2021. április 18., vasárnap

A NÉMA ALÁÍRÓ RÁCSODÁLKOZIK A GYÁSZOS MAGYAR VALÓSÁGRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.04.18.


...
Lehet, hogy velem van a baj, de akkor sem háborodott fel ennyire a gyomrom, amikor a közpénzből sokszázmilliárdos vagyont összeharácsoló gázszerelő a szállodáiból leselejtezett, azaz használt fürdőszobai kellékekkel segítette meg az egyszülős családokat, holott abban is benne volt minden, amit erről az országról tudni érdemes. Vagy ha az egész országról nem is, de a politikai hatalmat birtoklókról és a politikai hátszéllel szarrá zsírosodott, disznószerelői mentelitású bakelitoligarchákról mindenképpen.

De az, hogy a tizenegyedik éve a nemzet egységének megjelenítése helyett a Fidesz hatalmát védő, azaz minden magyar helyett minden fideszes védőszentjét alakító kesztyűbáb, akinek egy éven keresztül gyakorlatilag egyetlen szava nem volt a propagandával (félre)kezelt járványhoz; aki vagy végigpecázta, vagy végigaludta, vagy csak egyszerűen kifejezéstelen pofával végignézte, hogy a járvány örve alatt a haverjai

  • hogyan mennek át úthengerként az országon,
  • hogyan darálják le az önkormányzatokat,
  • hogyan vádolják és rágalmazzák a járványügyi védekezésben szerepet vállaló helyi vezetőket (csak azért, mert ellenzékiek),
  • hogyan hagyják az út szélén a rászorulókat,
  • hogyan vergődnek azért, hogy sok árva gyereknek esélye ne legyen szerető családba kerülni,
  • miként játsszák át ebben a pillanatban is a közvagyont a saját elvtársaiknak, hogyan ejtik foglyul a felsőoktatástól a kultúráig az országot

– miközben sikeres járványkezelésük már több mint 25 ezer halálos áldozatot és rengeteg tönkrement egzisztenciát eredményezett, a kedves nejével rádöbbent arra, hogy itt tényleg meghaltak emberek. Sokan. Fiatalok is. Akik gyerekeket hagytak maguk után.

Úgyhogy ők most eljátsszák a saját megtakarításaikból jótékonykodó jó embereket, akik legfeljebb bíznak abban, hogy a barátaik is beszállnak abba, ami az egyébként semmibe vett polgármesterek nélkül nem fog menni. Neírdalájános, aki lassan 11 éve mindent aláír, amit eléje raknak, aki tehetetlen, amikor emberek méltóságába gázolnak babérkoszorús elvetemültek, aki nem érzi magát kompetensnek abban, hogy az év legtöbb ünnep- és hétköznapján államelnökként viselkedjen, ráébredt arra, hogy több mint 600 gyermek árván maradt a koronavírus miatt. Úgyhogy ő most segít...

ITT OLVASHATÓ

SZERBIÁBAN TÍZEZER EMBERNÉL VIZSGÁLTÁK MEG, MILYEN VÉDELMET ADNAK A KÜLÖNBÖZŐ OLTÁSOK

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.04.18.


Szerbiában tízezer embernél vizsgálták meg, hogy az oltás után milyen hamar jelennek meg a szervezetben az antitesetek. Az eredmények mindegyik oltóanyagnál megfelelőek voltak – írja a vajdasági Magyar Szó.

Az Atomenergiai Alkalmazási Intézet 10 ezer szerbiai állampolgárnál végzett vizsgálatot az oltás után. Marija Gnjatović, az intézet kutatója azt mondta: a vizsgálatban megfigyelték az antitestek számát az első és a második dózis után is.

A kutató szerint a Szerbiában elérhető vakcinák mindegyike jól teljesít a védelem szempontjából. Ebben a csoportosításban egyetlen haláleset sem volt.

A Pfizer oltóanyagánál már az első dózis beadása után két héttel kimutatható volt az antitest jelenléte a beoltottak 85 százalékánál. A második oltás után ez az arány 95 százalék volt.

A Szputnyik-V vakcinánál is megjelentek az antitestek az első dózist követő harmadik héten.

Az AstraZeneca esetében is ugyanez az eredmény született.

A Sinopharm vakcinánál a 20 és 65 év közötti alanyok 90 százalékánál jó immunválaszt váltott ki a vakcina, míg az idősebbek esetében valamivel kisebb volt az antitestek jelenléte a szervezetben...


AZ OLTÁS FELBORÍTHATJA A CIKLUST, ERRE JOBB FELKÉSZÜLNI

444.HU
Szerző: MÉSZÁROS JULI
2021.04.18.


A korosztályomból és körülöttem is egyre többen kapják meg az oltást, így egyre több információ jut el hozzám testközelből az oltás feltételezhető mellékhatásairól, olyanokról is, amit eddig széles körben nem nagyon kommunikáltak. Például hogy az oltás a menstruációs ciklust is befolyásolhatja.

„Az oltás után mindkét petefészkem fájni kezdett, de nem különösebben foglalkoztam vele, mert épp ovulációs időszakban voltam, bár igaz, hogy nem szokott ennyire megviselni. Két napig szúrkált mindkét petefészkem, és a második napon véreztem is kicsit. Hogy van-e ennek köze az oltáshoz, nem tudom, de fura volt. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt 28 évben hányszor véreztem ovuláció alatt. Migrénem is lett, ami nálam átlagos jelenség hormonszintváltozásnál” – mondta a 444-nek Krisztina, aki Pfizert kapott...

A KORMÁNY HÁBORÚZGAT, DE AZ EMBEREK MEGÉLHETÉSI PROBLÉMÁIT ELTOLJA MAGÁTÓL

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.04.18.


„Sajnálom, hogy nem én jöttem rá, de egyetértek Lantos Gabriellával, aki szerint azért megy ez az oltásellenes kampány az ellenzék ellen, mert a Fidesz hitelesen csak a kétmilliós táborához tud beszélni, viszont legalább hatmillió embert kell beoltani. Mivel ebben megállt a tudomány, jött a bűnbakképzés” – mondta a Klikktv adásában Lakner Zoltán, politikai elemző, a Jelen főszerkesztője. Hozzátette: „az emberek többségében csak az csapódik le, hogy a kormány valamiféle háborúkat folytat, de ő sem a bértámogatást, sem a táppénzt nem, vagy nem időben kapja meg” – utalva arra, hogy a kormány menyire érzéketlen, ha a választók szociális, megélhetési gondjairól van szó. Lakner szerint az ellenzéknek itt van tennivalója.

NAGYON JÓ A GYEREKEK MEGSEGÍTÉSE, DE MÉGIS HOL VOLT ÁDER MINDEDDIG?

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2021.04.18.


...De annyit azért hadd kérdezzünk most, hogy egy tényleg fontos ügy, a járvány során szüleiket elvesztő gyerekek megsegítése kapcsán Áder János újfent előkerült egy látványos gesztussal, az árvaságra jutottakat segítő alapítvány megszervezésével:

– Mit tett Áder János az ellenzékkel kapcsolatos cinikus megjegyzésein kívül a nemzet egységéért az utóbbi bő egy évben?

– Mit tett Áder János, hogy a kormány elképesztő, antidemokratikus kommunikációs zárlatát feloldja a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb kérdésekben?

– Mit tett Áder János, amikor a Fidesz a járvány kellős közepén rúgott bele a már amúgy is roskadozó egészségügybe egy ostoba, átgondolatlan törvénymódosítással az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásáról?

– Mit tett Áder János, hogy eloszlassa a teljesen jogos kételyeket az önellentmondásoktól sem mentes, amatőr kormányzati „járványkezelés” hatásosságával kapcsolatban?

Félreértés ne essék: nagyon fontos az árvaságra jutott gyermekek megsegítése. Csakhogy ez önmagában és a fentiek tükrében még elég kevés egy elnöktől, pláne egy olyan pillanatban, amikor épp a teljes hazai orvosszakma egybehangzó könyörgése ellenére készül a kormány megnyitni oktatási intézmények ezreit.

Maga egy köztársasági elnök, próbáljon már meg úgy is tenni a teljesen esetleges gesztusok mellett.

„ITT SZARNI IS CSENGŐRE MENNEK A DOLGOZÓK” – INTERJÚ EGY MAGYARORSZÁGI AUTÓIPARI MUNKÁSSAL

MÉRCE
Szerző: TETT SZERKESZTŐSÉG
2021.04.17.


Tett: Mióta itt dolgozol, mi változott a Covid óta?


Nagy E. Róbert: 6-7 éve vagyok itt, kezdetben külsős, aztán pár éve céges lettem. A vírus előtt is már kb. elviselhetetlen volt a légkör a kormány folyamatos gyűlöletkampánya miatt, szinte nincs ember, akivel érdemben lehet beszélgetni.

Ez nem könnyíti meg sem a munkát, sem a létezést bent a gyárban. Mert egy ártatlan beszélgetés hamar átfordul: „mégyurcsánjobbvót”, meg a „migránsok elveszik a munkát”, meg „nappal hugyoznak a metrón”. És „átdobják a csecsemőiket a határkerítésen”.

Sokszor belefutottam ilyenekbe, amikor már szinte remegve próbáltam elmondani, hogy ez csak a te véleményed, vagy egyszerűen csak átbasztak egy kamu hírrel vagy mémmel. Szóval már egy ideje kerülöm, hogy bármit is próbáljak elmondani bárkinek. Vagy kifejtsem a véleményemet bármiről.

Pluszban ipari méretű beleszarás van mindenbe. Annyi az egész, hogy „igen főnök, megcsináljuk”, aztán meg senki nem csinál semmit. Csak ami a minimális, hogy ne legyen lebaszva. Meg mindenkinek, ahogy a lelkiismerete diktálja.

Ez a Covid még rátett egy kicsit, hiszen bejöttek a faszság összeesküvés-elméletek is pluszba a közbeszédbe, meg egy év alatt mindenki vírusszakértő és fekete öves oltómester lett...

1,3 MILLIÓ FORINT A PEZSGŐ A TIBORCZ ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ KASTÉLYSZÁLLÓBAN

MAGYAR HANG
Szerző: GULYÁS BALÁZS
2021.04.17.Hadházy Ákos a napokban meglátogatta a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető turai kastélyszállót, ahol – mint a független országgyűlési képviselő írja – nagy mozgást tapasztalt. „Tiborcz szállodája minden jel szerint gond nélkül üzemel … luxusautók álltak a parkolóban, a személyzeti parkolóban is jócskán voltak autók. Egy hölgy és egy úr pedig éppen akkor, szombat este hétkor érkezett a kapuhoz, a portás egy papírlapból (vendéglista) ellenőrizte a nevet, majd a kastély főbejáratához irányította a vendégeket”. Hadházy Ákos szerint ezek azt bizonyítják, hogy nem csak üzleti és oktatási célból fogad vendégeket a turai kastélyszálló, így a képviselő bejelentést tett a rendőrségen, mert szerinte megsértik a járványügyi szabályokat.

A turai kastély a TRA Real Estates Kft. nevű céghez tartozik, amely a Tiborcz István által tulajdonolt BDPST Zrt. tulajdonában van. Az Orbán Viktor vejének érdekeltségében lévő hotelt üzemeltető cégcsoport Hadházy posztjának megjelenése után azt közölte, hogy ők csupán a szállodát készítik fel az újranyitásra, valamint a munkatársaikat tréningezik. Azt is hozzátették Tiborczék, hogy „csak és kizárólag üzleti céllal érkező vendégeket” fogadnak, ugyanakkor „az üzleti célról minden vendég maga tesz nyilatkozatot”. Később Hadházy közzétette egy orosz nyelvű gasztroblog posztját, amelyik éppen a BOTANIQ Turai Kastély képével magyarázza az olvasóknak, „hova érdemes menni, és hogy csak nyilatkozni kell az üzleti célról, mást nem kérnek”...


TÚLLÉPTE A 25 EZRET A JÁRVÁNY ÁLDOZATAINAK SZÁMA, DE MINDEN JÁRVÁNYADAT CSÖKKENT A SZOMBATIHOZ KÉPEST

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2021.04.18.


Napi új fertőzöttek száma: 3706 (-898)

Napi új halálos áldozatok száma: 205 (-12)

Kórházi ellátást igénylők száma: 8445 (-502)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1051 (-42)

Mintavételek száma: számítás alatt (szombati adat: 30662)

Az első dózissal oltottak száma: 3 252 579 (+38742)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 385 898 (+14196)

Csökkenőben a járványadatok. Két nap alatt ezerrel csökkent például a kórházi kezeltek száma, és ha lassan is, de a lélegeztetőgépre szorulóké is lefelé tartó tendenciát mutat. A járvány kezdete óta elhunytak száma 25 184-re emelkedett...


A 75 ÉVES BRÓDY JÁNOS A KLUBDÉLELŐTTBEN

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Szerző: KUN ZSUZSA
2021.04.10.75 éves lett Bródy János, aki senkinek nem adott interjút a születésnapja alkalmából. Nem csak kiváló zenész, de még annál is több dal szövegének írója. Néhány fontos, manapság húsbavágó gondolat ezek közülük: „romokban minden, ami fontos volt nekünk, hát nézd a táltos törpét, megint új álarcot visel, lesz még egyszer szép a világ, lesz még Magyar Köztársaság…“ Kun Zsuzsa 75. születésnapja alkalmából köszöntötte Tinit.

Az adás hanganyaga: https://www.klubradio.hu/archivum/klu...​ 

Honlapunk - cikkekkel, hírekkel, műsorarchívummal és élő adással: https://klubradio.hu​ 

Iratkozzon fel a csatornánkra: https://bit.ly/KlubradioYouTube​ 

Lájkoljon minket a Facebookon: https://www.facebook.com/klubradio​ 

Kövessen minket az Instagramon: https://www.instagram.com/klubradio/​ 

Klubrádió élő adása a YouTube-on: https://youtube.com/c/klubradiotv/live


DUNAFERR: CSAK AZ A BIZTOS, HOGY NAGY A BAJ

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2021.04.17.


Nem tudni, hogy jogos birtokbavételi kísérlet vagy fenyegető erődemonstráció történt, amikor egy csapatnyi biztonsági ember el akarta foglalni a Dunai Vasművet.


Terepjárókból álló, több száz méter hosszú kocsisort állítottak meg péntek délután a rendőrök Dunaújváros központjában. Az autókban biztonsági szolgálatok emberei ültek, s azért jöttek a Fejér megyei városba, hogy leváltsák a Dunaferr őrszolgálatát. A rendőrök igazoltatták az autók sofőrjeit és utasait, s ezt követően a konvoj java visszaindult a fővárosba. Néhány autó azért este nyolckor odagurult a vasműhöz, s a járművekből többnyire izmos, kopaszra nyírt, sötét egyenruhás férfiak szálltak ki, ám csak céltalanul sétáltak a gyár főbejárata előtti parkolóban. Rendbontás nem történt. 

Az esetről kérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot, s ott megtudtuk, hogy a konvojról és szándékáról már órákkal korábban értesültek, és mivel felmerült, hogy jogellenes magatartásra készül a városba érkező csapat, igazoltatták a team valamennyi tagját. Bűncselekmény nem történt, így az autókban ülők ellen nem indult büntetőeljárás. Egy járműben a „közbiztonságra különösen veszélyes eszköz”-t találtak, emiatt szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A rendőrség szerint egy polgári jogvita miatt utazott a csapat Dunaújvárosba, s hogy az üzleti konfliktusban kinek van igaza, abban nem az ő dolguk dönteni, számukra az volt a fontos, hogy a város nyugalmát az ideérkező csapat ne dúlja fel. 

Ezt a feladatot megoldották...

CSATASORBAN A NYUGDÍJASOKÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2021.04.18.


Az idősek fele a mintegy 150 ezer forintos átlagnyugdíjnál kevesebből él: 2010-ben 26 ezer, 2020-ban már 270 ezer nyugdíjas tartozik az úgynevezett legalacsonyabb jövedelmi tizedbe. Szakértők szerint a korábban alkalmazott vegyes indexálás és a 13. havi nyugdíj egyaránt segíthetne a helyzet normalizálásában. A kormány és az ellenzék erről a témáról merőben mást gondol – de az időseket a „nyugdíjmondások” alig befolyásolják.


2,2 milliós példányszámú ingyenes kormányzati lap; a nyugdíjasok megvédésének ígérete; a mondás, miszerint az idősek csakis Magyarország jelenlegi kormányára számíthatnak, amelyik minden helyzetben segítő kezet nyújt, szemben a nyugdíjelvevő baloldallal – ez a kabinet üzenete. Az ellenzéki meg az, hogy épp a kormány miatt vannak nehéz helyzetben az idősek, a nyugdíjak elmorzsolódnak, sok idős ember a létminimumszint alatt él.

Hűségesek az idősek

A nehézségek ellenére a több mint kétmillió nyugdíjas zöme politikai­lag elkötelezett. Závecz Tibor szociológus szerint azok az emberek, akik 2018-ban voksoltak, és most is elmennének, 80 százalékban megtartják a szavazatukat – nincs átvándorlás egyik oldalról a másikra. Nyugdíjasoknál a szavazatmegmaradás aránya 92 százalék. Ez azt jelenti – mondta a Závecz Research ügyvezetője –, hogy nagyjából 100-200 ezer nyugdíjas esetében nem biztos, hogy ugyanúgy voksol, mint 2018-ban. 

A részvételi hajlandóság is jóval intenzívebb az időseknél, általában 10 százalékponttal múlja felül az átlagot. Például, ha azt mérik, hogy a választók 45 százaléka biztosan voksolna, akkor a nyugdíjasoknál ez az arány 55 százalék. Ráadásul az idősebbek elkötelezettebbek, és kevésbé rejtik a szimpátiájukat. Amikor azt kérdezik egy kutatásban, ki melyik pártra szavazna, akkor az emberek nagyjából egyharmada kibújik a válasz alól – a nyugdíjasoknak viszont csak egynegyede...

MIÉRT BÁNTJA A FÜLET AZ A SZÓ, HOGY OLTAKOZIK?

QUBIT
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2021.04.18.


Hónapok óta izgalomban tartja a közvéleményt néhány „új” kifejezés, amit az országos tisztiorvos és néhány más szakember hozott be a köztudatba. Mintapéldája ennek az oltakozik ige. Egyesek szerint ezek a szavak „nem léteznek”, „nincsenek magyarul”, esetleg ezeket a dolgokat „nem így kell mondani”. Mindezekről a vélekedésekről semmit sem kívánok mondani, sokkal inkább az érdekel, hogy mi mondatja ezt az emberekkel. Szerintem nem a lélektani oldala érdekes, nem vagyunk egyformák, van aki felháborodik a szokatlan kifejezéseken, van aki csak furcsállja őket, és vannak akiket egyáltalán nem zavarnak. Ami engem foglalkoztat, az az, hogy a körülöttük habzó hullámok – azon túl, hogy esetleg a használóikkal kapcsolatos érzelmekből is táplálkoznak – mégiscsak valamiféle határok létezését jelzik. És nem is akármilyen határokról van szó, nem egyszerűen arról, hogy mi van „magyarul”, és mi nem. Hiszen mindezek a kifejezések, mint például az oltakozik, réges-régi magyar részekből állnak, és szabályosan vannak megalkotva (igeképzők igetövekhez járulnak, igekötők igék előtt állnak, stb.), tehát kétségtelenül „magyarul” vannak. Akkor mégis milyen határt súrolnak vagy akár lépnek át? Milyen titok rejlik itt? Ebben a részben épphogy a probléma megfogalmazásáig fogok eljutni.

A „létezik‑e” élmény

Ez az a sajátos érzés, amit bizonyára mindannyian átéltünk már, amikor olyan szavakat hallottunk (először, vagy hitünk szerint először), mint az oltakozik, vagy éppen az üzbégség (abban az értelemben, hogy ‘az üzbégek’), vagy a befoglal valamit. Sokan azonnali elutasítással reagálnak erre az élményre: „Nem létezik, helytelen, nincs magyarul.” Mások viszont elgondolkodnak rajta, és különböző kérdéseket fogalmaznak meg vele kapcsolatban. A legegyszerűbb az a kérdés, hogy „létezik ez a szó?” De ha ezen egy kicsit elgondolkodunk, akkor felismerjük, hogy a dolgot többféleképpen is meg lehet közelíteni: „Hallottam‑e már ezt a szót?” „Gyakran hallani‑e?” Vagy, mivel nyilvánvaló, hogy nem kizárólag olyan kifejezéseket értünk meg és produkálunk, amiket már sokszor hallottunk vagy használtunk, érthetjük úgy is, hogy „Általánosan használt szabálynak engedelmeskedik‑e a felépítése?”
...

A SANGHAJI FUDAN EGYETEM ELSŐ KÍNÁN KÍVÜLI CAMPUSA MÁR 2024-BEN MEGNYÍLHAT BUDAPESTEN

NÖVEKEDÉS.HU
Szerző: novekedes.hu
2021.04.16.


Addig is, amíg felépül az első kínai–magyar egyetem, a Fudan–Corvinus mintájára a Budapesti Műszaki Egyetemmel, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel is létrehozzák a Double Degree kettős diplomát adó programokat – minderről, valamint Fudan egyetemi éveiről, sanghaji főkonzuli tevékenységéről és jelenlegi munkájáról készített interjút a PADME Alapítvány Horváth Leventével, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadójával...

A LEGGYÁVÁBB BÁTOR EMBEREK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2021.04.16.


„Demokratának lenni mindenekelőtt azt jelenti, hogy nem félni…” Amikor Bibó ezt a közhelyszerűen, ám rendre hiányosan idézett kijelentését leírta, akkor – miként ez a mondat második feléből kiderül – nem a félelemre, hanem a gyávaságra gondolt. Félni vagy gyávának lenni – hatalmas különbség. A félelem ugyanis teljesen természetes érzés, minden normális ember számtalan dologtól fél. A gyávaság azonban az emberi silányság egyik jelzője. Gyávának lenni azt jelenti, hogy valaki, bár tisztában van azzal, egy-egy helyzetben mi lenne a helyes döntés, mégis – számításból, félelemből, önzésből – a rossz utat választja. És mivel tudja, hogy rendre a rosszat választja, gyűlöli azokat, akiknek van bátorságuk a kockázatosabb, veszélyesebb jó mellett dönteni. A bátorság nem a félelem, hanem a gyávaság ellentéte. Ha egy vezető politikus gyáva, akkor döntései nem a magánérdekeket sértik, hanem a közjó, a közérdek érvényesülésének állják útját, és a társadalom boldogulását sodorják veszélybe. Ilyen gyáva politikusnak gondolom Orbán Viktort és a szolgálatába szegődött vazallusokat.


„A gyűlölet a gyávaság bosszúja a megfélemlítésért.”
(George Bernard Shaw)


És talán az a legszomorúbb az egészben, hogy ez a gyáva ember több mint három évtizeden keresztül el tudta hitetni egy ország nagyobb részével, hogy ő bátor. Sőt a legbátrabb! Miközben minden konfliktushelyzetben a gyávaságáról tett tanúbizonyságot.

Orbán Viktor 1989-ben, a rendszerváltás előtti hónapokban, politikusjelöltként interjút adott a Fekete Doboznak. Ebben arról beszélt, hogy édesapja erőszakos ember, aki „hihetetlenül megvert, néhányszor belém is rúgott, másnap reggel nem tudtam felkelni (...) ilyenkor mindig azt kiabálta, hogy tedd le a kezedet, hogy ne akarjak védekezni”. Ez az interjúrészlet 30 éve ad megfejteni valót önjelölt és valódi lélekgyógyászoknak: az erőszakos, zsarnoki apa képéből próbálják levezetni Orbán személyiségtorzulásait. Engem viszont az interjú első meghallgatása óta az foglalkoztat, miért mondta el ezt akkor és ott nyilvánosan az apjáról. Egy akkoriban még alig ismert politikusjelölt miért tartja fontosnak, hogy arról meséljen, az apja egy durva, erőszakos dúvad? Egy életútinterjúban vagy egy önéletírásban meg lehet említeni, ám egy rövid beszélgetésben ennek nincs más célja, mint hogy együttérzést, rokonszenvet csikarjon ki a közönségből, az apja rovására. Engem zavart ez az intim kitárulkozás, amelyről már akkor is azt gondoltam, hogy saját személyiségének elfogadtatása érdekében odadobta a közönségnek az apját. És ezt gyávaságnak gondoltam.

Ennél súlyosabb gyávaságnak gondolom azt, ahogyan 1989-ben, Nagy Imre és társai újratemetési gyászszertartásán félrevezette azokat, akik lehetőséget teremtettek számára, hogy beszédet mondjon, és ezzel dobbantót ácsoltak politikai karrierjének indulásához. Az újratemetésen elhangzó beszédet a többség mindmáig a rendszerváltás szimbolikus eseményeként tartja számon, és magam sem vitatom, hogy jó beszéd volt. Az „oroszok hazaküldéséhez” azonban Orbán Viktornak semmiféle bátorságra nem volt szüksége, egyrészt mert már hónapokkal korábban megszületett a megegyezés a szovjet csapatok kivonásáról, és ezt Orbán is tudta, másrészt mert az esemény békés lebonyolításáért minden felelősség az újratemetés szervezőire hárult. Mivel közelről követhettem nyomon az eseményeket, tanúja voltam, hogy pattanásig feszült hangulatban, folyamatos fenyegetések közepette készült az eseményre a néhány tucat szervező, s mennyi aggodalom és bizonytalanság között zajlott a készülődés. Naponta tárgyaltak az üggyel szemben ellenséges és folyamatosan fenyegetőző belüggyel, a külüggyel, a miniszterelnökséggel, a temetkezési vállalattal, a rendőrségi és katonai vezetőkkel, a különböző nagykövetségek vezetőivel, érzékeltem a szervezők körében uralkodó óriási feszültséget és a nyomasztó felelősséget. Magyarországon több mint három évtizede nem volt olyan valódi politikai esemény, amelyen több százezer ember vett részt, sem a rendfenntartó erőknek, sem a szervezőknek, sem a résztvevőknek nem volt semmiféle tapasztalatuk egy ilyen hatalmas tömegrendezvény biztonságos levezénylésében. Az elhangzó beszédekért is a szervezők vállaltak felelősséget. Az esemény előtti napon Litván György ült le Orbánnal, hogy egyeztessenek a szövegről. Litván elmondta, hogy Németh Miklós már hetekkel korábban megegyezett a szovjet hadvezetéssel a csapatkivonásokról, amiről egyébként egy mínuszos hír meg is jelent a sajtóban, és erről tájékoztatta a kerekasztal-tárgyalások delegációinak vezetőit, de a szovjeteknek az volt az egyik feltételük, hogy ez csak a temetés után kerüljön nyilvánosságra. Litván ezt is elmondta Orbánnak, aki akkor elfogadta az érveit, és megígérte, hogy „nem tolja túl a biciklit”. Orbán vabankra ment: mindent vagy semmit, kockázat nem számít, ha meg kell fizetni az árát, majd megfizeti valaki más. Ha pedig átjön az üzenet, hogy fél kézzel, posztmodern Petőfiként zavarta ki az oroszokat, akkor az őt a történelmi nyerő oldalra helyezi – írta Vágvölgyi B. András, aki az újratemetés sajtófőnöke volt (Vageszblog/Átlátszó, 2019. jún. 15.)...


MI FIZETÜNK AZÉRT A KÍNAI KOMMUNISTA PÁRTNAK, HOGY LEGYEN EGY EGYETEMÜK AZ EU-BAN (VIDEÓ)

MAGYAR JETI / 444.HU
Szerzők: Botos Tamás, Ács Dániel, plankog, Kiss Bence
2021.04.18.- Kínai hitelből készül a magyar felsőoktatás óriásberuházása, a Fudan egyetem, aminek építését a kormány már oda is ígérte egy kínai cégnek - írta meg a Direkt 36 múlt héten.

- A kormány azóta elvette Fürjes Balázstól a Diákváros és a Fudan felügyeletét.

- Egyáltalán mi ez az intézmény: a Kínai Kommunista Párt hűséges káderképzője, vagy egy elitegyetem?

- Műsorunk és a 444 stúdiója olvasóink és nézőink támogatásával valósult meg, köszönjük!

A Magyar Jeti korábbi adásai: 

COVID: A MEGFERTŐZŐDÉS FELÉR EGY OLTÁSSAL?

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.18.


Elméletben működhet, hogy a természetes fertőzés kiváltja a vakcina első dózisát, és a biztonság, hatékonyság érdekében kombináljuk az oltóanyagokat. Az elméletek gyakorlatba ültetéséhez viszont még sok kutatási eredmény, 

tényszerű tudományos bizonyítékok kellenek.

A koronavírus-világjárvány csúcspontján nem csoda, ha óránként záporoznak az információk, komoly helyekről érkeznek napról napra más-más tartalmú nyilatkozatok, a tudósok, kutatók „ötletelnek”, próbálnak minél hatékonyabb megoldásokat találni. A tudomány így működik, az útkeresésről, állításokról és azok cáfolatáról szól mindaddig, amíg meg nem születik az egzakt megoldás, csakhogy békeidőben mindez a színfalak mögött folyik, a laikus legfeljebb a végeredményről értesül.

Most azonban, ahogy már többször is fogalmaztunk, háborús helyzetben vagyunk, a kutatómunkát soha nem látott érdeklődés kíséri, az emberek félnek, a rettenetes hírdömpingben pedig a legtöbbször magukra maradnak az információk értelmezésével. Az utóbbi időben például hallhattunk arról, hogy érdemes lehet a különböző vakcinákat variálni, pontosabban más oltóanyagot beadni a második alkalommal. Vagy arról, hogy a fertőzésen természetes módon átesett személyeket elég lehet csak egyszer beoltani.

Miért? Milyen előnnyel kecsegtetnek ezek az „újítások”? Milyen hátulütők lehetnek, és miért nem egységes a tudomány álláspontja?
...

A KORMÁNY SZEMBEÁLLÍTOTTA A TANULÁSHOZ VALÓ JOGOT AZ EGÉSZSÉGHEZ VALÓ JOGGAL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.18.


A kormány úgy döntött, hogy április 19-én kinyitnak az óvodák és az általános iskolák alsós tagozataiban is megkezdődik a tantermi oktatás. Ám ez a nyitás nem lesz zökkenőmentes. Sok szülő ugyanis félti a gyereke egészségét, ezért nem engedi iskolába. Bár arra Orbán Viktor is felhívta a figyelmet: a szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az intézményvezetőnél kérvényezzék, hogy a gyerek az iskolától távol legyen, és az ne számítson hiányzásnak. Úgy tűnik, a kormány a rossz döntést – az „Oszd meg és uralkodj” elve alapján – úgy akarja leplezni, hogy szembe állítja egymással a szülőket és a pedagógusokat. Persze, fű alatt. Nem csak azt tiltották meg, hogy az iskolák áttérjenek digitális és hibrid oktatásra, olyan levelet is kaptak a szülők az intézményvezetőktől, amelyben közölték velük, amennyiben egy teljes osztály, vagy az osztály jelentős része nem megy be az iskolába, akkor felfüggesztik a tanítást, és július 15. után az osztálynak és a pedagógusnak is be kell járni. Az intézményvezetők az ukázt feltehetőleg a tankerületi vezetőktől kapták szóbeli utasításként
.

Amikor a kormány dönt

A kormány április 14-i ülése után Orbán Viktor a Facebook oldalán jelentette be, hogy fokozatosan nyitják az iskolákat, április 19-én csak az óvodákba és az általános iskolák alsó tagozatába térnek vissza a gyerekek, a többiek számára május 10-én nyitnak az iskolák, addig marad a digitális oktatás. A kormányfő egyben türelmet, megértést kért a szülőktől.

Április 16-án szokásos, pénteki interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az iskolák újra nyitása kapcsán azt mondta, az „ember legjobban mégiscsak a gyerekeit félti”, ezért nagyon nehéz újraindítani az iskolákat, mert a közvélemény mindig megosztott. A döntésnél fontos szerepet játszott, hogy az utolsó tíz napban nagyon megnőtt a gyermekeiket bölcsődébe vivő szülők aránya. Kitért rá, hogy megnézték a kórházi statisztikákat is, és mintegy 10 ezer kórházban lévőből huszonhét 14 év alatti gyermek van, ketten vannak lélegeztetőgépen. „Ez is kettővel több, mint kellene”.

Arra is a felhívta a figyelmet: a szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, ha a gyereket mégsem akarják engedni iskolába. Ebben az esetben az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak vagy igazolatlannak tekinti. Úgy vélte, biztos, hogy az újraindítás a pedagógusoknak sem könnyű, de nagy szükség van a munkájukra, ezért arra kérte őket, hogy segítsenek az országnak, hogy újra tudják indítani az életet...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ELŐBB MEGREPESZTETTE A MAGYAR JOGÁLLAMOT, MAJD A RÉSEKET MAGÁVAL TÖLTÖTTE KI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.18.


Ezúttal a svájci köztévé vette napirendre a magyar jogállam orbáni átformálását.


SRF

A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami vagyont olyan magánalapítványokba, amelyek vezetői többnyire a kormányfő politikai csókosai. Az ellenzék szerint a Fidesz ily módon igyekszik felkészülni arra az esetre, ha vereséget szenved a jövő tavaszi választáson. A felvezetés kiemeli, hogy Magyarország ránézésre demokrácia, a jogállamon azonban egyre több repedés mutatkozik, mivel a Fidesz folyamatosan növelni kívánja hatalmát.

A riportfilm azzal indít, hogy gazdát cserél a többi közt a Gödöllői kastély, az Óbudai sziget, miután egyre-másra születnek a kormányhatározatok az állami vagyon kihelyezéséről. Két nap múlva lesz meg az a parlamenti határozat, amely szentesíti az átszámítva 3 milliárd svájci frank értékű tulajdon elajándékozását.

Az ellenzék fel van háborodva. Az MSZP-s Szakács László szerint Orbán Viktor a vagyon kimentését életbiztosításnak tekinti arra az esetre, ha alulmarad az urnáknál. Hanák Gábor az LMP-től arról beszélt, hogy továbbra is a miniszterelnök akar rendelkezni ezzel a tulajdonnal. Gergely Márton, a HVG főszerkesztő-helyettese példátlannak minősítette az eljárást, kiemelve, hogy a kormányfő párhuzamos államot próbál létrehozni, mert ki óhajtja küszöbölni, hogy az esetleges hatalomváltás bármi kockázatot jelentsen számára.

Több új alap is az egyetemek privatizálására szolgál, miután elűzték a CEU-t. A többi felsőoktatási intézménynél a döntőt szót a hatalom barátai kapták, kapják meg. Az anyagi alapot MOL- és Richter-részvények adják hozzá.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós teljesen értelmetlennek, ugyanakkor törvénytelennek minősíti a folyamatot. De a lényeg, hogy győzelme esetén az ellenzék ne tudja visszaszerezni az elidegenített állami vagyont. Hiszen a kuratóriumok tagjait nem lehet leváltani, kinevezésük életük végéig szól.

A vádakra sem a kormány, sem a Fidesz nem kívánt válaszolni. De már arról az oldalról is mind többen kifogásolják ezt a megoldást. Gergely Márton úgy értékelte, hogy az ország fordulóponthoz érkezett, mert Orbán minden eszközzel igyekszik döntéseit visszafordíthatatlanná tenni. Amihez a svájci tévé azt teszi hozzá, hogy ha mindezt látná, alighanem forogna a sírjában Sissi, aki egykor igen sokszor megfordult a Gödöllői kastélyban.

Spiegel

A német védelmi miniszter kijelentette, hogy Oroszország konkrétan és közvetlenül fenyegeti Európát. Kramp-Karrenbauer a kormányzó CDU-hoz kapcsolódó Adenauer-alapítvány hagyományos Königsbronni fórumán, on-line fejtette ki véleményét. Mint mondta, a csapatátcsoportosítások, a gyilkos merényletek, a számítógépes támadások az orosz hadviselés részét képezik és mindez biztonsági aggályokat kelt a földrészen, így Németországban is.

Azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az titokban olyan rakétákat helyezett el a kalinyingrádi exklávéban, amelyek 500 kilométeres hatótávolságuk révén minden további nélkül el tudják érni a német területeket. Egyébként a Kreml 3 éve, hosszas titkolózás után el is ismerte a Iszkander-rakéták rendszerbe állítását.

A német miniszter provokációnak nevezte, hogy Moszkva csapatokat küldött az ukrán határra. Egyben dicsérte, hogy Kijev higgadtan reagált a kihívásra. Azzal érvelt, hogy nem szabad felülni az orosz húzásnak, amely mindenre alkalmas, csak bizalomteremtésre nem. Egyben azzal vádolta Oroszországot, hogy az mind inkább a Nyugat illiberális, antidemokratikus ellenpólusakét határozza meg magát. Ennek a felfogásnak rendeli alá a politika más területeit is. Eszközei közé tartozik a burkolt és nyílt politikai befolyásolás, valamint a közvetett és közvetlen katonai szerepvállalás is.

Reuters

A cseh ipari miniszter azt közölte: egyáltalán nem kizárt, hogy Oroszország nem pályázhat a Dukovany atomerőmű új reaktorának megépítésére, miután a Babis-kormány kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát. Azért kellett távozniuk, mert a vizsgálat szerint Moszkva állt annak a robbantásnak a hátterében, amely hét éve, egy cseh lőszerraktárban pusztított. Havlicek szerint ha helytállóak a megállapítások, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Idáig egyébként azt mondta, hogy a verseny érdekében minél több jelentkezőt meg kell hívni.

A versenytárgyalás várhatóan az év végén, az októberi választások után nyílik meg, eddig az amerikai Westinghouse, a francia EdF és egy dél-koreai cég jelezte, hogy indulni kíván. A beruházás értéke legalább 6 milliárd euro. A cseh elhárítás egyébként évek óta figyelmeztet arra a veszélyre, amit Oroszország és Kína jelent. Az ellenzék egyetért az értékeléssel.

Neue Kronen Zeitung

Az osztrák külügyminiszter védelmébe vette, hogy kancellárja egymillió Szputnyik V megvásárlásáról tárgyal Oroszországgal. Schallenberg helyesnek nevezte, hogy az EU a vakcinák közös beszerzését irányozta elő, ám a politikus emellett lát módot arra, hogy a kormányok külön is felvegyék a kapcsolatot olyan gyártókkal, amelyek nem részesei a közös stratégiának.

Jelezte ugyanakkor, hogy Ausztria fontos tartja az európai engedélyt az ilyen készítmények esetében, de a polgárok egészségénél nem játszhatnak szerepet geopolitikai megfontolások. Az antitestek ugyanis nem igazodnak ilyen szempontokhoz. Kurz nemrégiben arról beszélt, hogy nagy lökést adna az osztrák oltási kampánynak az orosz szállítmány.

Ám mivel Schallenberg most kifejtette, hogy nem elegendő, ha az oltóanyag hatékony és biztonságos, hanem a forgalmazására rá kell bólintania az EU gyógyszerfelügyeletének is, inkább az látszik valószínűnek, hogy Bécs – Magyarországtól eltérően – nem vállalkozik nemzeti külön útra, bár ezzel együtt nem kizárt a lehetőség.

Die Presse

Bulgária ugyan négy másik országgal együtt kiharcolta, hogy az eredetileg tervezettnél több oltóanyagot kapjon az uniótól, csakhogy a szert egyelőre nem a nyugdíjasoknak, krónikus betegeknek és más rizikócsoportok tagjainak adja be, hanem politikusoknak, bankároknak, vállalati vezetőknek és fiatal számítógépes szakembereknek. Pedig a miniszterelnök, aki a balul sikeredett választások után immár csupán ügyvezetőként látja el hivatalát, annak idején nagyon fel volt háborodva, amikor úgy ítélte meg, hogy Szófia a rövidebbet húzza a szerek elosztásánál.

Sűrűn emlegette a szolidaritást, ám éppen ezt a szolidaritást nem tapasztalni, amikor arról van szó, hogy kik kapják meg először a védelmet jelentő készítményeket. Az oltási stratégia első helyre tette az orvosokat, ápolókat, de a nyugdíjasok és az egyéb, igencsak rászorultak már akkor is csupán a 4. csoportban szerepeltek. Nem beszélve a romákról, akikről köztudott, milyen körülmények között élnek.

Majd visszaütött, hogy a bolgár vezetés az olcsó AstraZeneca mellett kardoskodott, viszont lemondott a neki járó Pfizer-kontingensről. Ám hamar kiderült, hogy a svéd-brit cég nem tud eleget szállítani. Ezt a helyzetet még csak-csak áthidalta az uniós partnerek pótlólagos felajánlása, de az oltást rosszul és átláthatatlanul szervezték meg a bolgár hatóságok. Úgy hogy csupán a lakosság 7 százaléka van túl legalább az első adagon, miközben az uniós átlag 16,6 százalék.

Yahoo/AP

Lemondott az auschwitzi emlékmúzeum tanácsadó bizottságának három tagja, mivel a kulturális miniszter a testület tagjává nevezte ki Beata Szydlo volt kormányfőt, EP-képviselőt, a hatalmon lévő Jog és Igazságosság prominens tagját. A vihar láttán a tárcavezető azzal érvelt, hogy nem szabad politikát belevinni a kérdésbe, illetve hogy az új tisztségviselő néprajzot és történelmet végzett, azon kívül családja jó ideje azon a környéken él.

Az egyik tiltakozó, Stanislaw Krajewski filozófus ezzel szemben rámutatott, hogy a PiS avatkozik bele egy olyan ügybe, amelyben a politikának nem volna keresnivalója. Hiszen a szakértői tanácsban még soha egyetlen politikus sem kapott helyet. Azon kívül – tette hozzá – az is a távozásra ösztönzi, hogy látja, mit művel a populista-nacionalista kormány, és ő azzal semmilyen formában nem kíván közösséget vállalni.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Kaczynski minden lehetséges módon igyekszik népszerűsíteni a történelem hazafias olvasatát. Így Krajewski attól tart, hogy ennek a törekvésnek áldozatul esik az Auschwitzi emlékmúzeum felfogása is.

VÉR, VERÍTÉK, KÖNNYEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.18.


A matadorokat is megtréfálta a járvány, nem öldökölhettek bikákat nagy nyilvánosság előtt, s így megélhetés nélkül maradtak. Oda lett a fene nagy férfiasság, a csicsás ruhák és persze a dicsőség. Meg a gyereket is etetni kell valamiből, így a matadorok, mint akármely csámpás zenebohócok vagy prostik, a társadalom jóindulatára számíthatnak csupán, hogy éhen ne vesszenek. Lesz is májusban Madridban jótékonysági bikaviadal, ahol korlátozott számú néző előtt lehet újra ölni, hogy a matador csemetéje kaphasson kenyeret, s azért ennek van egy diszkrét embertelen oldala. Hacsak az ember mint faj specifikuma épp nem az értelmetlen és cél nélküli gyilkolás.

Ez a vonal azonban messzire vezetne, el egészen Füst Milán etikájáig a Hábi Szádiban. De nem olyan időket élünk, hogy ilyen fölöslegességeken merengjünk, amikor a kedves vezető tegnap este, mintha az életben más nem is létezne számára már, bejelentette, hogy kies hazánkban beojtottak immár hárommillió kétszázötvenezer talpasjobbágyot, így mindjárt nyithatnak a teraszok. Ez az új szint, a terasznyitás. Mondta is a kedves vezető nemrégiben, hogy ennek szimbolikus jelentősége van, de, hogy minek a jelképe az, hogy Tercsi, Fercsi, Kata és valahány név a naptárban idvezült arccal hörbölheti a bambit a lemenő nap sugaránál, azt én nem tudom. Miközben hullunk, mint a legyek.

Van ez a kiskölkekkel folytatott bamba játék, hogy apu eltakarja az arcát, és akkor nincs is, illetve, ha elkapja a szemei elől a kezét, akkor meg jujj, de mennyire van ismét. A kisdedek göcögnek, egy csoda a világ, apu nincs és lesz hirtelen, önfeledt gyönyörűség az élet. Csakhogy közben bekakált a gyerek a pelusba, semmi sem olyan felhőtlen, mint azt hinni szeretnénk és akarjuk. A kedves vezető is hiába ül a karmelitákban, és a puritán, fehérre meszelt falakra – alatta freskó – hiába húzgálja a rovátkákat az ojtások számáról, hogy óránként adjon számot az aktuális, diadalról, ha olyan voltaképp nincsen is. Ha majd véget ér egyszer ez a rémálom, lesz összegzés, és az tragikus lesz.

Churchill vért, verítéket, könnyeket ígért népének, és be is tartotta a szavát. Még Bajnai is kijelentette merész melankolikusan, amikor az országot ki kellett húzni a ganyéból, hogy fájni fog, és valószínűleg a magyar politikában az volt az utolsó őszinte mondat életünk során. Máma a járvány arra is alkalmas, hogy ennek örve alatt tegyék például akadálymentessé a hazugságok terjesztését a fővárosban a Metropol formájában, ami igazán nem nagy csapás, csak mutatja a hatalom pitiáner, kisztitkári aljasságát. Hogy ilyesmikre ügyel szuszogva, miközben beborít minket Orbán permanens ojtási diadala. A kedves vezető a vészek kezdetekor is azt hangoztatta, mindenkit meggyógyít...