2019. május 21., kedd

TAPSOLHATNAK ÖRÖMÜKBEN A NYUGATI ELHÁRÍTÓK

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.05.21.


Régóta a nyugat-európai titkosszolgálatok bögyében volt az az osztrák politikai kör, amelyik belebukott a szélsőjobboldali alkancellárt leleplező rejtett kamerás botrányba, mert nekik köszönhető, hogy az osztrák titkosszolgálatban elveszett az európai társszervek bizalma. Bár a videó készítésének, sőt megszerzésének körülményei is azt valószínűsítik, hogy a leleplezést végzők titkosszolgálati módszerekkel dolgoztak, mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy állami szereplők állnának a háttérben. A privát szektorban is vannak olyan cégek és szervezetek, amelyek el tudnak végezni egy ilyen munkát. Nem olyan régen éppen Ausztriában volt egy hasonló próbálkozás magyarok ellen, de azt elbénázták a végrehajtók.

A titkosszolgálati szakzsargon sting operationnek nevezi azt a módszert, amivel valakik gyakorlatilag kormányválságot idéztek elő Ausztriában. A módszer lényege, hogy tesztelnek, csőbe húznak valakit. Az Egyesült Államokban a rendőrségen belül is gyakran alkalmazzák ezt a módszert, például amikor magukat drogkereskedőknek kiadó rendőrök környékeznek meg más drogkereskedőket, végül pedig lebuktatják őket. Minden bizonnyal egy ilyen sting operation „áldozata” lett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a Szabadságpárt (FPÖ ) első embere, aki óvatlanul súlyos korrupciós viszonyokról mesélt és állami segítséget ígért magukat orosz oligarcháknak kiadó embereknek egy – mint később kiderült, bekamerázott – ibizai nyaralóban. Ez Ausztriában már elég ok arra, hogy egy politikus megbukjon. Az ibizai felvételen Strachéval tárgyaló nő egy orosz oligarcha, Igor Makarov unokahúgának adta ki magát. Makarov egy Vlagyimir Putyinoz közel álló oligarcha, akinek amúgy nincs unokahúga.

Maga az akció nem igényel nagyobb kreativitást, mint egy hosszúra nyúlt Kész Átverés Show bármelyik adása, ám több pénzbe és időbe kerül. Megnyerni valakinek a bizalmát annyira, hogy ilyen kötetlenül beszéljen, függ a célszemély habitusától is, nyilván egy fecsegő, mindenkivel bratyizó politikust könnyebb csőbe húzni, mint egy bizalmatlan, óvatos embert. Kiépíteni valakivel a bizalmat, megalkotni olyan legendát, ami hihető, mind-mind idő és pénz.

Egy ilyen akció célja lehet akár az is, hogy a csőbe húzott embert zsarolni tudják, de Strache esetében úgy tűnik, ennek ellenkezőjét akarták elérni: a kész terméket eleve a német sajtóban akarták teríteni azok, akik megtervezték és kivitelezték az akciót. A cél kettős: megbuktatni Strachét és a lehető legtöbb FPÖ-st, akit ő maga magával ránthat a mélybe, kormányválságot előidézni. Ezenkívül egyértelművé tenni az osztrákoknak, mennyire könnyen engedné eladni az ország nyilvánosságát egy idegen államnak egy politikai erő önös hatalmi érdekéből...

KEMÉNY BÍRÁLATOT KAPTAK ORBÁNÉK STRASBOURGBÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.05.21.


Sürgősen fel kell számolni a jogsértéseket Magyarországon, mert aláássák a jogállamot és a jogvédő rendszert - állítja az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović abban a jelentésben, amely a februári magyarországi látogatásáról készült.

A 167 pontból álló, 34 oldalas beszámoló a menedékkérők és a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartását, a jogvédők és a civil társadalom helyzetét, az igazságszolgáltatás függetlenségét, valamint a nemek közötti egyenlőség és a nők jogainak érvényesülését térképezi fel. Megállapításainak döntő többsége súlyos kritikát tartalmaz a magyar kormány tevékenységéről. 

Jelentésében a biztos leszögezi: a kormány bevándorlás-ellenes politikája olyan jogi környezetet teremtett, amely hátráltatja a menedékkérők befogadását és az elismert menekültek beilleszkedését. Dunja Mijatović felszólítja a magyar döntéshozókat, hogy helyezzék hatályon kívül a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” elrendeléséről szóló jogszabályt, mert az már nem indokolható a Magyarországra és az EU területére belépő menedékkérők számával. Sürgeti a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a migránsellenes retorikától és az olyan kampányoktól, amelyek idegengyűlöletet szítanak. 

Dunja Mijatović felrója, hogy a menedékkérők a magyar-szerb határ mentén elterülő, kerítéssel körülvett tranzitzónákban kénytelenek benyújtani a nemzetközi védelem iránti kérelmüket. „A kormánynak hatályon kívül kell helyeznie azt a jogszabályt, ami miatt rendszerszintűvé vált a menedékjog iránti kérelmek elutasítása. Mély aggodalommal töltenek el azok a beszámolók, amelyek arról szólnak, hogy a rendőrség túlzott tettlegességet alkalmaz a külföldiek erőszakos áthelyezése során” — olvasható a jelentésben. A biztos szerint késlekedés nélkül fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy a tranzitzónákban nem adnak élelmet a visszautasított menedékkérőknek. 

Az Európai Tanács vezető tisztségviselője felszólítja a magyar hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül a civil társadalmi szervezetekre “pusztító hatást” gyakorló szankciókat tartalmazó törvényeket. A jogszabályok megbélyegzik és büntetik a nem kormányzati szervezeteket, amelyek működése egy demokratikus társadalomban teljesen törvényszerű — állítja jelentésében. 

Dunja Mijatović emlékeztet rá, hogy a magyarországi igazságszolgáltatási reform aggodalmat kelt a harmadik hatalmi ág függetlenségére gyakorolt ​​hatása miatt. Egy jogállamban elengedhetetlen, hogy az Országos Bírói Hivatal elnöke széleskörű hatáskörét megfelelő fékek és ellensúlyok közepette gyakorolja. 

A biztos aggasztónak tartja a közigazgatási bíróságok jövőbeli rendszerét, mert annak létrehozásában és működtetésében központi szerepet játszik az igazságügyi miniszter. Nem tartja elegendőnek a Velence Bizottság ajánlásai nyomán tervezett módosítását. A biztos úgy véli, hogy Magyarország keveset tesz a nemek közötti egyenlőség megteremtéséért. A nők részvétele rendkívül alacsony a politikai döntéshozatalban, társadalmi szerepüket pedig a családra korlátozná a kormányzat - állítja Mijatović, aki ennek igazolását látja a családvédelmi akciótervben is. Jelentésében sürgeti a parlamentet, hogy ratifikálja a nők elleni erőszak megelőzését és felszámolását célul tűző Isztambuli Egyezményt...

ORBÁN KÖZPÉNZBŐL KAMPÁNYOL A FIDESZNEK – NYÍLT LEVÉL A NEMZETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGNAK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.21.


Tisztelt Nemzeti Választási Bizottság! Bizonyára elkerülte a figyelmüket, hogy Magyarország miniszterelnöke tegnap Zalaegerszegen átadott egy autós tesztpályát, majd a Zalaegerszegi Televíziónak adott interjút, ahol nem csak a tesztpálya nagyszerűségét méltatta, de beszélt a vasárnapi választás fontosságáról is. Elmondta, hogy a magyar kormánynak mennyire fontos, hogy erős szereplőként jelenhessen meg Brüsszelben, szerinte ugyanis nem mindegy, hogy a bevándorlás-pártiak, vagy a bevándorlás-ellenesek érnek-e el jobb eredményt.

Most arról nem nyitnék vitát, hogy bevándorlás-pártiak legföljebb Orbán Viktor és a Fidesz vezetőinek a képzeletében vannak. Ez egy nettó hazugság, de nem erről kívánok írni Önöknek. Mint ahogyan azt is csak érintőlegesen említeném, hogy mi köze van a magyar miniszterelnöknek egy autós tesztpályához. Jó, tudom, neki mindenhez köze van, ami idehaza történik: a korrupcióhoz például, a kilakoltatásokhoz, a kilátástalansághoz, a szegénységhez, vagy, teszem azt, a nyomorhoz. Köze van a kivándorláshoz, a méltatlanul magára hagyott egészségügyhöz, a lebutított oktatáshoz, ahhoz, hogy a magyar emberek közül sokan kirekesztők és gyűlölködők lettek. A miniszterelnöknek elvileg mindenhez köze van, igaz, ő sok mindenről nem akar tudni, és az ezzel kapcsolatos kérdésekre vagy nem válaszol, vagy - amikor például a veje kétes ügyleteiről kérdezik – azt mondja, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Ugyanígy nem foglalkozik Orbán az osztrák belpolitika kérdéseivel sem – ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy ott most soron kívüli vadászidényt tartanak. Pedig nem egyszerűen osztrák belpolitikai botrány, hogy a magyar miniszterelnök barátja, Strache (most már csak volt) alkancellár egy Oroszországhoz köthető megvesztegetési botrányba, azaz, hazaárulási ügybe keveredett...

AZT SEM ÉRTIK, HOGY AZ UNIÓ TUDNÁ ŐKET KIHÚZNI A SZARBÓL MEG A BÜDÖS KÍNAI CIPŐBŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.05.21.


Üzentek ezek Brüsszelnek. Megint. Most azt, amit mindig. Kűggyétekapénzt! Sok pénzt. Amúgy meg rohadjatok meg és ne ugassatok bele abba, hogy mennyit lopunk. Mert annyit lopunk, amennyit akarunk. Ez egy ilyen fasza ország, itt mindent lehet. Nekünk mindent lehet, a drága szavazók úgyis mellettünk állnak. Mert idióta barmok, de ezt nem mondjuk meg nekik. Meg azt sem, hogy kiröhögjük őket, miközben számolgatjuk a milliárdjainkat. Ezek mindent beszopnak, mert szeretik, ha hülyék lehetnek.

Most járjuk az országot, mert kampány van, ilyenkor tovább kell hazudozni a haszonállatoknak. Megyünk és ezek örülnek, meg vannak hatódva, hogy kezet fogunk néhány koszossal. Csillogó szemmel nézik, ahogy felvonulunk a luxusautókkal, testőrökkel és az sem jut el az agyukig, hogy az egész kurva falujuk nem ér annyit, mint a csillogó verdák sora és a gorillák fizetése. Jönnek az olcsó, kínai cipőikben, az adományba kapott ruháikban és vidáman szavaznak arra, hogy elüldözzük, kinyírjuk azokat a civil szervezeteket, akik viszik nekik a ruhát, az ételt. Aztán meg csak lesnek, hogy nincs ruha, nincs cipő, nincs kaja. Akkor csak annyit kell tenni, hogy elmondjuk nekik: Soros tehet arról, hogy nincs. És bazdmeg, ezek azt is elhiszik! És megint ránk szavaznak, mert ennyire idióták.

Jó hely ez, nekünk való királyság. Nem kell ezeknek Európa. Lófaszt. Kétezer éves kereszténység kell, nem internet. Meg büszkeség kell, magyarságtudat. A kínai cipőben büdösödnek, a német meg holland bálásruhában érzik magukat nagymagyarnak. És ezek megvédenek minket, mert azt sem tudják, mi merre van, szarnak is rá, csak ne jöjjenek a migránsok, akikről szintén fingjuk nincs, kicsodák. Nem olvasnak, nem beszélnek semmilyen nyelven, legfeljebb magyarul pár szót. De öntudatosak, mint a kurvaélet, mert mi elmondtuk nekik, hogy többet érnek, mint bárki más. Vakarják az árokpartot éhbérért és nem is akarnak mást az élettől, mert az már a legszuperebb luxus, ha kapnak közmunkát.

Elhitettük velük, hogy jól élnek és ezek baszod, elhitték! Harcolnak az Unió ellen, mi meg röhögünk, mert azt sem értik, hogy az Unió tudná őket kihúzni a szarból meg a büdös kínai cipőből. Fingjuk sincs róla, hogy lehetne normális életük, rendes munkahelyük rendes fizetéssel, normális ruhájuk, lakásuk, ételük. Fel nem érik ésszel, hogy nem kellene így élniük, mert már régen sokkal jobban is élhetnének, ha nem lopjuk el a pénzt, hanem fejlesztünk belőle. Például az ő falujukat. De minek, amikor ezek örülnek a stadionoknak, ahová a büdös életben nem jutnak el, mert se pénzük buszjegyre, se plánehogy belépőjegyre? Közben meg itt törik ki a lábukat a kátyús földúton a sötétben. Ezek még annak is baromira tudnak örülni, hogy megvédtük őket a Sorostól. Inkább nem kell a faluba bolt, se iskola, se orvos, se semmi, csak a Soros ide ne költözzön.

Annyira hülyék, hogy esküszöm, néha már megszánjuk őket. Ahogy jönnek a tintaceruzával meghúzott szemöldökű, lenőtt hajú nők, meg a negyvenévesen vénembernek látszó férfiak az olcsó, hitelből vett ócska autóikkal – ők a jómódú középosztály! – és örülnek, hogy leereszkedtünk közéjük. A jobbágyok meg köszönik az Erzsébet-utalványt, kezet csókolnak a közmunkáért, de főleg azt köszönik, hogy megvédtük őket. Az mindennél fontosabb, a megvédés. Ezek így boldogok. Nem akarnak ezek tanulni, nem kell nekik demokrácia – az főleg nem -, csak a biztonság. Azt pedig megkapják tőlünk. Ide nem jönnek a migránsok – mi a francnak is jönnének? Azok jobb életre vágynak, nem szarabbra -, de nem jön a kultúra, a tudás, a fejlődés sem. Ők meg nem mennek sehová, mert amúgy sem telik rá, de nem is akarnak, mert itt biztonságos. A tisztelendőúr is megmondta, az újság is megírta, a tévében is mondták, szóval így van. Pont...


AZ ÖNGYILKOSSÁGI KÍSÉRLETEK MÖGÖTT KEVESEBB HALÁLVÁGY VAN, MINT GONDOLNÁNK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.05.20.


Budapesti és miskolci kórházak toxikológiai osztályán fekvő betegekkel készített interjúkat Tóth Mónika Ditta, a Semmelweis Egyetem kutatója. Olyan betegekkel, akik szándékos önmérgezést követtek el, ami a nem végzetes kimenetelű öngyilkossági kísérletek egyik leggyakoribb módja. Romák és nem-romák is voltak a megkérdezett páciensek között. Kiderült: előbbiek sokkal kevésbé halálvágyból, mint inkább egy elviselhetetlen élethelyzetből való kimenekülési próbálkozásként mérgezték meg magukat. És bár a romák között többen voltak a többedjére próbálkozók, mentális problémáikra valódi kezelést sokan még egyáltalán nem kaptak.

A 80-as évek eleje óta a fejlett világban, ezen belül Európában is folyamatosan csökken az elkövetett öngyilkosságok száma. Ez Magyarországon sincs másképp, de közben azért az Európai Unióban még mindig nálunk a negyedik legmagasabb a százezer lakosra jutó öngyilkosságok éves száma. (Lettországgal holtversenyben 19.) Ez 2016-ban összesen 1327 öngyilkosságot jelentett.

Az öngyilkosságok társadalmi és pszichológiai magyarázatainak Magyarországon is kiterjedt szakirodalma van. Kevés kutatás foglalkozott eddig azonban a kisebbségek, közülük is a legnagyobb hazai kisebbség, a romák öngyilkossági magatartásával.

Ennek csak az egyik, de az egyik legkézenfekvőbb oka, hogy a hivatalos öngyilkossági statisztikák nem rögzíthetik a saját magukkal végző emberek etnicitását. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira ránézve semmilyen következtetést nem lehet levonni ebben a kérdésben.

Maradnak a kis mintás kutatások, amik ugyan nem reprezentatívak, de előnyük, hogy sokkal jobban megismerhetők belőlük az öngyilkos cselekmények motivációi, az azokat elkövető emberek társadalmi háttere.

Erre törekedett Tóth Mónika Ditta kutatása. a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója 150, toxikológián fekvő emberrel készített interjút 2011 januárja és 2012 júniusa között, akik azért kerültek az osztályra, mert megpróbálták megmérgezni magukat. A kutatást mi egy frissen megjelent tanulmánykötetből ismertük meg, Az öngyilkosság szociológiája a címe...

TABUK FOGSÁGÁBAN A MAGYAR GAZDASÁGPOLITIKA

G7
Szerző: KARSAI GÁBOR
2019.05.17.


Április végén – amint arról a G7 is beszámolt – a magyar kormány benyújtotta az EU-nak a 2019-23-ra vonatkozó konvergencia programját. Ez egy igen ambiciózus, mondhatni rendkívül optimistának tűnő program*, ami azért problematikus, mert azt a látszatot kelti, hogy már sikerült megteremteni a tartósan gyors magyar növekedés gazdaságpolitikai előfeltételeit. Holott ennek még a koncepcionális előfeltételei is nagyon kérdésesek.

A napokban az EU is közzétette saját előrejelzését az egyes tagállamok, illetve az EU egészének várható gazdasági fejlődéséről; igaz, csak 2020-ig. A magyar GDP-növekedéssel kapcsolatban a kormány lényegesen derűlátóbb, mint az EU; 4 százalékos prognózisa idén 0,3, jövőre viszont már 1,2 százalékponttal magasabb az EU által készítettnél. Az államháztartási hiány esetében a két előrejelzés szinte megegyezik, az államadósság csökkenése, a folyó fizetési mérleg hiányának és az inflációnak az emelkedése esetében viszont ismét csak az EU a pesszimistább.

A 2020 utáni időszakkal az EU nem foglalkozik. Véleményem szerint azonban ebben az időszakban már különösen valószínűtlen a kormány folyamatosan legalább 4 százalékos növekedést feltételező előrejelzése. Feltűnő, hogy még a program – alapvetően a világgazdasági kockázatok miatt – készített pesszimista forgatókönyve is lényegében csak 2019-re számol a 4 százalék
nál (0,6 százalékponttal) lassúbb növekedés lehetőségével, a későbbi években már nem...

MOST AKKOR DOBJAM KI A HUAWEI TELEFONOMAT?

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2019.05.20.


Minden korábbinál keményebb az amerikai-kínai kereskedelmi háború: Donald Trump feketelistája miatt a Google a jövőben nem működik együtt a kínai Huawei-jel bizonyos licencek ügyében, így a kínai céget gyakorlatilag elvágják az Android fontos szolgáltatásaitól. De mit jelent ezt a gyakorlatban egy átlagos felhasználó számára?

Mi történt?

Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A jogszabály széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára. A tiltólistára került cégeknek (köztük a Huaweinek) csak külön kormányzati engedéllyel szállítható amerikai technológia, legyen szó akár hardverről, akár szoftverről. A Google ennek a rendeletnek tett eleget, azaz nem saját maga határozott úgy, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Mit jelent ez a korlátozás?

A mobiltelefonokon szemünk előtt megjelenő Android több szoftveres rétegből tevődik össze. Ezek közé tartozik
- a kezelőfelület, amin a felhasználók végrehajtják az interakciókat. A Huawei mobiljain a cég saját Emotion UI (EMUI) dizájnját használja, a Honor telefonokon pedig a Magic UI-t.
- A Google saját szolgáltatásai, például a Google Play áruház, és a Google appok (Gmail, YouTube, a kereső, a térkép).
- Maga az Android operációs rendszer.
- A rendszerszoftver, ami vezérli a telefon különféle alkatrészeit.

Az Android egy nyílt forráskódú, bárki által ingyen használt platform az Android Open Source Project (AOSP) alatt, de ez egy eléggé fapados, csupasz verzió. Erre épülnek rá a licencköteles szolgáltatások, amelyeket már a Google szabályoz.

A Huaweinek a későbbiekben az Android-frissítések mellett nem lesz hozzáférése a Google Play szolgáltatásokhoz és a Google Play Protecthez. Előbbi alapvető feltétele az olyan fontos Google-appokhoz való hozzáférésnek, mint a Gmail, a YouTube vagy a térkép. Az appok biztonságáért felelős szolgáltatásról is le kell mondania. Lényegében pont azok a részek nem lesznek elérhetők a kínai gyártó jövőben megjelenő telefonjain, amik az operációs rendszer lényegét jelentik. Éppen ezért nincs sok értelme a szabadon elérhető csupasz Androidnak.

A Google döntése értelmében a Huaweinek a jövőben más külsős appboltra, vagy a sajátjára kéne támaszkodnia, de a kínálat ott szűkösebb, hiszen a fejlesztők nem mind teszik elérhetővé az alkalmazásaikat a Google Play Store-on kívül, így jelentősen leszűkülnek a lehetőségek.

Ott van továbbá az eszközök támogatottságának kérdése, amivel kapcsolatban még nincsenek egyértelmű válaszok. A licencjogok megvonásával a Huawei csak az Android csupasz változatát használhatja, és az abba bekerülő frissítéseket...

A HUAWEI-TILTÁS TÉTJE, HOGY KI VEZÉNYELJE LE A NEGYEDIK IPARI FORRADALMAT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2019.05.20.


Tizenöt éves mobilgyártói történelmének legkeményebb napjain van túl a kínai Huawei Technologies: egy Donald Trump által aláírt rendelet értelmében a cég szerdától kereskedelmi tiltólistára került az USA-ban, vagyis amerikai cégek ezentúl csak külön kormányzati engedéllyel üzletelhetnek a Huawei-jel. Majd szépen lassan a globális ellátási lánc tagjai is reagáltak az ügyre.

Bár az ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszert, az Androidot nem lehet elvenni a cégtől, annak gyártója, a Google vasárnap jelezte, hogy az Androiddal gyakran azonosított, de annak részét nem képző fizetős szolgáltatások – mint a GMS szoftvercsomag (pl. Youtube, Chrome, Gmail, Térkép vagy az alkalmazások letöltésére szolgáló Play Store), vagy a biztonságért felelős Play Protect – többé nem lesznek elérhetők a Huawei számára, továbbá a biztonsági frissítésekhez sem kap hozzáférést a cég.
A huaweiesek nem, de a Huawei bajban van

Mivel a rendelet hatálya nem visszamenőleges, a két szolgáltatás továbbra is elérhető és használható marad a már forgalomban lévő Huawei eszközökön, a legújabb Google- és Android-frissítésekkel együtt...

ONLINE ENNIVALÓ: KÉT ÉS FÉLSZERES ÁRKÜLÖNBSÉG IS AKAD - ÖSSZEHASONLÍTOTTUK AZ ÉLELMISZER WEBSHOPOK ÁRAIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.21.


Másféltucat, alapvetőnek tekinthető élelmiszer árát teszteltük a mostanra már ötre szaporodott áruházi webshopokban. Az így kialakított kosárért átlagban 18 százalékkal is többet fizethet a beszerzési helyet rosszul megválasztó vevő, de a termékek árában ennél sokkal nagyobb különbség is akad.

Ebben a hónapban a korábbi 4 szereplő mellé belépett az online kereskedelem piacára a Spar is. A kiszállítási árakban (mint az a korábbi cikkünkhöz készített táblázatból kiderül) a Spar inkább az olcsóbbak közé sorolható. Ezek a díjak egyébként – mint azt a webshopokat rendszeresen használók tapasztalhatják – időről-időre változhatnak. Különböző akciók, illetve az idősávok foglaltsága alakítják ezeket az árakat.

Mint az Azénpénzem.hu mostani vizsgálatából kiderült, a szállítási díjakénál sokkal nagyobb lehet különböző termékek árainak különbsége. Másfél tucat, alapvetőnek tekinthető élelmiszer árát teszteltük a mostanra már ötre szaporodott áruházi webshopokban. Az eredmény pedig számunkra is nagyon meglepő lett...

HAZATÉRÉS AMERIKÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő
2019.05.21.


Egy igazán különleges poszt a mai, hiszen a nagy részét Móni évekkel ezelőtt írta, és már önmagában érdekes visszatekinteni ennyi idő elmúltával egy hazaköltözés tapasztalataira, az igazi súlyát azonban számomra mégis a vége adta meg: a tipródást, amit egy el- és hazaköltözés jelent.

„(Ezt a cikket négy éve írtam, pár dolgot kivettem belőle, mert így is elég hosszú, pár mondat pedig most került a végére).

Röviden próbálnám összefoglalni, hogy mi történt, mielőtt hazajöttünk 2014-ben.

Én magyar vagyok, férjem amerikai, tízéves lányunk kettős állampolgár. 2013 decemberében lányom és én kiköltöztünk New Jerseybe az apja után, aki élt Budapesten öt évig.

Lejárt a tartózkodási engedélye és úgy döntött, hogy visszamegy Amerikába 2012-ben, amin senki nem csodálkozott azok után, hogy itthon olyan dolgokat kellett átélnie az építőiparban, amin biztos, hogy nem fognak sokan meglepődni.

Például: jelentkezett egy hirdetésre, amiben az állt, hogy bejelentett állást kínálnak. Felvették. Amikor megjelent az építkezésen, már azt közölték vele, hogy nem lesz bejelentve, és ha beteget jelent, többet ne is jöjjön dolgozni.

Azért elkezdte a munkát. Ő festő-mázoló egyébként. A fizetését nem akarták odaadni és mivel feketemunka volt, ezért nem tudta jogi útra terelni a behajtást. Mivel egy amerikait nem magyar fából faragtak, elment az építkezés területére, szép nagydarab ember lévén meg tudta ijeszteni a főnököt, aki a zsebéből kifizette, de így is kevesebbet adott neki, mint amivel tartozott.

Férjem, aki nem beszél jól magyarul, egy barátjával volt ott, akivel kihívták a rendőrséget. Ők azt mondták neki, hogy ha méregből megkarcolja a főnök autóját, akkor őt fogják elvinni, tehát ilyesmire ne is gondoljon. Azt javasolták, tegye fel a cég nevét az internetre, mint nem fizető céget. (Jó tudni, hogy már ilyen lista is van.)...

A VILÁG PÖRÖG, AZ ELITLISTA STABIL - BESZÉLGETÉS KRISTÓF LUCA KUTATÁSVEZETŐVEL A KULTURÁLIS KIVÁLÓSÁGOKRÓL SZÓLÓ FELMÉRÉSRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER 
2019.05.17.


A magyar kulturális elit tíz év alatt alig változott. Igaz ez a személyi összetételére, de arra is, hogy önbesorolása szerint jellemzően baloldali. Ez derül ki a Medián közvélemény-kutató által az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának megrendelésére készített újabb felmérésből. A kérdezettek 458 fős mintájának tagjai a tudományos és kulturális intézmények (egyetemek, színházak, múzeumok, médiumok stb.) vezetőiből, a legrangosabb tudományos és művészeti díjak birtokosaiból, valamint a tudományos és a művészeti akadémiák tagjaiból kerültek ki. A reputációs rangsorokat az „Ön véleménye szerint ki a mai magyar kulturális élet 5 legkiemelkedőbb, élő alakja?” kérdésre adott válaszokból állították össze. A kutatást Kristóf Luca, az MTA TK Szociológiai Intézetének főmunkatársa vezette, aki rengeteg kísérő interjút is készített a felmérés közegében. Ezekről és az ilyen listák érvényességéről is kérdeztük.

A kulturális elit tiszteletlistáján tíz év alatt lényegében csak a halálesetek bolygatták meg a vezető pozíciókat. Az elhunyt Esterházy Péter első helyét átvette hozzá hasonló vitathatatlansággal a korábban is a legmegbecsültebbek közé tartozó Nádas Péter, Kocsis Zoltán halála után a zenei vezető szerep magától értetődő fölénnyel lett Fischer Iváné. Alföldi Róbert második és Lovász László mostani negyedik helye újdonság, személyes teljesítményüknek és a közéleti helytállásuknak is köszönhető...

– Hadd vessem közbe: Lovász László elnök kiállását mi, akadémiai kutatók is nagyon nagyra értékeljük. Lehet, hogy végül az események folyására nem lesz nagy hatásuk a gesztusainak, de a mi morális identitásunk szempontjából mindenképpen kiemelkedő a jelentőségük. Az emberek az intézmények közül sok-sok éve és most is az Akadémiában bíznak a leginkább, amihez – történjék bármi is – méltónak kell mutatkoznunk. Nemcsak a kulturális elit közvéleménye igazolja vissza Lovász László tartását ebben a helyzetben, de nekünk, érintetteknek is nagyon sok erőt adott...

– ...A lista ötödik helyére Kertész Imre után Spiró György ugyanolyan természetességgel lépett, mint ahogy hátrább, a hetedik-nyolcadik helyen Makovecz Imre után most vélhetően ugyanolyan indíttatású szavazatokkal Vidnyánszky Attilát látjuk. Törőcsik Mari pedig a nyugalom szobraként tartja helyét a legjobb tíz között. Mi az oka az állandóságnak? Egy hasonló politikai vagy gazdasági elitlista ennyi idő alatt markánsan átrendeződik.

– Elméleti és módszertani oka is van a tudományos és kulturális elit tagjait összesítő névsor nagyfokú állandóságának. Ez a lista természeténél fogva zárt. Szemben a gazdasági vagy politikai kiválóságösszesítésekkel, itt nagyon kevés a pozícióhoz kötött választás. Akad, de nem gyakori. Egy csapásra nem nagyon lehet helyzetbe kerülni. Lassan gyarapodik a tekintély, amely oda vezet, hogy valakit a társai a legjobbak közé sorolnak, de ha már eljutnak oda, szinte mindig meg is tartják ezt a helyet. Az más kérdés, hogy jellemzően hatvanéves kor körül kerülnek fel az emberek a listára.

Ez annyiban szorul számomra magyarázatra, hogy a tudományos életben általában fiatalabb korban születnek a nagy teljesítmények.

– A nagy eredmény nem egyenlő a komoly elismertséggel. Sok időre van szükség ahhoz, hogy a tudományos közélet a hivatkozások bonyolult, de megbízható rendszerén keresztül visszaigazolja a nagy teljesítményt. Meglehet, hogy a jelentős felfedezéseket fiatalabb korban teszik, de a Nobel-díjat sokkal később kapják meg értük.

Ez a lista viszonylagos zártságának szakmai magyarázata. Mi az említett módszertani ok?

– Gondoljon arra, hogy kiket kérdezünk, kiket kérdezhetünk, hogy a kulturális-tudományos élet véleményét kifejező hiteles listához jussunk. Minden művészt, tudóst nem kereshetünk meg. Az intézményvezetőkhöz, az akadémiák – MTA, MMA – prominenseihez, a különböző ide tartozó szakmák díjazottjaihoz, kitüntetettjeihez, a piac által leginkább honorált szerzőkhöz, illetve a korábbi listák (ez már a negyedik ilyen felmérés, az első 1993-ban volt) előkelő helyein állókhoz fordultunk. Összesen így 458 embert kérdeztünk. Ez nehezen változó összetételű közeg, természetes, hogy a véleménye sem ugrál. Ennek tudható be az elit preferencialistájának markáns állandósága...


ÍGY MŰKÖDIK AZ ORBÁNI ÁTOK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2019.05.20.


Berlusconi, Janukovics, Fico és mások után Heinz-Christian Strache is megbukott röviddel azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. Ami Strachéval történt, megmutatja, hogy Ausztriának van immunrendszere az illiberalizmussal szemben. De vajon Magyarországnak van-e?

Most, hogy Strache osztrák alkancellár két héttel azután, hogy Orbán Viktorral találkozott, belebukott a rejtett videó által bizonyított korrupciós botrányba, érdemes ismét felvetni a kérdést: van-e az a bizonyos Orbán-átok?

Egy a magyar belpolitikában közkeletű, már-már Trónok harcát idéző teória szerint, amely politikussal a magyar miniszterelnök találkozik, az vagy megbukik, vagy lebukik vagy más politikai katasztrófa éri.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011. január 23-án fogadta Orbánt, két napra rá, 25-én kezdődött az a 18 napos tüntetéssorozat, amely előbb Mubarak lemondásához, majd ő és fiai perbe fogásához vezetett.

2011. október végén a brüsszeli EU-csúcson az egyik szünetben találkozott Orbán és Silvio Berlusconi, az ott készült kis videó tanúsága szerint Orbán barátságáról és támogatásáról biztosította Silviót, aki 12 nap múlva kénytelen volt lemondani, miután egy rakás kormánypárti képviselője átült az ellenzékhez.

2012 márciusában Viktor Janukovics akkori ukrán elnök lett az Orbán-átok áldozata, igaz némi spéttel: őt a térség stabilizátorának nevezte a Fidesz elnöke, találkozójuk után egy évvel már bukott ember volt, Ukrajna pedig, Orbán másik barátjának, Putyinnak köszönhetően a széthullás szélére sodródott.

2014 márciusában Orbán és Robert Fico szlovák miniszterelnök egy félkész gázvezeték átadásán pacsizott egymással, Fico három nap múlva, vasárnap váratlanul nagy arányban elvesztette az elnök-választást.

Most pedig itt van Strache, aki orosz pénzen, a Népszabadságot Orbánnak megvásároló osztrák üzletember, bizonyos Pecina segítségével szerette volna megkaparintani a legolvasottabb osztrák bulvárlapot, némi állami megrendelés ellentételezéséért cserébe. Strache nyíltan beszélt arról, hogy a mintát Orbán Viktor rendszere mutatja számára.

Orbán illiberális rendszerét sokszor láttatják úgy az európai demokráciákat féltő politikusok és elemzők, mint egy olyan szisztémát, amely agresszív vírusként fertőzi a kontinenst. Ami Strachéval történt, az olyan, mintha bepillanthattunk volna egy, a vírus terjedését demonstráló metszetre irányított mikroszkópba.

Igen, így működik Orbán is és igen, így működik az orbáni átok.

Ausztriának még van immunrendszere.

És nekünk?

ÉHEZŐK VIADALA – HOVA LETTEK AZ I LOVE BOKROS PÓLÓK?

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.05.21.


...A bukás és a nagy kaland után a hallgatás évei jöttek. Bokros külföldre távozott, a Világbank munkása lett. A bank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatója. Ez egyúttal alkalmat adott arra a jobboldalnak, hogy Bokros-mítoszt dolgozzon ki. Amolyan elő-Sorost kreáltak belőle, aki a földgolyó elpusztításán munkálkodik. Fő gonoszt, akinek nincs sok pénze, de vannak kapcsolatai. A baloldal is csöndesen megtagadta. Egyre kevésbé emlékeztek rá, hogy ez az ember tulajdonképpen az ő emberük, a csomag az ő csomagjuk volt.

A visszaút Magyarországra s főleg a politikába nem volt könnyű. Minden romlik, devalválódik, a múlt emléke megkopik. A 2009-et követő tíz év csetlése-botlása mutatja, milyen az, ha a szuperszakértő politikai tényező akar lenni. Ma már nem lehet mellette Horn Gyula, aki a kellő pillanatban a vadreformert elgáncsolja. Nincs az a pártfogó, aki becipelné a hatalomba. Bokrost a politikába Kerék-Bárczy Szabolcs hívta vissza, ő ajánlotta Somogyi Zoltánnak és a fennmaradásáért küzdő MDF-nek. Parlagon hever, nem népszerű, de elismert és főleg ismert, a nevét egy életre megjegyezték. Konzervatív, de volt baloldali, ebből érdekes keverék lehet. Dávid Ibolya régi-új pártjának ez tetszett. 2009-ben Bokros EP-listavezetőként ki is jut Brüsszelbe. 2010-ben a rendszerváltó pártok elmerültek a káoszban, az SZDSZ végleg becsukta a boltot, az MDF elpárolgott, felszívódott.

Bokros is pártot alapított, MOMA néven. A siker váratott magára. 2014-ben, MOMA-színekben az uniós választáshoz szükséges húszezer aláírást sem tudták összeszedni. Bokros pártja „deklarációs párt” volt. Egy alapítvánnyal a háttérben cirkuláltak a neten a pártelnök állásfoglalásai, haragos kirohanásai. Aztán fordult a szél. A tragikus 2014-es önkormányzati kampány hajrájában az ellenzék gyors beugróként Bokrost vette elő. Az sem volt egyértelmű, hogy az MSZP tulajdonképpen támogatja-e. Mégis meglepő volt, hogy nulla kampány, kéthetes bemelegítés után 36 százalékot kapott. Bokrost megzavarta a tévedések „végjátéka”, úgy érezte, akarja őt a nép. Tavaly már többre vágyott, mandátumra, pártszövetségre, kapcsolt listára vadászott. Bokros ma sértett, dühös ember. Haragszik minden pártra, kivált a DK-ra. Gyurcsány átverte, cserbenhagyta. Vele próbált összebútorozni, ami nem is volt akármilyen páros. A jobboldalnak igazi áldás lett volna a rég remélt Lucifer–Belzebub-koalíció. Bokros a közhittel ellentétben egyáltalán nem dörzsölt vagy manipulatív politikus. Csomagját úgy a társadalom arcába vágta, hogy csak úgy zengett. Akkor még megtehette. A választó a közösségi áldozatra, ha nem is szívesen, de még fogékony volt. Nem kampányolt, nem ügyeskedett, nem játszotta az átverésshow-t. És persze nem vette figyelembe, hogy a társadalmi-monetáris kényszerek satujába fogva itt emberek élnek. Bokros alól kiment az idő, mára korszerűtlen lett.

Bokrossal kampányolni, mondják, nem olyan egyszerű. A múlt század embere a programokat tekinti alapnak.

– Csakhogy a mai világban – mondja Lendvai Ildikó – nincsenek programok. Ha mégis vannak, csak ártanak. Első a kiállítás, „a technika”, a média és legfőképp a pénz.

Az is gond, hogy Bokros csökönyös. Sokat tud a világról, túl sokat, tanácsot ezért el sem fogad. Emberei így kedvetlenül elmaradoznak. Nem twitterezik, nem jár szuper Audin, busszal, metróval közlekedik, a buszon többnyire olvas. Ha megjelenik egy stúdióban, a többi vendég povedál. Rég láttalak, mi újság, hogy vagy? Bokros túllép e mai kocsmán, barátságtalanul hallgat, a végén pedig elrohan. Puritán családi házban él Lőrincen, semmi procc. Se párt, se pénz, se új remény. Az emberek, ha becsülik is, nem nagyon szavaznak rá.

Most csöndesen biccent, és távozik. De a kéznyomát rajtunk hagyta
.

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN SZERINT ALKANCELLÁROKRA VADÁSZNAK AUSZTRIÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.05.21.


...az az olvasó, aki csupán az MTI hírei alapján összeállított tudósításokra hagyatkozik, nem tudta meg, hogy a lemondott osztrák alkancellár a két évvel ezelőtt Ibizán készült, ám most napvilágra került felvételen miről beszélt. A gyanútlan kormánypárti olvasónak halványlila segédfogalma sincs arról, hogy a felvételen a lemondott alkancellár, Strache azt kérte egy orosz oligarcha unokahúgaként bemutatkozó nőtől, hogy vásárolja meg neki a legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot, mert ő is olyan médiát akar Ausztriában, mint amilyet Orbán épített ki Magyarországon.

És azt is elhallgatja az MTI, hogy Strache szerint a tranzakcióhoz egy Heinrich Pecina nevű üzletember segítségét lehetne igénybe venni. Mint ahogy arra sem emlékezteti az MTI a magyar olvasót, hogy ez a Heinrich Pecina ugyanaz a rovott múltú üzletember, aki megvette a Népszabadságot kiadó Mediaworks-öt, majd bezáratta az újságot.

Most azonban az MSZP közleménye miatt már nem lehetett tovább hallgatni, ezért az MTI-nek is lépnie kellett. Ezt írta az MTI május 20-án: „Az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor közös bűnös üzelmei - jelentette be Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Heinz-Christian Strache, lemondott osztrák alkancellár a nyilvánosságra került ibizai felvételen Heinrich Pecinát egy olyan befektetőnek nevezi, aki az elmúlt tizenöt évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak, illetve arról is beszél, hogy a magyar miniszterelnökéhez hasonló médiakörnyezetet akar.”

Elegendő csak egy kicsit is figyelmetlenül olvasni, és az egyszeri olvasó észre sem veszi a csúsztatást. Ugyanis nem Újhelyi Itván szerint mondta Heinz-Christian Strache, lemondott osztrák alkancellár, amit mondott, hanem a nyilvánosságra került, Ibizán készült felvétel szerint. Vagy az MTI egy tényt feltevésként akar elültetni az olvasók agyába, azt a látszatot keltve, hogy „csupán” az MSZP kampányfőnöke állítja azt, amit a felvételen látható és hallható.

Mindközben Orbán Viktor egy tanpályát adott át Zalaegerszegen. A miniszterelnök avató beszédében Strache botrányát is érintette, mégpedig meglehetősen sajátos megközelítésben. Osztrák barátaink nem lehetnek itt az avatáson, mondta Orbán, mert Ausztriában soron kívüli vadászidényt hirdettek.

Ezt mondta Orbán Viktor, azt sugallva, hogy odakint, a sógoroknál, a bevándorlást ellenző erők levadászása folyik. Hogy a nem levadászott, hanem a botrány hatására önként lemondott alkancellárt nemrég ő fogadta Budapesten, és példaképül állította Európa elé, azt elfelejtette megemlíteni.

Vannak feledékeny emberek, sőt még olyanok is, akik hazudnak rendületlenül. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon.

TGM: AZ EURÓPAI VÁLASZTÁSOKRA

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.05.20.


...A magyarországi ellenzéki kínálat, mint tudjuk, szánalmas. De a Jobbik kivételével – a szokásos módon: orrunkat befogva – szavazhatunk valamelyik mérsékeltnek tetsző polgári pártra, bár nem tudom zokon venni senkitől, ha erre mégse képes. Kérdés, rászánom-e magam. Elég szégyenteljes helyzet, és még a „siker” (a mostani európai status quo megőrzése) se lenne valami nagy öröm.

A parlamenti kreténizmus, amelyről megemlékeztem már itt, majd magyar viszonyokra alkalmazva itt, nem jelenthet semmiféle kiutat. Semmilyen választás nem vihet bennünket közelebb a céljainkhoz, legföljebb ideig-óráig elodázhatjuk vele a leggonoszabbnak, a legocsmányabbnak a bekövetkeztét vagy a további rosszabbodását. Ez csak defenzíva, jobb híján való, vonakodó és kedvetlen együttműködés a tőlünk idegen polgári erőkkel.

A mi dolgunk is (bár a nem létező „demokrácia” állítólagos „védelme” elég komikus), de nem a mi ügyünk.


IDŐZÍTETT BOMBA AZ INFLÁCIÓ? A NYUGDÍJASOK BUKHATJÁK A LEGTÖBBET AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSÁN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FACSINAY KINGA
2019.05.21.


Közel hét éve, 2012 decembere óta nem volt olyan magas a magyarországi infláció, mint idén áprilisban. Az elmúlt hónapban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, márciushoz viszonyítva pedig 0,9 százalékkal nőttek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A közvetlen okok között lehet olyan külső tényezőket emlegetni, mint az olaj-, az energia- vagy az üzemanyagárak emelkedését, de igazából az az aggasztó, hogy mélyreható folyamatok indulhattak meg a magyar gazdaságban is.

Minden korábbi jóslat dacára ugyanis a bérek továbbra is mintegy 11 százalékos ütemben nőnek, miközben a gazdasági növekedés is rendkívül gyors fordulatszámon pörög. Ez látszólag jó hír, de a tartósan túl gyors növekedésnek, vagyis a túlfűtöttségnek is lehetnek káros hatásai. Különösen akkor, ha a belső felhasználás táplálja a gazdaságot, ami jelentős keresleti inflációs nyomást jelenthet a jövőben is.

Márpedig Magyarországon épp ez a helyzet, az évek óta tartó évi tíz százalék körüli fizetésemelésekkel a zsebükben az emberek bátran költekeznek (miután az alacsony kamatok miatt megtakarítani nem nagyon érdemes), ami még feljebb hajthatja az árakat. – Ha továbbra is erős marad a belső kereslet, miközben a külső környezet, vagyis az eurózóna és a német gazdaság sem lassul számottevően, akkor nem tud hűlni a magyar gazdaság, és arra lehet számítani, hogy a következő időszakban az infláció tartósan, jelentősen és trendszerűen nőni fog – vélekedett a Magyar Hang kérdésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Bizonyos jelek tehát arra utalnak, hogy a jövőben tartósan berendezkedhetünk a 4 százalék körüli inflációs környezetre...

„MINT A VÁGÓHÍDON” - ILYEN VOLT AZ ECHO TV BEZÁRÁSA BELÜLRŐL

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.05.21.


- Legalább 220 embert küldtek el a kormány hírtévéitől néhány hét alatt az Echo TV áprilisi megszüntetése miatt.

- A Hír TV visszafoglalásával nem maradt értelme fenntartani két költséges hírcsatornát, de erről a fideszes médiamunkások csak az utolsó pillanatban értesülhettek, és többen megalázóan élték meg az elbocsátásokat.
- 2017-ben még százmilliók mentek el a tévé modernizálására, az utolsó hetekben viszont már a péksüteményeket sem cserélték a reggeli műsorok díszletében, olyan sóherkodás ment. Az utolsó hónapokban már nem fizettek ki túlórát és ünnepnapokat sem.

A 2002-es választási vereség után Orbán Viktor arra biztatta a kormánybarát oligarchákat, hogy tegyenek pénzt az ellenzéki médiába, mert „egy a tábor, egy a zászló”. A következő évben Simicska Lajos meg is alapította a Hír TV-t, ami Liszkay Gábor szakmai vezetésével, és a Magyar Nemzettel szimbiózisban a párt „hivatalos” pártmédiája lett. Két évvel később Széles Gábor létrehozta az Echo TV-t, és a Magyar Hírlap felvásárlásával egy párhuzamos médiaportfóliót kezdett működtetni a Fidesz javára. A kormányzati évek alatt felhalmozott vagyonból a hátország néhány év alatt önálló médiabirodalmat épített.

De az Echónak mindig kicsit lesajnált státusza volt a Fidesz-táborban. A hivatalos pártkommunikáció az Orbán-Simicska-Liszkay tengelyen, azaz a Nemzeten és a Hír TV-n keresztül zajlott, és miközben Simicskáék közvetítőkocsikból követték a 2006-os „forradalmi” eseményeket, az Echón leginkább hagyományőrző műsorok futottak. Az ezoterikusabb hangulatú csatorna így is hasznos szolgálatot tett, elsősorban a szélsőjobb felé kacsintgató fideszesek megtartásával. (Kerényi Imre és Pörzse Sándor is a Hír TV-n kezdték például, aztán amikor durvulni kezdtek, szép lassan áttessékelték őket az Echóra.)...

AZ EGÉSZ EURÓPAI SZÉLSŐJOBBNAK NAGYON FÁJHAT STRACHE BUKÁSA

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.05.20.


Mozgalmas hétvége kavarta fel az európai szélsőjobb amúgy sem nyugodt állóvizét. Lezajlott Matteo Salvini olasz belügyminiszter nagy erődemonstrációja Milánóban, aminek az lett volna a célja, hogy megmutassa, milyen jelentős radikális pártok vannak Európában, és hogy az e heti európai parlamenti választás után nem marad többé a régi a kontinens politikája. Salvini mellett tényleg majdnem a teljes európai szélsőjobb felvonult: ott volt a francia Marine Le Pen, a német AfD, a holland Geert Wilders, az egyik észt kormánypárt, és az összes olyan politikai erő, amely Salvini frakciójához szeretne csatlakozni.

Egy párt hiányzott csak, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár ugyanis pont a milánói gyűlés előtt bukott bele abba, hogy előkerült róla egy 2017-es, az osztrák választások előtt készült felvétel, amelyen a bevallása szerint ittas Strache egy magát Putyin-közeli oligarcha családtagjának kiadó nőnek nagy állami megrendeléseket ígért titkos támogatásokért, és azt is kérte tőle, hogy vegye meg neki az egyik legnagyobb osztrák újságot, a Neue Kronen Zeitungot, mert olyan médiakörnyezetet szeretne teremteni, mint amilyen Orbán Viktornak van. Ehhez személyi javaslata is volt: a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecina, aki szerinte komoly játékos, és aki segített Orbánnak felvásárolni a magyar sajtó nagy részét.

Magyarországon lehet, hogy csak legyintenénk egy ilyen videóra, de Ausztria még nem tart itt, eleve nem is egyetlen párt irányítja az országot. Sebastian Kurz kancellár pedig csak úgy menthette meg saját pártját a botránytól, ha felmondja a kormánykoalíciót és előre hozott választást javasol. Ez Kurznak persze nem is jön olyan rosszul: az Osztrák Néppárt (ÖVP) népszerűbb, mint a választások óta valaha, miközben a Szabadságpárt egyre népszerűtlenebb, amire Strache botránya nyilván rátesz még néhány lapáttal. Az Európai Néppártban a németek irányvonalát képviselő Kurz ráadásul azért is örömmel szabadulhat meg a Szabadságpárttól, mert Európában – Orbánnal szemben – azt képviseli: nincs mód a jobboldal és a szélsőjobboldal (a Néppárt és Salviniék) koalíciójára. Odahaza viszont épp egy ilyen koalíciót működtetett...

A HUAWEI-HADMŰVELETTEL ELKEZDŐDÖTT A TECH HIDEGHÁBORÚ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.21.


Mélyütést kapott a Huawei, és ez nem csak az amerikai piacon érintheti kellemetlenül a világ egyik legnagyobb mobilgyártóját. A cég azt mondja, megvan a B terve, kérdés, hogy ennek megvalósítására mennyit kell várni. És az is, Donald Trump mit remél a Huawei elleni szankcióktól.

Lavinát indított el az a múlt szerdán, az Egyesült Államokat a mobil infrastruktúrán keresztül fenyegető „külső ellenség” miatt bevezetett elnöki rendelet, amely miatt első látásra teljesen lehetetlen helyzetbe került a világ egyik legnagyobb mobilkommunikációs cége, a Huawei, és nem csak Amerikában.

Donald Trump ugyan nem nevezte meg, hogy a kínai mobilcég ellen hozta az intézkedést, a néhány nappal később kiadott miniszteri rendelet azonban már egészen konkrétan megtiltotta az amerikai cégeknek, hogy termékeiket a kormányzat engedélye nélkül értékesítsék a kínai telekommunikációs cég és 68 leányvállalata számára is (a feketelistán még 44 kínai cég szerepel). Ezt követően döntött több tech cég (a Qualcomm, az Infineon vagy az Intel), hogy nem szállít alapvető alkatrészeket és szoftvereket a Huaweinek...

VADÁSZIDÉNY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.21.


Nem mentek el Zalaegerszegre Orbán Viktor osztrák barátai. Nem tudom, mért mentek volna egy autós tesztpálya avatására, Orbán sem tudja. Először arra gondol az ember, hogy tán azért, mert véget vetett az osztrák vircsaftnak. (“Ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni, minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megússza.” – by: Orbán Viktor, 2001.) De aztán kiderül, hogy mégsem.

Tesztpályába ojtott migránsozás után elhangzott ugyanis, hogy: “Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg.” A többes szám első személlyel két bajom is van. Nekem nem cimborám az ő fasiszta haverja, ha pedig királyi többes, akkor meg az. Ezen túl ebből a mondatból az is világossá vált, hogy Orbán egy pszichopata organizmus, akinek nincsenek emberi érzései. Illetve emellett még az elhárítás, tagadás, menekülés attitűdjei is felfedezhetők benne.

Strachéra utalt miniszterügynök elvtárs, aki csúfosan megbukott egy létre sem jött korrupciós, hazaárulási, trutymóban, Kurz kancellár már büntetőügyről beszél, tehát delikát a dolog. Strache elvtárs viszont Orbán fasiszta cimborája, vele képzelte el szerelemben Európa ormain a jövőt pár napja. Viszont érte könnyet nem hullat, nem átkozza az igazságtalan sorsot a veszteség miatt, hanem sejteni engedi, amit az idomított médiája már harsog is, hogy a bevándorláspárti erők furmánya az egész botrány.

Ezek ebbe fognak egyszer beleőrülni. Ha valami csoda folytán törlődnének a szótárakból a bevándorlás és migráns szavak, megnémulnának. Azt sem tudnák mondani, fapapucs. Viszont Orbán is szóba került abban a korrupciós, hazaárulós leendő büntetőügyben, erre viszont mondandója nincs. Hanem cinikusan, alávalóan, nagyképűen vadászidényezik abban a meggyőződésben, hogy ilyen csúfság vele meg nem történhet, és ugyanakkor a politikai stabilitás fontosságát emlegeti...

BIZTOS KUDARC A KORMÁNY ÁLTAL MEGÁLMODOTT SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIA

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.05.20.


Noha a kormány szándékai szerint már jövő szeptembertől az új modell szerint működne a szakképzés, a stratégia megvalósítására sokkal több időt kellene szánni - állítják szakértők.

Az egész közoktatási rendszeren változtatni kellene ahhoz, hogy a kormány új szakképzési stratégiája hosszú távon sikeres legyen – hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfői fórumán, amely a Szakképzés 4.0.-nak keresztelt stratégiára, valamint a Szakképzési Innovációs Tanács működésére fókuszált. A fórumon megjelent szakértők hangsúlyozták: noha a kormány szándékai szerint már jövő szeptembertől az új modell szerint működne a szakképzés, a stratégia megvalósítására sokkal több időt kellene szánni. 

– A jelenlegi szakképzési rendszer ezer sebből vérzik, de a problémák már az alapoktatásban kezdődnek, az általános iskolás diákok kompetenciái nincsenek megfelelően, célirányosan kezelve – fogalmazott Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. Szerinte az általános, a középfokú és a felsőoktatást is össze kellene hangolni, e nélkül a szakképzés reformja csak „talaj nélkül fog lebegni”. Hozzátette: a szakmunkások bérén is javítani kellene, minimálbéres keresetekkel nem lehet vonzóvá tenni a pályát...

MÉGSEM CSAK OSZTRÁK BELÜGY: ORBÁN MÁST MOND, MINT AMIT CSINÁL

NÉPSZAVA
Szerző: Népszava
2019.05.21.


Míg a miniszterelnök viccel a botrányról, pártja politikusai nyilvános szerepléseket mondanak le a kampányhajrában.

„Önnek egy új üzenete van. Orbán Viktor sem hülye, ő is tudja, hogy ami Bécsben történt, az neki is szól” – így fogalmazott egy fideszes forrásunk arról az Ibizán, titokban készült videóról, amely az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache alkancellár bukásához és a kormánykoalíció felbomlásához vezetett. Vasárnap a miniszterelnök sajtófőnöke Havasi Bertalan még azt közölte lapunkkal: osztrák belügynek tartják a történteket. „A régi európai elit megmutatta, hogy milyen sokra képes azért, hogy megőrizze a pozícióját az új, populistának nevezett bevándorláspárti erőkkel szemben” – utalt forrásunk arra, hogy Strache főszereplője lett volna annak a „bevándorlásellenes koalíciónak”, amelyen Orbán is dolgozott Matteo Salvinivel, az olasz Liga populista vezetőjével. Ebbe a fideszes narratívába viszont nehezen illeszthető és még nehezebben magyarázható az: videó és ügy sem lenne, ha Orbán szövetségese, Strache elutasítja az őt tőrbe csalók korrupt ajánlatát, ha nem ajánl rögtön állami megrendelést az orosz kampánytámogatásért, ha nem akarja politikai okokból felvásároltatni a Kronen Zeitungot. Ráadásul Orbán maga is szerepel a videóban. Strache – a magyar központosított kormánymédiára utalva – irigylésre méltónak nevezete Orbán sajtóját, és beszélt arról is: a kormányfőnek vásárolt fel sajtótermékeket a Népszabadságot bezáró osztrák Heinrich Pecina. Orbán Viktor tegnap tréfálkozva azzal próbálta elütni az ügyet Zalaegerszegen: „Osztrák barátaink most nincsenek itt, mert soron kívüli vadászidényt hirdettek meg”. Meglehet, derűje látszólagos, mert közben a kabinet és a Fidesz látványosan behúzta a kommunikációs kéziféket. A kormánysajtó még hétfőn is Orbán szerepét elhallgatva számolt be a botrányról, mindemellett tudunk olyan fideszes politikusról, aki már lemondta a hétre tervezett szerepléseit, és várhatóan többen is így tesznek majd, hogy a kínos kérdések elől megmeneküljenek.

Míg a fideszesek kerülnék a kérdéseket, az ellenzék egyre kíváncsibb, mire is gondolt Strache, amikor azt mondta a videóban: Heinrich Pecina egy „befektető, aki minden magyar médiát felvásárolt Orbánnak az utóbbi 15 évben és előkészítette neki azokat.”...

BELEBUKNA-E A FIDESZ-KORMÁNY EGY STRACHE-BOTRÁNYBA?

HVG ONLINE
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2019.05.20.


Szerintem ma még nem, de Orbán Viktor egyeduralmát ilyen botrányok fogják lezárni. Majd.

Lemondott azt osztrák kormány, új választás jön. A koalíciós kormány második emberéről, Heinz-Christian Strachéról a 2017-es osztrák parlamenti választások előtt Ibizán, titokban készült egy videófelvétel, amit most mutatott be a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung. Ezen egy magát egy oroszországi oligarcha állítólagos unokahúgának kiadó nőt állami megbízások elnyerésével kecsegteti a szélsőjobboldali politikus, cserébe azért, hogy az részesedést vegyen a legnagyobb osztrák napilapban, illetve támogassa a Szabadságpárt kampányát. A videóban Strache azt is mondja: „olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van”; ehhez a Népszabadságot is kivégző Pecinát ajánlják a nőnek.

Evidens, hogy az osztrák kormány ebbe egyetlen hétvége alatt belebukott. Minimum kérdéses, mi történne ugyanilyen helyzetben Magyarországon.

Kezdve azzal, hogy a miénk, Kurzéval ellentétben, csak nevében koalíciós kormány. Egyetlen erőközpont van, ez a fideszes kormányfő-pártelnök. A KDNP és egyéb díszelemek akarat nélküli függelékei a központi egységnek. Nem lenne kitől és miért elhatárolódni, hiszen ilyen nagyságrendű ügyben csak Orbán Viktor személyes mandátumával jár el mindenki. Kurz a tisztessége látszatát csak akkor tudja megőrizni, ha a bűnöst azonnal eltávolítja, és maga is vállalja a felelősséget. Orbán viszont pont akkor tűnik tisztességesnek hívei szemében, ha a bűnöst bevédi, a bűnt tagadja, saját felelősségét pedig távolítja.

De eleve, ugye, hogyan pattant ki az ügy? A hetente egymilliós példányszámban megjelenő Der Spiegel és a hasonlóan fontos Süddeutsche Zeitung által. Most pedig nézzünk a magyar sajtótérképre, a Mészáros-birodalomra, direkt és közvetett tagjaira, a szolgákra és a kúllistás maszatolókra, aztán tippeljük meg, itt mindez hogyan történne! Az állami hírügynökség először agyonhallgatná a dolgot, a köztévé és a „kereskedelmi” sajtójuk, értsd: a mi adónkból túlárazott kamuhirdetéseket közlő elemek szintén. Először az ügy tehát nincs is. Aztán mikor már kint van a maradék kormányfüggetlen, majd nemzetközi felületen, akkor megjelenne náluk is, de saját olvasatban. Soha nem a lényeggel foglalkozva. Kulcsszavakat, mint „orosz”, „korrupció” stb. tiltva-körülírva, az ügy valamely „nem volt taggyűlés”-elemére koncentrálva. Hogy nem Horváth utca 21., hanem Horvát utca 21/b. Hogy az illető nem képviselőként, hanem műlegyes horgászként volt jelen. Hogy belóg egy páfrány a kokaincsík fölé, biztos manipulált a felvétel. Eközben Polt Péter és TEK teljes erőbedobással kezdene nyilvános hajtóvadászatba az illegális felvétel készítői ellen, azt hangsúlyozva, hogy ez az elmúlt száz év legdurvább politikai bűncselekménye, a fideszes politikus igazából áldozat, és nyilvánvalóan Soros meg az Amnesty International követte el. Ibizai szerecsen migránsokat akarnak betelepíteni, nyilatkozná le Gulyás Emberarcú Gergely...

KURZ KORMÁNYÁT IS BUKÁS FENYEGETI - A SAJTÓ AZT TALÁLGATJA, KI ÁLLÍTOTT CSAPDÁT STRACHÉNAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2019.05.20.


Összeomlott a néppárti-szabadságpárti koalíció, miután a kancellár menesztette belügyi tárcavezetőjét. Távoznak az FPÖ miniszterei is az osztrák kormányból.

Az osztrák sajtó azt találgatja, ki állíthatott csapdát Heinz-Christian Strachénak. Feltételezésekből nincs hiány és akadnak bizonyos konkrét jelek is amelyekből azért nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Annyi bizonyos, hogy a felvételt készítők profi munkát végeztek. Bár Strache eleinte csapdát sejtett, minden további nélkül bele is sétált abba. Szombati búcsúbeszédében külföldi titkosszolgálatok áskálódásáról tett említést, s név szerint az izraeli politikai tanácsadó, Tal Silberstein nevét említette. 

A „Silberstein-módszer” már az osztrák politikai retorika fontos kifejezésévé, a piszkos kampány szinonimájává vált. 2017-ben a Facebookon hamis állításokat közölt, például azt, hogy Sebastian Kurz Soros György embere, amire a szociáldemokrata SPÖ megszakított vele minden kapcsolatot. Silberstein egyik munkatársa, Peter Puller a Twitteren cáfolta, hogy közük lenne az ügyhöz. 

Mások azonban úgy vélik, nem Silberstein, hanem maga az Osztrák Néppárt (ÖVP) áll a kiszivárogtatás mögött. Ezen elmélet szerint a néppárti kancellár, Kurz mindent elkövetett azért, hogy megszabaduljon koalíciós partnerétől, anélkül, hogy ő maga besározódjék, ám gond nélkül folytathassa a biztos kormányzást. A botrány utáni első közvélemény-kutatások megerősítik, hogy a válsággal az ÖVP járt legjobban, sokan pártoltak el az FPÖ-től, s vándoroltak át a nagyobbik kormánypárthoz. Erre utalt Eveline Steinberg-Kern, Christian Kern felesége a Twitteren megjelent bejegyzésével is, aki csak azt a kérdést tette fel: ki járt a legjobban az üggyel? 

Az ügy érdekes momentuma az is: hogyan láthatta a német szatirikus, Jan Böhmermann már áprilisban az ibizai felvételek egy részét? Mint a Süddeutsche Zeitung jelezte, a szálak egy német csoport, a Centrum a Politikai Szépségért Twitter fiókjához vezetnek. E csoport osztotta meg elsőként azt a videót, amely a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung által létrehozott Kurzschluss nevű fiókon bukkant fel. Az egyesület azonban az ORF-ben cáfolta, hogy tőle származnának a felvételek. 

Az mindenesetre tény, hogy a videó egyes részei már néhány héttel ezelőtt feltűntek a neten. A botrányt kirobbantó Süddeutsche Zeitung és a Spiegel is azt közölte, egyes részeit korábban ismerték már, de a teljes anyagot csak múlt héten kapták meg. 

Állítólag nem az osztrák hírszerzés a tettes. Az információs szolgálatot meg is rendítették a történések, mert az ország politikai stabilitását féltik. Más olyan anyagoktól is tartanak, amelyek megváltoztathatják a politikai térképet – mondták el hírszerzési források a Der Standardnak. Ám hírek szerint az ország titkosszolgálat sem tudja, honnan származik az anyag...