2017. május 31., szerda

ELEMZÉS: BOTKA ÉS A MOMENTUM RÁRÚGTA AZ AJTÓT AZ ELLENZÉKRE, MIRE LESZ ELÉG?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.31.


Ez az új politika stratégia mind Botka, mind a Momentum részéről: a hitelességüket a régi ellenzék eltemetésével akarják megteremteni. 

Az ellenzék ugyan kissé megindult felfelé, ha hihetünk a Repulikon Intézet legutóbbi közvélemény-kutatásának, a Fidesznek kicsit lejt.

De még mindig nincs meg az ellenzéknél az földindulás-szerű elmozdulás, ami elég lenne legalább a minimális győzelemhez. A Fidesz továbbra is vezet, az ellenzék pedig mindennel próbálkozik. Még saját magát is tépi, hogy legyőzhesse a Fideszt.

Mi történt az ellenzéki oldalon az utóbbi hetekben, hónapokban? Ha egy mondattal akarnánk megfogalmazni, ez lenne:
Botka László, illetve a Momentum átrendezte az erővonalakat és hozott némi politikai innovációt.

Újítás Botka és a Momentum részéről is, hogy
  • keményen fellépett a propagandamédia ellen és
  • erőt mutatott a Fidesszel,
  • de még a rendszerbe épült, „régi” ellenzékkel szemben is.

Az eddigi ellenzéki vezetők, főleg a baloldali vezetők nagyrészt hamut szórtak a fejükre és azért könyörögtek, hogy bocsássanak meg nekik a szavazók. Botka és a Momentum egyszerűen kijelentette:
  1. ennek a korszaknak vége, új politika kell (ezt minden interjúban elmondják, Botka hozzáteszi: "baloldali");
  2. és új politikusokra van szükség, a régieket pedig nyilvánosan elzavarnák;
  3. keményen odaszóltak a Fidesznek és megfenyegették őket, hogy bilincsben viszi majd el őket a rendőrség.
Ez a hangnem sokaknak vonzó, akiknek elegük van a Fidesz-féle korrupcióból és akik reménytelenül tengődnek napról-napra.

Az egész Botka László szempontjából sokkal izgalmasabb: alapvető ellentmondásokat lehet felfedezni abban, amit csinál, de valamiért mégis működik...

VIP-VENDÉGKÉNT ÜLTÜK VÉGIG A CSALÁDPÁRTI KONFERENCIÁT, ÉS VÉGTELENÜL ELSZOMORODTUNK II.

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.05.31.


A Családok Budapesti Világtalálkozójának harmadik napja legalább olyan mozgalmasra sikerült, mint az első kettő. Beleláthattunk abba, hogy milyen az, amikor az abortuszellenes – családpárti mozgalom ellenségképet kreál magának, és milyen az, amikor szeretnének megújulni. Beszámoló a harmadik napról.


Az első két napról szóló beszámolót itt olvashatják.

A harmadik nap mentálisan fáradtan érkeztünk meg a Várkert Bazárhoz, ahol a One Of Us Életvédő Fórumot tartották. Ezzel párhuzamosan folyt a World Congress of Families, aminek utóbbi szervezői nagyon nem örültek, érezhetően kevesebben is voltak a Kongresszusi Központban a nap későbbi részében, talán pont a konkurens rendezvény miatt.

A Bazár gyönyörűen ki lett rittyentve, a konferenciateremben élvezetes lehet bármilyen témában előadásokat hallgatni, és nem voltunk híján az ingyen frissítőknek sem. Információink szerint a három nap rendezvényeit (és a vasárnapi utcai gyermeknapot) teljes egészében közpénzből finanszírozták, ennek ügyében közérdekű adatigényléssel fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Az Életvédő Fórum előtt egy tiltakozást is láthattunk, “Anyaszomorítók”-feliratú molinót húztak ki feministák a Bazár tetejére. Az intézkedő rendőrök sokáig vakarták a fejüket, mivel ehhez a tüntetőknek minden joguk megvolt, ráadásul egy dokumentumfilmet is forgattak franciák a helyszínen (részben a tüntetésről), így kellett hozzá húsz perc, hogy a rend őrei leszedessék az erőszakosan lengedező lepedőket...

TITOKBAN FOLYNAK AZ UNIÓS MILLIÁRDOK MÉSZÁROS LŐRINC CÉGEIHEZ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Magyar Nemzet
2017.05.31.


Több olyan uniós forrásokkal támogatott, milliárdos vasúti beruházásban bukkant Mészáros Lőrinc nevére a Magyar Nemzet, amelyek közbeszerzésein a cégei nem is indultak, a felcsúti polgármester alvállalkozóként dolgozik be a nyertes cégeknek - írja a Napi.hu.

A Közbeszerzési Értesítőben ezek az adatok nem szerepelnek, csak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara rendszerében láthatók. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint akár kartellgyanút is felvethetnek az ilyen alvállalkozói megállapodások, mivel állandóan csak ugyanaz a négy-öt cég nyeri a közbeszerzéseket. Emiatt látja úgy, az ilyen ügyekben nemcsak a kartellhatóságnak, de a rendőrségnek is lenne teendője - írja szerdai számában a Magyar Nemzet...

A MÁJUS 31-ÉN 54 ÉVES ORBÁN VIKTOR SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE

HUPPA BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.31.


Megetted már a kenyerünk javát. Gazdag ember lettél, még strómanra is futja. Mindened megvan: megdolgoztunk érte.

Engedd meg, hogy ebből az alkalomból.
Szívünk egész melegével.
Mint fénykép szobánk falán.
Felállva, hosszan és ütemesen.

Egyszer minden történet véget ér, a diktátorok sorsa, hogy elbuknak. Mennek a levesbe. A történelem főútcájáról a történelem szemétdombjára. A szerencsésebbek távoznak maguktól, mert látják, hogy nincs tovább, a pökhendi öntelteket elküldik, ha nem veszik időben észre, hogy vége.

Jönnek a trónkövetelők, az ifjútörökök, akik ugrásra készen várják, hogy az öröknek és megbonthatatlannak látszó Vezérrel történjen valami.

Ki lesz a Nemzeti Együttműködés Brutusa?
Lázár? Rogán? Szijjártó?

Csak magukban motyognak még az urak, hangosan ki nem mondanák, amiről álmodoznak. Mocskos, perverz férfiálmaik vannak. A hatalomról szólnak ezek az álmok, mert a hatalomnál nincs számukra izgatóbb perverzitás. Nem is igazi férfiember, aki nem mer nagyot álmodni.

Egyikük sem államférfi, de a Párt vezetőjének bármelyikük megteszi. Hol van az kőbe vésve, hogy egy párt vezetőjének államférfinek kell lennie? Jó volna persze, ha így lenne, de a politika nem így működik.

Te mondtad Vezérünk, de lehet, hogy valamelyik alkutyád, hogy a jófiúk elbuknak. Csak mellékesen, és tényleg nem azért, hogy elkeserítselek: a rosszak hatalma sem tart örökké.

Ötvennégy éved elszelelt. Ebből az alkalomból az eddiginél sokkal több boldogságot kívánunk.

Nem neked: Magyarországnak.

NINCS AZ A KÖZPÉNZ, AMIT A MAGYAR KORMÁNY NE TUDNA ELÉGETNI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.30.


Egy olyan országban, ahol egyáltalán vitatéma lehet az, mi számít közpénznek, és mi nem, bizony fel sem tűnik a polgároknak, hogy a törvényesség látszatára is alig adnak a kormányhoz köthető szervezetek. Az Orbán-kormány jogászkodással palástolt pénzlapátolása ugyanis nem borítja ki eléggé a választópolgárokat, ugyanis eléggé elharapózott már az a nézet, hogy aki politikus az lényegében úgy játszik a törvényekkel, ahogy csak kedve tartja. Különben miért akarna törvényalkotó lenni? De mi is lenne eredetileg egy kormány dolga? Megvédeni a közvagyont, sőt gyarapítani azt. Sajnos erről kezdünk teljesen elfelejtkezni.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) kezdi kicsit kellemetlenül érezni magát attól, hogy miközben a külföldről (is) támogatott civil szervezetek ostorozásában együttműködő partnere az Orbán-kormánynak, addig gigatámogatást kap állami tulajdonú cégektől. Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF „jogi kabinetjének vezetője” például pengeéles logikával vezette le a Bencsik András által vezetett Demokratában, miért nem ciki ilyen nyilvánvaló ellentmondásba keveredni: „Miközben a Soros-féle szervezetek súlyos milliárdokat kapnak működésre, az egyik állami cég úgy ítélte meg, hogy méltónak tartja támogatásra – nem közpénzből – a CÖF civil, a külföldi nyomást ellensúlyozó kampányát. Ez az összeg nyilvánvalóan nem volt egy lapon említhető azokkal a milliárdokkal, tízmilliárdokkal, amiket ide, Magyarországon működő szervezeteire összpontosít George Soros. Nagyon fontos, hogy természetesen az MVM-től kapott pénz nem az aktivistáknak ment, nem is a szóvivőknek, akik önkéntesen végzik a feladatukat, hanem a külföldi, nemzetellenes nyomást ellensúlyozó civil kampányra fordította a CÖF. „

Szóval, az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek lényegében politikai tevékenységre adott félmilliárd forintja nem minősült közpénznek, ugyanakkor azok a magyar fiatalok, akik a különböző külföldi alapítványok támogatásának köszönhetően jutnak el a felsőoktatásba, esetleg nyernek el külhoni vagy hazai ösztöndíjakat most nézzenek magukba, mert máris behálózta őket a liberális demokrácia Soros Györggyel átszőtt mételye. Persze Lomnicinak nem elsősorban a fiatalok miatt fáj a feje, hanem a Soros-alapítványok által „pénzelt” jogvédő szervezetek miatt. Itt is komoly csúsztatásban van azonban a CÖF üdvöskéje, hiszen a Helsinki Bizottság 170 millió forintot, a TASZ 133 milliót, a Transparency International pedig csak 13 milliót „kaszált” ilyen forrásokból tavaly. Persze az igazmondás nem erőssége sem a kormánynak, sem a hozzá ezer szállal köthető álcivil szatellit szervezeteknek. A CÖF legalább annyit agyalt ezen az átlátszó hazugságon, mint a Fidelitas fiataljai, amikor Simicska Lajos és a Fideszkapcsolatáról faggatták őket...

A FIDESZ KELET-MAGYARORSZÁG PÁRTJA LETT, DE AZ ORSZÁG KÖZEPÉT MÁR ELVESZÍTETTE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabpwszki
2017.05.30.


A Republikon is közölte a májusi számat, amelyek nagyjából azonosak a többi intézetével. Vezet a Fidesz, jön fel az az MSZP és az ellenzék egésze országosan megverné a Fideszt.

Ha összefogna, de mivel feldarabolt, a választásokat még a Fidesz nyerné. Jelentősége csak annyiban van, a kormánypárt nem tudja elmondani, hogy az ország többsége mögötte áll, a választók többségét képviseli. (Persze, ettől még elmondja, a számok nem zavarják a propagandát.)

Ez csak a szokásos, de ami ennél érdekesebb, hogy a Republikon területi bontást is készített, ami az kisszámú minta miatt óvatosan kell kezelni, de azért iránymutatásra kiválóan alkalmas.

Eszerint országosan, a teljes népességben a következő a helyzet: Fidesz - 32 százalék, baloldal/liberálisok - 23, Jobbik - 12. 33 százalék nem tudja.

- Észak- és Kelet-Magyarországon ennél sokkal nagyobb a Fidesz előnye: 43, illetve 46 százalékkal vezet a 19-11-re és 20-14-re álló ballib és Jobbik előtt...

VISSZA LEHET BONTANI A PANELEKET, DE HOL LAKNAK MAKJD UTÁNA AZ EMBEREK?


HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2017.05.30.Nem elképzelhetetlen a panelházak felső szintjeinek visszabontása, amelyet Orbán Viktor vetett fel a napokban, de nem elsősorban technikai kérdés. Ez magyarázza azt, hogy a világban miért kevés helyen próbálkoztak ezzel a módszerrel.

Szükségmegoldásnak indult, aztán úgy maradt: a magyarországi lakások csaknem egynyolcada előre gyártott vasbeton elemekből épült, röviden panel. A csaknem nyolcszázezer lakás felépítésével gyorsan lehetett enyhíteni a hiányt, ám azt valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy a többnyire szűk és korszerűtlen épületek hosszú évtizedekig a városok szerves részei lesznek.

Az elmúlt évek energetikai korszerűsítési programja után most radikálisabb megoldást fontolgat a kormány: a jellemzően tízemeletes épületek felsőbb szintjeinek a visszabontásával tennék élhetőbbé a lakótelepeket.

Szokatlan, ám nem lenne példa nélküli és megvalósíthatatlan sem a panelvisszabontás terve, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt pénteken Hódmezővásárhelyen. Az ötlet sem új: azt tavaly áprilisban éppen a Csongrád megyei város volt polgármestere, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János vetette fel...

LEVÉL BOTKA LÁSZLÓNAK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.30.


Az hirdeti fennen, hogy „DK igen, Gyurcsány nem”. De kedves Botka úr! Nem mondták meg Önnek, hogy a DK egy önálló párt? Nem mondták meg Önnek, hogy a DK, mint önálló párt elnökének választotta Gyurcsány Ferencet? Ön kívülről szeretné megmondani, hogy egy másik párt kit válasszon elnökének? Ön, kívülről, pontosan ugyanúgy meg akarja zsarolni a DK tagságát, mint a saját pártjáét? S ezt Ön demokratikus megoldásnak gondolja? Tényleg? Cseppet sem érzi antidemokratikusnak? Cseppet sem érzi furcsának? Mit szólna, akkor, ha egy tetszőleges párt, szervezet vezetése azt mondaná: „MSZP igen, Botka nem”? Hanyatt homlok lemondana? Azt követően, hogy ilyen alaposan bejátszotta magát a centrális pozícióba? Tegye a szívére a kezét! Aztán legalább saját magának vallja be, hogy lemondana-e? Személy szerint kétlem.

De tegyük is félre ezeket a kérdéseket!

Nézzük meg a 2014-ben, az Ön pártjának is kiosztott, oltári nagy zakót. Ha nem tűnt volna fel, akkor pontosan ugyanezt a stratégiát követték. Megalkották Bajnai-Mesterházy páros által vezetett kétfejű vezérkart. Program helyett utálati listát kommunikáltak. A választások előtt alig fél évvel még mindig inkább voltak elfoglalva Gyurcsány Ferenc személyével, mintsem a DK programjavaslataival. Vagy bárki máséival. Olyan felvezető stratégiát követve, ami akkor sem lehetett volna hatékonyabb a Fidesz számára, ha egyenesen Orbán tanácsadói diktálják le a forgatókönyvet. Sikerült a végletekig vinni az ellenzék atomizálását, majd kerek szemekkel rácsodálkozni a gondosan előkészített eredményre.

Na, mármost! Kedves Botka úr!

Ön lehet egy antidemokratikus törtető, aki bármi áron a hatalomba akarja játszani magát. Ön lehet a múlt hibáiból tanulni képtelen ostoba fajankó. Ön lehet egy olyan álellenzéki, aki megkötötte a maga háttéralkuját a regnáló hatalommal. De ezek akármelyike áll fenn, egyiktől sem szavaznék Önre szívesen. S ez akkor sem változik, ha a fentiek egyike sem igaz, és csak egy duzzogó, politikai suttyó.

NEM JAVUL AZ EGÉSZSÉGÜGY HELYZETE, ÉS EGY DARABIG VALÓSZÍNŰLEG NEM IS FOG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.05.31.


Továbbra sincs pénz, nincsenek orvosok a magyar egészségügyben, és a kijelentéseket hallva valószínűleg a közeljövőben nem is fog áldozni a kormány az egészségügyi rendszer talpra állítására, színvonalának növelésére. A probléma azonban az, hogy az egészségügynek nincs ideje, a betegek nem várakozhatnak, miközben a rendszer fokozatosan leépül, a dolgozók bére minimális, azonban a vállalt felelősség sokkal nagyobb. A rendszer gyakorlatilag szépen lassan összeomlik.

Továbbra is fennáll a szakorvoshiány


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint a háziorvosi praxisok közül 352, a fogorvosiak közül 284 tartósan betöltetlen Magyarországon, a legtöbb háziorvos Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik, ezekben a megyékben 10 százalék felett van a betöltetlen praxisok száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több mint 440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa. Évente 250-300 új háziorvosra lenne szükség ahhoz, hogy 2025-re ne maradjon 900 ezer ember állandó háziorvos nélkül.

Csak a városokban dolgozó háziorvosok száma nőtt 2000 óta, átlagosan 9,6 százalékkal, Budapesten 5,8 százalékkal, a kisebb településeken dolgozó orvosok száma viszont negyedével kevesebb lett, összességében pedig tizenöt év alatt 6,6 százalékos csökkenés mutatkozott meg.

Háziorvosként jelenleg 6209-en praktizálnak az országban, ám csupán 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Vagyis, több mint 900 háziorvos rendel úgy Magyarországon, hogy nincs kifejezetten ilyen irányú szakvizsgája, tehát engedményt adnak a szakembereknek, csak vállalják, hogy ellátják a körzetet. Azonban még így is jelenleg 287 tartósan – legalább fél éve – betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon...

ÉS AKKOR VÉLETLENÜL ÖSSZEFUTOTTAM ORBÁN VIKTORRAL - GUBICZA ÁGOSTON ÉS AZ EXIMBANK 16 MILLIÁRDJA

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.05.31.


- Másfél éve egy erősen célzott eljárásban irdatlan állami forrást, 16 milliárd forint tőkét kapott az Eximbanktól a GB & Partners nevű tőkealap-kezelő cég.

- A társaság nevében a G és a B egy-egy fiatal üzletembert, Gubicza Ágostont és Boris Mihályt takarja.
- Portrénkban Gubicza Ágostont igyekszünk bemutatni, ő hosszú idő után végre az Indexnek megszólalt, ahogyan az Eximbank is válaszolt kérdéseinkre.
- Arra voltunk kíváncsiak milyen politikai kapcsolatrendszer és milyen üzleti előélet vezetett a ritkán látható, óriási mandátumhoz.
- Látni fogjuk, hogy az Írország-mániás Gubicza Ágoston sokféle üzletet vitt korábban ír befektetőkkel. Volt közöttük sikeres is, de sokat kettévágott a 2008-as hitelválság.
- Gubicza eddigi kockázati tőkés pályáját is viharok, perek kísérték.
- A mostani projektcégei között sok ígéretes van, ezeket nem ritkán a politikai térfél baloldalára sorolt üzletemberekkel valósítja meg.

Nehéz eldönteni, hogy Gubicza Ágostonnak, a GB & Partners 50 százalékos tulajdonosának mi a nagyobb erőssége, a meggyőző-képessége vagy a valós üzleti tudása, esetleg a politikai kapcsolatrendszere.

Sok ismerősével, üzletfelével beszélgettem, hosszas előkészítés után végül ő is fogadott. Őt hallgatva, merő siker volt az üzleti pályája, ahol mindig, minden piaci alapon történt. Környezete azonban szinte teljesen egységesen arról mesélt, hogy Gubiczának hihetetlen szövege van, a sikersztorijait azért érdemes fenntartásokkal kezelni...

ORBÁN PAPA 1,2 MILLIÁRDOT HOZOTT ELŐ A BÁNYÁBÓL TAVALY

444.HU
Szerző: Kasnyik Miklós
2017.05.30.


Ma este kikerültek a bányamágnás Orbán-család fő cégeinek eredménybeszámolói az igazságügyi minisztérium honlapjára. Orbán Viktor miniszterelnök édesapja, Orbán Győző két fő bányacégben tulajdonos, ezek, mint a Direkt36 két cikkben is bemutatta, gyakran beszállítói hatalmas EU-s és költségvetési pénzből finanszírozott projekteknek.

Hogyan termeltek a bányák tavaly?

A Dolomit Kft. tulajdonosai 500 millió forint, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. tulajdonosai 730 millió forint osztalék kivétele mellett határoztak.

Döbbenetes módon a Dolomit Kft árbevétele a harmadával csökkent, 3,2 milliárdról 2,2 milliárdra – de így is sikerült kihozni 410 millió forint adózott nyereséget (profitráta: 19 százalék). Ehhez az eredménytartalék terhére csaptak hozzá még 90 milliót, így jöhetett össze a félmilliárdos osztalékfizetés. Nem kell aggódni Orbánékért, a cégben így is benne maradt közel egymilliárd forint. (A Dolomit Kft-nek egyébként nem 100 százalékban tulajdonosa az Orbán-család, csak felerészben, ezért az osztaléknak is csak a fele jut nekik.)...

AZ ÚJ DÚCSE JELENTKEZETT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.30.


Már megint egy felfújt hólyag. Teljhatalommal. Hátha úgy majd működik a dolog, a fideszben már bevált, egy hatalmi tébolyult már van itt, akkor biztosan így kell csinálni, gondolja a szegedi sajhajrá.

Voltaképpen nekem szinte mindegy, ki zavarja el ezt a hízott bunkót, de ennél a hőzöngő laklinál jobbat várok. A rend kedvéért (ha már az úgynevezett demokratikus liberálisok nem mondják): azt kiabálja ez az ember, vonuljanak háttérbe a 2010-es vesztesek - csak utánad, öregem, mondanám én, ha ennek a pártnak a bármilyen tagja volnék. Miért tépi a száját az, aki a jelzett időben választmányi elnök volt, valamint a párt megyei elnöke, a fene tudja, milyen bizottsági tag meg még polgármester is? De ha csak közönséges mezei talpas lett volna, akkor is annak a pártnak a tagja volt, csak bizonyos emberek vesztették el a választásokat, ő nem? Lehazugozza Gyurcsányt? Vajon milyen jogon? Azért, mert az a szegény mamlasz 11 éve nem szól (mellesleg a fene érti), hogy ő nem azt mondta, hazudtam, hanem azt, hogy hazudtunk. Miért tetszik most hazugozni? Akkor miért nem tetszett szólni, hogy csak ő volt, csak ő volt, én nem hazudtam soha? Hát azért, mert ő is hazudott. Ami különben evidencia, mi a francot tudna csinálni mást egy politikus?
Egyszóval nem szeretem ezeket a militáris pufogásokat a vétójoggal, az egyszemélyes vétójoggal együtt. Majd ő megmondja? A demokrácia helyreállítója, aki már most úgy viselkedik, hogy ő a dúcse?...

REPRODUKCIÓ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.31.


"Legelső a nemzet, második a család, és csak harmadsorban nézd a magad javát!” (Kányádi Sándor)

Óriási felháborodást váltott ki legutóbb egy kijelentés, amit Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke mondott. A politikus utalt Orbán Viktor legutóbbi rádiós interjújára és ezt állította: "A miniszterelnök úr világosan fogalmazott, 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni. Nagyon nehéz lesz megfordítani, de minden döntést ez alá kell rendelni, minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el, nagyon egyszerű ennek a magyarázata, aki teleszüli a világot, azé a világ".

Ebben a nyilatkozatban a „teleszüli a világot” kifejezés verte ki a biztosítékot, ami érthető is, mivel ez egy meglehetősen faragatlan jellemzése egy nagyon is érzelemdús, az anyaságot magasztossá tevő cselekményre nézve. De megszokhattuk már ezt a politikustól, akiről jól tudjuk, mennyire nyíltan és indulatosan szokta kimondani a véleményét egy adott problémáról. Ezért, ismétlem ezért tényleg kritizálni lehet az alelnököt, de végeredményben egy nagyon is létező igazságot fejezett ki: egy nemzet erejét sok jellemzővel lehet minősíteni, de ezek között első helyen áll a reprodukciós képessége. Tehát az a képesség, hogy a különböző okok miatt elhaló tagjait képes-e megfelelő számú emberrel pótolni, ami megalapozhatja a nemzet túlélését. A „különböző okok” közül ki kell emelni a háborús veszteséget és a járványokat, amelyek korábban különösen megritkították a lakosságot. Ma már azonban sikerült a háborúkat minimálisra csökkenteni, a pusztító járványokat szinte a nullára leszorítani, ezért ezek kiestek azokból a fenyegető tényezők közül, ami egy nemzet eltűnését, megsemmisülését eredményezhették. Jött helyébe azonban más, mégpedig a szülési készség drasztikus csökkenése, ami végeredményben oda futott ki, mint amit korábban a háborúk és a járványok okozhattak: a népesség fokozatos, szinte megállíthatatlan fogyása...

NAPI EGYPERCES

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.30.


Amikor gyermekvállalásra buzdítja, ösztönzi a kormány a családokat, akkor – sok minden más mellett – arra is illene gondolni, hogy az anyukáknak közlekedniük is kell, mert a nagy többségnek még nem futja helikopterre. Így marad a tömegközlekedés és a lépcsőzés.

Az elmúlt napokban számos írásban próbáltam pellengérre állítani a Fidesz álságos, elsősorban a gazdagoknak kedvező családpolitikáját. Orbán és hűbéresei számára – ha valakinek még nem lenne világos – csak és kizárólag az a fontos, hogy a szavazóbázisát egyben tartsa, a számukra biztosított kedvezményekkel – amit természetesen közpénzből finanszíroznak – „megvásárolják”a szavazatukat. Nem véletlen, hogy az uralkodásuk hét éve alatt egy fillérrel sem emelték a családi pótlékot, hiszen akkor olyan társadalmi rétegeknek is adniuk kellett volna, akik vagy el sem mennek szavazni, vagy nem rájuk voksolnak. Valamennyi ténykedésük hideg, racionális érvek alapján történik, szavazatot akarnak maximálni. Minden egyéb, csak rizsa, porhintés, a magyar emberek megvezetése.

A napokban a fővárosban jártam-keltem, ahol a saját szemeimmel láthattam, hogy mit is jelent a hangzatos családbarát kormány kifejezés. (Egyszer talán még arra is vállalkozom, hogy a „család ” szerepéről megírom keresetlen véleményemet, de most a hétköznapokról szeretném elmondani, amit megéltem.)

A pár nap alatt gyakran utaztam villamossal, metróval, megfordultam aluljárókban is. Mivel egyedül voltam, szerencsére a lábam is bírta, így a közlekedés különösebb gondot nem okozott, azon túl – amit talán már említettem is –, hogy a 3-as metrón bizony féltem, hisz’ tudtam, szinte nincs olyan nap, hogy valami ne hibásodna meg a vonalon. Sikeresen megúsztam a metrót, így most itt ülhetek a klaviatúra mögött, és végre elmondhatom, mit tapasztaltam. Lehet, hogy banális, hétköznapi ügyről van szó, de jellemzőnek gondolom a Fidesz elmúlt hét évéről.

A tömegközlekedési eszközöket ugye azért találták ki, hogy az emberek életét megkönnyítsék, gyorsabban jussanak el a munkahelyükre, időben odaérjenek a gyerekért az óvodába, iskolába, vagy oda, ahová éppen utazni szeretnének. A kismamák is gyakran utaznak a járműveken. Nagyon sokszor babakocsival, benne a kisgyermekkel. Mit mondjak, nem irigylem az anyukákat, nem lehet könnyű az életük. Ahogy láttam, a buszokra, villamosokra még csak-csak fel tudnak szállni a babakocsival, de például a metróra már gigászibb a feladat...

CARPE DIEMTŐL A MINDFULNESSIG! - HOGYAN IS ÁLLUNK A MÚLTUNKKAL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív.pszichológia
2017.05.31.


Carpe diem, azaz élj a mában! Mindfulness, jelenlét minden pillanatban! Régi és újabb életbölcsességek, melyekkel gyakran találkozhatunk, de mit is jelentenek? Valóban felesleges a múltunkkal foglalkozni, létezhet amolyan befejezett múlt, ha a saját életünkről beszélünk? Vagy csak a rossz fordítások és a téves értelmezések csapdájába estünk? Akkor most hogyan is állunk a múltunkkal?

Ragadd meg a napot!

A Carpe diem Horatiustól származó idézet, közismert fordítása az élj a mában, de pontosabban kifejezi az üzenetét a „Ragadd meg a napot!” fordítás. A "ragadd meg a napot" üzenete, hogy értelmesen és élvezetesen éljünk. Ne halogassunk, ne beszéljünk mellé, éljük meg az érzelmeinket a maguk hitelességében. A mindfulness a XXI. század egyik kedvelt irányzata lett, ami egy hasonló szemléletet képvisel – korszerű, divatosabb köntösbe csomagolva: tudatos jelenlét a saját életünkben, tudatos figyelem, teljes odafigyelés.

Bármelyik megközelítést nézzük is, egy szó sem esik arról, hogy felejtsd el a múltadat, ne legyenek emlékeid, mint ahogyan azt sem jelenti, hogy ne gondolj a jövőre és ne legyenek céljaid!...

ISKOLA A HATÁRON. VASKOS OKTATÁSI SZEGREGÁCIÓ, CSIRÁZÓ DESZEGREGÁCIÓ ERDÉLY LEGGAZDAGABB VÁROSÁBAN

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Jakab Hanga
2017.05.30.


A kolozsvári ROMEDIN projekt jó példája annak, hogy milyen stratégiákat lehet alkalmazni a marginalizáltan és mélyszegénységben élők hatékony támogatására, és hogy ezeknek milyen akadályai lehetnek.

A Pataréten, a Kolozsvár melletti szeméttelepen élő gyerekek busszal negyven perc alatt érnek be a szamosfalvi Traian Dârjan iskolába, ami a város belvárosától további negyven percre van. Az iskola környéke látványosan eltér a város központibb negyedeitől: leromlott állapotú lakóházak, elvétve egy-egy reklámokkal beragasztott ablakú üzlet. Szamosfalván az első kisboltban, ahová bementem, roma anya karján egy gyerekkel vásárolt – milyen meglepő, gondoltam, hogy a belvárosban szinte ismeretlen ez a hétköznapi jelenet.

Oktatás az inklúzióért és a társadalmi igazságosságért

Egy éve zárult le a Desire Alapítvány 2014-ben indított projektje, a ROMEDIN (Educație pentru incluziune și drepate sociale. Servicii socio-educaționale pentru incluziunea romilor). A projekt az inklúzió és a társadalmi igazságosság alapjaként az oktatásra fókuszált.

A közelmúltban a gyergyószentmiklósi események kapcsán újra felmerült a kérdés, hogy milyen stratégiákat lehet alkalmazni a marginalizáltan és mélyszegénységben élők hatékony támogatására, és hogy ezeknek milyen akadályai lehetnek. Több Kolozsváron folyó projekt között a ROMEDIN is ennek jó példája.

A ROMEDIN projekt a területileg marginalizált, izolált, szennyezett és stigmatizált Pataréten élő közösségek fiataljait célozta meg. Azokat az inkluzív lépéseket irányozta elő, melyeket az oktatási törvény kijelöl, de a megyei tanfelügyelőség elmulaszt gyakorlatba ültetni...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN POLITIZÁLJUNK A MAI MAGYARORSZÁGON? 5 TIPP ANTONIO GRAMSCITÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Turai Eszter
2017.05.30.


Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki nem túl lelkes attól a gondolattól, hogy kevesebb mint egy év múlva el kell döntenie, hogy melyik jelenlegi ellenzéki pártra szavazzon, vagy esetleg csatlakozzon-e a távolmaradók táborához, ami szintén nem a legmotiválóbb gondolat. Nagyon úgy tűnik, hogy egy olyan helyzetben, amiben több millió ember befogott orral vagy egyáltalán nem megy el szavazni, Budapesten kívül már egy ezer fős tüntetés is ritkaságszámba megy, és a legtöbb közéleti kérdés maximum egy szűk réteget tud mobilizálni, szükség lenne a politikai cselekvés újragondolására az alapoktól kezdve. Nem akarom lebecsülni a szerveződésnek azokat a nyilvánvaló korlátait, mint például a Fidesz elképesztő médiafölénye vagy a hozzáférhető anyagi források szűkössége, de azért érdemes azt is átgondolni, hogy stratégiai, gondolati szinten milyen előfeltételei lennének egy kevésbé reménytelen magyar közéletnek. Biztos egy csomó szerzőt érdemes felhasználni ehhez, de én most egy olasz kommunistát, Antonio Gramscit szeretném ajánlani.

Gramsci az Olaszországi Kommunista Párt alapítótagja, a két világháború közti olasz közélet meghatározó politikusa és gondolkodója volt. Mussolini alatt letartóztatták, élete utolsó 11 évét börtönben töltötte, írásainak jelentős része is itt született. Bár szülőhazájában a mai napig kultusz övezi, és életműve Nyugat-Európában, Indiában és Dél-Amerikában is nagy hatást gyakorolt, Magyarországon még a tudományos életben se ismert széles körben. A Társadalomelméleti Kollégium (TEK) ezt a hiányt igyekezett pótolni a Corvinuson Gramsci halálának 80 évfordulójára rendezett konferenciával. (A ‘80-as évekbeli magyar Gramsci-reneszánszról szóló kerekasztal-beszélgetést itt meghallgatható.) Öt pontban szedtem össze, hogy a konferencia előadásainak alapján milyen tanulságok, hasznos szempontok adódhatnak bárki számára, aki közélettel, politikával foglalkozik 2017-ben Magyarországon.


1. Nincs tudományos munka politika nélkül


Ahogy az sok előadásban előkerült, Gramsci tudományos munkásságának egyik legszembetűnőbb vonása, hogy szervesen kapcsolódott nem csak a korabeli társadalmi helyzethez, de a konkrét politikai cselekvéshez is. Írásai a társadalmi valóság sok szintjét érintik, makroszintű elméletalkotást és egészen konkrét, gyakorlati „útmutatókat” is tartalmaznak, de a motiváció minden esetben azonos: a fennálló társadalmi helyzeten való változtatás igénye, egy igazságosabb világért való küzdelem. Hogyan működik a hatalom? Mitől lesz sikeres egy politikai mozgalom? Mit kell tennie egy pártnak, ha elnyomott rétegeket akar képviselni? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Gramsci, ami két szempontból is nagyon inspiráló lehet egy értelmiségi számára. Az egyik az, hogy a gyakorlatorientáltság egyáltalán nem von le Gramsci írásainak elméleti értékéből.

Hiába áltatjuk magunkat a politika- és csoportérdekmentes tudományosság felsőbbrendűségével: Gramsci remek elemzései a mai napig hasznos gondolkodási keretet adnak.

A másik ok, amiért társadalomtudományokkal foglalkozóként nagyon lelkesítő ezt a szerzőt olvasni, az a mély morális meggyőződés, ami áthatja a munkáit: az értelmiség nem háríthatja el magától a társadalom alakításának felelősségét. Az elméleti munka sosem lehet öncél, aki mégis így tekint rá, az ezzel a fennálló társadalmi-politikai rendet támogatja...


ITT OLVASHATÓ

"MOST SEM A BALSORS TÉP BENNÜNKET..." - INTERJÚ JESZENSZKY GÉZA VOLT KÜLÜGYMINISZTERREL, KORÁBBI WASHINGTONI ÉS OSLÓI NAGYKÖVETTEL

ÉLET ÉS IRODALOM  - SZABADPOLC
Szerző: Rádai Eszter
2017.05.21. 


„Ez az ide-oda táncolgatás, ez a követelőzéssel párosított felelősségelhárítás és szolidaritáshiány és ez a tűzzel való állandó játszadozás egyszer csak elvezethet oda, hogy becsúszunk valami olyan szakadékba, vagy akár bele is löknek bennünket mások türelmüket vesztve, amiből aztán nem nagyon lehet kikapaszkodni” – vázolja aggodalmait a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány külügyminisztere, korábban egyetemi tanár, történész, utóbb két Orbán-kormány idején nagykövet. „Én természetesen maradtam konzervatív értékeket valló, nemzeti érdekeinknek elkötelezett liberális” – vallja magáról, azt azonban nem hiszi, hogy nagyon sokan lennének ilyenek. „De hiszem, hogy nagyon sokan vagyunk elkötelezettek a rendszerváltozás bel- és külpolitikai céljai, a parlamentáris demokrácia és a nyugati orientáció mellett. Aki az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal programjával nem fordul szembe, az nem helyeselheti a mai kormánypolitika külföldön is bírált elemeit.”

– Az régóta tudható volt, hogy nem mindenben ért egyet az Orbán-kormányokkal, korábban azonban nem tette ezt nyilvánossá. Amikor például elhagyta az oslói nagyköveti posztot, nem hozta nyilvánosságra, kinek a kezdeményezésére történt így.

– Nem titkoltam, hogy lemondtam.

– De miért ennyire tapintatosan?

– Nem akartam, hogy az ellenzék hősnek, a kormánypártiak árulónak tekintsenek. Azt azonban akkor is világossá tettem, hogy nem tudom az engem és Magyarországot becsülő, tisztelő norvég barátaink, kormánytisztviselők előtt a magyar kormánynak azt a követelését képviselni, hogy ellenőrzést gyakoroljon a Magyarországnak folyósított norvég pénzek azon körülbelül tíz százaléka fölött is, amit civil alapnak hívnak, és amit ennek megfelelően, értelemszerűen kizárólag független szervezet kezelhet. A magyar kormánynak ez a lépése egyébként a 2011‑ben kötött államközi szerződéssel is ellentétes volt.
– Egyúttal az Európai Unióban szokásos mindenféle szabállyal, konvencióval és gyakorlattal is.

– Igen, természetesen. És a Norvég Alap ügye ma újra vita tárgya, ezért ma már a magyar kormány nemcsak ezt a tíz százalékot kockáztatja, hanem a következő négy évben Magyarországnak juttatandó teljes összeget is, körülbelül kétszázmillió eurót. A napokban jelentette ki a norvég kormányfő, Erna Solberg asszony, maga is konzervatív politikus, hogy minden körülmények között ragaszkodik Lengyelország és Magyarország esetében is ahhoz, hogy a civil alapot és az erre irányuló pályázatokat kormánytól független szervezetek kezeljék.

Tehát – visszatérve a kérdésére – 2011 és ’14 között, amíg Norvégiában voltam, én védtem, amíg lehetett a kormányom külföldön bírált lépéseit, de miután megbizonyosodtam arról, hogy a vita egyrészt ezt a jelentős összeget veszélyezteti, másrészt azt a hagyományosan jó viszonyt is, ami a NATO-főtitkárt is adó, ráadásul épp konzervatív kormányzattal rendelkező Norvégia és Magyarország között fönnállt, nem volt más út előttem, mint lemondani...

ITT OLVASHATÓ

EGÉSZ ÉLETETEKET ORBÁN ALATT ÉLITEK LE, AZ UNIÓN KÍVÜL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.30.


Egy ember életében sem véletlenül vannak megpróbáltatások. Egy nemzet életében sem. Minden katasztrófa egy lehetőség. Lehetőség a tanulásra, a megváltozásra. Amíg az ember nem hajlandó szembenézni azzal, hogy miben kell megváltoznia, addig esélye sincs arra, hogy megszabaduljon a bajtól. A helyzete csak rosszabb lesz. Ugyanígy egy nemzet.

A 2018-as választásokra való készülődés, különféle elméletek, hazugságok, számítgatások, nem arról tanúskodnak, hogy ez az ország bármit is megértett volna a jelenlegi helyzetet kiváltó okokból, és bármiben is meg akarna változni. Ellenkezőleg, a 2018-as választásokra való készülődés, és a győzelemről, a győzelem lehetséges módjáról szóló találgatások arra utalnak, hogy ez az ország semmit nem tanult, és nem hajlandó megváltozni.

Vannak a világban törvényszerűségek. Ezeket fizikusok, kémikusok, matematikusok már megállapították. Ezeket nem lehet büntetlenül átlépni. Senki nem tud repülni, mert van az a fránya gravitáció. Próbáljon meg valaki leugrani a tetőről, és szállni. Leesik és meghal. De ugyanígy vannak szellemi törvények, társadalmi törvények amelyeket nem lehet áthágni. Magyar ember viszont nem vesz erről tudomást. Ő áthágja, ő keresi a kiskaput, ő soha nem az egyenes úton jár, hanem a csavaros eszével mindig van egy jobb ötlete, aztán megszívja.

De amikor megszívja, akkor sem látja be utólag, hogy hol hágta át a törvényszerűséget, az alapelveket hol tagadta meg, hol próbált megint túljárni mindenki eszén. Arra készül, hogy újra kitalálja, hogyan fog majd nem az egyenes úton járni, nem szabályszerűen küzdeni, az elveket és a törvényszerűségeket semmibe venni. Aztán csodálkozik, hogy újra meg újra pórul jár, a területe csökken, népessége fogy, emberi jogait elveszik, az emberi méltóságát lábbal tapossák, elszegényedik, és kikerül a civilizáció népei közül...

HA MÁR MINDKÉT ORCÁD ODATARTOTTAD

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.31.


tartsd oda a bánatos seggedet is, nehogy fáradnia kelljen tenyeres-talpas barátodnak, ha a pofánverések után még seggbe is akarna rúgni...
Talán ezt a jótanácsot adhatná az Úr a DK elnökének, kinek jóindulata parttalan, optimizmusa páratlan, altruizmusa példa nélküli, ő maga meg szinte Teréz anya reinkarnációja.
Gyurcsány Ferenc felhívta telefonon Botkát, és javaslatot tett neki: kezdjék tiszta lappal újra a tárgyalásokat egy választási együttműködésről.
Mint ez várható volt, a szocialisták nagyágyúja (v.ö: Kövér Berta) élből elutasította a javaslatot, teljesen demokratikusan azt javasolta, hogy fogadják el az ő feltételeit, melyek egyetlen pontban összegezhetők: a DK választói jöhetnek, de Gyurcsány Ferenc nem.
Ez ugyan kissé viccesen hangzik két párt tárgyalása során, de Botka nem csak tömeges, de humoros is, ami nagyon szép tulajdonság, hiszen akiben nincs csipetnyi humorérzék, az mindenféle gusztustalanságokra is képes.

Ha prognosztizálnom kellene a közeljövőt, akkor most jött el az ideje, hogy Gyurcsány elmondja, hogy igaz szerelemmel gondol Botkára, aki nagyszerű államférfi, és ha borzasztó tagsága nem kényszerítené, hát személyesen venné meg saját maga számára a két méter kenderkötelet, hiszen ennyi áldozatot - ő is tudja -, meg kell hoznia a demokrácia oltárán.
Botka egy bunkó, ezt lehet ugyan cizellálni, de a cizellált bunkó is bunkó marad.
Nem is értem, honnan veszi a bátorságot, miközben demokráciáról papol, hogy bele akarjon rondítani egy másik párt belügyeibe, nevezetesen, hogy ki az elnökük, és el kell e mennie a francba neki, ha azt ő úgy kivánja.
Arról nem szólva, hogy tulajdonképpen nagy bajban lenne, ha tételes magyarázatot kellene adnia arról, hogy mi is a baja Gyurcsánnyal, aki - mint kiderült - inkább ellenfele a szocialisták listavezetőjének, mint Orbán Viktor.
Merthogy az utca átlagembere nem is keres erre magyarázatot, az rendben van, de hogy egy választási szövetség latolgatása esetén egy vezető politikus ne tudjon erre ésszerű és értelmes magyarázatot adni, az azért mégiscsak nonszensz.

Főként, ha valaki egy erkölcsileg ezerszeresen lejáratódott mutyipártot akar eladni, amely híresebb a 70:30 - ról, mint a hajdani magyar válogatott a 6:3-ról.
Természetesen a politika már régen nem arról szól, hogy mik a tények, hanem arról, hogy mit tud valaki elfogadtatni tény gyanánt az egyre ostobább választókkal.
Így nem elképzelhetetlen, hogy a választás napján az Úr, és az ő lojális ellenzékének vezére egyaránt hófehér ruhácskában, liliommal a kezükben jelennek majd meg a választók előtt, bejelentve a választás eredményét, mely természetesen 70:30 százalék lesz, utóbbiból tizennégy százalék a Vörös Rém félelmetes szerepét próbálgató Botkáé.
Ez az egész már bohózatnak is rossz, le is kellene venni az étlapról, mellyel minket, választókat etetnek...

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, VIKTOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.30.


Nagy nap lesz a holnapi, hamarosan majd nemzeti ünnep is, de most még nem az. Most még csak nem hivatalosan ájulunk el a gyönyörtől – talán majd lesz valamilyen mise is ebből az alkalomból – mert Orbán Viktornak sikerült betöltenie az 54 évet, ami azért már nem semmi. Szívből gratulálok ehhez az emberfeletti teljesítményhez, drága Viktor!

Emberi számítás szerint már túl vagy életed felén. Ilyenkor szokás végigpillantani az eddig megtett úton. Mivel rendkívül elfoglalt ember vagy, biztosan nincs erre időd. Nem baj, segítek. Ezt mondtad 25 évvel ezelőtt, amikor még liberális voltál...

ITT OLVASHATÓKEREK SZÁZMILLIÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.31.


Tegnap este, hogy jó legyen nekem, baszketbált mutatott a tévé bajnoki elődöntő formájában azzal a két csapattal, amelyek közül – mit ád Isten – boldogult úrfikoromban mindkettőben pattogtattam. Ez a különleges alkalom indokolta, hogy olyan csatornát nézzek, amelynek a nevében „M” van.

Bár ez sportra szakosodott, mégsem volt tanulságok nélkül való a nagy bámulás, nekem már az is új volt, hogy a félidőben egyperces volt migránsokkal, de a vége, az mindent vitt. Amikor is szülővárosom csapata megnyerte a végsőkig kiélezett meccset, és döntőbe jutott, a csarnok a benne lévő háromezer emberrel fölrobbant.

Ilyenkor jön az alélás a csarnokban és a képernyő előtt is, persze, ha hagyják. De ezek nem. Amikor a centerünk ajkai közül kiszakadt a tagolatlan üvöltés földöntúli örömében, és lehullottak a csillagok az égről, az „M” nevű televízió egy éles vágással nekilátott megállítani Brüsszelt, élénk kurvapicsázásokat váltva ki a rajongóból, aki én voltam.

Amúgy tényleg nyugis egy alak vagyok, és rögtön átláttam, hogy ennek így kell lenni. Még a nap folyamán olvastam a hírek között bizonyos Balásy Gyuláról, aki a Fidesz holdudvar új, hipergalaktikus szupersztárja. Igaz, a gázszerelőnek csak jelenthet, mégis tanulságokkal terhes az ő meséje is.

Brüsszelből gazdagodott meg mindenféle munka nélkül. A fiúk szerződtek a cégével „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására” előbb közel kettő, aztán meg majdnem nyolcmilliárd forint értékben brüsszelezési feladatokra...

ORBÁN VIKTOR ESETE IGNATIEFF MIKLÓSSAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.05.31.Volt egyszer Alsó-Szászországban egy választófejedelem, Orbán Viktornak hívták. Igen hochmütig egy választófejedelem volt, elvárta, hogy amikor belép a palotakertbe és csippent egyet a burnótos szelencéjéből a parasztok járjanak egy spitzert a tiszteletére, mármint Alsó-Szászországban általában, nemcsak a palotakert vonzáskörzetében. Egy napon azonban. A Sonnerheim generálispüspök szerint egy szerdai napon, úgyis mint Mittewouch, a Krebs-féle Nagy Lexikon szerint azonban csütörtökön, úgyis mint Dunnerstah, egy Limmerstahl-i parasztfiú, bizonyos Ignatieff Miklós, nem járta el a spitzert, hanem folytatta a dolgát, ami éppen a hordófúgatás volt. Fülébe is jutott. Mármint a választófejedelemnek, hogy nem járatott el a spitzer, és mivel nem volt trenírozva az ilyetén dramaturgiai helyzetekhez, némileg teátrálisan magához intette a generálispüspököt és rögtön kérdőre is vonta, mert a magához intéshez értelemszerűen tartozott hozzá a kérdőre vonás. Bele kell nyugodni az ilyesmibe, Felség - próbálta enyhíteni a drámai feszültséget a generálispüspök. Hát egy nagy faszt! - válaszolta erre a választófejedelem.

Rákosi Mátyás, akit akkor éppen Orbán Viktornak hívtak, észrevette, hogy a Kratochwill elvtárs a munkásmozgalom régi harcosa, aki 1912-ben a Vérvörös Csütörtökön elfoglalta a hidegkúti villamosremizt, orcáját tenyerében tartva elszundikált a plénumon, és pont akkor , amikor a Rákosi Mátyás, értelemszerűen a Rákosi Mátyás, az imperializmus elleni harc öt főtételéből pontosan a másodikat magyarázta. A második főtétel volt a Rákosi Mátyás kedvenc főtétele, ugyanakkor, ezt meg kell említenem, a Kratochwill elvtárs mégis csak a vérvörös, meg a csütörtök, mégse lehet azonnal hívni az államvédelmiseket. A hezitálás mensevik hiba - mondta volt Felix Edmundovics Dzerdinszkij a Cseka sportnapon, ahol kutyameleg volt, bár erről inkább máskor. Úgyhogy, Rákosi Mátyás odaszólt az Ignatieff Miklósnak, hogy pont most ismerte fel a Kratochwillban a horthysta ügynököt, bár a profilja eddig is nagyon gyanús volt neki. Dögölj meg te barom! - gondolta magában az Ignatieff Miklós, aztán kiment a folyosóra, onnan meg egyenesen Argentínába...


ITT OLVASHATÓ

TALÁLKOZÁSOM VONA GÁBORRAL

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.05.20.


“Ha még egyszer meglátok egy Jobbikos hűtőmágnest a házban, nem vagyok a fiatok többé” - fordultam az ebédlőben a kővé dermedt és sokkolt szüleimhez sok évvel ezelőtt, majd látványosan kettétörtem az inkriminált darabot. “Kedvelitek Feri barátomat? Ezek börtönbe záratnák, mert meleg. Tényleg ezt akarjátok támogatni?”

Szegény szüleim persze a legkevésbé se gondolták ezt át és nem is politikai kiállásnak szánták, csak… feltettek egy az utcán kapott hűtőmágnest…

Pár hete kaptam egy megkeresést: nincs-e kedvem Vona Gáborral, a Jobbik elnökével találkozni egy beszélgetésre. Elsőre nem értettem, hogy vicc-e vagy komoly, akarnak tőlem valamit vagy valami csapda… Végül arra jutottam, hogy ha nem találkozom vele, ha nem ülök le egy asztalhoz azokkal, akik másban hisznek, mint én és nem vagyok kíváncsi mások véleményére - azzá válok, mint ami ellen harcolok. Másként mondva: nem az a kérdés, kivel ülsz le egy asztalhoz, hanem hogy ott mit képviselsz.

Hétfőn felvettem a tavaly a Budapest Prideon kapott szivárványos “buzikarkötőmet” és elindultam a Parlamentbe. Bénáztam egy sort, beálltam a turisták közé, pedig magyar vagyok, nem turista, de végül egy attilás úr mögött csak megtaláltam a helyes utat.

Ismertek. Ez volt az első megdöbbenésem. Tudom, százezer ember követ, de ettől még most is újra és újra megdöbbenek, amikor ismeretlenek felém irányuló szeretetével vagy tiszteletével találkozom. A múlkor egy vécésfiú kérdezett rám, hogy én vagyok-e az Ágoston Laci… Megtisztelő volt és pont ugyanannyira megtisztelő, mint bárki más hasonló kérdése, most éppen a Parlamentben.

A beszélgetés meglepően jó élmény volt. Eleve “harckészültségben” érkeztem a karkötőm miatt. Vártam pár fintort, akár beszólást, hogy provokációnak veszik (jó, legyünk őszinték… valahol az is volt). Ehhez képest tiszteletet kaptam és kulturált eszmecserét EU-ról, arról, hogy mit jelent ma nemzetinek lenni, a menekültkérdésről - és miután szóba hoztam a karkötőt - a melegkérdésről...

ÚSZNI LÁTSZIK AZ UNIÓS PÉNZ ELFELÉ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző:Szelestey
2017.05.31.- Trump nagy ívben tesz a háború után kialakult világrendre, inkább diktátorokkal barátkozik, de azok közül sem mindenkivel...

- Magyarország búcsút inthet a kohéziós támogatásoknak, ha az unió elfogadja a németek felvetését

- Közép-Európában nagy veszélyben vannak a demokráciák - figyelmeztet egy tekintélyes tengerentúli politológus

- A Külügyminisztérium megerősítette, hogy felvette a kapcsolatot New York Állam kormányzójának hivatalával a CEU ügyében

FT

A jelek szerint az amerikai elnök nemigen érdekelt az 1945 utáni világrend fenntartásában és láthatólag feladja az Egyesült Államok vezető szerepét. Trump folyamatosan háborúban áll a valósággal, és így a médiával, illetve a saját titkosszolgálatával is. Fegyelmezetlen, kormányzása kaotikus. Ha netán valamilyen terrorakció történne, a rendszer könnyen elbillenhet a tekintélyelvűség felé. Merkelnek igaza volt, amikor azt mondta, hogy szétesőben van a transzatlanti együttműködés. Úgy tűnik, Trump az autokratákat részesíti előnyben a nyugat-európaiakkal szemben. Ellenben egyáltalán nem törődik a demokráciával vagy az emberi jogokkal. És nemigen látszik, hogy elkötelezett lenne a Nato kölcsönös védelmi elve iránt. Alternatív jobboldali hívei szemében Európa nyugati fele a rossz oldalon áll, ellenség és nem barát. Ugyanakkor a demokratikus rendszer vonzerejét alaposan megcsappantotta, hogy Trump személyében olyasvalakit választottak az USA élére, aki ennyire híján van az elnöktől elvárt erényeknek, képességeknek, ismereteknek és tudásnak.

A nyugat jelenleg belülről is mélyen megosztott. Ráadásul Trump feladni látszik a puha erőt: az ágyuk számítanak, a diplomácia nem. Jelenleg három nagy kihívást látni. Ezek a jólét, a béke és a köznép sorsa. Ami a békét illeti, kérdés, hogy fel lehet-e tartóztatni az elnök konfliktus kereső kedvét. A válasz inkább az, hogy nem, és ez arra utal, hogy véget ér az Amerikai vezette világrend.

Reuters

A hírügynökség is hozzájutott ahhoz a német indítványhoz, amelynek értelmében a jövőben nem kaphatnának támogatást az unió kohéziós alapjából azok az országok, amelyek nem teljesítik a jogállamiság feltételeit. A lépés igencsak érzékenyen érintené az olyan, kedvezményezett tagokat, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek hatalmas összegeket vesznek fel, ám amelyeket Brüsszel az utóbbi időben többször is bírált a demokratikus normák meggyengítése miatt. Az elképzelés kitér arra, hogy leállítanák a kifizetéseket, ha az érintett államok figyelmen kívül hagyják a Bizottság reformajánlásait. Az ötlet várhatóan hatalmas ellenállást vált ki a szóban forgó kormányok részéről, ám a másik oldalon ott van a legnagyobb nettó befizető, a németek súlya. A tudósítás megemlíti, hogy Magyarország szinte folyamatosan összeakaszkodik Brüsszellel, amióta a nacionalista Orbán-kormány hatalomra került. Legutóbb a CEU miatt tört ki viszály...