2015. december 3., csütörtök

RABOSÍTANAK, MERT AZT ÍRTAM KOCSIS MÁTÉRÓL, HOGY USZÍT

KETTŐS MÉRCE BLOG

Szerző: JÁMBORANDRÁS


A napomat ma délelőtt az V. kerületi rendőrkapitányságon indítottam. Azt pontosan nem tudtam még, miért kell odamennem, csupán azt, hogy egy becsületsértési ügyben. A történet két hete kezdődött, amikor tanúként hívtak be a kapitányságra, és nem mondták meg, milyen ügyben. A tanúkihallgatásomon végül egy másik ügyintéző volt bent, mint aki behívott, és ő azt állította, nem ismeri az ügyet, így nem mondhatja meg, mi is az. De onnantól kezdve, hogy az „internetezési szokásaimról” kérdezett kérdezgetni, elég egyértelművé vált a dolog, és amikor ott tartottunk, hogy nem tudom, milyen ügyben hallgatnak ki tanúként, de azt kérdezik, kinek van még hozzáférése a blog.hu-s useremhez, megtagadtam a választ a kérdésekre, és békésen elbúcsúztunk. A kihallgató nem akarta elmondani tehát, mi az ügy, de annyit elmondott, hogy becsületsértés.
Majd jött az idézés a hét elején, hogy már gyanúsított vagyok. Így beballgatunk ügyvédemmel, Fazekas Tamással (akinek külön köszönet, hogy elvállalta a védelmemet) az V. kerületi rendőrkapitányságra, ahol megtudtuk, mi a gyanúsítás.
Talán emlékeztek még, augusztusban Kocsis Máté egy Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy a menekültek a Köztársaság téren tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Azóta sem látott napvilágot olyan eset, amelyben menekült késelt volna, a lopás, a rongálás sem került bizonyításra, és a többi állítás is légből kapottnak tűnt. Ennek a bejegyzésnek a kapcsán írtam egy cikket, amelyben azokat a kommenteket szedtem össze, amelyek cáfolták már akkor Kocsis mondatait (pl. azzal, hogy a menekültek és a civilek együtt szedték a szemetet). Ebben a cikkben így fogalmaztam: „Kocsis Máté egy Facebook-bejegyzésben követte el az uszítás és a rémhírterjesztés bűntettét.”
Ez lenne a becsületsértés tárgya...

ITT OLVASHATÓ

MÁSODLAGOS KÉRDÉS A HARC A TERRORIZMUS ELLEN

SOROK KÖZÖTT BLOG
Szerző: Politikai Ateista


Néhány napja Putyin azt mondta, hogy bizonyítani tudják az Iszlám Állam és a Törökország között zajló olajkereskedelmet.
Erdogan azt válaszolta, ha ez sikerül, akkor lemond.
Szerdán az oroszok előálltak a bizonyítékaik egy részével.
Szerdán a védelmi minisztérium emelte a tétet: már nemcsak általában Törökországot, hanem konkrétan Recep Tayyip Erdogant és családját vádolta meg azzal, hogy részt vesznek az illegális olajüzletben – írta az Rbk orosz gazdasági hírportál. - Index
Zárójelben teszem hozzá, az orosz gép lelövése előtt alig egy héttel a Zerohedge nevű, jobbára gazdasági dolgokkal foglakozó portál arra vállalkozott, hogy megpróbál választ találni arra a kérdésre, amit senki sem akar feltenni.
Ki, vagy kik közvetítők az ISIS és a nemzetközi olajpiac között?
Eredetileg olyan, mostanában elég szarul álló nyersanyagkereskedő cégekre gyanakodtak, mint a Glencore, a Vitol, a Trafigura, a Nobel, vagy a Mercuria.
Azt azonban előrebocsátották, bárkiről is van szó, lehetetlen, hogy a CIA és az NSA ne tudjon róla.
De később olyan infókra bukkantak amelyek szerint az összekötő a BMZ Group nevű, tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalat lehet, akinek a tulajdonosa nem más mint Bilal Erdogan, a török elnök fia.

EZT ÉRTE EL ÖNERŐBŐL 2015-BEN ORBÁN VEJE

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD

Szerző: Egyenlítő BlogJól megmondta nekünk Orbán Ráhel tavaly decemberben: ő és férje, Tiborcz István a saját lábukon állnak, és saját erőből boldogulnak.
Hát persze. Mi sem “bizonyítja” ezt jobban, mint hogy Orbán kormánya a napokban elfogadtatta a “Lex Tiborcz”-nak csúfolt  jogszabályt. Ennek értelmében ezentúl a miniszterelnök hozzátartózójának (tehát Tiborcz Istvánnak) cége is részt vehet közbeszerzéseken. Illetve a bármyleik döntéshozóé. Nem probléma, ha közeli a hozzátartozó, ha nem élnek közös lakásban.
Mindenki jól tudja, hogy a házaspár “önállósodásához” eddig is közpénzből finanszírozott meg­bízások kellettek.
Korábban az Átlátszó remekül összefoglalta, milyen hozománnyal érkezett az Orbán családba Tiborcz István. Illetve  Ráhel álszent Facebook-posztja után összeszedték azt is, milyen “keményen megdolgozott” Tiborcz vállalkozásának sikereiért.
Most vegyük sorba azt is, hogy Ráhel hangzatos odamondása óta eltelt egy év alatt mit is csinált Tiborcz István “önerőből”...

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR JÁNOS VILLÁMHÁRÍTÓ SZEREPBEN?

SZEGEDI KATTINTÓS

Szerző:  Trombitás Alfréd


Különös képződménye a Fidesz politikai kultúrájának Lázár János. Rapcsák András volt hódmezővásárhelyi polgármester személyi titkárából egészen Orbán Viktor alvezérévé küzdötte fel magát, ám az idén ősszel mintha megtört volna a karrierje. A kormány harcias kirakatemberéből szépen lassan konfliktuselhárító szerepkörbe szorulhat, és ha ezen a tendencián nem tud változtatni, akkor marad számára a habitusától teljesen idegen kompromisszumos politizálás.
Lázár János szerepének megváltozása a Fidesz belső konfliktusainak természetére világít rá. Kétségtelen tény ugyanis, hogy az amúgy is szinte teljhatalommal bíró miniszterelnök a menekültválság kulminálódása óta még az eddigieknél is erősebb lett saját pártján belül, így minden „elhajlást” könyörtelenül meg tud torolni. Hogy Lázár János mennyire elhajló nem tudhatjuk, csak az egyértelmű a külső szemlélő számára, hogy általában a „rosszfiú” szerepét osztották ki neki a kormányon belül. Neki kellett csatáznia az elégedetlenkedő polgármesterekkel (főleg Tarlós István budapesti főpolgármesterrel), ő szólt be olyan oligarcháknak, akikkel Orbán Viktor nyíltan nem szeretett volna konfrontálódni (főleg Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc esetében igaz ez), de ő döngölte a földbe azokat a minisztereket is, akiket a főnöke a nyilvánosság előtt nem bírált (lásd Balog Zoltán, Hende Csaba)...

ITT OLVASHATÓ

KLÍMAHISZTÉRIA ÚJRATÖLTVE

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: neocohn


A hamburgi Spiegel nagyon lelkes. “Ha minden jól megy, akkor Párizs még a távoli jövőben is egy nekirugaszkodás, egy jobb korszak kezdetének szimbóluma lesz, a világ népeinek azon próbálkozásáé, hogy olyan szerződést kössenek, amely bolygónk védelmére kötelezi őket” – és ez így megy oldalakon át.
A rákosista stílusban előadott ökogiccs kicsit ott bicsaklik meg, amikor a hatalmas cikk 13. oldalán, kissé eldugva elismeri: a tengerek jövőbeni felmelegedéséről szóló jelenlegi adatok éppúgy nem adnak lehetőséget egzakt tanulságok levonására, mint a vízgőz, a felhők, a sugárzás és a gázok “komplex” egymásra hatása. Sőt, azt sem lehet pontosan tudni, hány fokos hőmérséklet-emelkedéssel számolhatunk, írja őszintén a nívós hetilap, majd folytatja a klímacsúcs kiemelt fontosságának taglalását, némiképp szembemenve 2007. május 7-i lapszámuk címlapjával, amelynek címe korrekt módon az volt: “A nagy klímahisztéria.”A pálfordult lap ehhez képest pontosan azt az arrogáns és kirekesztő csapásirányt követi, amit a többi mainstream média is: jó, sok mindent nem tudunk még a nemrég “globális felmelegedésnek” nevezett klímaváltozásról, de ez a tudományos kétség még mindig jobb, mint a “klímaszkeptikusok” tudománytalan tagadása. Ha pedig nem áll meg más rágalom, akkor elő lehet venni azt, hogy a tudományos másképpgondolkodókat kilóra megvette az olajlobbi, a konzervatív Koch testvérek vagy valami más reakciós világösszeesküvés.

AZ ESÉLYTELENEK NYUGALMÁVAL

DINAMÓ MŰHELY
Szerző: Kalmár Péter

Miért vagyok kevesebb annál a diáknál, aki a megyeszékhely középiskolájába jár? Miért nincs normális közlekedés a faluból, hogy munkát vállalhassak végre? Miért nincs a településen orvos, ha rendszeres kezelésre van szükségem? Az esélytelenek nyugalmával teszik fel a kérdéseket. A nincstelenek.
Nyilvánvalóan egy igen fontos téma az elektronikus cigaretta (e-cigi) forgalmazását újraszabályozó egészségügyi salátatörvény”, de érthetetlen, hogy miért lehet ez lényegesebb, mint például azoknak a százezreknek az élete és sorsa, akik napról napra élnek. Vajon azt gondolja a politikus, hogy éppen az e-cigi apropóján lehet áttörést várni? Egyáltalán kinek szól az üzenet?
Persze még százával lehet álügyeket, meg PR-megoldásokat találni (vagy kreálni), olyanokat, amelyek mögött még mindig a „mutyi” meg „haverok” vannak, de ez csak a felszín. Viszont megtudni azt, hogy mi van a mélyben, ahhoz picivel lejjebb kellene ásni. Ja, hogy az erőfeszítéssel jár.

Ha ez végre megtörténne, talán könnyebb lenne észrevenni azokat, akik az esélytelenek nyugalmával élik napjaikat. Azokat, akik a nagyvárostól csupán 50 km-re élnek, de számukra ez a távolság sokszor években (évtizedekben?) mérhető. Vagy azokat, akiknek még mindig csak a közmunka függősége és a vele járó megalázottság jár. Ördögi kör ez, könnyű beleragadni, kilépni már annál nehezebb.

HOGYAN SEGÍTSÜNK GYERMEKÜNKNEK SZEMBENÉZNI AZ ÉLET ÁRNYOLDALAIVAL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabó Elvira


Habár minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének csupa örömben és vidámságban legyen része, elkerülhetetlen, hogy a gyerekek az élet árnyoldalaival is találkozzanak: szűkebb és tágabb környezetükben óhatatlanul elő fognak fordulni olyan események, amelyek nehéz érzéseket, szorongást ébresztenek bennük (is). Kérdés, hogy mi a teendő ilyenkor: úgy tenni, mintha nem történt volna semmi súlyos, vagy beszélni róla?A potenciális traumát hordozó esetek száma végtelen: a szülő munkanélkülivé válik, a gyerek megsérül az edzésen, és kórházba kerül, vagy ne adj' isten a tanóra közben kap a szívéhez az egyik osztálytársa, és pár órás agónia után tragikus hirtelenséggel távozik az élők sorából egy feltáratlan genetikai betegség miatt (amint arra látott példát e sorok írója). Továbbá a társadalmi, világpolitikai események, amelyek a felnőttekben szorongást keltenek, beszivárognak a gyerekek életébe is; a gyerekek óhatatlanul hozzájutnak olyan információkhoz a tévéből, az internetről és a barátaiktól, amelyeket mi esetleg szívünk szerint eltitkolnánk előlük.

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG OLYAN HÜLYE VAGY, HOGY ROHADÁSBAN NEVELED A GYEREKED?

24.HU POSZT ITT
Szerző: Molnár ZoltánMagyarországon (aránylag, ímmel-ámmal, úgy-ahogy, talán, fogjuk rá, hogy) szólásszabadság van.Ennek köszönhetően, te is kimondhatod a véleményed és én is, pedig nagyon nem értünk egyet. Persze, véleménykülönbségek előfordulnak, de azért nem mindegy, miben.A lényeg, hogy ha azt mondod, a holokausztot a zsidók csinálták, a középkort kitalálták a történelemhamisítók, atomok pedig nem léteznek, csak pici manók, amik tárgyakat varázsolnak a formátlan plazmából, akkor mondhatom rád, hogy hülye vagy!
Vissza is hülyézhetsz.
Ugyanígy mondhatom rád, hogy hülye vagy, ha nem hiszel a globális felmelegedésben, és telibe szarod az egész környezetvédelmet, mert az egy burzsoá/kommunista/balliberális/sorosista tákolmány, egy nem létező hülyeség. Mondhatom, hogy hülye vagy, mert magasról teszel a gyereked életére-halálára, vagy ha az nincs neked, akkor az állatodéra, vagy ha az sincs, mindenki máséra.
Mert most nem babra megy a játék, de rohadtul nem. Párizsban korrupt hivatalnokok és szavazatleső politikusok próbálják ezt a szenny emberiséget megmenteni a saját ganajától, és ez most nagyon nem vicc. Nem arról van szó, lesznek-e melegjogok, felszámolja-e valaki a rasszizmust vagy mi lesz a székely autonómiával. Ezek a dolgok eltörpülnek amellett, amit kéne csinálni.
Persze elolvasod a cikket, kiröhögsz, megnyitod a Reális Zöldek vagy más klímaszkeptikusok oldalát és tájékozódsz bölcsen. Hogy a szén-dioxid “légtrágya”, meg hasonló orbitális marhaságok.
A szesz is jó dolog, persze, de ha napi hat liter páleszt tolsz be, hamarabb kiérsz a temetőbe, mint Ica néni halottak napján a Blaháról villamossal.

ITT OLVASHATÓ

BTK VS.SAJTÓTÖRVÉNY: MEDDIG TERJED A SAJTÓSZABADSÁG?

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk


Nem lepett meg az eljárás híre. És az sem lepne meg, ha az újságírót esetleg elítélnék, bár érzésem szerint nem bűnös. De minden bizonnyal igaza van az Indexnek abban, hogy az újságírójuk elleni eljárás az elmúlt évek egyik legfontosabb eseménye, ha a sajtószabadság határairól akarunk beszélni. Azt ugyanis, hogy a sajtószabadsággal visszaélve nem szabad félretájékoztatni, tisztességtelenül működni, 8 éves gyereknek pornót adagolni, stb. nem tekintettük igazi korlátozásnak. A sajtó tájékoztathatott, mi pedig tájékozódhattunk. Még akkor is, ha volt olyan aki a sajtófotó műfaját féltette (szerző kommentjeit érdemes figyelni), mert más képmását hozzájárulás nélkül nem lehet használni. Például az aktivistákét sem. A mostani ügy viszont a sajtószabadság kapcsán egy alapvető jogszabályt érint. 
Máris tisztázni kell viszont pár apróságot, például a sajtófotó halála vagy nem halála kapcsán. Az Index maga is idézett egy jogszabályt, elnézést de én is többször fogok hasonlót tenni...

"AZ EGÉSZ RENDSZER ARRÓL SZÓL, HOGY NE GONDOLKODJUNK ÉS MARADJUNK CSÖNDBEN"

A TASZ JELENTI
Szerző: Torma Judit


Azonban Balázs nem volt hajlandó csöndben maradni. Sorra írta a panaszos leveleket, ecsetelte sorsát gyermekjogi képviselőtől önkormányzati közgyűlési elnökön át a gyermekvédelmi főigazgatóság kirendeltségének vezetőjéig, hátha valaki meghallgatja és segít neki és sorstársainak. Addig tette ezt, amíg az intézmény vezetője megelégelte Balázs szókimondását és becsületsértésért feljelentést tett ügyfelünk ellen. Balázst a TASZ vidéki Ügyvédhálójának helyi képviselője védte a rágalmazási perben.
Balázs állami gondozott, hat hónapos kora óta nevelő intézetben él. Gyermekévei, az állami gondoskodás ellenére nem voltak felhőtlenek, és alig várta nagykorúvá válását, hogy végre saját lábára állhasson. Ehhez segítségére lett volna a családi pótlékból csecsemőkora óta gyűlő bankszámla, amit az állami gondozott fiatalok életkezdési támogatásként kapnak nagykorúvá válásukkor. Azonban a banki ügyintézésben neki segítő gyermekvédelmi hivatalnok egyszerűen eltette a fiú pénzét, és a beígért takarékszámla megnyitása helyett, a sajátjaként használta föl.

EGY ÉV ALATT MEGDUPLÁZTÁK A PÉNZÜKET A TRAFIKMUTYI KEDVEZMÉNYEZETTJEI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző Caius Scaevola


Magyarország kormánya pár éve ráállt az 'extraprofit' szó  használatára, ennek jegyében adóztatta meg külön a bankokat, a telekom-cégeket,és a dohányipart is, igaz, Lázár János barátjának dohányos-cége valahogy ebből kicsúszott.
Mostanra azonban megjöttek az eredmények a Fidesz által letarolt, majd baráti kezekbe játszott dohánypiacról is: a trafikok 90 százalékos nyereséget realizáltak az elmúlt évben azon a magyar piacon, amelyben a lakossági megtakarítások maximuma 2,5 százalék körül, az üzleti szférában pedig átlagosan 9 százalék nyereséget tudott hozni a befektetett összeg. Hol van most az extraprofitot kiáltó Rogán Antal?
A trafikmutyival tehát állami segédlettel, pártszimpátia alapján koncesszióhoz juttatott fideszes haverok nyolcszor annyi nyereséghez jutottak, mint egy átlag magyar vállalkozó piaci körülmények között. 

EGY NAP AZ ÉPÍTKEZÉSEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger


Aki nem dolgozott még építkezésen (és őszintén: azért mi vagyunk többen…), annak valószínűleg csak halvány segédfogalma van arról, milyen munka is mehet ott. Nos, a mai poszt ezen a helyzeten változtat, hiszen egy igazi multimédiás kaland keretében szövegben, képeken és videókon is megnézhetjük, milyen is Digger egy napja egy angliai építkezésen. 
Ha te is szívesen megmutatnád egy napod írva, képekben, vagy akár videókon, ne habozz, írj, fotózz, videózz és küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

„Egy új munkába állás egyik napját mondom itt el sok képpel és általam kommentelt videókkal. Most kevesebb lesz az írott szöveg, de a videókban bőven van magyarázat minden történésre. Elnézést a narráció hiányosságaiért, de nem írott szöveget olvasok fel, hanem munka közben spontán kommentelek.

MÉGIS, MEDDIG MÉG?

SZENDAMONDJA BLOG
Szerző: szendam


Orbán Viktor, közjogilag miniszterelnök, (orvosilag meg egészen más) ma egészen elképesztően messze vetette a sulykot. Mégis meddig teheti még?! Mégis meddig tűrjük még, hogy usque 1,5-2 millió fogalmatlan idióta kedvéért legyen lejáratva és tönkre téve úgy 8 millió (az előbbiekkel egyetemben!)?
Néhány nappal ezelőtt az Európai Unió kötött egy olyan megállapodást Törökországgal, miszerint azefendik kapnak két év alatt 3 milliárd eurót, vízummentességet és gyorsított csatlakozást az EU-hoz, cserébe tartsák a saját területükön a “migráncsokat“. Az ekkor senkit nem zavart, hogy egy olyan áldemokráciával kötötték meg ezt az alkut, ami még az orbáninál is orrfacsaróbb (egyelőre!).
Ezt a kontraktust Mi Boldogságunk (akkor még) úgy interpretálta, miszerint “győzött a magyar álláspont”, azaz nem köll egyetlen “migráncsot” sem befogadnunk. “Kultúrális és nemzeti homogenitásunk” így meg lészen őröztetve, amiért pedig csekély az a 18 millió eurónyi ellenérték, melyet ennek érdekében a kormány kifizetni köteles.

NEM VAGY JÓ KABALA

SVÁJCI S(CH)APKA BLOG
Szerző: svájci sapka


… mondta ma reggel a lányom. Figyelembe véve a tegnapi és a mai napot, lehet benne valami.
Megkezdtük 90 napos kanosszánkat, amit a jogsi hiánya miatt kell megjárjunk.

Tegnap reggel a szokásos időben indultunk. Ahogy bekapcsolt a rádió a kocsiban, azonnal azt mondta, hogy az autópályán dugó van. Rendben, semmi baj, a falvakon keresztül még rövidebb is az út az iskolába. Arra vettem az irányt.
A mi településünket követően van egy km-nyi „szünet” a következőig. Bátran döngetek (80-al), és ahogy beérünk a faluba, satufék. Hát itt meg mi a manó van?
Mondom a gyereknek, hogy biztos csak útfelújítás, és váltakozó irányú a forgalom. Nyugalom.
Közben elkezdünk araszolni, de a másik irányból folyamatosan jönnek. Hát, akkor ez a tipp nem jött be.
A gyerekek, akik szintén iskolába mennek, vigyorogva előznek a járdán.
Jó lesz ez.
:(
Persze, az óra ketyeg. Átérünk a falun, de még mindig csak lépésben megyünk.
Beérünk Wildeggbe és csak nem haladunk. Ráadásul a körforgalomba becsatlakozik még egy forgalmas út, így annak a forgalmát is fel kell szívja a közlekedés. Már tisztán látszik, hogy el fog késni.

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: VAKMAJOM


ECB-nap: nem lesz könnyű megfelelni a beárazott nagy lazítási várakozásoknak. Eközben a lengyel részvénypiac újabb sokéves mélypontra hullott, árazódik az irracionálissá, teljesen piacellenessé váló szabályozói környezet, amiben a gazdaságirányítás kb. a Radio Maryja színvonalára süllyed.
*
Az Észtországban tevékenykedő külföldi befektetők kemény hangú közleményt tettek közzé annak kapcsán, hogy Észtországban megszaporodtak a külföldiekkel szembeni verbális és fizikai atrocitások...

LÓGNI FOGSZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda

„Vérbeli tökfejek képviselik az EU-t. Majd bolondok lesznek a törökök megvédeni Európát Európa helyett. A kedvezményeket természetesen elfogadják, élnek velük, de a migrációt eszük ágában sem lesz meggátolni. Hiszen ők is – százmillió muzulmán! – az EU-ba törekszenek. Az ilyen Junckerek méltó megbüntetése érdekében kell majd visszaállítani a halálbüntetést. Mielőtt még a muszlim hódítók alkalmazzák – ellenünk.”
Mindezt az emelkedettséget egy közpénzből táplálkozó folyóirat főszerkesztője rittyentette a búúkra, amely fórumon nem először, és nem utoljára nyilatkozott meg hasonló ótvaros szellemben. És most, hogy végre másnak is feltűnt, ilyképp nem csak a fészt bújó manusok, hanem a még szélesebb közönség is megismerhette azt a fekáliát, ami a fejében fortyog, hőssé emelte magát, a barikádon kitárt mellel álló forradalmárrá, akit a libsibolsik el akarnak taposni.

MINDENKINEK A SAJÁT SZÉLSŐSÉGESEIT KELLENE MEGFÉKEZNIE

LUMENS BLOG

Szerző: lumens

A terrorizmus-ellenes fellépést érdemes kettébontani: egyrészt arra, mit kell csinálnunk Európában, másrészt arra, mit kellene csinálnunk Európán kívül. Úgy gondolom, nagyjából világos mindaz, ami az európai feladatokra vonatkozik, csupán a megvalósításához nincs meg a szükséges politikai akarat. Más kérdés az, hogy mit tudunk tenni azokkal a terrorszervezetekkel, illetve csoportokkal, melyek külföldről próbálnak terrorcselekményeket megszervezni, támogatni vagy szponzorálni.
Ami az európai terrorelhárítást illeti: látható, hogy a terroristák Párizsban elsősorban azt a helyzetet használják ki, miszerint az EU huszonnyolc tagállamának nincsen olyan közös intézménye, ami terrorelhárítással foglakozna – illetve még komoly problémák vannak a nemzeti szintű terrorelhárító szervezetek közötti információcserével. A fellépés fontos részét képezi a hírszerzés is, így véleményem szerint szükség lenne egy európai központi hírszerzőszolgálatra, amit az EU tagállamai közösen működtetnének és tartanának fenn. Ezek a központi szervek azonban a tagállamok szuverenitása miatt nehezen megvalósíthatók. Ami az ISIS felszámolását illeti: nem fog menni egyik napról a másikra, hiszen nagy területre terjesztette ki fennhatóságát, és igen jelentős anyagi források állnak a rendelkezésére. Legyőzéséhez az első és legfontosabb lépés, hogy egy pontos tervet dolgozunk ki arra vonatkozóan, hogy mit akarunk tenni Szíriában, illetve Irak azon területén, amit az ISIS fennhatósága alatt tart. Ennek megfelelően ma arra törekszenek a nagyhatalmak, hogy egy politikai szövetséget hozzanak létre az Aszád-rendszer hívei és annak ellenzéke között, azokból a helyi erőkből, akik hajlandóan és alkalmasak arra, hogy szembeszálljanak az ISIS-szel. A szíriai és iraki szunnitáknak is kellene valamit ajánlani, elsősorban azért, hogy Damaszkusz és Bagdad fennhatóságát fogadják el az ISIS-ével szemben...

ITT OLVASHATÓ

VER(É)S MINDENKINEK

MOST & ITT BLOG

Szerző: Föld S. Péter


Helyettem veszekszel, nevemben verekszel, harciasan ébredsz, bevert fejjel fekszel. Ne mondd, hogy mi a szép, ne mondd, hogy mi a jó, tudom én azt nélküled is, hogy nekem mi való.
Tudom, milyen a zöld, a fehér és a piros, a te törvényed nekem csak egy üres papíros. Ne lopjál helyettem, ne szólj a nevemben, nem kértelek meg arra, hogy te legyél helyettem.
Nekem ez a hazám, itt jól vagyok, ha hagyod, ha nem mondom, én akkor is, mindig itthon vagyok. A dicső múlt feléled, a jövőmet feléled, aki nem lop egyszerre, az nem mehet közétek.

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZLEVÉL A MIKULÁSTÓL

HUPPA BLOG

Szerző: Török Mónika


Drága gyermekeim!

Megkaptam a leveleitek idén is, nagy örömmel olvasgattam. Külön köszönöm azoknak, akik szépen kiszínezték a rajzukat.
Arra jutottunk Rudolffal, a rénszarvassal, hogy őszinték leszünk és már most megmondjuk, hogy mit nem. Ne várjátok hiába a csodát.
Nem, nem lesz fűtés a télen. Nem tudok tűzifát hozni. A gázt sem kapcsolják vissza. A kilakoltatás jegeléséről az idén még nem hallottam – lehet, ez az én hibám. Nem, anyut nem műtik meg, apu nem kap munkát vagy fordítva. A tesódat nem fogják felvenni abba az iskolába és te sem tudsz elmenni az osztálykirándulásra.
Új ruha sem lesz, új cipő pláne nem.
A nagyinak sem vihetek csirkelábat, pedig csak minden negyedik pénteken főzi meg. Nagypapa gyógyszereit nem tudom kiváltani. A szomszéd bácsinak nem lesz új protézise, hiába mállott szét az előző, és nem, sajnos a rákos osztálytársadról sem tudom levenni az átkot.
Bevallom, még azt sem tudom elintézni, hogy a Géza bácsi végre találjon valamit a kukában, ne dolgozzon hiába...

ITT OLVASHATÓ

ZÖLD ÉS FEKETE POLITIKA: NÉMETORSZÁG ESETE A MENEKÜLTEKKEL

KETTŐS MÉRCE BLOG

Szerző: Judith Langowski


A müncheni pályaudvaron boldogan integető kezek, melyek az új német Willkommenskulturt (azaz a „befogadás kultúráját”) jelképezték, lassan a nyár egyre inkább halványuló emlékeivé fakulnak. Bár Angela Merkel német kancellár megerősítette választóinak azt az üzenetet, hogy igenis képesek vagyunk rá („Wir schaffen das!”), vagyis felvesszük a Németországba érkező menekülteket, sőt még a média is azt harsogja, hogy nem szabad feladni a „befogadás kultúráját”, a politikai döntések egyre inkább az újonnan érkezők kipaterolása felé mutatnak.
Hogy miért is? Októberben a német kormány gyorsított eljárásban szigorított a menedékjogon: mostantól újra érvényes az ún. Dublini eljárás (amely előírja, hogy minden menekültnek abban az országban kell maradnia, ahol először regisztrálták), és ez alól a szír menekültek se jelentenek már kivételt. A visszautasított menekült nem adhat be újabb kérelmet, és nem fellebbezhet...

ITT OLVASHATÓ

A HÚSEVŐ NÖVÉNY

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG

Szerző: Benderik


Pikantériája-tanulsága egyaránt van ennek a TEK-es akciónak a Magyar Hadsereggel, akik miniszterelnököt akartak lőni.
Nekem közmondások jutottak eszembe, mikor meghallottam. Korpáról, disznóról, kígyóról, keblekről, vermekről, ásásról, ilyenek.
Mert tudom én, hogy miniszterelnökünk sosem szerette a szélsőséges erőket, meg hogy a leghatékonyabban ő tudja (még -- tudta eddig) kordában tartani őket. De hát ez is azért volt, mert a Szent Ügy érdekében -- hogy a teljes jobboldalnak egyetlen erős pártja lehessen, mely így végre megdöntheti a Gonoszt -- titkon, félig nyíltan összekacsintva, de persze bizonyíthatatlanul, sosem hivatalosan, sosem személyesen, használni kellett a szélsőséget is. Engedményeket tenni, rendőrsorfalat-utcakővel-támadóknak amnesztiát hirdetni, emlékművet emelni német megszállásról -- ellene természetesen--, ilyesmik.
Mert ára mindennek van, és ha az ember kétharmadot akar, abba sok olyan ember szavazatát is meg kell szereznie, akivel amúgy nemigen ért egyet, akinek zavaros eszméi neki már szalonképtelenek, és akiket le is néz. És akik bele is mennek, hogy őket nyíltan nem vállalják fel, s értenek a virágnyelvből is.

ITT OLVASHATÓ

TARLÓS NEM COUBERTIN

POLIPRAKTIKA BLOG

Szerző: Herczeg Sándor


Budapest főpolgármesterének nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos. Éppen ezért nem kívánja népszavazásra bízni a 2024-es olimpiai rendezést. Ez persze lehet célravezető, csak nem elegáns – már ami az indoklást illeti.
Ki a felelős azért, hogy a lakosság nem rendelkezik kellő információval az olimpiai rendezést illetően? Úgy gondolom, hogy nem a lakosság. Még akkor sem, ha Tarlós István ezzel magyarázza a fővárosi közgyűlés által lesöpört népszavazási kezdeményezést.
Ez tulajdonképpen olyan, mint amikor a nyuszika elmegy a medvéhez kölcsönkérni a fűnyírót, s miközben úton van, folyamatosan azon gondolkodik, hogy vajon megkapja-e: hiszen a medve irigy, fukar, vagy éppen mérges is lehet, így aztán a nyuszika elkeseredik, majd hitét veszti. Amikor pedig bekopog a medvéhez, csak ennyit ordít neki oda:
Tudod mit medve?! Ba…d meg a fűnyíródat!
A medve meg néz döbbenten, mert az sem tudja, hogy a nyuszika miért jött. Tarlós tehát egy olyan lehetőséget vett el azoktól, akik őt megválasztották, amiről pont azért nincs fogalmuk sem, mert a főpolgármester nem tájékoztatta őket...

ITT OLVASHATÓ

FIDESZES BÉRRETTEGŐK ESETE A NÉPSZAVAZÁSSAL

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG

Szerző: Mach Péter


A Fidesz sokadszor bizonyította be: fél a választóktól. Képviselőik mindent megtesznek azért, hogy nehogy részvételi alapon dönthessünk bármiről. Se a budapesti olimpiáról, se a Városliget beépítéséről, se a Duna-part elcsúfításáról, se semmiről. Szerintük ugyanis mi választók nem értünk hozzá, így dönteni sem tudunk róla, megoldják tehát ők helyettünk...
A fővárosban...csatát nyertek a bérretegők: összesen háromszor szavazták le, hogy népszavazás döntsön a budapesti olimpiáról.
Félnek tehát piszkosul. A félelemnek persze van alapja is: többségben vannak azok, akik hajlandóak lennének vizitdíjat fizetni azért, hogy javuljon az állami egészségügy színvonala – derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Csak jöjjenek haza az orvosok és nővérek, ne kelljen féléveket várni a vizsgálatokra és éveket műtétekre! Magyarul egyszer volt Budán kutyavásár, ma már nem mehetnek biztosra egy népszavazás kiírásakor, akár nemet is mondhat az ország a kormány elképzeléseire. Nemet az Olimpiára, nemet a Városliget beépítésére, nemet a Duna-partot elcsúfító mobilgátra, vagy nemet akár a kötelező vasárnapi zárvatartásra. (Ez utóbbiról amúgy egymás után négy vasárnap is szavaz most a lakosság. Az első adventi vasárnap tapasztalatai alapján leszögezhető: elsöprő többség szeretné visszaállítani a vásárnapok hagyományát. A KDNP család és hagyományellenes intézkedése ugyanis a CBA oligarcháin kívül mindenkit zavar.)

ITT OLVASHATÓ

MENEKÜLTEK ÉS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK

MHE BLOG

Szerző: MHE


Nyáron nemcsak az emberek indultak el a Közel-Keletről, hanem az összeesküvés-elméletek is elindultak Magyarországon. Mindenki találhatott magának kedvére valót. Volt, aki az okokra próbált magyarázatot adni, volt, aki a jelen miatt aggódott, volt, aki a jövőtől rettegett.
A menekülthullám magyarázatára nagyon sok elmélet született, de egy dolog közös bennük: mind azt mondta, hogy az egészet megszervezték. Aztán ki-ki a maga kedve szerint válogathat, a zsidóktól/amerikaiaktól kezdve, Soros Györgyön át egészen a gyíkemberekig. Az, hogy már 4 éve polgárháború zajlik Szíriában, az senkit sem érdekelt.
Aztán voltak a jelenbeli aggodalmak: betegségeket hordoznak, meg fognak erőszakolni mindenkit, terroristák, stb. Ezek közül a terroristás volt a legkomolyabban vehető, de ez ellen sem kívánt tenni senki semmit, csak ment a rettegés. Meg kell hagyni, hogy a jelenbeli aggodalmak voltak a legvalószerűbbek, így egy kicsit kilógnak a sorból.
Végül voltak/vannak a jövőbeli aggodalmak: nagyobb ütemben szaporodnak, ezért majd ők kerülnek többségbe, az EU helyén kalifátus meg iszlám állam fog létrejönni, a kultúránk veszélyben, ez egy inváziós hadsereg, stb.
Ezekben az elméletekben egy dolog közös: a bizonytalanság. Az összes ilyen jóslat erre épít: nem tudjuk megmondani, hogy mi lesz a jövőben. A józan ész azt diktálja, hogy ugyan már, hagyjuk a hülyeségeket, de a "Mi van, ha mégis?" kisördöge ellen egyes emberek...
Az összeesküvés-elméleteknek volt egy másik fontos része is, ez pedig a tudatlanság. Vagy nem tudtunk semmit, vagy csak félinformációink voltak...

ITT OLVASHATÓ

DÖNGŐ LÉPTEKKEL A VILÁGHÁBORÚ FELÉ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) szerdán hivatalosan meghívta Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. A döntés a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli ülésén született meg.
Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Montenegrónak.
Hogy neki gratulált-e valaki, azt nem tudom, de ha igen, az nem Putyin lehetett.
Hogy ez miért kellett, azt talán maga a NATO se tudja, de talán még maga Obama sem, aki láthatólag képtelen higgadtan viselni, hogy az egypólusú világ éppen az ő elnöksége alatt merül a feledés homályába.

Oroszország ezt nem fogja szó nélkül eltűrni, ezt nyilvánvalóvá tette Grúzia és Ukrajna esetében is.
Amerika évtizedek óta, az angolszászok pedig kis túlzással évszázadok óta azzal vannak elfoglalva, hogy ketrecbe zárják az orosz medvét, Oroszország határai körül egy „cordon sanitaire” kerüljön létrehozásra, ezidáig sikertelenül.
Nem tudom, kik tervezik az amerikai stratégiát, de szerintem ez a húzás rossz húzás, rossz időpontban.
Lehet, bejött volna a lerobbant hadsereggel rendelkező Jelcin idejében, de jelenleg nem úgy néz ki, hogy sikerre vezethet.
Amerika belemerevedett a szerepébe, mint a helyi erősfiú, aki nem méri fel helyesen az idők változásait, mígcsak a börtönből szabadult riválisa félig agyon nem veri.