2017. március 27., hétfő

ZORÁN, L. SIMON ÉS AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK...

SZTÁRKLIKK - SÁNDOR MÁRIA BLOGJA
Szerző: Sándor Mária
2017.03.27.


"...Korábban igenis voltak támogatói az énekesnek..." - ki mondta, hogy nem? De ugye nem mindegy, hogy ki a támogató és mit vár cserébe...

L.Simon úgy látja, az állami támogatás kérdése jóval összetettebb annál, mint ahogy Zorán láttatja. A fideszes képviselő Zorán korábbi koncertjeinek plakátjaival bizonygatta: korábban igenis voltak támogatói az énekesnek.


Háromévnyi szünet után, 2017. február 18-án Zorán újra a Papp László Budapest Sportarénában koncertezett. A 2014-es Aréna óta kétszer is "duplázott" a Müpában, mely előadásokra ugyanúgy hetek alatt fogytak el a jegyek, mint ahogy a 2016 márciusában, a Budapest Kongresszusi Központban megtartott előadásra is."

A 75. születésnapját ünneplő Zorán, 11500 fős- teltházas koncertet adott az Arénában. Ez nem ritkaság, hiszen Zorán csak teltházas koncerteken tud játszani, a budapesti és vidéki művelődési házakban egyaránt hónapokkal az előadások előtt fogynak el a jegyek. Ha a MÜPÁ-ban ad koncertet, máris dupla előadást kell hirdetnie.

Az Aréna nézőterét is sokadszorra töltötte meg Zorán. Ha L.Simon életében járt volna Zorán koncerten, nagyon jól tudná, hogy a művész, a negyedik-ötödik dal után, már köszöni is meg minden alkalommal a hűséges támogatói szponzorálást.

Azt is mindig kihangsúlyozza, mennyire fontos számára a minőségi zenélés, amit közvetíteni akar, az általa nagyra becsült közönség felé. És hogy egyre nehezebb, ezért külön hálás a hűséges szponzoroknak (láthatjuk, akik járunk a koncertekre, fogynak a táblák) - és hálás a hűséges közönségnek.

Az ATV egyik- reggeli műsorában, éppen arról beszélt, miként vált köddé még 1993-ban egy Music Television közvetítés: "...1993- ban volt egy 5 koncertes UNPLUGGED - koncertsorozat a Pesti Vigadó Kamara Termében, és ez olyan jól sikerült... turné lett belőle, az akkori Sportcsarnokban játszottunk... A Magyar Televízió kiajánlotta a Music Televisionnak, mint a világ legnagyobb Unplugged koncertjét, már majdnem a célegyenesben voltunk, mikor is kiderült, hogy a szponzorok logói miatt amik látszottak a TV- felvételen, nem mehetett le..."...

FELES - FELZÁRKÓZÁS A NYUGATHOZ! (?)


FELES (VIDEÓBLOG)
Szerző: slejmshow
2017.03.27.Nyugat! A magyar nép évszázadok óta mormolt imája: felzárkózunk, haladunk, utolérjük először az osztrákokat, majd a franciákat is, és végül mi fújjuk majd a passzátszelet is! Közben mégis eltelt lassan három évtized a rendszerváltás óta, és nemhogy felzárkózás nem történt, de érdemi jóléti megerősödés sem. Mi ennek az oka? A magyar nép alkalmatlansága, ahogy sokan mondják, vagy eserkeg más rendszerkényszerek? Katt és elmondom a mostani Felesben!

KICSINYES CENZÚRA: HOVA TŰNT SIMICSKA TÉVÉJE A MEGYEI LAPOKBÓL?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.27.Hétvégén, ebéd után, golyóstollal a kézben hátradőlni, és átlapozni a műsorújságot: hányszor láttuk már ezt a mozdulatot a nagyszüleinktől? Nos, aki mostanában látott neki ennek a tevékenységnek, annak néhol egy kicsit kevesebb dolga volt, már ami a műsorok átböngészését illeti, hirtelen eltűnt ugyanis néhány lapból a HírTV programja. A Zalai és a Fejér Megyei Hírlapból legalábbis biztosan.

Amikor Mészáros Lőrinc nekikezdett a megyei lapok felkannibalizálásának, akkor már tudni lehetett, hogy a Fidesz nem egyszerűen eltörli, de meg is gyalázza a sajtószabadságot. Összesen 18 megyei lap van, ebből immár 12 az Opimus Press Zrt. kötelékében „szárnyal”, a Mediaworks és a Pannon Lapok felvásárlásának köszönhetően. Innentől pedig nem volt megállás: jöttek a nagy átszervezések (nevükön nevezve: elbocsájtások), a felülről irányított tartalmak, a tetőpont pedig (eddig) talán az a meghekkelt Orbán Viktor-interjú volt, ami miatt karácsony után nem sokkal a Fejér Megyei Hírlap több munkatársának is távoznia kellett.

Mindezzel párhuzamosan folyik persze más frontokon is a harc, hogy a Fidesz tökéletes védvonalat húzzon a nyilvánosság és a valóság közé. Ezek egyike az immár az ellenzéki sajtó oszlopos tagjává avanzsált Simicska-birodalom totális ellehetetlenítése. A G-nap óta Simicska Lajos teljes mellszélességgel támadja a Fideszt, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy (még) a kezében lévő sajtótermékekben bőséggel nyújtson olvasnivalót az érdeklődőknek. Csakhogy Simicska most a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen is az, amikor lejt a pálya, csak nem az ő irányába. A Class FM elhallgattatása, a Metropol kicsinálása, a hirdetési piacról való kiszorítás mind egy irányba mutattak: Simicska Lajos nem kívánatos elemmé vált a kormány uralta sajtópiacon. A Fidesz ugyanis valóban arra törekszik, hogy minden olyan terméket, ami nem a kormánypropagandát tolja, megsemmisítsen (ugye, nem is kell már itt említeni a Népszabadság bezárását?)...


RÓZA NÉNI LÁZÁR JÁNOST IS NAGYON SZERETI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Róza néni
2017.03.27.


Nos, kedves gyerekek! Edgar bácsi ígért nektek sok-sok szép népmesét, híresnél híresebb mesemondókkal. Én viszont a mesemondókról fogok nektek mesélni.

Így hát míg A hazug legény meséjét Lázár Jani bácsi fogja nektek elmondani, én majd azt hogy: Így mulat egy magyar úr. Ő Viktorka után egy igen fontos, hacsak nem a legfontosabb emberke a mi kis országunk annál is nagyobb játszóterén.

Gondolom, hogy a heti ügyeletes mesemondónk mesehősével ellentétben azonban ő – mármint a mesemondó – soha nem hazudik. Ezért is hiszünk neki abban, amiket ő nyilatkozgatott az ő kis vagyonkájáról és jövedelmeiről az évek során, a Parlament honlapján valahol itt, meg a Kormány honlapján is, emitt ni. Kár lenne nem elhinni neki (akár a dupláját is), hiszen olyan szépen gyarapodott ő.

Annyit azért előljáróban érdemes tudni erről a szép szál, alig 42 éves fiatalemberről, hogy ő hivatalosan csak 2000-től bolyong a narancsködben, de viszont abban is igen jól tájékozódik. Jól tudott helyezkedni korábban is, mivel már jogi egyetemi tanulmányai alatt (1993-1999) akadt némi dolga a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal tájékán. Lehet, hogy ennek is köszönheti az első megszerzett több, mint 5 hektárnyi szántóját még tanulmányai alatt, 1996-ban. Vagy pedig a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-nek (és ez itt kötelező háziolvasmány, gyerekek), ami 1993-ban egy állami gazdaságból alakult és jó sok fejlesztési támogatásban részesülget.

És mivel ismerjük mi jól ugye azokat a szavakat, hogy üveghegyzseb, meg átláthatóság, vagy transzparencia (na ez utóbbival van ugyan némi kis gond az utóbbi időben, mármint a Transparency-vel), nézzük és lássuk, miből is él a mi hősünk… vagy mesemondónk. Csak úgy transzparensen, összefoglalva ebben a kis táblicskuban:

PSZICHOHÁTTÉR - BIZALOM 1-2.

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2017.03.03 és 03.27.


A bizalom értéke

A feltétlen elfogadás a legnagyobb ajándék, amit megkaphat és megadhat az ember, mert a bizalom és az önbizalom forrása, és ezek azok az érzések, amelyekkel hegyeket lehet megmozgatni. 


A bizalom bármilyen megsértése viszont csökkenti a feltétlen elfogadást, és ezzel ördögi kör veheti kezdetét.

A bizalmatlanság ugyanolyan erővel pusztít, mint ahogy a bizalom épít.

Mint minden különösen nagy emberi értéket jelző szó, a „bizalom” is „divatszó” lett, és nagy a veszély, hogy elhasználódik, ezért állandóan tudatosítani kell a jelentőségét. A bizalom maga pedig könnyen kikezdhető, és ki is kezdi az, aki csak a hasznát látja, és nem az értékét.

A bizalom mérhetetlenül nagy erőt ad

A bizalom azt közvetíti, hogy megfelelő és elfogadható vagyok, képes vagyok elérni valamit. Ha a környezet visszajelzi, akkor könnyebb elhinnem magamról mindezt, és a testem-lelkem nagyobb energiákat mer megmozgatni. Amennyiben folyamatos a bizalom, akkor az önbizalom megerősödik, és nagyobb akadályok is legyőzhetőkké válnak.

A hitünk, hogy hatékony lények vagyunk, erőt ad ahhoz, hogy befektessünk másokba vagy egy fontosnak tartott ügybe és persze legfőként önmagunkba.

A bizalom a fejlődés motorja, mert a sikert elővételezi. A teljesítményekhez vezető angyali kör a bizalommal és önbizalommal indul, a siker elővételezése és megtapasztalása alapozza meg. Ezzel szemben a bizalmatlanság és a kudarc leállítja a fejlődést...


A bizalom a kognitív sémák kereszttüzében

A bizalom mérhetetlen lelki érték, és még a haszonelvű gondolkozásmód szempontjából is megtérülő befektetés... Mégsem a bizalomra épül a világ, sőt egyre kevésbé épül rá.

Vajon a bizalmatlanság a nyertes megoldás, vagy most csak kileng az inga?

A klasszikus fogoly-dilemma még most is fogva tart minket. A probléma lényege, hogy ha a két gyanúsított egyike sem vall, akkor a legkisebb büntetéssel megúszhatják a dolgot, ha azonban az egyik vall, akkor a másik, minthogy nem vallott, súlyos büntetést kap, míg a cserbenhagyó szabadon elmehet. Ha mind a ketten vallanak, akkor egy közepesen súlyos ítélet lesz az eredmény.

Összeadva a veszteség és nyereség oldalt, egyértelműen mind a két fogolynak hallgatnia kellene. A baj nem is ennek a kiszámolásával van, hanem a bizalommal. Ráadásul nem csupán az a kérdés, hogy bízhatok-e a társamban, hanem az is, hogy a társam bízik-e bennem, sőt az is, hogy lát ő engem: én bízom-e benne.

Hosszabb futamok, nagyobb tétek

A fogoly dilemmahelyzetek előfordulnak a mindennapokban, de csak akkor egy az egyben ilyen a helyzet, ha egyszeri. Ha van folytatása, akkor már az előző tapasztalat befolyásolja a viselkedést. Ez a kognitív oldala a bizalomnak. Ha a társam ellenem játszott, akkor a következőkben már nem bízom benne. A csaló fél pedig már az első átejtés után tudja: nem számíthat semmi jóra a becsapottól. Így a bizalmatlanság stabil, és a veszteség is az.

A fegyverkezési verseny vagy a klímaváltozás is kezelhető lenne, ha az országok megbíznának abban, hogy más országok is visszafogják magukat, de ez nem így van. Ezért az emberiség halmozza a drága pusztító fegyvereket, és még a környezetpusztítással is vágja maga alatt a fát. A fegyverekre fordított kiadásokat, beleértve a kutatást is, a környezettudatos termelésre vagy élhető bolygók megtalálására irányíthatnánk, de a bizalmatlanság miatt a fegyvergyárosok és a profithajhászok uralják a terepet.

A reklámok is iszonyú sokba kerülnek mindenkinek, amellett, hogy már olyan mennyiségben vannak jelen az életünkben, hogy zavarnak bennünket. Logikus lenne egy „a jó bornak nem kell cégér” mozgalommal a reklámköltségeket kivenni az árakból, és olcsóbban adni a termékeket. Igen ám, de ez csak akkor működne, ha mindegyik cég tartaná magát a megállapodáshoz, de mi a biztosíték erre? Nehéz elválasztani egymástól a reklámot és az információt. Sokszor hírként adnak el reklámokat, és még nagyon sok egyéb trükkel is lehet élni. Ezt persze tudják a cégek is, ezért sem bíznak egymásban...

A HIBA NEM AZ ÖN KÉSZÜLÉKÉBEN VAN: LELKI PROBLÉMÁINK GYÖKERÉT A TÁRSADALOMBAN KELL KERESNI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk Áron
2017.03.27.


A Kritikai Pszichológia Műhely két alapító tagjának írása bemutatja a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Kódexének társadalmi felelősségvállalásról és a közjó iránti elkötelezettségről szóló alapelvét. Hiányolják azonban a konkrét és részletes útmutatást, hogy miképpen kellene ezt szakmájuk képviselőinek a gyakorlatba ültetniük. Mint írják, a főáramú pszichológia egyéni problémaként fog fel és kezel olyan problémákat, amelyek eredetükben egyáltalán nem egyéniek.

Máriási Dóra és Vida Katalin írása (eredeti megjelenése: Imágó, 2015. 3. szám) szerint a főáramú pszichológia egy olyan, önmagát természettudományként elismertetni kívánó szaktudomány, amely semlegességet, ideológiamentességet, tisztán tudományos alapokon álló objektivitást, szakmai pártatlanságot és hűvös szakértelmet ígér.

„Az alkalmazott pszichológia az emberi jóllétről individualisztikusan gondolkodik, az egyéni stresszre és szenvedésre koncentrál, valamint megoldásaiban is egyéni okokat keres, és egyéni intervenciókat javasol (pl. depressziós klienseink tünetei mögött személyes indokokat keresünk, gyógyszeres kezelést vagy pszichoterápiát javaslunk). Pedig tulajdonképpen milyen abszurd gondolat, hogy bármilyen problémát »egyéninek« tekintsünk, amely valójában milliókat érint.” (Kritikai pszichológiát!)

Mi a pszichológia és pszichoterápia feladata? – teszik fel a kérdést. Talán az, hogy segítsen a „problémás egyénnek” minél jobban igazodnia környezetéhez? (Ahhoz, amely – legalább részben – problémáit okozza?) Vagy az, hogy segítsen felismerni „problémájuk” társas-társadalmi (netán rendszerszintű) forrását? Ráadásul olyan módon segítse őket saját erejük és képességeik újbóli birtokbavételére (empowerment és enablement), hogy azzal a problémát legalább részben létrehozó társas környezetük átalakításához járulnak hozzá?
Mi a „pszichés probléma” forrása és ki vagy mi tehet róla? – végső soron ez a fő kérdés. A főáramú pszichológia az által, hogy hajlik a problémák individualizálására (az egyénekben keresésére és „megtalálására”), valamint az által, hogy mindezt a hűvös és megfellebbezhetetlen (mert tudományként elfogadtatott) szakértelem erejével teszi, óhatatlanul azt üzeni a kliensének: veled van a baj, benned van a hiba.

Akaratlanul ugyan, de ezt a benyomást hozza létre minden olyan értelmezési keretben gondolkodó (s e szempontból a főáramhoz sorolható) pszichológiai kezdeményezés és iskola, amely eltekint a problematizált psziché társas közegétől s amely esszencializálja a lelket a helyett, hogy azt mindenkor társas kapcsolatok dinamikájában élet-, család- és társadalomtörténetileg formálódóként fogná fel (azaz relacionálná). Amely nem veszi kellő mértékben figyelembe a szóban forgó egyén aktuális helyzetét és életútját a társas-társadalmi erőtérben, azaz a hatalom, a tudás, a vagyon, az érdekérvényesítés egyenlőtlen viszonyai között. Amely tehát nem látja kellő mélységben és részletességgel, hogy az önfejlesztéshez, önkibontakoztatáshoz, önmegvalósításhoz milyen társas erőforrásai állnak a „problémás pszichéjű” egyén rendelkezésére.

A kritikai pszichológia válasza világos: a hiba nem az Ön készülékében van! A pszichológiának olyan szakmává kell válnia – üzenik a szerzők –, amelynek szemlélete a lehető legtermészetesebb módon helyezi vissza a „problémás lelket” abba az összefüggésbe, amelyben az olyanná vált, amilyenné éppen vált. A pszichológiának így reflektálnia kell arra, hogy működése gyakran akaratlanul is hibáztatja az egyént és felmenti annak környezetét (tágabb értelemben: igazol egy egyenlőtlen és igazságtalan rendszert). De reflektálnia kell arra is – vélik –, hogy a középosztályra és az annál is jobb módúakra szabott terápiás gyakorlataival eleve lemond az e terápiához hozzá nem férő alsóbb osztályokhoz tartozókról. Reflektálnia kell arra is – üzeni Máriási Dóra és Vida Katalin –, hogy nincsenek univerzális elméletek, az emberi helyzetek sokfélesége rugalmas megismerési és terápiás eszközöket igényel...

ÚJ VILÁGREND, ÚJ SAJTÓETIKA - SZINTET LÉPETT A KORMÁNYPROPAGANDA AGRESSZIVITÁSA

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: Balavány György
2017.03.27.


Tíz éve Pokorni Zoltán a Fidesz alelnökeként még kirohant az ATV-stúdiójából, mert Kálmán Olga megkérdezte, mit gondol Orbán egyik nyilatkozatáról. Ezután pártja bojkottált „kormányközeli” csatornákat, így tiltakozva az ellen, hogy felrúgják a pártatlanság elvét. Szó, ami szó, gyakorta tényleg felrúgták. De ma? A médiapiac hűlt helyén zakatoló fideszes propagandagépezet az Origótól a TV2-n át a hirado.hu-ig szemünk láttára darálja fel a normalitás maradékát, nem csak önmagukat rántva szédítő mélységekbe, hanem az úgynevezett közbeszédet és közgondolkodást, valamint a médiaszakmát is. Mindezt a mi pénzünkből.

Csak a múlt héten két riporttal lépett szintet az ostobasággal párosult agresszivitás a Fidesz-sajtóban.

„Azt gondolja, hogy ez egy normális párbeszéd, hogy megszégyeníti a nemzeti ünnepet azzal, hogy füttyög?!” – rikácsol Jurák Katalin, a Pesti Srácok munkatársa, miközben egy ellenzéki politikus, történetesen Juhász Péter, füttyszóval demonstrál a miniszterelnök március 15-i beszéde alatt. „Ne lökdössön, kérem” – mondja Juhász a riporternek, majd elfordul. „Miért fordít nekem hátat, uram?! A nemzeti ünnepet megszégyeníti?! És hazudik folyamatosan?! Nem szégyelli magát? Jól érzi magát?! Magát a magyar emberek nem választják meg!" – üvölti magából kikelve Jurák. Néhány másodperc elteltével ezt mondja a mikrofonba szomorúan: „Nagyon sok indulat, indulatos szó hangzik el.” Aztán megszólít egy tüntetőt, de rövidesen vele is ordítozni kezd, hogy, úgymond, miért nevezi Orbán Viktor rendszerét diktatúrának, hiszen ha diktatúra volna, akkor nem szabadna azt mondani, hogy diktatúra van. „Mennyire tartja intelligensnek magát? Ha Orbán diktátor volna, maga most börtönben ülne!” (E klasszikus paradoxon egyébként része az úgynevezett kormánykommunikációnak, csak ilyen velőtrázó regiszterben még nem hallottuk.)

És mikor a Pesti Srácokat prostisrácoknak nevezi az egyik tüntető – ki is fejtve, hogy azért gondolja így, mert szerinte pénzért eladják a sajtószabadságot a hatalomnak – a riporternő közli, hogy lekurvázták, valamint hogy ő, ellentétben vitapartnereivel, nem unintelligens, hanem „profi újságíró”, akinek „három diplomája van”.

Meg is néztem gyorsan a háromdiplomás profi újságíró személyes honlapját, a magyar helyesírás alapvető szabályait például nem ismeri. De ez mellékszál...

FÉSZEKALJ

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabóné Erdős Gyöngyi
2017.03.27.


A napokban egy fiatal anya kissé harcias cikkét olvastam arról, hogy neki pont elég a már meglévő egy szem gyermeke, és ugyan hagynák már békén a barátilag, családilag és társadalmilag rá nyomást gyakorlók. Köszöni, de bármennyi örömmel ellenpontozva sem kér többet a kicsi gyermek nevelésének nonstop 24 órás szolgálatából, se kedve, se ereje, se anyagi lehetősége több gyermeket vállalni. Kirohanása a menetrendszerűen ráborított elvárásokkal szemben valahogy szokatlannak tűnt. Elgondolkodtatott. Nem azért mert ritkaság az, ami vele történt, hiszen szeretjük okkal vagy ok nélkül ellátni a másikat tanácsainkkal és nagy magabiztossággal apróra elbeszélni neki, hogy ő hogyan éljen, pedig: „Az embernek meg kell alkotnia saját magát: mivel a szabadságunk adott, lépten-nyomon választanunk kell, ami felelősséggel ruház fel bennünket.” Jean-Paul Sartre

Mindazzal együtt, hogy legtöbbször eszünk ágában sincs megkérdőjelezni azt, hogy a gyermekvállalás egy kapcsolatban, egyértelműen a szülőpár döntése, magánügye. Az is, ha nem akarnak több gyereket, az is, ha egyáltalán nem is akarnak.

A közvetlen környezetünkben széttekintve magunk is meggyőződhetünk a lanyhuló gyermekvállalási kedv, mint tendencia erősségéről. A velünk hétköznap érintkező családok között legfeljebb elvétve látunk három vagy annál több gyermeket nevelő nagyobb családokat. Még az egyébként vallásos környezetben sem gyakori, hogy két gyermeknél többet nevelnének. Ez mostanság nagyon nem divat. A KSH a 2011-es népszámlálás adatai alapján készült statisztikái szerint: „A családban élő gyermekek számának csökkenése egyértelmű okokra, a termékenység visszaesésére és a vállalt gyermekek számának csökkenésére vezethető vissza. A családok legnagyobb csoportját, 36 százalékát még mindig az egygyermekesek adják, számuk megközelítette a 969 ezret. A gyermek nélküli családok száma és aránya ettől alig maradt el. Csak minden ötödik családban neveltek két gyermeket, számuk nem érte el a 600 ezret. A nagycsaládosnak számító három vagy annál több gyermekesek hányada együttesen 8 százalék volt. A családok közül a gyermekes családok több mint felében egy, egyharmadában kettő gyermeket neveltek. A háromgyermekesek részesedése 9 százalék, az ettől nagyobb gyermekszámú családok hányada 3 százalék volt.”...

FEKTESS FEL AZ ASZTALRA ÉS PELENKÁZZ BE, ÉDES VIKTOR BÁCSI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Boda András
2017.03.26.

...No, a lényeg a konzultáció: vagyis e kormány egyik legsúlyosabb kamuja a sok között. Merengjünk kicsit vissza a nem kevésbé sötét múltba, amikor például az első nemzeti konzultációkkal elkápráztatták az alanyi jogon agyhalottakat – mert hát micsoda Kancsendzöngája már az az alkotmányos, azaz, puff, barom, ütök a számra, szóval az alaptörvényes demográfiának, tisztesség ne essék szólván, nertársak, hogy a kormány nem csak úgy kormányoz ám, hűbeleferenc módjára, de azonmód kikéri a zemberek véleményét a (szerinte) fontos döntések előtt. Megkérdezték például ugye a nyugdíjasokat, még 2010-ben, hogy izé.

Ön szeretné-e, hogy magasabb legyen a nyugdíja? No csak… és mennyivel? El fogja tudni költeni? Amúgy jóval több most a nyugdíja, mint amikor, ugye emlékszik, a geci kommunisták elvették régebben magától az egészet, és de most mi visszaadtuk és megtízszerezzük nemsokára múltkor? Örül ön nekünk? És aztán jött a szociális konzultáció… és a gazdasági… és a bevándorlásról meg biztonságról szóló – ha jól emlékszem, megkérdezték például, hogy Ön szívesen venné-e, ha erőszakos bantu néger tenoristák mindennap felrobbantanák a lépcsőházt? Hát nem és nem, ki innen: én kérném a harmadik sor kerítést is, és igen, szeretnék bele áramot, jó sokat, de rezsicsökkentettet persze, hogy jó legyen énnekem, biztonságos, tiszta, száraz.

Fektess fel az asztalra és pelenkázz be, édes Viktor bácsi, púderozd be a popókámat, és mutasd meg Matolcsy bácsinak a kis piros pontomat, hadd nézze meg jól valamelyik szemével, lássa, hogy faszán magyar vagyok. A kezdetektől roppant szimpatikus nekem ez a kvaterkázás, nem is pont először dödögök róla ezeken a hasábokon – mintha a sebészorvos szikével a kezében kilépne a műtő előtti váróba, és kiosztaná az épp ott lévőknek az ikszelős papírt: „Ön szerint ezt a kép szélén jobbra lévő kékes eret vágjam át, vagy inkább azt a kis pirosat, ami a sarokban látszik?”; vagy, hogy maradjak a saját kuplungfámnál, mintha indulás előtt körbekérdezném a buszon a kedves utasokat, szerintük hogyan is jutunk el Hartyánfalvára – aztán a legtöbb szavazatot kapó itiner szerint mennénk. Majd csak eljutunk. Valahova.

Amúgy meg: kit is érdekel… Hát igen – az előbbiek ugyanis szigorúan arra az esetre vonatkoznának, ha a kérdezők tényleg kíváncsiak volnának valaki(k) véleményére: szakügyileg mondjuk azzal se lenne sokkal jobb csengése a dolognak, de legalább azt gondolhatnánk, a lelkes amatőrök próbálnak népszerűsködni. Rohadtul nem így van. A nemzeti konzultációk, túl azon, hogy a sajnálatosan könnyűszerrel megvezethető néprétegek álságos, jól kitervelt átbaszásai, ugyanolyan kiváló pénzszivattyúk, mint a NER száz másik bejáratott módszere, persze az egyre népszerűbb sima, immár indoklást sem igénylő szabad rablás után: a nyugdíjasoknak szóló tündérmesét közel 3 millió példányban postázták, bő 200 ezer kitöltött érkezett vissza, csak a (postának soha ki nem fizetett) kiküldés és az előkészítés negyedmilliárd forintba került, amit a Párt tájékoztatása szerint a pártkasszából fizettek.

Ja, úgy akkor oké, srácok, azt nyilván verejtékes munkával ti kerestétek meg, nem pedig mi. Később elég szépen emelkedtek a tétek: 500 millió, 860 millió, 1.34 milliárd… jó, tudom, az átlag magyar dolgozónak ezek nem nagy összegek, de sok tetű rabló kevéssel is beéri… És persze a „konzultációk” eredményéről, a visszaérkezett kérdőívek számáról minden alkalommal azt mondtak, amit csak akartak – ha jól emlékszem, a második alkalommal szeretett volna egy szombathelyi netes portál fényképet készíteni a nagy halom ívről, amit egyébként, így mondták, buzgó kismamákkal dolgoztattak fel (voltam bátor annak idején kockás papíron, a megadott adatok alapján kiszámolgatni, hogy napi 24 órában alig tizenöt évre lett volna szüksége a szerencsés magyar anyáknak, de ne legyünk ünneprontók): természetesen erre sem nyílt lehetőség…

Nos, ami a mostani konzultációt illeti, a három kérdésből az első azt firtatja, közlekedhessenek-e éjjel 11 és hajnali 4 óra között a diákokat szállító buszok; a második azt tudakolja, mi a véleményük a sofőrök egészségügyi alkalmasságával – különösen az alvászavarral – összefüggő szabályozásról; illetve hogyan határoznák meg a diákokat szállító buszok műszaki paramétereit. Megjósolom, kábé mi várható Mari nénitől: 1. kérdés: ne, ne, soha, 2. kérdés: csak vadászrepülő-pilóták vezethessenek autóbuszt, 3. kérdés: csak maximum egy hónapos buszok közlekedhessenek, óránkénti átvizsgálással, menet közben is. Történik egyébként mindez akkor, amikor az egész káoszhoz alapul szolgáló sajnálatos veronai busztragédia valódi okait még akkor sem ismerjük, ha az olasz hatóságok már tudni vélik…

Meglátjuk: ha a konzultálókon és a döntéshozókon múlik, alighanem a teljes buszközlekedés leáll hamarosan… Végül hadd zárjam ezt a dolgozatot azzal a pár sorral, amivel egy korábbit fejeztem be 2015 májusában, csak mert úgy érzem, nem sokat veszített az aktualitásából: „És akkor jöjjön most az, hogy elindítom az ingyenes Kis Nemzeti Konzultációt, egyelőre egyetlenegy kérdéssel, a válaszokat ide, a kommentekhez várom: Ön szerint meddig kell még eltűrnünk, hogy pár száz elmebeteg és/vagy maffiózó azt csináljon velünk, amit csak akar?”

VÁLASZÚT ELŐTT A JOBBOLDAL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.03.26.


Donald Trump-féle demagógia, korlátlan libertarianizmus, vagy a kanadai és brit Tory hagyományokra épülő mérsékelt, fiskális konzervativizmus? Ezek a fő irányok, amelyek közül új vezetőt és miniszterelnök-jelöltet fog választani a Konzervatív Párt több mint százezer párttagja. Ez a szám azonban megközelítheti a 150 ezret, amiután a párt a jövő héten véglegesíti a pártelnök választáson választójoggal rendelkezők pontos névsorát, hiszen egyre több nem konzervatív kanadai váltott ki párttagásot a legnagyobb ellenzéki pártban pusztán azért, hogy megakadályozzon egy “trumpista” fordulatot Kanadában. Ugyanis a május 27-én esedékes pártelnöki választáson induló 14 jelölt közül ketten képviselnek olyan politikai elemeket, amelyek több szempontból az amerikai elnök politikájára építenek, illetve azt próbálják lemásolni. És mindkét jelölt az esélyesek közé sorolható...

ARRÓL NEM VOLT SZÓ KATINKA!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.26.


Hosszú Katinka körül megváltozott a hangulat, a sajtó ellene fordult, és a hősies Katinka ma inkább egy összeférhetetlen, önző, akarnok és pénzéhes zsarnok, a kiállhatatlan férje pedig maga az ördög. Ezúttal is két táborra szakadt a világ, egyesek szerint már akkor is elszállt és beképzelt üdvöske zsarolta az úszószövetséget, amikor Katinka Gyárfásék ellen harcolt. A másik véglet szerint pedig Katinkának most is mindenben igaza van, csak nem érti meg az elmaradott környezete.

Mi továbbra is fenntartjuk korábbi álláspontunkat, miszerint Katinka tiltakozása egy szabad ember reakciója volt azokkal szemben, akik alkalmatlanok arra is, hogy világszínvonalon gondolkodjanak, dolgozzanak, akik képtelenek kilépni az urambátyám, sógorkomám maffia mentalitásból, akik semmit nem értenek a világból. A magyar tehetségek, intelligenciák, jó értelemben vett szupersztárok tízezrei naponta élik át a konfliktusaikat és az ütközéseiket ezzel a kicsinyes, besavanyodott, primitív világgal. Hosszú Katinka az egyik volt azok közül, akik anyagi függetlenségük okán megtehetik, kinyilvánítják a véleményüket, s gyönyörűség látni, hogy nem tudnak vele mit kezdeni.

De arról nem volt szó, ha Katinka győz, ugyanúgy bánik majd azokkal is, akik mindenben a kedvét keresik. Arról nem volt szó, hogy nekiáll üzletelni a Gyárfásnál még sokkal nagyobb maffiózókkal, és ha a piaci árát megközelítő összeget fizetik, akkor semmi ellenvetése nem lesz a vizes világbajnoksággal és az azt körülvevő állapotokkal szemben. Arról se volt szó, hogy nem pénzbeni juttatásként a reklámokért cserébe megkapja egy uszoda használati jogát, amelyet kisajátít üzleti célokra, s a szintén olimpiai bajnok, ugyancsak az amerikai viszonyokhoz szokott Darnyi Tamásnak és tanítványainak nem tud emberi gesztust tenni, hogy befogadja őket arra az időre, amíg az általuk használt uszodát felújítják és a saját uszodájuk üres. Nyilván vannak erre szakmai indokok, amelyeket azonban kommunikálni kellene, és legalább mutatni azt, hogy a jószándék megvan...

PORTUGÁL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.27.


"Cristiano homoszexuál!" "Utálunk szar Románia". Ezekkel a rigmusokkal vonultak a magyar szurkolók Lisszabon utcáin a portugál-magyar mérkőzés előtt. Értem én az indulatot, hogyne érteném.

Cserbenhagyott, lesajnált, kétségbeesett emberek masíroztak a portugál főváros stadionja felé. Idegesek voltak, frusztráltak, rosszkedvűek.

Mitől lett volna jó kedvük? Bármekkora is volt a parasztvakítás, semmi jóra nem számíthattak a meccsen. Ezt még persze elviselték volna valahogy, hozzászokhattak az elmúlt évtizedekben, de ami ennél is rosszabb, odahaza sem várta őket semmi jó.

A lisszaboni utcán vonuló honfitársainknak a meccs után haza kellett indulniuk Magyarországra. Ahol, minden olyan, amilyen. Leginkább semmilyen. A feneketlen bendőjű Nemzeti Együttműködés Rendszere hatalma csúcsán, Orbán és társai azt csinálnak az országgal, amit akarnak. Ha úgy tartják jónak, lopnak, ha ahhoz van kedvük, hazudnak.

Mikor mire van gusztusuk az uraknak.

Mitől ne lett volna feszült az a kétezer magyar, akik a világ egyik legjobb futballistáját buzizták és szar, utálni való országnak nevezték azt a szomszédunkat, amelyben szép számmal élnek magyarok.

Érthető az indulat, mentség ugyan nincs rá, magyarázat annál inkább. Magyarország ma olyan hely, ahol nem csak úgy lehet szegény az ember, ha nincs munkája, és nem jut fedél a feje fölé.

Magyarországon ma úgy is lehet szegénynek lenni, ha az ember dolgozik, ám mégsem tud kijönni a pénzéből. Nem jut el moziba, színházba, nem tud a gyerekének rendes ruhát venni, nem tudja olyan iskolába íratni, ahol használható, versenyképes ismeretekre tanítják.

Miért ne lettek volna feszültek a portugál válogatott elleni meccsre menetelő magyarok, amikor a hazai kórházakban könnyebb meghalni, mint meggyógyulni. Amikor a csókosok szétlopják az országot, helikopterrel járnak lakodalomba, közpénzen utaztatják a babájukat, hetvenmillió forintos lakást vesznek a tízéves gyereküknek...

PUTYIN ÉS DONALD TRUMP KÖZÖTT ORBÁN VIKTOR KÖZVETÍTŐ SZEREPET TÖLTHET BE - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.03.27.


Angela Merkel bízik abban, hogy az Európai Unió és az olyan tagállamok – mint Lengyelország és Magyarország – közti feszültség párbeszéd útján kezelhető lesz, éppen ezért pénzügyi szankciókkal fenyegetni őket a jelen pillanatban nem aktuális – nyilatkozta a német kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban.

Ugyanakkor nem zárta ki ennek a jövőbeni lehetőségét sem. Mert úgy fogalmazott, „ebben az interjúban nem szeretném ezt a fenyegetést kifejteni, ugyanakkor szeretném látni, hogy a jogállam Európában úgy érvényesül, ahogy az elvárható minden tagállamtól” – idézte őt többek között a Politico brüsszeli kiadása is.

Magyarország a legelszántabb híve egy közös európai hadseregnek – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak. „Az európai védelmi rendszer részeként szükségünk van a transzatlanti struktúrák megerősítésére. A nemzetközi katonai egység mellett megmarad a tagállamok közti biztonsági együttműködés. Beszélt Oroszországról, amely szerinte nem jelent biztonsági fenyegetést, ugyanakkor megérti, ha a szövetségek erről mást gondolnak. És épp ezért igyekszik segíteni a magyar kormány őket abban, hogy ezt megértsék, erről maguk is meggyőződhessenek. Bízik abban is, hogy Trump elnök sikeres alkut tud kötni Oroszországgal. Hozzátette, amikor Kelet és Nyugat vitatkozik, mindig mi húzzuk a rövidebbet.

Az amerikai Fortune magazin is részletesen foglalkozik a Heineken vörös csillagának, mint a totalitárius rendszer szimbólumának a betiltásával. Számos hírforrást is idéz a történet ismertetésekor, amit a Heineken álláspontjának kiemelésével zár, miszerint senki ne próbáljon politikai tartalmat /jelentést adni a vörös csillagnak, mert az kezdettől fogva nem létezik.

Az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszer megreformálásának kísérlete elbukott, ami Trump országvezetési kompetenciáját kérdőjelezi meg, többek között azért is, mert rossz tanácsadókkal veszi körbe magát – erről ír a New York Times, ami a lapszemlénk számára Gorka Sebestyén említése miatt érdekes. Karl Pfeifert, osztrák magyar szakértőt is idézve a lap megjegyzi, hogy rasszista és a antiszemita párttal való múltbeli kapcsolatai, valamint a Vitézi Rendnek tett esküje miatt sem kaphatta volna meg az amerikai állampolgárságot Gorka...

EGYÁLTALÁN NEM ÉRDEKEL, HOGY MÁSHOL IS VANNAK ILYEN SÖTÉT BARMOK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.26.


...Hát akkor mondom, mi van. Én ezekkel a verőlegény-fekete pólóba öltözött, artikulálatlanul fröcsögő, primitív, gyűlölködő emberszerű lényekkel semmilyen közösséget nem tudok/nem akarok vállalni. Aki úgy gondolja, hogy a buzizás és a kötelező románozás a nagyszerű nemzeti érzés kifejeződése, az bármilyen aljasságra képes. Aki azzal mentegeti ezeket a tahókat, hogy ez egy általános jelenség, hogy a homfób és irredenta, minden irányba mocskolódó ordítozás a magyar nemzet képviseletének magától értetődő formája, az együvé tartozás non plus ultrája (hogy ilyen nagyon viccesen fogalmazzak), az elmehet nyugodtan a sunyiba.

Mivel a szurkolók nem valaki ellen állnak ki, hanem valami mellett ordas hazugságot a fenti képsorok egyértelműen cáfolják, fel kell tennem a kérdést: hogyan lehet úgy éltetni és körberajongani a magyar válogatottat, hogy az ellenfél legjobb/a világ egyik legjobb játékosát buzizzuk, miközben egy harmadik országot köpködünk és gyalázunk? Igen, a románoknak is megvannak a maguk legalja söpredékei, akik például magyar zászlót égetnek és random román-magyar futballmeccsen a romániai magyarok Romániából való kisöpréséről üvöltöznek, de ez felment bárkit a tahóság alól?

Legyünk hálásak ezeknek a mélymagyaroknak, hogy nem fetrengtek merevrészegen lisszaboni közparkokban és nem óbégattak városi szökőkútakba áztatott fejjel? És megint ne kezdjünk semmit ezzel az ordenáré, gyilkos sötétséggel? Ha a túlzott alkoholfogyasztásból fakadó igénytelen megjelenés rossz fényt vet az egész magyar szurkolói közösségre, akkor ez a minden kritikán aluli hőbörgés milyen fényt vet azokra a magyarokra, akik ugyanúgy szeretik a focit, ugyanúgy szurkolnak a nemzeti tizenegynek, de a gyomruk felfordul ettől az ócska gyűlölködéstől? Akik egyébként – hogy félreértés ne essék – minden magyar sikernek ugyanúgy szívből örülnek, mint azok, akik Cristiano Ronaldo vélt, de semmivel össze nem függő szexuális irányultságának pellengérre állításával bizonygatják nemzeti elköteleződésüket. Azokat hogyan képviselheti ez a bebaszva ajvékoló csürhe?

Pont nem érdekel, hogy máshol is vannak ilyen sötét barmok, és ne legyen már érv, hogy a szurkolói keménymag máshol is ezen a szellemi színvonalon áll. És ha ez esetleg mégis érv lehet, ha a primitívségi világbajnokság selejtezőjének B-csoportját dicsőség toronymagasan vezetni, de legalábbis elvárható, hogy ne nagyon maradjunk le a vélt átlagtól, akkor ne jöjjön már a kedvenc udvari-birodalmi sportújság tetszőleges riportere elmagyarázni, hogy ezek az emberek ott, több ezer kilométerre a hazájuktól a nemzetüket képviselik.

Nem, ezek saját butaságukon kívül semmi mást nem képviselnek, és külön szégyen, hogy a Fehér Miklós nevével ellátott transzparens mögül állították ki magukról a fent látható gyomorforgató bizonyítványt. Senki nem mondta, hogy ez a műfaj a néma csendről és az eltartott kisujjakról szól, de ez a homofób, idegenellenes, a napi kormányzati politika mocskát felbüfögő nacionalista salak taszító és elutasítandó. Egy portugál meccs előtti szar románozásnak és egy sokak számára valószínűleg ellenszenves, de mindenhonnan nézve világklasszis futballista homoszexuálozásának reményeim szerint semmi köze nem lehet a magyarsághoz és a magyarságtudathoz. Vagy ha van köze hozzá, akkor köszönöm, én inkább nem kérek belőle.

HATALMAS MUNKAERŐHIÁNY SÚJTJA MAGYARORSZÁGON - BRÜSSZELBŐL ÉRKEZIK A MEGOLDÁS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.27.


A rendszerváltás óta soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, és a munkanélküliség sem volt soha ennyire alacsony. Ennek ellenére még sincs hurráoptimizmus a munkaerőpiacon, mivel a munkaerőhiány a gazdaság minden ágazatában már jelen van, a cégek számára pedig egyre nagyobb fejtörést okoz a betöltetlen álláshelyek feltöltése.
A kormány a közmunkaprogramban részt vevők mobilizálását és átcsatornázását tekinti megoldásnak: Brüsszelből érkező ajánlások figyelembevételével állna neki a közfoglalkoztatás megreformálásának. A módosítások keretében először 150 ezerre csökkentik majd a programban résztvevők számát, mivel az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A közfoglalkoztatás eredeti célja a munkaerő-piacra való visszavezetés lett volna, ám épp az ellenkezőjét sikerült elérniük vele, ráadásul több milliárd forintot nyelt el évente...

HIÁNYZOTT EGY KIS MAGYARSÁG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2017.03.27.


A magyar ízek sokaknak hiányoznak külföldön, és bár néhány, a magyarok által kedvelt nagyvárosban már akadnak vállalkozó szelleműek, akik nyitnak magyar éttermet, azért Hollandia, és ezen belül Amszterdam nem feltétlenül jutna az elsők közt az eszünkben ezen a téren. Márpedig a holland városban (illetve nem egészen pontosan ott, de majdnem) van egy magyar étterem, ennek tulajdonosával beszélgetett a Hollandokk blog szerzője.

„Hollandia, bár kezd egyre népszerűbb célországgá válni a külföldre kiköltözni szándékozók számára, de azért még nincs a dobogón. Kicsit ezért is volt meglepő, amikor először egy amszterdami magyar étteremről hallottam.

Mire összehoztuk a beszélgetést, addigra felgyorsultak a dolgok az amszterdami étterem átköltözött a szomszédos Zaandamba. Lindával, a Paprika Csárda vezetőjével beszélgettünk.

Hogy kerültél egyáltalán Hollandiába?


Kilenc éve döntöttem úgy, hogy elhagyom az otthonomat egy jobb jövő reményében. Az első 3 évben éltem többek között Egyiptomban, ahol turizmussal foglalkoztam. Ezt követően laktam Prágában, ahol a Wizz Air légitársaságnál dolgoztam. Mindkét ország érdekes volt számomra, de mégsem találtam meg az igazi énemet.

A légitarsaságnál dolgozó holland barátom bíztatott, hogy próbáljam meg Hollandiát. A mai napig hálás vagyok neki, hogy az itteni élethez és az első lépésekhez segítséget nyújtott.

Ennyi év külföldi tapasztalattal könnyen ment az országváltás?

Sosem felejtem el az első napokat és heteket, mennyire nehezek voltak. Nem ismertem senkit, nem beszéltem jól angolul, hollandul pedig semmit! Mint sok hasonló cipőben járó, de dolgozni akaró honfitársam, így én is takarítóként kezdtem.

Az otthoni munkáim után nagyon fájó pont volt, hogy egy ilyen munkakörben kellett elhelyezkedjek, viszont annál több boldogságot és segítséget nyújtott a hollandiai élet megismeréséhez.

A körülöttem lévő, több nemzetiségből származó kollégák bearanyozták a mindennapjaimat. Pár hónap elteltével már az éttermi részen dolgoztam, úgy a konyhában, mint az F&B részen. Három év után pedig egy biológiai hotel étterem supervisorjaként dolgoztam.

Közben hazajártam barista tanfolyamokra, hogy hátha ebben a szakmában is érvényesülni tudok. Mondhatom azt, hogy 5 év alatt építettem fel a kis életemet és boldog vagyok azzal, amit elértem.

Továbbra is hiányzott viszont egy kis magyarság, az ételek, egy hely, ahol tudunk találkozni és beszélgetni, közös programokat szervezni. Ilyen annak idején nem volt, az 5 év alatt szinte nem is találkoztam magyarokkal.

Majd egy napon, amikor állásinterjúra mentem egy hotelbe, megismerkedtem a párommal, aki holland. Ettől a naptól kezdve változott meg az itteni életem..."

MEGSZÓLAL A SÁTÁN MAGYARORSZÁGI HELYTARTÓJA

INDEX.HU
Szerzők: MIKLÓSI GÁBOR - JANECSKÓ KATA
2017.03.27.


A sorosozás közepette idáig jobbára csöndes Nyílt Társadalom Alapítvány most jutott el odáig, hogy kiáll beszélni, mert a Soros György pénzéből működő, magát unalmas ügyintézőnek tartó alapítványnál kezdik úgy érezni: a kialakult helyzet már az egész civil szektort fenyegeti. Tényleg fel akarják-e számolni a nemzetállamokat? Mi a gondjuk a civilek vagyonnyilatkozat-tételével? Mit a sorosbérencezés hatása? Goran Buldioskival, az OSF európai igazgatójával és Nizák Péterrel, a közép-európai program vezetőjével átláthatóságról, nemzeti értékekről, Sorosról és az ellenük indult kormányzati kampányról beszéltünk.

Ezt az interjút az OSF kezdeményezte. Mióta a kormány rászállt Sorosra és az általa támogatott szervezetekre, próbáljuk önöket vagy Soros Györgyöt reakcióra bírni, mindhiába. Történt valami, amiért most bejelentkeztek?


Goran Buldioski: Különbséget kell tennünk Soros György és az OSF között. Soros rendszeresen megnyilvánul, amiről az európai média rendre beszámol. Az OSF csendben maradt, mert mi az adományozás unalmas ügyintézői vagyunk.

De történt valami változás, hogy most mégis itt vagyunk?


GB: Kormányzati tisztviselők sokat beszéltek a civil szektor jogi megrendszabályozásáról, és elhangoztak bennünket mint alapítványt és az alapítónkat érő, pr-jellegű támadások is. Azt gondoltuk, hogy talán jobb megválaszolni ezeket az állításokat és elmagyarázni, hogy mit csinálunk Magyarországon és a régióban.

Nizák Péter: A kormányzati kampány súlyos következményekkel jár ezekre a civil szervezetekre nézve, árt a jó hírnevüknek és nehezíti a munkájukat, sőt, az egész civil szektorét.

A civil szektor és a szervezetek nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék magukat? Szükség van ehhez az OSF-re?

NP: Szerintem fontos a mi oldalunkról megvilágítani ezt a jelenséget. De a magyar civil szervezetek megpróbálták megvédeni magukat. Több mint száz szervezet írta alá azt a közleményt, nyílt levelet az ország minden részéről, ami tiltakozik a negatív kampány és a tervezett törvény ellen...

BALOG ZOLTÁN KISFIÚNAK SZÜLETETT

REZEDA BLOGJA
Szerző: Rezeda
2017.03.27.


Nehéz dolog ez a gender dolog, egészen annyira, hogy Pártunk magukat macsónak képzelő, ámde csak hímsoviniszta férfitagjai nem is tudnak mit kezdeni vele. Odáig jutottak, hogy a buzilobbi készül fölforgatni társadalmunkat.

Az elgondolásnak ékes bizonyítéka Balog lelkész Kossuth Rádió-béli istentisztelete a Vasárnapi Újságban, ahol azt az igét hirdette, miszerint: „Mi pedig azt gondoljuk, legalább azt a biztonságot hagyjuk már meg a bizonytalanság világában a gyermekeinknek, hogy ők kisfiúnak és kislánynak születtek.”

Balog lelkészt megnyugtathatjuk, innen úgy látszik, ő kisfiúnak született, aztán meg úgy is maradt. Nem a fütyijére, hanem az agyacskájára utalunk ezzel. Amióta az ELTE bejelentette, hogy szeptembertől elindulhat a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak őnáluk, azóta úgy áll a bál, mintha az egyetem is Heineken volna.

Több jobboldali szereplő azt követeli, a kormány akadályozza meg, hogy elindulhasson a képzés. A tiltakozás már a politika ingerküszöbét is átvitte, a KDNP ifjúsági tagozatának elnöke is hevesen tiltakozott a szakindítás ellen. Én édes, jó Istenem.

Általában gender alatt arra gondolhatunk, hogy nők és férfiak számára a társadalom olyan különböző szerepeket ír elő, ami aztán egyik vagy másik nem számára az élet más területein hátrányt okozhat: például a női munkavállaló lesz
 mindig a problémás a munkáltató szemében, mert ha beteg a gyereke, mindig ő marad vele otthon...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGON VISSZAMENŐLEG IS LEHET UNIÓS FINANSZÍROZÁST NYERNI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.03.26.


Parlamenti vizsgálóbizottságot állítanának fel az olimpiai pályázat költéseinek ellenőrzésére; a 17 milliárddal tartozó Klik nyert egy 16,9 milliárdos pályázaton; olyan ügyészség kell, amelyiket rá lehet kényszeríteni egy-egy ügy kivizsgálására.
Ezekről ne maradj le!

Új formában él tovább a milliárdokat szétszóró EMMI-háttérintézmény? (Átlátszó)

Az olimpiai pályázás költései között is vannak cifrák (24, Népszava)

Egy furcsa találmány: itt a retrospektív uniós finanszírozás (24)

Ha van 3 perced:


Új formában él tovább a milliárdokat szétszóró EMMI-háttérintézmény?
A tavaly felszámolt Család- Ifjúság és Népességpolitikai Intézet az EMMI háttérintézménye volt, számos nagy uniós projekt gazdája. A közbeszerzéseknél rendszeresen olyan cégeket hívtak meg, amiknek szakmailag nem sok közük volt a feladathoz: egy műkörömépítő és fodrász cég bírálta el például a személyes gondoskodást végzők pályázatait. A megszűnt intézmény székhelyén azóta a Családbarát Ország Nonprofit Kft.-t jegyezték be, ami nemrég kapott egy hatmilliárdos pályázatot. (Átlátszó)

Az olimpiai pályázás költései között is vannak cifrák

Habár a pályázati folyamat részletes szerződéseket egyelőre nem adta ki a Budapest 2024 Zrt., egy listát küldött a szerződések tárgyával, összegével és a partnerek megnevezésével. Rióban az olimpia ideje alatt üzemeltetett Magyar Házra legalább 1,6 milliárdot költöttek. Csak az utazásra elment 10 millió, az olimpia ideje alatt heteken át 70 és 250 ezer forint közötti összegeket költöttek szállásra szobánként. Ellenzéki pártok vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik. (24, Népszava)

Számon kérhető ügyészség és társadalmi változás is kéne a korrupció visszaszorításához
Felmerül a kérdés, hogy miért nem kerülnek mindazok bíróság elé, akiknek nagy szerepe van egy-egy korrupciós ügyben? Magyarországon a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnek kiemelt szerepe van és jogilag nincs aki számon kérje vagy kikényszerítsen egy-egy vizsgálatot. Van egy összeurópai kezdeményezés egy uniós ügyészség létrehozására, de máris van parlamenti határozat róla, hogy Magyarország nem csatlakozik.(Átlátszó Videó via ATV)

Egy furcsa találmány: itt a retrospektív uniós finanszírozás
Az EMMI tavaly közölte, hogy a Kliknek 17 milliárd forintos tartozása van. Szerencsére azonban kiírtak egy uniós pályázatot, amiben igencsak szűk kör rúgott labdába, a konzorciumi tagként induló Klik el is nyert 16,9 milliárdot így nyerve fedezetet a 2007 és 2015 között megvalósuló óvodai fejlesztésekre és programok kidolgozására. Ezekben a projektekben persze a maguk idejében megtörténtek a kifizetések, szóval a nyertes Kliknek oda sem kellett adni a pénzt. (24)

Gyorsan és radikálisan alakult át a Somogyi Hírlap, miután megérkezett Mészáros

Mielőtt Mészáros Lőrinc letarolta volna a vidéki lapokat a kormányzat számára, a Somogyi Hírlap egy, még a helyi hatalomtól is meglepően független és így a helyi ügyekről tabuk nélkül beszámoló újság volt. A tulajdonosváltás után decemberben cserélték le a fő- és a felelős szerkesztőt és biztonsági embereket állítottak az ajtóba, hogy a régi vezetők ne mehessenek be. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

A kormányzati think tank Századvég írt egy tanulmányt a civil szervezetekről,
de a jogi helyett inkább politológiai érvelés sehogy sem támasztja alá a kormány tervezett intézkedéseit. (Átlátszó)

Kéznél lesz a WHB, nemrég a paksi atomerőmű területén létesített telephelyet. A Tiborcz István üzleti köreihez köthető építőipari cég számos nagyobb budapesti projektben részt vett már. (Népszava)

Három éve döntöttek a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia megépítéséről. A tenderen csupa közbeszerzési kedvenc indult, végül a ZÁÉV lett a befutó 2,1 milliárdos ajánlatával. (Átlátszó)

Rengeteg pénzt toltak a Kincsemről szóló filmbe, aminek egyik forgatókönyvírója egyébként a Filmalap forgatókönv-fejlesztési igazgatója. Az egyik Kincsemet, a csodakancát alakító lónak meg töke van. (Átlátszó)

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető korrupcióellenes megmozdulásra hívta az oroszokat, akik több városban engedély hiányában is tüntettek. Navalnijt másokkal együtt őrizetbe vették. (Index)

Tiborcz István pécsi barátjának pont ott van telke,
ahol a város engedélyezi a hét lakásosnál nagyobb apartmanok építését. Pedig az egyetem környékén talán más is fejlesztene. (Hír TV)

Kellemetlen per zajlik az USA-ban a világ vezető biotechnológiai cége ellen
, miközben Európában is folyik a harc egy kétes hírű hatóanyag a glifozát további engedélyezéséért. (Világtérkép)

Miután Brazíliában több húsfeldolgozónál rendkívül rossz minőségű húst találtak
a hatóságok és korrupció miatt több embert őrizetbe vettek az EU részleges tiltást vezetett be az importra. (Agrárszektor)

Az igazságügy miniszter, Trócsányi résztulajdonában lévő ügyvédi iroda több esetben is képviselte a 4-es metró beruházás alagútépítő kivitelezőjét az állammal szembeni perben. (MNO)

Francois Fillon francia elnökjelölt sorra kapta a luxusórákat és a luxusöltönyöket. A kampány során már előkerült egy korrupciós ügye: valószínűleg fiktíven foglalkoztatta családtagjait. (HVG)

FOG EZ MENNI

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.26.


Fog ez menni.
Mármint Orbánék Nagy Masírozása a levesbe.
Persze nem holnap, erre ne is számítson senki, hiszen a hatalom bebetonozásánál a mixer mellett ott dolgoznak a hatalom és az ellenzék emberei is, kart karba öltve, szorgalmasan.
A hatalom - ideig-óráig nem is alaptalanul - azt gondolja, hogy propagandával és félelemmel fenntartható a rendszer.
Ők tudják, hogy korunkban a politika már nem a lehetséges művészete, mint Bismarck korában volt, hanem a lehetséges elhitetésének művészete - a kommunikáció művészete.
Merthogy korunk a kommunikációs forradalom kora, melyben az olyan süketelések, mint a fülkeforradalom, csak eszközei egy kommunikációs offenzívának.
Tetszik-nem tetszik, be kell ismerni, hogy ezt a helyzetet Orbán felismerte és azonnal alkalmazkodott is hozzá, míg az ellenzéki pártok szokott sznobizmusukkal lebecsülték jelentőségét, és nem törődtek vele.
Hadd Gyurcsányozzak már egyet én is - ezért kétségkívül Gyurcsány a hibás, és ezerszer inkább oka ezzel a demokratikus oldal mai helyzetének, mint száz kurvaországgal, meg ezer terroristákkal turbózott arab focicsapattal, meg az öregecskedő menyecskékkel...
Természetesen nem lehet mindent egyedül az ő nyakába varrni, hiszen kell, hogy legyenek körülötte messziről értelmesnek tűnő tanácsadók, de úgy tűnik, vagy nem adtak értelmes tanácsokat, vagy Gyurcsány - majd Bajnai, merthogy ő is kanalazza csak ki részét a szarból - nem fogadta meg azokat.

Így alakulhatott ki az a helyzet, mint a Bud Spencer filmekben, hogy a tábortűz mellett alvó cowboyok pisztolyait ellopták, majd aztán, mikor arra ébredtek, hogy fejenként ötszázszor seggberúgták őket, akkor hiába kapkodtak a combjukhoz, nem volt mivel lőni.
Ilyenkor hiába tud a cowboy célozni, hiába gyors a keze, mint Vezérünknek, mikor Anikó asszony új napszemüvegre vágyik, az eredmény nulla, legfeljebb kaphatnak további száz seggberúgást.
Azt is csak azért, mert ez bohóctréfa.
Ha ez tragédia lenne lenne, akkor a cowboyok már egytől-egyig halottak lennének.
Így is csak az a szerencséjük, hogy a cirkusz tulajdonosai nem szeretik a vér látványát a manézsban...
Ennek dacára a hatalom elégedetten dől hátra székében, hiszen alig-alig kell ijesztgetnie szeretett népét - ijedezik az magától, éppen eléggé.
De ha nem, hát a Verebes-féle igazlátók tesznek róla, hogy ijedezzenek, hiszen elmondják, hogy maguk is olyan ijedtek, hogy egy zabszemet gőzkalapáccsal se lehetne beleverni a fenekükbe.
Ha a libák hallgatnának a jó szóra, a disznóknak gyöngyélete lenne, hiszen szóba se kerülhetne a "sok lúd disznót győz" nagy igazsága...

A NACIONALIZMUS FASIZMUSHOZ, AZ PEDIG ISMÉT FÜSTÖLGŐ ROMOKHOZ VEZET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.27.


Az uniónak sok oka van ünnepelni a 60. évfordulón, de egyúttal rengeteg is a dolga, bár a válság jelenleg nem annyira akut, mint egy éve – írja a lap vezércikke. Az alapításkor nehéz lett volna elképzelni, hogy a megosztott szuverenitás kísérlete a földrész történetének leghosszabb időszakát hozza meg, mind a békét, mind a jólétet tekintve, pedig közben lezajlott a Szovjetunió felbomlása és a német újraegyesítés. Csakhogy a szervezet saját sikereinek áldozata lett. A bővítés igencsak próbára tette az összefogást, Brüsszelnek rendkívül eltérő érdekeket kell összehangolnia. A Bizottság nagyobb felelőssége nem járt együtt nagyobb elszámoltathatósággal, emiatt egyre sűrűbben hangzik el, hogy bizonyos jogköröket vissza kell adni nemzetállami kézbe.
De egyébként is rengeteg a teendő. Pl. az egyre erősödő populista nacionalizmus keleten megkérdőjelezi a demokratikus értékeket. Oda kell figyelni az orosz agresszióra, a bevándorlásra, valamint a hatalom megosztására a tagok között. Ezek mind létében fenyegetik, és az EU-nak felül kell kerekednie rajtuk, miközben Amerika visszalép a háború utáni rend szavatolójaként. Ha simán lezajlik a francia és a német választás, újra ki lehet alakítani az egységet. Az alternatívák közül valószínűleg a többsebességes Európa lesz a befutó. De a legfőbb, hogy az unió megnyerje a fiatalabb nemzedékek támogatását. Az eredmények hatalmasak, ám vissza kell találni a céltudatossághoz.
FAZ
A kommentár szerint a római csúcskonferencián a soros elnök, Málta kormányfője találta fején a szöget, amikor egyetlen mondatot hiányolt a záróközleményből: nevezetesen azt, hogy a tagállamoknak azt kell tenniük, amit mondanak, és azt kell mondaniuk, amit csinálnak. Az EU iránt lényegesen megrendült az emberek bizalma. Különösen a keleti tagok számára fontos, hogy a különböző sebességekből ne alakuljanak ki új elválasztófalak. Merkel nem győzte hangsúlyozni már a találkozó előtt is, hogy itt csupán egy már meglévő lehetőséget aknáznak ki. Pl. hogy az érdeklődő államok szorosabb együttműködést folytassanak a védelmi és biztonságpolitikában. De jó példa ugyanerre az euróövezet és Schengen is. Ezzel együtt nem lesz könnyű a záróközlemény szép szavait tettekre váltani. Pl. a menekültek igazságos elosztása még nagyon messze van. De ha a szervezet el akarja oszlatni a polgárok aggályait, akkor nem árt megszívlelni, amit a német kancellár jelentett ki nemrégiben, hogy ti. a 27-ek politikája csak akkor lehet hiteles, ha a legfőbb szereplők Brüsszelben és a tagállamokban is kiállnak a közösen hozott döntések mellett. És nem mutogatnak ujjal az unióra, amint valami olyasmi történik, ami nem tetszik nekik...

GYERMEKEIK ÉHESEN FEKSZENEK, ÉHESEN KELNEK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.03.26....Vajon hallottak-e már arról, hogy Magyarország határain belül több mint négy millió ember él – ez erős túlzás, mert inkább vegetál– mérhetetlen nyomorban, szegénységben. Többségüknek még az is gondot jelent, hogy naponta kenyeret vegyen, a meleg étel számukra ritkán teljesülő álom. Gyermekeik éhesen fekszenek, éhesen kelnek, ételhez csak az óvodában, iskolában jutnak.Tudja a tisztelt olvasó, erre büszke a Fidesz, hisz’ lépten-nyomon abba botlunk, hogy „Magyarország erősödik”. Vajon azok a jóemberek, akik képesek voltak ezt a hülyeséget kiagyalni, valakiknek a plakátok legyártásáért százmilliókat még ki is fizetni, nem gondoltak arra, hogy ezzel a saját bizonyítványukat állítják ki? Könyörgöm, normális ember, egy – az itt élőkért felelős – kormány, hogyan lehet büszke arra, hogy gyermekek százezrei éheznek, mert a szüleik nyomorából nem telik ennivalóra? Persze a milliós fizetésből, meg egy kis apróból, ami alkotmányos költség címén esetleg befolyik, akár még arra is telik, hogy lehazudjuk a csillagot az égről. Közel hét éve ezt játsszák az országgal a hatalmon lévők.

Hallottak-e netán Lázár úrék arról, hogy nagy büszkeségük, a közmunka, valójában nem egyéb, mint rabszolgamunka, a szegények mérhetetlen megalázása? Tudják-e, hogy igen sok helyen kell közmunkáéért a település ura nemesebbik részét nyalni? A helyi hatalom képviselői, a polgármesterek élet és halál urai. Ha valaki ferdén néz rájuk, annak ugrik a közmunka, családjának nem jut szociális tűzifa, hagyják, „dögöljön” meg. Talán még ’45 előtt sem voltak olyan kiszolgáltatottak a földbirtokosoknak a szegények, mint napjainkban a falu első emberének.Tudják, hogy családok ezreinek még havi 47 ezer forint bevétele sincs? Hogy rengetegen kerülnek uzsorások hálójába? Ördögi körbe jutnak, s önerőből képtelenek kiutat találni. Kecskét pedig legtöbbjük talán egész életében nem is lát.

Tisztában van-e azzal a Fidesz, hogy a nyomorban élők „korán halnak”, hiszen gyógyulási esélyeik az átlagosnál – amire amúgy nem lehet büszke egy magára keveset is adó hatalom– sokszorta rosszabb. Orvoshoz ritkán jutnak el, a kórházakba pedig nem tudják az útiköltséget sem megfizetni. Mit gondol a tisztelt kormány, hány ép foguk van a nincsteleneknek? Mit gondolnak, hányszor voltak életükben fogorvosnál?


KEZDŐDIK AZ ÚJABB ÖSSZNÉPI ÁTVERŐSHOW - INDUL A NEMZETI KONZULTÁCIÓ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.03.26.Jövő héten jelentősen feljebb csavarja az eddigieknél is a kormány a nemzeti átverés potméterét. A hablaty-kormányzás csimborasszója: indul az újabb konzultáció – az áldemokrácia fügefalevele egy autokrata rezsim antidemokratikus akcióira.

A nemzeti konzultációnak csúfolt papírpazarlás biztos jele annak, hogy a kormány végre kitalálta, miként lehetetlenítse el a neki nem tetsző civil szervezeteket.

De ne szaladjunk ennyire előre. A kérdéseket még nem ismerjük, bár a „Ki a példaképed? Miért épp Lenin?” logika mentén nem nehéz megtippelni azokat...


...Azt is tudjuk, hogy három fő csapásiránya lesz a konzultációnak:

1, menekültek (lásd még: határvédelem),
2, Brüsszel (lásd még: az új Moszkva),
3, civilek.

Az elsőről korábban már írtunk: százmilliárdok és komoly kampány kell ám ahhoz, hogy megállítsunk, deportáljunk, üssünk-verjünk a déli határszakaszon átlagosan napi egy menekültet. Nagyobb a veszély, mint valaha! Ha nem vagyunk éberek, tán meg is duplázódik e hatalmas szám és akkor bizony csak pislogunk.

A másodikra sem érdemes túlságosan sok szót vesztegetni. Mert ugye Brüsszel, a gaz, el akarja vonni a magyar kormánytól a jogot, hogy olyan adót vessen ki, amilyet csak akar – mondja a magyar kormány. Nem, semmi ilyet nem tervezünk, ahogy eddig, úgy eztán is nemzeti hatáskörben marad az adóztatás – mondja Brüsszel. Az ügy akár itt véget is érhetne, ha Orbán láncos kutyája nem folytatná: Brüsszel taktikázik, az adóügyi biztos hazudik. Te pedig, Szilárd, legalább olyan okos vagy, mint amilyen szép.

A harmadik témakör a – Németh Szilárdnak már csak per Gyuri bácsi által pénzelt – civil szervezetek, amelyek már nem is civilek, hanem lobbisták, akik erősebbek egy gyengébb kormánynál, és ami kijön a szájukon, az „hablaty, hamuka, duma, hazugság.” Arany szavak ezek...