2020. március 19., csütörtök

RÁADÁS: DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM
- DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA
Szerző: PIM / DIA
1998-A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 tavaszán jött létre. Küldetése a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével.

Az Akadémia fenntartásával a kulturális kormányzat – az élő tagok számára fizetett havi felhasználási díj révén – folyamatos anyagi támogatást nyújt a magyar irodalom legkiválóbb alkotói számára írói, költői, irodalomelméleti tevékenységük folytatásához, újabb alkotások létrehozásához.

A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel. A közönség számára nyújtott internetes szolgáltatás tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.

A kitüntetett jelentőségű virtuális nemzeti intézmény ötlete a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) akkori elnökétől, Török Andrástól származott. Az időközben számos új elemmel bővült DIA, amely összekapcsolja az alkotói támogatást és a jogszerű digitális felhasználást, Európában gyakran hivatkozott, sikeres modellé vált. Folyamatos működését és bővülését az tette lehetővé, hogy indulása óta valamennyi kulturális kormányzat támogatását élvezte.

A DIA nyolc éven át – évente megújuló programként – a Nemzeti Kulturális Alaphoz (majd Alapprogramhoz) benyújtott pályázatokkal szerezte meg a működéséhez szükséges anyagi hátteret, évente újrakötött szerződésekkel működött. Gazdája kezdetben a Petőfi Irodalmi Múzeum (akkori nevén a Magyar Irodalom Háza), majd 2000 őszétől a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. volt.

A fenntartó kulturális minisztérium döntésével a Digitális Irodalmi Akadémia 2007 januárjától visszakerült a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezetébe, ahol megteremtődtek a hosszú távú működés feltételei. 2007 májusától, túllépve a programlétet, a Múzeum élethosszig tartó szerződéseket kötött a DIA tagjaival.

Az elmúlt években a DIA a Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” alakult. A honlapon hozzáférhetővé vált a PIM táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része. A Múzeum a DIA révén maga is tekintélyes mennyiségű műtárggyal, irat- és képanyaggal, relikviával gazdagodott. Az Akadémia rendszeres programokkal gazdagítja a Múzeum kortárs rendezvényeinek kínálatát.

A DIA-honlap 2008 elején megújult, az egységes adatbázis 2009 vége óta működik. Látogatottsága azóta megtöbbszöröződött.

A jelenlegi honlap 2016 tavaszán indult.

A DIA mára a kortárs irodalmi életben markánsan jelen lévő, az online, illetve hagyományos kiadványokban rendszeresen hivatkozott, bevett intézménnyé vált.


LEGYŐZZÜK - A 168 ÓRA ÚJ SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.03.19.


Számos becslés van arról, hogy valójában mennyi lehet a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Miközben a miniszterelnök szinte naponta jelentett be egyre szigorúbb intézkedéseket, azt is mondta, eddig az egyedi megbetegedések voltak jellemzők, de ez át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába.

A Magyar Orvosi Kamara már ezer fertőzöttel számol, ebből pedig a statisztikai modellek szerint egy hét múlva hét-nyolcezer, két hét múlva pedig ötven-hatvanezer is lehet, ha az ország nem teszi meg a szükséges lépéseket. Hétfői lazártáinkig itthon 1436 tesztet végeztek el, ami jóval kevesebb, mint az uniós országok többségében, Ausztriában például 8167 tesztet végeztek el. Dél-Korea példája különösen figyelemre méltó, hiszen az 51 milliós lakosságú országban több mint kétszázezer teszt készült és naponta tízezer ember fertőzöttségét vizsgálják saját kérésre.

Európa leáll

Egyre világosabb, hogy a koronavírust már nem lehet szűk korlátok közt tartani: a járvány jószerével végighömpölyög a világon, és csupán az lehet a reális célkitűzés, hogy az emberek közötti személyes érintkezések számának radikális visszafogásával késleltessék a kór globális kibontakozását, megkíméljék az egészségügyi ellátórendszert attól, hogy kezelhetetlen nagyságrendben, egyszerre zúduljon rá a súlyos légzőszervi panaszokkal ellátásra szorulók tömege. Magyarország előtt hat EU-tagállam – Ciprus, Csehország, Dánia, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia – zárta le a határait. Az elmúlt hét végére világszerte meghaladta a hatezret a koronavírus-fertőzésben meghalt betegek száma. Kínában, ha hihetünk a hivatalos adatoknak, már lecsengőben van a járvány. Nemzetközi körkép a teljesség igénye nélkül, a hét elején érvényes állapot szerint.

Kényszerhelyzetben


Egy tapolcai iskolaigazgató két napig azt hihette, szembement a kormánnyal, de aztán kiderült, hogy lényegében példát adott vagy legalábbis megelőzte a hivatalosságot. Esete jól mutatja azt a zavart és következetlenséget, amely a koronavírus fenyegetésének árnyékában gyakran jellemzi a jelenlegi hatalom tevékenységét.

Hol a boldogság mostanában?

Hála, optimizmus, jó cselekedet, megbocsátás. Immár több mint százezer óvodás és iskolás van, aki nemcsak alaposan megismerte ezeket a fogalmakat, hanem rendszeresen gyakorolja is. Legalábbis sokat beszél róluk. Pontosabban arról, hogy miként is kellene csinálni. Ám nem mindenkinek őszinte a mosolya az immár mozgalommá terebélyesedett kezdeményezés hallatán. Vannak, akik szerint a Jobb Veled a Világ Alapítvány programja kifejezetten káros és veszélyes.

Dutyidili

Sietve igyekszik orvosolni a kormány saját hibáját: konténerbörtönökkel enyhítené a férőhelyek évek óta fennálló hiányát. Az ok, hogy az elítéltek ne indítsanak kártérítési pereket az állam ellen. A lépés ideiglenesnek tűnik és súlyos milliárdokba kerül.

Nincsenek pénzverdék a városházák pincéjében

Bár az ország versenyképességének növelése lenne a célja, mégis a szerényebb anyagi helyzetben lévő települések teljes ellehetetlenülését eredményezhetné, ha bevezetnék a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett átalakítását. Az önkormányzatok legfőbb helyi bevételi forrásaként számon tartott adónem újraszabályozása, megcímkézése nem csak a településeknek, az egyszerű embereknek is fájna.

Kormányalakítás koronavírus idején

Roppant peches helyzetben veheti át a kormányrudat a kijelölt új szlovák kormányfő: egész Európában tombol a koronavírus, Magyarországhoz képest az országban arányaiban négyszer több fertőzöttet tartanak számon, a távozóban levő kormány pedig hétfőtől szinte már csak az élelmiszerboltokat engedi nyitva tartani. Ebben a helyzetben kellene a két héttel ezelőtti parlamenti választások győztesének, Igor Matovičnak úgy dolgoznia, hogy a választók ne sírják vissza a Robert Fico fémjelezte korszakot.

Fityisz a koronavírusnak

Amikor már csak százan tartózkodhattak a koronavírus miatt egy légtérben, akkor meglehetősen zárt körben, a szakmából szűk létszámú nézőket meghíva, a premier napján telefonon meginvitálva tartotta meg a Magyar Nemzeti Cirkusz a Fesztivál sztárjai című új műsorának premierjét.

Verbális agresszió

Eszenyit olyan neves színészek támadják, mint Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter, Tornyi Ildikó. Aláírásukkal közlemény jelent meg, amelyben tudatják, hogy Eszenyi erőszakos, agresszív kommunikációja miatt hagyták ott sokan a teátrumot.
ITT OLVASHATÓ

KORONAVÍRUS A VÉGEKEN: VAN, AHOL 100 EZRET AD AZ ÖNKORMÁNYZAT, MÁSHOL MAGUKNAK VARRJÁK A MASZKOT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.03.19.


A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése után a polgármesterekre hárult a helyi intézmények bezárása, ahogy nekik kell megbirkózniuk a lakosság kérdésözönével is. Egy sor dolgot persze leleményességgel meg lehet oldani, viszont vannak ügyek, amelyekről úgymond bekötött szemmel kell dönteniük a településvezetőknek: az óvodák, bölcsődék és egyéb önkormányzati intézmények felfüggesztése, az önkormányzati dolgozók és a közmunkások foglalkoztatása vagy szabadságolása, és legfőképpen
ezek finanszírozása...

MEGKEZDŐDTEK AZ ELBOCSÁJTÁSOK, DE A KORMÁNY ÚGY MENTI MEG A MUNKAHELYEKET, HOGY KISZOLGÁLTATOTTÁ TESZI A DOLGOZÓKAT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.03.19.


Hirtelen sokan lesznek munka nélkül, ám a kormány nemhogy megvédené, még kiszolgáltatottabbá teszi a munkásokat.

Miközben a csütörtöki kormányinfón a kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy az operatív törzs a munkanélküliek számának drasztikus emelkedésével számol, a szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a szerdai kormányülésen meghozott munkajogi döntések teljesen kiszolgáltatott helyzetbe sodorhatják a munkavállalókat. 

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumát (SZEF) vezető Csóti Csaba például „vadkapitalista megoldásnak” nevezte, hogy a munkáltató saját érdekei mentén szabadon köthet egyéni megállapodásokat a munkájukat féltő, kiszolgáltatott dolgozókkal, de az állam nem kínál semmilyen megoldást, egzisztenciális segítséget azoknak, akiket az elkövetkező időben elbocsájtanak a munkahelyükről.

Márpedig tömegesen megindultak az elbocsájtások a hazai kis- és középvállalkozásoknál – jelentette ki lapunknak Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség MASZSZ) elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy a nagyobb cégek, ahol van pénzügyi háttér a hosszabb távú tervezéshez, sokkal elegánsabb megoldásokat ajánlanak és sok helyen már meg is születtek a kompromisszumos egyezségek. Azt azonban, hogy a kormány a munkáltatók és a munkavállalók közé dobta a gyeplőt, hogy oldják meg ahogy tudják egymás közt a munkajogi ügyeket, az elnök a legrosszabb üzenetnek tartja, ami azt mutatja, a termelés, a pénz igen, de a munka világa nem érdekli a kormányt. 

A bejelentett munkajogi változások nem tiltják a kollektív megállapodást sem a munkahelyeken – tette hozzá Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke is arról számolt be, azt tapasztalják, hogy teljes a tanácstalanság a dolgozók körében, nem tudnak eligazodni az óráról-órára változó jogi értelmezések között...

AHHOZ, HOGY MEGMENEKÜLJÖN A MAGYAR GAZDASÁG, AZONNALI, ÁTFOGÓ ÉS CÉLZOTT BEAVATKOZÁSRA VAN SZÜKSÉG

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2020.03.19.


A gazdaságpolitikának most kell üzenetet küldenie: maradj otthon, mert számíthatsz rá, hogy kapsz fizetést. Ne csökkentsd a fogyasztásodat a kelleténél jobban, mert tovább jár majd a munkanélküli segély. Ne építsd le a munkavállalókat, mert pénzt kapsz tőlünk, és az állam fizeti a fizetésüket vagy annak egy részét, a cégedet pedig kamatmentesen hitelezzük

Kedden a magyar kormány bejelentett néhány, a koronavírus-járványra reagáló gazdaságpolitikai lépést, és Magyarország az Európai Uniótól is kap egy összesen 5,6 milliárd eurós (1960 milliárd forintos) keretet, amit a járvány által okozott károk enyhítésére, illetve egészségügyi kiadásokra lehet fordítani. Ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy miért nem jelentenek be itthon egy sokkal komolyabb gazdaságpolitikai és szociálpolitikai mentőcsomagot.

Az eddigi legerősebb intézkedések a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett törlesztési moratórium a Növekedési Hitelprogram keretében folyósított hitelek esetében, illetve a lakossági és vállalati hitelekre most bevezetett törlesztési moratórium. Emellett maximalizálták a mától felvett hitelek THM-jét, és elengedték a leginkább érintett szektorokban a munkáltatók járulékait, az energiaszolgáltatók pedig kikapcsolási moratóriumot jelentettek be az rezsiszámlákkal elmaradó polgárok esetében. Ezek a lépések azonban teljesen elégtelenek a megroppanó gazdaság megtámasztásához...

HATÁRIDŐ NÉLKÜL HOSSZABBÍTHATNÁK MEG A VESZÉLYHELYZETET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.03.19.


Két törvénytervezet is rendkívül szigorúan büntetné a különleges jogrend idején elkövetett törvénysértéseket. Az ellenzék szerint a kormány nyitott az észrevételeikre a tervezett intézkedések meghozatalánál.

Akár egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lenne rémhírterjesztés címén az, aki a koronavírus járvány miatti különleges jogrend fennállása idején nagy nyilvánosság előtt a védekezéssel összefüggésben olyan valótlan tényt, vagy valós tényt oly módon elferdítve közöl, ami alkalmas lehet a védekezés eredményességének megzavarására, vagy magát a védekezést akadályozza, meghiúsítja – információink szerint ez is szerepel a kormány által kidolgozott még tárgyalás alatt lévő tervezetben a Büntető Törvénykönyv módosítási javaslatai között. Három évig lenne börtönnel sújtható, aki aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel kapcsolatban olyan valótlanságot, vagy valós tényt olyan módon elferdítve terjeszt, ami alkalmas lehet emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére. Az Országgyűlés Házbizottsága ezekben a percekben is tárgyal a kormány által megfogalmazott javaslatokról, információink szerint az eddigi egyeztetéseken a Fidesz és a kormány képviselői is kifejezetten konstruktívan álltak hozzá az ellenzék észrevételeihez, így az eredeti tervezetek jelentősen módosulhatnak. 

A járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben a kormány két törvénytervezetet dolgozott ki, az egyik a már említett Btk-módosítás, a másik pedig magáról a Veszélyhelyzetről szóló törvény. Előbbiben a Népszava információi szerint szerepelnek még a járványügyi elkülönítés szabályainak megszegésére vonatkozó részletes szankciók. E szerint az, aki a „járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés végrehajtását” megszegi, akadályozza akár három évig terjedő börtönnel lenne sújtható, csoportos elkövetés esetén egy és öt év között lenne a büntetés mértéke. Ha a vonatkozó megszegése, akadályozása halálesetet okozna, az illetőt kettő és nyolc év közötti börtönnel lehetne büntetni. A járványügyi intézkedés akadályozására való előkészület is maximum egy éves börtönnel járhatna...

MAGYARORSZÁG BAKARUHÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.19.


Péntektől katonák jelennek meg az utcán és a legfontosabb cégek irányításában. Háború van, ráadásul most nem a kormányfő képzeletében lévő démonok ellen kell csatázni. Valódi ellenség tűnt fel a horizonton, minden korábbinál erősebb hadsereg, a koronavírus támadt Magyarországra és a világra. Meg kell védeni a hazát és a magyar embereket. A helyzet súlyos, csapataink harcban állnak.

Orbán csapatai békeidőben is harcban állnak, mert a Vezénylő Tábornok (Bencsik András szíves közlése – a szerk.) igazi terepe a háború. Békeidőben tántorog, mint a partra vetett tengerész. Igaz, most sincs túlságosan jó bőrben, nyúzottnak láttuk legutóbb és kimerültnek. Ha nem vigyáz, hamarosan valamelyik gátról jelentkezik be gumicsizmában – már amennyiben nem omlik össze a Facebook-oldala.

Ez a vírus Orbán minden eddigi ellenségénél virulensebb. Itt nem elég bejelenteni, hogy győztünk, a szájkarate ezen a terepen nem segít. Legföljebb – és ez sem kevés – azt lehet érzékeltetni az emberekkel, hogy a kormány figyel rájuk és nemcsak az egészségüket, de a munkahelyeiket is igyekszik megvédeni. Egyik sem lebecsülendő, ám tegyük hozzá, ha civilben több odafigyelés történik, akkor most, amikor valóban van létjogosultsága az egyenruhások előtérbe tolásának, könnyebb volna a hazánkra támadó vírus elleni küzdelem...

KATONAI DELEGÁLTAK VESZIK ÁT AZ IRÁNYÍTÁST SZÁZNÁL IS TÖBB CÉGNÉL

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2020.03.19.Csütörtökön kezdenek dolgozni a 140, korábban kiválasztott cégben a honvédelem emberei. Beleszólhatnak például a gyártásba, logisztikába, de akár a pénzügyeibe is, igaz, utólag kártalanítják majd a céget.

Nem árulta el érdeklődésünkre el a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy melyik az a 140 létfontosságú cég, amelyről megállapították: a koronavírus okozta válsághelyzetben létfontosságú a működése ezért irányítását csütörtöktől átveheti a tárca. A miniszter arról sem akart megosztani információkat, hogy pontosan milyen módon szólna bele a honvédelem ezeknek a cégeknek az életébe. 


Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára lapunknak úgy fogalmazott: ebben a helyzetben szerencsésebb lenne, ha a tárca közölné, melyek az érintett cégek. „Nem vagyunk ellenségei egymásnak” – fogalmazott, így szerinte semmi értelme annak, hogy a kormány titkolózzon a céges körről. Azonban a jelek szerint a tárca ezt az utolsó pillanatig elhallgatja. 

A honvédelmi tárca nevében Szabó István HM államtitkár korábban csak annyit közölt, hogy szolgáltató- és gyártókapacitások, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégek tartoznak ebbe a körbe. Szerdán Benkő Tibor honvédelmi miniszter, koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője azt közölte a Magyar Távirati Irodával (MTI), hogy a cégeknél csütörtök reggel kezdi meg a munkát a honvédelmi irányító csoportok, erről korábban már levélben értesítették az érintetteket. A kiválasztott cégeknél „nyomon követik és koordinálják a munkát” – fogalmazott Benkő arról, hogy miként fognak a cégekben dolgozni a katonai delegáltak...

A KASZINÓK A JÁRVÁNY IDEJÉN IS JÓL JÁRNAK – MEGJELENT A JOGSZABÁLY

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.03.19.


Tegnapi dátummal megjelent, s azonnal hatályba is lépett a a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet, amely az Orbán Viktor által tegnap – igencsak döcögősre sikerült – performanszban ismertetett, a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásait enyhíteni hivatott intézkedéseket tartalmazza. Az intézkedések között van átmeneti hitel- és törlesztésenyhítés, adókönnyítés, járulékelengedés is. A jogszabályban foglaltak lebontását rendeletek szabályozzák majd – azok megjelenése is hamarosan várható...

AZ ÚJ GYORSKÖLCSÖNÖK ÁRA AKÁR HARMADÁRA IS ESHET - HURRÁ, SENKI NEM TÖRLESZT AZ IDÉN SEMMIT!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem

2020.03.19.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megfogalmazta, miket várna el a lakosság segítése érdekében a bankoktól, a kormány pedig már döntött is. Eszerint az idén egyetlen hitelt sem kell törleszteni, jön az olcsó személyi kölcsön, de még számos más intézkedésről is határozott a kabinet.

Mint megírtuk, az MNB a koronavírus-járvány miatt már hétfőn törlesztési moratóriumot hirdetett a vállalkozók NHP-s hiteleire, és felszólította a bankokat, hogy a vállalatok esetében alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Mostanra már tovább is ment a jegybank: mint írták, lépéseket tesznek a lakosság megsegítésére is. Az alábbi táblázatban összeszedtük, miket fogalmazott meg az MNB.

VAJON IDŐBEN LÉPTÜNK A TÖBBIEKHEZ KÉPEST?

INDEX
Szerzők: RA, SZÉMANN TAMÁS
2020.03.19.


Amikor Hongkongban világossá vált, hogy egy új típusú, tüdőgyulladást okozó vírus érkezett a területükre, az embereknek rögtön eszükbe jutott a a 2003-as év. Elkezdett villogni a „Kína” és a „koronavírus” szó a fejükben, és tudták, mi a teendő, magyarázza ebben a cikkben Nicholas Thomas, a hongkongi egyetem professzora. Akkor a SARS 300 ember halálát okozta, és több mint 1700 embert fertőzött meg.

A hongkongiak azonnal, maguktól elkezdték a fizikai távolságtartást, felvették a maszkokat, és a kormányuk is elképesztően hamar lépett: 23-i volt az első bizonyított eset bejelentése, a helyi vezetés január 25-én szükségállapotot hirdetett. A következő napokban bezárta az iskolákat, 178 ezer köztisztviselőtől kért home office-t, tömegprogramokat mondott le, a közlekedést korlátozta és így tovább. A home office-t aztán sok cég is elrendelte...

MEGJELENT A MAGYAR NARANCS ÚJ SZÁMA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2020.03.19.


Zolnay János: Az emberek igazságérzete
A készülő új nemzeti konzultációról

Vajon a tíz éve regnáló Fidesz-kormány népszerűsége azért töretlen, mert alapvetően azt teszi, amire a többségtől megrendelést kapott? A kormányfő ebben bízik, és persze politikai riválisainak tehetetlen gyávaságában.

Rév István: Vuhantól Nagyvenyimig

A hivatalos Új Kína hírügynökség hírportálja, a XinhuaNet február 10-én adta hírül, hogy a kínai hatóságok és az állami tulajdonban lévő China Electronics Technology Group közös fejlesztésének eredményeként letölthetővé vált a „közeli kontaktus kereső” alkalmazás.

Váradi Balázs: Csak semmi politika!
Két vasvella

„Falu végin a vasvella, / Mégis begyütt a korela! / Nem bántja jaz az urakat, / Csak a szögén parasztokat.” Közreadójának lábjegyzete szerint ez az 1925-ben gyűjtött népdal „a régi egészségügyi védekezés emlékét őrizte meg, amikor hatóságilag lezárták a veszélyeztetett falvak határát”.

A szerk.
A fegyverneki példa

A nagykunsági Fegyvernek lakosai sosem heverték ki azt a balszerencsét, amelyet a település 1920 és 1944 között kénytelen volt elviselni. De nem is balszerencse volt az!
A szerk.
A főnök hangja

Március 17-én, két héttel azután, hogy Magyarországon hivatalosan is azonosítottak egy koronavírusos beteget, s néhány nappal azelőtt, hogy a fertőzöttek száma (minden előrejelzés szerint) drasztikusan emelkedni kezd majd, az országos tiszti főorvos azt válaszolta egy újságírói kérdésre, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével jó a kapcsolata.

POLITIKA

Joe Biden sikerei a demokrata előválasztásokon
Váratlan visszatérés

Bár az első előválasztásokat követően sokan leírták, most már szinte biztos, hogy Joe Biden lesz Donald Trump idei demokrata kihívója. Márciusban a volt alelnök sorra nyeri a párton belüli versenyeket, és úgy tűnik, behozhatatlan előnyre tett szert Bernie Sandersszel szemben.

A koronavírus és a hivatalos orosz adatok
Nem gyűrűzik be

A hatalmas Oroszországban jószerivel nagyítóval kell keresni a koronavírussal fertőzött betegeket. Mi lehet a pompás statisztika háttere?

Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról
Átlátszó kifogások

Magyarország hat éve aláírta, de azóta sem ratifikálta azt az egyezményt, amely a nők elleni erőszakot előzné meg és számolná fel. Milyen indokkal utasítja el ezt a kormány? És ha az Országgyűlés ratifikálná, mi változna itthon?

Interjú
„A pánik rossz tanácsadó”
Király Júlia pénzügyi szakértő

A magyar gazdaságot látszólag jó állapotban éri a koronavírus-járvány miatt várható világméretű gazdasági megtorpanás. Ám az alig rejtett belső kockázatok valódi veszélyt jelentenek.

Interjú
„Fennáll a visszaélés veszélye”
Majtényi László a járványügyi veszélyhelyzet bevezetéséről

A kormánynak a normál jogrend keretei között is lettek volna eszközei a koronavírus-járvány kezelésére, a különleges jogrendben elsősorban a nyilvánosságot van okunk félteni, az információk visszatartása a védekezést is hátráltathatja – érvel az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

KULTÚRA

Lemez
Kiscsillag: Tompa kések

Lovasi András hobbiprojektnek indult zenekara elég nagy ívet járt be az elmúlt 15 évben. Eleinte nagyrészt vicces, tét nélküli, ikergitározásra épülő dalokat írtak, ez a koncepció a 2011-es Néniket a bácsiknak albumon csúcsosodott ki.

Lemez
Ohnody: Egy igaz szerelem

Hegyi Dóri jellegzetes hangját jó ideje ismerjük, beltagja Álmos Gergely Mïus nevű formációjának, de énekelt a Belauban is. Először Álmos biztatta, hogy írjon saját dalokat, zenéket, majd Ohnody néven sorra jöttek megjelenései, most pedig az első albuma.

Lemez
Folksteps: Ugrós EP

A tradicionális népzene sosem állt igazán közel hozzám. Noha egy pillanatig sem vonom kétségbe például a Csík zenekar vagy a Muzsikás tagjainak tehetségét, szükségem van valami pluszra ahhoz, hogy egy népi motívumokra épülő dal megfogjon.

Interjú
„Sznob, de menő”
Minda Endre énekes

A Black Bartóknál jobb dolog aligha történt mostanában a magyar undergrounddal. Zakatoló, elektronikus blues-punk, energikus koncertek és kizárólag bakeliten megjelent nagylemez. Ezek mellett az Iggy Pop előzenekaraként adott koncertjükről és a pesti klubélet átalakulásáról is beszélgettünk az együttes énekesével.

Lemez
Életben maradt
King Krule: Man Alive!

A most 25 éves, vörös hajú Archy Ivan Marshallnak nem volt könnyű gyerekkora: korán elváltak a szülei, ezért folyamatosan ingáznia kellett rendkívül szigorú apja és mindent megengedő édesanyja között a brit fővárosban.

Lemez
Német és zsidó
Louis Lewandowski: Eighteen Liturgical Psalms

Bennjárunk a német zenei romantika sűrűjében, elsőre okvetlenül ilyen érzésünk támadhat, amint a DG új kiadványáról megszólal a magyar közönség számára alkalmasint teljességgel ismeretlen 19. századi zeneszerző, Louis Lewandowski muzsikája.

Könyv
Geert Mak: Jan Six tíz élete

Amszterdam dekadens Buddenbrookjai és műgyűjtő Guggenheimjei a Sixek, akik hajdan dolgoztattak Rembrandttal, a magukénak tudhatták Vermeer Tejet öntő lány című festményét – és akik máig ott élnek a gyűjteményüknek otthont adó házban, az Amstel partján.

Könyv
Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjének 2018-as Rossz versek című filmje DVD-n egy novelláskötetbe csomagolva jelent meg. Tizennégy szerző meséli tovább a szereplők életét, hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódva az eredeti cselekményhez.

Könyv
Wayne G. Hammond, Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A hobbit művészete

Gyermekei által tehetségesnek mondott, amatőr képzőművész könyvillusztrátori állást keres. Hobbik, egyéb skillek: angol nyelv és irodalom (professzori szint), fantasyvilágok (a témában több könyvterve is ismert).

Színház
Knut Hamsun: Éhség

Gyakran merül fel bennem a kérdés még teljesen profi, jól megcsinált, egyébként élvezetes előadás esetén is, hogy egy rendező – főleg, ha nem kortárs szöveghez nyúl – vajon miért éppen a kiválasztott drámát rendezi meg.

Színház
Mit tennél, ha ma meghalnék?

A Nézőművészeti Kft. előadását Gergye Krisztián koreográfus rendezte, s mint hagyományosan a társulat történetében, ezúttal is Gyulay Eszter dramaturg járta körül a színpadon a lelki jelenséget, illetve viselkedészavart a Másik Oldal című, a társadalmi toleranciát erősíteni hivatott sorozat részeként.

Színház
A régi ruha
Ryszard Kapuściński: A császár

Színház
Félmeztelen valóság
Pucér fiúk olvasnak

Úgy tűnik, a nemek közötti egyenlőség harca szintet lépett, és immár – talán tudat alatti bosszúvágytól hajtva – igény támadt a férfiak tárgyiasítására is. Ám a nőknek mintha nem nagyon menne ez: még egy jóleső fantáziálgatáshoz is intellektuális ürügyre van szükségük.

Kiállítás
A dolog, amely elfelejtett testet ölteni

E kiállítás egyszerre foglalja össze Koronczi Endre évek óta folyó Ploubuter Park projektjét, illetve tágítja tovább új elemek bevonásával. Kezdetben azokat a „széllel bélelt” nejlonzacskókat vizsgálta, melyek leszakadva a gazdatestről (az emberről) a saját útjukat járják.

Kiállítás
Lépésben
Csillag a házon, csillag a kabáton

Három kislány áll egy budapesti ház gangján egymást átölelve, és vidáman néznek a fotós felé.

Interjú
„Eltűnnek a lelkeim”
Koronczi Endre képzőművész

Lengedező zacskók, suhanó fóliák, komoly megfigyelések és állítások alakítják a Ploubuter Parkot. A művész alkotta saját világ első pillantásra csak fóliák és zacskók összevisszaságának tűnhet, ám közelebb lépve költői lélekjelenségekkel szembesülünk.

tévésmaci
A televízió aranykora, kacsával

Amikor Sztupa és Troché értékelte a fejleményeket, az ideiglenes visszavonulást választották, átadván helyüket az ilyenkor jogosan feltörő szolgáltatói hevületnek. Íme.

Rádió
Veszélyes melegek
Vidékjáró műsor a Karc FM-en

Mi lesz a pécsi homoszexuálisfelvonulással? – ezzel az égető kérdéssel kezdődött a Karc FM vidéki magazinja, a végtelenül fantáziadús nevű Vidéki Karcok.

Tévésorozat
Ördöge van
A kívülálló

Hibrid rezsimnek is beillő sorozatunkban Stephen King felel a nem evilági tartalmakért (és az alapul szolgáló regényért), Richard Price-ra pedig a nagyon is evilági viszonylatok lettek kiszignálva: utóbbiakat hívjuk embereknek.

Tévésorozat
A hűvös távolban
Devs

Alex Garland eleinte forgatókönyvíróként (28 nappal később, Napfény, Ne engedj el!), majd rendezőként is (Ex Machina, Expedíció) az izgalmas, diszkréten filozofikus, középfajú sci-fi egyik iparosa.

Schein Gábor
Ó, rinocérosz
Részletek a járványról

Könyv
Közel s távol
Székely György: A muzsika valódi hangja a fesztiválok fővárosában – Salzburg

A gyönyörű kiállítású, rengeteg fotóval illusztrált kötet a Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről, és azon belül hangsúlyosan a legutóbbi bő negyedszázadáról szól.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Levespárbaj

étel, hordó
Christine Café

A közösségi kultúra esélyei
Galériámat egy nappaliért

Mit tanulhatunk a holland építészektől? Mihez kezdjenek magukkal a művészek, akik képtelenek megélni a munkájukból? Az önfenntartó gazdaságokban a kulturális munkások is megtalálhatják a saját feladatukat, és ha minden igaz, hamarosan segítséget is kapnak hozzá.

Enyhít-e valaha a cölibátuson a Vatikán?
Eltitkolt életek

Talán soha nem került olyan közel a katolikus egyház ahhoz, hogy enyhítsen a papi nőtlenség szabályain, mint tavaly ősszel. Ám az előző pápa, XVI. Benedek nyomására végül ismét a konzervatív álláspont érvényesült a Vatikánban.

Új bérlakás-politikák Budapest ellenzéki vezetésű kerületeiben
Szükségmegoldások

Néhány hónappal az önkormányzati választások után kezdik tisztábban látni az ellenzéki vezetésű kerületek, hogy milyen bérlakásállományt örököltek. Felújítás, árverés vagy eladás? Öt budapesti kerület készülő bérlakás-politikáját néztük meg.

BLOG

Film
Veled minden hely ragyogó

Érzékeny művészlélek, nyughatatlan, a meg nem értettségét agresszióval palástoló lázadó – a tinifilmek még mindig John Hughes 80-as évekbeli műveinek sztereotípiáiból élnek, pedig azok már akkor is erősen újrafelhasználtnak minősültek.

Tévésorozat
Ez így nem OK

A tinédzserkorban az a legrosszabb, hogy semmit nem tehetünk ellene – legalábbis ezt tanulhattuk meg az elmúlt pár évtized film- és sorozatterméséből. Akad még néhány hasonló aranyköpés, melyet érdemes felidézni, hiszen az Ez így nem OK pontosan ilyen axiómákból építkezik

MIÉRT MEGY UTCÁRA? ÉS HA ELKAPOM? NEM HALOK BELE! – GENERÁCIÓS HÁBORÚ A KORONAVÍRUS ÁRNYÉKÁBAN

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2020.03.19.


Hiába az egyre szigorúbb intézkedések, sok helyen nem változtatnak az életmódjukon. A fiatalokat az idősek védelmére kérik.

Miért van ennyi idős ember az utcákon? Miért nem maradnak otthon? Miért veszélyeztetik az életüket? A koronavírus-járvány kapcsán az ilyen és ehhez hasonló kérdések tucatjai lepték el a közösségi médiát az elmúlt napokban. A posztok alapján úgy tűnik, mintha a kormány kommunikációs stratégiája csődöt mondott volna, hiába üzenik azt minden fórumon, hogy a 65 éven felüliek ne menjenek utcára, a célközönség meg sem hallja a tájékoztatást.

Az Egyesült Államokban, a hírek alapján fordított a helyzet, a hatóságok, a tudósok és a közösségi média felhasználói a fiatalok felelőtlen viselkedésére figyelmeztetnek. Több cikk már generációs háborút vizionál, miközben az új koronavírus számos helyen szinte korlátozhatatlanul terjed.

A szigorú intézkedések ellenére, az elmúlt napokban a szórakozóhelyek, éttermek és közösségi terek megteltek emberekkel New Yorktól Párizson át Berlinig – írja a Wall Street Journal (WSJ). A lap emlékeztet rá, hogy miközben a 0-tól 29 éves korosztály körében nullához közeli a betegség halálozási aránya, a kilencvenen felüliek körében ez már 19 százalék. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatalok ne terjesztenék ugyanúgy a vírust, és éppen ezért, az enyhe vagy egyáltalán nem jelentkező tünetek miatt nagyobb a felelősségük. Mindeközben a New York Times arról számolt be, egyes kutatások szerint a gyermekek, különösen az öt év alattiak körében is súlyos tüneteket produkálhat a vírus...

HULLAFÁRADTAK, ŐK TALÁLKOZNAK A LEGTÖBB BETEGGEL, MÉGIS EGÉSZ NAP OSZTJÁK A BOLTI DOLGOZÓKAT

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT, JANDÓ ZOLTÁN
2020.03.19.


– Megjött a kamion.
– Jó, és embert is hozott?
A napokban ez a párbeszéd zajlott le két bolti alkalmazott között egy budapesti szupermarketben, és nehezen lehetne ennél tömörebben kifejezni a kiskereskedelem elmúlt heteit. Kiolvasható belőle a vásárlók csillapíthatatlan rohama, a bolti dolgozók elgyötörtsége és érződik belőle a beletörődöttség is.
Az élelmiszerboltok letarolása már nagyjából három hete tart, és egyelőre semmi jele a csillapodásnak. Sőt, az iskolák bezárásának pénteki bejelentése óta még tovább fokozódott a forgalom az általunk megkérdezett bolti dolgozók szerint.
Az áruházláncok nem kommunikálnak a járvány terjedése óta, de beszéltünk dolgozókkal az Alditól, az Auchan-tól és a Penny Markettől, és valamennyien azt mondták, hogy a boltjuk forgalma legalább a kétszeresére nőtt február vége óta. Ahogy az Aldi és a Lidl működését bemutató cikksorozatban írtuk, az egyes boltok hetekre előre megtervezik az adott nap forgalmát. Most hallottunk olyan esetet, hogy az aznapra tervezett bevétel már délelőtt közepére megvolt...

ORBÁN A DIGITÁLIS TÉRBE KÉNYSZERÜLT, AHOL EGYELŐRE NEM MOZOG TÚL OTTHONOSAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.03.18.


Alaposan átírta a hazai kormányzati kommunikáció elképzeléseit a koronavírus elleni küzdelem. Mivel a fél ország a digitális térbe kényszerült, a politikusoknak is ezen a terepen kell bizonyítaniuk. A Fidesz vezérhangyái egyelőre nehezen birkóznak meg a feladattal, hiszen a járvány hírei mellett eltörpülnek a durván migránsozó, szoftosan cigányozó és közepesen liberálisozó propaganda jelmondatai. Orbán Viktor ugyan rátelepedett a facebookra, de az üzenetei messze nem jönnek át olyan élesen, mint a nagy közszereplései alkalmával.

Mintha idegen terepen mozognának a kormányzati kommunikáció kommandósai, hiszen a napi politika hírei teljesen a margóra szorultak az utóbbi két hétben, így bármi is legyen az üzenete a Fidesznek a migrációról, a börtönlakókról, vagy a kártérítési pert nyert romákról, az most elég kevés embert érdekel. A nagy közös baj persze még nem hozta közelebb egymáshoz a politikai szekértáborokat, de az biztos, hogy nemzeti konzultáció ide, Törökországból megindult migránskaraván oda, most sokkal inkább a magyar egészségügy állapota izgatja a népeket.

Mivel a miniszterelnök jelenleg csak az operatív törzs egyik közkatonája, kissé beleszürkült a kialakult helyzetbe. Egyre világosabb ugyanakkor, hogy amikor döntéseket kellett hoznia, nem állt a helyzet magaslatán, így például az iskolabezárásokkal kapcsolatban egy napon belül kénytelen volt revidiálni a nézeteit. Amikor végül este negyed 10-kor a facebookon keresztül feltűrt ingujjban bejelentette, hogy hétfőtől távoktatás lép életbe, úgy nézett ki, mint egy fáradt bányász, aki a műszak végén leült egy sötét kocsmasarokba meginni egy fröccsöt...

KORONAVÍRUS: MAGYARORSZÁG ACHILLES-SARKAINAK KELL MOST HELYTÁLLNI

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2020.03.19.


A magyar kormánynak vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állította, csökkentette a sebezhetőségét, vagyis válságállóbbá tette az országot. Azonban voltak komoly hiányosságai is, mégpedig az oktatásban és az egészségügyben, amit évek óta hangsúlyoznak a szakértők. És most egy olyan válság előtt állunk, ahol a magyar gazdaság Achilles-sarkait éri a kihívás, a koronavírus ugyanis ezt a két alulfinanszírozott szektort teszi próbára.

A magyar makrogazdasági helyzet rózsásnak tűnik. A GDP-gyorsan növekedett az elmúlt években, a foglalkoztatás a rendszerváltás óta nem látott rekordra emelkedett, a munkanélküliség mélyben, az államadósság és a külföldiek kezében lévő adósság szépen csökkent, igaz, a fizetési mérleg többlete elolvadt a „magas nyomású gazdaság” miatt. Vagyis a magyar gazdaság összességében jól nézett ki a koronavírus-járvány előtt. Kívülről egyetlen szépséghibája a makroképnek, hogy a költségvetési politika prociklikus és a monetáris politika ultra laza volt, vagyis az anticiklikus gazdaságpolitika tere elég mérsékelt.

A mostani válságban azonban nem csupán a makrogazdasági helyzet a lényeg, hanem az, hogy a krízis által erőteljesen érintett területek (az oktatás és az egészségügy) miként teljesítenek. Ezeknek a fenntartását a társadalom az államra bízza, ahogy a rendvédelmi szervezetekét is, bízva abban, hogy amikor kell, helytállnak.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY VÉGSŐ SORON EGY OLYAN BLACK SWAN (NAGYON ALACSONY KOCKÁZATÚ, DE PUSZTÍTÓ HATÁSÚ ESEMÉNY), AMIRE EGYETLEN ORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYI VAGY OKTATÁSI RENDSZERE SEM VOLT FELKÉSZÍTVE.

Ezt mutatja, hogy a fejlett, nyugat-európai országoknak sincs rá megfelelő válaszuk, azonban Dél-Korea példája alapján nem lehetetlen a sikeres védekezés. De lássuk, mi a helyzet Magyarországon, amikor életbe lépett az iskolák látogatási tilalma, az állami egészségügyi rendszert járványhelyzetre igyekeznek átkapcsolni, 58 megbetegedést diagnosztizáltak szerdáig, és az operatív törzs a napokban többszáz új esetre számít...

KUSS, MI ÍGY SZOKTUNK BEJELENTENI!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.03.19.


Szerdán kora délután elterjedt a hír, hogy délután háromkor Orbán Viktor bejelentést tesz a Facebookon. A miniszterelnök – szokása szerint – néhány percet késett, ám az igazi megpróbáltatások csak ezután következtek. Négy-öt percig láttuk Orbánt, ám a hangját nem hallottuk, a Nemzet Bejelentője némán tátogott. Aztán megszűnt ez is, az illetések rájöhettek, hogy Orbán és a Karmelita kolostor látványa, bármennyire is kedves egyeseknek, bejelentésnek kevés, úgyhogy elvették a képet is, és közölték, hogy hamarosan jelentkeznek.

Ezt az ígéretüket meg is tartották. Igaz, majd egy órát kellett várni arra, hogy megtudjuk, miről beszélt Orbán. Addig az önkéntes házi karanténba menekült ország csak találgatott, hogy mit is szeretett volna közölni velünk a miniszterelnök. Sokan viccesre vették a figurát, és arra tippeltek, hogy bejelenti a lemondását, mások biztos helyről tudták, hogy a kijárási tilalom bevezetését fogja kihirdetni.

A köztévé nem találgatott, sokáig úgy tettek, mintha semmi sem történt volna, majd, amikor sikerült megreparálni az Orbán-féle videót, közölték: olyan sokan akarták látni és hallani a miniszterelnököt, hogy összeomlott a Facebook oldala...

FARHÁT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.19.


Tegnap második nekifutásra megtudtuk, hogy miniszterügynök elvtárs kiemelten foglalkozik a taxisokkal, mint járvány sújtotta iparág művelőivel és látens, potenciális forradalmárokkal. Ha ilyen részletességgel viseli gondját alattvalóinak, gondolhatott volna a kurvákra is, aki iparosok szintén megsínylik a kór terjedését, a zsebtolvajokról nem is beszélve, akik alól a tömeg eltűntével teljesen kicsúszott a talaj. Mindeközben pedig kétszeresére drágult a hús, kétezer fölött a csirkemell kilója. A farhátról nem kaptunk információt, pedig az a lényegesebb nyugdíjas közétkeztetési szempontból.

Ez az egész kupleráj egyébként 2006-ban kezdődött, amikor Gyurcsány elvtárs fölmosta a linóleumot Orbán elvtárssal a köztelevízióban. Még a pillanatot is meg lehet határozni. Az volt az, amikor Gyurcsány elvtárs annyit mondott „lárifári, miniszterelnök úr”, amivel a saját bejáratú Brehmjében a veszélyes hülyék közé sorolta őt, Orbán Viktor Mihályban viszont ekkor pattant el a húr. Mert, ha emlékszünk a pörformanszra, innentől fogva nem a vitavezetőre, s nem is arra nézett beszéd közben, akivel vitatkozott, hanem belefordult a kamerába, így intézve szózatot a néphez.

Elég degeneráltan nézett ki már akkor is, de azóta próbálja használni a technikát, csak nehezen megy. Tegnap is, belengetve, meghirdetve jó előre, hogy háromkor nagy bejelentés, a fél ország ott ül, hogy na, hogy ment meg minket a jótevőnk, erre ott tátog, mint egy partra vetett hal. Ez a vége szükség szerint, ha valaki a vészhelyzetet imázsépítésre használja, mint ahogyan Orbán Viktor Mihály, aki igyekszik azt a benyomást kelteni ezekben a napokban, mindenhol ott van, mindent személyesen intéz. Ha valaki véletlenül életben marad, az csak neki köszönhető...

OROSZ ÉS MAGYAR NYOMÁS UKRAJNÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.03.19.


A koronavírus miatt csak nem állhat le az élet, amire -orosz vélemény szerint- jó példa, hogy Szijjártó Péter mégiscsak elutazott Moszkvába. Nemzetközi lapszemle.

Számos orosz sajtóorgánum – többek között a Gazeta - számolt be arról, hogy Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában tartott közös sajtótájékoztatójukon együtt szólították fel Ukrajnát az ottani kisebbségek jogainak biztosítására, már ami anyanyelvi oktatásukra vonatkozik - ez esetben Szijjártó a kárpátaljai magyarokra gondolt, Lavrov pedig minden bizonnyal az ottani oroszok jogaira. Lavrov a sajtótájékoztatón a szovjet katonai emlékművek magyarországi ápolásáról is szólt, aminek aktualitását a II. világháború győztes hatalmainak 75. évfordulós ünnepségei adják, s az orosz külügyminiszter hozzátette, nincs helye a történelem meghamisításának. Elhangzott, hogy Magyarország kész az oroszokkal való együttműködésre a Török Áramlatban való részvétel érdekében, s így Törökországon és Bulgárián keresztül jövő évtől már hazánkba is érkezik földgáz.

Orosz gesztus

Az orosz nyelvű Express portál és újság a Szijjártó-Lavrov sajtótájékoztatón elhangzottak közül leginkább az ukrán-NATO-viszony értelmezésére vonatkozóakat emelte ki. Lavrov ugyanis nagyon diplomatikusan értésre juttatta, ahogy Oroszország tiszteletben tartja a NATO-határokat, mint ahogy az az EBESZ keretein belül le van fektetve, de rossz szemmel nézi annak egyre keletebbre történő kitolását. A többi NATO-tagállammal szemben Magyarország mindig konstruktívan állt ehhez a kérdéshez – fogalmazott Lavrov. Dicsérte a magyar kormányt, amelyik mindig kiáll azért, hogy ne szakadjon meg a párbeszéd Nyugat és Oroszország között, kerülve ezzel a konfrontációt. Egyébként a koronavírusra is kitért Lavrov, hogy amiatt azért csak nem állhat le az élet, amire jó példa, hogy Szijjártó mégiscsak elutazott Moszkvába. És persze látványosan nem fogtak kezet, könyöküket érintették egymáshoz.

Ukrán-magyar - nem jó barát

Budapest választás elé állítja Zelenszkj ukrán elnököt: a NATO-t vagy a szélsőjobbot választja-e? – ír a dilemmáról a Polemika – vita nevezetű kijevi székhelyű orosz nyelvű portál. A polémiát Szijjártónak a magyar parlamentben elhangzott beszéde váltotta ki, merthogy kijelentette, amíg Zelenszkijék nem változtatják meg az oktatási törvényt, amely biztosítaná a 150 ezer kárpátaljai magyar anyanyelvi oktatását a továbbiakban is, addig blokkolni fogja Ukrajna NATO-partnerségi kapcsolatait. A jelenlegi tervek szerint Budapestre látogat a kijevi külügyminiszter, hogy erről tárgyaljon magyar kollégájával. Utóbbi azt tanácsolta nemrég a kijevi oktatási miniszternek, hogy a magyarokra vonatkozó szabályozást vegyék be a krími tatárokra vonatkozó törvény hatálya alá, amely szerint nekik joguk van anyanyelvükön tanulni az iskolákban. Az ukrán miniszter visszaüzent Szijjártónak, hogy ez lehetetlen, amúgy is gyakorlatilag 53 krími tatár gyereket oktatnak ma Ukrajnában. Kisvártatva menesztette Zelenszkij miniszterét. Most azonban mérlegelnie kell, hogy enged-e a magyar nyomásnak, mert akkor viszont a hazai szélsőjobb haragjával találja szemben magát.

Átutazók

Szintén nagy visszhangot kiváltó hír volt, többek között a Unian ukrán portálon, hogy Magyarország átengedte végre a Szlovéniából érkező ukrán kamionokat. Több napos erőfeszítésbe tellett ugyanis, hisz kormányunk határzárat vezetett be. Több ukrán egyébként gyalog indult neki a határnak, miután úgy tűnt, a magyarok nem mutattak kompromisszumkészséget. Az ukrán nagykövet, Ljubov Nepop végül még a Facebookon is beszámolt erőfeszítése sikeréről.

Történelmi mélységben a forint

Nasdaq portálja beszámolt a Magyar Nemzeti Bank bejelentéséről, miszerint arra ösztönzi a magyar bankokat, hogy hirdessenek moratóriumot a hiteltörlesztésekre a koronavírus okozta nehézségekre tekintettel. Amennyiben a bankok nem állnak kötélnek, akkor a kormánytól kér az MNB segítséget, hogy törvényi úton kötelezze a bankokat erre. A nacionalista kormányfő, írja a Nasdaq, egy évtizedes kormányzása legnagyobb kihívásával szembesül, amikor a várható nagy munkanélküliség miatt monetáris és fiskális eszközökre lesz szüksége a gazdasági válság kezelése érdekében. Megjegyzi a cikk, hogy Közép-Európában hazánkban a legalacsonyabb az irányadó kamat, s történelmi mélységbe süllyedt szerdán az Euro forint árfolyama.

KANADA VAGY ÚJ-ZÉLAND?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.19.


Kanadában és Új-Zélandban több közös vonás is van. Mindkettő messze van Magyarországtól, ugyanakkor mindkettő olyan életszínvonalat nyújt, ami kifejezetten vonzó lehet azoknak, akik például Európán kívüli letelepedésben gondolkoznak. Viktória Kanadából költözött Új-Zélandra, így elég jó összehasonlítási alapja van – meg is tette.

„Gyors bemutatkozás: 1984-es, budapesti születésű lány vagyok. Fősuli után a reptéren kezdtem el dolgozni, ahol megismerkedtem rengeteg olyan emberrel, akiknek mindenük az utazás volt. Szóval engem is elkapott a láz, elkezdtem utazgatni.

Éltem Angliában, Portugáliában és Spanyolországban is egy pár évig. A célom az lett, hogy angol anyanyelvű országban telepedjek le. Anglia valahogy nem jött be (Yorkban túl hidegnek tűntek az emberek), igy a következők jártak a fejemben: USA, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland.

Spanyolországban megismerkedtem egy kanadai úriemberrel, akivel egy napon kezdtünk egy cégnél. Ez 13 éve történt, azóta a férjem lett és van két gyönyörű csemeténk. :)

Pár év után átköltöztünk Kanadába, Calgaryba, ahol 8 évet töltöttünk el, majd a gyesem után a férjem kapott egy állásajánlatot Új-Zélandon, Aucklandben. Elhatároztuk, hogy amíg a gyerekek picik, átjövünk pár évre. Ennyit rólam…

Tudom, rengetegen vannak úgy, hogy angol anyanyelvű országban szeretnének letelepedni, de jön a kérdés, hogy pontosan hol is… Kanada túl hideg, Új-Zéland túl messze van…

Gondoltam, megosztom a tapasztalatainkat, hátha ezzel tudok segíteni azoknak, akik döntéshozatal előtt állnak.

Országon belül természetesen változnak az árak, tehát lehet, más városok drágábbak vagy olcsóbbak, nekünk Calgaryban és Aucklandben vannak tapasztalataink...

MINDEN EDDIGINÉL OLCSÓBB HITELEKET ÍGÉR, DE SOK A KÉRDÉS ORBÁN GAZDASÁGVÉDELMI BEJELENTÉSE KÖRÜL

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2020.03.18.


Az összes adós – a vállalatok és a lakosság - számára hiteltörlesztési moratóriumot jelentett be Orbán Viktor. A turizmusban és a sportban nem kell munkáltatói járulékot fizetni.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet utáni hetedik napon a kormány végre elkezdett gazdasági kérdésekkel is foglalkozni. Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében – némi technikai fennakadásokkal, kezdetben csak néma tátogással – több olyan intézkedést is bejelentett közösségi oldalán egy videóban, amely várakozásaik szerint megvédi majd a munkahelyeket. Ezek között szerepel a Magyar Nemzeti Bank által már korábban javasolt hiteltörlesztési moratórium. A magánszemélyek és a vállalkozások szerdáig megkötött hiteleinek tőke és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A rövidlejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (THM) a jegybanki alapkamat - jelenleg 0,9 százalék - plusz 5 százalékban maximálják – sorolta. 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy legfeljebb 5,9 százalékos lehetne a THM, ami minden jelenleg elérhető piaci ajánlatnál alacsonyabb, hiszen most a legolcsóbb személyi kölcsönnek is 6,95 százalék a hiteldíjmutatója – mutatott rá a Bank360. Szakértőik szerint ezen intézkedések valós segítséget jelenthetnek azon hiteleseknek, akiknek kiszaladt a lába alól a talaj az utóbbi napokban. 

Az azonban egyelőre nem derült ki, hogyan alakul a futamidő és a kamat a moratórium miatt. Ha a törlesztés szüneteltetése alatt is gyűlik a kamat, az egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel esetében nagyjából félmillió forint többletköltséget jelenthet.

Ezt az összeget átvállalhatja az állam vagy a bankok. Utóbbi esetben kérdés, hogy az így keletkezett veszteség milyen hatással lesz most és később a hitelezésre. Ha viszont az így felgyűlt többletköltséget az ügyfélnek kell megfizetnie végül, akkor nem érdemes élni a szüneteltetéssel, ha egyébként megoldható a törlesztés – hívták fel a figyelmet. Az olcsó gyorskölcsönök kapcsán pedig az a kérdés vetődik fel: milyen hitelösszeg és mekkora futamidővel lenne elérhető ilyen olcsón – jelezte a Bank360...

REGGEL HONVÉDELMI IRÁNYÍTÓCSOPORTOK KOPOGTATNAK SZÁZNEGYVEN, „LÉTFONTOSSÁGÚ” MAGYAR VÁLLALATNÁL

444.HU
Szerző: UJ PÉTER
2020.03.19.


Csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – jelentette be a honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy péntek reggeltől katonák is lesznek az utcákon.

Benkő Tibor elmondta: néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel az infokommunikáció fenntartása is feladataik közé tartozik, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is érintett lehet. Elmondta, eddig 140 vállalatot választottak ki, de mint megjegyezte: ennél jóval több van, amelynek az ország biztonságos működését kell szolgálnia.

Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Erről az érintett vezérigazgatóknak tájékoztató levelet küldött. A miniszter azt mondta: az irányítócsoportok – amelyekben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. A honvédelmi irányítócsoportok feladata kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Azt mondta: az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották. Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat...

MAJTÉNYI LÁSZLÓ: A KÜLÖNLEGES JOGREND HOSSZÚ ÁRNYÉKA

HVG
Szerző: hvg.hu
2020.03.18.


A különleges jogrend kifejezés jogi eufemizmus, mert valójában azt jelenti, hogy a jog legfontosabb, morális rétegének alkalmazását függeszti fel, azaz legalapvetőbb szabadságaink kerülnek zárójelbe. Ez az írás arról szól, hogy ilyen helyzetben mi lenne a teendő. Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökének véleménye.

Az Eötvös Károly Intézet a kormány március 11-i döntése előtt, amikor még csak tárgyaltak a veszélyhelyzetről, közleményt adott ki alkotmányos értékeink, szabadságaink védelmében. Azt mondtuk, hogy a különleges jogrendről szóló felelős döntés az összes egyéb - a személyes szabadságot kevésbé korlátozó - lehetőség mérlegelése után, az intézkedések szükségességét megfelelően alátámasztó indoklással hozható meg.

Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az egészségügyi törvény alapján járvány idején különleges jogrend nélkül is lehetőség van a személyközi kapcsolatok korlátozására, a betegek elkülönítésére és karantén elrendelésére (járványügyi ellenőrzés, megfigyelés és zárlat), óvodák, iskolák és egyetemek működésének szüneteltetése, sőt bármely (!) intézmény működésének felfüggesztése. Mindezeken túl jogalapot ad a lakosság mozgásszabadságának részleges elvételére, területek teljes lezárására, a személyközlekedés helyi és országos korlátozására. Megtilthatók a nyilvános vagy nem nyilvános rendezvények, sőt akár tevékenységek is, feltéve persze, hogy ezek az intézkedések a járvány terjedését valóban gátolják. A kormány a járványügyi szabályok körében arra is kötelezheti az ország területén tartózkodókat, hogy kötelező orvosi vizsgálatnak vessék alá magukat. Ezek olyan intézkedések, amelyek súlyos szabadságelvonásnak számítanak, de hozzájárulhatnak a járvány mérsékléséhez, ezért alkotmányosan és az észszerűség alapján is indokolhatók. Mindezek, hangsúlyozom, a különleges jogrend bevezetése nélkül elrendelhetők, de ha nem elég, az Országgyűlés a helyzet súlyához igazodóan azonnal további törvényeket, döntéseket hozhat.

Mindezt azért kell elmondani, mert a különleges jogrend az eddig ismertetettnél is súlyosabb szabadságkorlátozást jelent...

ORBÁN CELEB AKAR LENNI, VAGY EGY ORSZÁG MINISZTERELNÖKE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.03.18.


...Orbán Viktor ma Facebookon kívánt élőzni, vagyis élőben szerette volna tájékoztatni a magyar népet a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális döntéseiről. Hogy miért gondolja azt, hogy őt mindenki követi, vagy egyébként is mindenki a Facebookon csüng, azt másokhoz hasonlóan én sem tudom. Mint ahogy azt sem, hogy miért nem a közszolgálatinak csúfolt párttévében jelenti be a kormány fontos intézkedéseit, mint minden más, normális kormányfő. A Facebookot celebek szokták használni arra, hogy saját rajongótáborukhoz szóljnak. Orbán Viktor nem egy világsztár – noha celeb még lehet, hiszen társadalmi értéke méltán népszerű celebritásokéhoz hasonló –, ezért az is érthetetlen, mi a fenét akart akkor, amikor délután háromra beharangozta a nagy bejelentését. Az egy dolog, hogy perceket késett, de megjelenését követően össze is omlott a közvetítés. De gond egy szál sem volt, az udvartartás feltöltötte a videót hang nélkül.

Tehát láthatta a fél ország, hogy valamit nagyon bejelent a miniszterek elnöke, csak azt nem tudhattuk meg szinte egy órán keresztül, hogy mégis mit. Mondaná az ember, hogy vicces – és röhögtünk is rajta vélhetően több millióan –, csak hát elviekben komoly döntésekről beszélünk, amit sajnos elég nevetségessé tett Orbán a Facebook szerencsétlenkedése. Mondhatnánk, hogy ezzel koronázta meg a kormány a járvány idején végzett eddigi tevékenységét, de végül valaki kapcsolt és újra feltöltötte a videót, ezúttal már hanggal. Az elhangzottak egyébként meglepő módon fontos és üdvözlendő döntések, de ezt most nem vesézném ki, hiszen nem vagyok közgazdász és nem is tervezek annak látszani, ugyanakkor a pontszerű bejelentések részletei és a következő lépések még nem ismertek. Hogy ki áll az intézkedések mögött azt nem tudom, mindenesetre nagyban mernék fogadni arra, hogy nem Orbán Viktor, aki óvodás módjára olvasta fel egy papírlapról a friss intézkedéseket.

Viszont közben a vírus ugyan hivatalosan szinte alig terjed, a pánik mégis egyre nagyobb. Egyes híresztelések szerint a krumplira már licitálni kell a piacon – aki többet ad, viheti –, a csirkemell ára pedig az egekbe szökött. Vélhetően a brutális áremelkedés nem fog redukálódni csupán erre a két árucikkre, ami igen súlyos helyzetet hozhat. Az ok nem maga a vírus jelenléte, hanem az, hogy egyes emberek a mai napig nem fogták fel, hogy a pánikvásárlásnak semmi értelme nincs. Sokkal nagyobb kárt okoznak másoknak, mint amekkora hasznuk nekik abból származik. Továbbra sem fog beköszönteni a nukleáris tél, a boltok nyitva lesznek, élelmiszer is lesz dögivel, de ha ezt fel nem fogva minden lehetőséget kihasználnak arra az emberek, hogy a 20 kg csirkemell mellé beszerezzenek még 100 liter tejet is, akkor az árak fel fognak menni. Ennek az emelkedésnek pedig ők maguk lesznek az okai...