2019. április 21., vasárnap

SEGÍTÜNK NOVÁK KATALINNAK: MILYEN LENNE EGY IGAZI CSALÁDBARÁT ORSZÁG?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2019.04.21.


Azért igen messze vagyunk attól, hogy családbarátnak lehessen nevezni egy kormányt, vagy országot, mert a gazdagabb sokgyerekesekhez hozzávág egy rakat pénzt.

Nagyon sok területen lehetne az országot családbaráttá tenni, amitől – elképzelhető – hogy több gyerek születne. Azért nem használjuk a „több nő szülne gyereket”-kifejezést, mert a nők nem szülőgépek. Íme néhány olyan pont, ami tényleg segítene Novák Katalinékon. hogy ne csak kritizáljunk, hanem javasoljunk is.

1. A szemlélet

Mindenki utálja, ha a magánéletében vájkálnak, néhány szerencsétlen valóságshow-szereplőn és celeben kívül, akik ebből élnek. Az ideális szemlélet valószínűleg az lenne, ha meghagynák a lehetőséget mindenkinek, hogy akar-e gyereket vállalni, vagy sem. Attól még ugyanis, hogy a kormány most éppen ezt tűzte ki célul és a kormány (gyk Orbán Viktor) most éppen ezt akarja, attól nem biztos, hogy mások is ezt akarják. Túl banális? Ezek szerint nem az: ha banális lenne ez a kijelentés, nem dugnák minden lehetséges csatornán az emberek arcába, hogy TÖBB GYEREK KELL, meg, hogy SZÜLJÉL MÁR!

Az állam elősegítheti, hogy több gyerek szülessen, de az újabb és újabb kampányok inkább szolgálnak fideszes politikai célokat, mintsem igazán hatékonyak. Az államnak nem feladata szemléletet formálni. Az államnak nem feladata tájékoztató kampánynak hazudott politikai kampányt folytatni, főleg nem egy párt (gyk a Fidesz) politikai haszonszerzése céljából. Vegyük észre, hogy a családbarát-kereszténydemokrata vonal csak egy újabb póz, egy újabb politikai kampány, semmi több.

2. Egészségügy

Köszörüljük meg a torkunkat és gondoljunk arra, hogy Magyarországon milyen egészségügyi állapotok vannak. Vagy csak arra a statisztikára, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb a császármetszéssel világra jövő babák aránya. Vagy a kórházi fertőzések aránya. De, ha elengedjük azt a gondolatot, hogy mennyivel csökkentette a „családbarát kormány” az egészségügyre fordítható kiadásokat, nincs orvos, nővér, műszer, gyógyszer, budipapír, fertőtlenítő, szappan, elég, ha csak ránézünk az omladozó kórházakra. Vagy arra gondolunk, hogy a „családbarát országban” az anyukáknak külön harcot kell vívniuk a kórházakkal, hogy ágyban aludhassanak a gyerek mellett, ha annyira beteg, hogy ott kell tölteni az éjszakát. Ez csak egy apróság, nem is igazán pénzügyi tétel. Az is durva, hogy az embernek a magánegészségügybe kell elmennie, ha valami problémája van és nem akar hónapokat várni arra, hogy kiderüljön, mi a baja és azt meg is gyógyítsák.

3. Oktatás

Igen, pont most üldözték el a CEU-t (a világ egyik legjobb egyeteme), a kormány harcot vív az ország Tudományos Akadémiájával, közben államosítja a tankönyveket, központosít mindent. Kontraszelektált, alulfizetett, agyonadminisztrált, agyonstresszelt, kiégett pedagógusok, iskolabezárások, ötvenszer átszerkesztett tananyag, ami egyre rosszabb lesz. Egy ismerősnek azzal magyarázták, hogy nem elég érett az iskolához, hogy nem elég jó a kudarctűrő képessége. Megintcsak, tekintsünk el a lehetetlen körülményektől, tegyük csak fel a kérdést: azért járjon a gyerek iskolába, hogy kudarcok sorozata érje? Azért szüljön valaki több gyereket, hogy annak a gyereknek ne legyen jó? Ráadásul a magyar iskola szegregál és elzárja a felemelkedés útját a szegényebbek elől – vagyis pont az ellenkezőjét csinálja annak, amire hivatott lenne. De már az is nagy dolog lenne, ha elég férőhely lenne a bölcsődékben, óvodákban...

DÚSGAZDAG ERDÉLYI MAGYAROK: GYŰLNEK A VIHARFELLEGEK A KÁBELTÉVÉGURU TESZÁRI ZOLTÁN FELETT

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.04.20.


„Az arc nélküli milliomos” – így becézi a legvagyonosabb romániai üzletemberek névsorát évente összeállító Capital gazdasági lap Teszári Zoltánt, aki 600 millió euró körüli vagyonával biztosan tartja harmadik helyét a listán. A Digiről ismert vezér, a Magyarországon 1998 óta jelen lévő RCS&RDS-főtulajdonos „arctalansága” azonban lassan repedezik. Annak ellenére, hogy sosem ad interjút, 2002-ben nyilatkozott utoljára a sajtónak, akkor is éppen a Capitalnak, amikor az először állította össze a 300-as toplistát. Visszavonultsága, a magánéletének szigorú körbebástyázása miatt, más eurómilliomosokkal ellentétben akkor sem ismerik fel az emberek, ha szembe jön az utcán, vagy a vendéglőben a szomszéd asztalnál vacsorázik.

Csakhogy amióta fia, Zoltán Krisztián versenyszerűen teniszezik és rajthoz áll a korosztályos európai turnékon az U14-es kategóriában, egyre gyakrabban bukkan fel a nézőtéren. A bukaresti Libertatea kiderítette, hogy 2018-ban svájci, ausztriai, magyarországi és svédországi versenyeken az ifjú Teszári tizenöt mérkőzést játszott és ebből ötöt nyert meg. Apja, anyja rendre elkíséri, de ők általában meghúzódnak a tribün szélén, tetején, így fotós legyen a talpán, aki kiszúrja őket...

TOKAJ JELKÉPE MINDANNAK, AMI MA MAGYARORSZÁGON TÖRTÉNIK - ÉS EZ NAGYON-NAGYON SZOMORÚ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: TOMPA IMRE 
2019.04.21.


...Igazából úgy érzed, épp’ atomtámadás után vagyunk és te vagy az egyetlen túlélő. És ezzel Tokaj jelképe mindannak, ami itt és most történik. Eszenciája mintegy a rész az egésznek (az eszencia az aszúszemekből a kádban önsúlyától kipréselődő színlé). Mer’ azt bátran ki lehet jelenteni, hogy tényleg a tokaji a világ legjobb bora, ez nem vitás. (Anyalapomnál, a BORIGO magazinban 10 év alatt kétszer adtunk 100 pontot - márpedig 100 pontot nem ad az ember, mert az olyan, mint az istenlátás, létező fenomén nem lehet száz pontos -, mindkétszer aszúnak: Szepsy és a Lapis 2006-os hatputtonyosának).
Miénk a világ legjobb bora, amit nem tudtunk világcsodává és -szenzációvá emelni, a bort el tudjuk készíteni (vagy kéttucatnyi olyan kisebb-nagyobb, modern pincészet van, ahol tökéletes tokaji készül), de se körülötte a kontextust (szállodák, éttermek, turizmus), se az eladást (marketing és értékesítés) nem igazán tudtuk felemelni az elmúlt bő negyedszázadban, márpedig a jó bor az, ami el van adva és ki van fizetve. Veszteséges pincék, eladatlan készletek, röhejes árak (kannás aszúk fillérekért), noha a tokajira az egész országimázst fel lehetne fűzni, mézédes Magyarország, ha az államállatnak erről lenne víziója, nem a voksokért a határokon kívül épített futball-stadionokról. És kézbe venné a piacépítést és a marketinget, a kutatást és az oktatást. Ha nem pénzt osztogatna a rokoni és baráti borászatoknak, hanem az eladást támogatná, akkor ki lehetne mozdulni ebből a lefagyottságból. 

Eltelt egy generációnyi idő a bolsi világ összeomlása óta és nincs még egy borvidék, ahol ilyen sötét és szegény utcácskák vennék körül a világ legjobb borát készítő pincészetek világító szigeteit; egy meglehet, szélsőséges vélemény szerint hiába áramlott vagy 100 milliárd forint magántőke és tengernyi fejlesztési pénz a térségbe a rendszerváltás óta, a Tokaj-hegyaljai borvidék tkp. ma már nem is létezik. És a megosztásra épülő politika pont ellenkező irányba hat, mint kéne: a sikerhez közösség és kooperáció kellene, nem a hatalom alapjának képzelt megosztás fokozása, a tisztogatás és a gyűlöletkampányok…

KÉT ELLENZÉKI TÉMA (AZ IMPOTENCIA ELHÚZÓDÓ KORÁBAN)

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.04.21.


...Az ellenzéknek -- ha ellenzéki volna -- elég lenne néhány vezértéma, amely illeszkedik a választók többségének felfogásához, és melléjük a megfelelő napi viselkedés. Van pl. két vezértéma, amit én évek óta érdemesnek tartanék a folyamatos ébrentartásra. Az egyik az adózás, a másik Európa. Mindkettő a legelemibb módon érint mindenkit és szimpátia építhető a megfelelő kezelésük mellé.

Adózás ügyben javasolnám első lépésben a bruttó bruttó bérekben történő gondolkodás elterjesztését. Ismeretes, hogy az átlagbér teljes munkaadói költségének kb 50%-át kapja kézhez egy munkavállaló, ezért az állam által beszedett pénzt ideje volna elkezdeni ehhez kötni és így reprezentálni. Én odáig is elmennék, hogy kormányon előbb virtuálisan, majd fokozatosan ténylegesen kifizetném minden dolgozónak a bruttó bruttó bért és komoly szankciók mellett kötelezném őket a saját kasszájukból történő adófizetésre először egyetlen számlára, majd három alszámlára (eü, nyugdíj és egyéb), hogy világos legyen, mi mennyibe kerül nekik. Egy liberális konzervatív (kis) állam aztán lehetővé tenné bizonyos határon belül a személyes mérlegelés alapján történő adófizetést (adómegajánlásokat): ki milyen szolgáltatásra tart igényt az államtól, annyit fizetne. (Mindenkinek lehetősége volna adórezsim-váltásra, de csak a visszamenőleges adókönnyítések egy részének kifizetése mellett stb.) Ám a mai helyzetben a legfontosabb az adótudatosság kialakítása: vajon egy tudatos társadalomban hányan ajánlanának fel adót migránsos plakátokra vagy az Orbán-család által nyert közbeszerzésekre?

A másik vezértéma - az EU - egy alapvetően (még) EU-barát környezetben Európa elmagyarázásáról szólna a magyar történelem nyugat-európai kötelékeitől a mai gazdasági érdekeinken át egy elképzelt nyugat-ellenes fordulat következményeinek tudatosításáig. A narratíva fontos része a liberális demokrácia és a kapitalizmus értékeinek (és persze javíthatóságának) tudatosítása -- szemben az autokrácia és a szegénység törvényszerű összefüggéseivel...

MA NINCS MIT ÜNNEPELNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.04.21.


Ferenc pápa szokásos húsvéti üzenetében szólt a világhoz, amelyben megemlékezett a reggeli Srí Lanka-i terrortámadásról is, amelynek legalább 160 halálos áldozata van. A keresztény templomokban és szállodáknál elkövetett támadás az ország történetének legsúlyosabbja, amelyet szándékosan húsvét vasárnapra időzítettek. A pápa emellett azonban nem feledkezett meg a szíriai háborúról és Szudánról sem:...

ROBBANTÁSSOROZAT SRÍ LANKÁN, KIJÁRÁSI TILALMAT RENDELTEK EL

INDEX
Szerző: HJ, FT
2019.04.21.


Húsvét vasárnap szinte egyidőben robbantássorozat történt Srí Lankán három templomnál és három szállodánál. A robbanások az ország fővárosában, Colombóban, az attól északabbra fekvő Negombóban, Kochchikadéban, és a sziget keleti részén fekvő Batticaloában történtek. A vasárnapi mise miatt sokan voltak a templomokban. 

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után egy hetedik robbantás történt a főváros egyik peremkerületében lévő szállodánál, a Nemzeti Állatkert közelében, majd egy nyolcadik is a főváros Dematagoda nevű kerületében. A hatóságok szerint ezt a kettőt a korábbiak inspirálhatták.

A KORMÁNY EZUTÁN REGGEL HAT ÓRÁIG KIJÁRÁSI TILALMAT RENDELT EL, ÉS FELFÜGGESZTETTE A KÖZÖSSÉGI MÉDIA MŰKÖDÉSÉT.

A rendőrség szóvivője szerint a támadások során legalább 207 ember életét - közülük kilencen külföldiek - vesztette, a sebesültek száma pedig eléri a négyszázat. A külföldi áldozatok között van amerikai, brit, holland, portugál és kínai állampolgár.

EZ AZ ELMÚLT HÚSZ ÉV LEGSÚLYOSABB MERÉNYLETSOROZATA SRÍ LANKÁN.

A Telegraph arról ír, hogy a főváros turisták körében is népszerű szállodáinál robbantottak, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury hotelekben 50 ezer forinttól kezdődik egy éjszaka. A Cinnamon Grand a miniszterelnök rezidenciájának közelében található. Itt a pokolgépet az étteremben helyezték el...

JELENTÉS A POLITIKA MÉLYÉRŐL

168 ÓRA
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2019.04.21.Akármi lesz is a játszma vége, már köszönhetünk Donald Trumpnak egy jó kis politikai bon mot-t, amit számtalanszor fognak idézni a jövőben: „Istenem, ez szörnyű! Ez az elnökségem vége. Megszívtam.” – hogy némi nonsalansszal fordítsuk az „I am fucked” fordulatot. A jelentés szerint így fakadt ki az elnök 2017. májusában, amikor megtudta, hogy Robert Muellert nevezték ki különleges ügyésznek az orosz „összejátszás” vizsgálatára. (Amúgy szerintem a glóbusz tekintélyes hányada kiálthatott fel, amikor Trumpot megválasztották, hogy „Vége a világnak/ Ezt megszívtuk”.)

Persze a vizsgálat nem jelenti Trump végét, így aztán az új hiphopsztár most megkönnyebbülve rappeli minden lehetséges fellépésén a No collusion, no obstruction kezdetű nótáját. Még akkor is, ha mint látni fogjuk, elég fals szövegre írt dalocska ez.

Kétségkívül igaz, hogy a Mueller-jelentés leszögezte: „a nyomozás nem állapította meg, hogy a Trump-kampánycsapat tagjai koordináltak vagy együttműködtek volna az orosz kormánnyal a választásokba való beavatkozás terén”. (Az „átfogó és szisztematikus orosz beavatkozás” tényét ugyanis a jelentés is egyértelművé teszi. De hát erről referált már korábban az összes létező titkosszolgálat is, csak ezzel kapcsolatban Trump igazán hazafias elánnal közölte: Putyinnak jobban hisz, mint az amerikai szolgálatoknak. Így könnyű. Az oroszoknak.) Másfelől viszont a riport leszögezi, hogy ugyanakkor a „kampánystáb remélte, hasznukra válhatnak az oroszok által lopott és nyilvánosságra hozott információk” a választás során. És még ennél is salamonibb ítélet áll a jelentésben arra vonatkozóan, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást: „Ha a tények alapos feltárása után bizonyosak lennénk benne, hogy az elnök nyilvánvalóan nem akadályozta az igazság felderítését, ezt állítanánk. A tényekre és a vonatkozó jogszabályokra támaszkodva azonban nem tudunk erre a következtetésre jutni."

Értsd: nincsenek tételes bizonyítékok, hogy Trump egy politikai ork volna, de azért ami úgy jár, mint egy ork, úgy beszél, mint egy ork, és úgy néz ki, mint egy ork, az egy ork...


BÖRTÖNÉLET MAGYARORSZÁGON

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.04.20.


Hol ült néhai Repülős Gizi és hol ül most Valdemort?

Nemrégiben írtunk a kecskeméti „VIP-börtönről”, ahol nyitott kapuban cigiznek a rabok, szabadon mászkálnak az utcán és felügyelet nélkül járnak dolgozni. „Cellájuk” kellemesen berendezett egy-vagy kétszemélyes szoba, saját tévével. Létezik ilyen törvényesen?

Az elmúlt évben több mint tizenegyezer fogvatartott indított pertrrossz elhelyezési körülményei miatt, ami közel 50 százalékos emelkedést jelent a megelőző évhez képest.

További részletekről ITT olvashatsz!

HA NEM VIGYÁZUNK, A ZSARNOKSÁG FELFALJA A SZABADSÁGOT, AZ IGAZSÁGOT, ÉS A JÖVŐT

ÁTLÁTSZÓ / SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.04.20.


Timothy Snyder történészprofesszor legújabb könyve arra figyelmeztet, hogy a nyugati demokráciák könnyen a mai Oroszországhoz hasonló tekintélyelvű rezsimekké válhatnak, ha nem tesznek semmit a szabadság megőrzéséért. Snyder bemutatja Vlagymir Putyin hatalomrajutásának és kormányzásának módszereit, valamint azt, hogy dezinformációs propagandája miként rombolja az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok öröknek hitt demokratikus értékeit.

Timothy Snyder a Yale Egyetem történelemprofesszora, és számtalan könyv szerzője. Legújabb kötetében a putyini Oroszország kialakulását és módszereit vette sorra, majd ennek kapcsán részletesen foglalkozott Donald Trump amerikai elnök megválasztásának vitatott körülményeivel is.

Timothy Snyder: A szabadság felszámolása
XXI. Század Kiadó, 2019
432 oldal, 4490 Ft


A szerző a könyvet “Korunk hőseinek, az újságíróknak” ajánlja, mert ők a történelem krónikásai, akiknek tényszerű beszámolói feltárják mindazt, amit a politikai propaganda eltitkol vagy meghamisít. A kötet egyszerre történelmi áttekintés, társadalmi körkép, politológiai leírás, és filozófiai elmélkedés a mai Oroszország és USA működéséről, valamint a demokráciák előtt álló kihívásokról.

Snyder szerint nincs középút, csak végletek, és a könyv hat fejezetének címe mutatja az opciókat: egyéniség vagy totalitarizmus, hatalomváltás vagy csőd, integráció vagy birodalom, megújulás vagy örökkévalóság, tények vagy hazugságok, egyenlőség vagy oligarchia között kell választani.

A hat kérdés összefügg egymással az élet minden területén, és a politikusok felelőssége, hogy melyik útra viszik az országukat. Snyder szerint a mai vezetők két hibás felfogás szerint kormányoznak, amelyek egyaránt – de más okból – nélkülözik a szakpolitikai lépéseket, és egyik sem hoz fejlődést az országok számára, valamint hosszú távon egyik sem fenntartható...

HOGY MÉSZÁROS, VAGY TIBORCZ NYER-E AZ ÜZLETTEL AZ MÉG KÉRDÉS, AZONBAN AZ, HOGY KI VESZÍT MÁR BIZTOS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.04.20.


Hónapokkal ezelőtt derült ki, hogy a fóti gyermekváros lakóinak rövid időn belül búcsút kell mondaniuk egykori otthonuknak. Az EMMI szerint ennek oka az, hogy modernebb, fejletebb lakókörnyezetbe szeretnék elhelyezni a gyermekeket, noha az eddig felmerült intézményekről ez nem mondható el. Bár sokak szerint a rendszer valóban sok helyen hibás, a fóti gyermekek jóformán erőszakkal történő szétválasztása – hiszen azt sem tudják, hol kapnak helyet – mégis egy olyan borzasztó döntés, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan gyermek lelkére, aki már eddig is szenvedett eleget a szülei hiánya miatt. Ez azonban a kormányt nem érdekli, ők segíteni akarnak akkor is, ha ebből a segítségből – ilyen formán legalábbis biztosan – senki nem kért. A gyermekeket természetesen meg sem kérdezték arról, hogy ők mit szeretnének, mert azt a nagyok ugye egyébként is jobban tudják, gondolhatta az EMMI vezetése.

Hogy mégis, milyen következményei lehetnek annak, hogy az újonnan megtalált családjaikból (hiszen ezek a közösségek családként működtek, barátságok köttettek, testvérekre leltek egymásban) újra kiszakítják ezeket a gyermekeket? Elég csak megnézni a híradásokat és rögtön választ kapunk. Amint ugyanis megtudták a fóti gyerekek, hogy az ország különböző pontjain lévő, sokszor borzasztó hírnévnek örvendő otthonokban helyezhetik el őket, inkább elmenekültek. Úgy gondolhatták ugyanis, hogy még az utca is jobb annál, mintha erőszakkal elszakítanák őket családjuktól – az otthon lakói számukra már azok – hogy olyan otthonokba szállítsák őket, amelyektől sokan rettegnek. Azt persze sokan találgatják, hogy mégis mi lehet a valós indok amögött, hogy a fóti gyermekvárost bezáratják, azonban amikor Szél Bernadett kikérte az erről szóló iratokat, kiderült, hogy azokat 10 évre titkosították. Vagyis gyermekek áthelyezése államtitoknak minősül, ami már önmagában is nevetséges.

A tervek és többek véleménye szerint a fóti épületet a gyermekek áthelyezése után kastéllyá kívánják alakítani, ami már egy hihetőbb indok. Nem állítom persze, de érdemes megjegyezni, hogy Tiborcz István épp valami hasonló bizniszbe vágta a fejszéjét. Sokszor romosodó, lepukkant, azonban milliárdokat érő épületeket vásárol fel ki tudja kinek a pénzéből, hogy azokat felújítva vagyonokat keressen vele. Nem lepne tehát meg az, ha Orbán Viktor drága veje felbukkanna a fóti gyermekváros környékén, hogy meglátva a nagyszerű lehetőséget az épületben, felvásárolja azt. Esetleg még ha Mészáros Lőrincet érdekli a dolog, talán ő is engedélyt kap a felső vezetéstől arra, hogy kezdjen valamit az épülettel. Neki ugyanis kastálya talán még nincs, persze tévedhetek, hiszen ki képes követni, hogy az ország legjobb gázszerelője épp mire tette rá a mancsát?

ORBÁN MULTIK ELLENI SZABADSÁGHARCÁBÓL MÁRA A DOLGOZÓK KIZSÁKMÁNYOLÁSA MARADT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.04.20.


És arra, amikor a második Orbán-kormány gazdasági szabadságharcot hirdetett a bankok, a nagy multik és az IMF-fel, azaz a hagyományos liberális gazdaságpolitikával szemben, hogy saját unortodox gazdaságpolitikáját vigye?

Hogy ezekből mi maradt?

9 százalékos, egykulcsos társasági adó. A társasági adót két éve csökkentette a kormány a nagy multiknak 19-ről 9 százalékra, míg a kis- és közepes vállalkozásoknak 10-ről 9 százalékra. Ez azt jelenti, hogy míg a személyek jövedelmük után ma egységesen 15, a nagy cégek csupán 9 százalékot adóznak. És ne felejtsük el az SZJA-mentességet sem, például a negyedik gyerek után járót, amellyel pont a leggazdagabbak vehetik ki a legtöbb pénzt, hiszen az a tőkejövedelmekre is 0 százalékos adókulcsot ad.

Vagy ott van a nagy multiknak adott adókedvezmények sora. A gazdasági szabadságharc jegyében a 2010 és 2018 között regnáló magyar kormány kétszer annyi vissza nem térítendő támogatást adott a nagy multiknak, mint az előző 8 évben a szocialista-liberális kormányok. És akkor a TAO-ról és más adókedvezményekről ne is beszéljünk, aminek következtében az előző bekezdésben említett társasági adóból effektíve 3-4 százalékot fizetnek csupán meg a nagy cégek. Miközben a kis- és középvállalkozásoknak kétszer, a magánszemélyeknek pedig háromszor több adót kell fizetniük.

És akkor beszélhetnénk még arról, hogy hiába az Európai Bíróság döntése, nem akaródzik a devizahiteleseket képviselnie a magyar államnak a bankokkal szemben, miközben 2010 után hiába ígérte a kormány a banki adóval például a bankok állítólagos extra profitjának megadóztatását, valójában ez a fogyasztókon csattant. Nálunk a legnagyobb a bankolás költsége az egész unióban, és ez kifejezetten az alacsony jövedelmüket érinti a legrosszabbul.
Tehát itt állunk, és lezárhatnánk ezt annyival, hogy a szabadságharc egyszerűen befejeződött, de a helyzet még ennél is rosszabb.

Ugyanis az utóbbi időszakban megszaporodtak a sztrájkok Magyarországon, de nemcsak a munkavállalók kiállása, hanem a munkáltatók visszaélései is a munkavállalókkal szemben...

HÚSVÉTI GONDOLATOK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2019.04.20.


Idén egybeesik a Húsvét és a Pészách — két vallás és hagyomány kimagasló ünnepe, amely sok szempontból a magyar kultúra és történelem alakítója volt. Számomra a római katolikus liturgikus év legszebb és talán legmélyebb napja a Nagypéntek. Erre idén is az ottawai Szent József Egyházközségben emlékeztem. Népek sokasága töltötte meg a belvárosi neogótikus templom padsorait, ahol a II. Vatikáni Zsinat hagyományát követve a hívők a csonka mise minden árnyalatában aktívan és tudatosan résztvettek.

Nagypéntek középpontjában áll a csendes és józan reflexió, ráadásul számos olyan téma és kérdés kapcsán, amely napjainkban is időszerű. Lehet-e méltóságteljes erő a gyengeségben és a kiszolgáltatottságban? Mi a válaszunk arra, amikor saját környezetünkben mások szenvedésének vagyunk a tanúi? Amikor azt gondoljuk, hogy embertásunk valamiben téved, vagy amikor az másképpen látja a világot és mást vall mint mi, képesek-e vagyunk meghallgatni őt és emberként valamelyest megismerni? Felismerjük-e még Jézust a hontalanban és a hajléktalanban? Él-e még annyi emberség és alázatosság a kereszténységben és annak legnépesebb egyházában, hogy ítélkezés nélkül képes találkozni bárkivel bárhol – akár a hagyományos kereteken kívül is – hogy életre keltse a Szent Ferencnek tulajdonított mondatot, miszerint: “Prédikáld mindig az evangéliumot. Szükség esetén használj szavakat”?
...

GYEREKKATONÁKAT IS CSATASORBA ÁLLÍT A NAGY HÁBORÚBAN A NAGYKANIZSAI ÖNKORMÁNYZATI ÚJSÁG

444.hu
Szerző: haszanz
2019.04.20.


Kevés figyelmet kapott eddig a Kanizsa lokálpatrióta hetilap, pedig az a minimum, hogy kijár neki a gyerekkatonák nem hivatalos lapja cím. 

Az újság tulajdonosa a nagykanizsai önkormányzat cége, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. A felelős szerkesztő az a Péter Árpád...

KEVÉS JOBB DOLOG VAN BUDAPESTEN, MINT SZÍNHÁZBA JÁRNI

24.HU
Szerző: SCHULTZ ANTAL
2019.04.20.


Valamivel több mint tizenhárom hónap alatt száz színdarabot láttam Budapesten. Valahogy beakadt. Kicsit TL;DR élménybeszámoló és ajánló.

Nagyjából egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban emberkísérletbe kezdtem saját magamon. Na, nem előre eltervezetten (ahogy ennél), inkább csak visszanézve tűnik annak. Azóta, vagyis az elmúlt tizenhárom hónapban ugyanis nagyjából száz színdarabot néztem meg. Pontos számot nem tudnék mondani, mert vannak olyanok, amiket sehogy se találok a naptáramban visszanézve, meg olyan is előfordult, hogy nem tudtam elmenni végül, vagy éppen elmaradt az előadás. Az eleje még egyáltalán nem volt durva, heti úgy egy darabra jártam el, aztán szeptembertől, az új évad kezdetétől ez kettőre nőtt, decemberben már hármat néztem meg heti szinten, februárban pedig négyet. Egészen odáig, hogy márciustól már volt olyan hét is, hogy minden nap megnéztem valamit, illetve olyan is, amikor egy nap két előadásra is elmentem. És, ahogy nézem, a következő heteimben sem fog visszaesni ez a látogatásszám, talán április végére, májusra valamennyit mérséklődik, de addig még rengeteg idő van, szóval nem állítanám biztosra.

Alapvetően szeretek dolgokat kipróbálni, és ehhez társaságra sincs feltétlen szükségem. Gyakran járok egyedül koncertekre, fesztiválokra, vendéglátóhelyekre (ez talán a cikk tetején látható tokámból is látszik). Ahogy moziba is, de a színház valahogy eddig kimaradt, szinte teljesen. Nem tudnám megmondani, miért. Most viszont nagyon elkapott, ha csak egy periódusra is, de nem látom egyelőre a végét. És őszintén, nem is nagyon akarom, hogy vége legyen...

A NER SOROS-ÜGYNÖKEI I. – HANKISS ÁGNES

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.04.20.


A NER legnagyobb túlélői után ismét sorozatot indítunk, a NER Soros-ügynökei címmel. Mert Soros György és az ő hálózata kőkeményen beépült a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. Hogyan állítjuk ezt? A lehető legkomolyabban. Ugyanannyira komolyan, amennyire komolyan vehetőek a NER-médiagépezet állításai.

Aki valaha kapott egy konferencia-útiköltségként elszámolható vonatjegyre néhány ezer forintot Soros György alapítványától, óraadóként tanított pár hónapig a CEU-n, alkalmilag dolgozott valami projekten bármely Soros-támogatott szervezetnek, így a neve szerepel a támogatottak között, akkor ő mindhalálig (sőt: halála után is) Soros György embere, bármit is jelentsen ez a szóösszetétel.

Legalábbis ezt kell mondanunk, ha komolyan vesszük a NER-média különböző orgánumai leleplezőnek szánt listáit. E logika alapján, ha egy szervezet vagy személy kapott pénzt Sorostól, illetve Soros (vagy akár Soros valamely szervezete) valaha pozitívan nyilatkozott róla, akkor az illető személy, valamint a szervezet tagjai automatikusan Soros emberei. Ez alapján bizonygatják, hogy Soros “körülbelül kétezer embert foglalkoztat hazánkban”, s ebből kiindulva neveznek Soros-bérencnek több száz uniós politikust.

Persze érdekes módon nem lesz mindenki Soros-ügynök attól, hogy részt vett egy Soros támogatta rendezvényen, vagy ő maga kapott pénzt valamilyen kutatásra, publikációra. Csak azok, akik bármilyen okból valamilyen kérdésben a kormánnyal szemben foglalnak állást – vagy egyszerűen csak függetlenek akarnak maradni a hatalomtól. Ebben az esetben Soros-ügynökök, még akkor is, ha több mint negyedszázada kaptak utoljára Soros-pénzeket, valamint észlelhetően számos kérdésben nem értenek egyet a milliárdos filantróppal.

A hatalom kénytelen így eljárni. Ha ugyanis mindenkit ügynöknek minősítenek, akinek valaha akárcsak indirekt módon köze volt Soroshoz, akkor kénytelenek volnának saját embereik közül is sokakat hasonló státuszba besorolni.

Beleértve a miniszterelnököt is. Mi több: eme szempontból kiindulva a NER is Soros György üzlettársa az ügynökök futtatásában, hisz jó néhány Soros-támogatott szervezetet az Orbán vezette NER-állam is komoly pénzekkel segített. Csakhogy a NER-morál alapján soha nem az számít, hogy valaki mit tett a múltban, kitől kapott pénzt, melyik párthoz tartozott, kinek jelentett, mit követett el. Mindössze annyi a lényeg, hogyan viszonyul a jelenlegi rezsimhez.

Amennyiben lojális hozzá, nem áll az útjába, segíti a céljait, akkor lehet baltás gyilkos, körözött exkormányfő vagy nagyvállalati vezérigazgató, pártállami besúgó, MSZMP-diktatúrában kitüntetett belügyi tudósító, korábbi szoclib oligarcha, politikus vagy értelmiségi, az elmúlt nyolc év embere, akár az SZDSZ-es főpolgármester tanácsadója: nem számít...

AZ EU-RÓL ILLÚZIÓK NÉLKÜL - INTERJÚ BÖRÖCZ JÓZSEFFEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HEIMER GYÖRGY
2019.04.21.


A magyar kormány abszolút nem EU-ellenes, csak polgári jogok nélküli, neoliberális europiacot szeretne, minden más területen korlátozatlan nemzetállami – sőt miniszterelnöki – szuverenitással. Interjú Böröcz Józseffel, a Rutgers Egyetem (USA) professzorával.

Irány az Európai Egyesült Államok – üzeni a balliberális ellenzék. Ezzel szemben egy kormánykorifeus szerint az Európai Unió (EU) biztonsági kockázat Magyarország számára. Ön hogy látja?
Nem vagyok politikus, nem tisztem ilyen megszólalásokat kommentálni. Annyit azonban történeti szociológusként megjegyeznék, hogy az EU eddigi integrációs folyamatai – az egységes piac és jogrend, az euró, mint közös fizetőeszköz, vagy az átjárható államhatárok – mind a nemzetekfelettiség irányába mutatnak. Erről persze hallani sem akar az európai szélsőjobb, köztük a magyar kormánypárt. Befolyásukat, hatalmukat féltve irtóznak minden újabb hatalomátadástól.

Mindeközben a magyar közvélemény nem igazán tud valós képet formálni az Unióról, amiben bizonyára közrejátszik a Brüsszelt kárhoztató propaganda. 

A karikatúraszerűen vulgáris, egyoldalúan EU-ellenes kormányretorikán túl fokozza a zavarodottságot, hogy az EU fura szerzet: államként jelenik meg, holott nem az. Van zászlaja, himnusza, elnöke, követségeket tart fenn és sokféleképpen, mondhatnám Janus-arccal lép fel a világpolitika porondján. A 28 tagállam külön-külön szavaz az ENSZ-ben, de ha érdekük úgy kívánja, az uniós csapat tagjaiként sorakoznak például a világkereskedelmi körtárgyalásokon. Zavarba ejtő lehet az is, hogy a brüsszeli irányító központ főigazgatóságai miniszteriális szervezetekre emlékeztetnek, miközben „alattuk” szinte teljesen hiányzik a végrehajtó apparátus. A közhatalmi teendőket szerződéses alapon a tagállamok hivatalai látják el, vagy éppen más nemzetközi intézményekre testálják. Ez utóbbira markáns példa, hogy a katonai stratégia, a védelem jó részét kiszervezték a NATO-ba. Mindennek eredményeként az államhatalmi működésre fordított uniós büdzsé aránya a tagországok együttes hazai össztermékének (GDP) kevesebb mint 1 százaléka, míg a világ összes modern állama, így az uniós országok esetében ez minimum 30 százalék. Az EU – mint egyfajta fővállalkozó – létrejöttétől kezdve arra törekedett, hogy összerendezze, maga alá rendelje a tagok részérdekeit. Erejének egyik forrása a tagállamok összsúlya – az EU ezáltal válik tényezővé a globális versenyben.

Erre mondják: nagy ötlet. Fennkölten úgy szoktak fogalmazni, történelmi léptékű az a teljesítmény, hogy az EU mára eljutott a mélyreható integrációig, a világkereskedelem éllovasa, s ennek is köszönhető, hogy már több mint 70 éve béke honol a kontinensen. Ez minden pénzt megér. 

A nyugat-európai nagytőkének mindenképpen. Az sem vitás, hogy az EU állampolgárai, benne a magyarok, szintén részesülnek Unió biztosította előnyökben: szinte korlátok nélkül élhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak, üzleti tevékenységet végezhetnek a tagországokban, feltéve, ha megengedhetik maguknak. Ám egyéb, némileg összetettebb ügyek – így a termeléskihelyezés, a tőkebefektetés és a profitkivitel, a piacszervezés, illetve a társadalmi jólét és jövedelemelosztás – tekintetében már jóval egyenlőtlenebb módon oszlanak el az előnyök és a hátrányok, főként a legutóbb felvett kelet-közép-európai tagállamok, köztük Magyarország esetében. Itthoni tapasztalat, hogy a fejlettebb tagokhoz mért hátrány az óriási közvetlen uniós tőkebefektetések, valamint a szubvenciók és a külföldön dolgozó állampolgárok hazaküldött megtakarításai ellenére sem csökken...

ERDŐ PÉTER BÍBOROS MEGCÁFOLTA AZ ORBÁN-FÉLE “KERESZTÉNY” NEMZETI IDENTITÁST ÉS ELÍTÉLTE A MIGRÁNSOZÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.20.


"Ennek jelentősége abban áll, hogy autentikus egyházi vezető cáfolja azt, hogy Magyarország keresztény ország lenne, hogy egy ország vagy egy kontinens keresztény lehetne, továbbá az elzárkózást, az iszlámmal szembeni uszítást, az ellentétek kiélezését helytelenítette. Emellett totálisan cáfolta azt az orbáni ideológiát, hogy a kereszténységet negatív alapon határozza meg, annak alapján, hogy mik nem vagyunk. Hamis és hazug az a definíció, hogy keresztény az, ami nem zsidó, és keresztény az, ami nem muszlim."

Tartalmas interjút közölt húsvét alkalmából a Válasz Online Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel, a magyar katolikus egyház fejével. A kollégáinál felvilágosultabb bíboros számos figyelemre méltó megjegyzést tett, amely alig burkoltán cáfolta Orbán Viktor “keresztény Európáról”, “keresztény kultúráról” és “keresztény” magyar nemzeti identitásról hirdetett nézeteit.

Ezért a vallásos vagy hívő embereknek is érdemes lenne elgondolkodni, és a fejüket használni, hogy az Orbán által manipulációs céllal használt “kereszténységnek” semmi köze nincs a kereszténységhez, és az inkább ellentéte az igazi kereszténységnek. Különösen az Orbánt támogató protestáns és neoprotestáns egyházak és gyülekezetek gondolkodhatnának el azon, hogy ha a legkevésbé progresszívnek tekintett katolikus egyház bíborosa is megkülönbözteti a hitvalló és a kulturális kereszténységet, továbbá szétválasztja az egyének keresztény identitását a nemzeti identitástól, és szót emel az iszlám vallásúak, vagy azoknak hitt menekültek megbélyegzése és üldözése ellen, akkor Istenben és a Bibliában hívő keresztényeknek nem kellene egy olyan politikai “kereszténységet” támogatni, amely ellentéte Krisztusnak...

ELADÓ BUDAPEST LEGIZGALMASABB BRUTALISTA GYÖNGYSZEME - 1,8 MILLIÁRDOT KÉRNEK A ZUGLÓI VILLANEGYEDBE REJTETT PÁTERNOSZTERES IRODAHÁZÉRT

URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKI DÁVID
2019.04.21.


Gyakran kapok tőletek érdekes ingatlanhirdetéseket, de azért az nagyon meglepett amikor Branczik Márta, az egyik legfontosabb 20 századi építészetünkről szóló könyv társzerzője küldött egyet. Ennek a zuglói irodaháznak a hirdetését. Csak annyit írt hozzá:

A brutalizmus egyik legjobbja Budapesten. Mónus János, OKISZ, Thököly út 58-60. terv 1970, kivitel: 1971-73

A brutalizmusról általában valami elénk tolakodó, környezetére fittyet hányó betonszörny jut az eszünkbe. Ezzel szemben erre a házra sokan nem is emlékeznek, annyira szépen simul a környezetébe. Pedig 4150 négyzetméter alapterületű, négy emelete van, magasföldszinttel, és a tetőn még egy gépház is magasodik. Ráadásul nem egy panel lakótelepbe kellett belesimogatni annak idején, hanem Zugló történelmi villanegyedébe. Ennek ellenére tökéletesen sikerült a környezetébe illeszteni.

Mónus János nevével nem először találkozhattok a blogon. Átriumháza szerepel a 111 év 111 híres ház listáján, egy másik budai villája pedig nem is olyan rég szintén eladósorba került (akkor már emlegettem is, hogy jön még egy háza, nos ez az)...

CILIKE, TONCSI ÉS A KÖRÖZÉSI PLAKÁTOK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2019.04.21.


...- Toncsikám, lelkem propagandaminisztere! 

- Tessék Cilikém, te sellőlábú Ariel, te.

- Azt hallom, megtiltottad, hogy a rólam készült képekkel legyen tele az ország. Hát már nem szereted a te kis aranypikkelyes csibebogaradat?

- Életem C-dúr szonátája, hát hogyne szeretnélek? De azokon a képeken gúnyt űztek belőled.

- Nem is! A hajamban pénz, az egyik kezemben szép, színes virág, a másikban egy nagy, fehér mobiltelefon... Toncsimoncsi, veszünk olyan nagy, fehér mobiltelefont?

- Az a virág egy tollseprű, a telefon meg egy vasaló, emeltdíjas hívásocskám.

- Fúúú... de durva, mint a proliknál? Tóni, te olyan okos vagy! Honnan tudod?

- Szóltak, aztán rágugliztam. Képkeresővel.

- Aszta, fogadjunk, hogy te egy mamutot is le tudnál bunkózni!

- Persze, cukormázas édestészta, bármikor, az teljesen veszélytelen: a mamutok nem értik ám, ha lebunkózom őket.

- De azért én szerettem volna, ha kint van a képem a falakon. Mondjuk, a tiéddel együtt, az olyan ari-cuki volna... talán még a főnöködé is ott lehetne, azé a morcos duci mackóé!

- Ari-cuki?! Cilikém, ha ilyet látsz, pakold össze azonnal a brilleket a legnagyobbik luívuittonba, és futás a helikopterhez!!!

- De miért, Tóni?

- Mert azok már a körözési plakátok lesznek.

A SIKER KÜLÖNÖS RECEPTJEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.04.21.


Vajon mitől lesz sikeres valaki? Egyáltalán: mit jelent a siker? Boldogságot, a saját út megtalálását, esetleg sok pénzt? A kérdésre nem csak az egyes emberek, de az egyes kultúrák is eltérő választ adnak, amit nem árt figyelembe vennünk akkor sem, ha másik országba költözünk.

A gyereknevelési elveket például nagyban formálja a saját kultúránk és a társadalmi nyomás – ami egészen érdekes helyzetet eredményezhet, amikor a kettő nem egyezik. Trembácz Éva Zsuzsa erről gondolkodott el az ázsiai „tigrisanyákkal” kapcsolatban.

„Évekkel ezelőtt egy pekingi kolléganőm panaszkodott arra, mekkora társadalmi és családi nyomás hárul rá egy szem fia nevelése kapcsán: iskola után rohan vele angol- és zongoraórára, matektanárhoz, majd a szigorúan beosztott napirendben következik a házi feladat, gyakorlás, memorizálás – mindez alapos szülői felügyelet mellett.

Olyan taposómalom ez, amelyben a szabályokat a külvilág és a versenyhelyzet diktálja, és amelyből nehéz kilépni, hiszen akkor a gyerek lemarad a végletekig felfokozott versenyben.

Nem tartotta magát igazi tigrisanyának, de a rá nehezedő nyomás hatására belekényszerült ebbe a szerepbe. (…)

Barátnőm, Tina Hongkongban nőtt fel, ahol az iskolák, így a gyerekek és a szülők közötti versengés roppant intenzív. Gyerekkorában, a 80-as években még közel sem volt ilyen erős a verseny, így ő a szülei példáját követve szabadabban neveli gyerekeit a közeli Kantonban.

Kívülről figyeli tigrisanya-barátnőit, akiknek a szigorúan beosztott, különórákkal és számonkérésekkel tarkított napirendjébe sokszor egy baráti kávézás sem fér bele.

A gyerekek háromévesen kezdenek legalább egy, de általában két hangszeren játszani, a szülők pénztárcáját pedig jócskán megterheli az anyanyelvi nyelvtanár és a rengeteg különóra.

Mindez a gyerekek és az édesanyák számára is kimerítő, de Tina érti barátnői mozgatórugóját: csak a legjobb iskolákból vezet út a legjobb egyetemekre, és onnan a jól fizető állásokba, így bármennyire kegyetlennek tűnhet a módszer, ezek az anyák a későbbi előrejutás reményében nyomják át a gyerekeket a tanulással, gyakorlással megpakolt gyermekkoron.

A Fülöp-szigeteki Alma nem szerette a roppant szigorú szabályokat, amelyeket egyedülálló szülőként tigrisanyja szabott ki számára, de mélyen elültette benne, hogy egyetlen lehetősége van a szegénységből való kitörésre: a tanulás.

Szülővárosában, Manilában az iskolák is bőven benne vannak a verseny kiélezésében, hiszen csak az osztályelsők kerülhetnek be a legjobb tanulóknak fenntartott osztályokba.

A munkaerőpiacot is áthatja ez a szellem: álláshirdetésekben gyakran kikötik, hogy kizárólag a legjobb egyetemekről fogadnak jelentkezőket.

Saját bevallása szerint ő nagyobb teret enged a gyerekeinek, de számára sem elfogadható a négyes, hazaérkezés után első a tanulás, és a gyerekeinek legalább egy hangszeren játszaniuk kell vagy jártasnak kell lenniük egy művészeti területen.

A lányának a tánc kötelező, ahogy számára is elvárás volt a balett. Ugyanakkor ő súlyt fektet arra is, hogy a tanulmányi eredmények mellett a gyerekek szociális készsége is fejlődjön.

Utólag visszanézve úgy érzi, a sok-sok gyakorlás és a megfeszített tempó később meghozta a gyümölcsét: mindenképpen előnyt jelentett a Los Angeles-i Egyetemen, ahol mesterképzésen vett részt. (...)

Míg a nyugati társadalmakban a gyerek individuum, akinek lehetősége van a saját potenciáljának megélésére, addig a kínaiak számára a gyerek a szülő kiterjesztése.

A „te sikered az én sikerem” gondolatnak megfelelően, ha egy diák nem sikeres, az azt jelenti, hogy a szülei nem végeztek jó munkát.

Az amerikai családok több választási lehetőséget adnak a gyereknek, míg a kínai szülők maguk határozzák meg, mely tevékenységekben kell kimagaslóan jó teljesítményt elérniük a gyerekeknek – és ez általában nem a sport.

Úgy gondolják, hogy a gyerek tartozik a szüleinek, hiszen ők feláldozzák magukat értük. Mindezek mögött a szülők, idősek feltétlen tiszteletét elváró konfuciuszi gondolat is meghúzódik, és ennek értelmében elképzelhetetlen a szülőnek nemet mondani.

Az apák szerepe is fontos, hiszen gyakran ők azok, akik az elvárásokat diktálják, és akik a nem kevés anyagi forrást felemésztő pluszórákat általában finanszírozzák.

A kitartás fontos helyen áll a távol-keletiek értékrendszerében, így a végtelenbe nyúló gyakorlás kevésbé áll tőlük távol. A keleti módszer kritikusai azt hangsúlyozzák, hogy ez a megközelítés nem nevel önállóságra, és elnyomja a gyerekek kreativitását.”

A teljes írást itt találjátok, nagyon érdemes elolvasni...

HOMOUSION, HOMOIUSION

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.04.18.


Na most, akkor már azt is tudjuk, hogy belátható időn belül nem lesznek tiszta választások Magyarországon, ezt a választási iroda elnökhelyettese, Gáva Krisztián jelentette be, kapacitás hiányában a most folyó kampányban nem képesek a jelölő aláírásokat ellenőrizni. Legföljebb azt, hogy szerepel-e aláírás a megfelelő rubrikában. Hogy kié, azt nem.

Ez pedig azt jelenti, hogy a jelölőlapok közhitelessége olyan bizonytalan értékű, ami csakis olyan országban vehető komolyan, ahol a választások esetleges elcsalása nem okoz semmiféle közjogi problémát. Magyarország nem ilyen ország, épp ellenkezőleg: itt a legutóbbi választási törvényt pontosan úgy írták és fogadta el a parlament, hogy egy sor adminisztrációs szabályt nem kell ellenőrizni, ha pedig kellene, arra nincsen jogszabályi lehetőség, de hogy biztos legyen a könnyű csalás, amint azt Gáva Krisztián, a szavazás egyik magas rangú felelőse föntebb elmondta, ilyen eszköz sincs a kontroll-lehetőségre.

Sőt, a szabály főként olyan elemeket preferál, amelyek a normálistól eltérőek, ilyen például a határ menti voksturizmus.

A tavalyi parlamenti választások előtt az ukrán–magyar határ innenső oldalán választási tömegszállásokat alakítottak ki, ahova az ünnepélyes napra jelentős számú határon túlit jelentettek be, a szabolcsi Kispaládon volt olyan ház, ahol már kétszázan vártak a szavazásra. A valóban ott lakók szerint a bejelentéseket a helyi polgármester intézte, cserébe pedig közmunkát ígért. A hétvégére a kishatár-átkelőhelyeket is megnyitották. Sankó József kispaládi házában például a választási névjegyzék szerint százhúszan laktak már, papíron, persze. A még Orbán-nélküli Hír Tv Célpontcímű műsora számolt be arról, hogy 2017 decemberében megsokszorozódott az ukrán–magyar kettős állampolgárok száma a határ menti településeken. Kispalád lakossága nyolc év alatt megháromszorozódott. Negyven–ötvenezer forintot fizettek egy-egy bejelentésért. A papíron magyar lakcímmel rendelkezők szavazhatnak az országgyűlési, a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon is...


SEMMI SINCS EGÉSZEN ÚGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.21. 


Hogy olcsó a krumpli vagy sem, azt néhány honfitársunk szerint az dönti el, lehet-e szobát foglalni Zalakaroson húsvét előtt, illetőleg még, hogy hánymilliós autók csillognak a tavaszi napsütésben az utakon. Ez közgazdaságilag nonszensz, emberségből pedig példátlan, és jól egybecseng kormányzatunk azon kijelentésével, miszerint kies hazánkban megszűnt a szegénység, mert nem beszélünk róla, vagy, mert betiltjuk az ételosztást. Amit nem tud az ember, az nem fáj, viszont attól még létezik.

Jó dolog ez a Facebook, a maga pőreségében mutatja meg a valóságot, és azt, hogy mért fog elpusztulni az ország. Tegnap megosztottam egy posztot, amely ironikusan arra intett, inkább újkrumplit kellene húsvétkor pingálni, ha rongyot akarna rázni az ember, mert darabra átszámítva drágább, mint a tojás. Ebben az a sikoly volt benne, hogy a krumpli köztudomásúlag a pórnép, ezen belül is a nélkülözők fő eledele volt, legalábbis eddig, s ha már az sem marad, az egészen elképesztő állapotokat jelez a XXI. században Európa közepén.

Erre jött a Zalakaros, jól mutatva azt, hogy akinek az a gondja, hogy nem tud szobát foglalni, eszébe sem jut, föl sem foghatja, hogy másnak meg az lehet, hogy nem tud krumplit venni. És, hogy segítsem a megértést, amit a NER lepukkant és lélektelen szellemisége akadályoz, ezt szimbólumként is lehet és kell értelmezni, függetlenül attól, hogy az – is – a tiltakozók baja volt, nem is annyi a krumpli, kevesebbért is van, ne hazudozzon a posztoló, hogy mindenben csak a rosszat látja a Kánaán közepén. Kelti itt a hangulatot, mert más a politikai nézete neki.

Még a kézivezérelt KSH szerint is van közel kétmillió szegény az országban, reálisabb számítás szerint sokkal több, és Zalakaros mégis tele van. Ez úgy lehet, hogy míg valaki a seggét áztatja pár napig, és nem lát ki a gyógyfürdő gőzéből, sokan az életükért küzdenek, és a szintén kézivezérelt sajtó miatt nem is tudnak egymásról. A permanens győzelmi jelentések elfedik a nyomort, aki pedig mégis látja, hangulatot kelt, zavarja a sokaságot abban, hogy felhőtlenül jól érezze magát a hazugságban.

Ma, aki látja a szegénységet és az országot megülő sötétséget, más véleményen van, rosszabb esetben sorosista, legújabban bevándorláspárti, ami azt mutatja, akinek Orbán elvette az eszét, annak elvette teljesen. Ha elvakultabb, kurvaanyázik, majd pedig az ünnep szentségére hivatkozva csendre és mélaságra int, aminél nagyobb alávalóság nem létezik. A jámborabbak, mint tegnap is, mentik a menthetőt, és igyekeznek a józan ész felé terelni a diskurzust, és ettől szügyig esnek a saját csapdájukba...

EKÖZBEN MAGYARORSZÁGON

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2019.04.18. 


Eltűnnek az utcáról a HVG címlapjai, miután indoklás nélkül szerződést bontott velünk a Mahir. Kis lépés a buborék megőrzéséért, de nyugi, mindenki érti, aki számít.

Nézem ezeket a kedves arcú nőket. Csillaguk emelkedik, nagy jövő előtt állnak, büszke rájuk a párt és biztos a családjuk is, hiszen máris sokra vitték. Államtitkárok. Fontos és nehéz feladatot kaptak. Járják Európát, és fáradhatatlanul bizonygatják, hogy a magyar kormány ellen felhozott vádak alaptalanok. Például mert virágzik a sajtó, a vélemény és a szólás szabadsága, a jognak asztaláról mindenki egyformán vehet, és dehogyis-ugyanmár-egyáltalán nem akarja a Fidesz lenyelni a teljes nyilvánosságot, pláne nem megfojtani azt, akit élve lenyelni nem tud. Ez mind koholmány. Légből kapott.

Küldetésük azért nehéz, mert ahova ők mennek igét hirdetni, ott nemcsak a Kossuth rádió hallatszik, és az ő partnereik egyáltalán nem akarnak a Fidesznek megfelelni, ugyanis nem félnek tőle.

Az olyannal pedig nehéz.

És ilyenkor jön az a megalázó jelenet, amikor a beszélgetőtárs jólnevelten bólint, de szomorú szemében látszik a felismerés, hogy megátalkodott hazudozóval van dolga, akivel becsületes párbeszédre nincs kilátás. Szertenéznek a pezsgős fogadásokon, és érzik, hogy a szokottnál is mélyebben süpped a szőnyeg, mert ezek itt körös-körül mind tudják. Olvasták a nyugati sajtóban, letették asztalukra a megmaradt magyar újságok híreit, és pontosan látják, amikor ez a két emberarcú nő pacekba letagadja a tegnapi és a mai híreket.

Bizonyára össze is súgnak a hátuk mögött. Sőt kinevetik. A paranoia itt munkaköri ártalom, mint a zsebtolvaj szakmájában.

A külvilágba küldött követeink olyan embereknek adják elő a belpiacos hazugságokat, akik ismerik az azoknak ellentmondó tényeket. Ilyeneknek nyilván bohócmunka elmutogatni, hogy a CEU tök véletlenül karambolozott egy törvénymódosítással, hogy a magyar sajtó kétharmadát adományként kapta a párt, illetve az nem is a párt, hanem egy tök független civilszervezet. Ugye milyen kellemetlenül érezné magát Ön is? Gázabb feladat még annál is, amit Jehova Tanúi művelnek, mert ők legalább hisznek a hülyeségeikben, és évente kétszer találnak valakit, aki megeszi a szöveget.
..

ITT OLVASHATÓ

MENETELÉS A SEMMIBE – MUSSOLINI HATALOMSZERVEZÉSI MÓDSZERÉBEN NÉHÁNY DOLOG A MAGYAROKNAK IS ISMERŐS LEHET

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.04.21.


Hol kereshetők a múlt századi populizmus történelmi gyökerei, hol húzódik a határvonal, amely a „népi politizálást” elválasztja a diktatúrától? – egyebek mellett erről beszélgettünk Ormos Máriával annak apropóján, hogy életműsorozatának részeként harmadik kiadásban olvasható a Benito Mussoliniről szóló politikai életrajza. Első megjelenésének idején, 1987-ben csupán érdekességnek számított, a mostani – az idők változását jelezve – különös hangsúlyt kapott. Ormos Mária definitív történész, 1984 és 1992 között a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rektora volt, kutatási területe a 20. századi magyar és egyetemes történelem, abban pedig fő hangsúllyal az európai szélsőjobb története. Mellesleg ehhez a kötetéhez is volt mit elolvasnia: a „Mussolini-összest”, az Opera omniát az olaszok több mint ötven kötetben adták ki.

Miért érdekes ma egy Mussolini-könyv? Miért érdekesebb, mint harminc éve? Első megjelenéséig, 1987-ig a magyar könyvpiacon fel sem bukkant tisztességes Mussolini-monográfia. De mintha az elmúlt harminc év alatt Mussolini alakja egyre nagyobb hangsúlyt kapott volna.

– Valóban így van. Valamiért egyre érdekesebb, miként lehet egy széles populációt egy központi akarat mögé évtizedeken át fölsorakoztatni. Mussolini pályája – huszonkét évig, 1922 és 1943 között volt Olaszország miniszterelnöke, teljhatalmú ura, ’43-tól ’45-ig Hitler bábja – figyelmeztető jel minden diktatúrára törekvő csoportnak, amely fokozatosan elveszíti az egyensúlyérzékét. Mussolini észlelte a bajt, de a háború forgatagában már képtelen volt korrigálni.

A Duce abból a szempontból ritka tünemény, hogy húsz éven át uralta a terepet egy bonyolult, nehezen kormányozható országban. Maga a duce kifejezés a német „vezérre” hajaz.

– A megfelelő tagolás miatt illik hozzátenni, hogy 1924 végéig, ’25 elejéig az olasz rendszer nem mondható klasszikus diktatúrának. Ellenzéki csoportok ülnek a parlamentben, a szakszervezetek tevékenyek, az országon sztrájkhullámok söpörnek végig, viszonya az egyházzal is rossz. A rendszer kiépítése 1925 elején kezdődik igazán, s attól kezdve sebesen halad, amiben Mussolinit a sikertelen merényletkísérletek is segítik...

SEEHOFER KÜLÖN MUTATVÁNYA: ORBÁN VÁLTOZATLANUL ELKÖTELEZETT DEMOKRATA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.21.


- A magyar kormányfő az európai jobboldali populisták, valamint a szélsőjobbosok példaképe 

- Orbán csak a magyarok egy részét tudta behülyíteni a migrációval, az európaiak nagy részét komolyabb gondok kötik le, semmint az állítólagos újabb népvándorlás rémképe

- A magyarok már a divatlapokban sem akarnak négereket látni? (A fekete bőrű modellek is potenciális migráncsok?)

NZZ

A német belügyminiszter, Orbán Viktor nagy barátja ismét védelmébe vette a magyar kormányfőt. A lapnak adott terjedelmes interjúban Seehofer, a bajor keresztény szociálisok korábbi vezetője, aki újabban elhatárolódott a magyar vezetőtől, főleg a migránskérdésben, ezúttal azt mondta: nem hajlandó megkérdőjelezni Orbán demokratikus mivoltát. Azt világosnak nevezte, hogy a magyar politikus bizonyos dolgokban, mint pl. az EU-ellenes kampány kapcsán túltolta a biciklit, de szerinte az ilyesmi a német közéletben is megesik. Viszont rámutatott, hogy a miniszterelnök- keresztényi meggyőződésből – már akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor a Nyugat még kényelmesen üldögélt a karosszékében. Seehofer nem tartja hibának, hogy Orbánon kívül feltűnően jó viszonyt alakított ki Putyinnal és a kínai elnökkel is, akik szintén megnehezítik Németország dolgát a világban. Azzal érvelt, hogy ezekkel az országokkal fenn kell tartani a párbeszédet, mert anélkül nem lehet náluk semmit sem elérni.

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Magyarország és Lengyelország elsősorban a menekültpolitikai területén éppen búcsút int a közös értékeknek, az interjúalany úgy válaszolt, hogy nincs alternatíva az európai béke- és értékközösséggel szemben. Az emberek látják, hová vezet, hogy a britek puszta szeszélyből a kilépés mellett döntöttek. Viszont a miniszter egyáltalán nem ért egyet az Európai Egyesült Államok gondolatával, de a szorosabb együttműködést nem utasítja el,ám vannak olyan feladatok, amelyeknek nemzeti szinten jobban eleget lehet tenni. Előbbire példaként hozta fel a biztonságot, utóbbira a kulturális sokszínűséget és a képzést.

Seehofer az egész európai menedékpolitika Achilles-sarkának tekinti a külső határok gyenge védelmét. Szerinte ezzel együtt ha most indulna meg egy olyan menekülthullám, mint 4 éve, akkor már más lenne a helyzet. Nem vesztenék el az ellenőrzést a folyamat fölött. Részben a Törökországgal kötött egyezmény, részben pedig annak következtében, hogy főként Ausztriának és Macedóniának köszönhetően lezárult a balkáni útvonal. De egy-egy állam aligha volna képes ellenállni, ha megint ezrek indulnának meg. Itt európai megoldás szükséges, csak éppen az egyelőre nemigen körvonalazódik.

A német belügyek gazdája egyaránt veszedelmesnek tartja az iszlám, valamint a bal- és jobboldali szélsőséget, ám jelenleg mégis utóbbi okozza neki a legnagyobb fejfájást. Épp ezért helyesli, hogy az ultrajobbos NPD nem kap több állami támogatást.

Die Welt

A német konzervatív lap az egész Seehofer-interjúból azt tartja a legfigyelemreméltóbbnak, hogy a miniszter azt a jobboldali-nacionalista Orbán Viktort mentegeti, aki ellen az EU az alapértékek veszélyeztetése miatt büntető eljárást indított. Hogy kiről is van szó, ahhoz magyarázatként hozzáteszi, hogy a magyar kormányfő az illiberális demokrácia képviselőjének minősíti magát, noha a német elnök szerint fogalom teljes képtelenség, mert valami vagy illiberális, vagy demokratikus, a kettő együtt nem lehetséges.

A beszélgetésben szereplő magyar plakátkampány rágalmakat és hamis híreket tartalmaz az unió migrációs politikájáról. Orbán szerint sorsdöntő választás közeleg, a tét az európai civilizáció jövője, mert azt létében fenyegeti a muzulmánok tömeges inváziója, valamint a brüsszeli elit politikája, mivel az a magyar vezető szerint elősegíti a tömegek beözönlését. Magyarországon a miniszterelnök – a demokratikus fordulat egyik egykori közreműködőjeként – a bezárkózást hirdeti a menekültekkel és a gazdasági bevándorlókkal szemben. Brüsszel árgus szemekkel figyeli a sajtószabadság korlátozását, az igazságszolgáltatás függetlensége körüli gondokat, valamint a civilek elleni fellépést is.

Európai jobboldali populistái az idegenellenes irányvonal, a nacionalista retorika, valamint a Putyinnal kialakított szoros kapcsolat miatt nagyra becsülik Orbánt. A szélsőjobbos AfD többé-kevésbé leplezetlenül példaképnek tekinti Orbánt. Az Európai Néppárt azonban nemrégiben felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Süddeutsche Zeitung

A francia-német határterület evangélikus egyházai a populizmus és a bezárkózás ellen foglaltak állást. A közös nyilatkozat felszólítja az összes európai pártot: ne engedjék, hogy populista erő kijátsszák az EU ellen a regionális és nemzeti hagyományokat és az identitást a gyengébbek, valamint a nemzeti és vallási kisebbségek kirekesztésével határozzák meg. A kiáltványt, amely a kontinens erejét a sokszínűségben jelöli meg, rajna-pfalzi, a baden-württembergi és a Rajna túlpartjáról, az elzászi evangélikus egyház vezetői írták alá. Képviselőjük aggodalommal beszélt a visegrádi államok körében tapasztalható euroszkepszisről, de arról is, hogy nyugaton szintén vannak olyan pártok, amelyek le akarják bontani az uniót. Ám az egyház szembe kíván szállni velük, mert az európaiak egymásra vannak utalva...