2016. január 1., péntek

A LEGOLVASOTTAB POSZTOK 2015-BEN A NAGY HÁBORÚ BLOGON

NAGY HÁBORÚ BLOG
Szerző: Nagy Háború szerkesztőség
2015.01.01.


A 2015-ös év legnépszerűbb írásait gyűjtöttük egyetlen posztba: olvassuk együtt újra az elmúlt év – statisztikánk szerint – legérdekesebbnek bizonyult cikkeit. Szokásos év végi (ezúttal újévi) posztunkból kiderül a Nagy Háború Blog 2010-es indítása óta legolvasottabb cikkek ranglistája is. Minden olvasónknak boldog új évet és kellemes olvasgatást kívánunk!

ITT OLVASHATÓ

TÉRJETEK LE A BŰNÖK TÖVISES ÚTJÁRÓL!

TEHENÉSZET BLOG
Szerző: drd4
2016.01.01.


Január 4-től minden nap imádság, illetve tanítás hallható a Kossuth rádióban, a törvényesen működő 27 egyházból 4 hallathatja igéjét.

Deo gratias!
Felnyerítettem, mert eszembe jutott Wágner, az Index Fórumának megkerülhetetlen figurája és nem mellesleg, kedvenc homokozóm, a Fórum Polidilijének Heródese, soha nem bocsátom meg neki  -ezt tessenek azért értékelni, ha másért nem akkor az alliterációért: "homokozóm Heródese". Ő hajtogatta állandón józan pillanataiban. hogy
- Nem lehet akkora hülyeséget kitalálni, ami ne jönne be!
Évek óta hülyéskedek itt Aquinói Szent Tamás Pange lingua gloriosi Corporis mysterium -ával (Zengjed, nyelv, a dicsőséges Test titkát) a benne lévő "fides" miatt, hogy aki nem zengi kelő Nappal a Nemzeti Elhülyülés Rendszerét dicsőítő himnuszt a Parlament Nándorfehérvár-terme felé fordulván, azt majd jól megmogyorózzák, legyen akár csak egy nyugdíj előtt álló pedellus Bivalybasznádon.

Tavaly már szorgalmazta a konkurens szekció palástos álszentje a mindennapos éneklést. Most itt a mindennapi áhítat, hát nem lenne jobb a kettőt összekapcsolni? Na ugye...
Ugyan álmoskönyvem szerint ennek a mindennapos "éteri áhítatnak" körülbelül annyi hatása lesz a Nagyérdeműre, mint Feldkurát úr prédikációjának az alsónadrágos különítményre, kivéve talán Švejket. Na, de róla viszont tudjuk, hogy gyárilag a világirodalom legbölcsebb hülyéje, ő nem számít...


ITT OLVASHATÓ

ÚJ TAGOKAT FOGAD SORAIBA, S INDUL A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOKON A KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.01.01.


Szélesre tárja kapuit az újonnan belépők előtt az eddig zárt viccpárt. Most nem viccelnek, megmérettetik magukat a 2018-as választásokon. Igazuk is van: ide már csak ők hiányoznak.

Ez az év is jól kezdődik, interjút adott a Népszabadságnak Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. A beszélgetésből – az elkerülhetetlen vicceskedés mellett – nagy tervek bontakoznak ki.

ITT OLVASHATÓ

TOP 2015, A 25 LEGJOBB FILM

AEON FLUX BLOG
Szerző: Takács Máté
2016.01.01.


Több mint 280 filmet mutattak be tavaly a magyar mozik, és mi nem panaszkodtunk a kínálatra: a változatosság gyönyörködtetett, még ha az eloszlással volt is némi problémánk – mozibarát legyen a talpán, aki mindent meg tudott nézni, amit szeretett volna! Amit nekünk sikerült, arról most számot vetettünk, és úgy találtuk, hogy a következő 25 volt a legjobb 2015-ben.

ITT OLVASHATÓ

PAUL LENDVAI ESETE A CUKOR KREMLLEL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.01.


Jogi képviselőnk az intenzív osztályról üzente meg, hogy egyetlen jelzőt sem talált elfogadhatónak azok közül, amelyeket Lánczi Tamással kapcsolatban nyújtottam be neki véleményezésre. Pár nappal ezelőtt a kormány vasökle írta azt, hogy :
 "Megsértenek és gyaláznak mindenkit, aki nem igazodik a mérhetetlenül nagyképű fővárosi ganéelithez. Ha valóban diktatúra lenne itt, Révész meg Dés teteme már rég az Andrássy – bocsánat, Népköztársaság – úti lámpavasakon lifegne. Egyetlen díszük, mint a mérget csepegtető árulóknak, a kolumbiai nyakkendő lenne." 
(aki esetleg nem tudja mi az a kolumbiai nyakkendő... szóval, amikor valakire eléggé neheztel egy másik valaki, előfordulhat, hogy elvágja annak a torkát, de úgy, hogy az annyira bibis lesz, hogy a keletkező lyukacskán át lehet húzni a nyelvecskét)

ITT OLVASHATÓ

CIKKVÁLOGATÁS 2016-RA

NŐK ÉS FÉRFIAK BLOG
Szerző: Kalechtor
2016.01.01.


Mégsem macsókkal lépnek félre a nők...
Miért a buta nőket szeretik a férfiak?- I. rész
Miért a buta nőket szeretik a férfiak?- II. rész
Egyesült Arab Emírségek: reál tudományokban tarolnak a lányok
Hódítanak a modern "csajozós technikák"
Hogyan hatnak a reklámok a férfiakra?
Férfiak a konyhában: "gáz" vagy "szexi"?
Helyes arccal úszhatják meg a férfiak a normaszegéseket- a külsejük a női ítélőképességet torzíthatja
A tizenéves zsenilányok 2014-ben is taroltak...
Az év nagy bukásai szexuális sztereotípiákban...
Genetika és spiritualitás: örökölhetjük őseink tapasztalatait...
A pornó mint fantasztikus film - ne higgy a szemednek!

NEM CSALÁDBARÁTOK, HANEM KÖZÉPOSZTÁLY- ÉS SZEGÉNYSÉGELLENESEK A 2016-OS VÁLTOZÁSOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.01.


Lassan csordogálnak a számok arról, mit jelentenek a kormány új intézkedései, a családbarát támogatási rendszerek, a minimálbérmelés, az SZJA-csökkentés, kinek jut pluszjövedelem, és megint azt láthatjuk, hogy a kormány azokat támogatja, akiknek e nélkül is biztosított a megélhetésük, akik pedig rászorulnának, azok alig kapnak valamit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a Fidesz saját magáról azt állítja, a népességcsökkenés ellen küzd. Pedig családi kedvezményei igazából csak pár tíz-, maximum százezer embernek nyújtanak valódi segítséget.

Szja csökkentés

Január elsejétől 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. Csakhogy a személyi jövedelemadó csökkentésével a Fidesz szokása szerint annak oszt vissza többet a közösből, aki így is jobban keres. Nem nehéz kiszámolni: aki 120 ezer forintot keres, annak ez havi 1200, míg aki 600 ezer forintot keres, annak havi 6000 forint kedvezményt  jelent (vagyis az előbbi ötszörösét!). Ugyanígy: az általános, sáv nélküli nyugdíjemelés megint csak nem a kisnyugdíjasoknak fog segíteni.

Az 1,6%-os nyugdíjemelés a 60 ezer forintból élő kisnyugdíjasnak havi 900 forintot, míg a 300 ezres nyugdíjból élő nyugdíjasnak havi 4500 forintot fog jelenteni. Vajon melyiküknek van rá nagyobb szüksége, kinek múlik ezen az összegen a fűtésszámlája, és kinek csupán pluszjövedelem?

ITT OLVASHATÓ

A PÁRATLAN PÁROS KILENCSZÁZADSZOR

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2016.01.01.
A Madách Színház 30 éve, szilveszterkor mutatta be Ray Cooney komédiáját. Dudás Ernő képriportja a jubileumról.

ITT NÉZHETŐ MEG

ÍGY TÁNCOL A POMÁDÉRA A VILÁGKLASSZIS SZLOVÁK KERÉKPÁROS

PROMINENT BLOG
Szerző: Prominent
2016.01.01.


Viccesen pikáns csípőmozdulatok és szórakoztató kacérság. Peter Sagan világbajnok szlovák kerékpáros John Travolta bőrébe bújt.

Egész élvezhető klipet forgatott Peter Sagan feleségével Katkával. Leutánozták a Pomádé filmmusical híres slágerének koreográfiáját. A You're the One That I Want eredetijében Olivia Newton-John és John Travolta lejtett erotikus táncot...

ITT NÉZHETŐ MEG

VAJON MILYEN LESZ AZ A 2016

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2015.01.01.


Tudja a fene. Mindenkinek más és más. A leghasznosabb fogadalom, amit az ember a saját maga érdekében ilyenkor megtehet, az az, hogy elhatározza, még ebben az évben sem fog meghalni. Sokkal könnyebb az ilyesmit betartani, mint bármiféle káros, de kellemes élvezetről lemondani. Az életben maradásra tett ígéretet amúgy is csak egyetlenegyszer lehet megszegni, aminek következményeivel az illetőnek ráadásul már nagyon kell számolnia. A halála után az elhunytnak nem akad semmi különösebb dolga. Az esetek többségében a rokonság intézkedik mindenről.
 
Ha valaki az év elején lelkesen, optimistán belevág, és úgy dönt, hogy 2016-ot mindenképpen megpróbálja túlélni, akkor célszerű ezt az időszakot a lehetőségei szerint kellemesen és hasznosan eltöltenie. Ez csak részben múlik az egyén cselekedetein és akaratán, mivel mások is pompásan akarják magukat érezni az év folyamán, ami sajnos gyakran azzal jár együtt azzal, hogy csak mások kárára sikerül elérniük az áhított boldogságot. Mindenki ez utóbbit hajszolja eszeveszetten, ami egyre nagyobb stresszel, idegeskedéssel és kialvatlansággal jár. Ennek következtében mindinkább embertelen életmódot kell folytatnunk azért, hogy nyugodtan élhessünk. Ha pedig végre úgy-ahogy nyugodtan élünk, akkor rögtön elkezdünk azon idegeskedni, hogy mivel tudnánk fenntartani ezt az ideiglenes nyugalmi állapotot. Ez a nyugalom ugyanis már nem attól az egyszerű problémától függ, hogy étkezési célból üldözőbe vesz-e minket valami, illetve fordítva, hanem attól, hogy egy pénznek nevezett elvont fogalom segítségével biztosítani tudjuk-e magunk és családtagjaink számára a társadalmilag ideálisnak tartott életkörülményeket.
 
Boldogtalanságunk legfőbb oka az, hogy az evolúciónk reménytelenül lemaradt a hihetetlen mértékű társadalmi fejlődésünktől. Az utóbbi valami miatt teljesen abnormálisan felgyorsult. Bő 2 millió év alatt arra elegendő időnk volt, hogy több-kevesebb sikerrel megóvjuk magunkat a ragadozók váratlan támadásaitól, de röpke pár ezer év nem készítette fel a testfelépítésünket és az idegrendszerünket arra, hogy miként védekezzünk például az egyre idegesítőbbé és fenyegetőbbé váló határidők ellen...
 

ÚJÉVI ÖSSZEFOGLALÓ AZ ELMÚLT ÉVRŐL, AZAZ MIT NE CSINÁLJUNK, HA LE AKARJUK KÜZDENI A SZORONGÁSAINKAT

ÖNBIZALOM NÉLKÜLIEK BLOGJA
Szerző: DANIELLAAA
2016.01.01.


Egyre jobban megerősödik bennem az a meggyőződés miszerint a magunk fajtáknak folyamatosan küzdenünk kell a kiegyensúlyozottság érdekében, ezt az állapotot nekünk nem adják ingyen, keményen meg kell érte dolgoznunk folyamatosan. A szorongásra, depresszióra hajlamos emberek nem ülhetnek sosem hátratett kézzel elégedetten nyugtázva, hogy meggyógyultak, már élhetnek "normális" életet. Nekünk szorongósoknak muszáj állandóan figyelnünk magunkra, venni az apróbb jeleket is, amelyek esetleg arra utalhatnak, hogy valamit nem jól csinálunk, valamin változtatnunk kell. Azt hittem, hogy ha fél évig csak a munkámmal törődöm, semmit sem teszek annak érdekében, hogy lelkileg is erős maradjak, ha hagyom, hogy a munkahelyi stressz kikészítsen akkor is könnyedén tudom élvezni a téli szünetemet. Butaság volt ezt hinnem, hogy nem lesz ennek meg a böjtje. Most belekerültem egy gödörbe, amiből nagyon nehéz kimásznom. 
 
Talán az új év első napja segít egy kicsit, hogy derűsebben nézzek a következő évre, így megfogadtam ismét, hogy nem leszek lusta és folytatom az utat, amit már jó ideje elkezdtem...
 

CHILEI ÁLOM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: hataratkelo.blo.hu
2016.01.01.


Mindenekelőtt boldog és sikerekben gazdag új évet mindenkinek, remélem, sikerült kiheverni a szilveszteri bulizás fáradalmait! Az évet mivel mással is kezdhetnénk, mint a tervekkel, de ezúttal nem az én terveimről van szó, hanem Attiláéról és párjáról, akik Chilét nézték ki maguknak. Hogy miért éppen a latin-amerikai országot? Rögtön kiderül!

„Évek óta tervezzük, hogy „úgy nekivágnánk a nagyvilágnak” kiköltöznénk egy új és jobb élet reményében valahová. Évekig ez az új élet kezdésének lehetőségeként Svédország foglalkoztatott bennünket. Hiszen ott él kint már 33-éve féltestvér bátyám és annak családja, akire annak idején még kb. 5-6 éve úgy gondoltuk, hogy lehet majd számítani, hiszen Ő ismeri a nyelvet, és jól eligazodik az országban, ügyintézés, stb. gyanánt.

Ezen felbuzdulva ki is költöztünk, majdnem egy évre, alapítottunk kint egy festéssel foglalkozó építőipari kis vállalkozást, stb. Szóval megpróbáltuk. sajnos nyelvi nehézségeink és egyéb okán hoztunk egy rossz döntést és hazaköltöztünk. Persze ma már tudjuk, hogy rossz döntés volt „megfutamodni”, jobb lett volna kitartani. De sajnos ez már így történt...

ITT OLVASHATÓ

BARÁTOK KÖZT 7719-7720. RÉSZ

HOGY VOLT BLOG
Szerző: Gillotte
2016.01.01.


Miki azon információ birtokában, hogy Robi megcsókolta és szerelmet vallott Áginak oda is megy az említett hölgyhöz. Búslakodással indít, miszerint nem az övé lett Nóra, Ági picit kárörvend, de Miki megtoldja azzal, hogy ha Robi igazán szeretné Nórát, nem csókolná meg az apja feleségét. Ági persze tagad, és odébbáll...

ITT OLVASHATÓ

GYERTEK GYORSAN, ELŐBB KEZDŐDÖTT A GYALOG-GALOPP! ÁDER JÁNOS ÜNNEPI BESZÉDE

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.01.01.


Az államfő nem lett jobb szónok, sem megnyerőbb személyiség az elmúlt évben, de legalább lerítt róla az erőlködés. Szövegírói viszont feladták, hogy értelmes dolgot adjanak a szájába.

Magyarország államfője e szerfelett nehéz világhelyzetben már csak a Jézuskában, illetve a klímaváltozásban bízik – tudtuk meg az éjfél után elmondott beszédéből. Mondjuk, e kettő együtt simán kimeríti az „örökzöld gondolat” fogalmát. De nem csak az volt a baj Áder Jánossal ezen a szilveszteri éjen, hogy a karácsonyról beszélt, s arról is csak a falvédők szövegei jutottak eszébe: családi kör, mézeskalács szeretet, s például az ingyenkonyhák előtt ezidőtájt tömegesen sorakozó magyar emberek a legkevésbé sem, hanem például az is, hogy semmit nem tanult az elmúlt ötven év magyar történelméből. S kábé ott tart, ahol Kádár János sajtófelelősei a hatvanas évek végén: az USÁ-ban tizenhét másodpercenként késelnek meg valakit. Áder szerint ugyanis Magyarország az egyedüli biztonságos hely ezen a bolygón, de Európában egészen bizonyosan, s ha egy rokonunk kiteszi a lábát innen, akkor aggódnunk kell, hogy épségben hazatér-e… „Mára eljutottunk oda, hogy amikor fiaik és lányaink idegen országban tanulnak vagy munkát vállalnak, nem az a legfontosabb, hogy megtalálják a számításukat. Vagy amikor barátaink külföldi tájakat indulnak felkeresni, nem az a legfontosabb, hogy milyen élményekkel gazdagodnak. Egyetlen dolog fontos a számunkra: hogy épségben viszontláthassuk őket. ”

ITT OLVASHATÓ

A SZERETET VÉSZMADARA - ÁDER LEGÚJABB ALAKÍTÁSA

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.01.01.


A köztársasági elnök a szeretet és paranoia összemosásával nyitotta meg 2016-ot...

„...valami marha, valami habonyi státuszban önmegvalósító észlény azt bírta kitalálni, hogy az elnök nyújtson színészi alakítást, játssza el az ájtatos manót, üssön meg szívhez szóló, kenetteljes hangot, hisz nyilvánvalóan fogyatékos gyerekekhez beszél: a népéhez” – írtuk tavaly, és ma sem mondhatunk mást. Akkor sem, ha a két beszéd között ég és föld: míg 2015. január 1-jén a „nagy mesemondó” figuráját sikerült görcsösen lejáratnia Ádernak, most teljesen más szerepben – próféta? vészmadár? légoltalmi parancsnok? – keltett döbbenetet...

ITT OLVASHATÓ

KI LEHET BÍRNI

POSZT ITT BLOG
Szerző: Neményi Márton
2016.01.01.


Amúgy én nem tudom, mi ez az össznépi vernyákolás a mai zárva tartás miatt. Máshol is van ilyen, ott is túlélik. Ki lehet bírni. Meg mondjuk azt sem értem, minek rinyálni bármin is. Ki lehet bírni azért, nem? Amikor kiderült, hogy két és félszeres a törlesztő, azt is ki lehetett bírni. Meg amikor eltűnt a nyugdíjpénz, azt is ki lehetett bírni. Nem? Amikor félkegyelmű vénemberek kezébe került a művészet, azt is, amikor a nyilasok bejutottak, azt is ki lehetett bírni. Amikor vennem kellett a számlát, azt is kibírtam, nem siránkoztam, és tessék, most már tőlem veszik a számlát.

Ezt is ki lehet bírni...

ITT OLVASHATÓ

NÉGY KORMÁNYZATI FÉLIGAZSÁG, MELYEKET IDÉN TALÁN MÁR NEM LEHET LENYOMNI A TORKUNKON

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.01.Nagy volt a híráradat 2015-ben annak köszönhetően, hogy a magyar kormány kommunikációs gépezete úgy hányta ránk az információkat, mint sztahanovista fűtő a brikettet az óriáskazánba. Így aztán az év végi viszonylagos nyugalmat kihasználva igyekszünk néhány hányaveti kormányzati projekt részleteit kiigazítani. A Szegedi Kattintós továbbra is fontosnak tartja, hogy ne a külcsín, hanem a belbecs határozza meg az értékítéleteinket.

1. Elkészült a déli határszakaszon a határzár. Nos, ez az állítás nagy általánosságban igaz csak, ugyanis az eredeti két kerítésből álló műszaki zár csak egyes szakaszokon készült el. Az úgynevezett GYODA (lényegében három egymásra helyezett hengeres pengés kerítés) viszonylag gyorsan a helyére került, hiszen ennek telepítése nem igényel nagy műszaki hátteret, ám a mellé tervezett három és fél méteres nagy kerítés csak nyomokban készült el a 175 kilométer hosszú szerb-magyar szakaszon, és ismereteink szerint ilyet el sem kezdtek építeni a horvát-magyar határnál. Ennek csak azért van jelentősége, mert maga a GYODA lényegében nem véd senkitől, könnyedén átvágható, egy vastag kabátot rádobva megmászható, sőt, ügyesebb migránsok nekifutásból át is ugorhatják. A tapasztalatok szerint máig jönnek menekültek Ásotthalom, Mórahalom, Röszke térségében, ám őket nem elsősorban a kerítés állítja meg, hanem a magyar rendőrök és a jogszabályok, melyek szerint egyrészt az illegális határátlépés már bűncselekmény, nem szabálysértés, mint korábban, másrészt hiába nyújtanak be menedékkérelmet, azokat szeptember közepe óta automatikusan visszautasítják a magyar hatóságok. Egyszóval, nem a kerítés állította meg a menekülthullámot a déli határon, hanem azok a jogszabályi módosítások, melyek miatt kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen...

ITT OLVASHATÓ

LEGJOBB ÍRÁSOK, LEGJOBB FILMEK KRITIKÁI (ÉVÉRTÉKELŐ-2015)

FILMBOOK BLOG
Szerző: scal
2016-01.01.


Na, jót buliztál, kajáltál, piáltál, hánytál tegnap? felébredtél? Kávé megvan? Akkor, most kis pihentető gyanánt, nem filmes írások jönnek, illetve azok, csak kicsit másképp. Önfényezés következik, önfallosz szopás, mikre is voltatok kíváncsiak úgy en bloc a tavalyi év során. Az idei évre már kezd beérni az a sok küszködés, és öldöklés, végre, ezt figyeld, már nem szerkesztők beszélgetnek egymással a kommentek alatt, sőt már nem is szerkesztők beszélgetnek az olvasókkal, hanem ezt figyeld, többnyire olvasók beszélgetnek olvasókkal, arról, amit MI írtunk, vagy legalábbis a filmekről, amikről írunk. Amire mindenképpen büszke vagyok, hogy az utolsó helyen tavaly egy alig 8000-es látogatottságú cikk ácsorgott, az Egy maréknyi dollárért, most pedig húsz írásunk is átvitte a bűvös tízezres határt, lásd az utolsó helyen két 12.000-et meghaladó cikk vetélkedik. Ez egyértelműen pozitív, márpedig a számok nem hazudnak. A FILMBOOK-nak lett egy megbízható bázisa, akik visszajárnak, akik kifejezetten szeretik a más típusú írásainkat, még ha helyenként bő lére is eresztjük őket. És ez jó, 2015 volt az első év, amikor már határozottan úgy éreztem, megéri küszködni, meg kutatni és írni, mert tényleg értéket teremtünk. És ezt elsősorban NEKTEK olvasóknak köszönhetjük, mert elsősorban értetek, miattatok érdemes bármilyen filmmel is foglalkozni...

ITT OLVASHATÓ

ELŐSZILVESZTERI BESZÉD

A SZAVAZATOK EREJÉVEL...
Szerző: Tunyogi László
2016-01.01.


Kedveseim!

Ma este a vietnami tömegközlekedésről szeretnék mesélni nektek. Meg a jegesmedvékről, hacsak ki nem futok fél órából. A terepet ismerők máris zúgolódhatnak, Vietnamban nincs is tömegközlekedés, a nincsről mesélni se van mit. No de: ahol tömeg van, tízmillió ember egy nagyvárosban, ott közlekedni is kell, nem igaz? Ha pedig nincs pénz se metróra, se villamosra, vagy buszokra – márpedig nincsen nekik - akkor marad a motorbicikli. Korábban a bringa.

Amúgy pedig – ezt önvédelemből villantom elétek - az elbeszélő én mindig magából szíveskedik kiindulni, így kalandozik a fikció erdejében, így van ez Cervantes óta, csak, hogy hozzám illő szerénységgel jelöljem ki a mesemondó gondolat-szabadságának határait. De, hogy a tárgyra térjek, mint ilyen lidérces messziből jött fenség, figyelem a közlekedést mondjuk Hanoiban, és, vigyázó tekintetemet, na, na, mire vetem, hát persze, hogy a hazámra, mintha államférfi, mondanám pökhendin. Ezek a milliónyi robogók ugyanis látszólag szabálytalanul nyüzsögnek, négymillió motorbicikli egymás hegyén-hátán, egész családok ülnek egyetlen robogón, közben sms - eznek, telefonálnak, milliméterekre vannak egymástól, mégse ütik el a másikat, és azon az úton mindent lehet, visszafordulni, jobbra-balra kanyarodni, és hagyják, türelmesek, persze, dudálnak folyton, de nem idegességükben, hanem, hogy a másik figyeljen, mert ők jönnek, és ki fogják kerülni, és akkor a másik figyel, miközben – mondom – sms - ezik, szoptat, vagy éppen egy hűtőszekrényt fuvaroz.

Hogy hol itt a furfang? Mi szül itt rendet?– ezt kérdezem magamtól. Hogy ők miért, és mi miért nem? Miért elképzelhetetlen itthon ez a türelmes szenvedés, ez a káosz, aminek mégis minden pillanata egyszerre mutatja a benne élők méltóságát, a többiek szándékának megértését és elfogadását?

ITT OLVASHATÓ

KÁDER JÁNOS ÉS A SZERETET

EURÓPA KÁVÉZÓ
Szerző: Európa Kávézó
2016.01.01.


A szereteről, mint iránytűről beszélt Áder János, Orbán Viktor köztársasági elnöke. Így beszél az, aki a gyűlölet éltetője, táplálója.

Sírnivaló, amikor ez az ember a szeretetről beszél. Áder pártja, a Fidesz fröcsög minden hullámhosszon. Gyűlöletet kelt menekült, baloldali, liberális, vele egyet nem értő konzervatív, cigány, meleg, magyar lány és asszony, vagy csak simán demokrata ellen. És gyűlöletet kelt mindenki ellen, aki nem paríroz.

ITT OLVASHATÓ

SZERB ANTAL, BARTÓK BÉLA ÉS MÁSOK KÖZKINCCSÉ VÁLÓ MŰVEI AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR DIGITÁLIS GYŰJTEMÉNYÉBEN

OSZK BLOGJA
Szerző: nemzetikonyvtar
2016.01.01.


A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-jétől jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az alkotó halálát követő évtől számított 70 évig engedélyköteles a művei megjelentetése, így 2016-tól az 1945-ben elhunyt írók könyvei már szabadon terjeszthetőek az interneten. Közkinccsé válnak tehát, és az év folyamán folyamatosan kerülnek majd a MEK-be olyan szerzők könyvei, mint Bartók Béla, Bánlaky József, Gelléri Andor Endre, Gulácsy Irén, Kulinyi Ernő, Kúnos Ignác, Lugosi Döme, Sárközi György, Szabó Dezső, Szerb Antal, Vikár Béla...

Már január folyamán felkerülnek például az alábbi kiadások:
ITT OLVASHATÓ

A NEVELŐNŐK MESÉSÉ ÉLETE

GAZDAGISZTÁN BLOG
Szerző: Kívül tágasabb
2016.01.01.


Magángépek, divattervezők ruhái, celebek, paloták – ezek általában az igazán híresek és gazdagok kiváltságai, ám nem csak és kizárólag. Van ugyanis egy réteg, aki ugyanúgy élvezi mindezt, mi több, még fizetnek is neki érte, nem is keveset. Róluk lesz szó ebben a posztban.

A nanny-k (magyarul jobb híján nevelőnőnek fordíthatjuk) között van egy elit réteg, melynek tagjai kifejezetten kivételezett életet élnek, fantasztikus helyekre jutnak el, ráadásul mindezért nem kevés fizetést kapnak.

Közéjük tartozik például Philippa Christian, aki a MailOnline Travelnek mesélt a hétköznapjairól és élményeiről. A 27 éves nő az elmúlt években több hírességnek is dolgozott, de olyanok is voltak az alkalmazói között, akiknek a munkájáról semmit sem tudott, és mint mondta, „jobb nem is kérdezni, csak megvárni, amíg egy nap elmondják neked”...

ITT OLVASHATÓ

TÉVÉAJÁNLÓ - PÉNTEK (01.01.)

FILMVILÁG BLOG
Szerző: Orosdy Dániel
2016.01.01.Három tolvaj
Vígjáték Toto főszereplésével.
Vetítik: Duna - 09:25

Herczeg Ferenc: A harmadik testőr
Mihályfi Imre tévéjátéka. Szereplők: Haumann Péter, Bánsági Ildikó, Hegyi Barbara, Máté Gábor, Gáspár Sándor, Kézdy György, Kaszás Géza, Hajdu István (azaz Steve), Józsa Imre, Kisfalussy Bálint, Prókai Annamária, Stohl András, Szacsvay László.
Vetítik: Duna World - 11:25Segítség, felnőttem!
Penny Marshall fantasztikus-romantikus vígjátéka Tom Hanks-szel (Golden Globe-díjas, oscar-jelölt alakítás). További szereplők: Elizabeth Perkins, John Heard, Robert Loggia, Mercedes Ruehl, Jon Lovitz.
Vetítik: RTL Klub - 14:20

Fogd a nőt és fuss
Szilveszteri kötelező! Romantikus vígjáték A bátor kis kenyérpirító rendezőjétől és a jobb sorsra érdemes Neil Simontól, aki a forgatókönyvet jegyzi. Szereplők: Alec Baldwin, Kim Basinger, Armand Assante, Paul Reiser, Fisher Stevens, Robert Loggia, Elisabeth Shue. E filmnek köszönhetik a bulvárlapok mindazon bevételt, ami Baldwin és Basinger viharos románcából származott.
Vetítik: Duna - 16:00

Por és Istenpor vagyunk
"Képvers" József Attila műveire.
Vetítik: Duna World - 17:30

A miniszter félrelép
Minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje a rendezőként és íróként triplázó Kern András és Koltai Róbert, valamint Dobó Kata, Gáspár Sándor, Reviczky Gábor, Udvaros Dorottya, Hernádi Judit, Kamarás Iván, Kállai Ferenc főszereplésével.
Vetítik: Duna - 18:40


ITT OLVASHATÓ

MI TÖRTÉNT A BUDAPESTI TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN 2015-BEN?

FŐVÁROSI BLOG
Szerző: fővárosi.blog.hu
2016.01.01.


Európa egyik legnagyobb hibridbusz flottája, 1-es villamos a Lágymányosi hídon, CAF villamosok Spanyolországból, dehogy életveszélyes 3-as metró, és a szokásos évzáró Leállhat A BKV Hiszti. Az alábbiakban ágazatonként foglaltam össze a mozgalmas 2015-ös esztendő legfontosabb eseményeit.

A FUTÁR kijelzők az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztése kapcsán újabb 17 helyszínen jelentek meg a már meglévő 263 után. A FUTÁR központja is jelentősen fejlődött. A diszpécserek három műszakban, 24 órában, a hét minden napján 1600 járművet irányítanak, továbbá a közel 300 közterületi kijelzőt és monitort kezelik. Megújult a mobiltelefonos applikáció is: a 2.0 változatot december 2-án mutatták be: opcionálisan tervezhetünk már MOL Bubi kerékpárral is, kedvenc helyeket és megállókat vehetünk fel, megnézhetjük a környék összes járművét, és az előzményeket is visszakereshetjük...

ITT OLVASHATÓ


LAKHATÁSI MUNKACSOPORT AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁBAN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Udvarheklyi Tessza
2016.01.01


2015. december 14-én A Város Mindenkié is részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Felzárkózási Stratégiai Főosztálya által szervezett munkacsoport megbeszélésén, amelynek célja a lakhatással kapcsolatos kérdések átbeszélése a minisztérium képviselői és civil szervezetek részvételével. A találkozón az AVM-et Fekete-Nagy Miklós, Csizi Zsolt, Pósfai Zsuzsi és Udvarhelyi Tessza képviselték, a minisztérium képviselői mellett pedig jelent volt többek között a BMSZKI, a Baptista Szeretetszolgálat, a Habitat for Humanity, a Városkutatás Kft., a Máltai Szeretetszolgálat és a KSH képviselője is...

Összességében a beszélgetésről az volt a benyomásunk, hogy a jelenlévők az általunk javasolt lakhatás-központú megoldást inkább egy konkrét szakpolitikai eszköznek tekintették és nem a hajléktalanság újfajta megközelítésének, ami pedig a mi eredeti szándékunk volt. A kérdés leginkább úgy vetődött fel, hogy ha adott mennyiségű pénzt a hajléktalanság kezelésére kell költeni, akkor azt hatékony lenne-e egy ilyen típusú intézkedésre költeni, mennyi embert lehetne vele elérni, és hogyan lehetne a legjobban meghatározni a célcsoportot. Úgy tűnt, egyelőre nem sikerült még bemutatnunk, hogy egy teljesen más kimenetű közpolitika (azaz a hajléktalan emberek lakásba juttatása) sem lenne drágább a jelenlegi rendszernél, még ha nem is éppen ezekkel a számokkal éppen ezt a támogatási konstrukciót kellene megvalósítani egy nagyobb szabású szociális lakáspolitika keretein belül. Noha a lakhatási munkacsoport beindítását és a bemutatott EU-s projekteket is pozitív előrelépésnek tartjuk, továbbra is úgy gondoljuk, hogy átfogó, felelős és szociális érzékeny lakhatási politika nélkül ezek a beavatkozások csak felületi kezelést nyújtanak, és nem oldják meg a ma Magyarországon jellemző tömeges lakásszegénységet.

ITT OLVASHATÓ