2021. november 20., szombat

RÁADÁS: ROLLING STONES FULL CONCERT - 2021.11.06 LAS VEGAS

LAS VEGAS
Szerző: ROLLING STONES
2021.11.06.Street Fighting Man
It's Only Rock'n'Roll 19th Nervous Breakdown Tumbling Dice Rocks Off Ruby Tuesday (vote song) You Can't Always Get What You Want Living In A Ghost Town Start Me Up Honky Tonk Women --- Band introductions Connection (Keith) Happy (Keith) Miss You Midnight Rambler Paint It Black Sympathy For The Devil Jumping Jack Flash --- Band off stage Gimme Shelter Satisfaction

URBI ET ORBI | OLIGARCHIA ANIMÁCIÓS-SOROZAT 5. RÉSZ

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.11.20.25 város, mindenhol 1-1 oligarcha - vagy több. A Partizán új sorozatában, a csütörtökönként jelentkező Oligarchiában város specifikusan mutatjuk be a helyi ügyeket, az aktuális politikai helyzetet, a helyi Fideszt és ellenzéket. Minden adáshoz készül egy rövid animáció, Turai Balázsnak köszönhetően. Íme az 5. rész, amelyet már-már szállóigévé vált miniszterelnöki beszédek részletei ihlettek. Animáció: Turai Balázs Zene: Benjamin Efrati


FELOLDHATATLANNAK TŰNIK A NYUGDÍJPARADOXON - SOKAKAT KÜLDÖTT PADLÓRA A JÁRVÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.19.


A lakosság több mint negyedének romlott az anyagi helyzete idén a járvány hatására, de később közel kétharmaduknak rendeződtek az anyagi gondjai. A háztartások 26 százalékának fogalma sincs arról, hogyan fog megélni nyugdíjas korában, miközben a többség szerint az állami nyugdíj nem lesz elég – derült ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb kutatásából.


Nem tud elmozdulni, gyakorlatilag évek óta stagnál az OTP 10 éve elindított Öngondoskodási Indexe. A komplex mutató a tavalyi 35 pont után most 34 ponton áll, de az elmúlt 10 évben rendre e szint körül mozgott. 2016-ban látszott némi fény az alagút végén, akkor 38 pont volt, de a változás akkor sem volt homogén, csak tovább nyílt a társadalmi olló.

A legfrissebb felmérésből az derült ki, hogy a lakosság anyagi helyzetét érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, illetve a hozzá kapcsolódó gazdasági bizonytalanság. Míg tavaly még a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy a járvány időszakában az anyagi helyzete romlott, addig idén ez az arány 27 százalékra csökkent, 11 százalék pedig úgy vélekedett, hogy az elmúlt másfél évben kifejezetten javult - ismertette az adatokat Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Van, aki az ingatlanát eladva vészelte át 

Azon háztartások közül, amelyekben valaki elveszítette a munkáját a járvány alatt, vagy valamely kereső tagjának csökkent a fizetése, a válaszadók közel kétharmada nyilatkozott idén úgy, hogy nagyjából vagy teljes mértékben visszaállt a korábbi jövedelemszintje. Az ő körükben leginkább a kiadáscsökkentés és a megtakarítások segítettek átvészelni a nehéz időszakot. De 10 százalékuknak el kellett adnia valamilyen ingóságát, 8 százaléknak pedig ingatlanát. Sokan szorultak kölcsönre is; 28 százalékuk a közvetlen környezetétől kért pénzt, 8 százalék pedig hitelintézettől...

HÁROM HELYET RONTOTT, ÍGY MAGYARORSZÁG MÁR CSAK A 23. AZ EU 27 ORSZÁGA KÖZÖTT A DIGITÁLIS FEJLETTSÉGI RANGSORBAN

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.11.18.


Az Európai Bizottság 2014 óta vizsgálja a tagállamok digitális gazdaságban elért eredményeit, és ezeket minden évben közzé is teszi a DESI-ről (digitális gazdasági és társadalmi mutató) szóló jelentésében. Ez megmutatja, hogy az egyes országok lakosai milyen digitális készségekkel rendelkeznek, hogy mekkora az infokommunikációs szakemberek aránya, milyen az internet-hozzáférés minősége, vagy hogy a kormány mennyire segíti polgárait a digitális közszolgáltatásokkal.

A 2021-es listán Magyarország a 23. helyet foglalja el, ezzel a 27 EU-tagállam közül csak Lengyelországot, Görögországot, Bulgáriát és Romániát előzi. Bár a jelentés szerint Magyarország eredményei az elmúlt néhány évben „nagyjából az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak,” a tavalyi rangsorhoz képest három hellyel csúszott vissza (számozás szerint kettővel, de a tavalyi 21. hely úgy lett meg, hogy Nagy-Britannia még szerepelt a listán), vagyis a 2020-ban még magunk mögött tudott Szlovákia, Ciprus és Olaszország valószínűleg gyorsabb ütemben javított a mutatóin.

A 2021-es mutatók javarészt a 2020 első és második negyedévére vonatkozó adatokat ismertetik, ezáltal valamilyen szinten azt is jelzik, hogy milyen digitális környezetben szembesültek a járványhelyzettel a tagállamok. Az, hogy a járvány miatt felerősödött digitális szolgáltatások milyen hatással voltak a későbbiekben az országok digitális fejlődésére, majd csak a 2022-es DESI-jelentésből lesz kiolvasható...

A TAKARÍTÓCÉG, AMELY EGY ÉV ALATT KÖZEL 480 MILLIÁRD FORINTNYI ÁLLAMI MEGRENDELÉST KAPOTT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.11.19.


Nem lenne meglepő, ha a B+N Referencia Zrt-nél valahol el lenne téve emlékbe egy kinyomtatott példány a Közbeszerzési Értesítő tavalyi 223-as lapszámából. A szinte napra pontosan egy éve, 2020 november 17-én megjelent értesítőben ugyanis két olyan tender eredménye is szerepelt, amelyeket az eredetileg takarítással foglalkozó cég húzott be. Ekkor már nem számított újdonságnak, hogy a kormányközeli vállalat tarol a közbeszerzéseken, az a bizonyos lapszám mégis szintlépés volt. A két megbízás összértéke ugyanis a 118 milliárd forintot közelítette. Ennyi állami megrendelést az előző négy évben összesen nem kapott a társaság.

Egy év alatt közel 500 milliárd

A két hatalmas tender azonban így is csak a nagy menetelés kezdete volt. Azóta a B+N további több mint egy tucat közbeszerzést nyert el, köztük egy 300 milliárdosat is.

Az elmúlt 12 hónapban így összesen közel 480 milliárd forintnyi állami megbízást kapott.


Ez NER mértékkel nézve is hatalmas összeg, még akkor is, ha a megállapodások egy része egy évnél hosszabb időre szól. Csak összehasonlításképpen: a kormány házi autópályaépítője, a Szíjjártó Pétert jachtoztató Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt ugyanebben az időszakban önállóan 104 milliárdig jutott, és még a más cégekkel közösen elnyert gigaberuházásokkal sem tudta hozni a B+N szintjét...

HOGYAN CSÖKKENTSÜK A SZEGÉNYSÉGET? - HÁTTÉRTANULMÁNY A JÓLÉTI JUTTATÁSOK RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSÁRÓL

EGYENSÚLY INTÉZET
Szerző: EGYENSÚLY INTÉZET
2021.11.


VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

01 

Bár az elmúlt évtized konjunktúrája idején a magyar gazdaság látványosan gyarapodott, Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legszegényebb tagállama, nemzetközi összehasonlításban is alacsony bérszínvonallal és kiugróan gyenge társadalmi mobilitással. A szegénység ugyanakkor nemcsak egyéni, hanem a társadalom egészét sújtó, a gazdaságot is visszahúzó probléma. A szegénység csökkentése egyszerre erkölcsi kötelesség és össztársadalmi érdek. Ennek nem egyetlen, de fontos eszköze a szociális juttatások rendszere.

02 

Magyarországon a rendelkezésre álló szegénységmutatók alapján ma 2,5–2,8 millió szegény él – a probléma alaposabb felméréséhez azonban új, pontosabb mérőszámra van szükség.


03 

A szociális transzferek rendszere Magyarországon európai összehasonlításban meglehetősen szűkmarkú, emellett szétaprózott, túlbürokratizált és alacsony hatékonyságú, amivel épp a leginkább rászorulókat fosztja meg a segítségtől. Ezt a rendszert radikálisan egyszerűsíteni kell. A fő cél, hogy tíz éven belül minden rászoruló polgár legalább a létminimumnak megfelelő összegből gazdálkodhasson.

04 

2030-ra a létminimum szintjét (ez ma mintegy 100 ezer forint) elérő alapjuttatást kell bevezetni, amely minden olyan magyar felnőtt állampolgárnak jár, akinek összjövedelme nem éri el a létminimumot! Az alapjuttatás a legtöbb mai segélyt felváltva, havi nettó 50 ezer forintnyi összegről indulva fokozatosan, 2030-ra érje el a százezres alsó határt!

05 

Automatizáljuk a rendszert: a transzferek megállapítását és kiutalását a NAV végezze, a piaci és szociális jövedelmek egységes hatósági nyilvántartása alapján! A szociális transzfereket ne háztartásonként, hanem személyre szabva utalják, mindenkinek a maga jövedelme függvényében!

06 

A gyermekszegénység csökkentése érdekében lengyel mintára vezessünk be a gyermeket nevelőket, eltartókat segítő, a létminimum mindenkori összegének felével megegyező alapjuttatást!

07 

Vezessünk be új, a magyar realitásokat jobban tükröző és hosszú távú nemzetközi összehasonlításra is alkalmas mutatót a szegénység mérésére!

08 

2030-ra teremtsük meg a feltételeit annak, hogy az állam az összes szociális transzfert digitálisan utalhassa el az embereknek! Addigra a kereskedelem és a szolgáltatási szektor minden területén váljon lehetővé a digitális fizetés, és minden magyar számára váljon elérhetővé az ingyenes, automatikusan létrehozott bankszámla!

09 

Szlovák mintára reformáljuk meg a magáncsőd intézményét, hogy az valóban segítse a legkiszolgáltatottabbakat az adósságcsapdából való kijutásban!

10 

Az alapjuttatás mintájára minden nyugdíjas korú magyar állampolgárnak biztosítsuk a méltányos életszínvonalat biztosító, a létminimum mindenkori öszszegének megfelelő alapnyugdíjat!

11 

Vezessük be az értelmes, értékteremtő és a munkaerőpiacra való visszatérést segítő közmunkához való jogot! A közfoglalkoztatás szervezése az önkormányzatok hatásköréből kerüljön át megyei vagy központi kormányzati hatáskörbe! A valódi munkavégzésért járjon valódi munkabér: a közmunkások bérét első lépésként a létminimum szintjére, majd 2030-ig fokozatosan a minimálbér szintjére kell emelni!

AZ ÉS 2021/46. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.11.19.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Még hány bőrt?

Schmidt Mária, a miniszterelnök ideológiai holdudvarának egyik vezető embere fejébe vette, hogy ezekben a nehéz napokban Sólyom Lászlónak elő kellene lépnie tudósi remeteségéből, és mint korábbi köztársasági elnöknek szóvá kell tennie, hogy az ellenzék választási kampányában alkotmányos puccsot hirdet. „Alaptörvényünk – panaszolja Schmidt –, amire egyébként mindannyian felesküdtek, megsemmisítésével, kétharmados törvények feles többséggel való hatályon kívülre helyezésével fenyegetnek.” Levelének ez a fő gondolata, de biztos, ami biztos, belekever mindent, Hegedűs Andrástól az ötvenes éveken keresztül az őszödi beszédig: a múzeumigazgató asszony jól láthatóan az a típus, aki úgy gondolja, minél több elemet ír bele egy szövegbe, és minél hosszabb a levél, annál inkább igaza lesz. Végül odáig jut, hogy „önnek döntő szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhattuk felelősségre a minősített hazaárulókat. (...) Ön, véleményével és döntésével az igazsággal szemben a jog mellett állt ki, és ezzel meg akarta fosztani az újonnan kiépülő demokratikus rendszert erkölcsi legitimációjától.”

Schmidt Mária egyszerű gondolkodású ember. Mindent pótol azonban a kormányzó erő iránti lojalitása, így aztán ma már Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. A XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.Tovább

Wojciech Przybylski: A határválság lengyel oldala

Sz. Bíró Zoltán: Minszken át

Bauer Tamás: Fasiszta?

Váncsa István: Általános elégedettségünk szüntelenül fokozódik

Bokros Lajos: Őrület

Gadó Gábor: Végrehajtó a bíróságon

Darvasi László: A diszkrét szerkesztő

Csuhai 60

Grecsó Krisztián: A csendestárs

Dérczy 70

Molnár Erzsébet: Óh, múlni már

Béndek Ábris: Újragondolni a Nyugatot

Csepi Lajos: Légvár

Benda László: Hszi Csin-ping trónjának polírozása

Gerő András: A forint arcai

Hanák András: Egy magyar Gandhi

Bitó László (1934–2021)

Tamás Ervin: Bojkottjaink

Hegyi Iván: A miniszter félrelép 

V I S S Z H A N G

Kovács Zoltán: Szerkesztői üzenet

Kertes Attila: A lex Polt kevés

Peragovics Ferenc: Az ókortörténész sémája

P Á R A T L A N

msz: ELESETT

aj: A VEZÉR VICCEL

-hg-: GUMI

Huszár Ágnes: BOLSEVIK TRÜKK

IVI: EZT DOBTA

Lantai András: EMBERI ERŐFORRÁSOK

jobbi: WARM UP

(szále): KEDVES M-ZP

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/46. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.11.19.


F E U I L L E T O N

Szajbély Mihály: Édes Erdély, nehéz kenyér

I N T E R J Ú

Vonnák Diána: Az orosz nyelvű Mészöly
Beszélgetés Okszana Jakimenko és Alina Scseglova műfordítókkal

K R I T I K A

Zelei Dávid: Óda a gumiemberekhez

Gulyás Adrienn–Mudriczki Ju­dit–Sepsi Enikő–Horváth Géza (szerk.): Klasszikus művek újrafordítása. Károli Gáspár Református Egyetem–L’Harmattan Kiadó, Bu­­da­­pest, 2021, 296 oldal, 3290 Ft

A Károli Könyvek sorozatában most egy különösen igényes, színvonalas, széles merítésű és talán leginkább: gyakorlatias összeállítás jelent meg Klasszikus művek újrafordítása címen. Igényes, mert ennyire általános címe általában a szélsőségesen eklektikus tanulmányköteteknek vagy Festschrifteknek van, ez a kötet ugyanakkor címéhez majdnem teljesen hű (na jó, a Ki érti a csajokat? azért távol áll a klasszikustól, de ennek hasznáról később), alaposan szerkesztett és tagolt, s nem utolsósorban olvasóbarát: mindvégig ügyel arra, hogy ne merüljön alá a szakzsargonba és a lényegtelen részkérdésekbe. Színvonalas, mert ha egy műfordítás témájú kötetben olyanok vonulnak föl, mint Nádasdy Ádám, Márton László, Ádám Péter vagy épp Kappanyos András, nyugodt szívvel pakolhatjuk a kosarunkba a kötetet: jó lesz nekünk. Széles merítésű, s nemcsak azért, mert a Beowulftól Shakespeare-en át Asimovig jut (cáfolva azt a tézist, hogy a klasszikus státuszt csak magasirodalmi alkotás kaphat), és próza-, dráma-, líra- és filozófiai esszéfordítást is elemez, hanem azért is, mert a fordítás számtalan definíciójával, értelmezésével dolgozik.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Gelencsér Gábor: Ex libris

Buglya Zsófia (szerk.): Az ismeretlen Uránia
Kelecsényi László: Veled szeretnék boldog lenni
Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei
Oláh Gábor: Az álomlehallgató

Domján Edit: Anyja vére bánja

Háy János: Mamikám. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2021, 196 oldal, 3499 Ft

A Mamikámnak ez a nevesincs nő, az elbeszélő a legizgalmasabb figurája. Nem tűnik átlagosnak, igaz, átlag alatti jövedelemszinten is él. Fékezhetetlen indulataival, dacosan fölvállalt érzékiségével (férfiéhségével) és az ösztöneinek álljt parancsolni ugyan nem tudó, de létező morális érzékével, no meg szenvedélyes igazságkeresésével az Arany-balladák bűnös-bűntudatos hősnőire emlékeztet, illetve az antik Médeiára, Phaedrára. Örökös vibrálása, nyugtalansága gyermekkori traumák öröksége, s ez fogja története egy pontján tragikus örvénybe rántani.Tovább

Forgách Kinga: A versállat tekintete

G. István László: úgy felejti nyitva. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2021, 89 oldal, 1999 Ft

Maga a kötetcím, az úgy felejti nyitva egyfajta befejezetlenséget, lezáratlanságot sugall. Asszociálhatunk róla egy nyitva felejtett könyvre, vagy akár egy lezáratlan életútra is. A sor a Rév című versből való, ez a tágabb kontextusa: „Aki révbe ér, az akármit ér, / (nem tudja, melyik hang hamis) / nem ért semmit, nem éri semmi se – / az úgy felejti nyitva a kezét, /hogy nem fér bele a más keze.” A félbehagyottság, a beteljesületlenség, a megértés és a másikhoz való kapcsolódás lehetetlensége jelenik meg itt, amely témák aztán többször is visszaköszönnek a kötetben, rögtön a nyitóversben is például, amely (az első ciklussal együtt) a Kettéesett barack címet kapta, és amelyben szintén valamiféle romlottság, fásultság, dekoncentráltság jelenik meg: „Úgy / teljesedsz ki, mint a kettéesett / barack: kásás húsába betokosodott / a mag.”Tovább

Bödecs László: A meglékelt fejű próféta


Orcsik Roland: Legalja. Kalligram Kiadó, Budapest, 2020, 129 oldal, 3000 Ft

Orcsik kötete zenei élményhez hasonló, jó hallással és huszadik századi komolyzenén edzett ízléssel alkotja saját verseit, soha nem válik a mondat prózamondattá, megvan az a rejtélyesen működő belső ritmus a gondolatokban, ami a líra kellően sűrítő poétikai többletét megteremti, még amikor a leghétköznapibb közléseket teszi, akkor is. Könnyedén vonja intertextuális játékba a kötet végén pedánsan felsorolt alkotóktól vett vendégszövegeket, ha kurziválással vagy elkülönítéssel jelöltek is, illeszkednek a vers nyelvezetébe. Úgyszintén könnyedén tud áthágni stiláris határokat, regiszterei a prófétai nyelv ódonságától a trágáron át a leghétköznapibb kijelentésekig terjednek, mégis mindez illeszkedik az akkordba. Gazdag formai felhozatal teszi változatossá az olvasást: kétsoros szentencia ritmusú, máskor tercinaszerű versszakok, váltakozón hosszabb és rövidebb szótagszámú sorokkal komponált szabadversek, néhány epigramma disztichonban (Hisztihon, Folyt. köv), ahogy kell.Tovább

Nagy Hilda: Címzett: ugyanaz

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 286 oldal, 3990 Ft

Papp-Zakor a rendhagyó karakterek világának ábrázolásán túl is érzékeli és bevonja a rajtuk kívül helyezkedőkét, amiből kiderül, hogy nagyon is helyben, és nem egy alternatív valóságban vagyunk. Amikor Anita a beteg kutyáját, Ruszlánt, az ölében viszi az utcán, ismerős, elítélő reakcióban részesül: „Túlszereti. Megnyomorítja. A gyerekét szeresse így, ne egy állatot!” (124.) „Egy teljesen jó, szülőképes nő. Perverz! Perverz! Elkorcsosult, pszichéficamos nemzedék! (125.) Továbbá, a hátlapon is kiemelt idézet, amely a „sárkányok” megszállásáról ad hírt, illetve a plakátokon szereplő, az idegen, gonosz erő ellenében megjelenő megmentők szintén kísérteties hasonlóságot mutatnak. Az viszont kétségkívül a kötet előnyére írható, hogy az aktuálpolitikai áthallások nem nyomasztó elemként hatnak, mivel nem válnak dominánssá, mindössze a háttér megkonstruálásában játszanak szerepet.Tovább

Schüttler Tamás: A paradicsomhal alteregója


Csányi Vilmos: Kíváncsiságom tör­ténete. Open Books Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 365 oldal, 4499 Ft

A könyvnek akár az is lehetne a címe: szerencséim története. Ugyanis ez a nagyívű, sok területet átfogó tudósi pálya nem jöhetett volna létre, ha nem azon a Magyarországon él, ahol az egyetemi, tanszéki viszonyok kicsinyessége okán mindig újabb és újabb konfliktusokkal kénytelen szembesülni, kénytelen kutatási területeit feladni, s új vizekre evezni. A könyv fejezetei jól mutatják, hogyha a vegyészt nem űzik ki a biokémiából, ha nem feneklik meg a halak homogén törzseinek fejlesztésével eltöltött sokéves munkája, ha nem száműzik egyeteme gödi telepének kutyafalkái közé, akkor nem lett volna ennyi szakterület tudósa. A könyvet olvasva elgondolkodtam: mi lett volna Csányiból, ha egy normális ország normális molekuláris biológiai laborjában kutatja végig az életét. Színtelenebb, szegényebb lenne ő is, de mi, munkáit követő olvasói is.Tovább

Murzsa Tímea: „Adat vagyok, tetőtől talpig”

Almási Miklós: Közeli jövőnk és a távoli jelen. A digitális társadalom kritikája, Joshua Könyvek, Budapest, 2021, 198 oldal, 2800 Ft

A kötet több ízben megszólítja az olvasót, a dialógus érzetét keltve. Egy, a HVG-ben megjelent kritika szerint a Közeli jövőnk és a távoli jelen olvasása közben mintha Almási tanár úr egyetemi óráin lenne az ember (HVG, 2021, október 14., 58.). Ehhez a bensőségességhez járul hozzá az is, hogy a szerző hétköznapi nyelven beszél, így okfejtései könnyen olvashatók és emészthetők témájuk összetettsége, szerteágazósága ellenére. A műfaj kérdése is ide kapcsolódhat: Almási Miklós maga „kiáltványként” jelöli meg a szöveg műfaját a könyv utolsó lapjain. És valóban: az esszékben a digitális társadalomról alkotott nézeteit fogalmazza meg, felhívó jelleggel: gondolkodásra csábít egy szinte mindannyiunkat érintő problémáról. Tovább

Radnai Dániel Szabolcs: Alternatív kultúra

(„A DOZSO” az új hullám évtizedében – A nyolcvanas évek kultúrája egy pécsi művelődési házban, Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, re:public projekttér, megtekinthető 2021. december 10-ig.)

A kiállítás képzeletbeli útvonala a DOZSO intézménytörténeti hátterével és a művelődési házak szocialista korszakbéli kiemelt jelentőségével indul, és adatgazdag módon mutatja be a sokáig két külön helyszínen (a belvárosi Mária utcában, illetve a Zsolnay porcelángyár Felsővámház utcai részlegén) működött, „párhuzamos pályákon, eltérő szervezeti struktúrában tevékenykedő művelődési ház” sorsának sajátos összefonódását, illetve 1996-os bezárásukig dokumentálható működését. Ezt követően, mintegy túlméretezett adventi naptárakként, falra szerelt kartonkazetták sejtelmes tartalmát lehet megtekinteni: a rekeszek a két művelődési ház, majd az egyesített DOZSO programjairól, működéséről valló dokumentumokat rejtik.Tovább

Králl Csaba: Ki hévvel, ki fénnyel

(Közép-Európa Táncszínház: Set Your Mind Free; Mészáros Máté: Fény által – Trafó)

A nemzetközi porondon gyakori vendég, szlovák–belga Anton Lachky koreografálta Set Your Mind Free – mely egy (tervezett) trilógia második része – tipikus Z-generációs darab. Dúl benne a képiség, a vágások merészek, kiváló dramaturgiai érzékkel sorjáznak a legkülönfélébb impulzusok, nyer teret az abszurd, lobbannak lángra a gyakran extremitásig hajszolt érzelmek.Tovább

Fehér Dávid: Lépések a magasban

(Galántai György Magassági lépéskötelék című szobra megtekinthető a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet előtt, a Szabolcs utcai Bókay-kertben.)

A szobor felzendül, amint erre egy másik mű, a Zendülő talp (1983) címe is utal, amely egy lefordíthatatlan szójátékot is hordoz: a zendülés utal az avantgárddal asszociált forradalomra (Petőfit idézve: „Talpra magyar”, Tót Endrét idézve: „Talpra magyar avantgarde”), ám utal a hangra, a zenére, és a zene szóban megbújó zenre, a végső egyensúly keresésére, az egymást kiegyenlítő ellentétek éteri és utópisztikus harmóniájára.Tovább

Báron György: Kísértet járja be... a skanzent

(Post Mortem. Magyar film. Rendező: Bergendy Péter)

A dramaturgiai patthelyzetben, amibe lavírozták magukat, a legrosszabb döntést hozták: a borzalmak mértéktelen fokozását. A horror és a thriller lényege a ritmus, a kivárás, a feszültség türelmes növelése, az ijesztő effektusok pontos adagolása. Kezdő filmiskolákban lehetne tanítani, hogyan csap át az egymásra következő fantasztikus jelenetek rémísztő sora a szöges ellentétébe, s válik ellenállhatatlanul nevetségessé, harsány derűt váltva ki a moziteremben.Tovább

Végső Zoltán: Szórakozzunk avantgárddal!


(Polska Jazz Fesztivál: Wójciński/Szmańda Quartet és Hang Em’High – BMC Opus Jazz Club, november 12–13.)

Jó tizenöt éve interjúzhattam Urszula Dudziakkal, a híres jazz énekessel, akinek Európán kívül is voltak slágerlistás számai. Akkor elmondta, hogy a jazz Lengyelországban az ellenállás szimbóluma volt, az ötvenes években tiltották, és titokban, földalatti óvóhelyeken játszották csak, de játszották hajthatatlanul, mert erőt adott sokaknak. Amikor lengyel jazzt hallok, ma is érzem ezt az erőt.Tovább

Gergics Enikő: Többségben idegenek

(Paolo Genovese: Teljesen idegenek, tatabányai Jászai Mari Színház, 2021. november 5.)

Szikszai Rémusz rendezése végső soron határozottan leteszi a garast amellett a könnyű szentencia mellett, hogy az őszinteség elrontott dolgokat is helyrehozhat, és a leghétköznapibb hazugságok is pusztítanak. Ez a határozott állásfoglalás ezúttal úgy tűnik, épp a Teljesen idegenek történetének árnyaltságából, komplexitásából töröl ki valamit.Tovább

Fáy Miklós: Torkig van

(Amata dalle tenebre – Deutsche Grammophon, 2021)

Mégis mire lehetett számítani? Egyfelől a világ legismertebb operai primadonnája énekel, aki varázslatos türelemmel és élvezettel játssza is ezt a szerepet, naponta közöl valamit magáról az Instán, hol van, mit csinál, melyik a lakása New Yorkban. Az ember nézi ezt az elképesztő vándorcirkuszt, a művésznőt, a férjét, a sleppet, az egész mintha valami sokadik hatványra emelt csehovizmus volna, de azt még elképzelni is nehéz, hogy ebben a környezetben tanulni lehet, szerepet memorizálni, elmélyedni benne, pihenten és koncentráltan színpadra lépni és mennybe szállni. Vagy a sötétségbe merülni. Ehhez képest Netrebko tényleg varázslatos, én legalábbis nem voltam még olyan előadásán, ahol ne éreztem volna meg az énekesi nagyságát. Tovább

Károlyi Csaba: Elmondanád?

(Az első – Valuska László podcast-sorozata a Könyves Magazinban)

Valuska László empatikus kérdező. Mindkét esetben tudakolja, mi volt a történet magja. Érdekli, mi a helyszín mintája. Fontos számára, hogyan találja meg a szerző a kiindulópontot. Az interjúkészítő azt is tudja, hagyni kell alanyát beszélni, ha rátalál egy-egy számára fontos emlékre. Dragomán nagy kedvvel meséli el, miért volt fontos, hogy szájsebész apja novellákat írt, és erről beszélt is (azért, hogy ő ne beszéljen arról, regényt ír), és mennyit jelentett, hogy diszlexiás, csúnyán író gyerekként mégis fölfigyelt tanára egy Antigonéról szóló írásának eredetiségére. Nádas érzékletesen meséli el, fotóriporter-gyakornokként hogyan találta meg életében először és utoljára az az érzés, „ez a nő kell nekem”, s ezzel együtt saját hozott tragédiája mellé hogyan vette oda az ország tragédiáját is.Tovább

Siba Antal: A hét embere

(Híradós tudósítások a Fidesz kongresszusáról)

Nem ismerem Kovács Pétert, de emberileg mélyen átérzem a gondját: ami a Fideszt és a kormányt meg némely kormányzati hivatalt körülveszi, elképzelhetetlen helyzete, a hozzájuk kapcsolódó kérdés némelyike megválaszolhatatlan. Az RTL riportere szerette volna megtudni, milyen válaszok lehetnének ezek, erre Kovács azt felelte, hogy az újságíró jobban tudja, mert mindennap megírják. Példákat sem volt hajlandó említeni, ilyenkor aztán mindenki gondol, amit akar. De mégis, mik lehetnek azok, amiket sűrűn emlegetnek, és nincs rájuk hivatalos válasz.

I R O D A L O M

Benedek Szabolcs: Nem vagyok nyár típusú

Újabban többet szoktam lopni. Mármint az eddigiekhez, meg úgy általában az átlaghoz képest is. Mert hát lopni mindenki szokott a munkahelyéről. Az is, aki saját magának se ismeri be. Az általános vélekedés szerint az, hogy valaki elhoz néhány tollat, celluxtekercset meg a gyereknek rotringhegyet, nem lopás. Az se, ha úgy kéri az irodaszer-rendelést, hogy legyen benne körző, vonalzó és stiftes ragasztó. Senki nem firtatja, hogy az mégis minek, észrevétlenül be lehet csúsztatni a táskába, ennyike. A papír-írószer is egyre drágább. Az ember ott spórol, ahol tud.

Egyszer hazavittem egy doboz kinyitható szárú iratkapcsot a cégtől. Fogalmam sincs, mire használják az irodában, valószínűleg semmire, az egyik szekrény hátsó sarkában hányódott, föltehetően jó ideje. A gyerekkoromat juttatta eszembe. Azokat az időket, amikor a süteményes dobozok aljából kartonfigurákat lehetett kivágni, amiknek a végtagjait úgy lehetett mozgatóvá tenni, hogy kinyitható szárú kapoccsal rögzítettük a testükhöz.Tovább

Milbacher Róbert: Alku

Bár mindezzel együtt is volt egy olyan halvány sejtelmem, hogy inkább csak valamiféle gyermeki szemérmesség késztethette dacos hallgatásra ezeket a már jócskán a hetvenes éveikben járó férfiakat. Mert hiába az eltelt évek, nem lehet köze gyereknek a szülei nemi életéhez.

Ugyan mit is kínálhatnék engesztelésül a fájdalmas emlékeikért cserébe?

Ugyanakkor az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy máskor valamifajta férficinkosság jegyében szinte kérkedtek az apjuk nőügyeivel. Mert az persze imponált nekik, az anyjukkal való legteljesebb érzelmi azonosulás mellett is, hogy az öreg mennyire népszerű volt a nők körében. Ezzel semmi újat sem mondtak, mert azzal más forrásból – történetesen a nagyanyámtól – nagy általánosságban én is tisztában voltam, hogy számos nővel akadt dolga. Biztosan tudtam például arról, hogy volt egy asszony az életében, akiről még a fiai is csak annyit mondtak, hogy „meg volt engedve neki”. Márminthogy a nagyanyám tudtával és jóváhagyásával folytatott vele viszonyt.

Az asszony ugyanannak a hosszú, uradalmi cselédháznak egyik szoba-konyhás lakásában élt, amelybe a szlavóniai magyar falvakból menekült családokat helyezték el, miután az összes elnéptelenedett zsidó ház megtelt. A későn jövők kerültek ide, ebbe a falu határában lévő majorságba, amelynek ugyancsak zsidó birtokosa volt a háború előtt.Tovább

Kiss Noémi: Találkozásaim a mellel

1. Emlékszem, mikor kislány voltam, álmomban egy farkas leharapta a mellemet. A farkas a bátyám volt, szőrös mellkassal, mellkasán sovány bordákat hordott. Sunyin közeledett hozzám, hátulról, szagolgatott, én észre se vettem. Aztán a karmait végighúzta a vállamon, és a következő mozdulattal már a szájában volt a mellbimbóm.

Potyogott a könnyem, úgy ébredtem. A bátyám még aludt, befúrta a fejét a párnába. Csámcsogott és édesen csücsörített. A paplan alatt megkerestem a mellbimbókat, semmi nem volt, épp hogy két lapos kavicsot tudtam kitapogatni. Mell nélkül fogok élni.

Anyám kakaót főzött, kalácsot készített, de nem bírtam kibújni az ágyból.Tovább

Péter János: Hapci

Nem, semmiképp nem tud menni, kezdte írni a lányának, úgy alakultak a dolgok, itt ez az új kismacska, nem hagyhatja magára, hozzájuk meg ugye nem viheti. Valószínűleg valamelyik szomszéd van mögötte, Brezovicsné sunyin mosolygott a napokban. Vagy az egyik magántanítványa, tudták, hogy Berci eltűnt. Mailt írt, a Messengert soha nem szokta meg, idegesítette az azonnaliság, hogy rögtön válaszolnak rá, és már abban a pillanatban viszonválaszt várnak, meg képeket, hogy akkor fényképezze le a pontyot, amit fogott, Jean-Luc, az unokája is szeretne elmenni vele horgászni, ha majd hazajönnek nyáron.

Szerencse, hogy nem dobta még ki a tálkát, sokáig várta, hátha Berci visszajön. Minden macskájuk nevében volt egy ci szótag, illetve Erzsi mindig kijavította, hogy nem feltétlenül szótag, a Berciben épp az, a Cikóriában is, de a Cinkében nem. Erzsi tanítónő volt, talán ezért javított ki mindent, és talán mert mindent kijavított, a lányuk, Anna Nizza mellől ír e-maileket, és nem fél órára lakik kocsival.Tovább

Juhász Tamás: Szóló

Marci dühében többször beleverte a fejét a Zig-Zag jazz-pub falába. Képzeletben. Pár napra jött a nővéréhez Berlinbe, és nem számított rá, hogy egy jam sessionbe csöppen.

– A fene egye meg! Pont ilyenkor nincs nálam hangszer! Pedig a nővérem lakótársától elkérhettem volna a gitárját. Ott porosodik a szobájában.

A fiú hallgatta a kedvcsináló alkalmi zenekar blues, illetve funky örökzöldjeit, és az jutott az eszébe, pár éve még egyet sem ismert volna fel. De a zeneiskolájában kikupálták.

– Ki az: nem ismeri Hendrixet, a Led Zeppelint és James Brownt, mégis zenésznek nevezi magát? A DJ.Tovább

Zalán Tibor: Felezőszonettek

Darvasi László: Te csak horgássz vidáman

Darvasi László: Vidám megkülönböztetés

Darvasi László: A legvidámabb főút

Darvasi László: Vidáman égetem el

Darvasi László: Vidám fogság

Darvasi László: Vidám látásmód


Darvasi László: Ráébredés egy temetőben

Darvasi László: Vidám fogság

Darvasi László: Vidám gyerekek kérdései

Darvasi László: Vidám tanulmányok

MÁRKI-ZAY ÚJABB NEMZETKÖZI FÓRUMON MUTATKOZOTT BE

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.11.19.


„Magyarország abszolút objektíven szemlélve, már nem demokrácia. Nincs joguralom, nincs sajtószabadság, a választások pedig nem szabadok és nem tisztességesek. De van még remény az ellenzék győzelmére, amire égető szükség van” – szögezte le Márki-Zay Péter az amerikai Atlantic Council Intézet által rendezett beszélgetésen. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével a Közép-Európa Hét keretében beszélt az amerikai szervezet tanácskozásán.


Az Atlantic Council honlapján közvetített és jelenleg is megnézhető beszélgetésben Márki-Zay beszélt a magyarországi helyzetről, illetve arról, hogy a nemzetközi közösség hogyan tud segíteni a magyaroknak. Mindenekelőtt leszögezte, hogy ő maga konzervatív nézeteket valló, hívő keresztény, aki személy szerint ellenzi a terhesség-megszakítást és a válást. Ám meggyőződését fejezte ki, hogy egy ország kormánya sem tilthatja meg a válást vagy az abortuszt. Azt is közölte, hogy a szabad piacgazdaság és a zöld politika híve. A magyar miniszterelnökről pedig kijelentette, „Ami Orbán urat illeti, nem tekintem sem kereszténynek, sem konzervatívnak”. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor hány politikai fordulatot tett karrierje során, illetve elmondta, szerinte jó ideje egypárti állam kiépítésére törekszik. Mindeközben terjed a korrupció, és Orbán a haverjai gazdagításán fáradozik – hangoztatta Márki-Zay Péter. Hozzátette, hogy Orbán menet közben konszolidálja a hatalmát, egyebek között olyan módszerekkel, mint a média kézben tartása. „Ha pénzről van szó, Orbán nem ismer semmiféle értéket. Nem fontos, hogy kommunizmus, vagy fasizmus. Számára a korrupció az egyetlen érték” – szögezte le.

Miközben Orbán az Európai Unióban feszültségeket szít, Márki-Zay maga „szilárdan hisz a föderális Európában”, és ezt taglalva, arra is kitért, hogy a magyarok nagy többsége ugyancsak így vélekedik. Példaként idézte fel az európai integrációra az Osztrák-Magyar Monarchiát, rámutatva: a monarchia talán sikeresebb is volt, mint az EU néhány struktúrájának mai működése. „Kétségtelen, hogy az Európai Uniónak problémái vannak, de a megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa” – húzta alá...


GÁZÁR, BOTOX, CENZORSÁG – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: hang.hu
2021.11.18.


A TARTALOMBÓL:

– Gázár, botox, cenzorság – Lendvai Ildikó az ellopott értékekről, Demeter Szilárd cikiségéről és arról, miért szavazott Márki-Zay Péterre. Interjú

 Új termékei reklámja miatt bukott meg a kutyafogkefés társaság – Továbbra sem fizették ki a licencdíjat a jogtulajdonosnak. Kölcsönös feljelentések születtek

– Tovább fűti az inflációt a kormány pénszórása – A választások előtti költségvetési költekezés hatását is látjuk az árcédulákon

– Még nem jön el a sötétség kora – Stabil az európai áramrendszer, de hosszabb távon tartalékokra lesz szükség

– A vevő fizet, a szállító és az állam kaszál – A tengerhajózási cégek a magas ár érdekében alultervezik a kapacitásokat

 Lakcímet vettek maguknak néhány tízezer forintért – Nyugdíjat kapnak, szavazni mennek. Legalizálták a fiktív lakcímeket. Hogyan zárható ki, hogy ne voksolhassanak kétszer a Magyarországra is bejelentett kettős állampolgárok?

– Armageddon közeledik – vagy már itt is van – Az eddig beoltottak fele alig védett már, fel kellene ébrednie a kormánynak – mondta a lapunknak nyilatkozó orvos

– Orvos- és ápolóhiány is nehezíti a védekezést – Amíg nincs felmondási tilalom, sorra hagyják el a közegészségügyet, miközben egyre több ember szorul kórházi ellátásra

 „Ebben a rendszerben mindenki kap valamit” – Hölvényi György szerint Irakban mostanra már mindenkinek vannak sérelmei, senki sem maradt ki az elmúlt évtizedek háborúiból

– Megkopasztanák a szupergazdagokat – Az érintetteknek nem annyira tetszik az ötlet, egyre több átlagamerikainak viszont igen

– Lukasenka lépései mindig kiszámíthatatlanok – A belarusz kormány által szigorúan ellenőrzött médiában Lukasenkát mostanra a migránsok megmentőjeként ünneplik

 Elvágja-e Merkel a gordiuszi csomót? – A Lukasenkát legitimáló berlini telefonhívás esélyt ad a jelentős részben mesterségesen felfújt válság megoldására

– Csehül állnak a populisták – A konzervatív Petr Fiala vezette rendkívül sokszínű prágai koalíciót leginkább a Babis-ellenesség tartja össze

– Mint kés a vajon – Civilek és építészek tiltakoznak a kiemelt beruházások ellen. A gödi Samsung-gyár és a budai Vár átalakítása: erőből nyomta át az akaratát a kormány

– Őrült vagy idealista? – Tíz éve hunyt el Pallag László, az olajügyek Don Quijotéja

– Túl a Kínai Nagy Tűzfalon – Küszöbön a keleti és nyugati internet kora?

 „Eljött az idő, hogy megtudják az igazságot” – Harminc évvel ezelőtt hunyt el Freddie Mercury, a Queen énekese londoni otthonában, az AIDS okozta tüdőgyulladás következtében, 45 éves korában

– A világegyetem mindig is létezett? – Egy új kvantumgravitációs elmélet szerint nem az ősrobbanással kezdődött minden

– Kompromittált immunitás – Bár hivatalosan még gyógyíthatatlan, a gyakorlatban sok esetben már kezelhető krónikus betegségnek számít a HIV-fertőzés

– Játékszenvedély és lelki üdvösség – Takács Zsuzsa csíkos zoknikról, a Perzsa Akadémia különös költészeti nagydíjáról és az életről mint bátorságpróbáról. Interjú

– Elég-e csak a fizikai erőszakról, a durva stílusról beszélni? – Sport és erőszak Szántó T. Gábor saját emlékeivel

– Homárkotlett és a büdös macska koktélja – Mi a közös a Crawley család és a kilencvenes évek New York-i fiataljainak konyhájában?

 Szépségtapasz a sajgó sebre – Tét nélküli győzelem Varsóban. Egyértelműen az albánok elleni két vereség miatt buktuk el a világbajnoki részvételt

Publicisztika:
– Dévényi István: Ezerkilencszázharmincegy
– Gulyás Balázs: Viktor Despotovics Orbán és a fűtetlen szülőszobákban fiadzó nyugati férfiak – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: A minőség ellenforradalma
– Szerető Szabolcs: Előny a Fidesznél – Álláspont
– Péter Tamás: Feltámad az árhivatal? – Perspektíva
– T. Szabó Csaba: Magyarország és az Erdély-mítosz
– Nagy Attila Tibor: Viktor engedélyt kért Anikótól – Ítélet Orbán felett
– Lukácsi Katalin: Krisztusok és Antikrisztusok a magyar közéletben?
– Piros lavór – Helyzet-Kép – Kép és szöveg: Kocsány Kornél
– N. Fejérváry Gergő: Magánkánon a másodikon – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Gazda Albert: Pikó
– Híd Jenő rajzol: Szakmai önérzet
– Szerető Szabolcs: A Cár és tanítványai – Szotyola
– Puzsér Róbert: Demeter Szilárd, a kormányzati troll provokációja
– Marabu: Látóhatár

Kritika:
– A csorbán túl – Irina Gerogescu: Kárpátok ízei – A legfinomabb ételek a zakuszkától a kürtőskalácsig
– Nincs feloldozás – A valószínűtlen gyilkos. Svéd krimi, Netflix
– Körön belül – Kubinyi Júlia autentico: Örökül Magyarlapádról. Fonó
– Che Guevara Ariel Sharon unokatestvére – Christian Alt és Christian Schiffer: Angela Merkel Hitler lánya

Budai Hang melléklet

– „Vártam a villámcsapást” – Szilágyi Áron a harmadik aranyról, a bratyizásról, Budáról és a következő olimpiáról. Interjú

– Megoldás búskomorságra és nehéznyavalyára – Magányosan pusztul Budán az egykori Népgőzfürdő műemlék épülete, amely egy páratlan természeti csoda bejáratát rejti

– Hagyomány vagy hatékonyság? – Az örökségvédelem és a környezettudatosság küzdelme a fűtési szezonban: meg kell találni a közös nevezőt

– Téli gondok panelben és bérházban – Jön a hideg, jogos tehát a kérdés: a kerületi lakótelepek és a régi bérházak milyen állapotban várják a mínuszokat Budán?

– Néhány centi empátia – Az akadálymentesítés nem csak a mozgásukban korlátozottak ügye: egy idősödő társadalomban fontos, hogy ne legyen balesetveszélyes a környezet

– Szindbád és a szürke marhás ravioli – RH+ Delicates

– Nagyon kell rohannunk ahhoz, hogy ugyanott legyünk – Tandori Dezső- és Tandori Ágnes-emlékkiállítás nyílt az I. kerületben. A költő hiánya már mindig a Vízivárosban marad

– Két láb, négy láb, hat láb – Póráztól a sárga szalagig: a felelős kutyatartásra hívják fel a gazdák figyelmét a budai önkormányzatok

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR NARANCS 46. SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA ÉS TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.11.17.


A SZERK
.


A SZERK.
A benzinkút és az inga

Újabb határt lépett át az orbánizmus azzal, hogy bevezették a 480 forinton maximált üzemanyagárat. Persze, tudjuk, hogy másból sem állt az utóbbi immár 11 és fél év, mint újabb és újabb határok gátlástalan átlépésé­ből, de ez más eset. Ezúttal ugyanis alapvető világgazdasági és energiapiaci folyamatokat akarna megállítani a rezsim.

A SZERK.
Kastriot Rexhepi meggondolta magát, a háború elmarad (egyelőre)

Minden ellenkező híresztelés dacára – melyek kolportálásában éppenséggel lapunk sem teljesen ártatlan, de most kimagyarázzuk – a Zoran Zaev vezette macedón kormány nem bukott meg, legalábbis keddi lapzártánkkor még hivatalban volt.

A SZERK.
Mikor mondják már meg a véleményemet?

Megnyugodva dőlhetünk hátra, mint a 20. század eleje óta már annyiszor: ez a pártkongresszus sem volt hiábavaló, ismét nagyot lépett általa a haza, és a felszólalók számának tekintetében alighanem rekordot is állított fel.

PUBLICISZTIKA


INES SABALIĆ
Vukovár, a trófea
Harminc éve ért véget a jugoszláv háborúk első nagy csatája

Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 18-án a Jugoszláv Néphadsereg (JNH) erői súlyos harcok után elfoglalták Vukovárt, a Duna-parti horvát kisvárost. A hadművelet a függetlenségét kinyilvánító Horvátország ellen folytatott háború része volt. A JNH ekkor már Slobodan Milošević nagyszerb-politikájának szolgálatában állt.

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN
Az utolsó szegek
Putyin felejtésre ítéli Oroszországot: betilt, elhallgattat

Az orosz főügyészség november 11-én a legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresetében kezdeményezte az egyik legtekintélyesebb oroszországi civil szervezet, a Nemzetközi Memorial felszámolását.

LABANCZ DÁNIEL–SZABÓ ZSUZSANNA
Teher alatt
Így vigyázzunk a sportoló gyerek lelki egészségére

Amikor egy gyerek számára az élsport a mindennapok részévé válik, az egész családnak váratlan kihívásokkal kell szembenéznie. Fontos odafigyelnünk néhány dologra, hogy elkerüljük a megnövekedett terhelésből adódó lelki sérüléseket.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Csak halálzónának hívják”
Szymon Opryszek lengyel újságíró a belarusz–lengyel határon zajló migrációs válságról

Isztambulban embercsempészekkel találkozott, majd Minszkbe repült, és a határ belarusz oldalán töltött heteket: helyiekkel, menekülőkkel, taxisokkal, határőrökkel beszélgetett arról, ami most mindenkit foglalkoztat: mi történik a belarusz–lengyel határon?

ORBÁN MÉDIAVÁLLALKOZÓI ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN
Balkáni küldetés

2017 óta nyomulnak a magyar kormánypárthoz közeli médiabefektetők Szlovéniában és Észak-Macedóniában. A botrányoktól és rendőrségi nyomozásoktól kísért térfoglalás idén ősszel magasabb fokozatba kapcsolt, miután a magyar reklámpiac (és Mészáros Lőrinc) zászlóshajója, az Atmedia is felbukkant Szkopjéban.

BELPOL

ELNÖKVÁLASZTÁS ELŐTT A MOMENTUM
Vezércsere a finisben

Két ismert és népszerű politikus, Orosz Anna és Donáth Anna is pályázik a Momentum megüresedett elnöki posztjára. A pártot a relatív előválasztási kudarc és Márki-Zay Péter előretörése sajátos helyzetbe hozta, amelyből a két jelölt más-más utakon navigálna tovább.

KÖTELEZŐEN ELŐÍRT VÉDŐOLTÁS AZ ÁLLAMI ALKALMAZOTTAKNAK
Izomból nyomják

Veszélyes játékba kezdett Orbán Viktor a közszolgáknak előírt kötelező oltással: rendőrök, tűzoltók és tanárok ezrei mondhatnak fel munkahelyükön, ha sarokba szorítják őket – néhány hónappal az országgyűlési választások előtt.

KÖNYV

GYÁSZ
Laci elment
Bitó László (1934–2021)

Budapesti tisztviselő apa és operaénekes anya harmadik gyermekeként született Budapesten. Fővárosunk ostroma, majd a középosztálybeli család deportálása meghatározó élmény maradt későbbi írói munkássága során.

KRITIKA


KÖNYV
Pokol és mennyország
Philip Roth: Engedd el

Frissen megözvegyült apa és felnőtt fia teniszezik. A srác, akinek könyörögni kellett, hogy az ünnepre látogasson haza, jól tudja, miért üti az apja halálpontosan a kezéhez a labdákat: „Nem akarta, hogy megmozduljak: előbb egy méter balra, aztán le a pályáról, ki a klubból, és már el is tűnök New Yorkból örökre.”

KIÁLLÍTÁS
A test tere
Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Teljes pompájával zuhan rá a historizmus arra, aki ma a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületébe belép.

SZÍNHÁZ
Mi és a bűntudatunk
Minden negyedik

A 21. század nyugati társadalmai nehezen néznek szembe az elmúlással, ha hosszú ideig gyászolunk, azt egy idő után a környezetünk képtelen empátiával kezelni, elvárják, hogy továbblépjünk, hogy elfelejtsük az egészet.

KONCERT
Uszály és slepp
Szonja Joncseva áriaestje

Jeles énekesnő, Anna Netrebko korának egyik kiemelkedő szopránja: őszintén megvallva, sokáig így tekintettem Szonja Joncsevára.

RÁDIÓ
Machinált mechanizmusok
Történelmi vitaműsor a Klubrádióban

Bár erős az apadás, azért lefolyt némi víz a Dunán, amióta legutóbb a Klubrádióról írtunk. És mennyi minden történt, illetve nem történt azóta!

ZENE

INTERJÚ
„Semmilyen elvárás nincs”
Márton Dániel, Paál László, Zsirai András – Ricsárdgír

Úgy lettek mára az egyik legnépszerűbb magyar koncertzenekar, hogy kezdetben a barátaik sem voltak kíváncsiak rájuk. Tele vannak őrült ötletekkel, hamarosan kiadnak egy 100 dalt tartalmazó albumot. A csapat frontemberével, billentyűsével és basszusgitárosával beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Kutyafejű teutonok

Klasszikus zenei programajánló a 2021/46. hétre

FILM

INTERJÚ
„Háborús helyzetben”
Hogir Hirori dokumentumfilmes

2014-ben az Iszlám Állam népirtást követett el, amelynek áldozatai az iraki Szindzsár területén élő kurd vallási kisebbség, a jazidik voltak. A Yazidi Home Center nevű apró szervezet önkéntesei az ISIS által szexrabszolgává tett jazidi nőket kutatják fel a hatalmas szíriai al-Hol menekülttáborban – életveszélyes akcióikról szól a héten mozikba kerülő Sabaya című dokumentumfilm.

TÉVÉSMACI
Birkafirka

Amikor Sztupa és Troché felmentek a hegyre, zsúfoltak és túlfűtöttek voltak a vonatok.

INTERAKTÍV

JÁTSZÓTÉR: GYEREKEK A VERSENYSPORTBAN
Élet a rajtkövön

Az egyesületben sportoló gyerek, ha huzamosabb ideig elkötelezetten csinálja, előbb-utóbb versenyezni is fog. Mindez sokat igényel a családtól is – energiában, szervezésben, pénzben. De sokat is ad. Edzők és szülők tapasztalatai alapján néztünk utána annak, hogyan érdemes sportágat és egyesületet választani a gyereknek.

JÁTSZÓTÉR: INTERJÚ
„Ha errefelé mozdulna”
Bíró Eszter énekes, színész

Gyerekeknek szóló lemezeit, könyveit töretlen siker övezi. Az Állati Zenés ABC iskolai segédanyag lett, az Időradírból pedig tévésorozat készült. Most a koncertezés mellett egy Szenes Hanna életéről szóló színházi előadáson dolgozik.

JÁTSZÓTÉR: BÁBSZÍNHÁZ
A róka szomja
Babaróka

A kisgyerekkornak is megvannak a maga egyszerűnek tűnő, mégis bonyolult kérdései. Új társaságban nehéz a beilleszkedés, a nagyobbakkal való játék kiközösítéssel, csúfolódással, elnyomással párosulhat, vagy egyszerűen csak rossz az együttlétek dinamikája.

Egy hét kultúra 2021/46.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/46.

Rövid hírek: Vulkán, pingvin, szőlő

Szüret 2021/46.

Mókás és dühító gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Rachel Bright–Jim Field: A benned élő oroszlán

Az egérsors nehéz. Az egérke pici, a világ (benne csupa nagyobb és népszerűbb állattal) kegyetlen.

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Csillagtallérok
Válogatás a legszebb eredeti Grimm-mesékből

Ha létezik biztos siker a gyerekkönyvkiadásban, azt a Grimm testvéreknek köszönhetik a kiadók.

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Anna Fiske: Ilyenek vagyunk hátulról
Könyv a testről

Nőhet vajon szőr a fogunkon vagy a talpunkon? Lehet-e kék vagy zöld színe egy embernek? A lányok és a nők melle hányféle formát vehet fel?

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Adam Kay: Testünk kívül és belül
Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz

Tudtad, hogy az életed során lehámlott bőröd megtöltene egy hatalmas talicskát? És azt, hogy melyik a tested legerősebb csontja? Hát azt, hogy nyugodtan befalhatod a fikádat, semmi bajod nem lesz tőle?!

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Ruff Orsolya: Volt egy ház

A 12 éves Emma életében nagy változások következnek be: édesanyja halála után apukájával, nagymamájával és kistestvéreivel egy titokzatos, hatalmas házba költöznek.

JÁTSZÓTÉR: VISSZHANG
Gáti István: Kornél, a kobra

A Klement Csaba rajzaival illusztrált történetben Kornél, a kobratetoválás tekeredik le gazdája karjáról, és csúszik végig tizennégy „szisszenetnyi” verseleten, és mutatja meg, hogy lám, egy tetoválásból is válhat egy állatmese főhőse.

VISSZHANG: KÖNYV
Steve Brusatte
A dinoszauruszok tündöklése és bukása

A dinoszauruszok a paleontológia sztárjai: a felnőttek és a gyerekek fantáziáját is megragadják.

VISSZHANG: FILM
A látszat ára

A színészként ismert Rebecca Hall vitte filmre Nella Larsen 1929-es regényét, a harlemi reneszánsz egyik alapművét.

VISSZHANG: FILM
Különösen veszélyes bűnözők

A bika már nagyon fújtat és egyedüli programja, hogy rárontson Ryan Reynoldsra és Dwayne Johnsonra.

VISSZHANG: FILM
A végső műszak

A helyi érdekű gyorsétteremlánc kültelki egységének éjszakás alkalmazottja (Stan) 38 év után nyugalomba vonulna, de még be kell tanítania utódját: egy feltételesen szabadlábra helyezett fiatalembert (Javon).

VISSZHANG: FILM
Spencer

II. Erzsébet találkozása a szarvasbikával – a gyönyör­realizmusban úszó A királynő talán legtöbbet idézett jelenete, ahol az állat több dolgot szimbolizálhat, talán Dianát is.

VISSZHANG: KONCERT
Hangmás

Több mint négy év kihagyás után lépett fel a budapesti underground kultikus zenekara, összesen pedig mindössze a második koncertjüket tartották 2015 tavasza óta, amikor billentyűsük külföldre költözése miatt feloszlottak.

VISSZHANG: LEMEZ
The War On Drugs: I Don’t Live Here Anymore

A Philadelphiában alakult zenekar dicsőségét mi is zengtük három évvel ezelőtti szigetes koncertjük kapcsán, és izgatottan vártuk, hogy milyen lesz az együttes ötödik lemeze.

VISSZHANG: LEMEZ
Kit Armstrong: Byrd, Bull

Mi jellemzi a romantikus zongoramuzsikát? Személyesség, költőiség, ábrázoló szellem, szabadság, képzelőerő, virtuozitás. És mikor kezdődött a története? Hát a 19. század elején!

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Nem a szavak

Pataky Klári koreográfus

TUDOMÁNY

A GENETIKAI SZŰRÉSEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEIK
Válogatott magzatok

Miközben a magzati szűrővizsgálatok fontos információkhoz juttatják a szülőket, súlyos morális kérdéseket is felvetnek: mennyire szólhatunk bele születendő gyerekünk genetikájába, milyen diagnózis elég a terhességmegszakításhoz, és mennyi közük van ehhez az orvosoknak?

LOKÁL

A HULLÓ FALEVELEK SORSA
Se tűz, se zsák

Az őszi avarégetésnél kevés kártékonyabb dolog létezik, de számos okból ma sem esik országos tilalom alá. A leveleket némi kezelés után ott kellene hagyni, ahová hullottak, de ez sem egyszerű ügy.

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Café Mirage

Helyszín: Dózsa György út és Délibáb utca sarok

CHILI&VANÍLIA
Lefedve

Fűszeres, gesztenyés csirkeragu burgonyafedővel

PARTI NAGY LAJOS: DIKTATÚRÁK CINIKUS REPRINTJE A NER

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2021.11.20.


Kner Piroska receptgyűjteménye sok évtizeden át lappangott hagyatékban. Most egy kiadványban jelent meg Parti Nagy Lajos Árnyékporocska című kisregényével. Az író szerint az Orbán-rendszer inkább kisiklás, mintsem szükségszerű következmény.


Még meg sem jelent a kötet, Mautner Zsófi gasztroblogger már főzött Kner Piroska receptkönyvéből: kedvence a rakott burgonya köpönyegben. 
Ön gyűjt recepteket? 

Nem. Ritkán főzök, de a feleségem, Bíró Kriszta főz, ő tud is, szeret is. A munka kezdetétől tudtam, nekem a szakácskönyv tartalmi részével nincs dolgom. A kézirat története, megírásának hányatott, mondhatni kudarctörténete, ami érdekel, az, hogy elfelejtődött, ahogy Kner Piroska maga is. 

Pedig olyan levelezőtársa is akadt, mint Ignotus. Vagy ez már az írói képzelet szüleménye?

Azt hiszem, erről nem volt adatom, de kapásból már nem is nagyon tudnám szétválasztani, mi az, ami tény, és mi az, amit én találtam ki, ezért az alcím: félténypróza. Ami tény: Piroska levelezett az unokaöccsével, Kner Imrével, a gyomai Kner Nyomda tulajdonosával, igazgatójával. Ezeket a leveleket Erdész Ádám levéltáros-történésztől, a Kner-kutatás motorjától kaptam, nélküle ez a könyv nem született volna meg – nem tudom neki eléggé megköszöni. Ez a levelezés volt a fő forrásom, családi ügyektől, a gyerektől, Piroska szakácskönyvéig, aminek a kiadását mindig elodázta a Kner Nyomda. Ehhez még elolvastam, amit tudtam, a Kner család életéből, itt is Erdész Ádámot kell említsem. Amihez volt adatom, azon nem változtattam. Nem volt sok, de ezt a kirakósdit élveztem a legjobban: hogyan lehet valakit száz oldalon visszahozni a felejtésből. A Kner-család a magyar kultúrtörténet fontos darabja, egy ilyen kisregénybe természetesen nem fér bele, de remélem, ott dereng a háttérben. Az biztos, hogy a két kötet külleme felidézi e könyvművészeti hagyományt, hisz a Magvető művészeti vezetője, Pintér József gyönyörű papírtárgyat tervezett – Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva...

LOVAS ANDRÁS: A TERHELÉS MÁR MOST A HATÁROKAT SÚROLJA, A KÓRHÁZAK HAMAROSAN ELÉRIK A MAXIMÁLIS KAPACITÁSOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2021.11.17.


A helyzet a negyedik hullám felszálló ágán ismét drámai – a kórházak hamarosan elérik a szakmailag elfogadható maximális kapacitásokat. A rendelet alapján minimum négy kritikus állapotú betegre ajánlott egy szakirányú szakorvosjelölt vagy szakorvos, egy húsz ágyas intenzív osztály esetében pedig harminc direkt ápolói létszámot határoznak meg. Megnehezíti a kórházak munkáját, hogy az operatív törzs számos adatot visszatart. Sokkal könnyebb lenne az ellátást szervezni, ha például azt is jelölnék a nyilvánosságra hozott adatokban, hogy az adott napon hányan kerültek kórházba, és hányan kerültek felvételre az intenzív osztályra. Lovas András aneszteziológus és intenzív terápiás orvos cikke...