2018. május 8., kedd

AKI INKÁBB SZERETI FIÁT ÉS LEÁNYÁT, HOGYNEM ENGEMET, NEM MÉLTÓ ÉNHOZZÁM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.05.08.


Kivételesen örömtelinek nevezte, hogy az Isten, haza, család jelmondat már nem egyszerű szlogen, hanem egy olyan gondolat, amely a következő kormánynak is iránymutatást adhat. (MTI)

Ezt itt egy tisztességtelenségben megőszült, egész életét garantált kártékonyságban leélt jellembajnok mondta a "parlament alakuló ülésén".
Erről az "isten, haza, családról" eszembe jutott, hogy néhányszor felfordították már a gyomromat vele, gondoltam, felidézem azokat a mondatokat, amiket régebben írtam az ember által valaha kimondott legundorítóbb hármasságról.

Idézek egy részt Máté evangéliumából, mindjárt látni fogják, miért éppen ezt:

ORBÁN JOBBAN FÉL TŐLED, MINT TE TŐLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.05.08.


Lehet még olyan forradalom is, mint Örményországban. Az örmények egyszerűen nekimentek mindenkinek, aki az útjukba állt és elzavarták a korrupt, hataloméhes és oroszbarát kormányukat. 

Nem ez az első alkalom, hogy kormányellenes tüntetést szervez az ellenzék, de ez az első alkalom, hogy a hatalom ennyire meg van rettenve és ennyire be van szorítva. Minden kártya kint van az asztalon, egyvalamit kivéve: az ellenzék kezében lévő „forradalom”-kártyát, vagy „országos sztrájk”-kártyát.

Maradjunk annyiban: hogy elmegy az elkeseredett ellenzéki tüntető, fújjol, azt kiáltja, orbántakarodj és megvilágítja a Parlament amúgy is kivilágított épületét a telefonjába épített lámpával, az 

nem elég ahhoz, hogy érdemi változás történjen.


Látszólag folyik a kormányalakítás, az Orbán sorozatban a harmadik kormányát szervezi össze, már be is jelentették a Stop Soros-törvénycsomagot és az újabb alkotmánymódosítást. Bár Orbán Viktor szerénységet emleget minden megnyert (elcsalt?) választása után, szerénységnek nyoma sincs: tovább gyűrűzik a hatalmi arrogancia, a korrupció, a szolgalelkűség és a mészároslőrinces gazdagodás. Magyarán: a megtévesztett, rettegésben élő egyharmad és a meghekkelt választási rendszer segítségével Orbánék kétharmadot kaptak és most döngetik a mellüket.

Mindenki tudja, hogy a gorilla akkor döngeti a mellét, ha fél.

Orbánék most olyan helyzetben vannak, amivel még nem találkoztak:

bár minden hatalom korlát nélkül az ölükbe pottyant, de sikerült kiprovokálniuk, hogy elkeseredett és dühös tömegek akarják őket a börtönben látni. Van, aki lámpavasra is szívesen húzná az egyre kövéredő diktátort. Példátlan egység jött létre, szélsőjobbtól a baloldalig Orbánék ellen, amely tömeget egyelőre nem nagyon vezeti senki. A véletlenek összejátszása akár kiadhatja azt is, hogy az ellenzék leteszi az asztalra a „forradalom” kártyáját, vagy az „országos sztrájk”-kártyát, bár erre kevés esélyt látunk.

Ezek lennének azok az eszközök, amik segítségével Orbán meghátrálna, vagy el lehetne távolítani a hatalomból. Önként nem fog lemondani, ebben biztosak lehetünk. Lételeme a harc, a konfliktus, a provokáció - csak ehhez ért...


ELTŰNT A NÉVTÁBLA ÉS SZOKATLAN KÖLCSÖN BONYOLÍTJA AZ ÚJ MINISZTER TITKÁT

G7
Szerző: FABÓK BÁLINT, JANDÓ ZOLTÁN
2018.05.08.


Múlt csütörtökön egyszer csak eltűnt az Orbán-kormány új miniszterének neve egy rózsadombi lakópark kaputelefonjáról. Kora délután a Bártfai-Mager felirat még szerepelt a listán, négy órával később azonban már nem volt ott. Bártfai-Magert valaki egyszerűen levágta.

Mindez pont aznap történt, amikor cikket közöltünk egy több száz cégből álló hálózatról, melynek egyik központja Bártfai-Mager Andrea lakásán működött. A leendő miniszter ingatlanjába, amely az elején említett kapucsengős lakóparktól másfél kilométerre fekszik, mintegy hatvan vállalkozás volt bejegyezve. Szinte az összes Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött.

A Balogh által irányított cégbirodalom több száz millió forinttal károsította meg az államot, az oda bejegyzett vállalkozások többsége zavaros körülmények között megszűnt vagy elköltözött. A költöző társaságok között volt olyan, amely pont abban a szintén rózsadombi lakóparkban kötött ki, ahonnan Bártfai-Mager neve eltűnt a kapucsengőről.

Ebben az ingatlanban is több mint egy tucatnyi olyan cég működik vagy működött, amely Balogh Sándor vállalati hálójához tartozik. Sőt, a Balogh résztulajdonában álló szlovák vállalkozásnak két lakása is van itt, a hozzá köthető Magyar Veterán Autó Egyesületnek pedig egy. Bártfai-Magert azonban nemcsak a kapucsengőn szereplő neve kapcsolja volt férje cégbirodalmához, hanem egy nagyon komplex, és legalább annyira furcsa hitel is.
189 millió a 12 milliós cégnek

A hasonló hitelügyleteket összesítő hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Bártfai-Mager és Balogh Sándor közös fiának tulajdonában lévő Globofood Kft. tavaly év végén nagy összegű kölcsönt kapott az egyik legjelentősebb takarékszövetkezettől. A 26 éves férfi cégét 2014-ben alapították, és három év alatt összesen 12 millió forint bevétele volt. Vagyona 2016 végén még úgy sem érte el a 3,5 millió forintot, hogy már ekkor jelentős részesedése volt egy a forgalma alapján jóval nagyobb vendéglátó cégben...

A NÉP ELLENSÉGEI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.05.08.


A kormánypártok 2015 óta tartó menekültellenes gyűlöletkampányának fókuszában a félelemkeltés és a szociális irigység áll. Idestova három éve fenyegetik óriásplakátokon, fizetett hirdetésekben, levelekben és hazug hírekben azzal a magyar lakosságot, hogy a hazánkba érkező menekültek megerőszakolják lányainkat, elveszik munkánkat, nem tartják tiszteletben törvényeinket és kultúránkat. Ám ha alaposabban szemügyre vesszük ezeket a riogatásokat, akkor azzal szembesülhetünk, hogy


lányainkat, kultúránkat, törvényeinket és munkánkat sokkal inkább fenyegeti a kormány politikája, mint azok a menekültek, akik egyébként sincsenek.

Én egyetlen olyan esetről sem hallottam, amikor Magyarországon menekültek vagy migránsok bántalmazták, megerőszakolták volna lányainkat, ezzel szemben a magyar kormány kifejezetten hátráltatja azoknak az intézményeknek a működését, amelyek megelőzhetnék, hogy Magyarországon rémületesen sok nő erőszak áldozatává váljon. Mert nálunk a veszélyt a nőkre nem a migránsok, hanem saját polgártársaink jelentékeny része jelenti. Ijesztően magas azoknak az eseteknek a száma, amikor „rendes magyar emberek” követnek el erőszakos cselekményt házastársuk, élettársuk, partnerük, gyermekük ellen. A témával foglalkozó jogvédő szervezetek kimutatásai szerint 75 éves koráig Magyarországon nyolcszázezer nőt ér fizikai, háromszázezret szexuális erőszak, és jelenleg is kétszázezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben rendszeresen fizikai, szexuális erőszakot kell elszenvednie. Mindemellett évente átlagosan több mint ötven nő hal meg családon belüli erőszak következtében...

HÁROM EGYKORI FIDESZES, AKIK MOST AZ ELLENZÉKI SZAVAZÓK LEGFŐBB REMÉNYSÉGEI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.05.08.


Azok után, ami az elmúlt fél évben történt a magyar politikában nem kell csodálkoznunk azon, hogy a választók az ellenzéki politikusokban sem bíznak már. Sőt, ma már inkább hitelesebbek azok az arcok, akik valaha a jelenlegi kormánypárt színeiben politizáltak, most pedig a legádázabb kritikusai a rendszernek. Ők aztán igazán tudják, milyen démonikus erőkkel hadakoznak, így kevésbé lehet róluk elképzelni, hogy a Fidesz zsebében vannak. Ezúttal bemutatunk három egykori fideszest, akik jobban értik a kormánypárt viszonyait azoknál, mint akik mindig kívülről szemlélték, így a harcot is keményebben és elszántabban vívják ellene, mint akik Orbán Viktor körein kívül élték a hétköznapjaikat. Egy tulajdonságuk elvitathatatlan ellenzéki és kormánypárti oldalról is: mindhárman nagyon bátrak:...

ORBÁN ÚJABB MIKESKELEMENI ROHAMA


GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.05.07.


Miközben, a választások utójátékai során, a Kúria próbál talán a jogi harapófogóból szabadulni, a miniszterelnök levelet ír. Eközben ugyan egyre jobban elveszti a miniszterelnöki jellegét, de a jellegvesztést már közpénzeknél is megszokta társadalom. Így, vélhetően, elég sokan örülni fognak, hogy a nagy Orbán Viktor szóba áll velük. Levélben.

Remélhetőleg nem csak azok kapják meg, akik a Fideszre szavaztak. Nem mintha az öngyilkoságok növekedésére számítanék a levelet nem kapók körében. De abban az esetben, ha a „Tisztelt Honfitársam!” megszólítás csak a Kubatov-listán szereplőknek járna ki, akkor az árulkodóbb lenne minden korábbi kirekesztő, megosztó gesztusnál. Így legfeljebb csak a hölgyek sértődhetnek meg. Mert a régi-új kormányfőnek csak honfitársai vannak. Honfitársnői nincsenek. De ezen sem kell meglepődni. Elvégre egy olyan kormányfő, aki nőügyekkel nem foglalkozik, aligha fogalmazhatna másként ebben az esetben sem. Amellett a stadionöltözős macsoizmusában sem szerepelnek nők. Csak a falu bikaságára vágyó decibel-vigécek.

Akik szerint minden eszköz, bármikor, bárki ellen megengedett. Most éppen állítólag a biztonságot és a kultúrát megvédendő. Amivel számos gond van. Leginkább például az, hogy annak idején a menekülteknek a Keleti pályaudvarnál mesterségesen felduzzasztott, és mégis meglehetősen békés tábora, illetve az ultráknak a Planetáriumot megrongáló, a menekülteket provokáló kultúrája állt szembe. Amely utóbbi nem is áll nagyon messze attól a provokatív, ellenséget kereső, kötözködő szinttől, amit Orbán is képvisel. Mármint akkor, ha az utóbbiról lehámozza valaki azt a mázt, amit a beszédírói próbálnak rámaszatolni. Mert akkor megmarad a falu végi kocsmában álló, a gyengébbe csak belerúgni képes szellemi törpe. Az azonban erősen kétséges, hogy valóban az ultrák, és a faluvégi verőlegények kultúrája lenne az, ami védendő? Mert könnyen előfordulhat, hogy ennek talaján sokkal komolyabb biztonsági kérdések merülnek fel, mint a menekültekkel kapcsolatban...

LEVÁLASZTANÁK MAGYARORSZÁGRÓL A SZÖVETSÉGESEIT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.05.08.Az uniós menekültügyi megállapodást szorgalmazó országok minél távolabbra tolnák Magyarországtól és Lengyelországtól a V4 két másik tagját, Csehországot és Szlovákiát, amelyek kevésbé ideologikus alapon politizálnak a migráció ügyében – írja a New York Times. A külföldi sajtóban a tönkre vágott magyar sajtó helyzete sem került le a napirendről


A New York Times közli a Reuters hírügynökség arról szóló, brüsszeli keltezésű beszámolóját, hogy továbbra sem körvonalazódik az egyetértés az uniós országok között a migrációs és menekültügyi politika ügyében, holott erről a június végén tartandó EU-csúcstalálkozón megállapodásra szeretnének jutni. 


Mazsolázhatna is Magyarország a menekültekből

A három évvel ezelőtt kirobbant válsághelyzet után mára megmerevedtek a frontok egyes déli, illetve keleti tagállamok között: az előbbiek mediterrán tengerpartjára érkezik a legtöbb menekült, az utóbbiak pedig – legfőképpen a lengyelek és a magyarok – elzárkóznak attól, hogy befogadják az érkezők egy részét.
A legutóbbi, kompromisszumosnak szánt javaslat arról szólt, hogy a tagországok elutasíthatnák a már Európába érkezett menedékkérők rájuk eső, tisztességesnek tekintett befogadási részarányának egynegyedét, ha cserébe két ellenszolgáltatás valamelyikét nyújtanák. Az egyik lehetőség szerint ők maguk választhatnának ki az Európába még csak törekvők közül számukra elfogadható személyeket, a másik opció pedig az lenne, hogy 30 ezer eurót fizetnének minden egyes olyan személy után, akit egy másik tagállam fogad be.

Szétválasztanák a V4-et

Varsó és Budapest ilyen feltételek mellett is abszolút elfogadhatatlannak minősíti a kötelező kvóták elvét, öt mediterrán tagország viszont azon az alapon utasítja el ezt a konstrukciót, hogy az nem enyhítené eléggé a rájuk nehezedő migrációs nyomást.

A New York Times által közölt Reuters-jelentés szerint a megállapodást mindenképpen nyélbe ütni akaró tagországok diplomatái most arra törekednek, hogy a teljesen elutasító lengyel és magyar állásponttól minél távolabbra tolják, lehetőleg a maguk oldalára állítsák a Visegrádi Csoport másik két, kevésbé ideologikus alapon tartózkodó tagállamának, Csehországnak és Szlovákiának a pozícióját. A helyzetet bonyolítja, hogy Olaszországban még nem sikerült stabil kormányt alakítani a választások nyomán, és egy Itália számára hátrányos ügylet megkötése miatt simán elszállhatnának azoknak az erőknek a kormányzati reményei, amelyek belemennek a rossz alkuba...


A MATEMATIKÁNAK NEM A KÉPLETEK BEMAGOLÁSÁRÓL KELLENE SZÓLNIA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.05.08.


A középiskolai matematika tanárnő már az egyetem alatt sem tudta elképzelni, hogy nyakra-főre íratja a röpdolgozatokat és adja a jegyeket, ezért alternatív módszereket keresett, így bukkant rá a gamifikációra. Nála a diákok pontokat gyűjtenek, akár úgyis, hogy egy telefonról működő játékkal feladatokat oldanak meg otthonról. A diákok minél több pontot gyűjtenek, annál menőbb avatart kapnak a virtuális osztályteremben. A tanárnő 9.-es osztálya pedig egy matematikai kísérletoktatásban vesz részt, ami nem tételeket magoltat, hanem gondolkodni tanítja a diákokat.

„A matek egyébként is egy mumustantárgy, a dolgozatoktól való stresszelésnek még negatívabb a hatása van. De ha tudják a diákok, hogy nincs tétje, hanem nyugodtan kísérletezhetnek, van egy csomó lehetőségük arra, hogy pontokat gyűjtsenek, akkor ez a negatív stressz el tud múlni” – magyarázza Barbarics Márta a pontrendszer lényegét.

Barbarics Márta, a még csak négy éve a pályán levő tanárnő folyton keresi az újításokat, digitális innovációkat, amivel motiválttá teheti a diákjait. A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziumban járunk, hogy megtudjuk hogyan lehet a rettegett matekórákat élvezetessé tenni.

A matematika tanárnő egyetemista korában egy konferencián hallott a gamifikációról, ami nagyon megtetszett neki, ugyanis sosem értett egyet azzal, hogy például valakinek az irodalomtudását jeggyel osztályozzák. A gamifikáció lényege, hogy játékos elemeket használnak egy alapvetően nem játékra szánt környezetben. Ennek rengeteg területe van, az egyik alfaja a pontrendszer, amit Barbarics Márta is alkalmaz. Ez úgy működik, hogy a diákok az egyes témákon belül pontokat gyűjthetnek órai munkával, házi feladatokkal, „mini pontgyűjtő akcióval” (vagyis előre megbeszélt röpdolgozattal). Mivel törvény írja elő, hogy jegyet kell adni, ezért az egyes témák végén írnak egy témazáró dolgozatot, amire szintén pontokat kapnak, és ebből meg az adott hónapban összegyűjtött pontjaikból tevődik össze egy jegy...

UTÁLOM, HOGY SCHILLING EMIGRÁL

FÜHÜ BLOG
Szerző: BÓTA GÁBOR
2018.05.08.


Nem bírom Schilling Árpáddal kapcsolatban azt a szót, hogy emigrál, mert ez azt jelenti, hogy menekülnie kell innen. És nemzetközi rangú rendezőknek ne kelljen piciny hazánkból eliszkolniuk! Ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe, ne érezzék úgy, hogy elfogy körülöttük a levegő, nem nyúlik feléjük segítő kéz.

Schilling pár éve, A harag napja előadásában, a fekete ruhás nővér fájdalmas esetét alapul véve, vaslogikával és együttérző dühvel, sőt mondhatni, kétségbeeséssel, megrendezte, mi történik akkor, amikor egy roppant tehetséges, hazájáért aggódó, felelősséget érző ember, akire még hallgatnak is mások, totálisan reménytelen helyzetbe kerül. Visszavonulót fúj, de már ez sem segít, nevetséges fizetéssel járó kulimunkát alig mernek neki adni, ahogy valahogyan nem akadt például hazai nyomda, ami ki merné nyomni azt a hetilapot, amit a megszüntetett Magyar Nemzet újságírói alapítottak.

Schilling eddig Don Quijote módjára, illetve sokkal nagyobb ésszel, ment a falnak. Bizonyos előadásai a külföldön is nagy sikereket elérő Krétakör Színházzal, mint a Hazámhazám, a Feketeország, nyílt politikai kiállások voltak, intellektuális, de mégis vaskos politikai kabarék, kegyetlenül fullánkos szókimondással. Akadt is olyan előadás, amelyért még olajos halkonzerv tartalmával is megdobálták a színészeket, hiszen a produkciók hangos, provokatív tüntetéssel is felértek.

Schillinget mindig érdekelte a hatalom, persze áttételesebben is beszélt róla. Például a Woyzeck sajátos változatában, amit W-munkáscirkusz címmel játszottak, szólt arról, hogy milyen börtönszerű, totálisan kiszolgáltatott létbe kényszerítik a kisembert az elaljasodott hatalmaskodók, amitől a szerencsétlenből is előtör a pusztító agresszió. Bár valamivel szelídebben, de a Krétakör felfogásában még Molnár Ferenc Liliom című darabja sem hordozta a megszokott ligeti romantikát, megint csak azt érezhettük, hogy aki nem áll be a sorba, nem hajbókol, saját erkölcsei, törvényei szerint akar élni, hajlama van a nyakasságra, annak számára nincs itt tér.

Ezt hosszú ideje monomániásan mondja. És közben emelt fővel veri a fejét a falba. Ez az ő erkölcsi törvénye. Szól, ha úgy érzi szólnia kell. Kiabál, vagy egyenesen üvölt, ha úgy gondolja ezt kell tennie. Személy szerint sajnálom, hogy ezt nem teszi annyi előadással, mint régen. Az is az ő döntése volt, hogy szélnek eresztette a Krétakör társulatát. Úgy látta, hogy valami kifulladt, ami sokak szerint a topon volt. Amikor azért ezután rendezett valamit, mindig dugig lett a Trafó. Amikor pedig nyilatkozott, posztolt, vitatkozott, hadakozott, soha nem maradt el a felfokozott érdeklődés. Ha akarta, ha nem, ikonikus személyiséggé vált, akinek figyelnek a szavára. No, meg a gesztusaira is, ezekhez nagyon ért. Ha például lepukkant alsógatyában kiált világgá dörgedelmeket, az pillanatok alatt szétterjed a neten. Beszédtéma lesz belőle. Korábban arról is beszélt, hogy ő már itthon nem pályázik semmire, mert köszöni szépen, cinkelt lapokból nem kér. De hát akkor miből csinálna előadásokat, miből élne meg!? Hazai közéletünk, kevéssé létező kulturális mecenatúránk, nem arról híres, hogy akinek a kérés nagy szégyen, annak akkor is ad, ha nem kéri...

EZ MÁR AZ ORBÁN-KORSZAK, ÉS EGYETLEN EGYENSÚLY MARADT MOSTANRA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.05.08.


...Orbán a félelemre építve nyert választást, és minden bizonnyal erre alapozza következő kampányait is. De közben van egy víziója az országról, ami az elmúlt évek alapján kirajzolódik, és ami vezeti politikáját. Olyan jövőt lát, amelyben az erőnek lesz nagyobb szerepe – igaz ez a társadalmon belüli viszonyrendszerre és az országok közötti versenyre egyaránt. Az Európai Unió számára nem békeprojekt, hanem (gyengélkedő) érdekérvényesítő platform a globális játszmában, ami annál jobban működik, minél több állam kormánya gondolkodik a jövő kihívásairól úgy, ahogy ő. De mivel bízni benne nem lehet, ezért a brüsszeli klubon belül meg kell őrizni a lehető legnagyobb szabadságot, nehogy magával rántson minket, ha az unió válsága tovább mélyül.

A világ (nem csak) Orbán szerint a nagyhatalmak és a régiók konfliktusa felé sodródik, amelyben az önzők, a saját elsőségüket hirdetők nyernek. Aki gyenge és nehézkes, az hátrányba kerül. Ahhoz hogy Magyarországot ebben a meccsben ne lehessen olyan könnyen dobálni, ahhoz fontosnak kell lenni, amennyire azt csak lehetőségeink engedik. A paksi bővítés a mi fegyverkezési versenyünk. Nem kell ugyanis NATO-tagként atombomba, de kell energetikai függetlenség a szomszédokkal szemben is, és kell az amerikai szövetséges mellé az oroszok jóindulata. Hozzá egy stratégiai beruházás Kínából. Mindehhez pedig szükség van egy önmagát fenntartani képes népességre. A bevándorlás ezt megoldaná, mégsem opció, mert az idegenellenesség az a politikai termék, amelyre hatalmát a jövőben is építeni kívánja. Akkor viszont több gyereket kell vásárolni a társadalomtól, és valahogy féken kell tartani az uniós államokba való kivándorlást. És mivel Orbán szerint egyedül ő látja jól a jövőt, mindenkit kordában akar tartani, aki ellenvéleményével „meggyengítené” az országot.

Húsz évvel Orbán Viktor első választási győzelme után ma megalakul a rendszerváltás utáni évtizedek leggyengébb parlamentje. Az ellenzéki térfélen leszerepelt ismert politikusok, valamint súlytalan névtelenek ülnek alapvető lehetőségektől megfosztva. A kormányoldalon pedig megannyi politikai vállalkozó bólogat, aki ha jól nyomja a gombot, és elfogadható módon felolvassa a rá eső irományt, akkor tovább építheti magának a vendégháznak nevezett villát, hozzá külön wellnessrészleget. Miközben Kövér László előadja a méltóságos urat, az általa vezetett intézmény végleg sóhivatallá vált.

Orbán Viktor viszont a mai nappal szintet lép. Az az időszak, amelyet már most borítékolhatóan irányíthat az ország életében, immáron felölel egy fél generációt. A következő parlamenti voksolás 18 éves első választói nem fognak más politikusra emlékezni az ország élén, mint Orbán Viktorra. Ők az után kezdték az általános iskolát, hogy a NER megalakult. A Fidesz elnöke legalább tizenkét éves távlatban építkezhet megszakítás nélkül. Az általa diktált alkotmánnyal és az újabb kétharmaddal további évtizedre is lerakhatja a sínpárt, amelyen az ország mozog(ni kénytelen).

Egyetlen ellensúly maradt ebben a rendszerben: és ez Orbán Viktor határtalan ambíciója. Magyarország volt az első, de az étvágy ennél nagyobb. A kérdés mostantól annyi:
milyen magyarországi kormányzást kíván meg az a szerep, amelyet a nemzetközi porondon betölteni akar?

AZ ÚJ ORBÁN-KORMÁNY JELSZAVA: EGY MINISZTERELNÖK MIND FÖLÖTT

ZOOM
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2018.05.08.


Negyedik kormányát alakítja meg kedden Orbán Viktor miniszterelnök, mégis talán most várható a legnagyobb változás a kabinet struktúrájában. A kormányfő nem sokáig késlekedett, már a kétharmadot hozó választás utáni hetekben elkezdtek repkedni a nevek az új miniszterekről, mostanra pedig az is világossá vált, hogy Orbán alaposan átrendezte a politikai erőviszonyokat.

A „folytatjuk” szlogen ezúttal fel sem merült, teljes egészében új kormány érkezik. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető (és ebben a pozícióban maradó) miniszter például úgy fogalmazott:Semmi nem marad úgy, ahogy eddig volt, ez valóban új kormányzás lesz. Ehhez új eszközök, új formák és részben új emberek kellenek”.

Az új kormányzati struktúra legfontosabb jellemzője, hogy
Orbán Viktor ezúttal teljesen a saját kezébe akarja venni az irányítást.

Olyan kormányt szeretnék felállítani, amely – engem is a kormány tagjai közé számolva – 14 emberből fog állni” – mondta hétfőn, amikor átvette megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy hét kormánytag a politikából, hét a politikán kívülről fog érkezni. De mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?
Nem akar kígyót melengetni

Orbán Viktor személyes felügyeletének legszembetűnőbb jele a Miniszterelnöki Kormányiroda létrejötte – mondta a Zoom.hu kérdésére a Policy Agenda vezető elemzője. Krausz Péter szerint erre utal az is, hogy a kormányzati intézkedéseket előkészítő irodát nem önálló miniszter, hanem államtitkár vezeti majd, Bíró Marcell személyében. Nem véletlenül mondják rá, hogy ő lesz a kormányfő jobb keze, hiszen feladata a kormányülések előkészítése, jegyzőkönyvezése és a kormánydöntések aláírásra felterjesztése lesz.

Krausz Péter szerint az, hogy az iroda a kormányfő közvetlen irányítása alatt lesz, arra is utalhat, hogy Orbán Viktor belátta: nem jó ötlet kígyót melengetni a keblén. Navracsics Tibor és Lázár János ugyanis egy idő után mindketten kicsúsztak a kontroll alól, ezt a miniszterelnök most mindenképpen el akarja kerülni.

„Ez lehet az oka annak is, hogy nem a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kapta meg a feladatot. Orbán valószínűleg nem bízott meg benne annyira, hogy rögtön neki adja a teljes portfóliót” – tette hozzá az elemző...

ESÉLYT KAPVA ANGLIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Juci
2018.05.08.


Juci ápolónőként dolgozott Magyarországon, és egy komoly műtéten esett át, miután az akkor már Angliában élő és dolgozó fia meggyőzte: költözzön a többi gyermekével Angliába. A kiköltözés és az első időszak nehézségeiről itt olvashattatok, ma folytatódik a történet, melyből kiderül, azért még a szigetországban sem olyan könnyű állást találni – de azért nem is lehetetlen.

„2015 novembere. A munkába állásra nem is gondolhattam, amíg a lányokat iskolába nem írattam és nem tudtam őket biztonságban. Szerencsére ezt sikeresen elintéztem és a gyerekek elkezdték az angliai életüket.

Kialakult a napi rutin, szépen közlekedtek a suliba meg haza. Itt vettem nagy hasznát annak, hogy önállóságra neveltem őket kicsi koruktól kezdve. Nem volt ez eltervezve, csak az élet így hozta.

Reggel a lányok iskolába mentek, Gergő dolgozni, én egyedül maradtam. Szerencsés vagyok, hogy Gergő már kint élt, így volt telefonunk, internetünk, számítógépünk. Gergőtől kaptam ajándékba egy laptopot az érkezésemkor. Nagyon örültem neki. Internet nélkül nehéz már a mai világban boldogulni.

Gergő eltartott minket a kis fizetéséből, sőt azt mondta, ne izguljak, majd lesz munkám. Ő bízott bennem az első pillanattól kezdve. Engem viszont aggasztott a helyzet. Nem szeretem, ha nincs jövedelmem. Tehát elkezdtem munkát keresni.

Valljuk be, otthon védett kis burokban éltem a kórházban. Ápolónak lenni még mindig jó kis nyugdíjas állás, akkor is, ha szerényen lehet csak megélni belőle. Most kikerültem a kőkemény kapitalizmusba, 48 évesen, frissen műtötten, gyér angoltudással, viszont nagy akaraterővel. Nagy akaraterő? El kell a gyerekeket tartani, ez jó motiválás és a muszáj nagy úr.

Mi kell ahhoz, hogy itt dolgozhassak?


NI szám (National Insurance number), ez olyan, mint a mi taj- és adószámunk egyben. Kell még telefon az ügyintézéshez. Bankszámla, önéletrajz, nyelvtudás. Esetemben még jó egészségi állapot is szükséges.

Gergő bankszámláját használtam, azzal így nem volt gond. Önéletrajzot írtam, telefon volt. Mindent angolra állítottam. Telefont, számítógépet, csak angolul olvastam, és csak az angol Netflixen néztem, nézek filmet, hogy javuljon a nyelvtudásom. Leülni könyv mellé nem volt időm.

NI számot kellett intézni. A kormányoldalon ott a telefonszám. Fel kell őket hívni. Adnak egy időpontot egy jobcentre-be (munkaügyi iroda). Ezt a telefont személyesen kell intézni. Pár kérdést feltesznek, hogy igazold, tényleg te vagy te , de már nem emlékszem, miket kérdeztek.

A lakcímet biztosan elkérték, mivel küldenek levelet, amiben az interjú ideje és címe van. Ezzel a levéllel a lakcímedet is igazolni tudod az interjún. (Angliában nincs lakcím nyilvántartás, hivatalos levelekkel igazoljuk, hol élünk.)

Ezt elintéztem és vártam a levelet tőlük. Mivel az NI-szám nélkül elkezdhetsz dolgozni, így közben az álláshirdetéseket böngésztem a neten. Sok helyre elküldtem az önéletrajzomat...

KOREAI SOROZAT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2018.05.04.


Mintha gyorsított felvétel lenne, némelykor olyan tempóban pereg a koreai film. Január óta egymást érik az események. Kim Dzsong-ün északi vezér és Mun Dzse-in déli elnök minapi közös föllépése fontos epizódja eme végtelennek látszó sorozatnak. Talán csak a sokszereplős mozi végén derül majd ki, hogy a történések lényegébe vagy a látszatába merültünk-e el. A cselekmény fordulatos, de nagyon messze még a happy end. Ha lesz egyáltalán. És mikor?

Semmi kétség: a sokat szenvedett helyi statisztákon túl az amerikaiak és a kínaiak voltak a főszereplői annak a koreai háborúnak, amelyet 1953-ban csak fegyverszüneti egyezménnyel sikerült lezárni. Ám az egykori aláírás porondján, Panmindzsonban, a mostani felvonás végén bejelentették, hogy a hadiállapotnak végre véget vető békeszerződést hetvenöt év után, még az idén tető alá hozzák.

A múlt pénteki Korea-közi csúcs győzelmi jelentéseire a kínaiak visszafogottan reagáltak. Örülnek, hogy a szomszédos félszigeten diplomáciai úton láttak hozzá a hidegháborúból örökölt romhalmaz eltakarításához, ezzel megelőzendő, nehogy a cselekmény vadnyugati vagdalkozásba csapjon át. Az észak-koreai „monarchia” „Nagy Testvére” továbbra is a békés rendezést támogatja, és megnyugvással fogadja, ha a phenjani minidiktátort közösen jó útra téríthetik. Persze az eddigihez méltó kulcsszerepe megőrzésével, amiből aligha hagyja magát Washington által kibillenteni.

A Kreml is tetszéssel fogadta a biztató nyitányt. Az erőpolitikától nem riadozó Putyin elnök nem bánja, ha legalább távol-keleti szomszédságában csillapodnak az indulatok. Az oroszok régóta meglebegtették, mennyire kedves volna nekik, ha Észak- és Dél-Koreán átvezető vasútvonallal és gázvezetékkel gyarapíthatnák üzleti lehetőségeiket egész Kelet-Ázsiában.

A japán kritikusok inkább nehezményezve figyelik, hogy nekik csak a néző szerepe jutott. Régóta lobbiznak azért, hogy érdekeiket washingtoni vagy szöuli vezetők tolmácsolják. Nem titok, attól is tartanak, hogy Trump kezdetben ragaszkodik kedvenc „America first” politikájához. És ennek jegyében az Egyesült Államokat állítólag elérni képes észak-koreai interkontinentális rakétaprogram ellenőrizhető leszerelését várná el Észak-Koreától. A közvetlen „ellenséges környezetet” (mármint Japánt vagy Dél-Koreát) fenyegető phenjani arzenál ugyanis így megmaradna.

Márpedig a kegyetlenül feszült dráma minden néző előtt ismert, leglényegesebb „eszmei mondanivalója” csakis az lehet: egy esetleges újabb háborúban megsemmisülne a phenjani kommunista őskövület, de – akár hagyományos harceszközökkel is – letörölhetnék a föld színéről például a határtól mindössze 50 kilométerre terpeszkedő Szöult... És az észak-koreai diktátor szaporodó rakétái tavaly többször is átröppentek Japán fölött.

Az all-round sztárrá előlépett, addig messze lenézett ifjú statiszta, Kim Dzsong-ün egyre jobban beleszokott az akcióhős szerepébe. Sőt, mintha az észak-koreai vezér néha a rendező funkciójára törne. Újévi beszéde óta újabb és újabb fordulatokkal csavart a történet menetén. Meglepetésre országa részt vett az „odaát” rendezett téli olimpián, majd múlt pénteken gyorsan szót értett eddigi „ősellenségével”, a megválasztásakor Korea-közi megbékélést ígérő, liberális déli elnökkel.

Újabb váratlan dramaturgiai lépéssel közvetlen tárgyalást ajánlott az Egyesült Államoknak. A meglepetésekre mindig kész Donald Trump azonmód igent mondott. Igen, de, ha... Ez is a színpadi(as) játék része. Mintha minden bombasztikus monológgal az ellenfél végszavára várnának. Aztán Kim, szöuli közvetítéssel, Phenjanban titkon vendégül látta a CIA (időközben amerikai külügyminiszterré átlényegült) vezetőjét, hogy előkészítsék a Kim–Trump csúcsot. Ehhez rögtön utána, első hivatalos külföldi útján háttérbiztosítást kapott legfőbb, de kissé elhidegült szövetségesétől, Kínától.

A mostani panmindzsoni kézfogó inkább csak fölvezető prológusa a Nagy Premiernek, az első amerikai–észak-koreai csúcsnak. Kim Dzsong-ün ügyes alakítással elérte, amire fölmenői, a phenjani udvar előző uralkodói, nagyapja és atyja még képtelenek voltak. A távol-keleti konfuciánus hagyományokkal dacolva, fiatal kora és viszonylagos tapasztalatlansága ellenére, egyenrangú partnerként léphetett a nemzetközi porondra...

ORVOSSÁG AZ ILLIBERÁLIS ÁFIUMRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.05.08.


Nem a magyar jog szépségeiről, hanem annak pusztulásáról számol be az a könyvecske, ami azt igyekszik összefoglalni, milyen jogi eszközökkel harcolhatnak a civilek a kormányzati propagandával, a civilellenes intézkedésekkel szemben. Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) és a Heinrich Böll Stiftung prágai irodájának közös, "Az illiberális áfium elleni orvosság" című tanulmánya négy fejezetben összegzi a lehetőségeket, külön hangsúlyt fektetve a polgári engedetlenségi akciók lehetőségére.

– Hiba lenne azt gondolni, hogy ugyanaz a politika folytatódik, amit eddig megszokhattunk. Az újabb kétharmad új helyzetet teremt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) karaktere változik – mondta Majtényi László, az EKINT elnöke a tanulmány hétfői bemutatóján. Rámutatott: a kormányzat célkeresztjében most négy célpont jelent meg, ezek az önkormányzatok, a független bírósági szervek, a szabad sajtó maradéka, valamint a civil szervezetek. Hangsúlyozta: a még létező jogi eljárásokról nem kell lemondani csak azért, mert illiberális keretek között működnek.

A gyűlöletkeltő kormánypropaganda ellen igénybe vehető jogi eszköz kampányidőszakban a választási bizottságok előtti kifogás lehetősége, kampányidőszakon kívül pedig a Médiatanács eljárása. Miután az elmúlt időszakban ilyen ügyekben rendszerint a kormány javára döntöttek az említett szervek, a tanulmány vizsgálta a köztereken megjelenő plakátok leszaggatásában, átfestésében megnyilvánuló – a jog által is értelmezhető – polgári engedetlenség lehetőségét is...


ITT EGY TESZT, AMI MEGTIPPELI, MILYEN ANGOLT BESZÉLSZ, ÉS MI AZ ANYANYELVED

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2018.05.03.


Angoltudást tesztel az alábbi webes kvíz, de kicsit másképp, mint megszoktuk: a végén nem értékeli a tudásunkat, hanem megpróbálja kitalálni, az angol nyelvérzékünk milyen beszélőre utal: a Qubit munkatársai közül volt, aki British, és volt, aki fekete amerikai angolt beszél a teszt szerint. A kb. ötperces kérdéssor első felében az angol mondatoknak megfelelő képeket kell kiválogatni, utána pedig a grammatikailag helyesnek érzett mondatokat, szerkezeteket kiválasztani...


MIÉRT "KOLLABORÁNSOZZUK" SCHIFFERT?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.05.08.


(Egy FB-poszt apropóján)

Schiffer ott volt Bálványoson, alkotmánybírákat adott, sosem fenyegette a NER és a parlamentjének legitimitását, semmit nem ért el az LMP egyetlen lényeges mutatványában, az aktanyilvánosság követelésében.

A politikában a szimbolikus gesztusoknak és pozíciónak sokkal nagyobb a jelentősége/jelentése, mint a dumának, habár nála többet alighanem senki sem beszélt a magyar nyilvánosság utóbbi tíz évében. Ez a fecsegés nem leplezheti azonban a politikájának terméketlenségét. Az ő (szimbolikus) pozíciója hatásában kollaboráns, mert teljesen terméketlen volt, új pólust nem hozott létre, miközben mégis azt hazudta, hogy van. Az új pólus jövőbeni lehetőségét is komolyan diszkreditálta azzal, hogy a terméketlensége okán társutasa és nem alternatívája lett a NER-nek. Valójában csak egyet ért el: bebizonyította, hogyha nem tudsz a NER-ben valaki lenni, akkor kollaboránssá válsz. Az is lett akarva-akaratlanul. Van, aki szerint akarva, de szerintem erre nincs elég bizonyíték (ma még)...

ELLENZÉKKÉP - ELLENSÉGKÉP

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: MértékBlog
2018.05.07.


A propaganda bevett eszköze a lejáratás, a hiteltelenítés, a befeketítés, amit a kampányhajrában csúcsra járatott az állami média. A márciusi Szúrópróbában vizsgált állami hírműsorok sulykolt hamis üzenete: az ellenzék és a sajtó (nem kormányhoz kötődő része) hazudozik, blöfföl, nem hiteles társaság.

Március 29-én a 18 órakor kezdődő hírműsor teljes egészében, az esti nagyhíradó időtartamának pedig több mint háromnegyedében dübörgött a propaganda. És ez az állítás még akkor is igaz, ha a műsorokban az ellenzék is szerepelt. Az ellenzéki pártokat azonban csaknem kizárólag negatív kontextusban, a terrorveszélyt alábecsülő, kerítésbontó, ezzel a magyar embereket felelőtlenül veszélyeztető, kétes ügyektől terhes, zavaros kapcsolatokkal rendelkező politikai szereplőként ábrázolták. Az ellenzéki kampányrendezvényekről adásonként alig több mint másfél percben számoltak be. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a fél nyolcas hírműsor közéleti-politikai üzenetet hordozó 2700 másodpercéből mindösszesen 97 másodperc közvetítette az LMP, az MSZP és a Jobbik választási programját, miközben a műsor többi része a kormány és a kormánypártok mondanivalóját hordozta.

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága az a fórum, ahol az ellenzéki képviselők is hozzáférnének az ország helyzetére vonatkozó információkhoz, dokumentumokhoz, megtárgyalhatnák, hogy mi jelent valós veszélyt Magyarországra. A sajtóban több hír is foglalkozott azzal, hogy a bizottság ebben az évben össze sem ülhetett, mert a kormánypárti képviselők, vagy el sem mentek, vagy kivonultak az ülésekről azok után, hogy a titkosszolgálatok által készített, és a kormány által 20 évre titkosított, a Soros-tervről szóló jelentés dokumentumainak megismerését kérte a bizottsági tag Szél Bernadett LMP-s miniszterelnökjelölt. Január 25-én történt a fideszesek kivonulása, azóta nem működött a bizottság. Így történt ez a vizsgált márciusi napon is, hiába hívta össze a bizottság MSZP-s elnöke, nem sikerült ülést tartani. Az állami televízió ezzel kapcsolatos híradása nem az ülés elmaradására fókuszált, noha az apropót az adta, hanem a Fidesz elítélő véleményéről adott hírt – ami nem a tanácskozás meghiúsulására, hanem az összehívására vonatkozott.

„Fidesz: Kampányakció a nemzetbiztonsági bizottság ülése”címmel adtak hírt arról, hogy ismét határozatképtelen volt az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése. Hogy a bizottság konkrétan miről tárgyalt volna, nem derült ki, a műsorvezető csak annyit mondott a bevezetőben, hogy a bizottságot annak szocialista elnöke, Molnár Zsolt azért hívta össze, mert „a szerinte” „Magyarországon zajló korrupciós ügyekről, valamint a kiutasított orosz diplomatáról is választ várt volna a kormány és a szolgálatok képviselőitől”. A műsorvezető leszögezte, a fideszes tagok „előre jelezték, hogy nem vesznek részt a tanácskozáson”, mert kampányakciónak tartják. A nyomaték kedvéért a bizottság alelnöke, a fideszes Németh Zsolt saját hangon is nyilatkozott arról, hogy az ülésen „nyilvánvaló hazugságok, blöffök, sajtóban megjelent álhírek, legyártott hírek” szerepeltek volna, de ilyen témákra nem lehet összehívni a nemzetbiztonsági bizottságot.

Mit tudott meg ebből a hírből a közönség? Szolgált-e az állami hírműsor bármilyen információval arról, hogy itt közérdeklődésre számot tartó témák szerepeltek volna, hogy milyen korrupciós ügyről van szó, és mit jelent a diplomáciában kemény lépésként használt diplomata kiutasítás? Egyáltalán nem. Az a kormánypárti vélemény viszont ezúttal is megerősítést kapott, mely szerint az ellenzék és a sajtó (nem kormányhoz kötődő része) hazudozik, blöfföl, nem hiteles társaság.

Pedig a kifejezetten a közérdeklődés körébe tartoztak azok a kérdések, amelyeket az ellenzéki tagok megtárgyaltak volna. Még az elmaradt parlamenti tanácskozásról szóló MTI beszámolóban is szerepelt néhány konkrétum, hogy mivel is foglalkoztak volna az ellenzéki politikusok a bizottsági ülésen: az FBI nyomozásáról, a Magyarországra vezető pénzmosási szálakról, Kósa Lajos 1300 milliárdjáról, Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár “parkoltatott 1,2 milliárdjáról”, a kiutasított orosz diplomatáról, a Quaestor-ügyről, a jegybankkal kapcsolatos “kartellügyről”, és a “kötvénybűnözőkről” is tájékoztatást vártak volna a kormány és a szolgálatok képviselőitől. Ezek a szavak azonban nem hangozhattak el az állami híradóban, csak az ellenzékre vonatkozó gyalázkodás, a negligálás, a hiteltelenítés. Az elítélő üzenet befogadását erősíthette az is, hogy ugyanaz a fideszes politikus fogalmazta meg az ellenzéket elmarasztaló minősítéseket, aki az eggyel korábbi hírben, másfél perccel előtte a téli rezsicsökkentés kapcsán arról beszélt, hogy a FIDESZ az egyetlen olyan párt, amelyik a rezsicsökkentés politikáját folytatja, és képes is ezt biztosítani az emberek számára. Németh Szilárd a jó hír hozójaként ebben a műsorelemben is nagyobb figyelemre számíthatott, a véleménye prioritást élvezhetett az MSZP-s bizottsági elnök álláspontjának konkrétumot nem tartalmazó állami híradós interpretációjával szemben...

ÉLŐ ADÁS! - A RENDŐRSÉG AKCIÓRA KÉSZÜL A KOSSUTH TÉRIEK ELLE

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: Városi Kurír
2018.05.08.


A rendőrség állítólag perceken belül akciózni fog a Kossuth téren tegnap estétől demonstrálók ellen. Mérce videó.

Senki nem tud semmi biztosat

Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, teljes a bizonytalanság a téren, a rendőrség hol úgy tesz mintha levonulna, hol meg úgy mintha azonnal belendülne. Csak a bizonytalanság biztos.

A tüntetők 50-en 60-an lehetnek, most már kicsit távolabb és nem a Kossuth téren

Igazi kordont nem látni, de a rendőrök élőkordont vonnak a tér köré, ahonnan kiszorították a tüntetők javát...

TIMOTHY GARTON ASH: AZ EURÓPAI KONZERVATÍVOKNAK SÜRGŐSEN MEG KELL SZABADULNIUK A FIDESZTŐL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.08.


- A magyar és a lengyel kormány az uniós alapértéket, a demokráciát sodorja veszélybe

- A választási siker birtokában Orbán a német kormánytól vár gesztusokat, hogy kimozduljon a holtpontról a kétoldalú viszony, ugyanakkor Macron ellenpontjaként jelenik meg a régióban

- Az osztrákok fél évvel meghosszabbítják a határellenőrzést

Guardian

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy ki kell zárni a Fidesz az Európai Néppártból, mert terjed az Orbán fémjelezte tekintélyelvűség és ez minden eddiginél jobban fenyegeti az EU alapértékeit. Az egészen kiváló oxfordi elemző emlékeztet arra, hogy Magyarország egy főre vetítve mindenki másnál többet profitál az uniós támogatásokból, közben azonban beleharap abba a kézbe, amelyik Brüsszelből enni ad neki. A lengyelek hasonlóképpen csinálják, a maguk módján orbanizálják az országot. Kaczynski nem ment olyan messzire, mint magyar kollégája, mégis nagyobb hatással lesz az egész szervezetre, ha Kelet-Közép-Európa legnagyobb gazdasága magyar módra átcsúszik puha tekintélyelvűségbe. Azaz itt alapvető kihívás jelentkezik a liberális demokráciával, a jogállammal, a szólásszabadsággal szemben.

Magyarország még nem diktatúra, de az EU nem fektette le a vörös vonalakat, kijelentve, hogy eddig és ne tovább. Mind a magyar, mind a lengyel rendszer afelé tart, hogy ne legyen liberális demokrácia. Ezek az ügyes populisták kiaknázzák, hogy már régóta elszakadt egymástól az értékek és a pénz Európája. Brüsszel javarészt tehetetlen, olyan, mintha egy sakkozó próbálkozna egy kickboxolóval szemben. Nem kétséges, ki nyer. Így Brüsszel most a támogatások megvonásával kísérletezik. Emellett igyekszik lecsapni az uniós alapok felhasználásánál tapasztalható korrupcióra. Ez azért fontos, mert ezek az államok részben a vazallusok jól tartására, részben saját zsebük megtömésére használják a brüsszeli pénzcsapot. Általános jelképe ennek a felcsúti stadion, illetve kisvasút.

A Bizottság javaslatai örvendetesek, de csak évek múltán kezdenek hatni. Ennél gyorsabb eredményre van szükség, és ezt el lehetne érni úgy, ha az EPP kitenné a magyar kormánypárt szűrét, még a jövő évi európai választások előtt. A konzervatívok arra hivatkoznak, hogy a berkeken belül jobban képesek befolyásolni Orbánt, mintha az kívül lenne. Vagyis a megbékítés klasszikus illúziójába ringatják magukat. Ám olyan erőt pátyolgatnak, amely nem egyszerűen lebontja a magyar demokráciát, de Brüsszel-ellenes, idegengyűlölő kampánnyal nyerte meg újabb mandátumát, miközben az országot elárasztotta az antiszemitizmust sugalló, Soros-ellenes plakátokkal. A Néppárt nem csupán megtűri a Fideszt, hanem aktívan támogatja azt. Ám erre immár nincs idő. Ha Lengyelország tovább megy a magyar úton, akkor a legtöbb állam a régióban megadja magát a lopakodó tekintélyelvűségnek, mégpedig az EU-n belül.

Boston Globe

Magyarország és Lengyelország az európai demokráciát veszélyezteti, kikezdi a politikai és erkölcsi összefogást az unióban. De ezen nemigen lehet csodálkozni, mert a földrész keleti felén a demokratikus visszafejlődést a rasszizmusban és elnyomásban gyökerező nacionalizmus vezérli. Közvetlen támadást jelent az EU által szorgalmazott összetartó tényezők, a demokrácia, az átláthatóság, a kultúrák sokszínűsége, a szabad kereskedelem és a jogállam ellen, éspedig két, egyre inkább tekintélyelvű állam részéről. A jól ismert okokat: a gazdasági bajokat és a bevándorlással szembeni félelmet csak súlyosbítják a térség múltjából eredő gondok. Így az, hogy etnikailag egységes társadalmakról van szó, amelyeket megrémített a muzulmán menekültek tömeges felbukkanása.

A leghevesebb elutasító reakció Orbán Viktorhoz fűződik, aki a „keresztény értékek védelmében” meghirdette az illiberális demokráciát a külső-belső ellenségek: a szabad versenyes kapitalizmus, a demográfiai nyitottság, a nemzetközi szervezetek és a liberális média ellen. Putyin módjára ő is a nacionalizmuson és kegyencrendszeren alapuló kapitalizmust épít. A gusztustalan eredmény ötvözi a muzulmán-ellenes felhívásokat az alig-alig rejtett antiszemitizmussal Soros ellen, aki a jelképes zsidó Orbán számára. Mint a korábbi idegengyűlölők és antiszemiták ő is hatalma növelésére veti be ezeket az eszközöket. A többi közt háborút hirdetett a külföldről támogatott civil szervezetek ellen, és száműzni igyekszik a CEU-t. Sajnos, a magyar és a lengyel kormány éket alkot az unió ellen, miközben mindkettő erősen függ a brüsszeli forrásoktól. Céljuk nem az, hogy kilépjenek, hanem hogy az egyre jobban lábra kapó nyugati illiberális erőkkel vállvetve átalakítsák az EU-t...

MILYEN HÍRSZERZÉSI KÖZPONTOT AKAR MAGÁNAK ORBÁN?

INDEX.HU
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.05.08.


Egyelőre senki nem tudja, de egy biztos: eddig ez a terület a pikszisből most kiesett Lázár János fennhatósága alá tartozott. Könnyen lehet, hogy a kormányfő az újonnan felállított hírszerzési központon keresztül akar közvetlen irányítást szerezni az Információs Hivatal felett, ami a Lázár-érában viszonylagos burokban működhetett. De ez csak az egyik lehetséges magyarázat.

"Itt lesz majd egy egységes hírszerzési központ is, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország ebben az erőteljes nemzetközi versenyben egy jobb információs, hírszerzési tevékenységet tudjon felmutatni."

– mondta pénteken a közrádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról, hogy egyebek mellett mi lesz majd a Miniszterelnöki Kormányirodában....

Lövése sincs senkinek, mit akarhat

A titkosszolgálatban dolgozók vagy a nemzetbiztonsági témákkal foglalkozó szakemberek egyelőre csak találgatnak, mit is akarhat a miniszterelnök, milyen hírszerzési központról beszél. Megkérdeztük Molnár Zsoltot, az előző ciklus nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnökét, hogy mi lehet ez a szervezeti egység, de ő se tudja.

Teóriák, észszerű és kevésbé ésszerű magyarázatok is vannak ugyanakkor arról, mi a fene lehet az a hírszerzési központ, de még mielőtt végigvennénk ezeket a lehetőségeket, érdemes kitérni arra, hogy várhatóan miben lesz más a kormányzás (és azon belül Orbán szerepe) most, mint az elmúlt négy évben volt. Ez lehet ugyanis az egyik kulcsa annak, hogy megértsük, miért hegyezi ki a kormányzást ennyire a nemzetbiztonságra, azon belül is a hírszerzésre a miniszterelnök.

Az elmúlt években Orbán két hatalmi központot hozott létre: a Miniszterelnökséget és a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Az előbbit Lázár János, az utóbbit Rogán Antal irányította. Rogán és Lázár párharca köztudomású volt, végül úgy tűnik, Lázár maradt alul. De végső soron nem csak ő gyengült. A most kezdődő kormányzásban Orbán senkinek nem akar már akkora hatalmat adni, mint korábban Lázárnak: Rogánnak sem. Ehelyett létrehozza a Miniszterelnöki Kormányirodát, amit közvetlenül irányít majd. Erre a harmadik és egyben legbefolyásosabb hatalmi központra utalhatott, amikor a választás után bejelentette: eddig vezetett, de mostantól irányítani akar. (Hogy mi a különbség az irányítás és a vezetés között, arról ebben a cikkben külön kitérünk.)...

KIÜRÍTIK A KOSSUTH TERET, A JAVA MÉG CSAK MOST KÖVETKEZIK - TEGNAP ÉLŐLÁNC, MA TÜNTETÉSEK

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.05.08.


Tegnap koraeste a Jogállamot csoport szervezett élőláncot a Parlament köré (beszámolónk itt olvasható), a csúcsidőszakban több százan állták körbe az Országházat – bár körbe azért nem érték -, a térre az Oktogon Közösség hangszórókkal felszerelt gurulós kocsit tolt/emelt be, erről folyamatosan szólt a zene.

Szombaton derült ki, hogy a TEK éjféltől egy jó nagy területet lezár (a parlamenti őrség csak a Kossuth teret zárhatja le), éjszaka azonban az élőlánc megmaradt résztvevői (körülbelül 25-50 ember maradt) leginkább a hideggel küzdöttek, sem este 11-kor, sem éjfélkor, sem hajnali 4-kor nem ürítették ki a teret (bár a tüntetők minden pillanatban várták).

Végül a rendőrség az előzetesen megbeszéltek értelmében a parlamenti őrség kérésére nem sokkal hajnali 6 után kezdte meg a tér kiürítését, a tüntetők egy része azonban leült a földre, jelezve, hogy nem akarják elhagyni a területet...

MÁJUS 8.

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.05.07.


Május 8-a a Győzelem napja számos európai országban. 1945-ben ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege a Szövetségesek hadereje előtt. Ez a nap igazi népünnepély, melyen a magukra joggal és alappal büszke nemzetek emlékeznek a 2. világháború sikeres befejezésére. Magyarországnak nincs mit ünnepelnie, hiszen okulva az 1. világháború tanulságaiból – amikor Magyarország a vesztes Németország oldalán állt – a 2. világháborúban is a már bevált vesztes oldalt választotta. Ezért évtizedek óta megy a sunnyogás, a lapítás, az elhallgatás, sőt, újabban a profi történelemhamisítás.

Ám idén végre csodás nap lesz május 8-a! A magyar győzelem napja! Írásunk pillanatában már csak egyet kell aludni, míg megnyitják az új parlamentet és a szisztematikus csalásra alapozott választási rendszerben győzelmet szerzett párt megalakítja második illegitim kormányát, élén a sportkedvelő és sportszerű felcsúti nemzetvezetővel. Éljen a magyar demokrácia! Éljen a magyar parlamentarizmus! 49% egyenlő 2/3-dal. Persze nincs okunk panaszra, hiszen 4 évvel ezelőtt 44% volt egyenlő 2/3-dal, semmi kétség, nemcsak az ország, de a matematika is fejlődik nálunk.

A magyar győzelem napját rendkívüli körülmények között ünnepli majd az ország. A tervek szerint először kordonnal akarták lezárni a Kossuth teret, vagy Horthy teret, vagy ki tudja, ebben a hónapban mi a neve? Ám a biztonságért felelős szakértők a hazánk további virágzásáért felelős honatyák testi épségének megóvása érdekében végül úgy döntöttek, hogy rendőrsorfallal védik az ország megalomán épületét, más néven Házát. A nemzetvezető milíciája lezárja a fél V. kerületet. Nincs szerencséje annak a magyar, bocsánat, Magyar állampolgárnak, aki pont a belvárosban lakik, mert nem biztos, hogy a jeles időpontban haza tud menni, vagy el tudja hagyni az otthonát. A biztonságiak bármikor beronthatnak hozzájuk biztonsági okokból. A Horthy (?) térbe torkolló utcákat szintén lezárják, ezért arra kérünk minden magyar, bocsánat, Magyar állampolgárt, hogy ezen a jeles délelőttön, a Győzelem napján, ha jót akarnak maguknak, lehetőleg ne menjenek az említett körzet közelébe.

Mondanunk sem kell, hogy Magyarország legértékesebb személyei miatt nem kockáztathatják, hogy a metró megálljon a tér alatti megállóban, sőt, még az is elképzelhető, hogy légtérzár lesz az EU-s zászlót nélkülöző, de székely lobogóval díszített, hatalmas épület és környéke fölött. Talán még a Földünk körül keringő műholdak százait is megállítja a TEK arra az időre, míg a kormánypárti képviselők és álellenzékük esküt tesznek az egypárti, jogfosztó alaptörvényre az Alkotmány utcával szemben...

MISE, AZTÁN SEMMISE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.08.


(A tüntetés miatt a Parlamentbe kéri az istentiszteletet a Fidesz. Az új Országgyűlés alakuló ülése kivételes alkalom, amelyet a Fidesz-KDNP méltó módon és a hagyományainak megfelelően ünnepelne: ökumenikus istentisztelettel. Az eredeti forgatókönyv szerint ezt a Hold utcai református templomban tartotta volna, a frakciószövetség friss közleménye szerint azonban változott a terv. Méghozzá azért, mert vannak, “akiknek – a méltóságteljes ünneplés helyett – a politikai cirkusz és a hisztériakeltés a sokkal fontosabb. A Fidesz-frakció mindent megtesz azért, hogy az alakuló ülés méltóságát megőrizze, ezért az Istentiszteletre a parlamentben kerül sor.)

„…A szent inkvizíció, mielőtt elégette volna áldozatait, ünnepélyes istentiszteleteket és szentmiséket celebrált…

– Ilyen grog után, Švejk, passzió lesz a misézés – vélte a tábori lelkész -; gondolom, mielőtt hozzáfognék, elbúcsúztatom őket néhány szóval. A tábori mise, az nem olyan vicc, mint a fogházi mise vagy egy prédikáció azoknak a gazembereknek. Ehhez tényleg jól fel kell kötni a gatyát. Tábori oltárunk, az van. Összecsukható, zsebkiadás.

– Jesszus Mária, Švejk – kapott a fejéhez -, mi aztán nagy marhák vagyunk. Tudja, hová tettem ezt az összecsukható tábori oltárt? A díványba, amit eladtunk.

– Hát ez nagy pech, feldkurát úr – mondta Švejk -, igaz, hogy ismerem azt az ócskabútor-kereskedőt, de tegnap találkoztam a feleségével. A férjét lecsukták valami lopott szekrény miatt, és a mi díványunk egy tanítónál van Vršovicében. Ezzel a tábori oltárral jól megjártuk. Legjobb lesz, ha kiisszuk a grogot, és megyünk megkeresni, mert azt hiszem, hogy tábori oltár nélkül nem lehet tábori misét celebrálni.

– Tényleg, csak ez a tábori oltár hiányzik – mondta búsan a tábori lelkész -, különben a gyakorlótéren már minden elő van készítve. Az asztalosok már a pódiumot is megcsinálták. Monstranciát kölcsönbe kapunk Břevnovból. Kehely pedig… az nekem van egy sajátom, de hogy hol a fenébe lehet…

…Mikor ugyanis már kint voltak a gyakorlótéren, a deszka hátterű és asztallal felszerelt pódium előtt, amelyen a tábori oltárt fel kellett állítani, a tábori lelkésznek eszébe jutott, hogy megfeledkezett a ministránsról.

Egy ezredbeli baka szokott ministrálni neki, de ez nemrég inkább áthelyeztette magát a telefonosokhoz, és kiment a frontra.

– Annyi baj legyen, feldkurát úr – mondta Švejk -, én is megbirkózók azzal.

– Tud maga ministrálni?

– Még sohase próbáltam – felelte Švejk -, de azért mindent meg lehet próbálni. Most háború van, és a háborúban az emberek sok mindent csinálnak, amiről addig nem is álmodtak. Mikor azt tetszik mondani, hogy “dominus vobiscum”, én majd rávágom valahogy azt a nyavalyás “et cum spiritu tuo”-t. Aztán úgy gondolom, hogy nem lesz nagyon nehéz a feldkurát urat kerülgetni, mint a macska szokta a forró kását. Meg a kezét mosni és bort tölteni a kancsóból…

– Jól van – mondta a tábori lelkész -, de énnekem ne adjon semmiféle vizet. Inkább töltsön mindjárt abba a másik kancsóba is bort. Aztán majd mindig figyelmeztetem, hogy jobbra menjen-e vagy babra. Ha szép csendesen egyet füttyentek, az azt jelenti, hogy jobbra, ha kettőt, hogy balra. A misekönyvvel se kell hogy sokat cipekedjen. Különben is tiszta röhej az egész. Nincs lámpaláza?

– Én semmitől se félek, feldkurát úr kérem, még a ministrálástól se.

A tábori lelkésznek igaza volt, amikor azt mondta, hogy tiszta röhej az egész…

– Feldkurát úr, jelentem alássan, a ministráns ugyanolyan felekezetű kell hogy legyen, mint a pap, akinek ministrál?

– Hát persze – felelte a tábori lelkész -, különben nem lenne érvényes a mise.

– Akkor bizony nagy tévedés történt, feldkurát úr kérem – mondta Švejk -, mert én felekezetnélküli vagyok. Hiába, mindig ilyen pechem van.

A tábori lelkész ránézett Švejkre, hallgatott egy darabig, aztán megveregette Švejk vállát, és így szólt. – Megihatja azt a misebort, ami az üvegben maradt, és érezze magát úgy, hogy visszatért az egyház kebelébe…”

Ennyi még a mi drága Svejkünktől kiegészítésként az induló hírhez. Örvendjünk.

A HONVÉDSÉGI PROGRAMOK SZÉP LASSAN BESZIVÁROGNAK AZ ISKOLÁKBA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: kkerenyi
2018.05.07.


Pályaorientációs napok toborzással: nagy erőkkel készítjük fel a gyerekeinket egy nem létező háborúra

A kormányzati honlap, illetve a honvédségi weboldal hírei között az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel beszámolók olyan gyerekprogramokról, ahol a résztvevők harci járművekkel és fegyverhasználattal ismerkedhetnek meg. Mindezt sokszor tanítási időben, látszólag az iskola szervezésében. Április végén egy csapat hatodik osztályos, tehát tizenkét éves gyerek egy páyaorientációs napot töltött a Petőfi-laktanyában, ahol a honvedelem.hu beszámolója szerint haditechnikai bemutatón és légpuskalövészeten vehettek részt. Egy héttel később a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum tagintézményeiben tanuló diákok vehettek részt hasonló programon, de itt már nem titkoltan a toborzás volt a cél. Majd pár nap múlva a dorogi Zsigmondy Vilmos iskola középiskolásainak volt ugyanerre lehetőségük. A honvédség láthatóan nagy energiát fektet abba, hogy a felnőtt életüket még épp csak tervezgető gyerekeknek a megfelelő pillanatban eszébe jusson, milyen jó dolog lenne katonának állni.

Ugyan már, mondhatnánk, az természetes, hogy egy-egy szakmai szervezet nyílt napot szervez a pályaválasztás elótt álló fiatalok számára! Igen, tényleg az. De akkor hol van a lelkes állami támogatás és gyújtó hangú államtitkári beszámolók sora a cipészek, kertépítő mérnökök vagy ügyvédek iskolai szakmai bemutatóiról? Miért pont katonákra van hirtelen szüksége az országnak, amelynek csak képzelt ellenségei vannak?

MEGALAKUL AZ ÚJ ORSZÁGGYŰLÉS ÉS ORBÁN VIKTOR NEGYEDIK KORMÁNYA, LEZÁRÁSOK, DEMONSTRÁCIÓK ÉS ESKÜK SORA VÁR RÁNK KEDDEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.05.07.


Nemcsak az új Országgyűlés, hanem a negyedik Orbán-kormány is megalakul május 8-án. Noha az előző két parlamenti ciklusban még a Fidesz rendezett össznépi banzájt a nemzet főterére, amelyről Orbán Viktor maga állította 2010-ben, hogy visszaadták a népnek, most az államhatalom mindent megtett, hogy elzárja még a környéket is az állampolgároktól.

Hatalmas területet foglal el a Terrorelhárítási Központ Budapest lakói elől hétfő éjféltől kedd délelőtt 11-ig, Az új Országgyűlés alakuló ülésének a napján ugyanis szinte a fél Belvárosra kiterjedő különleges intézkedéssort léptetnek életbe. Ez május 8-án 0 órától délelőtt 11-ig marad érvényben, s nemcsak az Országház környékén, annál jóval nagyobb területre lesz érvényes a TEK-féle rendszer. A lezárt területeten a TEK-esek lakásokba mehetnek be, embereket zárhatnak be vagy küldhetnek ki bárhonnan, általuk veszélyesnek vélt tárgyakat és anyagokat kobozhatnak el.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, először a parlamenti őrség jelentette be, hogy lezárja a Kossuth teret, amiről április 24-én döntött az Országgyűlési Őrség arra hivatkozva, hogy a parlament keddi alakuló ülésén a külföldi és magyar védett személyek részvételével tartandó hivatalos programok egy része kiterjed a Kossuth térre is, így erre mindenképp szükség van. Aztán ezt a lezárást időben és térben is kiterjesztette 26-án.

A jelenleg hatályos lezárási határozatban az áll, hogy hétfőn 18: 00-tól kezdődött a lezárás, az érintett terület (kékkel) pedig így néz ki (az eredetileg tervezett lezárás pirossal):...

HA OLYAN BIZTOS VAGY A KÉTHARMADBAN VIKTOR, AKKOR MITŐL RETTEGSZ ENNYIRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.05.07.


Szép jó estét mindenkinek! Rögtön erősen kezdődött a nap – már akinek – Schiffer András ugyanis bejelentette, hogy kilép az LMP-ből, ennek oka pedig az Együtt színeiben induló Szabó Szabolcs frakcióhoz való csatlakozása volt. Hogy ez egyrészt mennyire fogja megrengetni az LMP-t, másrészt kit hoz lázba, az kérdéses. Schiffer ugyanis évek óta azzal foglalkozott, hogy a háttérből uszítson és feszültséget keltsen. Akármi is volt a célja, érdemben nem tett hozzá az LMP munkájához már évek óta. A Lehet Más a Politika sem vele, sem nélküle nem értékesebb, így a pártból történő kilépése nem igazán oszt, vagy szoroz. Azonban abban szinte biztosak lehetünk, hogy Schiffer fel fog még tűnni a politikai színtéren, neki ugyanis lételeme a véleménnyilvánítás és politizálás.

Tolnanémediben népszavazást tartottak arról, hogy az oda tervezett, a Mechwart András Otthon fogyatékkal élő lakóinak helyet adó négy lakásotthonról, valamint az egy foglalkoztató műhelyről szóló határozatot visszavonja-e az önkormányzat. A falu 864 szavazásra jogosult lakójából szerencsére mindössze 184-en vettek részt a szavazáson, így azt érvénytelennek minősítették. A 184 szavazóból azonban 161-en igennel voksoltak. Igennel voksoltak arra, hogy ne kapjanak helyet a faluban Mechwart András Otthon fogyatékkal élő lakói. Milyen ember az olyan, amelyik képes a fogyatékkal élők helyzetét segítő intézkedés ellen szavazni? A népszavazási kérelmet beadó véleménye szerint a lakásotthonokba beköltözők rontani fogják a település életét. Vannak erre szavak? Nem igazán…