2021. április 21., szerda

HOGYAN LEHET KORMÁNYOZNI A NER UTÁN? - VÖRÖS IMRE A KLUBRÁDIÓBAN? (2021.04.20.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2021.04.20.A 2021. április 20-i Reggeli személyben arról kérdezte Dési János műsorvezetőnk Vörös Imre volt alkotmánybírót, akadémikust, egyetemi tanárt, hogy miként lehet majd kormányozni a NER után egy esetleges kormányváltás után...

KORMÁNYMEGLEPETÉSEK

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.04.21.


Kezd különös előérzetem lenni: valami furát művel a kormány. Ha indulatok vezetnének, mint sok polgártársunkat, azt mondanám vigyorogva, hogy „kapkodnak” és dörzsölgetném a kezemet, de az értelem vezet és tudom: ezek az emberek mindennek nevezhetőek, csak ostobának nem. Ezek készülnek valami különös lépésre, annak az előjeleit látjuk.

Azon kezdtem a meglepődést, mikor megtudtam ma reggel, hogy a kormány visszavonja a civiltörvényt. Félreértések elkerülése végett: a 2017. évi LXXVI. törvényről van szó, mely a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szólt. Így, múlt időben. Ugyanis az EU bírósága még tavaly nyáron kimondta, miszerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az, hogy adott összegű, külföldről érkező támogatás fölött a törvény nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezeteknek, és szankciókat helyezett kilátásba az e kötelezettségeknek eleget nem tévő szervezetekkel szemben. Sőt, a szóban forgó szervezetek és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyek vonatkozásában hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Tavaly nyár egészen pontosan tavaly nyáron volt, nemsokára nyakunkon az idei: ezért aztán tegnap született egy törvényjavaslat ez ügyben, aminek a végén dugták el a HVG által megtalált kulcsmondatot:

„Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény.”

Aki azt hiszi, hogy ez ennyire egyszerű, alaposan téved. Ugyanis a törvényjavaslat szerint:

Minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt. (HVG)...

RÁADÁS: GYEREKEK A TÉVÉ ELŐTT – TANULSÁGOS ÚTRAVALÓ VAGY SZÜKSÉGES ROSSZ A MESENÉZÉS?

HVG
Szerző: HVG / BrandLab
2021.03.16.Szülőkkel és egy pszichológussal beszélgettünk arról, hogy mire fontos figyelnünk gyermekünk tartalomfogyasztásával összefüggésben? Szabad-e órákon át hagynunk mesét nézni őket? Mi van, ha csak így hajlandóak enni? Hogyan szűrjük a tartalmakat? Mit jelent, ha gyermekünk ugyanazt a rajzfilmet követeli újra és újra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

MILYEN KONKRÉT NEMZETI ÉRDEKEKET SZOLGÁL EURÓPA-ELLENES REZSIMEK HOL HALLGATÓLAGOS, HOL NYÍLT TÁMOGATÁSA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.04.20.


...lenne néhány provokatív kérdés, amit felvetnék:

– Szijjártó Péter, Orbán Viktor és a magyar kormány általános toporzékolási nehéztüzérsége, amely az Európai Unió politikusainak, vezetőinek, publicistáinak, újságíróinak minden kósza kritikájára és bírálatára egy emberként jajdul fel és keresi hörögve az elgurult gyógyszereit, kifejezte már a félreérthetetlen aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimirovics politikusokat, saját polgárait gyilkoltatja le azért, hogy hatalomban maradjon?

– Ha nem fejezte ki, akkor ez azért van, mert Szijjártó, Orbán és a toporzékolási nehéztüzérség szerint normális helyeken simán belefér politikai iszapbirkózásba a politikai ellenfelek börtönbe zárása és kivégzése, vagy azért, mert Szijjártó változatlanul úgy gondolja, az „Európai Unió szavának súlyát nem feltétlen növeli, ha – kis túlzással – minden nap elfogad egy nyilatkozatot valamiről”?

– A magyar kormány milyen formában biztosította Csehországot (és Lengyelországot) a támogatásáról és szolidaritásáról Vlagyimirovics Oroszországának ismétlődő, veszélyes és rosszindulatú európai magatartása kapcsán, tekintettel a V4-ek oly sokat hangoztatott egységére, súlyára és fontosságára?

– A fentiek fényében a CÖF konkrétan mely, a magyar szuverenitást veszélyeztető, és mely geopolitikai és globális irányokból érkező támadásoktól tart, amelyeket június 19-e nemzeti ünneppé nyilvánításával ki lehet védeni?

– A CÖF mikor és milyen formában tiltakozott a Kínai Kommunista Párt és Vlagyimir Putyin Oroszországának uniós és magyarországi befolyásszerzése ellen? És ha nem, miért nem?

– Ha Kína és Oroszország kapcsán a magyar államvezetésnek évek óta mindössze uniós vétókra és sunnyogásra futja, de olyankor sem szólalnak meg, amikor az állítólag legszorosabb közép-kelet-európai szövetségeseik szuverenitása kerül veszélybe, akkor most már kijelenthetjük, hogy az Orbán-kormány Putyin elvtárs és a kínai kommunista elvtársak fizetett uniós lobbistája, vagy ez még mindig aljas rágalom?

– 2021-ben mely magyar nemzeti érdekeket szolgál olyan, Európa-ellenes, Nyugat-ellenes zsarnokok hallgatólagos, avagy nyílt támogatása – akár az EU-val való konfrontáció árán is, akár a magyarok törvényes meglopása árán is -, akik kiiktatják politikai ellenfeleiket, üldözik a kisebbségeket (a keresztény vallási kisebbségeket is beleértve), és úgy általában totalitárius, emberi jogokat lábbal tipró rendszereket tartanak fenn? Miért jó ez Magyarországnak?

– A KGST-bank, Paks 2 vagy a Fudan Egyetem projektek után vajon mi a fenét akar ünnepelni a CÖF azon, hogy 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot? Az ajtón kitessékelt, ablakon visszamászott keleti diktatúrát? Legalább ne röhögtetnék magukat.

BÉCSBŐL ÉS BUDAPESTRŐL ÉRKEZTEK A CSEHORSZÁGI LŐSZERRAKTÁR ELLENI OROSZ SZABOTÁZSAKCIÓ SZERVEZŐI

DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.04.21.


A vrběticei lőszerraktár felrobbantásával végződött orosz GRU titkosügynökök akciója jóval szélesebb kiterjedésű, mint azt az első megjelent hírek alapján megismertük. Az új információkat a Bellingcat oknyomozó csoport és a cseh Respekt hetilap közös nyomozása alapján megjelent cikkből tudjuk. A Dotoho blogon bemutatjuk az akcióban részt vevő többi szereplőt és mozgását.


A csehországi Zlin régióban található vrběticei lőszerraktár 2014 október 16-án robbant fel. Aznap reggel a 16-os számú raktár repült a levegőbe. Két héttel később, december 3-án a 12-es számú raktár semmisült meg. Az első robbanás idején két cseh állampolgár meghalt. Mindkét raktár a cseh állam tulajdona volt. A Katonai Műszaki Intézet vállalattól az ostravai Imex Group bérelte. A cseh rendőrség nyomozása alapján a robbantást két orosz útlevéllel rendelkező férfi követte el. A nyomozás azonban elakadt. Hivatalosan műszaki hibáról beszéltek a robbanás kapcsán...

ITT A NAGY LELEPLEZÉS: ENNYI PÉNZ LANDOLT A LEGGAZDAGABB MAGYAROK ZSEBÉBEN

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2021.04.21.


Világszinten 5400 milliárd dollárt tett ki tavaly a háztartások extra megtakarítása, ennek a jelentős része a fejlettebb gazdaságokban, azon belül is leginkább a vagyonosabb családoknál csapódott le a Moody's friss elemzése szerint. Ennek apropóján megnéztük, hogy itthon a magyarok nettó vagyonának mekkora részét teszi ki a privátbankoknál kezelt vagyon, utóbbi növekedése mennyiben magyarázza a magyar megtakarítások emelkedését, és valóban kijelenthető-e, hogy a lakossági megtakarítások jelentős része Magyarországon is a gazdagabbak kezében landolt.


Elképesztő pénzeket halmoztak fel a háztartások a pandémiában

Egy sor adat látott már napvilágot arról, mennyivel többet tudtak félretenni a háztartások a világon a pandémia uralta egy évben. Legutóbb a Moody’s jött ki egy becsléssel, amely szerint világszinten 5400 milliárd dollárral több pénzt takarítottak meg tavaly az emberek az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva.

A magyar háztartásoknál sem volt ok a panaszra, az MNB adatai szerint 2020 végére átlépte a 66 000 milliárd forintot a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Ez nominálisan 9,0%-os növekedést jelent egy év alatt, miközben (az adósságokkal csökkentett) nettó pénzügyi vagyon 8,4%-kal emelkedett...

RÖVID ÚTON TISZTÁZNI LEHETNE, HOGY RENDBEN VAN-E A KÍNAI VAKCINA, HA MEGLENNE RÁ A SZÁNDÉK

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.04.21.


Sürgősen meg kellene vizsgálni a kínai Sinopharm-vakcina hatékonyságát, mert több olyan magyarországi eset is ismert, amikor az ezzel beoltottaknál nem alakult ki kellő védelem, és közülük néhányan meg is betegedtek, amikor elvileg már védettnek kellett volna lenniük – hívta fel a figyelmet a múlt héten Sarkadi Balázs.

Az akadémikus orvos-biokémikus akkor hangsúlyozta a Telexnek, hogy nem arról van szó, hogy biztosan gond lenne a kínai vakcinával, sőt mindenki abban reménykedik, hogy csak szórványos esetekről van szó, de ennek a megnyugtató tisztázásához lenne szükség egy szisztematikus vizsgálatra, hogy jobb esetben eloszlassa a kételyeket, és visszaállhasson az oltásra várók bizalma, ha pedig szükséges, az érintetteket másik vakcinával újra lehessen oltani.

Sarkadi két irányban indítana vizsgálatot. Egyrészt fel kéne mérni, hogy a kínai vakcinával beoltottak milyen arányban betegszenek meg; másrészt egy háromféle tesztből álló vizsgálatsorozattal igazolni kéne, hogy a kínai vakcinát kapók szervezetében kialakul-e a védettséghez szükséges antitestszint és sejtes immunválasz.

Ebben a cikkben

- Bemutatjuk, hogyan lehetne viszonylag egyszerűen felmérni, mennyire hatékonyan véd a kínai vakcina a megbetegedéstől, és miért lenne fontos ezt a vizsgálatot itt helyben elvégezni.

- Végigvesszük, miért lenne hasznos a központilag szervezett antitestmérés, és miért sokkal kevésbé – vagy egyáltalán nem – hasznos, ha ezt a beoltottak saját maguk végeztetik el.

- Közelebbről is megnézzük a magyar médiában is körbejárt híreket a szerbiai antitestvizsgálatról, és megmutatjuk, miért nem olyan megnyugtatók az eredményei, mint ahogy elsőre tűnt.

- Néhány konkrét példán keresztül azt is bemutatjuk, hogyan próbálja a kormány a kutatók által szorgalmazott tisztázó vizsgálatok helyett kommunikációs eszközökkel feloldani a kínai vakcina körüli bizonytalanságot...


DILEMMÁK ÉS KOMPROMISSZUMOK: ÍGY VÁGTAK BELE AZ ELŐVÁLASZTÁSBA A CIVILEK

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2021.04.21.


A civilek és a pártok viszonya régóta kényes kérdés a magyar belpolitikában: sokáig feloldhatatlannak tűnt az ellentmondás az intézményes politika főszereplői és az alulról szerveződő, közéleti ügyekben aktív civil csoportok között. 2019-ben aztán az első, a főpolgármester-választást megelőző ellenzéki előválasztást már egy civil csoportosulás, az Ahang bonyolította le; ugyanebben az évben sikeres civil kampánnyal (és az ellenzék pártok támogatásával) szerezte meg a kerületi polgármesteri széket a Ferencvárosban Baranyi Krisztina, a Józsefvárosban pedig Pikó András.

Mint az közismert, az előválasztás eszközét továbbviszi az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokra is. Ennek szabályai még ma sem száz százalékig ismertek, de annyi előzetesen tudható, hogy a közös feltételrendszer elfogadásával olyan jelöltek is részt vehetnek az előválasztáson, akiket nem valamelyik párt jelöl, hanem civil szervezetek indítják őket.

Arról, hogy az országgyűlési választás fontos lehetőség a civil szerveződéseknek is, itt írtunk korábban.

Noha ma még Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőin kívül nem sok ilyen jelöltről tudunk, az már biztos, hogy a Ferencváros és Józsefváros egyes részeiből álló Budapest 6. választókerületben két olyan jelölt is lesz, akiket civil jelölőszervezetek indítanak: Jámbor Andrást a Szikra Mozgalom, Csordás Anettet pedig a korábban Pikó Andrást is indító C8 – Civilek Józsefvárosért állítja rajthoz a megmérettetésen. A technikai lebonyolításban pedig ismét az Ahang lesz a résztvevők segítségére.

De vajon kellett-e kompromisszumokat kötnie a különböző civil csoportoknak ahhoz, hogy a pártokkal közösen vegyenek részt az előválasztás folyamatában? Milyen dilemmákat kellett feloldaniuk? Mit szólnak ahhoz, hogy a jelölteknek előre nyilatkozniuk kell, hogy győzelem esetén melyik párt frakciójával képzelik el a közös munkát a parlamentben? A 2:22-ben ezekről kérdeztük az Ahang, a Szikra Mozgalom és a C8 egy-egy tagját...

DIKATÚRA, DE NEM ÚGY

MAGYAR HANG
Szerző: KISS KORNÉLIA
2021.04.21.


Nem számít, hogy a Fudan Egyetem bevallottan hű a Kínai Kommunista Párthoz, hiszen az egyetem hamarosan megnyíló budapesti campusán tudományos munka fog folyni, nem ideológiai képzés, érvelt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a HírTv-ben.

Reméljük, hogy így lesz .De azért a büszke, szuverén Magyarország kormányától, amely egyébként naponta kinyilvánítja feloldhatatlan értékkonfliktusait Nyugat-Európával, igazán belefért volna – főleg, ha a CEU-ügyre visszaemlékszünk – egy diplomatikus mellékmondat azzal kapcsolatban, hogy versenyképesség ide vagy oda, Magyarország bizony közel sem azokat az értékeket vallja, amelyeket az egyetemet alapító és fenntartó kínai állam.

Sayfo Omar azzal védte meg a Demokratának írt cikkében a Fudan Egyetemet, hogy a világ egyik legjobb felsőoktatási intézményéről van szó – ami a rangsorok alapján így igaz – ugyanakkor azzal is érvelt, hogy a tudományos eredményeken kívül egy egyetem esetében semmi nem számít, hiszen az akadémiai szabadság nem más, mint illúzió, nyugaton is az...


AZ EGYETEMEN KETTEST KAPOTT A CÉG ÖTLETE, AMELYBE NEMRÉG TÍZMILLIÓ EURÓVAL SZÁLLT BE A SPOTIFY BEFEKTETŐJE

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.04.21.


Kádár Tamás 2016-ban a Budapesti Corvinus Egyetem végzős gazdasági-informatika szakos hallgatójaként felemás visszajelzést kapott a szakdolgozatára. A témavezetőjének tetszett a bemutatott vállalkozásötlet: a dolgozatot ötösre értékelte, és még a visszajelzései között is volt olyan, amit Tamás hasznosnak érzett. Az opponens viszont nagyon lehúzta a dolgozatot. Kettest adott rá, és azt mondta, a vállalkozást lehetetlen ilyen tudással megcsinálni, még több évnyi kutatómunkára lenne még szükség hozzá.

A piac és az azóta eltelt idő is a témavezető értékelését igazolta. Az alapján legalábbis biztosan, hogy a szakdolgozatban felvázolt ötletből 2021-re egy 55 fős technológiai cég, a SEON Technologies Kft. nőtt ki, amely az online kártyacsalások kiszűrésére ad megoldást, méghozzá 80 százalékos eredményességgel. A technológiát ma már több mint 120 cég, köztük az OTP, az AirFrance és a Patreon is rendszeresen használja.

Az opponens hosszabb kutatómunkára vonatkozó meglátásával pedig a Spotify és a Bolt kockázati tőkebefektetője, a svéd Creandum ment szembe pár hónappal a cégalapítás negyedik évfordulója után: idén márciusban egy 10 millió eurós befektetés formájában.

Kádár Tamás az első egyetemi év alatt ismerkedett meg a másik alapítóval, a gazdaság-menedzsment szakos Jendruszák Bencével és lakótársával. A pesti Tamás a következő hónapokban gyakran volt a Kecskemétről származó Bence és lakótársa albérletének vendége...

ORBÁN VIKTOR FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJA A SZAKÉRTŐK TANÁCSÁT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.04.21.


Magyarországon a népességarányos halálozási ráta még mindig a legmagasabb. A Bloomberg azt is megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök figyelmen kívül hagyva a szakértők – orvosok és epidemiológusok – tanácsát, nem fokozatosan akar nyitni. Az EurActiv idézi Thierry Breton francia EU-biztost, aki szerint törvényt kellene alkotni európai szinten a médiaszabadságról.


A Bloomberg amerikai hírügynökség arról számol be, hogy Magyarországon, ahol még mindig a világon a legmagasabb a népességarányos COVID-elhalálozási ráta, az országos tiszti főorvos tegnapi közlése szerint a járvány eljutott a csúcspontra, és enyhe javulás kezdődött – a keddi 1645 új fertőzés csaknem két hónapja a legalacsonyabb értéket mutatta, a kórházban ápoltak száma egyharmaddal csökkent március végéhez képest, a lélegeztető gépen levők száma pedig március közepe óta most először süllyedt ezer alá.

A Bloomberg a legfrissebb napi adatsort kiegészíti azzal, hogy az április 19-ig tartó egyhetes időszak alatt Magyarország egymillió főre vetítve 171,2 halálesetet jegyzett fel. Ez a hírügynökség számításai szerint globálisan még mindig messze a legrosszabb adat, de a megelőző hétnapos periódushoz képest 6 százalékos csökkenést jelent. A Bloomberg arra is kitér, hogy Orbán Viktor miniszterelnök figyelmen kívül hagyja a szakértők – orvosok és epidemiológusok – tanácsát, miszerint a korlátozásokat csak lassan lenne szabad oldani. Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatának a megnyitása után, ha már 3 és fél millióan megkapták az oltás első dózisát, nyithatnak a teraszok, majd pedig – a Magyar Hírlap című kormányközeli lap értesülése szerint – 4 millió beoltottnál meg akarják nyitni a szállodákat, mozikat, fürdőket, illetve a vendéglők belső tereit is, írja a Bloomberg.

Törvényt kellene alkotni európai szinten a médiaszabadságról

Folytassuk a médiaszabadság témájával. Tegnap kiemelt hír volt, hogy a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet legfrissebb jelentése ebben a vonatkozásban tovább rontotta Magyarország nemzetközi minősítését. Ezzel szorosan összefügg, hogy Thierry Breton francia EU-biztos, aki az unió belső piaci kérdéseiben illetékes, az EurActiv brüsszeli hírportál tudósítása szerint az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága előtt elmondott beszédében fölvetette: törvényt kellene alkotni európai szinten a médiaszabadságról.

Breton indoklásképpen a sajtószabadságot és médiapluralizmust érintő „aggasztó fejleményekről” beszélt Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Csehország vonatkozásában. A biztos saját személyes véleményeként hangoztatta, hogy a már meglévő jogi eszközök mellett szükség lenne egy európai médiaszabadság-törvényre is annak érdekében, hogy erősítsék az EU monitorozó és szankcionáló jogkörét a sajtószabadság korlátozása vagy megsértése esetén. A törvénynek – mondta – közös kereteket kell adnia a közmédia irányításához, a közszolgálat átpolitizálódásának a megakadályozásához, illetve a médiaszektoron belüli sokféleség ösztönzéséhez.

Németországban is romlott a médiaszabadság

A Riporterek Határok Nélkül említett jelentése egyébként nem csak a kelet-közép-európai térség országait marasztalta el, hanem például Németországot is leminősítette – az eddigi „jó” osztályzat helyett a „kielégítő” kategóriába sorolta át. Ez érthető módon jelentős visszhangot keltett a német sajtóban. A Die Welt című, nagy példányszámú konzervatív lap külön véleménycikket szentel a kérdésnek. A lap álláspontja szerint ez nem annak a jele, hogy Németország megindult volna a diktatúra felé vezető úton. A német lefokozás fő oka az újságírók elleni erőszak, ami egyebek közt a járványügyi intézkedések elleni demonstrációkon, illetve baloldali radikális megmozdulásokon fordult elő. Az új minősítéssel – írja a Die Welt – Németország azonos lépcsőfokra került Ausztráliával vagy éppen Franciaországgal, de – idézem – „természetesen nem olyan országokkal, mint Lengyelország vagy Magyarország, ahol az állam megpróbálja engedelmességre szorítani a médiát”.

A roma családok helyzetét tovább rontotta a járvány

Végezetül arról, hogy a Washington Post közli az AP amerikai hírügynökség fotókkal illusztrált bódvaszilasi keltezésű riportját arról, milyen nyomorúságos körülmények között próbálnak megküzdeni a szegény sorsú roma gyerekek a járvány miatt elrendelt digitális oktatás nehézségeivel.

A cikk ismerteti azokat a tavaly augusztusi felmérésből származó statisztikai adatokat, miszerint Magyarországon a roma családok csupán 41 százaléka rendelkezik vezetékes és mobil interneteléréssel egyaránt, míg 13 százalék semmilyen módon nem jut internetkapcsolathoz. Roma családok ezreit sújtja különösen súlyosan a járvány. A már egyébként is marginalizálódott élethelyzetű családokban, ha a lezárások miatt megszűnt a munkalehetőség, még mélyebbre süllyednek a nyomorban. Sokan eladják használati tárgyaikat, például a mobiltelefont. A riport megszólaltatja Víg Dávidot, az Amnesty International magyarországi igazgatóját, aki elmondja: az állam vajmi kevés segítséget nyújt azoknak, akik a munkahely elvesztése nyomán sem munkanélküli ellátásra, sem bértámogatásra nem tarthatnak igényt. Ebben a helyzetben várja a 12 éves bódvaszilasi Kovács Mihály családja, hogy újra nyissanak az iskolák.

A HAMIS ANTIGÉNTESZTEK REJTÉLYÉNEK KULCSA: A BAYES-TÉTEL

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.04.21.


A koronavírus-tesztek még ma, több mint egy évvel a járvány kezdete után is komoly fejtörést tudnak okozni. Mire jó a PCR, milyen az antigén- és az antitest-teszt, melyiknél nyúlnak fel az orrüregben, és mit mutatnak: aktuális vagy már elmúlt fertőzést? A tömeges tesztelés ötletét egyes kormányok teljesen elutasítják, máshol a lakosság nagyobb részét alávetik, míg például Angliában két hete jelentették be, hogy heti kétszer ingyenesen lehet kérni antigén gyorstesztet, amelyek eredményeire aztán a fokozatos nyitást is alapozhatják.

A hivatalos statisztikákba az kerül be fertőzöttként, aki a polimeráz láncreakciós (PCR) teszten pozitív eredményt kap. Ez a vizsgálat azonban viszonylag költséges, és mivel a mintákat kizárólag laboratóriumban lehet kiértékelni, az eredményre esetenként hosszabb ideig kell várni. Ehhez képest a pontossága sem az igazi: az orrból vagy garatból vett mintákban kimutatott vírus-RNS-t ugyan megbízhatóan érzékeli, de annak kimutatásához az örökítőanyag sokszorosítására van szükség, ami azt eredményezi, hogy még több nappal vagy akár héttel a fertőzőképesség elmúlása után is pozitív eredményt mutat, feleslegesen karanténba kényszerítve a már egészséges embereket.

Kizárólag a PCR-tesztek eredményére tehát nem lehet hatékony járványvédekezést építeni, ezért több országban megpróbálkoztak már a kevésbé pontos, de sokkal egyszerűbben használható és gyorsabban eredményt mutató antigén gyorstesztek bevetésével – semmiképpen sem a PCR kiváltására, hanem kiegészítő megoldásként. Az orr-garat-mintavételi eszközökből, a minta felnagyításához szükséges oldatból és a tesztcsíkból álló antigéngyorsteszt-készletek minőségét az angol közegészségügyi hivatal (PHE) és az Oxfordi Egyetem vizsgálta a legnagyobb kutatásban – a 40 termékből mindössze három felelt meg a minőségi kritériumoknak, és végül egyet, az amerikai Innova tesztjét engedélyezték.

Az antigén gyorstesztek minőségének két legfőbb mutatója az érzékenység (szenzitivitás) és a sajátosság (specificitás), vagyis hogy milyen pontossággal tudják azonosítani a fertőzötteket és a nem fertőzötteket. Ezek ráadásul attól is függenek, hogy ki végzi a tesztet: a labortechnikusok által végzett gyorstesztek 79,2 százalékos érzékenységet mutattak, az egészségügyi dolgozóknál 73 százalék, míg a gyógyszertári alkalmazottaknál 57,5 százalék lett az eredmény...

„SE FA, SE VIRÁG, CSAK A KŐSIVATAG”

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2021.04.21.


Zöld-projekt során vágtak ki fákat és térköveztek Tiszafüred főterén. A helyiek közül sokan dühösek, a fideszes polgármester árnyalja a képet, lombkoronákat ígér és türelmet kér.


– Beton, beton, beton. Tudja, néha arra gondolok, ha Orbán Viktor édesapja nem kőbizniszben utazna, hanem mondjuk faiskolái lennének országszerte, akkor nekünk is több területünk burkolózna zöldbe, mint így. Egyedül az unokáim örülnek majd ennek a placcnak, szeretnek görkorcsolyázni, gördeszkázni, azt pedig itt szabadon lehet, nem akasztja meg fa, vagy bokor az útjukat – mondta egy nyugdíjas asszony Tiszafüreden, a városközpontban, ahol a korábbi piactér több százmillió forintos felújítása miatt nem csak a helyiek jó részét zúgolódik, de zöld aktivisták és politikusok is kifejezték nemtetszésüket. Szabó Tímea a Párbeszéd Magyarországért társelnöke például ezt írta nyilvános közösségi oldalán: „Ezek az emberek tényleg nem értik, hogy klímaváltozás van? Hogy nem betont, hanem fákat kell ültetni?” Azt is hozzátette, hogy a rekkenő hőségben az ide letett térkő akár 60-70 fokra is felmelegedhet, fokozva az idősek és betegek szenvedését, miközben, ha fákat ültettek volna, azok képesek lennének a 40 fokos hőséget akár 10-15 fokkal is csökkenteni. 

Sok erre sétálót megkérdeztünk a téren: legtöbben azt kifogásolták, hogy a beruházáskor kivágták a korábbi fák egy részét, s helyettük olyan pici csemetéket ültettek, amelyek csak 15-20 év múlva adnak majd elegendő árnyékot. Furcsa torzónak tartották, hogy embermagasságnyi imitált szürke virágcserepek övezik a teret. – Ha megállok egy ilyen cserép mellett, törpének érzem magam, de lehet, hogy épp ez volt a cél, hadd tudja meg minden állampolgár, hol van a helye a NER-univerzumban - fogalmazott kissé csípősen egy nyugdíjas férfi. Egy házaspár egészen Egerből utazott idáig, hogy lássa a sok vihart kavart főteret. – Nekem az egri Dobó tér elbetonosítása is nagyon fájdalmas, de úgy tűnik, ez most az új trendi: se fa, se virág, csak a puszta kősivatag – fogalmazott az asszony. A férj nem szólt, inkább elsétált a téren felépített, vendéglátóhelyiségnek szánt új, kör alakú épületig, amelynek tetejére nyitott teraszt emeltek: innen még inkább szembetűnő a fehéres-szürke kőrengeteg, amely napfényes időben ráadásul úgy elvakítja az embert, hogy napszemüveg nélkül nem is nagyon lehet nyitott szemmel végigsétálni a téren. Szökőkút is épült, aminek a gyerekek biztos örülnek majd, hiszen a nyári melegben jó lesz itt pancsolni.

A megkérdezettek között egyetlen ember akadt, akinek nem volt kifogása az új tér ellen. – Nekem tetszik. Ha meghagyják körülötte a kis üzleteket, a korábbi utcákat, akkor úgy fogom föl, hogy jól megvan egymás mellett a régi és az új – mondta az ötvenes évei közepén járó helyi asszony...

KELL-E PÁNIKOLNI, HA AZ OLTÁS UTÁN A TESZT NEM MUTAT KI ANTITESTET?

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.04.21.


- Mit tehet az, aki beoltatta magát, majd kíváncsi volt, hogy a szervezetében megindult-e az antitest képződés, de a saját pénzén elvégeztetett teszt eredménye lesújtó?

- Olvasónk megkérdezte az államtól, de egyelőre nem kapott segítséget.

- Nem lehet teljes bizonyossággal azt állítani, hogy akinek nincs antitestje, az védett, ahogy azt sem, hogy nem az.

- A védettség antitestek nélkül is kialakulhat, csak azt nagyon nehéz vizsgálni.

- A kínai vakcina esetében érdemes türelmesebbnek, így egy ideig óvatosabbnak is lenni, mert lassabban indulhat be az ellenanyag termelése, mint más oltásoknál.

- Egyelőre nincs döntés arról, hogy akinél tényleg nem mutatnak ki ellenanyagot, azokat beoltják-e harmadik oltással.

O. (mint Olvasónk) egy vidéki városban él, 39 éves. Őt és szintén 39 éves párját március 1-én oltották a kínai vakcina első adagjával. Négy hét elteltével rendben megkapták a második dózist is.

O. a számok embere. Olvasta nálunk Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológusnak az eredetileg a hvg-ben megjelent javaslatát, miszerint Magyarországon sürgősen kutatást kellene indítani annak kiderítésére, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltottak közül hányan és milyen mértékben szereznek immunitást a koronavírus-fertőzés ellen. Ezzel lehetne ugyanis megnyugtató válaszokat adni azokra a kételyekre, hogy a Sinopharm vakcina több esetben (bár nem tudni, hogy mekkora arányban) nem indítja be az antitest-gyártást a koronavírus ellen. A kutató szerint az lenne szerencsés, ha az aggodalom felesleges lenne, és bebizonyosodna, hogy a Sinopharm vakcina megfelelő védettséget ad a betegség ellen...

CIKKÜNK UTÁN SZIGORÍTOTT A FŐIGAZGATÓ AZ OPERA JÁRVÁNYÜGYI KORLÁTOZÁSAIN

MAGYAR NARANCS
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2021.04.21.


Az Opera közel 300 koronavírussal megfertőződött dolgozójáról szóló cikkünket követően a főigazgató több premiert is elhalasztott. A nagyobb létszámú, 10 fő részvételét meghaladó online produkciókat ugyanakkor a dolgozók egészségéért aggódó szakszervezetek kérésére sem állították le.


A Magyar Állami Operaházban májusra tervezett bemutatók elmaradnak, erről értesítették az énekkar tagjait április 1-jén, három nappal azt követően, hogy megírtuk: az énekkar tagjainak majdnem fele, 61 fő kapta el a koronavírust. Az értesítés szerint az intézkedés a főigazgató, Ókovács Szilveszter döntése volt, amit a járványveszély kockázatainak maximális csökkentése érdekében hozott meg. Az idei évadban elmaradó premiereket a következő évadra helyezte át a már korábban kitűzött sorozatok első előadásainak időpontjára, az ezzel kapcsolatos próbák elmaradnak. A törölt produkciók közé került a júniusra tervezett Csillagóra Gála, amely helyett az áprilisban elmaradt Ybl-koncert zenekari változatát adják elő. Ugyancsak júniusban tartják a korábban törölt Notre Dame hangfelvételét, illetve a Josephine császárné online sugárzott előadását. A nagylétszámú próbákkal és előadásokkal március 8-tól már leálltak, és a rendelkezés szerint április 19. után sem fognak tartani – a szüneteltetést május 31-ig hirdette meg a főigazgató.

Az Opera által készített összesítés szerint 2020 szeptember óta a Dalszínház közel 300 munkatársa kapta el a vírust, legtöbben az énekkarból, a zenekarból és a balettkarból estek át a betegségen. 2021. március 10-ig 236 fő fertőződött meg koronavírussal, javuk az operaházi előadásokat prezentáló művészek közül került ki: az énekkarból 61, a zenekarból 57, a balettkarból 45 fő. A fertőzés majdnem az énekkar felét érintette, 43 százalékuk lett beteg, a balettkarnak 32, a zenekarnak 30 százaléka...

KÖNNYEN LEHET, HOGY A POSZT-COVID-SZINDRÓMA NÉPBETEGSÉG LESZ

HVG360
Szerző: CSATLÓS HANNA
2021.04.21.


Bár enyhe tünetekkel megúszták a koronavírus-fertőzést, hat percig sem tudnak pihenés nélkül sétálni azok a gyerekek, akik megfordulnak a Semmelweis Egyetem long Covid-ambulanciáján. A fertőzés szövődményeivel felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt számolniuk kell, az ő rehabilitációjukra pedig az egész magyar egészségügyi rendszernek fel kell készülnie. Az ambulanciát létrehozó orvosokkal és egy neurológussal beszélgettünk arról, mi állhat a poszt-Covid-szindróma mögött.


Tavaly, már az első hullám után lehetett olvasni arról, hogy egyes Covid-betegeknél a fertőzést követő hónapokban megjelentek (vagy megmaradtak) bizonyos tünetek. A legkülönfélébb, egymással látszatra semmilyen kapcsolatban nem álló panaszok leírásai bukkantak fel; légzési nehézségek, tartós szaglásvesztés, memóriazavarok, krónikus fáradtság, sztrók. Az ezekről a szövődményekről szóló hírek inkább csak bizarr és ritka esetekről szóló beszámolóknak tűnhettek az olvasó szemében.

Ahogy azonban az idő előrehaladtával bebizonyosodott, hogy a Covid–19 minden, csak nem egy sima influenza, úgy kezdett egyre nagyobb figyelem irányulni a koronavírus-fertőzés okozta károsodásokra, a poszt-Covid-szindrómára is. A második és harmadik hullámra több lett a fertőzésen átesett beteg, és több az utánkövetéses adat. Mostanra világossá vált, hogy a Covid–19 utáni tünetegyüttes egyáltalán nem ritka betegség, hanem

"egy olyan problémáról van szó, amely alapjaiban változtathatja meg az egészségügyet"...

ÍGY PACKÁZHATNAK A BABAVÁRÓT KÉRŐKKEL A BANKOK - AZ ÜGYEK SZINTE MINDIG A KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA ZÁRULTAK KEDVEZŐEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.21.


A kért 10 millió forintos babaváró kölcsön felezése, a szüneteltetési kérelem elutasítása – ilyen és hasonló ügyekkel fordultak a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT). A bankok tehát esetenként packázhatnak az igénylőkkel, de jó hír, hogy szinte minden babavárós ügy a kérelmező számára kedvező eredménnyel zárult.


Mint korábban megírtuk, a PBT 2020-as jelentéséből az derült ki, hogy több mint minden negyedik érdemben elbírált fogyasztói panasz legalább részben eredményes volt. Akadnak azonban olyan ügyek, amelyekben a siker aránya jóval magasabb. A babaváró kölcsön miatt indított eljárások szinte mindegyike pozitív eredménnyel zárult a kérelmezők számára – nyomatékosította a PBT.

Esetenként azonban az ügyfelek hosszan kínlódtak bankjukkal. Egy ügyben a kérelmezők 10 millió forint babavárót akartak felvenni. Elmondásuk szerint előzetesen folyamatosan ennyiről tárgyaltak a pénzügyi szolgáltató ügyintézőjével. Benyújtották a kérelmet, amelyben meg kellett jelölni a számukra elfogadható legkisebb kölcsönösszeget, amelyet 2,5 millió forintban rögzítettek. A szerződésben a kölcsön összegeként ugyan 10 millió forint szerepelt, de a bank csak a felét folyósította.

Az ügyfél persze reklamált, amire azt a választ kapta, hogy a szolgáltató a szerződés alapján a kölcsönkérelemben megjelölt minimum és maximum kölcsönösszeg és futamidő keretei közötti saját hatáskörben jogosult módosításra. A jóváhagyott és folyósított összegről a folyósítási értesítőben tájékoztatta a kérelmezőt. A bank a PBT előtti eljárásban azután kifejezetten együttműködő volt, vállalta, hogy ismételten elvégzi a hitelbírálatot. A felek végül közösen kérték az eljárás megszüntetését...

INDOKOLT ÖNKRITIKA?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MIHÁLYI PÉTER
2021.04.16.


Most, hogy a pandémia remélhetőleg tetőzik, vagy hamarosan tetőzni fog, Nemzeti önkritika címmel ütős elemzést tett közzé Gerő András az ÉS április 9-i (14.) számában. Történészként, közíróként és sok évtizednyi élettapasztalattal bíró felelős polgárként Gerő meggyőző érveket és statisztikákat sorol annak bizonyítására, hogy a világviszonylatban is dermesztően magas COVID halálozási adataink egyik magyarázata, hogy a magyar népegészségügyi adatok már a járvány előtt is nagyon rosszak voltak. A populáció jelentős hányadának krónikus betegségekkel terhelten, elhízottan, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás miatt legyengült szervezettel kellett és kell szembeszállnia a korábban ismeretlen koronavírussal. Egyet kell értenünk a szerző összefoglaló állításával is, miszerint „a pandémia nagyszámú magyar halálozása csak következménye annak, hogy a magyarok nagyon nem figyelnek az egészségükre”. És azzal is, hogy ezen jó lenne változtatni...


EZERMILLIÁRDOS KÍNAI ADÓSSÁG: A MAGYAR SZUVERENITÁST VESZÉLYEZTETI A FUDAN ÉS A BELGRÁD-VASÚT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.04.21.


A Budapestre települő Fudan Egyetem ügyében nem Kína, hanem a szuverenitására máskor kényes magyar állam viselkedése érthetetlen: úgy költünk a teljes magyar felsőoktatás egyévi támogatásának megfelelő összeget a Fudan budapesti megtelepedésére, ráadásul kínai hitelből, hogy ebből a pénzből több magyar egyetemet lehetne világszintre fejleszteni. Ha ehhez a forgatókönyvhöz hozzáadjuk a Budapest–Belgrád-vasútra felvett közel 500 milliárdos hitelt, máris több mint ezermilliárdos kínai adósságnál tartunk. Elemzésünkből kiderül az is, hogy ilyesfajta egyetemtelepítésre legközelebb az Egyesült Arab Emírségben akad példa. Az olajállamban kevés a képzett hazai koponya, ellenben sok a pénz – nálunk éppen fordítva van...

NAGYJÁBÓL SENKI SEM TUDJA MEGJÓSOLNI, MENNYIRE LEHET MAJD A NYÁRON UTAZNI

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.04.19.


Ahogy közeleg a nyaralási szezon kezdete, az európai turisztika jelentős szereplői egyre többször szólalnak meg, mondják el a várakozásaikat, de ezekből egyelőre csak annyi szűrhető le, hogy óriási a bizonytalanság, illetve az üzleti szereplők jó része nagyon nyomja az optimista forgatókönyveket. Ám hogy ezek csak vágyálmok, vagy tényleg lesz szezon, azt senki sem tudja.


Abban mindenki egyetért, hogy Európában legjobb esetben is csak arról beszélhetünk, hogy idén a turizmus aktivitása a járvány előtti szint legfeljebb 70-80 százalékra ugrik fel. Ez azonban életbevágóan fontos lenne a szereplőknek, hiszen tavaly nyáron rengeteget vesztettek, és akinek nem volt elég tartaléka, az a csőd szélére került. Az ágazat globális szinten 4500 milliárd dollár bevételkiesést szenvedett el tavaly.

Európa legnagyobb utazási irodája, a TUI vezetője a BBC-nek azt mondta, ők optimisták a nyárral kapcsolatban, és 75 százalékos aktivitásra számítanak. Friedrich Joussen sok más iparági vezető társához hasonlóan a felpörgő európai oltakozásban bízik, és azt is mondja, hogy ha oltási igazolás mellett friss negatív tesztekkel is megnyílik az utazás lehetősége, illetve ezeknek a teszteknek az árát akár részben átvállalják az államok vagy a szektor, akkor az nagy lökést adhat az utazási kedvnek...

ŐSZIG JÁRVÁNYÜGYI VÉSZHELYZET

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.04.21.


4 legfontosabb cikkünk most
MEGINT NAGYOT ZUHANT A KÓRHÁZBAN KEZELT KORONAVÍRUSOS BETEGEK SZÁMA, DE 207-EN HALTAK MEG

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.04.21.


- Napi új fertőzöttek száma: 2527 (az előző napihoz képest: +882)

- Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest: +8)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 8097 (az előző naphoz képest: -505)


- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 925 (az előző napihoz képest: -55)

- Napi mintavételek száma: 22 435 (az előző napihoz képest: +9483)

- Az első dózissal oltottak száma: 3 363 596 (az előző napihoz képest: +46 544)

- Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 425 124 (az előző napihoz képest: +24421)


A koronavírusról tájékoztató honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 464 750, az aktív fertőzötteké pedig 266 823-ra csökkent. Azt is írják, hogy már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 70 százaléka már meg is kapta az oltást. Éjjel újabb 100 ezer adag, második oltásra alkalmazható Szputnyik szállítmány érkezett...


BÁRÁNDY PÉTER: A TÖRVÉNYTELENSÉGEK SVÉDASZTALÁT VALÓSÍTOTTA MEG A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.04.21.


Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László és Vörös Imre külön-külön, de hasonló gondolatok mentén jutott hasonló következtetésekre a jogállamiság és a demokrácia magyarországi újjáépítésének a kérdésében. Elképzelhető, hogy lesz egy közösen prezentált koncepció – mondta Bárándy Péter. A korábbi igazságügyi miniszter szerint kell majd egy „hajtószíj, ami átviszi a koncepciót a politikai térbe”, ez lehet akár a V21 is. „Eljött a muszáj ideje” – üzeni a Fidesz ellen közösen induló ellenzéki pártoknak, amelyeknek a közös minimum célkitűzése az alkotmányos állam létrehozása kell legyen. Új alkotmány kell, nem az alaptörvény módosítása. Az interjúban levezeti, hogy miért kell majd radikálisan és gyorsan lépni a választási győzelem után, vázolja az első, legszükségesebb lépéseket, amelyeket jogászoknak alaposan elő kell készíteniük. Figyelmeztet arra, hogy nem lehet vendetta, rendeleti kormányzás, s visszamenőleges hatály, de meggyőződése például, hogy „az alapítványi tulajdonátrendezés, a magáncégek államosítása, majd utána újabb privatizálása bizonyos büntető- és pénzügyi tilalomba ütközik”
.

Ipari méretekben zajlik az állami vagyon kimenekítése olyan közérdekűnek nevezett alapítványokba, amelyek felett bebetonozták a NER képviselőit, s az odacsatornázott vagyon „elveszítette közpénz jellegét”. Ennek kapcsán a HVG a minap találóan úgy fogalmazott, „Fülkeforradalom helyett jogállami forradalmat kell vívnia a mai ellenzéknek, ha a választást megnyerve valóban kormányozni akar”. Ön egyetért ezzel a megfogalmazással?

– 2010-ben nem fülkeforradalom volt, hanem lázadás. Ahogy kiválóan leírja Fleck Zoltán az ÉS-ben megjelent cikkében (Demokráciát!), vagy Vörös Imre – aki a leghamarabb fogalmazta ezt meg, már 2012-ben, a Jogelméleti Szemlében publikált, Tudósítás a jogállamiság határvidékeiről című írásában. Az alaptörvény kapcsán megjelent írásban ő már akkor megállapította, hogy az alaptörvény közjogilag tulajdonképpen érvénytelen, mivel a létrejötte tagadása volt mindennek, ami egy alkotmány létrehozatalához szükséges, akár csak formáljogilag is, de főként a demokráciatartalmát tekintve. Merthogy egy alkotmány megalkotásához szélesebb körű egyeztetés kell...

PERESZTROJKA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.21.


A CÖF nemzeti ünneppé nyilváníttatná június 19-ét, mikor is 1991-ben az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. Önmagában ezzel különösebb baj nincs, csak ne feledjenek el szólni Putyinnak is, mert már a Moszkva tér átnevezésével is csak a baj volt. Sőt, azóta van ez a keleti nyitás is érthetetlen tartalommal. No most, a CÖF azt mondja, hogy “Június 19. olyan nemzeti ünnep lehet, amely nemcsak ideiglenesen kivívott, hanem tartósan megszerzett, máig élő függetlenségünk és szabadságunk szimbóluma lehet”. Helyezzük ezt abba a kontextusba, hogy a kínaiak már a spájzban vannak, és továbbá, hogy emlékeim szerint ugyancsak a CÖF tálalásában mi Brüsszel gyarmataként sínylődünk Akkor viszont az elalélós nemzeti ünnep létjogosultságát veszíti, így ott vagyunk, ahol a part szakad.

A kérdés az viszont, hogy ennek a CÖF-nek miért épp most jutott eszébe ünnepet álmodni erre a napra, s nem mondjuk öt, tíz évvel ezelőtt, hogy miért lett most ez égbekiáltóan fontos. Az a meglátás, hogy mivel ez a CÖF Orbán valagából kukucskál kifelé, szándékai szerint a gazdatestet szeretné fényezni, mert kies honunkban immár felnőtt a jeles nap óta pár generáció, akiknek halovány fingjuk sincs az akkor történtekről. Így számukra elég megmutatni azt, amikor Orbán hőbörög, hogy ruszkik haza. S lám, mutatna rá ez a CÖF, el is mentek a felszólításra, mondta a Viktor, s már iszkoltak is kifelé. Ki emlékszik arra, hogy akkor már rég úton voltak, amihöz sem Orbánnak, sem egyetlen élő magyarnak köze nem volt.

Minden ott kezdődött, hogy Gorbacsov bácsi szájából elhangzott a varázsszó, a peresztrojka, ami átalakítást jelent, s amitől frászt kaptak a magyar párttitkárok, köztük Orbán kőbányász apukája is. Hogy Gorbacsov bácsi idáig eljutott, annak is sok oka volt, a legfőbb pedig az, hogy Reagan bácsi meghirdette a gonosz elleni kíméletlen küzdelmet, ami gonosz a Szovjetunió volt, és gazdaságilag rokkant bele a hidegháborúba, ilyenek. Hogy Magyarországról kimentek az oroszok, az valahol Reykjavikban dőlt el e két ember találkozásakor, ami után a magyar párttitkárok elborzadva mondogatták, jön a pluralizmus, mind meghalunk. De nem haltak meg, mert nem tetszettünk forradalmat csinálni...

SZABAD SZEMMEL: NEM TUD ELMENNI A VILÁG ORBÁNÉK LEJÁRATÓ RIPORTJA MELLETT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.21.


Ha a sajtószabadság táplálja a demokráciát, akkor a világ jelentős része éhezik, míg Magyarország már éhen is halt.


Kurier

A magyar kormánynak meg kell magyaráznia az Európa Tanácsnak, hogy a köztévé miért akarta a Fidesz közreműködése nyomán fő műsoridőben lejáratni az osztrák Profil c. hetilap munkatársát, aki pedig csupán afelől tudakozódott, hogy miként alakul a (szélső)jobb összeszervezése az Európai Parlamentben. Az eset valóságos szolidaritási hullámot váltott ki nyugaton. Az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) ennek keretében fordult a 47 országot tömörítő strasbourgi szervezethez.

Amellett ugyanis működik egy fórum az újságírók védelmében. Rendszeresen közzéteszi, hogy kiket próbálnak megfélemlíteni a szakmából, mert úgy véli, hogy a nyilvánosság megszégyenítést jelent a vétkesek számára. Magyarország már 18 ilyen ügyben érintett.

Az AEJ főtitkára kijelentette, hogy még az EU-ban is egyre elfogadottabbá válik az Orbán-féle hozzáállás, pedig az a legnagyobb mértékben civilizálatlan, műveletlen, egyszerűen nem európai. A jelentés megemlíti, hogy a köztévé nem elégedett meg egyetlen kirohanással a célkeresztbe vett osztrák újságíróval szemben. Utána még négy műsor foglalkozott vele. Megszólalt Szijjártó Péter is az ügyben, noha az akkor még csupán szélsőjobbos körökben volt ismert.

Frankfurter Rundschau

Ha a sajtószabadság táplálja a demokráciát, akkor a világ jelentős része éhezik, de Európán belül Magyarországon már régóta nem lehet független médiáról beszélni. Így látja a helyzetet a vezércikk, miután a Riporterek Határok Nélkül (RNH) nyilvánosságra hozta idevágó éves jelentését. A szerző, aki a nemzetközi civil szervezet elnökségi tagja, megjegyzi, hogy az EU meglehetősen tehetetlennek tűnik a magyar és a lengyel kormánnyal szemben. Így nem meglepő, hogy Orbán Viktor, az illiberális demokrácia bajnokaként a járván ürügyén újabb intézkedéseket tesz az újságírók ellen.

A vírus a szabad sajtónak is nagy rosszat tesz. Hiszen nem csupán diktatúrák szorítják vissza elfogulatlan tömegtájékoztatást a járványra hivatkozva. Világszerte üldöznek, fenyegetnek riportereket, időnként még meg is ölik őket. Az autokraták módszeresen darálják be a polgárjogokat, felsorakoztatják az elnyomó apparátust. Elsőként mindig az önálló médiát számolják fel, amikor felbukkan a szabadság vágya.

Az RNH összesítésében Németország a 13. helyre csúszott vissza, mert a koronakorlátozások ellen tüntetők agresszívan lépnek fel az újságírók ellen. A helyezés kínos és szégyenletes, írja az elemzés, hiszen az ország azzal büszkélkedik, hogy milyen demokratikus vívmányok érvényesülnek. Az évek óta tapasztalható agresszív légkört a jobboldali gerjeszti, az bátorítja a verőlegényeket is. Sokan azonban csak nézik az eseményeket, minden részvét nélkül. Sőt, időnként a rendőrség is úgy viselkedik, mintha a sajtó a demokrácia ellensége volna.

A sajtószabadságot meg kell védeni, de ez mindig is így volt. A kérdés az, mennyit ér a híveinek harcolni érte?

Euractiv

A Bizottság illetékese első ízben pendítette meg nyilvánosan, hogy az EU törvényt kíván elfogadtatni a sajtószabadságról. Breton az EP Kulturális és Oktatási Bizottságában beszélt, kiemelve, hogy aggasztó jelenségeket tapasztalni a média függetlensége és sokszínűsége kapcsán a magyaroknál, lengyeleknél, cseheknél és szlovéneknél.

Budapest és Varsó évek óta csörtézik Brüsszellel, mivel egyre kevésbé érvényesülnek a jogállami normák. Mindkét kormány igyekszik ellenőrzése alá vonni a tömegtájékoztatást. A szóban forgó uniós jogszabály célja egyébként az, hogy az EU kísérje figyelemmel a sajtószabadság helyzetét és szabjon ki büntetést, ha valahol megsértik a szabályokat. Ezen kívül közös irányelveket fektet le a közmédia irányítására, meg akarja akadályozni, hogy a politika beleszóljon a közszolgálatba és támogatni kívánja a média sokszínűségét.

Die Welt

A német külügyi államminiszter kijelentette, hogy Európában nem lehet kettős mércét használni, és aki bírálja Magyarországot és Lengyelországot, annak körbe kell néznie a saját portáján is. Roth az Európai Tanácsban beszélt, amely ezúttal a német jogállam helyzetét mérte fel. A politikus úgy értékelte, hogy Németország ezen a területen jól áll, de azért vannak nyugtalanító jelenségek, pl. a korrupció, a gyűlöletbeszéd és az újságírók, illetve a sajtó elleni támadások kapcsán.

A jelentés ugyanakkor azt állapította meg, hogy német közmédia pártatlanul működik, a magánkézben lévő orgánumoknál pedig átláthatóak és szabályozottak a tulajdonviszonyok. Ezzel szemben a magyaroknál és a lengyeleknél a kormánypártok közvetlen befolyást gyakorolnak mind a tartalomra, mind arra, hogy kik dolgozhatnak a szerkesztőségekben.

Az újság hozzáteszi, hogy a két ország hangosan visszautasítja a brüsszeli bírálatot, miszerint aláássa a bíróságok és a sajtó függetlenségét. Erősen kapálózik továbbá az ellen is, hogy a jogállam megsértése esetén ne kaphassanak uniós támogatást. Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője, egyben Orbán nagy kritikusa úgy értékelte, hogy Németországban sem minden tejfel, de az állapotokat össze sem lehet hasonlítani azzal, ami Magyarországon van, mert ott módszeresen elhallgattatják a szabad médiát.

Bloomberg

Hollandia diplomáciai úton tiltakozott, mert a magyar kormány az egészségügyi vészhelyzetre, illetve a nemzetbiztonságra hivatkozva megakadályozta, hogy a bécsi Vienna Insurance Group megvegye az Aegon magyarországi, illetve kelet-európai érdekeltségeit. Az ügylet értéke 1 milliárd dollár. A nemzeti hatóságok ilyen ügyleteknél általában akkor szoktak közbelépni, amikor piaci monopólium kialakulásától tartanak, munkahelyeket igyekeznek megőrizni, vagy nemzetbiztonsági aggályaik vannak.

Ez esetben azonban a jelek szerint egyik sem áll fenn, pont ezért keltett aggályokat az Orbán-kabinet húzása. Viszont nagyon is beleillik abba a stratégiába, hogy a hatalom nagy nemzeti cégeket kíván létrehozni. A pénzügyi ágazatban pl. most zajlik három bank egyesülése. Bod Péter Ákos szerint Magyarország immár élenjár Európában, amikor az állam beavatkozik a gazdaságban. Lehet, hogy a mostani intervenció sokakat meglepett, de nagyon is passzol az eddigiekhez.

Most úgy hírlik, hogy hazai cégek, köztük a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia óhajtanak ajánlatot tenni a holland tulajdonosnak. Az egész ügyben azonban igen bajos, hogy csupán egy nappal korábban látott napvilágot az a jogszabály, amelyre hivatkozva a belügyi tárca meghiúsította a tranzakciót, miközben végig a Pénzügyminisztérium tárgyalt a felekkel.

Die Welt

Nincs könnyű dolga a német liberálisok egyik korábbi vezetőjének, aki évtizedek óta dolgozik a jó magyar-német kapcsolatokért, tekintve Orbán tekintélyuralmi politikáját. Így látja a helyzetet a konzervatív lap, amely még azon is eltűnődik, vajon Papke nem a magyar kormányfő német hangja-e? Az FDP politikusa 4 éve hagyta ott pártját, miután hasztalan próbálta azt a nemzeti-liberális kurzus felé terelni, ideértve, hogy a szabaddemokraták fogadják be azokat, akik nem pártolják a politikai korrektséget, a bevándorlás ügyében pedig kemény fellépést sürgetnek.

Pedig sokáig az FDP parlamenti frakciójának vezetője volt Észak-Rajna-Vesztfáliában, ám összekülönbözött a párt elnökével. Két éve lett a Német-Magyar Társaság elnöke, de azt nem lehet mondani, hogy a pénzért csinálja, mert a tisztséget ingyen látja el. De láthatólag örömet szerez neki, hogy kritikusainak ellenfelét szolgálja. Mint ismeretes, az EU egyre-másra bírálja Orbánt a bevándorlókkal, illetve az ellenzékkel szembeni bánásmódért.

Papke a Twitteren keresztül hétről hétre élesebb hangú üzeneteket küld a világnak. Pl. hogy Magyarország elutasítja a tömeges németországi bevándorlást, mert a keresztény-napnyugati Európát védelmezi. Ezzel párhuzamosan dicséri a magyar irányvonalat, amiért az férfi és nő kapcsolataként ragaszkodik a házasság fogalmához és erősebben kötődik a keresztény értékekhez.

Kerüli ugyanakkor, hogy Orbánt megemlítse, vagy méltassa. Természetesen üdvözlendő, ha valaki ápolja a két ország közti barátságot. De mégis szembeötlő, hogy itt egy liberális egy illiberális demokrácia mellett lép fel. És nem túl durva-e, amikor úgy állítja be, hogy Magyarország boldog, Németország viszont csődöt vallott?

Washington Post/AP

Magyarországon a roma gyerekek számára sokszor megoldhatatlan feladatot jelent a távoktatás, mert a családok anyagi viszonyainál fogva egyszerűen nincs számítógépük, okos telefonjuk, vagy internet előfizetésük. Ezt tapasztalta a tudósító Bódvaszilason, ahol igen sok hátrányos helyzetük roma él. Olyannyira, hogy nem egy esetben még írószerre sem futja nekik. Ezek után értelemszerűen lemaradnak a tanulásban.

A járvány épp ezért különösen keményen érintett sok ezer roma családot, amelyek már korábban a társadalom szélére sodródtak. A ragály miatt azután még a maradék felnőttek is elvesztették állásukat, így ezek az emberek csak még nagyobb nyomorba sodródtak. Egyesek már saját csekély értékeiket adják el, pl. a telefonjukat, hogy legalább valamennyi ennivalót tudjanak venni.

Egy amerikai nonprofit szervezet tavaly nyári felmérése szerint a magyar roma háztartások 41 százalékban van mind vezetékes, mind mobil internet, 13 %-nál viszont egyik sincs. Különösen hátrányos helyzetben vannak azok, ahol a szülők vagy idénymunkásként, vagy napszámosként dolgoznak, mert egyrészt elestek a munkalehetőségtől, másrészt pedig az állam nem segít ezeknek az embereknek. Nekik nem jár munkanélküli segély, vagy bértámogatás, mondja Víg Dávid az Amnesty Internationaltől.

Bódvaszilason az önkormányzat hétfőtől péntekig naponta egyszer meleg ételt az iskoláskorú gyerekeknek. De több család küszködik, hogy elegendő élelmiszer jusson az asztalra.

FT

A Nyugat egysége nélkül nem lehet engedményekre kényszeríteni Oroszországot, miközben a kelet-ukrán határ mellett végrehajtott hatalmas csapatösszevonások egész Európa biztonságát fenyegetik – írja a vezércikk. A nyugati politikusok ugyan tiltakoznak, de hogy mit mondanak és tesznek, az meghatározhatja, hogy Putyin meddig mer elmenni. Ezalatt Navalnij súlyos betegen fekszik egy börtönkórházban, miután már három hete éhségsztrájkol.

A mára meghirdetett rokonszenv tüntetésre fél millióan jelentkeztek. Az esemény párt órával követi, hogy az elnök elmondja beszédét az ország helyzetéről. De ami Ukrajna mentén történik, az egyáltalán nem csupán arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az ellenzéki vezető ügyéről, illetve a gazdasági helyzet okozta elégedetlenségről. A Kreml feltett szándéka, hogy meggátolja Kijev nyugati integrációját.

Hogy az államfő mire készül, azt csak ő és belső köre tudja. Ám Oroszország már megmutatta, hogy a kardcsörtetésen túl kész az erő alkalmazására is – Európában. Válaszként a nyugati demokráciáknak világos és következetes üzeneteket kell megfogalmazniuk és nem szabad kétséget hagyniuk tetteik felől sem. Nagyon fontos, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán tegyék egyértelművé: súlyos következményekkel jár, ha támadás éri Ukrajna szuverenitását.

Ebbe beleértendő, hogy hajlandóak védelmi fegyvereket is szállítani az ukrán kormánynak. A NATO-nak pedig növelnie kell elrettentő erőit Délkelet-Európában. Továbbá nem szabad visszariadnia további gazdasági megtorló intézkedésektől sem. Az EU-nak meg kell kétszereznie erőfeszítéseit, hogy csökkentse függését az orosz energiahordozóktól, ami magában foglalja, hogy állítsa le az Északi Áramlat 2 utolsó szakaszának építését. Mert ha Nyugat komolyan meg akarja akadályozni, hogy Putyin lábbal tapodjon a nemzetközi játékszabályokon, akkor számolnia kell azzal, hogy ennek azért lesz ára.