2021. január 1., péntek

RÁADÁS: BUDAPEST KLEZMER BAND ÚJÉVI KONCERTJE

JEGY.HU
Szerző: BUDAPEST KLEZMER BAND
2021.01.01. 20 óraMazel Tov

Budapest Klezmer Band
Az est vendégei: Szulák Andrea és Dunai Tamás

2020. január 1. 20.00
Budapest Kongresszusi Központ


A közel 30 éves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” c. musical-drámát is.

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t. A kölcsönös, egymás zenéje iránti érdeklődéssel, a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a "Klezmer Szvit", amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. Végül a tíz tételre bővült műből, a Magyar Rádióban, CD-felvétel készült. A „Klezmer Táncszvit” a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. Bizonyára sokan ismerik a világhírű operaénekesnővel, Rost Andreával elkészült „Pannon dalok” című lemezt is.

2000 januárjában a Magyar Tudományos Akadémia Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési Díjat adományozott a Budapest Klezmer Band-nek a jiddis zenei hagyományok ápolásáért és terjesztéséért; az együttes 2003 augusztusában Artisjus-díjat kapott.

Jávori Ferenc Fegya zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként, 2014. március 15-én, Kossuth-díjban részesítették. 2015-ben a zenekart, a "Magyar Zeneművészet" kategóriában, Prima díjjal tüntették ki. A „Közönség Príma Primissima 2015 díját”, a Budapest Klezmer Band nyerte el.

A hagyományos újévi koncert különleges vendégei idén Szulák Andrea EMeRTon-díjas magyar énekesnő, színésznő, műsorvezető és Dunai Tamás Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész.

A Budapest Klezmer Band muzsikusai:

Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora
Kohán István - klarinét,
Gazda Bence – hegedű, ének
Nagy Anna – harmonika,
Barbinek Gábor – harsona,,
Máthé László – nagybőgő,
Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

RÁADÁS: SZÍNHÁZTV

SZÍNHÁZTV
Szerző: szinhaztv.com
2021.01.01.


Aktulis előadások...

ÉJFÉLKOR AZ RTL KLUB MEGMUTATTA, HOGY ÉLHETNÉNK AKÁR EGY NORMÁLIS ORSZÁGBAN IS

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2021.01.01.


Egészségügyis, roma kislány, mozgás- és értelmi sérült, krisnás (vagy valami olyasmi), nyugdíjas, rendőr. Ők énekelték a Himnuszt az RTL Klubon éjfélkor, meg zenélés közben a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei, kórusban.

Utána a karmester, Fischer Iván arról beszélt, hogy ha tartjuk a távolságot, hordjuk a maszkot és beoltatjuk magunkat, pár hónap múlva megint megölelhetjük egymást és érezhetjük, hogy összetartozunk. Aztán a boldog új év mellett mindenkinek jó kedvet, egészséget és közösséget kívánt.

Ha Áder Jánosnak lenne érzéke a néplélekhez, újévi köszöntője helyett nagyjából ezt mondja el ő is, bő fél perc alatt, minden felesleges komolykodás nélkül. A 2020 utáni első percekbe pont ennyi pátosz fért bele.

Az RTL Klub azonban nem állt meg ott, hogy a Himnusz mindenkié, a roma, a sérült, a lilakaftános meg a hamisan éneklő is magyar, és együtt tépjük a balsorsot, vagy az minket. A második két és fél percben családos magyar felnőtteket mutattak, ami, bármilyen furán hangzik 2020-ban, elég meglepő húzás volt...

RÁADÁS: A DALOK ÉS MI

MÜPA
Előadó: ZORÁN
2008.05.17.Zorán A dalok es mi - teljes koncert

„HÁLA A JÓ ÉGNEK, HOGY ITT VAN NEKÜNK” – CSAK A TANODA TARTJA A FELSZÍNEN EZEKET A GYEREKEKET

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2021.01.01.


A Kompánia Tanoda több tucat csepeli gyermeknek biztosít lehetőséget arra, hogy felzárkózzanak, és egyúttal megtalálják saját útjukat az életben a szorgalmas tanulás révén. Az egyik tanodás kislány édesanyja elmesélte, mit köszönhetnek a csepeli intézménynek, illetve megtudtuk azt is, miként lehet sikeresen motiválni a hátrányos helyzetű fiatalokat.


December eleje óta áll a karácsonyfa a Kompánia Tanodában, nem véletlenül, hiszen tudták, hogy ez a karácsony más lesz, mint a többi: a járvány miatt nem lehet közös ünneplés. A koronavírus azonban csak a megszokott ünnepi hangulatot tudta elvenni az idejáró több tucat diáktól, az életükben biztos pontot adó helyszínt nem.

A csepeli tanodában legutóbb július közepén jártunk, akkor a járvány első hullámát követően éppen pótvizsga-felkészítés zajlott a termekben. A második hullámban visszatértünk, hogy egy itt tanuló gyermek édesanyja elmesélhesse, milyen szerepet tölt be az életükben a tanoda – kiváltképp ezekben a számukra különösen nehéz időkben.

"Semmilyen segítséget nem kaptunk máshonnan, ha nem kerülünk ide, nem is tudom, mi lett volna velünk"

– meséli Szépvölgyi Mónika. A kislánya, Melissza éppen valamelyik szomszéd teremben igyekszik megvívni heti küzdelmeit a matematikai feladatokkal mentora, Ivett oldalán.

Melissza egy pesterzsébeti általános iskolában kezdte el az első osztályt, ám a második osztály végén közölték a családdal, hogy az intézmény megszűnik, a kislány kénytelen iskolát váltani. Új hely, új problémák: kiderült, hogy noha Melissza addig négyeseket vitt haza, jócskán akadnak problémái a matematikával, jött az első egyes. „Hazaért, rögtön elkezdett pityeregni”, emlékszik vissza az édesanyja. Nem telt el sok idő, az első elégtelent követte sorban a többi...

RÁADÁS: PALYA BEA - SZABADON

PALYA BEA OFFICIAL
Előadó: PALYA BEA
2014.01.10.Palya Bea énekel...

HARMINCMILLIÁRDOT ELTAPSOLNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSRE

HÍRKLIKK
Szerző: Zutyu
2021.01.01.


A kormánypropagandát menedzselő Nemzeti Kommunikációs Hivatallal kötött keretmegállapodást a p2m Consulting Kft., amely eddig alvállalkozóként vitézkedett Balásy Gyula százmilliárdos megbízásainál.

Harminc milliárdos keretösszegű tendert nyert meg az állami propaganda gépezetben eddig csak alvállalkozóként ténykedő p2m Consulting Kft. A Nemzeti Kommunikációs Hivatal hirdetménye az Európai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg az év utolsó napján. “A keretmegállapodás különféle szervezetfejlesztési feladatok, valamint kiegészítő szolgáltatások ellátására irányul (...) stratégia menedzsment, kutatási feladatok, stratégiai tervezés és tanácsadás, folyamatmenedzsment, teljesítménymenedzsment, humán erőforrás menedzsment, projektmenedzsment, vállalatszervezés, megfelelés biztosítási, információbiztonság” - ilyen kacifántos az elvégzendő feladatra vonatkozó leírás.

A nyertes cégről annyit érdemes tudni, hogy nem most kezd el először dolgozni az állami propaganda iparnak. A Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó New Land Media Kft. és a Lounge-csoport nyeri évek óta a propaganda tárca fajsúlyosabb közbeszerzéseit, és ezekben volt feltüntetve a p2m Consulting, mint alvállalkozó. Hogy pontosan milyen projekteket kell dolgozniuk, az a későbbi egyszerűsített beszerzési eljárásokban derül ki. Emlékezetes, hogy az Alapjogokért Központ is egy ilyen keretszerződés alapján folytathatta militáns kampányát közpénzekből...

RÁADÁS: CSEH TAMÁS ÖSSZES

YOUTUBE
Előadó: CSEH TAMÁS
2007.Cseh Tamás énekel...

GYOMROST KAPOTT, DE NAGYJÁBÓL TALPRA ÁLLT ÖSSZESZERELŐÜZEM-ORSZÁG

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2020.12.31.


A magyar kormány gazdaságpolitikájának régen hangoztatott kulcseleme az ország újraiparosítása, amely legmarkánsabban a külföldi ipari vállalatok feldolgozóüzemeinek alacsony társasági adóval, további adókedvezményekkel, közvetlen munkahelyteremtési támogatással, gyenge forinttal és olcsó munkaerővel való Magyarországra csábításában testesül meg.

Ennek folyományaként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy tavalyi jelentése szerint Magyarország rendkívül mélyen integrálódott a globális értékláncokba: exportjának nagyjából 55 százaléka, importjának mintegy 60 százaléka nemzetközi termelési láncokon keresztül folyik. Ez világszinten kiugró érték, ezt megközelítő mértékben csak két másik ország, Csehország és Szlovákia kereskedelme kapcsolódik a határokon átívelő termelési és értékesítési hálózatokhoz. (A linkelt tanulmányból mindazonáltal az is kiderül, hogy ez nem az utóbbi évtized kormányzásának hatása: a magyar exportintegráció már 2001-ben is hasonlóan magas volt, azóta csak az importkitettség nőtt jó tíz százalékponttal, amely nem jó irány.)

Az erős kereskedelmi integráció egyben azt is jelenti, hogy a hazai ipari termelés külső “sebezhetősége” nő: külső válságok, tartós logisztikai fennakadások, a külső piacokat és alkatrész-beszállítókat érintő bármilyen probléma lecsapódik a hazai iparon, legyen szó természeti katasztrófáról, vagy akár egy globális járványról. (A további, mélyebb sebezhetőségekről ez a cikk ad eligazítást.)...

RÁADÁS: 30Y - RESTI

ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL 2020
Szerző és előadó: 30y
2020.Idén 15 éves az Öt Templom Fesztivál, ami az egész világot érintő járványhelyzet miatt a hagyományos módon nem kerülhetett megrendezésre. A sors keze, vagy éppen a gondviselés jelenléte mégis lehetővé tette, hogy eljuthasson az emberekhez talán még szélesebb körben, mint eddig bármikor. Vegyünk részt otthonról, mégis együtt a fesztivál programjain!

HOGY VÁLTOZIK AZ ÉLET 2021-BEN?

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.01.01.


És akkor egy pillanatra mindenki álljon meg, csukja le a szemét, vegyen egy mély levegőt, fújja ki magát, és mondja el magában háromszor:

VÉGRE VÉGE 2020-NAK.

Az évnek, ami az évszázad legrosszabbjaként készül épp bevonulni a történelembe, bár ha valakiben pislákol némi realitásérzék, az azért sejtheti, hogy lesz ez még így se. De kár volna apokaliptikus gondolatokkal tönkretenni a minden bizonnyal pompás lockdown-szilveszteri hangulatot. Egyelőre maradjunk annyiban, hogy ha ezt olvassuk, akkor 2020-at biztosan túléltük, ami már önmagában szép teljesítmény, hát még az, ha a józan eszünket is sikerült közben megőriznünk. Vagy gondoljunk arra, hogy az idei tapasztalatokkal felvértezve a jövő esetleges borzalmait vállrándítással elintézhetjük majd, az eufórikus örömérzethez pedig egy darabig akár annyi elég lehet, hogy maszk nélkül mászkálunk, megöleljük a családtagjainkat, beülünk valahova enni-inni a haverokkal, vagy elmegyünk moziba.

A 2020 és 2021 közötti váltás ugyanakkor nem csak szimbolikus határvonal, hanem a szorgosan dolgozó államapparátusnak és csatolt részeinek köszönhetően tényleges változásokat is hoz, alább összeszedtünk az idő múlásának fontosabb gyakorlati következményeit...


RÁADÁS: PRESSER GÁBOR - SZERENÁD HELYETT

PRESSER GÁBOR
Szerző és előadó: PRESSER GÁBOR
2015.11.10.Presser Gábor - SZERENÁD HELYETT (teljes album) Presser Gábor – zongora, Hammond-orgona, szájharmonika, kézihárfa, basszus-szájharmonika, dobok, bádogdob, ütőhangszerek Falusi Mariann és Kozma Kata – ének Sipeki Zoltán – bendzsó, gitár, basszustambura Szabó Tamás – szájharmonikaszóló (A szívemben nincs senki másnak hely) Hangmérnök: Nyíri Sándor Készült a szobában. Fotó, grafika: Vető Gábor Lo©oVoX www.pressergabor.hu

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS: AZ EGYHÁZ A LEGJOBB GAZDA?

MAGYAR HANG
Szerző: HUTTER MARIANNA
2021.01.01.


Míg 2010-ben még a szociális intézményi férőhelyek majdnem kétharmadát az önkormányzatok tartották fenn, mára nagyon megváltoztak az arányok. Az évekkel ezelőtti nagy léptékű államosításnak köszönhetően az állam lett a legnagyobb fenntartó, őket szorosan az önkormányzatok követik, majd az egyéb, főként magánfenntartók, illetve tőlük alig lemaradva az egyhazak. Az állam után az egyházak erősödtek a leginkább szociális szférában az elmúlt tíz évben, de mi is történt?


Az állam által átadott szociális intézmények nagy része a Magyarországi Református Egyházhoz, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz került az elmúlt években – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igényléseiből. Lapunk azt szerette volna megtudni, hogyan alakult a szociális intézmények férőhelyeinek száma fenntartók szerint, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy az állam hány intézményéről mondott le az egyházak javára. Ehhez a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH) fordultunk kérdésekkel, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) közadatigényléssel...

RÁADÁS: KONCZ ZSUZSA - VADVILÁG

KONCZ ZSUZSA
Előadó: KONCZ ZSUZSA
2016.12.09.Vadvilág

ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK, MI VÁLTOZIK JANUÁR ELSEJÉTŐL

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2021.01.01.


Egy átlagos év első napján akkor is megváltozik egy sor szabály, ha épp békés, nyugodt időket élünk, hát még most, amikor a járvány miatt, vagy minimum arra hivatkozva amúgy is rekordgyorsasággal vezetnek be új rendelkezéseket...

RÁADÁS: ZORAN SPORT ARENA 2019

BUDAPEST SPORT ARÉNA
Szerző és előadó: Zorán
2019.10.22.Sport Aréna 2019 koncert

AZ ERESZ RÁZUHANT AZ ORBÁN-REZSIMRE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.01.


Akik hisznek a széria-elméletekben, azokat nem érte meglepetés, hogy a Fidesz az év végére belecsúszott egy sor megmagyarázhatatlan hibába, amelyek – állításunk szerint – logikusan következtek abból, ahogy a párt, illetve a kormány kezelte az egész esztendőt, a ránktörő járványt, és az ebből fakadó kihívásokat. Mellesleg, ahogy elnézem ezt az előző mondatot, van benne egy jó adag efemizmus, hiszen pártról – azaz a Fideszről , illetve a kormányról beszélek, miközben tíz év alatt megtanulhattuk, hogy voltaképpen sem párt, sem kormány nincs, illetve csak formálisan van. Minden döntés Orbán Viktor kezében összpontosul; amúgy pedig dicséretére legyen mondva, hogy képes – immár évtizedek óta – ezt hatalmasra duzzadt konglomerátumot összetartani, illetve idáig képes volt. (Csak zárójelben: a látszat az, hogy most is ő igazgat, de ma már nem ő diktál – fut az események után.)


De térjünk vissza a szériaelmélethez. Az eddig megjelent két részben, elemzésünk korábbi darabjaiban (A Fidesz és a kormány az idén lecsúszott az ereszen, A Szájer-csúszás) azt igyekeztünk bemutatni, hogy az uralkodó párt megbízottjai, és maga a miniszterelnök mennyire nem tudta uralni a helyzetet, folyamatos kommunikációs trükkökkel próbálkozott, de a halottakat hazug beszéddel sem lehet feltámasztani. Orbán folyamatos varázslatokkal próbálta elbűvölni a társadalmat, csakhogy egy ismeretlen kór ellen nem hatnak még az orbáni mágiák sem. Főleg azért nem, mert egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az elsődleges cél nem a közös megoldás megtalálása, az együttes védekezés kialakítása, egy olyan mechanizmus létrejötte, ahol nem számítanak az ideológiák, nem számítanak az egyébként különböző irányba húzó pártok sem, kizárólag a közös akarat.

De ahol az igazi cél, változatlanul, a hatalmi szerkezet fenntartása, illetve továbberősítése, valamint az európai és hazai közpénzek besöprése, ott másodlagossá válik az igazi védekezés. Kiváltképp akkor, ha az Orbán-kormány, bizonyos területeken, eddig is a megúszásra játszott; sem az egészségügyre, sem az oktatás fejlesztésére nem költött elegendő pénzt, ami viszont azt eredményezte, hogy a koronavírussal szemben mindkettő védtelenebb volt, mint amilyen lehetett volna. A Szájer-csúszás tehát e két alapvető ágazatnál is törvényszerűen bekövetkezett, annál is inkább, mert a kormányfő a megfelelő szakembergárdát is félresöpörte; minden területre hozzá hű, jelképes és szó szerinti katonákat állított...

RÁADÁS: BRÓDY JÁNOS: BRÓDY 70 - LESZ MÉG EGYSZER... - ARÉNA 2016. ÁPRILIS 9. (TELJES KONCERT)

GROUNDRECORDS
Szerző és előadó: BRÓDY JÁNOS
2020.03.28.MARADJUNK OTTHON ÉS ÉLJÜK ÁT ÚJRA A KONCERT HANGULATÁT! A Melody Produkció döntésével egyetértve elérhetővé tettük Bródy János 70 című 2016. április 9-i Aréna koncertjének teljes felvételét! Bródy János, Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművész 2016 áprilisában töltötte be 70. életévét. Ebből az alkalomból barátai és tisztelői kérésére és mindenki örömére „Lesz még egyszer” címmel adott nagykoncertet az Arénában. A koncertet meghívott ifjú művészek tették teljessé. A 2CD+DVD díszdoboz megvásárolható:
https://www.vatera.hu/brody-janos-70-... Bródy János Ráadás című hanglemeze (LP) megvásárolható: http://grundrecords.hu/brody-raadas Az album meghallgatható, illetve letölthető az alábbi linkre kattintva: https://songwhip.com/album/brody-jano... Dallista: 1. Személyi igazolvány (0:00 -) 2. Hová tűntek azok az évek (7:14 -) 3. Felföldiné estéje (11:45 -) 4. Filléres emlékeim (15:39 -) 5. Egy hétig tart (19:35 -) 6. Földvár felé félúton (23:20 -) 7. Édes életünk (28:54 -) 8. Ezek ugyanazok (34:35 -) 9. Újra ősz van már (39:29 -) 10. Birkaország (43:54 -) 11. Nyuggerdal (47:05 -) 12. Szél hozott, szél visz el [instrumentális - km: Szauer Bianka] (51:46 -) 13. Kertész leszek [instrumentális - km: Boros Mihály] (56:13 -) 14. Mama kérlek [instrumentális - km: Lugosi Dániel Ali] (1:00:25 -) 15. Ne várd a májust (1:05:57 -) 16. Mi tehetnék érte (1:10:18 -) 17. Te itt leszel majd mellettem (1:13:50 -) 18. Micimackó (1:19:27 -) 19. Gyere édes, jöjj és korrumpálj (1:26:40 -) 20. Kockázatok és mellékhatások (1:31:49 -) 21. Engedd, hogy szabad legyek (1:34:42 -) 22. Szabadnak születtél (1:39:31 -) 23. Ha én rózsa volnék (1:44:17 -) 24. Magyarok közt európai (1:48:52 -) 25. Lesz még egyszer (1:52:52 -) 26. Miért hagytuk, hogy így legyen (1:56:34 -) 27. Az utcán (a másik oldalon) (1:59:47 -) 28. Mindannyian mások vagyunk (2:03:31 -) 29. Élek s hogy meddig... (2:09:20 -) Közreműködött: Bródy János – ének, gitár Kirschner Péter – gitárok, dob, szintetizátor Szeifert Bálint – basszusgitár Szabó Ádám – harmonika Prommer Patrik – dob Roszik Hella – hegedű, vokál Bakos Zita – zongora, vokál Libor Laura, Szekeres András – vokál Szauer Bianka – hárfa Boros Mihály – zongora Lugosi Dániel Ali – klarinét Mix&Master: Kirschner Péter (Lili Stúdió) Koncert hangfelvétel: Almási Tamás Koncert hangmérnök: Mezei Márton Színpadtechnika: Szaty Stage Team Fény és vizuál: Madarász János Koncertfelvétel: Show & Game Rendező: Koós György Producer: Mentler Krisztina - Melody Produkció

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG UNIÓS MUMUS LETT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.01.


A nemzetközi lapok cikkeiből kiderült, rengeteg problémával kellett megküzdenie az Európai Uniónak tavaly. Többek között a Fidesz-kormánnyal.


FT

2021-es előrejelzésében a lap kizártnak nevezi, hogy az unió már az idén alkalmazná a
múlt év végén elhatározott jogállami mechanizmust. Először is a Bizottságnak ki kell dolgoznia, hogy a gyakorlatban miként szerezzenek érvényt az új szabályozásnak, amelynek értelmében meg lehet vonni az uniós támogatásokat, ha valamely ország nem tesz eleget a demokratikus elveknek. Azon kívül meg kell várni, hogy az Európai Bíróság szabad jelzést ad-e az új rendszernek. Egyesek abban bíznak, hogy a döntés gyorsított eljárásban születhet meg, de még akkor is hónapok kellenek hozzá, ám akár még egy jó év is eltelhet addig.

Akkor pedig Orbán Viktor, aki miatt elsősorban megalkották a jogállami feltételeket, kellő időhöz jut, hogy kitalálja, miként védheti ki a mechanizmust még a jövőre esedékes választások előtt. 

Euronews

Az elmúlt évben a vírus miatt sok helyen korlátozták a személyi szabadságjogokat, de Magyarországon ezen felül még megnyirbálták a kisebbségek jogait is – írja évértékelőjében a televízió. A Fidesz-kormány miatt az ország mumus lett uniós körökben, mivel lebontja a sajtószabadságot és a jogállamot. De olyannyira, hogy szankciókkal néz szembe.

Tavaly az LMBT-közösség lett a hatalom legfőbb célpontja: egy sor reformot hoztak ellene, az alaptörvény módosítása pedig jóformán megtiltja a meleg házasságot, illetve hogy ilyen párok gyereket fogadjanak örökbe. Ezek után némi meglepetést keltett, hogy Szájer Józsefet Brüsszelben egy férfi orgia kellős közepén kapták rajta. Ezek után a politikus hivatalosan lemondott, és a tervezett változtatásokat mégis törvénybe iktatták.

New York Times

A Brexit mindkét fél számára fájdalmas veszteség, és még sok idő kell hozzá, amíg kölcsönösen feldolgozzák, az EU azonban fel van villanyozva, mert a kilépés páratlan lehetőséget kínál számára. Úgy hogy a Biden-kormányzat olyan partnereket talál majd Európában, akik el akarják érni a maguk „stratégiai autonómiáját”.

Mindenesetre az egyik legnagyobb tagállam hagyta ott az uniót, jelentős gazdasággal és erős hadsereggel, és némileg hanyatló liberális hagyományokkal – éppen akkor, amikor Magyarország és Lengyelország a nacionalizmus felé fordul.

A távozás következményei azonban nem egyformán jelentkeznek a két oldalon. Nagy-Britannia közel jár a felbomláshoz, mert komoly az esélye, hogy Skócia és Észak-Írország a kilépés mellett, dönt és más-más úton ugyan, de csatlakozik az integrációhoz. Az EU ugyanakkor régóta meglévő, jelentős akadályokat távolított el az útjából és ismét beindította a német-francia motort a szorosabb együttműködés érdekében.

A francia Külügyminisztérium főtitkára sajnálatosnak nevezte a britek kiválását, ám úgy értékelte, hogy az hozzájárult az EU megerősödéséhez, miután a szervezet végig az egységét bizonyította a tárgyalásokon. Emellett a közösség olyasmiket csinál mostanában, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: lépéseket tesz a kvázi szövetség felé. Ennek része, hogy újragondolják a földrész szerepét, Macron így találta ki a stratégiai autonómiát.

Márpedig ezek a törekvések óhatatlanul ütközést provokálnak az új amerikai vezetéssel, még akkor is, ha Biden és a kijelölt külügyminiszter is tisztában van azzal: időközben változtak az idők és a nagy feladatok megoldásához kölcsönös engedmények szükségesek a világpolitikában.

Természetesen Európa, hátában a Brexittel, valamint a fokozódó nacionalizmussal, nem lábal ki betegségéből egyik pillanatról a másikra. Az unió túl bürokratikusan, ugyanakkor nem eléggé demokratikusan működik. Továbbra is jelentős a belső megosztottság. De hogy egykor az egyik alapító atya, Jean Monnet megfogalmazta: Európa a válságok idején talál magára.

Libération

Európában oly mértékben lendületbe jött az integráció elmélyítését szorgalmazó német-francia tandem, hogy ez teljesen új helyzetet teremt. Párizs és Berlin annyira erős, hogy akár egymaga is keresztül tudná vinni terveit. Ugyanakkor a Brexit folytán megszűnt a védőernyő azon országok számára, amelyek idáig élvezték, hogy a reformtörekvések meghiúsításával a britek kikaparták nekik a gesztenyét.

Ennek a csoportnak, benne a takarékos négyekkel, azaz az osztrákokkal, hollandokkal, dánokkal és svédekkel, továbbá a magyarokkal, lengyelekkel, csehekkel, szlovákokkal, finnekkel és máltaiakkal, nincs elég ereje, hogy megkontrázza Németország és Franciaország szándékait. De a kelet-nyugati érdekek egyébként is igencsak eltérőek. A garast a fogukhoz verő államok ódzkodnak a többiek anyagi megsegítésétől, az új tagok pedig attól zárkóznak el, hogy Brüsszel politikai eszközökkel megkösse a kezüket.

Vétózni azonban nem mernek, mert akkor megnézhetnék magukat az EU-n belül. Idáig persze egészen másként álltak a dolgok, mert mint Juncker elárulta: a várható brit ellenállás miatt az uniós intézmények sokszor óvakodtak, nehogy javaslataik túl messzire szaladjanak, mert London úgyis megakadályozta volna azok jóváhagyását. Most azonban a Bizottság előző elnöke szerint nagyot javult a hangulat Brüsszelben, sokkal könnyebben működik majd az integráció. Pl. már a vírusalapot sem lehetett volna elfogadni, ha Nagy-Britannia még tag volna.

Sokan bíznak abban, hogy nagy időszak veszi kezdetét ily módon. Ehhez az szükséges, hogy Berlin és Párizs egy ütemre lépjen, amire van remény. Hogy idáig jutottak, az Németországnak köszönhető, mert Merkel feladta korábbi politikáját, mármint hogy szó sem lehet közös, uniós adósságfelvételről. Felismerte ugyanis, hogy az eurót sodorná bajba, ha a járvány okozta hatalmas recesszió folytán még nagyobb lenne a gazdasági különbség az egyes államok között.

Viszont azóta szédítő sebességgel zajlanak a dolgok Brüsszelben, és nem tudnak mit tenni ellene sem kicsiny, de gazdag, ám a pénzüket féltő négyek, sem pedig a jogállami feltételekről hallani sem akaró visegrádiak.

RÁADÁS: BRÓDY JÁNOS - GÁZ VAN, BABÁM!

YOUTUBE
Szerző: BRÓDY JÁNOS
2020.09.18.Bródy János nyolcadik, stúdiófelvételeket tartalmazó szólóalbuma. 2020. A kiadvány megrendelhető hanglemezen és CD-n:
http://grundrecords.hu/brody-janos-ga... Az album letölthető, vagy meghallgatható: https://songwhip.com/brody-janos/gaz-... „Ez a lemez is lényegét tekintve dallamokban őrzött emlékezet. A 75. évemben járok és már 10 év óta úgy érzem, amikor egy újabb nagylemezt készítek, hogy az már valószínűleg az utolsó lesz. A nagylemez formátum, az LP, azaz a long play vinyl lemez már amúgy is kuriózum, a mai dalok már nem rendeződnek albumokba, nincs koncept lemez, nincs kétszer 20 perces zenei-irodalmi kiselőadás rögzítve a korongon, a dalok önálló életet élnek a közösségi hálózatokban és a stream oldalakon. Én mégis úgy gondolom, hogy ha már egy albumot készít az ember, akkor gondoljon Örkény István zseniális egypercesére az élet értelméről. Szerettem volna, ha ez a szöveg felkerül a lemez borítójára, de lebeszéltek róla. Túl sok helyet foglalt volna el, és talán nem is erre a lemezre való. Én azért elmondom, hogy mire gondoltam Örkény István nyomán: A DALOK ÉRTELME Ha 12 dalt egy közös korongra teszünk, abból lesz az album. Ha viszont nem tesszük fel őket, nem lesz belőlük album. Pedig a dal ugyanannyi, éppoly hangzatos, éppoly erős. De mégse album. Csak a korong tenné? Nem a korong teszi. A korong, mint tudjuk, ma már mellékes, harmadrangú valami. Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.” Bródy János Dallista: 1. Tűz van, babám! (0:00 -) 2. Ki tudja, mit hoz még a múlt (3:56 -) 3. Akit a hazája nem szeretett (7:27 -) 4. Tábori fénykép (12:08 -) 5. Az én országom (16:07 -) 6. Szemétdomb (20:34 -) 7. A csavargó és a lány (23:47 -) 8. Tudod, én ott voltam (27:53 -) 9. A város, ahova hívlak (32:22 -) 10. Vigyázz magadra (36:12 -) 11. Macskajaj (40:18 -) 12. Beethoven itt van (44:10 -) Közreműködtek: Bródy János - gitár, ének Kirschner Péter - gitár, vokál, ütős hangszerek, hangszerelés Tóth Dóra Lilla - hegedű, vokál Roszik Hella - hegedű (az Akit a hazája nem szeretett című dalban) Bakos Zita - zongora, vokál Libor Laura - vokál Winterverber Csaba - basszusgitár Szász Szabolcs - tangóharmonika Mozsik Imre - dob Prommer Patrik - dob (az Akit a hazája nem szeretett című dalban) Zene: Bródy János (kivéve: 6 - Illés Lajos; 8 - Tolcsvay László) Szöveg: Bródy János A hangfelvétel a Lily Stúdióban készült 2019-ben és 2020-ban. Rec&Mix&Master: Kirschner Péter Producer: Mentler Krisztina - Melody Produkció

JÖVŐKÉP A MAGYAROKNAK, AVAGY MI LESZ ITT 2030-BAN

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2021.01.01.


Miközben a világ gyors tempóban fejlődik, Magyarország évtizedek óta egyhelyben topog. Jó ideje megoldatlan problémákat görgetünk magunk előtt. „Valahol utat vesztettünk” – idézik Szekfű Gyula 1945-ös számvetését a Jövőkép a magyaroknak című kötet szerzői. A „Magyarország 2030” című könyv lényegében egy alternatív politikai-gazdasági-társadalmi vízió, amire realista cselekvési terv készülhet. A szerzők szándéka, hogy újraindítsák az elhalt közéleti vitákat, és az eltérő politikai víziók valóságos versenyét. A tanulmány egyik szerkesztője, Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója a célokról nyilatkozott a Hírklikknek...

RÁADÁS: BÖDŐCS 2020

YOUTUBE
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2021.01.01.A felvétel 2020. október 9-én készült Kecskeméten.