2016. március 18., péntek

TÁBOROK FELNŐTTEKNEK

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző Göbölyös N. László 
2016.03.18.

Az Egyesült Államokban divatba jöttek a felnőttek nyári táborai.
„Itt a felnőttek megtalálhatják mindazokat a játékokat, amelyekkel gyerekként játszottak, bár sokan azt hiszik, hogy egy bizonyos kor  elérése után ezek már nem érdekesek” – magyarázta az L43-nak Brittany Gibbons, aki Ohio államban szervezi a Throwback Camp-et.
A résztvevők a belépéshez karkötőt kapnak és szabadon választhatják meg, hogy melyik programba kapcsolódnak be. A különböző labdajátékokon, kirándulásokon kívül van olyan tábor, ahol nyilazni, gitározni tanítják a vállalkozó kedvűeket, és a festészet rejtelmeibe is betekinthetnek. Minden turnus számíthat meglepetés-partikra is.


ITT OLVASHATÓVIVE LA COMMUNE

MUNKÁSOK ÚJSÁGA
Szerző: Kalmár Szilárd
2016.03.18.


145 évvel ezelőtt ezen a napon kiáltották a világ első munkásállamát! Éljen az 1871-es Párizsi Kommün és éljenek azok a magyar hősök is, akik jelen voltak a francia főváros barikádjain vagy itthon álltak ki elvtársaik mellett!
Marx és Engels kommunista kiáltványa ugyan már 1848-ban megjelent, azonban annak szellemiségében, azaz forradalmi módon először a párizsi kommünárok szánták rá magukat a cselekvésre. A poroszokkal vívott háborúban megalázó vereséget szenvedő francia kormány kellően elgyengült ahhoz, hogy valami egészen új, radikális forradalmi kísérletbe kezdjenek a korai szocialista és anarchista tanokat magukénak valló munkások.
A Párizsi Kommün természetesen nem maradt magyar vonatkozás nélkül, az óbudai ötvösből a nemzetközi munkásmozgalom markáns vezető személyiségévé vált Frankel Leó a kereskedelmi és munkaügyi bizottságot vezette.

POLGÁROK ÉS MÉG SOKAN MÁSOK

24/7 
Szerző: Nagy Bandó András
2016.03.18.


Amikor a március 15-i demonstrációkra készülődtem, és egyre-másra hallottam, hogy minden eddiginél több embert várnak a civil demonstrációkra, az járt a fejemben, hogy végre, hogy végre ismét megmutatja magát a magyar polgárság.
Ráadásul épp a magát hajdan polgári kormánynak kikiáltó Fidesszel szembefordulva, ezt a régen még polgárinak mutatkozó pártot és kormányt bírálva.
A közelmúltbeli netadós tüntetés jelentős tömeget mozgósított, de utóbb nyugodtan kimondhatom: ezt a tömeget az önérdek hajtotta ki az utcára, az Erzsébet hídra. Szép fényességet mutogató demonstráció volt, öröm volt látni, nézni azt a sokaságot, és mint mindig, ha az ember a hasonló gondolkodásúak kiállását látja, katarzis élményt éltem át, sajnálom, hogy ennyi volt, csapó, azóta megírtam már egyszer: szégyen, hogy ez a tömeg a netadónál fontosabbnak mondható, valódi közösségi ügynek számító, országos jelentőségű demonstrációkon nem mutatkozik meg, nem hallatja a hangját, mintha ez, illetve minden, ami a netadón kívül van kevésbé, vagy egyáltalán nem lenne fontos.
Lehet, akadnak, talán pár ezren is a netadós tüntetők közül, akik ott vannak a pedagógusok vagy az egészségügyiek rendezvényein, tudhatatlan, de hogy együtt nem mutatkoznak, az szinte biztos.


ITT OLVASHATÓA COSTA RICA-I MISZTIKUS KŐGOLYÓK

MIRADOR BLOG
Szerző: ENDIMIRADOR
2016.03.18.


Hogy mi a közös Új-Zélandban, Boszniában és Costa Ricában? A kőgolyók. Amíg azonban az első két országban a természet alakította azokat gömbbé, addig Costa Ricában az ember hozta létre a tökéletes formákat. Az egyetlen dolog, ami titok a Costa Rica-i kőgolyókkal kapcsolatban, hogy mi volt velük az indiánok célja. Utánajártunk Közép-Amerika egyik legnagyobb rejtélyének, és eljutottunk az őslakosok esőistenéig.

Mi is láttuk a képeket az interneten azokról a kőgolyókról, amiket állítólag Costa Ricában kaptak lencsevégre. Érdekesnek találtuk őket, ezért kutakodni kezdtünk. Így találtunk ráIsla del Cañóra, egy apró szigetre a Csendes-óceánon, 20 kilométerre Bahía Drake-től.

Érdekes módon az üdülőfaluban nem a kőgolyókkal, sokkal inkább a sziget körüli vizek élővilágával próbálják eladni Isla del Cañót, horror áron. A fél napos snorkeles túrát 120-150 dollár között próbálják ránk sózni, hiába mondjuk, hogy minket a halak nem érdekelnek, csak a kőgolyók. A legtöbb szervezőnek fogalma sincs, miről beszélünk, míg nem a szállásadónk kiböki, hogyha a kőgolyókra vagyunk kíváncsiak, a Finca 6 névre keresztelt múzeumot keressük félúton Sierpe és Palmar Norte között.

300 dollárt kicsit soknak találunk néhány gömbért, ezért megfogadván szállásadónk tanácsát, a fentebb említett múzeum felé vesszük az irányt. Sierpébe reggel 7-kor indul a csónak, az alig fél órás útért 15 dollárt kérnek el. Összehasonlítva a
10 dolláros, másfél órás platón üléssel, egész kedvezményesnek tűnik a menetdíj.
ITT OLVASHATÓ

AZ EGYENLŐSÉGRŐL, ŐSZINTÉN

HVG KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ralf
2016.03.18.


Abban alighanem mindannyian megegyezhetünk, hogy az igazságszolgáltatás, szélesebb értelemben az állam, nem tehet különbséget állampolgár és állampolgár között, ezért az egyenlőségről szóló vita általában az anyagi egyenlőségről szól. De vajon mennyire jogos az a követelés, hogy az állam a jövedelmek újraelosztásával a jövedelmi különbségeket is orvosolja, ha nem is teljesen, legalább részben?
Erre létezik nagyon kézenfekvő magyarázat is, miért érdemel valaki kevesebbet csak azért, mert rosszabb körülmények közé született, kevesebb lehetősége volt tanulni, kevesebb ismeretet, kultúrát, előképzettséget tudott otthonról megszerezni. És miért érdemel többet valaki csak azért, mert szerencsésebb környezetbe született, többet érdemel?
Lássunk egy példát, kitalált lesz ugyan, de talán a való élettől nem túlságosan elrugaszkodott.
Tegyük fel, kiválasztunk hasra ütve 10 embert a lakótelepről, és mindegyiküknek adunk 10 millió forintot. Azonos pontról, egyenlőként indulnak tehát, a kapott összeget egyformán érdemlik meg, és egyformán nem.
Ha egy év múlva megnézzük, mire jutottak, már különbségeket fedezünk fel köztük. Lesz három, akinek már egy fillérje sem maradt, egyikük eljátszotta, a másik menő autót vett rajta, a harmadik egy luxus turistaúton vett részt a családjával. Lesz négy, akinek enyhén fogyott a pénze, de még maradt. Egyikük kölcsönadott egy barátjának, de az nem fizette vissza, a másik kicsit fellélegezhet, megvehet olyasmit is, amire eddig a fizetéséből nem telt.

ITT OLVASHATÓ

AZ ISZLÁM (ÁLLAM) ÉS A NÉPIRTÁS HAGYOMÁNYA

MANDÍNER BLOG
Szerző: Agent Ungur
2016.03.18.


Az Egyesült Államok végre kimondta egy politikailag igen korrekt, hosszú vita után, hogy amit az Iszlám Állam más vallási közösségekkel csinál, az népirtás
Ez kétségtelenül egy áttörés, bár például a jazidikkal szemben elkövetett genocídium tényét maga az Iszlám Állam sem titkolta. Sőt, az iszlám hagyományok és jogtudósi döntések alapján meg is indokolta és a világ elé tárta.
A következő idézet a Dabiq-ban, az Iszlám Állam angol nyelvű, szépen szerkesztett, szépen illusztrált folyóiratában jelent meg (Dabiq „The Failed Crusade” Dhul-Hijjah 1435 - 11 October 2014), másfél éve. 
„A további kutatások alapján megállapítható, hogy ez a csoport (a jazidik) a pre-iszlám jāhiliyyah (»isteni útmutatás nélküliség) óta létezik, de »iszlamizálva« lettek a környező muszlim lakosság, kultúra illetve nyelv által, bár soha nem fogadták el az iszlámot, illetve nem állították, hogy elfogadták volna. A vallás eredete az ókori Perzsia mágushitvallásában található, de újra lett értelmezve a szabianizmus, judaizmus és kereszténység elemeivel. (…) Ennek megfelelően az Iszlám Állam úgy bánt ezzel a csoporttal, ahogy a fuqahā’ (iszlám jogtudósok) többsége kijelölte, hogyan kell a mushrikīn-nal (azok az egyének, akik elkövették a bálványozás vagy a politeizmus bűnét) bánni. A zsidókkal és keresztényekkel ellentétben itt nem volt helye a jizyah (állam által kivetett egy főre jutó éves adó nem muszlimok esetében) fizetésének. Emellett asszonyaikat rabszolgákká lehet tenni, szemben a keresztény/zsidó nőkkel, akik a fuqahā’ többsége szerint nem lehetnek rabszolgák. A jazidiknak csak ultimátumot lehet adni a megtérést illetően, vagy a karddal kell szembe nézniük.

LAPSZEMLE: 1848. MÁRCIUS 18.

OSZK BLOG
Szerző: NEMZETT
2016.03.18.


Az 1848. március 18-án megjelent Budapesti Híradó címlapját mutatjuk be. Vida Károly, a pár napja kinevezett főszerkesztő az újság forradalomhoz való viszonyát mutatja be Pozsonyban írt hosszú vezércikkében.
„Béke a nemzetiségek és osztályok között! Monarchia! Alkotmányos szabadság, rend és törvényesség!”
A Budapesti Hírado: 
[...]„a konzervativ párt legerősebb vezérlapja volt és Dessewffy Emil gróf indította meg 1844 jul. 2. és Szenvey József szerkesztette 1848 márc. 15-ig, mikor Vida Károly vette át a szerkesztést; azon év jul. 15-ig, midőn a lap megszünt, összesen 888 száma jelent meg, a márciusi napokig hetenkint négyszer kis ivrét alakban háromszor hasábozva, azután hetenkint hatszor. Ebben a hirlapban jelent meg az első tárca 1845 jan. 5-től Jósika Miklós «Akarat és hajlam» c. regényével; az 1846. évvel pedig már «Irodalom és tudomány» címmel állandó tárcarovata volt a lapnak.”

A Pallas nagy lexikona – Magyar Elektronikus Könyvtár


ITT OLVASHATÓ

KOCKÁSINGES VARANGYOK - AZ ORBÁNIZMUS LÉNYEGÉT MÉG SENKI NEM FOGALMAZTA ILYEN PONTOSAN

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.03.18.


Egy magyar minisztériumi főtanácsos lehet éppen politikai tényező is, de lehet nyugodtan egy senki. Egyikük most bemondta a tutit. De miket tanácsolhat?


Ilyet bírt posztolni facebook-oldalán Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa: „majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretesz. Varangy dolgok ezek. (…) Varangy tanárokkal.”
Mondhatnánk, hogy mi köze az egészhez egy földművelési szakelemnek, de az a helyzet, hogy Böröndi eredeti szakmája tanár, népművelő és persze költő is (ez arrafelé alighanem kötelező). Ha távolról is, érintett. Leginkább a zsebén keresztül.
(Legfrisebb fejlemény: itt található! )

ITT OLVASHATÓ

SZAGOLJÁTOK MOST MÁR AMIT MAGATOKNAK SZAKÍTOTTATOK

HUPPA.HU/PARAMÉTER
Szerző: Barak László
2016.03.18. 

Azért az nem semmi, hogy egy vicinális – na, jó, immár parlamenti – neonáci vakarcs parancsára megszakítja előadását egy színtársulat és meghunyászkodva leoldalog a színpadról.
Vagy nem ez történt azzal az amatőr színtársulattal, amelynek tagjai Marián Kotleba megyefőnök megrendelésére léptek színpadra a fasiszta szlovák állam megalakulásának évfordulóján, március 14-én…?
Mindebből természetesen nem az a tanulság, hogy Kotleba egy neonáci, fasiszta mitugrász. Aki annyira kifinomult ízlésű, galamblelkű faszi, hogy speciel a színpadi kurvázástól is fölforr az agyvize. És az sem, hogy az érintett színészek fasiszták, mert egy ilyennek és ilyenkor játszottak…!
A tragikomikus sztoriból annyi jön le a napnál is világosabban, hogy miként lehet egy szolgalelkű, gyáva csicskák által fölhígított társadalmi közegben egy senkihelyettesből majdnem valaki. Aki azt hiszi, hogy ő a vitézkötés a kutyafaszán.
ITT OLVASHATÓ

A FOLYTATÁS MÉG MINDIG BIZONYTALAN

VEVE (MÁR NEM) SZECSUÁNBAN
Szerző: Veve
2016.03.18.

Jian'ouba nem megyek. Gondolkodtam rajta egész sokat, figyelembe vettem minden előnyét és hátrányát, de végül úgy döntöttem, nem akarom. Őszintén szólva kizárólag az anyagi része vonzott, meg az, hogy hirtelen megoldódott volna a helyzetem, de kénytelen voltam belátni, hogy nem fűlik hozzá a fogam. Akkor meg minek?
Kínában tényleg abban a szerencsében van részem, hogy olyan dolgot csinálhatok, amit szeretek (és - nem elhanyagolható mellékkörülményként - ebből még kényelmesen meg is élek), s ebből nem szeretnék engedni. Egyelőre még legalábbis, ha nagyon szorul a hurok, azért lehet, hogy még felülvizsgálom a nézeteimet.ITT OLVASHATÓ

LAKATOS ERNŐ BEÁJULNA

HUPPA.HU 
Szerző: Fábián András 
2016.03.18. 

Új szelek fújdogálnak a Fidesz köreiben. Zsibong, forrong a kormánypárt, frakciótag, vagy egyszerű párttag, szavazó, vagy szimpatizáns. Színpompássá válik az eddig egyszínű, egyhangú Fidesz-kórus. Jó hír ez a politikán elalvóknak, unatkozóknak, kiábrándultaknak. Ha nem is szigorú időrendben, de megbízható csoportosításban lássunk néhány érdekes példát.
Lázár főminiszter kezdte, aki számos megnyilatkozásában ment szembe Orbánnal, a különvélemény bajnokaként, rezzenéstelenül és rendíthetetlenül állva a sajtó kérdéseit, rendre sármosan, mulatságosan cinikus válaszaival, hetyke kis fitymáló mosollyal ajka szegletében.
Balog emberminiszter folytatta ékes német nyelven azzal, hogy ő valójában ellenezte a kerítést, és humánusabb eljárást várt volna a kormánytól, melynek ő is tagja, emiatt lojalitásra kötelezett. Majd kisvártatva ugyanez a Balog miniszter könnyesbús beismerését szórta szét a szél és a média. Túltoltuk a biciklit – bírta mondani az esernyős pedagógus-tüntetés értékeléseképpen. Tárgyaljunk, mondta, és gyorsan kinevezett egy új, valószínűleg elmozdíthatatlan vezetőt a KLIK élére, mely intézmény megszüntetése lenne a tárgyalások bizalmi alapja. Majd megállapította, hogy a március 15-én elhangzott pedagógus-követelések mulatságosak. Ezzel szerény véleményem szerint Balog 
ngzott pedagógus-követelések mulatságosak. Ezzel szerény véleményem szerint Balogh úr megint túltolta a biciklit. 
Nem kellett sokat várnunk és előpenderült egy régi ismerős, akitől viszont már több különvéleményt hallottunk megfogalmazni. Stumpf István alkotmánybíró, aki annak idején úgy került be az akkor még tiszteletre méltó taláros testületbe, hogy több pontban nem felelt meg a munkafeltételeknek, mely hiányosságáról akkor nem volt különvéleménye, váratlanul azt találta mondani, hogy a pártban elanyagiasult, pénzsóvár karriervadászok kaparintottak. 
ITT OLVASHATÓ

A HATÓSÁGOK IS VISSZAÉLHETNEK ADATAINKKAL

VÍRUSIRTÓ BLOG
Szerző: g data
2016.03.18.


Két jelentés látott napvilágot az elmúlt héten, amely csak megerősítette azt, amit már sokan gyanítottak is: a rendőrök – nemzetiségtől függetlenül – visszaéltek jogosítványaikkal, és olyan emberekről gyűjtöttek be érzékeny információkat, akik nem követtek el semmilyen bűncselekményt és nem is voltak meggyanúsítva semmivel.

Az Associated Press fedett fel két ügyet, idézve egy a denveri városi rendőrséget monitorozó független ügynökség jelentését.

A jelentés bemutatja, hogy az elmúlt 10 évben több mint 25 denveri rendőr lépett be illegálisan a Nemzeti Bűnügyi Információs Központ adatbázisába, amely amerikai állampolgárokról tárol személyi adatokat és bűnügyi információkat.

A jelentés szerint a rendőrök többször is személyes okokból léptek be, például meg akarták tudni egy nő telefonszámát, utána akartak nézni egy rendszám tulajdonosának egy barátjuk számára, vagy csak információhoz akartak jutni, mielőtt ők maguk követtek el volna egyéb bűncselekményeket.


ITT OLVASHATÓ

SZAKMÁNAK SOK, FORRADALOMNAK KEVÉS

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.18.

Sok jó ember tépi egymást, mások elvtelenül védik a védhetetlent. A tanárlázadásban két dolog keveredik. Az egyik a szakmai kérdések rendszeren belüli megoldása, a másik a törvénytelen önkényuralmi rendszer megdöntése. A rendszert megdönteni akarók egy része azt reméli, hogy a szakmai elégedetlenség elvezet a rendszer megdöntéséhez. Ezért összecsúsztatnak össze nem tartozó dolgokat.
A szakmai követelések célja, hogy a tanárok a rendszeren belül nyugodt körülmények között dolgozhassanak. Ehhez nem szükséges a rendszer megváltoztatása. A tanárok 12 pontjából 11 pont nem érinti a rendszer lényegét. Ahogy Pilz Olivér mondta, még kormányváltásra sincs szükség. A rendszer megdöntése más alapokra épül. A rendszert akkor is meg kell dönteni, ha kiváló az oktatás, mert egyrészt törvénytelen, másrészt önkényuralmi jellegű. Tanári óraszám nem legitim indok a rendszer megdöntésére.

NEMZETKÖZI VÁLLALATOK ADÓELKERÜLÉSE: MELYIK OLDALON ÁLL A MAGYAR KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE 
Szerző: B.F.
2016.03.18. 

Új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca annak érdekében, hogy a globális internetes vállalkozások a hazai társaságokkal egyenlő feltételek mellett vegyenek részt a piaci versenyben – olvasható a Világgazdaság cikkébenNos, a magyar kormány az innovatív megoldásokat már megtalálta, csak éppen nem a globális vállalatok adóelkerülése elleni nemzetközi fellépés jegyében, hanem a velük való összejátszás okán.
Új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca annak érdekében, hogy a globális internetes vállalkozások a hazai társaságokkal egyenlő feltételek mellett vegyenek részt a piaci versenyben – olvasható a Világgazdaság cikkébenNos, a magyar kormány az innovatív megoldásokat már megtalálta, csak éppen nem a globális vállalatok adóelkerülése elleni nemzetközi fellépés jegyében, hanem a velük való összejátszás okán.

ITT OLVASHATÓ

A LIGET PROJEKT ELLENI HARC KOZBEN KÉT CSODA IS TÖRTÉNT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius 
2016.03.18. 


Megkezdődött a fák kivágása és az épületek bontása az egykori Kertem helyén.
A jómunkás favágók és a rombolást megakadályozni szándékozó aktivisták, érdeklődők több olyat is láthattak, amire eddig egyáltalán nem, vagy nagyon régen nem volt példa.
1: A ligeti fák védelmében megvalósult összefogás az egykori fideszes képviselő-államtitkár Illés Zoltántól a terület országgyűlési képviselőjéig, a szocialista TóCsáig tartott.
Az egykor egységes, mára szétszakadt kerületi LMP minden része képviseltette magát: a polgármestert adó PM aktivistákkal és a Szabó testvérekkel, az LMP az önkormányzati képviselő Barta Jánossal, a Civil Zugló Várnaival, szóval aki élt és mozgott - mínusz Karácsony Gergő, aki vidéken volt - megjelent és próbált tenni valamit.
Infóim szerint TóCsa bevitte az ügyet a Nagy Büdösbe felszólalás formájában, Várnai és Szabó Rebeka a területre elsőként bejutással és a munka felfüggesztésével ment nagyot még reggel. Egyelőre megakadályozták a fakivágást és levonulásra késztették a kirendelt rontóbrigádot, barikádot építettek és támogatták lelkesen Illés Bonapartét.
2: Mert Illés megtalálta magában a harcos környezetvédőt, aki elveszni látszott belőle az előző kormányzati ciklus alatt. Voltak előjelei a dolognak, Paks II. és a százhalombattai gumifeldolgozó bojkottja előre vetített a tegnap történtekből valamit, de erre asszem senki nem számított:

NEM A MUNKÁDDAL VAN BAJ. VELED!

SZTÁRKLIKK - BLOG
Szerző: Geiger Ivett
2016.03.17.

Nem feltétlen kell gyűlölni a munkánkat, szakmánkat ahhoz, hogy teljesen ellehetetlenítve, megalázva és rossz kedéllyel meghintve lépjünk be az ajtón minden reggel. Évek tapasztalatával sem tudom megérteni azokat a volt kollégáimat, ismerőseimet vagy barátaimat, akik állandóan szájtátva emelnek panaszt a munkáltatójuk, valamint munkakörülményük és kollégáik felé. Szabadidejük nagy részét a zsörtölődés és a rossz hangulat tölti meg, mert elégedetlenek munkájukkal

"A lelkemet tettem bele a munkámba"

Pályakezdőként olyan munkahelyen szerettem volna dolgozni, ahol lehetőségem van a naiv érdeklődésemet, kőkemény tapasztalatra váltani az ott töltött óráim alatt.

Ambícióktól felfűtve dolgoztam végig a teljes próbaidőmet, próbálva ellesni azokat a pici praktikákat, melyek előrébb vihetnek és saját stílusomhoz alakítani őket. Elhittem, hogy amihez nyúlok, arannyá válhat, mindeközben a lelkemet tettem bele a munkámba.

"Nem azért járok be, mert álmaim munkája, hanem mert nincs más lehetőségem.ITT OLVASHATÓ

KIHALHATNAK A BANKFIÓKOK

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.03.18.A technológiai fejlődés és a digitalizáció folyamatos térhódításának következtében az emberek is egyre kényelmesebbé váltak. Ha lehet, már mindenki online intézi az ügyeit és óriási tehernek érzi, ha valaminek személyesen kell utánajárnia. Vajon ennek a folyamatnak az áldozatai lehetnek a bankfiókok is? Hamarosan elbúcsúzhatunk a személyes ügyintézéstől, ha például egy számlanyitásról van szó? Ennek jártunk utána az alábbiakban.
Ma még megszokott dolognak tűnik, hogy a városban sétálva akarva-akaratlanul bankfiókokba botlik az ember. Nem is baj ez, hiszen bár a fiatalabbak egyre ritkábban látogatják ezeket, az idősebb korosztály jó részének továbbra is bankfióki ügyintézés szükséges. A jelenlegi helyzet viszont nem maradhat így sokáig. De vajon mi várható a jövőben?
Az amerikai viszonyokat vizsgálták a közelmúltban a BI Intelligence elemzői, és ha lehet nekik hinni, a bankfiókok egyáltalán nem néznek fényes jövő elé. A legnagyobb kihívást pedig nem más jelent számukra, mint az amerikai társadalom legnagyobb szeletét kitevő Y-generáció. Az ő igényeik és szokásaik ugyanis szöges ellentétben állnak a korábbi generációknál megszokottakkal. 

ITT OLVASHATÓ

RENDITHETETLENÜL

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.03.17.Orbán megtette, ami Tőle várható volt: természetesen nem kér bocsánatot, sőt röhejesnek nevezte a Tanártüntetést. Helyes, jöhet a következő lépés. Aztán a következő. És végül az, amelyik rálép, és eltapossa.
A Felcsúti Gazember kiszámítható, mert egy ideje mindenre MINDIG ugyanazt a választ adja: erőpolitikát, némi felsőbbrendű gúnnyal ötvözve. Jó pókerjátékos, szó se róla, rendesen lerabolta az asztaltársakat az elmúlt évtizedben, csakhát a semmiből új játszótársak ültek az asztalhoz, akik fölkészültek belőle, és nem dobják el a lapjaikat a blöffölésre. A Tanarakkal szemben kritikusoknak csak egy dolgot célszerű észrevenni: hetek óta az Ő akaratuk teljesül, támogatottságuk nőttön nő, és Orbán pont a rá kiosztott szerepet játssza el: élőben mutatja be lényegét: a Gecit. Márpedig akik politikával foglalkoznak, és nem csak a szónoklatok, meg imázs szintjén, azok tudják: az nyer, aki tematizál. Utálatos szó, tudom, de attól még igaz: aki meg tudja határozni, mi legyen a közérdeklődés központjában, az mindenki mást az ahhoz való alkalmazkodásra kényszerít. Márpedig ha Te határozod meg egy csata helyét és idejét, akkor azt meg is fogod nyerni, ez sokezer éves történelmi tény.


ITT OLVASHATÓ

NAGY TAMÁS, A PKP ELNÖKÉNEK ÜNNEPI BESZÉDE

POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT BLOGJA
Szerző: Nagy Tamás
2016.03.17.


Egy nemzet megmaradásának fontos pillérei az ünnepek. Az ünnep nem egyenlő a megemlékezéssel. Az ünnep több, mint a megemlékezés, az ünnep maga az azonosulás. Azonosulás a múltunkkal, azonosulás a történelmünkkel, azonosulás a hőseinkkel. Az azonosulás a hála legemelkedettebb formája.
Hála mai szabadságunkért, aminek a véres árát a XIX. században 1848-49-ben fizették meg eleink. Ugyanezt a véres árat fizették apáink 1956. októberében. Mi ezt a gyönyörű szabadságot 1989-ben ingyen, vér és egyetlen pofon nélkül kaptuk, mert eleink már életükkel és vérükkel fizettek érte. Mire kötelez minket a hőseink iránt táplált hála? A szabadság méltó megélésére, méltó viselkedésre, méltó döntésekre. Mert méltatlan az a nemzet a szabadságra, amelyik eltűri azt, ami ebben az országban történik.
Méltatlan a szabadságra az a nemzet, amelyik eltűri, hogy önmaga lényegének legszentebb kifejezőjét, a nemzet fogalmát, 1848 legszebb versének a Nemzeti dalnak címében szereplő jelzőt, ami régen csak a legnagyszerűbb intézményeink neveit illethette, mint Nemzeti Színház, vagy Nemzeti Múzeum, ma trafikokra, mosodákra, turkálókra aggassák. Méltatlan a szabadságra az a nemzet, amely hagyja, hogy megfosszák történelmi összetartó erejétől, az Alkotmánytól, egy törvényi tákolmánnyal helyettesítve azt. Méltatlan a szabadságra az a nemzet, amely hagyja, hogy hatalmasai megfosszák a sok száz éven át óhajtott államformától, az 1848-ban is zászlóra tűzött Respublikától, mai nevén a Köztársaságtól.

ITT OLVASHATÓ

EZT NAGYON BENYALTA A PEDAGÓGUSOK DEMOKRATIKUS SZAKSZERVEZETE

SPÍLER BLOG
Szerző: Edward Blake
2016.03.17


Fideszesnek hazudta a baloldali polgármestert a PDSZ. Most akkor kinek kellene bocsánatot kérnie?
A tegnapi nap folyamán Orbán Viktor válaszolt arra, hogy bocsánatot kér-e a kormány oktatáspolitikájáért. Ugyanis erre szólította fel őt és Áder Jánost Pukli István a baloldal március 15-ei tüntetésén. Orbán Viktor azt mondta, hogy ő azt hitte, hogy az egész csak tréfa és ő bizony nem fog sztrájkolni, hanem bejön dolgozni. Ezen a ponton pattanhatott el valami Mendrey Lászlóban, aki tinilányokat megszégyenítő hisztiben tört ki és papírra vetette 13 pontját, hogy miért is kell bocsánatot kérnie a két közjogi méltóságnak. A 13 pont közé azonban egy kis hiba csúszott.
A bűvös 13-as pont ugyanis úgy szól: „Mert nem utasítja rendre alelnökét, aki otromba ízléstelenséggel minősíti a pedagógus tiltakozás szimbólumává vált kockás inget, s nem szólítja fel lemondásra polgármesterét, aki beteg disznókhoz hasonlítja az általa „nem 100%-osnak” minősített gyerekeket."

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN KAP JOBB OKTATÁST GITTA?

KETTŐS MÉRCE
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.17.
A keddi tüntetés óta hobbi, amatőr és profi elemzők mind azt találgatják, a jövőben hol fog megbukni a köznevelés jobbításáról szóló tiltakozást. Hogy kormányellenes vagy nem kormányellenes, hogy szakmai vagy nem szakmai a tiltakozás, hogy Pukli István jó fej vagy béna, és így tovább. Nyilván egy csomó igazság van ezekben a cikkekben és még több butaság, cinikusság, csalódottság és jól megfizetett érdek is.
Viszont nekem lenne egy kérdésem a hobbi, amatőr és profi elemzőkhöz.
8 hónapos Gitta lányom hogyan fog jobb oktatás kapni, mint amit most kapna? Mármint milyen esély van ezen a tiltakozássorozaton kívül, hogy Gitta megfelelő oktatás kapjon, és megfelelő oktatás kapjon a többi gyerek, azok is, akik még nem születtek meg?
Az nem válasz, hogy magániskola, vagy hogy menjek külföldre, mert egyik se játszik.


ITT OLVASHATÓ

TANÁROK, PÁRTOK, POLITIKA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.18.


Pukli igazgató meghirdette a követelést: szájbergyerek kérjél bocsánatot!
De szájbergyerek inkább a lábát lógázza a tóban, miközben harsányan röhög a magyar pedagógus-társadalmon.
Lehet, van is rá oka, hiszen az érintettek már megint inkább egymást csesztetik, minthogy azzal lennének elfoglalva, hogy megsértődjenek.
Pedig a hajdani filmben milyen hatékony volt, mikor elhangzott a felszólítás: Oszi, sértődj meg!

A pedagógusok sértődés céljára Pukli igazgatót alkalmazzák, és miközben ő megsértődik, a többiek megvitatják, hogy volt-e helye Sándor Máriának a tüntetésen és hogy volt olyan párt, melynek komplett vezérkara ott menetelt a tömegben, pedig ez egy szakmai tiltakozás.
Ha nincs akkora orra, tán fel sem ismerik a pártelnököt, aki következetesen, évek óta menetel szembe a diktatúrával, habár útja nyílegyenesnek nem mindig mondható.
De hát az vesse Orbánra az első mázsás követ - és utána a többiek is - aki mindig el tudott igazodni ebben a mai bonyolult világban, melyben még azok is vaksin botorkálnak időnként, akik oktatják és nevelik
szemünk fényét...


A tanárokkal sokszor az a baj, hogy nehezen, de leginkább sehogy sem ismerik fel saját érdekeiket.Mint nadrágos emberek olyan zsellérek ők, akik a lelkük mélyén a hatalom részének tartják magukat, tekintélyüket féltve vonzódnak a tekintélyuralomhoz, neveltetésüknél fogva a poroszos mentalitáshoz.
Ha a hatalom fenéken billenti őket, akkor inkább vih
orásznak, mint Julcsa a kazal tövében, - a látszatért mindenféle kompromisszumokra készek.
Most is folyik a kiútkeresés, éppen faragják az új kerekasztal lábait, ennek akarnak majd a sarkára csapni, aztán természetesen széttárják a karjukat: hát tehetünk mi arról, hogy a kerekasztal nem Hajdúpéter?
A kerekasztalnak nincs sarka...

Azt is mondják sokan, hogy a bocsánatkérés követelésének nincs értelme.
Hát, ha valaki esküdt ellensége ennek a bocsánatkérősdinek, akkor én aztán az vagyok, nekem aztán egy szemétláda se forgassa a szemeit, úgysem hiszek nekik, de ebben az esetben mégis látom értelmét a dolognak.
Orbán megalázta a tanárokat, hát akkor érezze ő is, hogy milyen megalázottnak lenni.

Ha úgy tetszik, ez lehetne Orbán Canossa-járása, én még - kerül, amibe kerül - a cipőjét is levetetném vele, sétáljon mezitláb a tarlón, mint a liba.ITT OLVASHATÓ

NOK TÖRVÉNY: ÍGY MŰKÖDIK A KORRUPCIÓGYÁR

PÁPA LEVENTE BLOGJA
Szerző: Pápa Levente
2016.03.17.


Minap benyújtotta a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK) létrehozásáról szóló törvénytervezetet a kormány, amit a mai napon sürgősséggel el is fogadnak. Ne legyenek kétségeink. Rogán megmondta előre pár hete. Robog tovább a mutyigyár, kell a pénz…

A következő szabályokat sikerült létrehozni, és egyben jól elrejteni a törvényben, íme:
33. § (1) A közösséggel szerződéses viszonyban álló tagot az általa az adott megtakarítási évben teljesített befizetéséhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, ha a közösség vagyonát kezelő szervező e törvény rendelkezései alapján megbízható szervezőnek minősül.
1. § (3)megbízható szervező: az a szervező, amely
a) a Hatóságtól kapott szervezői engedély kiadását követően nyilvános kiválasztás keretében legalább ezer lakóingatlan adásvételében közreműködött, és a Hatóságtól kapott engedély kiadását követő két évben a Hatóság felé történő adatszolgáltatás – Kormányrendeletben rögzített – szabályainak eleget tett, vagy
ITT OLVASHATÓ

A GYERMEKORVOSOK SZÉGYENE

PRAXIS BLOG
Szerző: Csilla
2016.03.18.


Kedves Praxis!

Rengeteg tapasztalatot tudnék írni orvosokkal, kórházakkal kapcsolatban, sajnos a családban szép számmal gyűjtöttük őket az évek alatt. Most azonban a legfrissebbet szeretném beküldeni, mert ez a legaktuálisabb. Eddig mindig úgy voltam vele, hogy a gyermekorvosokat valahogy egész más kategóriának tekintettem, mint a többi egészségügyist, hiszen gyerekekkel foglalkozni az mindig valahogy magasztosabb dolognak tűnt számomra és azt gondoltam, az orvosok is így vannak ezzel. Mert egy gyerek az mindig nehezebb terep, nem tudja olyan pontosan diagnosztizálni a saját tüneteit, nem tudja megértetni magát ugyanúgy, mint egy felnőtt, vagyis egész más kávéház. Legbelül csodáltam is mindazokat, akik ezt a hivatást választották, hiszen bár nem látok bele a sűrűjébe, de nem hiszem, hogy nagyot tévednék, amikor úgy gondolom, a gyermekorvosok fizetése sem magasabb, mint a felnőtt orvosoké.

13 éven keresztül jártunk a saját gyermekorvosunkhoz, akiről csak és kizárólag jó dolgokat tudok elmondani. Olyan figyelemmel és odaadással végezte a munkáját, hogy le a kalappal előtte. A hölgy sajnos tavaly év végén külföldre költözött, így átkerültünk egy számunkra teljesen ismeretlen, új doktornőhöz. Mindez egyébként csak menet közben derült ki, amikor kiskamasz lányom március 9-én elment a rendelőbe, mert rengeteg osztálytársához hasonlóan őt is elkapta az a nyavalya, ami még mindig sokakat ledönt a lábáról. Láz, köhögés, orrfolyás és minden, ami kell.


ITT OLVASHATÓ

HÍRES ÖRÖKBEFOGADÓK: MIKLÓSA ERIKA

ÖRÖKBE.HU
Szerző: Örökbe
2016.03.17.


Az operaénekesnő a harmadik házasságában él, eddig nem született gyereke.
Kevéssel a 45. születésnapja előtt lett anya, elmondása szerint nem volt meddőségi gondja.
Bíborka nyílt örökbefogadással érkezett, a Bölcső Alapítványtól, a kislányt szülés után újra kellett éleszteni.
Miklósa Erika egyike azon kevés hazai hírességnek, akik nyíltan beszélnek az örökbefogadásról. Az operaénekesnő tavaly májusban, nem sokkal a 45. születésnapja előtt jelentette be, hogy anya lett. A harmadik házasságában él, 2012-ben ismerkedett meg Csiszár Zsolttal, és hamar össze is házasodtak. A korábbi kapcsolataiból nem lett gyereke, és negyvenévesen érezte úgy, hogy eljött az idő a gyerekvállalásra. Viszont már gyerekkora óta tervezgette, hogy örökbe fogad, mert a nagymamája nevelőszülő volt, és a sok gyerek közt nőtt fel. A férje nagymamája pedig örökbefogadott volt, így egyiküktől sem állt távol ez a gondolat. Erika és Zsolt már a kapcsolat elején eldöntötték, hogy mindenképpen örökbe is fogadnak egy vagy két gyermeket, akárhogy is alakul az életük.

ITT OLVASHATÓ