2016. november 30., szerda

KÖSZÖNI A MILLIÁRDOKAT, A FÉNYT, A CSILLOGÁST, DE MOST MENNIE KELL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.30.


Nem önszántából, nem akkor, amikor kellett volna, nem elegánsan, nem szépen, nem jóérzésből és éppen ezért a jövőre nézve semmilyen optimizmusra okot nem adó módon, de végül lemondott. Egy olyan országban, ahol soha senki nem mond le a pozíciójáról bármilyen aljas disznóság derül ki róla, még Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök kicsit sárga, kicsit savanyú lemondásáról is beszélni kell.

Amely megindító színjátékhoz – kívülről szemlélve – úgy tűnik, hogy kellett egy Water Willy? Röhejes és szánalmas? Igen. Az egészen biztos, hogy kellett az öszvér makacsságával a székébe kapaszkodó, egyik faszságot a másikra halmozó Gyárfás Tamás személye. Hosszú Katinkát külön nem említem, mert az evidencia. E szívszaggatónak szánt lemondás természetesen most sem az egészséges felismerésnek, hanem minden bizonnyal egy barátilag eligazító, ellentmondást nem tűrő telefonhívásnak köszönhető. Nem állítom, de sejtem, és jó okom van rá. Itt az eddig mindent túlélő közleménye. Átlátszó, dagályosan hányingerkeltő, de ennyire futotta:

"Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban."

Gyárfás Tamás nem mondott le, amikor Hosszú Katinka széttépte a hallgatásért cserébe nagyvonalúan felajánlott szerződést, amiért egy végtelenül kínos reklámban való önkéntes részvételt is elvárt az úszókeresztapa. Akkor sem rezdült az arca, amikor mentegetni próbálta és mentegette is a csoportos nemi erőszakoló Kiss Lászlót, amikor koncepciós perekkel dobálózott, majd amikor a halottnak vélt áldozatról kiderült, hogy életben van, jól kitalált bizalmi szavazással erősített pozícióján.

Tovább magyarázkodott, mentegetőzött, mártírkodott Hosszú Katinka minapi közleménye kapcsán, amelyhez – legnagyobb pechére – hiteles sportemberek is csatlakoztak. Aztán – mivel Bol-dog kutya annak idején nem volt elég a totális leéégéshez, végképp belenyúlt a tutiba a WaterWilly nevű, szexuális segédeszközt idéző kabalaállatkával. Látszólag ezzel nyúlt bele.

És noha néhány napja még megkerülhetetlenségét hangsúlyozta a jövő évi vizes vb megrendezésével összefüggésben, ma hálálkodó könnyes-sírós, a nyomasztó kudarcokkal vastagon körbebástyázott, szakmaiatlansággal és korrupcióval szoros kapcsolatot ápoló tevékenységéről egyetlen szót nem ejtő közleményben közölte: mindenkinek jobb lesz, ha félreáll. Cinikus módon éppen egy nappal azután, hogy még a botrányos kabalafigurától is elhatárolódott.

Nos tehát: néhány nappal ezelőtt Gyárfás Tamásnak még esze ágában nem volt lemondani. Pedig a kormány üzent is neki félszájjal: nem szólnak bele, de rendet kell tennie maga körül. Az érintett mára hirtelen megvilágosodott: mindent köszön és megy. Bár jómagam is, és mások is leírták már, hogy ez a minden hájjal megkent túlélőbajnok csak a sportágat és az egész magyar sportot átszövő métely jéghegyének alig látszó csúcsa, e – mivel elegánsan nem ment, hát ilyen szemfényvesztőre sikerült – lemondás kapcsán hatványozottan igaznak érzem a megállapítást...


ITT OLVASHATÓ

HOGYAN KELL MEGHALNI

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2016.11.29.


Özv. V.B-né egy napon arra ébredt a Dél-Pesti - rossz nyelvek szerint: Dél-Tepsi - kórházban, hogy meghalt.

Érezte, hogy nem érez már semmit. Ez nagy megkönnyebbülés volt neki, mert egyrészt rohadtul fájt már a rákja, amelyik elharapózott benne, másrészt elég ergyán lett belekötve az infúzió, az is sajgott.

No, de ennek vége. Kiropogtatta tagjait, és hónapok óta először nyugodtan szétnézett a kórteremben. Körülötte csöndben haldoklottak az emberek.

A reggeli vizit előtt, úgy fél hat felé jött a takarító személyzet, rugdosta a fém szemeteseket, csapkodta az ajtókat, de özv. V.B-nét végre először nem tudták a zajok felbosszantani.

Később jött Marika is, a középkorú, fáradt, táskás szemű, lestrapált és alulfizetett ápolónő, mindenkinek a szájába beledugta a hőmérőt, majd ugyanazzal a körrel ki is vette, leolvasás nélkül visszavágta az eszközöket a közösbe, az ajtóból még visszaordított, hogy mindjárt jön a kisvizit, mindenki tegye rendesen a köpenyét és a papucsát, mert a főorvos úr ma kiemelten rosszkedvű.

És jött a kisvizit, mindenkitől megkérdezték, na, mi a helyzet, majd a választ meg sem várva továbbment a slepp.

Meghozta a váltás a reggelit is, de özv. V.B-né pont úgy nem nyúlt hozzá a némiképp feketepenészes szelet parízerhez és a száraz kenyérhez, mint más napokon, a túlcukrozott teát sem itta meg, így amikor a nővérke szó nélkül elvitte, csak megkönnyebbülést érzett.

A nagyvizitnél sem volt semmi gond, bár az egyik orvostanhallgató megemlítette, hogy mintha nyolcaskának kissé püffednének a lábai. A főorvos úr leintette, hogy ebben a korban ez természetes...
 

NINCS OK BIZAKODÁSRA: MÁTYÁS KIRÁLYHOZ HASONLÍTOTTA MAGÁT ORBÁN - ÉS NEM VICCELT

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.30.


De azért a telefonos mesét sem hagyta ki.
Mindnyájunknak van (volt vagy lesz) legalább egy olyan nagypapája, aki mindig ugyanazokkal a katonatörténetekkel üldözi a családját. Nos, akinek még sincs, most szerezhet egyet, mert Magyarország miniszterelnöke pont ebbe a stádiumba lépett. Most éppen a Diaszpóra Tanácsnak adta le újból az új, legkedvesebb önmagáról szóló hőskölteményét, melyben Donald Trumppal csacsognak telón; lazán, ahogy csak az egyívásúak tudnak. Két gomolyaggal játszó Fekete Bárányfelhő egymást közt…

„Ma már senki sem vitatja, hogy a magyar gazdaság érdekében tett kísérletek sikeresek voltak. Egy éve túlzóan magabiztos mondat, ma már nem, mert az amerikai elnökkel is lehet arról beszélni, hogy a Fehér Házban fekete bárányként egyikünket sem látták szívesen. Fekete bárányok voltunk, éppen ezért sikertörténet a mienk” – vágod, kedves Diaszpóra barátom, ilyen volt ám, amikor rácsörögtem a Donaldra.

Vajon hányszor halljuk ezt még?

Szerencsére van új is: figyelj, Diaszpóra, szólíthatlak Spórának? Na, az megvan, hogy én vagyok Mátyás király. Figyelj, tanulj, s tudd meg, hogy „soha nem volt Közép-Európának ekkora befolyása európai ügyekre, Mátyás óta biztosan nem”.

Ezek után az következett, hogy Magyarország miniszterelnöke felolvasta tavalyi beszédét, s reagált rá, ezt is megoldottuk, azt is megoldottuk. Mi vagyunk a legnagyobb királyok, s "ha a következő öt évben nem csinálunk irtózatos butaságot – magyarok vagyunk, szóval ez is előfordulhat –, ha a vezetőink nem veszítik el a józan eszüket, akkor a pályán maradunk"...

ITT OLVASHATÓ

ADÓK-KAPÓK

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.11.30.


Az egyik újságban érdekes fejtegetésre lettem figyelmes annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülésén bejelentette, hogy 1,6%-os lesz a nyugdíjemelés, és minden nyugdíjas kap egy 10 ezer forintos Erzsébet utalványt.

Azt boncolgatta a zsurnaliszta, hogy a nyugdíjasok számára ez az észbontó és a magyar költségvetést terhelő kiadás az adófizetők pénzéből kerül a nyugdíjasok feneketlen zsebébe. Épp csak azt nem tette hozzá, hogy mikor pusztulnak már el ezek a vén hülyék, mit rontják itt a levegőt és egyáltalán! Legyenek hálásak, hogy egyáltalán még élnek. Sok luxusnyugger! Miért nem maradnak a Bahamákon, vagy Floridában, amikor virágmintás ingeikben, és löttyedt lábaikra húzott rövidgatyóban elhúznak nyaralni? Csak szórják a sok pénzt. Az adófizetők pénzét!

Nem az első eset, amikor azt hallom, vagy olvasom, hogy a nyugdíjasok ingyenélők, a társadalom eltartottjai.Muszáj ehhez néhány gondolatot hozzáfűznöm.

Sokan, sokszor, sokféleképpen elmondták már, hogy a magyar nyugdíjrendszer a nyugdíjjárulékok befizetésén alapul, mindenki annak alapján kapja a nyugdíját, amennyi munkaidőt igazolni tud, s amennyi járulékot ez idő alatt ténylegesen befizetett. Ez aztán a megállapított nyugdíj összegét illetően elég nagy szóródást mutat, különösen mivel sem a rendszerváltás előtt, sem azt követően nem volt sem lehetőség, sem divat az öngondoskodás. Így az az érdekes helyzet is kialakulhatott, hogy a mindig anyagi jólétben élő magánvállalkozók, dívák és bonvivánok idős éveiket filléres nyugellátásból tengetik, mivel a járulék-befizetéseiket okosban, minimálbérre állították be.

Nyomorukról szóló történeteiket hallgatva nem mulasztok el könnyet hullatni és sajnálkozom. Van azonban, hogy azokra az időkre gondolok, amikor ők a legújabb Opel Recorddal szelték az M7-est a
Balatonra, oldalukon a csinibabával, úton a saját nyaralóba, míg alattam vígan zakatolt a vonat, másodosztályon, két gyerekkel a szakszervezeti üdülőbe, ahol négyen voltunk egy 10 négyzetméteres kis szobában, boldogan. WC, fürdő a folyosó végén, balra.

Ez a dolgoknak persze csupán az egyik oldala, nem is a legszebb, én tudom, hiszen mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Akinek kevesebb van, az mindig többre vágyik. Az irigyebbek meg folyton azt nézik, mi van a másik zsebében, s az miért több, mint az övé. A válasz pedig az, hogy nyilván érdemtelenül...

ITT OLVASHATÓ

LEGENDÁS SZINKRONOK: A PROFI

30/40 BLOG
Szerző: frimi
2016.11.29.


Egy akciófilmnek nem muszáj primitívnek lennie. Persze egy Steven Seagal, vagy éppen Van Damme mozitól sohasem vártunk magvas gondolatokat, hiszen magukról a sztárokról sem képzeltük, hogy filozófiából írták a doktorijukat. És az utánpótlás, Jason Statham sem arról nevezetes, hogy bonyolult logaritmusok és konspirációk felfejtése útján menekülne azokból a csapdahelyzetekből, amikhez neki csak egy hatalmas gépfegyver, néhány pisztoly, vagy puritánabb esetekben, a lába és az ökle szükséges. Mint minden, az akciófilmek is jelentősen leegyszerűsödtek. Nem kell már jellem, sárm, karizma, humor, lazaság, ész és ravaszság, nem kellenek igazán gonosz és manipulatív ellenfelek, elég egy beprogramozott robotszerű hős minél több puklival a vállán és a mellkasán, aki szúrós tekintettel néz és közben halomra lövi, vagy csépeli az ellent. A történetek annyira sematikusak és egykaptafára épülők, hogy azok dekódolásához a logika, a gondolkodás és a tudás nélkülözhető, mindössze egy szem ajánlatos hozzá, amivel követni lehet a sokszor teljesen véletlenszerűen bekövetkező eseményeket. Ily módon a színészek is csak koloncok, hiszen helyettük inkább arcokra tartanak igényt, amelyek olyan grimaszokat vágnak, mint a hollywoodi szépségek a huszadik botox műtétjük után. Merevet és előre nézőt. Így amikor kicsit tele lesz a puttony és elönt bennünket a pulykaméreg a sokadik igénytelenség láttán, jól esik hátranézni. Nem a könnyes szemű nosztalgia vagy a korcs jelen elátkozása miatt, hanem azért, hogy meglessük milyen az, amikor olyan valódi hősök uralják a vásznat, akiknek még igazi tökük van, nem felcsatolható műbránereik.

A profi nemcsak a francia, hanem az európai filmművészet egyik ragyogó gyémántja. Georges Lautner filmje attól más, mint egy megszokott, sablonos akcióorgia, hogy a történetnek szépen leírható íve van, ami mögött pontosan kirajzolódnak azok a szándékok, amik a karaktereket, a főhőst és a vele szemben állókat mozgatják. A macska-egér játszma egészen új, máig aktuális perspektívába helyeződik azzal, hogy itt a hatalom és az egyén érdekei ütköznek, jelesül, hogy a titkosszolgálat feláldozhatja –e az ügynöke életét az időközben megváltozott politikai-gazdasági célok elérése érdekében. És ez a felütés nem kizárólag üldözést, harcot, verekedést és golyózáporokat generál, hanem olyan kérdéseket is, amelyek csontig hatolóan érvényesek a mindenkori elöljárók személyiség –és természetrajzát illetően. A profi rendkívül szemléletesen világít rá a hatalom emberi tényezőket, becsületszót és tisztességet nem tűrő érdekérvényesítésére. Ez pedig röviden azt jelenti, hogy a feljebbvalók úgy packázhatnak az embereikkel, ahogy éppen a hasznuk és a rövid távú érdekeik kívánják. Az alázatos csinovnyikok az egyik napon még végrehajthatják a rájuk bízott feladatukat, aztán a rá következőn, amint a széljárás egy más irányt vesz, már el kell távolítani őket, akár likvidálás útján is, nehogy beleköpjenek a jól előkészített levesbe. A profiban azonban az egyén fellázad, mert árulónak, kisstílűnek és becstelennek tartja azt a rendszert kiszolgáló személyzetet, amely előbbre helyezi a saját igényeit, elvtelen kompromisszumait a tisztességgel és az adott szóval szemben...

ITT OLVASHATÓ

MEGDOBÁLTA A RENDŐRÖKET: A FIDESZEST ELENGEDTÉK, A MENEKÜLTET 10 ÉV FEGYHÁZRA ÍTÉLTÉK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2016.11.30.


Emlékszik még valaki Goró Oszkárra? A Fidelitas alelnöke 2006-ban a tévészékház előtt megdobálta a rendőröket, üvöltözött, bíztatta a társait, akik felgyújtottak és megrongáltak 21 gépkocsit és két motorkerékpárt. A székházat megtámadták a szélsőjobbos zavargók, akik behatoltak az épületbe, kifosztották a büfét és törtek-zúztak. A Magyar Televíziót, amelynek adását 2006. szeptember 19-én hajnali 1 óra után meg kellett szakítani, több mint 29 millió forintos anyagi kár érte.

A tévé-székház ostromában a vád szerint Goró Oszkár, aki akkor a XV. kerületben volt önkormányzati képviselő, is részt vett, ezért az ügyészség őt közérdekű üzem működésének megzavarásával és csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolta.

Nem terrorizmussal.

Goró ezt a vádat jórészt tagadta, azt mondta: “a székház lépcsőjére nem mentem fel, az a széttaposott sörösdoboz, amit dobtam, nem alkalmas sérülés okozására, de azt érzékeltethette, hogy a rendőrök sem tehetnek meg mindent.” Egy korábbi tárgyaláson pedig azt mondta, azért volt a Szabadság téren, mert mint politikus, első kézből kívánt tájékozódni.

Hogy mi lett vele, mostanra senki sem tudja. Goró Oszkár eltűnt a közéletből. 2014-ben még az ő perében történt egy perújrafelvétel, aminek nem derült ki az eredménye, pedig próbáltunk utánakeresni.

Ahmed H. esete ugyanez, csak egy kicsit bonyolultabb. Ma délután a Szegedi Törvényszék kihirdette az elsőfokú ítéletet a röszkei terrorizmusperben, Ahmed H., a tavaly szeptemberi 16-i kődobálós-vízágyús-könnygázas balhé után egyedüliként terrorcselekmény elkövetésével is megvádolt szír férfi ügyében.

Őt ugyanis – a szüleivel együtt – fegyházra ítélték terrorizmus vádjával. Pedig semmi mást nem csinált, mint Goró Oszkár...

ITT OLVASHATÓ

RÁTÁMADT A KORMÁNY AZ IGAZI MAGYAR TŐKÉRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.30.


Miközben örülhetünk a minimálbér-emelésnek, amely következtében a nettó minimálbér már legalább közelít a régió többi országaiban létezőhöz, a kormány elmúlt hetekben bejelentett intézkedései egy csoportot érintenek komolyan. A magyar kis- és középvállalkozásokat, azt a csoportot, amely az ország gazdasági függetlenségének a gerincét adja.

Három lényegi változást jelentett be a kormány az elmúlt héten. A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25%-os bruttó emelését, amely persze a növekedő inflációval kevesebb lesz. A munkáltatói terhek 5%-kal, a szociális hozzájárulással csökkennek. Ezenkívűl pedig a társasági adót a nagy cégek esetében 19%-ról 9%-ra, a kis és közepes vállakozásoknál 10%-ról 9%-ra csökkentik.

A 24.hu hasábjain nem más mint a CBA volt kereskedelmi igazgatója, a kis- és középvállalkozásokat tömörítő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség vezetője akadt ki a döntéssorozat ellen, mert szerinte ez a multiknak kedvez, és kihagyták a KKV szektor képviselőit a döntésből:

“Áremelések lesznek a kereskedelmi szektorban, a versenyképességünk tovább fog romlani és minden olyan ágazatot súlyosan érint, ellehetetlenít ez, ahol a személyi jellegű ráfordítás magas és alacsony a hozzáadott érték, amit a dolgozók előállítanak. Ilyen az agrárium, a kereskedelem, az építőipar, a feldolgozóipar.“

Márpedig könnyen lehet igaza a KKV-k képviselőinek. A minimálbér emelése nyilvánvalóan leginkább a kis cégeket és vállalkozásokat érinti, amik eddig is nehezen termelték ki a nyereségüket.

Ezek a cégek most a nyereségeiket megadóztató társasági adó egykulcsossá válásával elveszítik a versenyelőnyüket az ugyanabban az ágazatban működő nagy multikkal szemben. Rózsi néni sarki kisboltjának ezentúl ugyanannyi százalékot kell befizetnie a nyereség után, mint a Tesconak, miközben Rózsi néninek nő a Terike alkalmazásával járó bérköltsége. Nem lesz egyszerű.

Nem lesz egyszerű, főleg azért nem, mert a magas bérköltségek miatt éppen ebben a szektorban gyakori a bújtatott munkaviszony, a minimálbéren túli fekete, vagy számlás kifizetés, az adóterhek megkerülése. Pont ezért lett volna érdemes a társasági adó helyett inkább a munkavállaói és munkadói terheket tovább csökkenteni. Csak hát a kormány kizárólag a multik megtartására figyel...

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMPOLGÁRI NEVELÉS 4. RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: Szakács Andrea
2016.11.30.


Huszonöt évvel a rendszerváltás után is élénk vita zajlik arról, hogy mit kellett volna jobban, vagy éppen másként csinálni ahhoz, hogy a mai Magyarország versenyképesebb, gazdagabb és demokratikusabb legyen. Sorozatunk célja, hogy egy, a demokrácia jövőbeni fejlődését segítő gyakorlatot, az állampolgári nevelés témakörét járjuk körbe.  A negyedik részben áttekintjük az állampolgári nevelés magyar modelljét, az elmúlt évek magyarországi statisztikáit, illetve, hogy a hazai szabályozásban és az oktatási anyagokban miként fogalmazódik meg az állampolgári nevelés intézménye.

A magyarországi kutatások kimutatták, hogy a demokráciához való viszonyt az elfordulás, az elégedetlenség, a demokratikus rendszerrel való alacsony identifikáció, valamint a demokratikus részvétel alacsony szintje határozza meg a felnövekvő generációk körében.
A magyar főiskolások és egyetemisták körében bár már 2011 óta növekszik azok száma, akik a demokráciát minden más rendszernél jobbnak gondolják, a 2015-ben mért 47 százalékos arány csak azt jelenti, hogy utolértük a 2008-as adatokat.

Igaz, a rendszerszkeptikusok aránya – akik szerint az egyik rendszer olyan, mint a másik – szintén növekedett kissé, 28-ról 32 százalékra, ugyanakkor azok száma, akik a diktatúrát a demokrácia egyik lehetséges alternatívájaként tartják számon, igen csak látványosat esett 2011 óta.

A Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet által végzett felmérés szerint a 15 és 29 év közöttiek mindössze tizede önkénteskedik rendszeresen és háromnegyedük legfeljebb öt alkalommal végzett önkéntes tevékenységet. Az önkénteskedést a fiatalok az esetek 27,6 százalékában azért utasítják el, mert nem találkoznak nekik tetsző lehetőséggel. 2011-ben a felmérésben résztvevők 13,9 százaléka volt 2011-ben aktív tagja civil szervezetnek, illetve további 13 százalék számolt be arról, hogy korábban már volt tag ilyen típusú szervezetben.
A 18-29 év közötti korosztály 32.1 százaléka vett már részt civil szervezet által szervezett rendezvényen.

Mindazonáltal a nyugat-európai országokban is hasonló tendenciákkal néz szembe a társadalom. Németországban a 60-as és 70-es évek után ismét növekedni kezdett a politikai apátia, egyes elemezők szerint a politikai szocializációs folyamatok leépülnek, nehézen szólítja meg a jelenlegi intézményrendszer a fiatalokat, nem képes hatékonyan segíteni a politikai szocializációjukat, csökken az állampolgári részvétel és a civil aktivitás...

ITT OLVASHATÓ

MEG LESZEL MONDVA! - TARLÓS VISZONYA AZ ORBÁN-KORMÁNYHOZ

MAGYAR NARANCS
- LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Király Dávid
2016.11.29.


A főpolgármesternek azt kellene elérnie, hogy Orbán másítsa meg az álláspontját. Nem lesz könnyű dolga.

Nyilvános szerepléseit látva egyértelmű: Tarlós István csalódott a vele – ahogyan a főpolgármester mondani szokta – egy gondolkodói körhöz tartozó kormányban, utóbbi ugyanis jól láthatóan magára hagyta Budapestet és annak vezetőjét a 3-as metró felújításának ügyében. A kritikus állapotban lévő metróvonal felújítását ugyanis nem az ellenzék, nem Brüsszel és nem a menekültek akadályozzák, hanem Orbán Viktor kormánya – és ezt Tarlós István is tudja.

„Csalódott vagyok és értetlen. Úgy látom, nincs értelme a kommunikációnak. Szakmailag megalapozott, tényekkel alátámasztott kérdésekre ködös, demagóg, szakmailag dilettáns válaszokat kapunk, nem is a feltett kérdésre. (…) Homályos, vádaskodó, hisztérikus, általánosító válaszokat kapunk, amelyeket az égvilágon semmivel nem lehet alátámasztani, de az ellenkezőjét igen. Én kormányhatározatokat, számokat, tényeket mondok, mikor vannak erre hasonló fajsúlyú, tényekkel megalapozott válaszok? Soha. Nem veszik észre? Soha nincsenek” – fakadt ki a közelmúltban a főpolgármester
az Index cikke szerint.

Kemény és elkeseredett szavait Tarlós Lázár Jánosnak címezte, akivel a főpolgármester hónapok óta kommunikációs háborút vív. Hozzátette: nevetségesnek tartja, hogy a metrófelújítás ügyében a miniszterelnökhöz kell fordulnia...
 

MUNKAJOGI KÉRDÉSEK A GYERMEKVÁLLALÁSSAL KAPCSOLATBAN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Dr. Halmos Szilvia
2016.11.30.


A munkaidő mennyiségét a munkaszerződés vagy a munkaviszonyra vonatkozó szabályok állapítják meg. A családos ember házasságának vagy párkapcsolatának minőségi fenntartása, a gyermekgondozás, -nevelés, a családi otthonért végzett munka is mind-mind időigényes tevékenység. Ha a munkaidő és a családra fordítandó idő összege meghaladná az egyén ébrenléti idejét, akkor valamelyiknek elsőbbséget kell adni a másik kárára. A munkára és a családra fordítandó idő nemcsak mennyiség, hanem az időbeosztás szempontjából is konkurálhat egymással. A munkajog a munkáltatónak főszabály szerint igen széles teret biztosít a munkavállalók munkaidő-beosztásának meghatározására.

A gyermekneveléssel kapcsolatos feladatok azonban gyakorta szintén meghatározott időponthoz kötöttek, így olyan helyzetekre is megoldást kell találni, amikor az egyént munkahelyi és családi kötelezettségei egyszerre két helyre parancsolnák. Az idődimenzióban jelentkező konfliktusokon túl egyéb téren is interferenciába kerülhetnek a munkahelyi és a magánéleti kötöttségek. Nehézségekhez vezethet a térbeli távolság, vagyis ha a munkavégzés helyszíne(i) túl távol van(nak) a családi kötelezettségek teljesítésének helyszíneitől (pl. óvoda, iskola, otthon, orvosi rendelő stb.).

Az egyén anyagi helyzetét, életszínvonalát, létbiztonságát meghatározó két fő tényező szintén a munkahely – mint a jövedelemtermelés színtere – és a család – mint a jövedelemfogyasztás színtere. Továbbá az személyt a munkahelyén és az otthon érő élmények nyomán kialakuló pszichés és szomatikus állapotokat (elégedettség, elégedetlenség, stressz, szorongás, sikerélmény, izgalom, levertség, betegség, fáradtság, kipihentség, feltöltöttség stb.) sem teszi le az ember a küszöbön, hanem átviszi egyik helyszínről a másikra.

A munka és a magánélet közti tényleges és lehetséges konfliktusok akkor nem okoznak káoszt, ha az egyén képes a munkavállalói és a szülői életszerepeit nem egymást kizáró, hanem egymással egyensúlyba hozható szerepekként megélni.

A gyermekvállalással a szülő évtizedekre elkötelezi magát, hogy gyermeke testi, lelki jólétét, fejlődését garantálja egy előre kiszámíthatatlanul változó külső világ körülményei között is. A család anyagi és időbeosztási keretének fontos meghatározója a munkaviszony. Annak a szülőnek, aki bízni akar abban, hogy a család biztonságának alapot adó munkaviszonya fenn fog állni, mégpedig tartósan olyan keretek között, amelyek a gyermeknevelést lehetővé teszik, érdeke fűződik ahhoz, hogy a munkajog a foglalkoztatás szabályait minél pontosabban, részletesebben adja meg. A családos munkavállaló két életszerepe közötti szerepkonfliktusból adódó szorongást jelentősen csökkenti, ha lehetőleg mindkét szerephez adottak a világos, kiszámítható játékszabályok...


ITT OLVASHATÓ

HÁROM NAGY KŐ ESETT LE A SZÍVÉRŐL

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.11.29.


A képeken egy menekült apát látunk fiaival, akiket már évek óta nem ölelhetett át, és most érkeztek meg hozzá a pokol tornácáról, Afganisztánból. A családegyesítésük a Helsinki Bizottság segítsége tette lehetővé. Legyen együtt minden család!

Afganisztáni ügyfelünk az ENSZ egyik szakosított szervezetének dolgozott Dzsalalabadban, Nangarhar központjában. Ez a Föld egyik legveszélyesebb tartománya. Egykor itt húzta meg magát Oszáma bin Láden, és a tálibok törzsterületének számított. Bár ma már névleg a kormány birtokolja, a tálibok nem hagytak fel a lakosság terrorizálásával. Megkerülhetetlen tényezőnek számítanak ma is Nangarharban, ahonnan gyakran erőszakkal töltik fel soraikat.

A tálibok kényszerrel, fenyegetéssel azt is elérik, hogy a tőlük független vagy egyenesen ellenséges erőknél lévők is együttműködjenek velük. Mindezt például azért, hogy öngyilkos merénylőik minél pontosabban és minél véresebben végezhessék el küldetésüket. Kollaborációra kényszerítették volna ügyfelünket, Dimát is. Neki nagyon is volt mit féltenie, hiszen nyolc gyerekével és feleségével élt együtt. Dima azonban nemet mondott, így 2014-ben már menekülnie kellett.

Magyarországon aztán 2015. szeptember 17-én ismerték el menekültként. Akkor még a menekülteknek hat hónapjuk volt arra, hogy közvetlen családtagjaikat kedvezményesen honosíthassák. (Azóta csak már 3 hónapjuk van erre.) Ez például afganisztániak esetében egyáltalán nem egyszerű dolog. Tekintve a polgárháborús állapotokat magyar külképviselet régóta nem működik az országban, így át kell menni az egyik szomszédos országba, hogy ott indítsák el az eljárást. Másik gond, hogy az afgán anyakönyvezés középkori szinten áll, és az európai hatóságok gyakran nem fogadják el az ottani iratokat. Dima családjánál szerencsére ez nem játszott szerepet. A családegyesítési eljárást Pakisztánban sikerült időben megindítani, és a papírokkal sem volt baj.

Dima viszont számunkra, biztonságban élők számára elképzelhetetlenül nehéz dilemma előtt állt. Mi történjék rég nem látott népes családjával? Hiszen ők továbbra is veszélyben vannak. Csakhogy az is világos volt előtte, hogy nem tud mindenkit idehozni, mert annak, hogy mindenkit ellásson – tekintve, hogy a magyar menekültellátást gyakorlatilag lenullázták –, egyelőre esélye sincsen. Végül keserves tépelődés után úgy döntött, három legnagyobb fiát menekíti ki legelőször. Őket fenyegeti ugyanis leginkább, hogy a tálibok áldozataivá válnak, mert elrabolják őket, hogy „katonáik” legyenek...


ITT OLVASHATÓ

MEG TUDOD-E NYUGTATNI A GYEREKEDET?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2016.11.30.


Talán senki számára nem újdonság, hogy a gyerekek érzelmi fejlődését legnagyobb részt mi, szülők befolyásolhatjuk. De nem is gondolnánk, hogy a korai érzelemszabályozásnak milyen hosszú távú következményei vannak. A gyerekek első 5-6 évében tapasztalt minták adnak majd térképet az érzelemszabályozás útvesztőiben, nemcsak iskolás-, és serdülőkorukban, de még a felnőttkorban is. Nyilván az életünk során szerzett tapasztalatok folyamatosan formálnak minket, de az igazi mély berögződések, az „ösztönös” érzelmi reakciók a kora gyerekkorból származnak:

ITT OLVASHATÓK

ORBÁN ÜVEGGYÖNGYÖKET SZÓRT A NYUGGEREK ELÉ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.11.30.


Nagyon Mélyen Tisztelt Miniszterelnök úr!

Bevallom, szíven ütött az a gesztus, ahogyan méltóztatott bejelenteni a tízezer forintos karácsonyi ajándékot. Amit még az ünnepek előtt, de legkésőbb a két ünnep előtt megkapunk.

Már most hálás vagyok.

Magam és társaim nevében.Tudom, Ön sem fiatalember, megette már a kenyerünk javát. Én még emlékszem arra, amikor – a mostaninál sokkal fiatalabban – volt kedves azt mondani, hogy az idősek felélik a fiatalok jövőjét.

De ne gondolja, hogy most ezért írok, és ezt az egykori suttyóságot akarom számon kérni Önökön. Épp ellenkezőleg: azt szeretném megkérdezni, van-e arra lehetőség, hogy, hálám jeléül, már most, 2016 végén, a Fideszre szavazzak?

Mi nyugdíjasok ugyan nem vagyunk hülyék, hiába néznek bennünket annak, ám a mi fejünk sem káptalan. És félő, hogy 2018-ig – ekkor lesz ugye a következő választás – ez a mostani apró kis szívesség kimegy majd a fejünkből.

Ezt pedig nem szeretnénk.

Vagy, teszem azt, nem megy ki a fejünkből az Önök végtelen jósága, de közbejön valami. Például az, hogy felvesszük a nekünk járó utalványokat, gyanútlanul elköltjük mindet, az utolsó forintig, aztán néhány hét, vagy hónap múlva fogjuk magunkat és feldobjuk a talpunkat.

Hogyan fogunk mi akkor a Fideszre szavazni?

Tudom, semmi sem lehetetlen, mert minden megtörténhet. Legutóbb egy ötnapos holttestet találtak a Dél-Pesti kórház mosdójában, de talán mégsem az a jövő útja, hogy halott emberek szavazzanak a Fideszre.

Ez most nem tipp volt.

Ez ugyanis csalás lenne, ami, tudjuk, távol áll Önöktől. Önök ugyanis tetőtől talpig becsületesek, ha nem így lenne, Farkas Flórián, vagy, teszem azt, Rogán Antal sem az Önök sorait erősítené.

Ezért kérem Önt miniszterelnök úr, hogy biztosítsák be magukat, és 24 órán belül terjesszenek be egy törvényjavaslatot, amit a parlament újabb 24 óra elteltével – ha kell, a Jobbik, vagy az LMP támogatásával – elfogad.

E törvényjavaslat lényege, hogy a nyugdíjasok már most is szavazhatnának a Fideszre, nem kell megvárniuk a 2018-as választást.

És köszönjük még egyszer az üveggyöngyöket, valamint azt a nagylelkűséget, hogy az utalványokat nem csak a CBA üzleteiben lehet beváltani
.


ITT OLVASHATÓ

KEMÉNY KÜZDELEM JÖN A FIATAL SZAVAZÓKÉRT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.30.


A Kurier szerint a Merkel körül csoportosuló régi Európa sokáig figyelmen kívül hagyta, hogy Le Pen és a többiek mennyire szorongatják az uniót, ám jövőre kemény küzdelem jön, főleg a fiatal választókért. A New York Times arról cikkezik, hogy Trump alatt új korszaka alatt alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a 2. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát. Kurier

A lap szerint a Merkel körül csoportosuló régi Európa sokáig figyelmen kívül hagyta, hogy Le Pen és a többiek mennyire szorongatják az uniót, ám jövőre kemény küzdelem jön, főleg a fiatal választókért. A kancellár tisztában van azzal, hogy Trump szélárnyékában egy egész jobboldali-populista tengely kap a hatalom után. Fennáll a veszély, hogy a kontinens két táborra esik szét. Az egyik oldalon lesznek Berlinnel az élen azok, akik az összefogást, a liberális értékeket és az erős EU-t hirdetik. A másik térfélen Le Penék követelik a bezárkózást és az uniós kilépéssel játszanak. A populisták főleg az időseket képesek megszólítani, egyidejűleg hatalmas az érdektelenség a fiatalok körében. A 17-34 éves kategóriában Magyarország 71 %-kal vezeti azt listát, amely azt mutatja, hogy ezt a korosztályt mennyire nem foglalkoztatja a politika. Ráadásul az legifjabbak gyakran a jobboldalra voksolnak. Így a Front Nationalra, illetve az osztrák Szabadságpártra, amelyek kihasználják az internet adta lehetőségeket. Orbán és Kaczynski már jó ideje illusztrálja, milyen könnyű lebontani a demokratikus vívmányokat. Európában már régóta zajlik a trumpizálódás, még mielőtt Trump győzött volna a tengerentúlon. Csak éppen nem vettek tudomást a gyújtogatókról. És ha a kontinens nem figyel, a demokrácia felfalhatja a saját gyerekeit.
New York Times
1. Egy tekintélyes elemző úgy látja, sok évtized után vége annak, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozza meg a demokráciát és a szabadságot a világban, Trump és Farage alatt új korszak jön. Ian Buruma, a New York-i Bard College professzora emlékeztet arra, hogy mindkét politikus megveti a nemzetközi, illetve nemzetek feletti szervezeteket, ezért alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a 2. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát. Alapját a liberális konszenzus képezte, ideértve az addiginál igazságosabb társadalmat és befogadóbb demokráciát. Csakhogy főleg a radikális gazdasági liberalizmus az évek során sok embert taszított szegénységbe. Ők szavaztak leginkább a Brexitre és Trumpra, utóbbi persze sokat nem segít majd a sorsukon, de egy ideig legalább mondhatják, hogy visszaviszik az országot, egy képzelt, tisztább múltba. Vagyis feladják azt a világot, amit az amerikaiak és az angolok képzeltek el 1945 után. Magyarországon és Lengyelországban már olyan populista tekintélyelvűek vannak hatalmon, akik elutasítják azt a fajta liberalizmust, amelyért a kelet-európai ellenzékiek oly keményen harcoltak. A nyugati világ a szétesés felé halad, az utolsó remény Németország. Csak az a kérdés, nem ébrednek-e rá egy nap a németek, hogy ők mégis egy kivételes nemzet.
2. Az osztrák szélsőjobb azt érzékeli, hogy most vasárnap megszerezheti az államfői tisztséget. Hofer ugyanakkor egyfolytában azt bizonygatta a lap tudósítójának, hogy nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és nem része semmilyen populista hullámnak. Győzelme újabb megrázkódtatást jelentene a földrésznek, ahol már befészkelték magukat a populisták Magyarországon és Lengyelországban, illetve előretörtek a franciáknál és a németeknél. Nem beszélve a brit kilépésről és Trump győzelméről. Utóbbiból a szabadságpárti jelölt reményt merít. Egyébiránt azt mondja, félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben az iszlamizálódik. Amúgy a felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti. Vonzerejének növekedésében vizonyosan közrejátszott, hogy tavaly több százezer menekült vonult át az országon.

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni a politikába, ideértve, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a szankciók feloldását, merthogy azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt! Vasárnap előtt az esélyek rendkívül kiegyensúlyozottak...


ITT OLVASHATÓ

KÉT VILÁG EGY SZERELEM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.30.


A mesékben feltétlenül úgy van, hogy a lány és a fiú találkoznak egymással, egymásba szeretnek, összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Szerencsére azért a valóságban sem olyan ritka dolog ez, csak éppen néha akadnak nehezítő tényezők. Például az, ha a lány magyar, a fiú pedig dél-afrikai. Zsófi és André esetében éppen ez a helyzet, velük beszélgettem arról, milyen is az élet egy ilyen vegyespáros tagjaként. (Ha korábbi hasonló történetekre vagy kíváncsi, akkor itt olvashatod el őket.)


Hogyan találkoztatok?

Zsófi: 2012 novembere és 2013 júliusa között kiküldetésben voltam Dél-Afrikában, ahonnan havonta, másfél havonta látogattunk haza, nagyon rövid időkre. 2013 márciusában találkoztunk Andréval először, az ő cégének éves rendezvényén, ahova kíváncsiságból kísértem el egy kollégám rokonát.

Komoly érdeklődés mutatkozott az első pillanattól kezdve, sokat beszélgettünk, táncoltunk,
ittunk, nagy volt a harmónia, és a parti végén telefonszámot cseréltünk.

Már nem is emlékszem, hogy miért, talán mert egy héttel később utaztam haza, nemcsak a dél-afrikai, hanem a magyar telefonszámomat is megadtam Andrénak.

Addig a 2 hétig, amíg Magyarországon voltam, végig whatsappoltunk, már amennyire az időnk engedte, mert ő is és én is sokat dolgoztam. Április 4-én repültem vissza Johannesburgba.

André elintézte, hogy aznap elengedjék a munkahelyéről, és kijött értem a reptérre. Hihetetlen volt, tudtam, hogy ott vár, úgy izgultam, mint még sose. Persze megtörtént az első csók, az első kézösszefonódás, és ez a lelkesedés azóta is töretlenül tart.

André: Ez pontosan így volt.

Mi az, ami a leginkább meglepő a másik kultúrájában?

ITT OLVASHATÓ

TAO-CSÖKKENTÉS: DE NINCS MIÉRT HASRA ESNI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.30.


Orbán Viktor két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a társasági adó (tao) a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan egykulcsos lesz 2017-től, így a cégeknek profitjuk után egységesen 9 százalékos adókulcs alapján kell adózniuk. A lépés legnagyobb nyertesei azok a vállalatok, ahol az adózás előtti eredmény meghaladta a 500 millió forintot, ahol viszont már eddig is 10 százalékos volt az adókulcs (jellemzően a kkv-szektor szereplői), a csökkentés hatása marginális lesz. 

Az adócsökkentés üdvözölendő, azonban nincs miért hasra esni, hiszen a legnagyobb külföldi és hazai multik eddig sem fizettek túl sok társasági adót, mert a különböző kedvezményeknek köszönhetően a legtöbb adófizetési kötelezettségüket le tudták írni. 

A vállalati szektor egyéb terhei viszont továbbra is magasak maradnak, a járulékcsökkentés ellenére például továbbra is Magyarországon lesz a legmagasabb az élőmunka költsége a régióban, márpedig ez sokkal nagyobb teher a cégek számára, mint a társasági adó. 

Bejelentett adócsökkentések

Rengeteg nagy bejelentést hozott a november: Varga Mihály a hónap elején jelentett be egy többlépcsős, 40 százalékos minimálbéremelést és járulékcsökkentést, majd ezt követően november középen Orbán Viktor egy konferencián vázolta fel a kormány terveit arról, hogy 2017-től a társasági adókulcs egységesen 9 százalékos lesz. 

A különböző érdekképviseletekkel azóta sikerült is megállapodni a béremelésről, így jövőre valóban 15 százalékkal fog emelkedni a minimálbér (és 25 százalékkal a garantált bérminimum), a társasági adó viszont 4 helyett 5 százalékkal fog csökkenni. 

Mivel a költségvetési hiány stabilan 2 százalék körül alakult az elmúlt években, van tér a költekezésre. Várhatóan a járulékcsökkentésből kieső bevételeket pótolni fogja a magasabb bérekhez köthető több adóbevétel, a tao-csökkentéshez kapcsolódó 145 milliárdos bevételcsökkentés pedig nem fogja hazavágni a költségvetést. A társasági adó eddig sem tartozott a legnagyobb bevételi források közé, a személyi adó például kétszer, az áfa pedig négyszer több bevételt hoz évente a büdzsének...

ITT OLVASHATÓ

A HALÁL OKA: "KONTROLL P.E."

REZEDA VILÁGA BLOGJA
Szerző: rezeda
2016.11.30.


Vakarásos sérülés. Ezt mondta a magyar egészségügyben egy magyar asszonynak egy magyar sebész a mellében kellemetlenkedő rákra, majd szó nélkül kezébe nyomta a zárójelentést, amelyben utasításként az szerepelt: „kontroll p. e.”. A beteg később, ahogyan az a magyar egészségügyben manapság szokásban van, belehalt az örömökbe, mert nem ment vissza az orvoshoz. Nem tudta értelmezni ezt a „kontroll p. e.”-t.

Most, hogy már régen a föld alatt van, a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg a családjának, mondván, a beteget nem megfelelően tájékoztatták. A „p. e.” azt jelenti, panasz esetén. Tegye föl a kezét, aki, midőn távozik a rettegett rendelőből, erre gondolna, és főleg úgy, hogy a bíróság szerint az asszony „egyszerű” volt. Tán azt sem tudta, mi a fene lehet az a kontroll. Esetleg azt mondták volna neki: ha rosszabbul van, jöjjön vissza, még élhetne. Talán, egy kicsikét.

Ez az ötszavas mondat egy másodperc csupán, de nem hangzott el. Most ezért az Orbán a hibás? Nem közvetlenül, sőt, még a Gyurcsány sem. Aztán meg mégis, mert a mindenkori elitek alakították ilyenné a rendszert, amely érzelem-mentes robotokká tette a népeket, és amelyben az orvosok sem élnek burokban. Odavetik, hogy „kontroll p. e.”, amivel a munkát elvégzettnek tekintik, akárha gépjármű volna a beteg, és azt írnák, olajcsere elvégezve, aláírás pecsét, slussz. Tessék közlekedni az életveszélyes világban. Így mennek itt a dolgok
...

ITT OLVASHATÓ

MERT ÉN VAGYOK A GECI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.29.


Mindjárt karácsony, egyszer élünk, Orbán Viktor jó ember, tiszteljük az időseket, mindenki léphet egyet előre, már lehagytuk Bangladesht is, mulassunk, az úr a pokolban is úr. Így, ömlesztve.

Mindjárt karácsony, egyszer élünk, Orbán Viktor jó ember, tiszteljük az időseket, mindenki léphet egyet előre, már lehagytuk Bangladesht is, mulassunk, az úr a pokolban is úr. Így, ömlesztve.

Minden nyugdíjas kap 10 ezer forintos Erzsébet utalványt. Ha örülök, akkor geci vagyok, mert az is kap akinek 50 ezer a nyugdíja és az is, akinek 300 ezer. Ha nem örülök, akkor geci vagyok, mert semminek nem tudok örülni, pedig mi mindent megtesz a kormány a boldogságomért. Ha azt mondom, töröljék ki a hátsójukat az utalvánnyal, amikor ennek a sokszorosát teszi zsebre Vajna András, Mészáros Lölö, Garancsi, Tiborcz Sajátláb és társaik, akkor geci vagyok, mert miért kell demagógnak lenni...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG LEGYEN A FASISZTA MAGYAROKÉ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.11.29.


"A rendelet kapcsán nem értünk egyet, de a célban, hogy Magyarország a magyaroké, teljesen" – ezt mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Facebookon a Toroczkai László Jobbik-alelnök és ásotthalmi polgármester burkát, csadort, és nyílt homoszexualitást tiltó önkormányzati rendelete kapcsán.

Vona fejében az meg sem fordul, hogy muszlim magyar vagy meleg magyar is lehet, mert ha valaki muszlim vagy meleg, esetleg meleg muszlim, az nem magyar. Magyar csak az lehet, aki nem muszlim, nem meleg, nem zsidó, nem cigány, nem fekete, nem liberális, aki semmiben nem különbözik a jobbikos és fideszes fasisztáktól.

Aki elvitatja a világnézet, a lelkiismeret és a vallás szabadságát, aki kétségbe vonja a velünk született emberi jogokat, aki elvitatja a jogegyenlőséget, az emberi méltóságot, aki az egyéni jogokat alárendeli a közösségi céloknak, az állam akaratának, aki a liberális demokráciát tartja legfőbb ellenségének, azt fasisztának hívják. Ha magyar, ha nem magyar.

Magyarországon mindenféle ember él, mindenféle magyar van. Még fekete magyarok is vannak. Fasiszta magyarok is vannak, akik ugyan kisebbségben vannak, viszont ők uralkodnak. Magyarország minden magyaré, nemcsak a fasiszta Fideszé és Jobbiké. Ezért Magyarország nemcsak az övék. Ezt azért hiszik, mert nem mondják meg nekik, hogy nem így van.

Ez csak akkor lenne így, ha minden magyar fasiszta lenne. Ha ők azt akarnák, hogy Magyarország legyen a magyaroké, akkor abba beletartoznának a muszlim és meleg magyarok is, minden más magyarral együtt. De ők ezt nem akarják.

Az ő óhajuk az, hogy Magyarország legyen csak a fasiszta magyaroké. A magyar fasiszták majd megmondják, ki miben hihet, mibe öltözködhet, kit szerethet, kinek van joga, kinek nincs, ki mit olvashat, nézhet, hallgathat, ki mit gondolhat, ki mit mondhat, ki mikor gyülekezhet és ki mire szavazhat...

ITT OLVASHATÓ

LÉGIFELVÉTELEK OROSZORSZÁGBÓL (INDA VIDEÓ)

INDAVIDEO.HU
Szerző: A Fekete Lovag
2016.11.29.


Szocsitól Moszkváig drónháton

ITT LÁTHATÓ

A NŐK ELLENI ERŐSZAK MINDANNYIUNK ÜGYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NOGRADI W NOA
2016.11.29.


Világszerte november 25. és december 10. közt tartják a 16 akciónapot a nők elleni erőszak ellen. A 16 Akciónap nyitórendezvénye Magyarországon a Néma Tanúk felvonulás, melyen az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékeznek, és a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal vonulnak fel. Az alábbiakban Nógrádi Noá, a PATENT Egyesület nevében elmondott beszédét adjuk közre.

Véletlenül épp tegnapra, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjára, a 16 akciónap első napjára esett a sajtóban “lúgos orvos ügynek” nevezett bűncselekmény tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ügyet sokan ismerik, a médiában is megjelenik minden fejlemény, a nyilvános ülésre több mint százan igyekeztek bejutni. Azok, akik helyszűke miatt kint rekedtek, dühösek és csalódottak voltak.

Aktivistaként, jogvédőként egyrészről örömmel láttam a média és a nagyközönség érdeklődését az ügyben, támogatását a sértett felé, felháborodását az elkövető tettein. Másrészről azonban keserű volt a tudat, hogy a tengernyi másik ügyben, ami nők ezreinek életét teszi tönkre, és évente legalább 50 nő életét követeli Magyarországon, nem láthatunk ekkora érdeklődést, együttérzést és szenvedélyes felháborodást.

Tény, hogy egyre többször jelenik meg a nők elleni erőszak témája a médiában és a közbeszédben. De az általános hozzáállás a mai napig egyszerre tekinti rendhagyónak és mindennaposnak a nők elleni erőszakot. Rendhagyónak, amikor az elkövetőket abnormális, beteg szörnyetegnek festi le képzeletében, vagy amikor azzal nyugtatja magát, hogy „ez” vele, vagy az ő környezetében nem történhetne meg. De egyszerre elég mindennaposnak ahhoz, hogy ne érje el az ingerküszöböt, ami felett társadalmi felháborodás övez egy társadalmi csoport tagjai ellen rutinszerűen és büntetlenül elkövetett atrocitást...

ITT OLVASHATÓ

CÉLEGYENESBEN

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Székely Szabolcs
2016.11.30.


A következő évek, sőt, talán évtizedekre meghatározó jelentőségűvé válhat a Fidesz legújabb gazdaságpolitikai intézkedése a minimális alapbér drasztikus megemelése, a társadalom biztosítási járulékcsökkentés és a társasági adó tíz százalék alá történő leszorítása. Ez utóbbi olyan nagymértékű volt, hogy Magyarország akár adóparadicsommá is válhat. Mindezek az intézkedések egy további jól kirajzolódó gazdasági fellendülés jeleit mutathatják, amit maga az OECD legutóbbi elemzése szintén alátámasztott. Mindez azonban több olyan tényező együttes hatásának és eredményének tudható be, amit nem árt tudatosítani és különválasztani a napi politikai harc félrevezető nyilatkozataitól. Ugyanis tényleg kimutatható a gazdasági fellendülés lehetősége és megalapozottsága, de nem biztos, hogy ezeket a fentebb jelzett pozitív intézkedéseket a Fidesz nagylelkűségének kell tulajdonítanunk. Ennek bizonyítására most csak három tényezőre utalok.

Az első tényező egy történelmi adottságot takar: a Fidesz akkor került a hatalomra, amikor a 2008 – 13-as gazdasági válság már lecsengőben volt. A válság kitörésekor, tehát úgy a 2008-as és 2009-es évek alatt jött létre a minden gazdasági válságot kísérő nagy pusztítás, amelynek során cégek mentek tönkre, a munkavállalók tömege került az utcára, fokozódott a társadalmi, politikai, gazdasági bizonytalanság, a kilátástalanság, növekedtek a szociális problémák, és még sorolhatnám a gondokat. Ez a klasszikus depressziós ciklus volt, ahogyan azt Joseph Schumpeter jellemezte. Ebben az időszakban szó nem lehetett arról, hogy az a gazdasági fellendülés létrejöhessen, amit a Gyurcsány-kormány joggal elvárhatott volna a 2006-ban hozott és 2008-ig sikeresen abszolvált reformok kapcsán. Gyakorlatilag lenullázta mindazokat a törekvéseket, ami egy fenntarható gazdasági fejlődést eredményezett volna. Mindezt tetézte még a Gyurcsány-kormány csapnivaló kormányzása is, így 2010-re egy megtépázott gazdaságot és egy a baloldalból kiábrándult és reményvesztett társadalmat örökölhetett az Orbán-kormány.

Az új kormány azonban sikeresen megküzdött a menet közben adódó problémákkal is, olyannyira, hogy a 2008-ban felvett IMF és EKB hitelt teljes egészében visszafizette, és egy újabb nagy hitel felvételére sem kényszerült. Gazdaságilag tehát függetleníthette magát, ami jó alapot nyújtott a további építkezésre. Ez azonban már a gazdasági válság konjunktúraciklusára esett, ami további jó lehetőségeket adott Orbán Viktor számára. Nem lebecsülve a kormányfő erőfeszítéseit, de azt világosan látnunk kell, hogy volt némi szerencséje abban, hogy a gazdasági válságnak nem a depressziós ciklusában vette át a hatalmat, tehát a kezdeti tűzoltást sem neki kellett elvégeznie. Így azonban a Fideszes kommunikáció nyugodt lelkiismerettel varrhatta a Gyurcsány-kormány nyakába mindazt, amit az emberek elszenvedtek a gazdasági válság kirobbanásakor. De a lényeg az, hogy 2013 után a konjunktúraciklus következett, amikor a nemzetközi gazdaság rohamosan, szinte robbanásszerűen fejlődött, és ennek nyomán a hazai gazdaság is feltápászkodhatott és életre kelt. Ma ennek a gyümölcseit élvezheti az Orbán-kormány és használhatja ki a politikai céljainak a megvalósítására. S ebbe belefért még az a 20 milliárd forint kidobása is, amit a népszavazásra és az ezzel kapcsolatos kampányra költött el...

ITT OLVASHATÓ 

GARANCSI VESZTETT EGY TORONYHÁZAT, DE NYERT EGY STADIONT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.11.30.


Ezekről ne maradj le!

Közel 10 milliárd forintért építhet új stadiont Diósgyőrön a Market Zrt. (Átlátszó, MNO)
Pharaon nem úgy jött Magyarországra, ahogy a kormány eddig mondta (Index)
Érthetetlen: három hónapja várnak a jutalmukra az olimpikonok (24.hu)

Ha van 3 perced:

Közel 10 milliárd forintért építhet új stadiont Diósgyőrön a Market Zrt. A 9,8 milliárd forintból az új diósgyőri foci-szentély tervei és építési munkái is elkészülnek majd a kiírás szerint. A Videoton-tulajdonos Garancsi cége, a Market Zrt. 2015-ben összesen nettó 40,7 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert. A Kopaszi-gátnál tervezett felhőkarcolóval azonban nincs szerencséje: a fővárosi főépítész szerint rontaná a világörökségi panorámát. (Átlátszó, MNO)

Érthetetlen: három hónapja várnak a jutalmukra az olimpikonokMiközben a kormány gőzerővel készül, hogy esetleg Magyarország rendezheti a 2024-es olimpiát, még az idei játékokkal kapcsolatban is vannak függőben maradt dolgok. Az olimpikonok bő három hónapra várnak az érmekért és helyezésekért beígért jutalmakra, holott korábban már a hazaérkezés után hozzájutottak. Az illetékes államtitkárság egyelőre hallgat. (24.hu)

Pharaon nem úgy jött Magyarországra, ahogy a kormány eddig mondtaEgymást érik az egymásnak ellentmondó hivatalos verziók Ghaith Pharaon vízumával, illetve vízumaival kapcsolatban. A legfrissebb közlés szerint a szaúdi üzletember személyesen is adott be vízumkérelmet, miután a jordán konzul elindította számára a folyamatot. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy az Interpol körözési listáján szereplő Pharaon kapott-e tartózkodási engedélyt. (Index)

Csak az oknyomozás szerezheti vissza az olvasók bizalmát az újságírásbanBudapestre érkezett Frederick Obermaier újságíró, aki arról híres, hogy ő indította útjára az elmúlt évek legjelentősebb nemzetközi tényfeltáró munkáját, a Panama-iratok feldolgozását. Obermaier szerint a súlyosabb, bizonyítékokkal megtámasztott feltáró anyagok bizalmat keltenek az olvasókban, és hosszabb távon megtérül az újságoknak. (444)

Ha van még két perced:

Nem láttuk jönni: Rogán korábbi szomszédja, Csetényi Csaba cégei nyerték az állami kommunikációs tendert. (444)

Interaktív ábrán nézhetjük meg, hogyan foglalta el a Fidesz pár év alatt az egész médiát. (Index)

Sehogy sem jön össze ez a kabalafigura Gyárfásnak, aki közben már el is határolta magát az ügytől. (Vastagbőr, 444)

Meghosszabbították a nyomozást a 4-es metró ügyében. A szerelvények beszerzésekor esetlegesen elkövetett bűncselekmények miatt vizsgálódnak. (444)

Zsidai Zoltán Roy több pontot is vitat az éttermeit kiszolgáló konyhában szabálytalanságokat megállapító Nébih-határozatban. (MNO)

Somogyból jelentjük: Mészáros Lőrinc vőjelöltje újítja fel a kaposvári színházat. (Átlátszó)

Közfeladatot látnak el a hivatásos gondnokok, ezért el kell számolniuk a gazdálkodásukkal a NAIH szerint. (Átlátszó)

Csak azt nem tudjuk, hogy mennyiért, mit és miért hirdet a Magyar Villamos Művek a nem auditált példányszámú Magyar Időkben. (444)

Közbeszerzés nélkül költenek 90-100 milliárdot a határvadászok felszerelésére, a kormány újabb menekülthullámot vár (444)

Nem követett el bűncselekményt a Kétfarkú Kutya Párt az érvénytelen szavazásokat gyűjtő mobil-alkalmazásával. (444)

Kész azonnal lemondani a korrupciós botrányba keveredett dél-koreai elnök. (444)

Az elnök luxus nyaraló-botránya közben változtatott álláspontján az ukrán korrupció-ellenes hatóság. (SZER)

ITT OLVASHATÓ