy elmagyarázzák az embereknek, mi is a baj Brüsszellel.

40 milliárdot az éjszaka is áttoltak a költségvetésben

Az M2-es út fejlesztését uniós források helyett magyar költségvetési pénzekből fogják finanszírozni.

Elrettentő példa lett Magyarország arra, hogyan zabálják fel a tekintélyuralmi rendszerek a médiát

“Az első lépés a tekintélyuralom felé: a szabad sajtó megtámadása” – ezzel a címmel közölt riportot a második legnézettebb amerikai hírtelevízió, az MSNBC.

Jogerősen is pert nyert Donáth Anna a TV2, az Origo és a Ripost ellen

Korábban már az összes sajtóhelyreigazítási pert is megnyerte a kormányközeli médiumok ellen.

Szállni készül egy újabb kormányzati lufi

A fogyasztóvédelmi hatóság a 2023-as ellenőrzési program keretében mától vizsgálni fogja, hogy betartják-e kötelezettséget, mely szerint

„a magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, rádió-, illetve televízió műsorokban közzétett reklámokban az idegen nyelvű szöveget, pár kivételtől eltekintve, magyarul is meg kell jeleníteni.”

“Orbán nem tudta, hogy rúgjon ki minket diplomatikusan”

„Akármennyire is a begyében van Semjénnek és a KDNP-nek a püspök úr (Tőkés László – huppaszerk.), egy ilyen horderejű döntést nem hozhattak volna meg Orbán tudta és beleegyezése nélkül. Ő egy kiváló politikus, nagyon tisztelem a mai napig, de kizárólag hideg számítás alapján dönt, nem számítanak neki az érzelmek, a régi barátságok.

Jó reggelt.

Büntetőper indult a pécsi önkormányzati cég Zsolnay-boltja miatt

Több tíz korrupciógyanús ügyet talált 2019 ősze óta a pécsi önkormányzati cégeket átvilágító ügyvédcsapat. Több feljelentés is született, de eddig csak a Zsolnay Kulturális Negyedben lévő Zsolnay-shop megnyitásával kapcsolatban vélte úgy a rendőrség és az ügyészség, hogy bűncselekmény történt.

Rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze Moszkvában

Lapinformációk szerint az ülés során azon államoknak az Orosz Föderációba való integrálásáról döntenek (és hozzák meg az ehhez szükséges törvényeket), amelyeket Oroszország a háború során elfoglalt és magának követel Ukrajnától (Zaporizzsja, Herszon, Donyeck, Luhanszk).

A HELIKOPTER-FILOZÓFIA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.15.


Szijjártó francia kollégájával tárgyalt a belarusz után – nincs benne szégyenérzet -, és összefoglalta az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspontot, ami az azonnali béke. Ez elég kérdéses megközelítés, mert ilyet csak kétféleképpen lehetne elérni. Az egyik, hogy Putyin cimborájuk jobb belátásra tér, és kitakarodik a megszállt területekről, de tudjuk, hogy erre esély egy fikarcnyi sincs. A másik eshetőség a magyar szent cél elérésére, ha Zelenszkij lábhoz teszi a fegyvert, kékszegélyű kistányéron átnyújtja hazáját az agresszornak egy kupica vodka kíséretében, majd széttárja ingét Putyinnak mutatva a mellét, hogy oda kéri a kivégzőosztag golyóját.

Könnyen belátható, hogy erre még kevesebb az esély, mint az elsőszámú megoldásra, következésképp a háború addig tart, amíg valamelyik fél nem győz, és a jelen állás szerint nagy az esély arra – lévén, hogy a fél világ támogatja -, hogy ezek az ukránok lesznek. Magyarországot – élén Orbánnal és szájával, Szijjártóval – azonban ez a kimenetel mintha kellemetlenül érintené, és nem is nagyon akarják tudomásul venni. Most is, amikor Szijjártó a franciával tárgyalt, óhatatlanul vagy ostobán leplezte le magát és a NER-t, amikor kijelentette, mindenki hülye, csak mi – ebben a megközelítésben ők – a helikopter, ők minden bölcsesség origója és egyetlen tudója.

Szijjártó előadásában ez így hangzott szó szerint: „A francia álláspont ebben a megközelítésben különbözik a miénktől, mint ahogy szinte az összes más európai ország álláspontja is különbözik a miénktől…” – Íme, hölgyeim és uraim, a NER-es vallomás, vagy inkább a magasra emelt orr világnézete kocsmai, színes, kockás sörfoltos abroszos fordításban: mindenki bekaphatja. Nem igazán nóvum ez, csak még szájjal kimondva nem hallottuk, de most ez is megtörtént alkalmasan arra, hogy némi tapasztalatot vonjunk le belőle, és ezt a világlátást fedezzük fel szinte mindenben, amihez ezek csak a mocskos mancsukkal hozzáérnek. Voltaképp minden nyomorunk benne van ebben az egy mondatban.

A mi jogállamunk másfajta jogállam mint a többieké, s mint az megszokott, gazdaságunk és pénzügyeink unortodoxak, de még mennyire, nyelvünk és észjárásunk is egyedi, és a futballt sem szereti senki annyira, mint bájos nemzetünk. Vég nélkül lehetne sorolni, mi mindenben vagyunk mások, mint akárki, feltétlenül jobbak, így köszöntött ránk az évszázad leggyönyörűbb tíz esztendeje Orbán uralma alatt, ami csak arra vár, hogy fokozzák. Másfelől azonban kilóg a seggünk a lukas gatyából, kivéve nemzeti elitünket, akiket tejben és vajban fürösztünk közpénzből, illetve a bajor paraszt adójából. Kies hazánk teljesen egyedi a mocsokban, van tehát mire büszkének lennünk...

KI KERES TÖBBET? AZ ORVOSOK VAGY PINTÉR SÁNDOR?

LAKMUSZ
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2023.02.09.


Takács Péter egészségügyi államtitkár az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy az orvosok többsége többet keres, mint a miniszter. Ha az alapbért nézzük, ez nem igaz: még a legtapasztaltabb orvosok bére sem éri el Pintérét. A fizetést minősítés alapján vagy jelentős pluszmunkával tornászhatják feljebb.

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen” – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót február 5. vasárnap délután Takács Péter egészségügyi államtitkár és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A sajtótájékoztatóval a Magyar Orvosi Kamara (MOK) előző napi közgyűlésére reagáltak. A közgyűlésen a MOK arról döntött, hogy nyomásgyakorlásba kezd az általuk követelt egészségügyi reform kikényszerítése érdekében.

Takács Péter ezt felelőtlen lépésnek nevezte, és arról beszélt, milyen sokat tett a kormány az elmúlt években az egészségügyért, többek között az orvosok béremelésével.

Ezzel összefüggésben jelentette ki az MTI beszámolója szerint, hogy “az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk”.

Hétfő délután megkérdeztük az egészségügyért felelős Belügyminisztériumtól, milyen adatokra alapozta az államtitkár ezt az állítását, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak...

AZ EMBER, AKI ÉLŐ ADÁSBAN PORSZÍVÓZTA FEL AZ APJÁT - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.02.15.


Jó reggelt! Ez itt megint a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele. (Itt megtalálható mindegyik.) 

De először is itt van 4 kiemelt cikk a címlapról: