2022. augusztus 15., hétfő

VÁLASZ CSISZTU ZSUZSÁNAK, AKI SZÁNDÉKOSAN NEM ÉRTETTE MEG A FAJKEVEREDÉSRŐL SZÓLÓ CIKKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2022.08.15.


...Nagyra értékelem Csisztu Zsuzsa sportpályafutását, sportsikereit, és mindig kellemesen emlékszem vissza a közös televíziós szerepléseinkre, ahol én C kategóriás töltelékemberként lehettem jelen, mint bestseller oknyomozó könyvek szerzője. De mindig megtiszteltetésnek tartottam, hogy Zsuzsával beszélgethetek. Azonban nehezen tudnám elhallgatni, hogy ez a mostani szerepe testidegen szerepnek tűnik számomra.

Az izzadtság, ahogy mondja, valóban az edzőtermekbe való. Nem jó, ha egy diktatúrának való görcsös megfelelésből származik. Bár meg kell mondanom, hogy az erőfeszítései nem hiábavalóak. Egészen jól elsajátította ennek a fajvédő, náci ideológiára épülő, fasiszta rendszernek a gondolkodását és alpári stílusát. Kár.

Ja, és ami a “gyerekek lerasszistázását” illeti, engedtessék meg, hogy ne helyeseljem, amikor tizenéves gyerekekkel kifütyültetnek felnőtt színesbőrű élsporolókat, válogatott játékosokat, amikor a rasszizmus ellen tiltakoznak. Csisztu Zsuzsa azt írja, hogy ezzel “az őket nevelőket, vagyis minket simán lenácizott”. Azt írtam, hogy a nácik nevelték rasszizmusra a gyerekeket, s most ugyanezt teszi az Orbán-rendszer. Ha Csisztu Zsuzsa így azonosul azokkal, akik gyerekekkel fütyültetnek ki egy antirasszista gesztust, azzal megindokolta azt is, miért szépítette a kevertfajúnak nevezett Liu-testvérek elleni rasszista támadást, amit Orbán tusványosi náci beszéde jelentett.

Nevezzük nevén, Zsuzsa. Gyalázatos, amit művel. Orbán kevertfajúaknak és nem kívánatosnak minősítette a beszédével a csodálatos Liu-testvéreket is. Ön pedig ezt megvédte, ahelyett, hogy a sporttársait védte volna meg. Hogy rólam milyen hazugságokat és szemétségeket firkál, az nem érdekel, az rólam lepereg. De ez utóbbiért szégyellje magát
.

PÉNZ NINCS, CSAK A FURKÓSBOT, KÉTSÉGBEEJTŐ HELYZETBEN VANNAK A MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLIS OTTHONOK

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.08.15.


A kormányhivatalok számonkérik a minőségi feltételeket, de az intézmények folyamatosan alulfinanszírozottak. Az állam két irányból is fojtogatja a szociális segítő szakmát.


Tiszakeszi község jövő év végéig kapott engedélyt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivataltól, hogy szakképzett személyzetet találjon a szociális konyhája működtetéséhez. Ez az utolsó bejegyzés a Szociális Ágazati Portál augusztus elején frissített sajátos szégyenlistáján, amelyre azok a szolgáltatók kerülnek fel, amelyeknél valamilyen jogsértést találnak a hatósági ellenőrök. A lista alapján az látszik, hogy az ellenőrzések esetlegesek és területileg nagyon egyenetlenül oszlanak meg az ország egyes térségei között, ráadásul a szakmai hibák súlya is nagyon eltérő. Az is kiderül, hogy idén a korábbi éveknél magasabb lesz a működési gondokra figyelmeztető döntések száma. Míg tavaly összesen 56 ilyen volt, addig idén csak az első félévben már 40 új eset került fel a listára...

NAGY MINISZTER ÖSSZEVONJA HOMLOKÁT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.15.


Nagy István agrárminiszterünk csudálatos műalkotással rukkolt elő a Facebookon mindannyiunk legnagyobb gyönyörűségére és boldogságára. Közzé tett egy képet, amely két részből áll. Felül egy kiégett, szikes föld látható haldokló, ványadt növényekkel, alatta pedig – mintegy a miniszteri koponyán hordozás képzetét keltve – Nagy István szeme mutatkozik, fölötte az erősen ráncolt homlokával, mintha a pusztaság súlya redőzné alatta a bőrt, kínok közepette. Ám Nagy István miniszteres urunk nem azt írta a mű értelmezéshez, ami panelproliilag fakadhatna belőle, hogy miszerint szétmegy a fejem, csezmeg, hanem a köznapoktól elemelődve az esztétikum világába megtudhattuk: „Összefüggések. Aszály 2022.”

Mintha a múziumban volna a képhöz írva a címe, hogy aszongya: „Mona Lisa”, és a bávatag nagyközönségek néznék tátott szájjal, olykor késztetést érezve arra, hogy hozzá vágjanak egy tojást. Kitetszett így, hogy miniszteres urunkban egy festőbe ojtott költő veszett el, szertefüggő értelmezéseket lehetővé téve a gondoktól gyötört miniszteri homloknak. Viszont ettől eső nem lesz, és ugyanúgy odavannak a vetések, mintha nem csodálhatnánk ezt a homlokot, ami olyan, mintha egy shar pei kutya volna, akiket azért szeretünk, márt három számmal nagyobb bőrt hordanak, mint kellene nekik. Nagy miniszteres urunk kormányunk tagja, és így kormányoz: sokértelmű, aggodalmas képeket eszkábál nagy műgonddal.

Az aszály, az nem tréfadolog, felette semmilyen kormányoknak hatalma nincsen, még magának Orbán Viktornak sem, bár ebben nem vagyunk egészen bizonyosak. Olyannyira kívül esik ez a tehetni valamit is körén, hogy még Novák K. államelnök is imádkozott miatta, igaz, nem a keresztényi kipcsak földnek megfelelőn a liturgia szerint, hanem Kovács Katalinnal szólva, az ő dalával, miszerint „Add már uram az esőt”. De nem adta a nyüves, ezek szerint Novák K. államelnök szava sem ér az égig, vagy az ő istene sem mindenható. Komoly dolgok ezek, legalább annyira, mint Nagy miniszter ráncolt homloka, amiben azért fölfedezhetjük a népi vonalat, ahogyan annak idején Rózsa Sándor meg a szemöldökét vonta össze.

Mindez is azonban csak a burok. Mert voltaképp az az igazi kérdésünk, Nagy miniszteres urunk mi az anyánk valagának rakosgat ki ilyen képeket a Facebookra, mint mikor például Varga J. hegedül vagy dekázgat, Németh Sz. pacalt kavar az üstben, vagy egyenesen maga Orbán V. tölt kolbászt, esetleg koviubival bíbelődik, miközben pedig az ország épp csúszik vissza a középkorba, vagy egy kicsit messzebbre. Aztán arra kell rájönnünk, hogy az ország, amit ezeknek gondozgatni kellene, azért megy szarrá a kezeik között, mert kormányozni ezek nem tudnak. Illetve a Facebookon való ténykedésük a kormányzás maga. Itt tesznek közzé hülye, átgondolatlan és aljas rendeleteket meg határozatokat...

HATALMAS A VESZTESÉG A NYUGDÍJPÉNZTÁRAKNÁL, KILÉPJEK? - AGGÓDNAK A TAGOK, MI LESZ A MEGTAKARÍTÁSUKKAL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.08.15.


Masszív veszteségeket szenvedtek el idén az önkéntes nyugdíjpénztárban tartott megtakarítások. A tagok aggódnak, olvasónk kilépne és megszüntetné a tagságát. Ezt most nem ajánljuk senkinek, elmagyarázzuk, miért.


Napról napra egyre nagyobb veszteségekkel találkoznak idén az önkéntes nyugdíjpénztári tagok. Miközben számításaink szerint 2022 első félévében 8,6 százalék volt az infláció tavaly év végéhez képest, a pénztárak hozamai nemhogy nem tartottak lépést a pénzromlás ütemével, de a többség 6 hónap alatt kétszámjegyű negatív hozamot „produkált”. (Lásd lejjebb a táblázatot!)

A tagok közül sokan aggódnak, olvasónkban felmerült, hogy inkább kivenné a pénzét, már ha egyáltalán teheti. Nem javasoljuk neki...

AKKOR ÚGYIS ANNYI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.08.12.


Ha körülnézünk Európában, azt látjuk, hogy Ausztriától Szlovákiáig, Olaszországtól Bulgáriáig gyengülnek, inognak vagy buknak a kormányok és kormányfők. Akár profik, akár amatőrök, akár jók, akár rosszak. Mintha ez volna a dolgok rendes menete. Egy, csak egy kormány ül a helyén kimozdíthatatlanul, mint egy bölcsességfog. A mienk. Kicsit szuvas, kicsit lukas, néha marhára fáj, de akihez tartozik, aki elvben dönthet a sorsáról, annak esze ágában sincs fogorvoshoz menni, sőt még azt se tudja, hol a rendelő.

A választás után egy-két hónappal kiderült, hogy a hatalommaximálás bombabiztosnak hitt magyar modellje – az adófizetők szavazatainak és bizalmának nagybani megvásárlása a saját pénzükből – mégse működik tökéletesen.

A kampányidőszakban gátlástalanul nyomtatott pénz nagy részét hamar benyelik a háztartások, elmegy régóta szükséges holmikra, hiteltörlesztésre, nyaralásra. És már az első ocsúdás másnapján jöttek a tüntetések a KATA visszavétele miatt. A csirke far-hát ársapka nem volt elég a KSH szerint is 27 százalékos élelmiszer-áremelkedés megállításához. Bár a politikában nem ajánlatos jósolni, nem nehéz elképzelnünk, milyen lesz az energiaárakat kilencévnyi hazudozás után hívebben tükröző közüzemi számlák fogadtatása. A benzinárstopot részben már visszavonták – nem kell nagy matektudás ahhoz, hogy megbecsüljük, milyen inflációs hatással –, a maradékot ki tudja, meddig sikerül tartani...


AZ ÉS 2022/32. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

A NYUGDÍJASOK ŐSZI NAGY MENETE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.08.14.


„Őszintén csodálom a nyugdíjasokat, és részben megértem az érdekképviseleti szervezeteiket, mert reagálásaik ebben a – sajnálatosan több tényezőre visszavezethető – nehéz helyzetben rendkívül türelmesek, határozottak, de egyben visszafogottak” – mondta a Hírklikknek Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint a nyugdíjasok ugyan minden hónapban az előírt napon megkapják a nyugdíjat, de ezt a biztonságérzetet érdemben gyengíti a régen nem tapasztalt, kiugróan magas infláció, a megélhetési költségek drasztikus emelkedése. Erre jött rá még más, a nyugdíjasokat érintő egyéb negatív hatás, kormányintézkedés. „A nyugdíjas érdekképviseletek – állásfoglalásaikban, közleményeikben megfogalmazott – igénye és javaslatai többsége reális, de az időtényezőre is tekintettel több kell” – tette hozzá. Együttes fellépésre és az álláspontjaik minden lehetséges fórumon történő folyamatos ismertetésére lenne szükség, miközben követeléseiket, igényeiket – tényszerű érvekkel alátámasztva – el kellene juttatni a kormány illetékeseihez.


Az utóbbi hetek fejleményei a padlóba döngölték a nyugdíjas társadalom többségét. Hónapról-hónapra nő a megélhetés költsége, s a jelek és előrejelzések szerint egyhamar ebben nem lesz változás. Az infláció már olyan szintet ért el, hogy az idén kétszer is emeltek nyugdíjat, de elkerülhetetlen egy újabb kiigazítás, hogy a kormány ne szegjen törvényt, s minimum reálértékben őrizni tudják a nyugdíjak értékét. A száguldó inflációt tovább fogja gyorsítani a rezsiemelés, hiszen a kormány által – általános vélemény szerint alacsonyan – megszabott küszöb felett nem, hogy világpiaci, hanem több összehasonlító adat szerint annál is magasabb díjat kell majd fizetni, a gáz után a „rezsicsökkentett ár” mintegy hétszeresét, az áramnál durván dupláját. Mindennek tetejébe, a kormány fogta magát, és úgy alakította át a kisadózó vállalkozások tételes adójára vonatkozó szabályokat, hogy a nyugdíj mellett munkát vállalók szeptembertől már nem adózhatnak a még most hatályos, kedvezőbb kata szerint.

Mi lesz itt? Mit kellene lépnie a kormánynak? Barát Gábort, az Országos Nyugdíj-Biztosítási Főigazgatóság volt vezetőjét kérdeztük...

CSALFA, VAK REMÉNY – AKADÁLYOK ORBÁN VIKTOR ÁHÍTOTT WASHINGTON–RÓMA–BUDAPEST-TENGELYE ELŐTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.08.15.


Olasz jobboldali kormánytól és Donald Trump visszatérésétől várja a visegrádi szövetségeseit is elveszítő Orbán Viktor, hogy újra bővüljön külpolitikai mozgástere. Mindkettőre van esély, de nagy kérdés, hogy a vágyvezérelt gondolkodás mennyire fordítható le a valóságra: az olasz miniszterelnöki székre esélyes Giorgia Meloni időközben az EU híve lett, Trump visszatérését a Fehér Házba pedig FBI-vizsgálat akadályozhatja meg.


A politika ködfüggönye néha fontos dolgokat takar el. Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde elsősorban a fajok keveredéséről szóló fejtegetése miatt keltett felhördülést világszerte, ezért elsikkadtak a beszéd azon részei, amelyekből érthetővé vált, milyen külpolitikai változásokra építene a kormányfő az elkövetkező években. A kontextus ugyanis borongós: az Európai Unióval elmérgesedett a viszony, Magyarország egyetlen tagállamként még mindig nem tudott megállapodni a koronavírus-helyreállítási alap kifizetéseiről. (Igaz, Orbán Viktor beszéde szerint a magyar kormány és a Bizottság elmegy a falig, ott majd „megállnak és megölelik egymást”, és végül lesz megállapodás.) A kormány külpolitikai kilátásait tovább rontja, hogy a visegrádi együttműködés lényegében halott, ezt maga a miniszterelnök ismerte el a tusványosi beszédben.

Az ok az ukrajnai háború, amelyről gyökeresen eltérően gondolkodik a magyar–lengyel bajtársi szövetség két tagja.

A szlovákok és a csehek pedig – az Orbán Viktor-i értelmezés szerint – „jó pontokat igyekeznek szerezni Brüsszelben”, s ezzel „égő istállóba kötik be a lovaikat”.

A miniszterelnök tusványosi szavaiból az derült ki, hogy nagy reményeket fűz az Egyesült Államokban a republikánusok visszatéréséhez a novemberi félidős kongresszusi választásokon, illetve a két év múlva esedékes elnökválasztáson: „új megállapodást kell kötni az Egyesült Államokkal is, a republikánusokkal könnyebb lehet, mint a mostani demokratákkal. (…) 2024-ben van Amerikában elnökválasztás, és akkor jön el szerintem először igazán komolyan a béke lehetősége, és utána jön a 2024 és 2026 közötti két év.” Orbán Viktor aztán az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) dallasi konferenciáján augusztus 5-én mondott beszédével is nyomatékosította, hogy a republikánusokra tesz az amerikai politikai lottóban. Donald Trumppal való találkozójával pedig egyértelműsítette, kit szeretne látni befutónak a republikánus elnökjelöltek majdani versenyében...

A NYUGDÍJAS TANÁROK ISMÉT KÉNYTELENEK LEHETNEK MUNKÁBA ÁLLNI, HA KI AKARJÁK FIZETNI A MEGEMELKEDETT REZSISZÁMLÁKAT

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.08.15.


A pedagógusok béremelése ugyan még mindig nincs a láthatáron, de a kormány azzal tervezi megoldani az óriási szakemberhiányt, hogy a nyugdíjas tanároknak igyekszik visszacsábítani a közoktatásba. A Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a G7-nek adott interjút a kérdésben, szerinte csupán tűzoltásról van szó, ám a munkába állás segítene a nyugdíjas tanárokon, akik a mostani válságban különösen nehéz helyzetben vannak .

Még júliusban érkezett meg a rendelet, miszerint szeptembertől egy évig közalkalmazotti jogviszony mellett is igényelhető a nyugdíj, a kormány ugyanis a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztette az ezt kizáró szabály alkalmazását...

IMMÁR AZZAL VÁLLAL NAGYOBB POLITIKAI KOCKÁZATOT A KORMÁNY, HA NEM NYÚL AZ EGÉSZSÉGÜGYHÖZ

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.08.15.


Mondvacsinált indokokkal is leplezik a kórházak a szakemberhiányt ahelyett, hogy vállalnák a valóságot. A rendszer nagyon széttöredezett, nincs elég orvos és ápoló ennyi helyhez, Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász szerint legfeljebb 50 kórházra volna szükség a mostani 89 helyett. A Belügyminisztérium elkezdett az egészségügy átalakításáról beszélni, de kérdés, mit lép végül a kormány. A Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás szerint már annyi a publikus probléma, hogy a be nem avatkozás politikai kockázata nagyobb.


Felgyorsultak az egészségügy széthullása irányába mutató tendenciák, az ország számos pontján egyre nehezebb megfelelő ellátáshoz jutni, osztályok, rendelők zárnak be vagy működnek csökkentett kapacitással, a betegek pedig bolyonganak a rendszerben – mondta a hvg360-nak Svéd Tamás aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Svédet azután kerestük meg, hogy a MOK honlapján arról írt, „recseg-ropog a közellátás teljes rendszere”, csendesen szűnnek meg vagy zárnak be kórházi osztályok, részlegek. Ilyenkor CT-karbantartásra, műtőfelújításra, klíma- vagy liftszerelésre, átszervezésre, költözésre hivatkoznak, de ezek egy része a szervezet szerint biztosan csak fedősztori.

„Egy budapesti gyermekkórházi osztályt egész nyáron festenek, de már most szóltak, hogy várhatóan csak novemberre készülnek el. A helyettük dolgozó szomszédos kórházak maliciózus dolgozói szerint minden bizonnyal freskók készülnek sima meszelés helyett, valószínűleg a plafon mellett a falakra is” – hozta a példát Svéd. A valódi ok nem a festés vagy a felújítás, leggyakrabban a dolgozóhiányt próbálják ilyen mondvacsinált okokkal leplezni, miközben a bezárt osztályok, részlegek dolgozóit nem engedik át máshova. Oda sem, ahol helyettük dolgoznak. Abban reménykednek ugyanis, hogy hamarosan újranyithatnak...

MÉSZÁROS LŐRINC KÁLYHÁS CÉGE KORÁBBAN 1,8 MILLIÁRDOS ÁLLAMI TÁMOGATÁST KAPOTT

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOZAI ÁGOTA
2022.08.15.


Hogy, hogy nem, az egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonában van.


A rezsicsökkentés csökkentése miatt megnőtt a kereslet a szilárd tüzelésű kályhák iránt, és a kormány is ezt ösztönzi: az iskolák fafűtésre való átállását is fontolgatják, Orbán Viktor néhány hete pedig arról beszélt, hogy kályha- és kazánprogramot fog indítani a kormány. Hogy, hogy nem, az egyik legnagyobb hazai gyártó Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonában van.

A Wamsler SE nevű, fa- és széntüzelésű tűzhelyeket, kandallókat és kazánokat gyártú salgótarjáni cég a honlapja szerint a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként jött létre, majd német és offshore tulajdonosok után végül a Phylaxia csoport tagja lett. Ebből lett 2013-ban az Opimus Group, amely 2017-ben Mészáros Lőrincnél kötött ki, majd változtatta Opus Globalra a nevét.

Az is a véletlen műve lehet, hogy Mészáros tulajdonszerzése után a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2017. december 15-én megjelent közlemény arról tájékoztatta az Opus Global befektetőit, „a Társaság 99,93 százalékos tulajdonában álló Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság a mai napon támogatási szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztériummal (…) Intelligens gyártó és innovációs központ létrehozása a Wamsler SE Részvénytársaságnál a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében” című projekt megvalósítása céljából.

A 2017-es támogatás mértéke 1 785 960 353 forint, amelyet a Wamsler SE a 3 571 920 707 forint összköltségű projektje megvalósítására vett igénybe. A közlemény azt ígérte, hogy a projekt keretében sor kerül a Wamsler SE termelési folyamatainak reorganizációjára, gyártó csarnokok felépítésére, termelési eszközök korszerűsítésére, kapacitásbővítésre.

Az alapkő-letételnél 2018. március 27-én személyesen jelent meg Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó és Varga Mihály pénzügyminiszter. Az ünnepélyes alapkőletételről a Nógrád megyei Mediaworks lap mellett a Mészáros-féle ECHO Tv is beszámolt. A tudósításban elhangzott, hogy egy-két éven belülre 6-700 milliós nyereséget reméltek...


MÁR ALAKUL A SIVATAG MAGYARORSZÁGON

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2022.08.14.


Az Alföld elsivatagosodása már nem a vészjósló jövő, a folyamat szemmel láthatóan megkezdődött, az élővilág és a táj átalakul. Csökken a gyepborítás, kiszáradnak a honos zárt erdőtársulások, kaktuszok terjednek a Kiskunságban, és egyre szembetűnőbben tűnnek el a felszíni vizek.


Rendkívüli aszály sújtja a magyar Alföldet, hazánk keleti részére gyakorlatilag fél éve nem jutott számottevő csapadék. Mindez vízkorlátozásokkal, ivóvízhiánnyal és hetekig tartó, a 40 Celsius-fokot is meghaladó hőséggel karöltve már az országos médiumokban is a vezető hírek közé emelte a témát. Mindenki esőért ácsingózik, és abban reménykedünk, hogy ha végre megjön, minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Valóban így van? A mostani nyomorúságos aszály csak egy párját ritkító extrém periódus, vagy már előzetes a jövőből?

PALOTÁS JÁNOS: A HAZUDÓS POLITIKUS (ORBÁN VIKTOR) TÉVEDÉSE - A JOG IGEN SZŰK KÖRBEN ISMERI AZ IGAZMONDÁS ALÓLI FELMENTÉST.

NÉPSZAVA
Szerző: PALOTÁS JÁNOS
2022.08.14.


A magyar (de persze nem csak a magyar) közbeszéd szerint „minden politikus hazudik”, „a politikai kampány része, hogy olyat ígérnek, amiről tudják, hogy nem fogják betartani”, „a politikusokat nem lehet felelősségre vonni csak azért, mert hazudnak” és így tovább.

Ma már szállóigének számít Orbán Viktor 2011. szeptemberében elhangzott mondata, amelyben első alkalommal erősítette meg nyilvánosan azon kiszivárgott korábbi kijelentését, hogy „ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.

Orbán Viktor politikai pályafutását követve kijelenthető, hogy érdemi kérdésekben ekkor mondott először és egyben utoljára igazat a nyilvánosság számára. Orbán miniszterelnöki jogfelfogásában megengedett a társadalom tudatos megtévesztése...

De mit mond erről a jog?

A jog igen szűk körben, de ismeri az igazmondás alóli mentességet. A büntetőeljárásról szóló törvény (Be) kifejezetten ugyan nem tartalmazza a terhelt (vádlott, gyanúsított) jogát a hazugságra, csak azt nevesíti, hogy a terhelt nem kötelezhető sem az ártatlansága bizonyítására, sem önmagára való terhelő vallomás tételére (Be. 7. §). A védekezés szabadsága viszont csak a következmény nélküli valótlan állítás jogával együtt értelmezhető. Ez azonban igen szűk kör, és itt sem korlátlan jog. A terhelttel első eljárási cselekményként közölni kell (Be. 185. § – terhelti figyelmeztetés), hogy a valótlan előadásának lehetősége mások kiemelten védett jogait nem sérthetik.

A polgári, a közigazgatási jog azonban még ezt szűk lehetőséget sem biztosítja a jogvitába kerülő felek között. Az is kijelenthető, hogy sem a büntetőjog, sem a polgári jog, sem a közigazgatási jog nem tartalmaz semmilyen védettséget csak azért, mert az érintett a valótlan előadását politikusi minőségében tette. Ezzel szemben a jog számos olyan tényállást tartalmaz, amelyeknek megsértése eredhet abból, ha valaki vagy valamely csoport politikai szerepkörében tudatosan megtéveszti a társadalmat, vagy annak akár csak egy csoportját, és ezzel az érintetteknek kárt okoz, vagy bármely más jogát megsérti.

Minősített esete a károkozásnak, a jogsértések mindegyikének, ha azt bárki jogosulatlan előny (ilyen lehet akár a politikai hatalom megszerzése) érdekében teszi.

Gondolatébresztőnek néhány aktuális példa:...

AZ EMBEREK MÁR ABBAN SEM BÍZNAK, AMIBEN KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.08.15.


Olyan információáradatban élünk, amelyben ellentétes információk zúdulnak ránk, ezért borzasztóan nehéz megítélni, hogy melyik a helyes és melyik a téves. Szendi Gábor klinikai szakpszichológussal, íróval annak kapcsán beszélgettünk, hogy az utóbbi időben sok embert kellett kimenteni a Balatonból. Így többek között arról kérdeztük, hogy miképpen kellene meghúzni a határokat a felelősség vállalásában.


Definíció szerint, felelőtlennek azt szoktuk nevezni, aki valamilyen szociálisan elvárható óvatosságot nem vesz figyelembe. Vigyázni kell azzal, hogy kit, hogyan minősítünk, mert a másik szerintünk felelőtlen viselkedése adódhat személyiségéből, tudatlanságából, informálatlanságból, és bizalomvesztésből is. Ha például ki kell menteni valakit valahonnan – mint az embereket a Balatonból –, tűnhet úgy, hogy felelőtlenek voltak, bár az is, lehet, hogy nem is tudták, hogy riasztás van. De a szakember magyarázatában eljutott odáig, nagy gond lehet, hogy az emberek nem bíznak a hivatalos álláspontokban, nyilatkozatokban. Szendi Gábor példaként említette, ha egy orvos azt mondja neki, hogy meg fog halni, ha nem szedi a koleszterincsökkentőt, akkor, miközben magában mosolyog, már tudja, hogy ide többet nem jön.

Szerinte annyira megbízhatatlanok az információk, hogy az emberek már abban sem bíznak, amiben kellene. Nyilván ez fokozott gyanakvásból is adódhat, és akkor nem beszélünk az összeesküvés-elméletben gondolkodókról, ami szintén a bizalomvesztés miatt alakul ki. A jelenlegi információáradatban ellentétes hatások zúdulnak ránk, ezért borzasztóan nehéz megítélni, hogy melyik a helyes és melyik a téves. De ezekre hivatkozva mondjuk a másikra, hogy felelőtlen. Az emberek jó része úgy gondolja, hogy ő éppen felelősséget vállal, miközben más megítélése szerint pont akkor felelőtlen...

MIÉRT NEM BUKIK MEG ORBÁN VIKTOR? – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.15.


Az ellenzék változatlanul vagy a belső csatáit vívja, vagy egymásnak üzenget…

“A rezsinövelés körüli káosz, az értelmetlen és értelmezhetetlen helyzetek kommunikációs kivédésének kísérletei, a benzinár-sapka okozta kaotikus állapotok, valamint a sorozatos nemzetközi blamák összessége sosem tapasztalt helyzetbe sodorták Orbánt. A látszólagos magabiztossága mögött immár folyvást vergődik, kapkod – nyugalmat színlelve – és újra a kommunikációs megoldásokban látja a kiutat.”

Ferge Zsuzsa: Ebben az országban nem lesz éhséglázadás

“Minthogy ilyen jellegű, tömeges lecsúszó szegénységről nincs az emlékezetekben élő tapasztalat, fogalmam sincs a lehetséges következményekről. (…) Az eddigiek alapján csak annyi valószínű, hogy – mint az eddigi kemény intézkedések esetében is – a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz.”

Vagy eszünk, vagy megfagyunk

A legrosszabbra készülnek a szegény magyar családok.

Mészáros Lőrinc kályhás cége korábban 1,8 milliárdos állami támogatást kapott

Jelenleg olyan nagy a kereslet a cég termékei iránt, hogy alig győzik a kályhákat gyártani.

Államfőknek kijáró biztonsági intézkedések mellett járt Magyarországon Erdogan fia

Gattyán György nemcsak az informatikai üzletágban – és a politikában – aktív, de egyik alapítója a Teqball nevű labdasportnak, amiről egy kisebb bemutatóval is készült az ifjabb Erdogannak az üzlettára, mert ő nem volt éppen itthon. Emlékeztetnénk, hogy ez az a portéka, amiből 400 millióért vásárolnak be a szakképzési centrumoknak.

Egy másfajta biztonsági szintű látogatás

Összeverték és kirabolták a pesti belvárosban Gábor Zsazsa özvegyét.

Kilenc nap alatt végzett el egyhavi munkát a CÖF-alapító a Sándor-palotának

A megkapott dokumentumok szerint Fricz Tamás havi bruttó 1 millió 250 ezer forintért szerződött a hivatallal.

A polgármester csapott le a bajba került család házára

Egy kis Veszprém megyei faluban elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, és haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására.

Évek óta üresen állnak az európai uniós milliárdokból megépített lakóotthonok Hajdú-Bihar megyében

Az ingatlanok szomszédságában élők megerősítették a lap értesülését: a házakban nem lakik senki, nem is voltak lakói soha. Többen említették, hogy valaki rendszeresen jár autóval ezekhez a lakásokhoz, de se azt nem tudták megmondani, ki az, se azt, hogy mit csinál ott.

Jellinek Dánielt suttyomban elmarasztalta a bíróság egy uniós pályázati csalás ügyében

Jellinek valakinek a lábára léphetett a NER-ben, ha ezért így meghurcolták. Túl nagyra nőhetett vagy túlságosan önjáró volt, esetleg nem teljesített bizonyos kéréseket… Ezt a vélekedést alátámasztja, hogy – ahogyan azt korábban Tiborcz István és az Elios Zrt. ügye is érzékletesen bemutatta – a nyomozó hatóságok és ügyészségek kreatívan szabotálnak, ha egy politikailag érzékeny költségvetési csalási ügyet inkább nem szeretnének kinyomozni, és az igazságszolgáltatás elé vinni.

PAUL LENDVAI: ORBÁN EGY NAGYON CINIKUS POLITIKUS

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Szerző: KlikkTV
2022.08.15.


A nemzetközileg is elismert újságíró bécsi otthonából jelentkezett be a Klikk TV Mélyvíz című műsorába Németh Péter meghívására. A téma elsősorban Orbán nemzetközi megítélése volt mind a tusnádfürdői beszéde, mind a dallasi látogatása tükrében.


Orbán két világban él. Az egyik a nemzetközi, a másik a magyar és a kettő között valahogy megszakadt a kapcsolat” – közölte Paul Lendvai.

„Egy politikai ellenzék, szervezett demokratikus erő nélkül tüntetések történhetnek, de a kétharmados többséget, az erőszakszervezetek fölötti uralmat nem látom, hogy bármi is veszélyeztetné.”

A jeles újságíró Orbán szinte teljes, plasztikus portréját megírta már, érdemi tehát a kérdés, hogy álláspontja szerint a legutóbbi tusnádfürdői beszéd szimpla taktikai húzás vagy belső gondolatvilága tükre lehetett-e? „Azt hiszem mindkettő része Orbánnak.

Hozzátette, nem tartja a miniszterelnököt személyében antiszemitának vagy rasszistának. „Én egy nagyon cinikus politikusnak tartom, ezt el is mondtam különböző interjúimban. Az viszont érdektelen, hogy mi van az ő személyében, amikor politikai beszédeiben, nyelvezetében és egész politikájában mindig a legrosszabb ösztönöket szolgálta.”

ITT TEKINTHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI ÜGYEKBEN A KORMÁNYZAT BEFOLYÁSOLJA A BÍRÁKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.15.


Az uniós országok közül egyedül Magyarország tárgyal az oroszokkal. Az amerikai republikánusok az orbáni receptben azt keresik, hogy hogyan lehet mindössze egyharmadnyi szavazói támogatással teljesen átvenni az irányítást az országban. Politikailag kényes ügyben döntene a magyar bíróság? - válogatnak a magyar bírák között, hogy semmiképpen se veszítsenek: jó példa erre a Klubrádió számos pere is. Nemzetközi lapszemle.

A magyar alkotmány egyik legavatottabb ismerője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora véleménycikkben keresi annak az okát, mivel tudta elbűvölni Orbán az amerikai konzervatívokat? Egy olyan ország miniszterelnöke, amely Indiana állam méretű és kevesebben lakják, mint New York Cityt. A Capitolium, azaz a törvényhozás lapjaként is elkönyvelt The Hill oldalán olvasható írásban összeszedi ezeket, mint az illiberalizmus, a kulturális háború, Soros György démonizálása, ami az antiszemitizmusra hasonlít, a migrációellenesség, a gender és LMBTQ-sértegetések, és legutóbb a náci terminológiával felérő fajelmélet, amelyben Orbán olyan fajokat emlegetett, amik a keresztény európain kívül esnek.

Ám mindezeknél valószínűleg többet mond az amerikai konzervatívoknak az, hogyan lehet a nagyjából egyharmadnyi szavazói támogatottsággal választást nyerni, és úgy átalakítani a választási rendszert, hogy az ilyen paraméterekkel is legitim legyen. Például a parlementet a felére csökkentve könnyedén elérte, hogy a 199 hely többségét bebiztosítsa magának. Kontroll alá vette a médiát, az igazságszolgáltatást pedig a saját embereivel töltötte fel, így – ahogy azt az EBESZ választási megfigyelői megjegyezték összegzésükben, bármilyen választási kihágás van, adekvát jogorvoslat nincs rá. Ugyanennek mintájára kezdik átírni a választási törvényeket, de a bíróságok és kormányzók választásánál az orbáni recept Amerikában aligha működik. Hacsak, jegyzi meg Kim Lane Scheppele, engedékeny nem lesz a konzervatív többségű alkotmánybíróság.

A magyarországi orosz gázvásárlásokról az amerikai Bloomberg hírügynökség azt írja, csak augusztusig biztosított a napi 2,6 millió köbméter gáz – ami Törökországon át érkezik, de hogy szeptembertől is több gáz érkezzen, arról még meg kell egyezni az oroszokkal. További 700 millió köbméterről szeretne szerződést kötni a magyar kormány a Gazprommal, hogy a tartalékkészletet növelni tudja.

A brit Guardian azt írja, hogy gáz Bulgárián keresztül is érkezik, a Török Áramlat útvonala szerint ott lép be az EU területére, de az oroszok már leállították a bolgároknak a gázszállítást. Csak Magyarországnak és Szerbiának adnak el ezen a vezetéken keresztül. A cikk kiemeli, hogy az uniós országok közül egyedül Magyarország tárgyal az oroszokkal, mintegy két hete Szijjártó látogatott el Moszkvába, hogy újabb gázszerződést kössön. És Magyarország az egyetlen, amelyik nem hajlandó elfogadni az uniós tagállamok által vállalt 15%-os gáz energiatakarékossági programot. Németország – az uniós átlagot javítva – 20%-os energiaspórolást ígért be. A kormány elrendelte a hivatalokban, sőt a magánszektorban is, hogy a szobák hőmérsékletét 19 C fokra kell csökkenteni, betiltották a privát úszómedencék fűtését, és este 10-től hatig nem fognak ezentúl világítani az utcai neon-reklámtáblák sem. Hannoverben július óta a városi fenntartású hivatalokban és szabadidő központokban már ki is kapcsolták a mosdókban a melegvizet.

Évek óta külső és belső befolyásgyakorlásnak vagyunk kitéve, fogalmazott Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája, amikor interjút adott az Observernek. Már a felvezetőből kiderül, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem független, azaz a jogállami normasértés tetten érhető, aminek egyesen következménye az uniós pénzek megvonása.

Vasvári megvesztegetésről és a bírói kinevezési gyakorlat nepotista jellegéről is beszél, illetve arról, hogy az Országos Bírói Hivatal élére kinevezett vezető túl nagy hatalmat összpontosít a kezében, amit már az EB és az Európa Tanács is kifogásolt korábban. Egy névtelenséget kérő volt bíró is elmondta a Gaurdiannek, hogy még ha az ügyek többsége fair eljárás keretében zajlik, a politikailag kényes ügyekben csak olyan bírók dönthetnek, akik a kormány számára kedvező döntést fognak hozni.

Az Amnesty International program igazgatója, Demeter Áron ezeket az állításokat mind megerősítette, példaként az egyre nagyobb támadásoknak kitett kisebbségeket, menekülteket, LMBTQ csoportokat, civil szervezeteket, és a független sajtóorgánumokat hozta fel, köztük a Klubrádió fellebbezésében ítélkező bírák eljárását, amely példa arra, miként befolyásolja a kormányzat a bírói döntéseket. A magyar bírósági ítélkezés elfogulatlanságában már nem lehet bízni, jogorvoslatot gyakorlatilag csak a strasbourgi nemzetközi bíróságtól lehet remélni.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ÜRESEN ÁLLNAK AZ UNIÓS MILLIÁRDOKBÓL ÉPÜLT LAKÓOTTHONOK, KÉSNEK AZ ÖSZTÖNDÍJAK

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2022.08.14.


Debreciner.hu: Évek óta üresen állnak az európai uniós milliárdokból megépített lakóotthonok

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapján olvasható információk szerint Magyarországon még egyetlen 2017-ben indult férőhelykiváltó programot sem fejeztek be. A Debreciner kérdezte a szervezetet a hajdú-bihari projekt csúszása miatti költségnövekedésről, de azt válaszolták, hogy ezt csak a megvalósulás, a legfrissebb határidő szerint december 31. után lehet „számszerűsíteni”. Vannak házak, amelyek már 2019-re elkészültek, de máig nem költözhetett beléjük egyetlen fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg sem.

Szegeder.hu: Halász Noémi: Rendszeresen késik a doktoranduszok ösztöndíja az SZTE-n, ami megélhetési problémákhoz vezet

Halász Noémi, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója, egyben a szegedi Momentum friss alelnöke nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, amelyben arra szólította fel Stumpf István kormánybiztost és az egyetem új kuratóriumát, hogy időben utalják el a doktoranduszok nettó 140, illetve 180 ezres havi ösztöndíját. Halász szerint nagyon ritka, hogy az utalás időben ékezik, gyakori a késés.

Nyugat.hu: Rendkívüli bejelentést tett Nemény András, Szombathely polgármestere

A város első embere a Facebookon közölte, hogy ugyan az első feladat a város működtetése, de ennél is fontosabb a nehéz helyzetbe került emberek megsegítése. Ezért két munkacsoportot, egy gazdaságvédelmit és egy megélhetésvédelmit állítanak fel, hogy hatékonyan tudjanak fellépni az infláció és az energiaárak okozta problémákkal szemben – írja a lap.

KecsUP.hu: Pert nyert az ellenzéki kecskeméti pedagógus

Pályázatot nyújtott be a magyar szakos tanárnő a Szent-Györgyi technikumba, amelynek igazgatója bekérte a szakmai dokumentumait, majd megegyeztek, hogy szeptembertől ott taníthat. Később az új (fideszes) igazgató közölte, hogy mégsem kívánják foglalkoztatni – írja a KecsUP a Népszava cikke alapján. Mivel a pedagógus előző munkahelyén felmondott, abban a tudatban, hogy van új munkahelye, perelt, és a Kecskeméti Törvényszék kimondta: 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt, és hogy a Szent-Györgyi újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét.

7300.hu: Segítséget kaptak az Arborétum halai, feltöltötték a „kistavat”

Az aszály miatt majdnem teljesen kiszáradt a város arborétumában található vízgyűjtő, amelyben kisebb halak és békák is megtelepedtek az elmúlt időszakban. Az állatokat a lakosok kezdték el kimenekíteni, végül az önkormányzat is közbelépett: 42 köbméter friss vizet juttattak a mederbe.

ŐSMAGYAR FLOW & VIBE - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.08.15.


Jó reggelt, új hét, új lehetőségek, de van, ami állandó: egyrészt a napindító hírlevelünk, melyben összefoglaljuk az elmúlt nap legfontosabb híreit, másrészt hogy az előrejelzések szerint meleg lesz a héten.

Kezdésnek itt van négy cikk, amit külön is ajánljunk: